פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
17
ועדת הכספים
25/12/2018
הכנסת העשרים
הכנסת
2
ועדת הכספים
25/12/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 1198
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ז בטבת התשע"ט (25 בדצמבר 2018), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/12/2018
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (מס' 33) (פטור מארנונה למכללה טכנולוגית מוכרת), התשע"ט-2019
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למכללה טכנולוגית מוכרת), התשע"ז-2017, של חה"כ מכלוף מיקי זוהר
מוזמנים
¶
אסף מנוחין - ממונה חינוך טכנולוגי על תיכוני, משרד החינוך
סיון להבי - סגן מנהל המינהל לשלטון מקומי, משרד הפנים
שחר פרלמוטר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
שרון רוברטס - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ביאן ותד - אגף התקציבים, משרד האוצר
איתי חוטר - סמנכ"ל כלכלה, מרכז השלטון המקומי
מירה סלומון - עו"ד, מנהלת המחלקה המשפטית, מרכז השלטון המקומי
יוסי אוחנה - יועץ לתכנון ובנייה, מרכז השלטון המקומי
רוני דיוה - רו"ח, מנכ"ל המכללה למינהל
אמיר סודאי - סמנכ"ל לוגיסטיקה, המכללה למינהל
דוד נאמי - מנהל שיווק, המכללה למינהל
עמרי גולן - עו"ד, הלשכה המשפטית, הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה
תרצה ריבק - מנכ"לית פורום המכללות הטכנולוגיות ומנכ"לית מכללת נצרת עילית, יזרעאל
דב תמיר - מנכ"ל המכללה הטכנולוגית באר שבע
יעקב דור - מרכז פורום המכללות הטכנולוגיות ומשנה למנכ"ל המכללה הטכנולוגית באר שבע
ניר אבודרהם - יועץ אסטרטגי, פורום המכללות הטכנולוגיות
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למכללה טכנולוגית מוכרת), התשע"ז-2017, של חה"כ מכלוף מיקי זוהר
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למכללה טכנולוגית מוכרת), התשע"ז-2017.
אני מחכה לחבר הכנסת זוהר שיבוא לנמק. אתם יודעים להסביר?
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. עד שחבר הכנסת מכלוף מיקי זוהר יגיע, אני מבקש את מי שקשור לעניין, להציג את הנושא.
ניר אבודרהם
¶
צהרים טובים. אני יועץ אסטרטגי מטעם חברת ת.א.ר.א ומלווה את פורום המכללות הטכנולוגיות. אנחנו לא חברת לובינג.
ניר אבודרהם
¶
אני מלווה את פורום המכללות הטכנולוגיות. אני יועץ אסטרטגי של הפורום. המכללות הטכנולוגיות, צריך להבין, אלה למעשה המכללות שמכשירות טכנאים והנדסאים. הפורום מאגד כ-24 מכללות המשמעותיות יותר של 450 סטודנטים ומעלה. נמצא אתנו כאן מרכז הפורום יעקב דור ולפני כן הייתה כאן דוקטור יוכי פנחסי, יושבת ראש הפורום. נמצא דב תמיר, מנכ"ל המכללה הטכנולוגית באר שבע, רוני דיוה, מנכ"ל המכללה למינהל.
ניר אבודרהם
¶
אנחנו לא נזכרנו. אנחנו מובילים את המאבק הזה כבר כשש שנים. ביולי ועדת שרים לענייני חקיקה החליטה פה אחד להעביר את הצעת החוק שמונחת לפניך.
ניר אבודרהם
¶
ביולי מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית. הייתה פגרה ומאז אנחנו מחכים לדיון ואנחנו כמובן מאוד מודים לך על קיומו.
ניר אבודרהם
¶
אנחנו מחכים לדיון כהכנה לקריאה ראשונה. מבחינתנו תכלית הדיון היא לסכם שזה הנוסח שעובר לקריאה הראשונה. אחרי כן נראה מה עושים עם זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני עוד לא יודע על מה מדברים ואתה כבר מדבר אתי על הנוסח. אתה יכול להסביר לי מה אתם מציעים?\
ניר אבודרהם
¶
כן. לפני שאני אגע במצב המשפטי, אני אומר בשתי מילים, מכיוון שמכללות טכנולוגיות זה לא דבר אחר, קשה להשוות אותו לדברים שונים, מדובר באינטרס ציבורי מובהק.
ניר אבודרהם
¶
בפועל זה מה שיהיה וגם המכללות האלה, קרוב למחציתן, 12 מכללות, לא משלמות היום. הן נמצאות במרחבים אקדמיים, אז ראשי הרשויות לא גובים מהן.
היו"ר משה גפני
¶
אם אפשר, אחד יענה כי גם המובן מאליו, ראוי שייאמר. למה עיריית ראשון לציון לא יכולה – בכל אופן זה גוף שמכבד את העיר וכולי והוא גוף חינוכי – לתת פטור מארנונה?
ניר אבודרהם
¶
אם היא רוצה לפטור במסגרת של מוסד מתנדב על פי סעיף 5י, היא צריכה את משרד הפנים, כפי שדיברנו כאן בדיון הקודם. מעבר לזה, לגבי מוסדות שהם מפוקחי מל"ג, אין שיקול דעת לרשות. זה לא קשור אם ראש רשות מבין או לא מבין. ברוב המקרים הם מבינים. ברוב המקרים הם אפילו לא גובים אלא רק מחייבים מכיוון שהם מוצאים פתרון מבחינה רגולטורית שיאפשר להם לפטור. יש לנו הרבה מאוד ראשי רשויות. יושב כאן בן אדם, מכללה טכנולוגית באר שבע, ראש העיר מעניק דיפלומות כל שנה. הוא מבין היטב את החשיבות של המכללה הטכנולוגית, היא זאת שהקימה את סמי שמעון. הוא לא גובה. הוא מחייב, אבל מה קורה? נצבר חוב של 10 מיליון שקלים ואז ניתן גם רטרואקטיבית לחייב את המכללה.
איתי חוטר
¶
אני אגיד. לפנינו מונחת הצעת חוק שמבקשת באופן חריג ביותר לתת מעמד או להעניק מעמד למכללות הטכנולוגיות שאין לאף מוסד מתנדב אחר. אם יש תקלה כזו או אחרת בפטור של מוסד מתנדב, יכול להיות ששם צריך לעשות את הסידור. דרך אגב, לדעתנו אחרי הדיון הקודם, העסק הזה מתייתר. אחת הטענות שנטענו על ידי הפורום היא שראשי הרשויות רוצים, הם מאשרים והממונה על המחוז לא. להבנתנו זה יפתור להם את הבעיה. היכן שראשי הרשויות רוצים והם עונים על הקריטריונים של משרד החינוך, קרי מלכ"ר שלא על פעילות עסקית וכדומה, אין בעיה. אז הרשויות המקומיות יעניקו להם את הפטור בדומה לכל יתר המוסדות המתנדבים.
אנחנו לא מוצאים שום סיבה לחוקק חקיקה מיוחדת למכללות טכנולוגיות ולהרים אותן מכל יתר המוסדות המתנדבים שעוסקים בחינוך, בהשכלה גבוהה, בבריאות, ברווחה ובטח לא לתת להם פטור מלא כאשר כל יתר המוסדות המתנדבים בשני שליש פטור. אין לזה שום סיבה הגיונית.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. החוק הקודם לא פותר את הבעיה של החוק הנוכחי. את החוק הנוכחי, יש מי שמביא אותו. מביא אותו חבר הכנסת מיקי זוהר. אנחנו בוועדה עכשיו דנים רק על החוק הזה.
איתי חוטר
¶
איך זה קשור למי שמביא אותו? אנחנו מדברים במהות. אני מנסה לנתק את מגיש הצעת החוק ולהתייחס עניינית ומקצועית לבעיית הפטור שלהם.
היו"ר משה גפני
¶
כי אמרת עכשיו שאתה דן על זה עניינית. איך אני דן על זה? אני דן על זה עניינית. לכן אני מבקש מקצועית. תגיד לי, לא קשור לשום דבר אחר.
היו"ר משה גפני
¶
אני אשלים אתה שאלה. למה התכוננתי לנאום הזה? בא חבר כנסת, לא חשוב מי הוא, הציע הצעת חוק. קיבל אישור של ועדת שרים, עבר את הקריאה הטרומית וזה בא אלינו לוועדה. אנחנו דנים עכשיו מקצועית רק על זה.
איתי חוטר
¶
הצעת החוק שמונחת לפנינו מבקשת להעניק מעמד מיוחד למכללות הטכנולוגיות ולבודד אותן ולבדל אותן מכל יתר המוסדות המתנדבים. מוסד מתנדב, זו האכסניה הנכונה שתחתיה צריכות להיכנס גם המכללות הטכנולוגיות בדומה ליתר המוסדות להשכלה גבוהה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא רוצה. אני רוצה שתגיד לי על זה. אני לא מכניס את זה תחת אכסניה אחרת. מכללות טכנולוגיות.
איתי חוטר
¶
אדוני, אני מנמק את התנגדותי להצעת החוק הזאת. אני מסביר. אנחנו לא רואים שום סיבה לתת להן מעמד מיוחד ולהפלות אותן לטובה. בעולם הזה אנחנו נמצאים במקום שבו הן טוענות לאפליה בצד אחד של הסקאלה, ומהצד האחר הן רוצות שנפלה אותן לטובה עכשיו ביחס ליתר המוסדות המתנדבים באמצעות חקיקה ייעודית להן. לזה אנחנו מתנגדים. זה פעם אחת.
פעם שנייה. אנחנו מדברים על הערכות שלהן רק שלהן. הרי הם טוענים בעצמם שמתוך 30 מוסדות, כ-50 אחוזים פחות או יותר גם כך לא מחויבים. קרי, על 15 מוסדות, סדר גודל, ולפי נייר שלכם ניר, אנחנו מדברים על הערכה של 15 מיליון שקלים בשנה פטור, לפי הערכה שלהם על 15 מוסדות בלבד. זה בהנחת השני-שליש. זאת אומרת, הנייר שאנחנו מחזיקים הוא לפני שנה, עוד לפני הצעת החוק הזאת שמדברת על פטור מלא. קרי, פטור מלא, מעל 20 מיליון שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
ראש רשת שאמורה להגיע אליו מכללה טכנולוגית ויש ויכוח האם המכללה הזאת הולכת לעיר פלונית או הולכת לעיר אלמונית, והוא מעוניין שהמכללה תבוא אליו, לעיר שלו, מכיוון שזה חשוב לו. אז מתברר שהוא לא יכול לתת לה פטור מארנונה כי החוק לא מאפשר זאת.
איתי חוטר
¶
אני מודה לאדוני על השאלה כי עכשיו הסברת לנו וגם כנראה לעצמך למה זה מתחבר לדיון הקודם. בדיון הקודם ההצעה שמוצעת של חבר הכנסת מלכיאלי מדברת על כך שמשרד הפנים מאציל את הסמכות לרשויות המקומיות לאשר את הפטור למוסד מתנדב. נכון להיום לטענת המכללות הטכנולוגיות, הרשויות רוצות, מגישות את הבקשה למחוז משרד הפנים ומשרד הפנים מתנגד. ברגע שאתה תאשר את הצעת החוק הקודמת, ראשי הרשויות יקבלו את הבקשות ויאשרו. אם הם מעוניינים, הם יאשרו. בכל מקרה האכסניה היא פטור למוסד מתנדב. תודה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, אני מתנצל, במקביל יושבת ועדת הכלכלה. אני זוכר את הדיון הזה, לא זוכר את התאריך, ותמכתי בזה כבר בעבר עת הנושא הזה עלה. אני רוצה לומר שזה לא מפתיע שהמדינה מדברת על חשיבות החינוך הטכנולוגי ולמשל עד לא מזמן היא נתנה נקודת זיכוי למי שלמד ספרות ומוסיקה ונתנה חצי נקודת זיכוי למקצועות טכנולוגיים ואומרת שזה חשוב. איזה כפל לשון יש כאן? דרך אגב, אני בחוק ההסדרים העברתי את זה. זה לקח לאוצר, ניסה למסמס את זה, ותוך שנתיים עשו את ההשוואה כך שגם אלה וגם אלה יקבלו נקודת זיכוי.
אני בא מעמק יזרעאל. המרחק בין עמק יזרעאל לנצרת הוא לא מרחק גדול. המכללה בעמק יזרעאל היא מוסד אקדמי. לכן ההשוואה חבריי בשלטון המקומי היא לא לחוק הקודם. במקרה נפגשו שני החוקים בחדר הזה. ההשוואה היא להשכלה הגבוהה. אתם באים ואומרים שחלק מהסטודנטים במקצועות הטכנולוגיים הם לא יותר חזקים מהמכללות.
לסיכום. הדבר הזה הוא רציני. לא בקלות דעת. מדובר כאן בתלמידים שחלקם קשי יום. מדובר כאן במוסדות שהמקורות שלהם יותר מצומצמים מאשר של המכללות האחרות ואני לא רוצה להזכיר את המכללות בנתניה. מדובר כאן במכללות פשוטות למקצועות טכנולוגיים במקומות לעתים לא פשוטים ואנשים שלא יותר קל להם. אני לא מבין את הוויכוח הזה. צריך לאשר את זה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, ראה זאת כבקשת פרידה כי עוד מעט יש לי פריימריז ולא בטוח שאני אחזור לכאן.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אסור לך להגיד דבר כזה. על פי החוק ועל פי תקנון הכנסת, כל מי שיש לו נגישות להצעת חוק שעולה בוועדה, צריך לאפשר לו, אם הוא מבקש רשות דיבור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מתעקש שהם ידברו. אני מתעקש לשמוע את התנגדותם אך אני מתעקש לומר שהחוק יעבור גם יעבור.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מיקי זוהר, אל תנהל דיאלוג. תאמר את עמדתך. תגיד למה צריך לפטור אותם מארנונה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זה מה שיהיה בחוק. מכללות טכנולוגיות. אם אתם מוצאים לקונה בחוק שמרחיבה את החוק מעבר למכללות טכנולוגיות, יהיה זמן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מכללות טכנולוגיות יהיו פטורות מתשלום ארנונה. נקודה. לקונות, יש כאן אנשי מקצוע, יש כאן יועצים משפטיים, תפתרו. החוק יעבור. לכן אני מבקש להתקדם. אדוני היושב ראש, אני חוקקתי את החוק הזה למכללות טכנולוגיות בלבד. אם יש דרך משפטית, ניסוח מדויק יותר כדי שזה באמת יהיה מכללות טכנולוגיות בלבד, כמובן שאני בעד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בסוף מי שלומד במכללות האלה, אלה בדרך כלל אנשים שמגיעים ממצב סוציו אקונומי כי זו השכלה לא גבוהה. זו השכלה חשובה אבל היא לא השכלה גבוהה. זו השכלה קריטית לחברה הישראלית כי אתה לא יכול שלא יהיו לך אנשים שיעבדו בתחום המקצועי. אתה לא יכול לטפח רק את תחום ההיי-טק ואת התחום האקדמי. יש עוד צרכים למדינה הזאת. לכן מה שקורה בסוף, איך שלא תהפוך את זה, משוואת ההוצאה של כל גוף כזה מתגלגלת לתלמיד. למה? כי זה גוף עסקי בסופו של דבר, כלכלי, שצריך להישאר מאוזן. ככל שאני מפחית לו שקל שהוא משלם בארנונה, זה עוד שקל שהוא יכול לתת לתלמיד, נניח הנחה בשכר הלימוד, וכלה בהרחבת הפעילות והעשרת הלימודים בגוף הזה.
לכן הגופים האלה שבמיוחד הם נמצאים ומיועדים לאנשי פריפריה, אנשים שמגיעים בדרך כלל ממשפחות חלשות, אלה גופים שאני צריך להעמיס עליהם כמה שפחות הוצאות. לא יכול להיות שבאקדמיה המהוללת, שגם אני בוגר שלה, שני תארים, היא מקבלת את אותן הטבות. לא יכול להיות שהאקדמיה והאליטה מקבלים את ההטבות האלה ודווקא המכללות האלה לא. אלה מוסדות בפריפריה והם לא מקבלים את ההטבות.
לכן הגיע החוק הזה. זה תיקון עוול היסטורי. אני מבקש, אני מתחנן.
אסף מנוחין
¶
אני ממונה חינוך טכנולוגי על תיכוני במשרד החינוך. הדבר הזה יוצר בעיה. יש רשויות שפוטרות כיתות י"ג ו-י"ד מתשלום ארנונה. יש מקומות שמוצאים בזה הזדמנות לקבל עוד כמה שקלים והדבר הזה יוצר בעיה במכללות הקטנות. מתוך המשרד יש מקומות שהם תחומים עמומים. כיתות י"ב למשל, י"ב טוב שלומדים לימודי מכללה טכנאית, בעצם פטורים מתוקף החוק. כיתות י"ג, מוסדות שיש בהם כיתה י"ג אחת או שתיים או כיתה אחת שיש בה מתחת ל-20 תלמידים, יש להם בעיה להפעיל את הלימודים האלה. הרבה פעמים מבקשים מהם ארנונה על המעבדות והסדנאות שהתלמידים משתמשים בהם אבל זה של התיכון. המעבדות האלה פטורות מתוקף חוק.
לכן אני תומך. עמדת המשרד היא לפטור. רוב המכללות שלנו הן מכללות של כיתות המשך. מתוך 180 מוסדות יש לנו כ-70 כיתות שהן י"ב טוב שהן פטורות ממילא. יש לנו כ-20 מכללות גדולות של מעל 100 תלמידים אבל יש לנו כ-50 מכללות קטנות של עד 20 תלמידים, מוסדות שיש עד 20 תלמידים בכיתה שמבחינתנו זאת כיתה לכל דבר. במוסדות הקטנים אין בעיה, עם יכולת אינטלקטואלית לעמוד בדרישות ושם נעשית הרבה עבודה ויש מקומות שמבקשים מהם ארנונה, מהמוסדות האלה עבור כיתות י"ג-י"ד.
לכן אני תומך בקבלת החוק לפטור לארנונה ומתנגד לארנונה.
דב תמיר
¶
אני מנכ"ל המכללה הטכנולוגית באר שבע. אני במערכת משנת 1973. המכללה הטכנולוגית באר שבע מונה 1,700 סטודנטים והיא היום מחויבת בארנונה מלאה. אין שום הצדקה לכך. בתי ספר תיכוניים, סמינרים, פטורים לחלוטין ומכללות אקדמיות ואוניברסיטאות משלמות שליש, פטורים משני שליש, ואנחנו משלמים כמו סדנה לפחחות רכב. זה לא יכול להיות. גם כך אנחנו מקופחים מבחינת המערכת של המדינה כאשר כל הגורמים שציינתי מקבלים תקציבים פי חמש מאשר ההנדסאים. זה מעבר לכך שאנחנו נמצאים בפריפריה גם גיאוגרפית וגם חברתית של המדינה.
ביאן ותד
¶
אגף התקציבים. אני אפתח בזה שהממשלה החליטה לתמוך בקריאה הטרומית ולהחזיר לפני קריאה ראשונה לוועדת שרים. הדברים שאני הולכת לומר עכשיו, אנחנו נציג אותם גם בוועדת שרים.
לכל הנושא של המכללות הטכנולוגיות וכל הדברים שהציג חבר הכנסת מיקי זוהר לגבי התקצוב, הממשלה רק בינואר 2018 אישרה למכללות הטכנולוגיות החל תשע"ט תוספת, להגדיל את התקציב שלהן ב-50 מיליון שקלים כל שנה עד תשפ"ג. יוצא שהבסיס של המכללות יגדל ב-200 מיליון שקלים. כל הדיונים של הרפורמה עם המכללות הטכנולוגיות, הן גם היו שותפות בתהליך הזה והוחלט שבגלל איזונים תקציביים, אבל בכל מקרה חשוב להגיד שהמכללות קיבלו מתשע"ט עד תשפ"ג 200 מיליון שקלים לבסיס ובנוסף קיבלו 225 מיליון שקלים תקציב באופן חד פעמי להצטיידות. זה אומר שברפורמה הזאת התקציב של המכללות הטכנולוגיות שעומדות בתנאי סף יעמוד על 725 מיליון שקלים.
ביאן ותד
¶
אני אומרת שהממשלה תמכה. אני אומרת לכם את הנתונים.
הדבר השני שחשוב לומר הוא שרק המכללות הטכנולוגיות, בהתאם לאומדן של המכללות שעדיין לא נבדק מול מרכז השלטון המקומי, הצעת החוק הזאת תביא לאובדן הכנסות לרשויות המקומיות לפחות ב-25 מיליון שקלים בשנה. זה אומר שזה משהו שגם יפגע בשירותים שהרשויות המקומיות נותנות לתושבים באותן רשויות מקומיות. אם משרד החינוך בא ואומר שייתנו לו לעוד 55 מוסדות, אם זה רק על ה-13-12 מכללות טכנולוגיות שהם אומרים - לפי האומדן שיש לי אלה 33 מכללות – עדיין אנחנו מדברים על עשרות מיליוני שקלים אובדן הכנסות לרשויות המקומיות. זה משהו שחשוב שהוועדה תכיר בהינתן זה שלמכללות הטכנולוגיות הוגדל התקציב שלהן.
סיון להבי
¶
אדוני, נאמר שאנחנו אחרי ועדת שרים. הממשלה אכן תמכה בחוק. בניגוד לדיון הקודם שהוא בעצם העברה של סמכויות ואין בו כדי להפחית את ההחלטות ברשויות המקומיות, כאן מדובר על הרחבת מעגל הנהנים מפטור בארנונה ולכן יש כאן הפחתה בהכנסות הרשויות המקומיות סעיף 5י שקובע מי הוא מוסד לטובת הציבור קובע שככל שמדובר במוסד להשכלה גבוהה, המוסד צריך להיות מוכר כמוסד להשכלה גבוהה כמשמעותו בסעיף חוק המועצה להשכלה גבוהה. כאן המכללות הטכנולוגיות לא כלולות מכיוון שהן לא עומדות בסעיף הזה ולכן הרשות איננה זכאית להעניק להן הנחה.
אנחנו נבקש, בהמשך להחלטת ועדת שרים, שהפטור שיינתן, ככל שיינתן, יהיה פטור של שני שליש בלבד.
שחר פרלמוטר
¶
כן. אני רוצה לחדד את זה. סעיף 5ג הוא סעיף שאומר שעל אף האמור בכל הסעיפים האחרים בפקודה, המפורטים בסעיף זה, הפטור שלהם יהיה. אנחנו מבקשים שזה לא יהיה פטור מלא. כלומר, לא יהיה סעיף 5ג אלא יהיה פטור של שני שליש. זה באמת עולה בקנה אחד עם ההשכלה הגבוהה. המשמעות המשפטית היא שזה לא 5ג אלא סעיף 5.
שחר פרלמוטר
¶
אנחנו לא נשנה קריטריונים. שר הפנים תומך בזה שפטור יהיה שני שליש. לא פטור מלא אלא שני שליש.
מירה סלומון
¶
אנחנו מתנגדים לזה שייקבע פטור מיוחד למכללות טכנולוגיות בגלל שאנחנו חושבים שזה ייצר עכשיו שורה של פטורים ייחודיים שיוצאים מהכללים של מוסד מתנדב. בדיוק בשביל זה יש את המוסד המתנדב שקיים היום.
קריאה
¶
לא. זה דיון מקביל. משווים אותנו להשכלה גבוהה ולא לבתי אבות. בכל תחום החינוך וההשכלה, אנחנו האחרונים שמקבלים.
מירה סלומון
¶
סליחה, בכל הכבוד לך אני מסבירה לחבר הכנסת מלכיאלי. מוסדות ההשכלה הגבוהה, גם הם חוסים תחת פטור מוסד מתנדב. אין להם פטור מיוחד משלהם כיום בחוק.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. יש משרד ממשלתי שרוצה להתייחס ועדיין לא התייחס? לא.
יש לי עמדה בעניין הזה אבל אני לא רוצה להביע אותה. אני מציע שאנחנו נקריא את מה שכתוב בקריאה הטרומית. לא נצביע עכשיו אלא נצביע בתחילת השבוע. בינתיים אני אברר האם האכסניה היא בפטור מלא או שהאכסניה היא בפטור של שני שליש. האמת היא שאני לא כל כך מבין את הנושא הזה, למה הם צריכים להיות שונים מאוניברסיטאות ולמה הם צריכים להיות שונים מאחרים, למה הם צריכים לשלם ארנונה, אבל אני לא מביע עמדה בעניין הזה.
אני מציע שנקריא את מה שאושר בטרומית. אנחנו מודיעים מראש שלקראת הקריאה השנייה והשלישית, אחרי הקריאה הראשונה, אנחנו נקיים יותר את הדיון. אני אלמד את זה קודם. מה שנעשה בקריאה הראשונה, לא חד משמעי יהיה בקריאה השנייה והשלישית. נלמד את זה יותר ונראה גם את היכולת שלנו בתקופה הזאת.
לכן, אני מציע להקריא את זה כמות שהוא ובתחילת השבוע נצביע על זה.
אייל לב ארי
¶
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למכללה טכנולוגית מוכרת), התשע"ז-2017
1. תיקון סעיף 5ג
בפקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין), 1938, בסעיף 5ג(ה), אחרי פסקה (14) יבוא:
"(15) מכללה טכנולוגית מוכרת כהגדרתה בחוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים, התשע"ג-2012, והכול אם אינה למטרות רווח, לגבי השטח המשמש לחינוך או ללימוד ואשר אין בו פעילות עסקית".
יש לי הערה קצרה. גם לאור המספרים שעלו כאן. יש שני סוגים של מכללות טכנולוגיות מוכרות – למבוגרים ולצעירים. לצעירים זאת כיתה י"ג ו-י"ד. הכיתה הזאת מתקיימת בתוך כתלי בתי הספר. בתי הספר לכשעצמם כנכס פטורים מארנונה.
היו"ר משה גפני
¶
אני אתן את הזמן כדי לברר את הסוגיה הזאת. אייל יהיה אתכם בקשר כדי להגיע לפתרון. בכל מקרה, גם ההצבעה תהיה על הנוסח הזה כמות שהוא. זה לא יהיה הנוסח הסופי כיוון שאנחנו נביא את זה לדיון, אם נוכל להביא, כי יכול להיות שלא נוכל להביא בגלל הבחירות.
ביאן ותד
¶
אני צריכה לחשב את זה. לגבי אובדן הכנסות לרשויות, אני צריכה להבין האם אלה מכללות טכנולוגיות, אלה 12 מכללות ואני מכירה 33 מכללות.
היו"ר משה גפני
¶
עוד יום עובר, זה 50 מיליון שקלים. אני מכיר את זה. אין לי טענות. השאלה רק למה אלה כן ואלה לא. לא חשוב, יש הרבה שאלות.
ניר אבודרהם
¶
החוק לא סתם מדבר על מכללה טכנולוגית מוכרת בהגדרתה בחוק ההנדסאים והטכנאים. כיתות י"ג-י"ד, כל מערכת התקצוב שלהם היא נפרדת. אנחנו משהו שונה. אנחנו כפופי מל"ג.
לגבי הנושא של מוסד מתנדב. אין קשר בין כל מה שקשור לחינוך השכלה, פטור אם הוא מלא או חלקי.
אם זה יובא להצבעה ביום ראשון, בוועדה, אני אומר שזה ירד לטמיון. מה עוזר האינטרס הציבורי המובהק? אם זה יובא היום, אנחנו כבר רוצים להעביר את זה בקריאה ראשונה או מחר או ביום ראשון. אחרת זה לא יצליח לעבור בקריאה ראשונה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני מודה לך. זה הנוסח שהקראנו. אני מבקש שתבדוק את העניין הזה. אנחנו כנראה נצביע על זה בתחילת שבוע הבא. אני מניח שביום ראשון. מניח, לא בטוח. יכול להיות ביום שני. אנחנו לא נשנה מההחלטה הזאת. לאחר מכן, לקריאה השנייה והשלישית, אנחנו נצטרך לקבל החלטה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אנחנו סיימנו את הדיון בעניין הזה. זה יהיה בסדר היום. נצטרך להצביע ונצטרך בינתיים לברר, אייל, את הנושאים האלה שעלו.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:35.