פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
49
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
17/12/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 914
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ט' בטבת התשע"ט (17 בדצמבר 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 17/12/2018
חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם (תיקון מס' 12), התשע"ט-2019
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם (תיקון – הסדרת מתן שירותי כוח אדם של מפעילי עגורן ואתתים), התשע"ז–2017
נכחו
¶
מוזמנים: יפה סולימני - ראש מינהל ההסדרה והאכיפה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
קרין אהרוניאן - מנהלת, מטה מינהל ההסדרה והאכיפה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
דבי ספיר אליעזר - סגנית בכירה ליועמ"ש, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
אריק שמילוביץ - מפקח עבודה ראשי, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
יוחאי פרץ - אגף בכיר אסטרטגיה ומדיניות, משרד הבינוי והשיכון
איה דביר - משפטנית, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
הדיל יונס - עוזרת ראשית, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אביעד שורץ - רפרנט תעסוקה, אגף התקציבים, משרד האוצר
רותם דהן - אגף נפגעי עבודה, המוסד לביטוח לאומי
גדעון זעירא - מרכז מחקר ומידע, עובדי הכנסת
אבי ניסנקורן - יו"ר, ההסתדרות החדשה
מיכאל כוכבי - מ"מ יו"ר ההסתדרות, ההסתדרות החדשה
דן ורשבסקי - יו"ר, וועד מנופאים ארצי, ההסתדרות החדשה
יצחק מויאל - יו"ר, הסתדרות עובדי הבניין והעץ, ההסתדרות החדשה
גיורא וואלה - כלכלן, אגף הכלכלה, הסתדרות הכללית, ההסתדרות החדשה
מתן בראל - כלכלן, אגף הכלכלה, הסתדרות הכללית, ההסתדרות החדשה
אביב שניר - מרכז אכיפה, ההסתדרות החדשה
צחי לב - יועץ משפטי, התאחדות בוני הארץ
מוטי שנבל - חבר צוות חברתי, תנועת אומ"ץ
עדן קנובסקי - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת התאחדות בוני הארץ
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
הצעת חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם (תיקון – הסדרת מתן שירותי כוח אדם של מפעילי עגורן ואתתים), התשע"ז–2017, פ/4263/20, הצעת ח"כ איל בן ראובן
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב. היום 17 בדצמבר 2018, ט' בטבת התשע"ט, השעה 9:33. אנחנו דנים בהצעת החוק הקושרת את נושא העגורנים וחברות המפעילות אותם. זו הצעת חוק של חבר הכנסת איל בן ראובן, חאג' יחיא ואנוכי.
אנחנו ממשיכים. אני ביקשתי שנבדוק מה עשתה הצעת החוק הראשונה שלנו, שהופעלה על נושא של סגירת אתרים במקומות שהיו בהם פצועים קשים או, חס וחלילה, הרוגים. אז מתברר שמאז שהחוק עבר 145 אתרים נסגרו נכון להבוקר. זה רק מראה שהחוק מאוד אפקטיבי. ומעניין היה לבקש ממשרד העבודה – תעשו מעקב ותלמדו מה זה עשה לאותם אתרים, אם חזר על עצמו.
אריק שמילוביץ
¶
א', זה עשה טוב. אבל אנחנו לא רוצים להגיע למצב שבו קורית תאונה ואחר כך סוגרים אתרים. אנחנו רוצים ופועלים למניעה. ללכת לאותם אתרים מסוכנים - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל מה זה עשה לאותם אתרים ולאותם קבלנים? יש לכם אפשרות לעשות איזו בדיקה, לראות אם זה באמת - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שתעשו בדיקה, כי 145 אתרים שנסגרו נותנים ודאי אינדיקציות מאוד טובות על האפקטיביות של החוק. כי לא עושים חוק כדי שיהיה סתם על הנייר.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אלי, היום אני מקבל מהם דיווח על תאונה בכל אתר. השאלה הראשונה היא: אם האתר נסגר או לא. זאת שאלה שהחבר'ה מיד זה. ברוב המקרים היום – וגם זה השתפר מאוד – האתרים נסגרים. עכשיו תראה, קבלן שעובד באתר, שהאתר נסגר עכשיו אפילו ל-48 שעות, צריך להמשיך לשלם לפועלים, לכל העובדים ליומיים.
אריק שמילוביץ
¶
יש שם הרבה קבלני משנה שהם, לצורך העניין, לא עובדים ישירים. אז לפחות משלם להם. אבל אנחנו מרחיבים את סגירת האתרים גם למקומות שאנחנו עושים פיקוח. כשאנחנו מזהים שיש שם עבירות חמורות - - -
אריק שמילוביץ
¶
ושם אנחנו שמים את הדגש עכשיו על מניעה פרואקטיבית וללכת לאתרים מסוכנים ושם לעצור אותם עד שמתקנים את הליקויים, ולא לבוא ולהגיד: טוב, נהרג עכשיו עובד או נפצע קשה, ואחר כך אנחנו סוגרים את האתרים. אנחנו יותר משקיעים מאמץ במניעה. ללכת לאותם אתרים מסוכנים כשאנחנו רואים שיש ריבוי ליקויים, שאין שם מנהל עבודה, ואותם אנחנו סוגרים עד שאנחנו מוודאים שהם תיקנו את כל הליקויים. והדבר הזה אפקטיבי והוא מרתיע ואנחנו רואים. עדיין בחוק המספרים הקטנים אנחנו לא רואים שינוי, אבל אנחנו מזהים שכל השינוי – ויש שינוי בשוק, אנחנו רואים אתרים מסודרים יותר, מקפידים יותר על בטיחות, והלחץ מכל הכיוונים פועל, ואנחנו רואים אותו הלכה למעשה. לצערי, בחוק המספרים הקטנים אנחנו עדיין לא רואים תוצאות משביעות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה הכי טוב. אבל בהחלט כדאי שתלמדו את הלקחים שיש שם, כי אני לא יודע אם הקבלנים הקטנים מדווחים; כי זו אחת הבעיות הקשות שם.
אריק שמילוביץ
¶
רוב התאונות שאנחנו מקבלים דיווח עליהן זה פחות מהקבלנים, זה יותר מהמשטרה, ממגן דוד אדום.
אריק שמילוביץ
¶
כן, הם מרושתים. ואנחנו מגיעים כך לאירועים עצמם, ואנחנו בודקים כל אירוע. יש גם מקומות שפועל נהרג בזמן שהוא עושה שיפוץ בבית פרטי של מישהו. ואנחנו בוחנים גם את המקרה שם. האם מקום כזה נקרא אתר בנייה ואני סוגר אותו, או הכוונה היא לסגור אתרים ולא לסגור בית פרטי שעובד נהרג בגלל שעשה איזו עבודה פיראטית, למרות שזה נמצא בשוליים? אבל אנחנו מטפלים בכל אירוע לגופו.
אריק שמילוביץ
¶
אתרים עצמם שמדווחים לנו הם סדר גודל של כ-12,000 אתרים, אבל אנחנו יודעים בוודאות שיש לנו אתרים נוספים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אתה לא רוצה לעשות הסבה? אולי נעביר חוק הסבה של מפקחים ממשרד החינוך, שאין מה לעשות איתם? במשרד החינוך יש 2,700 מפקחים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה זוכר את הבדיחה של הגשש? שר המלחמה, אבל אין מלחמה, אז בוא נמנה. אז אם נמנה את המפקחים של החינוך למפקחים על הבנייה, אז לא יהיה לא חינוך ולא בנייה.
אריק שמילוביץ
¶
קיבלנו 60 ב-2018 וב-2019 ביחד. במידה ונאייש את כל המשרות, יש אופציה נוספת לבחון תוספת של עוד 17 תקנים נוספים. מעבר לזה, יש לנו עוד כ-14 תקנים כרגע, שנמצאים במכרז אחרי ששדרגנו את השכר שלהם ואת התנאים שלהם בכלל לגיוס.
אריק שמילוביץ
¶
אז עכשיו פתחנו את המסלול שיכולים להתגייס גם טכנאים, גם הנדסאים, גם מהנדסים. אנחנו קוראים, ועכשיו אני קורא לכל מי שרוצה: אנחנו צריכים אתכם, בואו. אנחנו צריכים כוח שיעזור לנו בעבודה כל כך חשובה. זו עבודה מאתגרת מאוד ומאוד קשה, מאוד תובענית, אבל היא מליאת סיפוק, כי אנחנו מצילים חיים.
אריק שמילוביץ
¶
המפקחים עצמם, עם כל הכבוד, הם פיקוח עליון. אנחנו מצפים מהקבלנים, מהעובדים, מכל מי שבמעגל הזה ובמלחמה הזאת לקחת חלק. זה לא נופל רק על המפקחים, עם כל הכבוד. זה נופל על כל השחקנים שנמצאים במגרש: על רשם הקבלנים, על משרד המשפטים, על כולם.
אריק שמילוביץ
¶
כולם צריכים להיות שם, הפעילים האזרחיים. אנחנו נכנסים לשלב שבו אנחנו מזהים שהבנייה הופכת להיות בנייה צפופה יותר בערים, בתמ"אות, ששם אנחנו מזהים שהרשות המקומית היא שחקן מפתח שחייבת להכניס את היד שלה ולהגיד: גם אני רוצה לשים את היד שלי על התנאים להיתר ולהיות שותפה. כי אנחנו מזהים היום מנופים שנכנסים לרחובות צרים שאין שם גישה, לא פותחים מייצבים, מפעילים את המנוף, המנוף מתהפך על אזרחים, על קווי חשמל, על בניינים סמוכים. זו המגמה שאנחנו הולכים אליה. התמ"אות, ההתפתחות העירונית, ולא איזה אתר בנייה שנמצא בשום מקום.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז התחלנו בדיווח על סגירת אתרים. זה החוק הראשון שהפעלנו יחד עם איל וחאג' יחיא; נתנו את המספר – 145 אתרים נסגרו עד הבוקר.
אריק שמילוביץ
¶
אני על החוק הזה הייתי רוצה שיסגרו שני אתרים, או אתר אחד, או אפס אתרים; כי החוק מדבר על סגירה אחרי שקרה אירוע, ואני רוצה – כמה שהמספר יהיה יותר קטן, כך המספר יותר בריא בשבילי. אני יותר הולך לכיוון של סגירת האתרים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
וריבוי אתרים. אנחנו לא רוצים לסגור אתרים. אנחנו רוצים שכל האתרים יעבדו. הבעיה שאנחנו מוציאים, לצערי הרב, אתרים ברמת בטיחות שלא מאפשרת המשך עבודה תקינה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אתה שומע, ראשי הרשויות רוצים לשתף פעולה, חלקם לפחות, אני יכול להעיד על חלקם. אבל הם אומרים שהידע לא נמצא אצלם. אולי ראוי שאתם תייצרו - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
תקשיב רגע, אני לא אומר את זה כתוכחה, אני מנסה להציע, היות ושוחחתי גם.
תייצרו לא מנגנון, אלא דפי הסבר, שישבו אצל ראש הרשות ויגידו לו: כשאתה רואה את המנוף, או כשמישהו מבקש היתר למנוף ברחוב מסוים, יש א', ב', ג' דברים. אין להם את זה. לכן הם קוראים לכם ואומרים: אנחנו לא מבינים בזה כלום.
אריק שמילוביץ
¶
אנחנו בשיח איתם, ואני קורא לכל ראשי הרשויות לקחת – ואנחנו נפגשנו עם חלקם, עם מהנדסי ערים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני הייתי ראש רשות 10 שנים. מעולם לא היה שום דבר שאמר לי שאני צריך להשגיח על מנוף, או אם אני רואה מנוף, מה אני צריך לעשות. ידעתי שאני צריך להתקשר אליכם?
אריק שמילוביץ
¶
בתנאים להיתר, להיתר בנייה, מי ששולט על התקדמות הבנייה ברוב השלבים שלה זו הרשות המקומית. רשות המקומית – חסמת כביש, לכלכת את הכביש עם בטון, כל זה קנס שהן יודעות לעשות.
אריק שמילוביץ
¶
כל התנאים להיתרים אלה נמצאים שם. העניין הוא שהרשויות המקומיות באות ואומרות: ברגע שאני אכניס את התנאים להיתר, אני לוקח אחריות על עצמי, ואני לא רוצה. עכשיו אתה צוחק, אבל אני אומר לך שזו הבעיה. אני לא רוצה, אני רוצה שכולם יהיו אחראים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, הוא רואה את הפנים של מי שאתה מתכוון אליו. אז אנחנו חוזרים לנושא של הפגישה. תודה לך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, כי הוא יחסית חדש. אז ברור שזה טוב. אז הצעת חוק שלנו היא: העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם. התיקון שבאנו לעשות הוא הסדרת מתן שירותי כוח אדם למפעלים הקשורים עם מפעילי עגורן. אז מי רוצה לפתוח? איל, אתה פותח?
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לומר רק מילה אחת לאנשים. אנחנו בעצם אחרי קריאה טרומית. אנחנו מכירים את החוק. נעשו לא מעט תיקונים במעבר שבין הטרומית לקריאה ראשונה בסך הכול בשיתוף פעולה מאוד-מאוד יפה של כל העוסקים במלאכה.
אני רוצה רק להזכיר לנו: אנחנו בלוח זמנים, כל מה שאנחנו עושים פה בדיונים האלה – אנחנו במרוץ עם לוח זמנים. כל יום שעובר שהחוק לא נכנס לתוקפו, לצורך העניין, מבחינתי, סכנה.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
המנופים הם כלים מסוכנים מאוד גם למנופאים, לפועלי הבניין, וגם לסביבה. ולכן, הנושא הזה הוא כל כך חשוב. אני כבר פה רוצה להודות ליושב-ראש ההסתדרות, שאתה מצטרף אלינו פה. זה לא דבר רגיל.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה גונב לי את התפקיד, אני רואה. אני צריך להגיד לו. אבל אני מרגיש אותו חלק מאיתנו.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
מרגיש, אני מרגיש שהוא איתנו לגמרי; אנחנו מרגישים ביחד. מה שאני מבקש מאנשים הוא באמת לדבר לעניין. כלומר, לראות שאנחנו דוהרים קדימה. אנחנו רוצים להעביר את החוק הזה בקריאה שנייה ושלישית בזמן המאוד קרוב, בזמן המאוד קרוב; אנחנו במומנטום. אנחנו צריכים לרוץ קדימה. ובואו נתחיל.
אבי ניסנקורן
¶
אני מברך על הצעת החוק. אני חושב שזה חלק מהצעדים שחייבים להיעשות בשביל לצמצם את הנגע הנורא הזה של תאונות בענף הבנייה. אני בטוח שהצעת החוק הזאת, ביחד עם יתר הצעדים, יפחיתו דרמטית את מספר הפגיעות, דרמטית. אני חושב שמתחילים לראות ניצנים של ירידה בחודשיים האחרונים. חייבים לא להרפות לרגע, לרגע, בכל הצעדים בשביל להוריד את הנגע הזה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש. ראשית, גם אני רוצה להצטרף לברכה לך, יושב-ראש ההסתדרות, על ההצטרפות שלך לדיון הזה. אני חושב שזה מבטא מחויבות של ההסתדרות לא רק בכותרת ובמאבק הגדול, אלא גם בפרטים, כי ההתמודדות עם תאונות העבודה זה הרבה מאוד פרטים קטנים וסגירת פרצות, חלקן יותר גדולות וחלקן יותר קטנות. וכמו שאמרתי גם בהזדמנות אחרת, אני מאוד מאמין בשיתוף פעולה הדוק בינינו בכנסת ובין ההסתדרות בנושא הזה, כי שתי הזרועות האלה בשיתוף פעולה יכולות להתמודד בצורה יותר טובה עם הבעייתיות בתחום תאונות העבודה.
לגופה של הצעת החוק, אני רוצה להעיר הערה, שאני יודע שהיא לא יכולה להתקבל בשלב הזה, אבל אני אומר אותה לפרוטוקול. הדבר הנכון היה שלא יהיו קבלני כוח אדם בתחום כזה כמו עגורנאות. אני הייתי שואף למצב שבו מי שמפעיל עגורן יועסק באופן ישיר על ידי מי שמבצע את העבודה, כדי למנוע את התיווך הזה. אני יודע שאנחנו עדיין לא שם. אני אומר את זה כמטרה שלנו לעתיד. לגבי הצעת החוק הזו, אדוני היושב-ראש, אני מצטרף לדבריו של חברי; אנחנו נמצאים במרוץ נגד הזמן. יש לי כמה הערות קטנות לנוסח, אבל האמת היא שכל ההערות האלה יכולות לחכות.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
זהו. אני אומר מעבר לזה, מבחינתי, כל ההערות האלה יכולות להידחות לשלב שלאחר הקריאה הראשונה. כי הנוסח הזה בבסיסו, לדעתי, עונה על הצרכים עם התיקונים שנעשו. אם נאשר אותו היום לקריאה ראשונה, יכול להיות שאפשר יהיה כבר להשלים את זה אולי היום בערב.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מאה אחוז. טוב, זה כבר לא בידינו. במה שתלוי בנו אני הייתי מציע לשאוף לאשר אותו לקריאה ראשונה, כדי שאת הדיון על הפרטים נוכל לעשות בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בזכות ההערה של דב, אני רוצה באמת לחזור לדיון הראשוני – שלא היה מתוכנן אבל הוא חשוב –על החוק שעבר של סגירת האתרים. אחת הנקודות – שזה גם חלק לא מהענישה, אלא מאזהרה לקבלנים – היא החובה של הקבלנים, שסוגרים את האתר, לשלם לעובדים, לכל העובדים שנמצאים באתר באותו יום לתקופת הסגירה. וזה מי שיכול, בנוסף לעבודה של משרד העבודה – ואתם שמעתם, זה כבר השתפר לאין ערוך לעומת מה שהיינו – אז יש פה תפקיד של ההסתדרות להגן על העובדים, שיקבלו את מה שמגיע להם. זה מאוד חשוב, כי 145 אתרים שנסגרו זה מאות, אם לא אלפים, של עובדים שהיו צריכים לקבל. עם כל הכבוד, יש קבלנים ששוכחים לשלם את השכר.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
מה אחוז הממוצע של קבלני משנה בתוך אתרי הבנייה פחות או יותר? בדקתם את זה פעם? זאת אומרת, עליהם זה לא יחול? אם יש קבלן צבע - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, לא. זה לא אנחנו טועים, החוק קובע את זה. זה שזה לא מיושם, אתה צודק. יכול לברוח - - -
אריק שמילוביץ
¶
אתר נסגר, אבל העובד בא לבצע עבודה קבלנית מסוימת, אם זה קבלן חשמל או כל קבלן אחר. אז הוא הולך, עושה במקום אחר, חוזר אחר כך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שלא נחזור לדיון הקודם. בואו נרוץ על זה, בבקשה. אנחנו נעבור לקריאה, ומי שיש לו הערות שיתייחס לסעיף שניקרא, ואז זה יכנס לתיקון או להשלמה. יש לך משהו כללי להגיד לנו?
צחי לב
¶
כן, אדוני. שמי צחי לב. אני יועץ משפטי מטעם התאחדות בוני הארץ. אנחנו באמת מברכים על החוק ועל הירתמות של הוועדה להצעת החוק. רק שתי הערות קטנות לסדר-היום, כי מבחינתנו החוק צריך להתקדם כמה שיותר מהר. אנחנו סבורים שצריך לייחד את החוק הזה לענף הבנייה ספציפית ולעגורני צריח, כי כרגע בניסוח זה לא - - -
נעה בן שבת
¶
אבל הבנתי מהמחקר של הממ"מ שיש עוד סוג של עגורנים. יש גם עגורנים ניידים שגם מאוד שכיחים באתרי בנייה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שלא נעשה דיון פתוח, נעשה דיון ספציפי מסביב לכל סעיף. אז להתחיל בקריאה, בבקשה.
דניאל בלמס
¶
"הצעת חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם (תיקון – הסדרת מתן שירותי כוח אדם של עגורנאים), התשע"ז–2017
הוספת סעיף 10ג
1.
בחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, התשנ"ו–1996 (להלן – החוק העיקרי), אחרי סעיף 10ב יבוא:
"מתן שירותי כוח אדם של מפעילי עגורן
10ג.
(א) לא יעסוק אדם כקבלן כוח אדם הנותן שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים, אלא אם כן הוא בעל היתר מיוחד לכך מאת שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ועל פי תנאי ההיתר האמור.
(ב) שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים יינתנו רק באמצעות הצבת עגורנאי מוסמך."
נעה בן שבת
¶
אדוני, יש פה שתי הוראות כלליות. הוראה אחת דורשת – בדרך כלל קבלן כוח אדם צריך שיהיה לו רישיון משרד העבודה. כאן מוצע שבמקום רישיון יינתן לו היתר מיוחד, אבל הדרכים למתן ההיתר המיוחד הזה מאוד דומות לדרכי מתן הרישיון. וגם יש פה תנאי שמרחף מעל הכול, שהעגורנאי תמיד יהיה עגורנאי מוסמך; זאת אומרת, יעבור את ההסמכה הנדרשת לפי התקנות. הסמכה שניתנת היום, אני מבינה, לפי התקנות, נראה שגם על ידי משרד העבודה וגם על די משרד התחבורה, וגם על ידי הרשם לציוד הנדסי. אני מבינה שמשרד התחבורה – יש פה הנציג.
דניאל בלמס
¶
"(ג) היתר לפי סעיף קטן (א) יינתן רק לתאגיד שמטרתו ועיסוקו היחידים הם מתן שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים מוסמכים."
נעה בן שבת
¶
פה יש תנאי שבאמת מגביל את הזכאות לקבלת הרישיון, כי הוא דורש שהתאגיד יהיה רק תאגיד שצמוד למטרה הזאת של שירותי כוח אדם של העגורנאים. ואולי אפשר לבקש ממשרד העבודה להסביר את הצורך הזה בהגבלה, שבאמת מגבילה את האפשרות לקבל את אותו היתר. זה באמת יוצר איזושהי הגבלה.
דבי ספיר אליעזר
¶
אני עורכת דין דבי ספיר אליעזר ממשרד העבודה. כעיקרון חוק העסקת עובדים על יד קבלני כוח אדם מסביר את הרישיונות לקבלני כוח אדם. נכון להיום, כל מי שמציב עובדים, מציב כוח אדם, נותן שירות כוח אדם, חייב ברישיון, כמעט כולם. יש סייגים, אני לא אכנס לזה. וגם מי שמציב עגורנאי חייב ברישיון. אלא מה? אותה חברה יכולה להציב עגורנאי, היא יכולה להציב מזכירה, היא יכולה להציב כל מיני סוגים של עובדים.
והטענה שעלתה במסגרת הזאת היא שזה גם אחד הדברים שיש בו כדי לפגוע בבטיחות העובדים. ולמה? אחד, אתה לא יכול לתת הוראות לחברת כוח אדם הזאת בקשר לעגורנאים, כי אם היא מעסיקה עגורנאי אחד ועשרה מזכירים ומזכירות, לצורך העניין, אז אתה תיתן הוראות שקשורות לבטיחות. זה דבר אחד. דבר שני, לצערנו אנחנו נוכחים, בקשר להעסקה של עגורנאים מוסמכים, שיש זיופים ויש אנשים שלא באמת עגורנאים מוסמכים.
דבי ספיר אליעזר
¶
ואנחנו רוצים לבדוק שבאמת מי שמועסקים על ידי חברות קבלני כוח אדם יהיו עגורנאים מוסמכים. וזה נותן לנו את הכלי בעצם. בסופו של דבר, במסגרת הזאת, מה אנחנו שעושים הוא לומר: אתה תמשיך להיות קבלן כוח אדם, אנחנו לא פוגעים בעיסוק שלך, אלא שאם אתה רוצה להתעסק בהשמת כוח אדם שהם עגורנאים תתעסק רק בזה; ובמסגרת הזאת אנחנו נוכל לבחון כל מיני דברים שקשורים לבטיחות העובדים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אבל את לא מצפה, נניח בואו ניקח סתם חברה שאני מכיר מעברי, שנקראת ORS, ויחליטו עכשיו ORS, או כל חברה אחרת, שהן מעסיקות פקידות, מזכירות, עובדים סיעודיים וכולי, וכולי. יחליטו עכשיו להעסיק גם. מה שאת אומרת, אם הבנתי את רוח החוק, שזה בסדר, הן לא חייבות להתעסק רק עם העגורנאים. במידה ויפתחו, נניח איזה מחלקה או חברת בת - - -
דבי ספיר אליעזר
¶
נכון. אנחנו אומרים: אנחנו ממשיכים לשמור על הזכויות של העובדים, זכויות שכר במסגרת כל הרישיון הקיים, ומוסיפים פן נוסף שקשור לבטיחות של אותם עובדים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
סתם אני שואל, אם אני רוצה לפתוח חברת בת, מה הדברים הבסיסיים שאני חייב לפני שאני קולט את העגורנאים?
דבי ספיר אליעזר
¶
תכף אנחנו נקרא את הסעיפים הנוספים, אבל כעקרון – אני לא מדברת על רשות החברות, לצורך העניין, אני מדברת על קבלן כוח אדם.
יפה סולמני
¶
אני יפה סולמני, ראש מינהל הסדרה ואכיפה. בעצם היום אני אחראית על כל הנושא של חוק קבלני כוח. אז קודם כול, היום יש חברות, שמעסיקות עגורנאים ומנופאים, שיש להן רישיון, כי חוק קבלני כוח אדם חל כבר על כולם. כבר לפני שלוש שנים או משהו כזה, שנתיים וחצי-שלוש, הוצאנו הודעה כמשרד והזמנו את כל החברות לבוא ולהסדיר את הרישוי; והיום יש קרוב ל-14-13 חברות שכבר יש להן רישיון.
מה שקורה הוא שהן לא מחויבות לעסוק רק בתחום הזה; הן יכולות לעסוק גם בתחומים אחרים. וההסדרה פה בעצם מכניסה שני דברים. אחד, היא אומרת: תעסוק רק בתחום הזה; ודבר שני, נכניס לך גם תנאי בטיחות שלא היו בעבר בחקיקה, שלא קיימים היום בתנאי הרישיון.
מה דורשים ברישיון? קודם כול, מנהל מקצועי; יש דרישות בחוק למנהל מקצועי. הוכחה של פתיחת תיק בביטוח הלאומי, במס הכנסה, או כל מה שקשור ונדרש לזה. אנחנו בודקים את העבר של המנהל במשטרה אם יש לו עבר פלילי, וגם מה סוג העבר הפלילי שיש לו. האם מדובר בחברה שמישהו עושה איזה שרשור חברות: סגר חברה לפני שנתיים, שלח את העובדים בלי זכויות, ופתאום הוא פותח חברה נוספת היום, או אם מישהו עומד מאחורי החברה הזאת.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני חושב שהבנתי. מה שאת אומרת הוא שאם אני מתעסק באלף ואחד דברים, אני חברת גדולה, והחלטתי לפתוח, אני צריך, בראש ובראשונה, מנהל מקצועי, מישהו שמבין.
יפה סולמני
¶
לפתוח חברה נוספת. גם מנהל עם ניסיון, בעל ניסיון ניהולי. ויהיו דרישות בטיחות שנקרא עוד מעט.
יפה סולמני
¶
היום קיימת ערבות בנקאית בגובה של רבע משכורת לשנה לכלל העובדים המועסקים אצלו, כדי להבטיח את זכויות העובדים שאם הוא לא שילם את זכויותיהם. ובאמת יש חברות שנופלות ופושטות רגל ואנחנו משלמים שכר באמצעות תורמים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל זו לא צורת העסקה היחידה, באמצעות חברות כוח אדם. יש אפשרות להעסיק חברות קבלניות, שיכולות להעסיק ישירות.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר שאנחנו חותרים להגיע למצב שהעסקה תהיה ישירה. זה מה שאנחנו מעדיפים.
יפה סולמני
¶
היא משפרת בדבר אחד, שבעצם עוד יותר מכניסה חלק מהתנאים, תנאי בטיחות, שלא קיים לגבי כל חברת כוח אדם של מזכירה או מזכיר, או כל עובד אחר. אז באמת הכנסנו פה את החלקים שהגוף המקצועי, שזה בטיחות בעבודה, הממונה על בטיחות בעבודה, ייתן את ה"אוקיי" שהחברה הזו, ברמת הבטיחות, עושה את מה שנדרש. ואני כמינהל אבחן את כל הנושא של - - -
דבי ספיר אליעזר
¶
למעט תקדים – יש לנו בתחום הבניין גם תחום אחר, אבל שקשור לעובדים זרים, שהם קבלני כוח אדם, שמחתימים עובדים בבניין שהם עובדים זרים. אבל המשטר התאגידי הזה קשור יותר להיותם עובדים זרים ופחות – זה גם קשור לענף הבניין – אבל יותר קשור להיותם עובדים זרים.
אבי ניסנקורן
¶
אני רוצה רגע להמחיש למה, לדעתי, זה מאוד-מאוד חשוב. יש היום נניח חברה, נניח ORS כדוגמה, לא במישור הפרקטי, אלא כדוגמה - -
אבי ניסנקורן
¶
כן, משנות ה-70'.
- - ORS מעסיקה אלפי עובדים. ובין היתר, היא מעסיקה עובד שהוא עגורנאי. היא לא מבינה כלום בזה. היא שולחת מזכירה, שולחת עגורנאי, לא מבינה בזה כלום. עכשיו זה פתח לאי פיקוח ולאי ביצוע של פיקוח על אותו עגורנאי, כי אותה חברה לא מבינה בזה כלום.
ברגע שאתה בא ואומר
¶
גם אם ORS היא חברת בת שלה, זה המקצוע שלה, זה התפקיד שלה, אז קודם כול, בהגדרה הם צריכים להבין בתחום. זה הדבר ראשון. הדבר השני, יש פה אפשרות לבטל רישיון. לך תבטל רישיון של ORS על עבירת בטיחות של העגורנאי.
אבי ניסנקורן
¶
זה אחד מתוך אלפי עובדים. ברגע שזאת חברה, שאתה יכול לבטל לה את הרישיון, יש פה סנקציה, סנקציה אמיתית. ואותה חברה יודעת שמחר אפשר לבטל לה את הרישיון מטעמי בטיחות. וזה כתוב פה בהצעת החוק.
והדבר השלישי, שציינו פה, והוא מאוד-מאוד חשוב, הוא הנושא של הזיופים. יש היום תופעה של חאפרים וזיופים. ברגע שאותה חברה יודעת שאם היא שולחת מישהו עם רישיון מזויף, יבטלו לה את הרישיון והיא לא תוכל להמשיך לעבוד בענף, אנחנו נסדיר דרך האכיפה הזאת את העובדה שלא יבואו חאפרים. לכן שלושת הדברים האלה, אני חושב, יביאו להגברת האכיפה.
נעה בן שבת
¶
יש גם דרישה דומה לתאגיד שהוא ספציפי למטרה הזאת, וגם לגבי קבלן כוח אדם שמביא עובדים מחוץ לארץ. גם לגביו יש דרישה כזאת בחוק.
יצחק מויאל
¶
אני יצחק מויאל, יושב-ראש הסתדרות עובדי הבניין. אני רוצה להשלים למה שאמר יושב-ראש ההסתדרות, אבי. אני חושב שזה חוק מדהים שיסייע לנו גם בעוד נדבך אחד, בנושא של השליטה בהעסקה, בשעות, שהן לא שעות למנופאים, והניצול של המנופאים. היום עשינו הסכם קיבוצי שמעסיק את המנופאים ונותן להם תנאים שלא היו קודם. גם נלחמנו בקטע של התשלום השחור. ואם אנחנו נשלים את מה שאמר אבי עכשיו לקטע של משהו ייעודי, אז תהיה לי כתובת. היום איזה כתובת? אין לך, הכול מבולגן. אבל ברגע שיש ייעוד לחברה גם בנושא של שעות – אני מצטרף למה שאמרה יפה סולמני – אנחנו בתיאום רציני מאוד עם משרד העבודה – לכל אלה שאנחנו יודעים לזהות.
אם החוק הזה עובר ומאושר, נדע שיש 30 חברות, כמו תאגידי כוח אדם לעובדים זרים, שמעסיקים מנופאים, יהיה לך כתובת. היום אין כתובת. היום כל אחד יכול להעסיק מנופאים. והיום, אם יש ייעוד, הוא יקבל את ההסכם, הוא יקבל את התנאים, וידע גם את נושא האחריות בנושא של הבטיחות. ואני חושב שזה עוד צעד מדהים בטיפול הארוך בנושא העסקה ישירה.
יצחק מויאל
¶
נכון. ותבורך על כך.
אלי, עכשיו אני רוצה להשלים דבר אחד, ברשותך. בחברות המאורגנות –ואנחנו מצליחים, וזה קשה – למה שאמר ידיד חאג' יחיא – בחברות מאורגנות יש לנו שליטה. הם עובדים בחברה מסודרת, ועובדים מנופאים, הלוואי. אבל בגלל השאלה של מה שאמר מאיר, 60% מהמועסקים היום בענף הבניין הם קבלני משנה. וזו הבעיה, וזו הבעיה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל זה לא אומר שאי-אפשר למצוא איזו נוסחה משפטית, שהאחריות תהיה על הקבלן הראשי. את זה חייבים לעבור.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו עובדים על זה. הינה, יש לי גנרל, שיודע לעשות את הדברים הרב-מערכתיים. הוא בא מהצפון, אז שם יודעים גם לחפור והכול.
נעה בן שבת
¶
כן, רק עוד שאלה שעלתה. למעשה, השארנו את התאגידים שמביאים עובדים זרים. אני מבינה מגדעון זעירא מהממ"מ, שיש גם עגורנאים זרים בישראל עם רישיון, יש להם רישיונות – דיברת על 11 רישיונות?
גדעון זעירא
¶
במסגרת מסמך שכתבנו, לבקשת חבר הכנסת איל בן ראובן – על פי נתונים מפברואר 2017, באותה עת היו 2,289 ישראלים בעלי תעודות הסמכה לעגורן צריח או העגורן נייד, או גם וגם. והיו גם מעט עובדים זרים, 11 עובדים זרים בעלי תעודות הסמכה בתוקף לעגורנים ניידים.
נעה בן שבת
¶
השאלה היא אם יכול להיות שילוב של היתר קבלן כוח אדם שמעסיק גם עובדים זרים, אז הוא יקבל גם את ההיתר המיוחד של הזרים וגם ההיתר המיוחד של העגורנאים?
דן ורשבסקי
¶
אני ורשבסקי דן, יושב-ראש ועד הארצי של המנופאים. אני רוצה להגיד, קודם כול, תודה רבה לכל מי שעזר לקדם את החוק הזה: אבי ניסנקורן, איציק מויאל, איל בן ראובן, לך כבודו, לחאג' יחיא, ולהתאחדות בוני הארץ.
דן ורשבסקי
¶
זה חשוב שידעו מי עזר ומי מכיר את הבעיות שלנו.
לאחר שעשינו את ההסכם הקיבוצי למנופאים, בגלל המחיר היחסית סביר, נכנסו לשוק כל כך הרבה חברות חאפריות, והשוק הזה כל כך פרוץ. ולצערי הרב, גם לאף גורם אכיפה אין את היכולת המקסימלית לפקח על החברות, או על מה שקורה היום בענף המנופאים ועגורן צריח.
דן ורשבסקי
¶
אמור לתקן. בנוסף, אני רוצה להגיד שהיום רוב התאונות בענף הבניין, שקורות באתרים שיש בהם מנוף, בדרך כלל אלה אתרים שבהם ספקית השירות של המנוף היא ספקית חאפרית. זה לא כוח אדם בעל רישיון.
שתיים, היום חברה ייעודית – אחרי שהסכם הזה יעבור, אני מאמין שאפשר וצריך לעשות צ'ק ליסט – שחברה כזאת, שמגיעה לאתר, לפי הצ'ק ליסט, גם תבדוק את התנאים של הקבלן; ולא תספק סתם מנופאי בשביל להרוויח עוד כמה ג'ובות, אלא פשוט תשמור על הבטיחות של המנופאי. היום, בגלל שיש הרבה חברות חאפריות, חברה שהמנופאי שלה שומר על בטיחות באתר בנייה פשוט מוחלף תוך שתי דקות מהאתר, כולל שעות נוספות – כולנו כבר דיברנו על זה.
דן ורשבסקי
¶
אני מאמין שהחברות הייעודיות האלו, שיהיה להן כף מאוזניים – ההיתר המיוחד הזה – ישמרו גם על זכויות העובדים, גם על בטיחות העובדים. ואני כמעט בטוח שהחוק הזה לא רק ישפר את כל העניין המנופאים, אלא ישפיע על כל ענף הבניין של עובדים עם מנופאים, כי זה בטיחות. בדרך כלל, כמו שאמרתי, רוב התאונות קורות באתרים שבהם המנופאים הם חאפרים. בנוסף, זה יקל מאוד על האכיפה של מינהל הבטיחות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותך, אני מציע לחזור לדיון. כרגע עברנו לקריאת החוק, אז אם יש לך הערות ספציפיות לסעיפים שאנחנו מתייחסים, בבקשה. אם לא, דיון כללי נעשה בהמשך. אז בבקשה, בואו נמשיך.
דניאל בלמס
¶
"(ד) על בקשה להיתר, היתר ובעל היתר לפי סעיף זה, יחולו הוראות פרק זה בעניין בקשה לרישיון, רישיון ובעל רישיון, בשינויים המחויבים וכן בשינויים אלה:
(1) נוסף על כל תנאי אחר, תנאי למתן היתר הוא כי המבקש הציג אישור מאת מפקח עבודה ראשי כי הוא עומד בדרישות בטיחות בעבודה הנוגעות בדבר, לפי פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל–1970 וחוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד–1954;
(2) נוסף על כל תנאי שהשר רשאי לקבוע בהיתר, לפי סעיף 4, השר רשאי, בהתייעצות עם מפקח עבודה ראשי, לקבוע בהיתר תנאים לעניין דרישות בטיחות בעבודה.
(3) בלי לגרוע מהוראות סעיף 6, החלטת השר לסרב למתן היתר או לחידושו, לבטל היתר או להתלותו, מטעמים של בטיחות בעבודה, טעונה התייעצות עם מפקח עבודה ראשי, לאחר שמפקח העבודה כאמור נתן לבעל ההיתר או למבקש ההיתר, לפי העניין, הזדמנות לטעון את טענותיו; בוטל היתר או הותלה או סירב השר לחדש היתר בנסיבות כאמור, לא יורה על המשך העסקת העובדים כאמור בסעיף 7 אלא בהתייעצות עם מפקח עבודה ראשי.
(4) נוסף על הוראות סעיף 9, בעל היתר מיוחד לפי סעיף זה ימסור לשר אחת לשנה במועד שיורה השר, אישור על עמידה בדרישות לעניין בטיחות בעבודה. "
נעה בן שבת
¶
למעשה, אדוני, כמו שאמרנו, אומנם מדובר בהיתר מיוחד, אבל הוא בעצם מאוד דומה – תהליך הקבלה שלו, הדברים שנבדקים בו הם גם הדברים שנבדקים במתן רישיון; ובנוסף לזה, הדברים שמופרטים כאן. וכאן יש גם כמה שינויים מההוראות, או החמרות מסוימות, שנוגעות לנושא המסוים של בטיחות בעבודה. דבר ראשון, הנושא של אישור מפקח עבודה ראשי כתנאי – זה הכול לדרישות של משרד העבודה, אולי הם יכולים לפרט על הדברים האלה – גם אישור של מפקח עבודה לעניין העמידה בדרישות בטיחות בעבודה, גם קביעת תנאים בהיתר צריכים להיעשות בהתייעצות עם מפקח עבודה ראשי. אבל הנושא של ביטול היתר והתליה שלו, או הסירוב לתת היתר הם טעונים גם כן התייעצות עם מפקח עבודה ראשי, שהוא יבצע פה את השימוע בנושא הזה.
מכיוון שבחוק הראשי גם כאשר מבוטל היתר, יש אפשרות להמשיך ולהעסיק את העובדים, מוצע שהעסקה כזאת – בגלל שאנחנו מדברים על נושא הבטיחות – העסקה תיעשה רק בהתייעצות עם מפקח עבודה ראשי. גם בנוסף לדיווחים שניתנים לפי אותו חוק, אז יינתן עוד פעם אישור על העמידה בתנאי בטיחות אחת לשנה.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
יש פה מעטפת מאוד הדוקה. וזה מה שחשוב. ואני אומר לכם, זה נאמר פה על ידי מישהו - - -
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
שנייה רגע, אני מדבר על פעם אחת מקצוענות, ופעם אחת אנחנו – באמצעות החוק הזה ובאמצעות חוקים אחרים – אנחנו משנים תרבות פה; תרבות של מקצוענות בתחום הבנייה. זה לב העניין בעניין הזה. ולכן, זה עוד חוק, ועוד חוק, ועוד חוק, ואנחנו, אני מקווה, נגיע ליעד.
דבי ספיר אליעזר
¶
כעיקרון – אני חוזרת להתחלה – יש לנו שני ראשים לרישיונות. ראש אחד הוא הראש הכללי שקשור לזכויות עובדים ושהוא עדיין מתקיים. עדיין אנחנו מדברים על קבלני כוח אדם. אם זה היה מדובר על העסקה ישירה, לא היינו מדברים על זה. והראש השני הוא ראש הבטיחות, שהוא מתווסף לחברה המיוחדת הזאת. ההיתר יינתן על ידי מי שאחראי על הרישיונות באופן כללי, כי הוא עדיין צריך לבחון שמתקיימים כל התנאים של החוק כדי לקבל רישיון כמו כל קבלן כוח אדם.
אבל אותו מינהל, שיפה סולמני עומדת בראשו, לא מבין בבטיחות. אנחנו רוצים שנושאים של בטיחות ייבדקו על ידי מי שאחראי על הבטיחות, שהוא מפקח עבודה הראשי. ואז בעניין זה אנחנו אומרים: אחד, לצורך דרישות בטיחות ככל שייקבעו, מי שייבחן וייתן אישור שהן שמתקיימות יהיה מפקח עבודה הראשי; הדבר השני, בבוא השר, או מואצל הסמכות של השר, לבטל, לשלול, לפעול מבחינה מינהלית כלפי בעל הרישיון, והטעמים הם טעמים של בטיחות – ביו השאר, יכול להיות שיש גם טעמים אחרים, אני לא יודעת, העסקה בניגוד לחוקי עבודה הסוציאליים, אבל יכול להיות שיש גם איזשהו פן של בטיחות, לא חייב להיות רק פן של בטיחות – אך בעניין הזה הגורם נותן הרישיון וגם המבטל יתייעץ עם מפקח עבודה ראשי. וכמובן, כדי שהוא ייתן את עמדתו, הוא גם צריך לשמוע את המפוקח.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז אני אומר: אנחנו מאוד מעוניינים שהחוק יופעל מיידית, לא נחכה לשום דבר אחר. לא תקנות, כי אנחנו יודעים שזה לוקח הרבה זמן, ויש ביורוקרטיה מיותרת, בעייני, אבל לא תמיד משכנע. אז שיהיה ברור, אנחנו מסיימים את החוק עם לוח זמנים ויישומו באופן כמעט מיידי.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק. תקנות, לא תקנות, מה שצריך אנחנו נכניס פה כדי שנוכל להפעיל את החוק.
דבי ספיר אליעזר
¶
שני דברים. אחד, מבחינת אם זה ייעשה בנהלים בחוק, אנחנו בכוונה הכנסנו את הדברים האלה בחוק, כדי שהדברים יהיו ראויים וגם ברורים מי שאמור להיות מפוקח.
דבי ספיר אליעזר
¶
הדבר השני הוא שאנחנו גם רוצים את החוק הזה מהר ככל האפשר. אבל צריך לחשוב – לקראת הקריאה השנייה ושלישית, בהידברות בין כולנו – אם זה נכון שזה יתחיל מיידי או שצריך זמן.
נעה בן שבת
¶
לא. סליחה, אנחנו עוד לא הגענו לסעיף התחילה. אדוני, אני חייבת להגיד שאני חושבת שכבר בקריאה הראשונה יש מקום לחשוב על מועד תחילה, כי אנחנו מדברים על קבלנים שפועלים וצריך להתחשב בנושא הזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוודאי נתחשב, אבל כל מי שרוצה להבא את הנושא הזה שייקח בחשבון את הכיוון של היושב-ראש.
יפה סולמני
¶
רגע, החברות האלה עוסקות גם בדברים אחרים. המשמעות של החוק הזה היא או שתפסיק את מה שעשית בעבר, או שתפתח עוד חברה. עכשיו אלה תהליכים שצריך לתת לאותם גורמים להתארגן, כי הוא לא היה שם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם הוא רוצה להעסיק את העובדים האלה, הוא צריך להיות עם חברה בתנאים החדשים של החוק.
איה דביר
¶
שלום. אני איה דביר, משרד המשפטים. לגבי הסעיף שהקראנו, אני רק מבקשת לשקף שבסופו של יום הוא מעגן בחקיקה הליכים, שמבחינת מינהל תקין צריכים לקרות ממילא. זה חשוב לחדד, לפחות בדברי ההסבר, שזה לא גורע משיקול הדעת של מינהל ההסדרה והאכיפה לקבוע גם במקומות שלא פירטו את תנאי ההיתר, תנאים בהיתר, ומהחובה שלהם לקיים שימוע לפני ששוללים היתר. אלה מושכלות יסוד של משפט מינהלי. ואני חוששת שהפירוט שנוצר פה מהטעמים שחברותיי הציגו, שהן רוצות בעצם להצביע על זה שההליך המקצועי בתחום בטיחות בעבודה קורה אל מול מפקח עבודה הראשי, שהם לא גורעים מהסדרים כללים שקיימים לגבי שלל ההיתרים האחרים שניתנים לקבלני כוח אדם.
ולגבי הוראות התחילה, בסופו של יום אנחנו רוצים לטייב את מנגנוני הבטיחות. אבל אנחנו גם לא רוצים שבתקופת הביניים ועד שיקימו ויגייסו אנשים עם כשירויות – דיברו רבות על זה שרוצים ייחוד עיסוק כדי לייצר מומחיות גבוהה יותר בתחום הזה – זה איזשהו תהליך שאורך זמן, וצריך גם לא לפגוע בשוק הקבלנות של הבנייה בפועל היום ולייצר מצב שאין עגורנאים פעילים, וגם לטייב - - -
איה דביר
¶
הרי אני חושבת שאם תינתן לייעוץ המשפטי שהות ניתן יהיה לגבש הוראות מעבר מאוזנות מספיק שיבטיחו את הכללים הכי חשובים באופן מיידי כבר בתקופת המעבר, ובכל זאת יתנו זמן לחברות להתארגן.
אבי ניסנקורן
¶
קודם כול, יש לנו גם העסקה ישירה. דבר שני, גם בהעסקה קבלנית, יש חברות ייחודיות גם היום בענף הזה; זה לא שאין חברות ייחודיות בענף הזה. יש כמה חברות ייחודיות, שחלקן עם מאות עגורנאים, שמתמחות בתחום הזה. והדבר השלישי, זה לא לוקח הרבה זמן; העובדים נמצאים. הרי אנחנו לא מדברים עכשיו על הכשרת העגורנאים.
אבי ניסנקורן
¶
תקופת המעבר צריכה להיות מינימלית. אנחנו בתקופת חירום. ולכן, צריך לקבוע תקופה – אף אחד לא אומר שזה יהיה יום למחרת – אבל תקופה מינימלית, כי זמן התארגנות הוא מאוד קצר.
דן ורשבסקי
¶
כבודו, רוב חברות כוח אדם שמעסיקות מנופאים הן כבר חברות שמעסיקות רק מנופאים. למספר חברות מצומצם שעכשיו נכנס יש שניים-שלושה מנופאים. רובן ייחודיות למנופאים כבר היום.
נעה בן שבת
¶
כמובן בכפוף לדברים שאמרנו, שלמעשה, על ההיתר יחולו כל ההוראות שחלות לגבי רישיון. ובנוסף לזה ההוראות שקבועות בחוק הזה.
דניאל בלמס
¶
"(ו) הוראות סעיף זה לעניין קבלן כוח אדם הנותן שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים יחולו גם על מי שמספק שירותי עגורנאים באמצעות עובדיו אצל זולתו ללא אספקת העגורן."
נעה בן שבת
¶
למעשה, אדוני, יש פה איזושהי הוראת הרחבה – גם היא לפי הצעת משרד העבודה – שנועדה להבהיר שאנחנו מדברים על קבלן כוח אדם שאי-אפשר להתחפש ולהגיד: אני, למעשה, לא קבלן כוח אדם, אני קבלן שירות, אני רק נותן שירותי עגורנאים, אבל ללא אספקת העגורן. אז הוא בעצם נועד להתחפש. אני לא יודעת אם צריך היה את הבהרה הזאת, אבל היא נועדה להבהיר שלא - - -
דבי ספיר אליעזר
¶
מניסיון עם מה שקרה מ-1996, בשנת 2000 קבלני כוח אדם, לאחר שנכנסו הוראות מסוימות בתוך חוק העסקת קבלני כוח אדם והזליגה לקבלני שירותים, לדעתנו, ההוראה הזאת חשובה והכרחית.
דניאל בלמס
¶
"(ז) אין בהוראות סעיף זה כדי לפגוע בהתקשרות ישירה בין מבצע בנייה ובין עגורנאי מוסמך, או בהעסקה ישירה של עגורנאי מוסמך בידי מבצע בנייה."
נעה בן שבת
¶
זה הצד השני של אותו עניין. זאת אומרת, אם יש לנו גם קבלן שירותים אמיתי, שמגיע עם העגורן ונותן את כל השירותים, גם ההתקשרות איתו לא בעייתי וגם התקשרות ישירה עם העגורנאי המוסמך, וגם העסקה הישירה של העגורנאי המוסמך, כל האפשרויות אחרות נשארות. מטפלים פה במקטע של מתן שירותי כוח אדם של העגורנאים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היו התלבטויות כאלה שחשבו שזה מבטל את האפשרות הזאת, כך שברור שאנחנו שומרים על העיקרון. אין פה בלעדיות לאף אחד.
דבי ספיר אליעזר
¶
כמובן שהעיקרון מקובל. אני אומרת שאנחנו אחר כך בנוסח נצטרך קצת אולי לחשוב על זה שאנחנו – יש העסקה ישירה גם על ידי קבלני משנה שמביאים את העגורן עצמו. צריך לחשוב אם אנחנו לא עשינו - - -
נעה בן שבת
¶
לא, אם כך, אם משתמע כך, אולי צריך להגיד: התקשרות ישירה עם קבלן שירותים שייתן גם את שירותי העגורן גם את שירותי העגורנאי.
דבי ספיר אליעזר
¶
נשאיר את "מבצע הבנייה", כי זה נראה לי הכי נכון. אני כן מציעה שלקראת הקריאה השנייה והשלישית, ננסה לכלול את כל העסקות הישירות.
דן ורשבסקי
¶
תלוש שכר, כי היום כל אחד עוסק מורשה נכנס, כביכול אמור לעבוד ושם קבלני משנה וזה מתחיל - - -
יפה סולמני
¶
אדוני היושב-ראש, אני הייתי רוצה שלקראת הקריאה השנייה והשלישית להכניס משהו בתחום הזה. בכלל, בעיקרון, חברה שיש לה רישיון יכולה גם לקנות שירותים מחברה אחרת שיש לה רישיון. ואם אנחנו רוצים כאן למנוע - - -
יפה סולמני
¶
שיש לה רישיון, דוגמה בתחום השמירה. אני זכיתי במכרז בתחום השמירה, אני לא מעסיק עובדים, יש לי רישיון. ואני עכשיו קונה את השירותים מחברה אחרת.
יפה סולמני
¶
כן, שרשור של פעילויות. אני חושבת שדווקא כאן – בגלל שכולנו מדברים על נושא של הבטיחות, שהוא מאוד משמעותי – יש מקום לחשוב, לקראת הקריאה השנייה והשלישית, לחייב שחברה שיש לה רישיון תבצע את העבודה אך ורק באמצעות עובדיה, ולא באמצעות חברות אחרות שיש להן גם רישיון. ואז אתה סוגר את זה שחברה לא יכולה לקנות את השירות הזה מגורם אחר.
יפה סולמני
¶
לא, אבל כמה שזה קורה - - - אני חושבת שזה נכון לייחד את החברה רק לתחום הזה, והתקשרות תהיה רק איתה, ולא יהיה שרשור של חברות עם איזשהו משחק שבסוף, גם מבחינת זכויות עובדים, העובד בסוף מקבל את השקט במקום עבודה.
נעה בן שבת
¶
אבל כבר רוצים להכניס את זה עכשיו? אני חושבת שאולי צריך לבדוק גם מה ההשלכות ומה ההשפעות של דבר כזה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הבדל הוא בניסוח. על העיקרון אנחנו מסכימים. על העיקרון הסכמנו, תנסחו אתם.
נעה בן שבת
¶
- - - ניסוח לקריאה שנייה ושלישית. אחר כך נוכל לבדוק את השלכות של זה, כי בכל זאת יש פה הגבלה של התקשרויות.
דבי ספיר אליעזר
¶
עדיף לשנייה ושלישית, כי צריך להבין – זה רעיון של יפה, שהוא מאוד-מאוד יפה, אבל לא הבנו אותו עד הסוף. אז אני חושבת שצריך - - -
דניאל בלמס
¶
"(ח) בסעיף זה –
"מבצע בנייה" – קבלן לעבודות הנדסה בנאיות כהגדרתם בחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, התשכ"ט–1969, לרבות עבודות בענף הבניין, המבצע עבודה כאמור, כולה או חלקה, באמצעות קבלנים העובדים עבורו;
"עגורן", "עגורנאי מוסמך" – כהגדרתם בתקנות הבטיחות בעבודה (עגורנאים, מפעילי מכונות הרמה אחרות ואתתים), התשנ"ג–1992;
"עגורנאי" – מפעיל עגורן."
נעה בן שבת
¶
אפשר רק עוד שאלה. אנחנו בעצם לקחנו את ההגדרה הזאת – "מבצע בנייה" – מההגדרה שנכנסה בתיקון לחוק הביטוח הלאומי. אבל אנחנו מדברים על מישהו שמבצע את העבודה באמצעות קבלנים העובדים עבורו. האם זה הכרחי שהוא מבצע את העבודה באמצעות קבלנים? אם אנחנו אומרים שהוא מתקשר ישירות, אז ייתכן שהוא גם לא מבצע את העבודה באמצעות – יכול להיות שהוא באמת – אין פה דרישה של קבלנים. יכול להיות שהוא מבצע את העבודה בעצמו. הוא קבלן לעבודות הנדסה בנאיות, ואנחנו לא נכנסים לשרשרת הקבלנים. אז אולי הסיפה פה היא מיותרת: "באמצעות קבלנים העובדים עבורו".
נעה בן שבת
¶
סליחה, רק עוד שנייה על הנקודה הזאת. שם הייתה חשיבה, כי רצו לתפוס שרשרת של העסקות קבלניות. אבל השאלה אם זה מתאים פה. יכול להיות שפה דווקא צריך לדבר על מי שמבצע את העבודה. הוא יכול להתקשר עם עגורנאי, בין אם הוא בתוך השרשת, כרגע, לפני שאנחנו נכנסים להצעה שהציע יפה סולמני.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הוא צריך להיות מאוד מקצועי. הוא לא רק מסמן, הוא גם קושר את הדברים שהעגורן מרים. והקשירה היא חלק חשוב, לא רק לסמן, כי בהרבה מקרים הם נפלו. אבל אני רואה שבשלב זה אנחנו – בואו נחשוב על זה קדימה. בואו נגיע לקריאה ראשונה בלי ונחשוב איך אפשר להתקדם.
דבי ספיר אליעזר
¶
הם לא מגיעים באמצעות תאגידי כוח אדם; הם מגיעים על ידי איזשהו קבלן מבצע בנייה, או קבלן שמזמין אותו במיוחד. זה תהליך אחר מהתהליך שמגיעים דרך כלל עובדי הבניין.
דבי ספיר אליעזר
¶
לא, בגלל שהועלתה השאלה בקשר לעובדים זרים שמועסקים על יד קבלנים, אני מבהירה שהם מגיעים כעובדים מומחים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הוא רק ציין את העובדה שלא הכנסנו. אמרנו שגם לעובדים זרים יהיה רישיון ישראלי. זה כן.
יצחק מויאל
¶
כן, רציתי להוסיף לגבי האתתים. אם אנחנו מדברים על מקצוע ייחודי של החברה שמעסיקה עגורנאים, היא לא מעסיקה את האתתים. מי שמעסיק את האתתים זו החברה. ולכן, צריך להשאיר את זה פה. דבר שני, הערה כללית, איפה שכתוב בכל ההגדרות לגבי העגורנאי מוסמך, צריך להוסיף: "בעל רישיון בתוקף". הרי איפה הבעיה שלנו? יש עגורנאי מוסמך - - -
יצחק מויאל
¶
לא, אבל מתייחסים בסעיף קטן (ו) – למה אני אומר את זה? זו שאלה כללית, כי איפה הבעיה? יש עגורנאי מוסמך, אבל הם עובדים כי אין להם רישיון, כי אחת לשנתיים צריך לעשות איזו הכשרה. הוא לא בתוקף. אז מה אם יש לו רישיון?
נעה בן שבת
¶
הייתה הצעה לגבי העגורן, לצמצם את העגורנאים. אנחנו מפנים להגדרה שבתקנות. בדרך כלל, אנחנו לא מפנים להגדרות שבתקנות, כי אנחנו לא בחקיקה ראשית, ותקנות יכולות להשתנות. אנחנו נבדוק, ברשותכם, אדוני, אם צריך לשנות את הנוסח, להפנות לפקודה ולדבר על העגורן לפי הפקודה. אבל פשוט רצינו להיות ספציפיים פה כרגע, אז אולי לקריאה הראשונה, נשאיר את זה כפי שזה תוך הפנייה לתקנות ואחר כך נבדוק את הנושא.
נעה בן שבת
¶
הייתה הצעה לצמצם את זה רק לעגורנים שפועלים בענף הבנייה. השאלה אם רוצים. אני מבינה שמדובר בעגורן צריח ובעגורן נייד בעיקר.
גדעון זעירא
¶
באותו מסמך שהזכרתי, למינהל הבטיחות לא היו נתונים על אפיון של עגורנים לפי ענף הבניין. איש מקצוע שעוסק בתחום אמר שעקרונית עגורני צריח מאפיינים את ענף הבניין. עגורנים ניידים נפוצים בענף הבניין, אבל לא רק בענף הבניין. וכך גם עגורן להעמסה עצמית.
עגורן גשר עילי ועגורן שער, שמופיעים בתקנות, צוינו בפנינו כאופייניים יותר למפעלים. אבל, שוב, הכול זה איזושהי חוות דעת, ולא נתונים שקיבלנו. ועולה פה שאלה: האם אנחנו יכולים לדעת בוודאות מה נכנס בענף הבניין ומה לא?
נעה בן שבת
¶
והשאלה היא אם רוצים דווקא לדבר על ענף הבניין, או רוצים לדבר על בטיחות בעבודה באופן כללי? נכון שענף הבניין מניע את התהליך, אבל רצינו לדבר באופן רחב.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
ענף הבניין. אנחנו רוצים למקד – אנחנו כרגע מתמקדים בכל התהליך בסעיף הבניין.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
ולכן, אני מציע שגם פה נעבוד על נושא הבניין, כי אם אנחנו מתפשטים אנחנו מאבדים קצת את - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא רוצה עגורן שעובד בנמל. אני מדבר על העגורן שנמצא בבניין.
נעה בן שבת
¶
כן, העגורן פועל בענף הבנייה, אבל העגורנאי – אנחנו מדברים על העגורנאים מוסמכים לעגורן. הרי כל עגורנאי יש לו הסמכה לסוג מסוים של עגורן, וגם כנראה לכל מיני פעולות בתוך הפעולה של העגורנאים. אז אנחנו מדברים עגורנאי שמוסמך להפעיל עגורן צריח ועגורן נייד, נכון?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בסדר, שעובד בבניין, אפילו אם זה נייד, אני רוצה שיהיה בתוך החוק הזה.
נעה בן שבת
¶
אבל אנחנו הרי נותנים הוראה כרגע בכלל לא לאתר בנייה. ההוראה שלנו עכשיו היא לקבלן כוח אדם ששולח את העגורנאים.
אבי ניסנקורן
¶
אבל אם הוא לא שולח אותם לאתר הבנייה – אם את מגדירה עגורנאי כמי שמוצב באתר בנייה, אז ברגע שזאת ההגדרה, אם את מפעילה עגורנאים לא באתר הבנייה, את מחוץ להגדרה.
דבי ספיר אליעזר
¶
אנחנו שמענו על הטענה הזאת אתמול או שלשום על ידי ההסתדרות. אמרו לנו שיש שאלה בקשר להגדרה. ובתוך המשרד עוד יש סוג של חילוקי דעות פנימיים בקשר לנושא הזה, מה נכון. בואו נגיד כך: אם אנחנו נכניס את כולם, את כל העגורנאים בתוך הרישיון המיוחד, אז מצד אחד אנחנו מגבילים את חופש העיסוק של אותה חברה שעוסקת רק בזה ומאפשרים לה גם להתעסק במשהו אחר; ומצד שני, אנחנו לא מאפשרים לחברות שמתעסקות בכל התחומים להתעסק בעגורנאים שהם לא עגורנאי צריח. אז אצלנו נוצרה סוג של מחלוקת מה נכון יהיה לעשות כאן. אז תחליטו מה שתחליטו. אני כן מבקשת לפתוח את הנושא לקראת הקריאה השנייה ושלישית. אנחנו נוכל לעשות חשיבה קצת יותר – קצת לזקק את הנושא ולהבין את ההשלכות שלו.
דן סידה (ש"ס)
¶
אם כבר שמו את זה בהגדרה שכל עגורן – לא משנה נייד או צריח – שנמצא בתוך אתר בנייה, זה עונה על הכול.
נעה בן שבת
¶
אז אתה שואל איפה נמצא העגורן, ואנחנו מדברים בכלל על האנשים שאמורים להפעיל את אותו העגורן. אז אם אנחנו אומרים: כל עגורנאי הצריח, נטפל בכל עגורנאי הצריח, אז אנחנו יכולים לדבר: אנשים שמוכשרים לטפל בעגורני צריח. אבל אנחנו לא יכולים לדבר על איפה נמצא הבן אדם, כי אנחנו מגבילים את מי שמעסיק את הבן אדם, מישהו שבכלל נמצא מחוץ לתמונה, הוא לא מכיר את אתר הבנייה. הוא מכיר רק את מספר ח.פ, ואליו הוא שולח את העובד.
דן סידה (ש"ס)
¶
אבל אם נחשפים לכמות העגורנים הניידים בתוך אתרי בנייה, הם גדולים. זה דבר שקיים בכל מקום כמעט.
נעה בן שבת
¶
אז אולי נכון להגיד: עגורן צריח ועגורן נייד, לשם הבהירות כרגע. ואם יימצא פתרון שהוא יותר כירורגי לצורך הבטחה שאנחנו מדברים רק על אתרי הבנייה, אז אנחנו נעשה את זה באתרי הבנייה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הכוונה היא עגורן צריח ונייד שהם באתרי הבנייה. אתם תדאגו לניסוח. זו הכוונה של החוק הזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז תעשו את העבודה, גם אם אתם רוצים בין הקריאה הראשונה לשנייה ושלישית, במשרד. תסיימו את הנקודה, אבל תתמקדו באתרי בנייה בלבד.
צחי לב
¶
עוד הערה. כן נראה נכון לייחד את זה לענף הבנייה, לעגורני צריח. משם התעוררו הכשלים והליקויים בקשר לחברות כוח אדם הקיימות. יש לזה תקדימים כבר. גם הנושא של משטר תאגידי כוח אדם זר קיים רק בענף הבניין, כי שם עלה הצורך. אז גם פה עלה הצורך. לגבי עגורני צריח כנ"ל. יש הרי תקנות ספציפיות. תקנות בטיחות בעבודה לעניין עגורני צריח.
נעה בן שבת
¶
אני לא יודעת לצמצם את זה כרגע לאתר בנייה, פרט לזה שאנחנו יכולים לבוא ולהגיד שנתייחס רק לעגורני צריח. ואם אומרים שיש עגורנים ניידים והם גם בעייתיים באתר בנייה, אז נדבר גם על עגורן הנייד. ואולי לקריאה שנייה ושלישית, אם נמצא דרך באמת לצמצם את זה לאתר בנייה, אפשר להכניס את האלמנט הזה. אבל כרגע אני לא יכולה, אין לי את האפשרות לצמצם את הצעת החוק לדבר על קבלני כוח אדם, לענף הבנייה. זה דורש הרבה שינויים בחוק ובתפיסה של החוק. כי החוק מדבר על קבלני כוח אדם.
גדעון זעירא
¶
אמרתי שאין נתונים על היקף הפעילות של עגורנים ניידים ועגורנים אחרים באתרי בנייה, אבל קיבלנו נתונים על נפילות של עגורנים באתרי הבנייה. בין 2010 ל-2016 נפלו 18 עגורנים; כ-60% מהם היו עגורני צריח, הם באמת גם אופיינו כאופייניים לאתרי הבנייה; שליש היו עגורנים ניידים; ואחד היה עגורן גשר. כולם באתרי בנייה.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אולי אפשר – נבנה את הנוסח מחדש ונגיד שקבלן כוח אדם, זה חל – האיסור יהיה על מבצע בנייה להתקשר עם קבלן כוח אדם, אלא אם כן הוא חברה כזאת וכזאת. זה איסור אחר.
נעה בן שבת
¶
כי פה אנחנו אומרים שאסור לי לעשות כקבלן כוח אדם שנותן שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים. בכלל לא שאלתי את עצמי: למי אני שולחת את העובד הזה. אני רק אומרת שאני לא יכולה לשלוח עגורנאי של עגורן צריח - - -
אבי ניסנקורן
¶
אבל אם החוק מגדיר עגורנאי כעגורן באתר בנייה, אז אם יש לך חברת כוח אדם, אתה לא שולח עגורנאי לאתר בנייה, החוק לא חל עלייך. וברגע שאתה רוצה לשלוח עגורנאי לאתר בנייה, החוק חל עלייך.
נעה בן שבת
¶
בסדר גמור. אבל אז האיסור הוא איסור אחר. האיסור הוא איסור חדש בחוק קבלני כוח אדם, והוא אומר: אסור לאדם לשלוח, אסור לקבלן כוח אדם, לאותו קבלן כוח אדם – אני לא יודעת אפילו איך להגיד את זה – אסור לקבלן כוח אדם לשלוח עגורנאי, אלא אם כן הוא כזה וכזה. זו התקשורת אחרת.
אבי ניסנקורן
¶
אבל החוק אומר פה: שירותי כוח אדם של עובדים שהם עגורנאים, שזה עגורנאי שמוצב באתר בנייה.
נעה בן שבת
¶
אבל אתה מדבר כבר על איפה אני אציב אותו. אתה כבר שואל את עצמך: איפה אני אציב אותו. ואני אומרת: איך אני מעסיקה עגורנאים ושולחת אותם למקומות עבודה שונים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חברה או חברת בת של חברת כוח אדם, ששולחת מישהו לאתר בנייה, חייבת לעמוד בזה רק באתר בנייה. אם היא שולחת אותו למחסן של לא יודע מה, זה לא מעניין אותנו.
נעה בן שבת
¶
המלצה שלי כרגע היא להגיד: עגורן נייד ועגורן צריח, ואחר כך, לקריאה השנייה ושלישית, נראה.
נעה בן שבת
¶
רק, אדוני, עוד שני דברים חשובים לעניין שאר ההוראות בחוק, הוראות נוספות – כגון הוראה שאוסרת על אדם להתקשר עם קבלן כוח אדם, אלא אם כן יש לו היתר מיוחד – גם יחולו על אותו סוג הזה של קבלנים. ויש לנו פה גם את הנושא של התשעה חודשים, שאחרי תשעה חודשים העובד הופך להיות עובדו של המעסיק בפועל. זה גם ימשיך לחול. ועכשיו השאלה היא מועד התחילה של הצעת החוק הזאת.
יפה סולמני
¶
סליחה, אדוני היושב-ראש, לגבי הנושא של המועד, צריך לקחת בחשבון דבר אחד. אני אמרתי קודם. אחד, לתת לאותן חברות מסודרות, שהגישו בקשות, להתארגן גם בשינון כל ההוראות וגם להגיע לממונה על בטיחות בעבודה כדי לקבל את אותם אישורים. המשרד גם צריך להיערך להכנת הדרישות שמבחינת בטיחות חייבות להיות שם.
יפה סולמני
¶
תנו לי שנייה, אני רוצה להציע הצעה. אדוני היושב-ראש, אני רוצה להציע הצעה אם זה אפשרי. לקבוע בתחילה מועד, נניח שלושה חודשים, כמו שאתם אומרים, לגבי החדשים.
יפה סולמני
¶
אחד, לתת תקופה לגבי החדשים, מתי זה צריך להיכנס. ודבר נוסף, לתת לקיימים זמן להתארגנות, מבחינת החברות שיש להן רישיון - - -
יפה סולמני
¶
זה תהליך להוציא רישיון, צריכים לכותב את הנחיות, צריך להפיץ את ההנחיות, ולהגיד מה הן הנחיות הבטיחות.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
שיתחילו עכשיו, בדיוק. אני רוצה לומר כך: כמו בעוזרי בטיחות, גם שם הייתה התלבטות על זמן. אמרנו: חברים, חברות היום עוקבות אחר הדיון הזה. הן יודעות שהיום יש דיון כזה, שיתחילו להתארגן מחר בבוקר על הנושא הזה. שלושה חודשים זה בבטן שלי, זה יותר מדי, אבל שלושה חודשים גג. ואני מציע לא להיכנס פה לכל מיני פנסים שאנחנו אחר כך לא נצליח לכבות אותם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ואני אסביר לכם: חבר שלי, איל, הוא יותר מדי דיפלומט. הוא לא מסביר לכם את הדרישות האלה במירכאות שלנו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, לא. הבעיה שלנו היא אם לא נעביר את זה, אז תחכו שנה ומשהו. אתם מוכנים? לא. אני לא חושב כך. אז אנחנו על לחץ זמן, הוא נובע מאפשרות של בחירות אפילו. אז אני באמת מבקש שנעשה את כל המאמץ שתוך שלושה חודשים החוק יכנס לתוקפו אחרי שנספיק לעשות את הקריאה הראשונה במליאה וקריאה שנייה ושלישית במליאה חזרה. אז אפשר להצביע?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הפרוטוקול לא רואה נדנודי ראש. כבוד היושב-ראש, הפרוטוקול לא רואה נדנודי ראש.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה נותן אישור כולל כזה. אז מי בעד ההצעה שתעלה לקריאה ראשונה? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה להעלות את הצעת החוק לקריאה ראשונה נתקבלה.