פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
32
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
20/11/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 889
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"ב בכסלו התשע"ט (20 בנובמבר 2018), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 20/11/2018
הצעת חוק שירות עבודה בשעת-חירום (תיקון - צוותי חירום יישוביים), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שירות עבודה בשעת-חירום (תיקון – צוותי חירום יישוביים), התשע"ח-2018 (פ/4987/20), של חברי הכנסת חיים ילין, אבי דיכטר, עמיר פרץ, עודד פורר, אמיר אוחנה, עמר בר-לב, אלעזר שטרן, איל בן ראובן ובצלאל סמוטריץ'
מוזמנים
¶
מעיין רוזנשטוק - עו"ד, יועמ"ש, משרד הביטחון וצה"ל
רפ"ק תמר הכהן תירוש - עו"ד, ע' יועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
אריאל סיזל - עו"ד, סגן יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
איילה וינשטיין - עו"ד, ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
הילה רענן - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
ברוך שוגרמן - מנהל השירות לעבודה קהילתית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
רביב מלאכי - עו"ד, המפקח הכללי על כ"א לשע"ח, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
נתן בביוף - עו"ד, סגן היועץ המשפטי, משרד הפנים
אורלי ישי-גנץ - עו"ד, הלשכה המשפטית, אגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
מעיין ספיבק - רפרנטית פנים, אגף התקציבים, משרד האוצר
איה דביר - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יוסף פולסקי - עו"ד, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
חגי פרנקל - עו"ד, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
גליה עידן - מנהלת תחום מילואים, המוסד לביטוח לאומי
עדי עינב גולן - המוסד לביטוח לאומי
גדעון זעירא - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
ורד וייץ - עו"ד, האגף לאיגוד מקצועי, ההסתדרות החדשה
אורי בן יהודה - ראש תחום ביטחון וחירום, מרכז המועצות האזוריות
דן קידרון - עוזר של משה בר, תנו יד לחירש ונכים למען נכים
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
הצעת חוק שירות עבודה בשעת-חירום (תיקון – צוותי חירום יישוביים), התשע"ח-2018, פ/4987/20, הצעת ח"כ חיים ילין
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. היום 20 בנובמבר 2018, י"ב בכסלו התשע"ט והשעה 11:04. אנחנו ממשיכים בדיון על הצעת חוק שירות עבודה בשעת חירום (תיקון – צוותי חירום יישוביים), התשע"ח-2018 – המתנדבים של חיים ילין, הצעת חוק שלך. אנחנו נמשיך בקריאתה כפי שסיכמנו. הנקודה המרכזית שנמצאת במחלוקת היא לגבי מספר המתנדבים. כדאי שנסגור את זה.
בבקשה, היועצת המשפטית שלנו.
נעה בן שבת
¶
אדוני, מאז הדיון הקודם התקבלו כל מיני הערות, כמה מהן גם לגבי החלק הראשון שהתייחסנו אליו כבר, בנושא ההגנה מפני פיטורים. ברשותך, אדוני, אולי נציג אותן.
דבר ראשון, משרד הביטחון ביקש שאנחנו לא נגיד – דובר על כך שראש המועצה יקבע את ההוראות בהסכמת שר הביטחון או השר לביטחון פנים או מי שהם הסמיכו לכך. הם ביקשו שמראש לא נפנה אל השרים אלא נפנה לקצין בכיר שהסמיך שר הביטחון או לקצין משטרה בכיר שהסמיך השר לביטחון פנים, לפי העניין.
נעה בן שבת
¶
במילים "לפי העניין" כמובן הכוונה היא, אנחנו רוצים להגיד שיפנו לקצין המשטרה כל אימת שמדובר באירועים אזרחיים, וכאשר מדובר בעניינים צבאיים יפנו כמובן לאנשי הצבא. המשרד לביטחון פנים הציע להגיד שלצבא פונים בעניינים מלחמתיים. אני לא יודעת אם זה באמת הגדרה נכונה, ואם לא עדיף להגיד באופן יותר גמיש: "לפי העניין".
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני בא עכשיו מוועדת הכספים מדיון על תקנות מס רכוש. עכשיו כבר שמונה חודשים אנחנו נמצאים בעימותים כאלה ואחרים, אבל בואו ניקח את הסיטואציה: היו שש הסלמות, מתוכן ארבע פעמים סגרו לימודים, ארבע פעמים צח"י (צוותי חירום יישוביים) הופעל, ועכשיו הוא הופעל עוד שלושה ימים. אבל אף אחד לא קיבל שום החלטה, לא היה מצב מיוחד, לא כלום. אני אומר לכם, זה עצוב, אף אחד לא לחץ על הכפתור, פרט לדובר צה"ל, הוא היחיד שדיבר ואמר שזה המצב. אני אומר לכם, אני כבר לא יודע מה צריך לכתוב פה.
נעה בן שבת
¶
למרות שהחוק של הגנה על עובדים בשעת חירום מדבר על שני מצבים: הוא מדבר על מצב מיוחד בעורף, שבאמת טעון הכרזה, שלא הייתה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אגיד משהו שאולי לא כל כך אוהבים לשמוע, אבל אני כן מעריך שאם הממשלה מובילה לאיזשהו קו אנטי מלחמתי – שלא תבינו שאני בעד או נגד, אני לא מביע דעה – המשמעות היא שצריך פה עורף חזק שכל הזמן יספוג, יספוג, יספוג בשביל להנמיך את הלהבות. הסיפור הוא שבעצם נמצא את עצמנו כפי שהיינו בשמונה החודשים האלה ויכול להיות שלתקופות הרבה יותר ארוכות.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אקרא שוב את ההגדרה "פעילות חיונית בשעת צורך", שאיחדה גם את העניין של מה היא שעת צורך וגם את העניין מה היא הפעילות החיונית בשעת צורך, שקודם היו בשתי הגדרות נפרדות. אנחנו בעמוד 2. בהמשך יש גם נושא שנוגע למספר חברי הצוות, שזה נושא חדש, שעלה בעקבות הערה של משרד האוצר.
""פעילות חיונית בשעת צורך" – פעילות בתחומי צוות חירום וחוסן יישובי, שראש מועצה אזורית שהצוות פועל בתחומה, בהסכמת קצין בכיר שהסמיך שר הביטחון או קצין משטרה בכיר שהסמיך השר לביטחון הפנים, לפי העניין, הודיע בכתב בנוסח שבתוספת השנייה, כי היא חיונית לשם הבטחת צרכים של תושבי יישוב שהנסיבות מעמידות בסכנה את תושביו, או גורמות להפרעה חמורה בשגרת החיים שלהם, וציין את מספר חברי הצוות שנדרשים לביצועה;"
כלומר, יש לנו קודם כול את הקביעה שיש פעילות שהיא חיונית בגלל הנסיבות, ומספר חברי הצוות שנדרשים לביצועה.
נעה בן שבת
¶
גודל הצוות ייקבע באותה הודעה, אבל יש כאן שתי הוראות נוספות שנוגעות לנושא מספר חברי הצוות.
לפי בקשת משרד האוצר, אם עלה מספר חברי הצוות הנדרשים שצוינו על המספר המזערי, ויש פה הצעה להגדרה שלו, אז טעונה ההודעה גם את הסכמת שר האוצר או מי שהוא הסמיך לכך. הם אומרים: יש לנו מספר מזערי שדרוש בשביל צוות שימלא את התפקידים. בישוב שיש בו לפחות 100 בתי אב מדובר על 12 חברי צוות חירום וחוסן יישובי; לגבי יישוב קטן יותר, שיש בו פחות מ-100 בתי אב מספיקים שמונה חברים, יש פה הגדרה כזאת. אם רוצים שההודעה הזאת תתייחס ליותר מאותו צוות בסיסי - -
הילה רענן
¶
לא. אני ממשרד העבודה והרווחה. יש לנו בעיה בקביעת מקסימום. אנחנו חושבים שנכון יותר שיהיה מספר מינימום ולא מקסימום, למקרה שיצטרכו לגייס יותר אנשים בצו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לגבי המספר הגדול ביותר – לדעתי צריך את ההמלצה של הקצינים, במשטרה או בצבא, שיגידו שבמקום כזה צריך יותר, ואז יש לקבל את הסכמת משרד האוצר. ללכת עוד פעם עד לשר האוצר – אני חושב שזה מוגזם. כדאי שתמצאו פונקציה מתאימה.
אורי בן יהודה
¶
לא, ממש לא. אני מתנצל על האיחור בחמש דקות כי הייתי בוועדת החוץ והביטחון.
הצעת החוק הזאת נותנת מענה לשתי סוגיות. סוגיה אחת היא סוגיית ההגנה מפיטורים לאותם חברי צח"י. סוגיה שנייה היא סוגיית הפיצוי הכספי.
אורי בן יהודה
¶
חבר הכנסת ילין, ברגע שאנחנו שמים מספר עם מינימום, שעולה כתוצאה מן הסוגיה של האוצר, וצריך לדבר עליה, אנחנו אוטומטית הופכים למינימום גם את ההגנה מפני פיטורים. לכן צריך להסתכל על זה בשתי הרמות האלה. אני חושב שגם חבר הכנסת ילין מסכים איתי שרוצים להגן על כולם מפני פיטורים.
נעה בן שבת
¶
ראש המועצה בהסכמת אותם קצינים צריך לציין את מספר חברי הצוות, ומה שהוא קבע הוא המספר שיהיה, לעניין ההגנה מפני פיטורים.
לעניין הפרק שנוגע לתשלום, המספר המוגן – אם הוא עולה על המספר המזערי – יהיה רק אם משרד האוצר הסכים לכך.
ורד וייץ
¶
אני רוצה להבהיר באותה נקודה שעליה דיבר החבר לפניי. נדמה לי גם שבישיבה הקודמת הייתה הסכמה.
אורי בן יהודה
¶
כן. אסביר פעם נוספת. בהצעה שמונחת לפנינו אנחנו דנים במתן מענה והגנה לאותם מתנדבים בצח"י בשתי סוגיות.
סוגיה אחת היא לשמור עליהם, על מנת שאי אפשר יהיה לפטר אותם מעבודתם כאשר הם התנדבו לאותה משימה בצח"י. הצעת החוק צריכה לתת מענה לכל מי שהתנדב, על פי ההגדרות שאושרו על ידי ראש המועצה, בהתייעצות עם הקצין הבכיר, הכול בסדר.
הסוגיה השנייה היא שיפוי בגין ימי ההתנדבות שלהם. פה הצעת החוק מציעה, אל"ף, להתחיל רק מהיום השביעי וכן הלאה, ובי"ת, משרד האוצר דורש שיהיה פה איזשהו מספר מקסימום.
נעה בן שבת
¶
לא משנה אם זה מספר מינימום או מספר מקסימום. ברגע שעוברים את המספר הזה צריך את הסכמת משרד האוצר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עכשיו הבנתי. אל"ף, הייתה דרישה של משרד העבודה והרווחה, בצדק, שזה יהיה מספר מינימום. כתבנו שהמספר הוא שמונה ו-12, זה מספר מינימום. זה כדי לאפשר את הגדלת המספר. אישור המספר הגדול יותר נעשה במנגנון הקיים, פלוס נציג משרד האוצר שצריך לאשר את זה. זה עונה לשתי השאלות שלך.
בבקשה, גברת וייץ.
ורד וייץ
¶
אני עורכת דין וייץ מן ההסתדרות החדשה. אנסה להבהיר את הדברים. נדמה לי שבישיבה הקודמת הייתה הסכמה שההגנה מפני פיטורים תינתן לכל מי שמתנדב במסגרת שהוסכם עליה, זאת אומרת: שעת פעילות חיונית במנגנון שסוכם, כפי שהיא הוכרזה.
ורד וייץ
¶
אני מדברת על צח"י. מי שמשתתף בצוות צח"י, על פי הגדרות של שעת פעילות חיונית.
ההגנה הזו לא צריכה להיות מוגבלת בהתייעצות עם נציג משרד האוצר.
ורד וייץ
¶
הגנה מפני פיטורים צריכה לחול על כל מי שלא יכול לעבוד בעבודתו הרגילה כי הוא באותו זמן פעיל בצוות צח"י.
ורד וייץ
¶
אם יורשה לי, צריך מבחינת הניסוח להפריד בין הדרישה לאישור משרד האוצר כאשר מדובר בפיצוי השכר, ששם צריך את ההסכמה של נציג משרד האוצר, אבל לגבי ההגנה מפני פיטורים לא צריך אותה כי זה לא עניין כספי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אדון בן יהודה העלה נושא אחד. חבר'ה, כאשר אתם מדברים ביחד זה לא מאפשר גם פרוטוקול תקין וגם דיון מסודר.
הבעיה היחידה שאדון בן יהודה העלה, ואני חושב שיש בזה משהו: למה רק מהיום השביעי? מי ייקח על עצמו את שבעת הימים הראשונים?
חיים ילין (יש עתיד)
¶
הסברתי את זה ואני רוצה להסביר עוד פעם. אנחנו הולכים על חבל דק. מצד אחד, כל צוות צח"י הם מתנדבים ואנחנו רוצים לשמור על ההתנדבות. מצד שני, אנחנו לא רוצים שייגרם נזק כלכלי למשפחות. אם הייתם קובעים חמישה ימים – בסדר, אם הייתם קובעים שמונה ימים – בסדר, שלושה ימים – בסדר. אבל אנחנו חייבים. אחרת, אם זה יהפוך להיות סוג של עבודה, כמו רבש"ץ, לא הרווחנו כלום.
לכן, חברים יקרים, בואו נעביר את זה בקריאה הראשונה. תעשו לי טובה. אני מבין את כל הדברים. הצעת החוק הרבה יותר טובה מן הנוסח שסתיו שפיר ואני כתבנו בתחילת הדרך, הרבה יותר טובה. אני שמח מאוד שהיא כזאת, ואני שמח מאוד שהפקידות הבכירה מכל המשרדים באה לקראת. אבל בואו נסתפק בכך בשלב הזה. אחרי זה בהכנה לקריאה השנייה והשלישית נכניס עוד תיקונים. בבקשה נרוץ עם ההכנה לקריאה הראשונה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה לחזור לעניין שבעה הימים. כדי לשמור על הרוח שלך, של רצון לראות מתנדבים, אם כל המערכה נגמרת בשבעה ימים אז האנשים האלה לא יקבלו שום פיצוי. נכון?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שאם המערכה היא עד שבעה ימים אז זה התנדבות מלאה, אבל במידה וזה ממשיך ומתמשך אז הם צריכים לקבל גם את שבעה הימים בחזרה. את זה ההיגיון אומר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוודאי. חבר'ה, למה אתם נותנים עונש למתנדב? זה כאילו אתם נותנים לו עונש: אתה התנדבת – תאכל אותה, פראייר אחד. עכשיו משרד האוצר בוודאי יגיד שהוא מתנגד להצעה שלי, וזה טבעי, אבל אנחנו נעמוד בדרישתנו. בבקשה.
מעיין ספיבק
¶
אני מאגף התקציבים. האפשרות של הממשלה לתמוך בהצעת החוק הזאת מוגבלת. היא הייתה על בסיס החישובים שלקחו בחשבון ששבעת הימים הראשונים הם ללא תשלום. אם אדוני מוסיף עכשיו את ההצעה ששבעה הימים הראשונים יהיו עם תשלום, זה משנה לחלוטין את החישוב.
מעיין ספיבק
¶
הבנתי: ככל שהמערכה ממשיכה יותר משבעה ימים משלמים גם על השבעה ימים האלה. זה דורש ממני לחזור ולחשב את העלויות של זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לך זמן. אתן לך זמן. אני שוב חוזר, חשוב מאוד שנבין שצריך לשמור על הבסיס של התנדבות, זה דבר יפה מאוד. אם מתנדבים שבעה ימים – אהלן וסהלן, כל הכבוד, והלוואי ששום מערכה לא תהיה ארוכה משבעה ימים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מסכים אתך. אבל אם כן, למה אתם רוצים שהם יפסידו שבעה ימי עבודה? אז לא יתנדבו, יבואו רק אני-לא-יודע-מה ואז יחסר. אני חושב שיש פה אמירה – השבעה ימים הראשונים הם התנדבות במידה והם לא יותר. אם זה נמשך זמן רב יותר – זה סכומים קטנים, ממש סכומים זעומים, זה לא חשוב. אבל אל תפגעו ברוח של המתנדב. מתנדב שאומר שהוא מתנדב שבעה ימים – הוא לוקח על עצמו, אבל אחר כך אם זה יותר זמן תשלמו לו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הסבירות שיעברו את השבעה ימים נמוכה מאוד. אפילו כשמדברים על תקציבים שאתם תחשבו מחדש – אנחנו לא נמצאים שם. מספיק להקטין את זה לחמישה ימים ומעבר להם שניים – זה יעלה יותר.
נעה בן שבת
¶
עוד לא הגענו להסביר את השינויים במודל של תשלום תגמול אבל למעשה, ברשותך אדוני, כמה דברים.
דבר ראשון, מה שמוצע פה עכשיו, בניגוד לנוסח שהוצע בדיון הקודם, מדובר פה על תשלום תגמול שישולם בידי המוסד לביטוח לאומי, תוך שיפוי של אוצר המדינה למוסד ביטוח הלאומי. אבל התגמול מדבר על תקופה שעברה את התקופה הבסיסית.
דווקא אנחנו קצת התרחקנו מן המודל שדיבר על שבעה ימים רצופים. העלו כל מיני בעיות: אם זה לא יוצא בדיוק רצוף, אם זה מתמשך כך או מתמשך אחרת. יכול להיות שנגיע לתקופה מצטברת של שבעה ימים מתוך תקופה של 30 ימים. כלומר: פה היו יומיים, ואחר כך היו עוד שני ימים, ואחר כך. בסך הכול הגיעו במהלך חודש קלנדרי לשבעה ימים – אז כבר קמה הזכות לפיצוי מעבר לזה, ואם זה בתקופה של חודשיים אז 14 ימים, ואם זה בתקופה של שלושה חודשים אז 21 ימים. זאת אומרת, גם המבנה הזה קצת התפזר. הוא לא דיבר על תקופה מאוד מאוד לחוצה. בתקופה לחוצה ממילא ימצאו את הדרכים, מס רכוש ייכנס ויפצה ויהיו מנגנוני פיצוי. דווקא כשהימים הם ספורדיים, או שפה נדרשת היעדרות ושם נדרשת היעדרות, מצד אחד יש הצטברות של הימים אבל מצד שני אין רציפות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם אני יכול לסכם את הנקודה. חבר'ה, חיים ילין היקר, אתה גורם לנו לערוך דיון ואתה עושה דיון מאחור.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
שיהיה ברור, כל החישובים על פני חודש, על פני יותר משבוע ודברים כאלה, זה לא סותר את מה שאמרתי, להיפך. אבל אנחנו פה שומרים על רוח המתנדבים. חבר'ה, אדיר שיש לנו רוח התנדבות, ובראבו למי שיודע להפיח את הרוח הזאת. אני חושב שהחינוך שלנו הוא כזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוודאי. תשאירו את זה. אבל שלא אחר כך נספור אותם כפראיירים, וסליחה על הביטוי, אין לי מילה יותר מנומסת כדי להגיד את זה. אז כל החישובים האלה – בבקשה תעשו אותם, זה לא סותר. אם משרד האוצר רוצה לבדוק את העלות – בבקשה, תבדקו את העלות, אבל תדעו שיש לכם פה דבר שאף מדינה לא מוצאת אותו. תבקשו מתנדבים ממדינה אחת שאני מכיר, ששמה צרפת, ותראו אילו תשובות תקבלו. אז בואו נכבד, בואו נשמור על רוח ההתנדבות שלנו, של החבר'ה שלנו. אם אתם רוצים לעשות בדיקה במשרד האוצר כדי לתת לנו תשובה בהמשך – בבקשה.
נתן בביוף
¶
אני סגן היועץ המשפטי במשרד הפנים. אין פה גורם מקצועי שלנו ממינהל החירום, אבל אני רוצה להגיד לאדוני שבהתחלה הייתה התנגדות של משרד הפנים להצעת החוק הזאת. למה? יש מערך מתנדבים עצום שמשרת את הרשויות המקומיות ואת משרד הפנים בתחום החללים, בתחום זק"א וכולי. הצעת החוק הזאת היא אנומליה. היא הצעת חוק שנותנת בעצם למערך מתנדבים אחד מתוך שרשרת שלמה של סוגי מתנדבים הגנה ושכר. לכן, אדוני, דווקא צריך לשמור על מסגרת ההתנדבות. אם עכשיו מחליטים שהמתנדבים יקבלו שכר מן היום הראשון - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
רשות מקומית כן, אתה יכול, אבל לא את זק"א. אז אל תערבבו. אני שוב חוזר ואומר, יש פה התנדבות מיוחדת מאוד. זה במסגרת שירותי הרשות המקומית או המועצה האזורית, שצריכים לתת שירות חובה לאזרח. זק"א, אם הוא לא מגיע אף אחד לא יכול לתבוע אותו, אלא רק לברך אותו כאשר הוא מגיע. זה לא אותה התנדבות, חבר'ה, אל תבלבלו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני גר בבאר שבע. אני רואה כמה מכבידים המתנדבים בסוף, כולם רוצים להתנדב. העם הזה נפלא. אבל מצד שני זה גם מכביד. לפעמים צריך יחידה אחת מסודרת, מוגדרת, אנשים שכבר יודעים מראש מה תפקידם, אבל לא שכל אחד יבוא להתנדב והמערכת תדע לנווט אותו.
נתן בביוף
¶
אנחנו קובעים שני סוגי מתנדבים: כאלה שמקבלים שכר מן היום הראשון של התנדבותם, התחילו כמתנדבים וקיבלו שכר. זה יסיט רצון להתנדב דווקא לצוותי צח"י; ויש כאלה שכל הזמן מתנדבים ללא שכר.
נתן בביוף
¶
למה לא? כשמקבלים שכר זה גורם למניפולציות כלכליות, ואנחנו לא רוצים שזה יקרה. צריך לשמור על מערך ההתנדבות הזה ועל הרעיון המרכזי של האיזון בין ההתנדבות לבין השכר.
נתן בביוף
¶
זה האיזון בין הדברים, אבל התשלום מן היום הראשון יכול ליצור מניפולציות כלכליות ויעשה איפה ואיפה בין מתנדבים.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני רוצה להגיד משהו, כבוד היושב-ראש. אני מבין, ובגלל זה גם קבעתי את השבעה ימים. יש מתנדבים אחרים שאנחנו לא לוקחים אותם בחשבון. אבל הם נמצאים כבר בחקיקה או יש להם הגנה. ניקח את כיתות הכוננות. אמנם יש חקיקה וזה לא מוסדר עד הסוף, אבל כולם מגויסים מהיום הראשון – מדים, צו שמונה. כולם באופן אוטומטי. זה המנגנון. מהיום הראשון. אי אפשר לפטר אותם, הם חיילים לכל דבר. חל עליהם חוק המילואים לצורך העניין. כמעט כולם מסודרים. אני אומר לך כראש מועצה לשעבר, יותר מ-700 מתנדבים יש לנו, כמעט כולם "סגורים" בצורה זו או אחרת, בטוח כולם "סגורים" על ידי ביטוח, ועל ידי ביטוח מתנדבים וכל מה שאתה רוצה.
קבענו, אי לכך שיש חפיפה גדולה מאוד בין צח"י לבין יתר המתנדבים, זה הגוף הכי גדול. אתה צודק, אין מאה אחוז, אבל אם נעביר את החוק בעניין צח"י אני מבטיח לכם שלפחות באזור עוטף עזה, שהוא האזור שבו ההתנדבות הכי נדרשת, יותר מ-90% מן המתנדבים מסודרים.
יש מתנדבים שאוהבים אקסטרים, הם לא רוצים כלום, יש להם מקום עבודה. הם רק רוצים לרדת ממסוק ולהציל את החיילים שנמצאים תקועים בנחל הבשור. תקשיב, הם מוכנים לשלם לך תמורת ההתנדבות הזאת, יש כאלה. אבל אני מנסה "לסגור" את המערך מתוך ההכרות שלי.
לכן אני אומר
¶
לא סתם נקבע שבעה ימים. הוא נקבע בגלל שעברנו את עופרת יצוקה, של 26 ימים, את עמוד ענן, שנמשך בין שבוע לעשרה ימים, ובסוף את צוק איתן.
צריך להבין עוד משהו
¶
זה הכרזה, כבוד היושב-ראש. המצב הביטחוני, שבעקבותיו אתה יוצא למבצע, מתחיל עוד לפני המבצע, קחו את זה בחשבון. כלומר כשאתם סופרים שבעה ימים של עמוד ענן, אני אומר לך שלפחות שבוע לפני כן זה התחיל. לא סתם יוצאים לקרב או למבצע. משהו קרה לפני כן וצוותי צח"י כבר עובדים לפני זה: "דעו לכם שכבר ייכנס המצב המיוחד בעורף". הם כבר כולם פעילים בצורה זו אחרת, הכפתור הופעל לפחות שלושה–ארבעה ימים לפני כן.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עוד נקודה שהעלתה היועצת המשפטית היא דרכי התשלום. המסלול הוא כמו במילואים, באמצעות הביטוח הלאומי והמעסיק. לא צריך שום מנגנון חדש. אל תפתחו מנגנון, לא דרך משרד האוצר ישירות ולא אחרת. בואו נשמור על אותו מנגנון, ברשותכם.
יוסף פולסקי
¶
בוקר טוב. אני מהביטוח הלאומי. ייתכן שבהמשך גם גליה עידן, מנהלת תחום מילואים אצלנו, תרצה להוסיף.
כפי שאמר היושב-ראש, כל ההירתמות של הביטוח הלאומי – ואנחנו רוצים באמת לסייע – מבוססת על כך שאותו מנגנון שנעשה במילואים ייעשה גם פה, בשינויים המחויבים כמובן, אבל אותו מנגנון, בלי לפתח מערכות מסובכות, בהנחה שכאשר החוק הזה ייכנס לתוקף מיד נוכל להמשיך וליישם אותו. זה דבר אחד.
דבר שני, אנחנו כמובן תומכים בכל הצעה שתהיה לגבי מספר הימים, אבל אני חושב שההערות שנשמעו פה לגבי החבל הדק בין מתנדב ללא מתנדב צריכות להישקל בתשומת הלב הראויה, בהינתן שאנחנו עדיין שומרים על הזכויות שלהם כמתנדבים בביטוח הלאומי ושככלל, אולי למעט חריגים, מתנדב הוא ללא שכר. פה, אולי לאור הייחודיות, יש באמת חבל דק במעבר הזה בין מתנדב ייחודי למתנדב אחר.
נעה בן שבת
¶
יש חשש שאי אפשר יהיה להכיר, כלומר שהמנגנון לביטוח מתנדבים לא יתאים אם לא יהיה פה באמת אלמנט התנדבותי.
נעה בן שבת
¶
יש פה גם הגדרה: חבר הצוות צריך להיות חבר שרשום במשרד העבודה והרווחה, בזרוע הרווחה, והצוות עצמו צריך להיות, על פי הדרישה, צוות שעבר הכשרה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
לא ראיתי שזה מופיע בנוסח הזה. האם מהנוסח ברור שהרשות המקומית היא שתאשר ותעביר את הרשימות למוסד לביטוח לאומי?
נעה בן שבת
¶
צריך להציג פה אישור שמי של ראש המועצה לכל אחד מחברי צוות החירום והחוסן שנדרשים לפעילות, לציין מאיזה תאריך ועד איזה תאריך.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
יש להם לפחות 12 ימי אימונים, או חצאי ימי אימונים. זה לא שפתאום בא בן אדם. אתה מדבר יותר על הביטוח, ואני מדבר על מתנדבים ספורדיים. זאת אומרת, אנשים שראו שיש שרפות והתנדבו לכבות את השרפות. זה לא שהם עברו קורס או שהם חלק מצח"י. הם מתנדבים, ואם מילאו את כל הטפסים שלכם אזי אם חס וחלילה תקרה להם תאונה או משהו אז הם לפחות מבוטחים. אבל זה המנגנון שאנחנו רוצים, זה משהו אחר.
יוסף פולסקי
¶
אשלים רק עוד דבר אחד: גם באשר לתקופות, מראש רצינו שיהיו תקופות רצופות ולא ליקוטים. אנחנו עדיין צריכים לבחון האם המערכת הקיימת מתאימה לליקוטים האלה. זה גם מתקשר לבקשה שביקשנו מן הוועדה, להוסיף בטופס תקופה מדויקת שתידרש לתשלום שהיא מעבר לתקופה הראשונית שתיקבע. זה גם יקל עלינו וגם יקל על המתנדב בצח"י לדעת מה מגיע לו בסופו של דבר כתגמול, כפיצוי.
גליה עידן
¶
אני רוצה להוסיף עוד משהו קטן. אני מנהלת תחום מילואים בביטוח הלאומי. אני מתחברת למה שחבר הכנסת ילין אמר. הוא דיבר על גיוס למשך תקופה, ואם המתנדב עובר את התקופה מגיע לו תגמול. אין לנו בעיה עם זה.
לי אישית, וגם למערכות שלנו, יש בעיה עם סעיף 18ח(ג), אם הוא יעשה שבעה ימים פזורים בתוך 30 ימים, או יעשה 14 ימים פזורים בתוך 60 ימים. אני לא יודעת מה הם הימים האלה. הוא כן היה צח"י או לא היה צח"י באותו יום?
חיים ילין (יש עתיד)
¶
זה בעקבות מה שקרה בשמונת החודשים האחרונים, שבעצם לא כל הזמן צח"י היה נדרש, בדיוק כמו עכשיו: שלושה ימים. אם אני חותך את זה לחתיכות, בעצם יש מי שלא עזבו את האזור במשך תקופה ארוכה מאוד בגלל האחריות שלהם כצח"י, בגלל שהם לא יודעים מתי יפעילו אותם. האמיני לי, המצב הזה גרוע יותר מאשר מצב שמוגדר. את מבינה מה אני אומר? מצב של אי-ודאות, שאת לא יודעת מה יקרה מחר בבוקר, אם ביום שני כשהם עולים לזיקים זה ייגמר בטילים או ביום שישי.
גליה עידן
¶
מה הם הימים בתוך ה-30, מה הם הימים בתוך ה-60 ומה הם הימים בתוך ה-90, שזה יהיה מוגדר לנו, כדי שנוכל לתפעל את זה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
לדוגמה בכרם שלום, בגלל מה שהם עברו, ייתכן מאוד שהצח"י שם היה הרבה יותר מאשר במקום אחר. תבינו, זה גם נקודתי. זה 65 קילומטרים – לא מה שחשים בנתיב העשרה חשים גם במקום אחר.
מעיין ספיבק
¶
אני מאגף התקציבים. מעבר לסוגיית העלות הכוללת, שמהחישוב הראשוני אני רואה שהיא חורגת את ה-6 מיליון שקל, שאומר שזה הופך להיות הצעת חוק תקציבית, שעל זה כבר דיברנו - - -
מעיין ספיבק
¶
תלוי אילו תרחישים לוקחים. אם לוקחים תרחיש שבו יש – זה תלוי במספר הישובים שמוגדרים בתוך מצב הלחימה ותלוי בימי הלחימה. בהינתן מצב שיש 13 ימים של מצב חירום שהם ימי עבודה, ויש 250 ישובים שמוגדרים תחת מצב החירום הזה, ויש בצוות החירום 12 אנשים, ובהינתן מצב שיש חלוקה שווה בין משרד האוצר, משרד הפנים, משרד הביטחון ומשרד הרווחה, עדיין העלות עולה על 7 מיליון שקלים, רק חלקו של משרד הרווחה בנושא. זה תרחיש אחד.
תרחיש נוסף, של צוק איתן, שהוא תרחיש קיצוני יחסית, שבו יש פחות ישובים, כ-50 ישובים שנמצאים במצב חירום ו-16 אנשים בצוות החירום - - -
מעיין ספיבק
¶
ומספר ימי העבודה עלה ל-50 מ-43 שהוא היה קודם, אז אנחנו כבר מגיעים ל-7.5 מיליון שקלים כמעט. כמובן שהם תרחישים, ואנחנו נאלצים לחשב על פי תרחישים כי אנחנו לא יכולים לדעת, אבל אלה התרחישים שעל בסיסם נגיד האם זאת הצעת חוק תקציבית או לא.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
בינינו, ברור לך שכל מה שאני רוצה זה ללכת לים ולאכול חומוס בחוף זיקים וללכת עם הילדים ליהנות שם מן הים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה לחזור לרצינות. אני מעריך מאוד את היכולת לחשב. אם, לא עלינו, חס ושלום, אף אחד לא רוצה מערכה, ובוודאי לא ארוכה, אז מה זה אומר? אם מערכה תימשך שבעה ימים, זה חצי מן הסכום הזה, זה 3 מיליון שקלים השבעה ימים האלה. זה צריך להיות החישוב של חוק תקציבי או לא תקציבי, התוספת, ולא על כל הימים. אי אפשר לדעת כמה ימים זה, כמה פעמים בשנה. זה יכול להימשך לצערנו תקופה ארוכה. אני חושב שיש פה רק עלות של שבעה ימים, בסצנריו שתקבעו אתם. תראו שהוא לא חוק תקציבי כי הוא מכסה את עצמו הרבה יותר מאשר החוק התקציבי הרגיל. זאת אומרת, זה מאפשר קבוצת מתנדבים אדירה בעלת יכולות אדירות, עם תשתית אדירה מאחוריה. לכן אני חושב שזה לא הסעיף שיקבע אם כן או לא לשלם את השבעה ימים רטרואקטיבית.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
התרחישים שאת מחשבת, קחי בחשבון רק את התוספת של שבעה ימים. אל תיקחי בחשבון אם זה נמשך 20 ימים או 15 ימים או 30 ימים. התוספת היא של שבעה ימים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מבקש שתבדקו את זה, תבדקו את הצעת חבר הכנסת חאג' יחיא וההצעה שלי על החישוב הרצוי. אנחנו בלאו הכי לא מסיימים היום.
מעיין ספיבק
¶
ברשותך, עוד שתי הערות קטנות. האחת היא שבהצעת החוק מנוסח כרגע שמי שיהיה מטעם שר הביטחון והשר לביטחון פנים הוא קצין בכיר. לא כתובה הגדרה מי הוא "קצין בכיר".
חיים ילין (יש עתיד)
¶
החוק קובע שאלוף פיקוד הוא ידו של שר הביטחון באזור הדרומי, וכך גם אלוף פיקוד בצפון. אבל הזרוע הביצועית בסוף זה לא האלוף עצמו. הוא חותם. זה האוגדונר, מי שנמצא עם האזרחים.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
זה לא "בכיר" אלא זה אלוף. הוא זה שקובע על שטח צבאי סגור, הוא שקובע את השטחים, הוא קובע את הכול.
מעיין ספיבק
¶
הדבר השני, לגבי מי מטעם שר האוצר – מכיוון שיש אנשי מקצוע שיגדירו את שעת החירום, תפקיד הממונה מטעם שר האוצר הוא לא גם לתת הערכה מקצועית אלא לבדוק מה המשמעויות התקציביות של זה ולקחת אותן בחשבון כשהוא מאשר את זה. לכן החשיבות מבחינתנו היא שיהיה מישהו שהוא מטעם אגף התקציבים.
נעה בן שבת
¶
אדוני, רק להבהיר: כאשר אנחנו דורשים את הסכמת שר האוצר, נציג אגף התקציבים, אנחנו בעצם מקטינים, אנחנו חוזרים לשאלת המינימום והמקסימום. זאת אומרת, למעשה אם רוצים לפזר את האחריות, נניח שצריך להפעיל את כל התחומים בצוות, יש פה הגדרה שהצוות צריך להיות עם כל התחומים, כולל תחום מטה, בעקבות הדיון הקודם. נניח שאנחנו מפעילים את הצוות כולו, אנחנו בעצם מאפשרים לאדם אחד בכל אחד מן התפקידים – כי אני מבינה שבצוות כל אחד משויך לתפקיד מסוים – ואנחנו בעצם לא מאפשרים רוטציה, אם אנחנו רוצים תחלופה ויש לנו דרישה של הרבה ימים - - -
ברוך שוגרמן
¶
אני רוצה להתייחס בדיוק לזה. אני ממשרד העבודה והרווחה. אני רוצה להתייחס למספר. המספרים שקבענו כמינימום לצוות הם לא בתרחישים שאנחנו מדברים עליהם, התרחישים הקיצוניים. לכן בדיוק בנקודה שהיועצת המשפטית העלתה, אם אנחנו לוקחים תרחיש כזה, בישוב שיש בו יותר מ-100 בתי אב, אנחנו צריכים להפעיל את צח"י 24 שעות ביממה. זה אומר לפחות שני אנשים שמחליפים האחד את השני. זה אומר שאנחנו מגיעים בעצם ל-16 חברי צוות כמינימום שיכול להחזיק שבעה ימים, או אירועים כמו בהסלמות שחיים ילין דיבר עליהן. זה צריך להיות שמונה מתנדבים כפול שתי משמרות.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כתבתי משהו שהוא מינימלי. בסוף יהיה פה חוק שיעבור את ה-10 מיליון שקל ולא יעבור בכנסת, ואז כולנו נצא מפה צודקים אבל בטח לא חכמים. אני מסתפק, כבוד היושב-ראש, יש 12 שעות שכולן על ידי אדם אחד, ומי שיש לו צורך להחליט – בשלב ראשון בואו נתחיל בזה. כרגע אין כלום. לשנות את החקיקה ולתקן אותה אפשר תמיד קדימה. בואו נתחיל ממשהו.
איה דביר
¶
שלום. זה חוק של מדיניות. שוב, אין מניעה משפטית באף אחד מן המודלים. אבל בכל זאת, בכישרון רב, הנוסח שהיועצת המשפטית עבדה עליו הלך לכיוונים שביזרו את ההיעדרות בין כמה שיותר אנשים, לאו דווקא תמיד אותו אדם. מנגנון שמאפשר בסופו של דבר, אם מגיעים ליום השמיני, לחזור לקבל כסף החל מן היום הראשון יוצר לכל אדם מערך תמריצים שמעודד אותו להיות זה שתמיד ייעדר כדי להגיע ליום השמיני ולקבל את הפיצוי. יש לזה מחיר מן הצד השני. אל"ף, זה יפחית את הביזור של הנזק מול כמה מעסיקים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מוריד את זה. אני חושב שאתם טועים. אתם עושים מן המתנדבים פראיירים מדופלמים. לא יבואו אליכם. בשלב מסוים יכולים להגיד: חברים, תשלמו לנו מהיום הראשון, אחרת אנחנו לא מתנדבים. אמר לכם חיים ילין, תבינו בין המילים שלו: מי שמוגן, מסודר ועובד במפעל של הקיבוץ לא יבקש את זה. זה רק הכי חלשים של המערכת שנותנים להם פיצוי. תחשבו עליהם, ואל תחשבו עליהם כנצלנים. בבקשה, תחשבו עליהם בצורה חיובית.
אני מבקש ממשרד האוצר, זה התפקיד של האוצר, תבדקו בבקשה את עצמכם.
אני בעד להצביע על הצעת החוק בקריאה הראשונה ונתקן אותה בהמשך.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני לא חולם. אני היחיד שאמר שהבחירות יהיו בנובמבר. כמעט זרקו אותי מן הסיעה כשאמרתי את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תעבוד. אף אחד לא יפרק אותנו. איזו מדינה אהבלית: כמה שטוב לה אז היא מחפשת צרות ... אלה דברים בין חברים פה, לא פוליטיקה.
אריאל סיזל
¶
אני סגן היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים. אני מבקש להתייחס להגדרה "פעילות חיונית בשעת צורך". דובר על כך שראש המועצה יקבע שמדובר על שעת צורך "בהסכמת קצין בכיר שהסמיך שר הביטחון או קצין משטרה בכיר שהסמיך השר לביטחון פנים, לפי העניין".
קודם כול לגבי ההערה שעלתה כאן בעניין "קצין משטרה בכיר" – זה מוגדר בפקודת המשטרה, זה מדרגת סגן ניצב ומעלה, כך שאין בעיה.
יש לנו קושי עם המונח "לפי העניין". אנחנו חושבים שזה עמום מדי. לא יהיה ברור מתי יהיה צורך בהסכמה של שר הביטחון, או נציג של שר הביטחון, ומתי יהיה צורך בהסכמה של נציג השר לביטחון פנים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בשטח זה לא מתואם? היום זה סוּפר מתואם, למיטב ידיעתי. כך ראינו בסיור של ועדת העורף של ועדת החוץ והביטחון, ראינו כמה תיאום יש ביניהם.
אריאל סיזל
¶
יש אולי תיאומים אבל תחומי האחריות והסמכות שנויים במחלוקת. אלה נושאים שנידונים בכל מיני פורומים שונים. יש דוחות שעוסקים בנושא הזה.
אריאל סיזל
¶
אנחנו מציעים לא להשאיר את זה עמום. שיהיה ברור: אם מדובר באירועים שנושאים אופי מלחמתי שיפנה לקצין בכיר שהוסמך על ידי שר הביטחון, ואם מדובר באירועים שנושאים אופי אזרחי שיפנה לקצין משטרה בכיר שהוסמך על ידי השר לביטחון פנים.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
קשה לי עם זה מאוד כי הדינמיקה המלחמתית שונה לגמרי. אי אפשר לכתוב את זה פה. הטילים נופלים לפני שמקבלים החלטות פה, צריך להבין את זה. לגבי המשרד לביטחון פנים דובר יותר על נושא של רעידות אדמה או אירועים שהם לא מלחמתיים. לזה התכוונת? אז בואו נעשה הפרדה של אירועים מלחמתיים. אבל אי אפשר עכשיו בחקיקה להתחיל להבחין, כי אם אתה רוצה שאנחנו נתקן את הדיבור בין שר הפנים לבין - - -
נעה בן שבת
¶
אם זה כל כך מפריע למשרד לביטחון פנים, אני חושבת ש"לפי העניין" יכול להספיק על פי השכל הישר, אבל אם צריך בכל זאת לכתוב, אולי צריך להגיד שיפנו אל המשרד לביטחון פנים רק כשההיבטים הם אזרחיים, ולא נגיד מה ההיבט, כי ההיבט הצבאי יכול להיות רחב מאוד, אני לא יודעת מה לכתוב. ההיבט הצבאי יכול להיות היבט שהוא לא אירוע מלחמתי. אני לא יודעת מה זה אומר בדיוק "אירוע מלחמתי". אז להגביל את הפנייה לשר לביטחון פנים רק כשהאירוע הוא בעל אופי אזרחי.
מעיין רוזנשטוק
¶
אני ממשרד הביטחון. יכול להיות שאפשר לחלק את זה לפי מה שחל עליו חוק ההתגוננות האזרחית ומה שחלה עליו פקודת המשטרה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
נכון, בדיוק. זה מה שאמרנו עכשיו. מה שהגדרת הוא, בגדול, השורה התחתונה של ההפרדה בין שניהם.
נעה בן שבת
¶
לא, אדוני, לא קראנו את הכול. אולי אקרא.
"תיקון סעיף 4
3.
בסעיף 4(1) לחוק העיקרי, במקום "או (ב)(1)" יבוא "(ב)(1) או (ג2)"."
יש פה עוד סעיפים שקיימים בחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, סעיפים שאומרים שהוותק של העובד שנעדר בגלל הנסיבות שמפורטות בסעיף 2 לאותו חוק לא ייפגע אצל המעסיק. זאת אומרת, אם סופרים לעובד מועדים עד זכאות לדמי לידה או כל ותק אחר, לחופשה או לכל דבר אחר, הוא לא ייגרע. אז זה ממילא חל.
בסעיף 4 לאותו חוק מדובר על היפוך נטל ההוכחה. אם העובד פוטר במהלך אירוע ההיעדרות שלו או בתוך חודשיים לאחר מכן אז יש היפוך של הנטל להוכיח שהפיטורים לא היו בגלל ההשתתפות שלו בצח"י, בשל ההיעדרות הזאת. זה התיקון בסעיף 3.
"הוספת פרק ב'2
4.
אחרי פרק ב'1 לחוק העיקרי יבוא:
"פרק ב'2: תגמול לחבר צוות חירום וחוסן יישובי"
נעבור לחלופה ב'. היו לנו כמה חלופות, הבאנו פה שתי חלופות. אני חושבת שחלופה ב' הייתה מקובלת יותר. החלופה הזאת הולכת למנגנון כמו תגמול המילואים.
נעה בן שבת
¶
אבל משרד הביטחון לא היה מעוניין בחלופה הזאת. אולי תעירו אם יש לכם הערות לחלופה ב'.
"תגמול לחבר צוות חירום וחוסן יישובי
18ח.
(א) חבר צוות חירום וחוסן יישובי שהוא עובד או שהוא עובד עצמאי כמשמעותו בחוק הביטוח הלאומי, ונעדר מעבודתו או לא ביצע את העבודה או לא יכול היה לעסוק בעסקו או במשלח ידו, מחמת פעילותו החיונית בשעת צורך כחבר צוות יישובי, כהגדרתם בסעיף 2(ג2), זכאי לתגמול בעד החלק מן התקופה שבה פעל בפעילות חיונית בשעת צורך, העולה על התקופה הראשונית."
אדוני, אנחנו משאירים את זה "על התקופה שעולה על התקופה הראשונית" רק מעל שבעה ימים כרגע?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הייתי מעוניין שנציגת משרד האוצר תגיד לנו בכל מקרה מה התרחיש אם אנחנו משלמים רטרואקטיבית. לא עכשיו אלא בהמשך. גם אם נצביע עכשיו ללא תשלום רטרואקטיבי לשבעה ימים, תגידי לנו אחרי שתעשו את הבירורים שלכם, לקראת הקריאה השנייה והשלישית.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
היושב-ראש אומר שמצביעים בלי זה, מצביעים על הנוסח במקור. אחרי הקריאה הראשונה, בהכנה לקריאה השנייה והשלישית ידונו בזה שוב.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אני רוצה להדגיש שאותו חלק שבתקופה – אנחנו מדברים על חלק שבתקופה שבו הוא פעל בפעילות חיונית. אנחנו לא סופרים לפי ימי היעדרות מהעבודה דווקא. אנחנו דורשים דרישה שהוא נעדר מן העבודה אבל לא סופרים את ימי ההיעדרות מן העבודה. בסופו של דבר יספרו את ימי הפעילות שלו במסגרת הפעילות החיונית, ובלבד שהוא כמובן נעדר מן העבודה ולא יכול היה לבצע אותה.
נעה בן שבת
¶
אנחנו לא סופרים רק ימי עבודה, אנחנו לא בודקים. אם אדם עובד רק יומיים בשבוע לא נספור לו, הוא לא יהיה זכאי לתגמול רק בעד אותם יומיים שבהם הוא לא עבד. בסופו של דבר אם הוא נעדר מן העבודה בגלל הפעילות החיונית שלו, יִספרו לו את כל - - -
נעה בן שבת
¶
רק אחרי שבעה ימים. כרגע אנחנו משאירים את הנוסח כפי שהוא לקריאה הראשונה, ואחרי הקריאה הראשונה נדון באפשרות שזה יחול מהיום הראשון.
"(ב) התגמול יהיה בשיעור שכר העבודה הרגיל של עובד, ולגבי עובד עצמאי – ההכנסה הממוצעת של עובד עצמאי, כמשמעותם לפי סעיפים 273 עד 275 לחוק הביטוח הלאומי;"
זאת אומרת, כפי שחל לגבי מילואים.
"שיעור התגמול ליום לא יפחת מהתגמול המזערי ולא יעלה על התגמול המרבי, כהגדרתם בסעיף 270 לחוק האמור."
יש שם מינימום ויש שם מקסימום, כפי שקיים לגבי מילואים.
"(ג) הוראות סעיפים 276 ו-280 לחוק הביטוח הלאומי יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין תשלום התגמול."
אלה ההוראות שאומרות שהמעסיק ממשיך לשלם לעובד את שכרו במועד לתשלום השכר והמוסד לביטוח לאומי משלם את התגמול למעסיק.
המוסד לביטוח לאומי, כפי שאמר קודם עו"ד פולסקי, כדי שהמנגנון יהיה אותו מנגנון שפועל במילואים ולא מנגנון אחר, ביקש להחיל גם את הוראת סעיף 271 וסעיף 279 לחוק הביטוח הלאומי. תוכל להסביר מה הם אומרים?
יוסף פולסקי
¶
כן. סעיף 279 מדבר על סוג של גרירת שכר. אם בין תקופות המילואים השונות היה פחות מתקופה מינימלית שקבועה בחוק, בעצם השכר הקובע הוא השכר הראשון, אלא אם כן התגמול המיטיב הוא שהחישוב ייעשה לפי השכר השני. בגלל שאנחנו מבוססים על אותה מערכת והרעיון הוא אותו מנגנון מילואים, אנחנו רוצים שהמנגנון הזה יישמר.
וגם לגבי סעיף 271 – הוא מדבר על סוג של מנגנון. אם הוא שירת פחות מתקופה של שבעה ימים אז הוא מקבל 1.4 על כל יום שירות שלו, על השכר שלו.
יוסף פולסקי
¶
מעבר לשבעה ימים. על כל יום שירות שייקבע מעבר לשבעה ימים – היום במילואים אם אדם עושה שבעה ימים הוא מקבל את כל השבעה ימים לפי השכר שלו. אם הוא עושה שבעה ימים ועוד אחד אז על היום הנוסף הוא מקבל פיצוי מוגדל של 1.4 מהשכר שלו. אנחנו רוצים שאותו דבר, על החלק היחסי שייקבע בסוף על אותו מתנדב צח"י, ישולם גם לו באותו שיעור.
יוסף פולסקי
¶
על אותה תקופה שתיקבע בסוף, בין אם זה יהיה שבעה ימים או תקופה אחרת – אנחנו רוצים שיהיה אותו מנגנון.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
מהיום הראשון, במקום שיהיה 100% יהיה 140%. יכול להיות שזה הפתרון, לוותר על השבוע הרטרואקטיבי ולהתחיל מהיום השביעי.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
ברור. אבל אפשר לאמץ את הרעיון מחוק המילואים. הדירוג נותן פיצוי רטרואקטיבי, אבל קדימה.
יוסף פולסקי
¶
אנחנו מבקשים להוסיף אותם. עוד פעם, אנחנו רוצים שברגע שהחוק הזה ייכנס לתוקף מייד נרוץ עם המערכת הקיימת ולא נְפתח מערכת חדשה. אנחנו מבקשים שזה ייכנס.
יוסף פולסקי
¶
לא תהיה עלות תקציבית. אני לא יודע מה העלות, אין לי את התרחישים השונים. אני אומר: אותו מנגנון של מילואים יוחל פה אחד לאחד.
נעה בן שבת
¶
יכול להיות שלא, בגלל שאת דיברת על תקופות ארוכות. יכול להיות שאם אנחנו מדברים על שבעה ימים ועוד חמישה, מגיעים ל-12 ימים ואז לא תגיעי למשך הזמן שחישבת שמגיע לעלות תקציבית.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כאשר ניסינו אז משרד הביטחון אמר לנו: חבר'ה, זה לא אנחנו. הם צודקים. אין פה מה לעשות. הם לא מאמנים אותם. לעומת כיתות כוננות, שבהן הצבא אחראי מהתחלה ועד הסוף על ידי מילואים ועל הכול.
נעה בן שבת
¶
"(ד) לעניין סעיף זה, "התקופה הראשונית" – תקופה שמשכה הקצר מבין אלה שבה פעל חבר צוות חירום וחוסן יישובי בפעילות חיונית בשעת הצורך:
(1) שבעה ימים מתוך תקופה של 30 ימים קלנדריים;
(2) 14 ימים מתוך תקופה של 60 ימים קלנדריים;
(3) 21 ימים מתוך תקופה של 90 ימים קלנדריים."
זאת אומרת, אם זה ממש מפוזר על פני שלושה חודשים, רק אם הוא צבר 21 ימים יתחילו לשלם לו, רק מן היום שלאחר מכן.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
נצטרך להצביע בלי בשביל שזה יעבור בקריאה הראשונה, ואז שני הנושאים האלה יעברו בהכנה לקריאה השנייה והשלישית. אין לנו בררה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חושב שזה הכי טוב. החיפזון פה – אתם יודעים את המשך המשפט. לא הייתי רוצה שזה יהיה בחיפזון.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אולי רק נקרא מהר כדי שאם יעלו עוד הערות ועוד אי-הבנות אפשר יהיה להעלות אותם.
"שיפוי המוסד לביטוח לאומי
18ט.
(א) תגמול לפי פרק זה יינתן מאוצר המדינה באמצעות המוסד לביטוח לאומי.
(ב) אוצר המדינה ישפה את המוסד לביטוח לאומי, על פי דרישתו, על כל הוצאה שהוציא למתן התגמול ועל החלק היחסי מההוצאות המנהליות של המוסד לביטוח לאומי הנובע מביצוע חוק זה."
יוסף פולסקי
¶
רק הערה: נבקש להיצמד לנוסח שמופיע היום בשיפוי המנהלי, שמופיע בסעיף 284ב לחוק הביטוח הלאומי. לא "על החלק היחסי" אלא "ההוצאות המנהליות הנובעות מביצוע הוראות חוק זה".
חיים ילין (יש עתיד)
¶
חבר'ה, אי לכך שאנחנו יכולים לשבת פה ליד השולחן, וזה נורא נחמד, ולהקריא ולהעיר הערות, בסוף אם בעוד שבועיים נצטרך את צוותי הצח"י האלה אין חקיקה ואין כלום, אין שום דבר. לכן אני מנסה להגיד לכולם פה: בואו נתגייס כדי שלפחות זה יעבור כמה שיותר מהר.
איה דביר
¶
אזכיר לוועדה שגם לפי החלטת הממשלה זה צריך לחזור לפני הקריאה הראשונה במליאה לממשלה. צריך להביא את זה בחשבון מבחינת סדרי הזמנים.
איה דביר
¶
זאת החלטת ועדת השרים. צריך לקיים אותה גם אם כולם מסכימים. לכן אנחנו מוסיפים את זה ללוח הזמנים של הוועדה.
נעה בן שבת
¶
"8י.
חבר צוות חירום וחוסן יישובי שהוא עובד ונעדר מעבודתו או לא ביצע את העבודה מחמת פעילותו החיונית בשעת צורך כחבר צוות חירום וחוסן יישובי, כהגדרתם בסעיף 2(ג2), שהוא ומעסיקו או המעסיק בלבד, נהגו לשלם תשלומים לקופת גמל, ימשיך המעסיק לשלם תשלומים כאמור בעד התקופה שבעדה זכאי העובד לתגמול כאמור בסעיף קטן 18ח(א), ובלבד שהעובד שילם בעד התקופה האמורה את התשלומים החלים עליו, אם חלים, להבטחת הזכויות האמורות, והכל בשיעורים ולפי שכר העבודה כאילו הוסיף העובד לעבוד בתקופה האמורה; בסעיף קטן זה, "קופת גמל" – כהגדרתה בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה–2005."
למעשה פה אנחנו מבקשים – זו הערה שחלה רק על עובדים, כי רק לגביהם יש את אותן הפרשות שהמעסיק חייב בהן לתשלומים סוציאליים. הן מחייבות את המעסיק, כמו במילואים וכמו בעוד חוקים, בתקופה שהעובד זכאי לתגמול המעסיק חייב להמשיך להפריש לו תשלומים סוציאליים לקופת גמל, בתנאי שהעובד משלם כמובן את חלקו. אנחנו מדברים רק על התקופה שבה הוא זכאי לתגמול. כלומר אם אנחנו מדברים על תגמול רק מהיום השביעי אז זה רק התקופה הזאת.
"ביצוע ותקנות
18יא.
שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים ושר האוצר ממונים על ביצוע פרק זה והם רשאים, באישור וועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת להתקין תקנות לביצועו."
בסיפה נכתב
¶
"ובכלל זה לעניין אופן הגשת בקשה לתגמול לפי פרק זה." המוסד לביטוח לאומי ביקש שתהיה אותה תוספת שתאפשר לרשום כמה ימים פעל העובד בפעילות חיונית וממילא תייתר את הצורך בהתקנת תקנות. אז הסיפה הזאת תתייתר. במקום זה נוסיף טופס מתאים.
נעה בן שבת
¶
עכשיו יש לנו את התוספות.
"תוספת ראשונה
(סעיף 2(ג2))
אישור על חבר צוות נדרש לפעילות חיונית בשעת צורך"
ההוראה הראשונה יותר קצרה. האישור הראשון הוא אישור פרטני.
"אני הח"מ, _____________ ראש המועצה האזורית ______________ מאשר כי לצורך פעילות חיונית בשעת צורך נדרשת פעילותו של _________ ת.ז. ________כחבר צוות חירום וחוסן יישובי ביישוב _________ בתחום זה: מטה, ביטחון; דוברות; רווחה; חינוך; בריאות; לוגיסטיקה (מחק את המיותר), החל משעה ______ ביום __________. תוקף אישור זה עד ________.
תאריך
¶
חתימה: "
זה יכול להיות המועצה הקולטת שצוות צח"י שלה צריך לפעול, או המועצה של הישוב שנמצא בסכנה.
מצוינים בטופס שמונה התחומים שבהם מדובר.
"תוספת שנייה
(סעיף 2(ג2), ההגדרה "פעילות חיונית בשעת צורך")
הודעה על פעילות חיונית בשעת צורך
אני הח"מ, _____________ ראש המועצה האזורית ______________, בהסכמת* קצין בכיר שהסמיך שר הביטחון/ קצין משטרה בכיר שהסמיך השר לביטחון פנים, מודיע בזה כי לשם הבטחת צרכים של תושבי יישוב שהנסיבות מעמידות בסכנה את תושביו, או גורמות להפרעה חמורה בשגרת החיים שלהם לצורך פעילות חיונית בשעת צורך, נדרשת פעילותו של צוות חירום וחוסן יישובי ביישוב _________ בתחום זה: מטה, ביטחון; דוברות; רווחה; חינוך; בריאות; לוגיסטיקה (מחק את המיותר), כפעילות חיונית בשעת צורך, החל משעה ______ ביום __________. הודעה זו תהיה בתוקף עד ________.
מספר חברי צוות החירום והחוסן היישובי שתידרש פעילותם לצורך הפעילות האמורה: ________.
ניתנה הסכמת* נציג אגף התקציבים במשרד האוצר לחריגה מהמספר המזערי**.
*ההסכמה שמורה במשרדי המועצה האזורית.
** "המספר המזערי" – לגבי יישוב שבו לפחות מאה בתי אב – 12 חברי צוות חירום וחוסן יישובי, ולגבי יישוב קטן יותר – 8 חברים."
ראש מועצה בהסכמת – פה יצוין או קצין בדרגת אלוף ששר הביטחון הסמיך או קצין משטרה בכיר שהסמיך השר לביטחון פנים.
לא מדובר דווקא על אותו ישוב שצוות הצח"י שלו נדרש, אבל ישוב מסוים.
יש גם אפשרות לציין את אחד מן התחומים.
ניתנה הסכמת נציג אגף התקציבים במשרד האוצר לחריגה מהמספר המזערי, זה במקרה שהייתה חריגה, עם פירוט של המספר המזערי.
נתן בביוף
¶
אז צריך להוריד באותה מידה את "ההודעה הזאת תהיה בתוקף". הרי ראש המועצה לא יידע עד מתי תהיה הפעילות המלחמתית. צריך שיהיו שני אישורים, אחד מתחיל ואחד מסיים.
נעה בן שבת
¶
השאלה אם לא נכון – ההודעה הזאת יכולה להיות ויכולה להתחדש. נניח שנתתי בהתחלה את ההודעה לארבעה ימים, ולאחר מכן ראש המועצה נותן את ההודעה לעוד שבעה ימים. הוא יאריך את זה מזמן לזמן לפי הצרכים. הרי אין טעם שהוא מראש ייתן.
נתן בביוף
¶
כן צריך "החל מיום". צריך שיהיו שני אישורים. בטופס שכאן אני מאשר לו, ולאחר מכן בדיעבד יינתן אישור שהוא היה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כדי להרוויח זמן, להחזיר את החומר לוועדת השרים, אנחנו לא צריכים לאשר לקראת הקריאה הראשונה.
נעה בן שבת
¶
אין טעם שהוועדה תאשר, אדוני. ועדת השרים יכולה עוד להפוך את כל הדברים, אז מדוע שהוועדה תאשר?
איה דביר
¶
אולי דווקא הפוך, אולי אם הוועדה תאשר מה היא רוצה להניח במליאה יהיה לנו מה להעלות לוועדת השרים ולהראות לוועדת השרים לאן הכנסת הולכת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, לא. לפני הקריאה הראשונה שלנו פה נעביר לכם את הנוסח שנראה לנו, תעבירו את זה לוועדת שרים ואחר כך אם יש להם הערות אנחנו נתחשב בהן לקראת הקריאה הראשונה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה ברור. נעביר לכם את הנוסח המתוקן של היום, ואתם תעבירו את זה לוועדת השרים, ואחר כך נחזור לדיון להכנה לקריאה ראשונה. מקובל?