פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
2
הוועדה מיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן
22/11/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 56
מישיבת הוועדה מיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן
יום חמישי, י"ד בכסלו התשע"ט (22 בנובמבר 2018), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/11/2018
סיור וישיבת ועדה במכון לבון
פרוטוקול
סדר היום
סיור וישיבת ועדה במכון לבון
מוזמנים
¶
מרים קצ'נסקי - יו"ר פעילה של מכון לבון
ערן טל - מנהל ארכיון מכון לבון
אריאל גלעדי - אחראי על מחקר דיגיטלי, מכון לבון
ישי בן אריה - מכון לבון
היו"ר נורית קורן
¶
אנחנו פותחים את הדיון היום. היום ה-22.11.2018, אנחנו פותחים ישיבה בארכיון לבון. הגענו לכאן כדי לראות מה מכיל הארכיון ואם אנחנו יכולים להתחקות אחרי החיים במעברה, הניהול של המעברה וכל דבר שיכול לשפוך אור על אותה תקופה שהילדים נעלמו, לראות איזה הקשר יש גם להסתדרות בתוך המעברות ובחיי היום יום. אנחנו יודעים מההיסטוריה שההסתדרות לקחה את האנשים לעבוד ועזרה להם בכל הדברים הללו. אנחנו בעצם פותחים צוהר לארכיון של ההסתדרות לראות מה היה עם קום המדינה. אנחנו נשמח לכל סיוע.
אז תציגי את עצמך, מי את ומה התפקיד שלך, שיהיה לפרוטוקול, ותגידי לנו מה עושה מכון לבון ומה יש בו.
מרים קצ'נסקי
¶
אני אציג את עצמי ואת החבר'ה שלי, אחר כך ערן ידבר. שמי ד"ר מרים קצ'נסקי, אני יושבת ראש פעילה של המקום. למעשה אני מנהלת את המוסד, את הארכיון מנהל ערן, הוא מונה השנה להיות מנהל הארכיון, אבל הוא עובד אצלנו שנתיים.
מרים קצ'נסקי
¶
שלוש. הוא הגיע אלינו ממכון וייצמן, ארכיון וייצמן. אני מכירה טוב את תולדות עם ישראל, זו ההתמחות שלי. הזכרת את המעברות, אז אם היית במקרה לפני חודשיים, ב'יד בן צבי' היה כנס על המעברות, אני הרציתי שם, אני הייתי החוקרת הראשונה שהתחילה לדון במעברות.
מרים קצ'נסקי
¶
איך ולמה קמו המעברות. אני אראה לך. בדיוק לפני שבועיים, יש בן אדם שקוראים לו בני אשר, שהוא עכשיו נדלק על הנושא של המעברות והם הקימו עמותה - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אני חושבת שהוא היה אצלי. אנחנו ניקח את הטלפון שלו, אבל אם אני לא טועה הוא אולי היה אצלנו בפגישה, כי יש לי חוק שמדבר על כך שצריך להנציח את מורשת המעברות.
מרים קצ'נסקי
¶
אז הוא עובד איתי, אני הרציתי לקבוצה שלו, הצלחתי בשעתיים לדחוס טק טק טק, אבל זה לא מספיק. פרסמתי מאמרים בנושא הזה ויש לי גם ספרון קטן בנושא הזה, על ההסתדרות במעברות. זה חומר מרתק, פשוט מרתק, אבל החלטתי לא לכתוב את הדוקטורט בנושא הזה, זה היה סיפור שהתחלתי אותו בשנת 1983, תעשי חשבון, ולא היה עוד זמן לעסוק בזה. היום, מפרספקטיבה היסטורית כן אפשר, אבל אז זה היה עוד טרי ועזבתי את זה.
עברתי לנושא אחר לגמרי, עסקתי באידיש בחיבת ציון, אני גם שולטת באידיש ועברתי לגמרי לעולמות שאני לא דורכת על שום יבלת, בואי נאמר ככה, כך שאני מכירה את החומר על המעברות לפני ולפנים. אנחנו נשמח להראות לכם חומרים של המעברות, יש לי חומר מרתק בנושא של המעברות. הוא גם מסודר.
מרים קצ'נסקי
¶
אנחנו עוסקים למעשה בכל החומר שקשור בהיסטוריה של ההסתדרות מיום הקמתה בשנת 1920 עד ימינו, אבל יש לנו חומרים שמתחילים כבר בראשית המאה ה-20, אודות פועלים שהיו ביישוב, שהיו קשורים עם תנועת העבודה וכו'. יש לנו גם חומרים על תנועת העבודה היהודית, הציונית, בסוף המאה ה-19. זאת אומרת יש לנו כאן חומרים בערך של 140 שנה. מבחינה זאת אולי יותר אפילו מ – לא, כמו הארכיון הציוני. אנחנו ממשיכים להעביר את החומרים הלאה לדורות הבאים.
ערן טל
¶
אני ד"ר ערן טל, אני מנהל הארכיון, יש לי דוקטורט בהיסטוריה. קצת רקע על מה מדובר, מי אנחנו, מה אנחנו. אנחנו נקראים מכון לבון לחקר תנועת העבודה. תנועת העבודה זה שם כוללני לכלל הארגונים, מפלגות והתארגנויות הציוניות בארץ, בעלות הגוון הסוציאליסטי, שבגדול לגבי ארגונים, הארגון המרכזי והחשוב ביותר זו ההסתדרות, מה שנקרא ההסתדרות הכללית, היום זה נקרא ההסתדרות החדשה, ממשיכת דרכה. אנחנו הארכיון הרשמי שלה, אנחנו חלק מההסתדרות ואנחנו עובדי הסתדרות. המפלגה החשובה ביותר בזרם הזה על גלגוליה זו מפלגת העבודה, עוד מהתקופה של פועלי ציון, הפועל הצעיר, אחדות העבודה, מפא"י וכן הלאה. המכון עצמו הוא מכון מחקר - - -
ערן טל
¶
נכון, יש ארכיון מפלגת העבודה, אנחנו ארכיון תנועת העבודה. ארכיון מפלגת העבודה זה בבית ברל, שני גופים נפרדים, אין בינינו קשר.
ערן טל
¶
ומבחינת הארכיון עצמו אנחנו הארכיון הוותיק ביותר בארץ, לא רק בישראל, בארץ ישראל. הוא הוקם בשנת 1932 על סמך חומרים שנאספו כאמור מתחילת המאה ה-20, הסתדרויות קודמות שקדמו להסתדרות, אנשי העלייה השנייה ואילך, איחוד של כל מיני ספריות.
המייסד של הארכיון, אתם רואים פה תמונה שלו, פרופ' אייזנשטדט, על פי רעיון שלו ואיסוף חומר שלו הוקם בשנת 32', על פי החלטה של בן גוריון, שאז היה מזכ"ל ההסתדרות, הוא נקרא ארכיון העבודה משנת 32' עד 76'. בשנת 76' פנחס לבון, שיש פה תמונה שלו, שהוא מפורסם בעיקר מהפרשה, כשהיה שר ביטחון, אבל הוא היה מזכ"ל ההסתדרות בשתי קדנציות, מזכ"ל חשוב מאוד, משמעותי מאוד, הוא נפטר בשנת 76' וכמה חודשים לאחר מותו המקום קיבל את השם מכון לבון וזה השם הרשמי שלנו עד היום. השם הלא רשמי זה ארכיון העבודה.
סתם רק ככה בקצרה למה עבודה, למה הוא קיבל את השם עבודה. על פי אנשי העלייה השנייה והתנועות הסוציאליסטיות באירופה עקרון העבודה היה חשוב בקימום של העם, העניין הציוני שהיה המרכזי וקימום האדם. זאת אומרת שהיהודים, שהמרכז, רובם ישבו במזרח אירופה, הם ישבו בעולם שהוא קפוא מאוד, נדחקו משוק העבודה עקב גזרות אנטישמיות, לכן הנושא של העבודה, ולכן פה כל פעם חוזר השם.
יש לנו פה אוספים אדירים. אנחנו יושבים במבנה הזה משנת 2000, כמו שמרים אמרה. הוא עבר כל מיני גלגולים ואילוצים של ההסתדרות שמכרו את השטח, למטה אני אראה לכם תמונה של המקום.
מרים קצ'נסקי
¶
בזכותו. הוא היה ידיד טוב שלי. בזכותו, הוא היה יו"ר עמל, הוא ידע שיש כאן מבנה. פעם לימדו דפוס בליידי דיוויס והיו מכונות, כמו מפלצות מברזל, יש כאן למטה כמעט דונם, מתחת לאדמה, אז הוא העביר את הכול לכאן כי הוא רצה לשמור על הרכוש של ההסתדרות. סך הכול הוא היה שנים בהסתדרות.
אריאל גלעדי
¶
כן, קוראים לי אריאל גלעדי, אני אחראי על המחקר הגרפי. יש לנו אוסף תמונות אדיר, בן יותר מ-100 שנים, חלקם מסוף המאה ה-19 והתפקיד שלי זה להתחקות ולבלוש ולגלות מי מצולם, איפה, מתי, מה האירוע, מה החשיבות, מה הקונטקסט.
אריאל גלעדי
¶
אוצרות נפלאים. יש כאן תמונות של כל מי שקשור לתולדות הקמת המדינה, ההסתדרות, תנועות אחרות.
מרים קצ'נסקי
¶
הוא לוקח תצלום, כתוב 'תימנים רוקדים', מה זה תימנים רוקדים? מי שכתב לפני 50 שנה את התמונה כתב 'תימנים רוקדים', הוא בודק מי זה התימנים ובסוף הוא עולה על מי זה.
היו"ר נורית קורן
¶
יש תמונה שהיא מאוד מאוד ידועה, של משפחה של תימנים עם ספר תורה, הם בלי נעליים בחול.
היו"ר נורית קורן
¶
לא, אבל זו תמונה מיוחדת, שהיא רצה כמעט בכל מוזיאון, כל מוזיאון שמחשיב את עצמו תימני שם אותה. זה משפחה שלי שמצולמת, משפחת זביב, והם אמרו לי שהם מנסים לקבל זכויות כי היה איזה צלם של המדינה, לא זוכרת איך קראו לו, הצלם של המדינה.
היו"ר נורית קורן
¶
הם אמרו שהם מבקשים שלא יקראו לזה, כמו שאמרת עכשיו, 'תימנים רוקדים', שיהיה כתוב שם משפחה זביב.
ערן טל
¶
דרך אגב, הנושא של עולי תימן, יש פה הרבה מאוד חומר מכיוון שחלק משמעותי מהעלייה השנייה היה עולים מתימן, כולל בדף הבית שלנו, באתר האינטרנט. אתם מוזמנים להסתכל, בדף הבית למטה יש תמונה גדולה של יבנאלי, שנשלח, איש הפועל הצעיר, הוא נשלח ב-11' לשם. הוא התלבש לבוש מקומי והצטלם איתם, תמונה מאוד מפורסמת, בדף הבית שלנו. יש לנו פה הרבה מאוד חומר על הנושא הזה, על העלייה מתימן, הרבה.
ערן טל
¶
דרך אגב, לפני שבוע באו לפה החבר'ה של מוזיאון הכנסת בהקמה. הם גם עשו סיבוב, כמו שאנחנו נעשה, וגם הם מתעניינים בנושא הזה על יוסף שפרינצק, היושב ראש הראשון של הכנסת, שהוא מראשי תנועת העבודה, הם הולכים לעשות עליו תערוכה, אז גם כן אספו חומרים.
מרים קצ'נסקי
¶
אני רוצה עוד דבר אחד לציין. ההסתדרות הכללית היא למעשה מייצגת בארץ שתי זרועות עיקריות, את תנועת המושבים והקיבוצים מצד אחד, ההתיישבות העובדת מצד אחד, וכל הכוחות של האיגוד המקצועי וכל המפעלים וכל הדברים האלה, שזה הולך ביחד.
היו"ר נורית קורן
¶
אנחנו אחר כך נחשוב על זה, אנחנו יכולים לעשות לכם יחסי ציבור ולהיפך, זה גם אינטרס שלי.
היו"ר נורית קורן
¶
לא, התמונה ישנה, זה לא התמונה הזו. אנחנו צריכים עכשיו להתכנס לנושא הזה של המעברות, לנושא הזה של התנהלות של המעברה, התנהלות של המעון של הילדים, בית התינוקות, כל הדברים האלה, ואתם תראו איך אתם יכולים למקד אותנו להגיע לדברים האלה, כי בעצם מה אני רוצה? אני רוצה לדעת בסופו של יום האם יש רשימות של הילדים שיצאו מבית התינוקות, שלחו אותם לבתי חולים והאם יש רשימה כזאת. האם יש עדויות לעוד דברים - - -
מרים קצ'נסקי
¶
הילדים שיצאו לבתי החולים לא יצאו מבתי תינוקות, אני בדקתי את זה, מהבתים שלהם. איזה בתים? מהאוהלים שלהם. אבל לא מבתי תינוקות, שיהיה ברור.
מרים קצ'נסקי
¶
יכולים לספר סיפורים, אבל אני בדקתי. לא היו כמעט בתי תינוקות. אם כבר אנחנו נכנסים לזה, הם בהתחלה היו בשער עלייה ואחר כך משער העלייה העבירו אותם למחנות עולים, שזה בדרך כלל היו מחנות של הצבא הבריטי שהתפנו ושם שיכנו אותם. אחר כך באה תקופת המעברות, שנה אחרי זה, ואז העבירו אותם גם למעברות. הילדים היו עם ההורים שלהם, אני מדגישה. ברור שבמעברה כבר המצב היה שהיה קופת חולים וכשילד היה חולה האמא הייתה מביאה אותו לשם ואם הילד היה במצב קשה היו שולחים אותם לבית חולים. בתי ילדים, בתי תינוקות, לא היה דבר כזה. היה של נעמ"ת, ששם הכניסו ילדים, כמו שהיום לגנים. זה משהו אחר.
היו"ר נורית קורן
¶
לא, הם לא לנו. היו חלק מהאנשים שאמרו שהילדים הושארו בבית התינוקות והם רק באו להאכיל אותם, והיו כאלה שאמרו, כמו שאת אומרת, מעון, שהם באו בבוקר, שמו אותם ויצאו לעבודה.
מרים קצ'נסקי
¶
מי עבד שם, איפה זה היה, כמה ילדים היו, איזה מחלות היו. את לא יכולה לתאר לך איזה מחלות היו. כשאני ראיתי את רשימת המחלות אני הזדעזעתי, הלכתי להראות להם את הרשימה של המחלות.
מרים קצ'נסקי
¶
אתה יודע מה? גש ל'יד בן צבי', יצאה בשנת 1983 חוברת שנקראת 'עולים ומעברות' של הוצאת עידן, יש שם הרבה מאמרים על הנושא של המעברות. יש שם מאמר אחד שלי גדול, אבל של עוד הרבה מאוד אנשי מחקר, כדאי שתקראו את זה. באמת כדאי שתקראו את זה, כי זה ממש מעולה. יש לי את זה בבית, לנו אני לא חושבת שיש כאן.
מרים קצ'נסקי
¶
מישהו העלים לנו את זה, בקיצור. זה נקרא עידן, 'עולים ומעברות'. כדאי שתקראו את זה לפני שאתם בכלל יוצאים לדרך, כמו שאומרים, זה ייתן לכם אוריינטציה על איפה שאתם נמצאים וזה מאוד חשוב.
ערן טל
¶
אם אפשר רק שתי הערות לגבי שני דברים שאני רוצה להגיד. בן אדם לא מעיד על עצמו, אז אני אעיד על מרים. מרים נחשבת, הגעתם אולי לכתובת הנכונה, למומחית מספר אחת בארץ, בטח מהמובילות.
ערן טל
¶
בין המובילות. עד תחילת שנות ה-80 זה כמעט ולא נחקר, המאמרים שלה, וזה בדוק, בדקתי, מצוטטים בכל הספרים של כל ההיסטוריונים הנחשבים.
ערן טל
¶
בשנים האחרונות יש רביזיה של הנושא ובאים לפה הרבה מאוד אנשים לדבר איתה, אז הגעתם למקום הנכון. הדבר השני, ואני אומר לכם מפרספקטיבה של היסטוריון, לגבי הנושא של עדויות. אני אגיד את זה בצורה זהירה, צריכים מאוד מאוד להיזהר בנושא של עדויות בעל פה. אנחנו ארכיון, אנחנו מתעסקים במסמכים.
ערן טל
¶
לגבי עדויות, כל עדות, לא חשוב מי ומה, בזהירות, תמיד. אני לא אומר לא להשתמש, מסמך זה מסמך. כמות המסמכים פה היא אדירה, אתם תראו, זה אוקיינוס, יש המון מסמכים. אתם שואלים איזה? הכול. עכשיו, לומר שזה כל המסמכים, 100% המסמכים, זה לא.
אני אגיד עוד משהו, מההשכלה שלי בתחום הזה, כשבן אדם עושה – עוד פעם, אני לא קובע פה מה נעשה או מה לא נעשה, זה לא התחום שלי, אבל ברמה ההיפותטית, כשבן אדם עושה עוול או פשע הוא בדרך כלל לא רושם אותו, לא עושה פרוטוקול.
ערן טל
¶
באופן טבעי, בדרך כלל. אבל מסביב, מבחינת ההתנהלות, האווירה וכן הלאה, זה אחד המקומות המרכזיים, יש פה הרבה מאוד חומר על המעברות.
ערן טל
¶
בבקשה, הנה, הנה ישי בן אריה, לא הצגנו אותו, שעובד איתנו. הוא העובד הוותיק ביותר פה, עשר שנים, בבקשה.
מרים קצ'נסקי
¶
הנה הספר, 'עולים ומעברות'. זה בדיוק מה שאת צריכה. זה של מוטקה נאור. כאן יש לך ממש חומרים נהדרים, את יכולה לגשת להזמין את זה מ'יד בן צבי'.
מרים קצ'נסקי
¶
סליחה שאני קוטעת אותך. החומרים על התקופה הזאת נמצאים בשלושה מקומות עיקריים בארץ, הארכיון הציוני, כי כל החומר של הסוכנות הוא בארכיון הציוני ומי שהיה אחראי על כל הנושא הזה הייתה הסוכנות ולא המדינה. הארכיון הציוני, הגנזך, ארכיון המדינה ואנחנו.
ערן טל
¶
דרך אגב, אני חייב לציין, מאחר שאנחנו הכי ותיקים בארץ, זה הארכיון הראשון, בשנת 32' הוקם, לא היו לפני זה ארכיונים בארץ ישראל, הארכיון הציוני המרכזי הגיע מברלין רק ב-33'. זאת אומרת זה הכי ותיק ואנחנו מבין ארבעת הגדולים. אתם תראו למטה את החומרים. זאת אומרת אנחנו בליגה הזאת.
היו"ר נורית קורן
¶
קמתי בוקר אחד ואמרתי רגע, אוקיי, ויצ"ו ניהל, הסוכנות ניהלה, הצבא ניהל, אמרתי, רגע, יש עוד גורם אחד במדינה שהוא הכי חשוב, ההסתדרות.
היו"ר נורית קורן
¶
ואז ראיתי את העוזר של אבי ניסנקורן, רועי יעקב, היא ביקש ממני איזה בקשה, אמרתי לו: בתנאי אחד, אני רוצה להיכנס לארכיון של ההסתדרות.
ערן טל
¶
לא עושים סיור וי.איי.פי, אבל החומר, ואני חייב לציין שאחד הדברים שמתגאים, אנחנו פתוחים פה לכולם, יש ימי קבלת קהל.
ערן טל
¶
אנחנו עכשיו מנסים – יש לנו אתר אינטרנט חדש, דף פייסבוק חדש, אנחנו מקווים שביקורים כאלה - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בדיוק, הנה, אז הגענו, את רואה? בעצם יש את נעמ"ת, אמרת שההסתדרות ניהלה. עכשיו, לא ידעתי בדיוק מה יחסי הכוחות בין ויצ"ו לבין נעמ"ת בתחילת המדינה, זה מאוד מעניין וזה בדיוק מה שמעניין.
ערן טל
¶
דרך אגב, אנחנו מתגאים שכולם מוזמנים ואצלנו, להוציא חומר קטנטן, שזה עניינים של פרטים, של אנשים, תלושי משכורת, אין צנזורה, להוציא באמת בשוליים.
ערן טל
¶
דברים קטנים. מבחינת חומר היסטורי, אנחנו לא מסתירים כלום, את לא צריכה לפנות, לא בג"צים ולא - - -
היו"ר נורית קורן
¶
על צים. אני אספר. ועדת כהן-קדמי בדקה המון המון נושאים. היו לה חוקרים והחוקרים הגיעו לכל מיני אנשים שדיברו איתם ואנשים סיפרו על מבצע 'כתונת פסים', ככה זה נקרא. המבצע הזה היה שצים הסבו אונייה בשם 'גלילה' לתאים קטנים והם העמיסו על האונייה ילדים והאונייה נסעה לארצות הברית.
היו"ר נורית קורן
¶
אנחנו לא יודעים, זה מסמכים שנמצאים בתוך ועדת כהן-קדמי. מה שכן, על האונייה הזאת הביאו אחות ילדים, יש תכתובת שלמה שרבים עליה, בית חולים הדסה ראש העין, שהיה לו סניף בראש העין - - -
היו"ר נורית קורן
¶
נכון, אז בשנתיים הראשונות האלה היו שם הרבה דברים, היו גם מחקרים על הילדים והיו ניסויים בילדים חיים וניתוחי גופות. הכול זה מהמסמכים, אני לא ממציאה שום דבר. זאת לא עדות, הכול נמצא במסמכים.
היו"ר נורית קורן
¶
ניסויים בילדים חיים, חלק מזה זה גזזת, כי כשאני עשיתי דיון בוועדה ודיברנו על מחקרים ועל ניסויים בילדים חיים וניתוחי גופות הגיעו אנשים שסיפרו על הגזזת, שבאמת מרחו להם נוזל ורוד - - -
היו"ר נורית קורן
¶
כן. בקיצור, הדברים האלה מגובים במסמכים וגם הנושא הזה של אוניית צים שהייתה מלחמה על האחות. יש לנו עדות של בחורה שסיפרה שאבא שלה עבד בנמל והוא אמר שהגיעו איזה יום, אחרי שהאונייה הייתה מוכנה, אמרו להם להיכנס, לכל העובדים מהרציף, הכניסו אותם לאיזה מחסן, נעלו אותם בפנים, אמרו שאף אחד לא יוצא עד שאומרים להם לצאת. היה חור בדלת והוא ראה מהדלת אחיות עם תינוקות על הילדים נכנסות לתוך האונייה והאונייה הפליגה לארצות הברית. אנחנו ניסינו להגיע לצים, לראות את הניירת, צים טענו שהם נתנו את כל החומרים לוועדה, הוועדה לא החזירה, בארכיון המדינה זה לא נמצא - - -
מרים קצ'נסקי
¶
לא, השאלה איזה גוף בארצות הברית היה מאחורי זה, את מבינה? זאת הבעיה. למשל ההסתדרות, היה לה קשר מאוד הדוק ליהודי ארצות הברית כשהגוף המייצג שלהם היה ארגון עובדי הטקסטיל היהודיים וכל העובדים היהודיים האמריקאים. הם גם נתנו המון כסף, חלק גדול מבתי הספר נבנו מהכסף שלהם וכיוצא בכך. אז היה קשר הדוק ואת יכולה לראות כל הזמן מכתבים. אני לא נתקלתי בסיפור כזה. באמת לא נתקלתי, אבל - - -
ערן טל
¶
מרים אמרה, הארכיון הקודם שעבדתי זה גנזך וייצמן ברחובות, הארכיון ההיסטורי של וייצמן. אשתו, ורה וייצמן, שיש לה חטיבות, ד"ר ורה וייצמן, היא הייתה פעילה בוויצ"ו, בנעמ"ת, בהדסה והייתה לה חברה שהייתה רופאה במחנות מעבר בעדן.
ערן טל
¶
אני לא זוכר את השם שלה. יש חומרים, ויצ"ו והדסה וכן הלאה וגם על הנושא הזה של מחנות המעבר בתימן, תיגשו לגנזך וייצמן. לא של ד"ר חיים וייצמן, הוא לא התעסק, אבל אשתו, ורה וייצמן, מאוד התעסקה בנושאים האלה. אני ממליץ לכם ללכת לבדוק שם. לומר לך שאני זוכר משהו רלוונטי לזה? לא זכור לי, אבל גם ויצ"ו והדסה וכל העניין - - -
מרים קצ'נסקי
¶
אני מודה שלא בדקתי – בדקתי כן בכיוון של ילדים שהועברו, אבל נתקלתי ברשימות של ילדים יהודים מאירופה שעלו יתומים והועברו לארצות הברית. זה כן, נתקלתי בזה.
מרים קצ'נסקי
¶
אני יכולה להראות לך לדוגמה ניירות שנותנים שם סיכום על מחלות של ילדים שם שנמצאים, יש אזורים שלמים בתימן ששני שליש מהילדים שם הלכו רק ממחלות.
מרים קצ'נסקי
¶
צים הייתה חלק מההסתדרות, הייתה תכתובת, אני לא בדקתי אף פעם בכיוון הזה, אני מודה ומתוודה.
היו"ר נורית קורן
¶
לא, זה לא בגנזך, יש ארכיון צים, הגענו לצים, היום היא חברה פרטית. כשהפריטו הם קיבלו את הניירת, את הכול.
היו"ר נורית קורן
¶
הם לא זרקו. אנחנו באנו, אבל לא מצאנו שום דבר בקשר לאונייה 'גלילה'. הם גם טענו שאז בזמנו הם מסרו את החומר לוועדת כהן-קדמי והחומר לא הוחזר להם, אבל גם בארכיון המדינה אין.
ערן טל
¶
בוא אני אתן לך לגבי זה, מכיוון שהדוקטורט שלי הוא בהיסטוריה אמריקאית, עשיתי אחרי זה שיפטינג ל – האמריקאים בטח אז היו הרבה הרבה יותר מסודרים. יש בארצות הברית רשות פדרלית, authority of ports, אין לי ספק שתמצאו שם, בארצות הברית, זאת אומרת שמישהו יצטרך לטוס. אני מתנדב, דרך אגב.
ערן טל
¶
Authority of ports, רשות הנמלים, נמלי הים, לצורך העניין. אם באמת הייתה כזאת אונייה והגיעה, חייב להיות רישום. זה ארצות הברית, זה לא, סליחה על המילה, הברדק של ישראל בשנות ה-50.
היו"ר נורית קורן
¶
הייתי בגנזך צים ומצאתי שם מסמך שאבא של נתניהו והמשפחה יצאו מהאונייה מישראל. צילמתי והבאתי לו את זה.
מרים קצ'נסקי
¶
אם מדובר היה בעולים הם היו צריכים גם לעבור דרך אליס איילנד וגם שם יכול להיות שיש רישום.
היו"ר נורית קורן
¶
נכון, אז אני אתן לך עוד משהו ואולי יעלה לך רעיון. מה שקרה, והעדויות האחרונות, ששושנה שחם נתנה, שהיא הייתה בראש העין, היא הייתה מוויצ"ו, היא הייתה גם במעון של ויצ"ו בראש העין והיא אמרה שהרבה זוגות באו לראות את הילדים, לבחור את הילדים, הם באו זוגות בלי ילדים ויצאו מהארץ עם ילדים. גם זה אין רישום, כי בארץ לא שמרו. לא שמרו, אני מנסה להתחקות אחרי זה, רישום של מי יצא ומי נכנס. זה לא כמו היום שזה בצורה מסודרת.
מרים קצ'נסקי
¶
את כאן נותנת את התשובה. שימי לב. אני לא פוסלת את העובדה שהיה דבר כזה, אבל מה? זה לא היה משהו ממוסד, היו - - -
מרים קצ'נסקי
¶
את לא נותנת לי - - - אני בדקתי את הנקודה הזו, זה לא היה מאורגן, זה היה מקומי. היו כמה מחנות כאלה ולדעתי מישהו יצא עם קופון של כסף מהסיפור הזה.
מרים קצ'נסקי
¶
מה שאני אומרת לך, אם כבר העלית את זה, לדעתי אלה היו יוזמות פרטיות של אנשים לעשות כסף, זה הכול, ולכן לא תמצאי הרבה ניירות עליהם כי זה לא היה משהו ממוסד.
היו"ר נורית קורן
¶
יפה, והמדינה אפשרה את זה שלוש שנים. בשלוש שנים שונות היא אפשרה ואת יודעת, בקיבוצים רשמו, בכל מקום אחר, גם בוויצ"ו רשמו.
היו"ר נורית קורן
¶
לא, אנחנו לא - - - תקשיבי, מה זה רישום מאוחר? רישום מאוחר אפשר להורים לבוא ולרשום את הילד שלהם לא מיד אחרי הלידה. נתנו במשך שנה לרשום - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אז יכולת לקחת איזה ילד, כי הרבה ילדים, שלחו אותם לקיבוצים, בלי רישום, בלי שום דבר, שלחו אותם לקיבוצים, יכולת לקחת ילד, לבחור אותו ולרשום אותו כילד ביולוגי שלך. אז זה קשור למדינה.
מרים קצ'נסקי
¶
לא, זה לא קשור למדינה. הטעות של המדינה הייתה שהיא אפשרה רישום מסוג כזה, אבל מה שאני רוצה להגיד, ברגע שמדובר בתינוקות הייתה כאן יוזמה אישית של כל מיני אנשים שעבדו שם והם עשו קופון של כסף. אם הגיע זוג מאמריקה ושילם להם כך מן הצד, הם נתנו לו, או אחד, או זוג תאומים וזהו.
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר, אבל עצם העובדה שזה היה במעונות מסוימים ועצם העובדה שהילדים רוכזו בוויצ"ו - - -
היו"ר נורית קורן
¶
ריכזו את הילדים בוויצ"ו, או שלחו את ההורים, אמרו להורים: 'פינינו אותו לשם' ובעצם לקחו אותו למקום אחר, או עשו כל מיני דברים. זו הייתה התארגנות אישית, אישית אם את רוצה, אבל היה חייב להיות איזה שהוא - - -
היו"ר נורית קורן
¶
ההוראה של הממסד, מה שבן גוריון אמר, אני לא אומרת לחטוף ילדים, אבל הוא אמר את הדברים הללו, הוא אמר שהם באו מעולם שלישי, הם לא יודעים לדבר, הם לא יודעים לקרוא ולכתוב, הם מדברים ונוהמים כמו חיות.
היו"ר נורית קורן
¶
בקיצור, מה שהוא אמר, שהוא מאפשר להוציא את הילדים מהבתים, מאפשר, ולתת להם אופק חיים אחר.
היו"ר נורית קורן
¶
אז זה גרוע מאוד. המדינה חתומה, השבוע היה יום זכויות הילד, המדינה חתומה על אמנה לזכויות הילד ואתה יודע מה כתוב? שהוא יירשם בשם שלו, שהוא יגדל עם ההורים שלו ושיש לו זכות לגדול אצל ההורים שלו ולא בשום מקום אחר.
מרים קצ'נסקי
¶
מה שאת אומרת אני יודעת, אבל לקחת ילד ששייך למישהו ולהגיד שהוא מת ולתת את זה לזוג אחר, אלה היו יוזמות מקומיות.
היו"ר נורית קורן
¶
זה בילוש, אבל תראו, יש גם את הנושא של הרב ברגמן, בארצות הברית היה מישהו, ופה אתה אומר שהיה קשר עם היהודים בארצות הברית - - -
היו"ר נורית קורן
¶
הוא ניהל בית אבות ועלו עליו כי מה שהוא היה עושה, הזקנים היו מתים, הוא היה קובר אותם בחצר ולא היה מדווח לרשויות שהם מתו, כך הוא היה ממשיך לקבל עליהם כספים.
היו"ר נורית קורן
¶
כאילו הוא לא מת. הוא המשיך לקבל את הכסף. עמי חובב ראיין אותו גם והוא חקר אותו והוא אמר שהוא היה מאכר, הוא קיבל ילדים והוא תיווך בילדים ב-5,000 דולר.
היו"ר נורית קורן
¶
לא, אבל זאת האמירה, שהגיעו ילדים מפה. תראי, אני לא אמרתי שלא היו אנשים שעשו - - -
מרים קצ'נסקי
¶
הילדים לא הגיעו מפה. תדעי לך, היו זוגות שהיו מגיעים מארצות הברית, חשוכי ילדים בגלל שהם היו בשואה וכל הסיפור, והם קנו ילדים. אבל אני אומרת, אלה מוקדים, אלה דוגמאות - - -
ערן טל
¶
לא, אני אומר היה כזה סיפור, לא 'סיפור'. לפני כמה שבועות גם היה על איזה תינוק שמת, התפרסם ב - - - זאת אומרת הדברים האלה, לצערנו - - -
מרים קצ'נסקי
¶
הדברים האלה, זאת לא הייתה יוזמה ממשלתית, זאת לא הייתה יוזמה ממסדית. אם היו דברים כאלה ואני יודעת שהיו דברים כאלה, כי היה לנו שכן, במקרה, שהיה ילד כזה, ואת יודעת מה? הוא היום אחד הפרופסורים הגדולים בטכניון. היה לו יותר טוב ממה שהיה לי וממה שהיה לך, תאמיני לי.
ערן טל
¶
אבל צריכים לחדד פה שני נושאים שאנחנו אומרים פה כל הזמן. קודם כל הנושא של אימוץ אז הוא לא כמו היום, היום בן אדם עובר שבעה מדורי גיהינום, ובצדק, עד שנותנים לו לאמץ. אז הגיעו מסות של יתומים. דבר שני, המדינה בשנים הראשונות, וזה אנחנו רואים פה, אתם לא מבינים איזה בלגן היה פה. תוך שלוש שנים האוכלוסייה הוכפלה, תוך חמש שנים כמעט שולשה.
ערן טל
¶
היה פה בלגן ונוצרו דברים נוראיים בתוך הבלגן, חד וחלק. אין ויכוח על זה. אבל השאלה שצריכים לשאול, האם זה משהו מלמעלה או ש - - -
היו"ר נורית קורן
¶
זאת השאלה כל הזמן. היה בלגן, הכול טוב ויפה, אבל יש אימהות שמספרות ממש שהילד היה בריא, פתחו להן את הידיים ולקחו את הילד ממש מהידיים שלה.
היו"ר נורית קורן
¶
אחר כך אמרו לה שהוא מת. אני אומרת לך, גם היו עדויות שלקחו ילדים בלי רישום, בלי שום דבר. אני לא רוצה להגיד לך, אני כבר יודעת עוד דברים - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אני יודעת עוד דבר, אבל אני לא רוצה להגיד את זה. אני יודעת עוד דברים מהחומרים שאנחנו קוראים עכשיו, אני לא רוצה להגיד כי אנחנו עושים איזה מהלך. הייתה הוראה, אבל אף אחד לא יודע מי נתן את ההוראה.
היו"ר נורית קורן
¶
ועדת כהן-קדמי בדקה 1,053 מקרים, אני טוענת שזה יכול להגיע ל-5,000 כי הצטברו אצלנו עוד ויש הרבה מאוד אנשים שאומרים: לא רוצים לפתוח, יש עכשיו מריבות בתוך המשפחה לפתוח או לא לפתוח. כי בסך הכול אנשים הבינו היום, וגם על פי החוק וגם למדנו את זה תוך כדי התנועה, שילד שאומץ, אם הוא אומץ כחוק ויש תיק, אז יש תיק, הבעיה שיש תיק, אבל בתיק לא רשומים השמות של ההורים הביולוגיים, רשום שם משפחה, שם של האמא, ברכה או יונה ולכי תחפשי.
ערן טל
¶
זאת אומרת הרוב הגדול, אני יודע שלא הכול, אבל שאלה, למה ספציפית, כי הרי באותו זמן הגיעה לדוגמה עלייה גדולה מאוד מעירק - - -
מרים קצ'נסקי
¶
קודם כל אתה לא יכול להשוות את העלייה העירקית לעלייה התימנית. העלייה העירקית הייתה הרבה יותר ממוסדת, היא הייתה הרבה יותר משכילה מיהודי תימן, יהודים שהגיעו מעירק, הייתה להם תרבות אחרת, עם כל הכבוד. הם ידעו אנגלית, הם ידעו ערבית והם ידעו לכתוב ו - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בעדן זה חאשד, זה מחנה חאשד. במחנה הזה זו הייתה גם תחנה שהתחילו למיין את האנשים וכבר שם אמרו 'הנה, אנחנו יכולים פה לקחת'.
היו"ר נורית קורן
¶
אני אומרת לך, ירדו מהמטוס, יש עדות של רחל דותן, שהאמא ילדה תאומים והיו עוד ילדים. כל הטיסה לא נתנו לאמא להחזיק את התאומים, כל הטיסה, היא אמרה להם: אני רוצה להניק אותם. יש לי חלב, אני רוצה להניק אותם. לא נתנו לה, נתנו להם בקבוקים. איך שהם ירדו מהמטוס באו שתי אחיות עם שמיכות חדשות והם אמרו: וואו, איזה יופי, נותנים לנו שמיכות חדשות.
מרים קצ'נסקי
¶
אבל אני אומרת שהיוזמות האלה בדרך כלל היו יוזמות אישיות של אנשים שעשו קופון על זה. זו דעתי.
היו"ר נורית קורן
¶
עד שנות ה-70 לפחות זה היה, במינורי יותר, בטונים הרבה יותר נמוכים, במיוחד אחרי לידה. זה הופסק כי ב-1954 אורי אבנרי כבר בא וטען בעיתון - - -
מרים קצ'נסקי
¶
זה נכון, הייתה תופעה כזאת, אבל אני שוב חוזרת ואומרת, צריך להתייחס אל זה וגם לבדוק את זה לא דרך הממסד כי בממסד לא תמצאי אפילו פסיק. זאת אומרת הדרך היחידה שאפשר באמת להגיע, לרדת לעומק, זה דרך אנשים שהיו קשורים בעבודות האלה. חלק ניכר מהאנשים האלה כבר אינם בחיים.
דן מרזוק
¶
אבל האנשים האלה, הם היו עובדים של הממסד ולכן אי אפשר להתנער מאחריות של הממסד ברגע שעובדים של הממסד הם אחראים על הדבר הזה. לכן אני לא כל כך מבין את הטענה.
מרים קצ'נסקי
¶
אני אגיד לך, אתה מדבר על ממסד. בשנת 1948, עם כל הכבוד, קשה להגיד שהיה ממסד מסודר, המדינה הזאת הייתה רק בהתגבשותה.
היו"ר נורית קורן
¶
בסדר, אבל עוד פעם, את יודעת, היה איזה מישהו מאוד מאוד חשוב אצלנו במפלגה שאמר לי: אני מאוד מכבד את מה שאת עושה, אבל אני לא מסכים עם זה, היינו מדינה בהקמה. אמרתי לו: אז מה אם היה בלגן, אבל ידעו במעברה שאם אתה קיבלת כלים לארוחת צהריים היית צריך להחזיר את הכלי ואת הכפית שהורידו לך מהתלושים שלך.
היו"ר נורית קורן
¶
הענישו אנשים בגלל זה. זה דבר אחד. אז אמרתי, אין שום בעיה, היה בלגן, אני מסכימה שהיה קשה, היה קשה לקלוט, לא היה כסף, לא היו תשתיות, לא היו הרבה דברים, אבל אי אפשר היה לקחת מהורים את הילדים.
היו"ר נורית קורן
¶
תקשיבי, אם אני מביאה לך את החומר האחרון שאני קראתי את תגידי לי וואו, לא יכול להיות.
היו"ר נורית קורן
¶
אני אתן לך דוגמה ממשהו שפרסמתי אתמול. היינו בארכיון צה"ל ובארכיון צה"ל, עוד פעם, החוקר יוסיפוב בדוח שלו כתב שצריך לבדוק האם הוטלה צנזורה על הנושא של פרשת ילדי תימן, שבעצם בתקשורת, אף אחד לא דיבר על זה.
היו"ר נורית קורן
¶
אז שאלנו, עלתה השאלה האם - - - לא משנה שוועדת כהן-קדמי לא חקרה את זה, אנחנו היינו בארכיון של צה"ל לפני שבועיים ומצאנו מסמך שמזמין את הכתבים לבוא ולעשות סיור במעברות והם מבקשים מהם שלאור כל מה שקרה בזמן האחרון ושיוצאות כל מיני שמועות מהמעברות - - -
ערן טל
¶
לא, אצלנו הכול - - - דרך אגב, שיהיה לך ברור, מכיוון שאני כבר הייתי בביקורים שם זה רק מה שהם נתנו לך לראות בארכיון צה"ל. זה שיהיה לך ברור.
היו"ר נורית קורן
¶
ברור, אבל הם לא ידעו, הם נתנו לי מה לראות אחרי שהם עברו, אבל הם לא ידעו מה אנחנו מחפשים. אל תדאג. אנחנו ראינו דברים שרצינו לראות.
מרים קצ'נסקי
¶
את אותו הדבר יש לך בארצות הברית עם האינדיאנים ויש לך באוסטרליה עם האבורג'ינים ובקנדה יש עם ה - - -
היו"ר נורית קורן
¶
אז זה הדבר הראשון שעשיתי, שביקשתי מחקר משווה של הממ"מ, יש לי את זה ביד ולכן מונחת גם הצעה על שולחנו של ראש הממשלה ברוח הדברים.
ערן טל
¶
אבל את יודעת שיש מחקרים עד היום שמראים שעובדות סוציאליות בימינו שמגיעות למקום מסוים, בוא נגיד ככה, הן באות לבתים באזורים מסוימים, הבית בפועל מתפקד, אבל זה לא מה שהן מכירות והן מוציאות מהבית. אני יודע את זה, אני קורא.
מירב שמעון
¶
גם מתמונות אפשר ללמוד. נגיד מישהו הביא לנו תמונה של הטיפול בריאות ברזל, שגם חקרנו מה זה.
מרים קצ'נסקי
¶
זאת הספרייה שלנו, היא כולה עוסקת בנושאים שקשורים בהסתדרות ובתנועת העבודה, מחקרים ודוקטורטים ו-you name it.
ערן טל
¶
זה שלכם. כל עוד אתם נותנים קרדיט אז זה - - - איפה שאתם רוצים. אין בעיה, אפשר שוט בפנים, יש את הקומפקטוסים של כל ה - - -
מרים קצ'נסקי
¶
פה זה האוסף של התצלומים, כל החלק הזה, שם זה פלטות של – את יודעת היו פעם מצלמים עם זכוכית. ערן, תראה להם.
ערן טל
¶
זה פלטות, זה מתחילת המאה ה-20 עד שנות ה-60. אברהם סוסקין היה צלם מספר אחד של היישוב, עשרות שנים לפני קום המדינה. זה לא פילם, זה פלטה.
ערן טל
¶
אנחנו הוצאנו את זה לסריקה עוד בזמנו, לפני שנים, וזה הכול סרוק אצלנו במערכת, אפשר לראות את זה.
מרים קצ'נסקי
¶
כאן יש ארכיונים של כל מועצות הפועלים, של כל הערים, של כל התנועות. אפילו למשל, אם אתם זוכרים לפני חודש היה על החבר'ה שהתנדבו להילחם בספרד, אז יש את כל השמות של החבר'ה שיצאנו להילחם שם וסיפורים עליהם.
מרים קצ'נסקי
¶
פה יש את הארכיונים של גדולי תנועת העבודה וגם של רחל וברנר וכל אלה, הארכיונים האישיים של כל הסופרים שקשורים בתנועת העבודה.
ערן טל
¶
זה אוסף הסרטים שלנו, מעל 2,000 סרטים, תקופת היישוב, קום המדינה וכן הלאה. הכול עבר דיגיטציה מארכיון שפילברג.
ערן טל
¶
זה הסכם עם ארכיון שפילברג וארכיון שפילברג עשה את זה. ארכיון הסרטים ע"ש שפילברג ירושלים, הוא עדיין עובד.
ערן טל
¶
זה מספר הסרט ובפנים, אתם רואים, דיסק. עבר דיגיטציה, בא בן אדם, יושב, רואה את הסרט. הוא נתן כסף בשביל הפרויקט הזה, זו תרומה שלו.
ערן טל
¶
אני קראתי על זה, אנשים גם לא רצו לדעת מה קורה שם. צריכים גם להבין מה הייתה החברה הישראלית אז. סתם לדוגמה, משה דיין, בא בן אדם רוצה משה - - -
ערן טל
¶
אין פה, אני אומר לך, אני חיפשתי, מרים, אני לא אומר סתם. אני עשיתי שיעורי בית. נעלה אחרי זה למעלה ונחפש על המחשב.
ערן טל
¶
הוא היה קיים מ-25' עד 96', נסגר סופית ב-96', לאחר מכן העיתון עצמו. זה אוסף התמונות, יש משהו כמו 800,000 תמונות. צריך לזכור שעד שנות ה-50' הוא היה העיתון מספר אחת בישראל.
ערן טל
¶
תקשיבו, אנחנו עושים כאן סיור לטעימה. אתם צריכים לבוא, לא היום, לבוא פה חוקרים, תשבו פה, נעבור איתכם, נוציא, יש פה אוקיינוס של חומר.
ערן טל
¶
חכי, זה רק האמצע, יש עוד. יש פה עד הסוף. חברת הכנסת קורן, את שאלת על העניין של צילום, פה, במקום הזה, ראית בטח את הסדרה 'סאלח פה זה ארץ ישראל', פה הוא צילם חלקים נרחבים. לוקיישן, מבחינת הלוקיישן, הוא ישב פה וצילם. פה הוא ישב וצילם, פיזית.
ערן טל
¶
בסטודיו. הוא צילם את כל היישוב אז, מצפון ועד דרום, זה המתעד מספר אחת של היישוב לפני המדינה.
ערן טל
¶
אבל עוד פעם, בואו נשב אחרי זה, כמויות, אני לא רוצה להגיד ש - - - על זכויות כאלה לוקחים כסף, גם לגופים - - - הכסף שלנו זה בשביל לשרוד, להישאר בחיים, זה חלק מהתקציב שלנו.
ערן טל
¶
ההסתדרות הייתה המדינה שבדרך, מדינת ישראל קמה על ידי ההסתדרות, לא להיפך. אנשים לא מבינים. חלק מהדברים עד היום. במשבר הגדול ההסתדרות, בשביל להישאר בחיים, מכרה אדמות. אלה אדמות שההסתדרות עוד הקימה בעשרות השנים לפני קום המדינה וזו הייתה התשתית למדינה.
היו"ר נורית קורן
¶
איזה אוצר יש פה. ענק. אתם משלמים ארנונה? אנחנו עשינו חוק עכשיו שארכיונים לא ישלמו.
מרים קצ'נסקי
¶
כן, כי הם חיסלו. בקיצור כאן יש המון, כל עיתונות האידיש של תחילת המאה נמצאת כאן. אני קוראת אידיש כמו עברית, אז אין לי בעיה. זה עיתון 'דבר' מהיום הראשון עד היום האחרון שלו.
מרים קצ'נסקי
¶
אתם יודעים שזה נמצא באינטרנט? יש לנו הרבה עיתונים באינטרנט, אבל מה? אין את התמונות. כאן בעיתונים יש את התמונות.
ערן טל
¶
אפריל 54'? בואו נחפש. הנה, 54', הם קצת מתפוררים, כי הם מאוד ישנים. לדוגמה, בא חוקר, פותחים לו, בבקשה, 'דבר', ספטמבר 54'.
ערן טל
¶
תראו איך דברים לא משתנים, 'לא יחול שלום, ביטחון באזור בלעדינו ועל חשבוננו', זה שרת, ראש הממשלה, אמר.
היו"ר נורית קורן
¶
'ייחתם הסכם צבאי בין מצרים לארצות הברית', 'התכנסה המועצה הארצית לאחדות העבודה פועלי ציון'.
ערן טל
¶
זה אלה שהתפלגו ממפא"י. את יודעת למה? הם התפלגו ממפא"י ואחרי זה ב-54' התפלגו ממפ"ם. זאת אומרת פילוג על הפילוג, וזה שניים, זה פועלי ציון שמאל שהתפלגו מפועלי ציון המקוריים.
מרים קצ'נסקי
¶
אבל זה לא כל מה שנכתב, צריך גם לבדוק גם ב'קוראינו כותבים' וכל מיני דברים כאלה, אפשר לדעת הרבה דברים.
מרים קצ'נסקי
¶
זה מספרים על הרדיפות שהיו בעירק. יהודי עירק, השלטונות יצאו נגדם, אבל מצד שני גם החבר'ה שלנו שם פוצצו כמה פצצות כדי לגרום לאנשים לברוח מהבתים שלהם.
ערן טל
¶
דרך אגב, לגבי עיתונות, תחפשו במתחרים הפוליטיים, בעיתון 'חרות'. אני חיפשתי משהו על קרוב משפחה שלי, איזה פרשה עלומה, פה לא מצאתי כלום, בעיתון 'חרות' מצאתי, כי הם ניסו לנגח את הממשלה ככה.
מרים קצ'נסקי
¶
'עולי תימן לבדיקות רפואיות'. את לא צריכה לחפש. אני אומרת לך, מה שאת יכולה למצוא בעיתונות - - -
מרים קצ'נסקי
¶
הנה, 'עם ריבוי מספר העולים מתימן ושיכונם במחנות נקטה קופת חולים בהסכם עם הסוכנות היהודית לסידורים מיוחדים לבדיקתם הרפואית. אוכלוסייה זו לא ידעה מעולם טיפול רפואי והגיינה אלמנטרית וסבלה סבל ונדודים לרוב. חשיבות מיוחדת אפוא לעמוד על מצב בריאותם מיד עם בואם. למטרה זו העבירה קופת חולים את אחד המונוגרפים, מכונה לצילומי רנטגן של הריאות להמונים, למחנה עולי תימן בעתלית וכבר נבדקו כ-3,000 עולים, אולם במקום נעשו גם בדיקות דם. בגמר הבדיקות בעתלית יועבר המונוגרף הזה לדיר אל קאסם, יישוב תימני ליד חיפה, משם למחנות עולי תימן בבית ליד, ראש העין ועין שמר'.
מרים קצ'נסקי
¶
אחת הבעיות של העולים שהתמודדו איתה, היו הרבה מאלה שבאו בעיקר ממחנות ההשמדה, היו הרבה חולי רוח. הנה, 'קורס למטפלים בחולי נפש. קרן איכות קיימה ליד בית חולים גהה במשך שבעה שבועות קורס אינטנסיבי למטפלים ומטפלות בחולי - - -
היו"ר נורית קורן
¶
נכון, אבל הייתה אמנה והיה איזה שהוא - - - אני הוצאתי את הכול, אף אחד לא אכף את זה.
ערן טל
¶
אתם צריכים גם למצוא את הארגונים היהודיים בארצות הברית. תבדקו את הארגונים היהודיים, דוגמת ויצ"ו, הדסה וכל החבר'ה האלה בארצות הברית.
ערן טל
¶
אני מתנדב לבוא. עכשיו, אם אתם רוצים באמת יועץ מיוחד חיצוני, בשמחה. תקשיבי, אם אני אצליח להביא בידע שלי מזור למשפחה אחת זה שווה לי.
היו"ר נורית קורן
¶
אנחנו נשתדל, אבל זו שנה חדשה עכשיו, אני צריכה לראות בכלל אם את יכולה. השאלה אם אתה יכול לתת לנו שעות. אנחנו נדבר בכנסת על זה, תשלח לנו קורות חיים.
היו"ר נורית קורן
¶
תראה, מה שכן היה מצחיק, כשהם הכריזו בתוך בתי החולים על ילד שהוא נטוש, היו אומרים שילד נטוש אז איפה היו מפרסמים? בעיתון 'דבר'. איזה תימני קנה עיתון 'דבר'?
מרים קצ'נסקי
¶
זה משנת 1935. הרי לא הייתה טלוויזיה ורדיו היה אולי אחד לכמה משפחות, אז זו הייתה הטלוויזיה של התקופה.
מרים קצ'נסקי
¶
כאלה כרזות היו, יש כרזות ויש כרוזים. זה למעשה לא כרזה, זה יותר כרוז, מה שנקרא. עם כרזות יש גם הרבה אמנות. יש לנו אוסף ענק של זה. הכול סרוק, אתם יכולים גם לראות את זה באינטרנט באתר שלנו.
היו"ר נורית קורן
¶
תסבירי לנו. תני לפתוח את זה ואחר כך אני אתן לך להסביר. (מצלמים סרטון): שלום, אנחנו נמצאים היום במכון לבון, הגענו לכאן בסיור של הוועדה כדי לבדוק האם נוכל למצוא עוד חומרים על המעברות, על הניהול של המעברות, על המעונות. מסתבר שגם נעמ"ת היו בתוך המעברות. נמצאת איתי כאן יושבת ראש המכון והיא תסביר לנו על הכרזות ששמורות פה במכון.
מרים קצ'נסקי
¶
אנחנו רואים כאן דוגמה לפעילות של נעמ"ת, אז קראו לזה מועצת הפועלות. אתם רואים בדיוק את התפקידים, הדרכה לאם, חינוך לילדים, מקצוע לנוער.
היו"ר נורית קורן
¶
וזה נקרא 'יד למעברה'. וכאן זה 'עתידנו – אזרחי המחר, הדור הצעיר, העלייה החדשה, נגדלם יחד לתורה ועבודה'. זה הפועל המזרחי.
מרים קצ'נסקי
¶
אבל זה הפועל המזרחי כשהוא היה בהסתדרות, זה היה שיתוף פעולה. יש לנו כאן את כל הפעילות שלהם.
היו"ר נורית קורן
¶
הכרזה משנת 54', זה מה שעשתה ההסתדרות. אני מאוד מודה לכם, אני מקווה שאנחנו נוכל למצוא פה עוד חומרים.
היו"ר נורית קורן
¶
זו התחלה. אנחנו התחלנו. אז אנחנו נתחיל וננבור גם בחומרים הללו, על ניהול המעברות, על ניהול מעונות היום של נעמ"ת ונראה מה נמצא ונשפוך אור על ההיעלמות של הילדים באותה תקופה של המעברות.
מרים קצ'נסקי
¶
את זה הכנתי במיוחד כדי להראות לך: דוח של חקירת מגפת המלריה בין עולי תימן בעדן, ספטמבר-אוקטובר 49'.
ערן טל
¶
הכי טוב שתבואו יום אחד של קבלת קהל, על הבוקר, בצורה מסודרת, נשב על המחשב, נוציא לכם, יש פה כמויות וצריכים לשבת ולעבור עליהם.
ערן טל
¶
יש פה הכול. מכיוון שזו הייתה המדינה לפני המדינה ובשנים הראשונות היא החזיקה את רוב מה שמדינה עושה אז יש פה הכול.
ערן טל
¶
דרך אגב, בטוח יש פה סעד, כי דב יוסף, שהיה שר הסעד, יש הרבה חומרים שלו. יש פה הרבה חומרים מכיוון שהם החזיקו בכמה כובעים, זה לאו דווקא במקום אחד שאתם מחפשים. מכיוון שאלה חבר'ה שעשרות שנים היו פעילים ועברו הרבה ארגונים ותפקידים, אז ב-א' לא תמצאו, אבל ב-ב' תמצאו הרבה דברים. אבל צריך לבוא לפה בצורה מסודרת. צריך לבוא לפה חוקר, לשבת, לעבור, יש פה כמויות שלא נגמרות.
היו"ר נורית קורן
¶
הנה, 'לשם כך אנחנו מכינים את בית חולים הכללי יפו, על ידי פתיחת – 90 מיטות שוריינו עבור ראש העין'.
היו"ר נורית קורן
¶
אנחנו כל הזמן צריכים להגיד לאנשים, אומרים להם: הוא אושפז פה, הוא אושפז שם. הם סגרו בראש העין - - -
מרים קצ'נסקי
את חולי השחפת והעבירו אותם ליפו. שחפת אז הייתה מחלה איומה, כי נדבקו אז.
ערן טל
¶
הרבה יותר משלושה לילות. יש פה חוקרים שישבו חודשים על תיקים, חודשים על גבי חודשים, ימים שלמים.
ערן טל
¶
אני גם אומר לכם שיש פה דברים שכנראה אף אחד מעולם לא בדק. בנושאים שונים, אני לא יודע אם בנושא הרלוונטי, אבל בנושאים שונים בוודאות.
ערן טל
¶
הכול רשום, הכול ממוחשב, אבל רק לקחת בחשבון שמי שבא מוציאים לו כזה תיק, חומר ולשבת ולעבור עליו. זהו. כמו שכל החוקרים עושים.
ערן טל
¶
הנושא של מפעל העזרה למעברות, אתם מכירים? שהיו לוקחים, בהצפה הגדולה לדוגמה, שאנשים התנדבו שילדים יבואו אליהם הביתה. אתם מכירים את הפרויקט הזה?
היו"ר נורית קורן
¶
היה, אנחנו יותר הלכנו למקומות אחרים. עכשיו אנחנו צריכים באמת מישהו שמבין את ההיסטוריה כדי - - -
אריאל גלעדי
¶
החומרים שאיתרנו דווקא מראים על העזרה העצומה שניתנה לילדי תימן, כלומר המצב הרפואי המחריד שלהם.
אריאל גלעדי
¶
אני קטונתי מלקבוע מה היה, אבל החומרים הממוסמכים שלנו, זה מראה על העזרה, רופאים שנשלחו.
מירב שמעון
¶
אתה אמרת משהו בתחילת הישיבה, שמפריע לי עד עכשיו, אתה חושב שאנחנו מסתמכים רק על העדויות? אז ממש לא. זה העניין, אנחנו מסתמכים על חומרים כתובים.
היו"ר נורית קורן
¶
נתונים. אנחנו עוסקים בפרשה שלוש שנים. אני עוסקת בה שלוש שנים, הוועדה קיימת שנתיים. אתה שמעת אותי בתקשורת אומרת ש - - -
היו"ר נורית קורן
¶
את רואה? קמתי יום אחד והייתה לי הארה. אני לא אמרתי בתקשורת מעולם, וכולם רוצים, כשאני מרצה לפני אנשים אומרים לי: תגידי שזה פרס, תגידי שזה פרס.
היו"ר נורית קורן
¶
הגיעו לפרס, כי פרס יצר את ה - - - רק בגלל שפרס מת עכשיו בדיוק, אז בגלל זה נפתח החומר. לא, בגלל הפעילות שלי נפתח החומר.
היו"ר נורית קורן
¶
זה הרכש הביטחוני, טענו שהכסף הזה מימן רכש ביטחוני, את הכור הגרעיני, זה גם מה שעוזי משולם אמר. אבל אתה לא שמעת אותי, אני לא מאשימה. אני גם אמרתי לוויצ"ו ש'יש לנו ניירת שאומרת שהילדים נעלמו מהמעונות שלכם, יש לכם איזה שהיא אחריות'.
ערן טל
¶
אתם חייבים, הארגונים האלה, הבסיס שלהם אמריקאי, גם אז וגם היום, ויצ"ו, הדסה וכן הלאה. בארכיונים בארצות הברית, הם הרבה יותר מסודרים. אני מכיר את זה מניסיון הלימודים שלי. אין מה להשוות לארץ.
מרים קצ'נסקי
¶
וזה חומר של הקונפדרציה היהודית, באידיש זה הגיע. אני קראתי את זה. יש כאן פשוט דברים שהם מרתקים. כאן הכול אידיש. אני קראתי.
מירב שמעון
¶
מה שאמרתי לך מקודם, גם כשפונים אלינו משפחות והם מספרים סיפור אנחנו בודקים את זה. כל הכעס עלינו שלפעמים כשאין לנו דרך לאמת את הדברים שלהם הם כועסים עלינו - - -
היו"ר נורית קורן
¶
בואו נסגור את הדיון ואז הוא יראה לנו אם יש עוד משהו שנראה וזהו. אז אני מסכמת את הדיון. אנחנו באנו וראינו את כל החומרים הגדולים שנמצאים פה, אנחנו מבינים שאנחנו צריכים להביא לכאן יועץ שהוא היסטוריון שמבין איפה לחפש ומה.
היו"ר נורית קורן
¶
מבחינתנו זה יועץ לוועדה, שבעצם זה צריך להיות חוקר שיבין, לבוא ולקחת ניירת, לעשות כאן עבודת מחקר מאוד מאוד חשובה, כי יש כאן באמת הרבה מאוד חומרים. לא שיערתי שיהיו עד כדי כך הרבה, אנחנו נשמח לראות את התיק של נעמ"ת וכל דבר שקשור למעברה.
היו"ר נורית קורן
¶
אתה צריך לבדוק מה יש. יכול להיות שאולי יש לכם את העובדים של צים, או משהו כזה, אתה אמרת שצים - - -
ערן טל
¶
חבר'ה, כמו שאמרתי, הכול פתוח, נשב, נחפש ביחד, מוציאים לכם. הלוואי שיהיה מזור למשפחה אחת, אני אומר, זה מצדיק את הקיום של מכון לבון. גם המשפחות עצמן מוזמנות, אנחנו פתוחים לכל, לא רק לעם ישראל, באים חוקרים מחוץ לארץ. בכיף, בשמחה.
היו"ר נורית קורן
¶
אז אנחנו נאמר לכם תודה, באמת תודה. ואנחנו נקרא לכל המשפחות, שהם יכולים לבוא, יש ימים פתוחים, אפשר לראות באינטרנט, יש אתר באינטרנט, כולם מוזמנים לראות כאן חומרים. באמת יש כאן עושר תרבותי והיסטוריוני.