פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
13/11/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 881
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, ה' בכסלו התשע"ט (13 בנובמבר 2018), שעה 11:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 13/11/2018
במסגרת ציון יום הסוכרת על סדר היום: ההכנות ליישום רפורמת סימון מוצרי המזון שאמורה להיכנס לתוקף בינואר 2020
פרוטוקול
סדר היום
במסגרת ציון יום הסוכרת על סדר היום: ההכנות ליישום רפורמת סימון מוצרי המזון שאמורה להיכנס לתוקף בינואר 2020
מוזמנים
¶
חוה אלטמן - סגנית מנהלת אגף התזונה, משרד הבריאות
כרמית ספרא - יועצת לרה פורמולציה של המזון, משרד הבריאות
תמר מירסקי - הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה והתעשייה
יבגני ציקנובסקי - חוקיות היבוא, משרד הכלכלה והתעשייה
גליה שגיא - מנהלת איגוד המזון, התאחדות התעשיינים
יואש בן יצחק - סמנכ"ל שיווק ותקשורת, התאחדות התעשיינים
עדי אבן חן - איגוד המזון, התאחדות התעשיינים
יפה חובב - מנהלת ענף המזון, איגוד לשכות המסחר
רז היימן - איגוד לשכות המסחר
ד"ר חגי לוין - מזכיר איגוד רופאי הסתדרות הציבור, ההסתדרות הרפואית
ד"ר דורית אדלר - תזונאית ראשית, המועצה הלאומית לביטחון תזונתי
אורית בן שוהם - דיאטנית מחוזית - שפלה, מכבי שירותי בריאות
נתי ביאליסטוק כהן - מנכ"ל, המרכז לעיוור בישראל
יוסף לוי - נהג מנכ"ל, המרכז לעיוור
איתי גוטלר - עמותת מהיום
פנינה שלו - דוברת, עמותת מהיום
בקי קשת - רבנים לזכויות אדם
דנה אפרתי פיליפ - מחלקת תזונה, אוניברסיטת בן גוריון
יסמין אבו דהש - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
לוטם אברהם - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
נדאה אלדדה - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
סאלי בארנסי - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
רון סימן טוב - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
זכרא סרסור - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
גוהיינה עאמר - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
יאנה קניז'ן - סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
יבגני בניאס - סטודנט, אוניברסיטת תל אביב
פאדי חיזראן - סטודנט, אוניברסיטת תל אביב
נטלי גורל - פעילה, מגמה ירוקה
הילה בן זקן - מארגנת קהילתית, מגמה ירוקה
יצחק אליהו - פעיל חברתי
ברוריה שר - מוזמן/ת
נילית רובינשטיין - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את איגוד לשכות המסחר (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: אסם, לקט ישראל, תנובה)
שושנה דינה שטוב - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את מועצת החלב (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: האגודה לזכויות החולה, ההסתדרות הרפואית בישראל, מאוחדת, פארמה ישראל)
גד ועקנין - שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), מייצג/ת את שמן תעשיות בע"מ
רישום פרלמנטרי
¶
הדס לוי, חבר תרגומים
במסגרת ציון יום הסוכרת על סדר היום: ההכנות ליישום רפורמת סימון מוצרי המזון שאמורה להיכנס לתוקף בינואר 2020
היו"ר מירב בן ארי
¶
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. היום ה-13 בנובמבר 2018, ה' בכסלו תשע"ט. הנושא – במסגרת ציון יום הסוכרת על סדר היום: ההכנות ליישום רפורמת סימון מוצרי המזון שאמורה להיכנס לתוקף בינואר 2020. אנחנו קצת באיחור. אני הגעתי לפה ב-11:00 אבל היה גם דיון חשוב אז אנחנו ננסה לקחת קצת זמן מהוועדה הזו. אנחנו נתחיל עם נציג משרד הבריאות. יעל, בסדר?
חוה אלטמן
¶
אני סגנית מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות. אז כמו שכולם יודעים החוק והתקנות של סימון המזון לסימון האדום יתחיל ב-2020 ואנחנו כנראה נגיע לזה שנצרף גם את הסימון הירוק שהוא מדבר דווקא על עידוד צריכת מזון בריא. הוא מובנה על קריטריון של מזונות שמבטיחים שהמזון הזה יהיה מזון בריא. הנושא של סימון תו הלחם יישאר בעינו בינתיים עד שנכניס גם אותו לתוך הסימון הירוק.
מה שאנחנו עושים היום – אנחנו עובדים עם התעשייה, מוודאים שבתעשייה יודעים ומתחילים לחשוב על הסימון, על כל האפשרויות שצריך לעשות, על מה כולל הסימון. אנחנו מתכננים תכנית גם בערוצי המדיה השונים כדי להבהיר מה הסימון, מה הוא כולל, תכנית קצרה אבל מאוד עניינית שתבהיר לציבור על מה מדובר. ואנחנו מתכננים גם תכניות אחרות, כוללניות יותר, שיגיעו לאוכלוסיות, בעיקר לאוכלוסיות סיכון בשלב ראשון כדי ללמוד, לעבור איתן על הסימון עצמו.
כרמית ספרא
¶
אני יועצת לתחום הרה פורמולציה למשרד הבריאות. אני רוצה רק להוסיף שבאמת נעשים עוד מהלכים במקביל כדי לחזק את הסימון כדי שהוא באמת לא יעמוד בפני עצמו כמו לדוגמה הנחיות להזנה בריאה בבתי ספר וממכר של מזון לא מזיק בבתי ספר, מזון לא מסומן. בנוסף הוגשו המלצות ועדה להגבלת פרסום ושיווק מזון מזיק יחד עם דיונים לגבי הוספת הסימון עצמו גם בפרסום של מזונות לציבור ופרט לילדים. וכמו שחוה אמרה אנחנו עובדים על סימון ירוק מקביל, סימון וולונטרי לכל קטגוריית מזון, כיוון שהסימון האדום אומר מה לא לצרוך, ואילו הסימון הירוק יאפיין את מרכיבי התזונה הים תיכונית ויעזור לצרכן למלא את העגלה שלו בקלות במזונות שעומדים בהלימה להמלצות העדכניות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
מטרתכם כשיוצאת רפורמת סימון המוצרים זה שיהיו באותו זמן הסימון האדום והסימון הירוק?
כרמית ספרא
¶
זאת הכוונה שלנו, כן. כרגע עדיין עובדים בשלבי סיום של בניית המודל לניהול הסימון החיובי. ברור שזה מודל מורכב כיוון שמשרד הבריאות שם סימון שלו - -
כרמית ספרא
¶
כן, זה מודל לא פשוט אבל הכוונה היא לפרסם אותו לקראת ינואר ולאפשר שנה עד להחלתו. שוב, הוא כמובן וולונטרי והוא יחול רק יחד עם הסימון האדום.
חוה אלטמן
¶
אולי כדאי להגיד גם שהנושא של מכירת מזון לבתי ספר מטופל גם. הוא עובד על פי הסימון למרות שהוא לא משתמש בסימון ואז בבתי הספר היום אנחנו עובדים יחד עם משרד החינוך על מכירת מזון שהוא מזון בריא. זאת אומרת, אם אנחנו מדברים על דוכנים ואם מדברים על תחנות למכירת מזון כל האמצעים שנמצאים למוכרי מזון בבית הספר יצטרכו להיות בהלימה להנחיות שיצאו ולתקנות שישנן.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
תודה. קיבלו פה דיווח מאוד תמציתי והשאלה שלי קודם כל לגבי הדיווח – האם יש הערכות של משרד הבריאות מול הגורמים המשווקים או היבואנים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
לא, אבל של משרד הבריאות. האם העברנו את התקנות וזהו ואתם תיפגשו ב-1 בינואר 2020 ותראו מה עושים עם מי שלא עומד בתקן או שאתם כבר במהלך השנתיים האלה עובדים אותם בהערכות. זאת השאלה שלי - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
כן, אבל גם ממשרד הבריאות, אני חייבת להגיד שאני מצפה שהוא יהיה בקשר ושיראה שהדברים מתקדמים אצל מי שאמור ליישם את התקנות שאתם העברתם. דבר שני, ב-1 לינואר 2020 מתחיל מערך מאוד גדול במדינת ישראל, איך נערכים ברמת הפיקוח? האם רק הצרכנים הקטנים יהיו המפקחים שיתקשרו להגיד, לא, אנחנו לא רואים סימון והנה זה עבר את התקן וזה לא מסומן, או שיש לכם מערך, שבעיניי אתם צריכים להכין אותו ולפחות לכניסה לתקנות, שנה-שנתיים, כדי לוודא שהדברים נאכפים ומסומנים כמו שצריך. זו הערכות שלמה ואיפה אתם נמצאים בהערכות הזאת, זאת שאלתי אליכם. וכמובן, השאלה של הסימון הירוק שלהבנתי הוא צריך לעבור גם את האישור של הכנסת, נכון? או שהוא לא צריך?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
- - - גם בסימון וולונטרי שלא מחייב אני חושבת שיש מקום, בעיניי, לפיקוח. ואנחנו צריכים לתת את דעתנו גם אם הוא לא מחייב. כי בסוף אנחנו לא רוצים שייווצר מצב שמה שיוגדר בקריטריונים של הסימון הירוק אולי הוא לא יהיה כל כך בריא. ובואו נשים את זה על השולחן – הרי ירקות ופירות לא יסומנו, הם פור גרנטד בריאים, אז כל מה שנכלל בסימון הירוק הוא בהגדרה מזון תעשייתי, מזון ארוז, הוא בריא יותר אבל ברור שהדברים הכי בריאים, המזונות הבסיסיים, הקטניות, הירקות, הפירות, הם לא יסומנו בכלל.
ואז בעצם יש לי אפילו בעיה עם הירוק שמסמן מסר לציבור – זה בריא, זה בריא, זה בריא, כשכל המזונות המתועשים מובן שהם פחות בריאים מהמזונות הטבעיים וה-Raw materials, מה שנקרא, חומרי הגלם הטבעיים. אז יש פה הכוונה מסוימת שאני חושבת שאנחנו כן צריכים לתת עליה את הדעת בכנסת. וזה שזה עובר בכלל שום דיון כאן בעיניי זה קצת בעייתי.
אבל אני אחזור לדבריי בהתחלה, אני מברכת כמובן על קיום הדיון החשוב הזה ביום ציון הסוכרת שהיא בעיה מאוד מאוד קשה בארץ, בפרט ובמיוחד הולכת ומתחזקת ואנחנו יודעים את הנתונים בקרב אוכלוסיות חלשות שידן אינה משגת לקנות הרבה פעמים מזון בריא ויקר, על זה גם דיברנו בוועדת הכלכלה בשעתיים הקודמות. אז אנחנו צריכים לראות איך הולכים קדימה בהכוונה של מדינת ישראל והציבור בישראל לאכול כמה שיותר מזון בריא ושהוא יהיה בר השגה לכל אחת ואחד. תודה.
תמר מירסקי
¶
אני מהסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים. אנחנו לומדים את התקנות ואנחנו חושבים כיצד להיערך בתכניות מיוחדות לעסקים שצריכים לעשות שינויים גם בתהליך הייצור, להכניס מהנדסי מזון, וזה דבר שלא קיים בעסקים קטנים ובינוניים, מאפיות קטנות וכו' שצריכות עכשיו ללמוד את התקנות ולשנות את הייצור. לא רק האריזה, הסימון בסוף זה הדבר הקל, תהליך הייצור הרבה פעמים צריך להשתנות ואנחנו שוקלים כיצד לסייע - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
איך לא מגלגלים את העלויות על האזרח? הרי כל העסקים הקטנים האלה הם עכשיו צריכים להחליף את כל האריזות. איך זה לא אנחנו נשלם את המחיר?
תמר מירסקי
¶
אנחנו לא יכולים להתערב בשוק עד כדי כך. בסוף זה שוק פתוח ויש תחרות. יש גם יבואנים, יש גם מערך כולל - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר, אני אשאל אותך שאלה, אני אענה עליה בסוף. בסדר. חבר הכנסת דב חנין, רוצה להתייחס?
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה גברתי. אני רוצה קודם כל לברך על הדיון, ואני רוצה לומר לכם, נציגי משרדי הממשלה שנמצאים איתנו, שאנחנו לא במקרה מקיימים את הדיון הזה היום. אנחנו בכנסת העברנו מהלך מאוד גדול ומאוד מורכב ואנחנו ערים לסכנה שככל שנתקרב לרגע הביצוע אנחנו ניתקל בקשיים של המהלך הזה. אתם בוודאי אלה שתכירו את הקשיים האלה יותר מקרוב מאיתנו. אבל המגמה שלנו היא לא להיתקע, המגמה שלנו היא לגרום למהלך הזה לצאת לפועל. וזה צריך להיות המסר הברור גם לכל גורמי המקצוע שעוסקים בתחום הזה וגם לכל הגורמים האחרים שנמצאים.
הרפורמה הזו של הסימון תצא לדרך, כולם צריכים להיערך, כולם צריכים לקחת בחשבון שזה הולך לקרות. אם יש איזה שהם צרכים שאתם צריכים כמערכת מקצועית בהיערכות שלכם, בפתרונות שאתם צריכים, אם יש דברים שאתם צריכים מאיתנו, מהכנסת, אל תחכו לרגע האחרון. אם יש דברים שצריך מאיתנו תבואו אלינו עם בקשות ועם דרישות כדי שאנחנו נדע בדיוק איך לעזור ואיך לפתור.
אני גם רוצה להצטרף לדבריה של חברת הכנסת יעל כהן פארן בהיבט הזה שהסימון הוא מאוד מאוד חשוב והוצג בכיוון הנכון אבל הוא לא יכול להיות לבד. אנחנו צריכים להסתכל על השאלות הכלכליות, על שאלות של איך אנשים צורכים מזון, על שאלות של מחירים של מזון בריא. אנחנו לא יכולים כרגע לנוח על זרי הדפנה של הרפורמה שכבר העברנו. אם זה יהיה רק סימון אז הסימון לבד לא יעזור. אנחנו כולנו למשל יודעים שמול נזקי העישון אנחנו מחייבים סימון במודעות או בפרסומים של סיגריות. המודעות האלה לא אפקטיביות, האזהרות האלה לא אפקטיביות. הסימון לבדו לא יכול לעשות את העבודה.
אנחנו צריכים להבין את הסימון כחלק ממהלך כולל. וכאן הפנייה שלנו אליכם, גורמי הממשלה המעורבים, לחשוב מהם הצעדים המשלימים הבאים שאנחנו צריכים לעשות כדי להתקדם בכיוון הזה, מהם הצעדים בתחום של מדיניות מחירים, מהם הצעדים בתחום של המערכת הציבורית, מערכות ההסעדה במערכת הציבורית, מה הצעדים שאנחנו רוצים לעשות מול גורמי פרסום ושידור, איך אנחנו מעודדים את הצריכה של המזון הבריא ומפחיתים את הצריכה של המזון הלא בריא. אלה הם דברים שיעמדו על סדר היום שלנו ואנחנו צריכים שאתם תתחילו לעשות את העבודה המקצועית שלהם כבר עכשיו. תודה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה. משרד החינוך לא פה נכון? כי זה - - - אבל את אמרת במילה, התייחסנו לזה גם בדיון בוועדת חינוך אבל חבל שזה לא יוצא מפה. התאחדות התעשיינים, גליה, בבקשה.
גליה שגיא
¶
אני מנהלת איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים. אני רוצה לברך קודם כל על הדיון החשוב הזה. אנחנו עוסקים בנושא הזה יום-יום ושעה-שעה ומאוד נוטים לוועדה ששמה על סדר יומה והתפנתה לראות איפה הדברים עומדים ומה נעשה. אז כמו שאמרתי, יצרני המזון עובדים קשה מאוד לאורך השנים האחרונות לשפר את המוצרים ולטייב אותם, בוודאי ובוודאי מאז שעברו תקנות הסימון ועושים כל שביכולתם, באמת עובדים בזה ימים ולילות לשפר את המוצרים ולפתח מוצרים חדשים. יחד עם זאת, כמו שאמרתם פה לפניי, תקנות הסימון מהוות דרמה. ואני לא מדברת פה בכלל על הסימון האדום. הרפורמה הזאת, כמו שאנחנו כולנו יודעים, שינתה את התווית בגב האריזה. להבדיל מהסימון האדום שיהיה בחזית האריזה ויהיה רק למוצרים שבאמת עומדים בקריטריונים, גב האריזה הוא קולוסאלי, הוא לכולם, לא משנה מה יש לך בקדמת האריזה – כל מוצר ומוצר במדינת ישראל הולך להשתנות. בוועדת ההסדרה אחת המסקנות הייתה שלאור הרפורמה ולאור התקנות ולאור הרצון שלנו לרה פורמולציות ולשינוי מוצרים וההבנה שלא לכל המפעלים יש מהנדסי מזון וטכנולוגים מזון בתוכם ואלה שירותים שצריכים לצרוך אותם מבחוץ, וההבנה שחייבים לתמוך במהלך הזה במפעלים הקטנים והבינוניים על מנת שיוכלו להדביק את הפער ולפתח גם הם את המוצרים החדשים על מנת לעמוד במגמת הרה פורמולציה. הוחלט בוועדת ההסדרה להקים ועדה בין משרדית של משרד האוצר, הכלכלה והבריאות על מנת ללוות את המהלך ולהקים קרן למוצרים בריאים במפעלים קטנים ובינוניים. לצערי הרב מאוד חלפה שנה, הוועדה הזאת התכנסה פעם אחת בראשית התקופה, מאז לא הייתה יותר שום התכנסות של הוועדה, אין שיח סביב הנושא. ואני רוצה רק להזכיר לכם שוב את מירוץ הזמנים. אנחנו ב-1 בינואר 2020 עם אריזות חדשות. ואני אומרת, שוב, ללא שום קשר לסימון האדום.
בעוד אנחנו רואים בכמה דברים שהמדינה לא נמצאת איתנו בסנכרון של המהלך שאנחנו נדרשים לעמוד בו בזמן. ואני רוצה לציין את הקושי הגדול – המפעלים הקטנים והבינוניים, אנחנו מסיירים במפעלים, זה חלק מיומנו, יש מפעלים שאמרו לי, גליה אנחנו פיטרנו את אנשי הפיתוח כי אנחנו צריכים את המשאבים להחלפת האריזות, שזה בדיוק הפוך ממה שהרפורמה הזאת רצתה לעשות. אנחנו צריכים להבין את הנטל הגדול על המפעלים הקטנים והבינוניים בהחלפת כלל האריזות במדינת ישראל. אנחנו מתחילים את זה היום. לא סתם בראשית הדרך כל הזמן ביקשנו את הדחייה של השנה. היום, היום אנחנו מתחילים בכל שינוי האריזות בשביל להיות מוכנים ל-1 בינואר 2020. במערך שלנו אין שום תמיכה, לא בהחלפת אריזות ולא ברה פורמולציות. יש תקנים שעדיין לא מעודכנים ומהווים למעשה חסמי רה פורמולציה. אנחנו העברנו את הבקשה, אנחנו יודעים שהיא עומדת במכון התקנים, אנחנו יודעים שאלה דברים שייכנסו לתכנית העבודה של 2019, אבל שוב, אין סנכרון מבחינת הזמנים לקצב שבו אנחנו צריכים לעמוד.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני אגיד לך, כי אני עוד לא תכננתי להוציא את זה, אנחנו נוציא את זה עוד חודש. אבל בגלל שאת כל כך מוטרדת, ובצדק, את בטח יודעת שאני כיו"ר שדולת כחול לבן מסיירת במפעלים כל הזמן, ולכן גם שאלתי אותה איך אנחנו מונעים התגלגלות של הכסף על הצרכן, איך אנחנו מונעים, זו השאלה הבאה שלי, שעסק לא יפטר עובדים בגלל שהוא צריך להשקיע משאבים.
אז אני אתן לך בשורה שאנחנו נוציא אותה במסודר עוד חודש. אנחנו בדיוק אתמול סיימנו לסגור מול קויתי ממשרד הכלכלה יחד עם משרד הבריאות ויחד עם האוצר. אני דיי מקדימה את זמני אבל בעוד חודש זה ייצא בצורה מסודרת – תהיה קרן, עם כסף שגייסתי לעניין, לסייע למפעלים קטנים ובינוניים כדי למנוע את העלויות על הצרכנים וכדי שהעובדים לא ילכו הביתה, זו לא המטרה של אף אחד מחברי הכנסת פה. הבאנו לזה תקציב, את יכולה ללכת עם זה ובעוד חודש, בעזרת השם, אם לא יהיו שינויים זה ייצא גם מסודר.
אני עושה את זה ביחד עם שלושת המשרדים, עם הבכירים שם: גם עם גרוטו, גם עם אגף תקציבים, גם לזה יש תקציב ואנחנו נעזור למפעלים לעבור את הרפורמה. זו הודעה חשובה מאוד בעיניי. איך זה יתנהל, מה בדיוק, זה ברמה של סיוע עם המהנדס מזון שהוא יקבל עליו כסף, על האריזות, על השיווק, כל הקונסטלציה הזאת תהיה - - - משרד הכלכלה בימים אלה ממש קיבל את האישור האחרון, יוצא לדרך, יכין את התכנית בעוד חודש, אני מקווה.
בטח קיוויתי עדכן אותך לפני שהגעת לפה, הוא היה אצלי אתמול, אנחנו הולכים לסייע למפעלים קטנים ובינוניים - - - כדי למנוע את הקריסה של המערכות כי לכך לא התכוון המשורר, בטח לא המחוקק. תמתיני איתי קצת, את יודעת שאנחנו עובדות ביחד, אנחנו נגיע ונסייע למפעלים לעבור את האירוע הזה כי אנחנו רוצים שיהיה סימון ואנחנו רוצים שהאזרחים ידעו מה בריא ומה לא, אבל אנחנו לא רוצים שעסק קטן ישלח את העובדים הביתה, אין שום מטרה בזה. אז עוד קצת טיפה אוויר, תחכו, אנחנו שם.
רחל קודם ואחרי זה לשכת המסחר.
רחל עזריה (כולנו)
¶
קודם כל אני שמחה על הדיון וגם זה טוב לראות שהדברים מתקדמים – זה מהלך של הרבה זמן והוא גם מתחבר להרבה מהלכים שאני חושבת שרואים שבכנסת הנוכחית יש דגש מאוד גדול על בריאות ועל הבנה שאחד האתגרים של מערכת הבריאות, מה שעד עכשיו לא הייתה מחשבה כזאת זה בעצם מניעת מחלות והתמודדות כבר עכשיו וחינוך לתזונה בריאה וכו'. לא רק חינוך אלא גם עשייה בפועל.
שני דברים שלדעתי צריכים לתת עליהם דגש – עשינו את המהלך המאוד מאוד גדול עם הצהרונים וכל הצהרונים עברו לאוכל בריא ויוצא שגנים בגני ילדים אוכלים אוכל בריא. הבעיה הגדולה שלנו היא בתי הספר, וזה כל הזמן חוזר על עצמו. ניסיונות מקומיים להוציא את מכונות השתייה מבתי הספר שלא צולחים, ההורים שיוצאים למאבק על זה - - - הילדים שלהם - - - זה כבר לא בצהרונים שאין דיבור – ההורים שיוצאים למאבק, הילדים הופכים להיות הילדים הפחות פופולאריים בבית ספר כי למה ההורים שלך הם הנודניקים ולא נותנים לנו לשתות קולה.
אז אני חושבת שזה משהו שבאמת הגיע הזמן לתת עליו דגש גדול, אני חושבת שזה חייב להיות האתגר הבא. לא יכול להיות שאנחנו נסמן, ובאמת כשהמטרה שכולם יעברו איזשהו תהליך, אבל בסוף כשהילדים מגיעים לבית ספר ויש את כל הפיתויים וכל האפשרויות אין שום התמודדות עם זה. אז גם בתי ספר יסודיים אבל יותר מזה בתי ספר תיכוניים, ואני חוברת למה שאמר חבר הכנסת דב חנין.
אני כן רוצה לומר מילה, יעל, על מה שאת אמרת, על העניין של המזון הלא מתועש - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא, אני אומרת, המזון הלא מתועש – בעצם המטרה של החוק הייתה להגדיר במזונות מתועשים מה בריא ומה לא. כי הייתה המון דיסאינפורמציה ומזונות שהיו מאוד מאוד לא בריאים היו שמים עליהם כל מיני אילוסטרציות ירוקות או כל מיני כאלה ואז אנשים חשבו שזה בריא. ובאמת גילינו שהמון דברים אנשים לא יודעים אם זה בריא או לא. מספיק שכתוב שיש הרבה אגוזים או יש בוטנים או כל מיני כאלה ואנשים חושבים שזה בריא. ולכן בעצם הגיע החוק כי ניסינו לעשות סדר בבלגאן ולגרום לאנשים להבין. אם הנחת העבודה שלנו שאנשים לא יודעים שפירות וירקות זה תמיד יהיה בריא יותר מ- -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
הנחת העבודה שיודעים אבל זה שיש סימון ירוק – א' הוא בכלל לא עובר את הכנסת לגבי מה הקריטריונים שם בסימון הירוק, וזה קצת בעייתי לדעתי, נכון שהוא וולונטרי אבל יש פה איזה טעם לפגם לטעמי. ו-ב' כן יש פה איזושהי המלצה תאכלו את זה. אף אחד לא ממליץ על תאכלו עדשים, על עדשים אין שום סימון - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא, עדשים זה באמת אירוע קצת מורכב, אבל פירות וירקות זה משהו יותר פשוט. אני אשמח שהנושא שיהיה - - -לשים דגש עליו ואני אשמח גם לשמוע ממשרד הבריאות איך אתם מתכוונים לפתור את העניין הזה של בתי הספר כי לדעתי זה האתגר.
יפה חובב
¶
אני מנהלת אגף המזון באיגוד לשכות המסחר. גם אנחנו נערכים ליישום התקנות. אמנם אנחנו לא יכולים לעשות רה פורמולציה ולהכתיב ליצרנים בעולם איך לשנות הרכב, אבל אנחנו כן עושים פעולות הכנה לקראת הסימון, ולא בכדי קיבלנו את תקופת הערכות הקבועה בחוק.
אנחנו ביחד עם הצוות המקצועי של משרד הבריאות ערכנו כנס הערכות ביוני האחרון. לפני הכנס, במהלך הכנס ולאחר הכנס עלו שאלות – יש קצת אי ודאות לגבי עניינים מסוימים, אנחנו חייבים שהתקנות יהיו ודאיות, בהירות וברורות על מנת לא לחשוף את היבואנים לתובענות ייצוגיות. אז נעשות פעולות גם ליבואנים פה בארץ. אנחנו מתכננים בתחילת השנה לבצע יום עיון, בעיקר הסברתי, גם לנציגויות זרות שיושבות פה בארץ על מנת שהם יוכלו להעביר את המסר ליצרנים בעולם.
אז כן, אנחנו עושים את המיטב ומחכים, גם במשרד הבריאות הבטיחו שכל השאלות והתשובות שעלו במהלך הכנס יעלו באתר משרד הבריאות אז אנחנו מצפים לזה, וגם לקבל תשובות לדברים שאנחנו עדיין ממתינים להבהרות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, אז - - - יתייחס - - - כל כמה חודשים לבדוק מה קורה. אני רוצה גם לברך, יש לנו פה הרבה אורחים מחינוך לפסגות, נכון? יש לי גם שתי - - - הלכו לטייל, הן בכנסת. אז לברך את עמותת חינוך לפסגות, הגיעה לכאן ביום הילד, כמעט 60 ח"כים לקחו איתם ילדים היום. אז אפרופו חינוך זה חלק ממערכת החינוך כאן בכנסת.
הסתדרות הרופאים, ד"ר חגי לוין, בבקשה.
חגי לוין
¶
אני מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית. גם אנחנו מברכים על הדיון החשוב. אנחנו רוצים להכניס קצת תחושת דחיפות. בינתיים, אנחנו, הרופאים והאחיות, רואים את הנזקים היום יומיים של מגפות ההשמנה והסוכרת והתזונה הלקויה שלנו כאן בישראל. והדחייה לשנתיים היא, כמובן, מצערת מאוד. אנחנו מתחברים למה שפתחה ממלאת מקום יושב ראש הוועדה בנושא של ה- - - הרי יידרש עוד שלב. ב-1 בינואר יחליפו את כל האריזות ושנה לאחר מכן שוב יצטרכו להחליף את כל האריזות - -
חגי לוין
¶
מאה אחוז. אבל בנושא שבכל זאת אנחנו כאן ויכולים קצת לחשוב קדימה צריך לזכור גם את מה שחברת הכנסת כהן-פארן אמרה על הנושא של בעיות אחרות שקשורות במזון שלא עסקנו בהן בסימון התזונתי. הצפיפות הקלורית, הנושא של תחליפי סוכר למיניהם. וזה הזמן כן לבוא למשרד הבריאות לחשוב על הדברים האלה ועל הצעדים הבאים כי הרה פורמו לציות יכללו כל מיני חומרים אחרים שגם הם רעילים ואנחנו גם אותם לא רוצים במזון שלנו. וצריך לחשוב גם עליהם. אנחנו מאוד בעד המפעלים הקטנים והבינוניים, יש פה קצת איומי סרק לטעמנו של התאחדות התעשיינים כשחברות הטבק - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
היא לא אמרה את זה, היא אמרה שהם עובדים ושכן יש מצוקה של מפעלים, ברור שיש מצוקה, אתה הולך עכשיו לשנות את כל המוצרים במדינת ישראל. אם אני יש לי עסק קטן או בינוני כן זה משמעותי – מי ישלם ליצרן שהולך לעשות את כל הרפורמה הזאת.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אל תתבלבל, אנחנו כולם פה רוצים את הרפורמה הזאת, אבל לא בצורה של לדרוס לא מפעלים ובטח לא את הצרכנים שישלמו יותר כי עכשיו יש סימון. ודרך אגב היא גם לא אמרה מילה לא על זה שהם לא יעמדו, היא רק באה ונתנה דוגמה למפעל שאומר, אוקיי, יש לי מחזור של 20 מיליון שקל, אני עכשיו צריך להפוך את כל המוצרים שלי, לעשות פס ייצור חדש ושיווק זה עולה כסף.
חגי לוין
¶
בינתיים במקביל יש לתעשייה כסף רב להוציא על פרסום. לאור המלצות הוועדה, שהתעכבו זמן רב, של משרד הבריאות בנוגע לאיסור פרסום ונקבע שאי אפשר להסתפק ברגולציה עצמית אלא צריך חקיקה.אנחנו מבקשים מהוועדה לא לחכות עם הדבר הזה, לגלות דחיפות ולכנס דיון דחוף בעניין הזה ולהתחיל לקדם את נושא איסור הפרסום כי בינתיים התעשייה מפעילה מאמצים רבים להכניס קהל נוסף של ילדים להתמכרות למזון מזיק.
דורית אדלר
¶
אני מייצגת פה גם את המועצה הלאומית לביטחון תזונתי וגם את הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא. קודם כל אני מברכת על הדיון הזה. אני רוצה להתריע על דאגה מאוד גדולה. חגי קצת התייחס לזה. הסימון התזונתי לא מתייחס לכמה קלוריות יש במנה והדבר הזה יכול להפוך לחרב פיפיות. ואני קוראת לדיון מיועד לעניין הזה. כי למעשה הסימון התזונתי הוא גם תעודת הכשר לזה שהתעשייה יכולה לפרסם כל מה שהוא לא מזה. כל מה שלא נושא את התו האדום. עכשיו לתעשייה אין בעיה – להוריד קצת מלח, קצת שומן רווי וקצת סוכר ועדיין שיהיו 500 קלוריות ב-100 גרם.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
. יש היום אריזה, אני לא אגיד איזה, של דגני בוקר וכתוב על זה פחות 45% סוכר. והבאתי את זה הביתה והבת שלי - - - היא אמרה לי, אימא, נראה לי שהבאת משהו שאת לא רגילה להביא, היא זיהתה שזה לא הרגיל ואז אמרתי לה, כן זה אריזות חדשות כי עכשיו הולכים על מזון בריא. אז היא אומרת, תגידי, הם לא חושבים לתת לנו להחליט מתי אנחנו רוצים מתוק, מתי אנחנו לא רוצים מתוק, שיחנכו אותנו לצרוך את זה בצורה נכונה.
ואני לא הייתי באף דיון כאן אבל אני כל הזמן ברקע אומרת, חברים, אם אנחנו לא נעשה את תהליך החינוך הנכון ונלמד בסופו של דבר את האזרחים לצרוך את הדברים – אתם יודעים, מותר גם מתוק, מותר גם עוגה, אני הרשיתי לעצמי להתפרץ ככה בגלל שראיתי את העוגות. מותר הכל מהכל אם אנחנו עושים את זה באיזונים הנכונים. ובעיניי חינוך הוא המפתח לכל המהפכה שרוצים לעשות כאן סביב השולחן. עצה קטנה שלי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה, אני גם חייבת לפרגן כי יפעת בוועדה שלה על זכויות הילד מעבירה את כל הסיפור של הפרסום ושיווק, שגם בו עסקת, על אותו מהלך של שיווק נכון ולא אגרסיבי בקרב בני נוער ויש פה היום גם הרבה חבר'ה צעירים שהרבה פעמים החשיפה שלהם נעשית מראש בפרסום אגרסיבי ושגוי שמאפשר להם לצרוך, מה שנקרא, מזון לא בריא. אבל רק שנייה רגע לפני, אני חייבת לתת לדורית לסיים את הדברים שלה כי אני רואה שיש לי פה עוד כל מיני הפתעות ואני לא בנאדם שרגיל להיות מופתע.
דורית את רוצה לסיים?
דורית אדלר
¶
קודם כל מזל טוב ואני מברכת אותך, מברכת את הדיון וכו'. אני רוצה בכל זאת, ברשותכם, 60 שניות. אנחנו פה היום ביום הסוכרת. יום הסוכרת לא סתם בא בסימון תזונות ובמחירי מזונות כי הם המנועים העיקריים לסוכרת, לתחלואה ולתמותה היום במדינת ישראל. זה דבר ראשון. דבר שני, חינוך, אמרה פה הגברת הנכבדה נכון, הסימון התזונתי זה חינוך. זה חלק ממרכיבי החינוך, אנחנו לא אומרים אסור. דבר שלישי, אתה לא היית ובכל זאת אני רוצה לחדד את הנקודה הזאת – אחת הסיבות למגיפות הסוכרת זו מגיפת ההשמנה. הסימון התזונתי האדום - -
דורית אדלר
¶
אני חוזרת ואומרת – אני מזמינה את הוועדה הזאת לדון בנושא של הכללה של כמות הקלוריות למזון מאחר והיא לא חלק מהסימון האדום וברגע שהיא נעדרת אני מתריעה פה, ואני חושבת שד"ר חגי לוין מצטרף אליי, אנחנו צפויים לראות אולי אפילו הגדלה של צריכת מזון משמין כתוצאה מהסימון הזה. לכן אנחנו, הפורום הישראלי לתזונה בית קיימא, איגוד רופאי בריאות הציבור שאני גם חלק ממנו, קוראים לדיון ספציפי על הנושא הכללת המרכיב הקלורי. יש לנו מספיק זמן להתארגן לזה.
דורית אדלר
¶
ניסו להעביר בכל מקרה את הדבר וזה יכול להפוך לחרב פיפיות. אנחנו פה ביום הסוכרת, זה נושא קריטי למהלך הזה.
נעה בן שבת
¶
איך זה יגרום דווקא לצריכת מזון משמין? הרי יהיה פירוט של הסוכרים על גב האריזה, יהיה פירוט של ה- -
דורית אדלר
¶
את יכולה עם מעט סוכר והרבה שומן, בלי שומן רווי, להגיע ל-500 קלוריות למנה והתעשייה תוכל לייצר את זה ולפרסם את זה. פשוט מאוד. ותסמכי שהם יעשו את זה.
נתי ביאליסטוק כהן
¶
אני מנכ"ל המרכז לעיוור בישראל. אלה שמכירים אותי בטח שואלים מה לי ולזה. אז שני דברים - -
נתי ביאליסטוק כהן
¶
אתה רואה? אבל זה היה לי מספיק חשוב כי קודם כל, רק כדי לסבר את האוזן אחת מהתוצאות הנפוצות של סוכרת זה גם אובדן הראייה. אז קודם כל יש לי קשר הדוק עם הנושא דרך זה. אבל מה שאני רציתי להסב את תשומת לבכם זה לעובדה שרפורמה שלמה, שכנראה אתם חושבים שהיא מאוד מאוד חשובה, פשוט לא לקחה בחשבון ציבור גדול של אנשים שלא רואים.
הסימון מוצרים זה נהדר – איפה מישהו חשב בדרך, ותיכף אני אגיד מה אני ניסיתי לעשות בעניין הזה, על האופן שניתן לסמן מוצרים כדי שגם אנשים עם עיוורון או לקויות ראייה ידעו לצרוך בחוכמה את מה שאתם רוצים להנחיל להם? בשום מקום אין התייחסות לדבר הזה. ואני אומר שוב, זה משהו שבאתי לכאן כי זה חשוב לי להכניס לד.נ.א של כל מי שעוסק בכל דבר סביב השולחן הזה את החשיבה הזאת.
אני אמנם פניתי למנכ"ל משרד הבריאות כשהנושא הזה התחיל ואכן קיבלתי ביקור מגברת מאוד נחמדה ורצינית שישבה איתי למעלה משעה והסברתי לה את כל הדרכים שלדעתי ניתן לעשות את הסימון הזה גם נגיש לאנשים עם עיוורון. אבל בזה זה נגמר. אפילו כשהזמינו את הציבור לשולחנות עגולים בדיון בעניין הזה, אחר כבוד נרשמתי וקיבלתי תוך יומיים הודעה שהם נורא מצטערים אבל יש יותר מדיי נרשמים אז אולי בפעם הבאה. אבל בסופו של דבר אותי מעניינת התוצאה - -
נתי ביאליסטוק כהן
¶
כן, את האתרים כן, אבל אריזות על מוצרים, הסימון – לא כתוב בשום מקום שצריך. והיה מקום לחשוב על זה כשכותבים תקנות ספציפיות לדבר הזה. ואני אומר שוב, זה לא שלא פניתי למשרד הבריאות, זה לא שלא דיברתי עם משרד הבריאות. זה פשוט לא נראה מספיק חשוב שאוכלוסייה שלמה של אנשים תוכל להיות חלק מהחברה, לטוב ולרע.
איתי גוטלר
¶
אני מעמותת מהיום, אני מייצג פה את פרופ' איתמר רז, אנחנו מארגנים כבר ארבע שנים את היום בכנסת שבמסגרתו מתקיים הדיון הזה והשנה זה יום שיא, חמש ועדות שונות מתכנסות בנושאי ליבה בתחום אורח חיים בריא. שתי נקודות: אחת, מתנהל דו שיח גם מהצד שלנו מול היבואנים והתעשיינים כדי לנסות ולקדם צעדים פרו אקטיביים ליישום הרפורמה. ודבר שני, משהו שכואב לנו ספציפית בנושא של הסימון הוא הנושא של הסימון הוויזואלי של כפיות הסוכר שלא נכנס וזה חבל לנו, ואם יש אפשרות להכניס את זה נכון.
ונקודה אחרונה – בהתייחסות למה שחברת הכנסת עזריה אמרה, אז כמו שיש חוק לפיקוח על איכות המזון בצהרונים יש חוק לפיקוח על איכות המזון במוסדות חינוך, גם בתי ספר וגם בגנים וגם בתיכונים של המדינה. ובשעה טובה לאחר דיון בוועדת החינוך לפני כחודשיים אושרו התקנות וזה הולך להיכנס וזה מתייחס גם למזון בקפיטריות וגם למכונות השתייה שהיא דיברה, כולל סנקציות. וצריך לציין את זה בחיוב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
נכון. אני אסכם את הדיון כי צריך להיכנס כבר דיון אחר. קודם כל הדיון הזה חשוב, ולדעתי, גם היושב ראש פה אז זו הזדמנות, אנחנו נצטרך לקיים עוד דיון נוסף בעניין כדי לבצע איזשהו מעקב על הרפורמה. כי בסוף אמנם לא נשאר עוד הרבה זמן אבל צריך להתחיל להבין איך גם התעשייה הנערכת וגם אני ציינתי בראשי תיבות את התכנית שאנחנו הולכים להוביל, אני לא נכנסת אליה לפרטים עכשיו. מקווה מאוד שבדיון נוסף שנעשה כאן בעוד חודשיים-שלושה תהיה גם את התכנית ונוכל לראות איך היא באמת משפיעה על אותו יצרן או אותו תעשיין שבעצם אנחנו לא רוצים לגלגל את העלויות על האזרח וכמובן אנחנו לא רוצים שהעסק יקרוס מזה.
כן חשוב לומר שאנחנו מברכים על הרפורמה הזאת. דורית דיברה כאן על עניין של חינוך. יש עוד צעדים, כמובן, לעשות במקביל במערכת החינוך, אני גם בוועדת החינוך אז אני רואה את הצעדים שאנחנו עושים שם, אבל זה עדיין לא מספיק. בסוף, כדי שאותו אזרח או ילד יצרוך את המוצר הוא חייב לדעת לפני למה המוצר לא טוב לו לפני שהוא מתלבט על המדבקה האדומה או ירוקה.
היום הזה הוא יום חשוב מאוד בכנסת. איתי דיבר על חמשה דיונים, אבל בכלל מציינים את זה גם במליאה, זה יום הסוכרת. חלק מהעניין של תזונה נכונה וראויה זה באמת, לצערי, כשאין אותה זה מביא למחלות ביניהן מחלות הסוכרת.
אנחנו נפנה למשרד הבריאות, כמו שגם היו"ר הנמצא כאן אמר, לגבי העניין של העיוורים, הנגשה בכלל, איך אפשר כן לבוא לקראתם ולחשוב איך אפשר לפתור את הסיטואציה הזאת שבה אדם מגיע לסופר ובגלל המוגבלות שלו הוא לא יכול לרכוש את המוצרים או אפילו לדעת את ההבדלים בין המוצרים. אז נתי, אנחנו נבדוק את העניין גם.
אני מאוד מאוד מקווה, משרד הבריאות זה בעיקר לכם, לעשות את המקסימום, הייתה הנגשה של האתר שדיברו כאן לשכת המסחר, עד לאפשרויות שהרפורמה הזאת תצא לדרך, אמנם היא יוצאת בשני שלבים אבל שהיא תצא בצורה נכונה וראויה וזה ייעשה רק בשיתוף פעולה של המשרדים הרלוונטיים שזה גם כלכלה וגם משרד הבריאות.
אני רוצה לסגור את הישיבה אז אני מודה לכולכם על כך שהגעתם והישיבה נעולה. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:07.