פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
7
ועדת הפנים והגנת הסביבה
07/11/2018
הכנסת העשרים
הכנסת
24
ועדת הפנים והגנת הסביבה
07/11/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 733
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, כ"ט בחשון התשע"ט (07 בנובמבר 2018), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/11/2018
הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 33), התשע"ט-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 33) (חלקה תלת-ממדית), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
ייעוץ וחקיקה אזרחי, משרד המשפטים - נועה סרברו
מנהל אגף רישום והסדר, משרד המשפטים - שלמה הייזלר
עוזר ראשי משרד המשפטים, משרד המשפטים - ארז קמיניץ
רשמת ומפקחת רישום מקרקעין, משרד המשפטים - שולי אבני שוהם
משפטנית-מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - נועה סוניה עמירב
עו"ד במחלקת חקיקה, משרד המשפטים - כרמית יוליס
עו"ד, לשכה משפטית-מינהל התכנון, משרד האוצר - בנימין ארביב
מנהלת אגף תכנון תחבורתי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - אורנה להמן
סמנכ"ל חטיבת קדסטר במרכז למיפוי ישראל, משרד הבינוי והשיכון - שמעון ברזני
אחראית פרויקט קדסטר תלת ממדי במפ"י, משרד הבינוי והשיכון - רחל אדי
מרכזת מתחמים מועדפים לדיור, אגף בכיר תכנון, משרד הבינוי והשיכון - מירב גורדו
מנהל תחום ארצי תכנון ובניה, משרד הבריאות - נועם בצלאל הירש
מנהלת תחום רישוי בניה, איכות הסביבה - אילה גלדמן לסטר
יועץ מנכ"לית, מינהל התכנון - ארז בן אליעזר
עו"ד לשכה משפטית, רשות מקרקעי ישראל - אסף אהרונוביץ
מנהלת אגף בכיר בעלות ורישום, רשות מקרקעי ישראל - אטי בן עטר
רכז מחקר ומידע, הכנסת - מאיר אזנקוט
יועמ"ש, מרכז שלטון מקומי - מרים סלומון
יועץ משפטי לתכנון ובניה, פורום ה-15 - שלום זינגר
עוזר ליועץ המשפטי לעיריית ירושלים, עיריות - אוהד דהאן
משפטן, רשות הגנים הלאומיים - משה בוך
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ ), מייצג/ת את פורום ה-15 הערים העצמאיות - יהושע שלמה זוהר
היו"ר יואב קיש
¶
בוקר טוב. בוקר טוב לכל הנוכחים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא: הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 33) (חלקה תלת-ממדית), הכנה לקריאה שנייה ושלישית. שלום לתומר, היועץ המשפטי, ללאה המנהלת. שלום למוזמנים. קמיניץ, אני מודה שגם אם אני מתווכח אתך לפעמים, עדיין, אני לא חושב שאתה לא מייצג נאמנה את משרד המשפטים, לפחות לפי דעתי. יישר כוח לפי שעה. אני רוצה להתקדם. תומר, אתה תגיד כמה מילים.
היו"ר יואב קיש
¶
הם עוד לא הציגו אפילו. אז תציגו. ארז, תציגו ואחרי כן נקריא ונתקדם. שלום לשלטון המקומי.
ארז קמיניץ
¶
אני אגיד מילים כלליות. אני אתחיל מהסוף, אני חושב שלהצעה הזאת יש תמיכה מקיר לקיר – גם של השלטון המקומי, אני מכיר את עמדתם, גם של התאחדות הקבלנים, שלצערי לא נמצאת פה, אבל אנחנו דיברנו.
ארז קמיניץ
¶
לא, לא, דיברנו אתם. אם הם היו מתנגדים, הם היו מוותרים על יום הגיבוש שיש להם. כמובן, יש תמיכה של הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים ושל הגורמים הפוליטיים במשרד המשפטים, כך שיש תמיכה מקיר לקיר על הרצון לתקן את חוק המקרקעין באופן שיתאים למאה ה-21. זה לצרכים המוגברים שלנו כמדינה, גם בשלטון המקומי, אבל גם של מדינת ישראל – לקדם, לחזק, לשפר, לייעל שימושים מעורבים. אדוני עוסק בזה בעניין אחר, קומה ציבורית. בכל מה שקשור לחוק המקרקעין, הדרך שלנו להגיע לייעול של שימושים מעורבים היא שחוק המקרקעין, דיני המקרקעין יצאו קצת מהמסגרות המסורתיות שלהם ויפנו לעולם החדש. המסגרת המסורתית של דיני המקרקעין בישראל היא שזכות המקרקעין חלה מרום שמיים ועד עומק כדור הארץ, בכפוף לדיני טייס וכיוצא בזה. הדבר הזה מייצר קשיים בעריכת עסקאות במקרקעין, מקום שבו אנחנו רוצים לבטא תכנון בשכבות – שיש בשכבה אחת מתחת לקרקע מנהרה או חניון ציבורי.
ארז קמיניץ
¶
בחיפה נתקלנו בבעיה. יש פסק דין שבמובן הקנייני שלו אין יכולת בית דין ליישם אותו. במובן הקנייני, אני לא נכנס לתכנון בכלל, בוודאי התכנון היה ארוך ומייגע וקשה, וכלל מרחקי הפרדה, או לא כלל בטעות מרחקי הפרדה, אין לי מושג, זה עניין תכנוני. בכל מה שקשור לקניין, הדרך לייצר חלוקה בשכבות היא באמצעות שימוש בזכות שהיא זכות מיוחדת, זכות השכירות או החכירה, שהיא שכירות לטווח ארוך, שזו זכות שהיא מיוחדת כי יחסית ליתר הזכויות במקרקעין אפשר לבטא אותה בחלק מחלקה. אפשר לבטא אותה בחלק מהזכות הקניינית השלמה. אני יכול להשכיר חדר בדירה בבית שלי וזה עדיין ייחשב כהעברה קניינית. אני לא יכול להעביר בעלות בחלק מהדירה שלי. את זה חוק המקרקעין לא מאפשר.
ארז קמיניץ
¶
בסדר, אבל נוצרה בעיה. המנגנון הראשוני היה לייצר חכירה לתקופה ארוכה מאוד מאוד באמצעות הפקעה – לא משנה כרגע האופן, אבל הזכות היא זכות של חכירה לתקופה מאוד מאוד ארוכה, ל-99, יש גם חכירות ל-999. בית המשפט העליון ראה את זה ואמר מה אתם עושים פה? אתם מפקיעים בעלות. אתם לא מפקיעים חכירה לדורות, אתם לא נותנים שכירות. שכירות זו תקופה שנגמרת בשלב מסוים ויודעים שהיא מסתיימת. חכירה ל-999 שנה זה סוג של פיקציה. אני לא מוכן לפיקציה הזאת. הפקעתם בעלות בתת הקרקע, תכתבו שהפקעתם בעלות ולא חכירה לדורות. יש לנו בעיה בבואנו לרשום את ההפקעה הזאת במרשם. נוצרה בעיה כי אנחנו לא יודעים להפקיע בעלות בחלק מחלקה.
ארז קמיניץ
¶
ולכן כל מה שאנחנו רוצים לעשות עכשיו זה לייצר חלוקה בשכבות של זכויות במקרקעין באופן שיאפשר רישום של המנהרה הזאת על שם הגורם המפקיע – אם זו חברת מנהרות הכרמל או מדינת ישראל.
היו"ר יואב קיש
¶
זה יהיה רישום מקביל בטאבו לא על כל חלקה, רק על מקומות שיעשו את זה, כדי לא להיכנס לעודף עבודה מיותר, שצריך להיות כתוב and. איפה שלא יהיה כתוב, זה בין, ואיפה שיהיה, אפשר יהיה להוסיף את זה.
ארז קמיניץ
¶
לא, תלוי במה שאתה עושה. יכול להיות גם אדם פרטי. ניקח דוגמה של מגדל מגורים. יש שני מגדלי מגורים, כמו שאתה מכיר, בבורסה למשל. שני מגדלי מגורים שיש בניהם גשר שמחבר בין שני מגדלי המגורים האלה. בתוך הגשר הזה או שגרים, או שיש שטחים לשני מגדלי המגורים – בריכה, או שטח לטובת צרכי רווחה. יש שטח שהוא לחלוטין מיועד לשימוש פרטי של שני מגדלי המגורים, ומתחת להם נמצא בניין מגורים יותר נמוך. ממש מתחת לגשר נמצא מגדל מגורים.
ארז קמיניץ
¶
בניין המגורים שנמצא מתחת לגשר, לכאורה, לפי הדין היום, הזכויות שלו עד רום שמיים כוללות גם את הגשר.
היו"ר יואב קיש
¶
האמת היא שיש פה משהו אפקטיבי – אם בעתיד הוא יוכל לבנות עוד קומות, הם חוסמים לו את המעבר.
ארז קמיניץ
¶
הכול בסדר. תמורת כסף אפשר להגיד קח סכום כזה וכזה, תמכור לנו את החלקה שלמעלה, של הגשר. אנחנו צריכים את הגשר הזה. קח את הכסף על ויתור על החלקה הזאת של הגשר בין הבניינים, ואנחנו נשלם לך על זה ונקנה ממך.
ארז קמיניץ
¶
בשורה התחתונה, אנחנו פועלים לטובת יעילות של המשק כי אנחנו רוצים לייצר דרך יעילה, ממשק קנייני יעיל שאפשר יהיה ללכת ללשכת רישום מקרקעין, או לשלומי, לטאבו, ולרשום בצורה יעילה ומהירה יחסית רישום בשכבות. זה ייעל שימושים ציבוריים, זה ייעל גם שימושים פרטיים. אנחנו חושבים שהגיעה העת לתקן את חוק המקרקעין. משפטנים בעולם הכללי, ובישראל בפרט, הם גורמים מאוד קונסרבטיביים ושמרניים, וחוק המקרקעין, על אחת כמה וכמה, דרך החתחתים שעברנו כדי לשכנע את כולם שזה תיקון נכון לא הייתה קלה, אבל הגענו לשלב שבו כל הגורמים הסובבים אותנו הבינו שחייבים להתקדם למאה ה-21. לשכת רישום המקרקעין נערכת לקראת השינוי המהותי הזה. ייקח לה קצת זמן.
ארז קמיניץ
¶
אנחנו מאוד מקווים ששלומי יצליח לנהל את השיח הזה בנעימות, כהרגלו. אבל בסופו של דבר יש פה היערכות חדשה של הלשכה, תקנות שצריך להעביר. זה שיח חדש. זה שיח קנייני חדש, הוא דרמה מבחינת דיני מקרקעין, והוא דרמה מבורכת.
היו"ר יואב קיש
¶
אני חשבתי להקריא ואז לדבר על הדברים שאנחנו עדיין לא סגורים עליהם. אני מציע אחרת – תומר, תציג אתה איך אתה רואה את זה ואיפה הדברים שכרגע - - -
תומר רוזנר
¶
לצורך התחלה, כדי להקל במצב רוח, קוריוז על משילות. בשנת 1999 החליטה הממשלה שיש צורך דחוף לקדם רישום תלת ממדי כי זה חיוני למדינה, והנה, אנחנו נמצאים 19 שנה אחרי, והצורך הדחוף מגיע לידי מימוש. זה כמובן לא נוגע לאנשים שיושבים פה, ואת זה אני יכול להגיד לך מידיעה, שהאנשים שיושבים פה עשו כל מה שהם יכולים כדי לקדם את זה בצורה הטובה ביותר והמהירה ביותר, אבל לפני כן, כנראה שלא.
הנושא של רישום תלת ממדי הוא דבר שכל העולם הולך לקראתו. הצפיפות והצורך בעירוב שימושים מחייב גם את הגמישות הזו ברמה הקניינית שתאפשר עסקאות בעיקר בתחומים הציבוריים. יש לנו כמה הערות לגוף ההצעה, שמופיעות גם במסמך שלפניכם. אני מציע, אם אדוני מוכן, שנתחיל להקריא.
היו"ר יואב קיש
¶
בוא נדבר על מה שעדיין צריך ליבון ואחרי זה, אם צריך, נקריא את הכול, אחרי שנסתנכרן להצעה כזו או אחרת.
תומר רוזנר
¶
הנושא הראשון הוא לאיזה שימושים אפשר יהיה להשתמש במנגנון הזה של רישום תלת ממדי. הממשלה מציעה לעשות את זה פתוח לחלוטין לכל שימוש, למעט מגבלות מסוימות.
תומר רוזנר
¶
נכון. אנחנו סבורים שבשלב הנוכחי, מכיוון שמדובר בעניין חדשני גם ברמה העולמית – זאת אומרת, עדיין, המנגנונים האלה גם בעולם, איפה שקיים מנגנון דומה - - -
תומר רוזנר
¶
בכל מקרה, מכיוון שמדובר במנגנון מאוד חדשני, כדי לאפשר לימוד של התהליכים והדברים, אנחנו סבורים שבשלב הזה צריך להגביל את האפשרויות האלה לשימושים ציבוריים.
תומר רוזנר
¶
אנחנו חושבים שיכולות להיות מניפולציות לא טובות, שאחר כך יהיה קשה מאוד להחזיר אותן בחזרה. יזמים שיצרו חלקות נפרדות בקרקעותיהם באופן שעלול לקפח את בעלי הזכויות בבנייני מגורים.
היו"ר יואב קיש
¶
אני יכול לחשוב על משהו אחר. אני יכול לחשוב על מידע מוקדם של יזם מסוים, שיודע שצריך לעבור משהו איפשהו, ואז הוא בא לאותו בעלים בלי שההוא יודע ואומר לו: תן לי לקנות את זה ממך. קח עכשיו 50,000 שקל.
כרמית יוליס
¶
לא, זה בלתי אפשרי. ההצעה אומרת שאפשר יהיה ליצור את אותו מגרש באופן תלת ממדי רק אם תכנית קבעה ייעוד שמתאים לרישום תלת ממדי. אין לנו עניין להגביר תחרות באלמנטים שאין בהם כלום, זה אוויר.
תומר רוזנר
¶
נתתי לך דוגמה שעלולים להפוך בניין שיש בו חלקות תלת ממדיות כאלה ואחרות שעלולות להפריע לניהול השוטף של הבניין.
תומר רוזנר
¶
חלק מהדברים האלה זכו למענה בשיח המוקדם שקיימנו עם משרד המשפטים בנושא הזה. אבל עדיין, אנחנו סבורים שכדי שהדברים ילמדו, אנחנו מציעים שבשלב הזה זה יוגבל לשימושים ציבוריים.
תומר רוזנר
¶
עם אפשרות, כמובן, להרחבה מאוחרת יותר ללא צורך בחקיקה ראשית נוספת, אלא באמצעות צו של השר המשפטים, שירחיב את השימושים או את הייעודים שאפשר לעשות.
תומר רוזנר
¶
מכיוון שזה לא נכון – ואני מקבל את העמדה של ארז בעניין הזה – לעשות הגבלות כאלה בחוק המקרקעין. ההגבלות, אנחנו חושבים שצריכות להיות דווקא בחוק התכנון, שבשלב התכנוני תהיינה המגבלות הללו בשלב הזה, ובשלב המאוחר יותר, אם הם ירצו להרחיב אותן, אז אפשר יהיה להרחיב אותן, בין אם זה יהיה שר האוצר, שר המשפטים או שניהם, מה שתחליטו. זו נקודה אחת. נקודה שנייה היא פחות - - -
תומר רוזנר
¶
נקודה שנייה שאנחנו חושבים שכדאי לתת עליה את הדעת, שהיא בשלב התכנוני, לקבוע במפורש בחוק שהמוסד התכנוני יזדקק לחוות דעת מומחה בנושא טווחי ההרחקה. טווחי ההרחקה הם הדברים שקובעים את גבולות החלקה מבחינת בטיחות, מבחינת יציבות המבנה, מבחינת הפרעות לחלקות סמוכות.
תומר רוזנר
¶
התשובה של הממשלה היא שצריך לסמוך על מוסד התכנון, שהוא לא יעשה את זה בלי שהוא ייוועץ במומחה, אבל אנחנו חושבים שעדיין - - -
תומר רוזנר
¶
כן, כן, גם זה בחוק התכנון צריך להיות לדעתנו. דבר שלישי שהתעורר אתמול – ואני באמת מתנצל שהוא התעורר רק אתמול, כי אנחנו לא - - -
תומר רוזנר
¶
כן, אפילו לא הספקתי לעדכן את יושב-ראש הוועדה. מסתבר שההצעה מחביאה בתוכה איזשהו רצון להחיל את ההסדר הזה רטרואקטיבית במובן הזה שהוא יחול גם על הפקעות - - -
תומר רוזנר
¶
נעלם מעינינו שיש פה עניין של רטרואקטיביות. רוצים להחיל את זה על הפקעות עבר שנעשו לפי פקודת - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אתה לא חושש מהתקדים שאתה עושה פה? כי בפעם הבאה אני ארצה לעשות רטרואקטיבי, אני אגיד לך עשית פה רטרואקטיבי.
תומר רוזנר
¶
אנחנו סבורים שזה צריך לחול רק מפה והלאה. אלה שלושת הדברים. אני מתנצל שוב על הדבר הזה, שזה התגלה לנו רק אתמול.
היו"ר יואב קיש
¶
אלה שלושת הדברים שאנחנו נצטרך להכריע בהם. אני אומר לכם שבכוונתי להכריע בהם כי אני רוצה לקדם את החקיקה הזו. לא בטוח שכולם יסכימו איתי – ההיפך אני אגיד, בטוח שלא כולם יסכימו איתי, אבל אני חושב שאנחנו כן נכריע כי אני רוצה להכין את החוק הזה לקריאה שנייה ושלישית. אני חושב שבסך הכול הוא חשוב והוא כבר התעכב הרבה זמן. יש לו חיבור לא ישיר לנושא קומה ציבורית, אבל כרגע זו כוונתי.
תומר רוזנר
¶
יש נקודה אחת נוספת, סליחה, שהיא פחות בחקיקה, אבל אני חושב שחובה שהוועדה תיתן את דעתה עליה, והיא נושא ההיערכות הטכנולוגית לעניין הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
רוני, גם שלום. אני אתחיל דווקא ממה שאמרת בסוף. לדעתי מבחינת ההיערכות כתבו פה שנה מתחילת החוק. יש פה מישהו מהטאבו שיכול להגיד?
היו"ר יואב קיש
¶
אז אני לא רוצה להתחיל דיון. אם אתם אומרים שזה מספיק, מבחינת האיכות אין בעיה, אז פתרנו את זה. זה בסדר. נשאר לנו לדבר על – אמרנו אם אנחנו עוסקים רק בציבורי או גם בפרטי מבחינת השימושים.
היו"ר יואב קיש
¶
הנושא הנוסף היה טווחי הרחקה. טווחי הרחקה – בואו נתחיל עם הקל. קודם כל, אני מבין שכולם מסכימים שכשבאים לעשות תכנון, חייבים להתחשב בטווחי הרחקה. Goes without saying, נכון?
היו"ר יואב קיש
¶
אז עכשיו אנחנו עוסקים רק בשאלה אם הדבר הזה ראוי שיישב בחקיקה, כן או לא. אם הבנתי נכון, זו השאלה.
ארז קמיניץ
¶
למה בחקיקה הזו דווקא עכשיו? אם רוצים לחוקק משהו על טווחי הרחקה, זה לא משהו שבהכרח קשור לרישום התלת ממדי.
היו"ר יואב קיש
¶
רמ"י, את רוצה לדבר על מרחקי – או רק על הנושא הראשון? אני עכשיו מדבר על טווחי הרחקה. זה הנושא כרגע. מי שרוצה לדבר על טווחי ההרחקה שירים את ידו. טווחי הרחקה, בואו נתחיל עם הסבב.
משה בוך
¶
שמי משה בוך, רשות הטבע והגנים. אני בעל ניסיון בדבר. הנושא של טווחי הרחקה הוא נושא עקרוני. גם אם יש כאן מתנגדים לדבר, וזה מפריע לתהליך של רישום בלבד, טווחי ההרחקה – המשמעות של הדברים הן בשלב ההכנה, הן בשלב התכנון, הן בשלב הביצוע, גם בגבהים של 280 ו-300 מטר בתים מעל ופיצוצים שעושים בעומק הקרקע. הדברים משפיעים על המבנים.
היו"ר יואב קיש
¶
אתה לא נוגע בשאלה. ברור לכולם – התחלתי מזה שטווחי ההרחקה חייבים להילקח בחשבון. יש פה שאלה אם זה צריך להיות בחקיקה של חוק התכנון, לא פה, או - - -
שלום זינגר
¶
כן, צריך להבטיח שזה יהיה משותף, זאת אומרת, שלא יתקדם בכלל. שלום זינגר, מרכז השלטון המקומי. מרחקי ההפרדה הם חלק ממרכיבי התכנון בכל תכנון כבר כיום. אין שום סיבה בעולם להכניס את זה בדיוק בתת הקרקע. אם תכניס את זה בתת הקרקע, אז אנחנו נגיד אחר כך אז מעל הקרקע לא צריך כי - - - בתת הקרקע. להכניס היום מרחקי הפרדה לעומת כל הדברים האחרים, דווקא את זה בחוק, כלומר, גם לגבי הקרקע, זה הזוי כי יש לך אלף דברים להשתמש בהם, ואתה לא כותב – אין שום אמירה בחוק התכנון מה אנחנו מוכנים - - -
שמעון ברזני
¶
שמי שמעון ברזני, סמנכ"ל קדסטר מהמרכז למיפוי ישראל. אם נתייחס בהקבלה, זה משול לקו בניין. קו בניין הוא הגבלה כלשהי שמתייחסת כמה מותר לבנות את המגרש מקצה דרך. אותו דבר טווח ההרחקה.
אטי בן עטר
¶
כי אני חושבת שהחוק הזה בא לתת כללים – בכלל, לעגן את הנושא של תלת ממדי, ואחר כך להיכנס לפרטים אם כן טווחי הרחקה, מהם טווחי ההרחקה, את זה צריך בחוק אחר, שיפרט את כל הכללים. או בתקנות.
אטי בן עטר
¶
הרי אנחנו מתכוונים להתקין תקנות, אז בתקנות אפשר להכניס את זה. למה להכניס את זה פה בחוק הזה? גם ככה צריך להכניס עוד הרבה דברים אחרים.
ארז בן אליעזר
¶
ארז בן אליעזר, אדריכל, נציג מינהל התכנון. באופן כללי, לקבוע את זה בהליך הרישום זה כאילו נגמר הכול, כבר יש תכנית, יש היתר. זה הליך כל כך מאוחר שהוא לא כל כך - - -
ארז בן אליעזר
¶
אין ספק שבשלב התכנון, גם אם נפתח את התב"ע של מנהרות הכרמל – התייחסו להיבטים הסביבתיים, התייחסו להיבטים האקוסטיים, התייחסו להיבטי רעש, התייחסו להיבטי רעידות אדמה. כי בשלב התכנון קובעים החלטה כל כך דרמטית, להעביר דרך מהירה מתחת – נכון ששם זה מאוד עמוק וכנראה שיהיו מצבים שזה יהיה שזה יהיה פחות עמוק.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל אתה לא עונה לי על הנושא המשפטי. אני חושב שהדיון הזה הוא יותר משפטי. שם לפרוטוקול.
בנימין ארביב
¶
בני ארביב, מינהל התכנון. בהמשך למה שעורך הדין זינגר אמר, אנחנו מבקשים לא להכניס בחוק חובה לחוות דעת נוספת. מוסד התכנון הוא מוסד אינהרנטי - - -
בנימין ארביב
¶
אין שום הבדל בין חקיקה לתקנות מבחינתנו. זה נבחן על ידי מוסד תכנון לפי שיקול דעתו בהתאם לנסיבות, כמו כל נושא תכנוני אחר. אין מקום להכניס את זה בחקיקה.
ארז קמיניץ
¶
אני רק אשלים, מבחינתנו, בסופו של דבר – כפי שנאמר פה כבר, אני רוצה להדגיש – אנחנו עוסקים בחוק קנייני רישומי. גם התיקון העקיף לחוק התכנון והבנייה הוא רק בהקשר שיאפשר אחר כך את הרישום בלשכת רישום מקרקעין. אין התייחסות להיבטים תכנוניים קונקרטיים. הבקשה של ההתייחסות שלכם, של הייעוץ המשפטי של הוועדה, להיבט תכנוני קונקרטי היא ים בתוך היבטים תכנוניים קונקרטיים רבים אחרים שלכאורה אפשר להתייחס אליהם. אני לא רואה סיבה מדוע לדלות מתוך מכלול הדברים שעוסק בהם מוסד תכנון אגב דיון בתשתיות שעוברות מתחת לבניין, או אגב דיון בחניון תת קרקעי – מכלול עצום של דברים שמשרד התכנון עוסק בהם, קובע מרחקי הפרדה, או מן הסתם, לעתים חוטא ולא קובע מרחקי הפרדה ואז מגישים ערר על התכנית וחוזרים הלוך וחזור. בסופו של דבר יש שיח תכנוני עמוק, תרתי משמע, כאשר מעבירים תשתית מתחת לבניין. התייחסות למרחקי הפרדה חוטאת להתנהלות במוסד התכנון כי היא אומרת רק במה שקשור במרחקי הפרדה המחוקק הראשי או מחוקק המשנה חושב שזה כל כך חשוב שהוא מייצר תקינה, ומזה יתחילו פרשנויות משפטיות, כפי שאולי יתייחס גם עורך דין זינגר, מה קורה כשלא מתייחסים לאיזשהו היבט תכנוני אחר, מה קורה מעל הקרקע, לרוחב.
היו"ר יואב קיש
¶
א', זו שאלה משפטית, אבל אני יכול להגיד לך לפחות איך אני רואה את זה ומה החשש שלי – שאנחנו נכנסים לתחום חדש, אפילו חדשני ברמה גלובלית, אולי חוץ מהסקנדינביות שאמרתם קודם.
היו"ר יואב קיש
¶
אז הרישום הוא חדש. כשאני עושה רישום – מי כמוכם יודע מה חשיבות הרישום, אני לא צריך להגיד לכם. לכן אני מאוד חושש לא לעשות טעויות. ברמה הזו, לא משום מקום אחר.
כרמית יוליס
¶
אנחנו אומרים שאין פה חידוש בהקשר של התכנון. התכנון הזה הוא כמו התכנון שמתכננים היום. החידוש של החוק הוא רק איך רושמים את זה. אז כמו שהיום התכנון - - -
תומר רוזנר
¶
אני אשיב שתי תשובות. אחת, הסיבה שאנחנו שמנו את הדגש על הנושא של חכירה כי הוועדה המקצועית שהגישה את ההמלצות בנושא הזה לממשלה בשנת 2005 – ולא ראיתי שנעשתה עבודת עדכון מאז – המליצה שהדבר הזה יעוגן בצורה מפורשת כי היא ראתה את החשיבות, כפי שנאמר פה על ידי אחד המשתתפים.
תומר רוזנר
¶
כן. הסיבה השנייה, והיא המהותית יותר, היא הסיבה שאתה אמרת, שמדובר בנושא חדש. בתכניות מסוימות שנעשו עד היום בשלב התכנוני נמנעו – בשוגג כנראה – מלקבוע טווחי הרחקה, דבר שעורר בעיות לא פשוטות.
ארז בן אליעזר
¶
יש המון פרויקטים לדוגמה שעושים גינה ציבורית ומתחת חניון פרטי. כנראה שבדקו שם וקבעו תנאים להיתר שהתייחסו לקונסטרוקציה, שהתייחסו לנזילת מים מלמעלה. זו לא דרמה גדולה שאתה עושה חניון וגינה מעל. יש תנאים מאוד מסוימים שקבועים בהיתרי בנייה.
שלום זינגר
¶
אין שום חדש בתכנון תת קרקעי, הוא נעשה כל הזמן. בכל תכנית יש גם תכנון תת קרקעי. כל מה שעוסקים פה עכשיו זה רק לעבור לשיטת רישום נוחה יותר.
היו"ר יואב קיש
¶
ברור לי. אני רוצה לעבור לנושא השני, נושא של שימושים. אין ספק ששימושים ציבוריים זה במהות הליבה של העניין הזה. אני רוצה להבין אם אנחנו ניקח את הגישה השמרנית ונשאיר את זה רק על ציבורי ולא על פרטי, אם יש אנשים שחושבים שזה לא נכון. כן, בבקשה. נעשה סבב גם כן. מי רוצה, שירים את היד – נראה. שלום, תתחיל.
שלום זינגר
¶
אני מסכים לגמרי עם תומר שמדובר על משהו חדשני. אני לא רואה תקלות. זאת אומרת, יכול להיות שכל העסק ייכשל, יגיד שלומי: אנחנו לא יודעים איך זה עובד. אני לא חושב שהסיפור של ציבורי או פרטי הוא מהותי. אני רוצה לומר לכם, ההכבדה כיום שאי אפשר לתכנן גם בעלויות גם במישור הפרטי מאוד מכבידה - - -
שלום זינגר
¶
אני אקח דוגמה. אני רוצה לתכנן חניון שיהיה פרטי מתחת לקרקע, ואני לא רוצה להפעיל אותו לבד. ועכשיו אני אייצג מה שקורה בתחום העיריות. העירייה אומרת לי צריך לעשות מקומות חנייה, מקומות החנייה האלה צריכים להיות פרטיים. אני לא יודע לעשות את העסק פרטי כבעל הקרקע ורוצה לבנות למעלה. אני רוצה לקחת את החניון למטה, למכור אותו למישהו שיפעיל כדי לספק את פתרונות החנייה - - -
שלום זינגר
¶
ודאי. המון פעמים לעירייה לא אכפת שהחניון יהיה פרטי ובלבד שיספק מקומות חנייה. במגדלים אלו דברים של יום-יום.
ארז קמיניץ
¶
יש חניון פרטי. פרטי. העירייה לא לוחצת על חניון ציבורי כי לא צריך חניון ציבורי במקום, כי ליד יש חניון ציבורי אחר. עכשיו אומר היזם אני לא יודע להפעיל חניון פרטי. אני לא רוצה את החניון הפרטי. קיבלתי את שתי הקומות שלי לדיירים. כל שלוש הקומות למטה – אני לא יודע - - -
תומר רוזנר
¶
הבעלות בשטחי החנייה הציבוריים לא מעלה ולא מורידה. חניון ציבורי יכול להיות בבעלות פרטית.
ארז קמיניץ
¶
זה לא ציבורי. מי אמר שזה שימוש ציבורי? אתה יודע מה? עוד משהו. עכשיו נתחיל להתווכח אם זה ציבורי או לא ציבורי. אם מישהו לא ירצה לעשות רישום תלת ממדי הוא יגיד מה פתאום? הנה, תומר אמר שזה ציבורי, ואני אגיד שזה לא ציבורי. אז כן אפשר או אי אפשר?
היו"ר יואב קיש
¶
אבל יש שאלה כזאת. דווקא נושא החניונים – אם אתה במגרש שלך בונה חניון לתושבי המגדל, אין בעיה. זה שטח שלך. אם אתה בניין קטן, אין לך חניון תת קרקעי, אבל אתה יושב על קרקע גדולה. בא אליך יזם ואומר לך אני רוצה שתמכור לי את הזכויות, אני רוצה לעשות שם חניון שאני אפעיל אותו. אז הוא יהיה ברישום פרטי של בעל - - -
שלום זינגר
¶
לא רישום פרטי. אני רוצה לקחת דוגמה מהחיים שאני אמרתי. אני לא יכול לומר יש איזו חברה גדולה שעושה פרויקט גדול – קניון. חייבו אותם לתת קרקע שתישאר בבעלותם, עם 600 מקומות חנייה לטובת האזור, אבל זה נשאר בבעלותם והם גובים על זה כסף. אותה חברה שעושה את זה לא יודעת להפעיל חניון. הדבר הטבעי ביותר שיש לה, למכור את הקרקע - - -
שלום זינגר
¶
לא, אדוני. אני אסביר למה זה מטיל עליה אחריות. גם אם היא עושה חוזה בינה לבין המפעיל, היות והיא הכיס העמוק, הפחד שלה הוא שבכל תביעה יתבעו אותה. ככה היא נפטרת, היא לא בעלים, היא אומרת אני לוקחת – אני כיס עמוק.
שמעון ברזני
¶
שמעון ברזני סמנכ"ל קדסטר. בהולנד, בסינגפור, בשנג'ן בסין. הייתי בכנס לפני כחודש. יש פה תמונה שצילמתי מהאי דלפט בהולנד של מבנה מעל מבנה. אפשר להעביר את זה. הקדסטר התלת ממדי מתייחס גם למגזר הפרטי וגם לציבורי בלי כל הפרדה. אנחנו מדברים על עולם שהולך להשתנות, ואולי חוות שרתים יהיו חלק בלתי נפרד – כמו שיש מקרר בכל בית, אולי יהיו חוות שרתים תת קרקעיות. אנחנו רק 20 שנה בתוך עולם האינטרנט, אני לא יודע מה יהיה בעוד 100 שנים, אנחנו צריכים להסתכל לטווח הרחוק. בהחלט אני חושב שצריך להחיל קדסטר תלת ממדי גם על הפרטי.
אטי בן עטר
¶
רוב התכניות הן של מקרקעי ישראל. יש לנו כבר המון תכניות שהן כבר תלת ממדיות, זאת אומרת שיש תכנון שהוא גם מעל וגם מתחת. עצם זה שאנחנו נגביל את היחידות האלה רק ליחידות ציבוריות זה אומר שאת התכניות האלה - - -
ארז קמיניץ
¶
שתי קומות ראשונות – מסחר, קניון. 20 קומות מעל, בהפרדה – בריכה, רווחה, מגורים. 20 קומות מעל.
ארז קמיניץ
¶
את הקניון הוא רוצה למכור למישהו אחר. הוא לא רוצה להיות בעלים של הקניון יותר. לא רוצים יחסים של בית משותף. יש כניסות נפרדות.
שלמה הייזלר
¶
יש הוראה בחוק שאומרת שדירה בבית משותף לא יכולה לא יכולה להיות חלקה תלת ממדית בדיוק בשביל לשמור על צביון הבית המשותף. הרעיון הוא לאותם מקרים שאנחנו לא רואים בזה חלק מהבית המשותף, ואנחנו חושבים שצריכים לתת לזה חלקה נפרדת.
שלמה הייזלר
¶
אני רוצה לתת דוגמה נוספת. שלומי הייזלר, הממונה על המרשם. אני רוצה לתת דוגמה נוספת שאנחנו נתקלים בה דבר יום ביומו, כשמדובר על חלקה תלת ממדית בבעלות פרטית. אנחנו מדברים על מתחמי דיור. יש לנו מתחם דיור גדול – רוצים לתת לו חנייה, צריכים לתת לו חנייה, חייבים לתת לו חנייה. בחלקת הבית המשותף הזו לא ניתן לתת לו חנייה. אנחנו הולכים לחלקה אחרת ונותנים לו חניות בחלקה השנייה. כיום אין שום יכולת – זו בעלות פרטית. הכול בעלות פרטית. החנייה החדשה היא בעלות פרטית. הבית המשותף הזה הוא בעלות פרטית. היום אין שום דרך לתת בבעלות את אותה חנייה שנמצאת בחלקה אחרת לבעל דירה בבית המשותף שנמצא בחלקה אחרת.
שלמה הייזלר
¶
אין כניסה ויציאה מאותו חניון. אלו שתי חלקות נפרדות, החניון נמצא בכלל בחלקה הסמוכה. תוואי המקום לא מאפשר לבנות את החניון תחת הבית המשותף.
ארז קמיניץ
¶
תומר, זה בדיוק כמו מעל הקרקע. גם כאן זה בדיוק אותו דבר. מוסד תכנון יאשר בתשריט חלוקה שיש דרך גישה לחניון התת קרקעי, והוא יבין איך יש ניתוק בין החניון התת קרקעי לעל הקרקע. בדיוק אותו דבר כמו שעושים – כשעושים תשריט חלוקה, מוסד התכנון בודק שלשני המגרשים החדשים יש גישה.
שלמה הייזלר
¶
חברים, אני רוצה לומר עוד משהו אחד. תומר, רק דבר אחד. היום עושים את הדברים האלה, רק עושים אותם בצורה עקומה. מה שעושים היום – לוקחים את הדברים האלו, עושים חכירות ועושים הערות, ואדם לא יודע מה יש לו, מה אין לו, מה ניתן לו ומה הוא נותן. העולם כבר שם. השאלה רק איך אנחנו - - -
ארז בן אליעזר
¶
אני יכול להביא שתי דוגמאות קיימות – אחד, נתתי, שוק הסיטונאי זו דוגמה קלאסית למה שתואר פה: הרבה מאוד שימושים מעורבבים באותה חטיבת קרקע, שיש גם חניון פרטי וגם חניון ציבורי וגם קניון וגם מגדל מגורים מעל.
היו"ר יואב קיש
¶
את הדיון הזה סיימנו. אני רוצה לעבור לנושא השלישי, האם זה מוגדר רטרואקטיבי – כן או לא. אני מבין שיש הסכמה שרטרואקטיבי לא עושים, רק אתם אומרים שזה לא רטרואקטיבי. אז בואו נשמע. נכון? אני צודק? אמרת שזה לא רטרואקטיבי.
היו"ר יואב קיש
¶
מבלי לגרוע מהוראות – לא תירשם אלא על פי אחד מאלו: (3) הפקעה או רכישה לפי פקודת הקרקעות. מה זה?
תומר רוזנר
¶
מדובר כאן על הפקעות שנעשו לפי פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור). זו הפקודה המרכזית של המפקיעים, וכן מכוח פקודת הדרכים ומסילות הברזל. איך למדנו שרוצים רטרואקטיבית? כי פקודת הדרכים ומסילות הברזל בוטלה בשנת 2010. היא לא קיימת יותר.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, אני הבנתי מה. יכול להיות שאני דווקא אשמח, ואז אולי אני גם אעשה כל מיני דברים רטרואקטיביים על חוקים שכבר לא רלוונטיים.
ארז קמיניץ
¶
הוא מתייחס להפקעות קיימות בפקודת הקרקעות והפקעות ישנות לפי פקודת הדרכים ומסילות הברזל. ההפקעות הישנות לפי פקודת הדרכים ומסילות הברזל התחלקו – אני מניח שתומר מתייחס לשני מצבים: למצב שבו ההפקעה שלמה וגמורה ועדיין לא נרשמה, יש מצב כזה. אני לא יודע כמה, אבל יכול להיות שיש מצב כזה. ומצב שבו יש פרסום של צו הפקעה, אבל ההפקעה עדיין לא התממשה. הדרך שבה פקודת הדרכים ומסילות הדרכים עובדת היא שיש צו, אבל הוא לא יוצא לפועל עד שלא מפעילים את סעיף 3 או את סעיף 4, שהוא משול לסעיפים 5 ו-7 לפקודת הקרקעות. זאת אומרת, מאוד יכול להיות שיש צו ישן, אבל כשבאים לממש אותו – יש הרבה מסילות ברזל כאלה כי בעבר הצו יצא לאורך כל המסילה, אבל לא בהכרח מימשו את כל המסילה.
ארז קמיניץ
¶
רק שנייה. אני מסביר. יש צווים, מה שקרוי צווים באוויר. הצווים קיימים. יש את הסמכות להפקיע. כאשר אתה מממש את הצו, אתה הולך לבעל המקרקעין ואומר: אדוני, אני עומד להיכנס לקרקע, הא לך הפיצויים שמגיעים לך להבנתי. אתה רוצה לריב את ריבך לעניין גובה הפיצויים? בבקשה. ואז נכנסים לקרקע. ביחס להפקעות מהסוג הזה אני באמת לא רואה בעיה. אלו הפקעות שבסוף יבואו לאדם ויגידו לו: אדוני, עד היום אמרנו לך - - -
ארז קמיניץ
¶
נכון. הפקעות כאלה בוודאי. בשיח עם הנפקע יגידו לו מה הולכים בדיוק לעשות, ירשמו מה שצריך לרשום והוא יקבל את הפיצוי שהוא צריך לקבל. אני לא יודע אם תומר התייחס לדבר הזה - - - הפקעות שכבר הסתיימו – שלומי, אתה צריך להגיד בהקשר הזה. הפקעות שהסתיימו ויש חיווי של זה במרשם - -
ארז קמיניץ
¶
- - בצורה כזאת או אחרת, אבל עדיין לא נרשמו על שם – אולי נרשמו בהערה – פה אנחנו נצטרך אולי להיות יותר מדויקים ולהגיד כל מה שהסתיים כבר, אנחנו רואים בהפקעת חזקה ושימוש – אני לא יודע איך הם התייחסו לזה – אנחנו רואים בזה הפקעת בעלות, כי אחרת לא עשינו שום דבר. ואם צריך לעשות איזשהו תיקון בעניין הזה, אז יהיה תיקון של תוספת פיצוי.
שלמה הייזלר
¶
ממילא הם צריכים לרשום את זה באמצעות הצו, שצריך להיות מאושר בסופו של דבר על ידי איזשהו גורם. ולכן אתה לא סתם פתאום רואה איזושהי הערה על הפקעה ורושם אותה. זה לא יקרה, זה לא יכול לקרות.
ארז קמיניץ
¶
חבל, אפשר לעשות את זה יותר מדויק. הדבר היחיד שמטריד אותי הן לא ההפקעות שעדיין לא מומשו, אלא הפקעות שכבר מומשו – האדם קיבל את הכסף.
היו"ר יואב קיש
¶
מה זה לא מלא? מלא לטובת העניין כפי שהיה עד היום. ועכשיו אתה אומר לו בוא נעשה את זה – זה לא נראה לי.
ארז קמיניץ
¶
זה משפר את ההליך הרישומי. אנחנו רוצים לשפר את ההליך הרישומי, אבל אני מסכים שיכול להיות ששיפור ההליך הרישומי יוביל למצב שבו אנחנו נצטרך לקיים שיח נוסף עם הנפקע. לטובת ההפקעות האלה נגיד שלא תירשם בעלות בתלת ממד אלא לפי דרכים שייקבעו בתקנות וזה יחייב פנייה לנפקע. משהו כזה, שנוכל לדבר אתו.
תומר רוזנר
¶
אני רואה את הדברים אחרת, אני אסביר. לפי הדין שקיים היום לא ניתן היה להפקיע בעלות. לא ניתן היה להפקיע בעלות.
תומר רוזנר
¶
לכן צווי ההפקעה – גם צווי ההפקעה שעורך דין קמיניץ מכנה אותם "באוויר" לא הפקיעו בעלות. עכשיו אנחנו רוצים להפקיע - - -
שלמה הייזלר
¶
אקוניס אומר הפוך. בית המשפט אומר בדיוק הפוך. הוא אומר אפשר להפקיע בעלות, זו לא עסקה רצונית, ולכן לא חל עליה סעיפים 13 ו-11. הוא אומר בדיוק הפוך. הוא אומר הבעלות הופקעה, והבעיה שלנו – ואולי את זה חשוב לומר: פסק הדיון של בית המשפט העליון אומר שאפשר להפקיע את הבעלות בחלק מסוים במקרקעין בשכבה מסוימת. והבעיה שלשמה התכנסנו היא בגלל שאי אפשר לרשום את זה. אנחנו פה לא בגלל שאנחנו מנסים לעשות הפקעה חדשה, וחשוב לומר את זה – אין פה שום הפקעה חדשה, להיפך. אנחנו בסך הכול רוצים להביא לידי ביטוי את ההפקעה שכבר בוצעה.
היו"ר יואב קיש
¶
הבנתי. אני אגיד לכם מה הכיוון שאני הולך אליו. אני משלב בין הדברים – אני מקבל את ההערה לא להכניס את טווחי ההרחקה לחקיקה מכל השיקולים שנאמרו פה. מצד שני, לגבי הציבורי-פרטי, בחוק אנחנו נתחיל רק עם ציבורי, ניתן סמכות לשר המשפטים באישור ועדת הפנים להכניס גם שימושים פרטיים. הסיבה לכך שאם 19 שנה חיכיתם פה בלחץ בוער להכניס את זה, בואו נכניס את הציבורי, ואם שנתיים-שלוש נראה שזה עובד, יבוא שר המשפטים לוועדה ויגיד גם פרטי שייכנס.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, אבל אז לא עשינו כלום. חשבתי הפוך, שאתה אומר בוא נכניס את הפרטי, ושאת הציבורי - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא, סליחה, ידידי, הוחלט. אתם חיכיתם 19 שנה עד שהגעתם לנקודה הזו, נכון? אתה רוצה שהדיונים יתקיימו עכשיו שנה גם כן? אין בעיה.
היו"ר יואב קיש
¶
ארז, אל "תתחמן" אותי. אני לא רוצה. אני רוצה ששר המשפטים יבוא פיזית לוועדה פה, הוא ומינהל התכנון, ולא שרף, ויגיד זה עובד, זה נכון, רוצה אני, ואז יחליטו בוועדה. זה מה שאני רוצה. זה הכול. שלום חבר הכנסת יעקב אשר. לגבי הנושא של ההפקעה הרטרואקטיבית – ארז, מכיוון שאני רואה את זה נושא משפטי פר אקסלנס, וחס וחלילה, אני לא רוצה לגרום למשרד המשפטים לאשר משהו רטרואקטיבית – אני מנסה לחשוב כמה תקדימים זה יכול לעשות פה באירועי חקיקה. אנחנו נצא לעשר דקות הפסקה, אתם תשבו עם תומר על העניין הזה ותנסו לפתור. אני מתנצל, יעקב אשר, זה דיון מאוד ענייני, על תלת ממדי.
היו"ר יואב קיש
¶
שימושים – אמרנו ציבורי ולא פרטי בשלב הראשון. ואז שר המשפטים יבוא לוועדה ויבקש להוסיף.
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו לא שם, זה רק תלת ממד. רישום של חלקות תלת ממד. עשר דקות הפסקה. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 08:56 ונתחדשה בשעה 10:05.)
היו"ר יואב קיש
¶
נא לשבת, אנחנו פותחים את הדיון. תומר, בנושא אם זה רטרואקטיבי או לא רטרואקטיבי, יש הבנות?
היו"ר יואב קיש
¶
אז בוא נפתור. תגיד לי איך אתם פותרים את הנושא המשפטים, כאשר אני מבין שיש הסכמה בין כולם שאין כוונה לעשות פה משהו עם החלה רטרואקטיבית. על זה אנחנו מסכימים.
ארז קמיניץ
¶
שוב, אני מחלק את זה לשני מצבים של הפקעה שנעשתה לפני החוק הזה. מצב אחד, שההפקעה הסתיימה, ובדרך כלל אלה המצבים שאנחנו מדברים עליהם. ההפקעה הסתיימה. היום אנחנו רוצים – לזה מתייחס תומר, אני חושב שזה מה שמציק לו – ההפקעה הסתיימה, שילמנו לנפקע את הפיצוי ועוד לא רשמנו את הכול במרשם. אנחנו רוצים לאפשר לעצמנו את האפשרות - - -
ארז קמיניץ
¶
צריך להבין שזו פיקציה שכותבים חזקה ושימוש משום שאמר בית משפט מבחינתי זו הפקעה של בעלות. אם אתה מוטרד מזה שהנפקע לא קיבל את הפיצוי שמגיע לו, אז בוא נעשה בתקנות שבכל מקום שבו בהפקעה כתוב חזקה ושימוש, והבן אדם כבר קיבל את הכסף, אנחנו לא נרשום שם בעלות לפני שנפנה אליו עוד פעם ונקיים אתו שיח שוב על הכסף שמגיע לו. בוא נעשה את ההסמכה בתקנות לזה. זה נראה לי הדבר הכי הוגן לעשות אותו. אם אני עוד לא נתתי לו את הכסף, ואני עוד לא נכנסתי למקרקעין שלו, אז אני אעשה אתו את השיח ממילא.
ארז קמיניץ
¶
אז אני אומר, הרי אם אני מפקיע לו חזקה ושימוש, שזו הפיקציה שהתייחסו אליה נאור ואקוניס, אם אני מפקיע חזקה ושימוש, אני מסכים לקיים אתו שוב את השיח כדי להגיד לו השופטת נאור אמרה ממילא שזאת בעלות, אז אני אומר לך אני עכשיו מצליח ליישם את הפקעת הבעלות. אתה רוצה לקיים איתי שיח על פיצויים? בוא נעשה אותו. זה מה שנראה לי. מקום שעוד לא לקחתי - - -
היו"ר יואב קיש
¶
ברור, אבל לכולם ברור מה יהיה השיח באותו רגע. בסדר, זה ברור, זה לגיטימי. אם יש שיח במקום הזה, זה בסדר. אי אפשר לעשות את זה ללא שיח.
ארז קמיניץ
¶
אבל השופטת שינתה. פסק דין אקוניס כפסק דין כהלכה של בית משפט עליון אמר: חזקה ושימוש במקרים האלה שאתה מדבר עליהם היא הפקעה של בעלות. בית משפט אמר את זה. אתה שולח אחורה. אתה אומר השופטת טעתה בפסק דינה כהלכה של בית משפט עליון. אני לא רוצה להיות שם. למה להיות שם? זה לרעת הנפקע, זה לא לטובתו. עכשיו אני אלך ואעשה את כל צווי ההפקעה מחדש?
היו"ר יואב קיש
¶
אוקיי, את זה פתרנו. אנחנו לא מדברים על חקיקה רטרואקטיבית, אנחנו מדברים על הסדרה בתקנות - - -
היו"ר יואב קיש
¶
תיעשה בתקנות. אז אני מציע: אני שומע את הקולות הגועשים שיש פה בעיה קשה שזה לא פרטי. אני אומר לכם, זה לא יהיה פרטי, ואני אסביר עוד פעם למה. במקרים שאתם נתתם לי כדוגמה, כל ההתחדשות העירונית תיתקע. יש לנו קרקע, אנחנו רוצים לעשות חניון וכולי. אז אין בעיה, הקרקע היא פרטית כי יש שם בניינים, והיא שייכת למישהו. אז הפרטיים האלה ילכו אתכם לתכנית שיעשו בניין, מסחר, ארבע קומות חנייה שלהם, וארבע קומות תפקיעו את הציבורי לטובתכם כי את זה החוק מאפשר לכם. אבל כל השאר יישאר בבעלות פרטית אחת, וימשיך להתנהל כמו שהוא מתנהל היום. חיכיתם 19 שנה, תחכו עוד שנתיים. תבואו בעוד שנתיים ותגידו עשינו X פרויקטים, ראינו ככה, החלטנו שזה בעיה, בבקשה. אני לא רוצה בנושא חדש עם הרבה משמעויות להיכנס למקום שאנחנו נמצא את עצמנו מצטערים עליו. אנחנו הולכים לכיוון הזה, וזה הסיכום של ההחלטות. תקריאי בבקשה, ובהתאם לזה אנחנו ננסח. שלום לחבר הכנסת מלכיאלי.
רוני טיסר
¶
"הצעת חוק המקרקעין (חלקה תלת ממדית)(תיקון מס'...), התשע"ט-2018 –
הוספת סימן א'1 לפרק ג' –
1. בחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן - החוק העיקרי), בפרק ג', אחרי סימן א' יבוא:
"סימן א'1: בעלות בחלקה תלת ממדית
הגדרות –
14א. בסימן זה –
"חוק התכנון והבנייה" - חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה- 1965;
"חלקה תלת ממדית" - יחידה נפחית שגבולותיה רשומים באופן תלת ממדי, המצויה בעומק שמתחת למקרקעין רשומים או בחלל הרום שמעליהם.
תחום הבעלות בחלקה תלת ממדית –
14ב. (א) על אף על אף הוראת סעיף 11, הבעלות בחלקה תלת ממדית מוגבלת לגבולותיה הרשומים, ואינה מתפשטת מעבר לכך.
(ב) הבעלות בחלקה תלת ממדית כאמור בסעיף קטן (א), כפופה לדינים בדבר מים, נפט, מכרות, מחצבים וכיוצא באלה ואין בה כדי למנוע מעבר בחלל הרום בכפוף לכל דין".
"תחום הבעלות במקרקעין רשומים שבגבולותיהם רשומה חלקה תלת ממדית –
14ג. הבעלות במקרקעין רשומים אשר בגבולותיהם רשומה חלקה תלת ממדית מתפשטת בהתאם להוראות סעיף 11, למעט בתחום הבעלות של החלקה התלת ממדית כאמור בסעיף 14ב.
בעלות נפרדת בחלקה תלת ממדית –
14ד. מבלי לגרוע מהוראת סעיף 13 סיפה, חלקה תלת ממדית תהווה נושא נפרד לבעלות, לזכויות במקרקעין ולעסקאות.
תנאים לרישום חלקה תלת ממדית –
14ה. מבלי לגרוע מהוראות סעיף 143 לחוק התכנון והבנייה, לא תירשם בפנקסי המקרקעין חלוקת קרקע הכוללת חלקה תלת ממדית, ולא יינתן פסק דין לחלוקת קרקע כאמור בין בעליה המשותפים, אלא על פי אחד מאלה:
(1) תכנית שאושרה לפי הוראות סימן ז' לפרק ג' לחוק התכנון והבנייה;
(2) תשריט שאושר לפי הוראות פרק ד' לחוק התכנון והבנייה;
(3) הפקעה או רכישה לפי פקודת הקרקעות (רכישה לצורכי ציבור)" - - -
תומר רוזנר
¶
אנחנו נצטרך לכתוב הוראה שמתייחסת לכל האפשרויות כאן, שאם הן נעשו בעבר אז, כפי שהציע עורך הדין קמיניץ, תהיה פה הוראה שתחייב.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, אבל אמרנו גם הפקעה שמומשה, אתה רוצה לעשות לה איזשהו דין ודברים, לפתוח. אתה רוצה להתייחס לכל מה שהיה. גם שם רצית.
ארז קמיניץ
¶
סליחה, זה נוסח הפוך. ככל שההפקעה מומשה לא תירשם בעלות, אלא אם כן יעבור תהליך שייקבע בתקנות.
ארז קמיניץ
¶
תומר, מה הבעיה בהפקעה שלא מומשה? אני חייב להבין. אני עוד לא נכנסתי לקרקע ועוד לא שילמתי כסף.
כרמית יוליס
¶
הוא אומר ששם לא צריך את התקנות כי השיח עם הנפקע עוד לא התקיים. ברור שכבר הוא התקיים לפי - - -
ארז קמיניץ
¶
אתה לא מכיר את זה, סליחה. לפי השאלות שלך, אתה לא מכיר איך עושים הפקעות בפקודת הדרכים ומסילות הברזל.
ארז קמיניץ
¶
יש צו שהוא צו הפקעתי שלקח רצועה ארוכה, והסתכל קדימה ואמר את כל הרצועה הזאת אני צריך. באה רכבת ישראל – היעילה עד מאוד – ולקחה רק חלק מהצו הזה - -
ארז קמיניץ
¶
- - ומימשה אותו. עכשיו סוף סוף הגיעו הקרונות מגרמניה, רוצים לממש את החלק הנוסף. עושים תהליך שהוא המקביל של 5 ו-7 בפקודת הקרקעות. מודיעים לנפקע: אדוני, שלום, אתה זוכר שהיה לנו צו הפקעה לפני 20 שנה? עכשיו אנחנו צריכים את הקרקע. עכשיו אנחנו צריכים את הקרקע, הא לך כספך.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל מה סיכמנו פה? אמרנו בצורה הכי ברורה שבמקרים האלה שהתחלנו הליך מסוים, יהיו תקנות באישור – זה הכול. הלאה. 14ו.
ארז קמיניץ
¶
אני אתייחס, אין בעיה. הסמכה לכול. הפקעת הבעלות תיעשה בדרך שתיקבע בתקנות באישור ועדת הפנים.
רוני טיסר
¶
"רישום או ניהול בית משותף בחלקה תלת ממדית –
14ו. אין ברישום חלקה תלת ממדית כדי לגרוע מהאפשרות לנהל או לרשום באותה חלקה בית משותף בהתאם להוראות לפי חוק זה".
14ז. – אני אקריא את הסעיף ואנחנו נתקן בהתאם לצורכי ציבור.
"מקרים שבהם לא תירשם חלקה תלת ממדית –
14ז. (א) דירה בבית משותף וכן כל חלק אחר בבית המיועד לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם לא יירשמו כחלקה תלת ממדית; בסעיף זה, "בית משותף" - לרבות בית שחלות עליו הוראות פרק ו'1.
(ב) שר המשפטים רשאי לקבוע בתקנות מקרים נוספים שבהם לא תירשם חלקה תלת ממדית".
רוני טיסר
¶
"תחולת דיני מקרקעין על חלקה תלת ממדית –
14ח. כל הוראה בחוק זה וכל דין החל על מקרקעין, יחולו גם על חלקה תלת ממדית, בשינויים המחויבים, אלא אם כן נקבע במפורש אחרת".
"תיקון חוק התכנון והבנייה –
2. בחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 –
(1) בסעיף 1-
(א) בהגדרת "מגרש", בסופה יבוא "לרבות מגרש תלת ממדי";
(ב) אחרי ההגדרה "מגרש" יבוא:
""מגרש תלת ממדי" - יחידה נפחית המצויה בעומק שמתחת למקרקעין או בחלל הרום שמעליהם, שגבולותיה נקבעו באופן תלת ממדי בתכנית כתוצאה מפעולת חלוקה או איחוד או איחוד וחלוקה, או בתשריט חלוקה או איחוד, אף אם טרם נרשמה כחלקה בפנקסי רישום המקרקעין, בין אם מותרת בה בנייה ובין אם לאו;";
(2) בסעיף 121, אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) בדבר איחוד או חלוקה כאמור בפסקאות (1) ו-(2), הכוללים מגרש תלת ממדי, ובלבד שמתקיימים שני אלה:
(א) אין מניעה לרשום את המגרש כחלקה תלת ממדית על פי הוראות סעיף 14ז לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969;
(ב) גבולות המגרש התלת ממדי ייקבעו בתכנית בהתאם להוראות שיקבע השר בתקנות".
תומר רוזנר
¶
כאן צריך להוסיף את (ג). צריך להוסיף (ג), שאלו שימושים ציבוריים. כאן נוסיף את הסעיף – אנחנו נוסיף את זה גם בתשריט חלוקה.
שלמה הייזלר
¶
או השימוש הנלווה אליו, לפחות זה. בסוף אתה תעשה חניון ציבורי ולא תוכל להיכנס אליו כי הכניסה אליו - - -
ארז קמיניץ
¶
יש שימושים ציבוריים שמופעלים על ידי רט"ג, יש שימושים ציבוריים שמופעלים על ידי תאגידים עירוניים.
ארז קמיניץ
¶
אתה לא הולך לבעלויות בשימושים ציבוריים. אתה מסתכל על שימושים לפי חוק תכנון ובנייה. אתה עושה פיקוח עליהם.
היו"ר יואב קיש
¶
למה לא ללכת לבעלויות לפי – אז בואו נתקן את זה רק בבעלות שכרגע אנחנו מאפשרים רישום תלת ממד רק לבעלות ציבורית.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, את השימושים אני לא רוצה להגביל. אני רוצה להגביל את הבעלות. אני לא רוצה שנתחיל בעסקאות של בעלות פרטית על זה, זה מה שאני מנסה להסביר.
ארז קמיניץ
¶
למה? אבל היא משתמשת בזה לצרכים פרטיים. יש לה דירות שהיא קיבלה בירושה. הסיפור הזה שהראה לנו פה – זה כן בסדר? זה לא עובד.
היו"ר יואב קיש
¶
לא סומך. לא, אתה עוד פעם בסומך. אנחנו נכנסים לעולם חדש, ובעולם חדש אני לא נכנס ב-180 בכל הכוח קדימה. אני עושה צעד ראשון, ואני רוצה לראות שאף אחד לא דוחף אותי, שאני לא לפני תהום.
שלום זינגר
¶
אבל אם אנחנו מדברים על בעלות, אתה צריך לקבוע – כי הרבה פעמים - - - שימוש ציבורי זה עוד לא הופקע. אתה רוצה לעשות - - -
ארז קמיניץ
¶
גם שלו. יש לו חשש, אבל החשש שלו קצת הופג אחרי שדיברנו. אני מבין את החשש. אם אנחנו מחליטים, והחוק מחליט שכל חלקה תלת ממדית עוברת דרך מוסד תכנון, עוברת דרך הליך תכנון - - -
ארז קמיניץ
¶
מאה אחוז. אז בוא נגיד שכדי למנוע את המניפולציות ניקח את ההחלטה התכנונית אם לייצר חלקה תלת ממדית למקום שאנחנו סומכים עליו, וזו הוועדה המחוזית. כי שם אין מקום למניפולציות שאולי רוצה רשות מקומית לעשות, כן או לא. אין מקום. זה ייבחן לא לפי הצרכים הקנייניים של הרשות המקומית, אלא לפי צרכי התכנון. אפשר להגיד שמקום שבו רוצים שימוש שאינו ציבורי, מי שיחליט על החלקה התלת ממדית תהיה רק הוועדה המחוזית. רוצים גורם אחר? גורם אחר.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, לא, זה בדיוק מה שאני לא רוצה. לא, לא. תוכלו להוסיף את זה בעוד שנתיים. בסדר, אני מקבל את התיקון. אבל צריך להיות ברור גם - - -
היו"ר יואב קיש
¶
בשימוש הציבורי אין בעיות. שימוש ציבורי – קיבלתם. בשימוש הפרטי – יוגבל רק למחוזי או הממשלתי.
ארז קמיניץ
¶
יש לנו פה – אתם הערתם לנו אתמול על איחוד וחלוקה, נכון? ההערה שלכם, תודה שהערתם. מינהל התכנון מצא איזושהי בעיה בהקשר הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
רגע, בוא נסיים את ההקראה ואחרי זה. תסיימי את ההקראה בבקשה. פתרנו את זה, נא להביא את זה לידי ביטוי בניסוח כפי שהגדרנו. אתה רוצה לחזור על הסיכום הזה, תומר?
תומר רוזנר
¶
הסיכום יהיה שבכל הנוגע לרישום חלקות תלת ממדיות על פי תכניות או תשריטי חלוקה, כאשר הרישום המתבקש הוא של יעודים שאינם יעודים ציבוריים לפי סעיף 188, הסמכות לאשר תכנית הכוללת את אותם מגרשים תלת ממדיים תהא בידי הוועדה המחוזית או הארצית.
מירה סלומון
¶
אדוני, אמרת שבעוד שנתיים נדבר. האם משמעות הדבר שאפשר יהיה להבין ששר המשפטים יוכל להביא - - -
רוני טיסר
¶
"(3) אחרי סעיף 138 יבוא:
"תשריט הכולל מגרש תלת ממדי –
138א. ועדה מקומית לא תאשר תשריט הכולל מגרש תלת ממדי, אלא אם נקבעו גבולותיו בתכנית לפי סעיף 121(3) או סומנו בהתאם להליך שיקבע השר בתקנות".
כאן אני אעיר שצריך להוסיף גם את ההגבלה שמופיעה לעניין תכניות איחוד וחלוקה, שאין מניעה לרשום את המגרש כחלקה תלת ממדית על פי הוראות סעיף 14ז.
רוני טיסר
¶
"(4) בסעיף 265 –
(א) בפסקה (18), אחרי "שיש להמציא עם תכנית", יבוא "ובכלל זה תכנית הכוללת מגרש תלת ממדי.";
(ב) אחרי פסקה (35) יבוא:
"(36) הוראות בדבר הכנסת מסמכי תכנית, לרבות תשריט, הכוללים מגרש תלת ממדי והגשתם למוסד התכנון."
תחילה –
3. תחילתו של חוק זה שנה מיום פרסומו".
בנימין ארביב
¶
הערה טכנית. סעיף (2), בתיקון לסעיף 121 הוסיפו את פסקה (ב) שגבולות המגרש התלת ממדי ייקבעו בתכנית בהתאם להוראות שיקבע השר בתקנות. מבקשים להזיז את זה לסעיף 265. אני אסביר.
בנימין ארביב
¶
שנייה, תנו לי להסביר. אנחנו מדברים על תכניות חדשות שיאושרו אחרי יום התחילה של החוק הזה. הוועדה המחוזית, לפי מה שסיכמתם קודם, תוכל לקבוע בתכנית את גבולות החלקה התלת ממדית, בין אם זו תכנית איחוד וחלוקה, וגם אם זו לא תכנית איחוד וחלוקה. זאת אומרת, האפשרות לקבוע בתכנית מגרש תלת ממדי לא מתייחסת אך ורק לתכנית איחוד וחלוקה. אם זו תכנית איחוד וחלוקה, אחרי זה המרשם יהיה בהתאם להוראות החוק בהתאם לסעיף 125, 126. אם התכנית היא לא תכנית איחוד וחלוקה, יצטרכו גם תשריט חלוקה בהתאם להוראות סימן ד'. אבל התכנית עצמה שתקבע את החלוקה היא לא בהכרח תכנית איחוד וחלוקה.
ארז קמיניץ
¶
תומר, יש שני שלבים. יש חלוקה תכנונית. תהיה חלוקה תכנונית במגרשים. יש חלוקה תכנונית במגרשים, ואחר כך אתה הולך לתשריט חלוקה שהוא החלוקה הקניינית. אלו שני שלבים. באיחוד וחלוקה אתה יכול לעשות את זה בשלב אחד. זה מה שהוא אומר.
ארז קמיניץ
¶
פה, אם אתה לא עושה איחוד וחלוקה, אתה תצטרך לעבור לפרק ד'. פרק ד' יעשה חלוקה של הקניין אחר כך.
תומר רוזנר
¶
אנחנו עכשיו עוסקים ברישום. הרישום יכול להיעשות רק על פי תכנית איחוד וחלוקה או תשריט חלוקה.
ארז קמיניץ
¶
מאה אחוז, אתה צודק. אין בעיה. אבל חלקה תלת ממדית, אי אפשר לרשום אותה עדיין, רק יצירה שלה בתכנון.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל למה אתה צריך את הסעיף הזה בשלב של התשריט? אתה צריך את הסעיף הזה רק באיחוד וחלוקה. בתשריט אתה גם צריך את הסעיף הזה?
שלמה הייזלר
¶
תומר, את 114 לא שינינו. את 114 לא שינינו, זה עדיין לרשום אצלי במרשם. שם זה לא משתנה. אנחנו מדברים על ההליך התכנוני שהם צריכים אותו.
ארז קמיניץ
¶
בתכנון מגישים תכנית שעושה חלוקה למגרשים, בין היתר. אתם צודקים בהערה שהערתם קודם, אבל מכיוון אחר. בסוף יש תכניות בעולם שעושות רק חלוקה למגרשים ולא חלוקה קניינית.
היו"ר יואב קיש
¶
חמש דקות הפסקה, תפתרו את זה ואני חוזר. תפתרו את זה בחמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:31 ונתחדשה בשעה 10:36.)
היו"ר יואב קיש
¶
נא לשבת, אני מחדש את הדיון. חברים יקרים שהצטרפו – חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, אנחנו מיד מסיימים הצבעה לקריאה שנייה ושלישית על נושא מאוד טכני, חלקות תלת ממד. בבקשה, הסיכום של האירוע.
תומר רוזנר
¶
אנחנו נסכם כך: בסעיף 69 לחוק התכנון והבנייה יתווסף סעיף קטן שיגדיר את התנאים ליצירת חלקה תלת ממדית, שהם יהיו התנאים שמופיעים כיום בסעיף 121, שזו התאמה לסעיף 114א ו-ב. התנאים שמופיעים כיום בסעיף 121 בפסקה (3), שני תנאים מצטברים, יעברו להוראה כללית לגבי כל תכנית. אנחנו נצטרך לבדוק אם אנחנו צריכים לחזור עליהם גם בנושא של איחוד וחלוקה וגם בנושא של תשריט חלוקה, או שמספיקה הוראה כללית. אם נצטרך לחזור עליהם, נחזור עליהם בדרך של הפניה או בדרך מפורשת.
היו"ר יואב קיש
¶
מקובל? תודה. סיימנו להקריא. אתם לא הייתם נוכחים פה, אם תחליטו שאתם רוצים להצביע, אם אתם סומכים על היושב-ראש. אם לא, לא, זה גם בסדר. חלקות תלת ממד, חופרים מנהרות, בונים, רישום. אנחנו בסיום הדיון. אני מעלה להצבעה את הצעת חוק המקרקעין (חלקה תלת ממדית)(תיקון מס' 33). מי בעד – שירים את ידו. יש תמיכה רחבה בקואליציה.
הצבעה
בעד אישור הצעת החוק – 4
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת החוק נתקבלה.
ארז קמיניץ
¶
בדיוק על זה רציתי לדבר. אני מודה מאוד לאדוני שעשה היום צעד משמעותי מאוד ביצירת פלטפורמה חדשה ליעילות ביצירה של שימושים מעורבים בפרויקטים מורכבים במדינת ישראל, במיוחד במרכזי הערים. זה יעזור לנו מאוד, למדינה, גם בהתחדשות עירונית וגם בפרויקטים אחרים. אנחנו נמצאים היום בשינוי מהותי של דיני המקרקעין, שצועדים יחד עם הדינים האחרים לעבר הזריחה ואל המאה ה-21. אנחנו רואים בתיקון הזה תיקון משמעותי מאוד. אני רוצה להודות מאוד לאדוני שאפשר את התיקון הזה. אני רוצה להודות גם לשותפים שלנו לדרך – כמובן, החברות שיושבות פה מימני ומשמאלי, אשכול נדל"ן במחלוקת ייעוץ וחקיקה שעמלו קשה על התיקון הזה. תודות גם למרכז למיפוי ישראל, למרשם, לאגף רישום והסדר מקרקעין, לרמ"י, למינהל התכנון. כולם מודעים לצורך וכולם התגייסו. כמובן, תודה לאדוני.
תומר רוזנר
¶
הערה קצרה. אני חושב שמדובר בצעד משמעותי, כפי שאמר ארז קמיניץ, אי אפשר להפריז בחשיבותו. האתגר הבא שאני מציב לפתחו של משרד המשפטים בהקשר הזה הוא הרפורמה בדיני הבתים המשותפים, שהיא מחויבת המציאות וחייבים לקדם אותה במהירות האפשרית.