פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
138
הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
17/12/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 154
מישיבת הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
יום שני, ט' בטבת התשע"ט (17 בדצמבר 2018), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 17/12/2018
שקיפות בפעילות המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה - דיון מעקב
פרוטוקול
שקיפות בפעילות המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה - דיון מעקב
השר לנושאים אסטרטגיים והסברה גלעד ארדן
ליאת גלזר - יועמ"ש, המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה
אילה יוסף - ראש יחידת תקציבים ורכש, המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה
נעם כץ - סמנכ"ל תקשורת והסברה ומ"מ משנה למנכ"ל, משרד החוץ
יוסי הירש - גמלאי משרד מבקר המדינה
מיכה אבני - יו"ר החל"צ, 'קונצרט'
נמרוד גורן - ראש מכון מיתווים
ארתור קול - עמית מדיניות במכון מיתווים
ארסן אוסטרובסקי - מנהל אקזקוטיבי, הקונגרס היהודי הישראלי
טל רבינא - ראש המשרד בישראל, EIPA-השדולה הפרו ישראלית באירופה
רחל אדרי - התנועה לחופש המידע
ידידה וולף - קשרי ממשל, IAN Israel Rep
מיכל פנט פלג - רכזת צוות קשרי ממשל, נשים עושות שלום
חיה עבו - חברה בארגון, נשים עושות שלום
שלומית רדי - ריכוז, נשים עושות שלום
שרה קוולר - חברה בתנועה, נשים עושות שלום
טל שלו - כתבת פוליטית, וואלה
אפרת מעין - פעילה חברתית
יעקב שוורץ - מוזמן
סלביק גלוסקין - מוזמן
רפאל דוד גרסון - שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), מייצג/ת את התנועה לחופש המידע
צהריים טובים לכולם. אנחנו נפתח את ישיבת ועדת השקיפות בעניין שקיפות העבודה של המשרד לנושאים אסטרטגיים. התכבדנו היום בנוכחותו של שר המשרד, גלעד ארדן, שמגיע בעקבות הדיון הקודם שבו הגיעו נציגים של המשרד שהתקשו במעט למסור תשובות לוועדה.
הדיון הזה מתקיים, זה כבר דיון שישי שאנחנו עורכים בעניין המשרד לנושאים אסטרטגיים. אני אעבור קצת על הדברים כדי להזכיר איך הגענו לשם. במסגרת ישיבה רגילה, אחת מישיבות המעקב שהוועדה הזו עורכת על פרסום התקשרויות של משרדי ממשלה, הגיעו לכאן נציגי כל משרדי הממשלה לפרסם את ההתקשרויות שלהם, אבל נציגת המשרד לנושאים אסטרטגיים אמרה שהם לא מעוניינים לפרסם את ההתקשרויות והם גם לא מרגישים מחויבים לעשות כך.
המשרד לנושאים אסטרטגיים קיבל בשנים מסוימות, כ-262 מיליון שקלים ב-2016, בשנתיים האחרונות, 2017 ו-2018 300 מיליון שקלים, סכומים עצומים שהמטרה שלהם הייתה לחזק את המלחמה ב-BDS, מטרה שהיא חשובה כאן לכולנו, אבל מה? המשרד שאמון היה על הנושא הזה, כאמור משרד החוץ, לאורך כל התקופה הזו התקציבים שלו קוצצו וקוצצו עד כדי כך שהיום מערך החוץ של מדינת ישראל נמצא ממש בסכנה. משרד החוץ נאלץ לסגור שגרירויות ונציגויות של המשרד בחו"ל, הרבה מהעובדים של המשרד מועברים או עוברים למשרדים אחרים או פורשים, אנחנו מאבדים דיפלומטים יקרים, יותר ויותר עובדים עוברים להיות עובדים בשירות של בסך הכול שנתיים, כעמ"י, מה שאומר שאנחנו בכלל לא מרוויחים שום דבר מההכשרה שלהם, כי שנייה אחרי שהם מסיימים את ההכשרה ויש להם אולי שנת ניסיון הם כבר עוברים לתפקיד אחר, מאחר שהם לא מחזיקים מעמד. כל תקציב הפעולות של משרד החוץ קוצץ עד כדי חוסר תפקוד ובשעה הזאת התקציבים האלה הועברו למשרד שלך, השר ארדן, בסכומים מאוד - - -
אני רק בעדינות אומר, במקרה הטוב אני מייחס לכל מה שאת אומרת חוסר ידע וחוסר הבנה. הייתי יכול להגיד שקרים כי העברנו לך אתמול נתונים ואת מתארת נתונים שונים לחלוטין מהם.
אבל כיוון שאני לא מאמין שאת משקרת, אז אני אומר במקרה הטוב חוסר הבנה ואי ידיעת ה - - -
אני מיד אעבור ממש על הנתונים. מה שקרה תוך כדי שאנחנו קיימנו פה את הדיונים זה שהמשרד לנושאים אסטרטגיים ביקש להעביר חוק מאוד מאוד חריג, שהוא אמור להחריג אותו לחלוטין מחופש המידע, כלומר אפס שקיפות לציבור בכלל. החוק הזה כבר עבר בקריאה ראשונה, לפני כמה זמן? שנה וחצי, כמעט שנתיים?
זה גם לא נכון להחריג מכל הדיווחים. או שאת רוצה ממני מידע, או שאת יודעת הכול ואת רוצה להגיד את ה - - -
ביולי 2017, לדעתי, שנה וחצי. רק בקריאה ראשונה, הוא עוד לא עבר ולא נכנס לספר החוקים.
כשהמטרה של החוק הזה, אמרו נציגי המשרד, וגם אתה ישבת כאן בוועדה ואמרת את זה: אנחנו עוסקים בפעילות רגישה, אנחנו לא יכולים לחשוף אותה לציבור.
במדינת ישראל יש משרדים וגופים שאמורים לעסוק באותה פעילות רגישה, ואנחנו כמובן מקבלים את זה שפעילות רגישה לא צריכה להיחשף, אבל לא היה נראה שככה הדבר בעניין המשרד לנושאים אסטרטגיים.
אתם טוענים שאתם כן מפרסמים דברים, למשל רשימת התקשרויות. רשימת ההתקשרויות שלכם מונה בסך הכול, אם כוללים את הסכום, לשנה האחרונה, לשנת 2018, קצת יותר ממיליון שקלים, בשעה שהתקציב שלכם הוא 150 מיליון שקלים באותה שנה.
זה לא התקציב שלנו וזה לא רשימת ההתקשרויות שלנו. אבל, עוד פעם, אני אציג את זה כשתאפשרי לי.
ההתקשרויות נמשכות על פני מספר שנים, אנחנו לא חוזרים עוד פעם לכתוב לך את אותה שורה כשהתחילה כבר ב-16' או ב-17', לצורך העניין אם ההתקשרות היא רב שנתית.
במקביל, וזה החלק האחרון של העניין הזה, נודע, לפחות מאמצעי התקשורת, שהמשרד עובד עם כל מיני גופים חיצוניים, מקבל את רשימות הנכנסים האסורים למדינת ישראל ומעכב אותם בגבול על בסיס מידע שהוא מקבל מכל מיני אתרי אינטרנט, שלא ברור איך משרד ממשלתי עובד איתם. גם על זה ביקשנו תשובה, עם מי אתם עובדים, מי הם הארגונים שאתם עובדים איתם בחו"ל. חלק אמרתם שאתם חושפים, את הרוב אתם לא מוכנים לחשוף.
ואז הגענו כאן בדיון לשאלה מאוד פשוטה. בתוך 300 מיליון השקלים של השנתיים האחרונות מה ההישגים של המשרד, איפה ההישגים מפורסמים לציבור. ישבו כאן הפקידים של משרדך ואמרו: אנחנו לא יודעים. שאלנו איך מודדים הישגים במשרד ואיזה דין וחשבון יקבל הציבור על הנושא הזה, בכל זאת סכום עצום של כספי ציבור. שום דבר. המשרד כן מוציא כסף על פרסומות ב'ידיעות אחרונות', ב'ישראל היום', במאקו בערוץ 2, לא קוראים לזה ערוץ 2 יותר, במאקו, בג'רוזלם פוסט, ב- Times of Israel ובעוד ועוד מערכות תקשורת. גם בחו"ל הוצאתם סכום מאוד מאוד גדול. כן מוציאים כסף על פרסומות, רוצים להראות לציבור כל מיני דברים, או לפרסם את המשרד, לפרסם את השר, אבל לא מוכנים לתת לציבור דין וחשבון על מה אתם עושים, ככל משרד אחר.
השאלות שלנו הן פשוטות, אנחנו הזמנו אותך לכאן היום ונשמח מאוד לקבל תשובות וגם לסגור את סשן הדיונים הזה, ברגע שנקבל את התשובות האלה, מאחר שגם אנחנו מאמינים שמטרתנו משותפת. מה הן יתר ההתקשרויות של המשרד, מעבר למיליון שקלים בשנה האחרונה, ואיפה כל ההתקשרויות האחרונות של 2018? 'קלע שלמה', אותו מיזם משותף, מה התחולל במיזם הזה בשנתיים האחרונות ולאיפה מועברים הכספים משם, כמה כסף קיבלתם מגורמים פרטיים או מממשלות אחרות, שהם אמורים להתאים למצ'ינג של הדבר הזה? עם איזה ארגונים אתם עובדים, מאיפה אתם מקבלים את מקורות המידע שלכם ועל מי אתם נסמכים כשאתם עושים את זה? מה הם הקריטריונים לכניסה לישראל בהתאם לאותם מקורות מידע ואיפה הם מתפרסמים. אם יש תשובות לכל השאלות האלה ולתקציב - -
תודה. טוב, תודה לך על ההזמנה, אני מאוד שמח שהמשרד לנושאים אסטרטגיים על כל סדר גודל 30 עובדיו הוא כל כך מעניין - - -
סדר גודל של עשרות עובדים, תלוי את מי סופרים. אני מדבר על גורמי מקצוע ואחרים ואת יכולה לספור עוד ועוד תקנים, זה בסדר. לעומת משרד החוץ, אני מתכוון, שאין לי ספק שעשית לגביו בערך שבעה דיונים לפחות על השקיפות בעבודת המשרד.
קיימנו עליהם מספר רב של דיונים וגם ראינו את התקציבים שלהם ונכנסנו לתוך העניין הזה, ואפילו גם התקיים פה דיון עם המנכ"לית שלך ועם מנכ"ל משרד החוץ במשותף.
כן, זה כמובן בהקשר של המשרד לנושאים אסטרטגיים. אז כפי שאמרתי, אני שמח שהמשרד שלי כל כך מעניין את הוועדה שזה הדיון השישי, שביעי, שהוועדה מקיימת לגביו. אבל מה שבכל זאת מקשה עליי להשתחרר מהתחושה שחוץ מהעניין בשקיפות של המשרד יש גם איזה שהוא עניין פוליטי, אולי משמאל, בפעילות של המשרד, הרי בסופו של דבר אי אפשר להתעלם מכך, ויש פיל בחדר, אנחנו נשים אותו כבר בהתחלה במרכז השולחן, כאשר הטענה העיקרית של השמאל זה שבלי ויתור על שטחים אז ישראל תהיה - - -
לא, אני לא מנסה להכפיש אף אחד, אני מנסה להציג מה התחושות שהעיסוק המופרז של הוועדה ושלך באופן אישי במשרד יוצר. גם ראינו את דברייך - - -
כשאת מעליבה עובדי ציבור, כשאת כותבת על עובדי מדינה, שלא יכולים לדבר אלייך בשפה הגסה שאת מדברת אליהם, את והגולשים שמקללים אותם אחרי הפוסטים שאת מעלה, אז קשה להשתחרר מהתחושה שהעיסוק שלך במשרד הוא עיסוק פוליטי, ולמה הוא פוליטי? כי בסופו של דבר קם משרד לוחמני ששינה את המדיניות, בין היתר של משרד החוץ, ועבר מהגנה להתקפה, לא לקח שקל - - -
לא המצאת את הדמגוגיה בהגעתך לכנסת, היא הייתה קיימת גם לפנייך וגם אני יודע להשתמש בה. אולי את לא רגילה. אני אגיע לתקציב, אבל את תאפשרי לי להגיד גם את ההקדמה שלי, מה לעשות?
עוד לא נתת שלושה משפטים. אני אגיע – תראי, את טועה כל הזמן, כולל במספרים שהועברו אלייך אתמול בכתב.
כיוון שיושבת ראש הוועדה התייחסה לעמדתה הסובייקטיבית על כן הישגים ולא הישגים וכן שקיפות ולא שקיפות - - -
אז אני מוכן להתייחס לזה ורוצה להתייחס, אבל אני אתייחס רק אחרי שאני אציג - - -
נכון, זה חלק מהעובדות. אז אם רוצים אני אדבר ואם לא, אפשר לפזר את הדיון.
טוב שכך בדמוקרטיה. אני יודעת שאתה רוצה שכבר לא תהיה פה דמוקרטיה, אבל לגיטימי בדמוקרטיה שאופוזיציה וקואליציה חושבים שונה ובכנסת התפקיד שלנו לבקר ולפקח על עבודת הממשלה.
תראי, זה לא חדש שהשמאל הליברלי, תמיד אין לו קשב לשמוע את היריבים הפוליטיים שלו. אני מודע לזה.
אני מודע לזה, הוועדה היא ועדה בראשות האופוזיציה. אם אתם רוצים לשמוע ולקבל נתונים, אני אשמח לתת אותם. יהיה לכם קשה כי לפני זה תצטרכו לשמוע חמש דקות שאתם לא אוהבים, אבל אם אתם מסוגלים, בבקשה. אם לא, אז אני לא חייב להגיע לנתונים.
לא, אני לא מוכן לעבוד תחת טיימר שלך, עם כל הכבוד. אם את רוצה אני אדבר ואם לא, לא חובה.
מאה אחוז, אז את יכולה לומר בסרטון שבוודאי תערכי לאחר מכן לעוקבייך שנתתי נאום פוליטי.
מאה אחוז, אבל יש לך גם עורך וידיאו שלאחר מכן יערוך מה שנוח לך, אנחנו מכירים את השיטה, ותוציאי מה שפחות מתאים לך.
אין לי כוונה להתחיל בתקציב לפני שאני אתן את ההקדמה על פעילות המשרד ועל מהות המשרד, כי יש לי תחושה שאו שאת לא מבינה אותה או שאת לא רוצה להבין אותה, וצריך לטפל באחת משתי הבעיות הללו לפני שמגיעים לנתונים.
ובכן, הקבינט המדיני ביטחוני, לאחר שבחן את פעילות משרד החוץ ולאחר שבחן את כל האופציות והגיע למסקנה שלאור העובדה שיש איום של חרם ודה לגיטימציה על מדינת ישראל, הוא החליט שראוי שיהיה משרד ייעודי שעוסק אך ורק במאבק בחרם. זו לא הייתה החלטה שלי, אף אחד לא העביר שקל מתקציב משרד החוץ אל המשרד שלי, אפשר לראות שגם כשליברמן היה שר החוץ או היו שרי חוץ אחרים אחורה, מעולם לא היה בפעילות הזו האזרחית כנגד החרם והדה לגיטימציה נגד מדינת ישראל, שהתחילה כבר לאחר ועידת דרבן, דומני ב-2001, או ב-2002, מעולם לא היה יותר מעובד אחד בשם אמיר אופק, אולי הייתה לו מזכירה, ומעולם לא היה תקציב פעילות של משרד החוץ בנושא הזה. כל הגידול בתקציב לטובת הפעילות של המשרד למאבק בחרם ובדה לגיטימציה זה תקציב תוספתי שאני במאבק שלי, מתוך הבנת חשיבות הנושא, הצלחתי להשיג למשרד הזה.
ובכן הקבינט המדיני ביטחוני החליט, לאחר בחינת כל האלטרנטיבות, שהדבר הנכון הוא לא להחליף אחד אחד מהשחקנים נגד החרם, לא משרד החוץ, שיש לו רגליים על הקרקע בכל המדינות, לא משרד הכלכלה ולא משרד המשפטים והתרבות ועוד, אבל כן צריך מישהו, בגלל שמדובר בזירות שקיימות בכל העולם ובזירות שקשורות להרבה תחומים, הזכרתי את משרדי הממשלה, צריך שחקן שיהיה מתאם ומתכלל של המאבק הזה בחרם ובדה לגיטימציה וגם יהיה לו תקציב שבו הוא יפעל, לא כגורם מבצע, לכן מדובר בהתקשרויות ושותפויות, אלא כגורם שמעצים את הפעילות של הגורמים האזרחיים שפועלים בתחום הזה.
כך נולד העיסוק של המשרד לנושאים אסטרטגיים, הקבינט תמך פה אחד מקצה לקצה, כל השרים, כולל שר החוץ הנוכחי, דרך אגב, בהחלטה הזו להטיל את המשימה של התיאום והתכלול על המשרד לנושאים אסטרטגיים.
אף אחד לא רוצה לפרק את משרד החוץ, למשרד החוץ יש תפקיד מאוד מאוד חשוב, אבל גם במשרד החוץ, אם תבחני את הדברים שנעשו בשלוש השנים האחרונות תראי שנעשו פעולות שלא היו בעבר. נמצאים פה בחדר הזה כרגע נציגים של ארגונים פרו ישראליים ששנים רבות נלחמו כנגד החרם על מדינת ישראל, ואם תרצי תיתני להם זכות דיבור והם יספרו מה קרה מאז שהמשרד לנושאים אסטרטגיים ואני התחלנו לעסוק בנושא הזה.
אתה מדבר על הארגונים שאיתם יש לכם התקשרויות? ישיבת 'אש התורה' ומתיישבי שומרון עסקו במאבק בחרם?
ודאי, עד היום, מה זאת אומרת? הם אחד היעדים המובילים והעיקריים למאבק בחרם.
ודאי. לא בדיעבד, אני לא נותן לאף אחד בדיעבד. יש ועדה מאוד מסודרת של משרד ראש הממשלה, עם - - -
לא המצאנו שום ארגון לטובת התקשרות. תמיד יש כללים, יש כללים מאוד ברורים, שצריך שנתיים, נדמה לי שנתיים, אבל יש כללים משפטיים מאוד ברורים - - -
להרבה מאוד ארגונים – עוד פעם, גם אם השם שלהם נראה לך מוזר למיליה הפוליטי שלך - -
לא, זה תנאי לתמיכה לכל עמותה כדי לקבל תמיכה מהמדינה. בתור מי שהייתה יושבת ראש עמותה, צריך להיות שנתיים - - -
תנאי הכרחי, אך לא מספיק, להוכיח פעילות שנתיים בתחום העשייה הספציפי. לא כללי, לא שהעמותה קיימת. האם הייתה פעילות? השאלה נורא ברורה.
עוד פעם, יש ועדה שיושבת בה היועצת המשפטית של המשרד ויושב חשב משרד ראש הממשלה ויושבת מנכ"לית המשרד והם פועלים לפי כללים משפטיים מקובלים.
אני לא זוכר לגבי כל ארגון שהמשרד תומך בו מה היה רקע לתמיכה - -
- - אבל כל ארגון שהמשרד תומך בו מציג את הפעילות שלו ומציג את הפרויקטים - - -
אבל, גלעד, אני באמת שואלת, זו שאלה לגבי שוויון, אני לא אומרת פה למי תעביר ולמי לא, אבל שוויון בתמיכות התקציביות, אין בעוטף עזה, בגליל, בגולן, אף ארגון שעוסק במאבק ב-BDS?
זה תלוי מי פונה ומי יוזם את ההתקשרויות. יש בבקעת הירדן ויש לנו התקשרות איתה.
אגב 'אש התורה', אם אני זוכר נכון, אז אולי ארגון הסברה fellowship קשור אליהם ויכול להיות שהפרויקט הזה היה במסגרת הפעילות הזו של 'אש התורה' ולכן הרישום הוא רישום של מי זה הבעלים של העמותה, אבל זה לא מלמד שהפעילות קשורה דווקא לתורה או ללימוד תורה. לפעמים הרישומים הם מטעים.
יש התקשרות עם הסוכנות היהודית ויש התקשרויות עם ארגונים כאלה ואחרים שלפעמים לא רוצים שהשם שלהם יופיע כי זה פוגע בפעילות שלהם ולכן אנחנו מבקשים אישור לפי חוק, לפי חוק חופש המידע, להחריג אותם מפרסום השם. אבל כל התקשרות של המשרד, אלא אם כן יש לה החרגה משפטית, עולה במנו"ף של משרד האוצר ומפורסמת לציבור.
נכון, כפי שלא היית רוצה שממשלה זרה תתמוך בארגון ישראלי מבלי שהדבר הזה יהיה שקוף, או בכלל, לפי החוק שהממשל העבירה, אז אותו דבר גם פה.
בואו נעשה סדר. אלה בדרך כלל לא מיזמי תמיכות רק, אלא גם מיזם משותף, ושוב אני אומר, אין לי כוונה, אתם רוצים? יש כאן את היועצת המשפטית, היא תסביר לכם את כללי ההתקשרות. אני לא עובד כיועץ משפטי של המשרד - - -
לא, תסביר אתה מה המטרה, איך אתם בוחרים. בגדול, לא עכשיו כל כלל וכלל, אין לי בעיה גם לשמוע את זה לעומק, איך בוחרים את אותם ארגונים, מה הפעילות הנדרשת. הוכחת פעילות נדרשת כדי לשתף פעולה עם המשרד שהם יהיו סוג של הפרוקסי של המשרד. זו השאלה, שאלה נורא פשוטה.
כפי שאני מסביר, למשרד יש עניין להעצים את הפעולות הקיימות של ארגונים במאבק כנגד החרם והדה לגיטימציה.
תן דוגמה, אפילו בלי שם, של ארגון כזה, מה הוא עושה או מה הוא עשה שנתיים לפני שהתחברתם איתו למיזם משותף, שלכן התחברתם.
אז אם יש למשל ארגון שמביא משלחות של משפיענים למדינת ישראל ואנחנו חושבים שהמשלחות הללו זה דבר מבורך וזה מתחום שאנחנו רוצים להעצים או להגדיל את כמות המגיעים למדינת ישראל, שיחוו כאן את מדינת ישראל וכתוצאה מכך גם יקבלו את הפרופורציות הנכונות לגבי מה שקורה כאן. אז אנחנו יכולים לייצר התקשרות עם אותו ארגון ולתמוך בהבאת משלחות בהיקף גדול יותר. אם יש ארגון ששולח שליחים לארצות הברית וחלק מהפעילות שלהם - - -
לא, אבל לא שאלנו 'אם', השאלה אם הארגונים האלה, זה מה שהם עושים. שאלנו ספציפית על הארגונים שקיבלו מכם כסף, מה הם עשו בשנתיים לפני.
כל אחד עסק בתחומים, אנחנו בוחנים, הוועדה הזו – אני אתן לך דוגמה. מכבי, ארגון מכבי העולמי, יש לו פעילות שהוא מארגן כנסים ברחבי העולם לתמיכה במדינת ישראל. הם באו בהצעה של מיזם משותף לעשות סדרת כנסים משותפים, בין אם זה בדרום אפריקה או במדינות אחרות שהמשרד השתתף בהם.
או אני אתן לכם עוד דוגמה, לשכת עורכי הדין רוצה ליזום כנס למאבק בחרם במסגרתו היא תביא מאות עורכי דין מרחבי העולם - -
- - לסמינר של מספר ימים, שבו אנחנו נדון בכלים משפטיים למאבק בחרם וכו' וכו'. אז המשרד תמך בהתקשרות הזו.
אם האוניברסיטה העברית מביאה לפה סטודנטים, היא יכולה לקבל על זה – היא מביאה סטודנטים מכל מדינות העולם, היא יכולה לקבל על זה תמיכה?
דרך אגב, אני זכיתי לביקורת על כך שנפגשתי עם המנכ"לית של ג'יי סטריט בישראל כדי לבחון אפשרות לשיתוף פעולה, בהנחה שהסטודנטים של ג'יי סטריט מוכנים להסביר בקמפוסים בארצות הברית למה חרם על הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון זה לא הכלי הנכון. לצערי התברר שג'יי סטריט כנראה לא מדברים בקול אחד ויש כנראה גם חלקים נרחבים בג'יי סטריט שחושבים שחרם או חרם על יהודה ושומרון זה דבר לגיטימי.
זה ועוד איך BDS וזה בדיוק הפער בינינו לביניכם בהקשר הזה. חרם על יהודה ושומרון או על בקעת הירדן או על רמת הגולן הוא דבר פסול, הוא דבר בלתי מתקבל - -
- - והוא דבר שיביא לכך שהעמדה הפלסטינית תתקבל בלי צורך שהם יעשו שום דבר, ולכן אם אתם חושבים - - -
הנה, זה, אני שמח, תחשפו, תוציאו את זה. תוציאו את זה. הרי זו המטרה.
- - בשום מקום מעבר לקו הירוק ושחברות הסלולר לא יספקו קליטה סלולרית. זה בסדר.
זה בסדר שחצי מיליון אזרחים שגרים בחוק יהיו בלי שירותים מטעם ממשלת ישראל.
סודה סטרים זו דוגמה טובה לחרם על יו"ש שגרם לאובדן מקומות עבודה ל-500 פלסטינים.
לא, אבל יש שאלה יותר טובה. אם השר כולל חרם על ההתנחלויות במסגרת BDS, אז מדוע ממשלת ישראל חתומה על הסכמי סחר עם כל מדינות המערב שבהם יהודה ושומרון מוחרגים מההסכם? האם ממשלת ישראל תומכת ב-BDS?
אז אני אסביר לך. כי כאשר מדינות אירופאיות מוכנות להעביר כספים למדינת ישראל, למשל לטובת תמיכה באקדמיה או במדע, אז אנחנו לא יכולים לקבוע עבורן האם הם יתקצבו גם פעולות ביהודה ושומרון.
כשאני כממשלה קובע איזה שירותים אני אסכים או לא אסכים שחברות ישראליות או חברות יספקו ביהודה ושומרון - - -
אני חלק מהממשלה ומותר לי גם לחלוק על דברים שקרו בממשלה, אבל עדיין אני יכול להבין את ההבדל בין זה שמדינה אירופית או האיחוד האירופי נותן כסף למדינת ישראל והוא לא רוצה לתת כסף לפעולות ביהודה ושומרון, אני חושב שזה לא בסדר ואני מבקר אותם על כך, אבל זה לא בשליטתי, לבין דברים - - -
זה לא שונה מהותית ולכן אני אלחם נגד החלטות של airbnb ואיפה שאני יכול להשפיע - - -
ואיפה שאני אוכל להשפיע, שגופים, חברות וממשלות לא יחרימו את חצי מיליון ומעלה תושבי יהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן ובקעת הירדן, אני איאבק נגד חרם כזה. חרם בעיניי זה לא כלי לגיטימי נגד מדינה דמוקרטית.
אבל אתם עצמכם לא החלתם את החוק שם. אתם לא החלתם את החוק שם, אתם עצמכם מחרימים, החוק לא חל - - -
איפה שהוא בעורף תיזכרו שזו ועדת השקיפות ולא ועדת הפוליטיקה - - -
חבל שלא הצביעו לך לראשות האופוזיציה, אני רואה שאת יכולה לאחד את כולם.
זה לפרוטוקול. השר אמר שיש טעויות שלנו בעניין התקציב ואני מבקשת שרגע נעמוד על הטעויות ונבין במה מדובר.
27 מיליון שקלים במזומן ו-90 מיליון הרשאה להתחייב. אנחנו שלחנו לך אתמול טבלה - - -
מנכ"לית המשרד ישבה פה לפני שנה ואמרה שהתקציב עומד על 180 מיליון שקל, זה בפרוטוקול, בנוסף במכתב, אותו מכתב ששלחתם אתמול בערב, זה בפרוטוקול, אותו מכתב ששלחתם אתמול בערב, אתם כותבים שסך הפעילות של המשרד משנת 2016 הוא 262 מיליון שקלים, מתוכם 70 מיליון שקלים ששולמו בפועל ועוד 192 מיליון שקלים שאנחנו מחויבים עליהם. מתוך ה-192 האלה יש 126 מיליון למיזם המשותף 'קונצרט'. שיניתם, לא הבנתי את שינוי השם, זה בעצם מיזם 'קלע שלמה'. הדרך שהמיזם הזה היה אמור לעבוד, שאתם אמורים לגייס תרומות בסדר גודל של 128 מיליון שקל והממשלה עושה על זה מצ'ינג, על כל שקל.
בדיוק נכנס יושב ראש המיזם. קודם כל לגבי מה שאמרה או לא אמרה מנכ"לית המשרד, אני באמת לא מבין דבר אחד, הוועדה הזו היא ועדה שקמה מכוח החלטת ועדת הכנסת, כוועדה מיוחדת, יש לה צוות לוועדה, תקציבים זה הרי לא דבר שאפשר להסתיר אותו - - -
לא, לא רק שאנחנו חושבים, גם אני הייתי יושב ראש ועדה וכל יו"ר ועדה, אם הוא רוצה לדעת מה תקציב משרד, הוא לא צריך את השר, הוא לא צריך לעשות את כל השואו וההצגה כאילו שמישהו מסתיר משהו. הוא יכול לפנות לוועדת הכספים, הוא יכול לבקש מהסגל של הוועדה שלו, יביאו לו בהחלט מה אושר למשרד בכל שנה, אפילו יידעו להגיד לו מה מזומן ומה הרשאה להתחייב. אחת.
שתיים, המשרד הזה קם, הנושא הזה בעצם קם כנושא חדש שלא היה קיים ולכן אני לא חושב שאפשר לשפוט אותו בקריטריונים של משרדי ממשלה שקיימים עשרות שנים. כשקם משרד חדש, כשהוא צריך קודם כל לגייס כוח אדם - - -
אין פה שום ביקורת, אני מסביר את תהליך ההקמה של המשרד. קם פה גוף חדש שלא היה קיים קודם, הוא אושר רק בסוף 15', עוד לא עברו שלוש שנים. כידוע מאוד קשה לגייס כוח אדם לשירות המדינה במדינת ישראל. השנה הראשונה שלו הוקדשה לגייס כוח אדם. מה לעשות, בלי כוח אדם אי אפשר לבנות פרויקטים, אי אפשר לאפיין קריטריונים, אי אפשר לייצר שותפויות, וכשמדובר במשרד שרוב התקציב שלו לא אמור להיות מבוצע על ידי המשרד, אלא על ידי גופים שהוא מעצים אותם, דרך אגב, כולל משרד החוץ שקיבל מיליוני שקלים מהמשרד, למשל לטובת תערוכה שלו שנקראת Open a door to Israel, אני רואה את ארתור, הוא נמצא פה, הוא מכיר אותה - - -
לא תורמים, אנחנו גאים על שותפויות שיש לנו עם משרד החוץ, כזרוע הממשלתית ברחבי העולם, שאף אחד לא רוצה להחליף אותה. אני אישרתי עשרה תקנים לממן - - -
אני אישרתי עשרה תקנים לעובדים מקומיים בשגרירויות המרכזיות של משרד החוץ לטובת ריכוז הפעילות של המאבק בחרם, אני אישרתי מיליוני שקלים לשגרירות בבריטניה כדי לייצר פסטיבל תרבות לונדון-תל אביב, אני אישרתי מיליוני שקלים לתערוכת הדלתות לפתוח דלת לישראל.
כי זה לא קרה מעולם כשמשרד החוץ היה אחראי על הנושא וזה כן קרה מאז שיש משרד שדוחף את הפעולות למיקוד במאבק בחרם וחשיפת - - -
אז אני אגיד, ב-2016 התקציב היה 27 מיליון שקלים במזומן ו-90 מיליון שקלים בהרשאה להתחייב. ב-2017 התקציב היה 46 מיליון שקלים במזומן ו-128 מיליון שקלים בהרשאה להתחייב.
תיכף אני אענה, כי זה קשור למיזם המשותף. ה-128 מיליון שקלים האלה ממשיכים ללוות אותנו כיוון שהיה רעיון שעדיין קיים ויש אכן עיכוב ביישום שלו, כיוון שהרעיון היה ללכת במודל 'תגלית' או 'מסע', ובעצם גם כדי לחסוך כספי מדינה וגם כדי לעודד פילנתרופים לשים מכספם על הנושא הזה, כי בסופו של דבר החרם על מדינת ישראל כמובן פוגע מאוד, או עלול לפגוע מאוד, במדינת ישראל, אבל הוא גם עלול מאוד לפגוע בקהילות יהודיות ברחבי העולם. אנחנו רואים סופרמרקטים של יהודים שמוכרים מוצרים ישראליים וחוסמים להם באלימות ובריונות את הכניסה אליהם, למשל בצרפת ועוד מדינות. לכן הרעיון הוא לנסות ולשתף כמה שיותר גם מיהדות העולם בתמיכה הכספית במאבק בחרם.
לכן היה רעיון לייצר שותפות במודל של 'תגלית', במודל של מצ'ינג בין כספי מדינה, שישוריינו לטובת זה בצד לבין פילנתרופים יהודים או פרו ישראליים שיירתמו לטובת הנושא הזה. המודל הזה, לקח לו הרבה מאוד חודשים לקבל את האישורים הרלוונטיים, גם המשפטיים, של משרד המשפטים, לקח הרבה מאוד זמן.
לקח הרבה מאוד זמן ולכן מה שאני מנסה לומר זה שלא שוריין כסף ציבורי חי, שמו בצד הרשאות להתחייב למשרד בנושא הזה, זה קם בחודשים האחרונים, נמצא כאן גם היושב ראש של ה - - - איפה מיכה מתחבא?
לכן תקציב המזומן של המשרד כל שנה, אתם יכולים לראות אותו, הוא היה 27 מיליון שקלים בשנה הראשונה, אחרי זה 46 מיליון שקלים, ורק ב-2019 הוא אמור לגדול ל-96 מיליון שקלים.
השר ארדן, בדוח שלכם, הדוח שלכם, בגלל זה אנחנו מבולבלים, לקרוא דוחות תקציביים אנחנו יודעים פה, בדוח שלכם מ-2017 כתוב שהתקציב שלכם ל-2017 עמד על 100 מיליון שקל במזומן, כאשר 47 מיליון שקל ועוד 50 מיליון שקל בתנאי ביצוע בפועל. זה נמצא מתוך הדוח שלכם. במכתב שאתם שלחתם אתמול חסרים 50 מיליון שקל.
אני מסביר. נכון, לכן הדוח הזה מבוסס על הסיכום התקציבי החתום עם משרד האוצר. אם הוועדה תרצה אני אעביר גם את הסיכום הזה.
משרד האוצר, כדי לא להוציא כסף ולחייב את אוצר המדינה או את התקציב, שלא ייראה שההוצאות היו גדולות עושה כל מיני תרגילים חשבונאיים עם משרדים. למשל הוא אומר אם אחוז הביצוע שלכם יעבור את ה-85% אתם תוכלו לבקש עוד 50 מיליון. אז המנכ"לית רשמה את ה-50 מיליון שקלים האלה כסכום שלכאורה עומד לרשות המשרד. כיוון שהמשרד לא עבר את אחוז הביצוע הזה, לא בגלל אנשי המשרד, אלא בגלל שאנחנו פועלים מול הרבה מאוד ארגונים שאנחנו תלויים בביצוע שלהם, דרך אגב לפעמים ביצוע בחו"ל, וכפי שהסברתי, המשרד הוא בשנותיו הראשונות, אז הכסף הזה למעשה לא נלקח מעולם מהאוצר ולא נכנס לתקציב המשרד. לכן הטבלה שהועברה אלייך אתמול זו הטבלה שמייצגת ומשקפת את תקציב המשרד כפי שהוא. זה הנתון.
יש לך פה נציג אוצר, דרך אגב? ההיגיון היה שאם את רוצה לדבר איתי על תקציב המשרד תזמיני נציג של האוצר ש - - -
לא, אבל זה לא יכול להיות. אני יושבת מול הטבלאות, זה לא נוח לך להקשיב, לא נוח לדבר על מספרים - - -
אז בבקשה. הוצאו במזומן, אתה כותב לי, על 2016 34 מיליון שקל, שזה התקשרויות גלויות, אבל אני פותחת במקביל את דף ההתקשרויות ובהתקשרויות הגלויות שלך ל-2016 פה אולי אנחנו מגיעים למיליון שקל בסך הכול. אז איפה ההתקשרויות הגלויות, היתרה של ה-34 שקל? אני לא יודעת. נותר לשלם 58 מיליון שקל של התחייבות, שילמתם את זה? לא שילמתם את זה? מול מי התחייבתם?
לציבור לא מגיע לדעת מול מי התחייבתם ומה ההתקשרויות הגלויות לכאורה האחרות שלא מופיעות בדף ההתקשרויות?
אז איפה אני אמורה – תספר לי איפה – יש פה עכשיו מחשב, בוא בבקשה ניכנס למחשב, כמו שאמורים לעשות עם כל משרד ממשלתי, נקליד התקשרויות ונראה מה ההתקשרויות שלכם.
מאה אחוז. אני חושב שאת מציגה את זה באופן מטעה. אם רוצים אפשר לקבל את כל הנתונים ואנחנו - - -
לא, אבל אני אומרת לך שאני מסתכלת על המסמך. במסמך אחד כתוב לי 34 מיליון שקלים התקשרויות גלויות, רק על 2016, במסמך האחר של ההתקשרויות הגלויות יש לי פחות ממיליון שקל, איפה עומד הפער? איפה מסתתרים פה 33 מיליון שקלים?
קודם כל אני לא יודע על מה את מדברת, זה לא משקף את כל ההתקשרויות של המשרד.
סוג אחד של התקשרויות זה התקשרויות גלויות וסוג שני של התקשרויות רגישות.
שמענו. אלה הגלויות, פה אתם כותבים, אתה רואה? התקשרויות גלויות, חוץ מהמיזם המשותף 'קונצרט', שם מדהים, אגב.
אני חושבת, גלעד, על כמה מעשים טובים למען מדינת ישראל וכמה מאבק אמיתי ב-BDS יכולנו לעשות ב-300 מיליון שקל.
אני חושב שאין לך מושג מה עושים בכלל, את פשוט מדברת מתוך חוסר הבנה מוחלט של כל המאבק.
כי אפילו את ההתקשרות, בבקשה, אתם כתבתם התקשרויות גלויות וזה ההתקשרויות ששלחתם והן לא גלויות. אז תסביר לי, על מה היו 33 מיליון שקלים.
מה שהם שלחו מפורסם באתר הוועדה. בבקשה, 2016, אתה יכול להסתכל ביחד איתי, 2016 ההתקשרויות שלכם, אני אקרא את זה, עם איסתא ישראל, עם 'ידיעות אחרונות', עם המרכז הבינתחומי.
קודם כל אני גם אחראי על המשטרה, אז אולי תגישי תלונה במשטרה על שגנבו כספים, אם זה מה שאת חושבת.
לפי הפוליטיזציה וההטיה שאת מציגה את הדברים אולי נגיע להקצנה כזאת.
כולם בשקט, גלעד עונה על מה קורה עם ההתקשרויות, היתרה של ההתקשרויות הגלויות, רק על הגלויות אנחנו מדברים עכשיו. 33 מיליון שקלים, איפה היא נמצאת?
אני לא עונה בצורה של חקירה. את רוצה, אני אענה לך בצורה - - -
קודם כל ודאי שיש לנו צורך שחלק מהדברים שאנחנו עושים כנגד מי שחפץ להשמיד את מדינת ישראל ומי שלא רוצה שמדינה יהודית תתקיים, ודאי שאנחנו מעוניינים להסתיר חלק ממה שאנחנו פועלים כדי לסכל את פעילותו. ודאי.
אני רק אגיד, מאחר שהשר ניסה לעשות - - - במקום לענות, ההתקשרויות הלא גלויות, שעליהן בכלל לא שאלתי כרגע הן 17.5 מיליון שקלים ועוד התחייבויות של 5.5. מיליון שקלים. על זה בכלל לא שאלתי, שאלתי כרגע על הגלויות, 34 מיליון שקלים ועוד 58 בהתחייבות, לאיפה הם הלכו?
מה זאת אומרת לאיפה הם הלכו? יש לך פירוט לאן הם הלכו, מה לא ברור?
כן, אבל ההתקשרות עצמה היא בהיקף הרבה יותר גדול. כמו ש - - -
אבל ההתקשרויות האלה נמשכות ויש להן בכל שנה הוצאה נוספת שאמור להתבצע מכוחם. לצורך העניין, אם למשל המרכז הרב תחומי ליזמות ומצוינות לבני נוער - - -
אבל המסגרת התקציבית איתו, בכל שנה שנלך קדימה תהיה הוצאה להתקשרות איתו.
אפילו אם אני הולכת איתך על זה, המרכז הבינתחומי קיבל פה ב-2017, כך שזה בכלל לא כולל את הנתונים שאני דיברתי עליהם.
אבל איך את אומרת מיליון? רק הוא כתוב כבר שני מיליון, רק לגבי התקשרות אחת.
אבל זה ב-2017, אני שואלת על 2016. אתה לא יכול להסתכל על המספרים לפני שאתה מנסה להכפיש? 2016, זה 2017. בבקשה נדגיש את זה, אתה רואה? זה 2017, לא מסתכלת על זה. עד 2016, מעלה, מכבי, כהן יונתן חיים, אני לא יודעת מה זה, ייעוץ, ייעוץ בתחום התודעה, כתוב. 'ידיעות אחרונות', איסתא, ישראל. כל אלה קיבלו ביחד, אתה רואה פה את הסכומים, זה מגיע פה בערך למיליון, אולי טיפל'ה יותר ממיליון שקלים. לזה התייחסתי. ולעומת זאת כאן בדוח שלך אתה כותב התקשרויות גלויות 2016 34 פלוס 58 מיליון שקל. אלה המספרים.
רק תענה לי על המספרים, אני ממש משתדלת – יש לי המון שאלות עקרוניות על המשרד, אני נאבקת ב-BDS, תסלח לי, לא פחות ממך, זו מטרה משותפת של כולנו כאן. במעט צניעות, בבקשה, אני רק מבקשת תשובות על המספרים האלה.
מתי? כמה שנים אפשר? אתה אומר שהוועדה מתכנסת ליותר מדי ישיבות בעניינכם וזה לא מוצא חן בעיניך - - -
זה מוצא חן בעיניי מאוד, להיפך, למה את מעוותת שוב את דבריי? אמרתי שאני מברך על כך שהוועדה מגלה עניין כה רב במשרד הזה. ההיפך, אני מאוד מאוד שמח.
לא, דבר בשם עצמך. דרך אגב, אל תהיה בטוח שהיא רוצה לעבור למשרדים אחרים.
גלעד, אני רוצה להגיד משהו. העניין נובע מזה שיש פה סכומי כסף בהיקפים בלתי מוכרים בכלל. יושב פה נעם כץ, סמנכ"ל ההסברה במשרד החוץ, הוא יגיד לך שב-150 מיליון שקל הוא היה הופך את כדור הארץ או מתהפך הנושא על הצד השני. יש פה סכומים מדהימים מבחינת ההקצאה של מדינת ישראל. זה יפה מאוד, אני מאוד מאוד מצדד במאבק ב-BDS - - -
אני, דרך אגב, מעולם לא מנעתי, לא מנעם ולא מארתור ולא מאף ממשרד החוץ לעשות פעילויות בתחום הזה.
אבל אין להם, אנחנו יודעים, אנחנו יושבים בוועדה אחרת, אנחנו רואים את מפת ההוצאות שלהם ואת היכולות שלהם, היא מוגבלת.
דרך אגב, היה שר חוץ, קראו לו אביגדור ליברמן, הוא היה במשרד, כמה שנים, ארתור?
לא זכור לי שזה הגדיל את תקציב המאבק בחרם או את כוח האדם לנושא הזה.
זה נושא מאוד מעניין, אבל אני עדיין מחכה לתשובה על התקציב. בואו לא נרפה מזה, כדי שאולי פעם אחת נוכל לסגור את סדרת הדיונים האלה שלא מקבלים עליהם תשובה.
פה לא מדובר אפילו בחלק החשאי, מדובר רק בחלק הגלוי. רק תגיד לי מה קרה עם התקציב הזה ב-2016, וזה רק עוד השנה הראשונה שאנחנו מתעסקים בה.
גלעד, די. עם כל הכבוד לפופוליזם, אני יושבת פה לידך, אתה מסתכל על אותם נתונים שאני מסתכלת - - -
אני לא אענה לך בצורה הזו, כי אני לא עובד אצלך. את מבינה? זה לא יעבוד.
אני עובד אצל הציבור ואני מרגיש מספיק טוב איך שאני עומד בפני הציבור ובינתיים הציבור נותן יותר אמון במה שאני מייצג מאשר במה שכולכם פה ביחד מייצגים, אז אני לא - - -
נתראה אחרי התוצאות של הבחירות הבאות לגבי ה-24. נתראה בקרוב, כמו שאומרים, אין בעיה.
אפשר, אם את רוצה. הפעולות של המשרד מתחלקות – תראי, זה לא מסמך אוצרי, את יכולה עשר פעמים - - -
זה לא מסמך אוצרי והחשבונאות שאת מנסה להתקטנן לגביה היא לא רלוונטית - - -
היא לא רלוונטית. את יכולה לסכום את כל מה שכתוב כאן בשנים שהמשרד קיים ולראות כמה כסף הוקצה למשרד הזה ולשים את זה – עוד פעם, את עושה כל מיני תרגילים חשבונאיים, מה נרשם ב-2016 טכני, או מה נרשם ב-2017, אין לזה שום משמעות מהותית. המשרד הזה, יש לו אנשים שמקבלים משכורת, למשרד הזה יש טיסות שהאנשים האלה עושים כי הם מארגנים גם כל מיני פעולות ואירועים בעולם - - -
המשרד הזה מתקשר דרך לפ"מ, לטובת קמפיינים ברחבי העולם. כל הדברים האלה לא מופיעים הרי בטבלת ההתקשרויות שאת מציגה כאן באופן שטחי.
המשרד הזה מזמין מחקרים, שגם הם לא מופיעים כאן בהתקשרויות, כי ביקשתם התקשרויות עם גורמים חיצוניים. המשרד הזה מעביר תקציבים גם למשרדי ממשלה. למשל משרד החוץ, כשאני מעביר למשרד החוץ העברה בין גגות לטובת פעולות של השגרירות שלו בבריטניה או לעשר שגרירויות בעולם, זה לא מופיע בטבלת ההתקשרויות הזו, ולכן אף אחד פה לא לקח שקל לשום מקום שהוא לא מטרת המשרד. המשרד הזה הוציא - -
- - את כל תקציבו בהיקף לא גדול, דרך אגב, לא מאות מיליונים ולא כפי שאת מציגה את זה, בטח לא לשנה אחת, ויש סכום אחד שמלווה את המשרד והוא לכאורה מראה כאילו יש פה תקציב גדול, שהוא 128 מיליון שקלים, שמהם יצאו רק מיליון וחצי שקלים, כיוון שזה סכום ששמור לטובת השותפות הזו, ארוכת הטווח, עם פילנתרופים תומכי ישראל כדי שלא נוציא את הכסף מקופת המדינה.
גלעד, זה לא אותו סכום. אני שנייה אחדד. יש פה משהו שאני חייבת להבין אותו כי אני ממשיכה לשמוע - - -
עוד רגע תגיד שאנחנו גם ממומנים על ידי גורמים זרים פה. שנייה, אני מבקשת שוב, עשיתי רק חמש יחידות מתמטיקה, יכול להיות שזה לא מספיק.
אנחנו רק רוצים לדעת איפה הוא, זה הכול, אף אחד לא אומר שום דבר על זה ש - - -
לא שאלתי על הוצאות התפעול, הוצאות התפעול זה עשרה מיליון שקלים. לא שאלתי על התקשרויות לא גלויות, זה 23 מיליון שקלים, לא שאלתי על העברות למשרדי ממשלה אחרים, כולל משרד החוץ, שזה 9.3 מיליון שקלים, לא שאלתי על המיזם המשותף 'קונצרט' שזה 128 מיליון שקלים, שאלתי שאלה פשוטה, על ההתקשרויות הגלויות בלבד, 92 מיליון שקלים בסך הכול לשנים האלה מאז 2016, רק על זה שאלתי. איפה אפשר למצוא את מסמך ההתקשרויות שלכם, בלי העברות למשרד החוץ, בלי הוצאות שכר, לא דיברנו על זה שהעובדים שלכם כמעט כולם נכנסו בפטור ממכרז, גם על זה לא שאלתי - - -
אני אשאל מיד, אבל בוא נסיים דבר דבר. 92 מיליון שקל של התקשרויות גלויות, רק אלה שאינן רגישות, איפה אזרחי ישראל יכולים לראות מה עשיתם בכסף הזה?
אין לינק. אין לינק. יש לינק לחלק מההוצאות של המשרד, בגלל המאפיינים שלו. כשאת תראי לי איפה יש לינק להוצאות השב"כ והמוסד אני אראה לך איפה יש לי - - -
תראו, חבריי משמאל, אתם יכולים להתרגז עד מחר. במדינת ישראל יש חוק - - -
כי זה לא עניינה, אני לא חייב להסביר לו, כי הוא פוליטית לא רוצה שאני אפרסם ואגייס את אזרחי ישראל למאבק בחרם - -
- - לצורך להיות שגרירי הסברה של מדינת ישראל זה תורם למאבק בחרם ברחבי העולם.
יש פה את אילה, שזה תפקידה במשרד, ואם את רוצה את יכולה לשאול אותה.
אתה מדבר פה כמה שאתה רוצה, דברים פוליטיים בעיקרם, שאין להם שום קשר לשאלות התקציביות שאני שואלת - - -
אני חייבת לציין משהו, שכשהדיון נסב סביב מספרים לפעמים אנשים נוטים להתבלבל בין תקציב מזומן לתקציב הרשאה, מה קורה בכל שנה. אני רוצה קודם כל לתקן אותך ולומר לך שהטבלה לא מתייחסת ל-2016, היא מתייחסת לכל הוצאות המשרד מ-2016. זה דבר אחד.
דבר שני, כשאנחנו צירפנו לך במסמך מספרים לגבי ההתקשרויות הגלויות, כשמן כן הן, הן גלויות. הטבלה - - -
רגע, שנייה, סתיו. הטבלה שצורפה לך היא טבלה שמרכזת את עיקר ההתקשרויות הגלויות, זה גם כתוב במכתב, הכבדות במספרן. יש למשרד עוד התקשרויות גלויות שהוא עשה, כמו כנס, כמו משלחת אקראית, יש המון פעילויות אחרות שהן מסתכמות בסכומים מאוד קטנים - - -
אילה, שנייה, בואי נעבור דבר דבר. אתם אומרים שהעברתם ולא העברתם, אתם גם מזלזלים - - -
זה קצת לא נעים, כמות הפעמים שאני שומעת את המשפט הזה: את לא מבינה, את אולי לא יכולה לקרוא את התקציבים - - -
היא לא אמרה שאת לא מבינה. את דווקא כן מבינה, את בוחרת לא ל - - -
אני מפנה אותך לפסיקה של בג"צ, בעניין העתירה שהגשתי על השינויים בתקציב. תקראי שם מה חושב בית המשפט העליון על השימושים בתקציבים ואיך הם מנוצלים ואז נדבר על הבנה תקציבית. בבקשה, בהתקשרויות הגלויות ששלחתם, יש פה בסך הכול, מאז 2016 עד 2018, לא יותר משמונה מיליון שקלים. בהתקשרויות הגלויות ששלחתם.
שמסתכמת בהתקשרויות בסך 163 מיליון שקלים, שמתוכם בוצע 11.760. היא חלק מכל ההתקשרויות - - -
אני רק צריכה את העותק כדי להסביר לך, אז אם אפשר יהיה לצרף לה עוד עותק. יש לה את העותק הזה.
סליחה, אילה, את רוצה לעשות שיחה תקציבית? זה מה שאנחנו מאוד מאוד רוצים פה, בבקשה, אל תתעסקו פה בשטויות. אני לא דיברתי, לא על 'קלע שלמה' - - -
לא מתעסקים בשום שטויות. תקשיבי, הגב' שפיר, אם את מתכוונת שוב לבזות עובדי מדינה, אז אני לא מוכן שהיא תדבר. אני משחרר אותה, תדברי רק איתי. תחזרי לפוליטיקה, הרי זו המטרה.
אבל הצגת לי אותם כבר. אני קוראת מתוך המסמך שלכם. אני לא מחשיבה את המיזם המשותף לבקשת השר. הוא קודם ביקש, דיברנו רק על התקשרויות גלויות. אני לא מחשיבה - - -
אני לא מדברת עליו כרגע, אני לא מחשיבה רגע, לצורך הדיון הזה, את ההעברות למשרדי ממשלה, שהם 9.3 מיליון שקלים, לא את ההתקשרויות הלא גלויות, זה - - -
רק שאלתי על ההתקשרויות הגלויות. כשאתם סוכמים כ-92 מיליון שקלים, זה לא כולל את 'קלע שלמה', זה לא כולל את ההתקשרויות הרגישות, זה לא כולל את תפעול המשרד, שכר עובדים. רק על ההתקשרויות הגלויות 92 מיליון שקלים, רק הן, איפה אני יכולה לראות אותן?
אני עוד פעם אומרת, יש כאן טבלה שמסכמת את עיקר ההתקשרויות של המשרד עם ארגונים, כולל 'קונצרט', 'קלע שלמה'. אם אני מוציאה אותו מהטבלה הזו נשארים 35, 36, אני לא סכמתי בדיוק, מיליון שקלים שהלכו על התחייבויות לארגונים שאנחנו עובדים איתם, שמתוכם חלק מהכסף כבר יצא וחלק מהכסף עוד נותר לשלם בגלל קצבי הביצוע שלהם. המספרים, אין כאן - - -
כל הנתונים יוצאים מתוך המערכת הכספית. אין כאן מניפולציה על המספרים, יש כאן מספרים שמסתכמים.
אם את רוצה אפשר להיכנס ללינק של חוק חופש המידע ולראות את כל הפעילות ואת כל ההתקשרויות, גם אלה שלא מצוינות כאן בגלל שהן בסכומים קטנים.
עוד פעם, הטבלה שמפורטת לך במסמך מפרטת לך את ההתקשרויות בחלוקה לגלוי וללא גלוי, כי על הגלוי אנחנו יכולים לדבר.
זה לא 163, כי 'קונצרט' זה 128 ועוד 92 להתקשרויות הגלויות וזה לפני ההוצאות האחרות של המשרד.
זה מאוד מבלבל, בגלל שאנחנו מדברים על מספרים במזומן ובהרשאה ואנחנו מדברים על מספרים בהתחייבויות וב - - -
אבל אני שוב אומר, אם יש לי התקשרות עם ספק הנייר של המשרד - - -
והטונר והטיסות והדלק וכו', אז זה היה מגיע לחמישה עמודים, מה לעשות?
אבל זה לא כתוב פה, הטונר והספק לא מגיע ל-60 מיליון שקל. עיסאווי, רצית לשאול שאלה על 'קלע שלמה'?
מי תרם עד כה. הקרן, איך כתבת את שמה? הקרן המרכזית לישראל תרמה ל'קלע שלמה' 2.56 מיליון. אותה קרן תרמה ל'אם תרצו' ותרמה למימון פעילות בבתי משפט של טרוריסטים כנגד פלסטינים.
לכל מי שעולה פה לטרור, אם זה ערבי או יהודי. מי שעשה את דוובשה זה טרוריסט, אדוני, בסדר?
אז על שאלתך, אני שואל, שתי הקרנות, הקרן המרכזית לישראל, שתרמה 2.56 ל'קלע שלמה'. אותה קרן מממנת את 'אם תרצו', מממנת את העמותות של ההתנחלויות, ואתם מבוססים עליה. רק שנבהיר. אלה הקרנות שאתם בונים עליהם?
אנחנו לא בונים על אף אחד. כפי שאמרתי לך, כפי שהסברתי, היה רעיון, שלי דרך אגב, להקים מיזם משותף של חברה לתועלת - - -
לא קרה לו כלום, הוא עדיין בשלבים של הקמה, נמצא כאן, אם תרצו, יושב ראש החברה לתועלת הציבור כשהרעיון הוא, כפי שאמרתי, לגייס תורמים מהעולם הפרו ישראלי כדי לא להוציא רק - - -
קודם כל, כפי שאמרתי לך, גם אנשים שנלחמים נגד חרם על ההתנחלויות הם אנשים שבהחלט יכולים ורצויים כשותפים.
זה ברור, לכן הביקורת הזאת היא פוליטית, היא לא קשורה לשקיפות.
רק הזכרתי קודם שהבירוקרטיה המשפטית עיכבה בחודשים רבים את האישור הממשלתי והקצאת או שריון התקציב למיזם הזה ולכן זה ליווה את תקציב המשרד, כאילו שהוא גדול, אבל הוא לא באמת כזה גדול, כי הכסף הזה אמור להיות מנוצל, שקל מול שקל, מול כספי תורמים שאנחנו עכשיו באמת פועלים לגייס אותם.
לא, זה לא קשור. את שואלת על ה-128 מיליון שקלים? שמתוכם עד כה נוצל מיליון וחצי שקל בלבד.
כן. בתקציב המשרד שלנו הוא נשמר, בתקווה שהוא לא יילקח על ידי האוצר.
אני רציתי לומר כך. אני חושב שמדינת ישראל צריכה להילחם ב-BDS, זה דבר מגונה בעיניי, זה לא רק עניין של התנחלויות, ה-BDS מופנה כלפי מדינת ישראל כולה, לא רק לגבי ההתנחלויות. אני אומר פה לחבריי, שלא תחשבו - - -
אז זה לכולם. אתם חרדים אולי יותר להיבט הזה, אני אומר באופן כללי. עכשיו, השאלה שמפריעה לי, אמרתי קודם, באמת זה סכומים עצומים שניתנו לכם - - -
כל התקציב של המשרד במשך שלוש שנים, כמובן אתם עושים חישוב רב שנתי, אנחנו מדברים על תקציב 200 ומשהו מיליון שקל במשך שלוש שנים, כלומר בממוצע פחות מ-100 מיליון שקלים בשנה.
קרו המון דברים. עשרות מדינות בארצות העבירו חוקים נגד חרם, חשבונות של ארגוני חרם נסגרו באירופה, מספר ההחלטות - - -
לא, אני מדבר רק – בלי פוליטיקה, אני מנסה לא להידרדר אליכם. מספר החלטות החרם בקמפוסים ירד באופן דרמטי - - -
אנחנו חושפים את הקשרים באמצעות מחקרים בין ארגוני חרם לארגוני טרור. אנחנו עושים הרבה מאוד פעולות שמצרות את צעדיהם. אם באמת אכפת לכם - - -
נכון, אתם רוצים שאנחנו נחשוף בפני מי שחפץ שלא תהיה כאן מדינה יהודית, נחשוף את כל שיטות הפעולה. אנחנו לא נעשה את זה.
גלעד, יש פה משהו - - - אני חייבת רק לומר, נעשה נזק, המאבק ב-BDS הוא מאבק שהוא חשוב לכולנו כי מאחורי ה- BDS - - -
המאבק הזה, שהוא מאבק חשוב, כי באמת מאחורי ה-BDS עומדים ארגונים אנטישמיים שהם לא מאמינים בזכות קיומה של מדינת ישראל בכלל.
אבל המאבק הזה, כשהוא נעשה בצורה לא נכונה, הוא גם עלול להביא לנזק. כשאנחנו רואים בסוף, כשהכותרות בחו"ל הן כותרות שמופנות נגדנו בגלל פעילות לא נכונה, שהתבססה לפעמים על - - -
כי עד לפני שלוש שנים כל הכותרות היו בעדנו, נכון? זה כמו בערך להגיד שאם יש פיגוע טרור שהצליח צריך לבטל את צה"ל ושב"כ ולא צריך אותם. איזה שטויות, באמת. מה, ציפית שבשנתיים כל העולם עכשיו יתגייס בעדנו, כשאתם כל היום מסבירים - - -
דה לגיטימציה, כשמרצ מותחת ביקורת על צה"ל והפעילות שלו בגדר ברצועה אתם עוזרים לארגוני החרם. חד משמעית.
אז אתם לא תפעלו נגד הלגיטימציה ואז תגלגלו עיניים איך זה שיש כותרות בעולם נגד ישראל.
כשאתה עוצר יהודים, כשאתה עוצר עיתונאים יהודים פה בנתב"ג, ולא נותן להם להיכנס לחגוג בר מצווה, אתה עוזר ל-BDS.
הנה, כשאת הולכת לבקר ראש ארגון שמפוצץ הרצאות של מרצים ישראליים, כשאת הולכת לבקר פעילה פלסטינית שסותמת את הפה לסטודנטים בקמפוסים, אז אל תתפלאי שיש כותרות נגד ישראל.
בג"צ כבר הודיע לך שטעית בענק בעניין הזה, כי היא באה - - - היא פה באוניברסיטה והיא אומרת שהיא תומכת במדינת ישראל והיא לא תומכת BDS.
את זאת שמייצרת אותן. את משפריצה את הנפט על השריפות נגד ישראל ואז מתלוננת שיש שריפות.
ה-BDS מוביל בעולם עם סיסמאות של ארדן או ציפי חוטובלי ואיילת שקד. עם הסיסמאות האלה הולכים בעולם.
ב-ט', לא אמרתי ת'. ב-ט', אתה מסיט אותו מדיון חשוב על נושא שקיפות, על שימוש באמצעים וכן הלאה לצד האידיאולוגי - - -
כלפיך לא טענתי דרך אגב שום דבר מהטענות האלה, זה הופנה למרצ.
למיכל רוזין ומרצ. נחמן פועל למען מאבק בחרם, אנחנו שותפים בעניין הזה.
אז אני אומר שאנחנו באנו בוועדה הזאת, ולכן אני מכבד מאוד את העבודה של סתיו, כדי לבדוק איך אתם משתמשים במשאבים. אתם קיבלתם ממדינת ישראל, דבר שמאוד מפריע לי, איזה שהיא חסות של סודיות שהיא מוגזמת לפי כל קנה מידה. עצם העובדה שעשיתם השוואה, עשית בעצמך, בין המוסד, השב"כ - - -
מה זה משנה? לצורך העניין, אם יש מענה, מלכתחילה אני ביקשתי לקדם את החוק הזה כי הייתי מודאג מכך שהסעיפים של חוק חופש המידע שגם בו, כידוע לך, יש החרגות שמאפשרות, משיקולים שונים, בהם בטחון המדינה, רגישות ופגיעה בכל מיני אינטרסים חיוניים של מדינת ישראל, יש החרגות לחוק חופש המידע. ככל שאני מרגיש שהחוק הקיים מאפשר לי להפעיל את המשרד בצורה מספקת אין לי צורך ללחוץ על קידום החוק, שעדיין ממתין בוועדת החוקה.
אז טוב עשית, לא יכול להיות שיש פה 262.5 מיליון שקל, שזה הון תועפות, שהם לא יהיו שקופים וגלויים. אין שום דבר סודי בהתקשרות עם ארגון כזה או ארגון אחר, עם זרוע כזו או זרוע אחרת.
אז למה הסודיות הזאת נועדה? בעיקר לעטוף את תושבי מדינת ישראל באיזה תחושה של איזה ארגון מחתרתי שעושה הפתעות בעומק האויב.
ממש לא. זו רק תחושה שלכם ושל עיתון 'הארץ', חוץ מכם לא של אף אחד.
כל הארגונים שאתם עובדים איתם ושאת חלקם אני מכיר, אין שום סיבה להסתיר את התמיכה בהם. אין שום סיבה.
מאה אחוז, אבל אתם לא קובעים מה הרגישים. כשתהיו בממשלה, בעוד טריליון - - -
אתם תמיד בוחרים איזה חלק מהחלטות בג"צ או החוק נוח לכם. הנה, יושב פה היועץ המשפטי שלך - - -
ממש לא. אני מדבר הכי גלוי, ישר וחוקי ואת כל פעם לוקחת את זה לסיסמאות. כל שקל שאין לגביו דיווח - - -
'קונצרט'. למה אתם קוראים לו 'קלע שלמה' כשכבר לא קוראים לו ככה?
הרעיון הזה, אגב, עוד פעם, חוזר על עצמו כבר בפעם השלישית או הרביעית, גם משרד התפוצות התלהב מהרעיון של 'תגלית', גם הוא יאסוף מהקופה הזאת, מהקופה הזאת, מהקופה הזאת. אז אני רוצה להגיד לכם משהו, יהדות התפוצות היא לא פרה חולבת שכל הזמן באים אליה ומבקשים ממנה. אם מדינת ישראל רוצה לעשות משהו, שתעשה אותו בעצמה. השילוב הזה של כל השחקנים האלה הוא מיותר לחלוטין, יש לכם פה יותר מדי כסף, לפי דעתי, למשימות שלכם, אתם ודאי לא צריכים לגייס עוד פעם את יהדות העולם או כל מיני אנשים עשירים, שאני אף פעם לא יודע מה המוטיבציה שלהם, למה הם תורמים ומה הציפיות שלהם אחרי שהם יתרמו את מה שהם יתרמו. תעזבו אותם במקומם, את השחקנים הזרים, יש פה מספיק כסף. אם זה הכסף שלכם, אתם במצב הכי טוב שאני מכיר.
תודה. 'קלע שלמה' בשנתיים עכשיו, בין 2016 ל-2018 קיבלה שתי תרומות משתי קרנות, תרומות בסך שלושה מיליון שקלים?
אז קודם כל, גילוי נאות, אם יורשה לי, אני התנדבתי - - - שמי מיכה אבני, אני משמש יושב ראש של 'קונצרט' בהתנדבות, אני לא פוליטיקאי, אני לא עובד מדינה. קיבלתי מספיק טלפונים מאנשים שסיפרו לי על הפוסטים בפייסבוק שיזמתי בעצמי לבוא לפה, כי היו דיבורים על מה שעושים בלי שאף אחד טרח להתקשר אלינו ולשאול, מבין הנוכחים פה בוועדה.
מה שהביא אותי להתנדבות הזאת זה שלפני שלוש שנים אבי נרצח בפיגוע, פה בירושלים, אבי היה פעיל שלום שנלחם גם בארצות הברית וגם פה בארץ לזכויות האזרח, הקים בית ספר משותף ליהודים, מוסלמים ונוצרים ואחרי שהוא נרצח אני התחלתי להתוודע להסתה לטרור ומשם התחלתי ללמוד יותר לעומק את כל נושא ההסתה נגד ישראל וה-BDS ותופעת הדה לגיטימציה בכללותו.
התופעה הזו היא תופעה אסטרטגית שמסכנת לטווח ארוך את קיומה של המדינה. אני חושב שכולנו מכירים בזה. זו תופעה שקשורה בשורש גם לזרמים של אנטישמיות בעולם לאורך השנים וגם לחלק מאויבינו שרוצים בהשמדתנו. לאורך השנים הדבר הזה מתחזק, הוא מתחזק, כי זו תופעה שקשה להתמודד איתה. יש מאות מיזמים פרטיים שפועלים בעולם, בקהילות יהודיות בעולם ובקהילות נוצריות שרוצות להילחם בזה כי הם רואים בזה מוסרית דבר שפוגע והם רואים בזה גם דבר שמסכן את הקהילות שלהם בחו"ל, וגם פה במדינה, ואף אחד לא מצליח בהצלחה.
מה שאני ראיתי והסיבה שאני הצטרפתי לדבר הזה, זה ליצור איזה גוף שיעזור לכל הגופים האלה בחו"ל לעבוד בשיתוף פעולה יחד עם המדינה כדי להתמודד עם התופעה הזו. עכשיו, התופעה היא תופעה - - -
'קונצרט'. ברשותך, אני באמצע להסביר את הדברים. ישבתי בשקט ומדברים על הדבר הזה כבר שבע ישיבות, אז לפחות פעם אחת שתשמעו את הלוגיקה מאחורי הדבר ואת המהות.
כן, המיזם הוקם ונכנס למיזם משותף עם הממשלה כשהמטרה היא לאגד ביחד ארגונים פרו ישראליים ויהדות התפוצות ולהילחם בתופעת הדה לגיטימציה שזו תופעה שמדאיגה לא רק פה במדינה, אלא יהודים ותומכי ישראל בכל העולם ומטבע הדברים זה לא רק עניין של כסף, של תורמים מחוץ לארץ, זה עניין של שיתוף פעולה של ארגונים בחוץ לארץ והרצון לרתום את הגופים לעבוד ביחד.
המשימה היא השפעה כלל עולמית על התודעה לגבי ישראל. זו משימה ענקית, היסטורית לאורך השנים אנחנו נכשלים בדבר הזה, אנחנו לא עושים עבודה טובה. אנחנו לא עושים עבודה טובה כי אנחנו לא מבינים לעומק את המאטריה והמשימה הכה גדולה, זו לא משימה של חמישה שקלים ולא עשרה שקלים וגם לא של 100 מיליון שקלים בסופו של דבר, וזו לא משימה של זבנג וגמרנו, זו משימה רב רב שנתית, א-פוליטית, מעל הפוליטיקה וכדי ל - - -
אני אומרת ברצינות, אנחנו לא עוסקים פה במהות בעניין הזה, אנחנו עוסקים בשקיפות של הפעילות של הגוף הזה. לכן אני מחדדת – על המהות ועל החשיבות של המאבק ב-BDS אנחנו מסכימים.
יפה, אז אני קצת הופתעתי. כשאני מדבר על שקיפות אני הופתעתי מכמה דברים. אל"ף, שאנחנו מפרסמים דוחות ולא מתייחסים אליהם. בי"ת, שאף אחד לא טרח לפנות אליי מהוועדה ולא היינו פה - - -
גימ"ל, שאני עניתי לכם ב-12,000 מילים על פני העיתונות, הסבר פומבי יותר שקוף מהוועדה פה בחדר, על כל השאלות שעלו פה אי פעם - - -
לא, לא. לעשות סדר בעניינים, אני לא יודע, אני עד כה הקמתי מיזמים עסקיים, זו פעם ראשונה שאני מקים מיזם ציבורי ומה שגיליתי לאורך הדרך זה שתהליכי האישור של הבירוקרטיה של הממשלה לוקחים הרבה זמן והסתיים כל התהליך הזה בסוף 2017.
עד סוף 2017 גויס יותר מעשרה מיליון שקל מתורמים פרטיים שהכינו את התשתית לדבר הזה והתחלנו את העבודה, ואם תרצו להתעניין במהות אני יכול גם לדבר על העבודה שאני עושה.
עכשיו, אני אומר, בכל התקופה הזו רק בחודשים האחרונים המדינה הצטרפה בפחות ממיליון וחצי שקל. זה עיגול כלפי מעלה, זה אפילו פחות מזה.
תרשה לי רק להוסיף משפט. צריך לזכור שאנחנו, עוד פעם, כשהולכים להתקשר עם גוף, בגלל המגבלות המשפטיות צריך להתקשר עם גוף קיים. גוף קיים, היו לו תרומות עבר עוד לפני שהממשלה בכלל נכנסה אליו. באופן עקרוני אכן הפוקוס של הגוף הזה בעיניי צריך להיות כמה שיותר, כמו שאומרים את זה בארצות הברית, by partisan. הלוואי שנוכל להכניס בדירקטוריון שלו גם אנשי ימין, גם אנשי מרכז, ותאמיני לי, גם אנשי שמאל, מבחינתי.
לא, לא קשור, כי בהקשר הזה אני לא חושב שצריך להיות הבדל - - -
ההיפך, אני בדיוק סיפרתי על פגישתי עם מנכ"לית ג'יי סטריט, לא יודעת איך את יכולה - - -
אני אשמח לקבל ממך מועמדים או מועמדות מומלצים, או מיכה, לדירקטוריון.
אז אני אספר לך משהו בנושא של התורמים. מכיוון שאנחנו מתעסקים בתופעה של אויבים שרוצים לפגוע בנו הם גם תוקפים כל מי שמעורב בפעילות. הם תוקפים תורמים, הם תוקפים דירקטורים, הם תוקפים עובדים ומאוד קשה למצוא אנשים שנכונים כמוני לחשוף את הדבר הזה. זה פוגע בעסקים, זה פוגע בחיים האישיים, אני צריך להשקיע כמויות כסף אישי ב - - -
כן, כי אנשים מפחדים ותורמים רוצים להיות חסויים, לא כי הם ימניים או שמאלנים או מרכזיים או יהודים או נוצרים, כי הם לא רוצים שיתקפו אותם.
אני, בבקשה, מבקשת לשאול, באיזה פעילות עסקה, בעשרה מיליון השקלים האלה באותן שנתיים, באיזה פעילות עסקה 'קונצרט'?
מה שהתעסקנו זה בבניית התשתית, במיפוי התופעה מבחינת השחקנים, האסטרטגיות, המיקום, הכול ב - - -
המיזם זה השותפות, מרגע שהממשלה נכנסה זה בסך הכול לפני מספר חודשים.
אנחנו השקענו בבניית התשתית הנדרשת לדבר הזה. אם את רוצה להילחם בתופעה בכל העולם, בריבוי מדינות, בריבוי קהילות, את צריכה להשקיע במיפוי של הדבר הזה.
כן, ארתור, בבקשה. אני עוצרת לרגע כדי להבין מה היה שם עד עכשיו במשרד החוץ שהיה צריך להוציא עוד עשרה מיליון.
שוב, לא עשיתי שקל של מיפוי עם כספי מדינה, אני מדבר איתכם עוד לפני, כדי להכין את השטח, כי בהמשך - - -
המדינה עד היום שמה שם מיליון וחצי שקלים, על זה אנחנו מדברים, לא עשרה מיליון.
עוד לא נתת לי לדבר על המהות, אבל כדי לבנות תכנית רב שנתית מסיבית את צריכה מידע כדי לבסס אותו. אחרי זה יש פעילויות - - -
המידע של משרד החוץ היה חשוף ושקוף לחלוטין למשרד לעניינים אסטרטגיים. אני מניח שבדרך עקיפה - - -
רק רגע. למשרד החוץ אמור להיות נציג בוועדת ההיגוי של הפרויקט וכל דבר שמשרד החוץ ירצה להכניס או שיהיה לו רעיון שיכול לטייב את פעילות המיזם, ודאי שהמיזם הזה אמור להיות קשור אליו. חד משמעית.
אבל למה אתה לא מאפשר לי רגע לשאול? סליחה. הצגת את עצמך לא כאיש פוליטי, אני רגע מנסה לשאול אותך שאלה. עשרה מיליון שקלים אמרת שהשקעת במיפוי, אתה אמרת את זה עכשיו, אני עונה לשאלה שלך.
לא מכספי מדינה. הוא בכלל לא חייב לענות לך על זה, דרך אגב. זה לא כסף של המדינה.
אני בא לפה וברוח השקיפות אני מצרף אותך לדברים, אני מזמין אותך לבוא לבקר, אני הופתעתי שלא עשית את זה קודם.
מיכה, זה לא הגיוני שאתה חוזר על זה כמה פעמים, מאחר שאני מזמנת לפה את המשרד לנושאים אסטרטגיים והם יכולים לבחור את מי הם מביאים. אתם מיזם משותף שהוקם בהחלטת ממשלה, כדי לעבוד עם הממשלה - - -
אני לא יודע, אם אני מתעניין במשהו אני הולך לשם לבדוק. אני שואל, אני מתקשר בעצמי, כך אני רואה את הדברים.
בסדר, אז תודה, קיבלתי את הביקורת, תודה. בעשרה מיליון השקלים האלה ועם ועדת ההיגוי שלכם, האם התייעצתם עם משרד החוץ כדי לקבל מהם מידע?
הוא בכלל לא היה אז בחברה. אני חוזר ומסביר את זה, המשרד התקשר, הממשלה התקשרה עם עמותה קיימת שהייתה קיימת גם קודם לכן מספר שנים והיו לה פעולות מחקריות בתחום המאבק בחרם. זה המצב. העשרה מיליון שקלים האלה זה לא כספי מדינה, הם הוצאו עוד לפני שהממשלה יזמה את השותפות - - -
תודה שוב על הביקורת. עכשיו אני אחזור על המספרים. המיזם הוקם בהחלטת ממשלה ב-2016 - - -
הוא קם בלי קשר. כשהוא קם עוד לא היה לי את הרעיון הזה בכלל, אוקיי? זה קם הרבה לפניי.
העמותה הייתה קיימת, החל"צ לא היה קיים. העמותה, 'קלע שלמה', הייתה קיימת ב-2016, החל"צ קם אחרי החלטת הממשלה ועכשיו שיניתם את שמו, נכון?
הרגע שבו המשרד חתם הסכם התקשרות איתה זה מאי 18'. עד מאי 18' היא עמותה כמו כל עמותה במדינת ישראל.
היה לה קשר, אני מסביר, כיוון שתפקידנו, שאת מתכחשת אליו, הוא להוביל, לתאם ולתכלל בין כל השחקנים במאבק בחרם, היה לה קשר ותרומה.
אני לא צועק עלייך. היה לה קשר ותרומה למאבק בחרם באמצעות - - -
במאי 18' אנחנו חתמנו הסכם במסגרת החלטת הממשלה כדי לייצר את המיזם המשותף הזה. המיזם המשותף, מכוחו צריכים לקום שני גופים. דרך אגב, העברנו לוועדה אתמול את חוזה ההתקשרות בין המדינה לבין העמותה, לבין – לא יודע, זו חברה לתועלת הציבור, לבין 'קונצרט', שבו כתוב שהמדינה צריכה להקים ועדת היגוי, מי הנציגים בוועדת ההיגוי וכו'. במסגרת אותה הקמה של ועדת היגוי ואיוש הדירקטוריון שם נעשו שינויים. מיכה הוא תוצר של אחד מהשינויים הללו בדירקטוריון של אותה עמותה שאנחנו התקשרנו איתה. לכן הפעולות שלה אחורה, הן לא היו בפיקוח, השגחה או שום דבר אחר, או כסף שיצא ממדינת ישראל. זה המצב.
אני רגע קוראת משהו מתוך הדוח שאתם שלחתם לי אתמול, סעיף 11: 'כפי שנקבע בהחלטת הממשלה, כל פעילותה של החל"צ לביצוע המיזם לפני חתימת ההסכם וכניסתה - - -
בסדר גמור, אז בוא נפסיק לברבר על פוליטיקה ולדבר רגע על הנתונים. אתם כתבתם: 'תוך המתנה לסיום הליכי המדינה לאישור ההתקשרות החלה החל"צ לפעול ברוח המשימה בתחום המידע והמחקר', ואני שואלת מהי רוח המשימה, מה עשתה החל"צ בין 2016 ל-2018? היא קיבלה בסוף אישור להתקשר עם הממשלה על אף שאין לה אישור מינהל תקין, בניגוד לגורמים אחרים שמתקשרים עם הממשלה, ואני שואלת מה קרה בין 2016 ל-2018? בסוף הממשלה תעשה מצ'ינג - - -
אני אמרתי לך את זה ארבע פעמים, עכשיו הפעם החמישית, היא התעסקה במחקר, באיסוף נתונים ובמיפוי התופעה, כדי לבנות את התשתית לתכנית רב שנתית.
לא, היא לא קיבלה שום עשרה מיליון, היא לא קיבלה שקל באותם ימים.
באמת תודה ענקית. אז עשרה מיליון שקל היא קיבלה, איפה מופיע – המחקר שהיא עשתה היה לקראת הפעולה עם הממשלה, לשיתוף פעולה עם הממשלה.
ומה עוד הוא היה? לא, כדאי לדעת, לא להציג את זה – הוא היה ראש חטיבת המחקר של אגף המודיעין בצה"ל, למיטב זיכרוני.
שוב אני אומרת, להגיד שהחל"צ עשה משהו לפני כן זה באמת לא נכון, כי פשוט תשימו את זה על השולחן, שהגוף הוקם לשם אותה התקשרות ולא הייתה פעילות לפני כן.
עוד פעם, אם תרצי נציג לך את זה. יכול להיות שהשינויים בשם מבלבלים, אבל הגוף הזה, העמותה הזו הייתה קיימת והייתה לה פעילות במאבק בחרם, אפילו יש בה עובדים, לדעתי סדר גודל של כמה עשרות והיא קיימת. זה גוף קיים, עם פעילות, המדינה בדקה את זה, משרד המשפטים מכיר את זה.
הנה, היועצת המשפטית של המשרד כאן, היא תגיד את עמדתה אם זה נכון או לא נכון.
תורם יהודי או נוצרי בחוץ לארץ שתורם לפעילות כזו חושף את העסקים ואת החיים האישיים שלו להתקפות בלתי פוסקות של ה-BDS ואין תורמים בתחום הזה שרוצים להיות חשופים. לכן כספם הועבר דרך מספר קרנות שהן קרנות להעברת כספים לפעילויות פה בארץ.
ביניהם הקרן - - - מיכה, בשיחה, אז לפעמים מחליפים דברים ועוצרים לשנייה, כי אני שואלת עוד שאלה. הקרן המרכזית לישראל ו- one Israel fundתרמו - - -
לא, אני שואלת אותך שאלות. נראה לי שאתה לא מכיר אותי ולא יודע באיזו פעילות אני עוסקת וכמה אני נאבקת נגד ה-BDS. תהיה עם טיפה, טיפה, כבוד גם לוועדה ולעבודה שלה ותאפשר לי - - -
אני רואה, אני רואה. ותיתן לי לשאול פה את השאלות שלי ולעשות את עבודתי. תודה. זה שאומרים על משהו שהוא דבר טוב זה לא אומר שוועדות הכנסת לא יכולות לפקח על העניין הזה. אתה יודע כמה פעמים אמרו לי בכנסת, בוועדת הכספים שנמצאת כאן, על משהו שהוא נורא נורא חשוב ואז גיליתי שזה בכלל היה דיל פוליטי של איזה פוליטיקאי קטן שהחליט להעביר למקורבים שלו כסף? זאת האחריות שלי לשאול שאלות ואתה תאפשר לי לשאול אותן, אלא אם אתה לא רוצה לענות לוועדה ואתה לא חייב להיות פה. אבל אני שואלת אותך שאלות אז תענה עליהן.
אבל את מבינה, את ישר לוקחת את זה לכיוון הפוליטי, נו, מה לעשות?
אני שואלת מדוע התרומות הגלויות שלכם הן תרומות שמעורבבות ככה עם גורמים פוליטיים בארגוני ימין קיצוני במדינת ישראל. זאת השאלה שלי.
אז אני הסברתי את זה ואני אסביר שוב שהקרנות האלה הן קרנות מעבר לתרומות, מימין, משמאל, מהמרכז, למדעים, לחינוך וללחימה בדה לגיטימציה וכנראה למטרות אחרות גם כן.
ואני הסברתי לך שזה נעשה כי תורמים שתורמים לפעילות כזו חווים התקפה בלתי פוסקת על עסקיהם ועל חייהם הפרטיים וכדי שאנשים ירגישו נוח לתרום הם צריכים את ההגנה הזאת. אנשים לא רוצים להיות - - -
מאותה סיבה שקשה לגייס דירקטורים לפעילות כזו, כי אנשים לא רוצים שיתקפו אותם כל היום. אני, לשמחתי, יש לי עור חזק ואני יכול לשבת פה ולהקשיב לדברים האלה ולספוג את הביקורת גם פה וגם את ההתקפות היותר חזקות של ה-BDS עליי באופן אישי. אבל לא כל אחד מסוגל לזה ולא כל תורם מסוגל לזה, לא כל עובד מסוגל לזה.
אבל שאלת לגבי זהות התורמים ואני מסביר לך את הסיבה שאי אפשר לבוא ולנפנף בשמות של התורמים, כי זה חושף אותם לסכנה אמיתית.
יש תורמים שהביאו עשרה מיליון שקל שלא רוצים להיות חשופים לסכנה האמיתית של לבוא ולהגיד: אני נלחם ב-BDS.
אני לא מצליח להבין, ואם את מוזמנת על ידי האיחוד האירופי להרצות שם - -
- - והם מממנים את הטיסה שלך והוא מממן פה ארגוני חרם, אז איך את מסכימה לקבל מהאיחוד האירופי טיסה לאירופה כשהם מממנים ארגוני חרם?
לא משנה, אני בטוח שקיבלת גם מימון מגורמי שמאל שמממנים גורמי חרם. מה את מנסה, איזה מצג שווא את מנסה להציג?
אל"ף, 'אם תרצו' הוא ארגון לגיטימי, ובי"ת, את לא קובעת מי התורמים של מיזם פרטי שתורמים לו גורמים פרטיים או לא. זה לא תפקידך.
זו דעה סובייקטיבית שלא קשורה לשקיפות, ואני מבקש ממךָ בכלל לא לענות לה. זו לא אחריות שלך. זו לא אחריות שלך, זה שאת עושה קרדום פוליטי מהוועדה הזאת - - -
סליחה, הכסות הזו של שקיפות היא לא רלוונטית למי זהות התורמים. זו עמדתך הפוליטית.
בניגוד ל - - - אני דווקא מאוד מאופקת לגבי התכנים שאני שומעת ממך והייתי מצפה שתנהג פה - - -
האם אי פעם קיבלת מימון לטיסה שלך כחברת כנסת מארגון שגם תורם לארגונים שיש להם פעילות חרם?
ויותר מזה, לפריימריז שלי אני גייסתי כסף מ-1,750 תורמים ישראליים, בניגוד לרוב הממשלה שלך שמגייסת רק מתורמים זרים. אז בבקשה.
אני עכשיו אחזור לשאלות שהן באמת נוגעות לדיון. ארתור קול ממכון מיתווים. ביום שהממשלה שלך תגייס תרומות מישראלים נוכל לעשות את הדיון הפופוליסטי הזה.
שאלה לסדר הדיון, גם אליך, אדוני השר. האם הדיון הזה יעסוק רק בהיבטים הכספיים, כי לי יש שאלות נוספות בענייני שקיפות.
כמו שהשר אמר, אני עד לפני כשנתיים וחצי הייתי ראש אגף תקשורת והסברה במשרד החוץ, כבר צוין שבאגף שלי הייתה מחלקה למאבק בחרם, בראשה אמיר אופק. תקציב ההסברה של משרד החוץ, התקציב שלי כראש אגף הסברה, היה כעשרה מיליון שקל בשנה, עוד כעשרה מיליון שקל היה לכל הנציגויות בעולם. כלומר התקציב השנתי של משרד החוץ לענייני הסברה, תקשורת ומאבק בחרם, כי מתוך זה היה גם תקציב מיוחד של שלושה מיליון שקל למאבק בחרם, היה 20 מיליון שקל. כמו שאמרתי, שלושה מיליון שקל ועובד וחצי, זה מה שהמדינה אז הקצתה דרך משרד החוץ למאבק בחרם.
אבל, ארתור, אני רוצה להגיד שבכל הנציגויות שלנו יש אנשים שכשיש תופעות של חרם מטפלים בהן. יש 400 עובדים בחו"ל, דיפלומטים.
נכון, אני מגיע לזה. ואז הוחלט כשהוחלט להקים את המשרד ואני חושב, היום אני כבר אזרח, לא עובד מדינה, בהחלט אני מברך על הכניסה לתוך ענייני השקיפות בגלל ששלושה מיליון שקל שהוקצו לפני כן ומאות מיליונים בשלוש השנים האחרונות, אני לא יודע אם זה 200 מיליון, עד עכשיו לא הצלחתי להבין, חשוב לדעת, ואני גם תחת ההשפעה של הישיבה הקודמת שהייתה, כשנשאלו שאלות של מדדים, איך קובעים הצלחה, איך וכו', נכנסתי היום בבוקר לאתר של אחד העיתונים, לא רוצה לתת פרסומת, אבל נכנסתי לראות מה היו אירועי החרם בחודש האחרון. אז בחודש האחרון היה ככה, אגודת הסטודנטים ב-NYU העבירה החלטת חרם בתחילת דצמבר, בתחילת דצמבר airbnb, אנחנו מכירים את הסיפור של airbnb בשטחים, בסוף נובמבר חקיקה באירלנד נגד יבוא ומכירת מוצרים מהשטחים, בסוף נובמבר שבעה פרופסורים ישראלים הוחרמו מהשתתפות בכנס בדרום אמריקה. ב-22 בנובמבר אגודת האנתרופולוגים האירופית אשררה החלטה להחרים את המוסדות האקדמיים בשטחים, בנובמבר בוטל משחק כדור מים נשים של נבחרת ישראל לנשים בספרד בגלל שבעל האולם סירב לאשר את קיום המשחק. הממשלה הספרדית התנצלה, אבל בפועל לא התקיים משחק. בשבוע שעבר ברדיו שמעתי את הספיח בסוף של ריאיון רדיו על מפיק שדיווח על ביטול הופעת, לא זוכר אם זה זמר או להקה זרה בארץ.
כל זה מאמצע נובמבר, כלומר בחודש האחרון. לא זכור לי, בתקופה שאני עמדתי בראש המאבק הזה, עם תקציב של שלושה מיליון שקל במשרד החוץ, ריכוז כזה בחודש אחד ויש פה מאות מיליונים, ללא שקיפות, ואני שואל את עצמי, בהמשך לישיבה הקודמת, מה הם המדדים, איך קובעים, מי הם השותפים. נשאלה פה סוגיית השותפים והתורמים ואני שואל את עצמי, כאשר נאבקים בהצעת החלטה לקידום חרם בקמפוס אמריקאי, ושם אנחנו יודעים איך הדברים האלה נעשים, זה קואליציה של ארגונים, מי יש לו סיכוי להשפיע על אותם ארגונים ליברלים שמקדמים או תומכים בחרם, האם ארגון 'אם תרצו', לצורך העניין, יש לו סיכוי? או 'אש התורה', יש לו סיכוי ליצור קשר אמיתי עם ארגון ליברלי ולבלום מהלך של BDS? או דווקא לארגון יהודי ליברלי שיש לו יכולת לקיים את אותו שיח עם הארגונים הליברלים?
האם התורמים ל'קלע שלמה', כרגע זה 'קונצרט', הם תורמים שאין להם דרישות, אין להם ציפיות עם מי אנחנו עובדים? איך אנחנו – זה קארד בלאנש?
לא, על שני דברים בעניין, בגלל שאמרת. אחת, אני מקבל, עליי, משרד החוץ לא הצליח לבלום את החרם.
לא, הוא לא הצליח. כמו שיש אנטישמיות, שזו מחלקה שתהיה לעד, המחלקה למאבק באנטישמיות, לצערנו זו המחלקה שאני יודע שאף פעם היא לא תתבטל, כנראה גם המחלקה למאבק בחרם, כל זמן שלא ישרור פה שלום עלי אדמות.
עלי אדמות הוא אמר, שלום עלי אדמות. שבני האדם יהיו ערבים זה לזה ויאהבו אחד את השני. נו, די, אי אפשר להפוך הכול לפוליטיקה.
שלום עלי אדמות. מכיוון שלא יהיה שלום, אז לצערנו יש אנטישמיות. הוא נכשל, הממשלה החליטה, ובדין, שהיא רוצה להקצות הרבה יותר כסף, מאמץ, משאבים לטובת האיום הזה שנקרא BDS ואז נשאלת השאלה איך עושים את זה. אתה הבאת את הדוגמה - - -
אם יש פיגוע, אז מה, סוגרים את השב"כ? לא, מחזקים את השב"כ. אם צה"ל כשל במלחמה, מחזקים את צה"ל, לא בונים צבא אחר. ואם משרד החוץ לא הצליח והחליטו - - -
ארתור, אני מוכן לעשות את זה גם כשר חוץ, אין לי בעיה. אני לא מתנגד.
אני יודע. הדבר השני שרציתי להגיד, אני יודע את התשובה, הרי אני מניח שאם היית שר חוץ והיו נותנים לך את כל הסמכויות האלה ומקימים משרד אחר אתה היית נעמד על הרגליים האחוריות ולא נותן לזה לקרות, אלא מה? אני לא מאשים אותך, נתנו לך תיק, אמצעים, כוח, אז שיהיה.
רק רציתי להגיד דבר אחד אחרון, שבאמת לי חורה בחודשים האחרונים, כבר מזה חודשים ארוכים, אנחנו מדי פעם קוראים ידיעות, מה שאנחנו קוראים בארץ זה כלום, לצערנו התהודה בחו"ל היא הרבה יותר גדולה, על אנשים שנעצרים או מוגבלים או נחקרים בכניסה לישראל עד כדי הגבלת כניסה. זה פשוט דלק - - -
מאז שהחוק נחקק כחוק של רועי פולקמן ובצלאל סמוטריץ, ואנחנו בעצם רק המשרד שמייעץ לשר הפנים איך ליישם את החוק, כי הסמכות היא של שר הפנים, דומני שנעצרו בכמעט שנתיים סדר גודל של 16 אנשים בכניסה לישראל. אני מניח שבמדינות אחרות המספרים הם אלפים רבים, אבל 'הארץ' לא עוסק - - -
מאז לארה אלקאסם אפס, כנראה, אבל צריך להבין שכמובן אנחנו צריכים להתייחס גם לקריטריונים של בית המשפט העליון. גם אם אני לא מסכים עם הפסיקה שלו אני חייב לכבד אותה, אנחנו צריכים לפעול לפי הקריטריונים של בית המשפט העליון.
לא, זה לא תפקיד המשרד. יש פה חוסר הבנה, שוב, מוחלט, בתפקיד המשרד. אנחנו לא חושבים ש - - -
לא, לא, ממש לא. אנחנו לא חושבים שמי שהוא כבר פעיל חרם, זאת אומרת יכול להיות שיהיו חריגים כאלה, כן, לכל כלל יש יוצא מן הכלל, אבל ככלל אם אתה צריך לתעדף ויש את אלה שהם ממילא תומכים בך באופן נלהב ואלה שמתנגדים לך באופן אקטיבי והם פעילי חרם, אז קודם כל תשקיע באלה שהם באמצע, הם גם הרוב בדרך כלל וגם יש לך סיכוי הרבה יותר גבוה להשפיע עליהם. אז אנחנו לא מנסים להחזיר בתשובה פעילי חרם, למרות שארתור חושב שיש לנו טריליוני שקלים, אנחנו לא רואים את זה כך כשהפעילות צריכה להיות ברחבי העולם - - -
לא, אבל זה לא מה שהוא אומר. למגר את הגרעין של הפעילות, אנחנו נאבקים נגד הגרעין של הפעילות הזאת כדי להפסיק אותה. השאלה אם יש משהו בגרעין הזה שנשבר בעקבות הפעילות שלכם.
לא, אני מקבל את מה שהשר אומר. אני לא חושב שאחד מהמדדים שלהצלחה הוא ארגונים או בודדים שתמכו בחרם ושבזכות הפעילות הישראלית הפסיקו לתמוך. זה נאיבי לחשוב כך, המטרה היא לבלום את ההצלחה שלהם. הרי אם הם עוינים אז הם עוינים, אנחנו רוצים שהם לא יצליחו לקדם את החרם כנגד ישראל. אז אי אפשר לקבוע מדד שאומר כמה גיירנו, לא נצליח לגייר אותם, אבל מצד שני כאשר יש שלושה מיליון שקל בשנה או 300 מיליון שקל על שלוש שנים תקציב, אתה בהחלט, בשם השקיפות, אתה שואל את עצמך – הרי ברור לחלוטין שכאשר יש משרד, יש לו תשתית קיימת, של מאות עובדים בחו"ל, של 100 נציגויות בחו"ל, של שגרירים, של ידע היסטורי, של ידע מחקרי וכו', ללכת ולהקים גוף אחר שמתחיל from scratch עם תקציב ענק - - -
כפי שאמרתי, משרד החוץ, לצערי, וקיבלת פה הדגמה טובה, יש לו ידע מקצועי אדיר, אני לא חולק על הידע של ארתור, חס וחלילה, לצערי הרב יש בקרב עובדי המדינה גם אגו אדיר. במקום להבין שכשקם גוף שלא אמור להחליף את משרד החוץ ואין לו רגליים על הקרקע וגם לא מתכוון שיהיה לו רגליים על הקרקע, ואפשר להתווכח האם זה נכון שזה יהיה בתוך משרד החוץ או לא יהיה, אפשר להתווכח, אני לא אומר שלא, אבל הממשלה קיבלה החלטה, אנחנו במדינה דמוקרטית - - -
אני הבנתי, אדוני השר, שאנחנו לא נקבל תשובה על התקציבים של ההתקשרויות הגלויות.
לא, בדיון לא נקבל, אז אני מבקש בצורה מנומסת, לא כניסיון לנגח, תעבירו לנו מכתב מסודר, יש את הסכום הכספי של ההתקשרויות הגלויות, ההתקשרויות הגלויות האלה מחולקות לאחת, שתיים, שלוש, ארבע, חמש, שש, שבע, שמונה.
ובזה נגמור את העניין הזה. אני רוצה רק הערה לפרוטוקול ולשאול שאלה. ההערה שלי לפרוטוקול, אני יודע שיש בינינו ויכוח קשה בעניין הזה היא שדעתי היא שהמנוע הגדול, החזק, שמקדם את החרם על מדינת ישראל זו מדיניות הממשלה, מדיניות ההתנחלות, מדיניות חוק הלאום. אני חושב שאלה הדברים שמעודדים אנשים להחרים את מדינת ישראל ואותי זה מאוד מצער.
לגופו של עניין, אני רוצה לשאול אותך בעניין שנגענו בו בשולי הדיון וזו הסוגיה של אותם אנשים שמעוכבים בכניסה לישראל. אני הגשתי אליך שאילתה וקיבלתי עליה תשובה בכתב שבה אתה אמרת לי שבמשרדך ישנו אגף מחקר שיש בו שישה עובדים שבין יתר תפקידיו מסייע לגיבוש המלצות בכל הנוגע ליישום תיקון מספר 28, זה אותו חוק שהתייחסת אליו, לחוק הכניסה לישראל. אגב, מקרים פרטניים בהם נדרשת המלצה למשרד הפנים לגבי איך לנהוג באותם אנשים.
אותם זרים. יש לי כמה שאלות בהקשר הזה. שאלה ראשונה היא קודם כל מאיפה מגיעה הבקשה, או שזה משהו שאתם עושים מיוזמתכם? אתם מקבלים בקשה ממישהו לבדוק שמות של אנשים או שאתם מיוזמתכם מאתרים ובודקים ועוברים על רשימות ו-?
לא, אנחנו לא עוברים באופן יזום על רשימות. לעתים יש פרסומים לגבי הגעה צפויה של פעילי חרם או חברים - - -
זה יכול גם להגיע מארגון יהודי שנאבק בקמפוס ורואה שעכשיו SAP שולח - - -
זה לפעמים מגיע ממשרד החוץ, אני רק לא אגיד מי השגרירים, שלא יפגעו בהם במשרד. כי במשרד יש הנחיה לשגרירים לא לעבוד עם המשרד לנושאים אסטרטגיים באופן ישיר.
סליחה, אדוני, אני עכשיו ברשות דיבור. אני כבר בתחילת הדיון אמרתי בגילוי נאות שאחת המסקנות של הדיון הזה זה להחליף את שר החוץ, אז בואו לא נחזור לעניין הזה. משרד החוץ לא בסדר, זה הבנו, אני רוצה לחזור למשרד שלך.
כן, השאלה היא, מגיע אותו אדם לבקר הגבולות ואז בקר הגבולות פונה אליכם, ואתם, איך אתם יודעים לענות לו? יש לכם איזה שהוא מאגר אצלכם?
אז אני אענה. כיוון שהיו עתירות בנוגע לחוק הזה וליישומו המשרד בזמנו גיבש והעביר באופן הכי שקוף בעולם לכנסת, כולל באתר משרד הפנים ובעוד מקומות, את שמות 20 הארגונים שאנחנו רואים כארגוני חרם מרכזיים. זה לא רשימה סגורה וממצה, אבל ברוב המקרים אלה ארגונים כמו ג'יי - - -
רגע, שנייה, גם בשוטף, כשאני מדבר על מחקר, המשרד בבחינת דע את היריב לומד מי זה הפעילים המרכזיים באותם ארגוני חרם כדי שיהיה לו קל יותר לייעץ כאשר הם ירצו להגיע לארץ.
אני רוצה לקחת, אדוני, את הדוגמה שאתה נתת לנו, של הבן אדם שמגיע לבקר הגבולות ובקר הגבולות פונה למשרד שלכם. אני מניח שאתם לא מעכבים את הבן אדם הזה ימים ושבועות שם, צריך לתת תשובה יחסית מהר.
עוד פעם, אנחנו לא עושים delete למוח של האנשים, הידע שנצבר במשרד כלפי פעילי החרם הזרים בארגונים הזרים הוא ידע קיים ולכן - - -
אם מגיע מישהו למשל שלא מכירים אותו מנסים, או לפעול באמצעים גלויים דרך האינטרנט, או לפנות לארגונים פרו ישראליים בעולם, לברר לגביו נתונים, או פונים למשרד החוץ, יש תהליך התייעצות סדור כולל עם משרד החוץ שמחווה דעה גם האם למשל הוא רואה מניעה למה לא להכניס אותו, האם זה יגרום יותר נזק מתועלת. יש הליך התייעצות מאוד סדור בעניין הזה.
ואני שוב מזכיר, בקשר לחוק הזה, אנחנו מדברים על 16-15 איש על פני כמעט שנתיים.
רק להבין, כשאתה אומר חרם אתה מתכוון גם למי שמחרימים רק התנחלויות או לחרם על כל ישראל?
שנייה, שאלה היושבת ראש, תן לי פעם אחת – כיוון שאנחנו פירשנו באופן מאוד מצמצם את תחולת החוק. החוק דיבר בכללי על קריאה לחרם, אבל השאיר גם שיקול דעת לממשלה לעשות שיקולים של רווח והפסד למדינה, לכן אנחנו לא חשבנו שכל מי שפעם אחת הביע תמיכה בחרם נמנע את כניסתו לישראל כי אז יכוון למספרים מאוד גדולים של אנשים - - -
אני אחזק, האיחוד האירופי, שבכל הסכם מול ישראל, או בכלל מדינות במערב, כולל ארצות הברית, שבכל הסכם לא מכלילות את יהודה ושומרון בהסכם הם לא יכולים להיכנס?
אם היית נותנת לי להשלים בטוח הייתה מתייתרת השאלה הזו. הם יכולים להיכנס, כיוון שאנחנו בגיבוש ההמלצות איך לפרש את החוק הזה לקחנו גישה מאוד מאוד מאוד מצמצמת והחלטנו שרק אנשים שבאופן עקבי ומתמשך, זה מה שהם עוסקים בו, לא אדם שעל הדרך, הוא בכלל פועל בתחום מסוים ופעם אחת הביע את עמדתו בנושא הזה - - -
אז אני אומר, במסגרת פעילותו בארגון חרם, שזה התפקיד שלו - - -
בסדר, אבל בכל הסכם כלכלי עם ישראל האיחוד האירופי לא כולל את יהודה ושומרון. הוא מחרים את - - -
קודם אמר השר שהוא לא תומך או לא נתן תמיכה לארגון ליברלי אמריקאי כמו ג'יי סטריט בגלל שיש שם אנשים שתומכים בחרם על ההתנחלויות. אני שואלת מה זה אומר.
אני לא נתתי? סליחה, הם לא ביקשו. אל תכפישי אותם. אם יחשדו בהם שהם ביקשו ממני תמיכה הם יהיו גמורים.
גם הסעיפים האלה שיש בהסכמים שאליהם התייחסת, או אפילו הנושא של סימון מוצרים, הוא לא חרם. הוא משקף את העמדה המדינית של מדינות באירופה.
את לא עושה הבחנה בין מישהו, או איחוד אירופי, שנותן מכספו ולא רוצה - - -
ממש אני לא אמרתי שזה מותר, אני חולק על זה לחלוטין ומתנגד לזה.
לא, לסמן מוצרים של התנחלויות זה מותר וחוקי, להגיד: אל תקנו, זה חרם. אבל אני רוצה בכל זאת לחזור - - -
לא, גם אם בן אדם היה אומר באופן חד פעמי – עוד פעם, מה זה להחרים את ישראל? אני חוזר ואומר, אני חושב שבן אדם כזה הוא טועה טעות מרה והוא עושה עוול אדיר, אבל יש חוק, אני צריך לפרש ולתרגם את החוק כשנקבעו לי גם קריטריונים נוספים. לכן הקריטריונים שנקבעו הם הפעילים שעושים את זה באופן עקבי ומתמשך.
כמו שאתה, למשל, באיכות סביבה. לא כל מי שאומר 'אני ממחזר' הוא פעיל סביבה, אוקיי? אתה כן פעיל סביבה. אתה מכיר בהבדל?
אני רוצה רגע לחזור לאמירה שלך, אדוני השר, שהידע שנאסף במשרד לא נזרק, אתם אוספים ידע והוא מצטבר אצלכם, גם לגבי ארגונים וגם לגבי - - -
אוקיי. זה אומר שבפועל יש אצלכם מה שמוגדר בחוק מאגר מידע של שמות, שמות של ארגונים ושל אנשים, שהוא הולך וגדל. זה מאגר מידע שמשמעותו בחוק, הידע הזה שמצטבר אצלכם הוא מאגר מידע.
בטח, כל אדם בא עם הידע והמידע שלו. אלא אם אדוני מציע למחוק להם כל לילה לפני השינה את מה שהם חוו במהלך היום.
לא, אני לגמרי לא מציע, אני רק מפנה את תשומת ליבך, אדוני השר, שמכיוון שבפועל - - -
אני לא בעניין של עבירות פליליות. אני לא יודע, שרים בממשלה ישר חושבים שכולם עבריינים. רגע, אני עוד לא במקום הזה. אני מפנה את תשומת ליבך, אדוני השר, לכך שכיוון שבפועל יש לכם מאגר מידע אצלכם במשרד, מאגר מידע כזה כפוף לשורה של נהלים והנחיות איך צריך לנהל מאגר?
בסדר גמור, זה מה שרציתי להגיד. כיוון שיש אצלכם מאגר מידע אז אנחנו צריכים לנהל אותו כמו שמנהלים מאגר מידע ועל זה אנחנו - - -
תאר לך מה זה שמשרד ממשלתי כל כך קטן בהשוואה של כוח אדם, יש לו יועצת משפטית במשרה מלאה, עצמאית, מקצועית, בלתי תלויה, שזה מה שהיא עושה.
דרך אגב, עד להגעתי למשרד, אגב שקיפות, המשרד הזה, שהיו לו רק פעולות חצי חשאיות, היה מסמך על השירות המנהלתי המשפטי של משרד ראש הממשלה, לא היה לו - - -
במסגרת התקנים שהוקצו לי למאבק החלטנו לבחור יועצת משפטית - -
מסמכי החל"צ. כתוב שההתקשרות נועדה לשם התקשרות עם המדינה ויותר מזה, אני שוב אומרת, כן יש תחושת אי נוחות שמנכ"ל המשרד שלך, שהיה מנכ"ל המשרד כמה שנים, סיים את תפקידו, הקים עמותה ואז אתה, באורח פלא, מעביר אליו שריון תקציבי של 128 מיליון שקל.
בסדר, ביום שהוסטלים לאוטיסטים וגופים אחרים שצריכים לגייס כסף היו מקבלים כזה סידור מצ'ינג טוב של תרומות מכסף ממשלתי היינו יכולים לדבר על זה
ברור, ברור. ביום שבמקום למחוק לקיבוצים חובות אנחנו ניתן את זה לירוחם ולעניים גם יהיה טוב במדינה. הפופוליזם הזה הוא לא נחלתכם בלבד.
לעניין מה שאמר דב חנין, אני אגיד שלא מזמן ניתנה הוראה על ידי היועץ המשפטי לממשלה שאסור לאסוף מידע על ארגונים וכל מידע כזה - - -
בגלל שלא צריך לפרסם את כל העובדים. חוקי רשם העמותות מציינים שיש חובה לציין רק את חמשת מקבלי השכר הגבוה ביותר בעמותה.
לא, אבל עדיין מציינים את מספר העובדים. בתור מי שמנהלת עמותה ועשתה כמה דוחות כאלה בחייה - - -
אפשר לענות? אני אענה. כשהמשרד לנושאים אסטרטגיים הוסמך להיות הגורם המתכלל, המתאם של המאבק בדה לגיטימציה בסוף 2015 נאמר שהוא יהיה גם מוסמך לבחון את האפשרות לקיים מיזם שכזה עם גוף מהחברה האזרחית. באותה נקודה לא היה כזה מיזם. המיזם, התחילו לעבוד עליו והחלטת הממשלה שאישרה את המיזם היא מסוף שנת 2017 והחוזה עם החברה נחתם במאי 2018.
חוץ מזה נאמר על ידי השר שיש שם עשרות עובדים, אז ב-2016 לא היו שם עובדים בכלל וב-2017 פתאום יש שם עובדים? במה הם עסקו?
החל"צ הוקם, ברשם העמותות, בנובמבר 16', אולי בחודשיים האלה היו לו, שני עובדים אולי לא. זה הוקם בנובמבר 16', זה מופיע במסמכים של רשם העמותות.
לא, אין בעיה, אנחנו לא מדברים על מצב קיים, אנחנו מדברים על מצב שהיה ב-2016. ב-2016, לפי הדוחות שהוגשו למשרד המשפטים, אפס עובדים, אפס מתנדבים.
אבל אנחנו לא מצליחים להבין, אתם אומרים שהוא הוקם בסוף 2016, בדיוק עם היוזמה של המדינה להקים כזה דבר ואז אתם אומרים: אבל זה לא הוקם בשביל המדינה, ופתאום ב-2017 זה כבר כן בשביל המדינה, כלומר כל העובדים כן גויסו כדי לעבוד עם המדינה.
שוב, הרעיון היה באוויר, אף אחד לא הבטיח וגם כמו שראיתם לקח שנה וחצי לאשר את כל הבירוקרטיה של ההתקשרות.
לא היה אישור מינהל תקין בגלל שהחברה הוקמה רק בנובמבר 2016 ולא ניתן לקבל אישור ניהול תקין אלא לאחר שנתיים של פעילות. לכן עשינו את כל הדרך החוקית והלכנו למשנה ליועץ המשפטי לממשלה - -
ובזמן הזה שלקח עד לאישור ההתקשרות ישבה החברה ועשתה פעילות שאינה קשורה ולא הייתה בפיקוח ולא הייתה באחריות של הממשלה, אבל היא גם לא עשתה דברים שהם נוגדים את מטרות הממשלה. מהרגע שהתקשרנו עם החברה, במאי 2018, המיזם המשותף הוא עיסוקה היחיד, זה מופיע במסמכי ההתקשרות שלנו איתם, הם עוסקים אך ורק בזה, הם לא נותנים שירותים לאף אחד אחר, הם לא עושים פעילות שלא קשורה לזה וכל שקל שהם מביאים אנחנו עושים עליו מצ'ינג וכמה שיותר הם יביאו אנחנו נותנים עד לגבולות הסכום שיש לתת.
אני רק רוצה להגיד, לי היה ניסיון עם עבודות שלנו במשרד החוץ עם חברות לתועלת הציבור, שגם להן היו תורמים, כמובן שקל תמורת שקל או דולר תמורת דולר, הערת אזהרה, התורמים האלה לא באים חינם. כלומר שלא יהיה צל של ספק, חייבים להתכופף או להכפיף לפחות חלק מה - - -
תודה. אנחנו מסיימים פה תהליך של שש פגישות, אני חושב שהדבר שגם עלה היום בצורה די ברורה הוא שהסיפור הזה צריך לחזור למשרד החוץ. ראינו פה לאורך תקופה שורה של בעיות - - -
אני ראש מכון מיתווים. השורה של ההתנגדויות שהמשרד הזה צבר לאורך תקופת כהונתו הנוכחית, אני לא חושב שהמשרד, צריך לפרק אותו, לא מצד אנשי משרד החוץ בכירים בעבר ובהווה, שמענו פה את המנכ"ל בעבר, שמענו את - - -
לא מצד גורמים בכירים בקהילות היהודיות בארצות הברית, שמענו בשבוע שעבר את ראש הפדרציה בניו יורק מגיב לפרשת לארה אלקאסם ולהשלכות של זה, לא מצד גורמים באיחוד האירופי, גורמים ידידותיים לישראל, גם אם ביקורתיים כלפי ממשלתה הנוכחית. באירופה, כשמסתכלים על הדברים שהמשרד הזה עושה ומתנהל במרחב האירופי והנזקים שנגרמים שם. לא בקרב ארגונים כאן, ארגונים של החברה האזרחית שפועלים למען דמוקרטיה, למען מינהל תקין, למען חופש מידע, למען שקיפות. מול כל אחת מזירות הביקורת האלה שהלכו ונערמו אני לא חושב שנעשה מהלך שמנסה ללמוד מהם ולפרק אותם.
התפיסה הזאת שה-BDS צריך להתנהל במשרד החוץ היא גם נחלת הציבור. בדקנו את זה לפני חודשיים בסקר השנתי של מכון מיתווים, יחד עם שורה ארוכה של שאלות, ואני חושב שמה שבלט בשאלה מי צריך לעסוק ב-BDS שהיה שם קונצנזוס ימין ושמאל.
לא, הציבור, ברור, הוא מכיר לעומק. תשאל אותו גם כמה הוא צריך לשלם מס הכנסה, אני חושב שזו שאלה מעולה.
לא, אולי הוא יקבע שעדיף פחות מ-45, 48, אולי הוא יעדיף רף נמוך יותר.
דרך אגב, הציבור גם כבר כמה שנים אומר שביבי הכי מתאים לראשות הממשלה, אתה השתכנעת מזה?
זה פשוט לא רציני, עם כל הכבוד. זה הארגון אני לא יודע כמה שאת נותנת לו לדבר שיש לו ביקורת על המשרד, יש פה גם ארגונים - - -
יש פה גם ארגונים אזרחיים שעובדים עם המשרד, אני לא רוצה להגיד שארתור עובד עם ארגון שעובד עם המשרד גם כן, אבל בסדר.
גלעד, לא אתה מנהל את הדיון. עם כל הכבוד, אני שמחה שאתה פה, יושבים פה שני ארגונים, התנועה לחופש - - -
בסדר, אבל את מנהלת דיון לא מאוזן, את מנהלת אותו באופן פוליטי - - -
די. התנועה לחופש המידע, באמת, התנועה לחופש המידע שהוא ארגון שממש אין לו שיוך פוליטי.
אין לו שיוך פוליטי? היא שולחת לך הודעות כל הדיון, מה זה אין שיוך פוליטי? כל הדיון היא שולחת לך הודעות ואין לה שיוך פוליטי?
אני מבינה שלזה הוכשרתם. הוועדה מקבלת מהתנועה – אני אשים את הדברים על השולחן, הוועדה מקבלת מהתנועה – היא שלחה לי את הדוחות הכספיים, הוועדה מקבלת מהתנועה - - -
מה, היא עובדת כיועצת שלך? את משלמת לה שכר? מותר לך לקבל ממנה כל הזמן מידע כיועצת בלי לשלם לה שכר?
כשאתה אומר דברים שהם לא מגובים בשום דבר, כשאתה אומר דברים שהם לא נכונים, אז כן, אני מביאה מסמכים שיראו שהם לא נכונים.
זה רשום כתרומה? הרי זה מטייב את הפעילות שלך כמו עוד עוזר, את רשמת את זה כ - - -
גלעד, גלעד, הוועדה, ועדת השקיפות – קודם כל הייתי מאוד מאוד שמחה אם בחורה משכילה וחכמה כמו רחלי אדרי הייתה באה לעבוד בצוות שלי. בשמחה רבה.
את לא צריכה, את לא צריכה. היא עובדת אצלך בלי שתצטרכי לשלם לה.
אני מדברת עכשיו, תן קצת כבוד. ועדת השקיפות עובדת כבר הרבה מאוד זמן, כן, עם התנועה לחופש מידע, עם הסדנא לידע ציבורי, עם התנועה לאיכות השלטון, עם המשמר החברתי, עם כל מיני ארגוני שקיפות שעושים עבודת קודש בחברה האזרחית ועוזרים לפעילות הוועדה - - -
כל המידע שהם מעבירים לוועדה מפורסם באתר הוועדה, כל המידע, ואפשר גם להסתכל עליו מראש.
ואני רואה את ההערה של היועצת שלך כהערה מאוד מאוד חצופה שפוגעת בכבודה של רחלי אדרי.
וגם את ההערה שלך. בתור מי שאחראי על משטרת ישראל, לשמוע כזאת אמירה שהיא מגוחכת ונוגדת לחלוטין את כל הרעיון של עבודת הכנסת זה דבר שהוא מביך. יש גבול גם לפופוליזם שאתה יכול.
עם כל הכבוד שיש לי אליך, כשר בממשלה, שברמה האישית אני מעריכה ויש בינינו קשר טוב, וכשר בממשלה שמגיע לפה לוועדה ומהרגע הראשון רק מנסה להפוך את הוועדה לפוליטית ולא לענות לשאלות, באמת.
- - כשעוד לא נתת לארגון אחד שעובד עם המשרד ומקבל ממנו תמיכות לדבר - - -
לא, זה ארגון שאת ממציאה עליו ביקורת בלי לדעת כלום ולכן ביקשת ממנו הסבר.
לא, מיתווים לא עובד עם המשרד, יש פה ארגונים שעובדים עם המשרד - - -
אני לא מכפיש שום ארגון. אני לא מכפיש, ארגון שמדבר על סקרים מהציבור וזה הידע האקדמי שהוא מבוסס עליו אני חולק על הרצינות שלו, עם כל הכבוד.
גם אתה מתבסס על סקרים, ואתה משקיע הרבה כסף בלגרום – אמרת את זה בהתחלה, אני משקיע כסף בלפרסם בכל מיני עיתונים ואמצעי תקשורת כדי שהציבור הישראלי ישתתף במאבק נגד ה-BDS.
הוא לא פנה אליי פעם אחת, הארגון הזה, ולא שאל איך הוא יכול לתרום למאבק ב-BDS.
אלא אולי הוא רוצה להשתתף בביקורת על הממשלה במסגרת מאבקה ב-BDS.
לשבת ולהכפיש ארגונים מהחברה האזרחית באופן אוטומטי רק כי הם לא מסכימים עם דעתך וכי הם חשפו נתונים שאתה לא אוהב לשמוע - - -
הם בסך הכול הסתכלו – אני ביקשתי – אין לך רשות דיבור. אין לך רשות דיבור. אין לך רשות דיבור. צאי מהוועדה. צאי מהוועדה. אף פעם לא הוצאתי מישהו מהוועדה, תצאי מהוועדה.
דוחות כספיים ותקציב אלה דברים שמפורסמים באתר האינטרנט של גיידסטאר, משרד המשפטים, הם הדברים שבהם אנחנו מסתכלים כדי לקבל את המידע. אני ביקשתי כאן לפרוטוקול מרחלי שתוציא את הדוח הכספי, מאחר שהיא יושבת מול המחשב, כולכם שמעתם את זה וניסיון ההכפשה פה של השר להכפיש אותה מבחינה פוליטית זה דבר שלא מתקבל על הדעת. תודה. וגם לא את מכון מיתווים כמובן. כל ארגון מוזמן להגיע לוועדה ולהביע את דעתו, לכן גם הקשבנו פה ליושב ראש של 'קלע שלמה', 'קונצרט'.
יוסי, בבקשה, ואז האדון כאן.
כבוד השר ארדן, לדעתי רוב רובם של האנשים פה בעד המשרד וכולם בעד ואני גם בטוח שיושבת ראש הוועדה היא בעד המשרד שאתה עומד בראשותו. אני רק רוצה לחלוק איתכם את העובדה, ואני עבדתי 41 שנה בביקורת, שזה לא דבר פסול לקבל ביקורת, מותר לקבל ביקורת - - -
אני חושב, ויושבת הראש הציגה פה שני מסמכים, שלכאורה לא תואמים אחד את השני, אנחנו בביקורת עובדים רק על השוואת מסמכים, לא ממציאים מסמכים משלנו ואני בטוח שיושבת הראש לא המציאה מסמך ושאלה שאלה. אז אפשר להגיד, אוקיי - - -
אני שואל שאלה, באת לחנך אותי? אני לא מעוניין בחינוך שלך, בסדר? אני באתי לכאן בדיוק בשביל להתמודד עם הביקורת - - -
אני באתי לכאן כדי להתמודד עם הביקורת הלא מוצדקת ואל תחנך אותי. יש לך מה להגיד על המשרד או על פעילותו, בבקשה, אדוני. אבל אל תחנך אותי.
לא, זה לא מעניין אותי המחשבות שלך. אם יש לך מה להגיד על פעילות המשרד - - -
מאה אחוז. מה, את רוצה לייצר קצת דרמה שאני אקום ואלך מכאן? אני לא אקום ואלך מכאן.
אני מדבר לפי רשות דיבור שקיבלתי מיושבת ראש הוועדה. אתה לא חייב לשמוע את דבריי, אני מדבר עם יושבת ראש הוועדה - - -
שיסיים. שלא יחלק לי ציונים איך אני מקשיב או לא מקשיב. יש לו מה להגיד ענייני, שיגיד ענייני.
את יכולה להגיד מה שאת רוצה ועוד שקרים, אני באתי לקבל את הביקורת, שיגיד ביקורת. שלא יחנך אותי שאני לא מקבל ביקורת כשמה שאני עושה כאן זה לשמוע ביקורת.
אני ראש המשרד בישראל של איגוד הארגונים היהודיים בארצות אירופה. אני חושב שאני מייצג גם ארגונים חשובים אחרים כמו הקונגרס הישראלי יהודי שיש פה ואחרים. אני לא נכנס בכלל, לא לוויכוח על השקיפות ולא למלחמה בין משרד החוץ ובין המשרד לאסטרטגיה. אני מצהיר לפרוטוקול שהעזרה שקיבלנו עד עכשיו הייתה אך ורק ממשרד החוץ, מעט מאוד תמיכה מורלית, אבל לא תמיכה אחרת, בינתיים, מהמשרד לאסטרטגיה ואני מקווה מאוד, בגאווה, לקבל אותה.
אבל אמרה מישהי שציונות אמיתית זה סולידריות ולא רק בקרב, אלא ביום יום, לשמור אחד על השני, זו ישראליות, זו ציונות. אני מניח שאת מזהה את הדוברת.
אני מסכים לחלוטין ואני מבקש, בשם מאות ואלפים של יהודים באירופה, שכל הוויכוח הזה פשוט לא מעניין אותם, הם רואים כרגע כעובדת מצב, מציאות שבה האנטישמיות, ואי אפשר לכבס פה מילים, האנטישמיות מוזנת על ידי פעילות ה-BDS וכשאנחנו מתעסקים פה עם דברים אחרים שהם לא מקדמים את המאבק ב-BDS - - -
אני מיד אתן את הדוגמה. כשאנחנו מתעסקים בדברים שלא מקדמים את המאבק ב-BDS אנחנו גם, גם אם אנחנו נורא לא רוצים, אנחנו מעכבים את השינוי שכל כך צריך במלחמה באנטישמיות.
עכשיו אני אגיד במה, זה נורא פשוט. ה-BDS, צריך להגיד לזכותו, עובד חכם מאוד, יפה מאוד, בצורה מרושתת ומבוזרת ויודע בצורה מושכלת להתחבר לפעילות ולאג'נדה של הארגונים השונים שקיימים. הפעילות הזאת, אם לא מנהלים אותה בצורה אחודה, רשתית, מסודרת, עם מאגרי מידע ועם כל אופן שבו מנהלים מאבק, לא תצליח. מי שלא רוצה שנצליח במאבק הזה, זו השקפה לגיטימית, כמו שהצהרתי קודם, אני מתייחס פוליטית, זו השקפה לגיטימית, אבל מי שרוצה שלא יהיה מצב כמו, ואני מצטט פה סקר אחד בלבד, והוא לא סקר של גוף פוליטי, אלא הנציבות האירופית פרסמה בשבוע שעבר, 70% מהיהודים מאירופה - - -
מותר לצטט כל דבר, אני לא חייב להסכים עם המסקנות ואני לא חייב לחשוב שזה גם רציני, הסקר.
70% מיהודי אירופה לא מרגישים בטוחים, 35% מהיהודים באירופה נמנעים מלהשתתף באירועים שהם בעלי סממנים יהודיים בגלל הזרמים האנטישמיים היום. אני חייב להגיד לך בצורה הכי אישית, הייתי לפני שבועיים בבריסל בכנס שהיו בו, מראשי הקהילה בצרפת ועד ראשי הארגונים הצעירים בשבדיה, הייתי לפני זה בסקנדינביה, אני מדבר על עכשיו, ה-BDS הוא זה שמחולל את התנועה האנטישמית היום - - -
אנחנו לא מסכימים על זה שיש דברים שכנראה אתם חושבים שבמאבק הזה צריך לנהל בצורה הכי פתוחה ושקופה.
אני מצטערת שלקח לך זמן להיכנס. מה שהיה פה בתחילת הדיון היה שאני אמרתי והפרדתי, דברים שהם באמת רגישים ועלולים למנוע בתוך הרגישות שלהם את המאבק או לפגוע באינטרס האסטרטגי של מדינת ישראל ושל המאבק באנטישמיות, אנחנו בכלל לא מדברים עליהם כאן בוועדה.
על הדברים האחרים, אנחנו כן חושבים שצריכה להיות שקיפות והנתונים שהצגנו כאן היו של סתירה בין הנתונים שהציג המשרד לנושאים אסטרטגיים, לעומת נתונים שהציג המשרד לנושאים אסטרטגיים, ושהבהירו שחוסר השקיפות פה גם עושה כל מיני, אולי, שימושים בעייתיים עם הכסף. זה מה שאנחנו מנסים להבין.
אתם תבורכו על העבודה החשובה שאתם עושים ואנחנו לצדכם, בטח ובטח לא המאבק שלנו לשקיפות הוא מה שעוצר את המאבק ב-BDS, חס וחלילה, אלא רק מנסה לייעל את השימוש בכספי אזרחי ישראל, בכספי המסים, זאת המטרה, ולייעל גם את המאבק ב-BDS, זה נושא נוסף שאנחנו מנסים לעבוד עליו גם מחוץ לוועדה הזאת.
ברשותך רק הערה אחת, כי אתה אמרת משהו שלפחות ברוב אני אזהר בדבריי. זה ממש לא נכון, ההערה שלך על התורמים, התורמים שלנו שביקשו אותנו לעסוק בנושא הזה כנושא מרכזי, כי הם הרגישו, כמו שהם הגדירו, שהאנטישמיות והאנטי ישראליות הם knocking on our back door, באירופה התורמים מתנים את הפעילות בחיסיון.
אין פה מישהו שהוא לא אסיר תודה על העבודה של גורמים פילנתרופיים שמסייעים למאבק שלנו נגד האנטישמיות ונגד ה-BDS, זה משהו שכולנו פה חולקים אותו.
יש גם מנגנון תרומה חסוי דרך רשם העמותות, עד 100,000 שקלים אפשר לתרום לכל גוף. אין בעיה, לא צריך לעשות כל מיני מעקפים.
לא, יש מנגנון של הרשם שבודק את התרומות ובודק אם זה צריך להיות חסוי ואין בעיה, עד 100,000 שקלים אפשר לתרום לעמותה.
תודה רבה, שמי ארסן אסטרובסקי, אני מנהל אקזקוטיבי בקונגרס הישראלי יהודי. ברשותך, אני אדבר באנגלית, כי אם אני אמשיך בעברית אנחנו נישאר פה עד שתיפתר בעיית ה-BDS.
(אומר דברים בשפה האנגלית להלן התרגום החופשי)
דבר ראשון, אנחנו ארגון עצמאי, אנחנו לא מקבלים כספים מהממשלה, אבל המטרה העיקרית שלנו היא לתמוך בישראל, ספציפית באירופה, במאבק ב-BDS. אנחנו עובדים עם כל משרדי הממשלה, כולל משרד החוץ, כולל המשרד לנושאים אסטרטגיים, בעיקר בזיהוי במאבק הזה אסטרטגיות שונות - - - כלכליות ואחרות.
אני הייתי אומר שה-BDS הוא איום מאוד אמיתי ורציני ואנחנו צריכים להילחם בו. בעודי אומר זאת, זה משפיע - - - המאמצים של הממשלה, כולל המשרד של מר ארדן בהובלת המאבק הזה. אני אומר שמבחינתנו, אני לא מדבר פוליטיקה, אני לא מדבר - - - אלא כחבר של החברה הפרו ישראלית בחוץ לארץ, שנמצאת שם, שעובדים עם ארגונים פרו ישראליים שעובדים בזה. אנחנו מנצחים, אבל זה לא - - -
יש שלוש סיבות עיקריות שאני חושב שזה מצריך מאמצים רבים של הממשלה ומשרדי הממשלה. האחת, על ידי שינוי הדרך שבה אנחנו מסתכלים על זה, במעבר מהגנה להתקפה. אנחנו כבר לא עומדים מהצד, כבר אנחנו לא מחכים שהצד השני יפעל, אנחנו עושים וגם מגיבים בחזרה. דבר שני, ואני חושב שזה חשוב וגם נעשה, עבודה - - - וקבוצות פלסטיניות וקרנות באמצעות ארגונים חדשים, ואני יודעים את זה מהעובדה שמספר - - - ממשלות וקרנות, באמצעות קבוצות אלה. אנחנו מדברים עם חברינו באיחוד האירופי, שמספרים לנו את זה. וזה גם חשוב. דבר שלישי, הכי חשוב, אני חושב שזה - - - ועם כל הכבוד לחברי כנסת, לשרים, הממשלה היא לא תמיד הגוף הכי נכון ומתאים להתמודד עם זה. החברים בחברה האזרחית, שעושים את זה מדי יום, בגלל שזה לא רק המסר, זה גם המסר, שאנחנו מבינים אותו, שבתמיכה הזו בארגונים אנחנו נלחמים בזה במקום שלהם, ועל ידי כך שנותנים להם משאבים וכוח לפעול, אני חושב שזה מחזק את העמדה שלנו, במיוחד באירופה, שאנחנו מתמודדים עם הרבה אתגרים, אבל גם מגיעים להצלחות.
עד כמה שאנחנו יכולים - - - אני חושב שזה ממש קריטי לתמוך בכל המאמצים האלה, בעיקר שמסייעים לארגונים שזקוקים לעזרה, הם ממש צריכים את העזרה וכל זמן שהסיוע הזה מסופק על ידי - - - הוא צריך להמשיך.
(אומרת דברים בשפה האנגלית להלן התרגום החופשי)
תודה. ואני כולנו מסכימים לכך, השאלה, כשאתה מדבר על להתמודד או להיאבק ב-BDS באמצעות שיתוף פעולה, זה צריך להיות שיתוף של ארגונים שמייצגים את כל הצדדים השונים שמיוצגים בוויכוח הפנימי הישראלי והחוצה, כך שנוכל לגעת ולתקשר עם כל הארגונים האזרחיים בחוץ לארץ. ונוכל ליצור את הקשר איתם ולהיכנס למקומות שה-BDS מגיע אליהם וחלקם נמצאים בצד הליברלי.
(אומר דברים בשפה האנגלית להלן התרגום החופשי)
זו המדיניות, אבל מה אנחנו יכולים לעשות שאין כל כך גופים מהצד השמאלי או הליברלי שמצטרפים למאבק הזה.
(אומר דברים בשפה האנגלית להלן התרגום החופשי)
אני חייב להגיד שממפגש עם הארגונים האלה - - -
(אומר דברים בשפה האנגלית להלן התרגום החופשי)
ADL, לדוגמה, הוא דוגמה טובה כי הם גוף ליברלי, אבל הם מסייעים לנו.
(אומרת דברים בשפה האנגלית להלן התרגום החופשי)
הרבה ארגונים ליברלים בחוץ לארץ הם חלק מהמאבק ב-BDS ומשרד החוץ מסתייע בהם במאבק ב-BDS. מסיבה כלשהי המשרד לעניינים אסטרטגיים לא יוצר איתם קשר בכלל ואנחנו רואים את זה - - -
(אומר דברים בשפה האנגלית להלן התרגום החופשי)
זה שקר, זה שקר.
אנחנו עובדים עם ADL, ארתור יוכל להגיד לך, איפה ארתור? ארתור עובד עם ארגון שגרירים צעירים, שהוא מייעץ להם, שאנחנו תומכים בארגון הזה, מוציאים לו משלחות של בני נוער מישראל, מקיבוצים, ממושבים, מהחברה הערבית.
אבל, סליחה, אנחנו מאוד מנסים להבין את העובדות. ארגונים, בסוף, שמונחים מולי ברשימת ההתקשרויות שמפרסם המשרד הם שייכים בעיקר לצד אחד של המפה, ואמר את זה גם השר, הוא אמר שיש ארגונים ליברלים, אין ארגון אחד שהוא מצליח להגיד, ארגון שהוא ליברלי, יהודי אמריקאי, שהוא עובד איתו.
אני רוצה להגיד משהו על ההתקשרויות החסויות. אפשר להגיד על ההתקשרויות החסויות? צריך לזכור, כל העניין של הספקים וההתקשרויות, זה משהו שנעשה בהוראת החשבת הכללית ומשרד המשפטים.
חשב, נכון. זה היה בתקופת החשבת, סליחה, מי שעשתה את זה זאת הייתה מיכל עבאדי. בסדר, אז יש נוהל מאוד מאוד מסודר איך צריך לעשות את זה ואנחנו, כגוף שמה לעשות, עושה חופש מידע ובודק את מידת ה-, נקרא לזה הלגיטימציה שיש – לא לגיטימציה, אני אגיד את זה אחרת, כמה בעצם יש דברים שהם חסויים, אוקיי? אז ניקח לדוגמה את משרד התשתיות, שם 12.5 מיליון התקשרויות חסויות. אצלך, במשרד לנושאים אסטרטגיים זה חצי מהתקציב.
או פוליטיים או הזויים. מה לעשות? השוואה, תשווי גם בין המוסד אלינו, גם יתברר שאנחנו הרבה פחות חסוי. מה קשור משרד האנרגיה למשרדים לנושאים אסטרטגיים? תגידי.
אנחנו מתמודדים מול יריב, משרד האנרגיה עושה פעילות כלכלית, מה זה קשור בכלל?
לא, הוא מניח תשתיות. ממש לא, הוא מניח תשתיות שאם יידעו איפה הוא מניח את אותן תשתיות זה יכול לפגוע בבטחון ישראל.
אני מהארגונים החברתיים בכנסת. יצא לי לעבוד עם המון משפחות, מול הבית הלבן, מול ה-homeland security, יצא לי גם לעבוד מול משרד החוץ ויצא לי גם לעבוד קצת עם אנשים במשרדים האזרחיים. אני מסתכלת על זה, דבר ראשון שיש הישג, באמת. אני מסתכלת על ההבדל, כשאני עובדת בארצות הברית אז אני יכולה ללכת לפוקס, הבאנו כאן משלחת עם מישהו מפוקס. כשאת עובדת עם אנגליה או מקומות אחרים, אין לך בכלל מישהו שהוא בעד ישראל שם. אני חושבת שגם אם אני מסתכלת על כל מיני דברים שנעשים במשרדים האסטרטגיים, שהם נורא חשובים, ואני מאוד מאוד מעריכה אותך, לדעתי את מדהימה, אבל הנקודה שנאמרה כאן, שאני קצת הסכמתי, שמאטים את התהליכים האלה ב - - -
אף אחד לא מאט את התהליכים, לא הואטו התהליכים שלהם. תודה. דובר פה בדיוק על – שום דבר בתהליך לא הואט בגלל שקיפות. אישורי מינהל תקין זה משהו שכל עמותה שמתקשרת עם הממשלה צריכה כבר דורי דורות לפנינו. אין פה – צריך לא לבלבל, אף אחד פה, אף אחד פה, כולל הדיבורים הפוליטיים ששמענו כאן, לא ינסו אפילו - -
- - לדבר איתי על מי מאיתנו מתחרה ונאבק יותר ב-BDS. כל בקשה שיש מטעם משרד החוץ ומטעם גופים אחרים שנאבקים ב-BDS שמבקשת את עזרתי בזה אני מתייצבת שם בשנים האחרונות תמיד ואני יודעת טוב מאוד, ואנחנו יכולים לנהל על זה שיחה, איך אפשר להילחם בזה ואפשר לדון מה הדרך הכי אפקטיבית להילחם בזה. אין לזה שום נגיעה לעובדה שיש פה 300 מיליון שקלים שמשולמים מכספי המסים של אזרחי ישראל ויכלו להיות מושקעים בהרבה מאוד דברים ואנחנו חייבים לפקח עליהם. זה חלק מעבודת הכנסת. אז, בבקשה, לא לבלבל פה את העניינים בכל מיני דיבורים פוליטיים.
תודה. אני רוצה לסכם את הדיון. אני אסכם את הדיון. אני מסכמת את הדיון בוועדה. קודם כל אני רוצה להודות לשר גלעד ארדן שהשקיע מזמנו והגיע לכאן וזאת לא בפעם הראשונה, וכאן אני חייבת באמת מילה טובה. בתקנון הכנסת מופיע שכאשר נציגי המשרד מגיעים ללא תשובות, או לא מתייצבים, צריך המנכ"ל או השר להתייצב במקומם והשר ארדן עושה את זה כבר בפעם השנייה בצורה מאוד מכבדת וזה מכבד את הכנסת וזה מאוד מאוד חשוב.
גם על זה אני חולק. זה לא כאשר הם בלי תשובה, זה כאשר השר לא מעוניין לשלוח את הגורמים כיוון שהוא ידע שעושים להם - - -
טוב, בסדר. לא, אני לא מקבל את זה שאמרת שהעובדים לא נתנו תשובות בקשר למה שהם צריכים לתת בוועדה הזאת.
בסדר. עוד לא הספקתי לשאול אותך כמה מהעובדים נכנסו במכרז בפטור ממכרז, גם על זה דיברנו בדיונים הקודמים.
במקום לתת הזדמנות שווה – המטרה של חוק חובת מכרזים היא לתת הזדמנות שווה לאנשים להתחרות גם על משרות וגם על התקשרויות עם הממשלה. כשהיא לא ניתנת כי עושים את זה בפטור אז יש פה בעיה. זו המטרה של - - -
אין בעיה, גם לחוק חובת מכרזים יש חריגים, השימוש בחריגים הוא לא בעיה. החוק הכיר בכך שלפעמים מוצדק להשתמש בחריגים. למשל משרד החוץ ממנה 11 שגרירים במקומות הכי חשובים בחריגים. דרך אגב, הם נחשבים דווקא לשגרירים לא רעים.
מה ההיקף של הפטור ממכרז? זו כל השאלה. כי הפטור ממכרז אמור להיות החלק הקטן של המכרזים. מה ההיקף? אולי תגיד היועצת המשפטית.
היא לא תגיד, אני פה. אמרת שאני יכול להחליף אותה, לפי תקנון הכנסת. זה החוק, את הרי פועלת לפי החוק וזה לפי תקנון הכנסת. אז אני מסביר.
ההיקף הוא מלא. עובדי המשרד לנושאים אסטרטגיים, חוץ מאשר - - -
לא, לא כולם בפטור. יועצת משפטית נבחרת בהליך וגם לא הנושא הכספי. אבל העובדים שעוסקים במאבק בחרם פר-אקסלנס, יש לגביהם הליך איתור אחר שאושר כחוק.
דרך אגב, ה-40 שאמרת קודם זה כולל משרות האמון והלשכות של ה - - -
לא, זה כולל לשכות שר, מנכ"ל והיועצים והמזכירות שלהם. אז בסוף כשמדובר על עובדים מקצועיים מדובר על סדר גודל של כ-20, אני מעריך, 20 או 25, אולי פחות.
מכלל אותם 40 ומשהו, שיש שם גם איש אחזקה של משרד ראש הממשלה והלשכה שלי ומזכירות ויועצים, שהם משרות אמון.
אוקיי, תודה. מה שלא הצלחנו גם עכשיו לקבל עליו תשובה זה באמת על התקציב שלכם. ושוב, אני מדברת על התקציב הגלוי. יש פער בין שני הדוחות שמסרתם לנו לבין הדוח שהגשתם ומפורסם באינטרנט מ-2017. עמדנו על הפערים המספריים, גם בטבלה וגם בזה. בבקשה, תיכנסו לטבלה שאתם שלחתם של ההתקשרויות, תוסיפו לה – כתבתם – אני אגיד לכם בדיוק איך אני רוצה את זה, והשר שומע.
אילה, תגידו, אני מבינה שהשר מתנהג בצורה כזו ומתפרץ, אז אתם עושים אותו דבר. בבקשה, אני מבקשת בצורה מאוד ברורה. יש פה חמישה סעיפים שאתם חילקתם את התקציב, בדוח שלכם, התקשרויות גלויות, המיזם המשותף 'קונצרט', העברות למשרדי ממשלה אחרים, משרד החוץ, המשרד לבטחון פנים, התקשרויות לא גלויות ותפעול המשרד. על כל אחד מהחמישה האלה אני מבקשת פירוט. בפירוט ששלחתם של ההתקשרויות הגלויות לא מופיע סכום של 92 מיליון שקלים, כפי שכתוב בטבלה, ולכן אני מבקשת שתפרטו את זה כך שזה יגיע ל-92 מיליון שקלים ונבין לאיפה הכסף הזה הלך, זה ברור? תודה.
בכסף של המיזם המשותף, תפרטו כמה כסף כבר יצא, כמה תרומות אתם הצלחתם ומגייסים ל-2019, כלומר לאיזה פעילות אפשר לצפות ב-2019. עם ה-128 מיליון שקלים או כל סכום אחר שהמשרד היה אמור להשתמש בו ולא יכול היה להשתמש בו, כי הוא לא הצליח עדיין, לא עברו, אז לאן הכסף הזה עבר. גם את זה בטח יש לכם כי זה שינויים תקציביים. אנחנו נפנה את אותה שאלה גם למשרד האוצר בהקשר של לאן הלך הכסף, כי אם כסף תוקצב בצורה מסוימת ובסוף לא ניצלתם אותו הוא עלול להיגזל מדברים אחרים וחשובים. זה אינטרס של כולנו שהוא יגיע אליהם.
רשימת ארגונים של כל ההתקשרויות הגלויות והתמיכות, אם יש גם תמיכות, הגלויים וכמה ארגונים. אל תגידו לי, את הארגונים הרגישים או – לדעתי, יש פה בעיה לא לפרסם כי זה כסף שמגיע מהממשלה, אבל נשים את זה רגע בצד, את הארגונים הרגישים של ההתקשרויות, אל תגידו לי כמה, אבל תגידו באיזה סכום כולל זה ולכמה ארגונים.
לא, גם היא מתפרצת, פשוט לה את שוכחת להעיר. היא התפרצה לדברייך, דאגתי.
מהי רוח המשימה של החל"צ ומה הם עשו בין 2016 ל-2018 בדיוק. אנחנו באמת קצת מבולבלים מהדברים שנמסרו פה. עם איזה ארגונים החל"צ מתכוונת לעבוד וכמה ארגונים יש מכל צד של המתרס. האם יש ארגונים מהצד הלא ימני של המפה, בחו"ל אני מדברת. וכיצד נקבעים המדדים שלכם להצלחה, איפה מופיע, כל משרד ממשלתי אמור לדווח גם לציבור, משרד ראש הממשלה עובד על פרויקט גדול בעניין הזה, את ההישגים, מה המדדים שלכם ומה ההישגים שאתם מציגים.
השארנו שאלה באוויר, שלא הספקנו להיכנס אליה, בהקשר של לפגוע בגרעין. הרי המטרה היא באמת לפגוע, זו המטרה של הפעילות הרגישה, בין היתר, לפגוע בגרעין של ה-BDS, אותו גרעין אנטישמי שיש בו ארגונים שהם שונאי ישראל.
אבל אמר פה עובד לשעבר של המשרד, בצורה מאוד גלויה: יש דברים שבהם לא הצלחנו וצריך לשפר אותם.
לא, אני יודע שהם לא הצליחו, על זה אין מחלוקת, אני רק שואל מה המדדים שלהם לזה שהם לא הצליחו בתפקידם או במאבק באנטישמיות.
בדיון הקודם אמרו פה נציגי המשרד שלך שאתם שכרתם חברת ייעוץ נפרדת, חיצונית, כדי שהיא תתכנן לכם את המדדים להצלחה של המשרד.
לא, זה חלק מפעילותה. חלק אחר, זה משהו שמאוד ישמח אותך, זה לבצע מעקב ובקרה שכספי המשרד יוצאים למטרות. כיוון שאת רוב הכספים של המשרד אנחנו מוציאים על ארגונים חיצוניים, לא אנחנו מבצעים, אז צריך גורם משמעותי שיפקח שהם מוציאים את זה באמת למטרות שלשמן, כדי שלא יבוא מחר נציג מבקר המדינה, או מישהו שהיה במבקר המדינה, ויגיד: אמרתם זה והם הוציאו את זה על כיבודים וזה.
את רוצה שנקלוט עוד 20 עובדי מדינה שירוצו בכל העולם? עדיף שזה ייעשה במיקור חוץ.
זה פשוט אימפוטנציה, המשרד לא יודע לחשב את ההוצאות שלו ולעשות את הבקרה? זה משהו שהמשרד אמור לעשות.
המשרד אמור לדעת לעשות את זה. אין לו כוח, למשרד, בכלל לעשות דברים בעצמו? הוא חייב כל דבר שהוא עושה, גם לחשוב הוא צריך מישהו חיצוני שיחשוב בשבילו?
יש אנשי מקצוע, זה התפקיד שלהם. זה באמת שאין לתאר את זה, כל חברות הייעוץ, בבקשה, תגידו לי במה הן עוסקות, היו כמה בהתקשרויות, לא הספקתי לגעת בזה. ובנוסף, הזכרתם נסיעות וכנסים בחו"ל, בבקשה את כל הרשימות של הנסיעות והנוסעים לחו"ל ולאיזה מהם משרד החוץ היה שותף, מאחר שהיו פה אמירות, גם של מנכ"ל משרד החוץ שלא שבאמת משתפים.
מה זה רלוונטי? זה לא קשור לשקיפות. יש פה בלבול, אני מאוד מצטער, השקיפות היא בפעילות המשרד - - -
זה תבררי לבד, מה משרד החוץ ידע או לא ידע ומה דעתו, תתקשרי למשרד החוץ, הם ידווחו לך.
תעבירו לי את כל הנסיעות, אין בעיה, אני אקיים – אין בעיה, תעבירו לי את כל דוחות הנסיעות, בבקשה. ואמרתם על ועדת ההיגוי, כן הוקמה או לא הוקמה, אז בבקשה, מתי הוקמה, מי החברים בה ומה גרם לכך שהם ספציפית נכנסו לוועדת ההיגוי.
חוץ מזה אני שוב אומרת כאן לפרוטוקול, תודה רבה רבה לכל הארגונים התומכים, מישראל ומחו"ל, שתומכים במאבק ועוזרים לנו להילחם באנטישמיות ולהילחם ב-BDS וכולנו שותפים לדבר הזה, גם הוועדה כאן תשמח תמיד לעזור אם יש דברים שאנחנו יכולים לסייע בהם. כל המטרה שלנו היא לייעל את התהליך הזה ולגרום לזה שנצליח להיאבק ב-BDS וכמה שיותר מהר.