פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
23
ועדת החוקה, חוק ומשפט
05/11/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 697
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ז בחשון התשע"ט (05 בנובמבר 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/11/2018
חוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות (תיקון מס' 5) (תיקון), התשע"ט-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות (תיקון מס' 5) (דחיית מועד התחילה), התשע"ט-2018
מוזמנים
¶
משפטנית, מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - רוני נויבואר
עו"ד בלשכה המשפטית, שוק ההון, משרד האוצר - ירון אבני
עוזרת ליועמ"ש, בנק ישראל - חן פליישר
הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל - אופירה וייס
עו"ד, איגוד הבנקים בישראל - ליבנת פישר
נציג איגוד הבנקים בישראל - טיבריו רבינוביץ
משנה ליו"ר האיגוד, איגוד נותני שירותים פיננסיים מוסדרים - משה בן יעקב
מנכ"ל, אופל בלאנס - דניאל מזרחי
ויזה כ.א.ל, מנהל מחלקת ייעוץ משפטי ורגולציה, חברות כרטיסי האשראי - ניר ימין
ייעוץ משפטי, חברות כרטיסי האשראי - אלון לוי
מנכ"ל אי.אר.אן ישראל בע"מ - שי-אברהם פרמינגר
יושב-ראש, הארגונים החברתיים בכנסת - דוד דהאן
שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את הבנק הבינלאומי, סלקום - שגיא אהרון
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
הצעת חוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות (תיקון מס' 5) (דחיית מועד התחילה), התשע"ט-2018,
מ/1260
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צוהריים טובים, חבריי חברי הכנסת, אנשי הממלכה והמייצגים את הגופים השונים. יש כאן בקשה. מי יסביר אותה?
רוני נויבואר
¶
משרד המשפטים היה אמור להביא תקנות. חוק אשראי הוגן כידוע עבר, וכל הוראותיו, למעט הוראה ספציפית אחת שנוגעת לגובה הריבית – עניינים מסוימים – אמורים להיכנס לתוקף בשבת הקרובה.
רוני נויבואר
¶
נכון. וגם צריך לבדוק אותם בלוח השנה, שזה גם משהו. בכל מקרה, החוק אמור להיכנס לתוקף. מלכתחילה תוכנן שהתקנות - - -
רוני נויבואר
¶
מה שקרה שתכננו שיהיו תשעה חודשים שיעמדו בין המועד שבו משרד המשפטים יביא את התקנות לבין המועד שבו החוק ייכנס לתוקף, על מנת לאפשר במהלך תשעת החודשים האלה, לגופים השונים שכפופים לחוק, להתארגן לתחילתו.
הנחת המוצא שחוק אשראי הוגן שינה הרבה דברים באופן שבו הגופים צריכים לתת את השירות שלהם, ולכן ממילא תשעה חודשים היו זמן רלוונטי ממועד פרסום התקנות. אלא שלצערנו, כשישבנו ובחנו את התקנות, ניסחנו אותן וכו', לקח יותר זמן ממה שצפינו, מכל מיני סיבות שאני יכולה לפרט.
רוני נויבואר
¶
זה הפער של 15 חודשים. קיווינו שהחוק ייכנס לתוקף עכשיו. קיווינו שאחרי שישה חודשים נוכל להביא את התקנות. זה העיכוב. העיכוב שלנו שהתקנות היום נמצאות על שולחן הוועדה כדי לדון בהן.
רוני נויבואר
¶
נכון. אני יכולה גם לפרט. בסוף החוק הזה הרי מאגם לתוכו שני רגולטורים. יש רגולטור אחד שמכיר את השוק שלו היטב, מאחר ששנים הוא כבר אמון על השוק, ויש רגולטור אחד שלומד את הדרך, כשאנחנו חושבים שזו תופעה ברוכה בסך הכול שהוא לקח את זה על עצמו. אנחנו חושבים שזה דבר ראוי ששוק האשראי החוץ בנקאי ייכנס לפיקוח, ובהקשר הזה לקח יותר זמן ממה שצפינו, מאחר שתוך כדי למידת השוק הם כבר היו צריכים להעביר לנו את העמדות שלהם בנוגע למה שצריך להיות בתקנות, עקב כך גם אנחנו התעכבנו.
עם זאת, את התוצאה הסופית זה לא משנה, כי בתוצאה הסופית החוק היה אמור להיכנס לתוקף אחר 15 חודשים, ביום שישי הקרוב, ואנחנו מבקשים לדחות את תחולת החוק בתשעה חודשים. אנחנו גם מבקשים מאדוני היושב-ראש ומהוועדה לקיים דיון בתקנות, על מנת שלא ייפתח שוב פער בין המועד שבו החוק נכנס לתוקף לתשעת חודשי ההכנה שצריכים להיות, אולי קצת פחות.
רוני נויבואר
¶
אנחנו לא רוצים לתת לאדוני שבועיים, אנחנו מבקשים מאדוני, ככל שניתן, לקבוע דיון בתקנות. אדוני כמובן הוא בעל הסמכות.
בסוף, הרעיון היה לאפשר תשעה חודשים. אם יהיו שמונה חודשים, אני לא בטוחה שאנשים ייפלו מהכיסא. אבל ככל שניתן - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, רגע, רגע, רבותיי. מאחר שהתקנות פרוסות בפני כולם, כולם כבר יודעים מה התקנות, כבר לפני חודש – נכון שיבואו ויגידו: אנחנו לא יודעים מה אתה תעשה בוועדה, יכול להיות שתהפוך לנו הכול – כבר אפשר להתחיל להתארגן, לא צריכים לחכות עד שנגמור לאשר את התקנות, ומאז לקחת את תשעת החודשים להתארגנות.
גוף סביר, שלא נדבר על הבנקים, היה יכול כבר לפני חודש, כשהם ראו את התקנות, כבר להתחיל להתארגן. יכול להיות שבסוף יהיו שינויים, אבל אחרי שהתארגנו ויהיו שינויים, עושים את השינויים האלה. בשביל השינויים שהוועדה תעשה לא צריכים תשעה חודשים, ואז יש אפשרות לנתק בין זה לזה. אני אומר את זה כאופציה. עוד מעט נדבר על זה ונראה.
אני מבין שהיום אנחנו לא דנים בתקנות עצמן, אנחנו דנים רק על הבקשה לדחות את התחולה.
רוני נויבואר
¶
נכון. כדי לדחות את התחולה הנחנו על שולחנה של הכנסת את החוק, כי זה תיקון חקיקה ראשי, שנותן את אותו פרק זמן שהיה אמור להיות כזמן הכנה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני מבין נכון, אולי אני זוכר, אחד הנושאים החשובים זה היה תקרת הריבית. את תקרת הריבית השתנו על כולם, גם על הבנקים. זה היה מהפך. חשבו שהבנקים יתמוטטו, אבל בסוף ראינו שזה בסדר, הם עוברים את זה, אפילו בחיוך. תקרת הריבית הזאת כבר חלה או שגם היא תידחה? אני מבין שיש הבדל בין הגופים החוץ בנקאיים לבין הבנקים. רק תאירי את עיניי על מי התקרה הזאת חלה ולמי התקרה הזאת תידחה.
רוני נויבואר
¶
בדיוק. לצורך העניין השוק החוץ בנקאי, הייתה לו תקרה נמוכה, ולכן המהלך הראשון היה שתוך 60 יום, מיום פרסומו של החוק, התקרה הוגבהה לגבי מלווה מוסדי. הגדרת מלווה מוסדי זה מי שקיבל רישיון מרשות שוק ההון. כלומר, אם רשות שוק ההון נתנה למישהו רישיון, חלפו 90 ימים מיום פרסומו של החוק, הוא נהנה מתקרת ריבית שקבועה בחוק הזה.
רוני נויבואר
¶
הבנקים – בחלק מהמצבים הטענה הייתה שאנחנו נוגעים בריבית האפקטיבית שלהם, לכן הם צריכים להתארגן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנקים הרי התהדרו בזה שכל הריבית שלהם – הם הראו לנו כאן בטבלאות וכו' – אם אני זוכר נכון אז, זה היה 3.5%. נכון שבריבית החריגה וכו' בסוף התברר לנו בדלת האחורית שיש כל מיני עסקאות שאנחנו לא יודעים עליהן, ששם הריביות גבוהות, אבל פורמלית אמרו לי שהבנקים במרחק אדיר. רציתי לשים 10%, אם אני זוכר נכון, ולראות שהם לא יתקרבו לזה בכלל. הבנקים נמצאים רחוק מאוד, אז איזה ריבית אפקטיבית?
רוני נויבואר
¶
מה שאז אמרת, נעמה מנחמי, שהבנקים ברוב ההלוואות שלהם אכן לא נמצאים באזור הרלוונטי, אבל מאחר שאנחנו מפחיתים - - -
רוני נויבואר
¶
החלטת המדיניות אז הייתה שאנחנו נותנים 15 חודשים לכניסתו של החוק כדי להוריד את הריבית, גם באזורים שכן נוגעים בריבית הבנקים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם המסה האדירה של הבנקים כל כך רחוקה מהתקרה ורק יש בשוליים – כך הם הציגו לנו את זה – למה הם צריכים כל כך הרבה זמן להתארגנות?
חן פליישר
¶
התקנות משפיעות על היכולת לחשב את הריבית. הרי האתגר פה הוא לחשב מה העלות הממשית. בתקנות יש שני חלקים שמשפיעים על החישוב של העלות הממשית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל מה שאת אומרת, לפני שאת מפרטת, היה צריך להיות אמור גם לגבי הגופים החוץ-בנקאיים.
חן פליישר
¶
אבל על הגופים החוץ-בנקאיים כבר הייתה תקרה ורק היטבנו איתם, העלינו את התקרה ביחס למה שהיה קודם. בבנקים לא הייתה תקרה. זאת אומרת, פעם ראשונה תהיה תקרה וצריך מנגנון שלם של התארגנות בשביל לעשות את החישובים האלה. כמובן שזה הרבה - - -
חן פליישר
¶
מדובר גם על שינויים משמעותיים במערכות המחשוביות, גם על פריסה רחבה מאוד. צריך לזכור שלבנקים יש פריסה ארצית רחבה על הכשרה של אנשים שיושבים מול לקוחות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי יכול לעמוד מול המילים האלה "התארגנות" וכו'? אלה מילים כאלה גדולות שאנחנו מפחדים מהן - -
חן פליישר
¶
ההערכות של גורמי המקצוע שזה הזמן המינימלי שנדרש, ולכן גם הכנסת העבירה את החוק ונתנה את אותם שישה חודשים לתקנות ועוד תשעה חודשים להיערכות אחרי שהמצב המשפטי יהיה ברור. אנחנו מבקשים לשמר את אותה החלטה מאז. הכנסת בעצמה החליטה. אז היא חשבה שזה ראוי. לא השתנה מבחינתנו דבר.
דניאל מזרחי
¶
צוהריים נהדרים. אדוני, ישבנו פה לפני שנה וכמה חודשים, זה בער בעצמותיי ואמרתי לאדוני: מה יהיה? הגבלת הריבית קיימת ולא הוחלט על הוצאות שניתן יהיה להחריג מתקרת הריבית בהקמת הלוואה. להזכירך, הלוואות יכולות גם לנוע בסכומים של 5,000 ש"ח, 10,000 ש"ח ו-20,000 ש"ח. אם לא יתאפשרו הוצאות כאלה שיוחרגו מתקרת הריבית, לא ניתן יהיה לבצע עסקאות. ואז אמרתי לאדוני: מה יהיה? אמרת: חצי שנה. אמרת: דני, אז חצי שנה יסתדרו אנשים.
חלפה שנה, ועוד חודשיים ועוד שלושה חודשים, עדיין אין תקנות מצד אחד, ומצד שני יש חוק. כיום אנחנו נמצאים בבעיה ואנחנו מסרבים ללקוחות גם מטעמים מסחריים וגם אף אחד לא רוצה להיות פורע חוק.
אני אביא דוגמה. מאחר שגם ניכיון צ'ק הוגדר כעסקת הלוואה, עסקאות של 5,000 ש"ח ו-10,000 ש"ח, אנחנו יכולים לגבות עליהן שלושה שקלים, חמישה שקלים. אני מפנה לעסקאות שלקוח מגיע עם משכורתו ומבקש לקבל שירות או לקוח מוסר צ'ק לשבוע ימים.
ישבנו עם אנשי המקצוע – משרד האוצר, משרד המשפטים – העלינו את הטענות. ראו, הבינו, הוציאו המלצות. דרך אגב בהמלצות יש המון היגיון והן מניחות את הדעת, רק שהן בגדר המלצות.
אני מבקש שכל עוד אין תקנות, אולי לפחות לא לבצע אכיפה, כי אחרת אנחנו מסרבים למאות לקוחות בחודש. ואני רק אחד מיני רבים, אני מתאר לעצמי שאלפים מסורבים או פורעי חוק. ברשותכם, אם אפשר, לפחות לא לאכוף את זה כל עוד אין תקנות. תודה.
דוד דהאן
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לחזור על מה שאמרתי בדיונים אחרים. בריביות נעשה שימוש לרעה בנושא של אישורי המסירה. נעשים המון תרגילים באישורי המסירה, כדי להביא את זה למעמד צד אחד – דיון במעמד צד אחד – כדי להכניס את זה למסלול של לעשות על זה ריביות וריביות במסלול של מרמה.
אני חושב שצריך לתת את הדעת בנושא הזה. חזרתי על זה בנושאים שונים ואחרים, ואני חושב שגם כאן צריך להתייחס לנושא הזה עם כל החשיבות שלו ולשים את זה על השולחן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא כל כך הבנתי איך זה מתקשר לפה, אבל הבנו את הדברים. האם יש עוד מישהו שרוצה לדבר? – כולם שותקים.
לדחות את זה בעוד תשעה חודשים, אני לא יודע איך להגדיר את זה, זה קצת בושה לכולם וגם לנו אחרי שכבר נתנו וכו', כשעכשיו עוד תשעה חודשים? זה נראה לא סביר.
להערכתי יש שתי אופציות
¶
או שנדחה בחצי שנה מיום אישור התקנות, או תשעה חודשים מהיום, כי הרי כבר כולם יודעים היום מה התקנות וכבר יכולים להתארגן לקראתן. אני מניח שאם עשו עבודה טובה והשינויים סבירים, לא יהיו מהפכים גדולים שיצטרכו לשנות תפיסות עולם. לכן כבר היום זה קיים, כבר היום יכולים להתארגן, לכן אפשר לקחת מהיום תשעה חודשים, ואז אף אחד מאיתנו לא יהיה לחוץ, או לעשות שישה חודשים. תשעה חודשים זה צריך להיות מיום אישור התקנות, נכון?
נעמה מנחמי
¶
ההצעה שנמצאת היום על השולחן היא תשעה חודשים מיום שבת, אפקטיבית זה תשעה חודשים מהיום, שזה הצעתו של אדוני. שישה חודשים, אני חייבת להגיד שקצת קשה עם זה, כי גם לא ברור מה התוקף של החוק - - -
נעמה מנחמי
¶
זה יכול להיות גם יותר קצר וגם יותר ארוך. כלומר, אם הוועדה לא תאשר, אם הכנסת תיכנס לבחירות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה יכול להיות כך או כך, לכן אמרתי שיש שתי אפשרויות. אפשרות אחת זה מהיום – אני לא יודע מה מופיע בחוק. אם זה מופיע, זה טוב, אבל חשבתי שבחוק מופיע מרגע שנאשר את התקנות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מהיום תשעה חודשים זו אפשרות אחת. אפשרות שנייה, אם תרצו שנחכה עד אישור התקנות, יהיו רק שישה חודשים. אם נצליח לעשות מהר – הפסדתם; נעשה לאט – "הרווחתם".
ניר ימין
¶
אני מחברת כ.א.ל. קודם כול, אנחנו רוצים כמובן לברך את משרדי הממשלה, בנק ישראל ומשרד המשפטים, על התיקון שבעינינו מתבקש לאור ההיערכות ומה שאנחנו רואים שקורה אצלנו - - -
ניר ימין
¶
כיום שוררת אי-ודאות מאוד מאוד גדולה בנוגע לאופן יישום החוק. יש כמה נושאים קריטיים, שגם הפיקוח על הבנקים וגם משרד המשפטים מודעים להם, כי אנחנו מדברים איתם. אני מניח שלא רק אנחנו מדברים איתם על הנושאים האלה, ולכן הם הביאו את התיקון לפתחה של הוועדה.
מבין שתי החלופות שהצעת, אדוני, אני חושב שהחלופה הראשונה הרבה יותר משרתת את מה שהתיקון נועד להשיג. כלומר, התקנות נועדו להסדיר כמה וכמה נושאים, שבלי שיסדירו אותם, אי-אפשר ליישם את החוק הזה כמו שצריך. אחד מהם זה שיעור עלות ממשית, יש נושאים נוספים כמו עסקאות קרדיט - - -
ניר ימין
¶
לא, החלופה הראשונה. שישה חודשים ממועד התקנת התקנות. יש נושאים קריטיים: שיעור עלות ממשית זה נושא אחד; עסקות קרדיט; עסקאות ניכיון; שינויים שנעשים בחוזה; טלפונים כשרים. יש שלל נושאים שצריכים להיות מוסדרים. חלקם אולי טעונים חקיקה ראשית, חלקם אולי יכולים להיות מוסדרים בתקנות. זה פרק זמן שאנחנו חושבים שהוא מינימלי כדי לוודא ולהסדיר אותם. לכן אנחנו חושבים שהחלופה הראשונה שהצעתי, החלופה המועדפת, היא חצי שנה ממועד התקנת התקנות.
אנחנו מודעים למה שעו"ד מנחמי, היועצת המשפטית של הוועדה, העירה לעניין זה שכלל לא נהוג להתנות כניסתו של חוק לתוקף בהתקנת תקנות. זה אכן חריג. זה קורה לפעמים, למשל בחוק נתוני אשראי. בתיקון הנוכחי ובתיקונים קודמים עשו את זה במנגנון מסוים שאמרו שאם לא הותקנו תקנות, השר ידחה בצו את מועד כניסתו של החוק לתוקף לתקופות מסוימות, לפרק זמן מסוים. זה משהו שהוא אומנם חריג, אבל בעינינו אפשר להתגבר עליו, ובלבד שהתוצאה בסוף תהיה התוצאה הראויה.
טיבריו רבינוביץ
¶
אנחנו מצטרפים לעמדתו של עו"ד ימין. גם אנחנו רוצים לכל הפחות שישה חודשים מיום אישור התקנות. להזכירך, אדוני, ביקשנו יותר זמן להיערכות בשעתו, והוועדה החליטה לקצוב את הזמן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תאתגרו אותי, ואנחנו בשבוע הבא נסיים את אישור התקנות ויישארו לכם רק שישה חודשים. זה בסדר. אני חושב שזה בסדר, כי אני חושב ששישה חודשים זה די והותר.
ליבנת פישר
¶
זה לא העניין של זמן, כמו שטיבי אמר, זה העניין שאנחנו חייבים תמונה מלאה לנגד עינינו כדי לפתח. נכון שיש טיוטה, אבל טיוטה זה לא משהו מוגמר. מבחינתנו כל סוג הלוואה שאדוני יחליט אם כן תיכנס לחוק או לא, זה פיתוח משמעותי של כמה חודשים. בסוף טובת הלקוח לנגד עינינו ואנחנו רוצים שהוא יקבל את כל הגילוי ונעמוד בכל החובות מכוח החוק. על כן אנחנו חייבים שישה חודשים בוודאות מלאה עם תמונה מלאה מול עינינו.
רוני נויבואר
¶
אדוני, בכפוף להערה של היועצת המשפטית של הוועדה, גם אנחנו היינו מעדיפים שישה חודשים, אבל במידה רבה אנחנו חושבים שזה שיקול של הוועדה מה היא מעדיפה.
רוני נויבואר
¶
אנחנו הנחנו את התקנות, כך שהדברים כרגע לא תלויים בנו. היות שתרחישים פוליטיים קשה מאוד לנבא, היינו מעדיפים שישה חודשים. אנחנו רוצים לראות את החוק נכנס לתוקף, כך שמה שהוועדה תחליט, אם נוח לה להתלות את החוק בתקנות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה אנחנו עושים עם ההערה של דני לגבי דברים שקשים עליהם מאוד? עכשיו הכול נדחה עוד פעם, כל ההלוואות הקטנות האלה שיצרו אבסורד. אני מניח שהחוק מטפל בהם, נכון?
דניאל מזרחי
¶
ישבנו בפגישות עבודה גם עם רשות שוק ההון, הם קיבלו את הטענות. עוד לא קיבלנו תקנות, כך שאני לא יודע אם מישהו התייחס אליהן. דוגמה אבסורדית למשל, אדוני, לקוח שמבקש לבצע עסקה ומבקש לקבל את התמורה בעשר העברות בנקאיות שונות. זה כשלעצמו זה הוצאות שאני משלם ישירות לבנק, אי-אפשר להתעלם מהן. כרגע כל מה שאני אגבה זה בתקרת הריבית. לקוח מבקש לקבל צ'ק והשני מבקש לקבל את התמורה במזומן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה צריך להיות כדי שייתן לכם פתרון? אני מבין שזה לא קשור. אם אתה אומר שזה לא נמצא בחוק ולא בתקנות, אז זה לא קשור לדיון כרגע.
דניאל מזרחי
¶
ראשית, עדיין לא קיבלנו את התקנות. אני לא יודע אם יש התייחסות לטענות האלה, אני מקווה שכן.
דניאל מזרחי
¶
יש שם דברים קרדינליים לביצוע, לשם התנהלות ביום יום. אם מישהו הטמיע את זה בתקנות, זה מצוין.
נעמה מנחמי
¶
אפשר להוסיף את זה לתקנות. אין בעיה להוסיף. ככל שהוועדה חושבת שמשהו נדרש, היא יכולה להוסיף את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את רוצה להוסיף משהו ואת אומרת: אפשר להוסיף בדקה. זה לא ילך, זה יחזור לשם ויהיו דיונים וכו'.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את מכירה את התקנות, נכון? השאלה אם מה שהוא העלה, הלוואות מהסוג הזה, באות לידי ביטוי בתקנות? התקנות נותנות פתרון? אם נקבל את התקנות, הם יוכלו לחיות?
רוני נויבואר
¶
אנחנו רוצים להתייחס לדברים. בהגדרה "תוספת" יש הסמכה לפי פסקה (3), "הוצאות שנדרשות לצורך העמדת הלוואה במועד העמדתה", שזה חלק מההגדרה של עלות האשראי.
צריך לומר שני דברים. בזמנו, גם כשהיה דיון בוועדה, אמרנו שייכנסו הדברים האלה, וזה אמור להיות במסגרת דיון בתקנות. ואכן יש הצעה של הממשלה לעניין הזה שגובשה עם רשות שוק ההון. לצורך העניין דני ישב גם איתם וגם איתנו וישבנו גם עם אחרים. כל מי שביקש ישבנו איתו כדי להבין את העמדה, וגם רשות שוק ההון ישבה. אכן זה הנושא היותר מורכב בעיניי בתקנות, וזו השאלה עד כמה אפשר להכיר בהוצאות מסוימות לצורך שיעור הריבית. הדילמה הזאת גם עלתה, אדוני, אם הוא זוכר, תוך כדי החקיקה. ככל שאנחנו ממעטים יותר דברים החוצה, המשמעות היא שאנחנו פוגעים במנגנון של הריבית, ולכן הייתה שם דילמה. לדעתי זה הנושא המרכזי שיש בתקנות.
אני לא יודעת כרגע אם חברים פה יהיו מרוצים מהתוצאה שאליה הגענו או לא מרוצים מהתוצאה שאליה הגענו, כי יכול להיות שהם שאפו ליותר. אנחנו אמרנו גם אז, במלוא הכנות כלפי הוועדה, שבסוף זה לא יהיה משהו שיפתור לכולם את כל הצרות. בסוף צריך לזכור שפתרון לכל הצרות זה ריבית מאוד גבוהה דה-פקטו, וצריכים להיות מדודים ולהיות מאוזנים בשאלה מה אנחנו מוציאים החוצה ומה לא.
פסקה (3) בהגדרות למילה "תוספת", יש הצעת תקנות לגביה, וזה הנושא המרכזי, הגדול, שיש בתקנות הללו, כך שתהיה הזדמנות אגב הדיון בתקנות לשמוע את הערות הציבור, אם עשינו מספיק, עשינו יותר מדיי או כל הערה אחרת.
רוני נויבואר
¶
לא. הנוסח ששרת המשפטים הציעה לוועדה זה הנוסח ששרת המשפטים הציעה לוועדה. בעיקרון הדיון צריך להיות כאן, אלא אם כן היושב-ראש יבקש מאיתנו לשבת אתכם.
רוני נויבואר
¶
ההערות של דני נשמעו במהלך גיבוש התקנות. הוא אמר שהוא ישב עם רשות שוק ההון וגם אנחנו ישבנו איתו. יכול להיות שלא קיבלנו הכול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה תדפדף לראות מה ההצעה של התקנות. אולי מה שהתקנות מציעות פותר לכם, ואז הלחץ שלך צריך להיות רק על הוועדה שתקדם את הדיון הזה.
דניאל מזרחי
¶
אדוני, ראשית זה טובת הציבור. שים אותי רגע בצד, אני אסתדר. רוני, אם יש התייחסות למשיכת מזומנים, להעברות בנקאיות – לא ראיתי את הדבר הזה.
רוני נויבואר
¶
יצרנו תקנות לעניין שתי ההסמכות שהעלינו: השאלה, מה העסקאות שנכללו בגדר החוק, כשלצורך תכלית החוק הן אינן צריכות להיות בו. זה נושא אחד; נושא שני זה השאלה איזה סכומים רלוונטיים להקמת הלוואה. זה שני הנושאים. יכול להיות שדברים שאתה מעוניין שיהיו שם לא נמצאים שם. הצענו הצעה, ואני חושבת, אדוני, שהמקום הוא לפתוח את הדיון בתקנות. יישמעו כל הטענות מה עשינו, מה לא עשינו, מה עשינו בסדר, מה לא עשינו בסדר.
הזהרתי שלא יצא מישהו מנקודת הנחה שאנחנו נפרוץ את תקרת הריבית על כל החזית רק בגלל שנשמעה הערה. בסוף, ככל שאני ממעטת יותר דברים מתוך הריבית, המשמעות היא ששיעור הריבית האפקטיבית, גם אם הוא לא לפי החוק, המשמעות היא שהוא עולה. וצריך להיזהר בין שני הפרמטרים האלה.
אנחנו חושבים שהצענו הצעה טובה, ולכן לקח לנו גם זמן להביא אותה לשולחן, כי היא באמת הצעה קשה במובן הזה. מצד אחד יש לקוחות שרוצים לדעת שהם מקבלים ריבית נמוכה, מצד שני יש הבעיה של הלוואות קצרות מועד וקצרות טווח, שיש להן עלויות גבוהות בהקמה. את האיזון הזה אנחנו מביאים בפני הוועדה. אני לא חושבת שכרגע אגב הדיון הזה נגיד מה הכנסנו ומה לא הכנסנו. יהיה נוסח, אין לי בעיה, אני אשלח גם לדני, נעלה את זה לסדר-היום - - -
משה בן יעקב
¶
אני מכיר את טיוטת התקנות. צריך להבין שזה לא עניין מה דני רוצה, מה האיגוד שלנו רוצה או מה כל אחד באופן אישי רוצה. יש עלויות שהן ישירות להלוואה. כל הענף החוץ-בנקאי עובר דרך המערכת הבנקאית. כל פעולה שאנחנו מבצעים עולה לנו כסף. אין שום היגיון שלא יהיה סעיף ברור שאומר שכל עלות ישירה להעמדת הלוואה, שכרוכה בעלות של עמלה בנקאית – אין שום היגיון שזה לא ייכלל.
צריך להבין, אתם כל הזמן עושים מישמש בין הריבית - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
משה, אם לא מופיעה ההתייחסות לזה בתקנות, אז כשנדון בתקנות תוכל להעלות את זה, ואז תישמע עמדתך שלא יעלה על הדעת, ותישמע בטח עמדה של מישהו אחר שיגיד שוודאי זה יעלה על הדעת. אז נצטרך להחליט. אני אומר שוב, אני לא יודע אם זה מופיע בתקנות או לא, כי עוד לא ראיתי אותן. אם זה מופיע – טוב; אם זה לא מופיע – תעלה את זה אז כשנקיים דיון על התקנות.
רוני נויבואר
¶
דני, החוק נכנס לתוקף במועד שבו החוק נכנס לתוקף. המשמעות היא שאז חלות עליך גם החובות האזרחיות כלפי הציבור שאתה נותן לו שירות, וגם החובות לגבי הרגולטורים, ככל שיש לך רישיון, וגם החובות כלפי האכיפה הפלילית. אין לנו דרך לעשות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
התשובה שלך הייתה שאם נלך בשיטה של שישה חודשים מהאישור, בסוף ששת החודשים, רק אז יתחילו לאכוף.
דניאל מזרחי
¶
מצד אחד, בהגבלת השימוש במזומן, מה אומרים לציבור? רבותיי, קחו את הכסף שלכם, לכו לסניף הדואר, תטעינו כרטיס נטען. על מנת לעשות את זה בן אדם צריך להגיע אליי או לבנק, למשוך מזומנים, זה עולה לי כסף, אני צריך לגבות ממנו על צ'ק של 10,000 שקלים, אולי שבעה שקלים. זה הזוי. אדוני, מזמינים ברינקס, מחזיקים ביטוח, שומר בדלת. זה דברים שקל להגיד אותם, אבל אתם שולחים אותי מפה כשהציבור בבעיה, אני לא יכול לתת שירות. זה נכון, הריבית הפלילית לא נכנסה לתוקף, אבל המינהלית. אני עשוי מחר להיתבע על ידי לקוח כי גביתי ממנו 50 שקלים במקום שבעה שקלים על 10,000 שקלים. זה לא מותיר לי הרבה ברירות. זה לא לתת לו שירות.
רוני נויבואר
¶
אדוני, מה שאתה אומר, שחוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, שאנחנו לצורך העניין דיברנו בו על ריבית יותר נמוכה, המשמעות היא שלא תפסתם אותה כרלוונטית לניכיון צ'קים, ולכן ממילא לא הלכתם לפי החוק ההוא. אתה בא ואומר: התקרה עדיין נמוכה לי מדיי, אבל היא עלתה מהחוק הקודם.
רוני נויבואר
¶
לא. בנוסח הקיים, בנוסח הקודם של החוק, זה שלצורך העניין 60 יום אחרי תחילתו הריבית הייתה יותר נמוכה היה ויכוח בינינו - - -
דניאל מזרחי
¶
תמיד זאת הייתה לקונה, גם במערכת המשפטית, האם עסקת ניכיון היא עסקת הלוואה. עד היום לא הייתה הבנה - - -
נעמה מנחמי
¶
גם אם אדוני חושב לאשר חצי שנה, שאני חושבת שזו האופציה הפחות טובה, אולי כדאי בכל זאת להגביל אותה ברף עליון, למקרה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה רציתי לעשות עכשיו, לשלב את שתי ההצעות. כלומר, לקחת את ההצעה של שישה חודשים מיום אישור התקנות, אבל לשים רף. אם אני אגיד "תשעה חודשים", זה לא פייר. צריך שזה לא יעבור את השנה נניח, שיהיה איזה רף.
טיבריו רבינוביץ
¶
אדוני, האם אתה רואה היגיון בכך שצריך להיות מינימום של שישה חודשים מיום התקנת התקנות, זאת אומרת שיש איזה היגיון בכך שהתקנות יעברו לפני - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסכים איתך, אבל מאחר שבכל אופן רואים את התקנות, ואני מניח שהשינויים לא יהיו דרמטיים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ודאי שנרצה לשמוע ויהיו שינויים, אבל הם לא יהיו דרמטיים מבחינת ההתארגנות, כי אתם כבר יודעים. זה לא משהו שלא ידעתם ולא חשבתם ולא כלום. שוב, אם אנחנו לוקחים שישה חודשים מיום אישור התקנות והמגבלה של שנה – אם אחרי שנה לא אישרנו, יצטרכו לבדוק מה קרה לוועדה. אם נשאיר את השילוב הזה, זה יהיה הכי טוב לכולם.
טיבריו רבינוביץ
¶
כן. אם המערכת הפוליטית תיכנס למערכת בחירות, יכול להיות שהמערכת הזאת תימשך באופן ששנה זה לא מספיק. תשים את המינימום של חצי שנה מרגע תחילת התקנות, אבל לפחות את המקסימום תשים גבוה. הרי זה לא תלוי בנו, בסופו של דבר זה יהיה תלוי בכם. אם מתחילה מחר מערכת בחירות שיכולה להימשך - - -
נעמה מנחמי
¶
ככל שיהיו בחירות, חוק הפרשנות מאריך באופן אוטומטי כל הוראת חוק שפוקעת בתקופה שבאזור הבחירות. הוא מאריך אותה אוטומטית בשלושה חודשים נוספים, זה דבר ראשון. דבר שני, מאחר שאנחנו לא מדברים פה על נושא פוליטי, גם אם יהיו בחירות, רוב הסיכויים שימשיכו לדון בזה במסגרת ועדת ההסכמות. להפך, זה יפנה את זמן הוועדה מעניינים פוליטיים אחרים ויאפשר בקלות רבה יותר לדון בתקנות.
חן פליישר
¶
האם זה מיום אישור התקנות או מיום פרסום התקנות? אני רגע מחדדת משהו, כדי שאחר כך בנוסח לא יהיה לנו - - -
רוני נויבואר
¶
זה לא כל כך משנה לכם, לנו זה משנה. הפרסום – המשמעות שזה מגיע לשרה. אם זה מהאישור, זה מיום שבו הכנסת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את מכירה את ה-15 חודשים. אני כבר יודע מה יקרה להבא. יש אצלנו מושג "שטר שאיתרע בנפילתו". שטר שמצאו אותו על הרצפה, מאחר שהוא כבר פישל פעם אחת, שמישהו איבד אותו, מצאו אותו על הרצפה, אז בודקים אותו מכל הכיוונים.
נעמה מנחמי
¶
כן, אבל מאחר שלאדוני יש רף עליון של שנה, לא ניתן יהיה למשוך את זה יותר מדי. גם אם התקנות האלה נידונות ועוברות מחר בבוקר, לכל היותר ניתן יהיה לדחות את זה בחצי שנה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל שנבין בינינו שאנחנו לא מדברים על משהו שהוא יותר משבועיים בין האישור לפרסום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה סטנדרט, אני יודע. הסטנדרט גם היה שהיינו צריכים לקבל את זה לפני תשעה חודשים. אנחנו רואים שפה לא הולכים לפי הסטנדרט, אז אי-אפשר לדעת.
רוני נויבואר
¶
אנחנו בעלי תשובה. הינה, באנו, סידרנו, עשינו הכול. חשוב לנו שהחוק ייכנס לתוקף, אבל חשוב לנו גם להיות הגונים.
נעמה מנחמי
¶
כן. בואו נהיה גם עקביים עם הנוסח שנמצא בחוק, שזה תחילתו של חוק זה, 15 חודשים – עכשיו זה ישתנה – מיום פרסומו. גם התקנות נעשה מיום פרסומן. זה נראה לי נכון יותר.
נעמה מנחמי
¶
אני אתאים את ההתאמות הנדרשות. מי בעד לאשר את מה שסיכמנו, ירים את ידו.
הצבעה
בעד הצעת החוק – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות (תיקון מס' 5) (דחיית מועד התחילה), התשע"ט-2018, בכפוף לשינויים, אושרה.