פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
18
הוועדה לזכויות הילד
22/10/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 245
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום שני, י"ג בחשון התשע"ט (22 באוקטובר 2018), שעה 12:01
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/10/2018
עבודת בני נוער בבחירות לרשויות המקומיות
פרוטוקול
סדר היום
עבודת בני נוער בבחירות לרשויות המקומיות
מוזמנים
¶
מאיר דוד - מנהל אגף בכיר אכיפה מנהלית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
קרין אהרוניאן - ראש מטה מנהלת, מינהל האכיפה וההסדרה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
גלית וידרמן - מנהלת אגף בקרת הון אנושי, משרד הפנים
מריה רבינוביץ' - מרכז המידע והמחקר של הכנסת
אורי מתוקי - יו"ר, האגף לאיגוד מקצועי, הנוער העובד והלומד
רועי הלמן - צוות משפטי, הסתדרות הנוער העובד והלומד
שרית אולשביץ - האיגוד המקצועי לנוער, הנוער העובד והלומד
הדר אליהו - מנהלת מחלקת נוער וצעירים, מרכז השלטון המקומי
מקס קנבסקי - נציג, מועצת התלמידים והנוער הארצית
רוני צוקרון - נציגה, מועצת התלמידים והנוער הארצית
לירון אשל - עו"ד, המועצה הלאומית לשלום הילד
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
צהריים טובים לכולם. אני פותחת ברשותכם את דיון הוועדה בנושא עבודת בני נוער בבחירות לרשויות המקומיות. אנחנו רגע לפני החגיגה הדמוקרטית המרגשת הזו בבחירות המוניציפליות ואנחנו יודעים, זו לא השנה הראשונה, זו לא מערכת הבחירות הראשונה שבה משתתפים בני נוער בצורה פעילה מאוד, שזה אגב דבר מבורך כשלעצמו, אבל אנחנו כאן היום כדי לדון בעיקר בזכויות של בני נוער במערכת הבחירות, בעיקר אלה שלא מתנדבים אלא שמגיעים ומובטח להם שכר וחשוב לנו שהם יקבלו את מה שמגיע להם והובטח להם.
לצערנו הרב אנחנו ראינו במערכות בחירות קודמות שלא תמיד המועמדים או האנשים מילאו את חובתם כלפי אותם בני נוער, במיוחד כאלה שלא נשארו על המפה הפוליטית, זאת אומרת רשימות שנכנסו, לא זכו, לא נכנסו למועצה, הפסיקו את הפעילות הפוליטית ואז מבחינתם הם כבר לא חייבים כלום לאף אחד וחשוב שאנחנו נהיה כאן בשבילם ונעמוד על המשמר.
מי שבעצם פנה זה הסתדרות הנוער העובד והלומד שהעירה את תשומת ליבנו לנושא הזה ואת החשיבות בקיום הדיון כדי שאנחנו נוכל למזער אם לא למנוע לחלוטין את התופעה של פגיעה בבני נוער גם במערכת הבחירות, אז בבקשה אורי מתוקי או מי מכם, אתם מוזמנים להציג.
אורי מתוקי
¶
קודם כל אני באמת רוצה להודות על הדיון, נושא מערכות בחירות, פשוט ראינו כשאנחנו מנתחים את הפניות, שכל פעם כשיש פניות הגרפים מזנקים, בין אם זה לכנסת, אבל עוד יותר בבחירות לרשויות המקומיות. אופי העבודה של מערכות בחירות היא מאוד מאוד מזמינה עבודת בני נוער. זה חלוקת פליירים, זה טלפנים, זה לעמוד עם שלט, זה דברים שמאוד מאוד, הם רגעיים, הם זמניים, זה מאוד מאוד מתחבר לאופן העבודה, גם למה שבני נוער הרבה פעמים מחפשים.
דבר נוסף שיש בדפוס ההעסקה זה שיש לפעמים הרבה דמויות שמפעילות, יש רכז שטח, יש רכז צבע, כל מי שמכיר קצת את הפרקטיקה יודע שזה חלק מהעניין, ואז מתחילה הבעיה הראשונה. מי המעסיק, מי לקח אותך? באים אלינו בני נוער ואומרים "דיבר איתי חיים" "מי זה חיים", "לא יודע, הוא אסף אותנו בקניון כמה חבר'ה, אמר 'אתם רוצים לבוא לתלות שלט'" אני מדבר אתכם על דברים אלמנטריים לכאורה, ואפילו אני אציין שיש דרישה מחמירה יותר בעבודה במערכת בחירות מאשר רק החוקים הרגילים שאנחנו מטפלים בהם ביום יום - - -
רועי הלמן
¶
מטעם מבקר המדינה יש כמה בקשות לאופן שבו הם מנהלים את החשבונות שלהם. אחד – הם מבקשים מכל עובד שמתחיל לעבוד במערכת הבחירות שהם ירשמו את כל התנאים שמגיעים לעובד, עוד לפני שהוא מתחיל לעבוד בכלל. בתוך הדבר הזה, מה היקף ההעסקה, מה השכר שמגיע לעובד עבור שעות העבודה שלו, ודבר שני הם דורשים גם שבסיום ההעסקה יחתום על זה שהוא קיבל את הכסף. זאת אומרת את השיק עם הסכום - - -
אורי מתוקי
¶
לא, לא ספציפית לגבי בני נוער, אבל בעצם אנחנו מגלים שהרבה פעמים באמת כפי שאמרתי, בני נוער, במיוחד בדברים האלה, פשוט אין רישום, אין ידע. אנחנו נתקלים בבעיות מאוד גדולות.
השכבה השנייה של הבעיה קשורה בעיקר לרשימות שלא עוברות את אחוז החסימה, כמו שאמרת, נמחקות או מושעות מהמפה, וברגע הזה בעצם אין יותר כתובת. הם צריכים לאחר שהם מסיימים את מערכת הבחירות להגיש דו"ח למבקר המדינה ותיאורטית, אנחנו מבינים את זה שהם צריכים לקבל את אישורו לפני סגירת חשבון וממבקר המדינה ענו לנו שהם לא צריכים את האישור, הם סוגרים והם בסוף מוציאים דו"ח על הכל, אז גם כן, יש פה איזו שאלה משפטית. אבל בעצם ברגע שהחשבון נסגר אין לנו יותר עם מי לדבר. זאת אומרת לצורך העניין - - -
אורי מתוקי
¶
לא. בנושא של רשויות מקומיות, ובכלל של רשימות מפלגות וכדומה אין הרמת מסך. זאת אומרת אין שום ממד שאפשר לתבוע, גם כן, יש פרשנויות משפטיות לכאן ולכאן שאולי אפשר אבל אנחנו בעבר כשניסינו פשוט לא הצלחנו. צירפנו את זה גם בחומר.
מאיר דוד
¶
האדם שעומד מאחורי הישות המשפטית, אותו לא ניתן לתבוע, הוא חסין מפני תביעה וזה ב- - - פסיקות של בית הדין. כן. זו הבעיה שלנו - - -
שרית אולשביץ
¶
הלכנו כבר לבית הדין מול איזה ראש עיר, היום הוא ראש עיר, אז הוא לא נבחר ולא נכנס לקואליציה של העיריה והפסיקה הייתה שלמרות שהשופטת מבינה שלא ניתן לתבוע את הרשימה עצמה, זאת אומרת שאין לרשימה איך לשלם, היא עדיין לא אישרה לנו את הרמת המסך ולא אישרה לנו לתבוע את הבנאדם עצמו. ואז באמת בני הנוער תקועים, אין להם ממי לשלם את הכסף. פשוט אין.
שרית אולשביץ
¶
במובן הזה יכול להיות שצריך לעשות איזה שהוא שינוי רגולציה או משהו, אני יודעת שתוך שמונה ימים מן הסתם זה לא יצליח לקרות, אבל צריך לחשוב על זה ולראות איך אפשר לסייע כי באמת יש עשרות אלפי בני נוער שעובדים, זה ביום עצמו, הם מגיעים הרי ב-6:00, 7:00 בבוקר, מחלקים פלאיירים בכניסה לקלפי, הרבה פעמים גם אומרים להם "תביא עוד כמה חברים שלך, תרשמו פה את השמות ונשלם לך בסוף היום או עוד חודש או עוד חודשיים" ואז לכי תחפשי ממי בכלל לוקחים את הכסף. זו בעיה של עשרות אלפי בני נוער.
אורי מתוקי
¶
אני אוסיף ואגיד שיש גם בעיית מודעות כרגיל, כמו שדיברנו לפני הקיץ, תמיד יש גם את בעיית המודעות, לא רושמים, לא יודעים מי המעסיק, מי בדיוק לקח אותם, לא חותמים, לא מוודאים שקיבלו הודעה לעובד, זאת אומרת לא עושים את כל הדברים ואז בעצם גם מאוד מאוד קשה, זה אני אומר בצד של בני הנוער, וגם אני אומר, בצד של המפלגות והרשימות, אני חושב שזה נושא בתוך מערכת שהיא תמיד קצרה לחוצה בזמן, זאת אומרת זה תמיד נראה אולי כאיזה משהו שמטפלים בו בדיעבד ואז אנחנו בבעיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
איזה כלים יש ברשותנו היום, לצורך העניין אנחנו יודעים שאנחנו כבר היום לא בעיצומה של מערכת הבחירות, אנחנו בשיאה של מערכת הבחירות, אבל כדי לבנות את זה לעתיד ויש לנו מספיק זמן לצורך העניין לבנות את זה לעתיד, לפחות חמש שנים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
נכון. עוד שנה לבחירות הארציות. איך אנחנו בעצם פעם אחת מעלים למודעות, וצריך אולי לעשות עבודה, תיכף נשמע את הדר אולי להם יש משהו להציע, מנחים את בני הנוער מה נכון להם לעשות כדי שלא תיווצר בהם פגיעה, אבל היום, בנקודה הזו שאנחנו נמצאים בה, איזה כלים בכלל יש לנו, אם בכלל יש לנו, כדי להתמודד עם זה?
מאיר דוד
¶
אני מנהל אגף אכיפה במשרד העבודה. לקראת הבחירות הספציפיות האלה באמת הנוער העובד והלומד ואנחנו עשינו איזו שהיא עבודת הכנה, היערכות. ישבנו ביחד קיימנו איזו פגישה וגם הוצאנו הודעות משותפות והודעות כל אחד לחוד לציבור, לנוער, כדי להעלות את המודעות.
מאיר דוד
¶
זה הגיע בכל העיתונות, הנוער העובד והלומד פרסם את זה גם ברשתות החברתיות. אנחנו גם התראיינו על כך בכמה רשתות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
הכנסתם את זה לאתרים, בתי הספר? משרד החינוך הרי יכול לרשת את כל המערכת באתר בית הספר, היום כולם נכנסים כדי לראות את המערכות.
מאיר דוד
¶
לאתר בית הספר לא, אבל אנחנו עוד יכולים להכניס את זה, לשלוח את זה עוד היום למשרד החינוך בתקווה שזה ייכנס. שם נתנו טיפים לנערים מה כדאי לעשות ואיך להתמודד נכון ביום הבחירות. הבעיה שציין פה אורי היא לא רלבנטית רק לנערים, לצערנו היא גם קורית לבוגרים. יש לא מעט בוגרים שנפגעים ויוצרים איתנו קשר אחרי מערכות הבחירות.
מאיר דוד
¶
מה שכן חשוב שאנחנו נעשה לעתיד, אנחנו נעשה אכיפה כנגד כאלה שנגלה שהם לא שילמו. זה לא פשוט אבל יש לנו כמה כאלה, כמה הצלחות. אפילו מפלגה אחת גדולה בכנסת שמכהנת ונקנסה על ידינו בגלל שלא שילמו לנערים.
מאיר דוד
¶
אם היא סגורה יש בעיה, יש בעיה קשה. מה שכן, אנחנו נצטרך אולי להעביר בחקיקה או בהסדרה כזו או אחרת של רשות או ראש רשימה שגם אם היא סיימה את הפעילות שלה, עדיין צריך לשאת באחריות לגבי מי שהועסק על ידו או מטעמו. זה משהו שצריך כן להסדיר.
מאיר דוד
¶
לא, אני אמרתי כרגע את דעתי האישית. בסדר? ביום יום אנחנו עושים אכיפה נגד כאלה שלא משלמים, ויש כאלה שגם אם הם לא רשימה והם מעסיקים, היה מקרה אחד של מישהו שלא היה ראש הרשימה, הוא לא היה ברשימה, הוא היה גזבר או איזה שהוא מתווך מטעם הרשימה, כן הגענו אליו וכן התנהלנו מולו כמישהו שהעסיק וזה אפשרי, והוא לא קשור לרשימה, הוא הועסק גם מטעם הרשימה וכן אנחנו נעשה כאלה פעולות.
אבל המטרה היא למנוע מראש. המטרה שהנערים כמו שאמרו פה, יקבלו מראש את ההודעה, ידעו בדיוק מי המעסיק שלהם, מי הביא אותם לעבודה ומבחינתי זה שקיבל אותם לעבודה, זה שאמר להם "אתם תעבדו בעבודה זו וזו" הוא האחראי ומולו אני אתנהל.
מאיר דוד
¶
דבר נוסף שאפשר לעשות, ניסיתי לעשות את זה, זה לא כל כך צלח, פניתי למשרד הפנים לממונה על הפיקוח על הבחירות, וביקשתי לקבל את רשימות כל המועמדים, את הרשימות שמתמודדות, כי רצינו להעביר אליהם גם את המסמך הזה, את ההודעה שהעברנו, עם החובות של המעסיקים, על מנת להכין אותם מראש ולהגביר את המודעות אצלם. זה לא כל כך צלח בבחירות האלה, גם לא מזמן יצרתי קשר שוב ונאמר לי שעדיין אין את כל הרשימות הסופיות. אבל לקראת הבחירות הארציות כן אנחנו צריכים לקבל את כל הרשימות ולהעביר להם חודש, חודשיים או שלושה מראש את כל המידע הרלבנטי שגם המעסיקים ייערכו בהתאם.
הדר אליהו
¶
אני מנהלת מחלקת נוער וצעירים במרכז השלטון המקומי. אני מבקשת להתייחס למה שאמרת, להתייחס אל הכאן ועכשיו וגם לעתיד. האמת היא שחבל לי מאד ואני חושבת שפוספס פה תהליך מאוד משמעותי שקרה ביניכם וחבל שאנחנו לא היינו שותפים, ואנחנו כבר מכירות, אבל לא נבכה על חלב שנשפך, הכל בסדר ופנינו קדימה.
מה שאני מציעה זה דבר כזה, כמו שאמרתי הוא נכון לעכשיו והוא נכון לקדימה, רק שבפעם הבאה לקראת הבחירות הארציות נעשה תהליך יותר עמוק, הפעם נעשה אותו מזורז. אני חושבת שמבחינתנו, כיון שבעצם מרכז השלטון המקומי מייצג את הרשויות, עובד מול ראשי הרשויות אבל גם אל מול בעלי תפקידים כאלה ואחרים, ראשי הרשויות הם לא הכתובת כרגע, יש כאלה שבכלל לא רצים בפעם הבאה, יש כאלה שאולי לא ייבחרו - - -
הדר אליהו
¶
נכון. מה שאני מציעה זה לפנות בראש ובראשונה למנהלי יחידות הנוער, ולראות איך אנחנו עושים חיבור עם משרד החינוך – תיכף אני אתייחס למשרד החינוך – זה שני דברים שונים, מנהלי יחידות הנוער עובדים עם הנוער בשעות אחר הצהריים וגם בחיבור לבוקר בכל מה שקשור לתכנית למעורבות חברתית, לדאוג להפיץ את אותו מידע שנחליט שאנחנו מפיצים אותו. תיכף אני אגיד מה אני מבקשת שיהיה, יש את המידע הזה, לבקש להעביר אותו לכל קבוצות המנהיגות, מד"צים, מועצת התלמידים, מועצת התלמידים הרשותית שתעביר את זה למועצות התלמידים בבתי הספר, לכל מיני קבוצות התנגדות כאלה או אחרות, לתנועות הנוער, ממש, את המכתב שאני מוכנה להעביר אותו גם למזכ"ל תנועות הנוער, לשלומי קסטרו מנכ"ל ארגוני הנוער, לכל השותפים במקום הזה שלקראת הבחירות כך וכך, עם קישור לכל מה שהנער/נערה צריכים לשים לב והוריהם, דרך אגב, לשים לב כשהם יפגשו את אותו אדם בקניון כפי שתואר פה, או בצורה מוסדרת יותר, זה ממש לא משנה, לא נהיה עד כדי שיפוטיים, וזה הכל. ממש כך.
אני הייתי שמחה לקבל איזה שהוא קישור לפלטפורמה אינטרנטית זו או אחרת שאני הנער יכול להכנס לראות למה אני צריך לשים לב, מה אני צריך שלא ליפול בו כדי שזכויותיי יישמרו וגם בהיבט של ההורים. אני אדאג להעביר את זה הלאה, אנחנו נשב אחר כך למקד בדיוק את קהל היעד שלנו. אני כן חושבת שלהבא אנחנו צריכים לעשות תהליך שהוא משותף יחד עם מועצת התלמידים, שבעצם מועצת התלמידים יכולה לעזור לנו גם ברמת המנהיגות של הנוער, לעבודה פנימה בתוך בתי הספר אבל גם אחר הצהריים בפעילויות הנוער. זה בגדול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אומר לך הדר, קודם כל מה שאת מציעה הוא טוב, אבל אני חושבת שלא היינו מסתמכים רק על תנועות הנוער.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אומר לך איפה אתם עוד יכולים להכנס ולתרום, כי הנוכחות במסגרת הלא פורמלית משתנה מישוב לישוב ויש ישובים שבאמת הרבה מאוד מבני הנוער נמצאים שם, ומקומות אחרים שזה דל, דל מאוד אפילו, ולכן אני חושבת שאין מנוס בנוסף, זה לא במקום, זה לא או-או, להעביר את המסר גם בבתי הספר באתרי הכיתות.
הרשויות המקומיות הן הבעלות ברוב המקרים של בתי הספר התיכוניים. גם אם יש רשת או משהו, עדיין הרשות המקומית היא חלק מהסיפור, ולכן לגייס אותם כדי להעביר את המידע דרך אתר הכיתה, היום זה נפוץ, בכל מקום יש אתרי כיתות, הם נכנסים. שיקפוץ להם "אתם עובדים בבחירות, חשוב שתדעו" או משהו כזה שיתפוס להם את העין. אני כבר לא מדברת על זה שמורים ידברו איתם בשעת חינוך או בכישורי חיים או בכל מה שהם אוהבים כי אני - - -
הדר אליהו
¶
זאת הנקודה שלי חבל שמינהל חברה ונוער לא נמצא כאן, משרד החינוך מינהל חברה ונוער שהוציא תכניות פדגוגיות סדורות, ממש שיעורי תוכן מובנים. באמת, הם נערכו מאוד יפה לקראת הבחירות בשיעורים בתוך כיתות שאני חושבת שזו הייתה הזדמנות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אז אם זו המציאות אני לוקחת בחזרה את מילותיי כי פחדתי שעוד פעם המורים יקומו ויכעסו שהנה מטילים עוד משימה, אבל אם את אומרת שהם ממילא שם, אז זה בהחלט משהו ש- - -
הדר אליהו
¶
- - - אין בעיה, מנהל מינהל חברה ונוער, אין לי בעיה גם לי לשוחח איתו ולהוציא גם איזו שהיא הבהרה לרכזים החברתיים בבתי הספר, למחנכים - - -
שרית אולשביץ
¶
אני לא יודעת אם זה עבר, אני מכירה את זה, אבל זה באמת יותר לשכבות יא'-יב' שיש להם כבר זכות הצבעה מגיל 17 - - -
שרית אולשביץ
¶
מעודדים אותם באמת לבדוק את הרשימות השונות, זה שיעורי חברה, שזה מעולה בעיני אם אפשר לעשות גם את זה.
מאיר דוד
¶
גבירתי, אנחנו השנה התחלנו בפרויקט של הרצאות בבתי ספר, אם את זוכרת את השנים הקודמות. עשינו בערך 80 או 90 בתי ספר תיכוניים השנה, וכבר אנחנו בחודשים הקרובים הולכים לעשות בערך 120 בתי ספר נוספים, מכיתות ט' עד יב'. לכל השכבות. אנחנו נכניס גם בהרצאה הכללית של בני הנוער דגשים לקראת הבחירות כי ב-2019 יהיו בחירות. אז אנחנו גם נכניס את הדגשים לבחירות במסגרת ההרצאות שלנו בבתי הספר. התחלנו בשיתוף פעולה עם משרד החינוך וזה התחיל לעבוד טוב, רואים שזה היה באמת הדים מאוד חיוביים השנה, אנחנו נהפוך את זה למסורת, אז נכניס גם את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זה מצוין וזה חשוב וצריך להרחיב את היריעה לכלל בתי הספר באמת עם שיתוף הפעולה שאמרתי להדר, שיהיה מסר שיעבור, תכינו איזו שהיא פלטפורמה שבני הנוער יוכלו להכנס, לקרוא, משהו פשוט, לא מעיק ו- - -
הדר אליהו
¶
אני אוציא מכתב למנהלי מחלקות הנוער. אני חושבת שנכתב גם את מנהלי מחלקות החינוך. יושב לי בראש גם האוכלוסיות הנוספות שדיברתם בהם, שיש גם אנשים בוגרים יותר, צעירים או הגיל השלישי, לא משנה, כל גיל שמוצא לנכון להתפרנס קצת ביום הזה או ליהנות ביום הזה, יש אנשים שנהנים מזה.
הדר אליהו
¶
זה גם נכון. אז השאלה מה אנחנו עושים איתם, אם מקומנו להכנס לכאן כרגע או שנשאיר כרגע את הזרקור על הנוער בהיבט של החינוך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו משאירים את הזרקור על הנוער כי זה המנדט שלנו ואם יהיו מבוגרים הורים של בני נוער שייחשפו למידע וייהנו ממנו, אז הרווחנו. אבל אנחנו משאירים את הזרקור על בני הנוער. אנחנו צריכים להגן עליהם במקום שאין מי שיגן עליהם וגם הם לא כל כך מכירים ואני חושבת שפה זה המנדט שלנו.
מקס קנבסקי
¶
כן. אני נציג מועצת התלמידים הארצית. אחד הדברים שבאמת כולנו פה פספסנו בבחירות האלה זה בגלל ההנגשה לבני נוער שהיום הם יכולים להצביע בבחירות, והרבה מאוד ארגונים וחברות התעסקו בעיקר בנושא הזה וקצת נפל העניין של להתנדב ולעבוד לטובת המפלגות.
אני חושב שזה גם קורה מבחינת עבודה גם במקומות אחרים, לא בהכרח במפלגות, פשוט במפלגות זה הכי קל לנו לראות עכשיו את הנושא. הפתרון הוא שפשוט לרשום שעות ולהחתים את המעסיק, את ראש המפלגה, כי הרי בני נוער שמקבלים שכר מהמפלגות הם מקבלים בקטע שבאים אליך "היית באירוע פה, עבדת חמש שעות, זה השכר על חמש שעות" אם לקחת ממש טפסים ולהחתים על כל השעות שהנער עובד את ראש המפלגה, אז יהיו לנו הוכחות להגיש במקרה והמפלגה לא נבחרה, יהיה לך טפסים חתומים על ידי ראש המפלגה, על השעות שאותו בן נוער עבד ועל השכר שהוא אמור לקבל. זה משהו שנראה לנו יחסית בסיסי אבל הוא פשוט לא קורה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
תודה מקס, אני תיכף אתייחס, אני גם רוצה לשאול כאן משהו. רוני, את רוצה גם להוסיף משהו? בבקשה.
רוני צוקרון
¶
אני נציגת מועצת התלמידים והנוער הארצית. לדעתי מה שבאמת אפשר לעשות פה, אמרתם קודם שמפלגות שלא נבחרות נסגרות ואי אפשר לקחת מהן כסף. אפשר ממש לחייב אותם שעד שהם לא סוגרים את כל החובות עם בני הנוער, שיהיה כתוב 'אתה חייב על כך וכך שעות', עד שלא סוגרים את זה לא מאפשרים להם לסגור את החשבון שלהם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
איך לדעתך אפשר לאכוף את זה? כי מישהו חיצוני לא יכול לדעת, ואגב גם המועמד הרבה פעמים לא יודע כמה בני נוער הועסקו, אם בכלל.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן. אני אתן לך. יש לכם רעיון? את מכירה את המנגנון הזה? הייתם חלק ממערכת בחירות?
מקס קנבסקי
¶
בעיקר מתנדבים שסיפרו שיש גם את האופציה לעבוד. שמעתי בכללי על העניין שבני נוער נפגעו פה, נפגעו שם, אבל זה גם בסופו של דבר הגיוני שזה קורה כי זה מערכת מאוד מאוד גדולה שמאוד קשה לעקוב וזו מערכת שלא רגילה לעניין הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני מיד איתך, לירון, אבל בדרך כלל במערכות הבחירות לא עובדים לפי שעות. לא שזה משנה לנו, משנה לנו שהם יקבלו את התשלום ולא משנה איך סגרו איתם, אבל - - - נכון?
שרית אולשביץ
¶
זה תלוי. יש כאלה שעובדים חודש שלם, נניח לפני - - - 3-4 שעות ביום, וזה בהסכם סופרים להם שעות.
רועי הלמן
¶
אני אגיד בהקשר למה שהיא אמרה, כיום באופן עקרוני מבקר המדינה, אמורים לשלוח לו כל רשימה שנפתחת, אמור להיות ספר חשבונות שבו כתוב את כל הוצאות הרשימה ורק אחרי שמנקים שולחן, בגדול מבקר המדינה אמור לאשר את הסגירה של החשבון בנק. בפועל משיחות שאנחנו קיימנו עם המשרד של מבקר המדינה, נאמר לנו שהם נסגרים בכל מקרה, שלא מחכים בכלל לדו"ח של מבקר המדינה והן פשוט סוגרות את החשבון ואז גם אין כל כך מה לעשות עם זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. בבקשה לירון. זו נקודה חשובה, שווה אולי לראות איך במשרד מבקר המדינה לא בדיוק מתנהלים לפי מה שנקבע. בבקשה לירון.
לירון אשל
¶
אני מהמועצה לשלום הילד. קודם כל תודה על הדיון. אני אגיד תודה לגבירתי שהיא הופכת כל אבן בכל נושא אפשרי בתקופה האחרונה ואני אפתח בזה שאני רוצה כל דיון לשבת המחוננים שיושבים לידי. אני אגיד שלצד מה שנאמר פה בכל הנוגע להעלאת מודעות ואיזה שהוא העברת מידע ל"דע את זכויותיך" ללא אכיפה יותר ברורה ויותר אינטנסיבית, אז גם אם הילדים יודעים את הזכויות שלהם ויודעים לקראת מה הם הולכים, בסופו של דבר כשהם באים להיפרע, אין ממי ואני חושבת שצריך לחשוב יחד על פתרונות יצירתיים שיהיו כמעין שוק בנוגע לרשימות, כאלה שבעצם יהיה להם אינטרס לעמוד במחויבות שלהם.
אני חושבת שהיום חלק מהדברים נופלים על זה שבעצם אין רישומים מסודרים, כמו שנתנו פה דוגמאות שלוקחים כמה ילדים בבוקר הבחירות "בואו תחלקו פליירים" אין איזו שהיא חובת דיווח לגורם על וגם אם יש, זה לא באמת נעשה. ולכן אני אגיד, גם הדו"חות של מבקר המדינה, גם אם כרגע יש איזה שהן הוצאות אבל זה לא מדויק לגבי מי עבד, מי הילד שעבד, מה השעות, מה החובות לגבי אותו קטין, אין איך בעצם לבחון את הדברים האלה.
אני חושבת שיכולים לחשוב על איזה שהוא מנגנון של ממש חובת דיווח לכל ילד שמועסק ומה החובה לגביו. התחושה היא שהאכיפה היא לא מספיק או נוקשה, ונוקשה זה עוד מילה קיצונית, אפילו לא מספיק. אני חושבת יחד אתכם מה נכון אבל באמת שיהיה כשוט לצד המודעות שנעלה בקרב הילדים כי בטח שזה לא יספיק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני מסכימה איתך אבל ככל שאני הופכת בזה, המודעות של בני הנוער והעמידה שלהם על מה שמגיע להם, צריך לחזק אותם שיעמדו על מה שמגיע להם, ובעיני זה המפתח ואני אגיד לך למה. אני מגלגלת בראש מערכת בחירות. הייתי שם, במוניציפלי, אני מכירה את הדינמיקה. את לא באמת מכירה את כל מי שעובד שם, את לא יודעת מי עובד בשכר ומי מתנדב, מי שיודע ומכיר זה אנשי השטח. אני ידעתי למי משלמים וכמה ואיך מתוך זה שהם הגיעו אלי ואז ידעתי בעצם שנסגרו דברים. אני בכוונה לוקחת את זה למקום האישי כדי להבין בפרקטיקה איך אנחנו עושים את זה, כי אף מועמד לא ישב עכשיו וידווח לדעתי על כל השמות שהיו שם, אני לא מדברת על זה שיש מקרים שמחלקים נניח ביום הבחירות כרטיסי דלק כדי שזה פשוט לא יהיה על חשבונך, זה וולונטרי, את מתנדבת אבל אנחנו מסייעים לך כדי שזה לא יהיה על חשבונך. יש 1,001 צורות להעסקה של בני נוער או להתקשרות עם בני נוער בעיקר ביום הבחירות, שלא לדבר על הלפני.
לכן אני חושבת שבאמת המפתח לטיפול בזה זה בני הנוער שלצד זה כמובן ברגע שהם פונים, יצטרך להיות השוט שאת מדברת עליו. אבל לבנות איזה שהוא מערך מסודר של טפסים וזה, צריך לראות איך עושים את זה ומול מי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל השאלה אם בדינמיקה של מערכת הבחירות, אם אנחנו באים ודורשים גם מהמועמדים, למרות שזה לא נראה לי שזאת איזו שהיא דרישה גרנדיוזית, תמיד יש מישהו מתוך המפלגה או התנועה שיכול.
מאיר דוד
¶
כל מי שמעסיק, חובתו לנהל רישום של העובדים שלו ולא משנה אם זה במערכת הבחירות או שזה בחד יומי ביום העצמאות. החובה קיימת תמיד. אין צורך לחייב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אז צריך להעביר את זה. הנה, אני למשל לא יודעת. צריך אולי להעביר מה שאמרת, למשרד הפנים - - -
מאיר דוד
¶
זהו, כל מי שמעסיק במערכת בחירות לצורך העניין, בין אם זה מי שמביא אותם לחלק את הכרטיסי דלק או לחלק את הפליירים, הוא מעסיק. אחר כך שיתחשבן עם מי ששכר אותו לצורך השירות הזה. הוא מעסיק. חובה עליו לדווח, חובה עליו לנהל רישום של כל מה שעות העבודה שלו וזה בחוק. לא משנה אם הוא היום - - -
מאיר דוד
¶
זה מה שרצינו לעשות, בגלל זה פנינו ל - - -, הוצאנו את ההודעה לתקשורת ורצינו להעביר את זה לרשימות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ניתן לה להתייחס, אבל אנחנו לא מדברים על אכיפה, ישר המשרדים נבהלים, "שלא יתנו לנו עוד מה לעשות". אני חושבת שהרעיון, הרי אנחנו צריכים להגיש מחברות וכל מיני טפסים וכאלה, שכשהם באים להגיש את זה שיקבלו איזה שהוא מסמך, איזה שהוא מזכר שאומר להם, כמו שהם יודעים טוב מאוד עד מתי הם צריכים להגיש את הרשימה, איך זה צריך להיראות, באיזה עט כותבים, וזה שגם ידעו מה החובה שלהם כמעסיקים ביום הזה. בבקשה משרד הפנים.
גלית וידרמן
¶
אני מנהלת את אגף בכיר לבקרת ההון האנושי במשרד. באמת משרד הפנים כרגע בהיערכות מאוד מסיבית לניהול מערכת הבחירות המוניציפלית הגדולה ביותר שהייתה אי פעם מכיוון שהפעם זו מערכת בחירות מאוחדת, גם של העיריות וגם של המועצות האזוריות והמקומיות, וככה גם תוך כדי יום שבתון שזה גם מצד אחד אנחנו מקווים באמת שזה יסייע בהעלאת אחוזי ההצבעה, שזה לטובת באמת החגיגה הדמוקרטית, אבל גם מקשה מבחינת ניהול יום הבחירות והמערך הזה. אנחנו בנושא באמת של ניהול ההון האנושי - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
למה מקשה אגב? להיפך. אם עד היום אנשים היו צריכים לקחת חופש כדי לעבוד בבחירות והיו צריכים כפל, היום הם - - -
גלית וידרמן
¶
אני אסביר, באמת בעבר הרי חלק מניהול היום הזה היו עובדי רשויות מקומיות שביצעו את תפקידם בחלק מהיום והיום הם נמצאים ביום שבתון והיה צריך למצוא הסדר שיתאים גם לעובדים שנמצאים כרגע בשבתון אבל אנחנו נערכנו והנושא הזה נעשה גם בתיאום עם כל הגורמים ואנחנו נערכנו גם לנושא הזה, והוצאנו עוד שורה של הנחיות גם בנושא של כח אדם ושכר, כדי להיערך גם לקראת יום הבחירות וגם ליום הבחירות עצמו, כדי שהדברים יהיו מוסדרים.
חשוב לומר בנושא של העסקת בני נוער ביום הבחירות שלא כל בן נוער יכול לעבוד, מכיוון שזה יום שבתון הנושא נכלל כמו בימי חופשה ולא בימים רגילים ויש הפחתה של הגיל לגיל 14, ויש אפשרות להעסקה בגיל צעיר יותר, אנחנו כמובן גם בעניין הזה נרצה ונשמח לכלול גם את כל הפרטים המתאימים בהנחיות שאנחנו מוציאים לרשויות בשאר הנושאים בנושא של עבודת הנוער לקראת הבחירות ונשמח לעשות את זה לקראת הבחירות לכנסת ונעשה את זה בתיאום עם משרד העבודה שיעביר לנו את המידע המתאים.
גלית וידרמן
¶
התייחסתי קודם כל לנושא של הרשויות. בנושא של הרשימות, המפקחת הארצית על הבחירות הגברת ענת אסרף חיות באמת עושה כרגע ימים ולילות, מכיוון שלוחות הזמנים לקראת הבחירות היו מאוד צפופים והגשת הרשימות בוצעה תוך כדי חול המועד סוכות ואלה היו לוחות זמנים מאוד צפופים ולא חלילה שלא רצינו לחלוק את הרשימות עם איזה שהוא גורם אלא מערך הבחירות היה מטורף ובאמת משרד הפנים עשה את כל המאמצים על מנת לקבל את הרשימות ותוך כדי גם בימים האחרונים, המשרד נמצא בבתי דין על מנת לאשר סופית את כלל הרשימות בחלק מהרשויות המקומיות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
טוב, זו דינמיקה של כל מערכת וסד הזמנים הוא כזה בכל מערכת. - - - מחוץ לעירייה בשביל להגיש רשימות.
גלית וידרמן
¶
אנחנו נמצאים כרגע בגלל גם החגים והייחודיות של לוח השנה העברי שקרתה במערכת הבחירות הנוכחית, שכן יש לוח זמנים צפוף מהרגיל לקראת הבחירות הנוכחיות ואנחנו נשמח ברגע שיהיו לנו את כל הנתונים לחלוק אותם עם המשרדים האחרים, גם לנו לא היו את כל הנתונים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
איפה אתם באחריות שלכם, חוץ ממה שאמרת שבאמת להעביר את כל המידע על כל הרשימות שנכנסות פנימה לתוך המשחק הזה?
גלית וידרמן
¶
בעניין הזה המפקחת על הבחירות ביצעה גם תהליך ייעול מאוד משמעותי שבמסגרתו התשלום למפלגות עצמן יעבור תוך שלושה ימים, זה משהו שלא בוצע אי פעם ובאמת הם יקבלו את התשלומים שמגיעים להם במהירות גבוהה מאוד וכך הם יוכלו להעביר - - -
גלית וידרמן
¶
שלושה ימים אחרי יום הבחירות, שהמשרד יעביר אותם במהירות שיא למפלגות עצמן כדי שהוא יוכל להעביר אותם לעובדים שעבדו במסגרת הזו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל הוא בכלל לא יודע אם הוא נוהג כחוק או לא. הוא העסיק 20 בני נוער, הנה, נגמרו הבחירות, לא נכנסתי למועצה, כבר לא באמת מעניין אותי עכשיו, לא קיבלתי את מימון המפלגות כי לא נכנסתי, נכון? אז אם בכלל לא נכנסתי אז אני גם לא מקבל כסף, אבל גם אלה שנכנסו וגם אלה שקיבלו כסף לא
בטוח שהם משלמים אותו לנערים או לעובדים, אלא זה הולך לדברים אחרים של פרסום, לא חסרות הוצאות במערכת בחירות, ובואו נגיד את זה על השולחן, גם ברוב הפעמים מימון הבחירות לא מספיק לכסות את הכל. לא כולם עושים מערכת בחירות צנועה כמוני. באמת, זה היה שקל על שקל מה שהוצאתי ומה שקיבלתי. אז איך אנחנו יכולים להבטיח את זה? אני לא שומעת פה שום אמירה קונקרטית חוץ מכל הכבוד למשרד הפנים, ואני מצטרפת לתהליך של ההתייעלות, לתשלום המהיר, כל מה שאתם עושים. אמירה קונקרטית, איך אנחנו מגנים על בני נוער במערכת הבחירות ושמים ספויילר לרשימות, חברים, אתם תעסיקו בני נוער, תוודאו שהם לא נפגעים, תוודאו שיש תהליך כזה וכזה, תוודאו שבני הנוער- - -
גלית וידרמן
¶
אז אמרתי שני דברים מרכזיים, גם אני חושבת שבצירוף ההנחיות שאנחנו מעבירים, אנחנו נשמח להוסיף דגש בנושא של עבודת בני נוער ולתת לזה מקום מרכזי כדי שתהיה מודעות יותר גבוהה לנושא הזה, וגם כמובן שהעברת הכספים באופן יותר מהיר, אנחנו כן מקווים שהיא תגרום לרשימות להעביר את הכספים למי שעבד אצלם בצורה יותר מהירה, אנחנו לא גורם האכיפה שמי שלא נוהג כחוק - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא ביקשתי שתאכפו. רק ביקשתי שתביאו לידיעת הרשימות, כמו שאתם מביאים לידיעתם את כל מה שאתם רוצים, ואתם עושים את זה יפה מאוד והם שותים בשקיקה כל מילה כי הם פוחדים לפספס ושאולי זה לא יהיה לפי החוק ואז הם ייפסלו. אני יודעת מה זה, אז שבתוך השקיקה הזו שגם יראו את ההתייחסות לבני הנוער וייזהרו גם מזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אין, הם כבר התנהלו מול הרשימות. כבר הם הלכו, נרשמו, כבר קיבלו את האישורים שלהם, מי שלא נמצא בבית משפט.
הדר אליהו
¶
יש לי שאלה. אני לא מכירה את התחום הזה. האם אותו מהלך שמעבירים את הכסף אחרי שלושה ימים זה משהו שהוא אוטומטית או שהוא מותנה במשהו שהסיעה אמורה לעשות או לא? במה זה מותנה? בעצם זה שהסתיימו הבחירות?
הדר אליהו
¶
ברור שלא. אמרנו שנדבר גם להבא, אולי יכול להיות, אפרופו אותם מסמכים שהמשרד דורש לפי הנהלים שלו וכולי, אולי צריך להיות פה גם איזה שהוא דו"ח שנוגע לעבודת הנוער שהוא גם יתנה את העברת הכספים, אבל זה משהו שהוא גדול, הוא עצום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל הם לא יודעים. קודם כל הם צריכים לדעת, עוד לפני שאנחנו בכלל מגיעים לדו"ח הזה, חשוב שבתוך המסמך שבו יש להם את כל ההנחיות לגבי הגשת הרשימות, איך לעשות את זה בלי להיפסל, איך לעשות את זה בזמן. אני אומרת שוב, הם קוראים אות-אות, אז שיהיו שם גם הנחיות לגבי העסקה בכלל ושל בני נוער בפרט, שהם ידעו שיש ספויילר על הסיפור הזה. ברגע שהם יודעים שהם יפוקחו גם על העניין הזה, הם יחשבו פעמיים לפני שהם יקחו בן נוער ויבטיחו לו משהו ובערב, ב-22:00 בלילה אחרי שנסגרות הקלפיות הם ישכחו ממנו עד הפעם הבאה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כלום. הם מגישים דו"ח למבקר המדינה, אבל תחשבי, נניח אני כסיעה מגישה דו"ח למבקר המדינה, אין למבקר שום דרך לדעת עם הדו"ח שהגשתי, אם העסקתי בני נוער, אולי לא העסקתי בכלל, אולי העסקתי ומי שהעסקתי שילמתי לו לפי - - -, אין לך שום דרך לדעת את זה. מתי מתחילות לצוץ הבעיות? כשפונים בני הנוער וכשמתעוררים הגופים שמסייעים להם.
הדר אליהו
¶
האם יש היום תקשורת של משרד הפנים, אחרי שהוא כבר אישר את כל הסיעות וכולי, של משרד הפנים עם הסיעות. היום, האם עדיין יש תקשורת כדי להפיץ את זה?
לירון אשל
¶
האם יש גורם שאפשר להצהיר עליו מלכתחילה, איזו שהיא רשימה מסודרת, או שלעולם זה יהיה ככה, זאת אומרת, אפשר לאסוף את הילד הזה מפה יומיים לפני - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לעולם זה יהיה ככה וזה בסדר גמור וזה יפה. מגיעים ילדים תוך כדי תנועה, אנחנו הרי לא יכולים, תקשיבו, אי אפשר להפוך גם את מערכת הבחירות למשהו שהוא מאוד מאוד פרוצדורלי וסטרילי. היום אני מגיעה, וזה היה גם אצלנו, מגיעה בבוקר הבחירות, פתאום הילדים רואים את החגיגה הזו והם מגיעים אליך למטה ורוצים לעזור, אז חלקם בהתנדבות וחלקם אומרים שהם מוכנים לחלק את הסנדוויצ'ים ותשלמי להם, את לא משלמת להם לפי שעה, את סוגרת איתם סכום של 100 שקלים לכל ה- - - ומחלקים סנדוויצ'ים בבוקר בצהריים ובערב, כל מיני דברים כאלה. זה באמת חגיגה וזה באמת יפה והתפקיד שלנו הוא להשאיר את זה במקום הנכון והיפה הזה ולא לגרום לניצול של בני נוער.
אם אני כמועמדת יודעת שמישהו מסתכל עלי למעלה ושם לי זרקור על הנושא של בני הנוער, אז אני אדע להיזהר. אני גם יודעת את מי מותר לי להעסיק ואת מי לא מותר לי להעסיק. אגב, אני לא בטוחה שהמועמדים, תחשבו, זה לא מעסיקים שהם מעסיקים בשוטף, ביום יום. הם בטח ובטח לא מכירים את תנאי ההעסקה של בני הנוער, ויש המון כאלה. צריך להגיד להם את מי בכלל מותר להם להעסיק, שהם לא יכולים להעסיק ילד בן 13, שהם חייבים לעמוד בכך וכך. עניין של הסברה ומודעות נטו, לדעתי.
גלית וידרמן
¶
רק עוד דבר אחד, באמת היה חשוב גם למשרד, יש בעצם בבחירות האלה גם זכות הצבעה לבני נוער החל מגיל 17, גם להעלות את הנושא הזה למודעות וזה היה חלק גם מקמפיין ההסברה שלנו לקראת הבחירות, כדי להעלות את אחוזי ההצבעה בקרב בני הנוער, אני חושבת שזה דבר חשוב לתת לבני הנוער חשיבות גם להשתתפות שלהם בתהליך הדמוקרטי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
חשוב ונכון. עוד פעם, את נותנת עוד מקום שבו אתם עושים הסברה לגבי ההשתתפות, אז שם תכניסו גם את ההסברה לגבי התנאים וההעסקה של בני הנוער בבחירות ולמה בני הנוער צריכים להיות מודעים, ושיש להם גב. בני הנוער צריכים לדעת שיש להם גב וכתובת, ואגב, זה חשוב גם בתוך כל התהליך הזה שאנחנו מדברים עליו, שאתם תפרסמו מספרים חמים וכאלה, כדי שהם ידעו שהם יכולים לפנות, שהם יכולים להתלונן ושהתלונה שלהם תיבדק. זה מאוד מאוד חשוב, כי בואו נגיד את האמת ואני אומרת את זה בכאב, גם מבוגרים מנצלים ביום הזה, אבל בני נוער ממש ממש קל לנצל ביום הזה וממש קל להביא חבורה של בני נוער ולהגיד "אנחנו נשלם לכם אחר כך" ולהגיד "מה, לא התנדבתם?" אז אנחנו צריכים להיות שם במקום הרגיש הזה ולראות איך כולנו משלבים ידיים כדי למזער את זה. אני לא בטוחה שאנחנו נצליח לנקות את זה מהשטח, אבל אני בטוחה שיש בידיים שלנו כן למזער את זה. בבקשה.
שרית אולשביץ
¶
יש לי שאלה לשולחן, אני מהסתדרות הנוער העובד והלומד. האם בדו"ח הזה שמגישים אליכם כדי לקבל את הכסף או למבקר המדינה, כשרוצים לסגור את כל העניין מול המבקר, אם הבנו נכון מהמבקר, היום הם צריכים להגיש דו"ח שאין להם חובות, שזה יכול להיות חובות לספקים, יכול להיות חובות לעובדים, אבל הם צריכים לכתוב "אין לנו יותר חובות לעובדים", לא משנה כרגע אם המבקר אוכף או לא אוכף, תיכף נטפל בזה. האם אפשר לחייב להבא שהדו"ח שהם מגישים ומצהירים שאין להם חובות יהיה מול עורך דין בתצהיר. תצהיר מול עורך דין זה לא כמו לרשום "אין לי יותר חובות", יש לזה אפקט אחר.
שרית אולשביץ
¶
אני חושבת שכן. תצהיר מול עורך דין זה כבר עניין שהוא בדוק, עורך הדין יחשוב פעמיים אם הוא חותם או לא חותם. אולי אני תמימה, אני לא יודעת, אבל אני חושבת שיש פה עוד איזה שהוא מנוף לחץ.
אורי מתוקי
¶
אבל זה בדיוק עושה לו איזה שהוא מנגנון שבו עורך הדין אומר לו "תגיד לי, עשית ככה וככה", זה כאילו להכניס איזה צ'ק פוינט. זה לא שזה ימנע את זה לגמרי, אבל דווקא אני חושב באמת על המעסיק שהוא לא עבריין בבסיסו, אלא באמת הוא רץ עכשיו למועצה או לכנסת וזה מבורך והוא פשוט לא יודע, כמו שאמרנו, הוא לא מעסיק ביום-יום, הוא בכלל משהו אחר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לדעתי המנגנון שיכול לסייע פה, עוד לפני שאנחנו מגיעים לנקודת הסיום, זה שתהיה באמת הנחיה ברורה לגבי העסקת בני נוער, שיהיה על זה ספויילר אמיתי, כדי שכל מי שפותח מטה דורש מכל מי שנמצא שם, "חברים, אם יש בני נוער שמועסקים, אני חייב לדעת עליהם". זה הסיפור. זה מנגנון הבקרה היחיד שיוכל לסייע, כי כמו שאמרתם, חיים הולך בקניון, אוסף חבורה של בני נוער, לא מדווח על זה לאף אחד, סוגר איתם את העניינים. ברגע שאנשי המטה יודעים שהכל בסדר והם יכולים להמשיך, ללכת לשלוח פליירים, לתלות שלטים, הכל בסדר, כשמדובר בבני נוער הם חייבים לדווח. זה לדעתי יכול לרכז את הנתונים ואז גם כשהוא שולח תצהיר, אם הוא שולח תצהיר שהוא שקר, זה שם אותו בבעיה כשהוא נמצא בידיעה. אבל שוב, זה יכול לצאת רק מכם, משרד הפנים.
גלית וידרמן
¶
זה לא לגלגל. אנחנו לא יכולים להכנס בסמכויות של משרד העבודה ובאחריות שלנו בנושא חוקי עבודה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אגיד לך מה אתם כן יכולים. גם בית ספר לא נכנס למשרד העבודה בסמכויות שלו, הוא בסך הכל מתווך בין מה שמשרד העבודה קובע. אז אני אומרת, פה משרד הפנים, אתם יכולים, ואני אומרת לך בכנות גם כמי שהייתה שם. מתייחסים מאוד מאוד ברצינות לכל דבר שאתם מוציאים, מאוד ברצינות. כל מה שמגיע בחוברת הסבר הזו שנוגעת לאיך מגישים רשימה, מתי מגישים רשימה, איך כותבים את זה, מי שאוסף חתימות אז בכלל. אני אומרת ששם צריך להכנס דף מיוחד, מזכר מיוחד, פרק מיוחד, איך שתחליטו שזה יהיה, ששם ספויילר על עבודת נוער. שמזהיר את המועמדים מפני העסקה לא חוקית ונותן להם בעצם את מה שצריך מבחינת תנאי ההעסקה, גיל שמותר להעסקה, כל הדברים האלה, ואני בטוחה שהרבה מועמדים בכלל לא חושבים על זה. הם לא חושבים על זה לא כי הם אנשים רעים, הם בכלל לא יודעים שזה בלופ שלהם. אוקיי? יתחילו לחשוב על זה יותר ברצינות ויתחילו להתייחס לסוגיה הזאת.
אז לבתי ספר אנחנו רוצים שיכניסו את זה, והשלטון המקומי דרך מינהל חברה ונוער ודרך העבודה עם ראשי רשויות בבתי ספר תיכוניים יעזרו לנו, משרד העבודה יעשה את התפקיד שלו בריכוז כל התנאים, ואתם תדאגו שזה יופץ לרשימות, לראשי הרשימות, כשאתם מפיצים גם את כל החומרים האחרים. בעיני זו המשוואה, אם אנחנו באמת רוצים להקיף את זה. אפשרי?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
מה לבדוק? להוסיף זה את יודעת, עוד קצת דיו בכל חוברת וכמה מילים, אין פה דרמות.
אורי מתוקי
¶
אני רק אציין שאמנם מבחינת הבחירות לרשויות אנחנו התעוררנו מאוחר שפנינו אלייך, ואני אומר את זה עלינו, אבל יש לנו עוד בחירות בשנה הבאה לכנסת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זה לכנסת וזה לרשויות המקומיות וזה בכלל, אני חושבת שזה חלק חשוב במודעות. זה לא מהדרים שיהיו פגי תוקף. למה שאנחנו נשיג יהיו חיי מדף ארוכים מהסיבה הפשוטה שזה פשוט כל כמה שנים מחדש את עצמו ולהיפך, אני דווקא חושבת שבזה שיש לנו עכשיו פרק זמן מאוד מאוד גדול לבחון את זה, להתחיל לטפטף את זה לשטח, לבנות את זה, זה רק יכול לסייע. גם אם פספסנו לפעם הזאת.
אוקיי. מישהו רוצה להוסיף משהו? אז אני ברשותכם מסכמת את הדיון. קודם כל תודה רבה לכולכם שהגעתם, זה באמת נושא חשוב. גם לנציגים שלנו ממועצת התלמידים, אני מקווה לראות אתכם כאן כל דיון, אם אפשר. שתמצאו את המקום שלכם, הקול שלכם הוא מאוד חשוב.
אני מבקשת ממשרד החינוך שלפחות שלושה חודשים לפני הבחירות הסברה כוללת במערכת החינוך, כולל באתרי בתי הספר, יש גם אתרי כיתות, כל אחד יבחר איך נכון לעשות את זה, ובשיתוף השלטון המקומי. אם תצא הנחיה מכם גם לראשי הרשויות זה יהיה מצוין, כי אנחנו מדברים בדיוק על הגילאים שנמצאים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא מדברת על מחר בבוקר. אני מדברת כתפיסה, כנוהל שאנחנו נסגל לעצמנו לקראת תקופות בחירות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן. משרד הפנים, שחייב להיות שותף בתהליך הזה, אין מה לעשות, זה בחירות. להוציא הנחיות ברורות לגבי העסקת בני נוער בתוך חוברת ההנחיות שיוצאות לרשימות השונות כפי שהסברתי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. בסדר גמור. גם אם תוציאו את זה בפני עצמו אז זה בכלל ברכה, כי אז ככה הם יראו שמגיע משהו באופן מיוחד.
תמי ברנע
¶
אני רוצה להגיד עוד משהו. אם אנחנו כבר מדברים על הבחירות לכנסת, אז אולי גם לוועדת הבחירות המרכזית לכנסת. שהם מוציאים הנחיות לרשימות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. אבל משרד הפנים צריך להוציא לוועדת הכנסת או שאנחנו פונים לוועדת הכנסת? ועדת הכנסת היא ועדה שמשתנה כל הזמן, לא? הוועדה של הבחירות משתנה. הם בוחרים ועדת בחירות כל פעם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. מצויין. צריך לפנות למבקר המדינה, אנחנו צריכים לפנות למבקר המדינה לבקש לקיים את הנוהל הקיים כדי לסייע בצמצום הפגיעה בבני הנוער בתקופת הבחירות. אנחנו נדרוש מהמבקר לבקר את מה שקורה אצל המבקר.
משרד העבודה כמובן, לגבש את כל ההנחיות, לרכז אותן ולהעביר אותן במסודר לשלטון המקומי, למשרד החינוך, למשרד הפנים וגם להסתדרות הנוער העובד והלומד שהם פקטור מאוד משמעותי גם בהנגשה של הידע הזה לבני הנוער, מכם אני אשמח אם אתם תפרסמו את זה באתר שלכם, ברשתות החברתיות כדי שבאמת ננסה להגיע לכמה שיותר בני נוער. מישהו רוצה להוסיף משהו לסיכום? לא. אז תודה רבה, תודה רבה גם למועצה לשלום הילד.
הישיבה ננעלה בשעה 12:51.