פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
22/10/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 700
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, י"ג בחשון התשע"ט (22 באוקטובר 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/10/2018
תקנות הספורט (בדיקות רפואיות) (תיקון), התשע״ט-2019
פרוטוקול
הצעת תקנות הספורט (בדיקות רפואיות)(תיקון), התשע"ח-2018
דודו מלכא - סגן ראש מינהל הספורט, משרד התרבות והספורט
מירב כהן - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד התרבות והספורט
נעמה רנג'בר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
פרופ' גל דובנוב רז - חבר הוועדה המייעצת למנכ"ל משרד הבריאות
סיגל אוחנה - מרכזת בכירה לרישוי ובקרה במוסדות רפואה, משרד הבריאות
מרטין אנג'ל מדר - ההתאחדות הישראלית לטאקוונדו
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. היום ה-22 באוקטובר 2018, י"ג בחשון התשע"ט.
על סדר היום הצעת תקנות הספורט (בדיקות רפואיות) (תיקון), התשע"ח-2018.
עופר בוסתן.
בבדיקות הרפואיות יש חלוקה לשלוש קבוצות. קבוצה אחת שאנחנו מקלים מאוד, זו קבוצה א'. קבוצה ב', חצי מקלים, וקבוצה ג', אלה שהם ברי סיכון, אם אפשר לקרוא לזה כך.
בסוף השבוע הייתה אליפות אירופה בטריאתלון ומצליחים לשדר מה-GPS בתוך המים. משדרים להם והם יודעים מתי הם הגיעו ובכמה זמן. טכנולוגיה מתוחכמת.
הקבוצה הראשונה, אנחנו מבקשים להקל. הדוגמה לקבוצה הראשונה היא שח-מט, ברידג', אנחנו קוראים לזה משחקי חשיבה. הם עדיין בספורט. יש מחלוקות אבל בינתיים הם עדיין בספורט. בענפים האלה, אנחנו מבקשים שהבדיקה תהיה עם יום הרשמתם לאיגוד. ילד נרשם בגיל 12, עושה בדיקה שאין לו חלילה איזשהו משהו שיכול להתפתח אצלו למחלה כזו או אחרת, עד סוף הכהונה שלו כספורטאי.
העניין הוא שלעתים אנחנו רוצים להפריך סכנה כזו או אחרת שילד ייכנס למערכת ויימצא באיזשהו מתח מסוים בתחרות. אנחנו עושים סוג של סינון, בדיקה אחת לכל החיים. זה לא נורא. הוא יעשה את הבדיקה הזאת. לפני כן כל שנה הוא היה צריך להיבדק שזה בכלל אבסורד.
מותר לפעמים לומר שזה היה ועכשיו זה מיותר. לא בגלל שזה היה כל שנה ואני מוריד את זה לפעם בחיים. אני חושב שגם לגבי ילד, בוגר או כל אחד, לא הייתי רוצה שמישהו יקבע שמי שיש לו לחץ דם גבוה לא יכול להשתתף בתחרות שח-מט.
זה ממילא כפוף לשיקול דעת של רופא. כבר היום במסגרת התקנות, הן הרי פוטרות לגבי אנשים כפי שדודו נתן כדוגמה. היום יש חובה גופנית של בדיקה גופנית מדי שנה בשנה. חלק מהאיגודים פנו למינהל הספורט ומסתבר שזה כנראה יוצר סוג של הכבדה.
רציתי להתייחס לשאלתך. כבר היום התקנות כוללות בתוכן שאלון רפואי שצריך למלא. בכפוף לנתונים שמדווח הספורטאי, גם ההקלה שאנחנו רוצים לעשות היא עדיין כפופה לשיקול דעתו של הרופא. זאת אומרת, היה ומישהו עם לחץ דם או כל בעיה רפואית אחרת, הרופא יכול להחליט שנכון שהתקנה אומרת אחת לשנה אבל המצב הרפואי שלו כן מחייב את זה שהוא יעבור בדיקה מדי שנה כדי לדאוג לשלומו של השחקן.
אני הייתי מבין אם האיגודים או המועדונים רוצים לשמור על עצמם מפני תביעה עתידית. את זה אני מבין. אבל שאלתי שאלה ואני לא חייב לקבל עליה עכשיו מענה. היא תהיה בפרוטוקול.
ברשותך, נעבור לקבוצה השנייה. עשינו תיקון ובתיקון הקודם עשינו הבחנה בין קבוצה ראשונה כאשר הבדיקה היא ארגומטרית שהיא קשה יותר והיא תתחיל בגיל 20, ולגבי הקבוצה השנייה היא תתחיל בגיל 35. אלה שבגיל 30, הבדיקה הבאה שלהם תהיה שלוש, שלוש וארבע. משהו כזה. זאת אומרת, קפיצות של שלוש עד גיל 40. בטעות הקבוצה השנייה שרצינו להקל אתה, אמרנו 35 ואז לא שמו לב וזה כל שנה. לא הגיוני.
כן. העלינו אותם לגיל 40, שזה סביר. אלה ענפים עם רמת סיכון הרבה יותר נמוכה מאשר בקבוצה הראשונה. דרך אגב, אני חושב שהדיון הזה היה אצלך. הרי כל המחלוקת היא בין הרופאים, רופאי הספורט, הפיזיולוגיים, לבין הקרדיולוגיים. זאת הפשרה אליה הם הגיעו ביניהם, שהבדיקות ייעשו מגיל 40 ואילך. גם שם יש מחלוקת, אבל בסדר, מצאו את הפשרה ועם זה אנחנו יכולים לחיות. רוב הספורטאים הם עד גיל 35. זאת אומרת, מעטים הם בגיל 40.
היא לא כאן. היא לא בדיון.
עוד דבר. לגבי קליעה למטרה, במקרה הייתה בקבוצה הראשונה אבל זה לא הגיוני ולכן העברנו אותה לקבוצה ב'.
אני רופא ספורט מתל השומר ואני חבר בוועדה המייעצת לשר הבריאות בנושא חוק הספורט. צריך לתקן משהו חשוב ומרכזי. כל הרעיון של הבדיקות הרפואיות האלה הוא לא כדי להגן על האיגוד מתביעה אלא כדי להגן על הספורטאי מהסיבה שבגינה התגלגלנו לכדי תביעה.
יש נקודה נוספת בשח-מט. גם אנחנו נדרשנו בוועדה לשאלה למה השח-מט מצוי שם. גם השח-מט, מכיוון שהוא מוגדר כספורט, הוא כפוף לתקנות והנחיות של האיגודים נגד הסימום. ברגע שיש עניין של סימום, צריך לדעת אם מישהו לוקח תרופה מסוימת ואז צריך בטופס מיוחד לאשר אותה. למשל תרופה שמגבירה ריכוז או תרופה שמרגיעה, בשח-מט אתה לא יכול לקחת אותה אלא אם כן יש לך מחלה רפואית ומילאת את הטפסים מראש.
אני מקווה שהוא יביא אבחון מקצועי מרופא מורשה ומוסמך. רק לחדד שמטרת כל העניין הזה הוא לעניין הספורטאי ולא לעניין העמותות.
מבחינת חוק הספורט, הסעיף המסמיך מחייב היוועצות עם ההתאחדויות והאיגודים הנוגעים לעניין. זאת אומרת, אלה שלגביהם ההקלות חלות.
אני אומר לך. בדרך כלל, כאשר אנחנו עושים התייעצות, אנחנו שולחים את האי-מייל לגופים הרלוונטיים ובחודש מרס עשינו זאת. כדי להסיר ספק, עשינו את זה גם בשבוע שעבר.
בחודש מרס אף אחד לא הגיב. עכשיו הגיבו ארבעה איגודים. הקשר שלי עם האיגודים הוא אחת לשבועיים-שלושה. זאת אומרת, אין מצב שהם לא מקבלים את ההודעות שלי.
הקליעה אמרו שהם חושבים שצריך להעלות את זה לגיל 70 או משהו כזה, כך שזה בכלל לא רלוונטי. לא היו איזה שהן תגובות. קרלינג בירך אותנו.
אולימפיאדת החורף, יש דסקית בגודל כזה, מניחים אותה במרכז של המגרש ועם מטאטא מחממים את השלג כדי שהדסקית תתקדם. מי שמגיע יותר קרוב למטרה, לפני הדסקיות של האחרים, הוא המנצח.
הדבר השני הוא שמבחינת הנוסח היו לנו כמה הערות שהן לא עניין של מהות אלא לפשט את הנוסח כך שהוא יהיה יותר ברור.
יש הסכמה של משרד המשפטים ושל משרד התרבות. צריך עוד את האישור של חקיקת נוסח חוק במשרד המשפטים ואז תהיה לנו סגירת הקצוות.
רק להוסיף לפרוטוקול. כמובן שלפי התקנות הספציפיות נדרש אישור הסכמה של שר הבריאות. יש אותו?
בסעיף של תדירות הבדיקות הרפואיות שהיום כתוב בו שהבדיקה הגופנית תיערך לספורטאי מדי שנה בשנה, תיווסף תקנה שאומרת: "על אף האמור בתקנת משנה (ב), בכפוף לתקנת משנה (ג) - שאומרת שאחרי מחלה כן צריך לעשות בדיקה – לספורטאי העוסק בפעילות ספורט כמפורט בחלק א' בתוספת השנייה – שזו הקבוצה של שח-מט, ברידג' ואחרים – תיערך בדיקה גופנית כללית אחת עם הרשמתו לאגודה, לאיגוד או להתאחדות ולא תיערך לו בדיקה גופנית כללית מדי שנה בשנה".
התיקון השני הוא בתקנה 4 שעוסקת בבדיקה ארגומנטרית ותדירות הבדיקה. שם באמת הגיל משתנה מגיל 35 לגיל 40 באותם ענפי ספורט שהם הקבוצה השנייה. זה כולל גולף, קפיצות למים, קריקט, קרלינג, קשתות, רכיבה על סוסים וקליעה למטרה.
תודה. מי בעד אישור תקנות הספורט (בדיקות רפואיות) (תיקון), התשע"ח-2018?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות הספורט (בדיקות רפואיות) (תיקון), התשע"ח-2018 נתקבלו.