פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
24
ועדת הכספים
23/10/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 1146
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ד בחשון התשע"ט (23 באוקטובר 2018), שעה 11:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/10/2018
תמיכות ממשרדי הממשלה שונים לאותה פעילות, ישיבת ועדת הכספים
פרוטוקול
סדר היום
1. תמיכות ממשרדי הממשלה שונים לאותה פעילות
2. פרויקט נוח"ם נפסל בשל כפל תמיכות בעוד הגרעינים התורניים לא נפסלו
מוזמנים
¶
ערן עסיס - רפרנט אשכול טוהר המידות וביקורת שיפוטית, משרד המשפטים
עמוס צייאדה - מנהל אגף מוסדות תורניים, משרד החינוך
איתן טימן - מנהל אגף חינוך חברתי קהילתי, משרד החינוך
מרים גראזי-רוזנבאום - יועצת משפטית אגף מוסדות תורדניים, משרד החינוך
גילה רונן - סגנית מנהלת השירות לנוער, צעירות וצעירים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
רישום פרלמנטרי
¶
יפה קרינצה
1. תמיכות ממשרדי הממשלה שונים לאותה פעילות
2. פרויקט נוח"ם נפסל בשל כפל תמיכות בעוד הגרעינים התורניים לא נפסלו
היו"ר משה גפני
¶
שלום אני מבקש לקיים דיון על שני הסעיפים האחרונים. הסעיף הראשון הוא תמיכות ממשרדי הממשלה השונים לאותה פעילות והסעיף השני הוא: פרויקט נוח"ם נפסל בשל כפל תמיכות בעוד הגרעינים התורניים לא נפסלו. אנחנו מדברים על משרד החקלאות, אבל לא רק משרד החקלאות, אני מדבר על משרדי הממשלה השונים עם כל מה שנלווה לעניין.
במהלך דיונים שהתקיימו כאן, בוועדה, התברר שיש תמיכה של המדינה בגרעינים תורניים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
גפני, אני רוצה להבין את הדיון. אתה רוצה לשכנע שנוח"ם צריך להמשיך לקבל את התקציב כי מגיע לו, כי זה לא כפל תמיכות, או שאתה רוצה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
קודם כול, כן, אני רוצה. התחושה שלי היא שבמקום לשלב ידיים ולעשות את הדבר הנכון – כי נוח"ם צריך להיות מתוקצב, כי משרד המשפטים מקשקש בקומקום עם הדבר הזה של כפל תמיכות בצורה לא חוקית.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל אני לא מבין למה במקום לשלב ידיים ולפתור את הידיים אתה עושה גם לי גם לך לא יהיה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הגשנו חוק ביחד, אתה ואני, כדי לתקן את העוול הזה וביקשת ממך להתגייס כדי להעביר אותו - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, לא הסכמת. הנחתי את החוק על שולחנה של ועדת השרים לחקיקה. הרי יש לך כוח כשאתה רוצה, אתה יכול להגיש רביזיות על משרד המשפטים ומשרד האוצר. יש לך יכולות להגיש רביזיות. ביקשתי ממך להתגייס יחד אתי כדי לפתור את זה ולא רצית. הכי נוח גם לי גם לך לא יהיה. זה אחלה, חגיגה. אני באמת לא מבין אותך. אני אומר את זה באמת, בחברות. אתה כל כך צודק, הטענה שלך על נוח"ם היא כל כך צודקת, אז בוא נטפל בה.
היו"ר משה גפני
¶
גבירותי ורבותיי, התקיים כאן דיון לגבי העניין של כפל התמיכות. זה התחיל בעניין של משרד החקלאות – לא רק, אבל התחיל בעניין של משרד החקלאות. הגיעה לכאן בקשה לתמיכות בגרעיניים תורניים - גרעינים משימתיים או איך שקוראים לזה. אני לא נכנס לכל הפרטים מכיוון שזה כבר היה כאן בדיון. התברר לי במהלך הדיון שמקבלים את אותה תמיכה ממשרד החינוך, אותו גוף מקבל לא רק ממשרד החקלאות אלא מקבל את זה גם ממשרד החינוך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה נכון. לצערי הרב את צודקת, אבל חוקית גם על אותו דבר הוא יכול לקבל. החוק בעניין הזה פשוט, ברור, תוקן בכנסת ב-1999. משרד המשפטים ממציא המצאות.
היו"ר משה גפני
¶
ואז התברר לי שהגרעינים האלה מקבלים את אותה תמיכה ממשרד החינוך. ראיתי עוד דבר, שהתברר שכל הגרעינים האלה שעליהם מדובר, אין שם אפילו אחד שהוא גרעין חרדי. זה מה שהתברר, וזה בעיקר במשרד החינוך וגם במשרד החקלאות.
פניתי ליועץ המשפטי לממשלה ואמרתי לו שלא יכול להיות דבר כזה, והוספתי עוד דבר. במשרד החינוך יש את פרויקט נוח"ם – נדמה לי 2 מיליון שקל, סכום קטן באופן יחסי - שעוסקים בנוער חרדי נושר. במשך כל השנים העבירו להם תמיכה בעניין והפסיקו בגלל כפל תמיכות, על אף שמדובר על נושאים שונים: מקבלים כסף קטן ממשרד החינוך על שעות הלימוד ומקבלים כסף ממשרד הרווחה על הפנימייה – מדובר על נוער נושר. אמרתי שאלה שני פרויקטים שונים. פניתי ליועץ המשפטי לממשלה, דיברה אתי דינה זילבר, וקיבלתי תשובה מהיועץ המשפטי חנן ארליך, והגבתי על התשובה הזאת. הוא הסביר בתשובה למה זה שונה. לא הבנתי כל כך - - -
היו"ר משה גפני
¶
יש עוד סיבה, חוץ מזה שלא למדתי ליבה, אבל נשאיר את זה. אני מבקש להגיד שלא הבנתי את ההבדלים. אם הסיבות נכונות לגבי הנושא של הגרעינים התורניים – שפה זו פעולה אחת ופה פעולה אחרת, ואתה אומר שצריך לבדוק את זה, אבל בינתיים לא עוצרים את התקציבים, מעבירים אותם - אז שאלתי למה בנוח"ם זה לא ככה. למה בנוח"ם אתה אומר שזו אותה פעולה, בשעה שהרבה יותר סברה שניתן לומר בעניין הזה, שאלה פעולות שונות והמציאות שפה הפסיקו באותו יום את התקציבים. שאלתי מה השוני. עדיין לא קיבלתי תשובה.
אני מבין שאתה מייצג את חנן ארליך. אתה יכול לומר לי, בבקשה?
ערן עסיס
¶
הנחיית היועץ מדברת על סוגיה של כפל תמיכות ומתייחסת על תמיכה של שני משרדים לאותה פעילות. ההנחייה מדברת באופן כללי ומתארת את העקרונות, שאם נלך מהחמור אל הקל - - -
היו"ר משה גפני
¶
אתה לא צריך להרחיב בעניין של כפל תמיכות, אנחנו מכירים את זה. אנחנו שואלים את חנן ארליך – ועכשיו זה אתה - למה פה מפסיקים את התקציב, בנוח"ם, ולמה במקומות אחרים לא מפסיקים את התקציב. הרי אם זה כפל תמיכות ואם גם אין ברירות חד-משמעית גם במכתבו של עורך דין חנן ארליך, מה ההבדל?
ערן עסיס
¶
כשאנחנו נדרשים לסוגיה של כפילות אנחנו צריכים לברר את השאלה האם זו אותה פעילות. המונח "אותה פעילות", צריך לברר אותו בהקשר הקונקרטי - על מה בדיוק תומכים, איזו פעילות מבוצעת בפועל, איזו פעילות - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מה זה הנחיית היועץ? הוא צריך מקור חוקי. יש חוק יסודות התקציב – חוק יסוד במדינת ישראל – שמגדיר את התמיכות, בין היתר, וקובע מה מותר ומה אסור. היועץ לא ממציא יש מאין, נדמה לי, אלא אם כן אתה רוצה לחדש פה חידוש.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מי הסמיך את היועץ המשפטי לממשלה לקבוע? אנחנו, בכנסת, החלטנו שאנחנו רוצים לתקצב, מי הסמיך את היועץ לקבוע איפה אנחנו מתקצבים ואיפה לא? עם כל הכבוד לך, סליחה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מתי הפסיקה? בואו תהיו משפטנים – מתי הפסיקה? אני אגיד לך, ב-1998. אתה רוצה גם את שם התיק.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יפה. אחר כך, ב-1999 הכנסת תיקנה את החוק בכוונה – וכיוון שעבדך הנאמן נכנס לדברי ימי הכנסת והוציא את הפרוטוקולים של הרב רביץ, אז הכנסת אמרה בכוונה: אני מתקנת את החוק כדי להפוך את פסק דינו של בג"ץ מכיוון שאני רוצה, ככנסת, כריבון, שאפשר יהיה לתת מה שאתם קוראים כפל תמיכות. היועץ המשפטי לממשלה שהוציא חוזר לפני תיקון החוק - - -
היו"ר משה גפני
¶
אאפשר לך להגיד בסוף. עברת על המכתב של חנן ארליך. הוא כותב: "עם זאת, נמצאו מספר ממצאים שאינם נוגעים בהכרח לכפל תמיכה בין המשרדים הדורשים המשך בדיקה לגביהם, ולגבי עניינים נוספים מתקיימות בדיקות נוספות, וככל שיימצאו ממצאים חריגים הם יטופלו." שאלתי למה הוא לא אומר את זה על נוח"ם. למה פה ממשיך התקציב ולמה שם הופסק? במה זה שונה? אגב, רק שתדע שהתמיכות האחרות שייכות לציונות הדתית ונוח"ם לחרדית.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אתה טועה עובדתית, תיקנו את התמיכה לגרעינים, לצערי הרב, בצורה חמורה מאוד, חד-צדדית, בגלל הקשקוש הזה שלהם.
ערן עסיס
¶
אבל אותו מוסד שמקבל תמיכה מקבל תקצוב מנוח"ם. התמיכה השוטפת של המשרד, נקרא לזה, ניתנת לו על כלל פעילותו. מה זה אומר להפעיל מוסד תורני? בדרך כלל זה אומר שכר לצוות ההוראה, להחזקת התלמידים וכו'.
ערן עסיס
¶
התמיכה בנוח"ם היא לא רק על פנימייה. התקצוב בנוח"ם כולל גם החזקת תלמידים, כולל גם את צוות ההוראה – כולל בדיוק את אותם דברים. זה נכון שהוא כולל עוד כמה דברים – מעטים, אחרים – כמו פעילויות מיוחדות ועובדת סוציאלית.
ערן עסיס
¶
גם התקציב הוא גדול בהרבה. התקציב שמקבל מוסד על כל תלמיד בנוח"ם – אני לא זוכר את התעריף המדויק – הוא בשיעור ניכר ממה שהיה יכול המוסד התורני לקבל.
היו"ר משה גפני
¶
תיכף נשמע את עמוס ציאדה על הנושא של התמיכה, אבל השאלה היא עקרונית. זאת לא שאלה של מה הוא עושה ומה ההוא עושה – את זה אמרת שאתה רוצה לבדוק, ובכל אופן, לא אמרת שאתה עוצר; פה אמרת שאתה רוצה לבדוק, ועצרת.
ערן עסיס
¶
הכפל לגבי אותם תלמידים, אני חושב שהוא מובהק והוא היה חד-משמעי מתחילת הדרך. לגבי נוח"ם, השאלה הרלוונטית היתה למה לא עצרנו בכלל את התמיכה באותם מוסדות, למרות שיש רכיבים של התמיכה - - -
ערן עסיס
¶
אם לדייק בפרטים, רכיבים של התקצוב במסגרת משרד הרווחה כוללים גם עלויות – בגלל שזה משני לא התעכבנו על זה, אבל חשוב להבהיר אם אנחנו שמים את הדברים בהשוואה ויורדים לפרטים - - -
שגית אפיק
¶
רק את העובדות אני רוצה להבין. אתה בודק את הכפל, בנוח"ם אמרת שזה היה ביחס לאותם תלמידים וכשמדובר בגרעינים התורניים האחרים אז הבדיקה היא של הפעילות.
ערן עסיס
¶
בגרעינים התורניים הפעילויות הן יותר מגוונות והקונטקסט הוא פחות מובהק. זה נכון שנקודת המוצא - - -
היו"ר משה גפני
¶
אז למה אתם כותבים: "בימים אלה מקודמים תיקונים במבחני התמיכה הנוגעים לגרעינים המשימתיים והתורניים"? אם זה בסדר, למה צריך לעשות שינוי בקריטריונים?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אחרי שתיקנו את המבחנים ולא מאפשרים היום להגיש לשניים. עכשיו עושים תיקון הפוך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הם לא תיקנו לצד שלנו, הם תיקנו הפוך. היום גרעין לא יכול להגיש גם וגם, זה המצב היום ב-2018. אין. הגשנו הצעת חוק ועכשיו מתניעים תיקון שיאפשר את זה עם בידול. לצערי, גפני, שיטת הגם לי גם לך לא יהיה שלך מול דינה זילבר הצליחה, ודינה הוציאה חוות דעת בסוף שנת 2016 שמורה על עצירת התקציב לגרעינים אם לא יתוקנו המבחנים. כתוצאה מזה תוקנו המבחנים ונכון להיום, 2018, אותו גרעין לא יכול להגיש גם לחינוך וגם לחקלאות, למרות שזה על פעולות שונות. התנענו תהליך ארוך, שכלל הרבה מאוד דיונים אצל היועץ המשפטי לממשלה, עם חנן ובלי חנן, והגיעו לסוג של פשרה שבעיניי היא לא מקובלת והיא בלתי חוקית בעליל.
אני עדיין עומד על דעתי לחוקק את החוק הזה, ואם היית רציני היית מפעיל את מנופי הלחץ שלך ומגיש כמה רביזיות על כמה העברות חשובות להם והחוק הזה היה עובר. אני אומר פה: שרת המשפטים תומכת בחוק הזה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יש חוק שלי, של משפט אחד, שאתה ואני חתומים עליו, זה הכול – נתתי לך אפילו להיות ראשון. הוא מבהיר את התיקון שהכנסת עשתה כבר ב-1999 בסעיף 3א בחוק יסוד - - -
אפרת אביאני
שמותר כפל תמיכות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל זה כבר קרה. עכשיו תן לי שניה אחת של היסטוריה: היה בג"ץ, נכון. ב-1998 היתה טענה שזה פוגע בשוויון ובג"ץ אסר כפל תמיכות. באה הכנסת ב-1999 ותיקנה את סעיף 3א, קבעה במפורש שאפשר לקבל תמיכות מכמה משרדי ממשלה, ובתנאי שסך כל התמיכה לא עולה על 90%. זאת אומרת, אני רוצה שהגוף יביא 10% מהבית.
אתן דוגמה פשוטה. תיאטרון שעובד בתל אביב, ההצגה עולה לו מיליון שקל. הוא מקבל 2 מיליון שקל ממשרד התרבות, זה מה שמשרד התרבות יכול לתת לו. נניח שהתיאטרון הזה עובד גם בפריפריה, מותר למשרד הנגב והפריפריה לתת לו עוד 200,000 שקל על זה שהוא בפריפריה. נניח שהתיאטרון הזה גם מעסיק קשישים; מותר למשרד לשוויון חברתי לתת לו עוד 200,000 שקל על זה שהוא מעסיק אנשים מבוגרים. תיאטרון שעובד בתל אביב יקבל 200,000; תיאטרון שעובד בפריפריה ומעסיק קשישים מקבל 600,000 שקל, וזאת לא פגיעה בשוויון כי זאת שונות רלוונטית.
את זה עשתה כבר הכנסת ב-1999. למרות זאת, הנחיית יועץ שיצא ב-1998, אחרי פסק הדין של בג"ץ, לא תוקנה. משרד המשפטים התעלם לאורך שנים. אני אומר את זה אחרי שהיועץ המשפטי הודה לי. חנן לא הסכים, אני אומר פה בדיון שהיועץ המשפטי הודה לי אחרי מכתב שהוצאתי ואחרי דיון שהיה. רק מה, הם נורא ביקשו – דרך אגב, התיקון שהכנסת עשתה מדבר על אותה פעילות, אותה הצגה, אותן עלויות, אותם שחקנים, אותה במה, אותה תפאורה. נכון, זה אספקטים שונים. צריכה להיות תמיכה באספקטים שונים, ולכן נוח"ם זו הדוגמה הכי קלאסית. זה ברור שמשרד החינוך תומך על אספקט אחד ומשרד הרווחה תומך על אספקט אחר. נוח"ם צריך לקבל כסף כאן ועכשיו.
אם היית רציני, במקום לעשות את הדיון הזה היית פשוט עושה כמה רביזיות על כמה העברות חשובות לכמה משרדים שנוגעים בעניין והיית רואה שהוא מקבל את הכסף. לצערי הרב, אני אומר לך שמה שקרה בגרעינים, דינה הוציאה חוות דעת שאמרה: אין תקציב מ-2018. תיקנו את המבחנים ואסרו על הגשה לשני משרדים, ועכשיו, בעקבות החוק שלי והדיאלוג שהתחיל כן מנסים לאפשר להגיש לשני משרדים, אבל דורשים בידול פעילות – ועוד פעם, לדעתי בניגוד לחוק בצורה מפורשת. אני אומר לך, גפני, עשיתי את המכתב הזה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בדיוני התקציב 2017, היה לילה ארוך, ועברתי על כל הפרוטוקולים של דיוני הכנסת ב-1999. זה פשוט. אז אמר לי חנן: אתה צודק, הכנסת ביקשה להפוך את פסק הדין של בג"ץ, אבל לא על אותה פעילות. אז אמרתי לו: יש לך בעיה, כי פסק הדין ניתן בסיטואציה שמדובר על אותה פעילות, והכנסת את זה ביקשה להפוך. בקיצור, אין להם קייס משפטי.
יותר מזה, בחוות דעת שכתבה – אני לא רוצה להגיד את השם, זה הרי לא דינה כתבה – הם התעלמו - בחוות דעת שהם הוציאו, כשהם סוקרים את התשתית הנורמטיבית הם מציינים את פסק הדין ב-1998, עוברים על הנחיית היועץ, מדלגים על התיקון של הכנסת. לא קיים. אני הייתי תובע אותם על רשלנות בכזה תיק. הם פשוט התעלמו.
התנענו תהליך. כל מה שביקשתי, גפני, בהצעת החוק זה רק להוסיף מילה בתיקון שעשתה כבר הכנסת, כדי להבהיר. מכיוון שיש סוג של מחלוקת למה התכוונה הכנסת, להבהיר שהכוונה היא גם בשל אותה פעילות. זה חוק שאפשר להעביר אותו בשניה. שרת המשפטים תומכת בחוק, מי שהתנגד היה כחלון, שר האוצר. ישבו אתי אנשי החשב הכללי, אנשים טובים, והטענה שלהם, אתה יודע מה היתה? שזה ייצור להם בעיה קשה, כי עכשיו יותר עמותות יוכלו לקבל יותר תקציב מיותר משרדים וזה יעשה יותר עבודה לוועדת התמיכות. אמרתי: הפוך, זה יעשה פחות עבודה, בגלל שהיום 80% מהעבודה של ועדת התמיכות זה לוודא שאין כפל תמיכות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בסדר גמור, זה הפתרון. ואני אומר לכם שבנוח"ם אתם מתעקשים, מטפסים על עצים סופר לא נכונים – ובדקתי את זה אחרי שגפני עורר את השאלה הזאת. נוח"ם זה שני אספקטים שונים באופן מובהק של תמיכה. אתם מטפסים כאן על עץ והסוף יהיה שאתם תיפלו, תשברו ידיים ורגליים, כי נתקן את החוק הזה. אני מפציר בך, גפני, בוא נשלב ידיים - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מפציר בך, כדי שנפתור את הבעיה לכולם. הבעיה היא לא רק של גרעינים ולא רק של נוח"ם, של המון דברים.
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז. מה אתה אומר על הנושא הזה, שפה עצרתם ופה לא? למה? הרי אתם אומרים שאתם בוחנים, זה מה שכתוב במכתב.
ערן עסיס
¶
נקודת המוצא היתה שונה. בנושא של נוח"ם התבקשנו להתייחס להחלטה בנושא תמיכות שכבר נעצרו – לדעתנו בצדק – באותו הקשר.
היו"ר משה גפני
¶
למה זה בצדק? לא הבנתי. נעצרו שלא כדין. הרי אם אתם אומרים שיש בידול – אז יש בידול. זה על נושא מסוים וזה על נושא אחר. מה אתה רוצה, שאביא עוד דוגמאות ממשרד החינוך?
ערן עסיס
¶
עברנו על התעריף שממנו מורכב התקצוב של נוח"ם, עברנו אחד לאחד על המרכיבים, וחלק גדול מהם חופף לפעילות של משרד החינוך. אם יתכבד משרד הרווחה ויגדיר את התקצוב למוסדות נוח"ם אחרת, יכול להיות שהתשובה תהיה שונה. אבל התקצוב של מוסדות נוח"ם הוא לא מיוחד דווקא למוסדות האלה, והם כנראה לא משנים את כל המסגרת שלהם בגלל הכפל הזה. לכן, בגלל שהחפיפה היא גדולה, זה נעצר ואי-אפשר לבדל את זה. אי-אפשר להגיד שראש הישיבה עובד ברבע משרה עבור נוח"ם ובשלושת רבעי משרה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אז שם ברור שזה כפל תמיכה ולכן הפסיקו ואתם לא מתערבים בזה, ופה לא ברור - יכול להיות שכן ויכול להיות שלא – ואתם לא מפסיקים.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
בצלאל בקיא בכל הניואנסים, אבל דווקא כשממשיכים עם הדוגמה שהוא נתן על תיאטרון, הרי לא היית רוצה שמשרד הנגב והגליל, שמטרתו לתמוך בפעילות בפריפריה לא יוכל לתמוך ואז לאותו תיאטרון לא יהיה שום אינטרס לפתוח שלוחות בפריפריה או להגיע להצגות בפריפריה. זאת אומרת, היתרון של המשרדים שזה לא עיקר פעילותם הוא בדיוק לתמוך באספקט מסוים – במה שזה תורם לחקלאות, במה שזה תורם לפריפריה, במה שזה תורם לרווחה - באלמנטים אחרים. כך שהדבר הזה הוא מלכתחילה לא הגיוני, אבל בעיקר צר לי שהגרעינים הקהילתיים - שהם כל כך מגוונים בשיוכים שלהם, במנעד שלהם, בקבוצה מהחברה הישראלית שאליה הם משתייכים – שהם תקועים כאן בתווך, בתוך המריבה הזאת. זה הדבר שחבל לי, וזה קשור גם לדיון הקודם שלכאורה כבר סיימנו.
עמוס צייאדה
¶
קודם כול, כמו שאתם יודעים, זה התחיל בדוח מבקר המדינה בשנת 2015. לא הורדנו באבחה אחת ועצרנו אלא דיברנו, ביקשנו תגובות. מדובר בסך הכול בשישה מוסדות שקיבלו כפל אצלנו. אף על פי שבנוח"ם במשרד הרווחה מדובר על 22, אצלנו היו רק שישה מוסדות שדיווחו גם לנו וגם להם. האחרים סברו שהם לא עומדים בתנאים או שכן ראו את זה ככפל או לא – אפשר לחשוב למה האחרים לא הגישו.
הגיעו עורך דין שייצג את כל העמותות, דודי הלפר. ישבנו בוועדה, שמענו אותו, בחנו לעומק והחלטנו את ההחלטה הזאת. אין לו עניין דווקא עם נוח"ם. לפחות מול עשר יחידות במשרד הרווחה אנחנו עושים הצלבות ואנחנו עוצרים תמיכה, כרגע, כמו שאנחנו מבינים ונאמר על ידי ערן, יש איזה מרכיב של כפל. יכול להיות שצריך לשנות את ההגדרה של התמיכה אצלנו, יכול להיות שצריך לשנות את ההגדרה של בגין מה משלמים לנוח"ם ואז לא תיווצר אותה - - -
היו"ר משה גפני
¶
איזו פעילות עושה נוח"ם? מה אתם יודעים מהפעילות שהיא עשתה כל השנים, מה הפעילות שהיא עושה?
עמוס צייאדה
¶
פעילות של הפעלת מוסד תורני לנוער חרדי מנותק. יש שם המון שעות של ייעוץ ודברים שמתאימים לנערים במצב הזה.
עמוס צייאדה
¶
אצלנו ההגדרה של הפעילות היא עבור הכול; ברגע שמופיע אצלנו עבור הכול, כל הדברים שיש בנוח"ם - עובדים, מנהלה, ראש ישיבה, מדריך - זה יוצר כפל. אני חושב שהפתרון, אם רוצים, הוא לשנות את ההגדרות אצלנו או אצלם או לכתוב מבחני תמיכה שיתאימו לנושא הזה של נוח"ם. לדעתי, במבחן הקיים אי אפשר להגיד שזה בסדר.
היתה הצעה להעביר כסף למשרד הרווחה עבור כל המוסדות, וזה הסתכם ב-2.9 מיליון שקלים. הגרעינים התורניים כבר לא אצלנו, באגף שלנו, מסוף השנה שעברה.
עמוס צייאדה
¶
לא אנחנו. הועבר למינהל חברה ונוער מאגף מוסדות תורניים. שתי הערות בקשר לגרעינים: א. - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, אל תעבור על זה ככה. הפסקתם את התקציב, אז אין את זה. מה זה עבר? זה לא עבר לשום מקום.
עמוס צייאדה
¶
לא, לא בגלל שהוצאנו. גרעינים תורניים עבר למינהל חברה ונוער. נאמר כאן שדינה זילבר או לא יודע מי בוחנים את הנושא של הכפל. אגב, בחודשיים-שלושה האחרונים - למרות שזה לא אצלנו, מכיוון שבשנה שעברה אנחנו תמכנו - בדקנו את הפעילויות. היו המון ישיבות עם משרד החקלאות, שנמצא כאן, ולא מצאנו שיש כפל.
היו"ר משה גפני
¶
ולא מצאתם? למה לא? עשיתם אבחנה בשכר גם לזה שמנהל את הפעילות בגרעין התורני? הרי חנן ארליך כותב שעשיתם אבחנה בפעילות. למה זה שונה?
היו"ר משה גפני
¶
רגע, עמוס, אני מבקש שתהיה מדויק כי בסוף יצטרכו את העניין הזה. בדקתם ומצאתם שמקבלים כפל תמיכה, אבל זה לא על אותה פעילות. מה למשל? הנושא של השכר, הנושא של הדברים האלה, ידעתם לבדל פעילות אחת מפעילות שניה. מנהל הגרעין התורני מקבל משכורת; ידעתם לבדל את המשכורת שלו, שפה הוא מקבל בגלל דבר אחד ופה הוא על דבר אחר. ככה הוא כותב במכתב.
שגית אפיק
¶
ואז השאלה שלו היא למה לא עשיתם את זה בנוח"ם. גם קודם הזכרת את העניין של השכר בנוחם. זאת השאלה. אתה מבין?
עמוס צייאדה
¶
כי בנוח"ם התמיכה שלנו היא עבור הכול. בגרעינים תורניים יש פעילות, הוא מגיש פעילות על נושא מסוים - - -
שגית אפיק
¶
מה שהוא אומר זה שבנוח"ם התמיכה שהם נותנים היא עבור הכול ולכן, מעצם העניין, זה כפל תמיכה.
ערן עסיס
¶
נראה איך מנוסחים מבחני התמיכה. אין הגדרה מה היא הפעילות הנתמכת במוסד תורני. פעילות הנתמכת במוסד תורני היא כל הפעילות של המוסד התורני.
היו"ר משה גפני
¶
אתה חושב שאני אקבל טיעון כזה, כמו שאתה אומר? יש פעילויות. פה אתה אומר שזה הולך על הכול ואתה מפסיק את התמיכה, ופה אתה אומר שזה לא הולך על הכול ואתה לא מפסיק את התמיכה, כשאתה לא יודע גם מה ההבדלה ביניהם. איך אני יכול לקבל טיעון כזה?
ערן עסיס
¶
אני חושב שבנוח"ם, גם אם היינו עושים את זה, זה לא היה מוביל לתוצאה אחרת, כי היה צריך לשנות בהרבה את מסגרת התקציב שהרווחה נותנת.
עמוס צייאדה
¶
או שלנו או של הרווחה. צריך לעשות שינוי ברכישות שם או במבחני התמיכה אצלנו. אני רוצה להוסיף עוד משהו חשוב - - -
עמוס צייאדה
¶
יש שם הפעלת מוסד תורני לנוער חרדי מנותק. בהגדרה של אותו מכרז שירותים מוגדר שהרווחה משלמים עבור מנהל, עבור ראש ישיבה, אמרכל ועבור מזון. כל הדברים האלה משולמים גם על ידינו.
עמוס צייאדה
¶
עבור הכול, מכלול הפעילות. בגלל זה מוסדות ציבור של חבצלת סלומון משווים מולנו, ומי שמקבל ממנה לא מקבל מאתנו, שנים, מאותה סיבה. אנחנו משלמים גם על הדבר הזה.
שגית אפיק
¶
המשמעות היא שכל דבר שנתמך על ידכם, אם אני מבינה נכון, בגלל שהתמיכה שלכם היא כוללנית, משרד אחר יהיה כפל תמיכה.
עמוס צייאדה
¶
אלא אם כן יעשו מבחן תמיכה. למשל, מי שרוכב על סוסים בין 20:00 ל-22:00 בלילה – זה משהו אחר, לא קשור לנושא הזה.
שגית אפיק
¶
הם אומרים שמכיוון שמבחני התמיכה אצלם מנוסחים כך שהם נותנים באופן כוללני עבור כל מה שקשור ללימודים פעם אחת, הסיטואציה היא שכל משרד שייתן תמיכה לפרויקט עבור לימודים זה תמיד יהיה כפל תמיכה. זה בהגדרה, כל עוד לא עושים איזשהו שינוי. לעומת זאת, אני מבינה שמבחני התמיכה של חקלאות ומבחני התמיכה של משרד החינוך מנוסחים בצורה אחרת, ולכן אתם עושים את האבחנה הזאת בין הפעילויות. נכון?
שגית אפיק
¶
אמרת קודם שצריך לתקן את מבחני התמיכה של משרד הרווחה או את שלכם. למשרד הרווחה יש תמיכה או שהוא נותן את זה כתקציב?
עמוס צייאדה
¶
לא משנה אם קוראים לזה תקצוב וזה תמיכה, אסור שיהיה זה או זה. בגין אותה פעולה אסור לשלם, אלא אם כן ישתנו ההגדרות. לא הגדרה שזה לא תקצוב וזה תמיכה, אלא הגדרה בגין מה משלמים.
עמוס צייאדה
¶
לא כתוב שזה בעד לימודים וזה בעד פנימייה, אין סעיפים שונים. עד השנה שעברה שילמנו לחמישה גרעינים תורניים חרדים. אחד מהם לא נתמך בשנה שעברה, אבל מ-2005 עד 2017 הוא נתמך.
היו"ר משה גפני
¶
אתם משלמים למוסד תורני סכום מסוים שמופיע, שאנחנו מכירים אותו. אתם אומרים שזה כולל גם פנימייה. לישיבה מסוימת, נניח, אין פנימייה, אבל אתם משלמים אותו דבר. אתם לא אומרים שמשלמים פחות בגלל שאין לה פנימייה. אתם לא אומרים את זה, אתם משלמים את אותו סכום.
היו"ר משה גפני
¶
אז לא הבנתי. ישיבות, מטבע בריאתן, לא תמיד בפנימיות. אתה מוריד מהסכום? אתה נותן סכום אחר? לא.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יש לי שאלה עובדתית. מתי הם התריעו על הבעיה של נוח"ם? התריעו ואמרו: יש לכם זמן לתקן ובינתיים ממשיכים לתקצב או שמאותו רגע עצרו?
עמוס צייאדה
¶
ב-2015 זה עלה בדוח מבקר המדינה, עצרנו בספטמבר 2016. יותר משנה המשכו לשלם, כמעט שנה וחצי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל למה הגוף צריך לטפל? מה רוצים מהגוף? הרי בסוף יש כאן בעיה בין שלושה משרדי ממשלה: יש משרד החינוך, שרוצה לעזור, נכון? אתה מבחינתך מוכן להמשיך לתמוך, אתה חושב שהם עושים דברים נכונים, נכון? מתאים למטרות שלך וכו'. אתה אומר, כמשרד החינוך, שאתה רוצה לתת לנוח"ם תקציב כי הוא עושה דברים טובים. נכון? אתה כמשרד החינוך, אין רווחה ברקע. אתה רוצה, נכון? יופי. משרד הרווחה גם רוצה, נכון? בא משרד שלישי, דוחף את האף שלו - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
דיברנו על זה. ודאי שעמוס רוצה, דיברתי אתו ולכן אני אומר. עמוס אומר: ודאי שנוח"ם עושים דבר חשוב ואני, כמשרד החינוך, רוצה לעזור להם. משרד הרווחה אומר אותו דבר: גם אני רוצה לעזור להם, הם עושים דבר חשוב, שחונה לפתחי. משרד החינוך אומרים: הם עושים פעולה טובה בתחום האחריות שלי ואני רוצה לתמוך בהם; משרד הרווחה אומר: הם עושים פעולה חשובה בתחום האחריות שלי ואני רוצה לתמוך בהם. משרד שלישי, דוחף את האף שלו בפנים, אומר: סליחה, אתם לא יכולים באופן הזה. שבו שלושת המשרדים ותפתרו את הבעיה. מה אתם רוצים מהמוסד הקטן הזה? מתוקצב קטן, שמתוקצב בכמה גרושים, הוא עכשיו יפעיל לוביסטים וילך לתקן מבחני תמיכה? אני לא מבין את זה. לדעתי, גם לא צריך, עמוס. אתה יודע את זה.
ערן עסיס
¶
משרד הרווחה משלם את המחיר המלא. הוא מחשב כמה עולה להחזיק תלמידים כאלה, ונותן את מלוא העלות – לא 90% ולא 10% או 20%.
ערן עסיס
¶
הוא נותן את כל העלות. מישהו ישב במשרד הרווחה וחישב כמה עולה להחזיק, כמה עולה להפעיל חוגים, עבודה סוציאלית, מזון וכל מה שהתלמיד הזה צריך. ברגע שמשרד אחד אומר שהוא נותן 100%, יכול גם משרד אחר להגיד שהוא רוצה לתת יותר, אבל - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, זה הוא ליכול. גפני, אם משרד הרווחה נותן 100%, אז גם אם נתקן את החוק משרד החינוך לא ייתן, כי גם נכון להיום כתוב שסך כל התמיכות ממשרדי הממשלה לא יכול לעלות על 90%.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל משרד הרווחה, כשהוא מתקציב, בחן גם את הקטע הלימודי? הטענה פה היא שלא.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
100% ממה? 100% מתחשיב שמשרד הרווחה עושה, לא בהתאם להוצאות של המוסד עצמו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
פשוט לפני שנעשינו חברי כנסת ניהלנו כמה מוסדות ואנחנו יודעים איך זה בנוי. הלוואי ש-100%, אין דבר כזה. אפילו במוסדות של חסות הנוער, לדוגמה, שמתקצבים שם ב-16,000 שקל, זה לא 100%. בחיים לא. מישהו נותן בינוי? מה אתם מדברים?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
גם לשוטף. המוסדות האלה הולכים ומכתתים רגליים לאסוף תרומות. הם חיים על בין 20% ל-60% תרומות – אני מדבר על חסות הנוער, שזה 100% של משרד הרווחה. איזה 100%? זה 100% מהסל של משרד הרווחה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בישיבה רגילה המצב הרבה יותר גרוע, זה לא 20% מהתקציב של משרד החינוך. לכן הוא לא טען את זה על משרד החינוך, הוא טען את זה על הרווחה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
את תבדוק, כי זה מפתח משמעותי. לא יהיה ויכוח אתך. אם משרד הרווחה משלם 100% מההוצאות של נוח"ם אף אחד לא יבקש ממשרד החינוך כסף.
גילה רונן
¶
זו סוגיה שאני צריכה לברר אותה. אני לא יודעת למה אתה קורא 100%, אני לא יודעת אם יש התייחסות בתעריף לנושא הלמידה. אני יכולה לבדוק ולהחזיר תשובות. יש לי פה את התעריף, הוא לא מלא. יש את החלק של ההחזקה של תלמיד בפנימייה ויש את החלק של הסלים הנוספים, שכוללים טיפול פסיכולוגי, נסיעות, ביגוד - החזקה שוטפת של תלמיד במוסד. אני לא יודעת אם זה כולל התייחסות לנושא של הלמידה. אני לא בטוחה, אני יכולה לבדוק.
גילה רונן
¶
הוא אמר שהתלמיד ממומן ב-100% על ידנו. אני אומרת שאין לי תשובה כרגע, אבדוק את זה, אם גם נושא הלמידה מתוקצב על ידי התעריף הזה. אני לא בטוחה.
היו"ר משה גפני
¶
היא תבדוק, היא תחזור עם תשובות, אבל אם היא תגיד שזה לא מימון מלא, אתם יכולים לתת את החלק שלכם. זה לא כפל תמיכה, זה משהו אחר.
ערן עסיס
¶
אז אנחנו חוזרים לעובדה שצריך לחדד, כמו שעמוס אמר, על מה האגף למוסדות תורניים תומך ומה משרד הרווחה תומך.
היו"ר משה גפני
¶
למה לא עשיתם את זה לפני שעצרתם את התמיכה? למה עכשיו אתה אומר שצריך לעשות את הבדיקה הזאת מול משרד הרווחה? למה הפסקתם?
היו"ר משה גפני
¶
אבל אנשים לא מקבלים את התמיכה הזאת כבר זמן רב. נציגת משרד הרווחה אומרת שהיא לא בטוחה שהיא מממנת בכלל את הלמידה.
ערן עסיס
¶
אמר עמוס שרוב המוסדות התורניים שיש להם תלמידי נוח"ם, 16 מתוכם בכלל לא הגישו את התלמידים האלה - -
היו"ר משה גפני
¶
אל תדבר בשמם. אני יכול להגיד לך עוד סיבות למה הם לא הגישו. מה זה רלוונטי? אף אחד מהם לא פה, לא הזמנתי אותם מפני שהנושא הוא לא המוסד, הנושא הוא המשרדים. הם לא הגישו, לא יודע למה. אתה חושב שהם לא הגישו בגלל שהם סבורים שזה כפל תמיכות, אני לא חושב ככה, אני חושב שזה מסיבות אחרות. אבל תעזוב את מה שהם אומרים.
ערן עסיס
¶
אבל בדקנו. גם אם זה לא 100%, גם אם זה 70%, התקציב של משרד הרווחה – ואת זה כן בדקנו, גם אם גילה לא יודעת להגיד לך את זה במקום – בדקנו וראינו שמרכיבי התעריף כוללים גם את הנושא הלימודי, כן, כולל צוות הוראה כולל - - -
גילה רונן
¶
אם זה יכול לעזור, קיבלתי פה את מרכיבי התעריף. יש פה אם בית, אמרכל, מדריך, מנהל, עובד סוציאלי, עובד שירותים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
היא כוללת פנימייה, אבל מה עם המרכיב הלימודי שאתה נותן? עכשיו השארת אותם בלי כלום.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
עמוס, אני לא בא אליך בטענות. אני חושב שמבחני התמיכה, זה בסדר שהם מתייחסים לכול. אבל העובדה היא היום שנוח"ם מקבל פנימייה ממשרד הרווחה – לשיטתכם 100%, אני מניח שגם את זה זה לא מכסה - עצרתם את משרד החינוך ולא אמרתם למשרד החינוך: תעבירו חצי או תבודדו את המכיב הזה. ובפועל היום נוח"ם לא מקבלים בכלל על החלק הלימודי. החבר'ה אמורים מ-8:00 בבוקר ועד 16:00 להסתובב ברחוב, בקיוסקים ולקנות מסטיקים עגולים, עד שהעובד הסוציאלי יתפוס אותם בצהרים בפנימייה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
היא אומרת לך. היא קראה לך בדיוק את הסעיפים שמשרד הרווחה מתקצב, אין שם מילה וחצי מילה על הקטע הלימודי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הבעיה שלהם היא שהמושג הזה של כפל תמיכות הוא סוג של עבודה זרה. באמת, זה דת.
היו"ר משה גפני
¶
בצלאל, הבנתי את הכול. מה, אתה רוצה שאקרא את המכתב של דינה זילבר, מה שהיא כתבה ליועצים המשפטיים של כל המשרדים על הגרעינים התורניים, שלא לתת כפל, לא לתת ממשרדים שונים? יש מכתב שהופנה לכל היועצים המשפטיים. צריך מבחנים אחידים, לא עשיתם מבחנים אחידים לגבי הגרעינים. לא יודע, כל העסק מריח לא טוב.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, הכול טוב ויפה.
אני מבקש ממשרד הרווחה: אני רוצה לדעת על תקציבים של נוח"ם – למה זה הולך, למה זה לא הולך. עמוס, אני מבקש מכם שתבדקו שוב את העניין הזה. אם יתברר שהכול מתוקצב על ידי משרד הרווחה – אז מתוקצב, אז אתה צודק, לא נותנים כפל תמיכות; אבל אם לא הכול מתוקצב - עם כל הכבוד, אנחנו יודעים למה הולך הכסף של המוסדות התורניים. בנוח"ם יש דברים אחרים, שהדברים האחרים אינם הוצאות שנמצאות במוסדות אחרים – אתה יודע, אתה תקצבת את זה בעבר. אני מבקש שתבחן את העניין הזה ותגיד מה צריך לשנות לפי דעתך, אם צריך לשנות, במבחנים.
המציאות הזאת, שבה אנחנו חיים במצב שבו – אני לא רוצה להביא עוד דברים; אני לא רוצה להביא את ישיבות ההסדר שאתם מממנים פעמיים. בסדר, יש לי עוד הרבה מה לומר בעניין הזה, שאומר את זה אי פעם, כשהמשיח יבוא או אולי לפני זה. אז נברר איך אתם מגלגלים עיניים עם כפל תמיכות. אבל נעזוב את זה. כמו שבצלאל אומר, אני לא רוצה לפגוע באחרים.
אני מבקש גם התייחסות גם למכתב של דינה זילבר – את זה אני מבקש ממך. את מכירה את המכתב הזה. אני מקבל את העצה של חבר הכנסת סמוטריץ, שאני לא הולך לדון בדברים אחרים, אני הולך לדון על ההשוואות. אני רוצה לדעת למה פה לא נתת חוות דעת שאפשר להמשיך לבקש ממקום אחר. תגידו מה הפתרון של העניין הזה, אני רוצה פתרון. אני מקבל את העצה של חבר הכנסת סמוטריץ – אני רוצה פתרון. אני מכיר את הנושא הזה, גם אתם מכירים את הנושא הזה. מדובר שם בתלמידים שיכולים להגיע למצבים מאוד קשים, אתם יודעים את זה. אסור שבגלל טיעונים פורמליים, שאף אחד מאתנו לא מבין אותם, שיפסיקו לקבל את התמיכה הזאת – מי שמבקש. מי שלא מבקש – לא מבקש. את הסיבות אתם לא יכולים לדעת בגלל שהם לא אמרו לכם למה הם לא מבקשים. מי שמבקש – צריך לאפשר לו את זה.
שום סיכום לא עמד בסופו של דבר בעובדה הזאת, ואני מבקש את העזרה שלכם. זה יפה שאני אומר ככה?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש את העזרה שלכם בעניין הזה. אני מבקש ממשרד הרווחה את התשובה לגבי השאלה שנשאלה כאן. אני מבקש, אם אפשר, לעשות את זה מהר. כמה זמן אתם צריכים בשביל לתת תשובה?
היו"ר משה גפני
¶
שבוע. אני מבקש שגם אתם תאמרו לנו מה לפי דעתכם צריך לעשות כדי לחדש את התקצוב הזה, את התמיכה הזאת. היא מחויבת המציאות. יש פה דברים שהיתה הנחייה ליועצים המשפטיים במשרדי הממשלה. המשכתם את הנושא של הגרעינים, לא המשכתם את נוח"ם, גם אם זה שני משרדים שונים. אם יתברר שזה לא נכון – אני לא מבקש כלום, אבל אם יתברר שמשרד הרווחה נותן את מה שהוא נותן והוא לא נותן לימוד ודברים כאלה – אני מבקש את העזרה שלכם בעניין.
אתם לא צריכים לבוא עם הנושא של דווקא לא לאשר. צריך לאשר את זה, זה מחויב המציאות, זה גם כסף שהוא איננו כסף גדול. אנחנו מדברים על 2 מיליון שקל בסך הכול הכללי וזה יכול מאוד לעזור לאותם נערים, שהנערים האלה יכולים להגיע למצב שהוא בלתי אפשרי ואנחנו נישא באחריות. אין מציאות, מה שהמנכ"לית הקודמת אמרה, שאולי נאחד במשרדים ותעבירו את הכסף. זה לא עובד, זה משהו אחר לגמרי. הם פועלים במשהו אחר, והם גם פועלים בתקצוב ולא בתמיכה. זה לא עובד. אני מבקש בתוך שבוע תשובה לעניין הזה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:26.