פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
13
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
22/10/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 861
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ג בחשון התשע"ט (22 באוקטובר 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/10/2018
תקנות הביטוח הלאומי (תשלום מיוחד בעד יילוד) (תיקון), התשע״ט-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות הביטוח הלאומי (תשלום מיוחד בעד יילוד) (תיקון), התשע"ט–2018
נכחו
¶
מוזמנים: איה דביר - משפטנית, משרד המשפטים
חנן פוטרמן - עו"ד, הלשכה המשפטית, ביטוח לאומי
הילה אמיגה פריבר - מרכזת אגף אמהות, המוסד לביטוח לאומי
ד"ר עמיחי תמיר - יו״ר, ארגון ה-נכים
דן מיכאל קדרון - עוזרו של משה בר, תנו יד לחירש נכים למען נכים
גיל צ'פניק - עמותת מדעת
אלון קס - עמותת מדעת
שושנה דינה שטוב - שדלנית חברת גלעד יחסי ממשל
היו"ר מירב בן ארי
¶
היו"ר מירב בן ארי: בוקר טוב. אני אפתח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. היום 22 באוקטובר 2018, י"ג בחשון תשע"ט. הנושא: הצעת תקנות הביטוח הלאומי (תשלום מיוחד בעד יילוד) (תיקון), התשע"ט–2018.
שנתחיל עם הייעוץ המשפטי?
חנן פוטרמן
¶
חנן פוטרמן, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי. אז אנחנו מביאים היום לאישורכם תיקון של תקנות הביטוח הלאומי, תשלום מיוחד בעד יילוד. אנחנו מעוניינים לתקן ולהאריך את הפרק הזמן של התשלום המיוחד מ-14 שבועות ל-15 שבועות, שניתן בהתאם להוראות החוק והתקנות, לבן זוג של יולדת שנפטרה בעת הלידה או תוך שנה מיום הלידה, ולבן זוג של יולדת נכה שנקבע לה אי כושר להשתכר 100% ואינה יכולה לטפל ביילוד. ובהתאם לתנאים הקבועים בחוק ובתקנות הם זכאים את התשלום המיוחד. בתיקון הזה אנחנו גם מצמידים מעתה ואילך את התקופה של התשלום המיוחד לאותה תקופה של דמי הלידה שקבועה בחוק. כך שמידה ובעתיד יהיה איזשהו שינוי בתקופת דמי לידה, יהיה גם שינוי אוטומטי בתקופה של התגמול המיוחד הזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הבנתי שיש בעיה עם ההחלה רטרואקטיבית, ובעצם מה שסוכם פה שמי שכבר בתקופה הזו - - -
חנן פוטרמן
¶
ילדה בתקופה של, נגיד, חודשיים-שלושה אחורה ובן הזוג כבר נמצא בעצם בבית ומטפל ביילוד. אז כמובן שמבחינתנו אין שום בעיה להחיל את התיקון כבר על המקרים האלה.
חנן פוטרמן
¶
ובתקופה הזאת הוא נשאר בבית לטפל ביילוד. אם הוא חזר לעבוד, אז אין כאן בעצם את התנאים שמזכאים אותו בתשלום המיוחד הזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
נכון, אבל לגבי, נגיד, מקרה נדיר – גם ככה לא מדובר בהרבה, מדובר בערך 50-40 גברים בשנה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי. אז מה לגבי אדם שנשאר בבית ולא קיבל שכר בשנתיים האחרונות, מאז שהחוק נכנס לתוקף? אם יימצא אדם כזה. אני לא יודעת, תראה, סביר להניח שרובם חזרו ואז באמת אנחנו לא רוצים, זאת אומרת, זה לא חלף שכר, אלא הוא קיבל שכר.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אבל אני פשוט שואלת לפרוטוקול, אם יימצא אדם שנשאר בבית בשבוע ה-15 ולא קיבל שכר, ולא קיבל מענק בגלל שלקח לכם שנתיים להביא את התקנות. אני רק אומרת, האם הוא יוכל לפנות אליכם לקבל איזשהו סעד על השבוע הזה?
חנן פוטרמן
¶
אני אסביר. לא חייבת להיות הלימה דווקא בין פרק הזמן של התשלום המיוחד לפרק הזמן של דמי הלידה. גם בעבר, שנים אחרונה, כולל בתיקון האחרון של 2014 בתקנות, לא נעשה תיקון רטרואקטיבי גם שמדובר היה במספר שנים שקבעו כבר בעצם בחוק הביטוח הלאומי את דמי הלידה מ-12 ל-14 שבועות. כלומר, לא מדובר במשהו שהוא מחויב, אין כאן הלימה. פה מדובר בהוראות של חוק שקבעו את התקופה של דמי הלידה. במקרה שלנו זה התקנות לתשלום מיוחד, חקיקת משנה.
חנן פוטרמן
¶
לא חייבת להיות כאן הלימה או התאמה. אנחנו סבורים שמעתה ואילך כן כדאי שתהיה איזושהי הצמדה, אבל לא מדובר פה באיזושהי טעות או באיזשהו – שנתיים שלקח לנו אז לתקן את זה. כלומר, מהבחינה הזאת זה ממש לא כך.
חנן פוטרמן
¶
אני אומר: אין קשר למעשה בין התקופה של התשלום המיוחד לבין דמי הלידה. אנחנו סבורים שכדאי כן עכשיו ליצור איזושהי - -
חנן פוטרמן
¶
- - הלימה והתאמה, ולכן עשינו את התיקון מעתה ואילך גם שהוא יוצמד לפי התקופה שבהוראות החוק, ולא דווקא ל-15 שבועות. אבל לא מדובר פה באיזושהי תיקון של טעות שלא הייתה מקודם. זה דבר ראשון. דבר שני, אם אנחנו עכשיו נתקן רטרואקטיבית, אז יהיה כאן איזשהו עיוות כי כמו שציינת יש מבוטחים, בני זוג שחזרו לעבוד.
חנן פוטרמן
¶
אז אני אומר, אפשר לעשות את התיקון הזה. אבל יש כאן איזשהו עיוות שצריכים לקחת בחשבון שגם אם אנחנו מתקנים את זה רטרואקטיבית זה לא יעזור לכל אותם בני הזוג, כי היו כאלה שחזרו והיו כאלה שלא חזרו. ואז נוצר כאן איזשהו עיוות לגבי אלה שחזרו. אם הם היו יודעים שיהיה תיקון עתידי ורטרואקטיבי היו משנים אולי את ההתנהגות שלהם. ולכן יש כאן איזשהו עיוות שאני חושב שהוא יכול דווקא להיות מוטעה.
וכפי שאמרתי בהתחלה גם זה לא מחויב המציאות. כלומר, יש כאן תקופה שקבועה בתקנות, שזה תשלום מיוחד. זה לא דמי לידה, תנאים אחרים, ולאו דווקא צריך להיות קשר ותיקון רטרואקטיבי בעניין הזה.
איה דביר
¶
ייעוץ וחקיקה, רפרנטית ביטוח לאומי לדיון הזה. בהתייחס לזה שקודם כול הביטוח הלאומי, אם אני מבינה נכון, הציע על איזושהי החלה אקטיבית שכן תתפוס את הלידות שכבר היו - -
איה דביר
¶
ומי שעדיין לא מיצה את חופשת הלידה שלו יוכל להסתמך על שינוי המצב המשפחתי ולבחור להאריך את חופשת הלידה. בכל מקרה, כל מה שייתנן לאחור, כפי שהציג חנן, כבר לא יגשים את התכלית של הגמלה הזאת כי הגמלה הזאת נועדה להחליף שכר ולאפשר הישארות בבית.
איה דביר
¶
הוא יעשה איזשהו צדק היסטורי מצד אחד, אבל פגיעה בשוויון היסטורית לגבי אלה שידם לא הייתה משגת ונאלצו כן לחזור לעבוד מיד והם כבר לא יקבלו את התגמול המיוחד הזה. הוא כבר לא יהיה מחליף שכר, הוא יהיה פשוט – לתת איזשהו סכום כסף, שלא ברור שמוצדק לא לתת לאלה שחזרו לעבוד, כי זה כבר לא מגשים את המטרה של הגמלה. אז אולי באמת הפשרה של לתת אקטיבית כך שכל מי שעדיין לא סיים את חופשת הלידה יכול להאריך אותה בעוד שבוע. עכשיו ייהנה ממנה, זה פתרון טוב. זה רטרואקטיבי - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
היו אליכם פניות לביטוח הלאומי בנושא זה בשנתיים האחרונות מאז שזה הוארך ל-15 שבועות?
חנן פוטרמן
¶
עוד פעם, זה נושא שהתחלנו לקדם אותו כבר לפני הפנייה הזאת, אבל זה פשוט הציף את הנושא הזה.
דניאל בלמס
¶
"תקנות הביטוח הלאומי (תשלום מיוחד בעד יילוד) (תיקון), התשע"ט–2018
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 62, 62א ו-400 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה–1995, ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון תקנה 2
1.
בתקנות הביטוח הלאומי (תשלום מיוחד בעד יילוד), התשל"ג–1973, בתקנה 2(ב), בכל מקום, במקום "ארבעה עשר שבועות" יבוא "פרק הזמן כאמור בסעיף 50(א)(1) לחוק"."
שזה בעצם מצמיד את זה לחופשת הלידה של אישה, לזמן המקסימלי שהיא מקבלת מהלידה. ואמרנו תחילה ותחולה, אנחנו נחיל את זה רטרואקטיבית על מי שבעצם - - -
ענת מימון
¶
העניין הוא שיש – אם אני מבינה נכון מהסעיף בתקנות, זה חל גם על הארכות. לדוגמה אם יש מקרים של תאומים שנולד, או הארכה בגלל שהיילוד נשאר בבית חולים. כלומר, אפשר לקחת את זה אפילו יותר מ-14 שבועות אחורה, נכון? כדי שזה יחול גם על לידות מרובות ילדים.
איה דביר
¶
אפשר לנסח אולי, אני חושבת בקול רם, הן יחולו ב-1 בחודש שלאחר פרסומן, אבל הן יחולו לגבי מבוטחת השר"פ בחופשת לידה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן בדיוק. לא צריך אפילו ללכת על תאריך. צריך שהחלה תהיה, מבחינתי, אם טרם חלפה תקופת הלידה, ולא חופשת הלידה, התקנות האלה חלות עליו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
יופי. מדובר על מספר קטן באוכלוסייה שזה קריטי לו כעת. אז עדיף שפשוט יעשו פנייה, כמו שאתם אומרים, ואנחנו – אבל בואו נקריא את הנוסח המוסכם.
ענת מימון
¶
בעצם לא צריך להגיד תחילה, כי התחילה היא ביום הפרסום כרגיל, ולכן אנחנו רק רוצים תחולה שהוראות אלה יחולו על מי ששוהה בתקופת לידה והורות ביום תחילתן של תקנות אלה ואילך. בסדר? זה יהיה הנוסח. והתחילה היא ביום הפרסום כרגיל, כמו שהכלל קובע. בסדר?
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר. אז רגע, את מוציאה להם נוסח חדש? כי אני רואה שהוא חתם כאן, השר. את מוציאה לו נוסח חדש?
ענת מימון
¶
השאלה היא אם קריטי לכם ה-1 בחודש שלאחר יום הפרסום או שאפשר להגיד שיום הפרסום יהיה יום התחילה? ממילא אנחנו מחילים את זה על מי שכבר בעבר – לא משנה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בהזדמנות נשנה, כי "חופש" זה לא. זהו? נוכל להצביע? מי בעד? מי נגד? מי נמנע.
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת תקנות הביטוח הלאומי (תשלום מיוחד בעד יילוד) (תיקון), התשע"ט–2018, נתקבלה.