פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
2
הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
22/10/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 149
מישיבת הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
יום שני, י"ג בחשון התשע"ט (22 באוקטובר 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/10/2018
שקיפות בנהלי עבודה של המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה עם ארגונים זרים
פרוטוקול
סדר היום
שקיפות בנהלי עבודה של המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה עם ארגונים זרים
מוזמנים
¶
צביקה אינבינדר - יועץ בכיר מנכ"ל, המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה
ליאת גלזר - יועמ"ש, המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה
ליאור חיימוביץ - עוזר השר לבטחון פנים, נושאים אסטרטגיים והסברה
עמנואל נחשון - רח"ט דוברות, משרד החוץ
נעמה פלאי - לשכה משפטית, רשות האוכלוסין וההגירה
אביטל שטרנברג - ממונה בכירה, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מרלין מזל - פרקליטות, משרד המשפטים
קרן דהרי - משפטנית, משרד המשפטים
דור חי - מתמחה, משרד המשפטים
אור סדן - יועמ"ש, התנועה לחופש המידע
ארתור קול - עמית מדיניות, מכון מתווים
יוסף הירש - גמלאי משרד מבקר המדינה
מיכל פנט פלג - רכזת צוות קשרי ממשל, נשים עושות שלום
רינה קליין - חברה בצוות הכנסת, נשים עושות שלום
אילנה דבורצ'ין - צוות ועדות הכנסת, נשים עושות שלום
שולמית נתנאל - חברה בנשים עושות שלום
חיה עבו - חברה בנשים עושות שלום
גיל נוה - דובר אמנסטי אינטרנשיונל ישראל
אלעד מן - נציג עמותת הצלחה
חובב ינאי - נציג ארגון שתי"ל-מיסודה של הקרן החדשה לישראל
עדו איתן ליידנר - מוזמן/ת
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
שקיפות בנהלי עבודה של המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה עם ארגונים זרים
היו"ר סתיו שפיר
¶
בוקר טוב לכולם. אני שמחה לפתוח את ישיבת ועדת השקיפות בנושא שקיפות המשרד לנושאים אסטרטגיים. אנחנו נמצאים כבר בערך מעל לשנתיים שהמשרד לנושאים אסטרטגיים מבקש להעביר הצעת חוק שנמצאת בדיונים בוועדה מקבילה כדי להחריג את עצמו לחלוטין מחופש המידע, תחת העילה שדוברה פה בוועדה מספר פעמים, בעיקר על ידי מנכ"לית המשרד, סימה וקנין גיל, שהמשרד עוסק בפעולות דיסקרטיות שחשיפתן עלולה לגרום לכך שהן לא יצלחו. לעומת זאת בדיונים קודמים שערכנו כאן בוועדה גילינו שהמשרד, מתוך כ-300 מיליון השקלים שהוא מקבל בשנתיים, השקיע מיליונים בחסויות ופרסומות בערוצי ועיתוני חדשות, משקיע כסף ומעביר אותו לכל מיני ארגונים, שחלקם הייתי אומרת קצת יוצאי דופן מאחר שמדובר בארגונים פוליטיים. גם על זה דיברנו כאן.
עכשיו, בשבועות האחרונים אנחנו רואים, או לפחות אם בהתחשב בציוצים שמוציא השר, שהמשרד משקיע הרבה מאוד אנרגיה במעצר של פעילים בנתב"ג, אפשר להגיד ללא הצלחה. מי שקרא את החדשות, לא רק כאן בארץ, אלא גם בחו"ל, רואה שהנושא הזה עורר סערה מאוד מאוד גדולה שלא ראיתי בה אפילו פרט מידע אחד לטובת ישראל, אלא אך ורק דברים שתוקפים את ישראל על המדיניות הזאת ולא מצליחים להבין אותה. לא ברור אם הדבר הזה מוצדק או לא מוצדק.
מחקר של המכון למחקרי ביטחון לאומי, של החוקרות מיכל חטואל רדושיצקי וענבר צדוק מלפני שנה, מראה שאיסורי הכניסה למיניהם דווקא תורם ומחזק את ה-BDS. צריך להגיד שתנועת החרם אכן מורכבת בגרעין שלה ממספר ארגונים ודמויות שבאמת לא מכירים בלגיטימציה של ישראל ותוקפים את ישראל על בסיס של הרבה מאוד טענות שקריות ובעייתיות ביותר, לעומת זאת מדובר בארגונים קטנים ואזוטריים כמעט והפעילות של המשרד לנושאים אסטרטגיים הרבה פעמים נראית כאילו היא ממש מגדילה אותם ומעצימה אותם במקום לנסות ולצמצם את היחס אליהם ברחבי העולם. לא בטוח אם הדבר הזה הוא נכון או לא נכון ונשמח לשמוע על זה גם.
אבל בעיקר זימנו אתכם לכאן כדי להבין מי נמצאים ברשימת הארגונים שאתם עובדים איתם. ביקשנו את הרשימה הזאת כבר מזמן, מי הם אותם ארגונים שמהם אתם מקבלים מידע, הן בהקשר של כניסה לישראל והן בהקשר של מאבק בחו"ל, או בתוך ישראל, בדמויות, בארגונים, מי הארגונים שאליהם אתם מעבירים כסף. מה קורה עם החל"צ שהקמתם כגוף חיצוני למשרד שיכול גם לקבל תרומות ומקבל תרומות משתי קרנות ימין שמשום מה הם בדיוק אותם גופים שתורמים גם לארגון הימין 'אם תרצו' ומה הקשר ביניהם. האם הגוף הזה שהוקם כבר עוסק באיזה שהיא פעילות, האם יש הצלחה לפעילות הזאת. כגוף שהוא בסופו של דבר גוף ממשלתי, גם אם הוא הוקם כארגון חיצוני, מגיע לאזרחי ישראל לדעת מה הוא עושה מאחר שעיקר התקציב שלו מגיע מהמדינה.
אז שתי שאלות מרכזיות אנחנו נכניס לכאן לדיון. יש פה הרבה דוברים נכבדים שהגיעו לשאול שאלות נוספות, שתי שאלות מרכזיות שנבקש מכם להתייחס אליהן, האחת, איזה שהיא סקירה תקציבית על מה שקרה בינתיים מאז הדיון הקודם, ובכלל. הייתי מעדיפה לקבל את זה כמובן באופן כתוב בטבלה ולהבין מה עשיתם עם 300 מיליון שקלים בשנתיים האחרונות, ואת רשימת הארגונים שלא מורשים להיכנס או רשימת הארגונים שעליהם אתם מסתמכים במידע כפי שביקשנו לפני הוועדה.
ואני אבקש דווקא לפתוח בסקירה שלכם, אנחנו כבר שלוש שנים לקיומו של המשרד בפורמט החדש שלו, הוא קם ונופל בעשור וחצי האחרונים, מה הם ההישגים המרכזיים שאתם יכולים לספר עליהם. צביקה, אולי תוכל לספר לנו.
צביקה אינבינדר
¶
קודם כל אני רוצה, כתוב בפרקי אבות העונה על ראשון ראשון, אז אני אשמח להתחיל מהנושא הראשון, שזה כל הנושא של ה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
כי אנשים, לא כולם פה מכירים באמת במה המשרד עוסק, אז מה הם ההישגים הגדולים שאתם יכולים להצביע עליהם, כשאתם עומדים מול היעדים שהצבתם. באמת לפני כבר שנתיים וחצי, אני חושבת, סימה פרסה בפנינו את תכנית העבודה והאסטרטגיה שלכם, את ארבעה עמודי התווך שאתם מתייחסים אליהם, אז בוא נעבור עליהם אחד אחד ונבין מה הדברים שאליהם הגענו בשנים האחרונות ומשם נוכל להיכנס לשאלות הספציפיות.
צביקה אינבינדר
¶
אוקיי. אני אשמח קודם כל גם להתייחס לנושא השקיפות ואז אני כמובן אענה על השאלות שלך. קודם כל אני רוצה להגיד שאנחנו דואגים לפרסם את הדוחות הרבעוניים שלנו ואנחנו עונים לכל פניות חופש המידע שלנו בצורה היעילה והמהירה ביותר שניתנת. עד היום, מתחילת 2018, אנחנו ענינו על 19 פניות חופש מידע. רק לאחרונה קיבלנו מכתב מאחד הגורמים ששולח לנו לא מעט פניות והוא גם שיבח את הדרך שבה המשרד עונה. אני לא רוצה חס וחלילה כדי להתפאר, אלא רק כדי להדגיש ש - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, מה פתאום? יש המלצה גם של משרד המשפטים, דיברנו על זה פעמים רבות, תעלו אותן בבקשה לאתר. יש לכם אתר, סוף סוף.
צביקה אינבינדר
¶
כן, אין בעיה. אז זה בעניין הזה. המשרד, כמו שאמרת, יש לנו את האתר, יש שם את התקציר של עבודת המשרד, את תחומי האחריות שלו, אגפי המשרד, בעלי התפקידים ופרטי הקשר. בנוסף גם יש שם קישור לדוח השנתי שדיברנו עליו בפעם הקודמת, הוא גם נמצא שם.
בדוחות הרבעוניים של המשרד מפורסמות כלל ההתקשרויות של המשרד, כאלה שאינן מוגדרות כרגישות וכאלה שפרסומן עלול לפגוע באינטרסים של מדינת ישראל וביכולת שלה להילחם בארגוני החרם בצורה אפקטיבית. שאלת לגבי ההישגים, אנחנו עובדים עם כמה ארגונים שאנחנו חשפנו את ההתקשרות איתם, כמו למשל מכבי, כמו למשל 'שגרירים צעירים', כמו למשל 'אש התורה', יש לנו הרבה מאוד - - -
ליאת גלזר
¶
המועצה פנתה אלינו עם איזה שהיא הצעה לבצע פעילות שהייתה נראית רלוונטית למטרות המערכה. אם תבוא מועצה - - -
צביקה אינבינדר
¶
אנחנו סך הכול פקידים, אנחנו לא אנשים פוליטיים, אבל ככל הידוע לנו אלה מועצות בישראל ואנחנו נותנים להם - - -
ליאת גלזר
¶
אנחנו לא בדיון פה על החוק הבינלאומי, כן או לא, הם רשות מקומית שיש לה שיתוף פעולה עם המשרד לפעילויות שנועדו לסייע במאבק ב-BDS.
מוסי רז (מרצ)
¶
סיורים בשטחים הכבושים? ככה נלחמים ב-BDS? אולי הם לא הבינו, התפקיד שלכם להיאבק ב-BDS, לא לחזק את ה-BDS. ראיתי שהשר ארדן מחזק את ה-BDS, עומר ברגותי פראייר לעומתו. אתם עושים סיורים בשטחים עם המועצה האזורית שומרון ויש ישראלי נורמלי אחד שיאמין שזה מחליש את ה-BDS? מה את מגמגמת?
צביקה אינבינדר
¶
אנחנו לא נגמגם, אנחנו נגיד בצורה ברורה ובהירה, כל המשתתפים שמגיעים לסיורים האלה - - -
צביקה אינבינדר
¶
כל המשתתפים שמגיעים לסיורים האלה משנים את הפרספקטיבה שלהם, אנחנו מקבלים את הפידבקים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
רגע, סליחה. מיד נדבר על זה. נחזור לרשימת ההישגים שלכם ואם יש הישגים לארגונים שאתם עובדים איתם, אז בבקשה תגיד גם מה הם.
צביקה אינבינדר
¶
אז אני אומר, ההתקשרויות הגלויות שאנחנו פרסמנו במסגרת הדוחות הרבעוניים שלנו, כל ארגון, למעשה אנחנו עובדים איתו בצורה אחרת, על נישות אחרות. אז לצורך העניין, כמו שאמרנו, למועצה אזורית שומרון אנחנו יכולים גם לדבר על ארגון 'מעלה', שעיקר עיסוקו זה כל הנושא של אחריות תאגידית. יש הרבה מאוד ניסיונות של גורמי דל"ג להכניס את ישראל לרשימות כאלה ואחרות במסגרת רשימות של אחריות תאגידית, שלסחור עם מדינת ישראל או לעשות איתה עסקים זה שקול, לא יודע מה, לעשות את זה עם גורם אחר שהוא זה סוג פשע מלחמה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני רגע רוצה להבין. אני עוברת על ההתקשרויות בינתיים, כמה התקשרויות יש לכם בסך הכול? באיזה סכום?
היו"ר סתיו שפיר
¶
תקשיבו, אתם לא בפעם הראשונה בוועדת שקיפות, אתם יכולים לעשות בדיוק כמוני ולשבת מול מסמך ההתקשרות ולתת לי סכומים, זו לא בעיה מבחינה טכנולוגית. אז בואו נשיג את המידע הזה רק כדי שנוכל לעשות דיון רציני על איך הכסף שלכם מושקע, שהוא הכסף של אזרחי ישראל. 300 מיליון שקל זה לא סכום קטן, היה אפשר בכסף הזה לשפר את שירותי הבריאות בצפון, לדאוג להוסטלים לילדים אוטיסטים, לעשות הרבה דברים מאוד מאוד חשובים, אני לא אעבור על כל הרשימה של הדברים שחסרים ואנחנו מטפלים בהם כל יום בגלל שחסר לכאורה כסף בשבילם. תנו כבוד לוועדה ובבקשה תפתחו את המידע, אם זה, אני לא יודעת, בפלאפון או בלפטופ שיש לכם ובואו נדבר על מספרים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא צריך לחשב, אני יושבת מול טבלה שלכם, אתם גם יכולים. פתחתי את זה באינטרנט. אתם יודעים להשתמש באינטרנט, נכון?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז תוציאו אותו, זה נמצא במכשיר הפלאפון שלך, או במחשב, תבקשו מאחד העובדים במשרד שיביא מחשב ויפתחו את המידע, אם לא הבאתם אותו לוועדה. אתם יודעים שאנחנו שואלים את השאלות האלה, הייתם פה בדיונים, בטח עשיתם הכנה וקראתם פרוטוקול, אתם יודעים עם איזה שאלות אני מגיעה לוועדה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, דוחות רבעוניים זה לא דוח תקציבי. נו, באמת. הדוח הרבעוני הוא לא דוח שמשקף תקציב.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא נכון. אני לא רוצה לדבר באופן כללי על מה עשיתם, אני רוצה לדבר באופן ספציפי על ההוצאות שלכם. אלה כספי ציבור, את כיועצת משפטית יודעת כמה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
נסיעות לחו"ל, נסיעות לחו"ל, נסיעות לחו"ל, נסיעות לחו"ל, אפילו בלי פירוט של מה הנסיעות האלה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז זה צריך להיות לך מאוד פשוט להגיד לי מה הסכום הכללי של ההתקשרויות הגלויות ומה הסכום הכללי של ההתקשרויות הסמויות.
היו"ר סתיו שפיר
¶
תודה. לא מגיעים לוועדה כדי להגיד שאין לכם מידע, מגיעים לוועדה כדי למסור מידע. זה נורא פשוט, אחרת אנחנו סתם מקיימים דיון, אנחנו לא רוצים לבזבז את הזמן של הכנסת בדיונים סתמיים.
ובינתיים נחזור לרשימת ההישגים. לפי מה אתם מודדים הישגים? אתם רואים איזה ארגון שבעבר תמך ב-BDS הפסיק לתמוך ב-BDS?
צביקה אינבינדר
¶
שוב, ההתקשרויות, בין אם הן גלויות ובין אם הן חשאיות, הן נעשות מול מגוון גורמים בתחומים שונים. הבדיקה שלנו, של ההישגים, זה, אל"ף, מול הגורם שאנחנו התקשרנו איתו, וכמובן מול הפידבק שאנחנו מקבלים מאנשים שהשתתפו במסגרת - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
כלומר אם ארגון או בן אדם היה פעיל בעבר כתומך BDS ואז הפסיק, חזר בו, חזר למוטב והפסיק לתמוך ב-BDS, זה מה שאתם מודדים כהישג?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני שואלת אם זה אחד מכלי המדידה ואיך אתם מודדים את זה. האם יש ארגונים כאלה שהיו ברשימה שחורה ויצאו מהרשימה השחורה?
צביקה אינבינדר
¶
אני אומר שוב פעם, אנחנו קודם כל נמצאים בתהליך מול חברת דלויט, שזה גם מופיע שם - - -
צביקה אינבינדר
¶
חלק מההתקשרויות הראשונות יש, אבל על חלקן לא, כי אנחנו עדיין נמצאים במהלכן. לעניין השאלה ששאלת, המגוון של הקהלים שאנחנו עובדים מולם, יש קהלים שהם קהלים תומכי BDS מובהקים ואנחנו כנראה לא נצליח, אנחנו מתמקדים בחלקםשהם מה שנקרא תומכי BDS שיותר ניתן לדבר איתם ולשוחח איתם, וכאלה שלא ממש מכירים את הסיטואציה, או לא ממש מכירים את ה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, אבל שנייה, צביקה, אתה עונה לי בצורה כללית, אני לא מצליחה להבין. שאלתי שאלה פשוטה, האם ישנם ארגונים - - - אני מנסה להבין מה הם כלי המדידה שלכם כדי להעריך אם אתם עושים עבודה יעילה ומוצלחת או שאולי יש פה בזבוז של כספי ציבור.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני באמצע שאלה. אתם כבר שלוש שנים, עוד שנייה יש בחירות, מה זאת אומרת אתם בתהליך של גיבוש? אתם כבר קיבלתם עד עכשיו, ב-2017-18, 30 מיליון שקל, יש עוד סכומים על 2016 ועוד סכומים על 2019, זה כבר הרבה מאוד כסף התבזבז, אתם לא עכשיו מפתחים כלי מדידה. השאלה היא מאוד פשוטה, המטרה שלכם לגרום לארגונים שתמכו ב-BDS להפסיק להיות תומכים, האם יש ארגונים כאלה שיצאו מהרשימות השחורות שלכם כי הם הפסיקו לתמוך ב-BDS באופן מוצהר?
מוסי רז (מרצ)
¶
אז כל אחד שנכנס לארץ בודקים אותו? איך נעשית הבדיקה? נוחת עכשיו מטוס מארצות הברית, איך יודעים את מי לבדוק?
ליאת גלזר
¶
ענינו גם על זה מספר פעמים, אם יש למשרד איזה שהוא מידע מוקדם, שבן אדם צפוי להגיע או שזה עולה בעת שהוא נמצא במעבר הגבול, אז הבן אדם נבדק האם הוא עונה על התבחינים שנמצאים באתר של רשות האוכלוסין.
צביקה אינבינדר
¶
בוא נגיד שכל הפעולות המשרדיות שאנחנו עושים מגובים על ידי היועץ המשפטי ועל ידי - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
לא אמרנו שזה לא חוקי, שאלנו מה אתם עושים. אני יודע שאתה כבר פוחד שזה לא חוקי, כי יכול להיות שזה לא חוקי.
היו"ר סתיו שפיר
¶
- - או מתווכי מידע כדי להבין על בן אדם אם הוא פעיל פוליטית, איפה הוא פעיל פוליטית.
ליאת גלזר
¶
אני עונה. השאלה היא לא פעילות פוליטית, השאלה היא פעילות בהתאם לקריטריונים ובהתאם לחוק ותמיכה אקטיבית בפעילות חרם. לא מעניין אותנו הדעות הפוליטיות של אדם כזה או אחר. במרבית המקרים המידע, או שהמקור שלו הוא ממקורות גלויים, שאנשים פרסמו את כוונת בואם לארץ ישראל, או - - -
ליאת גלזר
¶
במקרים שאנחנו יודעים זה לרוב עלה מפעילות גלויה במקורות ברשתות החברתיות או בעת ביקורת הגבולות.
ליאת גלזר
¶
המשרד שלנו, תפקידו להכיר את התופעה ולעקוב אחר הארגונים המשמעותיים שפועלים בה. אם במסגרת הזו - - -
ליאת גלזר
¶
לא, הם לא עוקבים אחרי, תפקידם ללמוד את התופעה. כמו אגף מחקר, בכל גוף שיש לו אגף מחקר - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
Canary Mission עושים את המחקר, כפי שפורסם בכלי התקשורת בחו"ל? Canary Mission זה אחד הגופים שעושים את המחקר?
ליאת גלזר
¶
Canary Mission, אם במקרה עשינו גוגל ויצא תוצאה מתוך האתר הזה, כמו שיוצא מאתר אחר, אז - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
כלומר אתם לוקחים מכל אתר מידע. זה יכול להיות אתר פיקטיבי, לצורך העניין, או אפילו אתר שהמטרה שלו, חס וחלילה, היא לעודד BDS באמצעות זה שהוא מכניס כל מיני גורמים שאין להם שום קשר ל-BDS לתוך שירותיו, אתם מסתכלים - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
סליחה, לא, תני לי לסיים את השאלה. כל אתר כזה נבחן בעיניכם והמידע ממנו מתקבל בדיוק באותה רמת אמינות?
ליאת גלזר
¶
לא. יש לנו אנשים שזה המקצוע שלהם והם בוחנים את המידע, אם המידע נראה להם אמין הם משתמשים בו ואם המידע נראה להם לא אמין הם לא משתמשים בו.
ליאת גלזר
¶
ואם ניתן להצליב את זה עם מקורות מידע אחרים אז הם מצליבים. יש אצלנו אנשים שזו העבודה שלהם, אנשי מחקר.
היו"ר סתיו שפיר
¶
תגידו, למה זה מרגיש כמו חידון? אנחנו לא בטריוויה פה. שואלים אתכם שאלות מאוד מאוד פשוטות, מי הם רשימת הגופים שעושים את המחקר? אלה גופים חיצוניים שמקבלים כסף מהציבור, אין פה עניין סודי.
היו"ר סתיו שפיר
¶
איך זה? אתם שוכרים חברה חיצונית. סליחה, יש פה חברה, יש פה נציג של משרד ממשלתי, משרד החוץ, משרד מאוד מאוד מכובד, מאז קום המדינה הוא כבר עובד, מאוד מכובד, עומד בראשו לא פחות מראש הממשלה, המשרד הזה, יש לו אגף הסברה, אמנם מאוד צנוע בתקציב שלו לעומת התקציב הכמעט מופרך שאתם מקבלים, אבל זה אגף שבמשך שנים מתעסק בהסברה ועוסק בין היתר גם במחקר, לא צריכים תמיד לציין את זה, אבל במחקר הגורמים שרוצים לפגוע במדינת ישראל. זה חלק מתפקידיו של משרד החוץ, למה אתם לא נעזרים במשרד החוץ שיבדוק? הוא משרד מקצועי שיכול לעשות בשבילכם את העבודה בצורה רצינית - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
מבקר המדינה טען שאתם לא רק שלא נעזרים במשרד החוץ, אלא שאין תיאום בין המשרדים. ישבנו פה פעמים רבות עם נציגי משרד החוץ ועם נציגי המשרד לנושאים אסטרטגיים וגם בישיבות האלה עלה שאין תיאום ביניכם. זה דבר שמדובר, לא צריך סתם להציג תיאום כשהדבר הזה לא קיים.
צביקה אינבינדר
¶
אנחנו קודם כל ישבנו עם מבקר המדינה, יש תיאום הדוק עם משרד החוץ, אנחנו עובדים איתו, אנחנו נעזרים בו בחלק מהמקרים, הם - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
למה במקרה הזה אתם צריכים חברות חיצוניות? מה לא בסדר בשירותים של משרד החוץ או אם במקרים שמדובר ממש בגורמי טרור, אז יש לנו גם כלים אחרים להסתמך עליהם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
איזה מידע חסר למשרד החוץ ולגורמי הביטחון של מדינת ישראל שיש לאיזה חברת ייעוץ חיצונית? איזה מידע זה יכול להיות? מה הם עושים אחרת ומי החברות העלומות האלה שאי אפשר לציין את שמן מרוב שהן סודיות? אם צריך לעשות פעילות דיסקרטית יש לנו את הכלים לעשות פעילות דיסקרטית בתוך הממשלה, למה צריך להוציא את זה למיקור חוץ?
אני, אגב, ישבתי עם השר וישבתי גם עם המנכ"לית לפגישה בשש עיניים כשהם אמרו שהם רוצים להעביר מידע שהוא לא מידע שיכול להיחשף בציבור. קיבלתי את בקשתם ואמרתי שאם יש מידע שהוא עלול לפגוע באינטרסים של מדינת ישראל אז כמובן שלא נחשוף את זה באופן פומבי, אנחנו לא חושבים ששקיפות צריכה לבוא על חשבון ביטחון או יחסי החוץ שלנו. ברור שלא, אין פה שום שאלה, אבל במקרה הזה, אני באמת, צר לי להגיד לכם, אבל לא שמעתי שם משהו שהיה נשמע לי כאילו יש בו באמת איזה סיכון.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני שואלת, יש גופים במדינת ישראל שאחראים לעשות את העבודה הדיסקרטית מהסוג הזה, למה אתם נעזרים במיקור חוץ?
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, אל תיתני לי את התשובה הדיפלומטית, תני לי את התשובה האמיתית, מי הן החברות האלה? בכמה חברות מדובר? כמה כסף מושקע בהן?
מוסי רז (מרצ)
¶
זו שאלה לגיטימית כשאנחנו לא יודעים מי החברות. אנחנו לא יודעים מה הם עושים חוץ מלגרום נזק למדינת ישראל. משרד שכל עניינו גרימת נזק למדינה, זה מה שאתם עושים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני אציין לוועדה שכמובן שהזמנו לפה את המנכ"לית כדי לא ליצור מצב בדיוק מהסוג הזה שבו אתם לא יכולים ל - - - למעשה הגעתם לכאן כדי לא לענות לנו תשובות. אתם עונים תשובות מאוד מאוד כלליות, לא נתתם עד עכשיו שום פרט תקציבי, לא רשימה של הארגונים, עד לרגע זה לא קיבלתי את כל הארגונים שהם לא מורשי כניסה, לא קיבלתי את רשימת ההתקשרויות המלאה שלכם, כמה התקשרויות רגישות, כמה התקשרויות לא רגישות. בין היתר, למשל להגיד כמה כסף עובר לחברות ייעוץ חיצוניות, אין בזה שום דבר רגיש, רק ביקשתי את הסכום הכללי, לפני שאני נכנסת לפרטים הקטנים. ואני מבקשת שאם יש פה מידע שאתם לא יכולים למסור בוועדה אתם יכולים למסור אותו לי באופן אישי ואני רוצה להבין אם המידע הזה הוא באמת מידע סודי או לא. תיכף נשמע גם את עמדת משרד החוץ בעניין הזה.
ליאת גלזר
¶
אני אגיד שוב, יש רשימת ארגונים שהמשרד גיבש בהתאם לקריטריונים שפורסמו, הרשימה הזו פומבית, היא פורסמה בתקשורת והיא צורפה לכל העתירות המשפטיות וההליכים המשפטיים שהיו.
ליאת גלזר
¶
לא. הרשימה של הארגונים לא השתנתה. כמובן שמדובר ברשימה דינמית, היא לא ממצה, ככל שיהיה מידע - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
איך מגיעים למצב שבלוגר עיתונאי כמו פיטר ביינרט פתאום מתוחקר בשדה התעופה? איך מגיעים למצב שאנשים מגיעים לשדה התעופה ושואלים אותם אם הם תומכים בנתניהו או לא תומכים בנתניהו, אלה לא מסוג השאלות הפוליטיות - - -
ליאת גלזר
¶
צריך להבחין, המשרד שלנו הוא גורם מייעץ לעניין פעילות חרם בהתאם לתיקון מספר 28 לחוק הכניסה לישראל. דברים אחרים שקורים, זה אולי נוח לקשר, לעשות קישור בין כל הדברים, אבל לפעמים דברים לא קשורים. לא כל דבר שקשור לכניסה לישראל - - -
ליאת גלזר
¶
הקריטריונים מדברים על פעילות אקטיבית שנועדה לקדם חרם. אם מישהו אומר שהוא מתנגד למדיניות הממשלה זה לא עולה כדי פעילות שנועדה לקדם חרמות על מדינת ישראל.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אוקיי, זו שאלה ששאלתי קודם ותיכף אני אעבור לדוברים, האם יש ארגונים שהיו ברשימת התומכים בחרם וירדו מהרשימה הזאת?
היו"ר סתיו שפיר
¶
כלומר ארגונים שתמכו בחרם, אבל הצלחתם לגרום להם להפסיק לתמוך בחרם ועכשיו הם מחוץ לרשימה, יש דבר כזה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז לפי מה אתם רואים - - - אתם לא מתעסקים בדעות של בן אדם פרטי? עכשיו הייתם בבית משפט על זה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז אני לא מבינה, המטרה המוצהרת של הפעילות שלכם היא להפסיק ולמנוע את תנועת החרם, האם יש לכם איזה שהם הישגים בעניין הזה? הישג יכול להיות למשל שארגון היה כלול כתומך חרם והפסיק להיות כלול.
היו"ר סתיו שפיר
¶
נכון, אני מחפשת דרך ש-300 מיליון שקל מכספי ציבור ישתמשו בהם בצורה רצינית, יעילה, שבאמת משרתת את המטרה. זה כל מה שאני מחפשת ואני לא מצליחה עד עכשיו לקבל מכם אפילו לא פרט מידע אחד, קטן, על מה היו ההישגים מהשימוש בתקציב העצום הזה. אפילו לא פרט קטן, כלום, אפס מידע. אנחנו כבר חצי שעה לתוך הדיון הזה, יותר, אני לא מצליחה להשיג אפילו לא שבריר של סיפור הצלחה שאתם עשיתם בכמעט ארבע השנים האחרונות שאתם קיימים.
צביקה אינבינדר
¶
חלק מהיכולת שלנו להצליח זה גם לעשות את חלק מהדברים בצורה לא גלויה, כי אחרת אם הם היו בצורה גלויה אז למעשה הדברים האלה לא - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אני יכול לעזור לך, יש לכם הצלחות, נגיד לארה אלקסאם פעם תמכה בחרם, היום היא לא תומכת בחרם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
יותר מזה, אתם לא יכולים להגיד פעילות דיסקרטית. פעילות זה בזמן שעם כל הכבוד, השר שעומד בראש המשרד נמצא כל היום בטוויטר בניסיון להפיץ את הפעילות הזאת כמה שרק ניתן, בטוח שאתם יכולים לספר לי סיפור אחד, אחד, שבו יש הישג ושימוש טוב לכסף של הציבור שמושקע במשרד הזה. אחד, רק סיפור אחד, בבקשה.
צביקה אינבינדר
¶
יש לנו את הסיפור למשל, כמו שציינתי קודם את ארגון 'מעלה'. מדינת ישראל עמדה בפני, עומדת, יום יום למעשה, לא עמדה אלא עומדת יום יום בפני הסכנות האלה שהיא תוכרז כאיזה שהוא סוג של ישות מוקצית מחמת המיאוס ולא יהיה ניתן לקיים איתה קשרים עסקיים או כלכליים. אני יכול להגיד שבזכות העבודה מול ארגון 'מעלה' אנחנו רואים את השינוי הזה ואת שינוי התפיסה הזה ביום יום מול חברות אחריות תאגידית ואנחנו כן יכולים לראות את השינוי של התפיסה הזאת. שוב, יש גורמים, בעיקר באירופה, שפעם אולי חשבו על ישראל בצורה מסוימת והיום אנחנו יכולים לראות שהדברים האלה, בזכות הפעילות הזאת שלנו בכל הנושא של אחריות תאגידית, אנחנו כן משנים את הדברים - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
כמו מי למשל? איזה חברה לא עבדה עם ישראל ועכשיו התחילה לעבוד עם ישראל בעקבות הפעילות שלכם?
צביקה אינבינדר
¶
שוב, זה לא חברות שעובדות עם ישראל, החברות האלה שהן עושות רשימות בכל הנושא של אחריות תאגידית ומפרסמות את זה לחברות. אלה החברות שארגון 'מעלה' עובד מולם.
ליאת גלזר
¶
לא, זה לא מה שצביקה ניסה להסביר, זה הפוך. מדובר על גופים שמשמשים מטרה לכך שיפסיקו לפעול בישראל, כל מיני חברות רב לאומיות או תאגידים בנקאיים וכו', ובמישור הזה ישנה פעילות מאוד משמעותית - - -
ליאת גלזר
¶
וכל מיני מוסדות פיננסיים, שהם נמצאים תחת לחץ מצד אחד ותחת הפעילות של האחריות התאגידית על מנת להביא להפסקת הפעילות שלהם בישראל. הפעילות של המשרד נועדה למנוע את זה.
ליאת גלזר
¶
נועדה למנוע למשל פרסום של דוחות שבהם מדינת ישראל או חברות ישראליות מסוימות נמצאות ברשימה של חברות שנטען לגביהן שלא כדאי לעשות איתן עסקים מסיבות של אחריות - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז מאיזה רשימות שהיינו בהן, שהופענו בהן לשלילה, היום אנחנו לא מופיעים בהן ומופיעים בהן לחיוב?
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, לא שאלתי את המגעים, שאלתי באיזה רשימות שליליות היינו והיום אנחנו כבר לא ברשימות האלה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, לא, חברים, תסלחו לי, מה זה? איך הגעתם לדיון בצורה כזאת? באתם לפה כדי לסבן אותנו? איך הגעתם לדיון ככה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז בבקשה, רשימה אחת. ציינתם את זה כהישג, רשימה אחת שהופענו בה לשלילה והיום אנחנו מופיעים בה לחיוב. אחת. זה עלה לנו 300 מיליון שקל. רשימה אחת. אין.
היו"ר סתיו שפיר
¶
של להוציא עוד כסף. לא, לא, לא, סליחה, המשרד נמצא עכשיו בתהליך מאוד רציני, במרכאות, של להוציא עוד כסף על עוד חברת ייעוץ כשאתם לא מצליחים לתת לנו הסבר לשקל אחד שהוצאתם על חברות ייעוץ בארבע השנים האחרונות. זה לא נשמע לי כמו תהליך רציני בכלל. בכלל. אחד. 300 מיליון שקל, לא הצלחתי להוציא מכם מידע על שקל אחד שיצא ואשכרה עשה משהו כדי לעצור את מגמת החרם על ישראל. שקל אחד.
אז אני לא מבינה למה באתם לדיון. אנחנו ביקשנו שתבוא סימה. אני לא אוהבת לשבת פה עם פקידי ממשלה שאין שום סיבה שהם יצטרכו לחטוף חלילה מחברי הכנסת על המדיניות של המשרד כשאתם לא אלה שאחראים על מדיניות המשרד. אתם הגעתם לכאן כדי להעביר את המידע בשם מנכ"לית המשרד והשר שעומד בראשו, אבל אתם לא מעבירים לנו מידע. אז למה באתם?
תפתחו בבקשה, תתקשרו למי שאתם צריכים להתקשר אליו ותגידו לי בדקות הקרובות מהי רשימת חברות הייעוץ שאתם עובדים מולן, כמה כסף הוצאתם על חברות הייעוץ האלה. אתם עדיין לא קיבלתם את ההחרגה מחוק חופש המידע ומשום מה החוק הזה גם מתעכב המון זמן, מותר לנו בינתיים לקבל איזה שהוא מידע על פעילות המשרד. ותנסו לחשוב על הישג אחד אמיתי, אחד, אני עושה לכם בחינם את העבודה של חברת הייעוץ ששכרתם מי יודע בכמה כסף, כדי לתת לכם בדיוק את אותו שירות. הנה, חסכנו אולי כמה מיליוני שקלים. נארגן לכם פה איך עושים מדדים, נתתי לכם כמה רעיונות למדדים להצלחה של המשרד. או שעדיף לשכור חברת ייעוץ אחרת כדי שהיא תיתן לכם רעיונות שאתם אוהבים ולא את הרעיונות שיש לכנסת?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אפשר להוסיף עוד שאלה? אם כבר הם הולכים לברר, אז נשמח לברר עוד משהו. קודם כל תודה רבה על הדיון, סליחה שאיחרתי, אבל עקבתי אחרי מה שקרה עד כה.
אני רוצה לשאול עוד משהו, אנחנו עקבנו בזמן האחרון אחרי הפעילות של המשרד בכל הנוגע לכניסה לישראל. הדברים האלה מיושמים וגם החלטת הממשלה, שעוד דקה אני אצטט ממנה, מה-13 באוקטובר 2015, וגם חוק הכניסה לישראל בעצם משתמש בהגדרות האלה מטעמכם כדי לבצע פעולות. ב-2015 עברה החלטת ממשלה ששמה הוא 'המערכה למאבק בתופעת הדה לגיטימציה נגד ישראל'. אני רוצה לשאול, אם תוכלו להעביר לוועדה באופן כתוב, מה זה דה לגיטימציה, מה הקריטריונים. כי שמענו כאן את הקריטריונים שאתם נתתם לפי חוק החרם ובית המשפט רק לאחרונה גלגל אתכם מכל המדרגות על אי עמידה בקריטריונים שאתם הצבתם לעצמכם בתחום של תבחינים. מה זה נקרא פעיל מרכזי, פעולה מתמשכת וכו' וכו'.
אני לא אחזור על מה שהיה בבית המשפט, אבל בחוות דעת מקצועית שנושאת את הלוגו של המשרד שלכם יש כאן כל מיני דברים כמו שאתם עוקבים אחרי פעילויות שתורמות ליצירת דימוי שלילי של מדינת ישראל, התעלמות מהפעולות של ישראל לשיפור הרווחה של האוכלוסייה הפלסטינית, מפרסמים תמונות של פעילים שמלווים תלמידים פלסטינים לבית הספר ונמנעים מלפרסם התייחסות לתכנים מסיתים של התלמידים הלומדים שם. כלומר כל מיני דברים שהם באופן ברור מעקב, שלא לומר רדיפה אחרי פעילות פוליטית פר אקסלנס נגד הכיבוש, להגנה על זכויות אדם. וכל זה מופיע במסמך שאתם הנפקתם כדי להצדיק מניעת כניסה של אישה לישראל.
השאלה שלי, הנושא הזה של חרם, שוב, אמרתם מה זה, יצרתם תבחינים שאתם בעצמכם לא עמדתם בהם, דה לגיטימציה. אפשר לספק לוועדה את רשימת הקריטריונים או התבחינים למה הכוונה בדה לגיטימציה ובמה זה מזכה את הנוקטים כביכול בדה לגיטימציה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
כשישבה פה סימה וקנין היא אמרה 'אנחנו מדברים על ה-big tent', כלומר גם גופים שיש להם בעיה עם מדיניות ממשלה בדבר אחד, אבל מכירים בישראל, תומכים בה, כמובן חס וחלילה הם לא נמצאים בתוך הגופים האסורים. יש לנו פה את הציטוט המלא שלה. מה זה אומר דה לגיטימציה?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא, אבל רגע, סתיו, פה למשל יש - - - שוב, במסמך של המשרד לעניינים אסטרטגיים אתם הגדרתם כדה לגיטימציה פרסום תמונות שבהם פעילים מלווים תלמידים פלסטינים לבית הספר כדי למנוע פגיעה בהם מצד חיילי צה"ל ומתיישבים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זה מסמך. כתוב פה, מדינת ישראל, המשרד לנושאים אסטרטגיים. בנושא של חרם, ששוב זה דבר מאוד ברור, ולא רק שהוא ברור, אתם גם נתתם תבחינים עוד מחמירים, אמרתם פעילות מתמשכת, קריאה לחרם שהובילה - - - שוב, קרסתם עם זה בבית משפט כי לא עמדתם בתבחינים שאתם בעצמכם כתבתם, אבל כתבתם תבחינים. מה זה דה לגיטימציה? מה התבחינים של זה? ללוות פלסטינים, ילדים, כדי שיוכלו להגיע לבית הספר בלי אלימות? זה מבחינתכם תיעוד של פעילות דה לגיטימציה נגד מדינת ישראל? הייתם צריכים לתת פרס מגני זכויות אדם לאנשים כאלה, זה מונע כניסה לארץ?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
נכון, תקראי ותגידו לי אתם מה התבחינים. דרך אגב, אני אתן לכם כבר ספוילר, גם עם זה קרסתם בבית משפט, אבל לפחות שהתבחינים יהיו איזה שהוא - - - כאילו איזה מין דבר כזה? כמו שאת אומרת, את אומרת עכשיו בעצמך, דה לגיטימציה זה דבר מאוד מאוד עמום, אני מקריאה לך דבר שהוא מאוד מאוד מאוד מאוד פוליטי, אין בו שום דבר, זה לא חרם, זה לא דה לגיטימציה. אם כבר להיפך, זו פעילות להגן על מדינת ישראל מפני כאלה שמנסים לפגוע בה, גם אם הם מתנחלים או - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
יש דברים שאנחנו נוכל להתייחס אליהם בדיון הזה? בואו נקצר תהליכים, יש תשובות שיש לכם על משהו כדי שנוכל להתמקד בהן? עם מה באתם לדיון? ראיתם שיש היום דיון בוועדה, עם איזה חומרים הגעתם לפה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אתם יודעים שזה לא הנושא, אתם יודעים שאנחנו מדברים איתכם הרבה יותר לעומק מכמה דוחות רבעוניים אתם מפרסמים. תמיד עולות פה שאלות תקציביות, תמיד. אנחנו תמיד מסתכלים על המספרים האלה, הייתם כבר בישיבות ועדה, אנחנו תמיד שואלים על התקשרויות. אנחנו שואלים על החל"צ שהקמתם, שלא ברור למה צריך להקים חל"צ כשיש ממשלה. אנחנו שואלים על זה שאתם רוצים להחריג את עצמכם מחוק חופש המידע. אלה שאלות שחזרו על עצמן, אני לא מחדשת לכם כלום.
היו"ר סתיו שפיר
¶
כן, שאלתי האם הם כבר קיבלו את כל התרומות שהם היו אמורים לקבל כדי שהממשלה תיתן להם מצ'ינג, באיזה פעילות הם עוסקים.
אור סדן
¶
לפי המסמכים שלכם כתוב שהם קיבלו כסף בתדירות של אחת לחודש, ישנו אישור למקדמה של 250,000 דולר לטובת התנעת פעילות. מכיוון שכל הפרויקט הוא אחוד על כל סכום שייצא יתקבל סכום זהה במצ'ינג.
ליאת גלזר
¶
היה גוף שהוא היה קיים עוד לפני, הייתה לו איזה שהיא פעילות, כל מה שפורסם היה לפני ההתקשרות עם המשרד. ההתקשרות עם המשרד, לדעתי ענינו את זה גם בבקשת חופש המידע, היא מחודש מאי אולי או מרץ 2018. הדברים שפורסמו הם דברים שהיו לפני התחלת שיתוף הפעולה עם המשרד.
ליאת גלזר
¶
לא, יש אישור עקרוני למקדמות, מנגנון המקדמות אושר על ידי החשב הכללי. האם בפועל הועברה המקדמה? אני לא יודעת להגיד.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז תעשי שנייה בדיקה ותני לנו תשובה במהלך הדיון הזה, בבקשה, כמה כסף מועבר לארגון הזה. העובדה שהתורמים של 'קלע שלמה' לשנת 2017 הם שני גורמים מחוץ לארץ שגם תורמים לארגון 'אם תרצו' - - -
ליאת גלזר
¶
שלא מדובר בפעילות שהיא במסגרת המיזם המשותף עם המדינה. המיזם המשותף עם המדינה של 'קלע שלמה' עם המדינה, הוא החל מחודש, אני חושבת, מרץ 2018.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, לא, אתם אישרתם את זה לפרוטוקול. סליחה, לא עכשיו למחזר תשובות ולשנות אותן. אישרתם כאן בוועדה שהייתם צריכים להקים חל"צ כדי שהחל"צ הזה יוכל לעשות דברים שפחות נוח שממשלה ומדינה באופן רשמי תעשה אותם. הדבר הזה אושר בפרוטוקול.
ליאת גלזר
¶
החל"צ היה קיים, אנחנו לא יזמנו את ההקמה שלו, הייתה לו פעילות מאוד מאוד מזערית ובסיסית שכנראה מתוארת בדוחות הכספיים שעכשיו פורסמו והיא אינה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, רגע, לא, לא, תשובה תשובה. התקשרתם עם ארגון, באופן רשמי הממשלה מתקשרת - - - משהו פה מוזר. מצד אחד כל בן אדם שנכנס למדינת ישראל עכשיו עובר תחקור בגוגל ובפייסבוק ועל ידי כל מיני ארגונים כולל, כמו שאנחנו מגלים מהתקשורת, ארגוני ימין קיצוני, הוא עובר תחקור לפני הכניסה וגם שאלות באיזה ראש ממשלה הוא תומך יותר בישראל ובמי לא, זה מצד אחד, מצד שני חל"צ, שהממשלה יזמה את הקמתו ועכשיו בשינוי התשובה שלכם את טוענת שרק התקשרתם איתו, אבל נגיד שזה חל"צ שרק התקשרתם איתו, עליו לא בדקתם מה הפעילות הקודמת שלו. מה אם הוא תמך בחרם נגד ישראל? יכול לקרות? או שצריך להקים חברת ייעוץ כדי לגלות את זה?
אור סדן
¶
אגב, גם כתוב באחד המקומות במכתב שבעצם הייעוד היחידי של המשרד הזה יכול להיות הפעילות של המיזם הזה. אם כל הסיפור היה כבר ב-2017 ולדעתי, אם אני זוכר, גם החל"צ הזה הוקם בכלל ב-2017 וב-2018, די בהתחלה של המשרד ומתי שפורסם כבר מי עומדים בראשו, בראש החל"צ הזה, אנחנו רואים שהוא אמור להתעסק רק בדברים שנוגעים למשרד לנושאים אסטרטגיים.
אור סדן
¶
אבל זה הולך להיות הזרוע הארוכה של המשרד לנושאים אסטרטגיים, מותר לו לעסוק רק בדברים שקשורים למשרד לנושאים אסטרטגיים. אגב, אני חייב להודות שאני לא מבין איך זה שאין מחלקה במשרד לנושאים אסטרטגיים שפשוט עושה את הדברים האלה.
אור סדן
¶
המיזם המשותף יהא עיסוקה היחיד של החברה והיא לא תעסוק בפעילות אחרת זולת זה. אז מה הופך אותם לגוף אזרחי?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אוקיי, אני מקבלת את התשובה שאת לא יודעת מה קרה שם קודם. כשהתחלתם לקיים את ההתקשרות הזאת עם גוף שהמשרד הקים, כדי שתשמש, כמו שאמר נכון אור, הזרוע הארוכה של המשרד, במשימות שהמשרד לא יכול לעשות, זאת הייתה ההגדרה המוצהרת, כך היא נאמרה לנו כאן בוועדה, לא בדקתם במה הוא עסקה? במה הארגון הזה - - - פשוט זה מצחיק, אני אפילו לא יודעת איך לנסח את השאלה מרוב שזה מצחיק, ועצוב. אתם לא מתייחסים לפעילויות הקודמות כאילו שלו.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אוקיי, והעובדה שהגוף הזה נתמך על ידי אותם כספים שמשמשים כתמיכה בארגון פוליטי ימני קיצוני כאן בישראל שאחראי על כמה מפעילויות ההסתה הכי קשות שנראו פה בשנים האחרונות זה דבר שלא נוגע לכם.
ליאת גלזר
¶
אני לא יודעת להתייחס לזה, אני רק יודעת להגיד שהגוף הזה, שגם אנחנו לא היינו מודעים לזה בעבר, לפחות אני לא הייתי מודעת לזה בעבר - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, רגע, 'אני', העמדה הרשמית של המשרד. אתם לא יודעים שהגוף הזה קיבל תרומות מאותן תרומות של 'אם תרצו'?
ליאת גלזר
¶
כמו שאמרתי, הגוף הזה מרגע ההתקשרות עם המשרד הפך להיות כמו SPC, חברה שכל ייעודה התקשרות עם המשרד ו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא מרגע ההתקשרות עם המשרד, הגוף הזה הוקם בשביל המטרה הזו. תמיד הייתה לו רק התקשרות עם המשרד.
ליאת גלזר
¶
לא, הייתה לו תקופה שבה הוא, על פניו, פעל לפני ההתקשרות עם המשרד והמשרד לא יודע בדיוק מה שהוא פעל שם.
ליאת גלזר
¶
המשרד לא הקים את הגוף הזה. המשרד לא הקים אותו, אוקיי? המילה 'הקים' זה לא תיאור נכון של המציאות.
היו"ר סתיו שפיר
¶
ואתם לא מודעים, לא מתעסקים בשאלה של למה התורמים המרכזיים היחידיים של הגוף הזה הם תורמים במקביל לארגון פוליטי קיצוני שפועל פה בישראל?
ליאת גלזר
¶
כאמור, התורמים האלה אינם רלוונטיים לתרומות שייכנסו למיזם. זה לא רלוונטי לתרומות שייכנסו למיזם. בנוסף הגוף הזה הוא כמו מסלקה, הוא סולק תרומות של הרבה ארגונים, חלק מהם - -
ליאת גלזר
¶
לא אצלנו במשרד, דרכו עוברות תרומות שמגיעות למספר ארגונים, שניים מהם ציינת כי מישהו אמר - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, לא, אבל ה-Central Fund ו-One Israel Fund זה שתי הקרנות שמעבירות כסף לארגון שבית המשפט הישראלי אמר שיש לו סממנים פשיסטיים, 'אם תרצו'. אתם משרד ממשלתי, למען השם, שהמטרה שלו זה להילחם בתנועת החרם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אתם עובדים מול תורמים שהם תורמים לארגון פוליטי בשעה שאתם לא אמורים לעשות פוליטיקה. המשרד שלכם לא הוקם למטרות פוליטיות, לפחות על הנייר, אתם לא אמורים לעשות את זה.
ליאת גלזר
¶
התשובה שלנו לזה, אני אשאר בטיעון המקורי שלי, כי אני מבינה שהמסר שניסיתי להסביר לא צלח - -
ליאת גלזר
¶
- - וזה שאין קשר בין התרומות האלה למיזם של המדינה. התרומות שיגיעו למיזם של המדינה יגיעו מתורמים אחרים - - -
אור סדן
¶
זה נשמע עוד יותר מוזר. אני חייב להודות שזה נשמע לי, אני כאילו מנסה לגלגל את הדברים בראש. זה חל"צ שהוקם ב-2016, בחוות הדעת של עורכת דין דינה זילבר נכתב שאתם פירטתם בפניה שמדובר בקושי במציאת גוף ייעודי, מצאתם גוף שהוא כביכול ייעודי, למרות שאין לכם מושג מה הוא עשה לפני כן, הוא הוקם ב-2016, כולה שנה, אתם טענתם - - -
אור סדן
¶
שנייה, אתם אמרתם שאין לכם מושג מה הוא עושה, אבל הוא גוף ייעודי טוב ולמרות זאת אתם לא מוכנים לגלות שום דבר לגביו, בפרט זה שהוא לא מקבל כסף, למרות שהוא אמור כבר שנה ומשהו לקבל כסף והוא לא מקבל כלום.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לחבר הכנסת רז יש עוד שאלה. טענה מאוד מאוד מאוד נכונה של אור. אולי צריכים גם להיעזר בתנועה לחופש המידע כגוף ייעוץ.
מוסי רז (מרצ)
¶
אל"ף, אני חייב להגיד, לא נעים לי מכם, אתם נראים לי אנשים טובים שלא מאמינים בכלל למה שאתם אומרים, כי מה שנחשף פה היום זה פשוט זוועה. אני רוצה לדעת, רשמתי לפניי, אחת, שאמרתם שהמשרד לא התקשר עם אף גוף בחו"ל.
היו"ר סתיו שפיר
¶
תשלחי לה את הלינק למסמך ההתקשרויות שלהם, בבקשה, אירנה. תעבירו את המייל שלכם, נשלח לכם את הלינק למסמך התקשרויות שלכם כדי שתוכלו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, לא, יש לי פה רשימה ארוכה של דברים שהייתם אמורים להעביר. לא העברתם, אנחנו נפתור את זה פה בדיון. בסדר, יש לנו זמן, אנחנו יכולים להישאר פה כמה שצריך כדי שתעבירו תשובות.
היו"ר סתיו שפיר
¶
רק כדי שנעשה מעקב על השאלות מהפעם הקודמת, כמה מהם נכנסו עם מכרז וכמה בפטור? כי בפעם הקודמת זה היה - - - היו איזה, מה? 22 בלי מכרז מתוך 27.
היו"ר סתיו שפיר
¶
הייתה מזכירה שעברה מכרז. לא, אתם לא יכולים לשבת, תעשו עכשיו בירור. יש פה גם את העוזר של השר, אני רואה, מאחורה. העוזר הנכבד מאוד של השר. אתם יכולים, בבקשה, לעשות בירור? אנחנו פשוט נצטרך להיתקע פה הרבה זמן היום וחבל על הזמן של הכנסת ושל העובדים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
יש לכם. תרימו טלפון למי שצריך להרים טלפון. אם אתם צריכים את העזרה של מנהלת הוועדה. אז בבקשה, את יכולה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, לא, אני לא מקבלת את זה. גישה למרכב"ה כדי לראות, למידע של החשב הכללי, כדי למסור לי מידע, אני נמצאת עכשיו בתהליכים כי הייתי צריכה לעתור לבית המשפט העליון כדי לקבל גישה למרכב"ה, מה שהיה יכול לחסוך לי הרבה מאוד שאלות כאן. מאחר שבית המשפט העליון מתכנס לדיון הזה רק בעוד כמה חודשים ואני לא יכולה להמתין את הזמן הזה, אני מבקשת עכשיו שתרימו טלפון למי שאתם צריכים להרים טלפון, מתוך 42 עובדי המשרד, ותשיגו לי תשובה לשאלות הבאות: אחת, כמה מהעובדים התקבלו במכרז. שאלה מספר אחת. שאלה שנייה, מה מהתקציב שקיבלתם מהמדינה, 300 מיליון שקלים, יצא ועל מה זה יצא, כמה עבר ל'קלע שלמה', כמה עבר לדברים אחרים. כמה עבר לחסויות בכלי התקשורת כדי להשיג סיקור חיובי.
היו"ר סתיו שפיר
¶
כמה עובר לכל מיני ארגונים בחו"ל. שאלות של מוסי. בבקשה. תשיגו את התשובות האלה עכשיו, אנחנו נחכה. התרגיל הזה - - - תראו, אני ביקשתי שתגיע לפה מנכ"לית המשרד, היא אמרה שהיא לא יכולה להגיע ושזה ייקח לפחות חודש עד היא תוכל לתאם זמן ושלחה אתכם. אני מצפה שכפקידים מסורים של המשרד תגיעו לדיון הזה עם תשובות לשאלות. אם אין תשובות אנחנו יכולים לחכות ולקבל את התשובות, הכול בסדר. בבקשה, תעשו עכשיו את הטלפונים שאתם צריכים כדי להשיג לי את התשובות. אנחנו לא התכנסנו פה סתם.
צביקה אינבינדר
¶
אין לנו דרך לעשות את זה בזמן כל כך קצר. אנחנו נשמח לקחת את השאלות ולענות עליהם - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
תוך כדי הדיון הזה אנחנו כאן בוועדה, בזמן שאני מנהלת את הדיון פתחתי את מסמך ההתקשרויות שלכם באינטרנט, הסתכלתי על המידע של הדוחות, למה אתם לא יכולים לעשות את אותו דבר?
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה לא גלוי לכולם, תשיגו לי את - - - שאלתי אתכם עכשיו שלוש שאלות בסך הכול, בבקשה תשובות עכשיו. אם היועץ של השר גם יכול לסייע בתשובות אנחנו אשמח, או שאני צריכה לשאול אותו בטוויטר?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אתה לא יכול להרים טלפון למי שצריך במשרד ולבקש ממנו תשובות לשאלות שידעתם מראש שאלה השאלות של הוועדה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
בוודאי שידעתם, כי יש לה כותרת והייתם פה בוועדה הזאת, ישיבת מעקב שכבר התקיימו לה שורה של דיונים בעבר.
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל אתם לא עונים על שום שאלה. אתם עובדים במשרד שבטח אתם יודעים משהו ממה שקורה בו. אמנם הכול סודי, אבל משהו. אני רוצה לשאול ככה, לגבי התקשרויות בחו"ל - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
רגע, רגע, אני רק רוצה לוודא שמישהו פה הולך להשיג לי את התשובות, כי אנחנו לא יושבים פה סתם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני לא מקבלת את התשובה הזאת. אתם עובדי המשרד, אתם מקבלים שכר מאזרחי ישראל, המחויבות שלכם היא כלפי אזרחי מדינת ישראל ולא כלפי אף גוף פוליטי, ארגון פוליטי, אדם פוליטי. שום דבר כזה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
ואחד מכם עכשיו יכול, סליחה, להרים טלפון לרפרנט שלכם במשרד האוצר ולהשיג את התשובות שאתם צריכים, להרים טלפון למי שאתם צריכים בחשב הכללי ולהשיג את התשובות לשאלות ששאלנו ולהביא לי את רשימת הארגונים שהתבקשתם להביא לפני הוועדה הזאת. מישהו מכם, בבקשה תעשו עכשיו את הבדיקה הזו.
ליאור חיימוביץ
¶
ליאור חיימוביץ, עוזר השר לבטחון פנים, לנושאים אסטרטגיים והסברה. רק שתי נקודות שחוזרות לאורך כל הדיון וחשוב להעמיד אותן על דיוקן. מעולם הוועדה לא ביקשה ממנכ"לית המשרד להגיע לדיון הזה ולכן - - -
ליאור חיימוביץ
¶
אם יומיים לפני קיום הדיון אז זה יכול להיות. דבר שני, גם לא התבקש שום מידע ולא נשלחו שום שאלות מקדימות לדיון הזה. על סמך הכותרת שלו בוודאי לא היה ניתן להניח שגברתי תבקש את המידע הזה. מכיוון שמדובר בעובדי מדינה ועובדי ציבור, צריך להתייחס, לדעתי, בכבוד - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
תודה לכולם. אנחנו ביקשנו מכם, רק מהכותרת של הדיון יכולתם להבין שאנחנו מבקשים את רשימת הארגונים הזרים שאתם עובדים איתם. השאלות על 'קלע שלמה' נשאלו בשני דיונים קודמים שערכנו פה בוועדה עם המנכ"לית ועם השר ועדיין לא התקבלו עליהם תשובות. יש פה רשימה ארוכה של שאלות ששאלנו אתכם בשנתיים האחרונות ועוד לא התקבלו עליהם תשובות. כל הדברים האלה זאת הכנה בסיסית לדיון כשאתם מגיעים לוועדות הכנסת אם אתם מגיעים לדיון בצורה רצינית. אם באתם כדי - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
בכל דיון שהתקיים פה עם המנכ"לית ועם השר אני שאלתי את אותן השאלות על התקציב. בכל דיון. 300 מיליון שקל זאת שאלה הכי בסיסית שניתן לשאול על מה עושה המשרד, איך הוא משתמש בכספי ציבור. בכל דיון השאלה הזאת עלתה, אז מה חשבתם, שהיא לא תעלה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
היא לא נענתה מעולם. היא לא נענתה. אפילו לשאלת ההתקשרויות לא מצליחים לענות לי פה עכשיו. משרד החוץ, בבקשה, ואחר כך - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
אני רוצה לסכם את מה שהבנתי עד עכשיו ואם הבנתי משהו לא נכון. קודם כל המשרד עובד עם גופים בחו"ל שנקבעו ללא מכרז, ביניהם 'אש התורה' וביניהם גם משרדי עורכי דין.
ליאת גלזר
¶
אני רק אציין שכל הפעילויות של המשרד, ובוודאי בזירת ההתקשרויות, נעשות לפי דיני חובת המכרזים. אם דיני חובת המכרזים מאפשרים א' – א', אם מאפשרים ב' – ב'.
מוסי רז (מרצ)
¶
וחוץ מזה, המשרד התקשר עם שתי מועצות אזוריות שנמצאות מחוץ לתחומי הריבונות של מדינת ישראל, ללא מכרז, נכון? את אמרת שהם פנו אליכם, או שהבנתי משהו לא נכון?
מוסי רז (מרצ)
¶
הפעילות שנעשתה איתם היא סיורים בשטחים הכבושים במועצה האזורית שומרון, זה מה שאמרתם, שנעשתה למי? למי נעשו הסיורים האלה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל למה אתם לא פותחים את מסמך ההתקשרויות שלכם? למה אתם לא נכנסים רגע למרכב"ה ובודקים?
היו"ר סתיו שפיר
¶
מה הם הארגונים הזרים שאתם עובדים איתם? אני אחזור לשאלה שהופיעה בכותרת הדיון. עבר כאן בכנסת חוק בדיוק בנושא הזה לגבי ממשלות אחרות, ממשלות זרות שתומכות בארגונים כאן בישראל, ממש לא מזמן. באיזה ארגונים זרים ממשלת ישראל תומכת מכספי ציבור? זאת הכותרת. גם לזה לא נערכתם? מה? זאת שאלה של כן ולא. מה? כן או לא? לא נערכתם לשאלה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אז למה חשבתם שאתם מגיעים לפה? זאת הכותרת של הדיון, עם איזה ארגונים זרים, הממשלה, המשרד לנושאים אסטרטגיים עובד?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אלה גופים זרים. מדובר בארגונים לא ממשלתיים. כל מדינה בעולם מפרסמת את הגופים שהיא עובדת איתם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא, תגידי לי אותם. אני מול דוח ההתקשרות, אין פה אף גוף זר. אבל אני יושבת מול המידע הזה, אין פה אף גוף זר.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
סליחה, אבל אנחנו משתתפים כבר כמה שנים פה בוועדות בכנסת, גורם מקצועי שעובד עם החומר, הוא לא צריך להתכונן ולהביא. אולי דובר או יועצת משפטית לא זה, אבל כאילו מה עם פשוט מי ש - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
הגעתם לא מוכנים לדיון, אני כמובן אשלח על זה מכתב, אפנה ליושב ראש הכנסת על זה שמגיעים פקידים לדיון בכנסת, ולנציב שירות המדינה, כי מגיעים פקידים לדיון בכנסת ועם כל הכבוד אליכם, באמת, אתם נראים לי אנשים מאוד רציניים ונחמדים, אבל להגיע לדיון בכנסת עם אפס תשובות על כלום, כולל הכותרת של הדיון, כשזה כבר דיון מעקב חמישי או שישי באותו נושא וכשהמשרד שלכם קיבל 300 מיליון שקלים מכספי ציבור ואתם לא מצליחים להציג, לא הישג אחד של המשרד ולא שקל אחד לאן הוא הלך, זאת בעיה מאוד חמורה. הכותרת של הדיון, עם איזה ארגונים זרים אתם עובדים, לא הצלחתם אפילו על זה להיערך, זו בעיה קשה ואני אפנה על זה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
סליחה, את לא מנהלת את הדיון. את לא מנהלת את הדיון ואת תקבלי רשות דיבור. אנחנו לא מבזבזים את הזמן שלנו בדיון רק על ברבורים, אנחנו מגיעים בתוך הדיון להשיג את הנתונים, תודה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
היו מביאים את הגורם שמתעסק עם הדברים עצמם, אז הוא לא צריך להכין, הוא מכיר את החומר כי הוא עובד בזה. אני לא מבינה, זו לא הוועדה הראשונה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אני לא חושבת שיש - - - אני מניחה שהם מכירים את הנושאים, אני לא יודעת למה הם לא רוצים לענות.
עמנואל נחשון
¶
טוב, כל אחד מהמשרדים שלנו בעצם פועל בתחום אחר ועם חלוקת אחריות, אבל אני חושב שאפשר לאפיין ולהגדיר את היחסים כיחסים קולגיאליים טובים ויש בינינו שיתוף פעולה.
עמנואל נחשון
¶
אנחנו נפגשים לעתים תכופות בדיונים, בין אם זה במשרד לעניינים אסטרטגיים, בין אם זה במשרד החוץ, יושבים ביחד, מחליפים דעות, מחליפים עמדות, אבל כמובן כל אחד פועל בתחום שלו.
עמנואל נחשון
¶
לא, מדובר בפעילות שהיא מוגדרת ומאופיינת כפעילות של המשרד לעניינים אסטרטגיים. הרי המשרד הוקם, יש החלטת ממשלה ויש הגדרה ברורה של מה הם התחומים שבהם המשרד הזה עוסק, אז מטבע הדברים - - -
עמנואל נחשון
¶
אנחנו פועלים בתחומים האלה, אבל לא באותם כלים ולא באותם אמצעים שבהם משתמש המשרד לעניינים אסטרטגיים.
עמנואל נחשון
¶
הקו, אנחנו משתמשים בכלים שעומדים לרשותנו ושתמיד עמדו לרשותנו מאז הקמת משרד החוץ, יש לנו 102 נציגויות ברחבי תבל, יש לנו דיפלומטים ישראליים שמייצגים את המדינה, שעושים עבודת הסברה. זו עבודה גלויה ובלתי מסווגת שכוללת כמובן גם הופעה בציבור ופגישות עם הרבה מאוד ארגונים. אנחנו נפגשים גם עם אנשים שמביעים ביקורת כלפי ישראל ומנסים לשכנע אותם בכך שהם טועים. יש לנו גם expertise, יש לנו ידע שלא קיים בשום מקום אחר לגבי דמויות בעולם הפוליטי בכל מדינה ומדינה בעולם, דמויות בעולם הציבורי בכל מדינה בעולם ואנחנו כמובן משתפים את המשרד לעניינים אסטרטגיים במידע הזה ו - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
גם המשרד לנושאים אסטרטגיים עושה כנסים בחו"ל, פעילויות הסברה. הוא עשה כנס. לפי מסמך ההתקשרויות, שתחזירו לי אותו, בבקשה, כדי שאני אוכל לקרוא ממנו, אתה יכול לצלם אותו אם אתה צריך את המידע הזה, לפי מסמך ההתקשרויות הם עשו כנס במוסקבה, כנס בפולין, כנס בניו יורק, כנס בבריסל, יש פה משלחות, יום עיון בלונדון, ארוחת צהריים בביקור בארצות הברית, ועוד ועוד דברים חשובים ביותר.
איפה עושים את הכנסים האלה, משרד החוץ, שזה תפקידו ויש לו את כל הידע והניסיון המקצועי לעשות את זה כבר כל כך הרבה זמן ואיפה עושים את הדברים האלה המשרד לנושאים אסטרטגיים? שגם כמו שראינו בדוח מבקר המדינה התיאום בינם לבין משרד החוץ, אני שמחה לשמוע שהוא השתפר, אבל לפחות בכתיבת הדוח כמעט שלא היה תיאום, נציגי משרד החוץ סיפרו לא מעט פעמים שמסתובבות משלחות של המשרד לנושאים אסטרטגיים בעולם ושואלות אותם 'מה אפשר לעשות עם כל הכסף הזה?'. אני שמעתי את הציטוט הזה הרבה מאוד פעמים מנציגי משרד החוץ, בזמן שמשרד החוץ קוצץ בתקציבים, בתקנים, סגרנו נציגויות בעולם במקום לפתוח נציגויות. היום לפלסטינים כבר מתחילות להיות יותר נציגויות משיש למדינת ישראל ברחבי העולם ואנחנו מקצצים בתקציב.
הם קיבלו, במשרד לנושאים אסטרטגיים, תקציב שהיה יכול ללכת ולחזק את הפעילות החשובה של משרד החוץ, אבל מה שנמסר לנו הרבה מאוד פעמים, גם לפרוטוקול וגם מחוצה לו, בביקורים, וכשאנחנו כחברי כנסת התבקשנו ללכת ולהילחם בתנועת החרם, ועשינו את זה ברצון רב, אבל המידע שנמסר לנו היה מידע מאוד שונה, שם נאמר לנו שהמשרד לנושאים אסטרטגיים לא מתקשר עם הנציגויות כמו שצריך ולא מבקש את אותו מידע מקצועי שיש ברשותכם, שהוא מסתובב בעולם ושואל את הנציגויות אם הן צריכות כסף לכל מיני דברים, כי פשוט יש להם יותר מדי כסף לשפוך והם לא יודעים מה לעשות איתו. ואני רואה שפעילות ההסברה שלהם ממש מתנגשת בפעילות שלכם ואתם לאו דווקא שותפים, אתם לא הייתם בכל האירועים האלה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
תודה רבה לך, גברתי יושבת הראש. אני יצאתי מדיון עם שר הביטחון בוועדת חוץ וביטחון מהסיבה הפשוטה שנושא ה-BDS ונושא החרמות הוא מאוד מאוד קרוב ללבי ואני אגיד לכם גם למה. ביקורת כלפי מדינת ישראל היא ביקורת לגיטימית, כל אחד יכול לבקר, בתנאי שעושים את זה באופן שהוא לא שולל את הלגיטימציה של מדינת ישראל להתקיים כמדינה יהודית ודמוקרטית כפי שהיא הוגדרה ובתנאי שהוא לא מעליל עלילות דם ומרעיל מוחות של סטודנטים.
אני כמרצה יכולה לספר לכם ששנים רבות הרציתי באוניברסיטאות בחו"ל בנושאים שהם היו חדשניים ופורצי דרך, גם כסופרת וגם כחוקרת בתחומים של טרור, ולא פעם ולא פעמיים קיבלו את פניי בריונים, זאת בריונות שמשתיקה גם את הסטודנטים ומטילה עליהם אימה. זו מלחמה, זו זירת מלחמה, והשירים היו from the river to the sea Palestine will be free, קריאה להשמדת מדינת ישראל ולא פחות מזה, וזה לפוצץ תרתי משמע כל הרצאה. ואתם יודעים מה? אני אגלה לכם סוד, אני שאלתי את השופט אהרון ברק, האם גם יצא לו לחוות BDS, הוא אמר לי שכן. כן, גם הרצאה שלו מפוצצים, ולמה? רק כי הוא ישראלי ויהודי, זו הסיבה היחידה. זה לא משנה מי ידבר, מימין, משמאל, מהאמצע, מלמעלה, למטה, חילוני, דתי או מי שאתם רוצים, התופעה הזאת זקוקה למענה.
לצערי הרב יש ארגונים שמשתפים פעולה עם אויבי ישראל. הם לא מדברים על ביקורת, הם מדברים על השמדה של מדינת ישראל ולהפוך אותה למצורעת ולא לגיטימית בקרב האומות, לא פחות מזה. זאת הבעיה ובזה נלחם המשרד לעניינים אסטרטגיים. לכן כשאנחנו מדברים על חבירה לאויבי ישראל ועל פעילות חייבת להיות גם פעילות חשאית. בראייה שלי, כן, בינלאומית חשאית. זאת מלחמה. אני יכולה להגיד לכם שלא פעם ולא פעמיים ישבתי ודיברתי עם סטודנטים שהם רעדו מפחד, הם שתקו כמו דג והיינו צריכים שבכל הרצאה יהיה שוטר מהקמפוס בתוך הקהל, למה? כי הם פחדו מהתופעה של ה-BDS ומהבריונים האלה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
כן, אני מרגישה - - - תראי, עדיין הכלים לא מכוילים ואני חושבת שצריך לעבוד בצורה מאוד הדוקה, בין משרד החוץ, שיש לנו את הנציגויות שם, והם באמת עושים עבודה יוצאת מן הכלל, יחד עם המשרד לנושאים אסטרטגיים. אני חושבת שהכיוון הוא גם להבין - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל השאלה אם ראית, כי אנחנו מנסים גם להבין את התשובה הזו מהמשרד, אני גם מדברת לא פעם באוניברסיטאות ומנסה לחזק את דמותה החיובית של מדינת ישראל, אני חייבת להגיד שהגיעו להתווכח איתי לא מעט פעמים, אבל לא הותקפתי, קיימנו ויכוח.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
רגע, כשאת אומרת שתי מדינות כדאי שתגידי גם לשני עמים, כי לשתי מדינות ושלוש מדינות וארבע מדינות יש הרבה תומכים, רק לא לשני עמים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל אני רוצה לשאול שאלה אחרת. בשנים האחרונות, המשרד כבר עובד קרוב לארבע שנים, האם היו מקומות שבהן ראית שיפור? האם ראית תנועות שתמכו ב-BDS והפסיקו לתמוך בו היום?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני יכולה להגיד שההרעה מבחינתי זה בתוך מדינת ישראל. אנחנו רואים אוניברסיטאות ישראליות ששותות מהבאר הזאת, של המדינה הזאת, מכספי המסים שלנו ואולי תביאי אותם לכאן כדי להסביר לך מה הם עושים עם הכסף.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אנחנו מדברים על מרצים ישראלים שמקבלים הרבה מאוד כסף זר, אולי על זה גם כדאי לדבר, כסף זר מגופים אנטי ציוניים, אנטי יהודיים - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני מציעה שנבין שזו גם זירת לחימה ואני בטוחה שהרבה מאוד אנשים כאן לא מתכוונים שמדינת ישראל תהפוך להיות מדינה לא לגיטימית. עבדנו קשה שתהיה לנו מדינה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
תודה על הדברים החשובים. חלק מהדברים תמיד היו ברובד החשאי, בשביל יש לנו את משרד החוץ.
היו"ר סתיו שפיר
¶
וגופי ביטחון אחרים שיודעים לפעול בממד הזה. במלחמה כמו במלחמה, צריך להגיע אליה עם אסטרטגיה, עם יעדים, וגם לבדוק שעמדנו בהם, כדי שלא חלילה נפסיד. על זה אני בטוחה שאנחנו מסכימות. מהפרסומים שאנחנו רואים בחו"ל לא ברור כרגע אם אנחנו מנצחים או שאנחנו מופסדים ולמה בדיוק פעילות המשרד תורמת.
מעבר לזה, אני בטוחה שגם תסכימי, עם כל הכבוד, ודיברנו על זה גם ארוכות לפני שהגעת, בדברים מסוימים כמובן שצריך חשאיות ודברים שעלולים לפגוע בבטחון המדינה כמובן שלא צריכים להיות שקופים - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
יחד עם זאת הוצאה של מיליוני שקלים על גופי תקשורת ישראלים לצורך קבלת פרסום חיובי לשר או למשרד, זה דבר שבוודאי שאין עליו מחלוקת שהוא צריך להיות שקוף, אין בזה שום עניין ביטחוני. ככה גם כנסי ההסברה הגדולים בחו"ל שבהם השר עוסק, ראיתי אותו פעם אחת עושה די ג'יי באיזה שהוא כנס בניו יורק ודברים אחרים. גם הם, אין שום סיבה שהם לא יהיו מדווחים, בטח אם בחירת השירים שלו מוצלחת, והרבה דברים אחרים שקורים ב-300 מיליון שקלים שזה סכום עתק, תסכימי איתי, סכום שמשרד החוץ היה יכול מאוד להיעזר בו.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני מסכימה ולכן שיתוף הפעולה צריך להיות הדוק ולהשתמש בנציגויות לטובת העניין הזה.
יוסף הירש
¶
אני רוצה ברשותכם להתייחס לשלוש מילים שנאמרו כאן בלהט הוויכוח, זה תיאום, מעקב ובקרה. דובר על הצורך בתיאום בין משרד החוץ למשרד לנושאים אסטרטגיים, שיש היעדר תיאום ויש הגברת תיאום. עצם העובדה שצריך תיאום ותיאום ברמות כאלה זה מעמיד בסימן שאלה את הצורך בשני גופים כיוון שיש פה הרבה מאוד השקעה בתיאום ויש שאלה אם מידת התיאום היא מוצלחת או לא. אז בכל דבר כזה צריך לשאול את השאלה האם יש צורך בשני גופים או עדיף גוף אחד.
מעקב ובקרה. זה בעצם בליבה של העבודה הממשלתית, זו הרגולציה הממשלתית. אני כאן רשמתי שיש חברה בשם דלויט - - -
יוסף הירש
¶
העניין של מעקב ובקרה, זה בליבה של העבודה הממשלתית. אני קראתי כאן שנותנים את זה לחברה בשם דלויט שהיא תיתן את המדדים, את מדדי ההערכה של המשרד על עצמו. אני חושב שהמשרד צריך לדאוג בעצמו לעצמו ולא לשאול גופים חיצוניים כאלה ואחרים איך הם מעריכים אותו. תודה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
תודה. גם יש בשביל זה כנסת, אבל בשביל זה צריך להגיע לכנסת עם תשובות לשאלות של המשרד וככה נוכל לפקח על פעילותו ולהעריך את ההתקדמות. אור, רצית להוסיף משהו?
אור סדן
¶
דיברנו על 'קלע שלמה'. אגב, יש גם את ועדת ההיגוי שזה נושא בבקשות, ולגמרי מסכים עם גיא זומר שבהחלט יש קשר בינינו לבין המשרד לנושאים אסטרטגיים בענייני מענה על חופש מידע, למרות שיש עוד שתי בקשות שלא זכו למענה, שאחת מהן נוגעת ל'קלע שלמה'. בין היתר מדובר שם על ועדת היגוי שאמורה לקום שתכלול נציגי תורמים של 'קלע שלמה' יחד עם עובדי משרד או גורמים מהמשרד וזה משהו שאני חושב שחייב להיות שקוף ונראה לי שזה לא אמור להיות שקוף בעיניכם נכון לעכשיו, אני לא רואה איך זה יכול להיות לא שקוף.
דבר נוסף, רשימת העמותות, הזכרתְּ קודם שהיא כן מפורסמת, אבל אני באמת חושב שכיום מתפרסמת רק בתוך טבלה שהעלתה נועה לנדאו בזמנו. אני חושב שזה אינטרס, חובה שלכם אפילו, שזה יעלה באתר שלכם. אם יש מי שרוצה להגיע לישראל והוא עובד באחת החברות האלה, הוא לא ירצה להגיע לישראל כנראה, זה דווקא אינטרס שלכם, אני חושב, ובכלל שקיפות, בן אדם צריך לדעת לאן הוא יכול להגיע ולאן לא.
היו"ר סתיו שפיר
¶
ולהעביר אלינו, בבקשה. אני רואה פה בפרוטוקול של ועדת הפטור מפברואר 2018, בעניין של 'קלע שלמה', שהמיזם המשותף היה העיסוק היחידי שהחל"צ מתעסק בו.
אור סדן
¶
אני רוצה להוסיף בהקשר הזה שבפרוטוקול של ההצעה בדצמבר 2017 כתוב שהחברה הוקמה מראש כתשתית שעל גבה יוקם המיזם.
ליאת גלזר
¶
היא הוקמה כתשתית, אבל לקח זמן עד שהממשלה התקשרה עם הגוף הזה. מהרגע שהממשלה התקשרה עם הגוף הזה כל הפעילות שהגוף הזה עושה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל מה היא עשתה לפני? היא הוקמה כתשתית. לא, לא, היא הוקמה כתשתית והוקמה על ידי הממשלה באופן מוצהר.
אור סדן
¶
זה מרגיש כאילו עשו את זה, באמת אני אומר את זה, פחות קשור למנדט שאני פה בשם התנועה לחופש המידע, אבל אני מרגיש צורך להגיד את זה בכל זאת, שזה מרגיש כאילו התקשרתם עם חברה שפתאום עשתה על הדרך, בזמן שהיא לא התקשרה איתכם, קיבלה כסף משני ארגונים שמה שנאמר עליהם כבר נאמר, שלא ברור היה לכם בכלל, שלא ידעתם את זה, או שכן ידעתם את זה, למרות שהמשרד לנושאים אסטרטגיים הדגיש שזו חברה ייעודית שהיא נמצאה מתאימה כי לא מצאו שום חברה מתאימה. זה עוד כתוב בחוות הדעת של דינה זילבר, בנוגע לקושי במציאת גוף ייעודי מתאים. אז זה נשמע כאילו הגוף הייעודי המתאים שמצאו, לא ידעתם מה הוא עושה ולא ידעתם שהוא מקבל כסף ממישהו וזה מוזר.
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה לא רלוונטי? העובדה שיש קשר בין התורמים והכסף שמקבל הגוף הזה, שהוא גוף שהולך לקבל מתקציב המדינה 150 מיליון שקל בשנה - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
סליחה, והוא גוף שמשמש אך ורק לטובת הפעילות הממשלתית בנושא הזה והפעילות הממשלתית היא פעילות שהמטרה שלה היא מטרה מאוד חשובה וזה להילחם ב-BDS, אבל אותו גוף, הקשר הפוליטי המרכזי שלו זה עם תנועת ימין קיצונית שבית המשפט הישראלי אמר שיש לה סממנים פשיסטיים. אם הדבר הזה מתפרסם בעולם, ולצערנו הדבר הזה זה בדיוק מה שעכשיו חושבים ושומעים על ישראל, בוודאי שיש לו קשר הדוק דווקא להיפוך המטרה שלכם. איך זה יכול להיות? זה לא רלוונטי? זאת לא בדיקה שאתם עושים? כל המחקרים שאתם מנסים לשכנע אותנו שהם מחקרים מאוד מאוד חשובים שאתם עושים ושווים 300 מיליון שקל, ויש פה קצר בין הזמן שהממשלה יזמה את הקמת הגוף הזה לבין הזמן שנעשתה התקשרות רשמית - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה נשמע לא כל כך משכנע בהתחשב בדיונים ששמענו בבית המשפט השבוע, פשוט לא כל כך משכנע. אני לא מצליחה להבין איך - - - כולנו יושבים פה מסביב לשולחן וכולנו חולקים את המטרה הזאת, שאם יש ארגונים בעולם שלא מקבלים את קיומה של מדינת ישראל או ארגונים אנטישמיים או ארגונים שרוצים לפגוע בנו, בוודאי ובוודאי שצריך להילחם בהם, אין פה שאלה בכלל, כולנו שותפים לאותה מטרה, אבל אתם יושבים כאן ופעם אחר פעם אנחנו רואים סתירות, אנחנו רואים מידע, אפס מידע, אני אפילו לא יכולה להגיד מידע שלם, שינוי עמדות מישיבה לישיבה, מה קורה? ולא נשמע שיש איזה שהם הישגים לדבר הזה. הצלחתם להשיג משהו מהשאלות ששאלתי לאורך הדיון? או שזה עדיין לא קורה?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אתם לא רוצים, זה משהו שאני שמחה שרשום בפרוטוקול, 'אנחנו לא רוצים לעשות עבודת חאפ לאפ'.
נציג של מתווים רצה לדבר, הוא נמצא פה? ארתור קול?
היו"ר סתיו שפיר
¶
אוקיי. אנחנו נסכם את הדיון שאני לא יודעת אפילו איך לכנות אותו. בראש ובראשונה אני אפנה בצער, אני מאוד לא אוהבת לעשות את זה וזה מאוד מתסכל שכך זה צריך להיות, אבל אני אפנה לנציבות שירות המדינה על כך שהמשרד בחר לשלוח לנו נציגים שלא מעבירים לוועדה תשובות לשאלות שלה. בניגוד לתדמית שלפעמים יש לכנסת בקרב משרדי הממשלה שמתייחסים ואומרים, ככה בסתר, שהכנסת לא עושה עבודה רצינית ושהח"כים באים כדי לברבר ולא באמת מתקיים דיון, כאן בוועדה אנחנו שואלים שאלות שאנחנו מצפים לקבל עליהם תשובות רציניות. עבודה כזאת, להגיע לוועדה בלי תשובות לאף שאלה שנשאלה, כולל השאלה שבכותרת הדיון, ולשאלות שנשאלו בעבר בוועדה את השר ואת המנכ"לית, להגיע עם אפס תשובות, זה זלזול עמוק בעבודתה של הכנסת וזה כאילו לא הגעתם לדיון. זה אפילו גרוע מזה, דבר שלא מתקבל על הדעת.
סליחה, לא גרוע מזה, אבל לא מתקבל על הדעת, ואני אפנה על הנושא ואני מבקשת שבפעם הבאה תגיע לפה המנכ"לית או השר ואנחנו נקבע את הדיון הזה כדיון המשך בהקדם האפשרי. תצטרכו להתמודד עם זמן קצר לתיאום ההגעה, אנחנו נתגמש לטובת המנכ"לית, אבל לא יכול להיות שאתם תזלזלו ככה בעבודת הוועדה. לא מתקבל על הדעת.
תשובות שאני מבקשת לקבל עליהן מידע: מי הארגונים שמהם אתם מקבלים מידע בארץ ובחו"ל, מי הארגונים שאליהם אתם מעבירים כסף, האם יש איזה שהיא הצלחה ל'קלע שלמה' ובמה היא אמורה לבוא לידי ביטוי, מה הולכים להיות המדדים להצלחה שלהם, שלפיהם אתם החלטתם להעביר לחל"צ 150 מיליון שקלים בשנה מכספי ציבור, מיהם הגופים שהולכים לתרום לחל"צ שנמצאים איתם עכשיו בדיונים ומי כבר הסכימו על תרומה ובאיזה סכום. פירוט תקציבי מלא שלכם, גם הכסף שקיבלתם - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
המשרד תפח בפי שניים מהפעם הקודמת שדיברנו על הנושא הזה, כמה מעובדי המשרד התקבלו בפטור ממכרז וכמה במכרז ובאיזה תחומים.
סקירה תקציבית מלאה ומפורטת על כל שקל שקיבלתם וגם על ההרשאות להתחייב, מה קרה, כמה כסף יצא, כמה כסף נכנס, כמה כסף אמור לצאת עד סוף 2018 ומה התכנון ל-2019, וכמובן על כל השנים הקודמות. לא קיבלנו על זה גם מידע, מ-2016 אתם מקבלים תקציבים.
את כל הפניות, 19 הפניות שקיבלתם לגבי חופש מידע, בבקשה תפרסמו את התשובות. גם תשלחו לוועדה וגם תפרסמו את זה באתר שלכם, שאני באמת מברכת על קיומו, ובאתר של הרשות לחופש המידע במשרד המשפטים.
כמה התקשרויות יש לכם ובאיזה סכומים, מה הסכום הכללי של ההתקשרויות הגלויות ומה הסכום של ההתקשרויות הסמויות, החסויות.
עניתם על זה בערך, אבל אני רוצה לקבל את התשובה הזו יותר רשמית ובכתב, האם ישנם ארגונים שהיו ברשימות השחורות ויצאו מהן. אם אין כזה דבר, אפשר להסיק מזה שגם אם הזמרת לורד תחליט עכשיו שהיא כן רוצה להופיע בארץ והיא כבר לא מסכימה לבקשת ה-BDS אז לא נכניס אותה לארץ בגלל שהיא תמיכה בעבר בפעילי BDS.
ליאור חיימוביץ
¶
לא, אבל חשוב להדגיש בעניין ארגונים, ארגוני BDS אלה ארגונים שמוקמים בדרך כלל למטרת קידום אחר, הארגון לא יכול לצאת - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא עמדתם בתבחינים של עצמכם וקרסתם בצורה מביכה, במקום ללמוד את הלקח ולחזור עם חישוב מסלול מחדש אתם עכשיו מסבירים לנו מה לורד תעשה.
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה צריך להיות הישג שלכם, ליאור. אם ארגון תמך ב-BDS והיום הוא לא תומך ב-BDS אתם צריכים לקחת את זה כהישג שלכם. אני לא מבינה למה השאלה הזאת כל כך מטרידה אתכם. תנו ארגון אחד שחזר בו מהתמיכה.
ליאת גלזר
¶
זה לא שה-BNC, הארגון שהוליד את תנועת החרם, מחר יחליט שהוא עובר לעסוק בגידול ארנבים. זה לא, זן מהות הארגון. ארגון זה ארגון - - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
אבל ניסית להציג פה, ליאת, קודם דבר אחד שממש התעקשתי, כי רציתי להוציא משהו, איזה שהוא הישג, אמרת שיש רשימות שבעבר עסקים ישראלים הופיעו בהם לשלילה והיום מופיעים לחיוב, לא הצלחת לתת לי דוגמה של רשימה אחת. באמת. אז בבקשה תמצאי את הדברים, אנחנו מנסים לגרד מכם איזה שהם הישגים, משהו שאתם יכולים לציין כפעילות שהמשרד הצליח בה בכל השנים האלה ושהייתה שווה את הכסף של הציבור שלא הלך לבתי חולים בזמן הזה ולא הלך לתחבורה ציבורית. אז, בבקשה, תנסו להביא את ההישגים.
ליאור חיימוביץ
¶
אני מזכיר בנושא הזה שמנכ"לית המשרד וגם השר, כשהיו פה, הבהירו שניתן לפרט את כל הישגי המשרד בצורה גלויה בוועדה הרלוונטית שאחראית על המשרד - -
היו"ר סתיו שפיר
¶
ישבנו בפגישה עם השר ועם המנכ"לית, פגישה דיסקרטית, שלא יצא ממנה שום דבר לתקשורת, אני יכולה להגיד מה לא היה בה, לא שמעתי שם על הישג אחד. אבל אולי גם זה דיסקרטי ולא צריך להגיד את המשפט הזה.
ליאור חיימוביץ
¶
בוועדה שהמשרד מדווח אליה, שהיא ועדת חוץ וביטחון, בהתאם לתקנון הכנסת, אפשר לפרט את כל ההישגים.
היו"ר סתיו שפיר
¶
- - על אותם ארבעה עמודי תווך שהמנכ"לית מפרטת אותם בכישרון רב, לא צוין שם הישגים של המשרד. אין לכם מה לא - - - הישג אחד גלוי בטוח יש לכם. חייב להיות משהו, אחרת לא יכול להיות שהכסף הזה הולך לחינם, לא הכול דיסקרטי.
ליאור חיימוביץ
¶
גברתי לא יכולה להגיד שהיא לא מקבלת תשובות ואז להגיד שכשהיא מקבלת תשובות אז הדיון מיותר.
היו"ר סתיו שפיר
¶
אם אי אפשר על דבר אחד להגיד שהמשרד הזה עשה בכל הכסף שהוא שפך, אז זו בושה גדולה לזה שהכסף הזה מועבר אליכם.
היו"ר סתיו שפיר
¶
לא הוצג פה שום דבר ועד שלא יוצג פה הישג אחד, אני מבקשת, עדיף לכם לשמור על זכות השתיקה, באמת.
מי הם הגופים או כלי המידע שאתם משתמשים בו כדי להבין אם אישיות מסוימת היא פעילה פוליטית או לא, האם אתם משלמים לגופים גם בחו"ל כדי שיבדקו את הארגונים, מיהם הגופים האלה, למה צריך להוציא למיקור חוץ את המחקר לגבי ארגונים אם יש אנשים שעושים את זה במשרד החוץ.
רשימת התקשרויות. כל הכסף שעובר לחברות חיצוניות ולחברות ייעוץ, כולל החברה - - - שום דבר לא מופיע בדף ההתקשרויות, החברה שאתם משתמשים בה כדי להבין איך אתם מודדים את עצמכם. אין, זה לא דבר סודי, לא תוכלו לשכנע אף אחד שזה דבר סודי.
היו"ר סתיו שפיר
¶
זה הדבר האחרון, המידע האחרון שפורסם. העברתי לכם אותו, לא נמצא שם. תעבירו לי בבקשה את המידע.
היו"ר סתיו שפיר
¶
עוד דבר, למה התורמים של 'קלע שלמה' הם אותם תורמים של 'אם תרצו'? נאמר על ידכם שזה לא קשור בין זה לבין המיזם של המשרד, אז מה היה המיזם הקודם והאם בדקתם את זה ומה קרה בין הרגע שהחלטתם ליזום את הקמתה של החל"צ לבין הרגע שבו אשכרה בוצעה ההתקשרות הרשמית. איך יכול להיות שהיא עסקה במיזמים אחרים ומה הם אותם מיזמים?
כל החסויות שהועברו לתקשורת, חסויות וכספי פרסום, גם דרך לפ"ם וגם באמצעות חסויות לכלי תקשורת מסחריים ועצמאיים. לאיזה כלי תקשורת, באיזה סכומים לאורך כל השנים שהמשרד הזה קיים ובתמורה למה.
זהו, בינתיים. אני מבקשת לקבל את כל התשובות האלה בתוך שבוע ימים בלבד, בכתב, ואנחנו נקיים על זה דיון המשך כשבדיון הזה לא נוכל להכניס בכותרת את כל הדברים. כל השאלות האלה יישאלו גם בדיון ההמשך, אז בבקשה תתכוננו לזה.