פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
21
ועדת החוקה, חוק ומשפט
15/10/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 682
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, ו' בחשון התשע"ט (15 באוקטובר 2018), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/10/2018
צו המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תחולה לגבי אגרות רישיון רכב שנתיות שמוטלות מכוח פקודת התעבורה), התשע״ט-2019
פרוטוקול
סדר היום
הצעת צו המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תחולה לגבי אגרות רישיון רכב שנתיות שמוטלות מכוח פקודת התעבורה), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
מרב זוהרי
ענת הר אבן
אושרת דיין אליהו
שמרית רגב
ישי בן אלי
–
–
–
–
–
מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יועמ"ש, רשות האכיפה והגביה, משרד המשפטים
ממונה ייעוץ משפטי, רשות האכיפה והגביה, משרד המשפטים
דוברת, רשות האכיפה והגביה, משרד המשפטים
חשב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ליז אהרונוב - ראש תחום כספים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה מרים ראובני
אלי מורגנשטרן
–
–
סגנית היועמ"ש, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
רפרנט תחבורה באג"ת, משרד האוצר
יהודה גוטמן - אזרח
שגיא אהרון - שדלן/ית (קונטקטי בע''מ), מייצג/ת את איגוד חברות הביטוח בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
הצעת צו המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תחולה לגבי אגרות רישיון רכב שנתיות שמוטלות מכוח פקודת התעבורה), התשע"ח-2018
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט בנושא הצעת צו המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תחולה לגבי אגרות רישיון רכב שנתיות שמוטלות מכוח פקודת התעבורה), התשע"ח-2018. צהריים טובים לחברי הכנסת, אנשי הממלכה, הגופים האחרים שנמצאים פה, בפרט מי שמייצג את עולם התקשורת, כולם ברוכים. בבקשה.
תמי סלע
¶
נזכיר שאנחנו בדיון שני על צו שהוא לפי חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות, והמטרה של הצו היא להסמיך את המרכז לגביית קנסות לגבות סוג מסוים של חובות, שהוא אגרות לרישוי רכב. היו כמה נקודות שעלו בדיון הקודם ושאלות שעלו בעקבותיו, הן היו בתכתובת מייל ואני מציעה שנפתח אותן ונציג בדיון את ההתייחסויות.
נקודה מרכזית שעלתה פה הייתה שמדובר גם על חובות שהתגבשו לפני החוק. הצו יאפשר שהמרכז יגבה את החובות האלה מיום פרסומו של הצו, אבל דובר על חובות שכבר התגבשו שלוש שנים קודם לכן. עלתה כאן טענה שזה מהווה שינוי מדיניות גביה, בפרט ככל שמדובר באנשים שלא שילמו את רישיון הרכב בגלל שהרכב מושבת, לא בשימוש. אז נקודה אחת הייתה שמוצדק יותר לאפשר את הגביה מכאן ולהבא, תוך שהם באמת מבהירים את השינוי ואת האפשרות לאנשים שכבר לא משתמשים ברכב להודיע שהרכב מושבת. זה דבר אחד.
גם לגבי הפרוצדורה עצמה של ההודעה על השבתה – זה עלה פה בקטנה ויותר בהתכתבויות – היום זה דורש הגעה למשרדי רשות הרישוי ויש היום במשרדי ממשלה ושירותים מערכת של הזדהות ממשלתית מקוונת שכן מאפשרת לבצע זאת. שוב, זה לא חלק מהצו אבל זה עלה כחלק מהפרוצדורה מול אנשים שלא משתמשים ברכב, עד כמה בקלות הם יכולים לבוא, להודיע, להזדהות ולבצע את ההליך הזה ואז להימנע מתשלום של אגרות כשהרכב לא בשימוש. אני חושבת שאלה הדברים העיקריים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, הדבר העיקרי מבחינתי הוא בכלל לא קשור לזה. הדבר העיקרי בעיני הוא – אתם מדברים על אגרה, משרד התחבורה, אני מדבר על כך שסיכנתם את מדינת ישראל באופן הכי מטורף שרק אפשר. הרי אם אתם רוצים אגרה, אתם יוצאים מתוך הנחה שהרכב הזה פעיל, לא הושבת – כי אם הוא הושבת אתם מסכימים שאין מה לשלם אגרה – אתם חושבים שהרכב הזה פעיל, אז שלוש שנים אדם נוסע עם רכב שאין עליו טסט, כי אי אפשר לעשות טסט בלי ששילמו אגרה, אין עליו כנראה גם ביטוח, אין כלום, אף אחד לא בודק את ההיתכנות שלו. מסה כזאת גדולה של אנשים שמסתובבים בכבישי הארץ – הפקר. איך זה יכול להיות? אני לא מדמיין לעצמי. על כמה רכבים מדובר?
תמי סלע
¶
הנתונים שהועברו לנו לגבי החייבים הם 180,000 חייבים וחוב של 360 מיליון שקלים, כשמדובר על שלוש שנים.
תמי סלע
¶
2% שלא משלמים ויש כ-3.5 מיליון רכבים. אנחנו לא יודעים בכמה מתוכם הרכב נמצא על הכביש, בשימוש, וכמה הוא בהשבתה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רק אסיים את השאלה. אני אומר שיש 60,000 רכבים, לפי השיטה שלכם, שאם אנחנו רוצים שהם ישלמו אגרות זאת אומרת שאנחנו מסכימים שהרכבים האלה קיימים ולא הושבתו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז 60,000 רכבים נוסעים על הכבישים בלי טסט, בלי ביטוח, אף אחד לא יודע אם הרכב כשיר או לא. איך אתם, משרד התחבורה, חיים עם זה? איך אתם ישנים בלילה עם דבר כזה? אלא אם כן, אתם יודעים שהרכבים האלה כנראה הושבתו ועכשיו אתם רק מחפשים מקור להכנסה נוספת – לא אישית את, אני מתכוון, אלא משרד התחבורה, את כמייצגת.
חוה ראובני
¶
אני רוצה להסביר, אם תרשה לי, בכמה משפטים, אני לא אאריך. 60,000 כלי הרכב האלה שמדובר עליהם - - -
תמי סלע
¶
זה מספר החייבים. נגיד שהחוב שלהם הוא 2,000 – זה על פני שלוש שנים אבל החייבים הם אותם חייבים.
חוה ראובני
¶
אנחנו לא יודעים אם כלי הרכב האלה נוסעים או לא. אף אחד לא מדווח לנו אם הוא מתניע ונוסע או שהרכב עומד על לבנים. יש אפשרות כזאת. אם הוא הודיע לנו הוא לא מחויב. אנחנו נמצאים במצב שיכול להיות שהוא מושבת בפועל אבל משפטית הוא לא משובת. אנחנו לא יודעים שהוא מושבת ולכן מבחינה משפטית, גם אם הוא בפועל, כאמור, מושבת ולא נוסע, הוא מחויב בתשלום אגרה. אנחנו דורשים את זה לא בגלל שאנחנו מניחים שהוא נוסע, אלא בגלל שיש לנו חובה לדרוש את זה מכול רכב שלא קיבלנו לגביו באופן אקטיבי הודעת הפסקת שימוש.
לגבי הנסיעה, ברור לחלוטין שחלק משמעותי מהמניע – אדוני יכול להשתכנע יותר או פחות – לעשות את הפעולה שעכשיו אנחנו נמצאים בה הוא לגרום למצב שהרכבים: או יעשו טסטים, ישלמו וייסעו תקינים, או שיורדו מהכביש ולא נמצא מין מצב ביניים כזה שיש כלי רכב שאולי אינם תקינים, לא שילמו אגרה, לא עושים טסטים ומצבם לא ידוע. אני מבקשת לציין שבסופו של דבר לנסוע עם רישיון רכב לא בתוקף, בין מבחינת אגרה ובין מבחינת טסט, זו עבירת תעבורה. כאשר עוברים את השנה זו העמדה לדין ומשטרת ישראל אמורה לבדוק. היא עוצרת מאות-אלפי מכוניות בשנה לבדיקה ורואה אם הרישיונות שלהם תקפים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני הייתי משרד התחבורה או משטרת ישראל, לא חשוב לי, במקום לבוא לפה, לוועדה, לדפוק על השולחן ולהגיד: רבותי, הם צריכים לשלם אגרה, לא שילמו לנו אגרה, הייתי אומר: זה ה-peanut, זה כלום. נכון שזה כסף. אני הייתי דופק על השולחן ואומר: רבותי, נוסעים כאן 60,000, או 180,000, רכבים שמסכנים את ביטחון הציבור, נוסעים בלי טסט. זה לא רק טסט, יכול להיות שהרכב בכלל לא כשיר כי אי אפשר לעשות טסט בלי ששילמו את האגרה. זו סכנת נפשות לכולם. זו הנקודה המרכזית שהייתה צריכה לזעזע את אמות הספים – איך כזאת מסה אדירה של רכבים נוסעים בלי טסט, בלי ביטחון, עם סכנה אדירה לציבור. מה אתם באים אלי עם הנושא של האגרה? בסדר, זה חשוב, אבל זה כלום ביחס לסכנה העצומה שיש לציבור.
מה אני מסיק מזה? א', אני מסיק מזה שאם לא באים בטענה הזאת ולא זועקים, המשטרה ומשרד התחבורה, שהם לא יכולים לישון בלילה בגלל הסכנה, אלא באים לדבר אתי רק על האגרות, שאתם יוצאים מתוך נקודת הנחה שהסכנה באמת לא קיימת. סכנה לא קיימת יכולה להיות רק במצב אחד, שאתם מבינים שהרכב מושבת, ואז אתם באים ואומרים: אם הוא מושבת והם לא דיווחו יש לנו הזדמנות ליצור עוד מקור הכנסה – שאולי זה בסדר, אבל זה ליצור עוד מקור הכנסה. את מבינה מה שאני אומר?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כי אני לא קולט איך יכולה להיות מסה כזאת של רכבים שנוסעת על הכבישים. אם יש, אני אומר, אני לא ישן בלילה עכשיו. מאז שדיברנו בישיבה הקודמת ושאלתי את השאלה, אני לא ישן בלילה. כל רכב, אם הוא לא עבר טסט, לא בדקו אותו, אני לא יודע אם הגלגלים שלו בכלל מכוונים, אם הוא ראוי, אם יש לו ברקסים, כי הוא לא עבר בדיקה, לא עבר כלום – וזה רכב ישן בדרך כלל, אז אם הוא לא עבר זה עוד יותר מסוכן. איך אנחנו יכולים לישון בלילה כך? מאחר ויש לכם את השמות של האנשים – נכון, יש לכם?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לכם, אז מה היה צריך לעשות? ללכת לבדוק אם האנשים האלה עבריינים, נוסעים על הכביש עם רכב שמסכן את כל הציבור. מה, אנחנו רוצים לחכות שתהיה תאונה ואז יבדקו שפשוט הרכב הזה שלא עצר באדום לא עצר באדום מסיבה פשוטה, כי אין לו ברקס, ואין לו ברקס כי הוא לא עבר טסט? לבדוק את זה זה מה שמעניין אותי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
גם מבחינה הגיונית, ברגע שאדם משלם אגרה הוא כבר מרגיש כאילו כבר חצי מותר. אם בן אדם יודע שמשיקוליו שלו הוא השבית כרגע את הרכב – הוא עדיין לא משבית אותו עולמית, הוא עדיין לא בא ואומר: אני הולך לזרוק אותו – התפר הזה נפגע. יש באמת טעם לפגם שאתם מתמקדים כרגע בקטע של – ואני לא מייחס את זה כמובן לך, אנחנו מכירים מוועדת כלכלה, יש לנו הרבה מאוד שעות - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בסך הכול גם האגרה הזאת מגיעה עם הרישיון. זה בא ביחד. זה חלק אינטגרלי מהרישיון. אם אין רישיון לרכב אין שום סיבה לשלם גם את האגרה. אם אתם רוצים סתם לבוא ולהתמודד עם הבעיה הזאת בכלל, כדי לגרום לאנשים אולי לגרוט את הרכבים יותר, תבואו עם תוכנית רחבה יותר. אל תתפסו רק את הקנסות ואת הדבר שיותר קל לכם לעשות כי זה גורם נזק לאנשים וזה לא צריך להיות כך.
חוה ראובני
¶
תרשה לי, אדוני, אתה מכיר אותי, אני לא מאריכה ואני משתדלת גם להשיב לעניין. הנושא שנמצא פה על השולחן, שזו סמכות הוועדה וזה הנושא שהבאנו לפה, הוא הנושא של הגביה. זה לגמרי לא הנושא היחידי בהקשר הזה. חבר הכנסת אשר מכיר, בוועדת הכלכלה – שזה הפורום שבו אנחנו באים עם חקיקת התעבורה – שם אנחנו מדברים על ענישה, על סנקציות, על הטלת קנסות, על הזמנה לדין, על נקודות, על העבירות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חוה, אם הייתם באים אלי והייתם אומרים לי: הנה, אדוני, אנחנו באמת כל כך מודאגים שעשינו בדיקה, מצאנו שמתוך ה-60,000 או ה-180,000 "איקס" אנשים נוסעים בלי רישיונות, בלי טסט, אנחנו מטפלים בהם ועכשיו יש לנו תוספת, שאנחנו רוצים שהם ישלמו את האגרה – הייתי עושה את זה בחפץ לב ובהבנה גדולה. אבל לבוא רק על האגרה – ואני לא חושב שפניתם למישהו על עצם העניין שנוסעים כאן רכבים שמסכנים את הציבור בצורה כל כך נוראה – זה לא יכול להיות. אני מרגיש שאני דן בפיצ'יפקס, כשהנושא עצמו, סכנת הנפשות, עומד לנגד עינינו. זה לא יכול להיות.
חוה ראובני
¶
לשולחן הזה הבאנו את מה שמצריך את השולחן הזה. במקומות אחרים, בזירות אחרות, בכלים אחרים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני אגיד לך – אני לא רוצה להגיד לך – שעשיתי בדיקה בכל הוועדות וכולן אמרו לי שמעולם לא הביאו להן נושא שאומר ש-180,000 כלי רכב נוסעים בלי טסט, בלי כלום? יש סכנת נפשות לציבור וצריך לדפוק על השולחן, לעשות עיכוב קריאה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לומר לך שבמסגרת כמעט 30 דיונים שהיו בוועדת כלכלה בנושאי תחבורה, בטיחות בדרכים והכול, הנושא הזה לא עלה אפילו פעם אחת על השולחן, לא על ידי המשטרה ולא על ידי משרד התחבורה.
חוה ראובני
¶
לפני שנה וחצי בערך העלינו את הקנס בוועדת הכלכלה על נסיעה ברכב בלי רישיון בתוקף. זה דבר שעשינו בוועדת הכלכלה לפני שנה וחצי, אז זה לא שלא עשינו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל, חוה, יש לך רשימה של שמות האנשים שעליהם מדובר שהיה להם רכב והם לא שילמו אגרה. אתם צריכים לבוא ולהגיד לי: תראה, סטטיסטית, אנחנו, המשטרה, משרד התחבורה, מתוך 180,000, או ה-60,000, היינו אצל 20,000 והורדנו אותם מהכבישים בגלל שהם נוסעים בלי רישיונות. אתם לא צריכים בשביל זה שום ועדה. הם נוסעים בלי רישיון, נוסעים בלי טסט - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם נוסעים בלי טסט, הם נוסעים בלי כלום – הורדנו אותם מהכבישים. הייתי אומר: וואו, כל הכבוד, כי הרי יש לכם את השמות, אתם לא צריכים ועדות, אתם לא צריכים כלום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ואז, אם היית באה ואומרת לי: ניסן, תשמע, ל-20,000 האלה שכבר תפסנו שהם נוסעים על הכביש, עשינו מה שעשינו אבל חוץ מזה אנחנו רוצים גם לחייב אותם בתשלום אגרה, זה משהו אחר לחלוטין.
חוה ראובני
¶
יש לי את הסמכויות שלי, אני לא יכולה לעשות ולמלא את כל התפקידים. אני הרגולטור, אני שולחת להם רישיון, אני שולחת להם תזכורת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל מי מנהל את הדבר הזה? קח לדוגמה, אדוני היושב-ראש, שלילת רישיון, כשאנשים שנמצאים בשלילה יש מעקבים האם הם נוסעים או לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נעביר זה סיפור נפרד. רגע. העברתם למשטרה שמות של 180,000 אנשים שאצלנו חשודים ברמה מאוד גבוהה שהם נוסעים על כבישי ישראל בלי טסט, בלי רישיונות, בלי כלום, מסכנים את הציבור בכל רגע ורגע? גוואלד, צריכים לעצור את הכול. זו סכנת הנפשות הכי גדולה שיש. הוא לא יעמוד בעצור לא בגלל שהוא עבריין, בגלל שהברקס שלו לא עוצר כי הוא לא עבר טסט. לא עשיתם את זה.
ישי בן אלי
¶
רק שניה, אני רוצה לתת איזושהי סקירה קצרה, בבקשה. בבדיקה שעשינו מצאנו 220,000 רכבים שלכאורה נוסעים בלי ששילמו את אגרת הרכב, חובות שהצטברו ל-620 מיליון שקל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אל תגיד "לא בלי ששילמו את האגרה", תגיד: "בלי שיש להם טסט". זה שהם לא שילמו את האגרה זה משהו צדדי.
ישי בן אלי
¶
מבלי שיש להם טסט, נכון מאוד. אנחנו יותר ממסכימים, הרבה יותר ממסכימים. זה נכון מאוד. פנינו לכל אותם אנשים שלכאורה נוסעים ברכב ללא ששילמו. עד היום, בסביבות 10,000 באו והסדירו את חובם ועוד 28,000 בעלי רכבים באו והורידו את הרכב. יכול להיות שיש חפיפה גם.
ישי בן אלי
¶
28,000 בעלי רכבים הורידו את הרכב. פנינו בשלב זה רק ל-125,000 ויש מכתבים שמחכים לעוד 60,000.
ישי בן אלי
¶
שנה, שנתיים או שלוש. הם חייבים שבע, רובם חייבים שבע שנים, אנחנו מראש פנינו רק לשלוש שנים או פחות, לפי העניין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא מבין. זה שבא ושילם לך את הכסף – מבחינתך הוא צדיק יסוד עולם, הוא בין ל"ו צדיקים. נסע, סיכן את מדינת ישראל, בלי טסט, בלי רישיון והוא ל"ו צדיקים עכשיו. איך אתה מקבל את הכסף בכלל?
ישי בן אלי
¶
אתה צודק. אנחנו נעביר את כל הקובץ של האנשים, אנחנו נדרוש מהמשרד שיעביר לידי משטרת ישראל את כל הקובץ של האנשים, הן ששילמו ולא עשו טסט והן שלא שילמו ולא עשו טסט. אם לא נעשה את הסדר היום, לא נדע. כלומר, המצב יכול היה להימשך – איך המנכ"לית אמרה לי? 40 שנה אף אחד לא עשה כלום – כמו שהוא היה עד היום. אנחנו רוצים להסדיר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
למה לא העברתם עד היום? למה באתם לפה, ואנחנו כבר יושבים ישיבה אחר ישיבה – למה לא העברתם? זה הדבר הכי פשוט. דבר ראשון. גוואלד. סכנת נפשות. קודם כל הייתם צריכים להעביר את זה בכלל.
ענת הר אבן
¶
ישי, לפני שהוא היה חשב של משרד התחבורה הוא היה חשב שלנו. במשרד התחבורה הוא אמר: איך זה לא מטופל? זה הסיפור.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
היושב-ראש, למה אתה בא אליו בטענות? הוא מהכובע של החשב. לא סתם החשב נמצא פה. כל התהליך התחיל מהסתכלות של החור של הגרוש, מהכסף, לא מהסתכלות על הצורה הבטיחותית של הבעיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורי, כשלא היית הסברתי – אני מלמד עליהם זכות, צריכים ללמד עליהם זכות הרי – שהם לא באו בכובע אחר, רק בכובע הזה, כי הם באמת יודעים שהרכבים האלה לא נוסעים על הכביש, אז ממילא אין סכנת נפשות. אלא מה? עכשיו יש להם בעיה רק של כסף אז הם באים לבקש את הכסף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עכשיו אנחנו יודעים על מה אנחנו דנים – על אנשים שלא משתמשים ברכב כבר שלוש שנים. אנחנו רוצים לבוא ולהגיד: נכון, אתם לא משתמשים ברכב, אבל אגרה תשלמו, למה? כי לא הפקדתם את הרישיון איפה שצריך. אם זה הדיון אז הדיון הוא שונה לגמרי ממה שהוא עכשיו.
ישי בן אלי
¶
אני אחלק את זה. יש כנראה ארבעה סוגי אנשים: יש את האנשים שלא שילמו ויודעים שהיו צריכים לשלם והשתמשו ברכב - - -
ישי בן אלי
¶
יש את האנשים שלא שילמו ולא נוסעים ברכבים, ויש את האנשים שלא שילמו והם תמימים, הם נוסעים באוטו והם טועים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא מכתב, אבל הוא לא יודע שהוא צריך לבוא? יש מישהו במדינה שיש לו רכב הוא חושב שהוא לא צריך להעביר אותו טסט?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
רגע, יש לך את הנתון? כמה מתוך 10,000 האלה ששילמו הגישו הצהרה עכשיו שהרכב לא בשימוש?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
סלח לי, הנושא של בטיחות ברכב וכו' – הרי תבין שאם הוא לא עוצר באדום בגלל שהברקס לא עובד, זה לא רק שהוא מסכן מישהו אחר, הוא גם מסכן את עצמו, את המשפחה ואת הילדים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה חושב שהוא לא יפגע בעצמו? מי אמר שדווקא השני יפגע? אם הוא יעבור באדום ויתקל במשאית אז הוא לא יישאר בחיים, לא השני.
ישי בן אלי
¶
אנחנו מסכימים לגמרי. מה שאנחנו רוצים זה לעשות סדר, ולבקשתכם, גם בלי לפגוע באנשים שלא נסעו ברכב. אנחנו ניתן תקופה שבה אנשים יוכלו לבוא ולהצהיר שהם לא נסעו ברכב, מי שיבוא ויצהיר, בלי שהוא יצטרך להביא מסמכים – אנחנו ננסה לבדוק את זה אחר כך, אני לא בטוח שנצליח – ויוריד את הרכב מהכביש, לא יצטרך לשלם את האגרה.
ישי בן אלי
¶
ניתן תקופה כזאת. בזמן הזה גם כל מי שישלם לא יידרש לשלם את הריבית ואת ההצמדה. זה גם קיים היום וזה יהיה קיים גם עד סוף התקופה הזאת. אנחנו ניתן עוד תקופה של ארבעה חודשים – אני חושב שזה הרבה זמן – לבוא להצהיר, להסדיר וכו'. אחרי שהתקופה הזאת תיגמר, מי שלא עשה את זה, סימן שהוא כנראה נוסע ברכב, לא שעה לבקשותינו המוצדקות לשלם אגרה רק לשלוש שנים, כנראה שרובם עושים את זה קצת יותר, ואנחנו רוצים להעביר את החובות האלה על מנת לשמור על הבטיחות של כולנו, אחד, לרשות האכיפה והגביה, שניים, למשטרת ישראל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוא נניח נתחיל עם זה. אתם אומרים שייצא מכתב לכולם, שבמכתב הזה יגידו: רבותי, בשלוש השנים האחרונות לא שילמתם אגרה, אם הרכב שלכם לא היה בשימוש תודיעו לנו ואתם פטורים, לא צריכים להוכיח, לא כלום.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
שלום, צהריים טובים, אני מתנצלת מאוד על האיחור. אם יורשה לי, רק שאלת הבהרה: מה זה אומר – שאנחנו פוטרות את האזרחיות והאזרחים עכשיו מהצורך להודיע על הוצאת הרכב משימוש?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו רוצים לדעת איך הם מודיעים, מה אנחנו מבקשים מהם, מה הצורה. היום, כדי להודיע צריך להגיע פיזית, לעמוד בתורים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בואו ננתח את זה אתו. אני רק רוצה להגיד למרב, שהצטרפה אלינו, שהשאלה המרכזית היא לא זו של הכסף, השאלה המרכזית היא שהאנשים האלה שלא שילמו אגרה גם לא יכולים לעבור טסט. זאת אומרת שיש 180,000 רכבים, מבחינתם, שנוסעים על כבישי ישראל בלי טסט, בלי כלום, מסכנים את הביטחון של כולם. זה הדבר המרכזי, לא הכסף. מה אתם מדברים אתי על כסף? טפלו בזה. יש לכם את השמות של האנשים. איך זה שלא בדקתם? זו השאלה המרכזית והיא כרגע בצד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, אמרתי שאם הם לא באים בנושא הזה, אז או שרק עכשיו הם מתחילים לעשות סדר, או שהם מניחים שבאמת הרכב הזה לא נסע. אבל בוא נלך לשיטתך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל, אדוני היושב-ראש, אחת האינדיקציות – אני אומר את זה גם לחברת הכנסת מרב מיכאלי –כשקיבלנו את הנתון הזה בפעם הקודמת, היא שרוב הרכבים הם רכבים ישנים, רובם מעל 17 שנה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז ממה נפשך? או שהוא לא נוסע עליו – ואם הוא נוסע עליו זו סכנת נפשות פי אלף יותר גדולה. יש את השמות של האנשים, צריכים רק לבדוק, המשטרה או מישהו, שם שם.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
180,000 ואין שום נוהל שנגיד פעם בשנה, או פעם בשנתיים, פעם בתקופה מסוימת שבודקים, מה קורה עם מכוניות שלא שילמו עליהן את הרישוי?
ישי בן אלי
¶
הנוהל אומר שנשלח לך מכתב שאתה צריך לעשות טסט. אחרי שלא שילמת את הטסט, חודש אחרי שלא תשלם ישלח לך מכתב נוסף שיגיד לך: אדוני, לא עשית טסט על הרכב ולא שילמת את האגרה, אנא פנה, תעשה טסט ושלם את האגרה. לא עשית את זה, אחרי עוד חודשיים או שלושה, אני לא זוכר, שוב ישלח אליך מכתב ושוב יתזכר אותך.
תמי סלע
¶
אבל המכתב צריך גם להדגיש אם הרכב יצא משימוש כי זה לא היה. באגרת הרישיון רק היה כתוב שהשימוש ברכב מחייב טסט וזהו.
ישי בן אלי
¶
כל אלה שלא יעשו את זה, לבקשת הוועדה – ואני אשמח שהוועדה גם תכתוב את זה בהחלטה – אנחנו נעביר: אחד, למשטרת ישראל, על מנת להגיד שלכל האנשים האלה, לפי מה שידוע לנו, יש רכבים על הכביש והם נוסעים בלי שהם עשו טסט; שניים, נעביר להמשך טיפול לרשות האכיפה והגביה, שתחילת הטיפול שלה הוא עוד שני מכתבים נוספים, אני מזכיר, איתור ושני מכתבים נוספים, שגם יתזכרו אותו: אדוני, תעשה את הטסט, שלם את האגרה. כלומר, האזרח יקבל חמישה מכתבים לפני - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה רגע לסכם את ההצעה שאתם מציעים. נעזוב רגע את הנושא של הביטחון בנסיעה על הכבישים וכל זה, בואו נדבר על החלק הכספי. אתם אומרים שמוציאים מכתב ל-180,000 האלה ואומרים בו: רבותי, לא שילמתם אגרה, אם אתם נוסעים ברכב, נא לשלם את האגרה, אם אתם לא נוסעים ברכב, תודיעו לנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, תצהירו. אם הוא כותב לכם: אני לא נוסע ברכב, הוא פטור ולא צריך לשלם שום אגרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא משנה, אם הרכב היה על הכביש, לא שהוא עמד ליד הבית ושימש מחסן לכל מיני דברים. זאת אומרת שבאופן תיאורטי, האנשים האלה, אם הם באמת לא נסעו, מספיק שהם יודיעו לכם שהם לא נסעו ואתם מקבלים את זה בלי הוכחות ובלי כלום. זה אחורה.
ישי בן אלי
¶
נכון. אני רק אגיד שאם גיל הרכב מעל 15 שנה אז הוא רק מצהיר ולא צריך כלום. 15 שנה מהיום, לא מלפני שנתיים, שאז שלחנו את המכתבים.
ישי בן אלי
¶
אם זה 10 שנים אז נצטרך שהוא יחתום על ההצהרה עם עורך דין ואני אסביר גם למה. זה לא הגיוני, אז אנחנו באים לקראתו ואומרים לו: למרות שלפי חוק לא באת והצהרת, והיית צריך, אנחנו נמחק לך את החוב, אבל לפחות את ההצהרה תעשה בפני עורך דין, כי רכב שגילו – אני רק מזכיר לוועדה שרכב שעבר תאונה והוא טוטלוס, או נגנב, או נמכר וכו', נמחק לגמרי. מדובר על בן אדם ששם את הרכב ועשה ממנו עציץ, או גרט אותו, או מכר אותו לחלקים, ולא בא להצהיר – שזו דרישה, לדעתי, מאוד-מאוד בסיסית מאזרח. תחשבו, אני מעביר רכב למישהו, מחר הוא ייסע אתו, יעשה נזקים וכו', ואני - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
חבל שלא הבאנו לכאן את איגוד המוסכים, הם יגידו לך כמה רכבים בני 10 שנים מושבתים לגמרי בגלל חלקים שחסרים, בגלל תאונה עצמית שהוא גם לא קיבל דבר מהביטוח ולא קרה שום דבר. אם אין ביטוח מקיף אז נגמר הרכב, הוא לא מתקן אותו ונגמר הסיפור.
אלי מורגנשטרן
¶
אבל המוסכים גם מעדכנים את רשות הרישוי, כי הם לא יכולים להשתמש במנוע בלי לעדכן את רשות הרישוי אז הם חייבים לעדכן.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא אומר לו: את החלקים האלה אני אזמין לך, החלקים וכל מה שאתה צריך עולה לך כך וכך, בעל הרכב אומר: אל תזמין, תעזוב אותי וזהו.
תמי סלע
¶
גם אם לא אמרו את זה במפורש עד היום, מעתה יגידו. עד היום זה לא נאמר. היו שולחים את אגרת רישיון הרכב ורק כתוב - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, ברשותך, כי אני תכף צריכה ללכת לישיבת סיעה. אני אגיד את זה כך: ראה, אדוני, אתה יודע שמעבר לחברותי בוועדת החוקה וזה שאני משתדלת להגיע לכל דיון, הנושא הזה כמובן חשוב לי במיוחד משום שהוא נכנס בתוך המהלך הגדול שאני מובילה כבר כמה וכמה שנים, שאדוני שותף לו, באמת לצמצם, ובסופו של דבר לבטל, את השימוש בפקודת המסים (גביה) לגביה מינהלית, דרקונית, ארכאית. לכן אני מאוד מברכת על המהלך - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
מה שמבחינתי חשוב – שזה לא יקרה ושזה עובר לרשות האכיפה והגביה. אבל צריך להגיד שעצם זה שזו הסיבה שבגללה עכשיו אתם נדרשים בכלל לסוגיה הזאת של רכבים שכל כך הרבה שנים אתם לא יודעים מה קורה אתם, זה חמור מאין כמותו בעיני, באמת.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
וצודק אדוני שבאמת מדובר בפיקוח נפש. נכון שיש אחריות לאזרח ולאזרחית אבל צריכה להיות גם אכיפה. זה לא יכול להיות שאם לא הודעתי אז סבבה, 17 שנה האוטו שלי, אין לדעת, אולי מישהו משתמש בו ואולי לא.
ישי בן אלי
¶
אני מוכן לשלוח לכם מיילים שכתבתי בדיוק את זה ואני אשמח מאוד שהוועדה תנחה את משרד התחבורה – אני מזכיר שאני עובד משרד האוצר – ואנחנו גם נעשה את זה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, שחברת הכנסת מיכאלי לא תחשוב שאנחנו רק רוצים לפטור מזה. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שרוב הרכבים האלה הם רכבים ישנים והרכבים האלה לא על הכביש. זה לא ש-180,000 רכבים נמצאים ללא טסט. אנחנו לא חושבים שהמספרים האלה בכלל מעניינים. יותר מזה, אנחנו גם יודעים שהנוהג המקובל עד היום – זה לא רק שלא הייתה אכיפה – כולם יודעים, כל עם ישראל יודע שאם הרכב שלך לא עובד, אם קיבלת בגריטה והיה לך מבצע, קיבלת, אם לא קיבלת, אכלת אותה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא היה לי שום מבצע. הייתה תאונה עם האוטו, הוא הלך. אבא שלי הלך – כשאני עוד הייתי מזועזעת ראש מהתאונה – למשרד הרישוי, הודיע שהאוטו נפטר, מנוחתו עדן.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
היום לא הולכים להודיע מכיוון שאנשים אומרים לעצמם: הרכב שלי לא פעיל, זרקתי אותו, העברתי אותו, הוא לא על הכביש, אני לא חייב, מכיוון שדורשים ממך היום – ואנחנו רוצים לשנות את זה ואני חושב שחייבים לשנות את זה – בעידן הטכנולוגי של היום, לבוא למשרד הרישוי להודיע על כך שהרכב לא על הכביש. זה לא מציאותי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורי, מרב רוצה להדגיש לך שהנקודה המרכזית אצלה כרגע בדיון הזה, מעבר לנושא של פיקוח נפש וכל זה, שהיא שמחה שזה לא יגיע לפקודת המסים (גביה) אלא יהיה מבוצע על ידי - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
דווקא להפך, אני רציתי להגיד שמעבר לנושא של פקודת המסים (גביה) והגביה היותר שפויה וראויה, רציתי להגיד שזה פיקוח נפש והוועדה באמת חייבת לוודא שמשרד התחבורה עובר לנוהל שהוא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בואו נסכם את ההצעה שלכם ונראה אם אנחנו עומדים בה. ההצעה שלכם באה ואומרת – נעשה נקודה מהיום, מכאן ולהבא, אחר כך נדבר אחורה, זה מה שאני מקווה שיהיה מכאן ולהבא – ייצא נייר ברור ומובן לכל, תוך חודש, שבו מסבירים לאנשים: תדעו לכם, כך וכך, במידה ותחליטו להשבית את הרכב אתם חייבים לעשות כך וכך. תכף נראה מה אתם חייבים לעשות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא רק חוב, כל אדם היום שיגיע לעשות טסט על הרכב שלו, קנה רכב חדש וכו', יידע באופן ברור – שלא יהיה לו תירוץ והוא יוכל להגיד "לא ידעתי" – שאם הוא רוצה להשבית את הרכב זו זכותו, אבל הוא צריך או להפקיד את הרישיון במשרד הרישוי, או - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, עוד מעט נדבר על זה. אני אחזור על זה, אני רוצה קודם כל לראות את המבנה הכללי. צריך לעשות את זה ומכאן ולהבא אנחנו לא מאפשרים מצב של הצטברות של אנשים, שעוברת שנה ואנשים לא עושים, או שנתיים. לא מאפשרים יותר הצטברות של זה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא אחורה, על הקדימה. "לתשומת לבך" – אני מקריא מתוך רישיון רכב שהיום קיים – "רישיון הרכב תקף רק לאחר תשלום האגרה ועמידה במבחן כשירות". כאן צריך להיות המשך: לידיעתך, רכב שהפסיק להיות שמיש, חובה עליך להודיע למשרד הרישוי שאתה מפסיק שימוש, במידה ולא, אתה תהיה חייב בתשלום. אני מציע שגם בטופס של העברת בעלות שוב פעם נגיד לו: העברת בעלות, עכשיו יהיה לך טסט, תדע לך שאם - - -
חוה ראובני
¶
מי שקונה, לא קונה על מנת לא להשתמש ברגע זה והוא קונה רישיון רכב בתוקף. אין מה לכתוב את זה. גם הטופס הוא כזה קטן, אין מקום לעוד הודעות, כעובדה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז אני רוצה להגיד לך שאני מכיר הרבה אנשים – כנראה עו"ד ראובני קונה רכבים טובים – שקונים ביד שנייה ומתברר שקנו חתול בשק, ודווקא אחרי הקנייה, תוך חודש או חודשיים, מתברר להם שהם לא יכולים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו לא מדברים על אלה שיש להם חובות, אנחנו מדברים מכאן ולהבא, אנחנו רוצים שהם לא יוכלו להגיד בעוד שנתיים "לא ידעתי".
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה אירוע, העברת בעלות זה אירוע שמזכיר לאנשים, אנשים קוראים את מה שכתוב פה. אתם רוצים לא לכתוב? אל תכתבו. אם הבעיה היא הדיו של השורה הזאת, זה מאוד מכביד עליכם – אל תכתבו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רק רוצה להגיד לך, זה חשוב מאוד, הדבר הזה צריך להיות תנאי – אני אומר למשרד התחבורה: תפנו לחשבות עכשיו – חייבים לראות איך אנחנו מעבירים את ההודעה הזאת של הפסקת הרכב והוצאתו מרישיון, השבתת הרכב, בדרך דיגיטלית. היום אנחנו מתקדמים בכל הדברים על ידי ממשל זמין, לא יכול להיות שעם הדבר הזה צריך לבוא בפועל למשרד הרישוי. מי שיודע ומי שעובר את זה – זה שעות לחכות בתור. הם לא זמינים. בן משפחתי קנה רכב, הוא היה חייב להעביר את זה במשרד הרישוי ולא בדואר בגלל שזה היה רכב של נכה – אני גם לא ידעתי את זה – גם עם המידע שהיה באינטרנט הוא רץ ממקום למקום באזור גוש דן ולא הצליח. מכוני הרישוי שהוא היה צריך, שבסמכותם לעשות את זה – המידע אמר שהם פתוחים עד 16 והיו פתוחים עד 15:30, המידע היה לא נכון וכך הוא עבר ורץ באזור ובסוף גם לא הצליח. אני רק אומר לך מה אנשים עוברים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאנחנו רוצים להגיד, שמעבר לנושא של לבוא פיזית היום, צריכים למצוא עוד דרך שתקל, שאנשים לא יצטרכו - - -
חוה ראובני
¶
אנחנו מסכימים לגמרי. אנחנו נמצאים במהלך ארוך טווח עם הרבה שלבים לצמצם את ההגעה של אנשים למשרדי הרישוי. רק לפני שבועות ספורים הוחלט לבטל את החובה לשאת את הפלסטיק של רישיון הנהיגה כדי שאנשים לא יגיעו למשרד הרישוי כדי להוציא אותו. כפלי רישיון וכפלי רישיון נהיגה - - -
חוה ראובני
¶
אני לא יודעת להגיד לך מתי. אנחנו נמצאים במהלך מול "ישראל דיגיטלית" לנושא של הזדהות, כי מה שקורה זה שצריך לוודא ששכנים מסוכסכים, למשל, אחד לא יבטל לשני את הרכב. שם, תעודת זהות ומספר רכב זה מידע שלהמון אנשים יש עליך ולכן זה זיהוי מאוד-מאוד חלש.
חוה ראובני
¶
אנחנו נמצאים בעבודה מולם כי המשרד לנו הוא ממש התחנה הבאה שלהם בתהליך הזה, כי אנחנו משרד שמתממשק בהיקפים עצומים עם הציבור הרחב, לכן בהחלט המשרד נמצא בעבודה בנושא הזה. אני רק אפנה ואוודא שגם הסעיף המסוים הזה, לשירות המסוים הזה, ייכנס שם לתוכנית עבודה.
ישי בן אלי
¶
אבל זה בתוכנית עבודה. אני לא רוצה לעצור, אני אומר לכם, זה פיקוח נפש. זה אחר כך אזרחים שיהיו חייבים יותר ויותר כסף. אנחנו מאוד מבקשים את אישור הוועדה. המהלך הזה הוא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, עוד לא הגעתי לזה. אני מדבר כרגע מכאן ולהבא על רכבים שאין להם חובות ואין להם כלום. אדם קנה רכב, יש לו רכב ואנחנו רוצים ליידע אותו שמה שקרה עד עכשיו לא יקרה, שבעוד שנתיים הוא לא יבוא ויגיד לי: לא ידעתי ויצבור שנתיים. אין. מעכשיו הודיעו לך עם אותיות קידוש לבנה וכל הדברים. יותר הטיעון "לא ידעתי" לא יתקבל. את זה אנחנו רוצים למנוע. לכן, הדרך היא שבכל מקום שרק אפשר צריך להכניס את זה, יכול להיות שאולי אפילו בטסט, בתיאוריה. יכול להיות שצריכה להיות שאלה כזאת: מה קורה אם אתה רוצה להשבית רכב? לא יודע. יכול להיות. להכניס את זה במודע, כי אני לא מסתכל בהיבט של האגרה, חוה, אני מסתכל בהיבט של סכנת הנפשות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. קודם כל אני מדבר על המצב קדימה. בזה אנחנו מסודרים ואתם תמצאו את הדרך איך להקל על האדם שמחליט מכאן ולהבא להשבית את הרכב.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני אומר לך, זה אקוטי, זה קריטי. לאו עכברא גנב אלא חורא גנב, אתה יודע למה אני מתכוון. זה שאנשים לא הודיעו, זה רק בגלל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם הם יודעים, כל אלה שיושבים פה גם יודעים את הכלל הזה, איך שאני רואה במעוף הציפור, לאו עכברא גנב אלא חורא גנב. כולם כאן יודעים את זה, זה בסדר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אפשר להסביר את זה – לא העכבר הוא הגנב, אלא החור שיש הוא הגורם לגנב. העכבר נכנס בחור, יש חור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאורי מתכוון, שאם לא היו נניח משחטות של רכבים, לא היו גניבות של רכבים. אם לא היה להם מה לעשות עם זה שהם גונבים את הרכב אז לא היו גונבים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הסברתי רק את המושג. בכל מקרה, דיברנו על המצב קדימה, עכשיו בואו נדבר על המצב אחורה. אם מקובל עליכם שאם האדם הודיע אחרי כל המכתבים שלכם שהוא לא יצטרך לשלם, מבחינתי אני חושב שזה בסדר. יש את הדילמה רק כשאתה אומר שאם זה יותר מ-15 שנה אז לא צריך להוכיח בכלל, ואם זה פחות מ-15, חדיש יותר, הוא צריך רק הצהרה – לא של נוטריון אלא עורך דין, נכון?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל אני רוצה לשמוע מה קורה בתהליך. שני דברים: מה קורה בזמן הזה? שלחו וזהו? שלחו עכשיו לאנשים, אנשים לא הצהירו, לא ידעו, לא הגיע אליהם המכתב והם תכף יהיו עכשיו ברשות האכיפה והגביה?
ישי בן אלי
¶
אבל גם רשות האכיפה והגביה חייבת, לפני שהיא פועלת מול מישהו, למסור לו ביד. היא לא יכולה לפעול בלי זה. המדינה לא פועלת - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל אנחנו עושים כאן צעד שלא היה בכנסת, ואני לא חושב שהוא חברתי או הגיוני - - -
ישי בן אלי
¶
גם אם היה לו 7 או 17 שנה – יש אנשים שאני יודע שהם לא שילמו 7 שנים – אנחנו גובים רק שלוש שנים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני שומע מה שאתם אומרים, אתה באמת גובה רק על שלוש שנים – אבל כמה זמן הוא כבר לא שילם?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז עכשיו אני מדבר ברור: האירוע של השבתת הרכב, הפעם האחרונה שהוא התניע את הרכב שלו, היה לפני 15-16 שנה, ועכשיו - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בסדר, הוא יצהיר, הוא יכול להצהיר היום. מה קרה אם האדם הזה לא הגיע? הוא כבר 17 שנה לא נמצא בכתובת הזו, הוא כבר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורי, זה מה שהוא אומר – שאם לא מגישים לאיש דואר רשום או ביד אי אפשר לתבוע אותו, אז אם לא מוצאים אותו אי אפשר לתבוע אותו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אתם אומרים שאתם מוציאים מיד להוצאה לפועל – במקרה הזה זו רשות יותר רכה – שמיד יש לגבות. היום הוא לא גר שם, הוא לא יקבל את המכתב הראשון וגם את המכתב השני, לא יעשו מאמץ לחפש אותו ואז הוא מקבל חוב עם הוצאות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כמה הוצאות יהיו לאדם שלא גר בכתובת, משרד התחבורה ישלח אליו מכתב, הוא לא ראה את זה ועכשיו רק דרככם הוא יגיע? אדם שזו פעם ראשונה שהוא בכלל מקבל את המכתב, זה דרככם ויש לו מיד הוצאות.
תמי סלע
¶
אם הצו יאפשר שימוש בסמכויות של המרכז רק בחובות חדשים, אז לגבי אותם אנשים שממשיכים להשתמש ברכב, הם יבינו שעכשיו יגיעו אליהם – השנה הם לא מודיעים על השבתה כי הם כן משתמשים – יגיעו אליהם עם אמצעי הגביה של המרכז, הם גם אחורה לא שילמו, עכשיו הם יצטרכו, כדי לעשות טסט ולעמוד בכללים, לשלם גם אחורה.
ישי בן אלי
¶
אנחנו אולי יכולים, אבל אנחנו רוצים להתחיל משהו חדש וגם לבוא לקראת האזרחים, כמו שאתם אמרתם, ובן אדם עם 17 שנה, אנחנו לא גובים ממנו על 17 שנה.
תמי סלע
¶
אני שואלת בלי קשר לסמכות של המרכז. בן אדם היום רוצה לשלם טסט, הוא הבין שהוא הסתבך, הוא רוצה להשתמש ברכב ולהיות בסדר ויש לו חוב ארבע שנים אחורה – לא דורשים ממנו לשלם את זה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, רבותי, יש פה אי הבנה. אדם שקיבל את המכתב ופתאום התעורר לזה – נניח שהוא כבר 10 שנים לא שילם ונסע, הוא מודה, הוא אומר: אני נוסע עוד ברכב – מה הוא צריך לעשות לפי מה שאנחנו אומרים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן. הוא צריך לשלם שלוש שנים. הוא בא לטסט, לא יתנו לו להעביר טסט אלא אם כן הוא שילם את האגרה – אז יחייבו אותו לשלם אגרה על כל 10 השנים או רק על השלוש?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק על שלוש. אורי, אתה שומע? רק על שלוש. גם בטסט לא יחייבו אותו לשלם יותר משלוש שנים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מה תכתבו? יש לכם יועצת משפטית, היא אומרת אחרת. אני רואה שהיועצת המשפטית בודקת את זה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הנחיית היועץ היא שאת לא הולכת לגבות על מה שקרה לפני שלוש שנים ולא נעשתה שום פעולה, זה היועץ אמר, שאם לא נעשתה שום פעולה. אבל אדם עכשיו בא אליכם, אתם יודעים שהוא נסע ברכב 7 שנים - - -
תמי סלע
¶
העיקרון הוא שאני אגבה רק חובות חדשים, שאני אמנע לצבור חובות לכל מיני אנשים שבפועל הרכב שלהם היה מושבת אבל מאיזושהי סיבה הם לא באו להצהיר, בין אם המכתב לא הגיע אליהם או מכול מיני סיבות שהם לא רצו לבוא ולשבת אבל אני לא אתחיל עכשיו לרדוף אחריהם. אלה שבפועל הם על הכביש, אז גם החובות החדשים יאפשרו לי להגיע אליהם, נכון? כי הם עדיין מקבלים את זה.
ישי בן אלי
¶
לא, אם אתם לא תקבלו החלטה שאנחנו יכולים לגבות שלוש שנים אחורה, אני לא אוכל לגבות את זה.
ישי בן אלי
¶
כי יש אנשים שימשיכו לנסוע ולא יעשו טסט ואותם אתם לא נותנים לי לתפוס על ידי המרכז. יש אנשים שלא שילמו שלוש שנים והם ימשיכו.
ישי בן אלי
¶
בסוף, הקבוצה שתישאר זו הקבוצה של האנשים שנוסעים ברכבים והחליטו לא לשלם ואותם אני רוצה להעביר למרכז לגביה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ניסן, על השאלה שאני עכשיו שואל לא קיבלתי תשובה: אותם אנשים שלא הצהירו רטרואקטיבית, לא החדשים, הם לא קיבלו, לא משנה מה - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא, הם לא נוסעים, הם לא נוסעים כבר ברכב, זה אירוע שהיה כבר לפני 17 שנה. עכשיו הרשות לאכיפה והגביה תטפל בחוב הזה או לא?
חוה ראובני
¶
אם יש אצלנו מצב שבו הם חייבים, הם נמצאים ברשימת ה-180,000, לא באו אלינו להצהיר, לא לפני 17 שנה ולא היום, שהרכב לא בשימוש, מבחינתנו זה חוב שאנחנו מעבירים לגביה לגבי שלוש השנים האחרונות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשענת תגיע אליהם לגבות – נניח שהם לא שמעו, לא ידעו כלום – אם היא לא תדע למצוא את המה נפשך אז הם אף פעם לא ישלמו. היא מצאה, הם אומרים: כן, אנחנו מודים שבאמת בשלוש השנים האחרונות לא שילמנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, לא שילמנו כי השבתנו את הרכב. אז אני מניח שההצהרה הזאת תופסת. הם יהיו פטורים, כמו אם הם הצהירו לפני שהעבירו את זה אליהם.
ענת הר אבן
¶
לא. כל בעל חוב אחר, ברגע שבעל חוב אומר: אני לא צריך לשלם את החוב הזה, אנחנו פונים לגורם הרלוונטי ואם הוא אומר לי: באמת הוא לא צריך לשלם. אני מסתדרת עם האוצר על 40 השקלים האלה לבד, אני לא צריכה את הבן אדם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הוא מודיע שהוא השבית את הרכב הוא לא משלם. אם הוא לא מודיע כלום, מה אתה רוצה שיעשו?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איך אני יכול לחייב אותו? באים אליו לחייב אותו, הוא אומר: רבותי, אני השבתי את הרכב – לא יגבו ממנו. אם הוא לא יגיד גם אז – אז מה אתה רוצה שיעשו? הוא מסתכל עליהם וצוחק – מה אתה רוצה שהם יעשו? הוא צריך להגיד: רבותי, השבתי את הרכב.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני אגיד לך איפה זה עומד – מה לעשות שאנחנו לשכה שמקבלת פניות? אתה יודע כמה מבעלי החוב האלה לא נמצאים בכלל בארץ? לא יקבלו? חובות מצטברים, הכתובת שונתה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורי, מה אתה רוצה שיעשו כן? מה אתה רוצה? אולי האיש כן נסע? אתה רוצה לבטל לכולם? ואם האיש כן נוסע?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני הייתי מבטל – כמו שהגביה היא על שלוש שנים, גם החיוב צריך להיות מתי היה האירוע. ממתי הוא לא משלם. אותו היגיון של היועץ המשפטי, שבא ואמר שאי אפשר לגבות הרבה כסף אם לא נעשתה פעולה שלוש שנים אחורנית, ואת זה אנחנו יודעים לקבל, אותה סיבה, אותה סברה, אותו שיקול דעת שהוא נתן לגביית הכסף, גם אירוע שהיה לפני 15 שנה, 17 שנה, אנחנו לא צריכים להתעסק אתו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, זה שהוא לא שילם זה לא אומר כלום – ואולי הוא נסע? הוא צריך להגיד. מה, את המינימום הזה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אולי באמת הוא לא השתמש אבל אף אחד לא עשה את זה? כל עם ישראל לא בא והכריז על זה, אז - - -
ישי בן אלי
¶
אבל כל עם ישראל בא ומכריז. כל עם ישראל משלם. יש אנשים שלא משלמים. אנחנו צריכים לדאוג ל-3 ומשהו מיליון שמשלמים, לא לאלה שלא משלמים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורי, יש מינימום. אתה מגיע לאיש – הרי אם אתה לא מגיע לאיש הוא ממילא לא משלם – באיזשהו שלב והאיש צריך להגיד: השתמשתי בזה או השבתי. אם הוא אומר השבתי – בסדר, אז הוא לא משלם. המינימום הוא שצריך להגיד משהו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא מעורר אותם, אבל מישהו צריך להגיד שהאירוע הזה היה. אורי, מישהו צריך להגיד שהיה אירוע כזה, נכון?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא לא שילם אז היה אירוע. אתה כל שנה לא עושה שום דבר, עוד שנה לא ביררת את זה ועוד שנה לא ביררת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אורי, זה שאדם לא שילם – זה אומר שהוא השבית את הרכב? הנה, עובדה שיש הרבה אנשים שלא הודיעו וברגע שהגיעו אליהם הם אמרו: אנחנו נסענו והם משלמים.
חוה ראובני
¶
אנחנו לא מבררים אירוע שהיה לפני 17 שנה, אנחנו מבררים אירוע של היום. הוא הפסיק להשתמש לפני 17 שנה אבל הוא גם היום לא משתמש. הוא מודיע: היום אני לא משתמש, אני לא משתמש בשלוש השנים האחרונות. לא מעניין אותי אם הוא הפסיק להשתמש לפני 6 שנים, 8 שנים או 20 שנה. כל מה שאני צריכה הוא שהוא יגיד בשלוש השנים האחרונות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זו הבעיה, שזה לא מעניין אותך ואותנו זה כן מעניין. מה שלא מעניין אותך אותנו מעניין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חוה ואורי, רבותי, אני צריך לסגור את הישיבה. המחלוקת היא אחת: אורי בא ואומר שאם אדם לא שילם "איקס" שנים, זהו, אל תשאלו אותו בכלל, תמחקו לו אוטומטית כי אם הוא לא שילם מסתמא שהרכב מושבת, ואנחנו אומרים: מי אמר? המינימום שאנחנו מבקשים הוא להגיד. זה המינימום. מה עוד אפשר לבקש? תגיד שלא השתמשת – מוחקים לך.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מאותה סיבה שאתה לא גובה כסף, גם אל תבוא אליו עם שום פעולה שאתה רוצה עכשיו לבוא אליו. אני אומר לך שאני ארצה לקבל את המידע מהם – 10,000 האלה ששילמו, חלקם שילמו את זה על אף שהם לא היו חייבים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני יודע מה קורה עם אבא שלי או אימא שלי כשהם מקבלים מכתב, מיד בדואר – הם כבר לא שואלים אותי – הם הולכים לשלם את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, אתה מדבר על מי ששילם. עזוב רגע, אני לא מדבר כרגע על אלה ששילמו, אני לא יודע בדיוק מה המכתב. אני מדבר על מה צריך להיות. אם שלחו מכתב, בטעות נניח או בלי קשר עוד למה שסיכמנו, וחייבו אנשים על מה שלא סיכמנו, אז יחזירו להם. אני מדבר כרגע על מה שצריך להיות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
גם אם אני בא לקראתך בעניין הזה, לגבי החלק של הצהרה בפני עורך דין – זה עוד הוצאה כספית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איזו הוצאה כספית? עורך דין, לא נוטריון. למי אין חבר או בן משפחה עורך דין? באמת, יש גבול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איזה עורך דין? אני לא יודע. אני מכיר אצלנו, שכן שלך עורך דין – כל עוד זה לא נוטריון – רק להצהיר שחתמת בפניו, אצלנו לא לוקחים כסף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לצערנו, היום אין בית שאין בו עורך דין אחד לפחות. חברים, יש לי ישיבת סיעה, אני חייב לסיים.
תמי סלע
¶
לגבי הנוסח עצמו של הצו, כרגע כתוב בו: אחד, שהתחילה היא מיום פרסומו של הצו – יום פרסומו של הצו יכול להיות תוך 10 ימים, אם הוועדה רוצה לתת איזושהי תקופת זמן שבמהלכה יישלחו המכתבים ויבוצע התהליך יכול להיות שיש מקום לקבוע תחילה קצת יותר מאוחרת. הדבר השני הוא שכתוב פה שזה לגבי חובות שהאדם התחייב בהם מיום 15 באפריל 2015, שזה לפי הכללים של השיהוי, מאז הם התחילו לשלוח מכתבים ומאז התחילו להיספר שלוש השנים, אבל זה אומר שזה גם חובות עבר.
תמי סלע
¶
זו התחייבות שלהם כי אין מקום בצו להכניס את כל הדברים האלה, זה צו שעוסק בסמכות של המרכז לגבות.
תמי סלע
¶
הוא מלווה בפרוטוקול של הוועדה וההתחייבות שלהם. ההחלטה של הוועדה יכולה להיות שהיא מבקשת לקבל משהו שחתום על ידי המנכ"ל או על ידי - - -
תמי סלע
¶
אז אתה יכול לבקש את הנוהל כשהוא חתום על ידי נציג רלוונטי ממשרד התחבורה שכך הם יפעלו בעניין הזה. דבר אחד שהוא באמת ברמת הנוסח – מבחינת החוק, הסעיף הזה מדבר גם על חוב שהשיעור שלו נקבע בחיקוק. דיברנו על זה בתכתובת שנכון יהיה לציין גם ששיעורה של האגרה נקבע בתוספת בחלק הרלוונטי. נכניס את זה בצו עצמו. אני יכולה לקרוא את זה.
תמי סלע
¶
אני אקרא את הנוסח:
"בתוקף סמכותי לפי פסקה (14) להגדרת "חוב" שבסעיף 1 לחוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות, התשנ"ה-1995 (להלן – החוק) בהסכמת שר התחבורה והבטיחות בדרכים" – שקיבלנו אותה – "ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, אני מצווה לאמור:
תחילת החוק לעניין אגרות רישיון רכב שנתיות
1.
תחילתו של החוק לגבי חוב שהוא אגרה כמשמעותה בסעיף 3(ג) לפקודת התעבורה" – ואנחנו נוסיף – "ששיעורה נקבע בחלק ג' לתוספת הראשונה לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961, שחייב נתחייב בו מיום כ"ו בניסן התשע"ה (15 באפריל 2015) ואילך, תהיה ביום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019).
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לבקש ממך שאתה תעשה את הרביזיה, אצלך, כפי שאנחנו כבר רגילים, לעבוד בשיתוף פעולה גם בדברים אחרים. אני רוצה לראות את המסמכים שהם כותבים בעניין הזה, את ההתחייבות. ואני חושב שהצהרה של עורך דין צריכה לרדת ל-10 שנים, לא 15 שנה ולא 14 שנה. זה דברים שכבר לא מציאותיים ברכבים של היום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
12 שנה, שכל אחד ירגיש שהוא מכובד. בואו נעשה כך: אנחנו נאשר את הצו, אני אגיש רביזיה ואני אוריד אותה – אז אני לא צריך ועדה ולא כלום – אחרי שאני אראה שתסכמו את כל מה שדיברנו פה, שאתם מעלים על הכתב שזה הסיכום באמת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ישי, תכניסו את כל מה שדיברנו פה, תכניסו את כל הדברים, הם לא בצו אבל שנדע שיש את נייר הסיכום הזה, ואז אני מוריד את הרביזיה ויש לכם את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי שבעד אישור הצו ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת צו המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות (תחולה לגבי אגרות רישיון רכב שנתיות שמוטלות מכוח פקודת התעבורה), התשע"ח-2018, נתקבלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מגיש רביזיה. תעביר כמה שיותר מהר כדי שנוכל לעשות את זה. תודה לכולם, ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:15.