פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
61
ועדת החוקה, חוק ומשפט
31/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 673
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ט באב התשע"ח (31 ביולי 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/07/2018
חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע"ט-2019
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע"ו-2016 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
גל אמיר - מנהל מינהל הרכש הממשלתי, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
אלון קינסט - מרכז בכיר, כלכלה ורכש, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
צביאל גנץ - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
גבריאלה פיסמן - עו"ד, ממונה, ייעוץ וחקיקה (פלילי), משרד המשפטים
ד"ר איילת עוז - מנהלת תחום משפט מינהלי, הסנגוריה הציבורית, משרד המשפטים
ופא מופלח - מתמחה, משרד המשפטים
ד"ר רז דקל - מנהל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, משרד הבריאות
שרונה עבר הדני - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
חנן אהרון - סגן מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - עו"ד, סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אן רייפלד ביסמן - עוזרת ראשית (משמעת), נציבות שירות המדינה
רפ"ק ליאורה סולטן - עו"ד, הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
רויטל גור - עו"ד, הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
מירה סלומון - עו"ד, מנהלת מחלקת חקיקה, מרכז השלטון המקומי
אדם קרן - עו"ד, סגן היועץ המשפטי, עיריית תל אביב-יפו, מרכז השלטון המקומי
אליהו יצחק - פעיל חברתי
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר היום הצעת חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע"ו-2016. כל פעם אנחנו מדגישים גם את תקנת השבים ואנחנו מחכים לרגע בו נשתכנע שאכן אנחנו לא רק עושים את המידע הפלילי אלא נרגיש שאנחנו עושים גם את תקנת השבים. אנחנו רוצים לסיים את הנושא הזה שאני חושב שהוא נושא מאוד חשוב. לכן אנחנו מקיימים את הדיון בפגרה כי אני חושב שהנושא הוא מאוד חשוב ויכול לשנות. אם באמת הכול יתממש כמו שהממשלה רוצה אבל בעיקר כמו שהוועדה תרצה, זאת תהיה תקנת שבים אמיתית וזה חשוב מאוד. לכן אנחנו מנסים לקדם את זה.
זאת הזדמנות לקדם בברכה את שמחה שגם משמח את חיינו מפעם לפעם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כן. גם בשמחה וגם בשירה, ואת האורחים שלו. אני מבין שאלה המחותנים. ברוכים הבאים.
מי מציג?
נועה ברודסקי לוי
¶
רק בכמה מילים. שלום לכולם. היום אנחנו נחזור לנושא שהתחלנו לדון בו בעבר והיושב ראש ביקש שנחזור אליו יחד עם נציגי משרד האוצר, אגף החשב הכללי, לנושא של סעיף 14, מסירת מידע מהמרשם לשם מכרז. הכוונה כאן למכרזי רכש. עלו כאן כמה שאלות כמו איזה מידע בדיוק נדרש להם, זאת אומרת, לפי מה שמוצע כאן מדובר על חקיקה שקשורה בעבירות מס ובעבירות טוהר מידות. עלו שאלות גם לגבי העבירות עצמן, האם לגבי כולן צריך להעביר כי חלקן הן עבירות טכניות יותר כמו אי דיווח בזמן. עלו שאלות לגבי מי יתבקש המידע, זאת אומרת, האם רק לגבי הגוף, לגבי בעלי השליטה, נושאי משרה.
אנחנו צריכים לדון בשאלות האלה.
אני אקריא את סעיף 14 כי עבר הרבה זמן מאז עברנו עליו.
14. מסירת מידע מהמרשם הפלילי לשם מכרז
(1) המשטרה תמסור לגוף ציבורי מידע מן המרשם הפלילי על עבירות לפי החיקוקים המנויים בתוספת הרביעית, למעט מידע על פרטי רישום שהתיישנו או שנמחקו, לצורך השתתפותו של אדם במכרז מטעם הגוף, אם אותו אדם הסכים לכך. לעניין זה, גוף ציבורי - המדינה, רשות מקומית או גוף המנוי בסעיף 2(א) לחוק חובת המכרזים, התשנ"ו-1992.
(2) מסירת המידע לפי סעיף זה תהיה –
לעניין המדינה - לחשב הכללי או לחשב של המשרד הממשלתי הנוגע בדבר. לעניין רשות מקומית – לראש הרשות. לעניין תאגיד – ליושב ראש שלו.
כל אחד מאלה רשאי להסמיך אדם מטעמו לקבל את המידע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כי ראש רשות, זאת פוליטיקה והוא יכול להשתמש בזה כאשר מחר אותו אחד מתמודד נגדו.
מירה סלומון
¶
באופן כללי אני מזכירה שבפני הוועדה מונחת הצעה שמסדירה בכלל את הגישה של הרשויות המקומיות למידע מהמרשם הפלילי ביחס להתקשרויות.
מירה סלומון
¶
מסדירה את הגישה של הרשויות המקומיות למידע מהמרשם הפלילי, גם ביחס להעסקת עובדים וגם ביחס להתקשרויות במכרזים ובכל סוגי המכרזים ולא רק במכרזי רכש.
נועה ברודסקי לוי
¶
נכון. בסעיף 14 מדובר על מכרזי רכש בלבד שהם על רכישת טובין. עוד מעט יסבירו כאן מה זה כולל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ודאי שזה כולל גם את הדברים הפשוטים. אתה עושה מכרז על טנדר, על משאית, על מזגנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. הסעת ילדים זה משהו אחר. הסעת תלמידים, אמרנו שזה פשיטה וזה ברור. לא זה הסעיף. אנחנו מדברים על כך שרוצים לרכוש נניח טרקטור או מחשבים או מזגנים וכאן גם כן רוצים לקבל אינפורמציה ותכף נבין, על מי ואיך. אולי על המזגן עצמו יש אינפורמציה.
נועה ברודסקי לוי
¶
נשלים את המשפט האחרון בסעיף.
כמו כן תתאפשר מסירת המידע ליושב ראש ולחברים של ועדת המכרזים הדנה במכרז שבשלו ניתן המידע.
גבי תסביר, אבל בעיקרון אנחנו לא מדברים על מכרזי העסקה.
גבריאלה פיסמן
¶
אספקת טובין. הרעיון היה שהסעיף הזה לא עוסק בהון האנושי אלא באמת בהתקשרויות שנועדו לאספקה חומרית. בהקשר הזה מגוון העבירות, מתחם העבירות שגם המחוקק הנוכחי חשב שצריך לשקול – אנחנו הרחבנו את זה מעט – הוא שקילה של עבירות בטוהר המידות. אנחנו מדברים על התקשרות עם תאגיד, אנחנו מדברים על עבירות הונאה, מרמה, שוחד, עבירות מס, הוספנו גם הלבנת הון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תחשבו בהגיון. נניח רשות מפרסמת מכרז לקנות מזגנים ופונים כמה אנשים. אדם פרטי, כשאני רוצה לקנות מזגן, אני לא עושה מכרז אבל אני עושה מכרז מעשי, מצלצל לזה, לזה ולזה כדי לקבל הצעות מחיר. נניח יענו לרשות, מי אלה החברות הגדולות במזגנים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טנדר או משהו. ניגשות כמה חברות למכרז. איפה כאן נכנס כל הנושא הזה שצריכים לקבל אינפורמציה?
גבריאלה פיסמן
¶
הרעיון היה שביחס להתקשרויות מהסוג הזה עם גוף ציבורי שתכף נפרט מה זה, ההתקשרויות מהסוג הזה צריכות להביא בחשבון מתחם יחסית מצומצם של עבירות פליליות. אנחנו מדברים כאן על עבירות של טוהר המידות, של התאגיד, של נושאי משרה רלוונטיים ושל בעלי השליטה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כלומר, אם אני פרסמתי מכרז, אני ראש רשות מסוימת וניגשו חמש חברות שהציעו לי הצעות לגבי המזגנים, חברות גדולות כמו שאמרתם, עכשיו אני צריך לקבל אינפורמציה על כל אחת מהחברות? על מי? על בעל החברה? על מורשה החתימה? על נושא משרה? על כל אחד אינפורמציה?
גבריאלה פיסמן
¶
אנחנו מדברים על בעלי שליטה ונושאי משרה רלוונטיים לצורך העניין. מה סוג המידע שאנחנו מקבלים, אנחנו רוצים לדעת שאותם גופים ציבוריים, לצורך העניין, אנחנו מגנים על אינטרסים של המדינה, של הרשויות המקומיות, כל גוף שמנוי כסעיף 2(א) לחוק חובת מכרזים, ואנחנו אומרים שהגופים האלה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בואו נבין את הרעיון. בואו ננסה קודם כל להבין את הרעיון ואת האבסורד או לא אבסורד שבדב ואחר כך נראה איך אנחנו מתקדמים. זה בידינו עכשיו להחליט.
גבריאלה פיסמן
¶
צריך לעשות הבחנה בין על מי תקבל מידע לבין האינטרסים עליהם זה נועד להגן. הרעיון הוא שאנחנו מדברים כאן על הקופה הציבורית, על גופים שהם משרתים את כלל הציבור ולכן אנחנו רוצים להגן על הציבור מפני כניסתם של גורמים עבריינים אבל באמת רק ברף של טוהר המידות. אנחנו לא נכנסים לעבירות פליליות שהן לא רלוונטיות.
גבריאלה פיסמן
¶
טוהר המידות, אלה אותן עבירות שמופיעות בתוספת הרביעית. אנחנו מדברים על עבירות מרמה, שוחד - - -
גבריאלה פיסמן
¶
אנחנו רוצים להגן גם על הגופים הציבוריים וגם על הציבור בכללותו, ככל שאנחנו מדברים על נניח גוף מדינתי או קופת חולים שעכשיו נכנסת להגדרה ואנחנו לא רוצים שייכנסו לשם גורמים שהם גורמים מושחתים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שמוכרים להם תרופות. אנחנו רוצים לשמור שרק אותה חברה תמשיך למכור את התרופות בפער של פי שניים יותר מאשר אחרים.
גבריאלה פיסמן
¶
לא אמרתי אותה חברה. לא רק אותה חברה. אנחנו לא רוצים שהמדינה או גופים שהם גופים ציבוריים יתקשרו עם גופים שהם בעצם לא נקיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה לא נקיים? אם הם שייכים לעולם התחתון, אני לא יודע אם יש הגדרה כזאת, אני יכול אולי להבין אבל מה זה לבדוק את הרקע של בעל תדיראן. או נניח חברת טבע מוכרת תרופות לקופות החולים, אז יבדקו עכשיו את חברת טבע אם יש לה עבר פלילי? מה בדיוק בודקים?
גבריאלה פיסמן
¶
הרעיון הוא לבדוק בדיקה שהיא במתחם המאוד מאוד צר הזה של העבירות, שזה מדבר על עבירות של טוהר המידות וארגוני פשיעה ועבירות מס.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם מבינים? נניח הולכים לקנות תרופות, אז יבדקו את בעלי טבע או אולי יש עוד חברה או שתיים. את מה יבדקו? את טוהר המידות שלו האישי?
גבריאלה פיסמן
¶
יש לנו גם ארגוני פשיעה ויש לנו גם עבירות של טוהר מידות שמבחינתנו אלה עבירות שחיתות. שוב, התכלית היא הגנה על כספי הציבור. זו התכלית שאנחנו מבקשים להשיג בסעיף הזה. מתחם העבירות הוא מאוד צר ואנחנו מבקשים שכך זה יישאר. אנחנו לא רוצים להשאיר לשיקול דעת כללי על עבר פלילי. אנחנו לא בודקים את כל העבר הפלילי של התאגיד וגם לא את כל העבר הפלילי של בעלי השליטה. בעלי שליטה יכולים להיות בעלי עבר פלילי ולהתקשר במכרז לצורך העניין.
נועה ברודסקי לוי
¶
בעמוד א', 1378, בתוספת הרביעית, עבירות לפי מס קניית סחורות ושירותים, פקודת מס הכנסה, פקודת המכס, חוק מס ערך מוסף, סעיפים 290 עד 297 – עבירות שוחד, סעיפים 373 עד 393 – עבירות גניבה. סעיפים 414 עד 438 – מרמה ועושק. עבירות לפי חוק העונשין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל מספר 1 ו-2, אלה עבירות בסף הנמוך. אני לא מבין איך זה נכנס לכאן. פקודת מס הכנסה, זה גם יכולה להיות עבירת מס. גזבר של חברה חשוד באיזו עבירת מס.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
או שכן או שלא, בסוף הוא הורשע ומה זה נקרא שאתה מקבל את האינפורמציה? זאת תהיה עילה לא להתקשר עם החברה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מישהו שאחראי ורוצה להעדיף חברה מסוימת, לא מסיבות טהורות אלא מסיבות לא ענייניות ומסיבות שהוא רוצה, יש לו עכשיו אפשרות. הוא לוקח חברה אחת שמתחרה והוא מוציא עליה כל מיני עילות, שבעבר היה כך והיה אחרת, עבירת מס כזו ועבירת מס אחרת. אנחנו לא מגנים על הציבור אלא אנחנו בעצם מפקירים אותו בעניין הזה. ואם אנחנו רוצים להגן על הציבור, למה דווקא ממשלה ולא עוד מגזרים ציבוריים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לפני כן. לשאלה שכל הזמן אנחנו שואלים את עצמנו. אנחנו רוצים להגן על רשות מקומית ולמה אנחנו לא רוצים להגן על האזרחים. אם החברה הזאת חשודה והיא לא טובה לעשות עסקה עם עיריית תל אביב, אז למה אזרחי תל אביב, לא דרך העירייה, לא צריכים לדעת כשהם קונים ממנה. את ההבדל הזה לפחות הבנו. מאחר שמעבירים כאן אינפורמציה מסוימת שהיא מחויבת בשמירה ולא להפיץ אותה, אין לנו יכולת לשמר אדם פרטי שלא יעביר את האינפורמציה. מה שכן, גוף כמו עיריית תל אביב, אני יכול לחייב אותה בשמירה כפי שהחוק דורש, שמירת האינפורמציה שהיא מקבלת אבל אנשים פרטיים או גופים פרטיים, אין לי יכולת לחייב.
נועה ברודסקי לוי
¶
כרגע מוגדר גוף ציבורי כמדינה, רשות מקומית או גוף המנוי בחוק חובת המכרזים. בעצם מי שמחויב במכרז.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אין לך יכולת לפקח שעמותה שמקבלת תשמור את המידע. הרי זה מידע שאסור שיצא החוצה. הם מקבלים את זה לצורך נושא מסוים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן. אני מדמיין לעצמי עמותה שאתה מעביר לה עכשיו את האינפורמציה על אדם מסוים שהוא כך וכך, תוך דקה יכול להיות שכל רמת גן או כל בני ברק ידעו על כך. אין לי יכולת פיקוח.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אין לי יכולת לפקח על שמירת האינפורמציה בעמותות ובגופים כאלה. בקושי אנחנו יכולים לעשות את זה בגופים גדולים כמו רשויות מקומיות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם מעבירים את זה ליועץ משפטי של הרשות, יש לו אחריות ואני מניח שהוא לא יוציא את זה אלא אם הוא לוקח סיכונים גדולים. אני לפחות מסביר את ההבדל בין זה לבין עמותה כפי שקיימות אצלנו אלפי עמותות.
בוא נראה למה בכלל צריך להעביר את זה ומה זה נותן.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני אולי אשלים את דבריי. אני בסעיף 6 – חוק ניירות ערך. בסעיף 7 – חוק הגבלים עסקיים. סעיף 8 – חוק איסור הלבנת הון. סעיף 9 – חוק המאבק בארגוני פשיעה.
אני אציין שפריטים 1 עד 5 כבר היום קיימים לפי החוק הקיים. החדשים הם בעצם 6 עד 9, חוק ניירות ערך, חוק הגבלים עסקיים, חוק איסור הלבנת הון וחוק המאבק בארגוני פשיעה שהם מתווספים עכשיו. סעיפים 1 עד 5 קיימים גם היום ומסעיף 6 עד 9, אלה הסעיפים החדשים.
מה שכן קיים היום זה חוק הפיקוח על המטבע, שאת זה הורידו ובמקום זה שמו את 6 עד 9.
אני חייבת לציין שהשאלות שחבר הכנסת מעלה, אלה שאלות שאנחנו דנים בהן סביב כל הסעיפים, תקנת השבים לעומת מי זכאי לקבל את המידע ולאיזה צורך.
נועה ברודסקי לוי
¶
שאלה שבאמת עלתה, הבאנו גם בדיונים הקודמים, הסיפור של עבירות טכניות. בחוקים האלה יש גם עבירות חמורות ומספיק שמישהו לא מדווח בזמן, הוא עובר עבירה של פקודת מס הכנסה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אם זה מישהו שקיבל שוחד ויש כאן טוהר מידות, בסדר, אבל אם אלה דברים קטנים, זה גם יכול לפגוע בשמן הטוב של החברות ולגרום נזק הרבה יותר רחב.
גבריאלה פיסמן
¶
אני רק אתייחס בקצרה להערת חברת הכנסת ברקו. הכוונה היא גם בסעיף הזה לאפשר שיקול דעת ולקבוע נהלים. זאת אומרת, הכוונה היא שלא יפסלו את אותו אדם על איזושהי עבירה.
צביאל גנץ
¶
אני אתייחס לכמה נקודות. אני מהלשכה המשפטית באוצר. לגבי חלק מהסוגיות כאן. קונקרטית ההצדקה לגבי גופים שחל עליהם חוק חובת המכרזים, הגופים האלה חייבים לבצע התקשרויות מסוימות בהיקפים מסוימים. הם חייבים לעשות את זה במכרז. ברגע שהם מחויבים לבצע מכרז, הם לא יכולים ללכת כמו עמותה ופשוט לקנות ממישהו בהתאם לכללים הפנימיים של עמותה, אלא פשוט לקנות ממישהו טובין ולכן אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאנחנו רוצים לאפשר - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מה לדעתך דורשים מהם היום? לעשות מכרזים, לשלם כסף לרואה החשבון שמבקרים את העמותות האלה ושואלים למה קנו את זה ולא את זה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני ראיתי דרישות מעמותות שמשכירים נכס ששייך להן, איך הגעת לזה, למה לא עשית מכרז וכולי.
צביאל גנץ
¶
אנחנו רוצים גם לאפשר לוועדת מכרזים במשרד ממשלתי שמבצע את המכרז הזה, אנחנו רוצים לאפשר לו לשקול את הדברים האלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אל תדבר על משרד אלא על רשות מקומית. כשאני רוצה לחוקק את החוק, אני מסתכל על הרשות המקומית.
צביאל גנץ
¶
אני אדבר מהצד שמתעסק בדרך כלל עם מכרזים של משרדי ממשלה. באוצר יש גם היבטים של מכרזים של רשויות מקומיות אבל אני לא חושב שיש הבדל מהותי ואפשר לתקן אותי אם אני טועה. העיקרון הוא פשוט. אנחנו רוצים לאפשר למשרד ממשלתי לשקל בזמן מכרז עבר פלילי. הביאו את הדוגמה של טבע אבל רוב הספקים של משרדי הממשלה, אם יש סניף. של איזשהו משרד ממשלתי בחיפה והספק שלו לצורך הטובין שהוא קונה, הוא בית עסק שנמצא בחיפה ובגלל שהוא עשה מכרז פומבי, והוא רצה לאפשר לעסקים קטנים ובינוניים להתמודד במכרז שלו, אם לספק הזה יש עבר פלילי של או העלמת מס בהיקפים משמעותיים, או מסתבר שהוא בצורה עקבית עבר על חוק ההגבלים העסקיים והוא מתאם הצעות עם אנשים אחרים – זה פרט מידע שאנחנו רוצים לאפשר לוועדת המכרזים לשקול. בעינינו הוא רלוונטי. כמובן החוק הזה לא מחייב ועדת מכרזים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הם יכולים לשאול האם השגת את הדבר הזה באמת בפטור ממכס בצורה כזאת או בצורה אחרת.
צביאל גנץ
¶
אבל בגלל זה הם לא חייבים לפסול. אני חייב לומר שתחום המכרזים הוא תחום עתיר ליטיגציה. ספק שמרגיש שהוא נפגע, אפשרות הפעולה וגם הזהירות שמתבצעת היא בהתאם. יש כאן אפשרות והחוק הזה נותן את האפשרות הזאת והוא נותן גם אפשרות לקבל מידע מהימן. זאת המטרה שלו כאן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ניקח דוגמה רשות. מקומית או גוף מוציא מכרז על מזגנים לבניין המועצה או למתנ"סים. ניגשות החברות שאמרת. תסביר לי מה קורה כאן. הרשות פונה למשטרה ומבקשת אינפורמציה על תדיראן?
צביאל גנץ
¶
זה יתחיל לפני כן. קודם כל, החשיבה לגבי עבר פלילי רלוונטי במכרז צריך להתבצע במהלך כתיבת מסמכי המכרז. אחד הדברים שגם עולים היום בפסקי דין.
צביאל גנץ
¶
כן. לפי מה שאני מבין, אי יהיה אפשר בהתאם לחוק כי במידה שאתה יכול לגשת לקבל, הוועדה יכולה לקבל אותו, היא תפנה, היא תגיד בהצעה שהם בודקים עבר פלילי בתחום מסוים. דרך אגב, בשלב הזה מציע שיש לו עבר פלילי והוא חושב שסתם ביקשו משהו לא רלוונטי, יכול לפעול בנושא הזה. עתירות נגד תנאי סף, אלה דברים שקורים במכרזים. אז הוועדה, כשהיא תקבל את המידע, היא תשקול האם זה מידע שמצדיק פסילה או שזה מידע שהוא לא מצדיק פסילה. זה גם מידע שהבן אדם הפרטי שהגיש את ההצעה או החברה תהיה חשופה אליו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שעכשיו אמרת, אם הוא צריך בניירות של המכרזים להצהיר על עברו הפלילי וכולי, והמכרזים האלה הם לא סגורים במובן הזה, זה דבר שיכול לצאת משם בהדלפה. זה לא משהו שנתת ליועץ המשפטי של הרשות שהוא עושה בקרה ומפקח שהעסק יהיה סגור. מסמכי המכרז פתוחים לכולם. הרי אנשים אחר כך רוצים לבדוק וגם בודקים.
ליאורה סולטן
¶
אני שומעת כאן דברים וטוב שאנחנו שומעים כי זה רק מראה לאדוני מה שאנחנו כל הזמן אומרים, שצריך להסדיר את הדברים. מה שבעצם קורה זה שכאשר אדם מצהיר על עצמו באותו תצהיר, הוא הרי לא יודע שהוא צריך להצהיר לפי מה שהיום נקרא תוספת רביעית. הוא מצהיר על הכול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, בצד הזה יכולה להיות מחלוקת אבל בצד הזה אסור שתהיה מחלוקת אלא אתם צריכים לבוא מגובשים.
הם טוענים שיש הסדרה. אנחנו מדברים על ההסדרה שנראית משונה. בהסדרה עצמה האיש צריך למלא מסמכים.
צביאל גנץ
¶
התקנות מתעסקות בזה ויש חוקים שמתעסקים בחשיפת מידע ומה אתה חושף ומה אתה לא חושף. יש נהלים פנימיים של שמירה על מידע. זה מידע שנשמר. זה מידע שבהגדרה מידע פלילי וזכות העיון שיש בהתאם לתקנות חובת המכרזים, מידע פלילי של מציע הוא מידע שלא נחשף. האם הנושא הזה מוסדר והתקנות יורדות לפרטי פרטים? לא. אבל גם החוק לא ירד בהיבט הזה. אנחנו רק שואלים האם החוק יסמיך את ועדת המכרזים לשקול אפשרות שהוא מתקשר עם ספק שעובר עבירות של שוחד, האם ועדת המכרזים יכולה לשקול דברים כאלה. לומר שהם לא יכולים, זאת אמירה שהיא גם לא פשוטה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא אמרנו שהם לא יכולים. אמרנו איך זה מתבצע בפועל. אנחנו חוזרים לדוגמה של המזגנים. החברות הגישו ואתה אומר שבמסמכי המכרז כתוב נושא של עבר פלילי. נניח חברת תדיראן, העבר הפלילי של מי? של החברה? של יעקב, זה שאחראי עליה? של מי העבר הפלילי שצריך למלא שם?
צביאל גנץ
¶
בוא נגיד שההתקשרות שלנו עכשיו עם תדיראן היא התקשרות לא עם תדיראן הארצית כי בדרך כלל משרד ממשלתי, מה שהוא יעשה, אם הוא קטן, הוא יפנה למתקיני מזגנים שאחד עובד עם תדיראן, אחד עובד עם אחר, כי הוא רוצה לתת להם הזדמנות להציע את ההצעות. אם במקרה זה, בניהול הסיכונים, כי הוא הלך לספקים קטנים, הוא חושב שרלוונטי לדעת את רשימת העבירות האלה, הוא יעבור עבירה ויחליט מה רלוונטי. אמור אידיאלית להכניס את ההגדרה של מי הוא רוצה את העבר שלו ואילו עבירות ולבקש ממנו לתת את המידע.
צריך לומר שיש מקרים של אביוזים. יש מקרים אבל הם חורגים מהתקנות ומההוראות שמחייבות אותם. זה שמתבצע אביוז בניגוד להוראות דין, זה לא תקין ויש תרופות בסיפור הה, אבל זה לא אומר שהאביוזים האלה זה משהו שהוא משנה את המתחם הסביר של קבלת ההחלטות.
צביאל גנץ
¶
יש ניסיון. נמצא כאן גל אמיר שהוא מנהל מינהל הרכש בחשב הכללי. יש לנו רצון לנסח תצהיר אחיד כדי למנוע את המקרים של הפשלות, אבל זה נושא שהוא כרגע נבחן. יש לנו כל מיני נוסחים.
צביאל גנץ
¶
זה עניין של פרקטיקה. הגישה של ועדת המכרזים למרשם הפלילי זה דבר שהוא קורה פחות. בדרך כלל מסתפקים בתצהיר. צריך לומר שגם קבלת מידע מהמרשם הפלילי מבחינת דברים שקרו, זה שלפעמים מקבלים מידע שלא רצו לקבל. זאת אומרת, הגדירו רשימת עבירות איקס שרלוונטית ואז קיבלו הכול ואז לוועדת המכרזים יש בעיה אחרת שהיא לא רוצה להתחשב במידע אבל הוא כבר נמצא בפניה והיא שוברת את הראש מה לעשות.
ליאורה סולטן
¶
כל ועדת מכרזים, כל ועדה כזאת זכאית לקבל. אם היא לא פנתה ולא הגדירה את האפשרות לקבל את המידע - - -
צביאל גנץ
¶
אין בעיה. אני אומר בזהירות המתאימה. אני הכרתי מקרה קונקרטי שבו ועדת מכרזים רצתה דווקא עבירה אחת מתוך רשימת העבירות האלה. קרי, היא מאיזושהי סיבה – אני לא מכיר את המכרז ולא יודע מה היו הפרטים – ביקשה עבירה קונקרטית איקס והמידע שהתקבל היה על שתי עבירות.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
המידע היה הרבה יותר רחב ממה שהייתם צריכים. זה מה שאמרת. אז הוא עמד מולכם ולא יכולתם להתעלם ממנו. אלה הדברים שנאמרו?
צביאל גנץ
¶
כן. אבל רק עם תיקון אחד. התעלמו מהמידע הזה. זאת אומרת, הייתה החלטה שחייבים להתעלם והתעלמו מהמידע. הייתה אתו התקשרות.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
כשעומד מידע, יכולה להיות פצצת אטום במידע הזה ואתם לא יכולים להתעלם ממנה, מה תעשו? המידע כבר מולכם. אמרת שאי אפשר היה להתעלם. זה בדיוק מה שנאמר.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
הוא לא נדיר. המון פעמים כתוצאה מזה שמבקשים מידע צריך מישהו שיסנן את המידע. יש לכם סרגל.
ליאורה סולטן
¶
אני רק רוצה להדגיש שכשיש גוף שהוא זכאי, אני גם הסברתי את זה כמה פעמים, לפעמים יש לו כמה עילות, כמה אפשרויות. אם הגוף עצמו מבקש שלא על פי העילה הנכונה נניח במקום למשרד, הוא פונה לתעודת הזהות של האדם לצורך מינוי עובדים. אם הוא טעה, אני לעולם לא אדע שהמטרה הייתה לצורך מכרז ושם זה לפי הסעיפים הספציפיים.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אז בואי נשים את הדברים על דיוקם. יכולה להיות סיטואציה שמבקשים את האינפורמציה, לא אומרים לאיזו מטרה ואז תגיע אינפורמציה הרבה יותר רחבה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הם הגדירו משהו אחר. לדוגמה, הם הגדירו שהם רוצים נניח על נהג של הסעת ילדים ובפועל הם התכוונו בכלל למשהו אחר, לאוטובוס עצמו.
ליאורה סולטן
¶
אני מסבירה שוב. יש מצבים שיש מספר עילות, מספר אפשרויות שיש לגוף כדוגמת משרדים שזאת התוספת השנייה נכון להיום.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
מאמר ואת קצינת משטרה מנוסה ומקצועית בתחום הזה, אני רוצה לשאול אותך. קורה לפעמים שאנשים מבקשים את כל המידע ואף אחד אחר כך לא ילך לבג"ץ ולא יעשה עם זה אבל זה קורה. נכון?
ליאורה סולטן
¶
יש את התוספת השנייה, סעיף 8 לחוק המרשם הפלילי. אם הוא מבקש – אני אומרת הוא כי דיברנו אבל זה כל גוף שיש לו זכאות על פי ועדת המכרזים – אם זה מה שמוגדר לו, לא יכול להיות לעולם שיקבל משהו אחר. אני אומרת שלפעמים באותו גוף יש מספר עילות. יכול להיות שהמקרה שמתואר, אם זה אי פעם התקבל מהמשטרה, מה שאני בטח לא יודעת, יכול להיות שבשגגה מי שביקש את המידע, בטעות יכול לטעות.
ליאורה סולטן
¶
בוודאי שלא, כי הגוף לא יפנה ליזם – זה לא קרה בכל הזמן שלי - ויאמר שהם היו צריכים לקבל לפי התוספת השנייה מכרזים ונתנו לפי משהו אחר.
ליאורה סולטן
¶
מה שאני הגדרתי, הגוף פונה, אני הסברתי את זה כמה פעמים, עם ממש הסכם בינינו לבינו. זה הסכם משפטי לכל דבר. הוא מבקש שם לקבל אך ורק לצורך של התוספת השנייה. האנשים נבדקים. כל הדברים הללו מסתדרים ומתעבים במחשב בצורה מסודרת ואי אפשר לטעות בזה.
ליאורה סולטן
¶
לא. אין דבר כזה. אני לא אאשר את זה, אם זאת לא העילה המתאימה. אני לא אאשר, אני או מישהו אחר. מה שחשוב לי לומר זה שכל ההתנהלות הזאת עד ההטמעה עצמה ועד ההחלטה שהכול בסדר וההסכם בינינו, היא כמובן דו צדדית. היא גם של המשטרה. משעה שהדבר הזה מוטמע בגוף השני, בגוף שבעצם מקבל את המידע, הגוף אחראי לומר שהאדם ששאלו לגביו מידע הוא האדם הנכון שצריך לבדוק אותו. אני לא אדע אם בא לו לבדוק את החברה שלו. הוא חייב שיהיה לו מפרט שהוא רוצה לבדוק את האנשים. האחריות היא עליו. אני לא יכולה לבדוק את הדברים האלה. אין סיכוי בעולם. האחריות היא על הגוף עצמו.
ליאורה סולטן
¶
זה לא פרוץ. יש גם הגינות בין הגוף שפונה אלינו. אלה גופים ציבוריים, גופים ממשלתיים. אוי ואבוי אם אני לא אאמין להם שמישהו שם עושה משהו לא בסדר.
אדם קרן
¶
אני יכול להעיד. עיריית תל אביב קיבלה היתר להתחבר לכספת כדי לבדוק מועמדים לתפקידי פיקוח. זה על פי החוק. אני יכול להרגיע את החששות להודיע שעל פי ההתחייבות כלפי המשטרה התחייבנו שאך ורק בעילה הזאת אנחנו נבקש מידע. אני יכול לומר לך שעשרות, אם לא מאות, מועמדים לתפקידי פיקוח בלבד נבדקו. יש גברת אחת שאושרה על ידי המשטרה שעושה את הבדיקה ובכל עיריית תל אביב אין לאף אחד גישה למרשם. אף אחד לא ביקש, לא מתעניין ולא הייתה שם חריגה, גם לא בטעות. יש על זה בקרה שלי, שאני היחיד שמוסמך לראות את המידע, וזהו. כמובן שטעויות, תקלות ושחיתויות יכולות להיות אבל התכלית והסכנה כאן היא הרבה יותר גדולה.
אני מבקש להעיר שתי הערות לדיון הקודם. זה שיש את הסמכות, זה לא אומר שיעשו בה שימוש. אני בטוח שלא כל מכרז של עטי פיילוט, אנחנו נלך ונבדוק אם יש הרשעות. כמובן במכרזים רחבי היקף, חייבת להיות לפחות האפשרות לגבות את ההצהרה. למשל במכרזים של נותני שירותים שחשוב לנו לדעת שהחברות האלה לא הורשעו למשל בעבירות של דיני עבודה, שלא הלינו שכר , שלא פגעו בזכויות עובדים, אנחנו בוודאי דורשים מהם להצהיר שאין להם עבירות כאלה. אםיגיע לוועדה מידע, והיום היום בגוגל, אפילו במקרה, שחברה מסוימת שהגישה, מכר של טרקטורים כפי הדוגמה שניתנה קודם, והתגלה או יש חשד שהחברה הזאת הונתה את עיריית פתח תקווה לפני כמה שנים, חייבים לאפשר לנו לבדוק את זה.
אדם קרן
¶
אני לא בטוח שזה אפילו קיים בכל המכרזים אבל אני מניח שבחלק מהמכרזים יש הצהרה של הקבלן שאין לו עבירות כאלה ואחרות ומסתפקים בזה, אבל אם יגיע מידע לוועדה ממתמודד אחר או במקרה ממישהו שחיפש בגוגל, ויש חשד עכשיו שחברה מסוימת שהגישה הצעה במכרז הייתה שותפה להונאה או העלימה מסים, עשתה עסקאות וברחה מהארץ, אנחנו חייבים לתת לוועדה כלי לבדוק את זה כי אחרת הספקים היחידים שלנו יהיו ארגוני פשיעה.
מירה סלומון
¶
אני רוצה להשלים את הנקודה שנאמרה על ידי משרד האוצר דווקא. גם אני השתתפתי בוועדות מכרזים של הרשויות המקומיות. אנחנו נחשפנו לא אחת ולא שתיים למידע רחב יותר ממה שהיינו אמורים להיחשף לו לפי החוק ולפי הפסיקה. אבל, חברת הכנסת ברקו, המידע שאנחנו נחשפנו אליו הגיע ישירות מהמשתתפים. לצערי למרות שביקשנו הצהרה ביחס לסעיפים ספציפיים וביחס לנקודות שהיו רלוונטיות לשירות המבוקש, משתתפים העבירו הרבה מאוד פעמים תדפיסים של "תעודות היושר" שלהם, בשפה עממית, העבירו תעודות יושר שמלאות בכל מה שיש להם למעשה במרשם הפלילי.
מירה סלומון
¶
הגיעה ישירות מהמשתתף. זה קרה לנו לא אחת ולא שתיים. אני חייבת לומר שבדיונים בוועדה כאן, גם משרד המשפטים וגם משטרת ישראל עמדו על הקושי הזה שקיים, על השכיחות של התופעה, וההצעה שהמדינה מקדמת היא בעצם להימנע ממתן פלט לאדם שמגיע למשטרה ורק לתת לו לצפות בהרשעות שיש לו במקום. יתקנו אותי אם לא אמרתי נכון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הסיבה היא לא מה שאת אומרת. הסיבה שלא נותנים לו פלט היא כדי שלא יהיה מצב שבשוק הפרטי ידרשו ממנו.
איילת עוז
¶
אני רוצה לומר שאני חושבת שבעקבות הדברים שנאמרו כאן, זה מאוד מטריד שאנחנו ניהלנו דיון למשל האם עבירות, מוצדק או לא מוצדק, יהיו בתוספת והיה על זה ויכוח שלם ולמעשה נאמר כאן שבכל מקרה לא כל כך משנה לנו מה נכתב בתוספת כי אנחנו אחר כך נבקש בתצהיר גם דיני עבודה כי לדעתנו זה רלוונטי.
צביאל גנץ
¶
דיני עבודה, זה נמצא בחקיקה ראשית אחרת. חוק עסקאות גופים ציבוריים מחייב את ועדת המכרזים בדיקת עבר פלילי.
גבריאלה פיסמן
¶
מבחינתנו הפרקטיקה הזו של דרישת תצהירים אמורה להיפסק בוודאי כשהיא מתרחשת על ידי גורמים שהם לא זכאים ביחס לגורמים זכאים. הם רשאים להמשיך לבקש תצהיר מוגבל להיקף המידע שהם זכאים לקבל אותו על פי דין.
גבריאלה פיסמן
¶
כן. מבחינתנו זה נכנס לסעיף העונשין. עד היום זה לא היה כך. מבחינתנו דרישת תצהיר מהווה מסלול עוקף לחוק ובעצם מאפשרת לקבל עם נפקויות משפטיות של מסירת מידע שקרי, את כל המידע שאמור היה להימסר בדרך של המרשם הפלילי. לכן אנחנו מבקשים בסעיף מפורש שכבר דיברנו עליו לאסור את דרישות התצהיר אבל גוף שזכאי לקבל מידע יכול גם לדרוש תצהיר ובלבד שהיקף המידע שהוא דורש בתצהיר, וזה צריך להיות מאוד מאוד ברור, הוא מוגבל להיקף המידע שהוא זכאי לקבל אותו על פי דין.
גבריאלה פיסמן
¶
ראשית, יש פרקטיקות קיימות. בין היתר עושים שימוש הרבה פעמים בתצהירים לצורך אימוץ מידע כי יש אנשים שמשקרים גם בתצהיר ואז אפשר לאמת את זה מול המידע האמיתי.
איילת עוז
¶
חוץ מלייצר עבירות פליליות של שקר ותצהיר, איזו הצדקה מהותית יש לדבר הזה? אם זה המידע הרלוונטי, זה המידע הרלוונטי.
נועה ברודסקי לוי
¶
למרות שהעלינו גם בדיונים הקודמים שזאת פרקטיקה בעייתית כי היא יוצרת סיטואציות בעייתיות של אדם שלא מבין עד הסוף עלן איזה מידע הוא כן צריך להצהיר ועל איזה מידע הוא לא צריך להצהיר או שהוא נותן יותר מדי מידע הוא שלא. יש עם זה בעיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו מסתובבים סביב זה והולכים אחורה ולא קדימה. אי הנחת שיש לנו מתמשך כל הזמן. כלומר, אתם שומעים את זה. כל פעם אנחנו חוזרים לזה. כל פעם אנחנו חוזרים ושואלים את אותן שאלות. זה אי נחת שיש לנו מכל הסיטואציות האלה ואני לא יודע איך לצאת מזה.
אני אחזור לשאלה הבסיסית. עיריית תל אביב צריכה לקנות מזגנים כדי למזג את מרכז הפיס החדש שלה והיא מפרסמת מכרז. עונים כמה קבלנים גדולים. איך עכשיו זה מתחיל להתנהל? מה בודקים עליהם? את מי בודקים? לא יודע, זה נראה לי הזוי לחלוטין.
גבריאלה פיסמן
¶
נציג האוצר כן התייחס לשיקול הדעת שלהם. שוב, יש כאן שיקול דעת מוגבל. אנחנו כמובן מוכנים לקבל את ההצעה של נועה להגביל את זה לסוגי עבירות מסוימות. הכוונה היא לא לאפשר עכשיו לפסול על עבירות שהן באמת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם רוצים שעולם תחתון לא ייכנס לזה, אני יכול להבין. אבל נניח מישהו שיש לו בעיות עם האוצר בנושא של מסים או מס הכנסה שהוא צריך לשלם, אני לא יודע מי זה המישהו הזה, האם זה בעל הבית של תדיראן, זה בעל הבית של סניף מרכז תדיראן או של סניף משנה. אני לא יודע איך זה הולך. מי צריך לתת? נניח לתדיראן היו בעיות מיסוי עם האוצר, זה פסל עכשיו את כל מזגני תדיראן?
צביאל גנץ
¶
יש רגולציה בהיבט הזה שחוק חובת המכרזים, סעיף 2(א), קובע שאסור להתנות במכרז תנאי שהוא לא רלוונטי, תנאי סף שהוא לא רלוונטי למהות המכרז שאתה עושה. זה אומר שאם אני פסלתי מישהו - דרך אגב, גם אם שמתי סתם תנאי ניסיון של ארבע שנים כשאני יודע שרק לספק אחד יש ניסיון של ארבע שנים וגם אם שמתי תנאי שקיבלתי איזושהי אינדיקציה מאיזה מציע שרק אחד נפל בדיווח מס פעם אחת, ואז אני שם אותו כי אני יכול – אז שני הדברים האלה מבחינת פגיעה בתחרות, הם לא תקינים והם אסורים כבר היום בחוק.
צביאל גנץ
¶
נקודת המוצא של האכיפה בדיני מכרזים היא שמי שמבצע את האכיפה הכי יעילה, זה השוק. זה אומר שכאשר הבן אדם עצמו שהוא הפסיד חוזה ששווה הרבה כסף בגלל שעשו לו פוילע-שטיק, יש לו יכולת לפנות, לערער, לפנות לבית משפט.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
מה שהציג היושב ראש, יש לחברה מסוימת קשיים או חוסר דיווח או משהו כזה, דברים קורים. אנשים עובדים הרבה שנים ודברים קורים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא מבקשים מתדיראן לתת תצהיר. אני לא יודע מי נותן את התצהיר שם. יש את תדיראן, יש לה כמה סניפים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח יש לה סניף במרכז. אני לא יודע איך זה הולך. ממי אתה מבקש את האישור? מי רלוונטי לגבינו? אותו אחד בקצה האחד? זה שבאמצע? זה שלמעלה? מי הוא זה שמפחיד אותנו?
צביאל גנץ
¶
זו שאלה שהיא שאלה מאוד חשובה שבאמת יכולה לפגוע בתחרות והיא חייבת להישקל על ידי ועדת מכרזים לפני שהיא מבקשת. יש מכרז שבו למשל לחברה מאוד קטנה, ובעל השליטה בפועל הוא זה שמקבל את כל ההחלטות ואם לו יש עבר פלילי של תיאום הצעות במכרז, צריך לדעת על כך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח אני מפרסם מכרז על מזגנים. אני כל הזמן חוזר לדוגמה הזאת. יענו חברות גדולות וחברות קטנות ובינוניות. אתה מראש לא יודע. מה אתה יודע לשאול? מכל אחת תדרוש למלא מסמך שונה?
צביאל גנץ
¶
רק במכרז ספציפי אפשר לדעת לאיזה שוק אתה הולך. אני אגיד שלך מותר לשאול רק על מנכ"לים, אבל - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
יש לי שאלה אליך. מישהו שרוצה להתחכם בנושא של תחרות במכרזים והוא מחליט שהחברה הזאת, יש בה משהו רגיש אצל המנכ"ל ואני אכוון את השאלה שלי לדרג אחר או לקבוצה אחרת. אני אעשה מניפולציה במידע באופן שהכתובת אליה אני פונה, תהיה שונה. יכול להיות דבר כזה?
אלון קינסט
¶
לגבי מה שצביאל אמר, שהגורם הרלוונטי שממנו אני רוצה לקבל תצהיר משתנה. אם לצורך העניין יש לי מכרז לשירותי הסעות לתלמידים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. עזוב את זה. זה לא רלוונטי. לך לטובין. אתה רוצה לקנות מזגנים, אתה רוצה לקנות טרקטור, אתה רוצה לקנות טנדרים, אתה רוצה לקנות מחשבים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, אבל אני לא מדבר על המתקין. אני מדבר כרגע על מי שמספק לי. לפעמים מי שמספק לי הוא גם מתקין ולפעמים מי שמספק לי שולח מתקין. המתקין הוא סיפור נפרד.
אלון קינסט
¶
אין כמעט מכרזים שהם נקיים לטובין. מכרז שהוא מכרז לטובין, לרוב מגיע ביחד עם התקנה, אחריות ותחזוקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אלה שני דברים נפרדים. נניח אני רוצה לקנות מזגנים מחברה כלשהי. הוא שולח לי מתקין. לפעמים הוא שולח לי את יעקב ולפעמים את משה, לפעמים את אורי ולפעמים את סאלח. אלה שני דברים. אני יכול לבדוק את המתקין וזה בסדר גמור לבדוק את המתקין אבל כאן אנחנו מדברים על בדיקת מי שממנו אני קונה את המזגנים ולא את המתקין. המתקין הוא בשלב שני.
צביאל גנץ
¶
אם המכרז מיועד למשל לעסקים, באפיון שלו מיועד לחנויות המזגנים שנמצאות בעיר, בחיפה, וזה אחד הדברים שצריך לדעת להכין אותם מראש כחלק מהמכרז כי יש לזה המון השלכות לגבי כל מסמכי המכרז והתנאים שלו – אני רוצה לדעת את השם של בעלי השליטה כי בדרך כלל בחנויות בעל השליטה, אם יש לו היסטוריה של גניבה, של שוחד, של דברים כאלה, אני אאפיין במסמך.
לשאלתה של חברת הכנסת ברקו, אני לא יודע מי הולך להציע הצעה במכרז. אני יכול לשער כי אני בונה את המכרז אבל אני לא יודע. כמובן שאני לא אוכל לכתוב מראש למי אני רוצה. אני אצטרך לאפיין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לקחתי את המזגנים. תאפיין. אני מתעקש. למה דווקא מחיפה? יכול להגיש לי מישהו בשכונה אחרת בחיפה.
צביאל גנץ
¶
האפיון מתבצע, אגב הליך הטובין אתה רוצה לקנות. אין דבר כזה לאפיין בצורה אפריורית מאפיינים של מכרז.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אתה יכול דרך מניפולציה של ממי אתה מבקש את תעודת היושר או את הרישום הפלילי, אתה בעצם - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
יכולה להיות. אתה מפנה את זה למישהו שאתה יודע שאין לו או למישהו שיש לו, כדי לפסול חברה או כדי להעדיף חברה. האם זה יכול להיות?
צביאל גנץ
¶
תיאורטית יכול להיות. יכול להיות אביוז במכרזים. אלה דברים שקורים. אני חייב לומר שהעבר הפלילי, זה בדרך כלל לא המקום לאביוז. יש תנאים הרבה יותר מתוחכמים וקלים לעשות אביוז של מכרזים ועולם המכרזים הוא עולם שיש לו המון רגולציה. יש לו חוק מיוחד, יש לו תקנות, יש לו הליכים פנימיים, יש לו בקרה של החשב הכללי. זה עולם שהוא עמוס רגולציה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
האם יש עליך בקרה, ממי ביקשת את הנתונים הללו וממי ביקשת את התצהיר? מישהו יבקר את זה?
צביאל גנץ
¶
האם יש בקרה על מסמכי המכרז שקובעים את זה? כן. קודם כל, ועדת המכרזים כוללת את היועץ המשפטי של המשרד או נציגו, חשב של המשרד או נציגו, יושב ראש ועדה שהוא נציג של המנכ"ל וגופים מקצועיים שהם אמורים לתת את האמירה המקצועית שעל בסיסה אני מסתמך. הם יגידו לי, תשמע, השוק הרלוונטי כאן הם בעלי חנויות בחיפה ועליהם ועדת המכרזים תסמוך. הדיונים, אפשר להסתכל בפרוטוקולים של ועדות מכרזים, אלה שאלות קונקרטיות, ויש פרוטוקול. דרך אגב, בניגוד לשאלות של עבר פלילי ספציפי, ההחלטה העקרונית תהיה חשופה אחר כך כי יש זכות עיון לראות את כל הפרוטוקולים של ועדת המכרזים.
צביאל גנץ
¶
אז הוא יכול לומר שלדעתו הדרישה הזאת לא רלוונטית והוא יאמר שנראה לו את הפרוטוקול בו החלטתם על הדרישה הזאת והוא רוצה לראות מי אמר אותה. יש לו כלים.
צביאל גנץ
¶
כן. עולם המכרזים הוא עולם עם רגולציה. בדרך כלל הטענות ששומעים הן שזה עודף רגולציה אבל יש רגולציה יעילה. זה לא אומר שאין פוילע-שטיקים. יש לצערנו ומנסים להתמודד אתם, אבל זה רק נותן להם כלים להתחשב בשיקולים שהם מאוד משמעותיים ויכולים להיות רלוונטיים לגופים ציבוריים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם המסמכים, מה שהוא אומר. במכרזי המכרז הם צריכים למלא טופס על זה. אני מניח שהדרך אותה רצינו היא שיתקשרו לכספת, לליאורה, כדי לקבל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע. זאת הגדרה. ליאורה, זה מושג. זו הדרך אותה אנחנו רוצים. לא יודע, אני לא מצליח לדעת איך אתם קובעים מי צריך להיות האיש הישר שבחבורה.
גבריאלה פיסמן
¶
הרעיון היה לא לאפשר את הניסוח הרחב. יכולנו לבוא ולומר כל נושא משרה אבל לא אמרנו כל נושא משרה. הרעיון הוא כן לעשות את זה לגבי נושאי משרה רלוונטיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נושא משרה, זאת מילה קלה אבל מה זה הרלוונטי כאן? החנות שמוכרת? הסניף המרכזי יותר? אתה עולה למעלה? אתה עולה עד למעלה?
גבריאלה פיסמן
¶
העניין הוא שיש לנו כאן מידה לא מבוטלת של שיקול דעת שניתן לגוף שמקבל את המידע הפלילי. זו המתכונת של הצעת החוק. אנחנו כן סומכים עליו שהוא יפעל, שהוא יפעיל את שיקול הדעת שלו בהתאם לנהלים שייכתבו. הוא צריך לעמוד באמות מידה מינהליות.
גבריאלה פיסמן
¶
אני יודע מה קורה היום ואת מה שקורה היום, אנחנו מבקשים לנסות למזער את הנזקים ולהבטיח את זה שבאמת הגופים יעמדו באמות מידה גם שכתובות בחוק וגם בנהלים הפנימיים. מידה מסוימת של שיקול דעת תהיה לגופים.
גבריאלה פיסמן
¶
העניין הוא שאם היינו חושבים שאפשר מראש לקבוע בדיוק באיזה עבירות – ואפשר להגדיר את זה ברמת החוק – באיזה מכרז, באיזה תפקיד, על הכול אפשר לדבר מראש ואז יכולנו לעשות את זה אחרת אבל זה לא האופן שאנחנו חושבים. אנחנו חושבים שאין מנוס מהפעלת שיקול דעת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הנושא של המכרז, האיש צריך לדווח או שזה יצא מהתמונה? אני מבין שהיום במכרזים, אחד המסמכים הוא שהוא צריך לכתוב את העבר הפלילי שלו, בהתאם לשאלות. זה מה שקיים. לא שמצלצלים למשטרה אלא יש את זה במסמכי המכרז. זה ימשיך להיות או את זה יוציאו?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קבלת מידע, הכוונה שהוא יוכל לצלצל לכספת ולקבל. אני שואל אם עדיין יבקשו שהוא ימלא בטופס את העבר הפלילי שלו או שזה יצא מהתמונה.
גבריאלה פיסמן
¶
אנחנו לא אסרנו על דרישת תצהיר מגוף שזכאי לקבל מידע. המשמעות של סעיף העונשין היא שאותו גוף זכאי לדרוש תצהיר רק בהתאם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אם הוא רוצה, הוא יכול. אם הוא לא מצלצל והוא לא בקשר, יש לו מכרזים, הוא מכניס וכל מי שמגיש ממלא את הדף הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. אין דרך המלך. אם את אוסרת לפרסם, כמו שאת אומרת לגבי אדם פרטי, אז לא יהיה. אם את לא אוסרת, זה מה שיהיה. הרוב יהיה על ידי זה שבמכרזים יהיה דף כזה שאדם יצטרך למלא אותו לטוב ולרע. זה מה שיהיה בפועל. מבחינתכם זה בסדר?
אדם קרן
¶
זה לא יהיה סביר להטיל נטל כזה על כל רשות בכל התקשרות. לפנות ולבדוק? זה נראה לי בלתי אפשרי.
ליאורה סולטן
¶
ממש לא. זה חוסר הבנה. אין אדם שיושב ומוציא מרשם פלילי ומעביר את זה למישהו באיזושהי דרך. זה נקרא מייל טו קט. ברגע שגוף מאושר, מה שאת תעשי בעתיד, אתם תכניסו תעודת זהות, שם פרטי, שם משפחה, זה יעבור אוטומטית בכספת ותקבלו בכספת חזרה גיליון PDF של המרשם הפלילי. באופן אוטומטי תקבלו את מידע לו אתם זכאים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מהדוח שיח הזה אני מבין שהאופציה הזאת תהיה קיימת ויכול להיות שבחלק גדול מהמקומות היא גם האופציה שבפועל קיימת.
צביאל גנץ
¶
לוועדת מכרזים, צריך להוסיף לגבי מה שגבי אמרה, יש המון מידע לברר. נקודת המוצא במכרזים היא שוועדת המכרזים לא ועדת חקירה והיא גם לא יודעת לעשות את זה. אנשים שם לא יודעים לעשות את זה. היא לא יודעת לוודא את הנתונים שהיא מקבלת מהמציעים. היא מקבלת כמות אדירה של מידע. ההיבט הפלילי הוא קטן מאוד. לכן הרוב המוחלט של ההוכחה לוועדת המכרזים הוא תצהיר. התצהיר הוא הכלי שבו אנחנו אומרים לך, תשמע, תביא לנו את המידע, תתחייב שהוא נכון ומשם אנחנו זזים. אם אתה משקר, אז יש לזה מחיר גבוה. ועדת מכרזים בשום נושא לא עושה בירור עצמי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את רואה שהתפיסה היא לא כזאת. הגופים מעדיפים וקל להם יותר ויותר ופשוט להם שיש להם תצהיר בתוך מסמכי המכרז והם ממשיכים הלאה. הם לא מצלצלים. להם להרים טלפון למשטרה, זה כנראה פרויקט.
צביאל גנץ
¶
צריך לומר שיש חוקים שמחייבים אותנו לבקש תצהיר. חוק עסקאות גופים ציבוריים דורש הגשת תצהיר מהעבר הפלילי בדיני עבודה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה כפול על כפול. לא יכול להיות שכאן יהיה חוק שדורש ממנו להצהיר את התצהיר הזה. חוץ מזה דורשים ממנו את זה, וחוץ מזה דורשים ממנו זה. זה לא.
צביאל גנץ
¶
היום המסלול הוא פשוט. היום המסלול מתבצע בתצהיר וכשיש אינדיקציה – וזה גם נאמר לפני כן – ועדת מכרזים מקבלת מידע ממתחרה שאומר שהוא משקר, יש לו עבר פלילי בנושאים האלה, ואז מתבצעת בדיקה של העבר הפלילי. זאת אומרת, ועדת מכרזים לא עושה בירור של העובדות שניתנו לה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא ברור, אבל קודם כל האיש צריך למלא ומה שהוא ממלא, מסתכלים על זה. אני מניח שאדם עובר ורואה נניח שהדף הזה של התצהיר הפלילי נניח הכול בסדר, ממשיכים הלאה. אבל האיש צריך לכתוב. אם הוא רואה שיש שם משהו, הוא נעצר. לעומת זאת גבי חשבה שזה לא יהיה, שהעמוד הזה לא יהיה אלא יצלצלו ויקבלו אינפורמציה מהמשטרה.
צביאל גנץ
¶
צריך לומר שזה ייצור מצב שבו העבירות על החוקים שמנויים כאן יהפכו להיות תנאי סף קבוע בכל המכרזים. אם אנחנו נעבור אחד-אחד וזה היום נתון לשיקול דעת בהיבט הזה שזה לא מופיע ברוב המכרזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה פירוש שיקול דעת? נניח הבדיקה - חוץ מהנושא של יחס לעובדים אלא דברים אחרים – היא רק שיקול דעת של הגוף או שזה מחייב? נניח מתברר לו שהחברה הזאת קשורה עם העולם התחתון, סתם אני אומר, הוא יכול למרות הכול לקנות אצלה את המזגנים או שאסור לו?
צביאל גנץ
¶
גם במקרה קונקרטי, גם אחרי החוק הזה לוועדת מכרזים תהיה סמכות לקבוע במכרז תנאי שזה עבר פלילי רלוונטי או שזה לא עבר פלילי רלוונטי.
צביאל גנץ
¶
לפי שיקול הדעת במכרז. כעניין פרקטי, למרות שיש היום רשימת חוקים של עבר פלילי, ועדות מכרזים קונקרטית, במכרזים קונקרטיים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שלוש עיריות הוציאו את אותו מכרז על מזגנים, כל אחת יכולה לקבוע לעצמה תנאים שונים לגבי הנושא הפלילי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו רק נותנים להם אופציות לכן ואנחנו לא מחייבים אותם בכלום. אם כן, מה עשינו?
גבריאלה פיסמן
¶
הסיבה שאנחנו נותנים את המידע לגורם מרכזי הייתה כן אמורה לשקף תפיסה של שוויון ואמות מידה אחידות לשקילה של עבר פלילי. לכן אנחנו דורשים גם את הנהלים הפנימיים שיידרשו לעמוד בסטנדרטים.
גבריאלה פיסמן
¶
אין לי תשובה קונקרטית למעט העניין של גוף הפיקוח. כל שוני צריך להיות שוני רלוונטי ומוצדק. אני לא רואה הצדקה שבהעסקה של מכרזים ברשות מקומית - - -
גבריאלה פיסמן
¶
מירה, אני חושבת שזה התפקיד שלכם. התפקיד שלכם יהיה לייצר את אמות המידה האחידות ולייצר את התפיסה השוויונית. לא נראה לי סביר שאדם ייפסל בעירייה מסוימת ואחר כך יהיה כשיר בעירייה אחרת ביחס לאותו מכרז.
מירה סלומון
¶
במכרזי רכש יכול להיות מצב שמשרד ממשלתי עושה מכרז למזגנים וקובע מתוך התמהיל בתוספת הרביעית איקס עבירות, חברה ממשלתית קובעת ואי עבירות מתוך התמהיל הזה ורשות מקומית קובעת. זה לא רק בין הרשויות המקומיות. כל הגופים שהם רלוונטיים למכרזי רכש יכולים לקבוע.
אן רייפלד ביסמן
¶
אני אמנם לא עוסקת במכרזי רכש. במכרזי כוח אדם, בעניין הזה חשוב לציין שאנחנו בודקים את הכול וזה נבדק בשעת מסירה. אין מצב שבו אני אומר שמשרה איקס, את המידע אני לא בודקת. לכן צריך אולי לבדוק האם לא צריך להיות איזשהו סוג של משהו שצריך לבדוק. אם למכרז הספציפי הזה זה לא רלוונטי, שיגידו. להגיד שלא לבדוק אפריורי, זה בעייתי.
מירה סלומון
¶
יותר מזה, אדוני. סבירות זה משהו שנמצא במתחם. שיקול דעת מינהלי. אלה דברים שנמצאים במתחם. מתחם הוא לא אחיד, הוא לא תשובה אחת ותו לא. יש נסיבות שיכולות לשנות. יכול להיות שהמזגנים במקרה א' הם למשרדי הממשלה ובמקרה ב' אלה מזגנים לפעוטון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה קשור לנושא שאנחנו לא רוצים שתעשו עסקה נניח עם גופים שחשודים – סתם אני אומר – כעולם תחתון או שמרמים את המס? מה זה קשור עם המזגנים?
מירה סלומון
¶
אני מנסה לומר שיש נסיבות שונות, שיש מקומות שוועדת מכרזים א' תחשוב שאפשר בלי חלק מהעבירות שמפורטות ברשימה וזה יהיה סביר, וועדת מכרזים ב' - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי, אבל זה לא בדיוק מה שאני חושב שרצו כאן. זה יהיה קצת משונה או הזוי אם נניח אדם נופל על רקע הזה. אם הוא נופל על רקע אחר, זה משהו אחר. אבל אם הוא נופל על הרקע הזה, לא יכול להיות שברמת גן הוא ייפול ובתל אביב ייקחו אותו, אם זה על הרקע הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא עניין של מחיר שעירייה יכולה לקחת על עצמה והיא קבעה או המהנדס שלה קבע מחיר מינימום וזה בסדר.
אדם קרן
¶
מאחר וזה עניין של שיקול דעת, זה בהחלט יכול לקרות. יכול להיות שוועדת מכרזים אחת תחשוב לחומרה וועדה אחרת תחשוב לקולה, כפי שזה יכול אחר כך להשתנות בבית המשפט כאשר שופט אחד יחשוב לקולה ושופט אחד יחשוב לחומרה. זה שיקול דעת. אם מצאת הרשעה, זה עוד לא אומר שההצעה שלו פסולה. אתה צריך לשקול את חומרת העבירה, מתי זה קרה, התדירות שלה, כמה פעמים הוא ביצע אותה, היקף ההונאה, היקף העלמת המס, כמה גופים הוא הונה, עם כמה עיריות הוא הפר חוזה.
אני אומר לעניין של התצהיר, אם המחוקק נותן לגוף הציבורי סמכות שהיא יחסית מרחיקת לכת לפנות למשטרה ולשאול על מידע, על אחת כמה וכמה אני אוכל לפנות אליו לפני שאני פונה למשטרה ולבקש ממנו שיאמר לי האם הוא הורשע בעבירה מסוג 1, 2, 3 ו-4. יגיד לי לא, אני אשקול אם יש לי סיבה לפקפק בו ולפנות למשטרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
להם יש סרגלים. לפי מה שאני מבין, אתם לא יכולים להיכנס לסרגלים כי לכל רשות יש דרישה אחרת ולכן זה סרגל אחר. לא מצליח להבין איך זה רץ.
ליאורה סולטן
¶
אין שום בעיה. ברגע שיש בעצם את אותו דו שיח שדיברתי עליו והם מבקשים שיוגדר להם לפי הצורך של ועדת מכרזים - - -
צביאל גנץ
¶
תנאים להתקשרות מוסדרים בחוק אחר. המדינה לא יכולה להתקשר אלא עם מישהו שמנהל את הפנקסים שלו על פי דין, שאין לו הרשעות. זאת אומרת, יש חוק שאומר עם מי מותר לממשלה לקשור חוזה.
צביאל גנץ
¶
אלה לא תנאי סף. זה אומר שאנחנו לא יכולים להתקשר עם אנשים שיש להם דברים כאלה. לפחות לפי איך שהחוק הזה היה בעבר, לא הייתה חובה לשקול אלא שניתנה אפשרות, לגשת ולקבל מידע. כמובן שמבינים מזה שאלה חוקים שתבינו שיש חשיבות לבדוק אותם, אבל במקרה קונקרטי אפשר להחליט בוועדת מכרזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם יש אפשרות שנניח רשות מקומית – אני לוקח אותה כדוגמה – תחליט שזה לא קריטריון בשבילה והיא מתעלמת ממנו, אני לא רוצה שיהיה מצב, כי סימן שזה לא קריטי ולכן למה רשות אחרת תוכל לקבל על כל האנשים שהגישו למכרז את כל האינפורמציה? הרי יכול להיות שזה בכלל לא קריטי. זה קובע שזה קריטי ויקבל, וזה קובע שזה לא קריטי ולא יקבל? זה שיא הבלגן.
אדם קרן
¶
כמו שנאמר קודם, תנאי השוק יכתיבו את המצב התקין כי יבוא זה שהפסיד במכרז ויאמר שאלה זכו כי הם לא משלמים מסים ולא משלמים מע"מ ולכו תבדקו, הם הורשעו 18 פעמים בשנתיים האחרונות. אם לא נבדוק את זה, את המידע הזה, העתירה של המפסיד תתקבל.
אדם קרן
¶
השאלה היא מה האלטרנטיבה. אלה המון מכרזים, אלה סכומים, כספי ציבור שאנחנו צריכים איכשהו להגן עליהם. אדוני בוודאי לא היה רוצה שהמועצה בה הוא מתגורר, העיר, העירייה, הרשות, תתקשר, גם אם אלה מזגנים או טרקטור, עם גופים מפוקפקים, נקרא לזה בלשון עדינה, שזכו במכרז.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הייתי יודע להגדיר אתמה שאנחנו לא רוצים זה להתקשר עם גופים נניח מפוקפקים, ואני יודע מה זה מפוקפק, אז יש לי הגדרה כוללת לכולם. זה עושה שכל להבין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כאן זה לא כך כי אצל אחד, אם ההוא לא דיווח טוב למס הכנסה או פספס משהו, זה נקרא גוף מפוקפק ואצל השני לא.
אדם קרן
¶
כאן בדיוק נכנס שיקול הדעת. אם בא אלי מועמד לתפקיד פיקוח שהשתחרר מהצבא והורשע באחזקה חד פעמית של משהו, יכול להיות שאני אומר שאני מתעלם מזה כי מה זה רלוונטי? יש דוגמה חיה כזאת. רוצה להיות פקח בעירייה אחרי שהוא הורשע בעבירת סחר בסמים וישב שלוש שנים בכלא לפני כמה שנים. האמן לי אדוני שיש דוגמה חיה כזאת. אני אומר, בוודאי זה רלוונטי וזה לא ראוי. הוא לא יכול להיות פקח בעירייה.
ליאורה סולטן
¶
הוא יכול לבוא ולשאול את האדם האם הוא הורשע בזה, בזה ובזה והוא יגיד לו, כן, כן, לא. גם לכך יש נפקות כי הרי לחוקים הללו יש, כמו שאנחנו יודעים, היקף לידה אבל גם תקופות שיש מחיקה. הוא יגיד לו כן, אבל ההרשעה הזאת כבר נמחקה. לכן זה גם לא נכון לעשות את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מסכים אתך. כל השאלות באות רק כדי להראות את האבסורדים אליהם אנחנו מגיעים. תדע לך שאחרי כל הדיונים שלנו, אם תשאל אותי, תקופות ההתיישנות נניח, דוגמה, למישהו היה ועברו חמש שנים או שש שנים, האם נמחק לו או לא נמחק לו, גם אנחנו כאן מבולבלים. האיש ידע למלא ויכול להיות שזה נמחק והוא בכלל לא צריך לומר שהוא נקי אבל הוא לא יודע. הוא יפחד ויכתוב נקי ובסוף יאשימו אותו שהוא ניסה לרמות ולכן הוא יכתוב את הדבר הזה כשהוא בכלל לא צריך.
איילת עוז
¶
אפשר לחזור בחזרה לסעיף התצהיר שכולנו מסכימים שאמור היה לחסום בדיוק את הפתחים האלה ולהבהיר אותו כך שהדבר הזה יהיה ברור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל איך האיש יודע מתי נמחק לו? איך הוא יודע לומר? מה הוא יודע על התיישנות? אנחנו לא נדע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו כאן לא יודעים. זה תלוי על מה. אתה יודע כמה זה מסובך? אני אומר לך שאנחנו כאן לא סגורים ולא בטוחים. גם עוד לא סגרנו את זה אבל גם כשנסגור, זה בלגן. יש מדרגים. האיש הפשוט לא יודע את כל זה והוא עומד בדילמה. אם הוא כן צריך לכתוב והוא לא יכתוב, הוא משקר. מה הוא יעשה? בטח שהוא יכתוב ואז הוא ייפסל אבל הוא לא היה צריך בכלל לכתוב כי יכול להיות שזה כבר נמחק לו.
גבריאלה פיסמן
¶
מצד שני צריך לשמור גם על פרופורציה כי העבירה שביקשנו בהקשר הזה היא עבירה של שנתיים מאסר על עצם דרישת התצהיר הלא חוקי. לבוא ולומר לגוף זכאי שהתצהיר שהוא ניסח לא ממש מכוון ובטעות הוא קיבל מידע שהוא מידע עודף, וזו עבירה של שנתיים מאסר, זה גם קנה מידה.
צביאל גנץ
¶
אבל אז נקבל את המידע גם של חוק עסקאות גופים ציבוריים וגם של חוק חובת המכרזים, את העבר הפלילי הרלוונטי כי המשטרה תצטרך לתת את זה אוטומטית לגבי כל מציע בכל מכרז כי זו חובה על פי חוק. את השינוי המהותי אנחנו לא רוצים לעשות כי זה מידע שצריך אותו. בנוסף, זה באמת שונה מאוד מהפרקטיקה של ועדות מכרזים, דרך הפעולה שלהן. ועדת מכרזים היא לא צוות של פקחים של משרד הכלכלה אלא אלה אנשי מקצוע בתחום ספציפי, לדוגמה מיזוג אוויר, שצריכים עכשיו לחדש את מיזוג האוויר בבניין שלהם ולכן הם יוצאים למכרז.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם מהנדסים. הוא לא מבין כלום בנושא של עבירה פלילית. אין להם שום הבנה בנושא. הוא מבין בנפח הדחיסה, בגודל המבנה, בשימוש. הוא מהנדס.
צביאל גנץ
¶
הדרישה מוועדת מכרזים לגבי כל אחד מהמציעים לבצע בדיקה של עבר פלילי, לעבור מציע-מציע, זאת הוספה של הליך שהוא לא פשוט בכלל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם כן, למה דורשים את זה? אם היו באים ואומרים שנרד מזה, אני יכול להבין את השכל שבזה. אבל אומרים, לא, זה חשוב מאוד כי אנחנו לא רוצים שעיריית רמת גן או תל אביב תעשה עסק עם מישהו שהוא נניח עולם תחתון. אתה קראת לו פליליסט. מפוקפק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו לא רוצים שיעשו, אבל מצד שני אנחנו נכנסים לתסבוכת כזאת שבסוף אני לא יודע איך נצא ממנה.
צביאל גנץ
¶
אבל צריך גם לומר שבמידה וחושבים על דבר כזה, המענה חייב להיות מאוד קונקרטי. זה אומר שוועדת מכרזים לא חייבת להגדיר את כל תשעת העבירות, אז היא תבחר אחת, וחובה שהמענה שיתקבל יהיה אך ורק העבירה הספציפית שהם ביקשו. לא יכול להיות מצב שהם יקבלו מידע מעבר למה שהם ביקשו כי אז יצא שכרנו בהפסדנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אלה שמכינים את המכרז במיזוג אוויר, נניח כבוד המהנדסים המהוללים שמכינים את המכרז.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שהם קובעים את המכרז והם מבינים טוב. מה הם ידעו לקבוע, איזה תנאי בחלק הפלילי הוא הרלוונטי?
צביאל גנץ
¶
ועדת מכרזים תקבע כמו שהיא קובעת את כמות שנות הניסיון שנדרשות בסיפור הזה. למרות שאף אחד שם לא איש מזגן בעצמו, איש מיזוג אוויר בעצמו, ויוצא מפרט, הם עושים את זה או עם יועצים חיצוניים. זו העבודה שלהם. הם צריכים לדעת לעשות את זה.
חנן אהרון
¶
יש גם הרבה מכרזים בשירות המדינה שיש מאות עובדים של אותו זכיין והם צריכים כולם להביא תצהיר שאין להם עבר פלילי. זה מה שדורשים מהם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לחלק הזה נגיע עוד מעט. זה השרשור. דיברנו על השרשור. כרגע אני מדבר על המוצר. אני עוד עוסק במוצר לא באנשים. אנשים, זה סיפור אחר. אלה שיבואו להתקין או אלה שהקבלן שזכה לוקח קבלני משנה, כל אלה זה סיפור נפרד. אנחנו עדיין מדברים על המכרז על האלמנט עצמו, על המזגן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קבלן משנה שיש לו עובדים. כך יש הרבה מאוד עובדים. בדרך כלל בבינוי ובתשתיות, כך זה הולך.
חנן אהרון
¶
כמו שאתה אומר, מי קבע בכלל לפני כן מה בתצהירים? מי מתאים או לא מתאים ואיזה עבירות בקרב 300 העובדים האלה.
חנן אהרון
¶
אני טוען שהתצהירים הם יותר כיסוי. ביקשנו תצהיר, קיבלנו, הוא אמר שהוא בסדר. אם לא יהיה איזה מידע או משהו עליו שלא יודעים, לא ידעו. זו דעתי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לגבי העובדים, זה מאוד תלוי. אתה לא חושד בעובד שהוא יערבב יותר מדי חול במקום זפת או במקום מלט או משהו. זה אולי בעל הבית ולא העובד הקטן מחליט לבדו. אולי. מצד שני, אם אתה עושה מדרכה בתוך שכונה, חשוב לך לדעת שהפועל שעובד שם הוא לא מישהו שיש לו עבירות עם קטינים כי הוא מסתובב בשכונה שם יש אנשים וקטינים. אלה סוגים שונים של דברים שאתה תחפש בכל אחד ואין לזה סוף.
צביאל גנץ
¶
חשוב להדגיש אתה היבט הזה שאם במרחב מסוים ועדת המכרזים חושבת שעבירות או הרשעה לפי חוק ניירות ערך הוא לא רלוונטי, בגלל אופי המכרז שזה לקנות איזה מזגן ובניהול שהם עשו של המכרז, כך הם חושבים, אז אם רוצים שהם לא יבקשו תצהיר, צריך לוודא שהם לא ייחשפו למידע הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסכים אתך אבל אם אתה שואל אותו על משהו פלילי ויכול להיות שיש לו משהו פלילי בניירות ערך, מה האיש יעשה? הוא יפחד. אם הוא יכתוב שהוא נקי, יאשימו אותו בשקר. הוא יכתוב את זה ויכול להיות שבגלל זה הוא ייפסל ואדם לא ייקח אותו כי בניירות ערך היה לו משהו.
נועה ברודסקי לוי
¶
דבר נוסף שעלה. אותן עבירות טכניות. השאלה אם אולי לקבוע, כמו שעישנו בעניין של העבירות שאין עליהן התיישנות, מה העונש שנקבע להן, לא העונש לצד העבירה אלא מה העונש שנקבע בפועל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם נניח הוא קיבל שלוש שנים על הנושא של ניירות ערך או קיבל שלוש שנים על הנושא של העלמת מס.
נועה ברודסקי לוי
¶
אנחנו בהתחלה חשבנו שכן צריך להוציא משם עבירות מסוימות טכניות. בבדיקה מול משרד המשפטים עלה שחלק מהעבירות, אותו סעיף עבירה לפעמים הוא טכני ולפעמים לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו אובדי עצות. שוב, זו חזרה. אנחנו חוזרים. כאן היינו צריכים כבר לסכם אבל אנחנו מרגישים שאנחנו עוד לא שלמים עם כל הסיפור הזה. גם אתם לא שלמים עם כל הנושא.
נועה ברודסקי לוי
¶
מתוך רשימה. לא מדברים על הרחבה. מתוך הרשימה של התוספת הרביעית שמוצעת, כדי למנוע שזה יהיה על דברים טכניים, לקבוע שזה יהיה מסף מסוים.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא. אנחנו מדברים אך ורק על עבירות מתוך התוספת הרביעית, מאותן עבירות שדיברנו עליהן כמו פקודת מס הכנסה, המכס וכולי.
נועה ברודסקי לוי
¶
אנחנו מדברים עכשיו על רכש. אנחנו מדברים עדיין על אותו סעיף, על אותה מסגרת עליה דיברנו.
נועה ברודסקי לוי
¶
נכון. מתוך מה שמוצע כאן בתוספת הרביעית, הרעיון היה לפחות את העבירות שהן טכניות כמו אי דיווח בזמן לפי פקודת מס הכנסה, שזה לא יגרום לכך שיקשה על מישהו להתמודד במכרז.
אני מציעה שכן נעבור לסעיף של הרישוי.
אנחנו מדברים על סעיף 16 לגבי הנושא של רישוי נהיגה. גם זה סעיף שכבר דיברנו עליו בעבר ואמרנו שנחזור גם כדי לשמוע את ראש המכון לרפואה תעסוקתית - אולי תציג את עצמך עם התואר המלא – לגבי הנושא של רישיונות נהיגה גם ציבוריים וגם פרטיים.
את חנן שמענו ואני מציעה שנשמע את רז.
רז דקל
¶
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא הרופא המוסמך של משרד התחבורה. המכון הוא זה שמבצע הערכות של כשירות בריאותית לנהיגה בהיבט הרחב שלה. זה כולל בדיקות גופניות, פסיכולוגיות, פסיכיאטריות ונרקולוגיות, לפי הצורך המקצועי כאשר הוא אוסף אליו משהו כמו 40,000 הפניות בשנה של כל מיני גופים, חלקם גופי רישוי ואכיפה וחלקם גופים רפואיים. הוא עושה בירור על מצבם הבריאותי ונותן המלצה לאגף הרישוי, למסגרת הכוללת.
במסגרת התהליך הזה מתבצעת גם הערכה של התאמה קוגניטיבית ואישיותית למשימות הנהיגה שהן משימות שיש בהן מורכבות רבה, זה לא דבר שדורש השכלה גבוהה אבל זה בהחלט דורש יכולות מאוד מאוד מסוימות ואנחנו נותנים בעניין הזה המלצות כאשר מטרת העל היא כמובן לשמור על שלומם של הנהגים ושל שאר המשתמשים בדרך.
במסגרת הערכה זאת, המכון מבצע שורה ארוכה מאוד של מבחנים פסיכולוגיים מתוקפים שאושרו על ידי כל הגופים המקצועיים, ולמען האמת גם באים גופים שונים מן העולם ומתעניינים אצלנו על אפשרות לאמץ את זה אם רוצים מערכת דומה מאוד מאוד מורכבת.
רז דקל
¶
לא. אני אפרט בעניין הזה. יש לנו כמה אוכלוסיות שמופנות אלינו לבדיקה. אם אני מנסה לסדר את זה בצורה הפשוטה והקצרה ביותר, יש לנו את האנשים שמופנים על ידי גורמי בריאות. זאת אומרת, בתי חולים, קופות חולים, חדרי מיון, ביטוח לאומי, ועדות רפואיות, יועצים פרטיים וכיוצא בזה, כל מיני גופים רפואיים. מופנים אלינו לפי פקודת התעבורה, סעיף 12(ב), חובת הדיווח. על האנשים האלה אנחנו יודעים מידע רפואי לא רע אבל אנחנו לא כל כך יודעים מה קורה אתם על הכביש. פעמים רבות אין להם בכלל רישיון נהיגה ואנחנו לא עוסקים בהם. זו קבוצה אחת.
הקבוצה השנייה היא על ידי הפניות של גורמים שאינם גורמי בריאות. זאת אומרת, אנשים שמופנים על ידי אגף הרישוי מכל מיני סיבות כמו צבירת נקודות וכל מיני דברים כאלה. אנשים שמופנים על ידי אגף הרישוי כיוון שהם מבקשים רישיון נהיגה ברכב מקצועי וכבד, אנשים שמופנים אלינו על ידי קציני משטרה, על ידי בית הדין לתעבורה, על ידי מנהלי ציי רכב, על ידי קציני בטיחות בתעבורה, שורה ארוכה של גופים שהם דווקא באים מן הצד השני. זאת אומרת, הם יודעים טוב מאוד מה קורה עם האדם על הכביש אבל הם לא כל כך יודעים מה מצבו הבריאותי.
תפקידו של המכון הוא לפתוח את החלק הלא ברור בתמונה, לאסוף את המידע הרלוונטי ולעשות הערכת סיכונים. הדרך שבה אנחנו עושים את הערכת הסיכונים הזאת, אנחנו למעשה מייצרים מסגרת שאנחנו קוראים לה סקאלות, שכוללות רכיבים שמאוד רלוונטיים להתנהגות בכביש. אנחנו מעריכים את מצבו של האיש בכל הסקאלות, לפעמים יש גם חפיפה בין הסקאלות, זאת אומרת, סתם אני נותן בכוונה דוגמה קיצונית, אדם שהוא קצת איטי בתגובות שלו למשל מחמת הגיל שלו, אבל מאידך הוא מכיר היטב את החוקים ויש לו תחושת בטיחות מאוד מאוד חזקה, ברור לי שלמרות שעד שהוא יראה שעף לכביש כדור ואחריו ילד, אולי ייקח לו מעט יותר זמן מאשר לאדם אחר, אבל הוא כנראה ייסע במהירות איטית מספיק כדי שיספיק לבלום. אחד מכפר על השני. אנחנו עושים שקלול של כל הגורמים האלה יחד ובסופו של דבר אנחנו מעבירים המלצה סופית לאגף הרישוי.
המקום שמשמש אצלנו, המרשם התעבורתי והפלילי, הוא למעשה כחיווי נוסף שמאשש את הבדיקות שאנחנו עושים. הרבה מאוד פעמים הועלו שאלות – אני מציג את הנושא הזה פעמים רבות גם במשרד המשפטים ובכל מיני פורומים – כמו לשם מה אתם צריכים את הדבר הזה. התשובה היא שכרופאים – יש רופאים ופסיכולוגים, אנחנו רק אנשי בריאות, אין אנשי משפט ואכיפה אצלנו – אנחנו רגילים לקבל חיווי על המצב הבריאותי בו אנחנו עוסקים. יש לך אדם שלוקה למשל בסוכרת, אתה יכול לקבל חיווי על תוצאות בדיקות המעבדה שלו, על תוצאות בדיקות הדימות שלו, על הבדיקות שהוא עבר אצל רופאים כאלה ואחרים. יש לך מושג לא רע בכלל על מה קורה עם מהלך המחלה שלו.
לנו אין חיווי אחר מאשר המרשם הזה, מה קורה עם האדם בכביש. אם יש שם למשל מקרה של אדם שבו עשינו הערכה וההערכה למשל היא הערכה לא טובה – זאת אומרת, אנחנו מתרשמים שיש בעיה עם כושרו לנהוג למשל מחמת האישיות, אחד שלכאורה לפחות בדבריו הוא מראה זלזול בחוק, מראה זלזול בבטיחות וכל הדברים האלה לא מעניינים אותו וכולי וכולי, ויש מקרים כאלה – אבל מאידך אנחנו מסתכלים על המרשם שלו ורואים שעל הכביש הוא מתנהג יפה, יכול להיות שאלה היו סתם דברי רהב, האיש הוא בסדר ואנחנו מבחינתנו יכולים להיות יותר רגועים. כמובן שאנחנו שמחים במיוחד אם הדברים האלה מתכנסים יחד. אם הם לא מתכנסים יחד, מבחינתנו זה אומר דרשנו ואנחנו צריכים לעשות הערכה חוזרת של המצב.
הכלי הזה הוא לא כלי שלפיו מקבלים החלטה. המבחנים שאנחנו עורכים מובילים לפי צורות ההערכה השונות למספר של בין כמה עשרות לבין מאות בודדות של ציוני תקן שבשקלול שלהם בתוך הסקאלות יחד עם ראיון מובנה על ידי פסיכולוג ויחד עם בדיקות על ידי רופאים מסוימים, אנחנו מקבלים את המידע שלפיו אנחנו נותנים את ההמלצה.
רז דקל
¶
אנחנו מטפלים ב-40,000 הפניות, מתוכן נבדקים בפועל בשנה כ-32,000-33,000 אנשים. מספרם הולך ועולה באופן די תלול גם מחמת קצב גידול האוכלוסייה, גם מחמת זה שמתוך גידול האוכלוסייה הקצב שגדל הכי מהר הוא האוכלוסייה בגיל השלישי שהם אנשים במצבים רפואיים הכי מורכבים, וגם מחמת זה שמספר הנהגים בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי גדלה עוד יותר מהר ממספר האזרחים בגיל השלישי כי הדור של הסבים שלי למשל, לא כולם נהגו, אבל הדור של ההורים שלי נוהג. בלי עין רעה, עבודה לא חסרה לנו.
השימוש שאנחנו עושים בכלי הזה, היו אתו כל מיני קשיים בעבר כאשר הקושי העיקרי היה עניין של התאמה שלא הייתה מלאה לחלוטין בין תקנות התעבורה לבין חוק המרשם הפלילי. העסק הזה בורר מול משרד המשפטים, סודר וכרגע הקופה מלאה ואנחנו זכאים לא מתוך חוק המרשם הפלילי אלא מתוך תקנות התעבורה. אנחנו בוחנים את החומר הזה. מי שבוחן אותו, אלה רק אנשי מקצוע לפי קריטריונים מקצועיים מאוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איזה דברים אתם מקבלים מהמרשם? יש הרבה מאוד דברים שאת אדם היו מעניינים אבל לכם הם לא רלוונטיים.
רז דקל
¶
אמת. מה שאנחנו מתעסקים בגדול, המרשם התעבורתי הוא כמובן הדבר החשוב ביותר. גם שם צריך לשים לב, אנחנו מתייחסים לדברים מאוד ספציפיים. זאת אומרת, אדם שיש לו רקע תעבורתי מזעזע שכולו עבירות חניה, הוא לא מעניין אותי. אדם שעשה פעם איזושהי עבירה, גם פחות מעניין אותי. אבל אדם שיש לו דפוס עברייני חוזר, אלה האנשים שאני מחפש. זה מה שאותי מעניין. בצד של המרשם הפלילי, דבר שהכי מעניין אותי אלה עבירות אלימות כי עבירות אלימות נמצאות בקורלציה גם להתנהגות על הכביש.
עוד דבר שחשוב לומר. אני לא אייגע אתכם בספרות אבל אני מת לומר את זה. כשאתה מסתכל על סקרים חוזרים ונשנים ועל עבודות ספרות חוזרות ונשנות בכל רחבי העולם המערבי, יוצא שזה אחד מגורמי הסיכון הכי עקביים והכי חזקים לעבריינות כביש בעתיד, זאת ההיסטוריה של אותו הפרט עצמו. לאנשים יש איזשהו דפוס וזה הם. הואיל ורוב בני האדם במערב מבלים חלק לא מבוטל מזמנם על הכביש, בטח אפשרות כאשר התחבורה הציבורית היא פחות מבריקה, הדפוס הוא דפוס שחוזר על עצמו לאורך החיים, וזאת דרך טובה מאוד לנבא התנהגות בעתיד, שזה בסופו של דבר מה שאנחנו רוצים.
רז דקל
¶
אני בהחלט כן מאמין. לא זו בלבד אלא שזו אחת מן הסיבות שהיה חשוב לנו לשנות את התקנות כדי לקבל רצף היסטורי. אם יש לנו אדם ששינה את דרכיו – ויש אנשים שמשנים את דרכיהם – אתה מקבל סקירה לאורך ציר הזמן ואתה רואה את זה. בזה אנחנו כן מאמינים. צריך גם לומר שאנחנו אחד מהגופים היותר ליברליים בהשוואה למקבילים שלנו. סתם כדי לסבר את האוזן, אם ניקח נגיד את האוכלוסייה של נהגים מקצועיים, שיעור הההמלצות השליליות שהמרב"ד מעביר למשרד התחבורה באשר למבקשי רישיון רכב מקצועי, הוא עומד על כ-18 אחוזים בעוד שמה שמקובל במערב זה שליש, 33 אחוזים. זאת אומרת, אנחנו באמת בית הלל מבחינת ההמלצות שלנו. אנחנו גם מושפעים מקריאת הכיוון הברורה והחזקה של משרד התחבורה שאומר לנו, חברים, יש מצוקה קשה ואתם לא יכולים לעמוד מנגד. אנחנו עושים כמיטב יכולתנו.
חנן אהרון
¶
אני רוצה לומר שאנחנו עושים סינון ראשוני. זאת אומרת, לפני שאנחנו שולחים אותם. כל מה שאמר דוקטור דקל, זה לגבי אלה שכבר מגיעים אליו. אנחנו בהפניות שנותנים לנהגים, בדרך למכון, כל מבקשי רישיון לרכב ציבורי, לרכב כבד, מורים לנהיגה, בוחנים וכן הלאה, הם צריכים לעמוד בדרישות תקנה 15(ב) שם הדברים ברורים וגם מתוחמים בזמן. זאת אומרת, הדברים יותר פשוטים אצלנו. אנחנו מדברים על למשל שבע שנים. לא רק תעבורה, גם בפלילי. תקנה 15(ב) מדברת על הקריטריונים שבהם אתה רשאי לתת תעודה, לשלול תעודת רישיון מאותו נהג. נניח מישהו רוצה להיות נהג של רכב ציבורי, אוטובוס או מונית, ויש לו בשבע השנים האחרונות עבר פלילי, שהוא רלוונטי – שוב, כל הדברים האחרים – אחרי שבע שנים - - -
חנן אהרון
¶
משהו רלוונטי. אמרנו אלימות. אני לא אומר אלימות במשפחה אבל היה לי גם מורים לנהיגה שהייתה אלימות במשפחה, אז אתה יכול להגיד. ועוד מקרים אחרים של גניבות ושל תקיפה. סגנית היועצת המשפטית, חוה ראובני נמצאת כאן והיא תוכל להרחיב יותר בנושא המשפטי. למשל עבירות תכנון ובנייה, להיות נהג רכב ציבורי או מורה לנהיגה, אולי זה לא רלוונטי. אבל דברים אחרים, כן.
אחרי שבע שנים זה לא משנה לנו סוג העבירה שהוא עשה. דיברת על תקנות השבים. הרי לא משנה סוג העבירה שאותו נהג עשה. אחרי שבע שנים הוא יכול להיות גם נהג רכב ציבורי ולא משנה מה העבירה שהוא עשה לפני כן.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה לפי תקנת התעבורה היום. לפי הצעת החוק זה בעצם משתנה בהתאם לתקופות שאנחנו נקבע כאן לעניין ההתיישנות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את הארבע לא שמעת.
המשמעות היא שאתה כאילו יוצר קשר עם ליאורה, עם המושג הזה, ומקבל אינפורמציה על מי שאתה צריך?
חנן אהרון
¶
כל נהג כזה, יש לנו כספת. פעם היו מחכים חודשים. אני מוכרח לומר שהיום זה עובד ממש מהר ואתה מקבל תוך יום-יומיים בכספת באמצעות המחשב את כל הפלט על אותו נהג. זה פשוט קיצר את הזמן.
רז דקל
¶
צריך גם לומר שיש מקרים - הוא דיבר על קיצור הזמן, אני מרים להנחתה - של אדם שיש לו רישיון של רכב כבד בדרגה מסוימת והוא רוצה להעלות את הדרגה לדרגה גבוהה יותר. אנחנו מבקשים ממנו, בלי להטריח אותו למכון ולבדיקה ולבזבז את זמנו ואת זמננו שאין לו ואין לנו, שיביא בבקשה מסמך רפואי עדכני מקופת החולים. הוא יכול לשלוף את זה ברגע, רק כדי לראות שמהפעם האחרונה שהוא נבדק לא היה שינוי גדול ומבקשים להוציא מרשם תעבורתי ופלילי. אם אנחנו רואים שעל הכביש הוא מתנהג יפה ובריאותית הוא יציב, אפשר לתת לו את האישור אוטומטית ולחסוך לו את הבדיקה.
נועה ברודסקי לוי
¶
לשם ההבהרה. כאשר מדובר ברישיונות, כן ברישיון רגיל, לא לרכב ציבורי, באותם מקרים שהופנו אליכם, אתם כן זכאים לקבל את אותו מידע למרות שמשרד התחבורה לא זכאי.
רז דקל
¶
שוב, לגבי הזכאות עצמה – צריך לשאול את המשפטנים. אני יכול לומר מתי אנחנו מבקשים אותו. אנחנו מבקשים אותו, יש הנחיות מקצועיות, קלסר עב כרס, יש אינדיקציות מקצועיות מאוד מאוד ספציפיות שבהן זה גובש. אנחנו לא מבקשים משני טעמים: הטעם האחד, כי אנחנו מקפידים באמת על עניין של החיסיון הרפואי והכללי של הפרטיים, וגם מחמת זה שיש כלל נקוט ברפואה שאומר נו אינדיקיישן, נו קומפליקיישן. אתה חשוף ליותר סיבוכים אם אין לך התוויה למה שאתה עושה. אנחנו שואלים את השאלה כשהיא לעניין, אז בדרך כלל היא נופלת במקום, כי אחרת אתה עלול לקבל – כמו שסיפרו כאן במקרים האחרים – תשובה שמגיעה לך באמצע שום מקום ועושה לך רק בלגן ובכך אנחנו לא מעוניינים. יש לנו התוויות מתי מבקשים.
נועה ברודסקי לוי
¶
חשבנו שבאיזה שלב אולי יהיה כדאי להבהיר באחד הסעיפים, שבעצם לגבי הנושא התעבורתי אלה הוראות נפרדות.
גבריאלה פיסמן
¶
אפשר לעשות את זה. כן. היום ההוראות האלה קבועות בתקנות. תקנות המרשם הפלילי קובעות שבעצם המרשם הפלילי התעבורתי, ינוהל בנפרד.
גבריאלה פיסמן
¶
מאחר שאנחנו מתייחסים לעבירות תעבורה כעבירות נורמטיביות שנעברות באופן כללי על ידי אוכלוסייה נורמטיבית, אנחנו לא רוצים שהמרשם התעבורתי יזהם את המרשם הפלילי הרגיל.
גבריאלה פיסמן
¶
נכון. יש מחיקות אבל הכול מתנהל בנפרד כדי לא להאריך את תקופות ההתיישנות והמחיקה של המרשם הפלילי הרגיל. ככל שההצעה היא לעגן את ההוראה, את עצם קיומו של מרשם פלילי - - -
גבריאלה פיסמן
¶
רוב הגופים, המרשם הפלילי התעבורתי, לא מעניין אותם בכלל. גופים כמו משרד התחבורה, כמובן זה כן מעניין אותו.
ליאורה סולטן
¶
אין טעם לבוא לכאן לא מגובשים. זה עולה מכאן. אנחנו מבינים היכן יש פערים ויש דברים שרק פה אנחנו שומעים עליהם לראשונה.
נועה ברודסקי לוי
¶
עלתה קודם שאלה – גם בדיון הקודם - לגבי הנושא של משאיות, רכב כבד, שהוועדה בזמנו הביעה איזושהי עמדה שכן חשבה שגם לגבי משאיות צריך לבדוק את עברו של אדם. לעומת זאת, לגבי רישיון ציבורי, זה כן מופיע בסעיף ועלתה שאלה שלא נענתה אז. לא לגבי המכון אלא בעצם לגבי משרד התחבורה.
חוה ראובני
¶
בדיקות רישום פלילי לצורך נהיגה מתבצעות בשני טקטים, בשני גופים שונים, לשתי מטרות שונות. הבדיקה שרשות הרישוי עושה היא בדיקה של עמידה בתנאי סף, בכלל להיות כשיר לרישיון הזה. בדיקה כזאת בהקשר של רישום פלילי, אנחנו לא עושים לנהגי רכב כבד. אין בתקנות התעבורה חובה כזאת. את הדרישה הזו אנחנו ממקדים בנהגים שהעיסוק שלהם בנהיגה הוא במתן שירות לציבור. אנחנו מדברים על מוניות, על אוטובוסים, אנחנו מדברים על נהגי אמבולנסים, על גרריסטים. אלה שנותנים שירות לציבור. נהגי משאיות הם עוסקים בזה אבל הם לא עובדים מול ציבור. יש להם לקוח אבל הם לא עובדים מול הציבור הרחב ונותנים לו שירות. זה אחד על אחד בהתקשרות חוזית עם לקוח ספציפי ולא מול הציבור בכללותו.
חוה ראובני
¶
השאלה עלתה גם בדיון הקודם. חזרתי לקרוא את הפרוטוקול. אני כרגע מדברת על פלילי ולא על תעבורתי. תעבורתי, אני תכף אגיע לזה. בהיבט הפלילי אנחנו בודקים את העיסוק בנהיגה שנותן שירות לציבור. לכן אנחנו לא כוללים בזה משאיות, אם כי כפי שהסביר דוקטור דקל, המכון הרפואי כן בודק את זה בהקשר של אינדיקציות להתאמה לנהיגה באופן כללי. תעבורה, אנחנו לא בודקים מראש, גם לא למשאיות. אנחנו הרבה פעמים גם מדברים על נהגים שממש מוציאים את הרישיון די בתחילת דרכם כנהגים, הם בני 19, לפעמים צה"ל מכשיר אותם כנהגים אפילו בגילאים צעירים יותר. לתעבורה יש לנו מסלול אחר לגמרי של טיפול בעבריינות.
למעשה יש לנו כמה מסלולים. קודם כל, אנחנו מדווחים באופן שוטף על כל פסילת רישיון שמטילה רשות מוסמכת, בתי משפט, פסילות מינהליות של המשטרה וכיוצא בזה. אנחנו מדווחים על עבירות התעבורה שמבוצעות גם בלי פסילות לצורך הפעלה של שיטת הניקוד שמובילה לקורסים וגם לפסילות שיכולות במקרים של עבריינים כבדים להגיע גם לפסילה של תשעה חודשים. יש לנו מסלול ייחודי שהוא לעבריינים הכבדים ביותר לפי סעיף 56, מה שאנחנו מכנים רצדיביסטיים, נהגים מסוכנים במיוחד, ויש תקנה שמגדירה את זה על צפיפות עבירות בפרק זמן מסוים ואת אלה אנחנו יכולים לפסול אפילו לחמש שנים, פסילה מינהלית. הכול כפוף כמובן לביקורת שיפוטית וכולי.
מדי פעם יש אצלנו מחשבות שעוד לא התגבשו לכלל ביצוע ותפיסה מדויקת של מה עושים אתן, אבל יש לנו מחשבה שצריך אולי לעשות מעין שיטת ניקוד ייחודית וטיפול אחר במסגרת שיטת ניקוד לנהגי רכב כבד ולא רק בגלל ריבוי עבירות אלא גם בגלל מסוכנות גבוהה יותר ולו מטעם המשקל הגדול של הרכב. אותה תאונה שבין שתי מכוניות פרטיות זה פח, במשאיות זו תאונה קטלנית, יכולה להיות תאונה קטלנית מאוד.
זה נמצא במישור אחר לגמרי שאנחנו מקבלים כל הזמן ובאופן שוטף את המידע על עבירות תעבורה אצל בעלי רישיון. הדיון כאן הוא על הרובד הנוסף שכיום אין לנו וזה לא רק לקבל - - -
חוה ראובני
¶
כן. אנחנו מקבלים מהם באופן שוטף. בדיון הקודם היה כאן נציג אגף התקשוב שלנו והוא אמר באותו דיון, חזרתי לפרוטוקול, שזה מתעדכן פעם ביומיים. אנחנו מסונכרנים.
הסעיף הזה, סעיף 16, לא נדרש בשביל עבירות תעבורה אלא בשביל העבירות הפליליות והוא נועד בשביל שלא רק אלה המבקשים אלא גם בפוש על בעלי רישיון. שם הפער הכי גדול שלנו היום. אנשים שקיבלו רישיון אחרי שבדקו להם והכול היה נקי בעת שהם יצאו לדרך, גם אצל המכון הרפואי, גם אצלנו, אלה שהיו חייבים בבדיקה, והם עושים עבירות פליליות לאורך השנים. קיבלנו לא מזמן כי פרקליט לקח יוזמה על נהג מונית ששדד שעון רולקס מנוסע שלו. יש לנו מדי פעם דיווחים על תלונות על מורים לנהיגה שמבצעים עבירות מין בתלמידות. כל מיני דברים כאלה.
אם לא לוקח פרקליט יוזמה ושולח לנו את זה, ראו נא, טפלו בזה, אנחנו לא יודעים על כך והם ממשיכים לנהוג וממשיכים לתת שירות וממשיכים להוות את הסיכון שהעבירה מעידה עליו למרות שהסמכות שלנו קיימת. לא תמיד התובעים יודעים שיש לנו סמכות כזאת, לא תמיד הם חושבים לעשות בה שימוש. זה שימוש בדיעבד. לפעמים אנחנו שומעים, שמענו על אחד והוא אומר למה רק אני, הנה, גם ההוא, עמיתי לעבודה, אותו הרשיעו לפני שנה וחצי. לפני כמה חודשים קיבלתי תביעת נזיקין של נפגעת עבירת מין נגד נהג המונית שתקף אותה וזה סיפור מלפני שנתיים אבל רק עכשיו זה מגיע לידיעתי דרך תביעת הנזיקין שהיא הגישה. אז מתעוררת השאלה האם היום אחרי שנתיים אני יכולה לקחת לו את הרישיון על מה שהיה אז.
הסעיף הזה בא לומר שאנחנו נדע את המידע הזה באופן שוטף בזמן אמת או קרוב לזה, לא רק בשלב בקשת הרישיון אלא אחרי חמישים שנים אחרי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הפסילה היא פסילה שלכם או שזה שופט צריך לפסול או המשטרה? כמו שסיפרת על מורה הנהיגה שהתעסק עם תלמידה שלו או נהג שגנב או דברים כאלה, מי בדרך כלל פוסל את הרישיון?
חוה ראובני
¶
זאת פסילה שלנו. זאת פסילה של רישוי. כרגולטור אנחנו אומרים - בעולם הרגולציה זה דבר לא חריג – שאם הוא היה צריך לקבל רישיון בתנאי שאין לו עבר פלילי, אז מפסיק להתקיים בו תנאי מן התנאים למתן הרישיון.
חוה ראובני
¶
לא. אנחנו נמצאים במצב שיש לנו לכל הפחות כתב אישום. הסמכות שלנו לא קמה לפני שיש כתב אישום ואז כתב אישום הוא רק התליה ולא ביטול. אחר כך הרשעה. הגיעה אלינו הרשעה, הסמכות לבטל היא סמכות שלנו. זה כמובן כפוף לביקורת של בית משפט לעניינים מינהליים.
חוה ראובני
¶
לא. בפחות מכתב אישום אנחנו לא יכולים לעשות דבר. לא יכול להיות מצב שאנחנו קוראים בעיתון על הרשעות ופועלים.
נועה ברודסקי לוי
¶
בעקבות זאת הוצע לתקן את הסעיף עצמו כמו שהוא הונח. במקור היה כתוב שהמשטרה תמסור לרשות הרישוי על פי דרישתה מידע מן המרשם הפלילי על כל אחד מאלה, ואז הרשימה שעליה דיברנו. הוצע כאן להוסיף שעל פי דרישתה או ביוזמת המשטרה מזמן לזמן, בדיוק כדי לתת מענה למה שחוה עכשיו אמרה.
הבהרתי שנכניס את זה לנוסח.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם מסונכרנים עם הנהלת בתי המשפט כדי לקבל את הפסיקות? נניח פסקו למישהו שלילת רישיון. אתם מקבלים את זה?
חנן אהרון
¶
דרך הנהלת בתי המשפט. בסוף המשטרה מעבירה אלינו. אני אומר שזה לגבי זה אבל מה שחוה דיברה עליו זה לעניין פלילי. זאת אומרת, כאלה שעשו עבירות פליליות אחרות שאז זה לא עובר אלינו בצורה מסודרת כמו שזה היום, רק אם יש איזה פרקליט שמחליט להעביר.
חוה ראובני
¶
יש לזה שני רבדים. יש לזה שני מהלכים מקבילים. בית משפט לתעבורה מטיל פסילה על נהג, וזאת יכולה להיות פסילה בעקבות הרשעה, אבל זאת יכולה להיות גם פסילה עד תום הליכים בתיק תלוי ועומד, עצם העובדה שנהג נפסל, הנהלת בתי המשפט מדווחת לנו כדי שאותו נהג לא יבוא אליהם ויאמר שהלך לו לאיבוד הרישיון ויקבל. זה דבר אחד.
על ההרשעה אנחנו מקבלים, כשיש הרשעה, וזה לגמרי בנפרד, מהמשטרה. הפסילה מדווחת לנו בנפרד.
ליאורה סולטן
¶
יש נוהל של 15 ימים והם עומדים בזה. כשיש גזר דין, חייבים להזין. כבר סיפרתי לכם שבפרקליטויות יש שישה שוטרים שמזינים את גזרי הדין וזה התפקיד שלהם. במשטרה עצמה אלה כל התובעים. הכול מסודר.
ליאורה סולטן
¶
כן. זה לא רק אליהם. זה המרשם הפלילי. אם יש פסילה ונניח הממונה על הביטחון במערכת הביטחון כן רוצה לדעת מרשם פלילי תעבורתי, כי אמרנו שמרבית הגופים לא רוצים, הוא מוזמן לבקש והוא יקבל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
על המאגרים שלכם, יש לכם פיקוח? הבנתי שאתם נמצאים באותה דרגה כמו המאגר של המשטרה.
חוה ראובני
¶
אני לא יודעת לומר במדויק. נציג אגף התקשוב לא כאן אבל יש לנו מאגר מידע שהוא מנוהל על פי חוק הגנת הפרטיות והחובות שלנו שם. לפי התקנות החדשות של תקנות הגנת הפרטיות, בגלל היקף מאגרי המידע שלנו, אנחנו ברובד הגבוה של חובות אבטחת מידע. התקנות יצרו שתי דרגות ואנחנו נמצאים ברובד הגבוה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני שואל שאלה והיא לא קשורה. כל האינפורמציה, יש לכם בטח מאגר גדול מאוד של הנהגים בלי קשר לעבירות פליליות. שמות, אינפורמציה.
חנן אהרון
¶
כן. בהחלט. על זה חוה דיברה. על הקבצים האלה. שם מופיעים הפרטים של הנהג, שנת לידה וכולי. זה ברובד העליון תחת חוק צנעת הפרט.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לנו כל כך הרבה מאגרים. בכל מקום עושים עוד מאגר ועוד מאגר. אנחנו צריכים לבדוק שבסוף לא נאבד את השליטה.
חוה ראובני
¶
בעיני, וזה אולי מתחבר לדיון הקודם במידה מסוימת על מכרזים, הסיכון הגדול למאגרי מידע הוא לאו דווקא האקרים ומתחכמים והטכנולוגיות החסומות אלא זה הפרט הבודד שקיבל את הרשאת הגישה והיכולת שלנו לבדוק מי הוא ולפקח עליו. היה עכשיו סיפור עם משרד ממשלתי אחד וזה בטיפול של אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה, שקיבל מאתנו מידע לא על נהיגה אלא על רכב, על זכות למידע לצורך מילוי תפקידיהם, והאדם המסוים שקיבל הרשאת גישה עשה בזה שימוש למטרות זרות למטרה. זאת אומרת, אלה דברים שאנחנו נאלצים להתמודד אתם, לעשות את המיטב מבחינת הטכנולוגיה אבל בסוף יש בני אדם שמקבלים את יכולת הגישה למילוי תפקידם.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה מוביל לשאלה נוספת. לגבי משרדי הממשלה הוספנו סעיף שקובע שיהיה ממונה על מרשם פלילי בכל משרד שהוא יקבל לדוגמה, אם יש מכרז העסקה, את המידע והוא יסנן אותו לפני שהוא מעביר אותו.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה חוץ מהגוף המפקח שזה גוף נפרד שעוד עובדים עליו במשרד המשפטים, שיהיה גוף מפקח כזה. השאלה היא אם אנחנו קובעים ממונה כזה גם במקרה של משרד התחבורה.
חנן אהרון
¶
אני אתן לך דוגמה. אצלנו במשרד היינו צריכים, כדי לקבל מהמשטרה באמצעות הכספת, להגדיר את האנשים, מספר אנשים מצומצם. לפני כן כל פקידה שרצינו שתקבל, הייתה מקבלת אבל מאוד צמצמנו את זה והגדרנו אנשים מסוימים בדרגות של מנהל תחום ומעלה שמטפלים בדברים האלה והם רשאים. יש אחד שהוא מקבל את המידע ויש את ההוא שגם עושה שיקול דעת. כלומר, רק האנשים האלה בפינצטה, העברנו אותם דרך היועצת המשפטית והם מפורסמים ברשומות נדמה לי. לא?
חוה ראובני
¶
צריך להבין שרק בהקשר של הרישוי אנחנו מדברים על אלפים בשנה. אנחנו לא מדברים על מצב של קליטת עובדים במשרד שיש כמה בשנה, כמה עשרות. יש מכרזים שצריכים את הבדיקה הזאת, עוד כמה עשרות. אנחנו מדברים על אלפי אנשים שמבקשים רישיון נהיגה למונית, רישיון להיות מורי נהיגה ודברים מהסוג הזה. נהגי אמבולנס. אלה אלפים מדי שנה. אני לא חושבת שאפשר להעביר את זה לאדם אחד.
שרונה עבר הדני
¶
גם במשרד הבריאות יש ממונה אחד שמתייחס לאוכלוסיית עובדים, גם למכרזים, גם לרישוי בעלי מקצועות. זה גם יוצר קושי אדיר. שוב, כל מי שבמרשם וכל גוף שזכאי לקבל, זה עובר תהליך מסודר עם טפסים מסודרים מול המשטרה שמציינים מי מקבל, מה האסמכתא החוקית וכן הלאה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אצלכם המאגר הוא מאגר שמכיל בתוכו ממש חומר נפץ אדיר מבחינה מסוימת, אם זה דולף.
שרונה עבר הדני
¶
נדמה לי שציינתי שבמשרד הבריאות יש לנו לא מעט מידע שהוא לא פחות חסוי ולא פחות רגיש מהמרשם הפלילי, אם לא יותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
להפך. אמרתי. אצלכם זה חומר נפץ ממש על מצבו הבריאותי של אדם, על מחלות וכל מיני דברים. זה חומר נפץ.
רז דקל
¶
חשוב לומר שאחד הקשיים הגדולים שהרופאים מוצאים במערכת הזאת ובכלל בעניין של ההתיישנות, שמבחינת מערכת הבריאות ההיסטוריה הרפואית של אדם מתחילה לפני לידתו ומסתיימת רק עם פטירתו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רציתי לומר שהלוואי שהייתה יכולת התיישנות בנושא הזה.
נניח רופא שיושב, פעם לא היה קשר אבל היום משתבחים בזה שהרופא יושב נניח – אפילו רופא משפחה - והוא מקליד והוא מקבל את כל האינפורמציות על האיש כדי לדעת איך לטפל בו וכדי לראות את כל התמונה הכוללת. יש בזה מצד אחד ברכה גדולה ומצד שני איך שאני רואה, זה יכול להיות הדבר הכי פרוץ שבעולם. אם הרופא יכול לבוא ולהקליד שם של מישהו ולקבל את כל האינפורמציה, זאת אומרת שכל האקר הכי פשוט יכול לקבל את הכול.
רז דקל
¶
צריך לומר שהמערכת הזאת שקיימת היא מערכת שמוגבלת רק לגורמים מטפלים ורק לצורכי טיפול. שער בנפשך שלמכון למשל היה יכול להיות נפלא אם הייתה לנו גישה למערכת כזאת כיוון שאנחנו הרי מחפשים מידע רפואי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רופא משפחה שיושב בקופת חולים, מקליד את השם שלך ויכול לקבל את כל האינפורמציה. זה כל כך קל.
רז דקל
¶
יש בקרה מאוד מאוד חמורה. אני לא מדבר בשם הקופות אבל יש בקרה מאוד מאוד חמורה בתוך הקופות, כמי שהיה מנהל בקופה בעבר,. יש בקרה ואתה יכול להיכנס למטופלים שלך. למטופלים שהם לא שלך והגעת באופן אקראי כי בדיוק הרופא בחופשה, יש לך מגבלות. יש לך הגבלה לסוג ההתמחות שלך. אם אתה עוסק באף אוזן, לא תראה מידע בגניקולוגיה. יש שם הרבה מאוד הגבלות פנימיות. למכון, אנחנו לא מקבלים גישה למערכת הזאת כי שומרי הסף אומרים, סליחה, עם כל הכבוד, אתה לא מטפל של האיש הזה וזה לא לצורכי טיפול ולכן לי כריבון, כמכון שיועץ למשרד התחבורה, אין גישה למידע. אני צריך ללכת ולקושש את המידע מהפרט. האבטחה וההגנה על המערכת הזאת היא מאוד מאוד חמורה.
חנן אהרון
¶
בעיקר מה שאמרה חוה, זה עניין של הפרט. לאו דווקא האקרים אלא העובדים. היום גם נציבות שירות המדינה מקפידה מאוד – בכלל בשנים האחרונות ואני חבר הרכב בבית הדין למשמעת – דווקא במקרים האלה של שליפת נתונים על ידי עובדים במשרדים שונים, לא לצרכי העבודה שלהם, יש היום הקפדה יתרה ואפילו פיטורים. זאת אומרת, מקפידים על זה מאוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ככל שיש יותר אנשים במערכת יכולת גישה, אם אלה נניח כל הרופאים או כל השוטרים, ממילא החששות הם יותר גדולים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אולי נסיים בדבר תורה, זה הסיפור של החפץ חיים שנסע בעגלה עם העגלון ועברו שם ליד פרדס והעגלון רצה לקטוף תפוח. אמר לו, רואים אותך. אחרי עשר דקות הוא מסתובב לראות מי רץ אחריו. זאת המשמעות של החינוך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה נכון. זאת המערכת של החינוך שהיא הבסיס לכל הדברים. אם היו מטפלים רק ביוצאי הדופן הבודדים שחורגים מזה, היה לנו קל. הבעיה שיש ימים שהחריגים הם יותר מאשר הרגילים.
אנחנו נקבע מועד נוסף. אולי נקבע פעם אחת יום שלם מהבוקר. יש לכם כוח?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מוגבל מבחינת כמות הישיבות. אם אני עושה ישיבה אחת לשש או שבע שעות, מבחינתי זאת ישיבה אחת.