פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
60
ועדת החוקה, חוק ומשפט
31/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 672
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ט באב התשע"ח (31 ביולי 2018), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/07/2018
תקנות הדיינים (אגרות) (תיקון), התשע״ט-2018, תקנות בית המשפט לענייני משפחה (אגרות) (תיקון), התשע״ט-2018, תקנות בתי הדין הדתיים הדרוזיים (אגרות) (תיקון), התשע״ט-2018, תקנות בתי הדין השרעיים (אגרות) (תיקון), התשע״ט-2018
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת תקנות בתי הדין השרעיים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
2. הצעת תקנות בתי הדין הדתיים הדרוזיים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
3. הצעת תקנות בית המשפט לענייני משפחה (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
4. הצעת תקנות הדיינים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
הרב שמעון יעקבי - עו"ד, מנכ"ל בתי הדין הרבניים
אביטל בגין - עו"ד, ממונה ארצית, הסיוע המשפטי, משרד המשפטים
בת שבע שרמן-שני - עו"ד, ממונה ארצית, מעמד אישי, הסיוע המשפטי, משרד המשפטים
יעקב פרידברג - עו"ד, משרד המשפטים
אורי שלומאי - עו"ד, משרד המשפטים
ניבל חסנין - עו"ד, הנהלת בתי הדין השרעים, משרד המשפטים
רחל דגני - מתמחה, משרד המשפטים
חנית אברהם בכר - עו"ד, הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
נריה רפאל כנפו - התנועה המסורתית
אוסנת פרינץ - עו"ד, מכון רקמן לקידום מעמד האישה
דוד דהאן - עיתונאי ומשפטן, יו"ר ודובר הארגונים החברתיים בכנסת
הילה פרידמן זיסו - ארגוני נשים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת תקנות בתי הדין השרעיים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
הצעת תקנות בתי הדין הדתיים הדרוזיים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
הצעת תקנות בית המשפט לענייני משפחה (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
הצעת תקנות הדיינים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. אני מניח שלכולכם, נציגי הממלכה ודאי, היה משעמם בפגרה והחלטנו שאנחנו צריכים לבוא ולעשות משהו חשוב. לא שאני אומר שאתם לא עובדים. בכל אופן, אנחנו אמרנו שנקיים דיונים בפגרה ככל שהכנסת תאפשר לנו כי לצערי מגבילים אותנו בכמות. אנחנו כן נמשיך כי אני חושב שיש הרבה מאוד נושאים שצריך לטפל בהם. מבחינתנו אנחנו פתוחים לעשות דיונים בזמן הפגרה ואנחנו עושים.
היום יש לנו את הנושא של אגרות. מי רוצה להסביר לנו?
אורי שלומאי
¶
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים. אני אתן הקדמה קצרה. התקנות שאנחנו מביאים היום לוועדה הן למעשה תיקונים ותקנות אגרות שבבית משפט לענייני משפחה ובבתי הדין הדתיים. מדובר על שלושה תיקונים עיקריים. בכל התקנות המצורפות אנחנו מציעים להפחית אוטומטית מתשלום אגרה למי שמקבל סיוע משפטי בהליכים שמתנהלים בבית משפט לענייני משפחה ובהליכים בבתי הדין הדתיים.
אנחנו מביאים לוועדה תיקון תקנות בית משפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים. מדברים על שלושה תיקונים עיקריים כאשר התיקון הראשון הוא להחיל פטור אוטומטי למקבלי סיוע משפטי מתשלום אגרה. כמו שהיום הפטור הזה נמצא בבתי המשפט הרגילים בבית דין לעבודה.
אורי שלומאי
¶
לגבי העבר, אין לי אלא להצר. אנחנו כאן כדי לתקן את הפער הזה ובאמת לתת לאותם אנשים פטור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבין שאתם בתפיסה שבית משפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים הולכים באופן שאם נותנים, נותנים לשניהם. כבר הפסקנו את האפליות. כך אני מבין.
אורי שלומאי
¶
אנחנו בהחלט בשאיפה להשוות את תקנות האגרות, כמו שהיה דיון לפני שנה בנושא הזה. בהחלט זו השאיפה.
אורי שלומאי
¶
אני מקווה שכן, יבוא לידי ביטוי היום.
בהחלט יש כאן אחידות בין בית משפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים. אנחנו רוצים להחיל את הפטור הזה לכולם.
הפטור הזה מורכב משניים
¶
אחד, בעל דין שמקבל סיוע משפטי באותו נושא יהיה זכאי לקבל פטור מאגרות. הפטור השני הוא לאותם בעלי הדין שזכאים לקבל פטור מסיוע משפטי מכוח התוספת לחוק הסיוע המשפטי. זה לא בהכרח אם ידו אינה משגת. במקרים כאלה, עצם הזכאות שלהם לסיוע משפטי תיתן להם גם פטור מאגרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תכף נגיע לפרוטוקול. אנחנו עושים הכנה. קודם אנחנו מבססים את זה, את התפיסה שלהם שאין הבדל ולכן הפטור למי שזקוק לסיוע הוא לשניהם. הם לא יודעים לתת לי תשובה למה לקח להם 11 שנים להשוות בין בית משפט רגיל לבית משפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים. בסדר, נעזוב את זה. לפחות מהבחינה הזאת, בתפיסה אתם רואים את בית המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים כאותו אלמנט כאשר בשניהם צריך לעזור לאלה ולפטור אותם מאגרות. זה מכובד.
אורי שלומאי
¶
זה התיקון הראשון.
התיקון השני נועד להשוות בין המצב בבתי המשפט הרגילים לבית משפט לענייני משפחה, שם מנגנון הפטור מאגרות הוא מנגנון דומה. בעקבות פנייתו של חבר הכנסת גילאון בהצעת החוק שהוא הגיש, שגם עלתה לוועדת שרים, אנחנו חשבנו שיש טעם בדבר הזה ואנחנו מציעים להתאים חלק מההוראות שמופיעות היום בתקנות הכלליות לתקנות האגרות בבית משפט לענייני משפחה, בין היתר ברשימת הראיות לכאורה למתן פטור כמו קבלת הבטחת הכנסה שזו היום ראיה לכאורה בבית משפט רגיל למתן פטור. אנחנו רוצים להחיל את זה גם בבית משפט לענייני משפחה. גם רשימה של עוד תיקונים, בעצם תקנות שנמצאות היום בבתי המשפט הכלליים בכל הקשור למתן פטור מחמת מצב כלכלי, להחיל את זה גם בבית משפט לענייני משפחה. תכף נקריא את זה.
אורי שלומאי
¶
כן. מה שקרה זה שתקנות בית משפט לענייני משפחה הותקנו בשנת 1995. תקנות האגרות החדשות הן מ-2007. באמת לא נעשתה התאמה בין התקנות למרות שבחלק מהדברים באמת היה ראוי לעשות את ההתאמה ולכן אנחנו מביאים את זה לכאן.
אורי שלומאי
¶
בתי משפט דתיים, המנגנון של מתן פטור בבתי משפט דתיים הוא מנגנון אחר לגמרי. הוא לא מנגנון שיפוטי כמו בבית משפט רגיל ובבית משפט לענייני משפחה. הוא מנגנון שמבוסס על ועדה ולכן הפרוצדורה שנמצאת היום בבתי המשפט היא לא תואמת, והיא גם לא צריכה להיות תואמת, לפרוצדורה שנמצאת בבתי הדין הדתיים.
אם אנחנו כבר פותחים את נושא ההשוואה בין בית משפט לענייני משפחה לבתי דין דתיים, אני רוצה לומר שאנחנו היום במשרד המשפטים – יעקב פרידברג שנמצא כאן – מובילים מהלך של תקנות אחודות, תקנות גם של בית משפט לענייני משפחה וגם של בתי הדין הדתיים, שלמעשה ההוראות יהיו שוות.
יעקב פרידברג
¶
הכוונה היא ליצור סט אחד של תקנות. בשנה האחרונה עבדנו עם כל הערכאות. הנוסח גמור. אנחנו נפיץ אותו להערות הציבור, אני מקווה עוד השבוע, והכוונה היא להביא את זה למשרד האוצר, לדיונים, ואז להעביר לוועדה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה רוצה שנמתין עם האישור עד שאתה תסיים את העבודה? אתה מבין שלא נוכל לאשר כשזה רק על זה ולא על זה ואחר כך יבוא מי שיבוא ויאמר שעברו 11 שנים עד שהתעוררתם עוד פעם להשוות. אם כבר התעוררתם להשוות, אם לחבר הכנסת גילאון יש את הזכות להעיר אתכם, זה מכובד. אתה חושב שאנחנו נאשר עכשיו עוד פעם עם איזה פיצול? או הבדל? בוודאי שנאשר לשניהם. יש שתי אפשרויות, או שנאשר היום לשניהם או שנמתין עד שתסיימו את הוועדה המיוחדת הזאת.
אילן גילאון (מרצ)
¶
זאת לקונה כל כך מטופשת. זה הרי היה מובן מאליו. זאת לא המצאת המשקפיים מה שאנחנו עושים.
אורי שלומאי
¶
אני אומר שבעניינים הרלוונטיים רק לבית משפט לענייני משפחה, אנחנו בינתיים מציעים להכניס את זה כפי שזה. בטווח הארוך, כמו שיעקב אומר, יהיה מנגנון אחיד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה אגרת פרוטוקול? תסביר לי את המשמעות. הכוונה שכאשר כותבים פרוטוקול, זה עולה כסף ואלה שמגיעים לבית המשפט, הם אלה שצריכים לשלם עבור כתיבת הפרוטוקול. לא אם הם רוצים לצלם או משהו אלא על עצם קיומו. מי משלם את שכר השופטים? לא לוקחים מהם אגרות על שכר שופטים?
חנית אברהם בכר
¶
הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט. היום אנחנו לא גובים. אנחנו הודענו במסגרת תובענה ייצוגית הודעת חדילה, כבר לפני שנתיים, מ-2016.
חנית אברהם בכר
¶
במסגרת ההליך, אנחנו אמרנו שאנחנו לא גובים. אמנם באמת זה נמצא בתקנות כי זה לא בוטל – זה מה שאנחנו מבקשים – אבל אנחנו לא גובים את זה. זה סכום שאנחנו לא גובים. הסכום עמד על 71 שקלים.
אילן גילאון (מרצ)
¶
דווקא בנושא של בית דין לענייני משפחה, כי מי בדרך כלל מתדיין בבתי דין לענייני משפחה? בדיוק מי שהכי צריך את מה שבבית המשפט יש לו פטור מכך. איך אומרים אצלנו? אל נא תרע לתמימים. מנסים באופן מאוזן. זאת בעצם הרגולציה. מה עשינו כאן? תיקנו את המובן מאליו. אם זה הפרוטוקול, אני לא מציע להתעכב בגלל זה.
חנית אברהם בכר
¶
התובענה הייצוגית הייתה נגדנו, כנגד הנהלת בתי המשפט ולכן הודעת החדילה היא הודעה של הגוף שלנו. אני לא יכולה להחיל את זה על בתי הדין הרבניים. התביעה לא הייתה נגד בתי הדין הרבניים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הייתה תביעה ייצוגית שפתחה לכם את העיניים על העוול שנעשה. אתם נשארתם עם ראש קטן ואמרתם שאם הגשתם רק על בית דין לענייני משפחה, רק שם אני אעשה אבל את אותו עוול שקיים בבית דין רבני, לא הגישו תביעה ייצוגית ולכן אני לא עושה את זה. זה מה שאתם אומרים? השם ישמור וירחם. מה קרה?
יעקב פרידברג
¶
אדוני, בדיון שהיה כאן בוועדה בראשותך בפברואר 2017, כאשר עסקנו בהשוואה של ההליכים העיקריים – אני מדגיש, ההליכים העיקריים בהם היו פערים משמעותיים – עלה הנושא של אגרת הפרוטוקול וכל יתר הדברים הקטנים שלא השוו אותם וזו הסיבה שיצאנו למהלך הרחב ואמרנו שאם כבר, אז כבר, נעשה מהלך הרבה יותר רחב כך שבמקום שיהיו ארבעה סטים של תקנות לכל בית דין בנפרד, נעשה סט אחד לכולם כדי שנפסיק עם המשחק הזה שנוצר.
אילן גילאון (מרצ)
¶
חבר'ה, אלה זוטות. חבל להשחית זמן. זה מה שזה עולה ואתם אומרים שאתם לא מפעילים את זה. מאמין לכם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא עושה את זה רק לגבי בתי משפט לענייני משפחה אבל בבתי הדין הרבניים כן צריך לשלם. הם ממשיכים את ההבחנה וההבדל. למה? ההסבר הוא כי את התביעה הייצוגית הגישו רק על בית משפט לענייני משפחה ולכן אם עשו חדלות על בית משפט לענייני משפחה, אבל משום מה שכחו להגיש תביעה ייצוגית על בתי הדין הרבניים. לא פקח לכם את העיניים לראות את העוול?
אילן גילאון (מרצ)
¶
אם אתם הגעתם לכאן אחרי כל ההכנה הזאת כאשר אתם מוציאים גורם כמו בתי הדין הרבניים, אז ממה נפשך?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא לפצל. בתקנה אני יכול לשנות או צריך הסכמה של השר? בחוק אני יכול לעשות שינויים. בצו אני יודע שאני לא יכול לעשות שינויים. מה קורה לגבי תקנות? זה כמו חוק או כמו צו?
יעקב פרידברג
¶
ניסיתי להמשיך קודם ואני אמשיך. אמרנו שאנחנו יוצאים למהלך הרחב של השוואה כללית וזאת אנחנו עושים. הסיבה שבדיון הקודם הסברנו שלא חדלים בפרוטוקול גם בבתי הדין הרבניים הייתה מן הטעם הפשוט שיש הליך מסודר. צריך לבדוק אם מפסיקים לגבות כסף מהציבור, מהיכן מביאים את הכסף הזה. זה חלק מתקציב בתי הדין הרבניים.
יעקב פרידברג
¶
שם נעשתה ההתחשבנות. בבתי הדין הרבניים, בגלל שאנחנו כבר עושים את המהלך הרחב, אמרנו שהדבר הזה ימתין עוד מעט. מדובר על סכום מאוד לא גבוה. הסכום שנמסר באופן רשמי אתמול, שנקבע בשנה האחרונה על אגרת הפרוטוקול בבתי הדין הרבניים הוא 490,000 שקלים.
יעקב פרידברג
¶
זה כל הסיפור. אנחנו חושבים שגם את זה צריך להפסיק לגבות ואני אומר את זה בצורה הכי ברורה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב ראש, זה ממש מפליא. קודם כל, אגרות בבתי הדין הרבניים קוצצו ועלו באופן דרמטי וכאן אתה אפשרת את זה, מבלי שהורידו את אגרות הפרוטוקול. ההכנסות גדלו מאוד.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל הייתה עלייה דרמטית בכל הנושא של האגרות בבתי הדין הרבניים. אנחנו מגדלים היום על גידול בהכנסה שהוא הרבה יותר מ-480,000 שקלים. אם מפסידים כסף, משרד האוצר צריך לבוא לכאן.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בתי המשפט לא חיכו להסדרה כללית ולסט אחד כולל. בית המשפט פסק בנושא האגרות ושם ההחלטה הייתה ספציפית לגבי בית המשפט לענייני משפחה. הייתה תביעה ייצוגית ובית המשפט פסק.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מה זה קשור? הנימוקים לא היו בגלל שצריך לבוא לקראת. יש משהו לא הוגן בגבייה הזו והדבר הלא הוגן הזה בין אם הוא נמצא בבית המשפט לענייני משפחה ובין אם הוא נמצא עכשיו בבתי הדין הרבניים. אלה אותם דינים, אותה תביעה ואותו הגיון. במקרה התביעה הייתה רק על בית המשפט לענייני משפחה. הפסיקה היא אחת ואם יש תהליך לא הוגן שלוקחים מאנשים כסף שאסור לקחת אותו, כל יום שממשיכים לקחת, ממשיכים את העוול הזה שהוא נגד הפסיקה. אין שום הצדקה לקחת את הכסף הזה.
הדבר הזה הוא לא תקציב המדינה. גובים את הכסף הזה מאנשים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ודאי. אני רוצה להבין עוד דבר. החדלות שאת אומרת שעשיתם כבר לפני שנתיים, עוד לפני ששינו את התקנות, למה עשו את זה רק בבתי משפט לענייני משפחה ולא בבתי הדין הרבניים?
חנית אברהם בכר
¶
כי התביעה הייתה כנגד הנהלת בתי המשפט ולכן הסמכות של הנהלת בתי המשפט היא כזאת שבמסגרת הסמכות שלנו אנחנו יכולים לקבוע החלטות רק לגבינו.
חנית אברהם בכר
¶
זה בדיוק כמו שיעקב הסביר. החליטו במסגרת הפרויקט הגדול שעבדנו עליו במשך כל השנה - - -
אילן גילאון (מרצ)
¶
אתה שואל למה לא עשו את זה. אם היו עושים את זה חס וחלילה, אתה היום לא היית יושב כאן. למה שנתקן את מה שלא צריך להיות מקולקל? כאשר בן אדם פוטר מאגרה, הוא פוטר בכל מקום שיפוטי. כשבא בן אדם חסר אמצעים, פוטר אותו מאגרה. זה הרעיון ולא המקום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה שתבינו. יש כאן שני הליכים. יש תהליך אחד שמביאים לנו כאן לבטל את האגרות בתקנות וכבר בתקנות, בבקשה הזאת, משאירים אפליה. זה סיפור אחד. אני שואל עוד לפני כן. אני מבין שכבר לפני שנתיים עוד לפני שתיקנו את התקנות, הם כבר פטרו מהאגרות האלה בבתי המשפט לענייני משפחה אבל בבתי הדין הרבניים לא פטרו. אני מדבר על לפני שנתיים. אני שואל למה בתי הדין הרבניים לא פטרו את זה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הוא אומר שבתי הדין הרבניים לא באו. הם היו בדין ודברים. אתם עשיתם כאן אפליה. הם באו וביקשו.
יעקב פרידברג
¶
לא. אין כאן אפליה. באופן מהותי אנחנו לגמרי מסכימים שאגרת הפרוטוקול צריכה להיות מבוטלת בכולם. אנחנו פשוט מדברים על התהליך שצריך לקרות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תובענה ייצוגית, מטרתה לפקוח את העיניים ולהראות שיש עוול. אם רואים שיש עוול ואותו עוול קיים בבית דין סמוך, אז כמו שהבנתם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ביטלתם את האגרה לא בבית משפט לענייני משפחה בעיר מסוימת שם אולי הוגשה התביעה הייצוגית אלא אמרתם שזה לכולם.
חנית אברהם בכר
¶
אתה מציע שבתי הדין הרבניים יוציאו לא הודעת חדילה - כי הודעת זה רק במסגרת תובענה ייצוגית – אלא פשוט הוראה מינהלית.
יעקב פרידברג
¶
הם לא הגיעו. יש מחלוקת בינם לבין משרד האוצר. הם צריכים לבוא בדין ודברים מול משרד האוצר.
אורי שלומאי
¶
כי הייתה תביעה תלויה ועומדת, תביעה ייצוגית וכשיש תביעה תלויה ועומדת, זה יותר קל לבוא בדין ודברים עם משרד האוצר.
אילן גילאון (מרצ)
¶
כשאני מתקין תקנות נניח בנושא נגישות, אני לא דן עם אף אחד. אני מתקין את התקנות. מקורות המימון לא יכולים להיות חלק מתוך זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תשמע אותי שוב. אני לא מדבר כרגע על התקנות. מה שקורה זה ששנתיים לפני, עוד כשהתקנות בתוקף, עשו חדלות בבית המשפט לענייני משפחה והפסיקו לגבות למרות שבתקנות מופיע שיש גבייה. הפסיקו. אני שואל קודם כל למה לפני שנתיים לא עשו אותו דבר לגבי בתי הדין הרבניים. מסבירים לי שהגישו תביעה ייצוגית נגד בית המשפט לענייני משפחה. מאחר ובית המשפט קיבל את התביעה הייצוגית ולאור זה עשיתם חדלות, עוד לפני ששיניתם את התקנות, זה לא פקח לכם עיניים לעשות את זה גם בשאר בתי המשפט? אותו עוול. הרי בית המשפט הכיר בעוול הזה. למה לא עשיתם את החדלות לפני שנתיים כבר?
יעקב פרידברג
¶
בוא נאמר שלי זה נודע אתמול. אני לא ידעתי שהם עדיין גובים. נפתור את העניין הזה. אני חושב שמה שמעניין את חבר הכנסת גילאון זה הפרט הראשון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו מוכנים. אני חושב שאפשר להפריד בין הפרט הראשון לפרט השני. לאפשר רק את הפרט הראשון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני שואל את מר פרידברג האם הנהלת בית הדין הרבני הייתה אתכם בקשר וביקשו וסיכמתם שלא יעלו הצעה אחת לגבי בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. האם דיברו אתכם?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני שואל אם היה סיכום שלא מעלים. זה לא שבתי הדין הרבניים לא היו בתמונה והם לא התנגדו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני שואל אותך האם היה סיכום שלא מעלים את הפטור לבתי המשפט לענייני משפחה מבלי שמעלים את הפטור לבתי הדין הרבניים.
ניצן רוזנברג
¶
מה שיש לך על השולחן זה ביטול הפטור לבית משפט לענייני משפחה. הם לא הציעו בכלל ביטול של הפטור לבית הדין הרבני.
אורי שלומאי
¶
כן הגענו להסכמות עם הנהלת בתי הדין שזה מקובל עלינו, שהנושא של מחיקת אגרת הפרוטוקול בבית המשפט לענייני משפחה לא יעלה עכשיו להצבעה ואנחנו נביא את זה בהמשך כשהם יגיעו להסכמות עם משרד האוצר.
יעקב פרידברג
¶
בפועל בית משפט לענייני משפחה לא גובה היום את אגרת הפרוטוקול. בית הדין הרבני צריך להגיע עכשיו להסכמות עם משרד האוצר. כשהוא יגיע אתם להסכמות, נביא את זה.
אביטל בגין
¶
אני מבקשת שהתקנות הנוגעות לפטור מסיוע משפטי כן יאושרו היום בוועדה באיזושהי דרך כי התקנות האלה ממש דרושות לנו.
אביטל בגין
¶
בלי מומחיות, כוונתי היא שהשינויים שאתה מבקש, אי אפשר לעשות אותם היום. הוועדה לא תוכל לאשר אותם היום כי יש להם משמעות ובכל זאת צריך אישור של משרד האוצר, של ועדת אגרות. לכן המשמעות של להתנות את זה בתיקון הזה היא לא לאשר את שאר הוראות התקנות.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אני מרגיש שאני חי במדינה ש-90 אחוזים מהאנשים לא מבינים מה שקורה אתם, 10 אחוזים הם עורכי דין ולבנת פורן. זאת הפירמידה הקיומית של המדינה.
הילה פרידמן זיסו
¶
אם מדובר בטיעון משפטי, רציתי גם להביא איזשהו תיקון. מי שזכאי לעורך דין מטעם הסיוע המשפטי ולא מממש אותו, הוא גם זכאי לפטור על פי התיקונים שראיתי עכשיו אבל לא מביאים בחשבון, כתוב לקבוצות מסוימות ולא כתוב לאנשים בודדים, שזה כבר איזושהי אפליה בחוק כי גם לא מצוין איזה קבוצות. בנוסף, אם אני רוצה לקחת עורך דין משלי, זכותי. זה שהסיוע המשפטי אישר לי קבלת סיוע משפטי, זה אומר שמגיע לי פטור כי מצבי הכלכלי גרוע. אני רוצה שיוסיפו את זה. רק אתמול ראיתי את זה.
הילה פרידמן זיסו
¶
תכף נגיע לזה. כאשר מדברים על הסיוע המשפטי, חשוב שמי שאושר לו סיוע משפטי ולא רוצה את עורך הדין מהסיוע המשפטי אלא רוצה לקחת עורך דין מטעמו, שגם עובד על אחוזים וזה לא כרוך בתשלום או משהו, שגם זה ייחשב.
הילה פרידמן זיסו
¶
אני השגתי עורך דין שמקבל לפי אחוזים מהתיק ולא גובה עמלה. לכן זה מתאים לי כי הוא עורך דין מהשורה הראשונה והיא יעשה את העבודה בצורה אחרת וגם התחברתי אליו הרבה קודם, לפני כל מה שעברתי ולפני שהיה מגיע לי פטור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה קבוצה? כמי שלמד פיזיקה ומתמטיקה אני יודע שקבוצה יכולה להיות קבוצה גם אם יש בה אדם אחד. תלוי איך אתה מגדיר.
אביטל בגין
¶
הפטור שקבוע בתקנות בתי המשפט (אגרות) ומוצע כאן מתייחס לשתי חלופות. חלופה אחת אומרת שאדם שמקבל סיוע משפטי בפועל, יהיה פטור מאגרה. הקבוצה השנייה היא מי שבעצם נמצא בסיטואציה שמנויה בתוספת לחוק הסיוע המשפטי, שזאת רשימה סגורה של מקרים קיצוניים ביחס לטיפול השוטף בכל שאר התיקים. יש שם סחר בבני אדם. דרך אגב, השאלה לגבי מידת הרלוונטיות שלהם לבתי הדין הדתיים. יש שם את חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ביצוע פעולה דחופה, סחר בבני אדם, נפגעי עבירה, ניצולי שואה בסיטואציות מסוימות, אשפוז כפוי. אלה יכולים לקבל פטור מאגרה בלי קשר לשאלה האם הם קיבלו סיוע משפטי בפועל או לא כיוון שההתבוננות היא על המצב העובדתי המשפטי שהם באים אתו. החלופה הראשונה שאומרת רק מי שקיבל סיוע, היא בגלל שהסיוע המשפטי, כשמו כן הוא, נותן סיוע משפטי. הוא לא מחלקה לבחינת היכולות הכלכליות של האדם וזאת נעשית באופן אגבי בשביל לתת את הסיוע המשפטי.
המשמעות של הבקשה של הגברת היא שאנחנו נהיה מנגנון רק לבדוק האם לבן אדם יש יכולת כלכלית או לא ועל סמך הבדיקה של הסיוע המשפטי שהוא לא הגוף המתאים, הם ילכו להנהלת בתי המשפט. בשביל הסיטואציות האלה יש רשימה של פטורים שאדם יכול לבקש על פי התקנות ובית המשפט צריך להחליט. שם נכנס עניין הלכאורה שחבר הכנסת גילאון ציין. הבעיה שהוצגה כאן היא ששאר הפטורים, כתוב בהם לכאורה. אם אתה מקבל הבטחת הכנסה, לכאורה אתה זכאי לפטור. זה נושא נפרד שצריך לטפל בו. הוא לא קשור לזכאות לסיוע המשפטי שחייבת להיות מותנית בקבלת הסיוע עצמו ולא יכולה רק להתבסס על היכולת הכלכלית שתיבחן אצלנו.
הילה פרידמן זיסו
¶
אבל התיקון שאתם הצעתם, מה שאני ראיתי, הוא שהאפשרות השנייה היא בן אדם שקיבל אפשרות לסיוע משפטי אבל לא ניצל אותו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
היא מדברת על החלק הראשון. אדם שלא נמצא בתוך הרשימה הזאת, לא בתוך התוספת, ונניח אתם החלטתם שמגיע לו סיוע משפטי והוא נפגש עם מישהו ששלחתם, הוא ראה שהאיש ההוא לא מתאים, לא שייך, לא מתחבר אליו, והוא אומר, עזוב, אני אקח מישהו אחר, אולי לשכת עורכי הדין תיתן לי עורך דין בשכר מצווה. למה שהאיש הזה לא יהיה פטור מאגרה?
אביטל בגין
¶
נכון, כי הסיטואציה שאתה מתאר היא לא הסיטואציה הרווחת שתקרה כתוצאה מכך. היום אדם שלא מרוצה מעורך הדין שניתן לו, פונה ומבקש החלפת ייצוג והוא יקבל עורך דין אחר בתוך הסיוע המשפטי. רוב האנשים שרוצים עורך דין פרטי ולא מהסיוע המשפטי, יודעים את זה מראש ואז בעצם הם יבואו אלינו לא לבחון את עורך הדין שיינתן לו ואז הם יחליטו לעבור אלא הם יבואו רק בשביל הבחינה של מצבו הכלכלי.
אביטל בגין
¶
סיוע משפטי ניתן בהתאם לכללים שקבועים בתקנות הסיוע המשפטי. המבחן הכלכלי, יש מבחן כלכלי שקבוע.
אביטל בגין
¶
המבחן הכלכלי נעשה על ידי עובדי הסיוע המשפטי. יש מבחן של סיכוי משפטי. זה לא רק מבחן כלכלי.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, המבחן הכלכלי נעשה גם לגבי היכולת לשלם ולגבי הסיכוי של הצלחת התיק?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש אדם איקס ואדם ואי. שני אנשים נפרדים. שניהם באו ובדקתם את שניהם. מצאתם ששניהם זכאים לסיוע משפטי. איקס לקח את הסיוע וכתוצאה מכך אוטומטית הוא פטור מהאגרות. ואי, אחרי מחשבה, החליט שהוא לא רוצה, ראה שאתם עמוסים, והוא אומר שהוא יסתדר ויקבל מעורכי הדין שכר מצווה. למה הוא לא מקבל אוטומטית את הפטור הזה? הוא הרי עבר את המבחן שלכם והוא זכאי.
אביטל בגין
¶
אתה צודק שבסיטואציה הזאת אין סיבה שלא אבל קביעת הכלל בהתאם למה שאתה אומר עכשיו תוביל למצב שאני אמרתי שבו אנשים בעצם רק יבואו לצורך העמידה. נעשה בחינת סרק.
אביטל בגין
¶
לא. הפוך. למה שאתה אומר, יש פתרון. נכון שהוא נתון לשיקול דעת של בית המשפט אבל אם אתה בא ומראה את הזכאות לסיוע משפטי, אין סיבה שאתה לא תקבל את הפטור ברשימת הפטורים שנתונה לשיקול דעת של בית המשפט.
אביטל בגין
¶
אנחנו מתבססים על הצהרות של האנשים ועל המידע שהם מביאים. אם אדם מקבל קצבת מחיה מביטוח לאומי, קצבת נכות או הבטחת הכנסה, התהליך לוקח דקה. אחרי שהוא עומד במבחן הכלכלי הוא בא ומתאר את הבעיה המשפטית בגינה הוא מבקש סיוע משפטי. אם אדם למשל בא ומתאר סיפור שבו הוא רוצה לתבוע תביעת נזיקין את בית החולים שעשה איזושהי פעולה כלפיו, עורך דין מראיין אותו ואומר, אדוני, אין סיכוי להליך שאתה מבקש, אין סיכוי שהתביעה הזאת תתקבל, לא יכול להיות שהמדינה עכשיו תקצה עורך דין ומשאבים בתביעה שתידחה בסופו של יום.
אביטל בגין
¶
יש ערעור בבית המשפט המחוזי. התהליך הזה של בחינת הסיכוי המשפטי יכול לארוך ימים ארוכים בהם צריך לבדוק פסיקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הילה, אני מבקש. את תתייחסי אחר כך. כך את לא מתערבת. אני לא רוצה להוציא אותך. כמה פעמים צריך לבקש ממך? כך לא מקיימים דיון. את תרצי, תצביעי ותקבלי רשות דיבור. תרשמי לך מה שאת רוצה לומר.
אביטל בגין
¶
לא. זה לא מתמשך וגם יש לנו נושאים בהם אין שאלה לגבי הסיכוי המשפטי. יש פיילוט שאנחנו עכשיו באמצעו לגבי גישה ישירה בו התיקים יוצאים ישירות לעורך דין ואתה מקבל תוך 48 שעות עורך דין בתחומים בהם אין שאלה לגבי התיק.
בת שבע שרמן-שני
¶
אני מבקשת להוסיף עוד הערה. אני אחראית על מעמד אישי בסיוע המשפטי. בהמשך למה שאביטל אמרה ולהערות שעלו כאן, אם אנחנו נקבל את הבקשה הזאת שמי שזכאי לסיוע משפטי מקבל פטור, בעצם אנחנו יוצרים מנגנון מעקף לשאלת בקשת הפטור מבית המשפט לענייני משפחה או בתי הדים הרבניים. זה אומר כמה דברים. ראשית זה אומר שאין צד שני. כשאנחנו בודקים את הזכאות לסיוע משפטי, אנחנו לא בודקים האם בשאלת האגרה אין צד שני. מדינת ישראל לא מגישה תגובה וכולי והשופט שוקל בין צדדים אלא מישהו מציג את מצבו הכלכלי. אבל יותר מזה, זה מבחן גבוה יותר. הכבדה כי המבחן שלנו בסיוע המשפטי הוא לא רק של המצב הכלכלי אלא הוא גם של הסיכוי המשפטי.
יכול להיות שמי שמגיע אלינו, ואנחנו רואים שהמצב הכלכלי שלו הוא באמת נמוך, אבל אנחנו לא רואים סיכוי לתביעה המשפטית ואנחנו אומרים שבמשאבים של מדינת ישראל, כשאנחנו רוצים לממן עורך דין, אנחנו לא ניתן סיוע משפטי במקרה הזה. יכול להיות שילכו לעורך דין אחר שהוא מוכן לעבוד על אחוזים והוא מוכן לעבוד בחינם ולומר בסדר, אני לא חושב שיש סיכוי משפטי אבל אני מוכן, אם בסופו של דבר יש אחוזים, ללכת על זה. אז יכול להיות שהיא תגיע לבית המשפט ובבית המשפט היא תקבל פטור למרות שהיא לא קיבלה סיוע משפטי ממדינת ישראל.
זאת אומרת, אלה שני מנגנונים שונים שלא צריך לערבב ביניהם. התקנות כאן מדברות על העובדה שכרגע לקוחות של הסיוע המשפטי מגיעים לבית המשפט וצריכים להגיש עוד בקשה לפטור או מבית הדין הרבני ובבתי הדין הרבניים, בכל בית דין רבני, זה נעשה בצורה אחרת. יכול להיות שהיא קיבלה פטור בפעם הראשונה ובפעם השנייה כשיש עוד בקשה, היא צריכה עוד פעם להגיש בקשה לפטור. יש בתי דין רבניים בערים מסוימות שהפטור הוא לכל ההליך ויש מקומות שזה לשנים. זה משתנה. יכול להיות שהוא קיבל פטור לשנתיים ואחר כך יצטרך להגיש שוב.
אני אומרת שבעצם מדינת ישראל משקיעה הרבה מאוד משאבים היום על משהו שאפשר לפתור, גם לשחרר את כל הבקשות האלה שאנחנו מגישים ועורכי הדין עושים את העבודה, גם בתי המשפט כותבים החלטות, גם הפרקליטות צריכה להגיב כל פעם לבקשה כזאת. אם אנחנו יכולים למצוא פתרון טוב.
הילה פרידמן זיסו
¶
כל מה שהיא אומרת כאן, בכלל לא נוגע לבית משפט לענייני משפחה. בבית משפט למשפחה ביטלו את הצורך בעילה לצורך תביעה. זאת אומרת שהיא מדברת כאן על משהו על משהו שהיא בכלל לא יודעת היא לא יודעת את החוק. בבית משפט למשפחה אין צורך בעילה. צריך רק לגשת לבית משפט למשפחה לתביעה ומקבלים אותה אוטומטית. לכן מה שצריך להיבחן כאן זה רק המצב הכלכלי. היא מדברת כאן על משהו שקשור בכלל לבית משפט אזרחי. היא דיברה חצי שעה על משהו שלא רלוונטי. לא רלוונטי, כי לא צריך עילה. אין. ביטלו. בית משפט למשפחה נגיש יותר. ביטלו את הצורך בעילה. כל הנושא הזה שדיברת על עילה, הוא מיותר. הוא לא קשור.
אביטל בגין
¶
תמיד יהיה סיכוי משפטי אצלנו או עילה בבית המשפט. יש מקרים בהם כן נבחנת העילה ויש שאלה לגבי היכולת להגיש את התביעה. בכל מקרה, הטעם שאנחנו מבקשים לחדד כאן הוא שבאמת מדובר בשני מישורים שונים שלא צריך לערבב ביניהם. הזכאות בסיוע המשפטי לא גורעת ולא מחליפה את העובדה שיש עוד אנשים שיש להם בעיות כלכליות ומצבם צריך להיבחן בבית המשפט כפי שהוא נבחן וכפי שמנגנון התקנות מאפשר להם לעשות את זה היום.
אוסנת פרינץ
¶
מרכז רקמן. אני מבקשת להתייחס לדברים שנאמרו כאן. קודם כל, מרכז רקמן מברך על תיקון התקנות אבל יש לנו מספר הערות.
הערה ראשונה. אני רוצה להדגיש כאן את ההבדל בין קבלת פטור אוטומטי כמו שנעשה למי שזכאי לסיוע משפטי - - -
אוסנת פרינץ
¶
מי שמקבל סיוע משפטי לבין מי שמשתייך לקבוצה השנייה שצריך להגיש את הבקשה ויש כאן רק ראיה לכאורה. ההשלכות של זה הן שהוא בעצם צריך לנהל הליך בפני בית משפט, להגיש מסמכים, לחשוף את מצבו הכלכלי. המסמך נמצא בתיק כך שזה חשוף גם בפני הצד השני שפעמים רבות הוא בן הזוג לשעבר והוא נאלץ לחשוף את מצבו הכלכלי בהווה, לצרף דפי חשבון בנק ובוודאי לא מתאים בבית משפט לענייני משפחה ובוודאי לא מתאים במקרה שממילא למקבל הבטחת הכנסה לעשות בדיקות מחמירות יותר לבין מי שמקבל סיוע משפטי. אין שום סיבה להבחנה הזאת. כמו שמקבל סיוע משפטי פטור אוטומטי, כך מי שמקבל הבטחת הכנסה, יש מקום לפטור אוטומטי ללא צורך בראיה לכאורה ולעבור את כל התהליך הזה.
אוסנת פרינץ
¶
הנושא השני הוא הנושא של מי שזכאית לגמלת מזונות ילדים. גם כאן, כדי לקבל זכאות לגמלת זכאות ילדים, עוברים תהליך בביטוח לאומי, בודקים את המצב הכלכלי בצורה מדוקדקת ואין שום סיבה שגם אלה לא ייכנסו באותה קבוצה. גם הן צריכות לקבל את הפטור.
הנושא השלישי. עלתה כאן קודם ההבחנה בין בתי הדין לבתי המשפט. באופן מפתיע בתקנות של בתי הדין נשמט כל החלק הזה של הקבוצה השנייה ויש פטור רק למי שמקבל סיוע משפטי. לא ברור למה לא נכללת כאן כל הקבוצה של מקבלי הבטחת הכנסה. אין שום סיבה. שמעתי את הטיעון הזה שההליך הוא שונה, אבל יחד עם זאת אין שום מקום לאפליה. גם מי שמקבל הבטחת הכנסה יכול לקבל פטור אוטומטי בבתי הדין. אין שום סיבה שהסעיף הזה לא נכנס.
שוב, הנושא של השלב בפני הוועדה, זה עוד פעם התהליך שצריך לעבור וצריך לחשוף מצב כלכלי ואין שום סיבה לזה.
אורי שלומאי
¶
נכון. בדיוק כאן הנקודה. אני גם אגיב להערה לגבי הסיוע המשפטי. הסיוע המשפטי היא לא ראיה לכאורה. הסיוע המשפטי היא מנגנון אוטומטי. ברגע שאדם מקבל סיוע משפטי, הוא יקבל פטור ולכן אנחנו כן רוצים לעמוד תחת המסגרת הזאת שאדם שמקבל סיוע משפטי. זה הנימוק למה אנחנו עומדים על כך שדווקא אדם שמקבל בפועל סיוע משפטי, הוא זה שיקבל את הסיוע כי מדובר בפטור אוטומטי. שאר הדברים, אלה באמת ראיות לכאורה ולא פטור אוטומטי.
אני רוצה להקדים ולומר שאנחנו בעצם עושים העתקה של מה שקורה היום באגרות של בתי המשפט הכלליים. יש גם אלמנט, בכלל בדיני אגרות, להיות מיושרים כך בכל הערכאות יהיו אותם כללים בדיני האגרות. יש בזה הרבה הגיון. גם כאן אנחנו רוצים להיות קוהרנטיים ולכן באגרות הכלליות משנת2007 נקבע שמקבל בפועל סיוע משפטי הוא יקבל פטור אוטומטי, ויתר הדברים, כמו מקבלי הבטחת הכנסה, זאת תהיה ראיה לכאורה.
למה שם נקבע שזאת ראיה לכאורה ולא ראיה מוחלטת? הסיבה היא ככל הנראה – לא הייתי שם ב-2007 אבל נמסר לי - שלא רצו להשתמש בכלי הזה של הבטחת הכנסה כאיזושהי מניית זהב לכל דבר. יש למדינה איזושהי מגמה לא לתמרץ אנשים לקבל הבטחת הכנסה אלא לצאת לעבוד. לכן אנחנו לא רוצים שזה יהיה איזשהו מנגנון אוטומטי.
אורי שלומאי
¶
בעבר זה היה כלי שהיית מקבל ממנו המון הטבות. עכשיו ההטבות צומצמו. לכן קבעו שזאת תהיה ראיה לכאורה. גם ביתר הדברים, כמו חדלות פירעון וכיוצא בזה, הרעיון היה שבאמת לא מדובר בראיה מוחלטת אלא רק בראיה לכאורה ובית המשפט צריך לבדוק כל מקרה לגופו.
לכן אנחנו עומדים על כך שזה עדיין צריך להיות כמו התקנות הכלליות ב-2007 ברמה של ראיה לכאורה ולא בראיה מוחלטת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נכנסנו כל פעם לתקנה אחרת. תציג לנו את התקנות שאתם מבקשים ואחר כך נקיים את הדיון. תציג לנו את הבקשות במרוכז. בקשה ראשונה היא לפטור אוטומטי למי שמקבל סיוע משפטי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בתוך המסגרת הזאת, אם הוא בפועל לא משתמש, לא יהיה לו פטור אוטומטי. וכן לקבוצות שמוגדרות בתוספת השנייה להן יש פטור אוטומטי.
בת שבע שרמן-שני
¶
בעל דין המיוצג על ידי עורך דין מטעם לשכת הסיוע המשפטי, זה מי שמקבל בפועל בהליך שלגביו אושרה בקשתו לקבלת שירות משפטי. הקבוצה השנייה היא בעל דין הזכאי לשירות משפטי לפי התוספת לחוק הסיוע המשפטי בעניינים ובהיקף שנקבעו בתוספת. אבל זה לא אומר שאת הפטור מאגרה הוא יקבל רק באותו הליך. כך אני קוראת את זה אלא אם כן אתה מבין את זה אחרת.
ניצן רוזנברג
¶
אבל אז זה לא כל כך קשור כי אם יש לך למשל ניצול שואה שזכאי לסיוע משפטי לפי התוספת בהליך מאוד קונקרטי, רק שם הוא יהיה זכאי לפטור מאגרה?
אורי שלומאי
¶
הנושא השני הוא העתקת מנגנון הפטור בבית משפט רגיל לבית משפט לענייני משפחה שכולל בין היתר את רשימת הראיות לכאורה שהן מזכות למתן פטור, לא כפטור אוטומטי אלא כראיות לכאורה.
אני יכול להקריא את התקנות.
ניצן רוזנברג
¶
בנוסף, יש לכם מקרים עם חוסר יכולת כלכלית, הבטחת הכנסה, מי שהוכרז כחייב מוגבל, מי שהוכרז כפושט רגל, מי שקיבל בשנתיים האחרונות פטור מאגרה.
ניצן רוזנברג
¶
חוץ מזה אתם מבקשים עוד כל מיני תיקונים שאתם רוצים לעשות כמו הוספת האפשרות לשלם אגרה לשיעורין, הארכת המועד לתשלום אגרה משבעה ימים ל-15 ימים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו עכשיו נמצאים בנושא העקרוני, איך אנחנו באים לפתור עיוות ופער בין בית משפט כללי לבין בית משפט לענייני משפחה ואנחנו לא שמים לב או כן שמים לב אבל לא באים עם הצעה ובאים להנציח פער בין בית משפט לענייני משפחה לבתי הדין הדתיים.
אורי שלומאי
¶
אני אומר שחלק מהתיקונים, אנחנו חושבים שהם לא רלוונטיים בכלל בבתי דין דתיים, כמו התיקונים שאנחנו רוצים לעשות לעניין פטור מאגרה. בבתי הדין הדתיים זה לא מנגנון שיפוטי אלא זה מנגנון של ועדה.
אורי שלומאי
¶
יש ועדה קבועה. לא כתוב בתקנות כמעט מה בכלל הקריטריונים שלה. לכן בפרויקט שלנו להאחדת האגרות, אנחנו נעשה שם יותר סדר. כמובן שהכללים שיהיו בבתי משפט לענייני משפחה יהיו רלוונטיים גם לבתי הדין הדתיים. היום, במצב של היום, אין את הסדר הזה כדי לשפר את הסדר הזה. אין קריטריונים כמו שיש היום בבית משפט לענייני משפחה ולכן אין רלוונטיות. הדבר היחידי שבאמת רלוונטי זה הנושא של הפרוטוקול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה אומר שאתם כבר עובדים שנתיים על הנושא של האחדה או לפחות שנה, לאחד את כל הכללים ולהחיל אותם על כולם. אתה אומר שזה כבר בשל ובשבוע הבא יכול להיות שאתה מניח את זה.
יעקב פרידברג
¶
אנחנו נפרסם את זה באתר התזכירים הממשלתיים כדי לקבל הערות של הציבור. צריך לקיים שיח מסודר עם האוצר כדי שההיבטים התקציבים יהיו מובנים ומוסכמים.
אורי שלומאי
¶
אבל זו עבודה הרבה יותר מסיבית כי מקום בתי הדין לא היה את המנגנון הזה, המנגנון השיפוטי הזה, שהוא כל כך נצרך. הוא לא היה ולכן צריך לעשות בו עבודה הרבה יותר מסיבית ולשם כך יעקב הוביל את המהלך הזה. זה מהלך שנמצא עכשיו בסיומו מבחינת משרד המשפטים ואנחנו מקווים שהוא יהיה כמה שיותר מהר ויבוא לוועדה.
יעקב פרידברג
¶
אדוני, אני רוצה להוסיף עוד משפט. במידה רבה אתה משכנע את המשוכנעים. אנחנו לחלוטין מסכימים שצריכה להיות האחדה מלאה בכל הערכאות שדנות בענייני מעמד אישי, גם בהוראות המהותיות, גם בסכומים הנגבים, ואנחנו פועלים כדי שזה יקרה. הדיון הזה מתקיים על משהו שהונח כאן לדעתי לפני למעלה משישה חודשים, אם לא יותר. יכול להיות שאם זה היה מונח עכשיו, היינו אומרים תמתין כבר עד שנסיים את העבודה. אנחנו מתכוונים בתחלית המושב לבוא לכאן עם סט גדול של תקנות אחידות לכולם.
יעקב פרידברג
¶
הוא יהיה כלול שם ממילא. יהיה סט אחד של תקנות שיקראו לו תקנות בתי המשפט, בתי הדין הדתיים ובית המשפט לענייני משפחה (אגרות). יהיו בו עשר תקנות שיחולו על כל בתי הדין. מה שאנחנו במידה רבה עושים היום, הוא לפרק זמן מוגבל. לא לעולם חוסן. אני לא יודע מה יקרה, אבל זאת הכוונה שלנו. כל דיון כזה צריך להיעשות בצורה מסודרת ובמעורבות של אנשי האוצר כי יש כאן השלכות תקציביות. יש דרך מסודרת לעשות שינויים כאלה.
שמעון יעקבי
¶
היינו כאן לפני כשנה וחצי לאחר עבודות של ועדות וועדות בתוך הממשלה וועדות ציבוריות וסוכם על השוואה של אגרות בתי הדין הדתיים ובתי המשפט. לא ששנו לזה אבל יישרנו קו.
שמעון יעקבי
¶
כן. יש תלונות מן הציבור, ראשית, למה הקפיצו, ושנית, אגרת פרוטוקול. למה נשארה אגרת פרוטוקול. והנה עכשיו אנחנו מופתעים לפני יומיים-שלושה לשמוע שמציעים בפני הוועדה לבטל את אגרות הפרוטוקול של בית המשפט למשפחה ואילו אצלנו משאירים את זה. הדבר הזה לא מקובל עלינו. זה לא מסתדר. נכון, צריכה להיות עבודה מסודרת עם משרד האוצר אבל אני מזכיר שלגבי ההחלטה על האחדת האגרות והשוואת האגרות הייתה עבודה עם האוצר. הייתה עבודה עם האוצר. לא יעלה על הדעת עכשיו שיביאו לפניכם לאשר ביטול אגרות פרוטוקול בבתי המשפט למשפחה ואצלנו ישאירו את זה.
אני רוצה גם לומר לכם, שימו לב, בבתי הדין השרעיים והדרוזים אין בכלל אגרת פרוטוקול. למה אצלנו כן? יבוא עכשיו הציבור, האדם הפשוט מהרחוב וישאל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אשאל אותך כמו שבקיא בחוקים. נניח שאני כן רוצה להחיל את זה גם עליכם ואין לי תקנה כזאת, אני יכול להכניס את זה בתוך התקנה הקיימת? להוסיף גם אתכם?
שמעון יעקבי
¶
אינני יודע לומר. יכול להיות שהוועדה יכולה לאשר את זה בכפוף לכך ששר המשפטים מוסיפה את הסעיף הזה. אני לא מתעקש להכניס את זה עכשיו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מפחד שאם אני אאשר את זה כפי שזה, אני אפגש אתכם בנושא שלכם אולי בעוד שנתיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מצד שני, יכול להיות שאנחנו לא רוצים שבינתיים אנשים ישלמו את האגרה המשונה הזאת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלתי אותם למה הם לפני שנתיים עשו את הודעת החדילה למרות שהתקנות אמרו כן ואצלכם לא עושים את זה.
שמעון יעקבי
¶
לאחר שיג ושיח עם משרד המשפטים, אתמול בערב התברר שחלה כאן איזושהי טעות, אנחנו הודענו בתחילת השבוע, בסוף שבוע שעבר, לכל בתי הדין להפסיק לגבות את אגרת הפרוטוקול. אתמול קיבלנו מייל זועק ממשרד האוצר ששואל מה פתאום עשינו את זה בלי תיאום אתם. משרד המשפטים אמר לנו שיכול להיות שנפלה כאן איזו שגגה בדרך שבה הודענו את הודעת החדילה. אבל לא משנה, כרגע אי אפשר.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב ראש, אני חושב שיש כאן עוול גדול. אם היה עושה את זה אזרח, היה אפשר לתבוע אותו על הונאה. האוצר יודע שבית המשפט שפסק לגבי בית משפט לענייני משפחה, שהתביעה היא שלא כדין, היא לא בגלל שהוא אמר שצריך ליישר קו אלא הוא פסק בגלל תביעה ייצוגית והוא פסק שגובים מאנשים גבייה שהיא אסורה. אין שום הבדל בגבייה הזו אבל בית המשפט לא התייחס לזה. איך אנחנו, מדינת ישראל, גובה מאזרחים והיום מהתלת בנו ומסובבת אותנו על האצבע וכל יום שעובר, יש לה יותר הכנסות והכול בגבייה. אני חושב שאת הדבר הזה צריך להפסיק אותו מיידית.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זאת התנהגות שרלטנית. לוקחים כסף מאנשים שלא כדין ועושים זאת במודעות. התביעה הייתה צריכה להיות איך אתם שאתם יודעים שאסור לכם לקחת, שבית המשפט פסק שהגבייה הזאת היא שלא כדין, היא לא הגונה כלפי אנשים, בלשון המעטה, ואתם ממשיכים לעשות את זה ונלחמים איך לעשות את זה ומגדילים לעשות ומביאים כאן לוועדה אצלנו כדי לסדר את החדילה הזאת שהם עושים דה פקטו, ומביאים את זה בצורה מפלה בין שני גופים. איך קורה דבר כזה? זאת התנהלות ושלטון לא הוגן. איך פקידים יושבים במשרד ומחליטים באופן מודע לגבות מאנשים, להכניס את היד לכיס האנשים ולגבות מהם כסף שלא כראוי. הם ממשיכים לעשות את זה. הכסף הקטן הזה, אפשר לחשוב בזה מצילים את המדינה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אגרת הפרוטוקול באה כדי לממן את כתיבת הפרוטוקול, את מי שכותב אותו, ומאחר שיש גם דיינים, אנחנו צריכים לקחת אגרת דיינים כדי לממן את המשכורת של הדיינים או של השופטים. אם זה כך, צריכים להטיל על הציבור אגרות נוספות.
אתם יכולים להטיל חדילה נניח לשבועיים או לחודש?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מבחינה חוקית, מי? אם משרד האוצר מסרב, החדילה לא תופסת? מי צריך לאשר את זה? משרד המשפטים או משרד האוצר?
שמעון יעקבי
¶
נצטרך להודיע לכל מזכירויות בתי הדין שהההודעה שמסרנו לפני כשבוע הייתה טעות ולהתחיל שוב.
שמעון יעקבי
¶
אם הוא יגיש תביעה ייצוגית נגדנו, יהיה מי שישלם. כנראה שלמדינה יש כיסים רחבים ויהיה מי שישלם את זה.
שמעון יעקבי
¶
אני סברתי שמספיק האישור של משרד המשפטים. חברי ממשרד המשפטים חזר אלי אתמול בערב ואמר שהייתה כאן איזושהי תקלה. אם משרד המשפטים יבוא ויגיד לנו שהייתה כאן טעות, נחזיר את הגלגל לאחור.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מה זה נותן לך? דה פקטו בבתי המשפט לענייני משפחה לא גובים את זה ובבתי הדין כן גובים. אתה מסתכל על הפרוצדורה, ואני מבין אותך, אבל אני מסתכל על האזרחים. בסופו של דבר יש אזרחים שמשלמים עבור אותה פעולה. אתה אומר שלא נאשר את זה ואני מבין אותך אבל אני לא מסתכל מהצד של בתי הדין הרבניים אלא מהצד של האזרח ואני לא יכול להשלים ולקבל דבר כזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלתי אם אני יכול או לא. הם אומרים לי שאין תקנה כזאת. אם זה חוק, הייתי יכול לעשות.
אילן גילאון (מרצ)
¶
ברירת המחדל שלנו היא חקיקה שצריכה לחוקק כל דבר בנפרד. לבית משפט למשפחה, חוק אחד. לבית משפט כללי, חוק שני, לבית משפט תעבורה חוק שלישי. זה פשוט משולל הגיון וזה סתם בלבול שכל. אם הדבר הזה לא יקרה כעת חיה כפי שאדוני היושב ראש ירצה, ויכלול את הכול ויוריד גם את המילה האיומה הזאת "לכאורה" מן התקנות, אז בואו נלך על חקיקה.
יעקב פרידברג
¶
אדוני, אתמול שוחחנו על העניין הזה לקראת הדיון. ניפגש מחר בבוקר עם יובל טלר ונסגור אתו את העניין של אגרת הפרוטוקול.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה שתסבירו לי כל כך פשוט כך שאפילו חבר כנסת יוכל להבין מה אתם אומרים כאן. חזרנו שוב לאגרת הפרוטוקול. יכול להיות שזה מושג שאני לא מבין אותו.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אני מדבר על הנושא של תשלום האגרה לבית המשפט בסכום של מאות אלפי שקלים כאשר מדובר נניח על נכס או על בית או על דברים כאלה בתביעה ייצוגית. על זה דיברנו ופתאום אתם אומרים לי אגרת פרוטוקול.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש אפשרות לאשר רק את הבקשה ולא לאשר בכלל את הנושא של אגרות פרוטוקול. יש אפשרות אחת שעומדת בפני הוועדה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
גם. גם בתי דין רבניים אבל זה מה שנקרא סעיף אחד שמונח בפני הוועדה. יש אפשרות שאנחנו מאשרים גם את סעיף 1 וגם את סעיף 2 בהליך בו יש סמכות לוועדה. זה לא נראה למשרד המשפטים, זה לא נראה למישהו אחר מכיוון שההליך לא עבר נומרטור וכל מיני דברים כאלה. שימשכו את הדברים. אנחנו עושים את תפקידנו. אנחנו לא יכולים להוציא עוולה מתחת ידינו. העוולה זועקת לשמים. לא מובן למה צריך באופן מובנה כל כך הרבה זמן לאשר ואחרי שכבר הודיעו ובטעות או לא טעות מודיעים לאזרחים, איזו בושה למדינה לעשות תהליכים חוזרים. מוכנים להתבזות בהליכים של מדינת ישראל ולהחזיר הוראות שנעשו ולעשוק את האנשים בדרך כאשר מי שמשלם את זה, אלה אנשים ולומר כאן שלא נאשר את זה כי זה לא עבר את הנומרטור. זה לא עבר את עשרת הדברות. זו עבירה על עשרת הדברות.
אני מציע לך אדוני היושב ראש, תאשר את הכול ביחד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יכול דבר אחד לא לאשר ולחכות עד שהם יביאו. אני יכול לאשר את זה כמו שאני רוצה ולהכניס את בתי הדין הרבניים בפנים. אז יכול להיות שאתם אומרים שזה לא תופס.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
קודם לא היה לו? היה גם ניסיון לעשות דה לגיטימציה לבתי הדין הרבניים וסליחה שאני אומר את זה כאן. הגיע מר יעקבי אבל הדיבורים כאן, לפני שהוא הגיע, היו כאילו שלבתי הדין הרבניים לא אכפת. אתם לא הגנתם על בתי הדין הרבניים. זה לא הוגן מה שהיה. מה זה בתי דין רבניים? האזרחים שמגיעים אליהם הם לאו דווקא דתיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ההשוואה שאתם עושים בין בית המשפט לענייני משפחה לבית המשפט הכללי, מה המשמעות של זה? פרט לנושא של אגרת הפרוטוקול.
אורי שלומאי
¶
המשמעות היא שעכשיו אזרחים יכולים ליהנות מפטור אוטומטי, מי שמקבל סיוע משפטי וגם מסדרה של הקלות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מדבר על סדרת ההקלות האלה. תסביר לי מה זאת סדרת ההקלות. יש בהם גם אלמנטים כספיים?
אורי שלומאי
¶
כן. הראיות לכאורה, יש בהן אלמנט כספי. אם בן אדם מביא לבית המשפט לענייני משפחה אישור שהוא מקבל הבטחת הכנסה, לבית המשפט יהיה יותר קל לתת לו פטור. יותר קל מהיום. דבר שני, בן אדם יוכל לשלם את האגרה הזאת לשיעורין. כמו שהצגנו כאן. כל המנגנון.
אורי שלומאי
¶
אפשר לתקן את כתב התביעה, אם הוא רוצה להפחית את סכום האגרה. דברים מאוד רלוונטיים בבתי הדין.
ניצן רוזנברג
¶
אם הוא קיבל פטור מלא מאמירה מעניין מסוים, הפטור הזה יחול גם בהליכים אחרים באותה ערכאה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק לבית משפט לענייני משפחה. זו הבעיה. כל התקנות האלה רק להשוות את מה שקורה בבית המשפט הכללי לבית משפט לענייני משפחה. כל שלושת הצווים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. אני דיברתי על הכול. את האגרה לקחנו כדוגמה כי קל לדבר על זה כי זה אבסורד מראש. עצם זה שגובים, זה אבסורד.
שמעון יעקבי
¶
אצלנו מי שנותן את הפטור זאת ועדה של פקידים ששיקול הדעת שלהם הוא רחב. הם מתחשבים בהרבה אלמנטים והם עושים את זה טוב.
שמעון יעקבי
¶
הנקודות האלה באות לשיקול דעת של שופט. אצלנו, אם אנחנו רואים טעם בדברים האלה, אנחנו יכולים בהוראה של המחלקה המשפטית להנחות את הפקידים להפעיל את אותו שיקול דעת.
שמעון יעקבי
¶
נאמץ את זה כהנחיה. אנחנו צריכים לזכור שזה באמת לתקופה מוגבלת, עד שיביאו את התקנות הכלליות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני מבין טוב, מבחינתכם, ההערה שלכם היחידה שקיימת כרגע היא רק על אגרת פרוטוקול.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אתה יודע מה הדיון הזה מזכיר לי? אני רוצה לומר לך את דבר הבא. יום אחד הגיעה אלי אסתר דומיניסיני שהייתה מנכ"לית הביטוח הלאומי. היא אמרה שהרבה מאוד אנשים מרמים את הביטוח הלאומי ואי לכך היא מבקשת עוד סמכויות. אמרתי לה, גברתי, כל זמן שאתם מרמים יותר אנשים מאשר אנשים מרמים אתכם, לא תקבלי שום דבר. היא באמת לא קיבלה. האפיזודה הזאת תמיד מזכירה לי את אותו סיפור. תסתכל איזה סיבובים ובסוף מגיעים לאגרת פרוטוקול. זה נקרא קל וחומר, בן בנו של קל וחומר, לפי מה שאני מבין בהלכה. אז מה ההתחכמות הזאת ומה המשא ומתן כאן?
אילן גילאון (מרצ)
¶
אני אומר, ראשית, שאנחנו בעצם מתקנים דברים שלא צריכים היו להיות מקולקלים ושבתקנות לא היה צריך לעשות חצי עבודה. ברור לגמרי שהיה צריך להביא את הכול באופן גורף ולגעת בנקודה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמת. אבל זה כרגע קיים והשאלה מה אנחנו עושים. אני יכול לומר להם, רבותיי, תודה רבה, תחזרו אלי כשהכול יהיה מוכן.
אילן גילאון (מרצ)
¶
מה שמבחינה חוקית אתה יכול לאשר עכשיו, תאשר לפני שעה כי חבל לחכות דקה. עם השאר תמתין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש אפשרות, ונראה לי שאתה לא נוטה לזה, אבל זאת אפשרות סמכותית שיש לוועדה לאשר את זה היום כאשר זה גם חל על בתי הדין הדתיים, הנושא של פטור מאגרת פרוטוקול. יש אפשרות. הם אומרים שזה יגרום אולי שהם ינסחו את הכול אבל זה לא צריך לעניין אותנו מה שהם יעשו. זו בעיה שלהם.
אפשרות שנייה, שאני לא כל כך חושב, שאנחנו לא נאשר רק את החלק הזה של האגרות, ההשוואה, ועל מה שמדבר חבר הכנסת גילאון יהיה מאושר. הבעיה בעניין הזה היא שאנחנו גורמים לאנשים להפסיד כסף. המצב הזה שמתקיים היום, מחר ומחרתיים, ירצו לגבות כסף מאנשים בבתי הדין הדתיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. לי הייתה גם בעיה בחלק של ההשוואה. עכשיו אני מבין שבתי הדין הרבניים, מבחינתם, יש לכם פתרון יותר טוב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אתה מצהיר לפרוטוקול שאם יאשרו את זה אתם תאמצו את זה, עד שיגיע הסט הגדול, מבחינתי זה בסדר.
שמעון יעקבי
¶
רציתי להעיר שלא נתתי דעתי להיכנס לכל הפרטים האלה כי לא ראיתי אצלנו בעיה. אנחנו נבחן את זה באופן חיובי. ככל שיש צורך ויש פער בין ההטבות שיש לאזרחים בבתי המשפט יותר מאשר יש אצלנו כרגע, אנחנו ננחה את ועדות האגרות להפעיל את אותו שיקול דעת.
אורי שלומאי
¶
כמו שהסברתי קודם, בעצם מדובר בהעתקה ממה שקורה היום בבתי המשפט הרגילים. אז הרעיון היה שאלה לא יהיו ראיות מוחלטות או מתן אוטומטי לפטור כי לגופו של עניין זה לא היה נכון שאותן ראיות יהיו ראיות מוחלטות. כמו שהסברתי לגבי הבטחת הכנסה, גם כך לעניין חייב מוגבל באמצעים. זאת לא ראיה מוחלטת. אי אפשר לראות את זה כראיה מוחלטת. בכל זאת זו אינדיקציה בלבד.
אורי שלומאי
¶
אנחנו רוצים להיות עקביים ואנחנו רוצים להיות קוהרנטיים וגם כאן לעמוד על כך שזאת תהיה ראיה לכאורה. זה בוודאי משפר את המצב שקיים היום כאשר היום לבית המשפט לענייני משפחה אין את הכלי הזה. היום, כשיהיה לו את הכלי הזה, לשופט יש את שיקול הדעת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, אבל זה סיפור נפרד. בסט אתו הם יגיעו, ישוו את ההשוואות הכוללות, יכול להיות שאז כן נוכל לדון. כרגע אני לא יכול לדון לגבי בתי המשפט הכלליים. אני יכול לדון לגבי בית משפט לענייני משפחה. אם אני משווה, יש את ה-לכאורה. אם אני משווה את בתי המשפט לענייני משפחה שעד היום לא היה להם את זה בכלל לבתי משפט כלליים, אני משווה וזה משפר. שם יש לכאורה ולכן גם כאן יהיה לכאורה.
שמעון יעקבי
¶
אני רוצה לתת דוגמה. פעם לבית הדין באשדוד הגיע בעל שהגיש תביעת גירושין וכל מה שכרוך בכך. הוא ביקש פטור מאגרה. הוא הגיע מצוחצח ומעונב, עם מפתחות של אוטו מבריק שהיה בחוץ והוא אמר שיש לו אישורים מהלשכה הסוציאלית וכולי. כאשר מסמיכים את בית הדין או את בית המשפט לראות בראיות האלה ראיות לכאורה, זה אומר על פניו שאלה ראיות אבל אם יש לך אינדיקציה שיש כאן איזשהו פער לא הגיוני, יש שיקול דעת לבוא ולומר שהראיות האלה לא. זאת המשמעות של לכאורה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה לסכם משהו ואחר כך ניתן לך עוד פעם לדבר, פעם חמישית או שישית.
נסכם שיש לנו את הנושא הראשון שבו הבנו, וכאן זה חל הנושא של מי שמקבל סיוע משפטי. יש לנו שני מצבים. מצב אחד שהוא מקבל, מצב אחד גם משתמש בעורך דין ומצב אחד שהוא לא משתמש בעורך הדין ויש לנו את התוספת. זאת נקודה אחת.
נקודה שנייה. יש לנו כאן השוואה של בית המשפט לענייני משפחה לבתי הדין הכלליים ברשימה ארוכה של דברים מה שמשפר מאוד את מצבם אבל יש לנו אולי הערות על "לכאורה" וכולי אבל זה סיפור ששייך לבתי המשפט הכלליים גם כן ולא רק לנושא הזה.
נקודה שלישית. יש לנו את הנושא של אגרת פרוטוקול.
בבקשה.
הילה פרידמן זיסו
¶
כבוד עורך דין שלומאי שכח שבית משפט למשפחה נוצר להיות נגיש יותר מבית משפט רגיל. הוא הוקם ב-1995 במיוחד להיות נגיש יותר ולעסוק בעניינים אינטימיים יותר והוא מיועד לאוכלוסיות חלשות שידן אינה משגת. עצם הנושאים המטופלים שם, אלה נושאים אחרים. אני לא הולכת לתבוע לא את השכן ולא בעל עסק אלא את הכספים שלי שחסכתי במשך כל חיי. אני בסך הכול רוצה רק חלוקת רכוש.
מה שקרה עם המילה "לכאורה", כותבת השופטת מירב אליהו ב-23 במאי: אף אם אקבל את טענת המערערת, הראיה לכאורה למצבה הכלכלי העגום, מדובר בחזקה הניתנת לסתירה. רוב הנסתר על הנגלה. למרות שהיא מביאה המון מסמכים. המערערת אינה מצויה ביתרת חובה בבנק. השופטת, שלא בדקה את הקריטריונים לקבלת גמלת הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי, פורסת על גבי מספר עמודים טענות שלא מתיישרות בקו אחד עם תקנות הביטוח הלאומי. היא לא טרחה אפילו לקרוא אותן. היא מאלצת את המבקשת להגיע לערעור לבית משפט מחוזי. הכבדה מיותרת ועומס מיותר על המערכת המשפטית בנוסף לעוגמת נפש. תשלום קנסות. היא חייבה אתי ב-5,000 שקלים הוצאות. הוצאות מיותרות בגין פנייה לערכאות נוספות. חלק מהנשים פשוט מוותרות על הכספים. פשוט פורשות מבית המשפט ונשארות עניות מרודות ונתמכות, דבר שעולה למדינה וזה רק בגלל שלא מאפשרים להן כניסה לבית המשפט למרות שהן הוכרו כמקבלות הבטחת הכנסה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבין שרק עכשיו אנחנו מכניסים את זה. עד עכשיו לא היה להם בכלל את כל היכולת הזאת.
הילה פרידמן זיסו
¶
היא אמרה שגם אם אני אחיל את התקנות הכלליות ואני אקבל את הבקשה לקצבת הבטחת הכנסה, גם אז המילה - - -
הילה פרידמן זיסו
¶
לא. זה מה שעושים לנשים. גם הרשמת כותבת שמבחינתה הבטחת הכנסה זאת תוספת להכנסה. האנשים האלה מנותקים מהעם. מנותקים מהעם.
הילה פרידמן זיסו
¶
מה שאני מנסה להסביר זה שהמילה "לכאורה" גורמת לעוגמת נפש, לערעורים מיותרים, לעומס על המערכת. ביטוח לאומי מעביר את מבחני ההכנסה, עינויי דין למבקש ולקרובי משפחתו.
הילה פרידמן זיסו
¶
אבל בתי המשפט לענייני משפחה נועדו להיות נגישים יותר. לא יכולים להשוות אותם לבתי משפט כלליים. עובדה שאת האפשרות לעילה שמחויבת בבית משפט אזרחי, ביטלו בבית משפט לענייני משפחה. עובדה שהאגרה המשולמת היא אחוז אחד ולא שלושה אחוזים. בכל אופן הכירו בבית משפט לענייני משפחה שהוא צריך להיות יותר נגיש והוא מטפל בעניינים יותר רגישים שבמשפחה והוא צריך להיות נגיש לאוכלוסיות שלא מגיעות לבית משפט רגיל ובנושאים שלא מגיעים לבית משפט רגיל. לכן המילה "לכאורה" חייבת להתבטל. אני מכירה נשים שוויתרו על הרכוש שלהן שחסכו 20 שנים רק בגלל מערכת הייסורים שהן עברו. אני עברתי כבר שלושה ערעורים, חזרתי לרשמת ועדיין בגלל המילה הזאת.
אוסנת פרינץ
¶
אני רוצה לחדד את הדברים. העובדה שבתקנות של בית משפט לפני 11 שנים הייתה המילה "לכאורה", זה בוודאי ובוודאי לא סיבה להשאיר כאן את המילה הזאת. מבחינה מהותית, כמו שציינתי קודם, גמלת הכנסה, המבחנים של ביטוח לאומי, הם נוקשים יותר מהמבחנים של סיוע משפטי. נוצר כאן איזשהו מצב מעוות שמי שמקבל סיוע משפטי, יש לו פטור אוטומטי, בעוד שמי שמקבל הבטחת הכנסה, צריך, כמו שאמרתי קודם, ומשרד המשפטים לא התייחס לטענה הזאת, שבהליך בבית משפט לענייני משפחה, בניגוד לבית משפט רגיל כשאתה מנהל הליך מול חברה או מול צד שלישי, אין לך שום קשר והעובדה שאתה פורס מסמכים בדבר מצבך הכלכלי, אין לכך השלכה. בבית משפט לענייני משפחה, פעמים רבות אתה מנהל הליך מול בן זוג שלך לפני שנים והעובדה שאתה נאלץ להגיש לבית משפט דפי חשבון, מסמכים מהרווחה, פרטים על מקום העבודה, זה הליך שהוא לא מתאים. אתה נאלץ לחשוף את עצמך בפני הצד השני כשאין לכך שום הצדקה כי אתה מקבל גמלת הכנסה. יש לך אישור והאישור הזה אמור לתת לך פטור אוטומטי בוודאי כמו מי שזכאי לסיוע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו הרי לא יודעים איך ינהגו שופטי בית המשפט לענייני משפחה, כי עד היום לא היה להם את הנושא הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבקש. פעם אחרונה. אם לא, אני אבקש ממך לצאת החוצה עד שנסיים את הדיון. די. תרמת את חלקך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בבית משפט רגיל, שם קיים הנושא של לכאורה, מי שמביא מסמכים מן הסוג שאמרנו, שיש לו הבטחת הכנסה ודברים כאלה, בדרך כלל שופט מקבל את זה או שהוא רוצה לבדוק את זה.
אוסנת פרינץ
¶
כעורכת דין שמנהלת הליכים גם בבית משפט וגם בבית הדין, אתה נדרש להגיש בקשה ובבקשה צריך לפרט את מצבך הכלכלי. אתה צריך לצרף דפי חשבון בנק ואישורים בדבר מקום העבודה כאשר גם מקבל גמלת הכנסה יכול להיות שהוא עובד תמורת סכום זעום. אתה נדרש לפרט את מצבך הכלכלי באופן מלא ורק אז, רק אחרי שאתה מגיש את הבקשה הזאת, ניתנת החלטה. מאוד יכול להיות שמקבל הבטחת הכנסה אכן בסופו של יום יקבל את הפטור אבל הדרך והעובדה שהוא צריך - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, לתקופה. יגיעו אלינו בעוד חודשיים או שלושה עם המערכת הכוללת. אני לא יכול לעשות את זה ואני לא אשנה את זה. לא אתן עכשיו לבית משפט לענייני משפחה איזשהו שינוי לעומת בית המשפט הכללי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ודאי. אני לא הולך עכשיו לתקן ולשפר עוד יותר מבית משפט כללי. כרגע דיינו שאנחנו משווים. כשיגיע הסט הכולל כדי להשוות בין כל בתי המשפט, יכול להיות ששם יהיה דיון ויכול להיות שיבטלו את ה"לכאורה" אצל כולם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא יודע להגיד לך כי אני אומר שוב שאם אני מבטל, אני צריך לבטל את זה גם בבית משפט רגיל.
הילה פרידמן זיסו
¶
למה? יש תנאים לא זהים גם היום בין בתי המשפט למשפחה לבין בתי משפט אזרחיים. העובדה שבבית משפט אזרחי אתה צריך עילה בשביל לתבוע, אתה צריך לשלם שלושה אחוזים ולא אחוז אחד. גם היום זה לא דומה, אז למה שלא יתנו לנשים האלה את הכספים שהן חסכו כל החיים? אם אתה היום בא לבקש את קרן הפנסיה שלך, אתה צריך לשלם אגרה 100,000 שקלים? ביקשו ממני 100,000 שקלים אגרה.
הילה פרידמן זיסו
¶
אני אומרת שהשופטים היום מנותקים מהעם. השופטים בעצמם מחכים שישימו להם קווים אדומים.
הילה פרידמן זיסו
¶
לא. גם בית משפט עליון מפנה אצבע מאשימה לגבי המחוקק והוא אומר שאם המחוקק יאמר לו כך, הוא יעשה כך. אני ראיתי פסיקות של בית המשפט העליון. הוא אומר שאם יורידו את המילה "לכאורה", הוא מקבל את זה אבל כל זמן שלא הורידו, זאת בעיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
די. גמרנו. מספיק. שמענו אותך חמש פעמים, שש פעמים, שבע פעמים. אני מבקש די. גם אם לא נקבל את עמדתך, מה קרה? לא קיבלנו את עמדתך.
דוד דהאן
¶
כבוד היושב ראש, אם תיקח את זה לסמכויות בית המשפט, השופט שם מחליט ומעביר את זה לפרקליטות. אני חושב שלפרקליטות יש חברת חקירות שבודקת את כל הדברים האלה לעומק ולא כדאי לקחת את זה לשם. להשוות את בתי המשפט לענייני משפחה לבתי הדין הרגילים, זה לא כדאי. זה לא אותו דבר.
ניצן רוזנברג
¶
תקנות בתי המשפט לענייני משפחה (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
בתוקף סמכותי לפי סעיף 26(א)(5) ו-(ג) לחוק בתי המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995 – אנחנו מוסיפים כאן עוד סעיף הסמכה שלא היה כתוב, את סעיף 83 - ולפי סעיפים 83 ו-108 לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד-1984, באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלה:
1. תיקון תקנה 1
בתקנות בית המשפט לענייני משפחה (אגרות), התשנ"ו-1995 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 1, אחרי ההגדרה "הליך" יבוא:
""לשכת סיוע משפטי" – לשכה ששר המשפטים הקים או הסמיך לפי חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972 (להלן – חוק הסיוע המשפטי) לפעול כלשכת סיוע משפטי, הן דרך כלל והן בתחום שיפוטו של בית משפט מסוים".
2. תיקון תקנה 2
בתקנה 2 לתקנות העיקריות –
(1) בתקנת משנה (א), המילים "הראשונה ואגרת הפרוטוקול הקבועה בתוספת השנייה (להלן שתיהן כאחת – האגרה" – יימחקו.
(2) בתקנת משנה (ב), המילה "הראשונה" – תימחק.
אלה עדיין העניינים של הפרוטוקול.
3. ביטול תקנה 3
תקנה 3 לתקנות העיקריות – בטלה.
תקנה 3 היא התקנה העיקרית שקובעת את אגרת הפרוטוקול והתוספת שמוצע לבטל היא התוספת בה קבוע סכום אגרת הפרוטוקול. ביטול תקנה 3, זה התיקון העיקרי של ההוראות.
ניצן רוזנברג
¶
סעיף 1 הוא לגבי הסיוע המשפטי. סעיף 2 הוא לגבי הפרוטוקול. גם סעיף 3 הוא לגבי הפרוטוקול.
4. תיקון תקנה 4
בתקנה 4 לתקנות העיקריות –
(1) בתקנת משנה (א), במקום "התוספת הראשונה והשנייה" יבוא "בתוספת".
(2) בתקנת משנה (ד), במקום "התוספת הראשונה והשנייה כפי שהשתנו" יבוא "התוספת כפי שהשתנתה".
אלה התאמות טכניות שקשורות לזה שמבטלים את התוספת שהייתה קבועה, אגרת הפרוטוקול.
5. תיקון תקנה 6
בתקנה 6 לתקנות העיקריות, אחרי פסקה (5) יבוא:
"(6) בעל דין המיוצג על ידי עורך דין מטעם לשכת סיוע משפטי, בהליך שלגביו אושרה בקשתו לקבלת שירות משפטי.
(7) בעל דין הזכאי לשירות משפטי לפי התוספת לחוק הסיוע המשפטי, בעניינים ובהיקף שנקבעו בה".
6. תיקון תקנה 9
בתקנה 9 לתקנות העיקריות –
(1) אחרי תקנת משנה (ב) יבוא:
"(ב1) החלטה או הכרזה כמפורט להלן תשמש ראיה לכאורה לחוסר יכולתו של המבקש לשלם את האגרה כאמור בתקנת משנה (ב), אם ניתנה בשנתיים שקדמו להגשת הבקשה:
(1) החלטה של בית משפט לפטור את המבקש מתשלום אגרה.
(2) הכרזה כי המבקש הוא חייב מוגבל באמצעים לפי סעיף 69ג לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967.
(3) הכרזה כי המבקש הוא פושט רגל לפי סעיף 42 לפקודת פשיטת הרגל (נוסח חדש), התש"ם-1980".
אלה הדברים שייחשבו ראיות לכאורה, לחוסר יכולת כלכלית.
(ב2) קבלת גמלה לפי חוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1980 בעת הגשתה בקשה לפטור מאגרה, תשמש ראיה לכאורה לחוסר יכולתו של המבקש לשלם את האגרה כאמור בתקנת משנה (ב).
ניצן רוזנברג
¶
(ב3) דחה בית משפט את הבקשה, או פטר מתשלום חלק מהאגרה בלבד, רשאי הוא להרשות למבקש לשלם את האגרה, שלגביה לא ניתן הפטור, לשיעורין, ובתוך הזמן שיקבע עד למועד מתן פסק הדין. שולמה האגרה בתוך הזמן שנקבע, יראו כאילו נעשה התשלום ביום שהובא ההליך. נדחה מועד תשלום האגרה, ישלם המבקש את האגרה בתוספת הפרשי הצמדה מיום התשלום לפי תקנות אלה אילולא הוגשה הבקשה, אלא אם כן הורה בית המשפט אחרת.
זה הנושא של התשלום לשיעורין, השוואה לבתי המשפט הרגילים.
(ב4) פטר בית המשפט מתשלום חלק מהאגרה בלבד, ישלם המבקש את יתרת האגרה שלגביה לא ניתן פטור, ורשאי הוא בתוך 15 ימים לתקן את כתב התביעה בהתאם לפטור, כך שלא תחול עליו חובת תשלום יתרת האגרה או חלקה, ובמקרה זה יביא לבית המשפט כתב תביעה מתוקן.
זה מה שאורי הסביר קודם על נושא של תיקון כתב תביעה לאחר קבלת פטור חלקי.
(2) בתקנת משנה (ג) במקום המילים "תשולם תוך שבעה ימים" יבוא "או שניתן לגביה פטור חלקי תשולם תך 15 ימים – יש כאן תיקון נוסח קטן שאני מוסיפה – ואחרי ההחלטה יבוא אלא אם קבע בית המשפט מועד אחר בהתאם לסמכותו לפי תקנה 9(ב3)".
זה התיקון שדיברנו עליו שמאפשרים לשלם את האגרה תוך 15 ימים במקום תוך שבעה ימים, כפי שזה היה.
(3) אחרי תקנית משנה (ג) יבוא:
"(ד) ניתן פטור מתשלום מלוא האגרה, יחול הפטור גם על כל תשלום נוסף של אגרה שיחויב בו בעל דין בקשר עם אותו הליך באותה ערכאה.
7. תיקון התוספת הראשונה
בתוספת הראשונה לתקנות העיקריות, בכותרת, במקום "תוספת הראשונה" יבוא "תוספת".
8. ביטול התוספת השנייה
התוספת השנייה לתקנות העיקריות – בטלה.
9. תחולה
תקנות אלה יחולו לגבי הליך שנפתח ביום תחילתן או לאחריו.
לי הייתה שאלת הבהרה קטנה למשרד המשפטים, אם אפשר להבהיר. כאשר כתוב "הליך", אפשר להתייחס לזה כהליך עיקרי או איזשהו הליך ביניים?
אורי שלומאי
¶
יש הגדרות להליך. זה כולל גם הליך עיקרי וגם בקשה. הכוונה כאן היא לבקשה הספציפית שמוגשת באותו הליך. זאת אומרת, אנחנו לא הולכים אחורה ואומרים שעכשיו אנחנו נחזיר לו את האגרה בגלל שהוא קיבל סיוע משפטי, אלא מהרגע שהוא הגיש את הבקשה על סמך, לדוגמה, הסיוע המשפטי – אז הוא יקבל באותו הליך, קרי, הליך עיקרי או בקשה או כל הליך שמובא בהגדרות, עליו הוא יקבל פטור.
ניצן רוזנברג
¶
זאת אומרת, אם יש לך תביעת גירושין שמתנהלת כבר שבע שנים ועכשיו בתוך אותו הליך של תביעת גירושין יש פתיחה של בקשה חדשה על איזשהו הליך ביניים בפנים, הוא יקבל פטור.
אורי שלומאי
¶
בדיוק.
אני רוצה להבהיר עוד הבהרה. כאן, בסעיף 9, כן עשינו התאמות שמתאימות לבית משפט לענייני משפחה בהתייחס לבתי המשפט הכלליים. התאמות יותר פרוצדורליות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל זמן שלא הזמנו לכאן את האנשים שיסבירו למה בתי משפט כלליים וכולי. כל הדיון הזה לא עשינו. כל מה שרצינו בתקנות, זה להשוות ועכשיו באים ואומרים, לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אעשה את זה כשיגיע הנושא הכללי. אני מניח שהוא יגיע תוך חודשיים-שלושה, הנושא של השוואה כללית. בינתיים אנחנו עושים עד שזה יגיע. אז אני אקיים את הדיון כולל הנושא של לכאורה על כל המערכת כדי להבין, אבל אני לא הולך ליצור עכשיו עוד פעם חיץ. כשאני הולך להשוות, אני לא הולך לעשות חיץ מסוים תוך כדי זה, בין זה לזה ומחר אני אצטרך להשוות בין זה לזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע מה יהיה. אני לא מבין מה את שואלת. אני עכשיו הולך להשוות את בתי המשפט – ואני אומר את זה פעם אחרונה – לענייני משפחה לבית המשפט הכללי. זה עושה דבר חשוב. נקודה. לא מאה אחוזים כמו שרוצים אבל כרגע זה מספיק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בטח שיהיה. הם אמורים להביא לנו הצעה כוללת לכל בתי המשפט. שם אפשר יהיה לדון ואם נחליט להוריד את המילה, נוריד בכולם. כרגע אני לא יכול לדון.
ניצן רוזנברג
¶
תקנות הדיינים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018
בתוקף סמכותי לפי סעיף 27 לחוק הדיינים, התשט"ו-1955, באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלה:
1. תיקון תקנה 1
בתקנות הדיינים (אגרות), התשי"ז-1957 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 1, במקום ההגדרה "לשכת סעד משפטי" יבוא:
""לשכת סיוע משפטי" – לשכה ששר המשפטים הקים או הסמיך לפי חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972 (להלן – חוק הסיוע המשפטי) לפעול כלשכת סיוע משפטי, הן דרך כלל והן בתחום שיפוט של בית משפט מסוים".
2. תיקון תקנה 15
בתקנה 15 לתקנות העיקריות, בתקנת משנה (ג), במקום "לשכת סעד משפטי" יבוא "לשכת סיוע משפטי".
3. הוספת תקנה 22א
אחרי תקנה 22 לתקנות העיקריות יבוא:
"22. בעלי דין פטורים מאגרה
אלה פטורים מחובת תשלום אגרה
¶
(1) בעל דין המיוצג על ידי עורך דין מטעם לשכת סיוע משפטי, בהליך שלגביו אושרה בקשתו לקבלת שירות משפטי.
(2) בעל דין הזכאי לשירות משפטי לפי התוספת לחוק הסיוע המשפטי בעניינים ובהיקף שנקבעו בה".
4. תחולה
תקנות אלה יחולו לגבי הליך שנפתח ביום תחילתן של תקנות אלה או לאחריו.
ניצן רוזנברג
¶
נכון. נשארו עוד שני סטים של תקנות, תקנות בתי הדין הדתיים הדרוזיים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018 ותקנות בתי הדין השרעיים (אגרות) (תיקון מס' 2), התשע"ח-2018.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו נצביע קודם כל לגבי הנושא של הסיוע המשפטי שהוא חל על כל בתי הדין.
לגבי ההשוואה בין בית המשפט לענייני משפחה לבתי המשפט הכלליים, אני מבין שההליך אצלכם הוא שונה ואצלכם יש ועדה שעושה את זה. אתה מודיע כאן שאתם תבחנו את הדברים האלה ובמקומות שיש בהם הטבה או סיוע למבקש, אתם תחילו אותם גם אצלכם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הדבר השלישי זה הנושא של אגרת פרוטוקול וכאן אני כן אקח את הסיכון ואנחנו נחיל את זה. אני מבין שבשני בתי הדין האחרים זה בכלל לא קיים. זה קיים רק לגבי בית הדין הרבני. אם אתם מודיעים לי שאתם בתוך יומיים מגיעים למסקנות שהם יוכלו לחדול – ללכת לחדילה – אני לא צריך ללכת להליך שיכול לסבך אותנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
האוצר לא מאשר להם את זה והם מקווים שמחר-מחרתיים הם יגמרו את הסיפור. אם אני יודע את זה, אני לא צריך ללכת כי ברגע שיש חדילה, אני יכול לחכות את החודשיים-שלושה עד שיגיע הסט הכולל. אם אין חדילה, אני לא רוצה שיהיה מצב שכמה חודשים כאן משלמים אגרת פרוטוקול שזה דבר משוגע. לכן אני שואל. אני יכול להוסיף כאן ולומר שזה יחול גם על בתי הדין הרבניים. לא יודע מבחינה חוקית אם זה יתפוס או לא יתפוס.
יעקב פרידברג
¶
אני רוצה להסביר את הדבר הזה. מה שקורה כאן כעת זה קבלת אישור של הוועדה לפי חוק אבל מי שמתקין את התקנות הללו, זאת שרת המשפטים. שרת המשפטים לא יכולה להתקין תקנה כזאת בלי לקבל אישור של שר האוצר. זה ההליך המינהלי התקין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
עם כל הכבוד לעורך דין פרידברג, אנחנו מקבלים את הייעוץ המשפטי של הוועדה והייעוץ המשפטי של הוועדה הודיע כאן שאפשר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, שהחדילה ממשיכה. גם את זה אני יכול לעשות. אני יכול לומר שאני מאשר את הנושא של ביטול אגרת פרוטוקול מותנה בכך שתמשיך חדילה גם בבתי הדין הרבניים. את זה אני יכול לעשות מבחינה חוקית.
שמעון יעקבי
¶
שוב יש אפליה. לדעתי הוועדה יכולה לאשר ביטול אגרת הפרוטוקול בבתי המשפט בכפוף לכך ששרת המשפטים, בהסכמת שר האוצר, מסכימים שבד בבד, סימולטנית, הוועדה מאשרת את ביטול אגרת הפרוטוקול גם בבתי הדין הרבניים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל זה לא פותר לי ב-למעשה אלא פותר לי לעיקרון. ב-למעשה מה שיקרה זה שבתי המשפט לענייני משפחה לא גובים את האגרה ואתם תמשיכו לגבות אותה. אני רוצה לפתור גם את ה-למעשה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן. שייכנס לתוקף. ודבר שני, אני סומך – עכשיו אני כבר לא אכניס את זה לחוק – על כך שאתם תוך יומיים-שלושה תגמרו את הסיפור הזה של החדילה אצלם כך שגם הם יוכלו לעשות את זה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כיושב ראש הוועדה הוא צריך לחתום על זה? אדוני היושב ראש, היושב ראש צריך לחתום על זה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רביזיה. יש לי רעיון. אנחנו את הנושא השלישי של אגרת הפרוטוקול נאשר ואני אגיש על זה רביזיה. רק אני אגיש רביזיה על זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הרביזיה תבוטל, לא צריך דיון של הוועדה, ברגע שתודיעו לי שסידרתם את הנושא של החדילה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש שני דברים. אני מגיש את הרביזיה ואני אוריד אותה כאשר יקרו שני דברים. ראשית, אתם תודיעו לי שסגרתם את הנושא של החדילה גם אצלם, ושנית, אתם תודיעו שהנושא הזה מתוקן או בסט הכללי או תוציאו תיקון נפרד. ברגע שיש חדילה, פחות מפריע לי ויש לי יותר אוויר לנשימה כדי לתקן את זה בחלק הממשי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
איך אני יכול? אני לא יכול לפרק. היא אומרת לי שאני לא יכול לפרק. אם אני יכול לפרק, אני מגיש רביזיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה הרי לא ישנה. החדילה אצלך קיימת בבית המשפט לענייני משפחה וזה לא פוגע בזה. אתם תמשיכו לא לגבות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אין הנחה שלא. אז לא נצביע על שום דבר. אם אחרי יומיים אתם לא יכולים, אל תצביעו. אנחנו לא כלי משחק אצלכם. אם אתם לא יכולים תוך יומיים, גם לא צריך שום דבר.
יעקב פרידברג
¶
אבל זה מה שקורה. חבר הכנסת מקלב, אתה מדבר על פטור לזכאי סיוע משפטי שהוא הרבה יותר דרמטי מ-480,000 שקלים, עם כל הכבוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני כן יכול לפצל, זה בסדר גמור. אנחנו נאשר את הכול פרט לנושא של אגרת הפרוטוקול. את אגרת הפרוטוקול, אתם תביאו לי כמה שיותר מהר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו נצביע על אישור הבקשות פרט לנושא של אגרת הפרוטוקול. אנחנו מאשרים את הכול פרט לנושא של אגרת הפרוטוקול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני כרגע לא נותן להם אישור. הם הרי רוצים פטור בתקנות ואני לא מאשר להם את זה.
אני מעלה לאישור את התקנות פרט לנושא של אגרת פרוטוקול.
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
התקנות נתקבלו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא רוצה לעכב את כל הדברים, את ההשוואה והכול. זה אמרנו שלא נעשה. הם הרי רוצים להעביר את זה בתקנון. מה שהם עושים חדילה, זה לא בסדר, הם רוצים להעביר בתקנון ואני לא נותן להם את זה בתקנון. הם עכשיו בלחץ כן להעביר את זה בתקנה והם יביאו לי את שניהם. אני לא רוצה בגלל זה לעכב את עיקרו של חוק.