פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
18
ועדת הכספים
24/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 1110
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ב באב התשע"ח (24 ביולי 2018), שעה 10:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 24/07/2018
דיווח על ביצוע צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 4), התשע"ה-2014 (רכבים בעלי משטח טעינה מתרומם)
פרוטוקול
סדר היום
דיווח על ביצוע צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 4), התשע"ה-2014 (רכבים בעלי משטח טעינה מתרומם), של חה"כ מכלוף מיקי זוהר.
מוזמנים
¶
עמוס יוגב - מנהל תחום סווג ארצי, משרד האוצר
קובי בוזו - מנהל תחום בכיר, תכנון וכלכלה, משרד האוצר
ג'וזף פארס - מהנדס, מרכז בכיר, תקינה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
יעקב יהודה רודד - מנכ"ל איגוד יבואני הרכב
גלית נוימן בנדיקט - עו"ד, יועצת משפטית, אלון מוסכי רכב 1992
מאיר חמו - רו"ח, ליאון אורליצקי ושות'
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
דיווח על ביצוע צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 4), התשע"ה-2014 (רכבים בעלי משטח טעינה מתרומם), של חה"כ מכלוף מיקי זוהר
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. יש לנו יום ארוך אבל נשתדל לעשות הכול באופן מסודר ושנוכל להגיע לפתרונות.
לפני שנתחיל בסעיף הראשון, חבר הכנסת מיקי לוי, הצעה לסדר.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בוקר טוב אדוני. תודה רבה. נשלח אליך מכתב בנושא חשש כבד מפגיעה אנושה בתעשייה הישראלית בגלל כוונת משרד האוצר לבטל רכש גומלין. כאשר חברות ישראליות קונות בחוץ לארץ תוצרת כזו או אחרת, חוץ לארץ מחויבת ברכש גומלין כדי להחזיק את התעשייה המקומית. אתמול התקיימה - וזאת רק דוגמה וזאת רק סנונית - הפגנה של הארגז ושל חברת מרכבים שמייצרים כ-1,200 אוטובוסים בשנה עבור מדינת ישראל, עובדים שם 1,000 עובדים. אני אומר לך מידיעה אישית, מזה שהייתי מנכ"ל באגד תעבורה, שאם יבטלו את רכש הגומלין, זה אומר שאם אני קונה ממדינה מסוימת משהו והיא לא מחויבת לקנות מכאן – אפשר לסגור את התעשייה הישראלית. אם יביאו את כל האוטובוסים מסין - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אומר את זה החשב הכללי באוצר. פקידי האוצר, לא שר האוצר. שר הכלכלה מתנגד. זה לא רק אוטובוסים אלא מחר אלה יהיו מסכות, מסננים לטנקים, חלונות וכל דבר שהתעשייה הישראלית מייצרת. עוד יש לנו את הבעיה של משרד הביטחון שלא פתרנו, שהם מתחמקים. לפני חודש היו צריכים לתת תשובה מה עם הרכש בדולרים, בכספי הסיוע, מה שיביא לקריסת התעשיות הבינוניות והקטנות. אני לא אוותר. הם יבואו לכאן. אני אשלח לך מכתב בעניין הזה.
אני מחכה. מכיוון שענייננו גם בעובדים, מה שעושה משרד האוצר גם כשיש רכש גומלין, הוא מעמיס שירות על רכש הגומלין, דבר שמייקר בעוד 20 אחוזים את רכש הגומלין ובגלל זה בורחים מעסקאות. בכוחה של הוועדה הזו לבוא ולומר לחשב הכללי באוצר שאתם לא תעמיסו גם שירות אלא רק על התוצרים עצמם כדי שלא יסגרו כאן מפעלים. אם יסגרו מפעלים, אתה לא תעשה פרי גליל אחד אלא אתה תעשה 150 פרי גליל. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני אדבר גם עם השרים. אני מבין שבשבוע הבא אמורה להיות פגישה בעניין הזה. אני גם לא רוצה להעמיס כל כך על הוועדה דיונים. בכל אופן ניקינו שולחן.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אזניח את זה אבל נחכה. אני אדבר עם השרים כי האמירה הזאת נשמעת רע. אני מקווה שהיא לא נכונה. הם אמורים להיפגש בשבוע הבא.
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע. אני אדבר אתו. תודה רבה.
דיווח על ביצוע צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 4), התשע"ה-2014 (רכבים בעלי משטח טעינה מתרומם).
אני מבקש לתת לחבר הכנסת מיקי זוהר שביקש ממני את הדיון הזה אבל לפני כן אני רוצה לומר משפט. מדובר על רכבים שככל הנראה, בגלל המכס שנגבה מהם, לא מייבאים אותם. הם לא מוסיפים כסף לקופת המדינה. הם גורמים נזק לאלה שמייבאים את הרכבים האלה. אנחנו אישרנו את זה כאן לפני שנה וחצי, אני חושב, עת חשבנו שאין בעניין הזה בעיה. לא העירו את תשומת לבנו לעניין אבל במשך התקופה האחרונה אמרו לנו שזה נזק גדול לכן ביקש חבר הכנסת מיקי זוהר להעלות את הנושא לדיון ואני שם אותו ראשון בסדר היום.
חבר הכנסת מיקי זוהר, בבקשה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
תודה. פנו אלי מספר רשויות מקומיות שהיו רגילות לרכוש את המוצר הזה. הן הפסיקו לרכוש את המוצר הזה בגלל ההתייקרות שלו. לאחר מכן פנתה אלי החברה שמייבאת את המוצר הזה ואמרה לי שהיא הייתה מייבאת כמויות גדולות של המוצר הזה ארצה, היא הפסיקה לעשות את זה בגלל המיסוי שהוטל.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מדובר ברכב שיש לו שופכן. בדרך כלל הרשויות המקומיות משתמשות בו לצורכי פינוי אשפה אבל הוא רכב קטן. הוא לא רכב גדול אלא רכב קטן. הטענה של רשות המסים למיטב הבנתי היא שבעצם מנצלים את ההקלה במס הזו והופכים את הרכב הזה לרכב עבודה ולא רכב למטרות שפיכת זבל וכדומה.
ההוכחה לטענה - שהיא טענה שבסוף לא התקבלה - היא הפסקת יבוא הרכב הזה ארצה. מהרגע שהעלו את המיסוי, הרכב הזה לא מגיע ארצה. בעצם שפכנו את התינוק עם המים. מצד אחד הפסדנו את הכסף, לא מביאים את המוצר, גם הרשויות שהיו צורכות את המוצר, לא צורכות אותו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בפועל אין איש במדינה שמרוויח כתוצאה מהעניין הזה. מצד אחד רשות המסים לא מרוויחה יותר כסף, שזה כמובן הכי חשוב לנו, שרשות המסים תרוויח כסף, ומצד שני הרשויות לא יכולות לחסוך כסף באמצעות המוצר הזה כי עכשיו הן צריכות לקנות מוצרים יותר גדולים, ומצד שלישי היבואן כמובן לא יכול להרוויח יותר כסף כי הוא לא מוכר את המוצר הזה בארץ. אם הוא היה מוכר את המוצר הזה בארץ, מן הסתם הוא היה משלם מס כשהוא מרוויח על המוצר הזה.
לכן יצא שהתיקון הזה גרם הפסד לכולם.
גלית נוימן בנדיקט
¶
כן. אני מייצגת את היבואן, קבוצת אלון. אם יורשה לי להוסיף. כמו שנאמר כאן, הדבר הזה למעשה גרם נזק לא רק ליבואן באופן פרטני אלא באופן כללי כי כל אחד יכול לייבא רכבים מהסוג הזה. בפועל יוצא שבפועל בשוק היום אין רכבים קטנים כאלה, רכבים עם שופכן, עם הרכינה הזאת.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
הכול זאת חקלאות. חמור שמוציא אשפה. תבוא אתי, אני אראה לך. מי שהיה ראש רשות מכיר את זה. הפקידים לא מכירים.
גלית נוימן בנדיקט
¶
כמו שנאמר כאן, מדובר ברכבים קטנים שלמעשה אי אפשר ליהנות מהם ביום יום, כלומר, ללכת אתם לאחר העבודה הביתה ולנסוע עם האישה כי אלה באמת רכבים מאוד קטנים שיש בהם מלכתחילה מקום רק לשני נוסעים.
גלית נוימן בנדיקט
¶
כן. כי הרשויות המקומיות שהן בעיקר היו הלקוחות שקנה אותם, למעשה כבר לא משתלם להן לקנות רכב כזה כי כתוצאה מהמס, העלות שלו מאוד גדלה. האינטרס שלהן היה לקנות רכב ייעודי למטרת פינוי אשפה ולא למטרות הנאה והן הפסיקו לצרוך אותו בגלל העלות הגבוהה שלו.
הסיבה בשלה רצו למסות היא באמת כדי להגדיל את המסים כי היה צפי של גבייה של עוד 4 מיליון שקלים מצד אחד, ומצד שני אמרו שזה כדי למנוע אפליה כי למה שרכב כזה, שהוא עם שופכן ושוקל 3.5 טון, לא ימוסה כאשר יש רכבים אחרים בשוק ששוקלים 3.5 טון והם כן ימוסו? אבל למעשה אתי הטענות האלה בשלן רצו לעשות את השינוי והתקבלה אותה הוראה, נפלו כי גם קופת המדינה לא קיבלה כסף כי הפסיקו לייבא, זה מצד אחד, ומצד שני אף אחד לא באמת דן בכך – זה לא עניין של אפליה – שיש באמת שוני מהותי בין רכב שמלכתחילה רשות המסים לא בכדי - - -
גלית נוימן בנדיקט
¶
אני אומרת שלמעשה יש שוני מהותי בין הרכבים כי באמת רכב שהוא רכב עבודה, מלכתחילה המחוקק מצא לנכון להבדיל אותו בגלל אופי השימוש שלו. לכן יש מקום כי באמת צריכים לזכור שגם הפסיקו לייבא מצד אחד, גם פיטרו עובדים, וגם הרשויות המקומיות לא נהנות היום מהרכב וחבל, וגם מדובר למעשה בשוק שלם שלא קיים היום בארץ כי לא מדובר רק עלינו – וזה חשוב להדגיש – כיבואן פרטי כי כולם יכולים ליהנות מזה. כל אחד יכול לייבא רכב מהסוג הזה. השוק היום פתוח. תודה.
ג'וזף פארס
¶
אני מייצג את משרד התחבורה, אגף הרכב. אני מרכז בכיר, תקינה. אני אחראי על תחום התקינה. למשה הרכב הזה מיוצר בשני שלבים. שלב אחד, הוא מיובא לארץ, השלב השני מבוצע בארץ. הוא לא מגיע לארץ עם הרכינה מחוץ לארץ.
ג'וזף פארס
¶
הרכב הזה נקרא רכב משא משווק N-1 במדינת ישראל, N-1 או N-2. בשלב הראשון הפלטפורמה מגיעה לארץ, את הרכינה מתקינים כאן בארץ. הוא לא מגיע גמור. הוא מיוצר בשני שלבים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הרכבים שמגיעים, שמים עליהם רכינות או לוקחים אותם כרכב משא. אז בתנאים מועדפים של מסים מופחתים. זו השאלה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
האם החברה הזאת ביצעה מכירות של רכב ללא רכינה? האם בוצעו מכירות של הרכב ללא רכינה?
גלית נוימן בנדיקט
¶
אם יורשה לי כיבואן להשיב ולהתייחס. זה גם מצוין במכתב שהפנינו לכבודו, בסעיף 2. חשוב לציין כי אין רכב כזה בלי רכינה, לפחות הרכב הספציפי שאנחנו מדברים עליו, והרכב מגיע כך מהיצרן, הרכב שלנו מפיאג'ו מגיע מובנה עם הרכינה. זה לא סתם שהמחוקק בזמנו, רשות המסים, מצאה לנכון. זה מגיע עם רכינה וזה נמכר כך. הוא בא מובנה. לא הוספנו את זה כאן.
גלית נוימן בנדיקט
¶
אני לא מתייחסת לאחרים אבל הרכב הספציפי שאנחנו מדברים, הוא רכב שקיבל את ההקלה והוא יחד עם שופכן. הוא גם היחידי. יש רכבים אחרים שהם לא רכבי רכינה, עליהם אין פטור ועל זה אנחנו לא מדברים כאן. הדיבור מתייחס אך רק לרכבים עם שופכן. אתה יכול לבדוק את זה. אני יכולה להראות לך אחר כך, אם תרצה.
היו"ר משה גפני
¶
ראיתי את המכתב שלך שהוא מכתב יפה. מבחינת העניין של הכתיבה, הוא בסדר. מבחינת העניין עצמו, אנחנו לא משוכנעים. אתה יודע, לא חרבה ירושלים אלא שהעמידו דבריהם על דין תורה. יכול להיות שמבחינת הקריטריונים שלכם, זאת תמונת המצב ועל זה חייבים במס. אם אכן הדברים נכונים, ותכף ננסה למצוא לזה פתרון, כולם מפסידים. רשות המסים מפסידה כי היא מפסידה כסף, היבואן מפסיד כי הוא לא יכול לייבא ואין לו למי למכור את זה, העיריות מפסידות מכיוון שהן קונות רכב יותר יקר ויותר גדול מכיוון שאין להן יותר את הצורך בעניין הזה, בגלל שגם לא מייבאים להן. זאת אומרת, כולם מפסידים אבל התקנות והקריטריונים נשמרים. התוצאה היא תוצאה לא טובה. צריך להפעיל ראש בעניין הזה. זה רכב שהמיסוי עליו הוא 4 מיליון שקלים. כפי שאמרתי, יש בו צורך, אם אכן לא יהיה מיסוי, ואתם ממסים. בבקשה. תתייחס.
קובי בוזו
¶
קודם כל, פרט המכס שסווג כאן, הרכב המדובר, היה פרט היסטורי. היה כתוב שם שופכנים, משאיות להובלת ביטומן ועוד.
קובי בוזו
¶
אני יודע. לכן אני מסביר למה עשינו גם את הצעד הזה ולמה היינו חייבים לעשות את הצעד הזה. בפרט הזה היו אמורים להסתווג השופכנים. כשאני אומר שופכן, אלה הדמפרים הגדולים, אלה שנמצאים במחצבות ועושות עבודות עפר, כלים ענקיים שהם בדרך כלל גם מעל 4.5 טון. היה להם פרט מכס מיוחד שהיה כתוב שם שופכנים ושם היו אמורים להסתווג.
התברר לנו שמסווגים בפרט הזה גם את הטנדרים האלה עם היכולת להתרומם. יכולת רכינה. כאשר הייתה ברורה הכוונה, שטנדרים כאלה לא אמורים להיות מסווגים כשופכן. הייתה אצלנו מחלוקת בתוך רשות המסים האם הם בכלל יכולים להסתווג כשופכן או שהם צריכים להסתווג בפרט אחר, שזה הפרט המאסף, זאת אומרת שהכול חייב במס קניה ומדובר על כלים מעל 3.5 טון ואז מס הקניה הוא 72 אחוזים. גם בתוך רשות המסים הייתה מחלוקת היכן לסווג את הכלים האלה.
בסופו של דבר הוחלט שכן אפשר לראות בהם כשופכן כי הוא באמת שופך את הזבל או עפר, לא משנה מה, ובמקביל חייבים לעשות את התיקון כדי שהרכב הזה יסווג בפרט של אחרים כי אין שום הבדל בין הטנדר הזה לבין טנדר אחר שמוביל אשפה או צינורות או ציוד. העירייה לא צריכה את היכולת הזאת של ההתרוממות.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
העירייה אחראית על אשפה. היא לא אחראית על צינורות. מי שמוביל אשפה, זאת הרשות.
קובי בוזו
¶
אחרי שנוצר הצורך לעשות את תיקון החקיקה, ראינו בזה עיוות של מיסוי כי אנחנו מסתכלים על כלי אחד שיכול להוביל, כמו שאמרתי, ציוד וכלי שני מוביל דברים אחרים עם יכולת התרוממות. מבחינתנו אין הבדל במיסוי. לא צריך להיות הבדל במיסוי בין שני הכלים האלה. ברגע שגילינו את זה, באנו לכאן ועשינו באותו צו עוד כמה תיקונים של עיוותים. אני מזכיר שבאותו צו היו למשל חלקי חילוף לרכב שחלק היו פטורים וחלק היו חייבים. באנו ואמרנו שאנחנו רוצים אחידות במיסוי וזה גם התפקיד שלנו. חוץ מלגבות מסים, זה גם לא ליצור אפליה וליצור אחידות במיסוי וזה מה שעשינו. הבאנו שורה של מוצרים כמו חלקי חילוף לרכב ומיסינו אותם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה בפועל? האם לאור העובדות החדשות שהמיסוי הזה והצפי שבסופו של דבר הסתבר כצפי שגוי, יש מקום לשינוי או לא?
קובי בוזו
¶
לא. קודם כל, יש עוד יבואנים שמייבאים. היא כרגע דיברה בשם היבואן אבל יש עוד יבואנים שמייבאים את הרכב הזה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
האם רכב שבא עם שופכן פטור או לא פטור? הרי אין לנו שליטה, גם למפקחים של רשות המסים, ללכת ולראות אם הוא מוביל צינורות או מוביל אשפה כי הוא דו תכליתי. רק תנו לי תשובה אם יש אפשרות להבדיל.
קובי בוזו
¶
מבחינת המדיניות, מבחינתנו אין שום הבדל בין כלי רכב שיכול להתרומם לבין כלי רכב שלא מתרומם.
עמוס יוגב
¶
רשות המסים. אני רוצה לומר שלושה דברים. אני אחלק את הנושא לשלושה דברים. קודם כל, הרכב שיובא הוא הרכב הזה. הנה, אפשר להעביר לו.
עמוס יוגב
¶
זה רכב שהארגז שלו מאחור מתרומם. זה אכן רכב צר. הם ייבאו את זה בפרצה – אנחנו רואים זה פרצה – כפטור מסים לגמרי. בפועל החברה ייבאה את הרכב ובאתר החברה אפילו היא פרסמה שניתן להשתמש ברכב לשימושים אחרים, לא רק לרכינה. זאת אומרת, גם רכינה, גם לעיריות, אבל לדברים אחרים כמו שאתם רואים, גם לפרסומת וגם לכל. זאת אומרת, השימוש שלו, הוא יובא בפטור ואחר כך הוסב לדברים אחרים.
אם הוועדה תחליט שאנחנו נצטרך לתת פטור לדבר הזה, ייווצר המצב הבא. דרך אגב, הנה עוד תמונות.
עמוס יוגב
¶
כן, הם ידעו והם הביאו אבל יש לי גם תשובה לחבר הכנסת ברושי. לעיריות יש פתרון. הפתרון של העיריות הוא כלי שאנחנו קוראים לו בלשון הפשוטה טרקטור משא. ויש טרקטור משא עם רכינה ולצערי הוא לא פטור אלא משל רק 12 אחוזים מס קניה. יש להם פתרון והם קונים אותו ומשתמשים בו. הם לא צריכים את הרכב הזה כי הרכב הזה נוסע בכבישים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני יכול לשאול שאלה לגבי הטענה שלך? אני מסתכל על הרכב הזה ואתה מדבר על רכבים גדולים. נראה לי שזה רכב יחסית במשקל נמוך, לא?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אנחנו הולכים לפתוח את כל צי הרכב של 3.5 טון ללא מסים. זה מה שאנחנו הולכים לעשות ואני מתנגד לזה.
עמוס יוגב
¶
נכון, אבל יש גם רכבים אחרים של חברות אחרות, רכב קטן שיכול להיכנס לסמטאות. אירופה מוצפת בסוגי רכבים כאלה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם אני רוצה לקנות דאבל קבינה עם רכינה, זה רכב משפחתי, אני אקבל אותו בלי מסים? אני קונה. אנחנו הולכים לפרוץ את השטח הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לספר לכם את מה שהיה. במשך שנים הרכב הזה לא היה ממוסה, גם בתקופה שאתה היית סגן שר האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אני עוד לא יודע כלום. אני רק לומד את העניין הזה ונראה לי לא בסדר. רשות המסים הביאה בפנינו את הבקשה הזאת למסות את הרכב הזה. בטעות מיסינו. גרמנו נזק. זה לחלוטין לא הועיל. כפי שאמרתי, לא עשה טוב לשום דבר. לאף אחד מבין אלה שעסקו בעניין הזה, זה לא עשה כלום, גם לא לרשות המסים. אני מבקש לעשות הבחנה גם בגובה המכס וגם בסוגי הרכבים ולבחון את זה לתקופה. הרי כולם מודים שנעשה נזק, נעשה נזק לשלטון המקומי, נעשה נזק לרשות המסים וכמובן נעשה נזק ליבואן אבל לא זה מה שעומד בראש דאגותינו. מה שעומד בראש דאגותינו זאת המציאות הזאת, שהמדינה הפסידה. המדינה הפסידה גם בקבלת מיסוי והמדינה הפסידה גם בזה שהשלטון המקומי איננו יכול להשתמש בזה.
אני מבקש לדעת האם אתם יכולים להביא לנו תכנית שלא תפרוץ את המסגרת, לא תביא רכבים נוספים כשהרכבים האלה גם הם יהיו פטורים ממס וזה יהיה באמת עיוות אלא שאנחנו נמקד את זה רק בעניין הזה שבו השלטון המקומי מפנה עם זה אשפה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מה שגפני אומר זה האם אתם יכולים ללכת הביתה ולחשוב על מתן פטור רק לשלטון המקומי כך שאני לא אוכל לקנות דאבל קבינה בחברה פרטית. אני לא יודע אם זה יעמוד משפטית אבל שחברה פרטית שעושה שבילי עפר או יוצקת, חברה לבניין, לא תוכל לעשות שימוש בפטור הזה. תבדקו האם זה אפשרי.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מבקשים לבדוק את זה. אם התשובה לא תספק אותנו, אני אגיש הצעת חוק בעניין הזה כי אני רואה שנעשה כאן עוול על ידי. אני עשיתי את זה מבלי משים ומבלי לדעת. לומר שהטעיתם אותי? אני לא רוצה להגיד את זה מפני שלא הטעיתם אותי אבל אנחנו אישרנו כאן לפני שנה וחצי דבר שעשה נזק למדינה. אני יושב כאן כדי להועיל למדינה ולא לגרום לה נזק ונגרם נזק. זה ברור לחלוטין. העובדות האלה לא שנויות במחלוקת. השלטון המקומי קונה רכבים יותר יקרים, אתם לא מרוויחים מהרכבים האלה שקל בגלל שלא מייבאים אותם יותר.
קובי בוזו
¶
סליחה שאני קוטע אותם, אבל מה שאתה מבקש ממני זה לייצר בתוך תעריף המכס אפליה ברורה. בכל התעריף, בכל הפרק של הרכב, אין לנו שום הבחנה כזאת בין רכב שהוא עם כפתור או בלי כפתור.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר בבקשה לא להשתמש במילה אפליה? אני לא מתכוון לעשות אפליה ואני לא רוצה לעשות אפליה. אני סומך על הכישורים שלכם שאתם יודעים לעשות הבחנות בין הרכבים השונים. אז אנחנו יכולים לקבוע, או אתם יכולים לקבוע, שלא יהיה מכס רק על רכב מוגדר מסוים, בגודל מסוים, ואז ייבאו אותו. זה יועיל לשלטון המקומי ואתם תתחילו לקבל חזרה מכס.
היו"ר משה גפני
¶
גם לי יש מה לומר בעניין הזה, עם כל הכבוד. אני אחפש פתרון. אני אעשה שיעורי בית. אני לא אעשה אפליה. אני מבקש מכם לעשות את זה. אתם אנשי המקצוע. לי זה ייקח יותר זמן. זה נראה עוול. תגיד מה שאתה רוצה אבל העוול הזה יצא תחת ידינו. אחרי שבאתם אלינו, אישרנו את זה. לא ידענו את כל הנתונים שאנחנו יודעים עכשיו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
רשות המסים הוכיחה בעבר יצירתיות רבה כשהיא חשבה שמשהו קורה. כשאתה מדבר על מונח אפליה, אני יכול לתת לך אין ספור דוגמאות כמה רשות המסים מפלה לרעה בתקנות שלה גם אזרחים וגם חברות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אנא ממך, עשה שיעורי בית לגבי רשות המסים והתנהלותה באופן כללי.
לגבי העניין הספציפי הזה. העניין הספציפי הזה הוא כעובדה מוגמרת שמהרגע שאתם מיסיתם את המיסוי הזה, הפסיקו להביא את הרכבים הללו. יש פתרון מאוד פשוט. אפשר לבוא ולקבוע שרכב עד משקל מסוים, שאלה לא יהיו רכבים כי באמת זה פרוץ באופן גורף, האם יש לו שופכן או אין לו שופכן, מה מטרת הרכב ולמה הוא מובנה ולמה הוא מתאים, וברגע שאתה עושה קריטריונים מאוד מאוד ברורים לגבי רכבים מסוימים, זה כמובן מצמצם באופן משמעותי את היקף הפטור אבל מצד שני זה גם מאפשר לשוק הזה לחזור ולהתעורר. רשות המסים גובה מסים לא רק על המס שמוטל על הרכב אלא היא גובה מסים גם על הרווחים של כל אחד ואחד מאתנו. אם יהיו רכבים כאלה בשוק וכתוצאה מכך ייוצר רווח, ברור שרשות המסים גם תגבה כסף. היום, כעובדה מוגמרת, היא לא גובה כלום.
לכן לדעתי העניין כן צריך להישקל וברצינות רבה. אם יש לזה היתכנות, מצוין. אם לא, נראה מה אנחנו עושים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם זה ירד, יתחילו חברות מכלל המשק, עם המגבלות של 3.5 טון, להביא כלי רכב כאלה לכל מי שעובד במדינת ישראל, מחברות בנייה ועד אנשים פרטיים. לי לא משתלם לקנות רכב ב-160,000 שקלים, לשלם מס של 92 אחוזים ואני אלך על האוטו הזה. הוא יהיה גם דיזל, גם דאבל קבינה וגם אני אוכל להעמיס את המשפחה ואת הנכדים מאחור. למה לא?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אולי אפשר לעשות משהו לשלטון המקומי, שלא יקיף את חברות הבנייה, שלא יקיף את החברות הפרטיות, שלא יקיף את מיקי לוי כצרכן פרטי שמחר ילך ויקנה דאבל קבינה פולקסוואגן דיזל וייהנה מפטור ממסים. למה לא? סבבה. הרבה יותר זול מאשר לקנות אוטו עם מסים.
גלית נוימן בנדיקט
¶
דווקא בגלל שחברי שוקל צעדיו בצורה מאוזנת, אני פשוט חייבת לומר שבאותו רכב ספציפי הוא לא יכול לקחת את נכדיו, לא להעמיס אותם מאחור ולא מקדימה. מדובר ברכב ייעודי למטרות עבודה.
גלית נוימן בנדיקט
¶
אותו רכב ספציפי שאני מייצגת, זה רכב עם שני מקומות בלבד. הוא רכב עבודה. לא ניתן לעשות בו שימוש, בין אם המועצה המקומית רכשה אותו ובין אם אותו קבלן משנה של המועצה שמפנה עבור המועצה את האשפה או עבור גוף פרטי. הוא ניצל את הרכב הזה אך ורק למטרת עבודה והוא לא יכול ליהנות ממנו. אני מניחה שבאמת רשות המסים יכולה להשכיל להבין כי הרי הגדרת החוק הגדירה שרכבים עם שופכן פטורים.
גלית נוימן בנדיקט
¶
אתם אומרים שהייתה כאן פרצה. שנים זה היה כך. ההגדרה של הרכב היא המהותית ומדובר ברכבי עבודה. אני מניחה שאם תחקרו מעט, אפשר להגיע למסקנה ששווה להחזיר את הפטור. תודה.
ג'וזף פארס
¶
בוודאי. זה רכב שמיוצר בשני שלבים. המסמכים הטכניים שאנחנו דורשים הם בהתאם. היצרן שמייצר את הפלטפורמה זו תעודה אחת, והיצרן שמרכיב את הרכינה, זה שלב שני.
שגית אפיק
¶
השאלה אם אפשר לסווג את הרכב הזה שמגיע ביחד עם הרכינה ואין לו מקום לנוסעים כיוון שהוא בסך הכול שני נוסעים ורכינה שהמטרה שלה היא למטרות עבודה, השאלה אם אפשר לעשות לזה סיווג נפרד ואז אולי זה יעזור גם לרשות המסים לעשות לו סיווג נפרד אצלה בצו תעריף המס.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אז אני שואל את היועצת המשפטית ואת היועצים המשפטיים האם חברה איקס, לא פולקסוואגן, שיש לה את אותו רכב עם רכינה, והיא לוקחת ארבעה נוסעים, לא תבוא ותאמר, רק רגע, אני מופלית לרעה? גם על זה אני צריך תשובה בפעם הבאה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לסכם את הדיון. אני מבקש לסמן את הרכב הזה עליו אנחנו מדברים ולא שום דבר אחר. אם אנחנו רוצים לעשות פטורים ממסים, זה דיון אחר ולא הדיון הזה. אנחנו מדברים על רכב מוגדר ואני מבקש שתבואו עם פתרונות לגבי העניין הזה, גם משרד התחבורה וגם רשות המסים. תבואו ותאמרו שאין פתרון, תאמרו שאין פתרון. בסדר. נחליט מה אנחנו עושים. אני חושב שיש פתרון, מבלי להיות עובד משרד התחבורה או עובד רשות המסים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני, הפתרון צריך להיות כולל. לא מוגדר כחברה. אנחנו נצטייר לא טוב. לא מגודר כיבואן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אסביר לך משהו. אין הגדרה כזאת ליבואן. יש הגדרה למוצר. המוצר הזה, יכולות לייבא אותו כל החברות במדינת ישראל שעוסקות בנושא כלי הרכב, ללא יוצא מן הכלל.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לגבי הרכב המוגדר הזה, לא על החברה כי החברה לא מעניינת אלא מעניין הרכב המוגדר, כאשר לפי דעתי נעשתה כאן טעות, נעשה כאן דבר שמתברר שהוא לא מועיל, האם אתם יכולים לבוא עם הגדרה מוגדרת של רכב מסוים שעליו אנחנו מדברים והרכב הזה יועיל לשלטון המקומי, ייבאו אותו ואז ייכנס כסף לקופת המדינה. אני מבקש בתוך שלושה שבועות לדעת פתרון. יש פתרון – טוב. אין פתרון, תאמרו לנו גם למה.