פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
10
הוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ולוועדת החוקה, חוק ומשפט לדיון בהצעת חוק יסוד: ישראל
מדינת הלאום של העם היהודי
18/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 22
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ולוועדת החוקה, חוק ומשפט לדיון בהצעת חוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי
יום רביעי, ו' באב התשע"ח (18 ביולי 2018), שעה 7:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/07/2018
חוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי
נכחו
¶
חברי הוועדה: אמיר אוחנה – היו"ר
יואב בן צור
יוסף ג'בארין
יעל גרמן
אחמד טיבי
אורי מקלב
ניסן סלומינסקי
נורית קורן
היו"ר אמיר אוחנה
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ולוועדת החוקה, חוק ומשפט לדיון בהצעת חוק הלאום. היועץ המשפטי, אתה רוצה למסור כמה דברים ולאחר מכן אנחנו נעבור להקראה של החוק כולו בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. בבקשה.
גור בליי
¶
במה שהופץ אתמול עלתה אתמול במהלך הדיון האפשרות להוסיף את המילים "או על-פיו" בסיפא של סעיף 10 ובסיפא של סעיף 4(ב). בעקבות כך ניתנה הזדמנות להגיש הסתייגויות נוספות והוגשו הרבה מאוד הסתייגויות. לדעתי, למעלה מ-800.
גור בליי
¶
לא יודע.
לאור ההסתייגויות הרבות הוחלט על-ידי יושב-ראש הוועדה למשוך את התוספת של המילים האלה, ואז ההסתייגויות היו על הוספת המילים האלה - -
גור בליי
¶
לאור ההסתייגויות האלה יושב-ראש הוועדה השתכנע, הסיר את המילים האלה, וגם ההסתייגויות התייתרו ואין להן משמעות. לכן הוועדה השלימה את הדיון בכל ההסתייגויות שהיו מונחות על שולחנה.
אני אגיד כמה מילים על המשמעות של השפה או השמטה של המילים "או על-פיו". כמו שאמרנו אתמול אנחנו חשבנו שההוספה של המילים "או על-פיו" היא לא חיונית בהקשר הזה. יכול להיות שהיא נותנת עוד הבהרה - -
גור בליי
¶
ודאי. גם בין 4(ב) ל-10 שאנחנו בכל מקרה שומרים על הרמוניה. אבל בכל מקרה או שזה בפנים בשני המקרים או בחוץ כי רצינו לשמור על הרמוניה. אנחנו חשבנו שזה לא מתחייב מהדבר הזה כי מה שנאמר פה זה שהפרטים לעניין זה ייקבעו בחוק; זאת אומרת יש אמירה כללית, ובחוק אתה מפרט יותר על האמירה הכללית הזאת. אנחנו סבורים שאין מניעה מכוח החוק המפורט הזה – חוק שעות עבודה ומנוחה או פקודת העיריות – שסעיפי ההסמכה שלו יאפשרו התקנה של חוקי עזר או חקיקת משנה אחרת.
גור בליי
¶
זה בעצם הסדרים שמיישמים בחוקי העזר את אותם פרטים שכלולים בחוק. כך שבעינינו, הדבר הזה הוא אפשרי ואין מניעה לעשות כן. אני גם רוצה לציין שלא כתוב פה שהפרטים ייקבעו רק בחוק או איזשהו ייחוד של הדבר הזה כמו למשל, כמו שיש בפסקת הגבלה. בעניין הזה הוזכרו פסקות הגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו או חוק יסוד: חופש העיסוק. שם כותבים שאי אפשר לפגוע בזכויות אלא בחוק או מכוח הסמכה. זאת אומרת רק בחוק או מכוח הסמכה מפורשת. זאת אומרת יש ייחוד של הדבר הזה, ופה אין ייחוד כזה. לכן אנחנו חושבים שההבהרה הזאת הייתה מסירה עוד ספקות כלשהן שהיו אבל היא לא נצרכת, ובלעדיה אין סיבה שתעלה טענה לגבי תקפות של דברים שהוצאו מכוח זה. אני גם רוצה לציין שמהבדיקות שאנחנו ערכנו ראינו שבחוק חסינות חברי הכנסת יש התייחסות לעניין חסינות משכן הכנסת, וכתוב שם: "פרטים ייקבעו בחוק". יש באמת חוק משכן הכנסת וגם תקנות שונות שנוגעות להיבטים של חסינות משכן הכנסת.
איל זנדברג
¶
בוקר טוב. כמו שאמר היועץ המשפטי של הוועדה מבחינת הבהירות יכול להיות שעדיף היה להוסיף את המילים. צריך להבחין תמיד בין מה שהוועדה רוצה לבין מה שהטקסט אומר. אני חושב שאין פה מחלוקת. יש מחלוקת על הרבה מאוד דברים, אבל בהקשר הזה אין מחלוקת לגבי התוצאה הרצויה וזאת שאלה של משפטנות איך להגיע לתוצאה הזאת. לדעתי, זאת פרשנות שאפשר יהיה לייחס אותה לטקסט כאן, כמובן במסגרת הדוקטרינה הרגילה שחקיקת משנה תצטרך לעמוד במה שהמחוקק יקבע בחוק הראשי. לא אפשרי לחרוג ממנו, וצריך להבחין בין הסדרים ראשיים להסדרים משניים. אבל אלה הדברים הרגילים. אני לא חושב שהמילה הזאת בהקשר הזה שמדובר פה תגרום לכך שצריך יהיה לבטל את כל חוקי העזר שנחקקו או חקיקת משנה לא תהיה אפשרית.
איל זנדברג
¶
בהקשר הזה זה יהיה אפשרי. תחת הדוקטרינות הרגילות אני לא חושב שזה מה שיגרום לבעיה. היה עדיף להבהיר אבל משזה נאמר לפרוטוקול אני חושב שזה יהיה אפשרי.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
יש לי שאלה. אני אמנם שאלתי אתמול את גור, אבל אני רוצה בכל זאת לשאול כדי שזה ייאמר לפרוטוקול. למעשה, הצבענו על הגרסה שבה בסעיף 4 היו המילים "או על-פיו", ובפסקה 10 המילים נעדרו. אתם רציתם להכניס את זה, ועל כך הגשנו הסתייגויות. היום אתם מחזירים למצב שבשני המקרים אין "או על-פיו", זאת אומרת - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
- - אנחנו פסחנו על ההזדמנות להגיש הסתייגויות לקטע שבו יש רק במקום אחד "על-פיו" ובמקום אחר לא. אני אסביר את עצמי שוב - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
בנוסח המקורי היה ב-4 "או על-פיו" ובסעיף 10 לא. לא חזרנו לנוסח המקורי. חזרנו לנוסח אחר שבו בשני המקורות אין "או על-פיו". זה לא הנוסח המקורי.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא. יעל צודקת במאה אחוז. בסעיף השפה הערבית זה הגיע עם "על-פיו". עכשיו מוחקים "על-פיו".
גור בליי
¶
אני אעשה סדר. כשהוועדה חידשה את דיוניה בהכנה לקריאה שנייה ושלישית ביום שלישי שעבר היה נוסח שבו הופיעו המילים "או על-פיו" בסעיף השפה ב-4(ב) ולא הופיעו בסעיף 10. ואז היו דיונים שונים והוגשו הסתייגויות לנוסח הזה. ביום שני האחרון, לפני יומיים, היה דיון שלקראת סופו בעקבות הנושא שעלה בהיעדר ההרמוניה בין 4(ב) ל-10 אני התייחסתי לכך שמסירים את המילים "או על-פיו".
גור בליי
¶
מ-4(ב). הוא לא היה ב-10. אמרנו, בואו ניצור הרמוניה, נוריד אותו מ-4(ב), ובאותו רגע הנוסח היה בלי "על-פיו" בשניהם.
גור בליי
¶
נכון. בעקבות האמירה הזאת כתבנו במייל שעד 18:00 בערב של אותו יום שני, בנוסף להסתייגויות ל-7 אפשר גם להגיש הסתייגויות להורדה של 4(ב). ואז הוגשו הסתייגויות להורדה של 4(ב). זאת אומרת על ההורדה של 4(ב) כבר הוגשו אותן הסתייגויות שהוגשו עד 18:00 בערב.
גור בליי
¶
על ההורדה של "או על-פיו" ניתנה הזדמנות להגיש הסתייגויות ביום שני עד 18:00 בערב. הן הוגשו והוצבעו אתמול.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
דיכטר, אני לא מבינה אותך. זה חוק יסוד במדינת ישראל, אז כל מילה חשובה - - - זה לא לעניין. להפך - -
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
מרוב הסתייגויות איבדתם את הכיוון. אני לא רוצה לומר "את הצפון" – איבדתם את הכיוון כבר.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אני שם לב לעבודה המאומצת של האופוזיציה. אני הקראתי אותה מעל הדוכן אתמול – 500 הסתייגויות שלכם על 100 שקל ועוד 100 שקל ועוד 100 שקל. תאמיני לי - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
- - - אני יודעת את ההסתייגויות - - - באופוזיציה. זה הכול. מה לעשות. גם כשאתה היית באופוזיציה בקדימה - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אבי, בכל פרלמנט בעולם פיליבסטרים זה דבר יומיומי. סליחה, עם כל הכבוד זאת כנסת וממשלה שמביאים חוקים פסיכיים - - - של חקיקה, אנחנו נעשה את העבודה שלנו.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
בין 12 שעות שמיקי לוי רצה לנאום לבין מה שאתה עושה עכשיו יש המקום באמצע. אנחנו רוצים את המקום באמצע. לא יכול להיות שאתם מביאים חקיקות כאלה, כולל חוק יסוד כל כך חשוב - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני חושבת שהאופוזיציה צריכה לעשות את העבודה שלה, והקואליציה צריכה לעשות את העבודה שלה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
מאה אחוז. אז למה להעביר עלינו כל היום ביקורת על זה שאנחנו עושים את התפקיד שלנו?
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
האופוזיציה צריכה לעשות את העבודה שלה. יחד עם זאת גם לי הייתה אתמול ביקורת.
אבי דיכטר (הליכוד)
¶
אתם לא - - - שלוש שעות את הכנסת בדיון מבזה ולא תשמעו על זה ביקורת. לא אצלי, חבר'ה. אתם תשמעו אצלי חזור ושמוע - -
היו"ר אמיר אוחנה
¶
טוב, חברים. הישיבה מתחדשת. היועץ המשפטי יקריא את המכתב וייתן את הפתרון ואנחנו ממשיכים הלאה.
גור בליי
¶
כמו שאמרתי יש לי המייל עצמו שהתייחסתי אליו. ביום שני במהלך הדיון שהיה פה אמרנו בסוף הדיון שלאור הרצון להרמוניזציה אנחנו מורידים ב-4(ב) את המילים "או על-פיו". בהמשך לכך ביום שני ב-14:55 יצא מייל לכולם מטעם הוועדה המשותפת ובו היה כתוב כך: "בנוסף להסתייגויות לסעיף 7 בנוסחו החדש ניתן להגיש הסתייגויות עד לשעה 18:00 בערב היום גם לעניין השמטת המילים "או על-פיו" בסיפא של סעיף 4(ב) לחוק היסוד שאליהם התייחס היועץ המשפטי של הוועדה במהלך הישיבה". לכן ב-18:00 בערב הוגשו ההסתייגויות לסעיף 7 ולהשמטה של 4(ב) שנדונו והוצבעו אתמול. לכן הם בעצם הסתיימו.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
גור, אמנם עובדתית אתה צודק, אבל תרשה לי להביע כאן מחאה על כך שבעצם אנחנו לא מסוגלים לראות את החוק הזה בנוסח אחיד שאפשר להעיר על דברים. אתה מתייחס כאילו לכל סעיף שזה עולם בפני עצמו. זה לא ככה בחקיקה. אני רואה 4, אני רואה 10. אני יכול להגיש הסתייגויות על הקשר ביניהם. אתה מסתכל על כל סעיף כאילו הוא עולם נפרד.
היו"ר אמיר אוחנה
¶
אנחנו עושים הפסקה של רבע שעה. נעלה לוועדת הכנסת לרביזיה ולאחר מכן נשוב לכאן. מתכנסים שוב בשעה 8:00. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 07:45.