פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
6
ועדת החינוך, התרבות והספורט
16/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 685
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, ד' באב התשע"ח (16 ביולי 2018), שעה 13:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/07/2018
חוק הקולנוע (תיקון מס' 5), התשע"ט-2018
פרוטוקול
הצעת חוק הקולנוע (תיקון מס' 5), התשע"ח-2018
יוסי שרעבי - מנכ"ל משרד התרבות והספורט
הדס פרבר - יועצת משפטית, משרד התרבות והספורט
ראובן חביב - מנהל אגף בכיר מו"פ, משרד התרבות והספורט
דינה עברי עומר - עו"ד חיצונית, משרד התרבות והספורט
גלית והבה שאשו - ראש מנהל תרבות, משרד התרבות והספורט
אתי כהן - מנהלת תחום קולנוע, משרד התרבות והספורט
דפנה גוטליב - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עדנה הראל פישר - עמיתת מחקר וראש תכנית, המכון הישראלי לדמוקרטיה
יואב אברמוביץ' - סמנכ"ל קרן רבינוביץ לאמנויות
אסף אמיר - איגוד המפיקים
דורית ענבר - מנכ"ל הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה
כתריאל שחורי - מנכ"ל קרן הקולנוע הישראלית
ליאור תמאם - מנכ"ל איגוד התסריטאים
עמית ליאור - יו"ר איגוד התסריטאים
איתמר אביטן - מנכ"ל איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה
ענר פרמינגר - במאי, פרופסור לקולנוע, האוניברסיטה העברית, ספיר
משה רייניש - נציג ארגון העיתנואים בישראל
דוד דהאן - יו"ר ודובר הארגונים החברתיים בכנסת
ענת מוזס - מוזמן/ת
רועי אלבה - מוזמן/ת
עלמה גניהר - מוזמן/ת
ליאור אלפנט - מוזמן/ת
אורית לרנר - מוזמן/ת
אירדה קריימר - שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), מייצג/ת את פורום מוסדות התרבות מירושלים, קרן הקולנוע הישראלי
שלום לכולם, פותח את הישיבה מחדש, 16 ביולי 2018, ד' באב, הצעת חוק הקולנוע (תיקון מס' 5) הכנה לקריאה שנייה ושלישית. סיימנו להקריא 12 או 13 הסתייגויות של יוסי יונה ואנחנו ממשיכים.
13 הסתייגויות של יוסי יונה. בעקבות התיקונים שהוועדה ביצעה בסעיף ניגוד העניינים דפנה עשתה התייעצות חזרה במשרד המשפטים ויש להם בקשה לתיקון.
אנחנו לא מתנגדים, כמובן, לנוסח עצמו של הסעיף או להעברות עצמן אבל אנחנו חושבים שברגע ששמים בכל זאת סעיף ניגוד עניינים כשהוא לא בנוסח המלא שאנחנו רצינו של תבנית החקיקה אז אנחנו מעדיפים שלא יהיה שום דבר. יותר מזה, מה שכן התבקשתי עוד להגיד זה שאנחנו מוכנים גם להעביר מכתב רשמי לוועדה שמבהיר את הדברים שביקשו שנכתוב בסעיף.
תודה. קיבלנו את ההבהרה ואני נענה, למרות שאני יכול לא להיענות. ועדנה לימדה הרבה את הפרק של הפרדת הרשויות אבל אני נותן להבין שיש פה איזה איזון מסוים שאני לא עכשיו באילוץ הזמנים לא יורד לסוף דעתו של משרד המשפטים אבל אני מאמין באיזון הזה, ולכן אנחנו חוזרים למצב שאין כלום ונסמכים על מה שהחוק קובע ונותן.
אבל - - - אתם יכולים לשנות אותו ואת דעתכם. בשבוע האחרון שיניתם את דעתכם שש פעמים, מה אכפת לכם, תשנו עוד פעם. מניסיון ככה מחוקקים.
אל תביני, סליחה, לא נתתי לך רשות דיבור, אני כרגע בהקראת הסתייגות של יוסי יונה. מספר 14. נחזור אלייך בהמשך.
אבל כל רגע פה משנים אותו תוך כדי קריאה, על מה אנחנו נמצאים כרגע, באמת, זה צחוק מעבודה.
מה זה קשור לזה שאני ממרצ? מה זה קשור ממרצ או לא ממרצ? אני חברת כנסת, אני צריכה לדעת על איזה נוסח אני מצביעה. אתם עושים מאיתנו צחוק?
סליחה, את רוצה שאני אוציא אותך מוקדם לישיבת סיעה? אנחנו מקריאים הסתייגויות של יוסי יונה עכשיו. תודה. מספר 14 בבקשה.
בסעיף 10 (2) ז' להצעת החוק בסיפא יבואו המילים: בהתייעצות עם מועצת הקולנוע ובאישור ועדת החינוך והתרבות.
יש לי שאלה ליועצת המשפטית. מכוון שאנחנו יודעים את דרכה של הממשלה ובעצם רוב הממשלות בנוגע לתקנות, מה יקרה למבחני התמיכה אם הם לא יעברו כתקנות, אי אפשר יהיה לתת כסף? אם כתוב בחוק שמבחני התמיכה הם תקנות ולא יעברו תקנות אז אי אפשר יהיה לתת כסף?
לא, אבל הבעיה היא מה עם מבחני התמיכה. זה שלא יהיה חוק אני בעד. אם אפשר אני בעד. מה יהיה עם התמיכה?
שוב. מבחני התמיכה הם לא קשורים לתקנות והם לא קושרים לכנסת, זה משהו שהשרה עושה וזה בעצם הוראות מנהל שהיא עושה בתמיכות. אם לא יהיו מבחני תמיכה אי אפשר יהיה לתמוך, כמובן.
לא, אבל אם אנחנו קובעים בחוק שמבחני התמיכה יעברו בתקנות זאת אומרת שאם אין תקנות אין מבחני תמיכה ואם אין מבחני תמיכה אין תמיכה. ואז שפכנו את התינוק עם המאגר של מקורות לא עם המים.
מה שאמרנו קודם, וגם אני אמרתי את זה, שההסדר הזה כדי שהוא יהיה שלם בחקיקה וכדי שהוועדה תראה אותו ותדע שהוא שלם אני מציעה שלא המבחני תמיכה אלא ההוראות שאמורות להיות הוראות לגבי הרכב הלקטורים, הוראות לגבי הדבר הזה- - -
אתה מבין למה לא רציתי לתת לו. הלו, אני היה לי בוס שלמדתי ממנו פילוסופיה. הוא היה מגיע לבנאדם שמבקש סעד חצי דקה, 40 דקות הוא מסביר לו למה הוא לא יכול לסייע בידו. זה בשבילי על רגל אחת כל התורה.
בסעיף 15, 10 (2) ט' להצעת החוק בהגדרת פריפריה יימחקו המילים "במבחני התמיכה" ובמקומן יבוא: בתקנות כאמור בסעיף קטן ז'.
שמעת, יוסי, אנחנו נגד - - - אבל לחלופין, זה סעיף 16, בסעיף 11 הצעת החוק יבוא בסיפא סעיף ג' בלשון הבאה: לא יהיה זכאי לקבל תקציב לפי סעיף זה: 1. מי שמסייע להפקת סרט ישראלי אשר הוא או מפיק הסרט או יוצרו זוכה לתמיכה כסרט ישראלי לפי סעיף 12 לחוק זה, בשלב משלבי ההפקה או השיווק. 2. מי שהוא או מפיק הסרט שמסייע להפקתו, יוצרו וגורם שידור החב לפי כל דין בחובות הפקה מקומית או מישהו בעל זיקה עסקית או אחרת לגורם שידור כאמור או שהוא מקבל מגורם שידור, כאמור, מימון להפקת הסרט.
המטרה היא - - - אפשר כפל. רצינו שתהיה סיטואציה כזאת: למשל שמישהו מקבל מענק לפיתוח תסריט מהקרנות הוא יוכל לעבור לשלב של ההפקה במסלול המסחרי. זה לא אמור למנוע ממנו. להפקה הוא לא אמור לקבל פעמיים.
בסעיף 11 להצעת החוק יבוא סעיף ד': סכומים שלא ייעשה בהם שימוש לפי סעיף זה בשנת תקציב יוחזרו בשנת התקציב שלאחריה לתקציב הקולנוע לתקציב הפקת סרטים ישראליים לפי סעיף 12 א'.
אז גם כאן יש איזושהי הסכמה של משרד התרבות אבל לא לדבר הזה, אלא שבתקנות לפי הסעיף הזה ניתן יהיה לקבוע מה ייעשה עם הכסף, זאת אומרת לאן הוא יועבר כדי שלא יהיה מצב שבאמת אי אפשר בגלל - - -
אנחנו סיכמנו, אדוני היושב ראש, עם האוצר, סיכום על דעת האוצר, שבסעיף 11 א' לא יהיה רשאי, השרה תקבע, לא תהיה רשאית, אבל יהיה הפניה בחוק לתקנות, לכללים ובכללים יהיה כתוב במפורש, זה הסיכום עם האוצר, שהכסף שלא נמצא במסלול המסחרי יוחזר לתקנת קולנוע.
כן, אבל למה בתקציב הקולנוע? זה יכול ללכת גם לפסטיבל. האם זה ילך - - - לא, זה משמעותי, אני לא - - - האם זה הולך לעידוד סרטים או באופן כללי לתקציב הקולנוע כי זה שני דברים שונים, כמו שאתה יודע.
מבחינת האוצר זה חוזר לתקציב הקולנוע. איך התקציב הזה מחולק, בסופו של דבר, זה חלק ממבחני התמיכה.
לא כי אם הבנתי נכון הם צריכים להבין מה נקבע. אם הבנתי נכון ברמת החקיקה הראשית לא ייקבע שזה יועבר חזרה לתקציב הקולנוע אלא רק תינתן הסמכה שהתקנות יכולות להתייחס גם לייעוד הסכום אם לא נוצל במלואו. זה היה הסיכום המוצע.
נקודה. זה הסיכום, תודה, אמרת לנו, אתם תגישו את ההסתייגות אם זה לא מוצא חן בעיניכם.
הסתייגות מספר 19 – בסעיף 2 (2) בהצעת החוק אחרי המילים מי שרואה את עצמו נפגע יבואו המילים: כיוצר או כעובד בהפקות קולנוע או כאיגוד העובדים שמייצג עובדים בתחום הקולנוע.
כן. לאחר המילים מוסדות ציבור יבואו המילים: או המפיקים. לאחר המילים אי עמידתם של המוסדות יבואו המילים: ואו המפיקים. לאחר המילים מבחני התמיכה יבואו המילים: ו/או חוקי העבודה.
20 – בסעיף 3 להצעת החוק יתווסף סעיף קטן 3: שני חברים נציגי איגודי העובדים בקולנוע, נציג איגוד השחקנים ונציג עובדי הקולנוע, הנציגים ייבחרו על ידי האיגודים אק"ט ושח"ם.
לפי התיאורים הססגוניים שתיארתם את הצעת החוק מצבכם גרוע עם זה או בלי זה. אז למה אתם רבים. תחכו.
הסתייגות 21 – סעיף 9 להצעת החוק יימחק ובמקומו יבוא במסגרת תחום הסמכות יוקצה.
פעם ראשונה שאני אומר לך לאט לאט ואתה לא מקשיב לי. בבקשה תקריא את זה בבקשה. סעיף 21 מחדש.
סכום זה יהיה צמוד לשכר ממוצע במשק ויתעדכן בתחילת כל שנה. אמיר, אתה לא מתנגד לזה נכון?
לא אם תסכימו ההוראה בטלה. אני רואה שאתם נהנים, כואב לי הלב להפסיק לכם את התענוג הזה.
תשאל בישיבת סיעה שלך יספרו לך שבשעה האחרונה גייסתי את ש"ס לעזור באיזשהו עניין- - -
לסעיף 11 להצעת החוק יתווסף סעיף 13 ב': 1. על הפקות קולנוע להעסיק עובדים רק ביחסי עובד מעסיק. 2. על הפקות קולנוע לעמוד בחוק שעות העבודה ו- - -
תודה. אני מאוד מודה לחבר הכנסת יוסי יונה. תתפלאו לשמוע על התמדתו, על מסירותו לדיונים כאלה ומחויב למה שהוא מאמין בו. ולמרות שאנחנו לעתים קצת חוסמים אותו אבל ברוך השם - - -
אני. אתם רגישים, מה קרה לכם. אבל זה כוחו של הפרלמנט ואני מודה לך, חבר הכנסת יוסי יונה. יש עתיד הצטרף לכל ההסתייגויות.
אין לי בעיה, אני מוכן להקריא לכם את כל ההסתייגויות- - - רבותיי, תודה רבה הישיבה נעולה, תעקבו אחרי הפורטל של הוועדה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:58.