פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
16
ועדת הפנים והגנת הסביבה
16/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 703
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, ד' באב התשע"ח (16 ביולי 2018), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/07/2018
חוק הגבלות על משך השעיה של עובד גוף ציבורי עקב הליכים פליליים, התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצ"ח השעיה של עובד גוף ציבורי עקב הליכים פליליים, התשע"ח-2018, של חה"כ דוד ביטן
מוזמנים
¶
עמי כהן - ראש מטה נציב שירות המדינה, נציבות שירות המדינה
אהוד לנדאו - עו"ד, משרד המשפטים
מרב אמיר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
איתמר הר אבן - עו"ד, הלשכה המשפטית, רשות החברות הממשלתיות, משרד האוצר
פקד סיון שחר - קמ"ד חקירות, המשרד לביטחון פנים
איילה וינשטיין - עו"ד, הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
תמר מתתיהו - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצ"ח השעייה של עובד גוף ציבורי עקב הליכים פליליים, התשע"ח-2018
הצעתו של חבר הכנסת דוד ביטן
היו"ר יואב קיש
¶
שלום ובוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר היום רביזיה בהצעת חוק השעיה של עובד גוף ציבורי עקב הליכים פליליים, התשע"ח-2018.
אני אנמק את הרביזיה. שתי סיבות לרביזיה. ראשית, חבר הכנסת בני בגין הגיע לאיזושהי הבנה עם הנציבות וכשהוא יגיע לכאן, הוא יסביר את הסיכום אותו השיג עם הנציבות. הסיבה שאני מבקש רביזיה היא מאוד פשוטה. אני למעשה עשיתי טעות כי היה לנו את הנושא של השוואת התנאים אבל כל זה ירד ובעצם אנחנו היום במציאות שאם בית משפט מושך הליכים או אפילו דיונים מתמשכים, למעשה אנחנו השארנו פתח לכך שההשעיה פתוחה ללא שום גבול ולא זו הייתה כוונתי מלכתחילה. לכן אני רוצה לתקן את זה.
בני, שלום. אמרתי שאתה רוצה להציג את ההסכמות אליהן הגעת עם הנציבות. אמרתי שאני רוצה לעשות תיקון כי בחוק אנחנו מאשרים השעיה כל עוד יש הליך משפטי בבית הדין לעבודה וזה פתח לבעיות כי לתפיסתי ההליך הזה יכול לייצר מוטיבציה אצל המעסיק להשעות אותו ככל שניתן. לכן אני רוצה לעשות את זה להפך אבל על זה נדון ברביזיה.
אני מעלה להצבעה את ההצעה לרביזיה. מי בעד קבלת הרביזיה?
הצבעה
בעד – 3
הרביזיה נתקבלה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
תודה אדוני היושב ראש. כזכור הוסמכתי על ידי היושב ראש לבדוק את עמדת נציבות שירותה מדינה לגבי ההצעה.
היו"ר יואב קיש
¶
אתה רק מקשיב בדיון. אין לך זכות דיבור. אני חייב לומר שזה בגלל שהיועץ המשפטי לממשלה לא יוצר אתי קשר. אני מנסה לדבר אתו והוא נעלם ומתייחס בזלזול לכנסת. כל עוד זה המצב, כך יהיה בוועדת הפנים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
תודה. ובכן, ביקשת ממני, וראיתי בזאת הסמכה מטעם הוועדה, לבדוק בנציבות שירות המדינה מה עמדתם לגבי שתי אפשרויות, כאשר האחת היא לבטל כליל את ההבדל - לגבי המושעה - בין חצי השנה הראשונה להשעייתו, לבין התקופה שאחריה. מבחינת הנוהג הקיים או התקנה הקיימת, זה בעצם בחוק.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
החוק הקיים על פיו אם ההשעיה שלושה חודשים, ניטלת מחצית ממשכורתו של המושעה. נדמה לי גם שדובר על כך שגם התנאים הנלווים בחלקם מקוצצים או שהם נותרים בעינם או שאנחנו לא יודעים.
עמי כהן
¶
משולמת המשכורת הקבועה. המשכורת הקובעת יורדת ל-50 אחוזים והתנאים הנלווים לא משולמים כי הוא לא עובד בפועל. אין שעות נוספות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
זה ייצר קושי. אני לא רוצה לחזור על הדיון כפי שדיברנו. בתמצית, אני דיברתי עם כבוד נציב שירות המדינה, ממלא מקום נציב שירות המדינה הפועל בכוח סמכות מלאה וגם בכישרון רב, ועמדתם היא שהנציבות מעדיפה את הצעת הפשרה, אני אומר הזהירה יותר, לא הם אמרו, של חברנו חבר הכנסת דוד ביטן. משמע, שהשינוי יהיה רק לגבי שלושת החודשים שאחרי שלושה חודשים בהם ינהגו כפי שנוהגים עכשיו. כלומר, שלושה חודשים מחצית השכר ולכן גם מחצית הערך של ההטבות הנלוות, ואחרי שלושה חודשים, כפי שנוהגים ממחצית שנה ואילך, תושב מלוא משכורתו.
אלעזר שטרן
¶
כן. היום בסעיף 49(א) לחוק שירות המדינה (משמעת) כתוב: עובד שהשעה נציב השירות או שופט לפי סעיף 43(ב), תשולם לו במשך ששת חודשי ההשעיה הראשונים, לרבות תקופת ההשעיה, מחצית ממשכורתו הקובעת.
היו"ר יואב קיש
¶
לא בחברות. שים רגע את החברות בצד ותכף נדבר על זה. אני שואל לגבי הרשויות המקומיות. מה כתוב שם?
אלעזר שטרן
¶
למיטב בדיקתי, אולי אני טועה, בסעיף 20 לחוק הרשויות המקומיות (משמעת) יש סעיף שקובע את הסדר ההשעיה ומחיל את הוראות החוק. אין שם הוראה נפרדת לעניין השכר.
היו"ר יואב קיש
¶
קודם כל, זו כוונתנו.
לגבי הגופים הציבוריים, האם התיקון הזה יחול גם על גופים ציבוריים?
עמי כהן
¶
אני רוצה להדגיש שסעיף 49 חל על עובד שהושעה השעיה לאחר הליך פלילי וגם השעיה לאחר הליך משמעתי. החוק שלכם דן בהליכים פליליים.
היו"ר יואב קיש
¶
כולל המשמעתי. מן הראוי שזה יהיה גם ברשויות וגם בחברות הציבוריות. אני רוצה את זה גם בחברות הציבוריות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
ללא מחצית השכר. זה אמור לשקף גם את העובדה הזאת שמדובר בהליך שאיננו הליך מינהלי פשוט אלא הוא כבר בעקבות החלטה של בית דין משמעתי ואנחנו מנסים לאזן בין הדברים. אנחנו יכולים להתקדם.
היו"ר יואב קיש
¶
סעיף 3 הוא הסעיף.
בואו נעשה סדר. הכוונה היא לתקן לשלושה חודשים במקום שישה חודשים, שזה יחול גם על נושא של עקב הליכים פליליים ועקב דין משמעתי. זה בהסכמה עם הנציבות. אותו דבר על הרשויות המקומיות ואותו דבר על החברות הציבוריות.
אלעזר שטרן
¶
אני שואל האם כוונתכם היא שנוסיף סעיף שאומר שבעצם נפנה לסעיפים שבחוק שירות המדינה (משמעת) לעניין השכר - - -
היו"ר יואב קיש
¶
ברגע שזאת נציבות המדינה, זה הכול בסמכות של הנציב. לגבי הרשויות המקומיות, יש להם בית דין משמעתי שלהן. לגבי מה שאמרנו גוף ציבורי, אלה כל מיני חברות ממשלתיות ותאגידים ממשלתיים, אז הגדרנו מה שלא היה קיים בחוק פנייה אחרי 45 ימים לבית הדין לעבודה.
איתמר הר אבן
¶
הלשכה המשפטית, רשות החברות. אני לא בטוח שהנקודה הזאת מתאימה להעלות במסגרת כזאת של רביזיה אחרי שכבר יש הצעת חוק וכבר דובר על המסגרת שלה והיא עברה ועדת שרים רק אתמול. החברות גם לא נתבקשו להתייחס לדבר הזה. זו הכנסה ממש ברגע האחרון של נושא שמן הראוי לשאול את החברות עצמן. זו התערבות. אם כל החוק הוא התערבות, כאן יש התערבות ממש רבתי. ההסדרים האלה מוסכמים שנים על גבי שנים לגבי השכר בהסכמים קיבוציים ויש הסכמים שונים ומשונים. להכניס את זה בצורה הזאת?
היו"ר יואב קיש
¶
שני דברים. ראשית, אני הודעתי לכולם גם אתמול עת הודעתי על הרביזיה גם על כוונתי וגם אמרתי למנהלת הוועדה שזאת רביזיה משמעותית ושאני מבקש מכולם לבוא ולומר את דברם. מי שבחר לא לבוא, זו בחירה שלו. הדיון הזה הוא כמו כל שאר הדיונים. כך מתנהלת החקיקה בכנסת. הרביזיה היא כלי שאנחנו בוודאי משתמשים בו ובגלל זה גם אתה כאן.
היו"ר יואב קיש
¶
אני חייב לומר שאני לא הייתי מחויב להביא את זה לוועדת שרים לחקיקה ולא העברתי את זה. הקואליציה ועמדת הקואליציה במליאה. הרי בסוף מי שקובע, זו מליאת הכנסת למרות החלטת הוועדה והחלטת ועדת שרים עם כל הכבוד. במליאה, אם יחליטו ראשי הקואליציה להצביע נגד החוק, יתכבדו ויצביעו נגד והחוק לא יתקבל. אנחנו עושים את העבודה שאנחנו חושבים שהיא הכי טובה לטובת אזרחי מדינת ישראל, לטובת הסדר והשלטון במדינת ישראל. אני בוודאי ובוודאי לא הולך להיות בובה של ועדת שרים לחקיקה. מי שרוצה להיות בובה כזו, מוזמן אבל לא אני.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתם אמרתם כל הזמן שצריך להשוות תנאים. זה מה שאנחנו עושים עכשיו. משווים תנאים. אם הנציבות הסכימה לגבי עובדי מדינה, אין סיבה שלא יהיה גם בעניין הזה.
איתמר הר אבן
¶
ההסדר בנציבות הוא פרי חקיקה. ההסדרים לגבי החברות הממשלתיות הם כולם פירות של משאים ומתנים קיבוציים. היכן הייתה ההסתדרות במשך שנים? אף אחד לא עורר את זה.
היו"ר יואב קיש
¶
פוגע בהן בכסף. הן צריכות לשלם לאותם עובדים שיש להם זכות חפות. מה לעשות, יש להם זכות חפות וצריך לשלם להם. אז הם עדיין יהיו מושעים ועדיין ישלמו להם. דרך אגב, מה שאני רוצה לשנות, ואמרתי ואני אומר את זה כאן - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
ברשותך, אני אשאל את החברות באמצעותך את השאלה ששאלתי במשרד האוצר עת אמרו שיש כאן הוצאה תקציבית.
איתמר הר אבן
¶
רק בשבוע שעבר פורסם תחקיר ב-כאן על איך זה שנציבות שירות המדינה משלמת כל שנה בסביבות 20 מיליון שקלים בשנה לעובדים שיושבים בבית ולא עובדים. ביקורת מהצד השני. אבל החשש הוא שכאשר משולמת משכורת מלאה - - -
איתמר הר אבן
¶
יכול להיות. החשש הוא שכאשר משולמת משכורת מלאה לעובד שלא עובד כרגע, יש לו אינטרס בהימשכות המצב הזה ולפעמים, מה לעשות, גם לעובד יש את היכולת להאריך את המצב הזה בכל מיני שיטות שונות ומשונות. להאריך את מצב ההשעיה.
איתמר הר אבן
¶
לפעמים מדובר באדם שנפתחה נגדו חקירה פלילית משמעותית על דברים שהוא עשה במקום העבודה. אני רוצה להזכיר במה מדובר. במיוחד כאשר מדובר בחברות הממשלתיות, כי כאשר מדובר בנציבות שירות המדינה, כבר למדנו שיש נוהל מסודר של העברת מידע מהמשטרה לנציבות. במקרים של החברות הממשלתיות, אם מדובר בחקירה פלילית שנפתחה בעקבות סכסוך שכנים אלים, אלימות במשפחה, עבירות שבוצעו שלא כחלק מהתפקיד, הסיכוי בכלל שהחברה הממשלתית תדע על כך הוא שואף לאפס. אז על מה אנחנו מדברים? אנחנו מדברים על עבירות שבוצעו במקום העבודה, מעילה שבוצעה במקום העבודה, שהחברה הממשלתית גילתה אותה וחשפה אותה במסגרת ביקורת פנימית, במסגרת תלונות שנתקבלו.
איתמר הר אבן
¶
שם הוועדה הנכבדה הזאת אומרת כרגע בהצעת החוק שכנראה הולכת לעבור, רבותיי, אתם מוגבלים. אנחנו לוקחים מכם את הכוח ומעבירים כוח שסוכם – אני מזכיר – בהסכמה עם ההסתדרות, שמעוגן בהסכמים קיבוציים שנוהגים מזה עשרות בשנים. הוועדה באה ואמרה שמהיום והלאה הכוח הזה נלקח מכם ועובר לביקורת שיפוטית אחרי 45 ימים.
עוד נקודה שסוכמה ולא קמו עליה עוררין, שלא שמענו במשך השנים תלונות על הדבר הזה, גם בנקודה הזאת לפגוע?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בישיבה הקודמת נאמר לנו כאן במפורש, גם על ידי משרד המשפטים, שצריך לעשות השוואת תנאים. אי אפשר לתת לעובדי המדינה ולאחרים לא ולהפך. מכיוון שכאן נתנו הטבה מסוימת לאחרים, אנחנו צריכים לתת גם לאלה.
אלעזר שטרן
¶
אני מבקש את הנחיית הוועדה. חוק שירות המדינה (משמעת) כולל הסדרים מקיפים מאוד, ממש עמודים שלמים של סעיפים שנוגעים לשכר ובהקשרים שונים. זאת אומרת, חלק מהאיזונים שיש בחוק שירות המדינה (משמעת) נוגעים לאפשרות לעבוד, מה שמכונה עבודת חוץ, עבודה מחוץ למקום העבודה שלך. יש שם מנגנונים שונים שמדברים על בית הדין למשמעת ונציב שירות המדינה, אם הוא יכול לבקש להוסיף שכר מהחצי, גם באותם שלושה חודשים, להפחית שכר וכולי. אני מבקש את הנחיית הוועדה, מה מכל הדברים האלה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
ההנחיה היא פשוטה. אין בעיה. ההנחיה היא פשוטה והיא אומרת כך: לגבי הנציבות, אנחנו בסך הכול משנים משישה לשלושה.
היו"ר יואב קיש
¶
זה יחול גם על הרשויות המקומיות בתיקון עקיף. לגבי הגופים הציבוריים, אנחנו אומרים שכל פגיעה בשכר יכולה להימשך לשלושה חודשים בהתאם להסכמים הקיבוציים. מעבר לכך, רק בכפוף להחלטת בית הדין כי ממילא אנחנו נהיה בנושא בית הדין לעבודה.
בני, תמשיך, אני צריך לעלות לנמק בוועדת הכנסת. אם צריך, תעשה הפסקה. את הנושא הזה תסדיר עם היועץ המשפטי. הכוונה שלנו היא שגם גופים ציבוריים לא יוכלו מעל שלושה חודשים לגרוע מהשכר מאדם מושעה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הגענו לפשרה בנושא הזה. יהיו הוראות שבית הדין יהיה מוסמך להתייחס לנושא השכר בהשעיה.
היו"ר יואב קיש
¶
מקובל. אני רוצה לומר עוד דבר, מה שנקרא נורמלי אופן או נורמלי קלוסד. וזה התיקון שלי לחוק. כרגע הלכנו למהלך שברגע שמתחיל דיון בבית הדין, ההשעיה בתוקף. אני חושב שהמצב צריך להיות הפוך. זאת אומרת, אין השעיה בתוקף לאחר 45 ימים, רק אם בית הדין לעבודה החליט שהוא מאשר את ההשעיה כי אחרת אנחנו נהיה במצב שלמעסיק תהיה סיבה למשוך הליכים ולא לקיים דיון מהיר, ובעצם ההשעיה בתוקף.
לכן אני רוצה להחליף את זה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני מעיר שאני חושב שהשינוי היה יוזמה של לירון מהמועצה לשלום הילד. אנחנו צריכים לחשוב שוב על הערתה, אם יש מורה או מורה, גנן או גננת, ויש גננים שפגעו.
אלעזר שטרן
¶
עבירות מין הן דוגמה לסיטואציה. זאת יכולה להיות גניבה, זאת יכולה להיות מעילה, אלה יכולים להיות הרבה מאוד דברים.
איתמר הר אבן
¶
לעניין הזה, אדוני. אנחנו מבקשים שתשקלו אותו מחדש. מה שזה עלול ליצור, בסופו של דבר דווקא פגיעה בעובדים ואני אסביר גם למה. היום המצב מאפשר להם לקחת את ה-45 ימים ולפנות לבית הדין ביום ה-45. החשש של הוועדה מפני הימשכות הליכים, אפשר לענות עליו, ראשית, בדברי ההסבר - - -
איתמר הר אבן
¶
אני מתכוון בדברי הכנסת. אדוני, אני הופעתי בבתי דין לעבודה עשר שנים ואני יודע על מה אני מדבר. כאשר החוק יגיע לראשונה, הם יעשו עבודת חקר משפטית ויראו ויבינו מה רוח הדברים. הם יבינו גם בלי להגיד להם את זה בצורה מפורשת, שהם צריכים לקבל כאן החלטות מהירות. זה דבר אחד.
שנית. מה שעלול לקרות זה שהחברות, היום הן יכולות לקח את הזמן, את כל פרק הזמן שאתם נותנים להן, ולראות אם משהו השתנה ב-45 הימים האלה ואז לפנות ביום ה-45.
איתמר הר אבן
¶
אם הבקשה תוכתר, יכול להיות שאפשר גם לומר את זה כאן בחקיקה שההליך יוגדר כהליך מהיר, אני לא בקיא בדקויות האלה - - -
איתמר הר אבן
¶
אדוני, תן לי להשלים את הטיעון. מה שעלול לקרות זה שבמקום לקחת את הזמן ולראות האם משהו השתנה בתוך 45 הימים - - -
איתמר הר אבן
¶
האם החקירה הסתיימה או לא הסתיימה, משהו זז, מה שהם יעשו כדי לעמוד במסגרת הזמן, ביום ההשעיה הם כבר ירוצו לבית הדין ויבקשו את ההארכה. זו פגיעה בעובדים, אדוני.
היו"ר יואב קיש
¶
כדי להסתנכן לתקופה של שלושה חודשים, אפשר לומר שניתנת השעיה של עוד 45 ימים אבל לאחר 45 ימים, זאת אומרת, במקסימום 90 ימים, ואז זה גם מסתנכרן לנו עם שלושת החודשים של הפגיעה בשכר וכל זה. אז אני לא פוגע ונתתי מקסימום השעיה של שלושה חודשים ואחרי כן ההשעיה מבוטלת אלא אם יש אמירה של בית הדין. לזה אני מוכן.
היו"ר יואב קיש
¶
זה מה שהוא אומר. לכן אני מוכן לתת את ה-45 ימים הנוספים האלה, כדי שלא בגלל הלחץ של צו ביניים, הם ירוצו לבקש. הם ידעו שכאשר הם פונים לבית הדין לעבודה, יש להם עוד 45 ימים. אז יש לך שלושה חודשים ואז אני נמנע מהפגיעה שאתה מתאר.
היו"ר יואב קיש
¶
הנקודה היא שאנחנו רוצים לעשות את זה כך. כדי שלא יהיה מצב שהעובד ייתקע בהליכים ארוכים, אנחנו אומרים שאם לא הוגשה בקשה לבית דין לעבודה, ההשעיה מבוטלת אחרי 45 ימים. זה כבר ברור. אם הוגשה הבקשה, ההשעיה יכולה להיות בתוקף לעוד 45 ימים בלבד אלא אם בית הדין לעבודה קבע אחרת ואנחנו מבקשים מבית הדין שיעשה את זה בהליך מזורז.
אלעזר שטרן
¶
יש שלושה תיקונים שהוועדה מציעה להכניס. האחד, תיקון עקיף לחוק שירות המדינה (משמעת), סעיף 49 שמקצר את תקופת ההורדה של השכר בזמן ההשעיה מחצי שנה לשלושה חודשים.
אלעזר שטרן
¶
מתואם עם נציב שירות המדינה.
תיקון שני. אנחנו נאמר שלעניין השכר בגופים ציבוריים, שעל אף האמור בכל דין או הסכם קיבוצי, בית הדין יהיה רשאי גם לקבוע הוראות לעניין שכר העובד בזמן ההשעיה.
אלעזר שטרן
¶
הדבר השלישי. אנחנו נמחק את מה שיש היום בסעיף 2(א)(1), את הסיפה. אם לא הוגשה בקשה על ידי המעביד, אחרי 45 ימים ההשעיה תפקע.
היו"ר יואב קיש
¶
חברי הכנסת רוצים להוסיף משהו? לא.
אלה השינויים. חוץ מזה יש לנו כמובן את הנוסח הרגיל שלא צריך להקריא אותו כי הוא כבר הוצבע.
מישהו רוצה להסתייג? בקשות דיבור? תשים לבני בקשת דיבור. אם הוא ירצה – ידבר, לא ירצה – לא ידבר.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה רבה.
אני מעלה להצבעה את הצעת החוק עם התיקונים כפי שהוקראו והוסברו, קריאה שנייה ושלישית. מי בעד. מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק השעיה של עובד גוף ציבורי עקב הליכים פליליים, התשע"ח-2018 נתקבלה.