פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
119
ועדת החינוך, התרבות והספורט
16/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 681
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, ד' באב התשע"ח (16 ביולי 2018), שעה 8:38
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/07/2018
חוק הקולנוע (תיקון מס' 5), התשע"ט-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הקולנוע (תיקון מס' 5), התשע"ח-2018
וזמנים
¶
יוסי שרעבי - מנכ"ל משרד התרבות והספורט
גלית שאשו והבה - ראש מנהל תרבות, משרד התרבות והספורט
אתי כהן - מרכזת קולנוע בכירה, משרד התרבות והספורט
הדס פרבר - יועמ"ש, משרד התרבות והספורט
דינה עברי - יועצת חיצונית, משרד התרבות והספורט
דביר ז'ורנו - רפרנט מאקרו באג"ת, משרד האוצר
חנן ארליך - משפטן, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
דפנה גוטליב - יועץ משפטי, משרד המשפטים
עדנה הראל פישר - עו"ד, עמיתת מחקר וראש תכנית, המכון הישראלי לדמוקרטיה
כתריאל שחורי - מנכ"ל קרן הקולנוע הישראלי, קרן הקולנוע הישראלי
עמית ליאור - יו"ר איגוד התסריטאים, איגוד הבמאים והתסריטאים
רועי אלבה - אחראי יצירה מקורית, איגוד הבמאים והתסריטאים
ליאור תמאם - אחראי יצירה מקורית, איגוד הבמאים והתסריטאים
אלעד קידן - איגוד הבמאים והתסריטאים
עלמה גניהר - תסריטאית, איגוד הבמאים והתסריטאים
דורית ענבר - מנכ"לית, הקרן החדשה לקולנוע וטלויזיה
איל בורס - יו"ר מועצת הקולנוע
יואב אברמוביץ' - סמנכ"ל קרן יהושע רבינוביץ
אסף אמיר - נציג איגוד מפיקי סרטים וטלויזיה בישראל
איתמר אביטן - מנכ"ל אקט
ענת מוזס - יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטרים
שרה צפרוני - מנהלת הפורום-קולנוע צפון, פורום היוצרים והמפיקים בקולנוע ובטלויזיה בישראל
יעל יקירביץ - ע. מנכל"לית, קרנות קולנוע
ליאור אלפנט - יו"ר פורום הקלונועניות ויוצרות
אהרן גרבר - פורום קהלת
זיו מאנו - יו"ר האגודה לזכות הציבור לדעת
אלעד מלכא - מנכ"ל האגודה לזכות הציבור לדעת
אורית לרנר - מוזמן/ת
משה אשכנזי - מוזמן/ת
שגיא אהרון - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את קופרו - קרן לשיווק סרטי תעודה ע.ר
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב, מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. 16 ביולי 2018, ד' באב תשע"ח. הנושא הצעת חוק הקולנוע (תיקון מס' 5) התשע"ח-2018, הצעת חוק ממשלתית 1241 הכנסה לקריאה שנייה ושלישית. אנחנו אתמול שעברנו את החברים פה סביב לשולחן לא שמענו את היועצת המשפטית של הוועדה שיש לה כאלה הערות, שאלות. ואתמול גם הייתה ישיבה מאחורי הקלעים אז נשמע ממנה גם לאן הגענו, מה הגענו. משרד התרבות גם כן יאמר מה שיש לו. נפתח דיון, למרות שתוכנן היום כולו להצבעות אבל נפתח דיון כי נעשו שינויים וזה מתבקש על פי נוהג החקיקה בוועדה זו, מה שאני מכיר. אז זה לא היה יכול לעבור ללא דיון. גברתי, היועצת המשפטית.
מירב ישראלי
¶
אז באמת אתמול שלחתי כל מיני שאלות למשרד התרבות ואני אבקש מהם בגלל לחץ הזמנים להשיב עליהן פה בוועדה. הנוסח שמונח בפניכם זה הנוסח שהיה אתמול. אנחנו מתחילים מתיקון סעיף 3, הנושא של בירור הקבילות. מכוון שמדובר פה על סמכות חדשה שניתנת למועצה שבעצם עשויות להיות לה שתי השלכות על הקרנות. קודם כל, הכוונה היא, אם הבנתי נכון, לא למוסדות ציבור הנתמכים לפי חוק זה, אלא רק למי ש- - -
מירב ישראלי
¶
כן. בפסקה 4 המוצעת "דרכי העבודה וההתנהלות של מוסדות ציבור הנתמכים לפי חוק זה" יש הרבה מאוד מוסדות ציבור שנתמכים לפי החוק. הכוונה הייתה בעצם לאלה שמסייעים בהפקת סרטים. אז מצמצמים את זה. אז זה דבר אחד.
מירב ישראלי
¶
כאמור יש לפעילות של הקבילות יכולות להיות בעצם שתי השלכות. השלכה אחת היא על המוניטין של הקרן מכוון שיש איזה רשימה של תלונות וההשלכה השנייה היא נושא כספי. כי יש גם המלצות בנושא תמיכות. לכן לדעתי צריך להכניס פה כמה דברים שלא קיימים כמו חובת שימוע ודברים מהסוג הזה. אז אולי רק תבהירו גם את הנושא של נושאים דיונים, בעיניי הוא לא מספיק ברור, אז רציתי שיבהירו למה הכוונה והאם זה גבולי בין דיון לתוכן. כדי שיהיה ברור שאין התערבות בתכנים אז אולי נתחיל מזה.
הדס פרבר
¶
הכוונה קודם כל, כמובן, שאין התערבות בתכנים. כבר אי אפשר לבוא ולשאול למה עשיתם סרט כזה או סרט אחר ולמה לא לקחתם את הסרט שלי. הכוונה היא להיבטים הפרוצדוראליים שקשורים לקרנות ולאופן העבודה שלהן, למשל חובה להגיש חוות דעת מנומקת, לתת תשובות בזמן, לפרסם מראש מועדי הגשה וכו'. ההוראות האלה קבועות כולן במבחני התמיכה.
מירב ישראלי
¶
ככל שאפשר להבהיר את זה יותר, לא כרשימה סגורה, אבל באופן שיבהיר מה זה נושא דיוני כך שהפרשנות תהיה ברורה הייתי מעדיפה שנוכל להכניס פה - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
להיפך, הייתי כותב שאינם בנושאים תכניים אלא רק בנושאים מנהליים או טכניים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מבקש לגמור את הנוסח שיהיה בבירור, בהסכמה של היועצת המשפטית שמברר בצורה חד משמעית שזה לא בנושא תוכן. מיצינו את זה.
מירב ישראלי
¶
אני פשוט מחפשת את הסייג שיש לנו בהמשך לגבי תוכן. יש לנו את זה כבר, אתם רואים את זה איפה שהוא?
מירב ישראלי
¶
הנה. יש לנו את זה בעצם "שלא יהיה להקצאת הסכום כדי להתייחס לתוכן הסרטים והכל תוך שמירה על חופש הביטוי והיצירה".
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
גברתי, אני חושב שאם נכתוב בתוכן ההצעות והסרטים כי חלק מהם עדיין לא סרטים הם - - -
יוסי שרעבי
¶
אנחנו חושבים שבסעיף הזה מאחר ואנחנו הגדרנו שכל הסמכות כאן נובעת מטיפול בהליכים פרוצדוראליים והליכים דיוניים וקשורים לתהליכי עבודה ולא קשורים לתוכן אנחנו לא חושבים שצריך להגיד את זה עוד פעם, זה מופיע במבחן התמיכה. ולכן אני לא רואה שום מניעה לכתוב שמדובר כאן בסמכות שנובעת מטיפול בהליכים פרוצדוראליים וניהוליים בלבד. אפשר להוסיף את המילה בלבד.
יוסי שרעבי
¶
אני אומר לך למה. כי ברגע שאתה אומר את זה מעיד על זה שיש איזה חשש שתהיה כאן איזה התערבות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיבו, כנסו לגוגל או ליוטיוב או לאתר הכנסת ביום ההצבעות אני דרוך ואני אין לי בעיה להעיף מפה אחד אחד, כמו שהיה בחוק החינוך המיוחד ושיכתבו ושיאמרו ושיעשו מה שרוצים. בהליך חקיקה אני מכבד אותו, תכבדו אותו. לא תהיה מקהלה פה.
יוסי שרעבי
¶
כאשר נאמר במפורש מה הסמכות אז אני לא חושב שצריך לסייג אותה בשום דבר. אומרים כאן במפורש מה הסמכות אז קחו את הסמכות לטפל בנושאים דיוניים פרוצדוראליים. וכתוב את המילה בלבד. למה צריך להוסיף על זה עוד משהו. כאשר כל החוק הזה, הסוגיה של חופש הביטוי וחופש היצירה מופיע כמעט בכל סעיף אחר שם.
מירב ישראלי
¶
יש חשיבות לזה גם פה בגלל הרגישות של הסעיף הזה והפגיעה שהדבר הזה יכול לפגוע גם במוניטין וגם באופן כלכלי - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני הכרעתי. אני לוקח את הנוסח שמופיע בסעיף המספרי, שם אותו פה. אין דיון. בבקשה, קדימה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני יכול לדעת מה כתוב במבחני התמיכה? את יכולה להתחייב לי עכשיו לשים לי את זה בחוק? אתמול גערתי בו שהוא רוצה מבחני תמיכה בתוך החוק. אז מה, צריך לשמור על איזונים. הכרענו, נקודה.
מירב ישראלי
¶
אוקיי. עכשיו יש כל מיני עניינים פרוצדוראליים שאני מבינה שחלק מהם לפחות אין התנגדות להוסיף. הם מסכימים להכניס לאחר שניתנה למוסד הזדמנות להשמיע את טענתם – נכון, אתם מסכימים?
מירב ישראלי
¶
בעיקרון הסתכלתי קצת על החוקים של תלונות אז באמת יש חובה לברר כל תלונה למעט תלונות קנטרניות שאז אי אפשר לעשות מיון של תלונות איזה תלונות אתה בעצם כן מברר ואיזה תלונות אתה לא מברר. זאת אומרת, יש חובה לברר כל תלונה אז אי אפשר לנתב, נגיד, לגבי קרן מסוימת. זה דבר אחד. ודבר שני, גם יש נגיד החובה לברר בגלל רק נגיד שנה אחורה. זאת אומרת, לא איזה עכשיו שיתחילו להתעניין. אז שתהיה איזושהי מסגרת לגבי בירור התלונות וגם שגיוניות בבירור התלונות.
הדס פרבר
¶
אני חושבת שיכול להיות קושי כי למשל אם מישהו לא קיבל תשובה אז בעצם מאיזה מועד נספר לו האירוע. כשאירוע הוא מחדל אז זה בעיה לספור מועד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
וחיי כלב זה 13 שנה, מה לעשות. לא היה כלום עכשיו ואנחנו שמנו שנתיים. דוגרי, מבחינתי, תודה רבה לכם על הדיון לא הייתי צריך להתערב ולהכריע. קדימה.
מירב ישראלי
¶
יש עוד שאלה שאולי רק תענו עליה. בעיצומים כספיים יש לנו ויכוח עם משרד המשפטים כמה זמן הפרסום הזה נשאר באוויר, שזה לא יהיה משהו כי - - - אפילו ב- - -
הדס פרבר
¶
אם אנחנו מדברים על קבילות אז הדוגמה שאני לוקחת זה משרד מבקר המדינה, הדוחות שלו נשארים במשך שנים באתר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ודאי, ודאי, לא אדלג על כלום, לא בורח לשום מקום. יש כאלה שיש להם סיבה לברוח, לי אין שום סיבה לברוח. ברוך השם, עוד 57 שנים כאלה ואני אהיה מרוצה. אין לי סיבה לאן לברוח לשום מקום.
מירב ישראלי
¶
סעיף 9 חזר נוסח ניגוד העניינים הקיים בחוק שהוא שורה אחת. בזמנו הייתה לנו שיחה בינינו שבגלל שתחום הקולנוע הוא מאוד ייחודי ויחסית מעט שחקנים פעילים בו צריך איזשהו סייג, וגם הכנסנו אותו לדעתי באחד הסעיפים - -
מירב ישראלי
¶
- - לגבי העובדה שאדם פעיל בתחום הקולנוע לא ימנע ממנו, זה מדובר על סעיף של המועצה, לא ימנע ממנו לכהן במועצה והדבר הזה ירד. אז תסבירו למה, אולי.
הדס פרבר
¶
כי החוק מחייב ש-13 חברים במועצת הקולנוע יהיו מתחומי העשייה והיצירה הקולנועית אז הנחה היא שהחוק מחייב למנות אנשים שתומכים בקולנוע.
הדס פרבר
¶
אני לא מבקשת הוראות צינון. דרך אגב, גם הקרנות לא מאשרות לחברי מועצת הקולנוע ומחזירות בקשות. מבחינתי זה מספיק.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני מבינה את החשש, פשוט אנחנו חוששים מהצהרה לפרוטוקול שלא מעוגנת בחוק כי בסוף נשארים עם החוק. עם - - - הולכים לבית משפט.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, לא. סוגיית ניגוד עניינים קיימת מכוח הפסיקה, מכוח הנחיות היועץ המשפטי, מכוח הנחיות - - - קיימת. רצו לייצר משהו ייחודי שמו אותו בחוק, הורידו אותו, נוצר חשש או נאמר חד משמעית לפרוטוקול, ואם הייתי יודע שאפשר לנסח את זה בצ'יק - - - הנה אני אומר לך, תקשיבי, מה שנאמר לפרוטוקול ואפשר לנסח תוך כדי דיון להביא לאישורה לסעיף הזה מה טוב. ולא, הלאה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תעשו לכם שיעורי בית בשקט, תגישו, אחר כך. בפרקטיקה אני יודע לקבל תוך כדי ולהעביר הלאה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הנה, בלי להיות היועץ המשפטי של משרד התרבות אני הבנתי ממנה מגבלה אחת – רק מי שאין לו בקשה פתוחה מול הקרנות. שום דבר אחר לא.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. תודה. רבותיי, הנה אני אומר לכם, הלוואי והייתי יכול שכל חבר כנסת יהיה קודם כל שר בממשלה ואחר כך יבוא כדי להבין איך עובד העסק.
הדס פרבר
¶
הוא מתחייב להודיע. השאלה האם זה מחייב התפטרות או לא היא שאלה שנובעת מההקשר, בדרך כלל התשובה היא שכן.
הדס פרבר
¶
חבר המועצה מתחייב להודיע על כל כוונה להגיש בקשה לקרנות. אז שאין, זו לא פסלות אוטומטית ברגע שהוא נבחר, השאלה היא שאלה שנובעת מהנסיבות. איזה בקשה הוא הגיש, איזו מסגרת, האם אפשר לבודד את הבקשה משאר הפעילות של הקרנות. כעיקרון, דרך המלך היא שאם אתה הגשת בקשה לקרנות אתה לא יכול להיות חבר אבל יכולים להיות דברים - - -
הדס פרבר
¶
היא ניגוד עניינים, השאלה אם היא מחייבת התפטרות או לא. ברור שמישהו מגיש בקשה לקרנות הוא לא יכול לטפל בקרן הספציפית.
הדס פרבר
¶
לפי הפסיקה פסלות מטעמי ניגוד עניינים מגיעה כאשר ניגוד העניינים הוא בלתי ניתן להסדרה. מה זה בלתי ניתן להסדרה? אחד מהשניים – או שזה משהו שהוא כל כך פלואידי שפשוט אי אפשר לבוא ולומר שיש החלטות שהן נקיות ושאינן נקיות או שאחרי שעושים את ההסדר ניגוד עניינים לא נשאר כמעט תחום שבו אותו חבר מועצה יכול לפעול באופן חופשי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יוסי. גברת גלית, הדס, תוך כדי דיון אם אפשר להכניס לי שורה וחצי שתיים בנושא הזה של מה כן חד משמעית. נקודה. סיכמנו את הדיון הזה. בבקשה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם ימצא חן בעינייך תחקרי אותו. מה אני אעשה, אין לי הרבה פריבילגיות בחיים חוץ מלהיות יו"ר ועדה, זה - - - בבקשה.
מירב ישראלי
¶
חבר הכנסת דב חנין, בזמנו כשהקראנו את הסעיפים לגבי המועצה ואמרתי שיש מודל קבוע שעבדנו עליו גם עם משרד המשפטים של פעילויות של גופים שמעוכבים בחקיקה, הוא ביקש שנבחן את הסעיפים אחד לאחד כדי לראות האם זה מתאים לתחום. אז באמת זיהיתי שני מקומות שלפחות עולה השאלה. אחד זה באמת הנושא של ניגוד עניינים שכבר דיברנו עליו. והנושא השני זה הרוב הנדרש, המניין החוקי והרוב הנדרש בעצם.
מכוון שהוספנו פה שתי פעולות ביצועיות הנוסח של המודל הוא בגדול מתאים לגופים שעיקר הסמכות שלהם היא ייעוצית. גם אני ביקשתי בזמנו ממשרד המשפטים להכניס דבר כזה בדברי ההסבר של המודל שככל שיש סמכויות נוספות לגוף נשקול הוספת סעיפים נוספים או שינוי הסעיפים. אז מבחינת הרוב הדרוש אני מעלה את זה כשאלה האם לגבי הנושא של בירור קבילות והנושא של מאגר הלקטורים מספיק רוב רגיל במועצה, שזה הסעיף הרגיל בעצם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתם תדפקו - - - הלו, בסוף בסוף מי שידפק מההידוק וההידוק הזה זה ענף הקולנוע. בואו תשחררו אותו, אל תחנקו אותו- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מדבר לעצמי, אל תחנקו אותו. אפשר לחשוש, צריך לחשוש, צריך לבדוק, צריך להיזהר אבל לפעמים העודף רגולציה אנחנו בוכים עליה פה, מבכים עליה. והאגף הזה, יסלחו לי חלק מהם, אוהב, אוהב, אוהב ואחר כך אומר אני עמוס עבודה. לא מספיק, תקנות לוקח שנתיים-שלוש. אז אל תחנקו. אנחנו סובלים מעודף רגולציה.
מירב ישראלי
¶
בנוסח הזה זה עמוד 7, סעיף קטן ב' המוצע בו. הסעיף הזה הוא באמת הסעיף שבעיניי מעורר את מירב הקשיים המשפטיים. אמרתי גם למשרד שבעיניי הנושא של ה-100% שלא משאיר שום פער ושום אפשרות ושום גמישות הוא מעורר בעיה. ונתתי גם מספר הערות פרטניות, אני אגיד אותם ואז אולי המשרד יגיב. ראשית הנושא של בירור עובדתי מי יכול לשמש כלקטור ומי לא כי בכל זאת יש פה הגבלה על חופש העיסוק של אנשים שמי שלא נרשם במאגר ב-100% לא יכול לשמש כלקטור בעצם אבר. אז זה דבר אחד.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מינימום, מספר מינימאלי שהוא רב מאוד ולא מצומצם כדי שיהיה מגוון של אנשים שם אבל תמשיכי.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אפשר רק לצורך הבירור העובדתי לדעת כמה אנשים הם היום לקטורים אם נציגי חמש הקרנות נמצאים פה, שיהיה לנו סדר גודל כמה אנשים הם היום לקטורים בקרנות. כתרי כמה אצלך?
דורית ענבר
¶
אני מהקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה, אנחנו מחזיקים בשנה בסביבות 50-60 לקטורים ואנחנו מחליפים אותם אחת לשלושה חודשים - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אז צריך לפחות מאגר של אני לא יודעת כמה אחרת יהיה ההיפך ממה שאתם רוצים - - - הם מעסיקים 50-60 כל שלושה חודשים - - -
יואב אברמוביץ'
¶
אני סמנכ"ל קרן רבינוביץ לאמנויות. אנחנו - - - בין 40 ל-50 לקטורים בסבב קריאה בהערכה. ויש עוד לקטורים פה ושם בכל מיני שיתופי פעולה במהלך השנה. כל הלקטורים נבחרים לפי הקריטריונים של מועצת הקולנוע, של משרד התרבות.
יואב אברמוביץ'
¶
הקריטריונים של מועצת הקולנוע, של משרד התרבות קובעים שלקטור לא יכהן יותר משנתיים. בדרך כלל הם לא מכהנים יותר משנה אצלנו. אבל זה הגבול זה שנתיים - - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
זאת אומרת אנחנו מדברים על 250-300 לקטורים במינימום על חמש קרנות. שמענו שלוש קרנות - - -
יוסי שרעבי
¶
אנחנו שואפים למאגר ככל שאפשר. תנאי הסף שהגדרנו הם דיי מינימליסטים, הם מאפשרים כמעט לכל חלק לעשות את הנסיעה הזאת- - -
יוסי שרעבי
¶
יש כאן שלושה תנאים, הם לא מצטברים, כל אחד עומד בפני עצמו, מספיק שאתה עומד באחד מהם. או שאתה בוגר בית ספר לקולנוע וכן הלאה או שאתה בוגר השכלה על תיכונית בתחום שרלוונטי לקולנוע כמו כתיבה, יצירה וכו' וכו' או שיש לך שנתיים ניסיון.
יוסי שרעבי
¶
כן וגם הוספנו אתמול בעקבות ההערות של היועצת המשפטית של הוועדה גם את התואר בתקשורת בנוסף לתארים אחרים כי מצאנו שזה רלוונטי. וגם ניסיון מעשי בעולם היצירה. בכל מקרה, אני חושב שזה מאוד רחב, מאפשר לכל מי שיש לו איזשהו יד ורגל ועניין וכישרון ולא יודע להיכנס לתוך המאגר הזה. אני חושב שהמאגר - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, את לא חייבת, תרשמי לך. אני מתברבר בינתיים, תרשמי לך. אני רוצה למצות את הסוגיה הזו, לא יעזור כלום. בבקשה.
מירב ישראלי
¶
- - ניסיון מקצועי של שנתיים או יותר במקום ביצירה, ניהול אמנותי או מחקר בעשייה מקצועית כדי שזה לא יקביל לבעלי מקצוע אחרים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יוסי, אני אוהב להיות ברור וחד. שאלת שאלה, לא קיבלת תשובה. בבקשה. אתם יכולים לנהל דיון, אני לא אחזור על תשובות שניתנו - - -
מירב ישראלי
¶
לא, לא, אני שואלת, יש את הסעיפים של התארים ויש את הסעיף של הניסיון. בתארים הבנתי שאנחנו מוסיפים גם תואר בתקשורת. אני שואלת, כי כרגע זה רק טלוויזיה, האם גם בניסיון מקצועי אתם מוסיפים בתחום התקשורת.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כמו שנהוג בהכרה בתארים במדינת ישראל, אנחנו לא במדינה אחרת. הלאה. תנסחו את זה, הנה הכרעתי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יוסי, תהיו איתי. כפי שנהוג במשרד החינוך, אם תוך כדי דיון תסכימו, תשקלו לגבי המועצה, אני חושב שזה נכון, זה מפשט יותר. קדימה. הלאה.
מירב ישראלי
¶
כדי להבטיח שכל אדם שמבקש להירשם במאגר אכן ירשמו, מוצע לקבוע איזשהו זמן שאם אחריו אדם לא מקבל תשובה הוא נכלל אוטומטית במאגר. אז - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
האופוזיציה חכמה, מבינה, נבונה, הכל, מתמידה. אבל אני מביא את דברי התוכחה שלי למשרד שמביא הצעת חוק לוועדת הכנסת. איך צריך להגיע.
היו"ר יעקב מרגי
¶
שמעתי משהו דיבה פה? אין בעיה, דיבה- - - לחברי כנסת יש חסינות. ב' אם יש לך רף רגישות גבוה מאוד חבל שאתה בא, זה יכול להזיק לך לבריאות.
יוסי שרעבי
¶
הוספנו, לא יודע אם זה יופיע כאן, הוספנו נטל עלינו שבמידה והוגשה בקשה כנדרש ולא בדקנו אותה או לא בחנו אותה ופגעו, עברו ה-60 יום זה ייחשב כאילו הוכר.
יוסי שרעבי
¶
אם מישהו הגיש מועמדות ללקטור ולא השבנו לו תוך 60 יום, לוקחים את הנטל הזה עלינו. אז הוא יוכר כלקטור – יוכר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אגיד לכם, מצד אחד טוב, מצד שני זה גרוע מאוד כי אז אפשר לעודד רישום המוני ולא לבדוק של אנשי שלומנו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הארווי ויינשטיין, אני לא יודע, משהו קשור לסרטים שם - - - שלא ירצה להיות לקטור, אני פוחד. טוב, מאה אחוז, סתם אמרתי.
מירב ישראלי
¶
לגבי הנושא של פריפריה, מכוון שזו עומדת להיות אחת הדרישות בהמשך, כרגע מדובר בהצהרה של האדם. אדם יכול להצהיר שהוא מהפריפריה כפי שהיא תוגדר - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הוגדרה, המדינה הגדירה. הנה אני אומר לכם – המדינה כבר הגדירה, יש פריפריה חברתית, גיאוגרפית ותרבותית. הכל ביחד. כפי שהוגדר - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
יועצת משפטית, אני מתאר לעצמי שאת יודעת איך משרד גליל נגב הגדיר, איך משרדי הממשלה האחרים הגדירו. אנא תיצמדו להגדרות האלה.
מירב ישראלי
¶
אה לא, אז צריך להגיד שכרגע, וזו אחת ההערות שלי בהמשך, הנושא אמור - - - לפגוע במבחני התמיכה באופן ייחודי בניגוד לאזורי עדיפות לאומית וכו', שיש פה כללי, כאן נותנים במבחני תמיכה - - - רמה נורמטיבית נמוכה. זה אפילו לא - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה היה בהומור, תמחק את זה. יהודה אתה לא שם לב, אבל פרוטוקול. הוא אמר את זה בהומור.
מירב ישראלי
¶
יש בהמשך שההגדרה של פריפריה תהיה במבחני התמיכה, זה מה - - - היא תהיה במבחני התמיכה. באופן ייחודי לחוק הזה, בניגוד למה שיש לנו הסדר ראשוני שבית המשפט גם קבע שזה יהיה בהסדר ראשוני בחוק עדיפות לאומית, בחוק ההסדרים, זה רמה נורמטיבית נמוכה, הנושא של מבחני תמיכה. בכלל כל הנושא של קביעה - - - זה ההערה המרכזית שלי לסעיף הזה – שכל הנושא, וגם העברתי אותה למשרד, שכל הנושא של הקריטריונים בהמשך בעצם משליך על מה יקרה בסוף. זאת אומרת, נכון, המאגר הוא פתוח, כל אחד יכול להירשם אליו, אבל בסופו של דבר מה שיקבע את ההרכב של הלקטורים, זה נאמר גם אתמול, את ההרכב של הלקטורים שאיך שיצטרכו לבחור אותם יהיה השילוב בין המאגר למבחני התמיכה, כולל הגדרת פריפריה.
מירב ישראלי
¶
בסדר, אני אומרת, אותי זה מטריד. ואמרתי את זה מכוון שכל האמירה הייתה שאין פגיעה בחופש הביטוי כי כל אחד יכול להירשם למאגר, וכל אחד יכול, ואז אפשר לבחור במאה אחוז והקרנות יכולות לבחור את מי שהם רוצים. אבל אי אפשר לקרוא את זה במנותק מזה שיהיו אחר כך מבחני תמיכה שהוועדה הזאת לא תראה אותם. וזה ההסדר הכולל. הוועדה, לדעתי, לא יכולה להיות בטוחה כרגע שלא תהיה פגיעה יתירה בחופש הביטוי ובחופש העיסוק וכו', אם היא לא תראה את ההסדר הכולל. לכן, ההצעה שלי להעלות את הדברים האלה, אמרתי את זה למשרד התרבות, גם את איך קובעים את ההרכבים וכו' וגם את הנושא של הפריפריה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, פיטרו את היועץ המשפטי לממשלה? אני לא מבין, פה, מבחני תמיכה. את אומרת אמירה- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוא, עם כל הכבוד, את אומרת תעמדי, אני אומר לכם בסדר, בואי עם כל הכבוד, כל משרדי הממשלה כותבים מבחני תמיכה, כל השרים וכל השרים עומדת להם הזכות והחובה לקבל את האישור מהיועץ המשפטי לממשלה. אני לא רוצה לייצר משהו מיוחד לחוק הזה. מבחני התמיכה לא מעניינה של השולחן של הוועדה הזאת ומהשולחן הזה. נקודה- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
שנייה אני מדבר. תעירו אחר כך. תאמין לי שאני שומע, אני יודע לשמוע. זה עניינו של היועץ המשפטי לממשלה, זה עניין לדיון ציבורי, זה לא עניין לוועדה. נקודה. מה שלעניין הוועדה זה מה שבגוף החוק הזה ומה שלא בחוק - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל כתוב בחוק - - - פריפריה. מה זה פריפריה, זה מבחני התמיכה. אז זה קשור אחד לשני.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
עם כל הכבוד, זה לא מה שהיועצת המשפטית אומרת. מה שהיועצת המשפטית אומרת - - - מה שאתה אומר הוא ברור וכולם מסכימים לו. מה שהיועצת המשפטית אומרת זה שמכוון שמבחני התמיכה הם דרגה יותר נמוכה ומכוון שזה דבר מאוד מאוד חשוב רצוי שנכניס את ההגדרות היותר מדויקות לחקיקה הראשית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, היא הזכירה על הדרך, אני הגבתי - - - על הדרך נשמעה ביקורת שפה יש חשש כלשהו בגלל ש- - - לא, אני - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אמרתי לה את דעתי אתמול בצורה הכי ברורה מה התחושות שלי, מה הרגשות שלי - - - אבל מכאן ועד - - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
לא, לגבי הלקטורים - - - בסדר, אז כדאי שנכניס את המדדים גם הסוציו אקונומי וגם הפריפריאלי - - -
חנן ארליך
¶
כשאדוני אמר בכלל מבחני התמיכה או בחלק ניכר ממבחני התמיכה הממשלתיים בכלל המשרדים יש התייחסות לפרטים ולפריפריה ולפרטים נוספים שהם נקבעים במבחנים בהתאם למדיניות המשרד ולמדיניות השר. אין כניסה בחקיקה הראשית גם בחוקים שבהם יש התייחסות למבחני תמיכה לפרטים האלה. גם בחוק התרבות ואמנות שיש התייחסות למבחני תמיכה אין כניסה לפרטים של מהי פריפריה ושאר הפרטים שמופיעים למכביר במבחני התמיכה עצמם. חוק מוזיאונים אני בכלל לא מדבר, הוא עוד קדם למבחני התמיכה, הם אפילו לא מוזכרים פה. וגם בחוק הקולנוע הנוכחי.
חנן ארליך
¶
לכן החוק עושה כברת דרך בזה שהוא אומר, יש תחומים מסוימים או יש היבטים מסוימים של פריפריה שלהם תהיה התייחסות. מבחני התמיכה משלימים את העבודה. אבל אין אפשרות להיכנס לכל הפרטים, זה גם לא נכון, וככה זה באופן רוחבי.
מירב ישראלי
¶
אז אני אסביר. עוד פעם. אנחנו עושים פה הסדר בחקיקה ראשית. המשרד הביא אותו. אם עושים הכל במבחני תמיכה עושים הכל במבחני תמיכה, בסדר. לא. המשרד הביא חקיקה ראשית, הוא רוצה להסדיר נושא. הוועדה צריכה לוודא שההסדרה היא ראויה מבחינת זכויות וכו', מבחינת הפעילות, מבחינת החופש של הקרנות. יש פה נושא שאנחנו רואים אותו ויודעים אותו שזה הנושא של מאגר הלקטורים. ונאמר פה שבעצם אין מגבלה כי כולם יוכלו להירשם אבל למעשה יהיו מגבלות נוספות שהוועדה לא תראה אותן, היא לא תדע.
מירב ישראלי
¶
אני אקריא אותו. אין בהוראות סעיפים ב'-ו', זה בעמוד 8 למטה, כדי לגרוע מסמכותו של השר לקבוע במבחני התמיכה לפי סעיף קטן א' תנאים נוספים לעניין העסקת הלקטורים על ידי מוסד ציבור. ולעניין זה הרכב הלקטורים, תקופת העסקה של לקטורים, מניעת ניגוד עניינים ושקיפות. כאן, בהקשר הזה, וחלק מזה זה גם ההגדרה של פריפריה, כמה לקטורים מהפריפריה למשל צריכה להעסיק כל קרן. ההגדרה של פריפריה היא יחסית אפשר לעשות מה שרוצים, היא מאוד רחבה.
וגם הדברים האחרים, נושא של הרכב הלקטורים למשל, אז זה נכון שהמאגר הוא פתוח וכולם יכולים להירשם ואומרים, לכאורה, הקרן רק תסתכל במאגר ותיקח את מי שהיא רוצה. לא. ההסדר הוא מורכב יותר. ואת החלק השני של ההסדר שאנחנו יוצרים אותו פה, בעצם, אנחנו לא רואים. אנחנו לא יכולים לדעת בעצם - - - מכוון שכבר יש יוזמה של חקיקה וההסדרה רק של המאגר היא חלקית, לכן אני לא מציעה שניכנס לכל הפרטים בחקיקה הראשית. זה באמת לא נכון וחנן צודק בעניין הזה. אבל למרות שלמשל בחוק אזורי עדיפות לאומית גם יש פירוט מסוים או איזושהי הכוונה. אבל כן אני חושבת שאפשר חלק מהדברים האלה לפחות כדי שהוועדה תוודא שההסדר כולו הוא סביר שהם יובאו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני עדיין חוזר ואומר – אם החוק מפנה למבחני התמיכה ומבחני התמיכה כפופים לעיניו של היועץ המשפטי לממשלה ולמשרד המשפטים אני צריך להסתפק בזה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה לא מספיק, אני אסביר לך גם למה. אני מפנה אותך לניסוח הרשלני של משרד המשפטים - - - של משרד התרבות שכותב כך- - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא משנה. הלקטורים שבמאגר, כן, הם יעבירו לפי החוק רשימה למוסדות של האנשים שנרשמו במאגר והאם הם משתייכים לפריפריה על יסוד הצהרתם בלבד. אני מהפריפריה אבל אני לא אדע את הקריטריונים כי לא כתבתם אותם בחוק. איך אני אדע אם אני בפריפריה או לא. אם אתה - - - אם אנחנו לא מגדירים מה זה פריפריה אז אני לא יודע אם אני לקטור מהפריפריה. אי אפשר לעשות ככה וככה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בקיצור מאחר והלקטורים עצמם או המועמדים ללקטורים צריכים לכתוב בטופס שממלאים אם הם מהפריפריה או לא ואנחנו לא קובעים מה זה פריפריה אז - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה, מרגע שאמרתי שהשרה תקבע מבחני התמיכה, מה זה פריפריה, מה הרכב הלקטורים וכמה, אני מבקש תנו תשובות לחשש.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני רוצה להצביע על שתי בעיות: אחת, בהמשך למה שמיקי אמר, לא מספיק שהוא לא יודע אם הוא מהפריפריה או לא, הוא גם לא יודע, וכאן אנחנו מגיעים לבעיה מהותית מבחינת זכויות והפרת חופש ביטוי וחופש עיסוק ודברים כאלה, הוא גם לא יודע מה המשמעות של זה. לא הוא ולא מי שאינו מהפריפריה לא יודע מה המשמעות של ההצהרה הזו. הוא כותב שהוא מהפריפריה. אוקיי, אז? זה נותן לו עדיפות? ואז זה מייצר בעיה כי אנחנו לא יודעים מה זה אומר, מה המשמעות של זה, המשמעות יכולה להיות נסתרת.
שאלה שנייה זה מה שהיועצת המשפטית הקריאה לגבי 12 ז'. למעשה, חוץ מזה שאם הוא משתייך לפריפריה או לא יש כאן הפניה נוספת לסמכות השרה לקבוע - - - אדוני היושב ראש, חשוב לי - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
בסדר, אבל חשוב לי גם שאתה תדע אם התשובה שלהם עונה לשאלה שלי או לא. 12 ז' מפנה לסמכות נוספת של השרה לקבוע במבחני התמיכה אמנם שלפי דבריך, בצדק, אנחנו לא נכנסים לפה כרגע, אבל שם ייקבעו תנאים נוספים לעניין העסקת לקטורים. כלומר, כן מה שאנחנו דנים בו כאן. ואז השאלה היא איזה תנאים יהיו שם - - -
יוסי שרעבי
¶
טוב, כל התהליכים האלה קורים בתוך מבחני התמיכה. קובעים שם את הכללים. פריפריה זה לא איזה מונח חדש, יש כללים במדינה מה זה הגדרה של פריפריה. גם פריפריה חברתית, גם פריפריה גיאוגרפית. כשיקבעו התנאים בתוך מבחני התמיכה בצורה ברורה וחדה כשיפורסמו גם כן הפנייה במאגר להירשם - - -
יוסי שרעבי
¶
אנשים בדיוק יידעו מי מוגדר כפריפריה, מי לא מוגדר פריפריה והם יצטרכו להצהיר על זה. הם לא יצטרכו להצהיר בפני העורך דין אבל יצטרכו להצהיר על זה כחלק מזה. כי יש כאן איזושהי כחלק מ- - - אנחנו הגדרנו שתהיה כמות מסוימת של נשים מהפריפריה בתוך מאגר הלקטורים. זאת אומרת, אותה קרן שתרצה לבנות הרכב בתוך ההרכב יהיה כדי לשמור על עיקרון של הגיוון, זה חלק מהתקנות שעלו בכל הדיונים עד כה, זה חלק מ- - - שהגיעו לפתחנו שאין מספיק גיוון - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה, תודה. ממש ציניות. אנחנו מקיימים דיון רציני ויש פה ציניות - - - הדס, אני מדבר כרגע. חנן, אני שואל שאלה עקרונית, האם מה שאמור משרד התרבות לפרסם במבחני התמיכה כולל סוגיית הרכב הלקטורים וזהות הלקטורים כפוף לביקורת משפטית על פי כל אמות מידה שכל מבחני - - - האם זה כפוף לכל אמות המידה שאתם בוחנים בכל סוגיית התמיכות או פרסום, הכי מחמיר שיכול להיות שלכם של התמיכות.
חנן ארליך
¶
התשובה היא חיובית. מבחני תמיכה, התהליך התקנה שלהם כולל לפי סעיף 3 א' לחוק רשות התקציב התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה. כל הפרטים של המבחנים כולל כל ההגדרות וכל הניואנסים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני שואל אותך שאלה, לו - - - שרת התרבות מירי רגב פלוס באג'נדה שלי אפילו יותר קיצוני ממנה לוקח, נותן ביטוי רחב יותר לפריפריה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
כנראה ש- - - אתה יודע מה, לימדו אותי ש- - - ברוך הבא, לא שמתי לב שהגעת. מאיר הוא אורח רצוי וחשוב בוועדה- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לעומתי. תודה על ההבהרה. אני רוצה לדעת – לו צוין שאני נותן ביטוי לא מידתי למושג הזה פריפריה ולכמות ולנוכחות של הלקטורים לא מידתי. יש לכם מה לומר, say?
עפר שלח (יש עתיד)
¶
לא הבנתי איך יידעו אם לקטור הוא מהפריפריה או לא. אם הוא מוצה תסביר לי אתה. איך ידעו אם לקטור הוא מהפריפריה או לא?
היו"ר יעקב מרגי
¶
הדס, יש פה שאלה פשוטה שמישהו מסבך אותה. תקשיבי. כשמישהו רצה לתת ביטוי לפריפריה, למה? כי הוא חשב שהיא נעדרת מהמציאות העכשווית. יש כאלה שהם לא היו נעדרים במציאות העכשווית, היה להם טוב עם זה. יש כאלה - - - הם הרגישו בחוסר נוכחותם, העדר נוכחותם. עכשיו כשאת אומרת, שואלת בשאלון האם אתה מהפריפריה, למה את מתכוונת?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל זה שייך לתמיכה! אנחנו אומרים שש פעמים ואתם חוזרים על אותה תשובה. אני רוצה להירשם למאגר הלקטורים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אענה לך. מאחר ויש פה, מאחר ויועצת משפטית הפנתה אותי לניסוח המפורש שהשרה במבחני התמיכה תקבע גם לגבי הרכב הלקטורים ומשם התעורר החשש של היועצת המשפטית אז אני אומר לך - - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
עם כל הכבוד, היושב ראש, הגדרת הפריפריה במדינת ישראל היא לא עניין של מבחני תמיכה. יש מדד פריפריאלי של ריחוק מהמרכז, יש מדד סוציו אקונומי. לדברים האלה, כמו שאתה מכיר, ממיסוי ועד כל דבר שהממשלה עושה יש לזה הגדרה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לכן שאלתי את חנן,1 ואני אמרתי שמישהו מסבך את העניין פה, האם ההגדרה תהיה הגדרה תואמת, אתם תאכפו זאת שתהיה הגדרה כפי שמשרדי הממשלה, כפי שנהוג במשרדי הממשלה.
חנן ארליך
¶
החוק מגדיר את המסגרת מהן קבוצות הפריפריה והמבחנים יפורטו מהם הגדרים המדויקים. המבחנים יפרטו מהם הגדרים המדויקים - - -
חנן ארליך
¶
אדוני, אם אפשר רק להשיב לגבי השאלה איך לקטורים פוטנציאלים יידעו – ראשית זה יהיה כתוב במבחני התמיכה בצורה מאוד מפורטת. שנית, כמו כל נתון אחר של מבחני התמיכה כאשר הציבור מוזמן להירשם יהיה שם פירוט: זוהי הגדרת הלקטור, האם אתה עונה לה, הלקטור הפריפריאלי.
עדנה הראל פישר
¶
השאלה היא מאוד פשוטה. מדוע זה לא יכול להיקבע בתקנות. אין שום קדושה - - - אני בדקתי, יש הרבה דברי חקיקה שבהם אזורי עדיפות לאומית נקבעים בתקנות גם אם הנושא כולו הוא בתמיכה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הערה כן. קצרה או ארוכה? תשתדל שתהיה קצרה כי אני לא בנוי להרצאות כי אנחנו כבר בדיון המתקדם לפני הצבעה. זה נתתי צ'ופר בגלל שמשרד התרבות הכין שיעורי בית מדוקדקים והכין את החוק ממש, נתנו מקצה שיפורים של שעה ומשהו.
יהודה גליק (הליכוד)
¶
אני מבין שכל הרעיון הזה של מה שנידון פה בכל נושא הלקטורים קשור לדוח שנעשה שבעצם מתח ביקורת על כל הנושא של מנהלי הקרנות. ברגע שאדם הוגדר כלקטור, למה המועצה צריכה לדעת מה תחום העיסוק שלו? אני רוצה שבאופן רנדומלי יבחרו את הלקטורים. לא שמנהלי הקרנות יבחרו. ולכן בסעיף - - -
יהודה גליק (הליכוד)
¶
אני אסביר עוד פעם. אני מקריא בסעיף ה'. בסעיף ה' כתוב ככה: "המועצה תעביר למוסדות רשימה של שמות ללקטורים שבמאגר הלקטורים". למה אני צריך את דוח ציון התחום העיסוק שלהם, המועד שבו נרשמו, אני רוצה לדעת ברגע שהם נבחרו כלקטורים נבחרו כלקטורים. ואז כמו שכתוב, לא יכלול מידע או נתונים אישיים. זה סתירה בתוך הסעיף עצמו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב אליהו. הבנתי, תודה. אם לא הייתה הבעיה שהמועצה בוחרת את הלקטורים לא היה חוק היום. אז תודה רבה. אתה עכשיו בוקר טוב ואומר לנו המלך עירום. בסדר. תודה. באת היום - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
יש לעניין, אני אומר לך בצורה - - - יש עניין למשרד לגוון את מאגר הלקטורים. נקודה. בפשוט. לא מסתירים, לא שמים לך את זה במרכז החדר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מה אתה רוצה שהוא יהיה מומחה לתחום התחממות כדור הארץ והוא יחווה דעה על סרט? מה אתה רוצה ממנו?
מירב ישראלי
¶
סוכם שההצהרה באמת תהיה רק הצהרה ולא תהיה בדיקה של המשרד בעניין הזה אז אנחנו נכניס את זה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הלאה, בבקשה. אתם יכולים להחזיר את תמאם. להרגיע אותו, לא ישאלו אותו מה הזהות המינית שלו. לא בטוח שהוא ישתוק מהיום הרגע אבל בסדר.
מירב ישראלי
¶
לגבי הסעיף בעובדי המשרד מכוון שהרצון של הוועדה, ההסתייגות של המועצה בעובדי המשרד מכוון שהרצון של הוועדה היה באמת לייצר הפרדה בין המועצה למשרד אז באמת הייתה פה הערה אתמול שעובדי המשרד יפעלו לפי הוראות יו"ר המועצה בכל ההקשר של המאגר אז הוסכם להכניס את זה.
ולגבי הנושא של הסודיות יש סעיף סודיות – "לא יגלה אדם מידע שהגיע אליו לפי סעיף זה לפי מאגר לקטורים בתוקף תפקידו ולא ייעשה בו שימוש אלא לשם מילוי תפקידו לפי סעיף זה בהתאם להוראות כל דין". השאלה אם צריך חידוד נוסף של הסעיף הזה בעיניכם או שזה מספיק.
מירב ישראלי
¶
בנושא של הגדרת לקטור כרגע הגדרה של לקטור (עמוד 9 למעלה): "בעל תפקיד במוסד שבתוקף תפקידו שותף להערכה, בחינה או ברירה של בקשות המוגשות למוסד לסיוע בהפקת סרטים. למעט", אני מדברת על למעט, "המנהל הכללי של המוסד, המנהל האומנותי בו וחבר הוועד המנהל של המוסד". העברתי להם שאלה שלא תהיה השפעה יתירה על האנשים שהקרן מעסיקה באופן קבוע. לכן מוצע לתקן, ותגידו אנשי המקצוע אם זה נכון: למעט נושא משרה במוסד או חבר הוועד המנהל של המוסד או גוף מקביל לו. זאת אומרת, להרחיב את זה לכל נושאי משרה. זה נכון להגיד את זה כך?
מירב ישראלי
¶
זה להבדיל בין עובד לפרילנס, זה העניין? העובדים הקבועים של הקרן, אנחנו רוצים להחריג אותם אני מבינה. הם לא אמורים - - -
מירב ישראלי
¶
כל הנושאים שהעליתי פה מתחדדים מאוד ברגע שהעלו את הדרישה מ-70% ל-100%. בעצם אין שום מרווח לשום כיוון בין אם למשל אין כרגע מספיק - - - נאמר פה שיש כמה מאות, אני חושבת, לקטורים בשנה שהקרנות זקוקות להן. יכול להיות מצב שבמאגר לא יהיו מספיק אנשים לסרטים- - -
יוסי שרעבי
¶
מבחינתנו זה מייצר הליך ציבורי, זה מייצר שקיפות, זה מוריד חששות מפני התנהלות, שכביכול לא תקינה של הקרנות כפי שעלה בחלק מעבודת הוועדה. עכשיו הורדנו את תנאי הסף, לא צריכה להיות בעיה להכניס הרבה מאוד אנשים למאגר, לא צריכה להיות מניעה להיכנס למאגר. אנחנו יצרנו גם פרוצדורה שבאה ואומרת תוך 60 יום במידה ולא הנטל עלינו. הוספנו שזה ייכנס לתוקף מה-1 במרץ. הוספנו גם שלקטורים מכהנים היום ימשיכו לכהן עד ה-1 ביוני.
כלומר, נתנו את כל ההגנות האפשריות כדי שלא יווצר מצב שחלילה הקרן תהיה בלי לקטורים אפשריים. לכן אני לא רואה שום מניעה, אני חושב שה-70% הנציחו את המצב הקיים. עדיין תישאל השאלה מי אלה ה-30%, מי בחר אותם, למה הם בחרו אותם, איזה אג'נדה הם מקדמים. כאן יש 100%, כולם נמצאים, כולם שקופים, כולם מופיעים, כולם נמצאים ברשימה. הציבור יודע אותם, יש תנאי סף, יד אדם לא נוגעת בהם כמעט - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל אני לא מצליחה להבין, כל שלושה חודשים - - - והם שקופים ומפורסמים. אני לא מבינה את זה.
יוסי שרעבי
¶
סליחה חברת הכנסת זנדברג. אף אחד לא מתערב, אף אחד לא קובע, יש תנאי סף. כל מי שעומד בהם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא זכור לי, נכון. תעשה - - - אחר כך תלמד מהחברים אני אתן לך אולי במקצה השיפורים אם יוותר לנו זמן.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מכובדי אתה מפריע לי. לא אין את הפריבילגיה למי שהגיע היום לשאול שאלות על מה שבתחילת הדיון.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
היושב ראש, אני רוצה לשאול שאלה את מנכ"ל המשרד. אם החשש שלכם הוא מה שאתה אמרת ואתם עומדים על ה-100%, האם אתם מסכימים לזה שיהיה מספר מינימלי של לקטורים במאגר - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
- - במאות רבות. אנחנו נציע מספר, 500, 600, 700, לא יודע מה, ואז המאה אחוז עושה היגיון - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני לא יודע מה סביר, נבחן זאת. יוסי, בתחילת הדיון סיכמנו, לא יהיה מקסימום, ככל שיהיה יותר הכי טוב ומספר מינימום. מה המינימום – נצטרך לראות בפרקטיקה מה- - -
יוסי שרעבי
¶
יש את תמונת המצב הנוכחית. אנחנו יצרנו הוראות מעבר. הוראות מעבר מאפשרות לתמונת המצב הנוכחית, הלקטורים - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני רק רוצה להסביר טכני. מעבר ללקטורים של הקרנות אותם אנשים - - - יש אנשים שהם לקטורים בתחרויות, בכוכבים, בזה ובזה. זאת אומרת, אם אתה תיקח את המספר המינימלי לא יהיה לך מספיק - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא שמת לב להערה שלי לעופר - - - צריך להיות גיוון, מנעד רחב. לא תהיה כמות בלתי אפשרית שכדי לסרס את החוק או לא לקיים את החוק.
גלית שאשו והבה
¶
אני רוצה לומר את העובדות. העובדות הן מאוד ברורות – בין 20 ל-30 לקטוריות ולקטורים, אני חוזרת, לקטוריות ולקטורים נמצאים בדיווחים שלנו, לא רק לוועדה, הדיווחים למועצת הקולנוע. כך שאנחנו מדברים, אם אנחנו מדברים על חמש קרנות אנחנו מדברים על מינימום של 100 עד 150. לא יותר.
מירב ישראלי
¶
אז זה לגבי הסעיף הזה, בכל זאת ניסינו לראות אם אפשר לייצר איזשהו חריג למקרים מיוחדים שבהם הקרן בכל זאת נדרשת ל- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
קחי עכשיו מתוך ההערות שלך את המשהו שהוא הכי מהותי לחקיקה כי אנחנו רוצים לפתוח את הדיון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז קחי משהו שהוא הכי מהותי לחקיקה שהוא יכול להגיד לך יש חוק או אין חוק כי אני מיציתי, נתתי שעה ורבע, זה מעל ומעבר.
מירב ישראלי
¶
שני דברים. אחד זה נושא של איזשהו חריג לגבי דברים מקצועיים שצריך אותם לתסריט מסוים. שלא יהיה מצב שלתסריט מסוים דרוש אדם שלא נכנס למאגר ואי אפשר לקחת אותו. אז לפחות את הדבר הזה, את החריג הזה להכניס.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיבו, אני אגיד לכם, אנחנו בתנאי סף פתחנו, פישטנו. פתאום אנחנו עכשיו מתחילים. אם אנחנו סומכים על תנאי הסף המינימליים האלה, וסליחה שאני צריך להבין במקומכם, סומכים בתנאי סף מינימליים על לקטור, פתאום אנחנו חרדים בתסריט מסוים חריג. לא, לא קיים. השאלה לא קיימת. נקודה.
מירב ישראלי
¶
סעיף 13 א' של התמיכה המסחרית. אני העברתי מספר הערות, אני אעיר אותן כאן. אז ככה – בעיקרון כיום הנושא של תמיכה בגופים מסחריים היא לפי הוראות חק"מ. מכוון שאנחנו קובעים כאן משהו בחקיקה בכל זאת חשבתי שאולי צריך להוסיף נושא של אמות מידה שוויוניות והתייעצות עם היועמ"ש כמו שיש במבחני תמיכה. שיהיה לפחות איזה - - -
מירב ישראלי
¶
יש פה שני מסלולים. המסלול השני הוא באמת בחינה של הצלחה מסחרית שגם העליתי שאלה בנושא של מכירת כרטיסים, האם זה המדד היחידי להצלחה או שצריך לפתוח את זה יותר. זה גם המשרד - - -
יוסי שרעבי
¶
יש לך שני מסלולים מוצעים. מסלול אחד הוא מסלול שמדבר בדיעבד. קודם כל הרעיון מאחורי הדבר הזה לבוא ולומר שיש סרטים שההצלחה המסחרית שלהם, שהלקטור האמיתי שלהם הוא הציבור, הציבור הצביע ברגליים, קנה כרטיסים, הוכחה להצלחת הסרט, הוכחה שהסרט בכל זאת קנה את הציבור. אנחנו בוחנים את זה בשני מסלולים. מסלול אחד הוא מסלול שבו אנחנו בוחנים את זה בדיעבד, שסרט הצליח, הצליח בקופות, מכר כרטיסים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
דב, אנחנו אחרי זה, שנשאלה השאלה. הוא עכשיו אני נותן לו פעם שביעית להסביר את הרציונל. אתמול הוא - - - אני נותן לו עוד פעם.
יוסי שרעבי
¶
אני אומר לך למה. אתמול הציגו כאן אנשי חברי קרנות הקולנוע מצב שבו התקציב שעומד לרשותם, יש הרבה מאוד פניות, לא כולן נתמכות, חלק מהן נפסלות כי אולי הם חושבים שאין לסרט הזה סיכוי, לא משנה, מסיבות אחרות. מחליט מישהו שהוא מאמין בסרט שלו, מגייס כסף פרטי שלו, הולך ליזם, משעבד דברים, החליט שהוא רוצה לעשות סרט. בניגוד לעמדת הקרנות, אף אחד לא תמך בו, הלך ועשה את הסרט והסרט הצליח. הציבור אהב את הסרט בניגוד לעמדות הקרנות. הסרט הצליח, באה המדינה ואומרת, במידה ואתה החלטת - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, רגע. רבותיי, מתהייה ומקושייה לא מתים. נשאל עוד קושיה, למרות ההסברים שלכם. הנה - - - החברי כנסת - - -סליחה, אני לא מאמין בזה. לא הצלחת לשכנע אותי אתמול ושלשום ויום לפני כן. וגם בשבוע שעבר, גם היום לא הצלחת לשכנע אותי. דוגרי, מיותר, מיותר, מיותר. זה כמו לתת, אני לוקח את ההשוואה. נכון, הוא השקיע אבל הציבור הצביע ברגליים ונתן לו וכיסה את ההתחייבות ואת ההשקעה ובסדר, ותאמין לי, בהצלחה מסחררת, וכפי שאתם מגדירים בקופות, שובר קופות, נכון ככה אתם קוראים לזה. שובר קופות, תאמין לי, שהוא כיסה את הכל ובמיוחד התמיכה, לא רוצה להגיד העלובה, הזעומה שהמדינה נותנת. נקודה.
יוסי שרעבי
¶
אנחנו רוצים לתמרץ אנשים להשקיע בסרטים. אנשים שלא מקבלים תמיכה מהקרנות רוצים לתת להם, שווה לכם לקחת - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
יש פה רק אישה אחת, הכל בגלל - - - יותר צפצפני. תהיה קצת יותר בסבלנות. כולם פה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא רוצה לתת לך עכשיו רשות דיבור, מה לא ברור לך, עברית פשוטה, אתה לא ברשות דיבור ואתה מפריע לי לנהל את הדיון.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אגיד לך, מאחר ואני גם לא יכולתי להיות בכל הדיונים בגלל ההצבעות על חוק הלאום, האופוזיציה מעסיקה אותנו. ויש לי עוד הצבעות על חוק הלאום. יש לי שאלה אחת, זה מה שאני מבקש - - -
מירב ישראלי
¶
שני נושאים אחרונים. אחד, זה נאמר פה אתמול שהכסף אם הוא לא מנוצל הוא חוזר לתמיכה. אני חושבת שהסעיף הזה הושמט משום מה, אני לא יודעת למה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הרי הסיפור, אני העליתי אותו גם מיד אחרי הקריאה הראשונה, לפני עוד בפתח ההקראה. זה נכון שהיום כבר הסעיף הזה שנמחק 11 ב', שכאילו משריין תקציב זה לא בפועל התקציב שמועבר. אבל חלק מהבסיס של החוק הזה שהוא חוקק היה שיהיה איזשהו שריון לתקציב שבימים רעים לא יוכלו כל פעם לגשת לשם ולאסוף את התקציב משם ולאט לאט אנחנו נישאר עם תקציב תמיכות של תקציב קטן. אני ביקשתי גם, ביקשתי את זה ממך, אדוני המנכ"ל, בשיחה בינינו. אני מבקש שיהיה איזשהו - - - צריך להיות בחוק סעיף שמשריין איזשהו בסיס תקציבי שלא ניתן יהיה לגעת בו. כי תמיד הכי קל יהיה בסוף לגשת לפה ולחתוך בתקציב הזה- - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא רק מה שלא נוצל. מתכננים תקציב, בסוף בסעיף הזה של תמיכות יגידו, אתם יודעים מה, פה נוריד, אין מה לעשות.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני. יש לי כמה שאלות בנושאים אחרים, כשתיתן לי - - - בנושא הזה. הדבר שמטריד אותי בחוק, ועדיין לא הצלחתי להבין אותו, ואני אומר את זה גם אפרופו התקציב, מה במערכת כל כך מקולקל שצריך לתקן אותו- - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
לא, הדוח הוא בעייתי, הדוח הוא מאוד מאוד בעייתי. אני לא יודע אם הוועדה, אני לא הייתי בדיון פה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני בפריפריה, גם חברתי, גם ביוגרפית, גם תרבותית, מה שאתה רוצה. ומיעוט מודר - - - התרבות במדינת ישראל ועדיין אני הבנתי מה שרצית לומר.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
למה? בוא נניח שאתם רוצים לעודד. נניח. אני מתווכח איתכם על זה, אבל נניח שכן. למה זה בא מתקציב הקולנוע? למה זה לא בא מתקציב המשרד?
היו"ר יעקב מרגי
¶
מאיר, אבל הוא אמר אתמול בסוף הדיון, סליחה. יוסי, הוא אמר אתמול בסוף הדיון שיש כוונה להביא כסף תוספתי בחקיקה הזו. אולי נשמע את אגף התקציבים - - -
דביר ז'ורנו
¶
קודם כל לגבי נושא התקצוב – אז חשוב להבין שהמדיניות שלנו היא לא לכבול את שיקול הדעת של הממשלה בנוגע לסעיפים תקציביים.
דביר ז'ורנו
¶
אז כרגע יש דבר כזה שנקרא תקציב המדינה וגם בתקציב 2019 מוקצה כסף לקולנוע. לא משהו שבעצם נדרש הדבר הזה. מעבר לזה יש הסכם מול משרד התרבות, הסכם רב שנתי בנוגע לתקציב הקולנוע. זה לא נראה לי בעיה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, אנחנו לא רוצים להכניס סעיף. אני שואל אותך שאלה כאן. האם יש הסכם או הבנות עם משרד התרבות במידה והכסף הזה לא ינוצל לכסף שהיה מיועד לתמיכה?
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אני חושב שזה יועבר לתקציב הביטחון כי זה מה שאתם עושים בדרך כלל - - - מה הדבר הזה- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו מכירים, היינו שם. אני שואל אותך שאלה. מה לעשות, סליחה שאני אומר, מאיר היה שר ואני יודע את זה, מכיר את זה שאתם ברגע שמבקשים שינויים אתם פותחים את הכתובה של האמא ובודקים מה אפשר על הדרך לקחת חזרה. אני מכיר את זה. נשאלת פה שאלה ברורה ופשוטה, אם זה יהיה אפשרי אם יש הסכם כזה או הבנה. עם מה שהבנות כלליות אנחנו מכירים. בבקשה.
מירב ישראלי
¶
אתמול נאמר חד משמעית על ידי המנכ"ל שכל כסף שלא ינוצל בסעיף המסחרי יעבור חזרה לסעיף התמיכה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אתן לך. תקשיבו, מנכ"ל המשרד אומר זאת חד משמעית, מה גם שהוא העביר את דעתו לגבי כסף תוספתי. אני גם לא מצפה, למרות שלחצתי את נציג האוצר, אני לא מצפה שפה תהיה בצורה חד משמעית וברורה שהולך להיות, אבל זה תהליך שקורה ביום יום בוועדת הכספים ולפני ועדת הכספים בדיונים בין משרד ממשלתי לאגף תקציבים ואחר כך סתיו שפיר באה לכנסת, מציגה לאזרחים שבהינף קולמוס הועברו 40 מיליארד ₪ מסעיף לסעיף בלי שאף אחד יודע מה זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
באישון לילה ושומו שמיים. לפי העברות שהיא דיווחה לנו מגב האומה, אנחנו, תקציב המדינה בנוי מ-800 מיליארד.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
היושב ראש, יש דבר נורא חשוב, אומר מנכ"ל המשרד שהוא מקווה להביא כסף תוספתי. באותו זמן נציג האוצר אומר שתקציב 19' קבוע ומתווה רב שנתי גם קבוע. זאת אומרת, אתה אומר לא יהיה - - -
יוסי שרעבי
¶
לא. אני אומר משהו, ודביר תדייק אותי. אחד – תקציב הקולנוע, אנחנו טרם חתמנו אותו. תקציב 19' סגור זה נכון, אבל תקציב הקולנוע עדיין לא סגור - - - ואנחנו עכשיו פותחים דיון על הסכם קולנוע רב שנתי חדש.
יוסי שרעבי
¶
אנחנו מבקשים לעשות הוראת מעבר שאומרת ככה: החוק - - - תוקפו במיידי אבל סוגית הלקטורים תיכנס לתוקף רק ב-1 במרץ. כלומר, יהיה עד 1 במרץ זמן - - - את כל הפרוצדורה. ואנחנו מוסיפים - - -
יוסי שרעבי
¶
ואנחנו מוסיפים ואומרים שלגבי הלקטורים הקיימים הם ימשיכו לכהן כלקטורים עד ה-1 במרץ שנה הבאה, עד המועד הזה הם צריכים להיכנס למאגר.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
כמה זמן? לא הבנו מה הזמן? שנה הבאה, יוני, מרץ, איזה שנה, 19', 20'? אי אפשר בלי נוסח אני - - -
יוסי שרעבי
¶
אני מקריא את הסעיף: ככלל, מבקשים תחולה מיידית. לגבי סעיף הלקטורים מוצע כי כיום התחילה יהיה 1 ביוני 2019- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
מיקי ותמר פעם שנייה. כל פעם שתפריעו לי זו תהיה קריאה לסדר. עכשיו אני אשאל אותך שאלה, אתה רוצה תחילה מיידית- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הבא בתור? אתה רוצה? אין לי בעיה. לא להפריע. אתה יכול לשבת, אני מבקש לא להתפרץ יותר.
בבקשה, תקשיב, אתה רוצה מצד אחד תחילה מיידית, מצד שני רוצה להקים מאגר - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיב, אין תחילה מיידית. אתם בדיוק, אתה ומי שנותן לך את הדרישה של תחילה מיידית נותן חותמת של חוק דרקוני, אטום, לא קשור, אין תחילה מיידית של חוק. אתה לא סופרמן. מערכות צריכות להיערך, צריכות להתאם. מה עם מאגר הלקטורים - - -
יוסי שרעבי
¶
היושב ראש, אני מקבל את דעתך, לכן כתבנו, אני אומר, אם אתה חושב שאני אומר משהו - - - אני אומר עוד פעם, שוב, מאחר ואנחנו מעריכים שלוקח זמן להקים את המאגר הזה וצריך לזה זמן, צריך לתת לקרנות גם להתארגן, אז אנחנו אומרים שני דברים: אחד – כניסה של לקטורים חדשים עד ה-1 במרץ, זה עוד הרבה מאוד זמן, זה עוד שמונה חודשים. ואנחנו אומרים בנוסף לזה, לגבי הלקטורים המכהנים, אלה שהקרנות משתמשות בהם, יש להם זמן להיכנס למאגר עד ה-1 ביוני, כמעט שנה מהיום. זה הוראות המעבר. זה מספיק זמן לכל המערכת להתארגן, גם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, ההבדל בין אחרים, הבחור הזה שאני לא יודע את שמו יושב פה מתחילת הדיונים, מקשיב. ואתה יודע מה, אני לא דן אותו. כשבאה הצעה מהמשרד עם חוק מהפכני כזה, ודוגרי, גם לא הכי מוכן לחקיקה וגם רוצה תחילה מיידית זה מקומם. מקומם לא רק אותו, גם אני שאני לא מבין בסרטים בכלל.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש פה עוד סעיפים. אדוני, זה לא בסדר, הייתה הכרעה, הייתה היועצת המשפטית - - -אנחנו, חברי הכנסת לא הבענו את דעתנו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, קיימנו דיון על החוק, הקראנו את החוק, על התיקונים, אני נתתי לכם להתייחס בהמשך, אני אתן לכם להתייחס נקודתית בדקתיים על השינויים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
צא החוצה, תנוח. תן לי, אני מתאמץ - - - אבל זה לא הוגן, אני מתאמץ. שב ואני מבקש לא להפריע. מה אתם אומרים על חיילי צה"ל ועל זה ועל כולם - - -
עמית ליאור
¶
יש כל כך הרבה יוצרים ימניים שאני מייצג כיושב ראש איגוד. אני לא אסבול - - - אני יושב ראש איגוד של ימין, שמאל, גברים, נשים, הטרוסקסואלים, הומוסקסואליים. אני לא אתם!
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. דיברת כל השבוע, אם יתאפשר דבר גם היום. אבל אם לא תאפשרו לי דיון כמו שצריך, וזה דיון טעון ואין מה לעשות, ולצערי הרב- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
כשאני מדבר את לא תפריעי לי. מחר תגידי אני אישה יחידה, ככה את מרגישה בעולם, אישה יחידה כשהיו פה חברי כנסת.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיבו, רבותיי. התקיימו כאן דיונים. לצייר מצע כאילו לא היה דיון על החוק זה לא נכון. נכון, נפלו תקלות בהגשת הניסוח של משרד התרבות ותוקן מספר פעמים. התייחסות ספציפית לסוגיות שהחוק הזה מביא, נגענו בו מספר פעמים. היום יועד הדיון בעיקרון כולו להצבעות על ההסתייגויות והצבעות על החוק. באה היועצת המשפטית, ובצדק, שלא ניתנה לה הזדמנות לומר על בעייתיות מבחינתה להוביל את החקיקה.
אני חשבתי שזה יקר חצי שעה, 45 דקות, אנחנו שעה וחצי. שעה וחצי נתנו ואני שמח שהצלחנו להכניס שינויים מתחילת החוק. החוק יוצא לא כפי שנכנס. החוק יוצא לא כפי שנכנס לוועדה. לצערי הרב, יש כאלה שרואים חלק מהם שינויים מבורכים, חלק שינויים לא מבורכים. אמרתי את דעתי. אני חושב שהחוק הזה היה צריך להיות מחוקק במתינות, ביתר זמן, לתת, לא בגלל שזה לא מספיק, אם יש חששות מחוק וחשדות צריך לתת ביטוי לאנשים לתת להם. לצערי הרב הלחץ שמגיע ממשרד התרבות עם הקואליציה, ואני מחויב לו, ואני אומר זאת, מחויב לו, אבל אני יכול לומר לכם בצורה חד משמעית, נגענו בחוק - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אל תפריעו לי. תלמדו מאחרים שיודעים להקשיב גם לדברים לא נעימים. נגענו בחוק, קיימנו דיון. יש כאלה שלא מספיק להם, כל עוד לא מגיעים להסכים איתם אז זה לא מספיק. מה לעשות. ב-15 שנותיי בכנסת הכרתי זאת ואני יודע לחיות עם זאת. ואני אומר לכם, אני מגיע היום לחקיקה לפחות בסיפוק מסוים שאני הצלחתי לשנות שינויים מהותיים, משמעותיים שיכלו להביא להרגשה כזו שהחוק הוא דרקוני ופוגע בצורה חד צדדית. לצערי הרב, הסוגיה של התמיכה בגופים מסחריים לסרטים שהצליחו מבחינתי היה אפשר לוותר עליו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אי אפשר. הנה אני אומר לך בצורה, מה שאתם לא רגילים לומר באופוזיציה כי אצלכם הכל זה - - - באופוזיציה זה הכל אופטימלי. אז הנה אני אומר לך, אין לא יכול להיות. יש משמעת קואליציונית, תגיש הסתייגות, תן לבוחר לומר את דברו. תן למצביעים לומר את דברם.
אני עכשיו נותן לחברי הכנסת להתייחס רק לסעיפים שנגענו בהם, ממש בדקתיים, אני אהיה אגרסיבי, אני אעצור, אני אפסיק רשות דיבור לחבר כנסת שיגלוש. למה? כי זה על חשבון חבר כנסת אחר כי אני קצבתי לי זמן. ואני אתן למספר דוברים שביקשו רשות דיבור. רק לאלה שביקשו רשות, חלקם, לא לכולם. הנה אני אומר לכם. יוסי יונה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
חזרת, חזרת, אבל זה מראה את הסבטקסט של כל החוק הזה שבעצם באת ואמרת להם אתם מדברים נגד חיילי צה"ל אז כאילו עכשיו אנחנו רוצים לעשות חוק שהוא בא מאיזשהו כיוון לחלוטין הפוך. וזה מראה באמת את הסבטקסט של החוק הזה וזה נורא ואיום. אני אומר לך אדוני, מעבר לעובדה שאתה צריך להתנצל בפניהם כי כולם פה אנשים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אמרתי והתנצלתי וזה לא מעניין אותך. וזה ממשיך לא לעניין אותך. חזרתי בי והתנצלתי.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אני אומר, אבל זה מלמד על משהו, בוא נאמר, זרמי עומק של החוק הזה שכאילו נתפס הבה ונדפוק את השמאלנים. וזה דבר נורא ואיום, אדוני היושב ראש, אני חייב להגיד את זה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אתה אמרת את זה. בכל אופן, אני אמרתי משהו בתחילת הדיון. אתה יודע מה, אני יכול לומר לך, רוב האנשים שיושבים כאן סביב השולחן אם עכשיו אני רוצה תזרים רשימה שעכשיו שיבואו ויגידו לי תגידו לי איך זה בדיוק עובד. שיבוא מישהו ויגיד לי, הנה מועצה עובדת, הלקטורים ככה, נותנים ככה וככה מספר אנשים לקרנות, לא ברור. אדוני, כל הסיפור הזה, התרשים זרימה של איך הדבר הזה אמור לעבוד. אני רציתי לבקש משהו מאוד פשוט, שהיועצת המשפטית או יוסי יבוא ויגיד לנו, אוקיי, יש לנו את החוק הזה, עכשיו אני אסביר לכם איזשהו תהליך של העבודה של הקרנות הללו, אנחנו נמצאים עדיין - - -
דבר נוסף, אני רוצה לומר לך, אדוני, לגבי באמת סעיף ההקצאה לסרטים מסחריים. כן בסופו של דבר, אדוני, אתה יושב ראש הוועדה. חייב לך את היושרה שלך ואת האומץ הציבורי לבוא ולהגיד, תראו רבותיי, הסעיף הזה הוא באמת קלוקל, הסעיף הזה הוא מסריח, הוא לא יכול להיות בתוך החוק הזה, פשוט הוא לא יכול להיות בתוך החוק הזה. ולכן אתה אומר, אף חוק שמגיע אליי לא יוצא כפי שהוא נכנס. אבל מעבר לשינויים קוסמטיים אנחנו מקווים שיהיה איזשהו שינוי מאוד מאוד משמעותי שהוא גם לא עולה בקנה עם השקפת העולם שלך ועם התפיסה שלך. אתה יודע מה, אדוני, גם עם האינטגריטי שלך.
אתה יודע שיש פה משהו שהוא מאוד מאוד מסריח. ואני הייתי מצפה ממך וגם מחברי הוועדה כאן של הקואליציה לבוא ולהגיד גם בעינינו זה לא מוצא חן כי זה באמת באמת באמת החרגה שהיא בלתי מידתית, לא הגיונית, יש מקום שהיא תעבור מן העולם. זה ההערות הכלליות שלי שאנחנו נגיע להסתייגויות פרטניות אנחנו נסתייג ביחס לסעיף סעיף.
עלמה גניהר
¶
אני מאיגוד התסריטאים, אני לקטורית המון שנים. אני חושבת שכל המדיניות הזאת של לקבוע זהות של לקטור, מין של לקטור, מוצא של לקטור, מחרבת את העניין הזה של קולנוע ושל אמנות. אתם מתעסקים במשהו - - -
עלמה גניהר
¶
אני רוצה שאנחנו נקבע לפי הכישורים המקצועיים שלנו וכל השאר זה בזבוז כסף. זה פיזור כסף לכל מיני מוסדות שאין להם משמעותיים, לפונקציונרים, לכל מיני אנשים שביניהם ובין האמנות הזאת אין שום קשר. אנשים צריכים לדעת לקרוא תסריט. אני גם חושבת שהדיון הופך להיות יותר ויותר פוליטי ו- - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אדוני, בניגוד לחלק מחבריי מהאופוזיציה פה אני גם הייתי חבר קואליציה. הייתי חבר ועדת הכספים שהיא ועדה שיש עליה, נדמה לי, טיפה יותר אילוצים מאשר על ועדת החינוך. ואתה יודע, עוד מעט אנחנו נעלה פה הסתייגויות, וחברי קואליציה, ואין לי טענה אליהם ואני לא מתנשא עליהם בעניין הזה, חברי קואליציה שלא היו דקה בדיון הזה ולא יודעים על מה אנחנו מדברים ירימו את היד ויפילו את ההסתייגויות. לכן אני פונה אליך - - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
היו דברים מעולם, והייתי שותף להם. כולנו מכירים את זה משני הצדדים. רק אני אומר לך, אי לכך, אני מציע שבחוק הזה שאין בו, בוא נגיד את האמת, אין בו גם, זה לא נשמת אפה של הקואליציה, זה לא השקפת עולמה של הקואליציה הזאת, זה גחמות של שרת התרבות בדבר הזה עם כל מיני אינטרסים, שאתה יודע מה, אפילו האנשים שלה, מתקשים להסביר אותם. ואתה בעצמך אמרת שההסברים לא מקובלים עליך. בוא נגיע אנחנו להסכם בינינו בין אם זה על המינימום של הלקטורים, בין אם זה על מקורות המימון שאם רוצים לעשות מסלול מסחרי אני הצעתי אתמול הצעה אחת, לא חייבים לקבל את ההצעה שלי או הצעה אחרת.
בוא נגיע לזה אנחנו, מפני שאדוני, אתה תהיה בסוף החתום העיקרי על הדברים האלה. ואתה תהיה גם החתום העיקרי, אני אשאיר את זה פה למיקי רוזנטל שיגיד את זה במקומי, אבל אתה תהיה חתום גם על התהליך. ואני אומר לך שהתהליך של החוק הזה גם יכול להביא להפלתו. וכבר היו דברים מעולם בכנסת הזו. לכן, בוא, אחד אני מבקש ממך שאת האנשים שהוצאת תחזיר, זה ברמה האישית, היות ואתה עצמך חזרת בך מהדברים שאתה אמרת. ושתיים אני מבקש שאנחנו ניקח לנו זמן, איתך, נשב ונדבר וננסה להגיע לדברים שיהיו מוסכמים על כולנו כי כולנו יודעים שבתהליך ההסתייגויות זה לא יעבוד.
כתריאל שחורי
¶
קודם כל, רק למען הסדר, אז אדוני היקר אני קיבלתי ציון לשבח בחווה הסינית. אז קודם כל למען הסדר. זה דבר ראשון. ואני לא זוכר - - -
כתריאל שחורי
¶
דבר שני, החוק הזה מלכתחילה הוא חוק מיותר לחלוטין. ליבת הפעילות שלנו זה לקטורים, זה קריאת תסריטים. נקודה. אם אתם לוקחים את זה מאיתנו ויוצרים מאגר ממשלתי דרך מועצת הקולנוע זה הכל מכבסת מילים לשליטה בתכנים. זה מה שיש פה ואין פה שום דבר אחר. המערכת עובדת שנים וזה - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני פונה אליך ראשית בעניין הפרוצדוראלי ואני מבקש את חוות דעתה של היועצת המשפטית לגבי הדברים שאני אומר. מאחר ואנחנו דנים בחוק בלי נוסח מעודכן, מאחר ונכנסו פה שינויים חדשים, סוגיות חדשות, דברים חדשים שלא ניתן לנו כחברי כנסת זמן אפילו לשקול אותם, והם נוגעים כולם בשורש ההליך, וכפי שקבע בג"ץ בחוק דירה שלישית הם פוסלים את הדיון הזה. לכן אני לא מבקש לפסול את הדיון, אני מבקש ממך רק דבר אחד: תן לנו 24 שעות ללמוד את הסוגיות החדשות, תניח בפנינו נוסח שנוכל לדון בו ולהתייעץ עליו, אולי אנחנו נתמוך, אולי לא.
אבל במצב שנוצר שבו אנחנו לא יודעים אפילו על מה אנחנו מצביעים, נוספו סוגיות חדשות, הערות חדשות שאני לא יודע מה הם. האם זה 500 במינימום במאגר, האם המאגר יכול להתחיל לפעול - - - כל מיני עניינים שאפילו אינני יודע עליהם. אני מבקש שיונח לפנינו נוסח שנוכל לדון עליו, נוכל לשקול אותו. אנחנו לא מבקשים הרבה זמן. זה לא - - - 24 שעות, אדוני, זו זכותנו כי גם אתה, רופא לא נכנס לחדר ניתוח לפני שהוא קורא את הגיליון הרפואי. חבר כנסת אסור שיצביע על נוסח חוק שהוא לא מכיר אותו. אין דבר כזה. זה נוגד את ההליך - - -אני מבקש את חוות דעתה של היועצת המשפטית לעניין זה. תודה.
מירב ישראלי
¶
האמת שאני אשמח מאוד אם יינתן לי הזמן הזה אבל אני לא יכולה להגיד שתיקונים שהוכנסו במהלך דיון, אני גם אומר אותם, אם תרצו, במהלך ההצבעות, אני לא יכולה להגיד שהדיון הזה פסול.
היו"ר יעקב מרגי
¶
היה הדיון - - - אני לא הייתי מביא הצבעה, עם כל הכבוד לממשלה, עם כל הכבוד לשרת התרבות, נכון, דעתי לא נוחה מהחוק, אבל זה לא אומר שלא נעשה פה דיון, לכן אני בעקביות אומר לכם, דיון, אפילו, אתם יודעים מה, מרחתי אותו. מרחתי אותו. נכון, נפלו תקלות בדרך שזה, אבל התקיים כאן דיון - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
טוב, לטעמך, אוקיי, אני לא מתכונן לרצות אותך כמעט בשום נושא אז אין בעיה. מיקי דיבר. יואב אברמוביץ'. כמה פעמים דיברת בכלל הדיונים?
יואב אברמוביץ'
¶
אני חוזר רק לעניינים הטכניים של נושא מאגר הלקטורים. אני רוצה לציין שעצם העובדה שמישהו יהיה במאגר לא אומר שהוא יהיה פנוי לקריאה. הדבר יפגע קשות במציאת לקטורים אצלנו זה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה יכול להגדיל את מספר המינימום. הנה אני אומר לכם, משרד התרבות תתכוננו להנחתה בנושא המספר המינימאלי של הלקטורים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אל תלחש כי אני כבר קבעת. תרצו את החוק, קחו אותו as is איך שהוא, לא תרצו קחו אותו חזרה כולו. אני אקבע את מספר הלקטורים המינימאלי. אי אפשר לחוקק חוק שהוא יהיה בלתי ישים.
יואב אברמוביץ'
¶
אני חושב שמה שיכול לפתור זה סעיף שאומר שבמידה ולא נמצא מספיק ואפשר להוכיח את זה אז תהיה אפשרות לבחור גם מחוץ למאגר, לצורך העניין. אני מקווה שזה לא יהיה, אין לי שום בעיה עם המאגר, אבל יכול להיות מצב שלא יהיה מספיק במיוחד עם הגדרות ספציפיות- - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
גברתי, קחי אוויר החוצה. תודה. פעם שמינית שאת מפריעה לי בדיון. ספרתי אותך אחת, אחת.
אני מוכן לשקול את מה שהוא אמר. זה יקטין מצד שני את מספר הלקטורים המינימאלי, תחליטו מה שהוא רוצה.
יואב אברמוביץ'
¶
ודבר שני, בנוגע לסעיף התמיכה בסרטים מצליחים, אני רוצה רק לחזור לדוח של הוועדה שעל בסיסו זה הגיע לכאן. הם כותבים: הצעה זו יכולה להתקבל כפיילוט ניסיוני. אני חושב ש-20% מהתקציב זה הרבה מעבר לניסיוני ואם אפשר לצמצם את האחוז שלא הולך - - - לצמצם מ-20% לאחוז הרבה יותר נמוך ואז בהתאם להצלחה של זה. אני, למען האמת, מפקפק ביכולת של זה להצליח מבחינה כלכלית אבל אם זה יצליח ויוכיח את עצמו מה טוב. ואם לא- - - אבל לא ב-20%- - -
יואב אברמוביץ'
¶
אז אני אומר, מכוון שכבר בדוח עצמו כתוב פיילוט ניסיוני אני מציע לצמצם באופן משמעותי מ-15% עד 20% - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
תודה אדוני. אני קודם כל רוצה להצטרף להערה של מיקי לגבי ההליך. אני לא יודעת מבחינה משפטית פסול לא פסול, יש כאן הליך חריג מאוד שבו אנחנו כרגע, אתה רוצה להצביע ואנחנו רואים את כל הגיוס של הקואליציה בלי נוסח.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
בסדר, אנחנו רואים את ה- - - אבל אדוני אתה זכית בפרס הפרלמנטר המצטיין, אתה מכיר חקיקה. איך? זה דברים מהותיים, גם נושא מספר המינימום, גם נושא - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
גם הליך התחילה והתחולה מכוון שמדובר כאן בדברים שהם נוגעים להיערכות של הקרנות, מחר יגיע מרץ, במרץ אולי יהיו בחירות. מה יקרה? יהיו קרנות, לא יהיו קרנות, יהיה משרד תרבות? זה דברים מהותיים להליך החקיקה שאנחנו עכשיו, אתה רוצה שנצביע בלי נוסח, בלי שראינו על מה אנחנו מצביעים. זה דבר לא תקין ופסול. זאת הערה אחת.
שתי הערות נוספות. הדיון פה קצת גירד את פני השטח ונחשפו שני דברים למה המטרה של כל החוק הזה. אחד, להיכנס בשמאלנים, שתיים, להקים את מאגר החברים של מירי. זה הכל ותו לא ונקודה. אותם אלה שקיבלו את הכיסוי לאייפון שהיה כתוב עליהם בהוקרה מירי רגב עכשיו יקבלו בבקשה, אתם לקטורים, בואו תקראו סרטים ואתם תחליטו מה יהיה ותעשו צנזורה על הסרטים. זה הכל ותו לא, ולכן גם ההליך המזורז הזה, המחטפי הזה. לא רק פה בוועדה, אלא כל הוועדה הזו שהוקמה שניתנו שלושה ימים להערות הציבור ועכשיו אנחנו באים לפה ו- - - את זה. זה הליך פסול שצריך באמת פשוט לדחות דבר כזה על הסף, בטח לא בשבוע כזה שהכנסת כל כך - - -
אלעד קידן
¶
אני אלעד קידן, במאי, תסריטאי, מרצה וגם לקטור מזדמן. שלום לכולם. יש פה שני דברים שאני רוצה לומר. אחד כנציג של סוג של מחאה של הלקטורים התחלתי עצומה. אנחנו רואים בזריקת האשמות הכללית כלפי הלקטורים, כשאנחנו בעצם אין לנו קול ואין לנו פנים. זה נוח מאוד להאשים ציבור שלם של אנשים שמגיעים גם מהפריפריה, גם משלל עדות ישראל ושאר המיעוטים שחיים פה. זה נורא נוח להשתמש בנו ככלי בשביל להשיג, לקרב אל הצלחת הפוליטית - - -
אלעד קידן
¶
זה משהו שחתמו עליו 118 איש ושמוכנים להצהיר ולהעיד שלא הייתה להם השפעה לא הוגנת. אני לא אומר שלפעמים אין, לפעמים יש- - -
אלעד קידן
¶
תודה. אני חושב שזה יכול להחזיר אותנו לקולנוע הפוליטי של שנות ה-80 שגם אנשי שמאל לא אהבו והקהל לא אהב - -
אלעד קידן
¶
- - ויותר אפילו להחזיר אותנו 1000 שנים אחורה במילותיו של אברהם אבן עזרא, אתה מכיר את אברהם אבן עזרא, יש לו שיר יפה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
שמרוב שהוא היה עני ואין לו מזל שאם הוא היה מוכר תכריכים לא היו מתים ואם היה מוכר נרות לא הייתה שוקעת השמש.
אלעד קידן
¶
זה שיר שהוא כתב. זה צ'רלי צ'פלין של תור הזהב הספרדי. בקיצור, הוא כתב שיר כזה: אשכים לבית השר, אומרים: כבר רכב. אבוא לעת ערב אומרים: כבר שכב. או יעלה מרכב או יעלה משכב, אויה לאיש עני נולד בלי כוכב. אז בעצם רוצים להחזיר אותנו - - -
אלעד קידן
¶
תודה. עכשיו דבר שני יש מונופול הפצה במדינת ישראל ומי שקובע את מידת ההצלחה של סרט זה לא רק איכותו אלא גם מי שהוא בעל שטחי הפרסום ובעל המסכים. רואים את זה ביום הקולנוע הישראלי יפה מאוד שסרטים ששייכים לצד הנכון של המשחק מקבלים 27, 30, 35, 40 הקרנות. סרט עצמאי מקבל שלוש הקרנות באולם הצדדי.
אלעד קידן
¶
בסוף השבוע הזה בסינמה סיטי יש סרט שקוראים לו "עד הקצה - ג'סטה 2", לא שמעתם עליו. יש פה מישהו ששמע על הסרט הזה? 14 הקרנות הוא מקבל. כמה צופים יהיו לו? תודה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני רוצה להתחיל בפנייה אליך למצות את התהליך של ההידברות בוועדה ואת התהליך שאנחנו מנסים ביחד להגיע כאן להסכמות. אני אומר את זה ממקום של הערכה גדולה לך כפרלמנטר. אני חושב שאתה קיבלת, בצדק, את פרס הפרלמנטר. אני חושב שאתה בוודאי לא רוצה שהשם שלך - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
כואב לך, תתאפקי. את יודעת כמה דברים כואבים לי? וכאבו לי 57 שנה ואף אחד לא הקשיב לי. סוף סוף יש מישהו מדבר, כואב לאחרים שהם מדברים. מה לעשות. הבוס שלך, איפה הוא. אמרתי הבוס של תמאם, לא את תמאם. יאללה, שבו. תן גם להוא עם התכלת. בזכות הלקטור הזה שאמר דברים טובים. סוף סוף. בבקשה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני פונה אליך כפרלמנטר שאני באמת מעריך. אתה לא רוצה שהשם שלך כיושב ראש ועדה יהיה על חוק שהוא גם בעייתי מבחינת המהות שלו וגם בעייתי מבחינת הפרוצדורה שלו. יש לי דברים להגיד לגופו של עניין, אני רוצה להגיד אותם, אבל לפני שאני אומר אותם אני רוצה לשאול שאלה. יש לי הסתייגויות שאני רוצה להעלות - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
בסדר. אז אני רוצה להגיד רק שני דברים לגופו של החוק הזה. החוק הזה הוא לא רק חוק מיותר אלא הוא חוק הרסני. יש לנו ענף קולנוע מצוין בישראל. האם לא צריך לתקן דברים? תמיד צריך לתקן דברים, גם בתחום הקולנוע. אבל הגישה לא יכולה להיות מה שווה הקולנוע אם אנחנו לא שולטים בו. הקולנוע הישראלי הוא אחד הנכסים התרבותיים המשמעותיים ביותר של החברה שלנו. את מה שצריך אולי לתקן בתהליך בואו נתקן אבל יש פה הרבה מאוד אנשי מקצוע עם הרבה מאוד ידע והם מוכנים לחשוב יחד איתנו על איך משפרים את התהליך.
מה שקרה כאן, אדוני היושב ראש, לא רק בתהליך של הוועדה, אלא גם במה שקדם לוועדה ומה שקדם להכנת החוק, זה הליך מאוד מאוד מוזר. אני קראתי את המכתבים שכתבו עורכי הדין פירון ורענן הר זהב ליועץ המשפטי לממשלה ולשרת התרבות. זה הליך מאוד מאוד בעייתי. והבעייתיות של ההליך הזה היא לא בגלל שההליך היה בעייתי אלא בגלל שהתוצאות הן תוצאות מוזרות. אנחנו מתקנים משהו שלא ברור למה אנחנו מתקנים אותו. אנחנו מטפלים במשהו שלא ברור למה צריך לטפל בו. וכיוון שלא ניתנו לנו סיבות אובייקטיביות שמראות - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
קראתי את הדוח וגם קראתי מה היו הבעיות בהכנת הדוח הזה. אני מציע לך, חבר הכנסת גליק, תקרא את המכתב של עורך דין פירון, תקרא את המכתב של עורך דין רענן הר זהב ואתה תראה הליך מאוד מאוד מוזר. ההליך המוזר הזה מביא לתוצאות מוזרות. והתוצאה היא, בשורה התחתנה, אדוני היושב ראש, שאנחנו מגיעים למצב שבו אין הסברים רציונליים ללמה צריך לייצר בלאגן כזה גדול למשל בתחום הלקטורים חוץ מהחשש שיש רצון פוליטי לשרת התרבות להשתלט על תחום הקולנוע. כשכל ההסברים האלטרנטיביים נופלים זה נשאר ההסבר היחיד, ניסיון להשתלטות פוליטית על ענף הקולנוע. הדבר הזה הוא דבר מאוד מאוד מסוכן.
משפט אחרון – אני אומר לך, אדוני היושב ראש, שזאת תוצאה שאף אחד מאיתנו, כולל אתה, לא רוצה להשלים איתה. הדברים שאותך מטרידים הם לא הדברים שעומדים מאחורי הצעת החוק הזו. ואני מציע כן לעשות תהליך כמו שוועדת החינוך יודעת לעשות וועדת החינוך בראשותך ידעה לעשות גם בחוק הזה. מה קרה. תודה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. יש דברים, שאתה יודע, לא כל מה שאתה רוצה לומר תאמר. חכה. לסירוגין, אתה מכיר את המילה לסירוגין?
שרה צפרוני, יש לך מה לומר אחרי ה- - -
שרה צפרוני
¶
אני אגיד, למרות שזה לא ממש קשור למה שקורה פה. אבל אני רוצה - - - אני באה מהגליל, אני יוצרת קולנוע מהגליל וגם הקמתי את פורום יוצרי הקולנוע בגליל אז אני באה בתור הפריפריה. ואני רוצה להגיד שאם אתם באמת רוצים לדאוג לפריפריה אז תקימו קרן קולנוע צפונית, דרומית, קרן כללית לפריפריה, מה שאתם לא תרצו. את ה-12 מיליון שקל שמעבירים לערוץ המסחרי אז תעבירו לקרן קולנוע אזורית ותוסיפו תקציב לקולנוע. כמובן, 140 מיליון שקל לא יזיקו לאף אחד. אז זה מה שהיה לי להגיד.
יהודה גליק (הליכוד)
¶
קודם כל ראיתי שכשמחמיאים לך דווקא מקבלים יותר. אדוני היושב ראש המצטיין, הפרלמנטר, הנהדר והמתוק, הכל טוב ויפה. אני מבקש ברשותך, אמרת שתי דקות, שתי הערות יש לי, אני הגשתי שתי הסתייגויות לחוק ואני רוצה להתייחס לשתיהן, בבקשה, דקה לכל אחד. קודם כל אני מחזיק בידי מכתב שהגיע משלושה חברי ועדת הקולנוע. תראו, אני לא הייתי לקטור אף פעם, לא עסקתי בתחום הקולנוע. וכל מה שנאמר פה שהכל בלי משוא פנים.
אני מקריא מכתב שחתומים עליו ד"ר דבורי הנדלר, איתן הלפר וגולן אזולאי, שלושתם חברי מועצת הקולנוע, שאגב על פי החוק, אני מזכיר, השרה צריכה לתת את זה. "לא יתכן שהחוק החדש ימשיך להעניק למי שהדירו לאורך שנים קולות רבים וחילקו את תקציבי הציבור כראות עיניהם, גם בניגוד לעמדת הלקטורים, את השליטה בחלוקת התקציב". לא אני אומר את זה. "החלוקה צריכה להיות אובייקטיבית ללא משוא פנים. המצב הנוכחי איננו מנהל תקין בלשון המעטה" - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אתן לך, זה על חשבוני, אבל תסגלו לכם, אני אומר לכם זה גם תורם לבריאות וגם לנשמה, תסגלו לכם תכונות שאפשר לשמוע דברים שלא מקובלים עליכם. לשמוע לפחות. אל תסכימו.
יהודה גליק (הליכוד)
¶
ומבקש, בדיוק ההסתייגות שנתתי, חוות הדעת של הלקטור תהיה מכריעה ולא המלצה בלבד והלקטורה תיבחר באופן רנדומלי ולא על ידי מנהלי - - -
יהודה גליק (הליכוד)
¶
יפה. הערה שנייה – תראו, אני כשאני מזהה החרגות זה מפחיד אותי. כי כשיש משהו, שיש איזה כלל אז יש כלל אבל ברגע שיש החרגות אז מפחיד אותי. ולכן אני ראיתי פה בסעיף 13 החרגה. בסעיף 13 ב' כתוב: בתקנות השר רשאי לקבוע תנאים, מגבלות לרבות לעניין סוג הגופים וכו' ובלבד ש... כשאני רואה ובלבד ש... אני נזהר. אני לא רוצה להעלות בדעתי חלילה אם יהיה סרט שיעודד כיבוש חלילה או אם יהיה סרט שיהיה פוגעני שלשר לא תהיה אפשרות להתייחס. ולכן אני מבקש למחוק את הקטע הזה: ובלבד שלא יהיה בתנאים להקצאת תחום כדי להתייחס - - - אם יש סרט פוגעני אז מותר לשר להתייחס אליו ואם יש סרט שיפגע בלהט"בים או יפגע בחרדים או יפגע - - - סליחה, למה צריך את הבלבד הזה.
אסף אמיר
¶
אני מאיגוד המפיקים. אני הפקתי כל מיני סרטים, גם סרטים על חרדים, גם סרטים שקשורים לפריפריה, בקושי סרטים שקשורים לתל אביב. אני רוצה להסביר לכם משהו, כי אני בטוח שאני לא אשנה את החוק אדון יושב ראש הוועדה. מה שקורה, שתבינו, אני מפיק, אני כל חיי מפיק ועורך תוכן לצורך העניין. לא מעניין אותנו סרטים - - - אתם לא מבינים שאנחנו תמיד נחפש את החומר המקורי, האחר, קולות ממקום אחר. אחרת הסרטים לא מעניינים - - - אני מבקש לדבר אליך אדון יושב ראש הוועדה.
אני רוצה שתבינו משהו, כל הדיבורים וסיפורים, הלוואי שכל התחומים בישראל היו מתקדמים בעניין גיוון ומקום של נשים כמו בקולנוע. תבינו, כשאני מקבל תסריט בתל אביב, אתמול קיבלתי תסריט מבחורה, סרט על משפחה גרוזינית, אם זה מתל אביב, אם זה מרוטשילד, זה לא מעניין אותי, זה כמעט לא מעניין אף אחד. אנחנו מחפשים תמיד את הקולות החדשים, אנחנו מחפשים קולות מקוריים. הסיבה שהקולנוע הישראלי מצליח בעולם זה בגלל שאנשים משתפים פה פעולה: עדות, מגזרים, דתות, נשים. אני עבדתי עם אישה חרדית 10 שנים רצוף. כל אחד כיבד את השני. זה מה שאנחנו עושים בקולנוע.
אתם, ובמיוחד אני רוצה להגיד את זה על חבר כנסת גליק, שבישיבה הראשונה הקריא פתק שאני לא יודע מי כתב לו על הפשעים שנעשים ועל השחיתויות בלי להגיד אפילו מי האנשים האלה ומה ההאשמות. אז תעבירו איזה חוק שאתם רוצים כדי להרוס את הקולנוע אבל אל תספרו לנו שזה בעד הקולנוע בבקשה.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אני נגד לכפות את העמדה הפוליטית של השרה על כל הקולנוע ועל חופש היצירה. זה העיקרון.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני מסתכל על החבר'ה שמסתכל בקולנוע ואומנות וכנראה שכל יוצר באווירה הזאת צריך לעשות מה הוא עשה בצבא, מה דרגתו כי אחרת הוא בוגד. אנחנו מתנצלים - - - שחורי, גם אתה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני לא התכוונתי ברצינות, אתם לא צריכים להרים את היד. אז אלף התנצלויות, אתם לא צריכים לעמוד במעמד כזה, אתם באים לכנסת ישראל לדון על סוגיה שהיא בויכוח. דווקא אני חושב שזה חופש הביטוי, בגלל שזאת סוגיה מן הראוי היה לתת לזה אפילו שיתוף של ציבור. זה שינוי מהותי. אני לא רוצה לדבר על השרה ועל המשרד שלה, אני רק רוצה להתייחס לכמה נקודות שלהערכתי, חבר הכנסת מרגי, אתה צריך להתעקש עליהן.
האחד, אומרים לי, ובצדק, שמבחני התמיכה של משרד המשפטים יהיו רק ב-1 ביולי. ולכן למה, אדוני המנכ"ל, אם משרד המשפטים ינסח את מבחני התמיכה עדיין לא - - - אז איך החוק יוכל להיכנס לפני שמשרד המשפטים. זה צריך להיות תלוי האחד בשני. מבחני התמיכה, החוק לא ייכנס לתוקף לפני שיהיו מבחני תמיכה. שניים – אני רוצה לדבר בזכותם של אנשי הקולנוע והתיאטרון, ולא משנה מה דעתם הפוליטית. הייתי ראש עיר בדימונה והקמתי את תיאטרון מעבדת תרבות ולשריקה אחת התייצבו אצלי מאות אנשים שהיו מוכנים מכל הזמנים לרדת לדימונה, לגור בדימונה, לעשות קולנוע, לעשות תיאטרון, בשכר, אתם לא מאמינים, 3000 ₪ בחודש. והם עמדו בתור.
אז אם רוצים לעזור לפריפריה צריך לעזור לחבר'ה האלה. ואם מישהו בא לצלם סרט בדימונה צריך לתת לו כסף. ומישהו הולך לקריית שמונה לתת לו כסף. ולכן אני מציע, רוצים לתת לחבר'ה המסחריים, יוסי, תתנו, אבל תביאו כסף תוספתי. אגב, הלכתי לבדוק, זה קיים בכמה מקומות בעולם. אבל תביאו כסף תוספתי, לא מתקציב קולנוע שממילא הוא דל. ועל זה אנחנו צריכים להתעקש בוועדה. לא יכול להיות שאנחנו ניתן כסף למישהו מסחרי על חשבון עידוד של קולנוע. זהו, תודה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה רבה. עדנה. אין דוברים יותר אחרי עדנה. סמכו על כל מי שדיבר, ודיברתם, וואלה, תאמין לי, בואו אני אגיד לכם בכנות, פתחתי את זה, נכון, נתתי ב- - - אף אחד לא דיבר, לא ירד - - - עוד פעם סיסמאות ועוד פעם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא לך, אני מדבר לעצמי, למה אתה עונה לי. אבל בוא, אתה יודע מה, נתנו. עדנה בבקשה למהות.
עדנה הראל פישר
¶
אוקיי. קודם כל בסעיף 3 תפקידי המועצה. פסקה 3, לא הוצע תיקון שלה. אני מבקשת להציע שהוועדה תחליט שגם המלצותיה של מועצת הקולנוע לעניין תמיכה בקרנות יפורסמו לצד החלטותיה של המועצה בקבילות. ההחלטות של המועצה בקבילות זה שיימינג, צריך שיבוא גם הביטוי החיובי של המועצה ביחס לקרנות בפרסום. זאת הצעה ראשונה שלי לוועדה, ליצור איזון בפרסום שהמועצה מחויבת בו.
דבר שני, למועצה מותנות כעת סמכויות מאוד משמעותיות ביחס לקרנות. גם בירור קבילות, הסמכות לתת המלצות לתמיכות קיימת כבר היום. גם הסמכות לנהל את מאגר הלקטורים. היא צריכה עובדים והדבר צוין בסעיף הלקטורים. צריך להוציא את זה מסעיף הלקטורים, לשים בסעיף נפרד שאומר שעובדי המשרד שיתנו סיוע למועצה יפעלו לפי הוראותיה. כך כתוב גם בחוקים אחרים שבהם יש מועצות עם שיקול דעת עצמאי ובלתי תלוי. כאן כתוב באופן מפורש שהמועצה תבקר באופן עצמאי את הקבילות. כדי שהיא תבקר באופן עצמאי - - -
עדנה הראל פישר
¶
- - ואני רק חושבת שעניין ניגוד העניינים צריך להבהיר אותו גם לעניין הלקטורים. בסעיף שאומר שאת אותו נוסח - - -
עדנה הראל פישר
¶
את אותו נוסח שאומר שלא יראו בעצם העיסוק בתחום הקולנוע ניגוד עניינים תדיר צריך להכניס אותו גם בסעיף שמסמיך לקבוע ניגוד עניינים לעניין לקטורים. כי אחרת ברור מאליו שלא יכול להיות שלא יהיו לקטורים מתחום הקולנוע.
דבר רביעי, סעיף קביעת המבחנים, סעיף 12 ז' והגדרת פריפריה. במקום שיהיה כתוב "במבחנים" אני מציעה לוועדה שיהיה כתוב "בתקנות". וכך הוועדה תוכל לאשר את הסעיפים המהותיים שנוגעים לשימוש בלקטורים. זה לא קשור למבחני תמיכה, מבחני תמיכה יקבעו דברים אחרים באישורי יועץ.
הערות אחרונות נוגעות לסעיף המסלול המסחרי. הסעיף נפתח במילה "השר יקבע סכום", צריך "השר רשאי לקבוע סכום". ואז לפחות אם השר יחליט שזה מסלול לא מוצלח הוא לא ייקח את הכסף מהקולנוע אחרת הוא חייב לקחת את הכסף לקולנוע וגם האוצר לא מתחייב להחזיר. אז לפחות צריכה להיות המילה רשאי - - -
עדנה הראל פישר
¶
דבר שני, שצריך להיות כתוב בצורה מפורשת שיהיו זכאים לקבל כספים רק כאלה שלא יקבלו כספים מהקרנות או מגופי שידור שמחויבים בהפקות מקור. אחרת אנחנו יוצרים מצב שבמסלול המסחרי ניתן כסף כחליף לחובת הפקות המקור של גופי השידור. אני לא חושבת שזאת הייתה הכוונה – להעביר כסף מכיס אחד לגופים המסחריים שמחויבים בהפקות מקור, שזה צריך להבהיר את זה.
דבר שלישי, אני מציעה שכל הסעיף הזה יהפוך להיות הוראת שעה מוגבלת בזמן כדי שאפשר יהיה לדון ולראות את ההשפעה של זה על תחום הקולנוע.
חנן ארליך
¶
לגבי העברת עניינים מסוימים לתקנות אז אנחנו חושבים שזה לא נכון לקבוע בתקנות עניינים שתמיד נקבעים במבחני תמיכה. אני לפחות לא זוכר פרטים שנבחנים לפי 3 א' שנקבעים בתקנות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסדר. אתה אומר רק מהסיבה הזו, העניינית, כי יש לי, בדרך כלל אני עושה הכל עם האוצר בהסכמות. אוקיי, אני החלטתי שזה יהיה רשאי. תתקני בהתאם במקום בסעיף. תודה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיבו, לפני שאני עובר להסתייגויות הנה הנקודות שאני הכרעתי. עדנה, זהו. אין אדם יוצא מהעולם זה וחצי תאוותו בידו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה, אם אתם תפריעו לי אני חוזר - - - או שאני מנהל את העניינים או שאתם - - - אתם רוצים לנהל, קחו.
יוסי שרעבי
¶
יש לי נתונים על כמות הלקטורים שהגישו בקשה לתמיכה בשנת 2017, בכל המסלולים, סך הכל 195 לקטורים.
יוסי שרעבי
¶
מה המשמעות של מינימום? והיה ואין מינימום מה זה אומר, האם זה אומר שיכולים לבחור מחוץ למאגר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז תוריד את המינימום כמו שהציע האדון המכובד הזה. יורד למספר של 200 ותן אפשרות במידה ולא הצלחתם לבחור מחוץ למאגר.
יוסי שרעבי
¶
אבל זה בדיוק המצב שבו אתה מתמרץ אנשים לא לגשת, לא - - - יצור מצב שהמאגר הוא מאגר חסר כדי שיהיה להם אפשרות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
יוסי, יוסי. בוא. אני - - - במספר המינימאלי, לא השגת אותו, תבחר מחוץ למאגר. אתה צריך יותר, תבחר מחוץ למאגר.
יוסי שרעבי
¶
סליחה שאני יוצר מציאות כזאת. התקבלה החלטה, לא יודע איפה, בסדר, לייצר איזה מציאות שבה אנשים לא ניגשים למאגר.
יוסי שרעבי
¶
אני רוצה לייצר מציאות שהיא לא פסולה היא יכולה לקרות. המאגר הזה לא נראה לעולם הלקטורים, בסדר, הם משוחחים ביניהם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לא מופרך מה שהוא אומר, עם כל זה שאני רוצה לקבוע, זה לא מופרך שאפשר להחרים את מאגר הלקטורים. הלאה. לכן אני בא ואומר, דווקא בגלל זה, בוא ניצמד למספר המינימאלי שאתה מאמין בו - - -
יוסי שרעבי
¶
אבל שוב אני אומר, לבחור מבחוץ זה יכול ליצור מציאות שבה יחתרו להגיע למצב הזה. יחתרו להגיע למצב כזה ואז אתה מנסה - - -
יוסי שרעבי
¶
אבל איך תבחני את זה? שזה מבחוץ רק בתנאי שהם עומדים בתנאי הסף. כלומר, הם לא רשומים במאגר אבל הם כן עומדים בתנאי הסף של המאגר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מסיבות כאלה ואחרות, לא נכנס לזה. אני לא הייתי רוצה שבמידה ולא תלך לשוק ותבחר - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה יודע מה, אני מסכים איתך, תרים את הרף. למה אתה מתעקש על רף נמוך ובלי - - - תסביר לי עכשיו אתה למה אתה מתעקש. חוץ מזה שזה מה שהיה פעם אתה לא אמרת שום נימוק ענייני למה אתה מתעקש שזה יהיה 200 ובלי אפשרות בחירה. בלי אפשרות בחירה, אתה יודע מה, אני מוכן להתחבר לחלק מהחששות שלך. תרים את הרף, מה הבעיה שלך להרים את הרף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה בסדר, שמענו את זה, נקודה, הכרענו ואנחנו אחרי זה. בינתיים, אני הכרעתי. יוסי, אני מתקדם, תתנו לי תשובה בהמשך.
יוסי שרעבי
¶
אנחנו נעשה ככה – מה שלנו חשוב שכל מי שהקרן לוקחת חייב לעמוד בתנאי הסף. אבל אם הוא לא נכנס למאגר - - -
יוסי שרעבי
¶
- - - ולקחו מישהו מחוץ למאגר הוא חייב לעמוד בתנאי הסף ותוך 60 יום הוא חייב להיכנס למאגר.
יוסי שרעבי
¶
במידה והמאגר יורד מ-200, כלומר לא עומד בתנאי הסף בתנאי המינימאלי, ניתן לקחת מחוץ למאגר ובשני תנאים: 1) שמי שהם לוקחים מחוץ למאגר עומד בתנאי הסף. 2) שעושים את הרישום שלהם תוך 60 יום.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, רגע, תנו לה להסביר. אין סיבת התנפלות, חכו, תנו לה להסביר. רבותיי, לא להתווכח עם הסדרנים, חבר כנסת מגיע, אורח קם. בבקשה.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אבל היא הנותנת. אין חובה. אפשר להגיד לו לפני 60 יום שהוא לא התקבל. זה לא אוטומטי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, לא, לא פותח דיון, נקודה. אני אומר לכם, הנה הניסוח: זה יהיה המינימום של 200. במידה ולא הגיעו לרף ייקחו מבחוץ בתנאי שעומד בתנאי הסף ותוך 60 יום ייכנסו למאגר. נקודה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה יודע מה, אין בעיה, החבר'ה לא רוצים. תקשיב, אני הולך איתך בלי בחירה מבחוץ מתי. אם פותחים לדיון אני הולך על זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אז לא - - - הוא בא ואומר שאם הוא בתנאי הסף זה מחייב את הלקטור הזה להיכנס למאגר. זהו. הוא לא קובע לו. נקודה. גמרנו את הנושא. רבותיי.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
לא, בגלל שמהרגע שהגשתי בקשה המועצה תקבל החלטה בבקשה בתוך 60 יום, היא יכולה להגיד לי לא.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
יש פה נקודה שהיא קריטית להבנה. קריטית. אתה, בסיטואציה שאתה מתאר יש פחות מ-200, אני נבחרתי, הקרן בחרה בי בחוץ, בחרה אותי, אני עומד בתנאי הסף, הגשתי בקשה. עדיין על פי לשון החוק המועצה יכולה לפסול אותי. לכן - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, לא, הוא שואל שאלה, לא - - - מיקי אני אעצור את זה. אני אומר לכם תפריעו עוד הפרעה אחת 200 בלי בחירה.
מירב ישראלי
¶
אני מנסה להבין איך זה יעבוד, זה מה שאני מנסה להבין. במקרה שהמאגר קטן מ-200 אפשר לקחת לקטור מבחוץ - - -
מירב ישראלי
¶
מה שצריך לדעתי זה שתוך 60 יום הוא מגיש בקשה, לא שהוא נרשם, הוא מגיש בקשה קודם כל למאגר. בדיעבד אם אתם תחליטו שאין לו את התואר או שאין לו את השנתיים - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא, גם אם יש לו תואר, גם אם הוא עומד בתנאי הסף עדיין צריכים לאשר אותו, זה העניין.
מירב ישראלי
¶
אבל זה בדיוק - - - אני אומרת, בדיעבד, הם יתחילו להעסיק אותו כי אתה לא יכול, אפשר שיקח להם זמן.
מירב ישראלי
¶
נכון. אם הוא לא יאושר בדיעבד הם יצטרכו לקחת לקטור אחר. אבל את ה-60 יום זה שהוא יגיש בקשה, לא שיאשרו אותו, אחרת זה לא - - -
עפר שלח (יש עתיד)
¶
לא, אבל זה לא לשון החוק. יעקב זה לא לשון החוק. אם הוא אומר שהוא יאושר אוטומטית אני איתך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם לא תתנו ליועצת המשפטית אני חותם את הדיון. עוד חבר כנסת אחד מפריע עכשיו ליועצת המשפטית להבהיר, חד משמעית, היא מנסה לומר 20 פעם מה שאתה מבקש ואתם לא רוצים להקשיב.
מירב ישראלי
¶
אני סגרתי עם משרד התרבות שיש חובת רישום. אם אדם עומד בתנאי הסף חייבים לרשום אותו במאגר. אנחנו נגיד את זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. יוסי, מרגע זה אני אומר לכם, תקשיבו טוב טוב, כל מי שסביב השולחן, מי שיפריע, יתפרץ, אפילו חברי כנסת, יוצאו עד להצבעה. אני אומר לכם, כרגע אנחנו מגיעים להקראת ההסתייגויות. אנחנו נקריא הסתייגויות, את כולן, לאחר מכן נעשה הצבעות במרוכז. מירב.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא אתה לא מפסיק דיון. אנחנו כרגע נתייחס לסיעה אחרת בהצגת ההסתייגויות, תלכו בינתיים להתייעצות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כל סיעות האופוזיציה? לא. אמרת סיעתי.
בבקשה, רבותיי, 5 דקות התייעצות סיעתית. בבקשה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:06 ונתחדשה בשעה 11:11.)
היו"ר יעקב מרגי
¶
אין, הצבעות, 11:30 הדיון הזה ננעל כי אני כבר גנבתי חצי שעה מדיון אחר. להבא תכינו חוק כמו שצריך. אחרי שנגמור את הדיון הזה נראה אם אנחנו עושים עוד דיון היום כדי לגמור את החקיקה. אם לא מה לעשות.
מירב ישראלי
¶
אז ההסתייגויות, חלק - - - אני אגיד ככה. בעיקרון קיבלתי הסתייגויות בכתב מסיעת המחנה הציוני, סיעת יש עתיד וסיעת מרצ. וקיבלתי כמה הסתייגויות מחבר כנסת גליק שהוא גם הציג חלק מהן, לפחות בעל פה- - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בסעיף 3 (3) לחוק העיקרי החל על משפט: להמליץ בכל עניין הנוגע למתן תמיכות לתאם מבחנים שנקבעו לפי סעיף 12, יבוא: ולהביא בפני ועדת התמיכות את המלצותיה לעניין עמידתם של מוסדות הציבור בתנאים למתן תמיכות ואת שיעורי התמיכה בהם. המלצותיה של המועצה יפורסמו מדיי שנה בשנה יחד עם הדוח הכללי של הקבילות האמור בסעיף 4.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, בסדר, אין מה - - - פה אחר כך החוק לא מוצה והדיון - - - הלאה, הלאה, יוסי קדימה. מקריאים את כל ההסתייגויות של יוסי יונה ואחר כך נצביע. הכל כתוב.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בהצעת החוק לאחר המילים "בנושאים דיוניים בלבד", אתם רואים את זה בעמוד הראשון- - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
יבואו המילים: ובלבד שלא תדון בקבילות שביאורן נוגע לתוכן סרטים, לזהות יוצרים ולזהותם, השלכותיהם או דעותיהם של הלקטורים או כל החלטה אחרת שהיא אינה שיקול הדעת האומנותי של מוסד הציבור הנתמך.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
רק להסביר. זה אנחנו רוצים חד משמעית ליצור איזושהי חומה בצורה בשיקולי הדעת, שלא יגעו לחלוטין בתכנים של ה- - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי היועצת המשפטית, אני רוצה בשם הרשימה המשותפת לצרף אותנו גם להסתייגות הזאת.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הלאה. בסעיף 2 (2) להצעת החוק לאחר המילים בחלוקה לפי מוסדות הציבור - - - כאמור יבואו המילים: המועצה רשאית להסתייע בעובדי המשרד בעניינים מנהליים בארגונים הקשורים לביצוע סעיף זה אשר יפעלו בהתאם להוראותיה ובפיקוח - - -
מירב ישראלי
¶
אז זה אני אומר שאני חושבת שזה מתייתר כי הייתה פה החלטה לעשות סעיף כללי שעובדי המשרד יתנו סיוע למועצה גם בנושא הזה והם יפעלו תחת הוראות יו"ר המועצה. נראה לי שזה - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בסעיף 4 להצעת החוק לאחר המילים ורשאי השר להאריך את תקופת כהונתו לתקופת כהונה נוספת יבואו המילים: לאחר שנועץ בגוף שעימו נועץ אין עוד - - - של החבר. זאת אומרת, הגוף שממנו - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו אבל בכל זאת רוצים. בשם הרשימה המשותפת אנחנו מצטרפים להסתייגות הזאת.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אוקיי. בהסתייגות 5 בסעיף 9 לחוק העיקרי הסיפא: ובלבד שלא יראו, יבוא בסיפא: ובלבד שלא יראו בעצם העיסוק בתחום הקולנוע ניגוד עניינים - - -
מירב ישראלי
¶
זה דבר שהיושב ראש ביקש ממשרד התרבות במהלך הדיון אם הם מוכנים להוסיף סעיף. אז סעיף כזה אכן יתווסף.
מירב ישראלי
¶
סעיף כזה אכן יתווסף גם לעניין המועצה וגם לעניין הלקטורים ואני אקריא אותו. זה הוואטסאפ: "ובלבד שלא יראו בעצם העיסוק בתחום הקולנוע ניגוד עניינים תדיר. וחבר המועצה", זה בעקבות בקשתכם גם, "חבר המועצה לא יהיה רשאי להגיש בקשות לסיוע למוסד לסייע להפקת סרטים בתקופת כהונתו כחבר המועצה". מקובל?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ואני רוצה רק להוסיף עוד תיקון בשביל לא להוסיף את ההסתייגות, עד ששה חודשים מתום כהונתו כי - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הערה עניינית – האם אני מבין מדבריך, היועצת המשפטית, שההסתייגות הזו למעשה את מכניסה - - -
עדנה הראל פישר
¶
רק שלא תהיה תקלה. החלק השני שלא יגיש בקשה זה לא אם הוא במאגר, זה רק אם הוא מכהן כלקטור. לא אם הוא במאגר כי אז - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם היא תאושר, כי הוועדה - - - את החוק. ומה תעשה מירי – תמשוך את החוק. אבל לא משנה. הסברתי לך, כאילו עכשיו אתה לא יודע איך הולך הליך חקיקה.
מירב ישראלי
¶
כרגע ההסתייגות שלכם, יוסי, "ובלבד שלא יראו בעצם העיסוק בתחום הקולנוע ניגוד עניינים תדיר" זה נכנס לחוק. אז זה לא צריך אותו בתור הסתייגות. ההסתייגות של מיקי ל-ב', גם ששה חודשים אחרי שהוא מסיים את כהונתו בין אם זה במועצה, בין אם זה כלקטור - - -
מירב ישראלי
¶
מה שאמרתי זה ככה: "ובלבד שלא יראו בעצם העיסוק בתחום הקולנוע ניגוד עניינים תדיר". ב' יהיה שונה לגבי חבר מועצה ולקטור. "חבר המועצה לא יהיה רשאי להגיש בקשות לסיוע למוסד המסייע להפקת סרטים בתקופת כהונתו כחבר המועצה", הסתייגות של מיקי רוזנטל: "ושישה חודשים אחרי". ולגבי לקטור: "לקטור לא יהיה רשאי להגיש בקשות לסיוע למוסד המסייע להפקת סרטים כל עוד הוא משמש כלקטור".
מירב ישראלי
¶
בסדר גמור. באותו מוסד. השאלה באמת לגבי - - - אני יודעת שהיום לקטורים לא מכהנים במקביל בשתי קרנות. נכון? אבל אני לא יודעת מאיפה זה נובע.
יואב אברמוביץ'
¶
זה לא יכול לקרות במקביל, זה לא קורה במקביל. יכול להיות מצב שבו לקטור קרא במועד אחד אצל מוסד אחד ואחרי כן במוסד אחר.
יואב אברמוביץ'
¶
אני אגיד מה המגבלה שיש לנו, ושוב המגבלה של הקריטריונים של משרד התרבות. לקטור לא יכול את אותה בקשת תמיכה פעמיים. זאת אומרת, בקשת תמיכה יכולה להיות מוגשת כמה פעמים, הוא לא יכול לקרוא אותן פעמיים. אבל הוא נדרש להצהיר על זה. אנחנו דורשים מהם להגיד לנו אם הוא קרא את זה או לא קרא את זה. אז אם הוא קורא במקביל בשתי הקרנות באופן טבעי כמעט כל הבקשות מוגשות לשתי הקרנות במקביל או יותר מהקרנות אם זה בתחומים אחרים ואז זה נמנע מהסיבה הזאת.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הסתייגות 6 – בסעיף 10 (2) ב' להצעת החוק יימחקו המילים: מבחני התמיכה שנקבעו לפי סעיף קטן א' ובמקומם יבוא: שתקבע לאחר התייעצות עם מועצת הקולנוע ובאישור ועדת החינוך והתרבות של הכנסת.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסעיף 10 (2) ג' 1: הצעת החוק לאחר המילים התיאטרון או הספרות יבואו המילים: או ממוסד אקדמי מחו"ל שאישרה לעניין זה מועצת הקולנוע.
מירב ישראלי
¶
אתה רוצה להשאיר מועצת הקולנוע או אתה מקבל את התיקון של שקילות תארים על ידי משרד החינוך?
מירב ישראלי
¶
לא, זה פשוט, משרד החינוך פשוט בודק, בדרך כלל הוא בודק את זה למטרת קבלה לעבודה בשירות המדינה או - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, לא, לא, אין דיון, אני הכרעתי, קיבלנו, משרד החינוך, נקודה. כפי שמקובל במשרד החינוך. כפי שנוהג משרד החינוך.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הבנתי. אבל אני רק רוצה להבהיר פה איזושהי נקודה שיכול להיות שההסתייגות תהיה מקובלת עליך- - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בסעיף 10 (2) ג' 2 בהצעת החוק לאחר המילים תמיכת בידי המשרד יבואו המילים: או מבית ספר על תיכוני להוראת אמנויות מחו"ל שאישרה לעניין זה מועצת הקולנוע.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הסתייגות מספר 9 זה בחוק העיקרי בסעיף 10 (2) ד' בהצעת החוק לאחר המילים: עניין תנאי הזכאות היא שתורה, יבואו המילים: ובלבד שלא תבקש מידע ומסמכים מיד בדיקת ההצהרה אודות ההשתייכות ל- - -
מירב ישראלי
¶
אוקיי. אז זה הסכמנו להכניס. לא יודעת אם בנוסח הזה אבל הוסכם ביני לבין משרד התרבות שתיכנס הבהרה כזו. שהמועצה לא בודקת את ההצהרה לגבי פריפריה. אנחנו ננסח את זה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן, אוקיי. הסתייגות 10: בסעיף 10 (2) ד' להצעת החוק לאחר המילים: הדורשים לביצוע סעיף זה, יבואו המילים: אשר יפעלו בהתאם להוראותיה ובפיקוח המועצה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
סעיף 10 (2) ה' להצעת החוק לאחר המילים: על יסוד הצהרתם בלבד, יבואו המילים: והיא תעמוד לעניין השידור באתר המועצה.
מירב ישראלי
¶
דרך אגב, יש לי שאלה לגבי זה. למה בעצם, הדס, מאגר הלקטורים לא פתוח לציבור? רק השמות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
תקשיבו, הייתם עד היום במגדל השן אלמוניים, אם לא הדיון הזה מי הכי אתכם בכלל, למה אתה צריך את זה. הלאה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ב-2:30 בלילה אם תהיה הצבעה על החוק הזה בכלל, ב-2:30 בלילה תבוא מרב מיכאלי או יואל חסון ויגידו: מסעיף זה וזה עד מספר זה וזה נא להוריד לא להצביע. אתה מכיר את הסנריו הזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אומר, רק אני מזכיר, אני לא אמרתי כלום, אני מזכיר. אל תתייחסו כשאני חושב בקול. אני יש לי מגבלה, אני לפעמים חושב בקול. בבקשה אדוני.
חנן ארליך
¶
יש פה הסתייגות שלא הוסכמה. הורדתם הסתייגות, כביכול, ממה שאנחנו כתבנו. אני מבין שהוא לא הוצג. בנוגע למבחני תמיכה.
מירב ישראלי
¶
לא, אני אסביר. אני פשוט התבלבלתי בסעיף. אבל יכול להיות ש- - - אני רוצה לשאול אתכם. זאת אומרת, פה כן השרה יכולה לקבוע במבחני התמיכה שעיסוק בקולנוע יראו בו אי ניגוד עניינים תדיר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רבותיי, הישיבה נעולה, הקראנו עד 13, נמשיך מאיפה שהפסקנו. תודה רבה. תעקבו אחרי הפרסומים, יתכן שתהיה היום עוד ישיבה. הנה אני הודעתי, יתכן מאוד היום עוד ישיבה, תעקבו אחרי הפורטל של הוועדה. להתראות, תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:58.