פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
83
הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הכנסת לדיון בהצ"ח משק החשמל
(תיקון מס' 16 והוראת שעה) (רפורמה במשק החשמל), התשע"ח-2018 (מ/1244)
12/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 5
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הכנסת לדיון בהצ"ח משק החשמל
(תיקון מס' 16 והוראת שעה) (רפורמה במשק החשמל), התשע"ח-2018 (מ/1244)
יום חמישי, כ"ט בתמוז התשע"ח (12 ביולי 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 12/07/2018
חוק משק החשמל (תיקון מס' 16 והוראת שעה), התשע"ח-2018
פרוטוקול
1. הצעת חוק משק החשמל (תיקון מס' 16 והוראת שעה) (רפורמה במשק החשמל), התשע"ח-2018 (מ/1244)
2. בקשה לדיון מחדש מאת חה"כ איתן כבל ודיון מחדש בסעיף 8(ב) להצעת החוק – הוספת סעיף 7א לחוק העיקרי לעניין שיקולים של איכות הסביבה ובריאות הציבור
3. בקשה לדיון מחדש מאת חה"כ איתן כבל ודיון מחדש בסעיף 50(ב) לחוק העיקרי בנושא גרימת נזק
אודי אדירי - מנכ"ל משרד האנרגיה
דרורה ליפשיץ - יועמ"ש, משרד האנרגיה
דרור וגשל - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שי אגמון - מתמחה, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שי באב"ד - מנכ"ל משרד האוצר
יודפת אפק ארזי - סגנית בכירה למנהל הרשות, משרד האוצר
אפרת נחלון - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
אפרת פרוקציה - סגנית היועץ המשפטי במשרד האוצר, משרד האוצר
אמיר רשף - רכז אנרגיה ותשתיות באגף תקציבים, משרד האוצר
איתי כהן - רכז חשמל ברשות החברות הממשלתיות, משרד האוצר
עינב אהרוני - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
רעות רבי - אגף איכות אויר, המשרד להגנת הסביבה
אסף אילת - יו"ר רשות החשמל, רשות החשמל
חרות חסיד - עורך דין רשות החשמל, רשות החשמל
מיכאל מקייה - יועמ"ש רשות החשמל, רשות החשמל
נורית פלתר איתן - ראש אגף אסטרטגיה ובקרת מדיניות, רשות החשמל
עופר בלוך - מנכ"ל חברת החשמל, חברת החשמל
רם ארליכמן - סמנכ"ל ייצור ואנרגיה, חברת החשמל
גרשון ברקוביץ - סגן היועצת המשפטית לפעילות במשק החשמל, חברת החשמל
עינב חשאי - מנהל תחום רגולציה וקשרי ממשל, חברת החשמל
יעל נבו - היועצת המשפטית של חברת החשמל, חברת החשמל
גיל דותן - מנהל יחידת ניהול המערכת, חברת החשמל
אורן הלמן - סמנכ"ל שיווק ורגולציה, חברת החשמל
אמיר ליבנה - מנהל האסטרטגיה והשינוי המבני ועוזר בכיר, חברת החשמל
דוד (מיקו) צרפתי - יו"ר הארגון הארצי, ועד עובדי חברת החשמל
אהרון אברך - יו"ר ועד אקדמאים, ועד עובדי חברת החשמל
שחר הררי - יועץ פיננסי וכלכלי, ועד עובדי חברת החשמל
אילן פנחס - יו"ר הועד הצפוני, ועד עובדי חברת החשמל
אוריאל סיטרואן - כלכלן, רשות ההגבלים העסקיים
יעל שיינין - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
עמיר שקד - לשכה משפטית, רשות מקרקעי ישראל
אייל כהן - מנהלת תחום סביבה וקיימות, פורום ה-15, מרכז השלטון המקומי
מירה סלומון - יועצת משפטית, מרכז השלטון המקומי
רפי רייש - יועץ לעיריית חדרה, מרכז השלטון המקומי
מאיר רובין - מנכ"ל, פורום קהלת
מיכל שמעון - נציגת פורום קהלת
עמית קריספין - יועץ, פורום יצרני חשמל פרטי מגז טבעי
יוסף כהן - מזכיר הוועדה לענייני אנרגיה בשבת
יעקב משה שדמי - איגוד רבני ערים וקהילות
נדב נריה - ישראל 2050 תנועה חברתית כלכלית מבית התאחדות הסטודנטים
תהילה פינק בנישו - שדלן/ית (משרד עו"ד ארנה לין ושות'), אינה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: ארגון עובדי חברת החשמל לישראל הוועד הארצי)
יהושע שלמה זוהר - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את פורום 15 הערים העצמאיות
שגיא אהרון - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את PC Rotem
רפאל גרסון - שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), מייצג/ת את חברת החשמל
ס.ל., חבר תרגומים
1. הצעת חוק משק החשמל (תיקון מס' 16 והוראת שעה) (רפורמה במשק החשמל), התשע"ח-2018 (מ/1244)
1. בקשה לדיון מחדש מאת חה"כ איתן כבל ודיון מחדש בסעיף 8(ב) להצעת החוק – הוספת סעיף 7א לחוק העיקרי לעניין שיקולים של איכות הסביבה ובריאות הציבור
1. בקשה לדיון מחדש מאת חה"כ איתן כבל ודיון מחדש בסעיף 50(ב) לחוק העיקרי בנושא גרימת נזק
בוקר טוב. גברתי מנהלת הוועדה, היועצת המשפטית, היועצות המשפטיות, רשמת פרלמנטרית, ברוכה הבאה, דובר. אנחנו בשידור וכמדי יום גם היום, יום חמישי, אנחנו פותחים את היום בהקראה של שיר, אז ברשותכם. אל תהיו זחוחים, עוד לא סיימנו.
אני מבקש להקריא את שירה של שירלי אברהמי. שירלי אברהמי, ירושלמית בת כפר ויתקין, התחילה לכתוב שירים לאחרונה וכעת מוציאה ספר ובו שירים שרובם נכתבו בחודשים האחרונים, שירים וציורים, שהם פרי לימודי ציור שהחלה לפני כמה שנים. 'להביט אל האור' הוא ספרה השלישי, אחרי 'אחרון מכתבו ילבין', ספר עיון ו'מטבעות הזיכרון', ספר פרוזה. בכנסת היא מנהלת את יחידת כת"ף, לפני כן מנהלת הממ"מ ומנהלת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, מלמדת במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, נשואה ואם לשלושה.
'חיי נישואין'. העננים הם קסם המים, התלויים בשמים מעל, החיים הם קסם הידע שנהיה ושפעם נחדל. כמו העבים, גם לנו ימים שחורים, אפורים, לבנים, ימי הכבשה, ימי הנוצה, ימי הגשם והטל. וכמו הברק והרעם ימי חשכת סער וימי שלוות תכלת יש, ראשי על כתפך, ידי בידך וסיר על האש.
שיר שני. 'כבר'. כבר הסענו שניצלים אל הבסיס ודאגנו בטיול הגדול. ייעצנו, הצענו, חיבקנו, שחררנו, אבל ילד – צריך לאכול. קופסאות פלסטיק יוצאות לדרכן וחוזרות עם סלי הכביסה. שמע, בני, נקבת האדם את הגור שהרתה לעולם לא תוציא מכיסה.
תודה רבה לכם, תודה לשירלי, ואללה, יש גם אנשים מוכשרים בכנסת ובכלל אני אומר, הנה, יש לכם, עובדי חברת החשמל, אם יש מי מכם מוכשר לא רק בחשמול, אז מוזמן, אני תמיד אשמח.
אז אני אשמח, הנה אני מאתגר אתכם. ברשותכם, אני רוצה להזכיר את הנושאים שעומדים לפתחנו. הנושאים האלה, אינני מתכוון להרחיב אותם, מה שסיכמנו אתמול פלוס מינוס יהיה, אני אפתח עם הבקשות לרביזיה, כדי שיהיה לנו את ה - - -
יפה. זה אחת. דבר שני, אני אאפשר ליועץ המשפטי של חברת החשמל להגיש רביזיה לגבי סעיף 50, זה גם בהסכמת משרדי הממשלה, הם הורידו מילה, הם רוצים להחזיר אותה.
לא, אני לא התכוונתי שהוא יציג את זה, אני אומר לבקשתם, הממשלה, הם באו בדברים ואני מסכים להעלות את הרביזיה. זה ברור, יקירה.
דבר נוסף, אני רוצה להזכיר לכם שאנחנו נפתח עם העניין של החשמל הכשר, אני רוצה להוריד את זה מסדר היום. יש סיכום שאני יודע לחיות איתו, ברוח הדברים, פלוס מינוס, שסיכמנו אותם ויש את הנושאים שמונחים כאן לפתחנו. סעיף 5, שאנחנו אמורים להקריא אותו בנוסח היותר נהיר, ויש את הסעיפים הנוספים, הם לא רבים. אני אומר לכם, לא יאוחר מן השעה 12:00, לכן אני לא אאפשר יציאה מה שנקרא מגבולות הגזרה, אנחנו כבר הקראנו כמעט את הכול, או את הכול, אני אומר בזהירות, כדי שאם יש דברים שאנחנו - - -
כן, אבל הכוונה שלי שבגדול אנחנו כבר בסוף המהלך. הבוקר הפציצו אותי מפורום ה-15, מזל שזה רק 15.
והצליחו לדבר, זאת אומרת פורום ה-15 הצליח לדבר עם יו"ר מרכז השלטון המקומי ולהוציא מכתב ביחד איתו. מעניין מה הוא קיבל אם הוא הסכים להוציא את ה - - - אוקיי, אבל מה שאני אומר, רפאל, אני חוזר ואומר וחשוב לי, אודי אדירי, אמיר ושאר נציגי הממשלה, אני רוצה לשם הגילוי, השר הממונה, שר הפנים, הרים אליי טלפון בעניין וניסה לדבר אל לבי כדי לסייע בעניין הזה, ואני אמרתי לו ואומר כאן לכולם את אשר אמרתי לכם ואשוב ואומר, הנושא שאתם מבקשים לא יכול להיות נידון או נדון על קו הסיום. זה נושא שהייתם צריכים לבוא בדין ודברים עם המדינה, כי הוא לא פשוט, אני מזהה בו מצד אחד דברים נכונים וטובים, אבל גם בעיות גדולות מאוד.
אתם מבינים אותי, חבריי חברי הכנסת? במובן הזה, שוב, יכול ויהיה, אינני פוסל את האפשרות הזו, אבל באופן שזה מונח כאן לפנינו אנחנו עלולים מה שנקרא לבוא לברך ונמצא את עצמנו מקללים, אפרופו הפרשה הקודמת, ששם התוצאה הייתה הפוכה. אני אאפשר לך להתייחס לדברים כמובן, כבר הגעת ושוב הגעת גם עם - - -
אני חושב שזה בעיקר בגלל ה-15, יותר ממני. אבל על הכיפק, באמת שיהיה במזל טוב, בעזרת ה'. אמן כן יהי רצון.
אלה הם פני הדברים פלוס מינוס. אז אנא בואו ניכנס לתוך המסגרת עליה אנחנו דיברנו וברשותך, גברתי, אנחנו נפתח עם הרביזיות, אם אין לך התנגדות.
נכון, אני יודע. כוונתי, יש רביזיה אחת שנסיים אותה עכשיו, יש רביזיה שאני מעלה אותה - - -
מה זאת אומרת? אם יש הסתייגות של ברושי שלדעתי נשארה, כי דיברנו עליה, נצביע עליה עכשיו.
לא, אני חוזרת שוב ואומרת, הסעיף הוצבע, עכשיו מבקש ברושי לשנות את הסעיף, נכון? מה זה הסתייגות? זו הצעה שנדונה בוועדה ולא התקבלה. כדי לדון בהצעתו צריכים לפתוח את הסעיף מחדש, צריכים דיון מחדש.
את צודקת, גברתי, כדי שלא יהיה טורח ציבור מיותר. אז ברשותכם אני מבקש קודם כל להעלות את - - -
הוספת סעיף 7א. צריכים לעשות הפסקה של שתי דקות כי יכול להיות שהם גם יבקשו רביזיה לגבי איזה שהוא נושא.
אז הפסקה של שתי דקות ואני אתקשר לברושי.
(הישיבה נפסקה בשעה 09:45 ונתחדשה בשעה 09:47.)
אני אסביר. מאיר, שאני מאוד מכבד אותו, בא מקהלת, שזה ארגון לובי על הכיפק, אמור להיות במידה מסוימת מקצועי, הוא אומר לי 'תשמע, אני רוצה לעדכן את בנט שעכשיו הסיפור עם תחנות השחלוף לגז', שאני בהחלט חושב שלגיטימי שננהל על זה פה דיון, כולל עמדתו של מאיר, אבל עכשיו זה משחק פוליטי, 'אני אסביר לבנט שהוא צריך להגיש ערער, שצריך למשוך זה, שצריך לעשות ככה'. אז אם אתה עושה, אם הוא שחקן פוליטי, אחלה, אז שיגיד.
אתה יכול להעלות את זה לפייסבוק. נא לשבת. חבר'ה, די, מה קורה? רק התחלנו. אני רוצה להבהיר, רועי, חשוב לי שתקשיב. אם יסתבר, אני אביא את זה לפתחה של היועצת המשפטית, אם היא תגיד 'סליחה, אתה הוסמכת', יסלח לי אדוני, מה קרה?
גם לי אין מושג על מה מדובר, אני רק יודע שאפשר לחתוך את זה והם יכולים להעלות את זה בפייסבוק של קהלת.
עזבי את זה, נבחן את זה אחר כך, אם יסתבר שיש כאן ספק ספיקא, כמו שאנחנו אומרים, לעניין הזה, נכנס את הוועדה, חמש דקות, תודה רבה, שלום עלייך נפשי. מה העניין? תודה רבה לכם. אז אנחנו נפתח ברשותכם באותה רביזיה שכבר הוצבעה.
אוקיי, למען הסר ספק אני שוב מעלה את בקשת הרביזיה. מי בעד הרביזיה? הצעת חוק משק החשמל (תיקון מספר 16 והוראת שעה), רפורמה במשק החשמל, התשע"ח-2018, בקשה לדיון מחדש מאת חבר הכנסת איתן כבל בסעיף 8(ב) להצעת החוק, הוספת סעיף 7א לחוק העיקרי, לעניין שיקולים של איכות הסביבה ובריאות הציבור. מי בעד? ירים את ידו. תודה. הבקשה לרביזיה אושרה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
הבקשה לרביזיה לדיון מחדש בסעיף 8(ב) להצעת החוק – אושרה.
הנוסח המקורי שהובא לדיון בוועדה עניינו בשיקולים של איכות הסביבה ובריאות הציבור, הוספת סעיף 7א לחוק העיקרי ובו, בהתאם להצעה, השר מוסמך במסגרת הפעלת סמכויותיו לפי חוק זה ולשם קידום מטרות החוק לשקול גם שיקולים של איכות הסביבה ובריאות הציבור וכאן נוספו המילים 'ככל שהדבר ניתן'. לאחר שהוועדה דנה בנוסח המוצע היא החליטה להשמיט את המילים 'ככל שהדבר ניתן'. על כך משרד האנרגיה הרגיש שמא השמטת המילים האלה 'ככל שהדבר ניתן' - - -
כן. ונדברנו בינינו למצוא נוסח שיפיג את חששותיהם. אחרי שסיכמנו את הנוסח החליפי אדוני החליט להגיש את הבקשה לדיון מחדש ולכן נוסח הסעיף כרגע עומד מחדש לדיון.
אנחנו רוצים להוסיף בסעיף 7א המוצע את המילים 'בין היתר', כלומר שהשר מוסמך, במסגרת הפעלת סמכויותיו לפי חוק זה ולשם קידום מטרות החוק לשקול בין היתר גם שיקולים של איכות הסביבה ובריאות הציבור. אנחנו מוותרים על התוספת 'ככל שהדבר ניתן'. מוסכם על כולם שהפרשנות המשפטית היא שמדובר בסמכות רשות ולא בסמכות חובה, שהשר רשאי במסגרת שיקוליו וזה לא רשאי במובן שהוא חייב.
אוקיי, תודה. הערות? תודה. אני מצביע על הנוסח החדש כפי שהוקרא על ידי היועצת המשפטית של משרד האנרגיה, דרורה. מי בעד? ירים את ידו. תודה. הסעיף אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 8(ב) להצעת החוק (הוספת סעיף 7א לחוק העיקרי) – אושר.
ברשותכם, אני אאפשר לאדוני לומר כמה מילים, אני רוצה רק לומר כך, בימים האחרונים העלו חברי הכנסת יעקב אשר וחבר הכנסת מלכיאלי את עניין הסדרת נושא חשמל כשר, או חשמל בשבת, כל אחד לפי ההודעה לעיתונות שלו יחליט מה שהוא רוצה.
נכון. התנהל שיג ושיח, שאני מקווה שהייתה לי זכות להוביל את הפשרה שיודעת למסגר את העניין הזה. יחד עם זאת, לפני שאני מאפשר לאדוני וגם כמובן אם חבר הכנסת מלכיאלי ירצה לומר כמה מילים, אני בוודאי אאפשר לו, אני רק רוצה להבהיר, אסף, כדאי שתקשיבו לי בעניין הזה, כי לדעתי זה נוגע אליכם מאוד, נקודת המוצא היא כזו, שלפני שאנחנו צוללים אל תוך התהליך, אמר יושב ראש רשות החשמל, אסף אילת, שכבר היום יש ביכולתה של הרשות לפעול ולספק חשמל שבת. יש מגוון רחב של עניינים כאלה ואחרים.
יתרה מכך, בהמשך לשיג ושיח, כפי שאמרתי, שהיה עם חברי הכנסת מלכיאלי ויעקב אשר, אמרתי בצורה מפורשת שכל מי שירצה השגחות מהשגחות שונות, כמו שיש בד"ץ זה, בד"ץ זה, בד"ץ זה, וכל אחד סידר לעצמו בד"ץ, כל עניין - - - אסף אילתי, חשוב לי שתהיה קשוב אליי, כי אני עצמי לא רוצה לשגות. אני אמרתי ואמרתי זאת בצורה ברורה, שאני לא אאפשר, ומבחינתי ייקוב הדין את ההר, למרות שאני בעד המהלך, שכל תוספת שהיא מעבר ליכולות שמציגה רשות החשמל דרך הכללים שלה, מעבר לשיקולים כאלה ואחרים שאפשר לעשות אותם והרשות יכולה להחיל את זה על עצמה, כל מה שמצריך הוצאות מעבר, הם יושתו על המבקשים. חד משמעית זה לא ייפול על גבם וכיסם של הצרכנים באותו אזור. קודם כל, איך אומרים? שלא תיפול שגגה, שהדברים האלה נאמרים באופן ברור ויושבים על אדני ברזל.
בנוסף, כיוון שיש בעיה, בוודאי כשאתה מביא את זה בדקה ה-90, להכניס את העניין הזה אל תוך החקיקה הראשית, אבל כיוון שליבנו פתוח בעניין הזה ויש לנו עניין לבוא ולדבר בשפה שמקדמת את העניין הזה, אני הצעתי שבדברים שאני אקריא מעל בימת הכנסת, את הדברים שתכין לי חברתי המהוללת, היועצת המשפטית והמשנה ליועץ המשפטי, שיהיה נוסח שהוא יוכן על ידי רשות החשמל, ותיכף גם נשמע אותו, שיש בו סוג של הבטחה שלטונית, ואז, למדתי מהעבר שלי שאפשר, כשיש הליך בעייתי, למצוא לו את ה - - - אז מצאנו גם כאן, אני חושב, אוכלים את העוגה ומשאירים אותה שלמה. אתה במקרה בא לבן אדם שאני מברך, אני לא מהמושכים לאחור, אלא מבקשים לסייע. לכן בעניין הזה אני רוצה לומר שאנחנו נעלה זאת בתוך דברי ה - - - יש סיכום דברים, אני לא רוצה לומר הסכם, אלא סיכום דברים שנעשה על ידי חברי הכנסת, שיהיה לכם גם את הזמן עד העלאת הנושא במליאה לבוא בדברים עם חברי הכנסת, לראות שבאמת הסיכום יושב על אדני ברזל מבחינת שמבינים זה את זה ושהדברים אכן מתכתבים עם העניין הזה.
ועדת הכלכלה גם, בעזרת ה', כחלק מהפיקוח והליווי שהיא תעשה לעניין, היא גם תוודא שאכן הדברים הולכים ומתקדמים ברוח ההסכמות האלה. עד כאן. עכשיו, אדוני, אם ירצה להתייחס בקצרה, שם ותפקיד, בבקשה.
שמי יעקב משה שדמי, אני רב של קהילה בתל אביב ויש לנו פורום של 40 רבנים וראשי קהילות, רבני ערים, ואנחנו מתעסקים, כשהיושב ראש דיבר, הנושא הזה נכנס עכשיו בזמן האחרון, אנחנו כבר כמה וכמה שנים מתעסקים בנושא הזה. זה התחיל מהסיפור של הגנרטורים, הרצון לחשמל כשר בשבת. לפי הפגישות שלנו עם ראשי חברת החשמל, מר יפתח רון טל ואחרים, הם טוענים שמדובר על כ-100,000 צרכנים, שזה מספר לא מבוטל של אנשים שצורכים היום, נכון לשבת רגילה, שצורכים את החשמל הכשר, היום זה על ידי גנרטורים ומצברים. הבעיה המרכזית עם הגנרטורים, שהם לא בטיחותיים, מאוד לא בטיחותיים ומסכנים חיי אדם.
אנחנו עובדים מול חברת החשמל כבר כמה שנים. יש לנו פה הצעת חוק, לא שלנו, של חבר כנסת, שהוצעה פה, אפשר להעביר את זה לכבודו. הוצע פה בכנסת ה-20, אני לא יודע איפה זה אוחז, זו הצעת חוק שהייתה אמורה להסדיר את נושא הגנרטורים, זה כנראה, כמו כל הצעות החוק הפרטיות היא נתקעה באיזה שהוא מקום, אני לא יודע איפה זה אוחז, אבל זו הייתה הצעת חוק שהייתה אמורה להסדיר את הנושא של הגנרטורים באופן חוקי ושהכול יתנהל על פי כללים - - -
זו הצעת חוק שהגיעה עוד לפני ימי הזוהר של מכלוף מיקי זוהר, לכן היא עוד לא קודמה. עכשיו הוא בימים שהוא יכול להעביר מה שהוא רוצה, אז מי יודע.
לא, לכן אני אומר, אנחנו נמצאים אחרי דיונים שלמים בבתי המשפט, בית משפט השלום בבית שמש שתבע מחברות הגנרטורים, את הקבוצות, להסיר אותם, להוריד אותם מבחינה בטיחותית. זה לא היה פשוט להסיר אותם. לכן אנחנו רוצים היום, אז אם אי אפשר להסדיר את הגנרטור בצורה חוקית, שאני לא יודע למה, זה נתקע באיזה שהוא מקום - - -
עזוב את זה. יש כאן הצעה שהיא הצעה קונקרטית, היא מקדמת את העניין, היא נותנת באמת מענה, יכולה לתת מענה אמיתי, מסודר, שלא מצריך עכשיו שיקומו ויגידו 'אלה עוד פעם מבקשים' ודברים מן הסוג הזה.
דרך אגב, אני רוצה להודיע הודעה ברשותך, פוש בדה מרקר, פוש, איך אומרים? מאיר, כפרה עליך, לאט לאט תוציא את זה לאורה, קרה לי כמעט מקרה עלי, כמעט נפלתי לאחור ושברתי את מפרקתי.
מאיר, אני אפילו עוד לא יודע שיש דבר כזה. תסלח לי, נו באמת, זה פאתט, ואני אומר גם לאורה, באמת, עם כל הכבוד, אפילו על דבר כזה - - -
אני תיכף אגיד. אם ידעתי, מה זה, פיטום אווזים? אסור לפטם. לפחות היא הייתה צריכה להרים אליי טלפון או לסמס ולשאול האם יש דבר כזה, האם אני יודע בכלל על דבר כזה. מה זה, כל אחד עובר ומסמס ומעלים על זה פוש בדה מרקר? תסלח לי, יושב ראש הוועדה ראה, אישר, אמר?
כן. 'מחטף בכנסת, הממשלה מנסה לאשר את הנצחת המונופול של חברת החשמל. לחברת החשמל הוצעו בוועדת הכלכלה ויתורים מופלגים הכוללים אפשרות להגדיל תפוקה ולהחליף תחנות פחמיות לכאלה - - -', חבר'ה, הייתי פה? אני ניהלתי את הדיונים האלה או שיש יקום מקביל?
אני יודע שאני פה, אני צריך לצבוט את עצמי שאני חי. באמת, זה - - - אני לא זוכר דיונים כאלה שאני הצעתי הצעות. אורה, תעקבי אחרינו.
טוב שיש קווים מנחים, אבל מה שבאמת חשוב, היות שהסוגיה הזו כבר מונחת לפתחנו 70 שנה שבאמת אתם תמשיכו לעקוב, כמו שאמרתם. אל תחשבו שזה כזה פשוט, יש דברים שאתם עוקבים ואתם לא מצליחים לעקוב, כמו למשל הנושא של רשת הגז, חלוקת הגז. אני אומר, חשוב מאוד לעקוב - - -
אני רק נתתי לכם דוגמה, שזה לא כזה קל לפקח. אני מאמין בכנות של רשות החשמל שהם רוצים לקדם את זה - - -
לא, אבל אולי, אדוני, באמת אם רגע נגביה את העניין, אפשר לקבוע דיון בוועדה - - -
אני אאפשר לך, אני רק אומר לך בקצרה שהסיכום שלי הוא שרשות החשמל, שיש לה את הכלים לתת את המענים, תכין את הנוסח של הדברים שאני אומר במליאה, שיש בהם משום סוג של התחייבות שלטונית. אבל אני חזרתי ואמרתי, שכל דבר שהוא מעבר ליכולות וזה מחייב השתה של תוספות תקציביות שמושתות על הצרכנים, הם יידרשו להביא את ההשלמות האלה ואנחנו גם נעקוב מקרוב אחר הדברים, בסדר?
רק מילה אחת אחרונה לסיום. חלק מההבנות שהגענו עם רשות החשמל, שהיא לא מתנגדת שחברת החשמל בעצמה, כמה שזה נשמע הזוי, תקים תחנה בבית שמש של 50 מגוואט. הם טוענים שיש בזה תמיכה. אנחנו חושבים שזה נכון, אנחנו לא רואים בזה שום מניעה, זה לא מייצר שום מונופול ואנחנו מבקשים לקדם את זה.
אוקיי, תודה. אני לא פותח את זה, גברתי, אנחנו עכשיו לא דירקטוריון חברת החשמל או רשות החשמל, זה עניין מקצועי. אנחנו רק שמים את המסד שמאפשר ייצור חשמל כשר כך שזו לא תהיה מניעה. בואו לא נפתח את מה שלא צריך להיפתח.
חבר הכנסת מלכיאלי, בבקשה
אני באמת לא אאריך, רק אדוני היושב ראש, באמת לפני ממש מעט זמן, אז התכנסנו לנושא הזה של החשמל הכשר, שיש עליו באמת קונצנזוס רבני, למצוא לזה פתרונות, כי צריך לזכור שאלפי בתי אב בציבור החרדי חיים עם גנרטורים קצת מסוכנים ולפעמים עם נרות. ממש כמו פעם. מי שיילך לבני ברק יראה אנשים שלא נהנים מהחשמל בגלל בעיות הלכתיות.
אני רוצה להודות לך, אדוני היושב ראש, שבהובלתך, יחד עם ראש הרשות, אילת, וגב' פלתר, התכנסנו לאיזה שהיא נוסחה, אני חושב טובה וראויה, ואני קורא לך, אתה קודם אמרת על חברי כנסת מסוימים, שהם בשיא כוחם ויכולים לקדם, אתה, ממקום מושבך באופוזיציה, הצלחת לקדם מה שבכירים בקואליציה לא הצליחו לקדם ואני רוצה לבקש ממך באופן אישי שתלווה את הסיפור הזה. אתה הבנת את הנושא הזה, כאילו אתה מזכיר הוועדה, נכנסת לנושא באמת - - - גם תפעיל את כוחך כיו"ר ועדת הכלכלה מול כל הרשויות על מנת שנתכנס לתוצאה הכי טובה שיכול להיות ושוב תודה רבה.
תודה, אדוני, ואני מודה לכם, חבר הכנסת מלכיאלי וחבר הכנסת יעקב אשר, על הובלת העניין ואני מתחייב להמשיך ולהוביל את הדברים וכבר בדיווח הראשוני, ב-31 בינואר, אני אבקש שזה יהיה חלק מהדיווח, לראות שאכן הדברים מתקיימים.
כן, אני אגיד את רוח הדברים. אז קודם כל באמת בחודשים האחרונים ובפרט בימים האחרונים אנחנו מנהלים שיג ושיח עם האנשים פה ממול. אני חייב להגיד שהדיון הוא מאוד מאוד מקצועי כשבאמת הבקשה היא שהשירות יתאפשר ומצד שני לא יתבקש פה שצרכן החשמל יממן את זה וזה באמת, אני חושב, מגיע לאנשים פה מלוא ההערכה שהם לקחו את זה על עצמם ואמרו שהם רוצים לממן את השירות.
אנחנו מאוד מחויבים לזה, נעביר את זה גם בכתב. אנחנו רואים את עצמנו, זה לא איזה טובה אישית, כל צרכן חשמל שרוצה לצרוך שירות שחשוב לו ומוכן לשלם עליו, אנחנו רואים את התפקיד שלנו לאפשר לו את זה ולעשות את כל הפעולות כדי שזה יתאפשר.
אז עלו כמה חלופות. אנחנו נצהיר פה בפני הוועדה וגם לפרוטוקול, נמשיך לעבוד ביחד, לבחון את החלופות, וכל דבר שיהיה אפשר לעשות כדי לקדם את הנושא אנחנו מחויבים ונעביר את זה גם בכתב בהמשך היום.
אני רוצה להצטרף לזה. אנחנו כארגון עובדים שיתפנו פעולה הדוקה מאוד עם המכון הטכנולוגי של הרב הלפרין.
נכון, ועשינו הרבה מאוד פעולות כדי להכשיר את החשמל, אנחנו נשמח לשתף פעולה עם הדבר הזה.
על הכיפק, מיקו. רק בשביל הפעמים הבאות, כשעוסקים בעניינים כאלה תדע, על המדפים יש הרבה רבנים יושבים, כולם כבודם במקומם מונח וכל הכשר, יש לו מתנגדים, או לא מסתפקים. לא אגיד מתנגדים, לא מסתפקים. אני מכיר את זה.
אנחנו באמת נלווה את זה. לא רק שאין לי בעיה, אני שלם עם זה לחלוטין, שצדיק באמונתו יחיה וכל עוד זה מקרב אותנו אין שום בעיה. תודה.
אוקיי. ברשותכם, אני רוצה להמשיך. אז הסרנו עוד עניין. יש לנו את סעיף 5 שאנחנו צריכים לסדר אותו ואת ההטרלה, אין לי מושג אפילו על מה מדובר. תדעו שאני אפילו לא התבקשתי לעסוק בעניין הזה ואין לי מושג במה דברים אמורים.
כשהם אומרים שזה חשוב לשר להסב תחנות פחמיות לגז, אבל אנחנו לא רוצים שזה יפגע ברפורמה במובן הזה שזה יחזיר תחנות לייצור, יגדיל הספקה, כי זו מהות הרפורמה. אז הם בודקים, אל"ף, יכול להיות שלא צריך היה את כל הסעיף הזה, ויש פרשנות משפטית, ואם צריך אז צריך לוודא שזה לא פוגע במהות הרפורמה, לא להאריך את הניצולת של תחנות חברת החשמל, לא להאריך את אורך החיים, זה ברור, זה העקרונות.
חברות וחברים, יש כמה רגליים לרפורמה הזאת, אחת הרגליים המרכזיות בשיג ושיח, גם בין המדינה - - -
מצד שני, מבחינה סביבתית, אם אפשר ב-30-20 השנה הקרובות חלק מתחנות - - - צריך למצוא את האיזון.
אני אומר את זה כך, שיהיה ברור, גם אם תונח לפתחי הצעה שמדברת על הסבה כדי שבלוח הזמנים הזה לא תהיה או תהיה פגיעה מופחתת באיכות סביבה, אני בעד, אבל בלי שזה ישנה את המהות. בשום פנים ואופן.
זה מוסכם על כולם ועכשיו הניסוח - - - מאיר, חכה, יכול להיות שבכלל לא צריך לבדוק את זה.
אני לא עושה שום הפסקה, עשר שנים היה להם זמן להפסקות, אני רוצה להמשיך. שישאירו את מי שעוסק במלאכה, לא כולם צריכים להיות שם. אני מצדי להשאיר לסוף את העניינים, אבל קודם כל אני רוצה לסיים. אם אני הייתי צריך לסמוך על הממשלה ועל הקואליציה, על ההתנהלות שלה, זה לא היה נגמר גם בקדנציה הבאה. העיקר שרצו לקחת לי את זה.
אני מעלה את הבקשה לדיון מחדש, בקשה של חבר הכנסת איתן כבל לדיון מחדש בסעיף 50(ב) לחוק העיקרי בנושא גרימת נזק. אדוני היועץ המשפטי, אני רוצה לגילוי נאות - - -
ברשותכם, אני רוצה לדייק, האמת שלא ידעתי שאתה היועץ המשפטי, לא אמרתי היועץ, אמרתי יועץ משפטי, אבל ברשותכם אני רוצה לומר לגילוי הנאות, אילו ידעתי שאתה חוזר לדרך ההיא, החקלאית, אני לא הייתי מאפשר לעשות את הרביזיה. אני רוצה שנאמר את הדברים בצורה גלויה, אבל כיוון שנתתי את הסכמתי לפתיחת הסעיף אני אאפשר ואני מעלה את העניין כיוון שקיימנו דיון רחב בעניין ואפילו אדוני, הפסקתי אותו עוד עם האבק על האוטו בשביל. אני רק רוצה להזכיר את השיח שהיה בינינו. אבל, ברשותכם, אני פתחתי את הדיון ובואו נקדיש לזה כמה דקות ואם תשכנעו אותי באופן סופי, אז או שאני אשתכנע או שנעשה תיקון כזה או אחר. בכל מקרה לא תצאו מפה עם כל תאוותכם, אני כבר אומר את זה בצורה ברורה.
הצבענו. לא הצבענו? הקראתי. מי בעד? לא, אז רק הקראתי, תודה, סליחה. ואללה, תאמיני לי, את - - -
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
הבקשה לדיון מחדש – אושרה.
היועצת המשפטית של הוועדה הציעה מנגנון חדש לסעיף 50 לחוק, כשאני חושב שהמנגנון, אין לנו איתו בעיה, הוא מנגנון יותר מודרני, מאזן בצורה בוא נגיד יותר טובה בין הצורך להניח תשתיות חיוניות לבין שמירה על זכות הקניין, למעט הנושא הזה - - -
רק סליחה, לחברי הכנסת, כדי שתבינו על מה מדובר. מדובר על כך שבעל רישיון נכנס למקרקעי הזולת לצורך ביצוע עבודות ובמהלך ביצוע העבודות נגרם נזק לבעל מקרקעין.
אומר סגן היועצת המשפטית, תיכף הוא יבהיר את זה, שלא מתאים להם לשלם הרבה כסף על כל פעולה.
אמרתי, פרשנות של אזרח מן השורה, שאומרת שבסדר, נכנסתי, פרצתי, עשיתי בור, הרסתי את הגדר, יצאתי, סידרתי, אתה יודע, ככה עם - - -
נכון, אני מדבר עכשיו כאזרח שחווה חוויה כזו. כאילו זה יכול שיקרה לכם, זה יכול לקרות לך עם בזק, זה יכול לקרות לך עם כל תאגיד מים.
אל תיתן דוגמאות. אני לא מציע לך שחברת החשמל תנסה ללמוד מתאגידי המים משהו. אם אתה רוצה שיהיה לך עוד יותר גרוע מחברת החשמל - - -
אתה מבין? המזל של חברת החשמל, אדוני סגן היועצת, למזלה של חברת החשמל בשנים האחרונות שקמו תאגידי המים, אז הפוקוס קצת זז.
כן. זה כמו עם הבנקים וחברות הביטוח, שהצרה שיותר גדולה מהבנקים זה חברות הביטוח, אבל כיוון שחברת הביטוח, אתה נפגש איתה פעם ב-, אתה כל הזמן מרגיש כאילו הבנקים יותר. אז בוא תנסה להוציא ממני משהו, לא את כל תאוותך.
אוקיי. אז אמרתי, לא את כל תאוותי, המשמעות היא שהמנגנון שהוצע הוא מנגנון ששונה מהחוק הקיים, ואין לנו בעיה עם המנגנון, אמרתי, הוא מאזן טוב בין זכות הקניין לצורך להקים תשתיות חיוניות בשטחים פרטיים. החשש הוא לא רק מתביעות והעמסת תביעות על נזקים עקיפים, שזה אובדן רווחים, החשש הוא גם לעיכוב העבודות. אנחנו בתהליך העבודה, צריך להבין, נכנסים למקרקעין פרטיים ומראש מדברים עם בעל הקרקע, מסבירים לו את מהות העבודה, הוא צריך לאמוד את סכום הנזק שייגרם לו, מנהלים איתו דין ודברים על מנת שהדברים יסוכמו מראש, הן אופן החזרת המצב לקדמותו והן לגבי שיעור הפיצוי.
פתיחת הנושא הזה של נזק ישיר ונזק עקיף, קודם כל יעכב את ההתדיינות הזאת, באופן ניכר, כי ההבדל בין נזק ישיר, שהוא נזק לגוף ונפש, ונזק עקיף, שזה אובדן רווחים שקשה מאוד להוכיח אותם, לרוב הם ספקולטיביים גם, יעכב את קבלת ההסכמה שלו, יעכב את העבודות. להבדיל ממסילות ברזל, שזה בדרך כלל פרויקט, עם התחלה, אמצע וסוף, אנחנו כל יום פורסים תשתיות, מתח עליון, מתח גבוה, מתח נמוך בכל רחבי הארץ והעיכובים האלה זה משהו שמאוד יכול להדאיג אותנו ולעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו לנו בחקיקה.
ומילה אחרונה לגבי תאגידי המים, למרות שהם, כמו שאדוני אמר, פחות חביבים מאיתנו, בסעיף 49 לחוק תאגידי המים, שהוא גם חוק מודרני, מ-2001, יש שם את המנגנון של נזק ישיר, פחות מאוזן, אני חייב להגיד, המנגנון החדש שגברתי הציעה הוא הרבה יותר מאוזן ממה שכתוב שם. אז יש לנו פה איזה שהוא מנגנון חדש, מודרני, שהרבה יותר מאזן טוב בין זכות הקניין לזכות להניח תשתית חיונית ועדיין הנושא הזה של נזק ישיר הוא משהו ש - - -
עדיין נשאר הסיפור הזה של נזק ישיר שהוא מגדר את העניין של מה ניתן לתבוע, עדיין עומדת לאזרח זכות נוספת. אדוני, אני חייב להגיד, שאם תשתית החשמל פוגעת בערך הקרקע, יש לו זכות להגיש תביעה נוספת מכוח סעיף 197(א) לחוק התכנון והבנייה על ירידת ערך הקרקע.
לא, זה זכות כל כך מסורבלת שזה טוב שהיא מוקנית לו, אבל בשיטת מבחן מצליח. כי רוב הציבור הישראלי לא ייכנס לתהליך הזה של לקחת עורך דין ולעשות את מה שמוקנה לו היום בחוק. בואו נגן עליו קצת יותר.
בוא נגיד ככה, אף עובד חברת החשמל, בטח לא מנהל, בוודאי לא סגן יועץ, היה רוצה שפתאום יודיעו לו שיש תמ"א חשמל בקרקע שההורים שלו נתנו לו לפני לא יודע כמה. אנחנו מבינים את העניין.
אני מוכן לקחת על עצמי ליידע את האזרח על כל הזכויות שלו, הן מכוח חוק התכנון והבנייה, הן מכוח חוק משק החשמל.
סיימת, אדוני? גברתי, האם את יכולה לתת לנו עצה שיודעת לבוא קצת לקראתם, אבל שלא נפגע חס וחלילה - - - אני רוצה לומר לך, עכשיו ברצינות, במאבקים מול הרשויות תמיד ידו של האזרח היא על התחתונה, גם כשהוא מנצח הוא כבר נראה כצל של עצמו. דרור, אתה יכול להתאמן על הקווים בינתיים, תמתין שנייה, תקשיב. אני רוצה להבהיר, אין מצב שפגשתי אזרח שיוצא מבית המשפט ורוקד. זאת אומרת בסוף בסוף בסוף זה חלק מאותה דילמה שעומדת בפני האזרח שאומר, 'מרגע שאני הולך איתם ראש בראש וזכיתי', ההוצאות שהוא צריך רק לתת אחר כך לעורך הדין ולכל המשפטנים ולכל היועצים שהוא נדרש ל - - -
אני רוצה להגיד לך את הדבר הבא. אל"ף, אני מברך, באמת, אבל התפקיד שלי הוא לוודא, פעם אחת, ופעם שנייה, תזכור, חברת החשמל עוברת תהליכים. כשאתה רשות מדינתית, לסוגיה השונים, הרבה יותר קל כשאתה מתחיל לעבור הליכים ואנחנו מכניסים אתכם לסד של כללי משחק אחרים, המבחנים שאתה נדרש לעמוד בהם הם הרבה יותר נוקשים והמשמעות היא שאתם, לא אתה, אתה בטח כבר תהיה היועץ או תהיה יועץ ראשי במקום אחר ויבואו אחרים, שהעניין הזה אולי פחות מדבר אליהם או מתכתב אליהם, אוקיי? משם זה בא.
אני אנסה למצות את הדברים מהר. קודם כל, ואני מבקשת את התייחסותך לעניין הזה, מר וגשל, מדובר כאן בסעיף שמחייב תשלום פיצויים במקרה של גרימת נזק במהלך ביצוע העבודות על ידי בעל רישיון. בעל רישיון, אם אני מבינה נכון, כרגע מדובר כמובן בחברת החשמל לישראל בע"מ, אבל בעתיד יהיה מדובר בבעלי רישיונות הספקה, גם בבעלי רישיונות הספקה, שזה יחול עליהם. אני רוצה לוודא, אני שואלת, כל מי שנכנס למקרקעין לצורך ביצוע עבודות, שמה הן העבודות שבהן מדובר? אם אני לא טועה מפורטים בסעיף 46, שמדבר על סמכות להיכנס למקרקעין לביצוע עבודות, ובין היתר למשל יש לבצע בדיקת תיקון והסרה של מתקן חשמל הנמצא במקרקעין וכן לבצע בו שינוי שאין בו משום פגיעה בהיקף השימוש במקרקעין, יכול להיות גם מונים, וכל עוד חברת החשמל תהיה היחידה האחראית להתקנת מונים, אז זה רק חברת החשמל בעלת - - -
אוקיי, אז מדובר רק על חברת החשמל. אנחנו מדברים כרגע על סעיף 50 בחוק שמדבר על הפיצויים והסעיף שאושר לענייננו אומר 'נגרם נזק כתוצאה מביצוע עבודה כאמור בסעיף קטן (א) יתקן בעל הרישיון על חשבונו את הנזק או ישלם למי שנגרם לו הנזק (בסעיף זה – ניזוק) פיצויים בשל הנזק שנגרם והכול בהקדם האפשרי'. מה שמבקשים נציגי משרד החשמל זה להחזיר לנוסח, אחרי המילה 'נזק' את המילה 'ישיר', דהיינו שהפיצויים שישולמו יהיו רק בשל נזק ישיר שנגרם לניזוק.
אכן, אני חייבת לומר משהו שתומך בגישה שלהם, יש סעיף קטן נוסף שאומר שאין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מזכויותיו של הניזוק על פי כל דין, דהיינו אם נגרם נזק עקיף רשאי הניזוק להגיש תביעה לבית משפט כי ברור שחברת החשמל לא תתנדב לשלם לו את זה אם היא כל כך מתנגדת לשלם רק נזק ישיר במסגרת העניין. השאלה היא האם ראוי לצמצם את הפיצויים לנזק ישיר בלבד או לכל נזק היא שאלה שחברי הכנסת עכשיו צריכים להכריע בה.
אכן בחלק ניכר מהחקיקה מדובר בנזק ישיר בלבד. בפקודת מסילות הברזל הוועדה דנה וזה הורחב לכל נזק, מוכח כמובן, אנחנו לא מדברים על נזק שלא מוכיחים אותו, אבל אם מוכח נזק שאיננו נזק ישיר, מי שמבצע עבודות לפי פקודת מסילות הברזל, מקים או מפעיל, צריך לשלם על כך, והשאלה אם חברת חשמל, יחול עליה נזק או נזק ישיר בלבד.
עכשיו אני רוצה לומר עוד משהו, מהו נזק ישיר נתון בסופו של דבר לפרשנות. יש דברים שאולי אם בתי המשפט ירצו למתוח קצת את הגבולות הם יגידו שנזק מסוים נכלל במסגרת נזק ישיר, אבל בדרך כלל תביעות כאלה נדחות והפרשנות של נזק ישיר היא די מצומצמת.
חשוב לי להגיד גם לחברי הכנסת שהעלו מקודם תהיות על איך אותו אדם מקבל את הפיצוי. אז נתחיל מזה שמקרקעין אמנם זה קניין פרטי, כל תשתית בעצם, אבל גם מערכת חשמל - - -
עמדתי בעניין היא להשאיר את הסעיף שישונה לפי הצעת היועצת המשפטית של הוועדה, אבל שנשאיר את המילים 'נזק ישיר', כמו שהיה עד היום בחוק וכמו שקיים בחוק תאגידי המים ביחס לתשתית המים, בגלל הסיבה שרציתי להגיד, אדוני, שאל"ף, מדובר על נזק ישיר כתוצאה מביצוע העבודות במקרקעין, ככל שהוחלט להקים אצל מישהו עמוד חשמל במקרקעין שלו, הדבר הזה נקבע בתכנית מתאר, זה לא חברת החשמל יום אחד מחליטה להקים למישהו עמוד במקרקעין. כשקובעים את זה בתכנית, כמו שקובעים הרבה דברים בתכנית, דרך או כל עניין אחר, תשתית, יש פיצויים שמוסדרים.
אני מתנצלת שאני מתפרצת לדבריך. נעמה הפנתה את תשומת לבי עכשיו שבחוק משק הגז הטבעי, שגם חוקק בוועדה, מדובר על נזק ולא נזק ישיר.
דרור, תודה. דרור, תודה. אני מתנצל בפני חבריי בחברת החשמל, אני אציע ואמליץ לחבריי, חברי הכנסת, כי פה, עם כל הכבוד, התפקיד שלנו הוא קודם כל להגן על האזרחים, אני חושש שגם כך אני מרגיש שאנחנו מחלישים, שלאזרח לא קל מול המערכות, וחוץ מזה, זה נותן לכם עבודה בלשכה המשפטית.
לא, אבל, אדוני, זה לא עוזר לאזרח יותר, מה שזה עושה זה מגדיל את היקף הפיצויים שכולנו נשלם אם כל אחד - - -
דרור, אני הקשבתי וזה קרב לגיטימי שחברת החשמל תרצה לצמצם ואחרים ירצו אולי לפתוח, שזאת לא פתיחה שעכשיו מישהו עובר ואומר 'אה, אוקיי, כן, כמה אדוני רוצה שאני ארשום לו? באשראי או ישירות לבנק?' בסוף בכל מקרה יש כאן הליך.
להסתכל על זה ככמה חברת חשמל תשלם זו הסתכלות לא נכונה. חברת חשמל מקבלת את הכסף שלה מהתעריפים, הפיצויים שהיא משלמת בסוף זה הכסף שאנחנו משלמים, זה אותו דבר. ככל שאנחנו מרחיבים - - -
רק משפט אחד. הבעיה הגדולה, מעבר לנושא הפיצויים וההתדיינות אחר כך עם הרשות על איך זה משולם זה נושא של חסם נוסף בתכנית הפיתוח של חברת החשמל, שהיא רוויה חסמים גם ככה. אנחנו מחויבים לפתח את הרשת במהירות הרבה יותר גדולה ממה שפיתחנו עד היום והנוסח הזה של נזק, כולל נזק עקיף, יגרום בוודאות לעוד חסם בתכנית הפיתוח שהוא מיותר. אנחנו מוכנים ודנים, כמו שנאמר, עם האזרחים מראש על הנזקים ומפצים אותם לפעמים אפילו מראש, מגיעים איתם לסיכום.
אדוני המנכ"ל, חברי המנכ"ל, אם יורשה לי לומר, אני מבין את מה שאתה אומר, יחד עם זאת אני לא מקבל את העמדה הזו, בעיקר כשהגישה בעולמות תוכן מקבילים, כמו שנעמה הציגה כאן, ואני רוצה שנבין, אני משתדל שתהיה הלימה בחקיקה בנושאים שאנחנו עוסקים בהם במקומות שונים, שלא נעשה לכל אחד לפי מי לחץ יותר - - -
אם אין חשמל אין מים, כבודו. יצרנו פה הסדר שהוא נחות מתאגידי המים, זה פשוט - - - להשוות אותנו לרכבות, עם כל הכבוד - - -
אדוני, סגן היועצת המשפטית, ניסית, לא קיבלת. ניסיתי, הלכתי לקראתכם, קיימתי דיון - - -
ההערה היחידה שהיא מטרידה ממה שנאמר כאן זה שהתעסקות יתר, לא בפיצוי, תגרור בעיה ביכולת להניח תשתיות.
תקשיב, אדוני היקר, אם הם לא היו אומרים את זה הייתי מתעלף, בסדר? אין טענה מטענות שונות שעולות בדיונים, שהאזרח ישלם, אנחנו נעלה מחירים, לא שמענו פה - - -
אני רוצה להגיד, מי מתנגד לנוסח שלהוסיף את המילה 'ישיר'? מי מתנגד? תודה. מי בעד? אין. מי נמנע? אין. מצטער, ההצעה המקורית שלי לא התקבלה.
הצבעה
בעד – אין
נגד – רוב
נמנעים – אין
ההצעה להוסיף המילה 'ישיר' ל'נזק' – נדחתה.
אני מודה לכם. עכשיו, חברות וחברים, יש לנו שעה וחמש דקות, מי שיעז להפריע לי אני אוציא אוו פשוט החוצה. אנחנו כבר סיימנו את הכול, אנחנו יודעים במה דברים אמורים, אנחנו יודעים על איזה אדנים אנחנו מונחים אנחנו רק צריכים להתרכז פנימה כדי לשים את הדברים נכון. רק תאמרו לי באיזה סעיף אתם מבקשים להתחיל. סעיף 5. גברתי מרוצה גם, אני מבין.
אדוני, אנחנו מדברים על תיקון סעיף 5 לחוק העיקרי, בפסקה 1, מוצע להוסיף את סעיף קטן (א1) לסעיף 5 לחוק העיקרי, 'רישיון הולכה ורישיון חלוקה יכללו, נוסף על הוראות סעיף קטן (א): (1) הוראות בדבר חובה להתקנת מונים; (2) הוראות בדבר חובת בעל רישיון לגלות מידע הנמצא בידיו, שהתקבל ממונה שהתקין, הכול בהתאם לאמות מידה שקבעה הרשות לפי סעיף 30(2); לעניין זה, "מונה" – ציוד למדידה ולחישוב של כמות אנרגיה חשמלית, ובכלל זה מנייה חכמה כפי שתוגדר על ידי הרשות.'
בישיבה שהתקיימה אתמול הועלתה דרישה על ידי חברי הכנסת להעביר את המידע המתקבל ממונים גם לחברת מנהל המערכת והצורך לעגן בסעיף הזה את הסכמת הצרכנים להעברת מידע לגביהם. ואז התעוררה השאלה של הגנת הפרטיות. אני מבינה שעמיתיי מהממשלה עסקו בכך שעות ארוכות, לא הצליחו לגבש הצעה מיטבית ולכן אני יצאתי החוצה קודם כדי לנסות שנגבש ביחד.
לסייע בעניין, וההצעה שאני הצעתי להם, אני מקווה שהם יקבלו אותה, היא לכתוב בפסקה (2), 'הוראות בדבר חובת בעל רישיון לגלות מידע שהתקבל ממונים שהתקין והנמצא בידיו לבעל רישיון ניהול המערכת ולבעל רישיון הספקה; העברת מידע כאמור הכוללת מידע כהגדרתו בחוק הגנת הפרטיות תהיה בהסכמת הצרכנים. השר, באישור ועדת הכלכלה, רשאי לקבוע הוראות לעניין השימוש במידע שקיבלה בעלת רישיון לניהול המערכת והסכמת הצרכנים לכך'.
מה שניסיתי לגבש בהצעה הזאת זה שני דברים. אל"ף, העברת מידע סטטיסטי בלבד לחברה לניהול המערכת אין בה מידע שעליו חל חוק הגנת הפרטיות ולכן היא לא תדרוש את הסכמת הצרכנים.
המטרה פה של החברים הייתה לאפשר לוודא שחברת ניהול המערכת תוכל לקבל מידע והסעיף הזה, כפי שהוא כתוב, להערכתי, יוביל לזה שהיא לא תקבל מידע.
אבל כיוון שיש להניח שהמטרה של קבלת המידע על ידי החברה לניהול המערכת, זה פשוט היה המשפט הבא שהתכוונתי לומר, יהיה לעשות שימוש גם במידע אישי או במידע כהגדרתו בחוק הגנת הפרטיות וכיוון שכרגע לא נמצאה המתכונת איך לקבל את הסכמת הצרכנים לצורך כך ואיך להבטיח שהמידע הזה שייעשה בו שימוש, שיעמוד באמת בהוראות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק הגנת הפרטיות, לכן הצעתי שהקטע הזה יעוגן בתקנות, בהסכמת ועדת הכלכלה של הכנסת, כדי לאפשר לבחון את כל ההיבטים ולהביא תקנות בעניין הזה. תקנות בנושאים כאלה אנחנו אפשרנו גם בחוקים אחרים.
מה שביקשנו אתמול היה לעגן את נוסח החלטת הממשלה על העברת מידע למנהל המערכת. איפה זה? אני לא רואה את זה בנוסח. זה לפני, הגנת הפרטיות זה אחרי.
אני כתבתי את זה לפני חמש דקות ביד, אנחנו צילמנו כמה עותקים. אני מתנצלת, זה פשוט שדובר כאן - - -
אני מזכירה שוב, הרישא אומרת כדלקמן: רישיון הולכה ורישיון חלוקה יכללו, נוסף על הוראות סעיף קטן (א), פסקה (2) הוראות בדבר חובת בעל רישיון לגלות מידע שהתקבל ממונה שהתקין והנמצא בידיו, לבעל רישיון ניהול המערכת ולבעל רישיון הספקה. העברת מידע כאמור, הכוללת מידע כהגדרתו בחוק הגנת הפרטיות תהיה בהסכמת הצרכנים. סעיף קטן נוסף, השר, באישור ועדת הכלכלה, רשאי לקבוע הוראות, או כללים, אינני יודעת כרגע איך, לעניין השימוש ב - - -
רגע, אתי, תקשיבי רגע, באמת אני מסכים כאן עם אודי, הסעיף הזה הוא יותר נזק מתועלת. קודם כל למנהל המערכת לא צריך את הגנת הפרטיות. אני מצטער, לא צריך, זה לא העברה לגורם שלישי. כשעשינו את זה לבנק ישראל לא היה צריך את כל הדברים האלה ואני מבקש - - -
אז אני מבקש שזה יימחק. אני רוצה שהמידע יועבר למנהל המערכת באופן מלא, בלי שום קשר. אני לא רוצה שום דבר שקשור לדבר הזה שאומר שמידע דורש הסכמה, לא דורש הסכמה. ייקבעו כללים לגבי שמירת מאגרי מידע, זה אפשר לכתוב שורה - - -
כללים לשמירת מאגרי מידע במנהל המערכת ייקבעו. זה ייקבע, שום הסכמת צרכן לא צריך כדי להעביר את הדאטה בייס למנהל המערכת. לגבי העברה לגורמים נוספים, אין בעיה, יירשם שצריך הסכמה. הנוסח, כפי שגם סוכם עם היועצת המשפטית של חברת החשמל, מה שנכתב בהחלטת הממשלה, שהמידע מהמאגר, מי שמנהל אותו, נעשה על ידי חברת החשמל, סיכמנו את זה, אבל למידע יהיה קופי אצל מנהל המערכת, בלי הסכמת הצרכן.
בלי הסכמת צרכן. בהעברה לגורם שלישי תידרש הסכמה של הצרכנים, כי אחרת אנחנו - - -
אני מצטרף לפולקמן ולאודי. הסיפור הזה של הסכמות הצרכן מפיל את זה באותו רגע, מנהל המערכת לא יקבל מידע בחיים, לכן זה חייב לרדת. כל הרציונל היה שאנחנו רוצים לדאוג שהמידע לא יהיה קאפטי בידי חברת החשמל ושהוא יגיע לניהול המערכת באופן מלא כמחויב בחוק.
עמדת היועץ בכל מה שקשור לעולם הפרטיות היא עמדה מינימליסטית, כלומר אנחנו לא רוצים ליצור מאגרי מידע כפולים לשווא, גם להגנת סייבר, גם להגנת המידע, אנחנו יוצרים מאגרים כפולים, אנחנו עושים את זה כשיש בזה צורך. יותר מזה, אנחנו קובעים בחקיקה, וזה נובע מהעובדה שהזכות לפרטיות היא חוק יסוד, אנחנו מבהירים בחקיקה כשאנחנו קובעים מאגרים כפולים לאיזה צורך הם ישמשו. זה נקבע במחוקק כדי שאם אתה עכשיו לא קובע שמאגר מידע עכשיו יהיה כפול ויהיה בידיו, אחר כך הוא יוכל לעשות עם המידע הזה מה שהוא ירצה. לא, אתה רוצה עכשיו שיהיה את המידע הזה לצורך משהו, לצורך תכלית מסוימת. את התכלית הזאת צריך לכתוב עכשיו. אתה צריך, המחוקק צריך להנחות לצורך מה התכלית הזאת. אם רוצים לכתוב שהמידע יועבר לחברת מנהל המערכת לצורך העברתו לבעלי רישיונות הספקה, זה בסדר גמור.
אתי, תשמעי נוסח וככה להכניס אותו לחוק, אני מיד מביא לך את זה כתוב, 'בעל רישיון חלוקה יחויב לתת לבעלי רישיונות הספקה גישה חופשית למידע המופק ממוני החשמל של לקוחותיהם, באישור הצרכנים. כמו כן כל המידע מהמונים יועבר לחברת מנהל המערכת' - - -
'ככל שייקבעו על ידי רשות החשמל והכול בכפוף לאמות מידה שתקבע הרשות והחל ממועד קביעתם'.
אני מודיעה לך, אדוני, אם אתם תרצו כך ייכתב בחוק, אבל אני אומרת לך שזה ייפסל בבג"צ אם תוגש עתירה, כי זה עומד בניגוד להוראות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. כמו שאמר לך עורך דין וגשל, ולא בכדי אני ביקשתי שיבררו במהלך הלילה את ההיבטים של הפרטיות עם המומחים שלהם להגנת הפרטיות, ומה שהוא אמר, לפחות צריך לכתוב מה התכלית - -
אז צריך להוסיף עוד משהו כדי למסגר את זה, אבל ברור שהעברה למנהל המערכת לא צריכה הסכמת הצרכנים, אתי. הוא הדבר, אחרת מה עשינו בזה? בשביל מה הבאנו את הסעיף הזה אם בסוף גם למנהל המערכת צריך הסכמה של הצרכנים?
אל תחפשו, עכשיו תשתקו, אני אגיד את הדברים וזהו. תראו, הכיוון שאנחנו יצאנו ממנו אתמול, אני עושה את זה קצר, היה שאנחנו מנסחים משהו ברוח הדברים של החלטת הממשלה. אחת. נקודה שנייה, אני יודע להתחבר לדברים שאמר חברי חבר הכנסת רועי פולקמן עם שלייקס מתבקש, זאת אומרת אין מצב שיש מאגר באיזה שהוא מקום שהוא לא פועל באמות מידה וכללים, שיש לו תכלית ראויה, שהיא כתובה שאנחנו מנסחים את זה באופן של מהי התכלית ומה הם הכלים לשמירת הפרטיות, אין דבר כזה שיש מאגר, גם אם הוא יושב בבית ועוסק בזה לנתונים סטטיסטיים - - -
נכון, הוא צריך להיות על פי כל אמות המידה. כך אני רואה את הדברים ואז אנחנו יודעים לחבר את מה שרועי אמר יחד עם הדברים שאת, בעיקר, ודרור רוצים לתת את זה, שזה סגור ונעול לעניין הזה. עוד משהו? תודה. מאיר.
אני רוצה לחדד כאן משהו. חברת החשמל, כשנתנו לחברת החשמל מונופול על כל המונים במדינת ישראל לא קיימו שום דיון על מה היא עושה במאגר המידע הזה, איך זה משפיע על הפרטיות שלי, אם אני לדוגמה לא רוצה שחברת החשמל תדע כמה חשמל אני צורך, באיזה תנאים הם נותנים את זה לצד ג'.
לא, אבל אין בעיה, אבל כשרוטנברג הקים את תחנת הכוח הראשונה? נו באמת. בוא נלך לנהריים.
ברגע שדובר על להעביר את אותו המידע בדיוק שנאסף בחברת החשמל באותה הצורה בדיוק שהוא נאסף בחברת החשמל ובאותו רגע שהוא נאסף בחברת החשמל לשיקוף של אותו מאגר בדיוק במנהל המערכת, פתאום עלו נושאים של פרטיות. למה חשוב שיהיה עותק של המאגר? לא אומר להוציא את המידע מחברת החשמל, יש לה את המונים, היא תאסוף את כל המידע, למה קריטי שיהיה עותק של כל המידע במנהל המערכת? כי מנהל המערכת לא מתחרה במתחמי ההספקה והייצור.
תנו לי. אם כשתיפתח התחרות בהספקה, שעוד לא יודעים איך היא תיראה, יבוא מספק פרטי והוא יצטרך לבקש את המידע על המונים מחברת החשמל, חברת החשמל תדע איזה צרכן הצטרף לאיזה מספק פרטי, כמה הוא צריך, מי נכנס, מי יצא מכל מספק פרטי, אם המספקים הפרטיים מדברים רק עם מנהל המערכת ויש לו מאגר זהה לחלוטין לזה שבחברת החשמל הוא נותן להם את המידע באותם התנאים בדיוק.
העברת מידע תוך הגנה על הפרטיות בכל מקרה, גם במנהל המערכת, אבל מנהל המערכת יחזיק את המידע.
לצורך ביצוע פעילות בהתאם לתנאי רישיונו. זה לא סיסמה, תנאי הרישיון מפורטים בצורה מאוד מפורטת בהגדרת רישיון ניהול מערכת. מנהל המערכת, עם כל המידע של הצרכנים, הוא משתמש במידע הזה לא רק כדי להעביר למספקים, עם כל הכבוד, אלא ביום יום כדי לאזן את המערכת. אין דקה שבה הוא לא צריך את כל המידע ולראות את כל המערכת. הדבר הזה כבר קבוע באמות המידה של הרשות, זה לא חדש.
אין שום חידוש, רק אתם מעגנים את זה בחוק, וזה יופי, כי זה נותן לנו גם מקור סמכות נוסף, חזק יותר, לעשות את זה. זה יופי, אבל זה כבר קיים, הוא לא יכול לעבוד בלי זה.
תסלח לי, ברשותך, אפשרתי לך כל הזמן, עכשיו אתם תקשיבו לי. סליחה, חברים, אמיר, די, אני אעיף את כולכם החוצה, אתם אלה שמפריעים לי לקדם את החוק. מה עובר עליכם?
תקשיב טוב טוב. אנחנו פה בוויכוח ועדיין לא הצלחנו לסיים את זה כי אנחנו מחפשים את הדרך כדי שגם החברות הפרטיות תוכלנה לקבל את מלוא המידע לכשזה יתבקש. אנחנו החלטנו על הנוסח ואדוני, די.
אבל רק נקודה, משפט אחד, אדוני. השאלה הגדולה היא ממי אני מקבל את המידע, אם אני מקבל את המידע מהמתחרה שלי או שאני מקבל את המידע ממנהל המערכת. זו השאלה.
אני רוצה להזכיר לך עוד דבר, לגבי הסוג של התחרות, בסוף הרי, כמו שאמרנו, זה לא בדיוק תחרות אמיתית. אנחנו כל הזמן פה מרמים את עצמנו במכבסה הגדולה שאנחנו בונים, זה לא בדיוק שאני עכשיו צריך לקבל החלטה ביציאת ר' ירמיהו, רגל אחת שלי בבני ברק ורגל אחת בפתח תקווה ואני עכשיו צריך לקבל החלטה האם אני מקבל את השירות ממך כי אני גר פה או פה. בסוף, זה כל אחד מקבל אזור זיכיון - - -
ממש לא נכון. אדוני היושב ראש, זה לא נכון, ברמה העובדתית. זה לא רשת החלוקה של הגז, אדוני, ההספקה זה כמו טלפון נייד, זה בדיוק אותו דבר.
תסלח לי, גם אם אינני מדייק עכשיו, ברשותך, ומותר לי לא לדייק כי אתם עושים את זה כל הזמן, אני יכול לומר לכם שלפחות בנוסח כפי שאנחנו הבאנו אותו - - -
אני מנסה לראות אם אני קולעת, אנא הקשיבו, 'לצורך ביצוע פעילות בהתאם לתנאי רישיונו של מנהל המערכת יעביר אליו בעל הרישיון שאנחנו מדברים עליו כאן את כל המידע הנמצא בידיו שהתקבל ממונה שהתקין. מידע כאמור יועבר גם לבעל רישיון הספקה בהסכמת הצרכנים בהתאם לאמות מידה - - -
גברתי, אני רק הייתי מבקשת להכניס, כמו בהחלטת הממשלה, שייכנס קודם העברה לבעלי רישיונות הספקה, על פי כללים שתקבע הרשות ולאחר מכן את ההעברה לינ"מ לצורך ביצוע - - -
חברים, בעזרת ה' והלידה של הבחור שלנו פה תהיה קלה, בעזרת ה', אנחנו מחזיקים אצבעות לנציג של פורום ה-15, די, זו כבר לידה קיסרית. אני לא רוצה לידת עכוז. די, סיימתי. תודה רבה.
אני חושבת שתנאי הרישיון צריכים להיות מנוסחים ביחס למנהל המערכת, כלומר מנהל המערכת יעשה שימוש בהתאם לתנאי רישיונו. ההעברה היא לצורך שימוש של מנהל המערכת - - -
למה אתם, במקום לתת לי להתקדם - - - אתם מפריעים לי כל הזמן עם ההערות שלכם, מרוב הערות אתם כבר - - - עשר שנים היה לכם זמן לגמור את כל הדברים האלה. מאיר, תתאמן בחוץ מתח עם הידיים, פה אני לא אתן לך לדבר. די.
מי בעד ההצעה כפי שהיא הוקראה על ידי היועצת המשפטית? תודה רבה. הנושא אושר. ההצעה התקבלה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
תיקון נוסח בסעיף 5, פסקה (א1) – התקבל.
אני רק אומר, אתמול סעיף (ו) היה התייחסות לרישיון אגירה, אנחנו מציעים שזה יהיה עכשיו סעיף (ז) וסעיף (ו) יהיה 'בעל רישיון חלוקה לא יפעל בתחום בעל רישיון חלוקה אחר ולמעט פעילות חלוקה המבוצעת על ידי מי שפטור מרישיון חלוקה לא תבוצע פעילות חלוקה באזור שנקבע ברישיון שלא על ידי בעל הרישיון'.
אוקיי, תודה. דנו בזה אתמול, אני אישרתי גם ליועצת המשפטית לאפשר להעלות את זה. את רואה איזה לב רחב יש לי? תודה מי בעד? ירים את ידו. תודה, התוספת אושרה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
תוספת סעיף (ז) – אושרה.
אני רוצה להתייחס לנקודה שלא כתובה בחוק שלמעשה החוק מבחינתי שותק וזה בנוגע להפרדה שקורית פה בין האחריות לסמכות בהקשר לשרידות המערכת, שמבחינתי לפחות אני חושב שזה המקום להעלות את זה. המצב כיום הוא כזה שמנכ"ל חברת החשמל נושא באחריות לשרידות המערכת ויש לו גם את הסמכות ואת הכלים כדי לטפל במה שצריך לעשות כדי לתת מענה לאחריות שהוא נושא בה. מחר, אחרי הרפורמה, האחריות הזו עוברת למנכ"ל חברת ניהול המערכת והסמכות עוברת בפועל לרשות החשמל. פה מבחינתנו יש בעיה שאני בעצם לא רואה פה ביטוי בחוק שנותן מענה להיבט הזה ובהקשר הזה אני אתן דוגמה - - -
לא, רק תאמר לי, אני מנסה להבין, ברשותך, גיל, איפה מבחינתך יש את הלאקונה, מה הבעייתיות. אחוז אותה בקרניה, מה שנקרא.
אני אעשה את זה דרך דוגמה לצורך העניין, אני חושב שזו תהיה הדרך הנכונה לבוא ולהציג את הדברים. חברת החשמל היום בתחום הייצור, אין מה לעשות, מהווה את הגיבוי למשק החשמל. בהקשר הזה הגיבוי הוא כזה שמאפשר למנהל המערכת להפעיל יחידות כשהן נדרשות כאשר יש סיכון לשרידות המערכת. היום יש למנכ"ל חברת החשמל את התמריץ לדאוג לזה שמצב הגיבוי אצלו יהיה במצב הכי טוב שנדרש כדי לתת מענה לאחריות שנגזרת מעצם היותו אחראי על היבטי השרידות. מחר הקטע הזה נעלם ולמעשה הוא צריך לקבל תמריץ אחר שיבטיח שהאחריות שנמצאת אצל מנהל המערכת - - -
אני אסביר לך משהו, אתה נתת לי הרצאה כשלא באתי מוכן למבחן אז כתבתי מחברת, אני מבקש ממך לתת לי באבחה את הבעייתיות. אתה לא מצליח לתת לי באבחה.
בעיניי, כמובן בעיניי, יש פה בעייתיות בכל מה שנוגע לסמכות שניתנת למנכ"ל חברת ניהול המערכת לשלוט בכלים שעומדים בשבילו - - -
אני הבנתי. בינינו, הבנתי את זה בהתחלה, אבל איך אומרים? כדררת וכדררת וכדררת וכל העניין הוא, אתה בא ואומר 'אדוני, אני רוצה את הסמכויות אצלי, אל תבלבלו לי את המוח' - - -
שנייה, הבנתי, עזוב. מה אתה מערבב לי עכשיו רשות החשמל, זה, פה, 'יש חברה חדשה, אנחנו המנהלים אותה, אנחנו אחראים לה, אנחנו רוצים שכל הסמכויות תהיינה אצלנו'. זה הכול, בעברית, ראית איך עשיתי לך את זה בשלוש שורות? נשמה, פסח היה מגיע עד שהיית מסיים להסביר לנו. גיל, היית אומר לי הייתי עוזר לך מהתחלה.
אנחנו מבינים את החשש שיש כתוצאה מההפרדה, אבל אנחנו לא רואים בזה שום בעיה, אנחנו מחויבים לתת למנהל המערכת את כל הכלים בשביל להפעיל את כל היחידות, בין אם הן של חברת החשמל או של יצרנים אחרים ויש אמות מידה, זה לא שצריך איזה רצון טוב ואנחנו באמת מחויבים לתת לך את כל הכלים.
לא. אני רק מזכירה, זה נושא שעלה גם אתמול ועכשיו אנחנו עם נוסח להקראה מבחינת המועד שבו נותנים רישיון לבעל ניהול המערכת. אנחנו בנוסח החדש שהועבר לוועדה, יש את זה בפניכם. זה סעיף 19, הוספת סעיף 60א רבתי.
בסעיף (ב), פסקה (1) סעיף קטן (א), אני מקריאה 'המועד שבו ניתן רישיון לניהול המערכת לחברת ניהול המערכת בע"מ, שיהיה לא מאוחר מיום ה' בכסלו התש"פ (3 בדצמבר 2019), השרים בהתייעצות עם הרשות ועם רשות החברות הממשלתיות, כמשמעותה בחוק הרשויות הממשלתיות התשל"ה-1975, רשאים להאריך מועד זה בשתי תקופות שלא יעלו על חצי שנה כל אחת ובתקופות נוספות כאמור באישור ועדת הכלכלה'.
אני מזכירה, אנחנו מדברים פה על הרישיון האחוד של חברת החשמל, שאנחנו אומרים שהוא יישאר בתוקף עד לאחד מהמועדים לפי המאוחר מביניהם. המועדים האלה יכולים להיות או המועד שבו ניתנו רישיונות חדשים לחברת החשמל, להולכה, חלוקה והספקה, גם לפי המאוחר מביניהם, או המועד שבו ניתן רישיון לבעל ניהול מערכת שלבקשת הוועדה הוספנו את התאריך האחרון למתן הרישיון לניהול המערכת. כמו שיש אפשרות להארכות לגבי המועדים האחרים, לא כל כך צריך לדאוג, כי זו הארכה לצורך רשות רגולטורית, זה לא לצורך חברת החשמל עצמה, אז אנחנו מבקשים שתהיה אפשרות להאריך את המועד הזה. יש כל מיני דברים שמנהל המערכת צריך להיערך אליהם, אז זו הבקשה שלנו.
אני רק רוצה להפנות בכל זאת את תשומת הלב שהוועדה התעקשה לקבל מועד שעד אליו יינתן רישיון לניהול המערכת. מה שמוצע כאן זה אכן תאריך שזה 3 בדצמבר 2019 עם אפשרות הארכה, רק שאפשרות ההארכה היא ללא הגבלת זמן.
את צודקת, טוב מאוד שאת מפנה, אני רק אומר, עברנו את המצב שאין את זה שלוש פעמים בפתיחת החוק של רשות השידור, עם פתיחת התאגיד. אני אומר שזה אותו מנגנון, במקום ששלוש פעמים, בלגן ופתיחת חוקים וכל הטררם סביב זה, אז אתה אומר בסוף יש כאן הליך פרלמנטרי, זו חברה מורכבת, צריך להקים אותה ויצטרכו עוד חצי שנה, פחות חצי שנה, על כל חצי שנה כזאת התכנסנו פה שלוש פעמים, שלוש קריאות, ועדות מיוחדות, פוליטיקה, עניינים. לא צריך את זה.
כן, צריך להצביע בעצם על סעיף קטן (ב) ברישא ופסקה (1) כולה, כי מפסקה (2) ואילך הוצבע, נכון, נעמה?
(7) זה רישיונות הייצור באתרים שנשארים בידי חברת החשמל שלא אמורים להימכר במסגרת הרפורמה הזאת.
(7) רישיון לגבי יחידת ייצור שאינו מנוי בפסקאות (2) עד (6) – עד תום משך החיים ההנדסי של יחידת הייצור שלגביה ניתן; הרשות תקבע את משך החיים ההנדסי של יחידת ייצור כאמור.
לגבי פסקה (7), בעצם זה מדבר על התחנות שנשארות בחברת החשמל. יש לנו פה שתי הערות. ההערה הראשונה זה שכתוב שהרשות תקבע את משך החיים ההנדסי של יחידת הייצור כאמור, אנחנו רוצים שיתבסס על בסיס שיקומים הנדסיים כלכליים וסביבתיים. ההערה השנייה נובעת מהעובדה שיחידות הייצור, מתי שהוא הרשות תקבע שנגמרו החיים שלהן, באותו מועד חברת החשמל לא יכולה להקים תחנות חדשות בגלל החוק ולכן אנחנו רוצים שיתווסף שבמועד הזה חברת החשמל תמכור את האתרים האלה.
מבחינת אורך החיים ההנדסי, המושג אורך חיים הנדסי הוא מושג שהולך לעולם הטכני והרשות היא זו שמוסמכת לקבוע אותו ולא, למשל, חברת החשמל. זה המטרה שכתובה כאן קביעת הרשות. להכניס כל מיני פרמטרים, למשל להכניס פרמטר כלכלי לאורך חיים הנדסי, אני חושב שזו כמעט סתירה ולכן צריך להשאיר את זה לשיקול הרשות.
לגבי מכירת האתרים, מאוד ברור מה הרפורמה כוללת ומה היא לא כוללת, היא לא כוללת מחויבות של החברה למכור את כל האתרים - - -
נכון, בוא לא נפתח, אנחנו דנו בזה ארוכות, אני רוצה להזכיר לאדוני, והיה ויכוח לא קטן בעניין הזה.
נכון, אנחנו הצגנו את הבקשות של הממשלה לגבי הסעיפים הקטנים ונכון, יש פה בשתי ההארכות, השלישית באישור ועדה והרביעית - - -
רק למען הסדר הטוב, אני רוצה להדגיש שיש יחידות שאורך החיים שלהם מבחינת פליטות מזהמים לאוויר מוגבלות. מדובר ביחידות קיטוריות בשני אתרים, אלה דברים שרשות החשמל מודעת להם, אבל כשהם יימכרו, גם אם אורך החיים ההנדסי שלהן עוד מאפשר המשך חיים יש מגבלות של אי המשך מטעמים של זיהום אוויר.
מי בעד? תודה רבה, אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 19 להצעת החוק (ב) הרישא, פסקה (1) ו-(7) – אושרו.
"חברת ניהול המערכות בע"מ" – החברה הממשלתית שהוקמה מכוח החלטת הממשלה מס' 3704 מיום כ"ז בסיוון התשס"ח (30 ביוני 2008); "יחידת ייצור" – כהגדרתה בסעיף 6א(ב); "רישיונות" – כל אלה, ובלבד שהיו בתוקף ביום פרסומו של תיקון מס' 16: (1) "הרישיונות" כהגדרתם בסעיף 60(ד4)(1); (2) הרישיונות שניתנו לחברת החשמל לפי הוראות סעיף 60(ד5).
מי בעד? ירים את ידו. תודה, הסעיף אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 19 להצעת החוק (א) – אושר.
(4) נמסרה חזקה ביחידות הייצור המנויות בסעיף קטן (ב)(2) עד (6) לפני מועד תום תוקף הרישיון החל לגביהן כאמור באותו סעיף קטן, לרבות תקופות ההארכה, יפקע תוקף - - -
אין פה שום שינוי ממה שהיה.
(4) נמסרה חזקה ביחידות הייצור המנויות בסעיף קטן (ב)(2) עד (6) לפני מועד תום תוקף הרישיון החל לגביהן כאמור באותו סעיף קטן, לרבות תקופות ההארכה, יפקע תוקף הרישיון לגבי אותן יחידות.
(5) ההוראות לפי חוק זה יחולו לגבי הרישיונות בתקופת הארכת תוקף הרישיונות לפי סעיפים קטנים (ב) עד (ד).
1. על אף הוראות סעיף 6א –
1. רשאית חברת החשמל לעסוק באלה:
1. תפעול ותחזוקה של יחידות הייצור המנויות בסעיף קטן (ב)(2) עד (6), עד תום תקופת תוקף הרישיון החלה לגביהן לפי אותו סעיף קטן וסעיפים קטנים (ג) ו-(ד), וכן השאלת עובדים לבעל רישיון ייצור שרכש מחברת החשמל יחידות ייצור כאמור, למשך חמש שנים ממועד מסירת ההחזקה ביחידות הייצור לבעל הרישיון;
1. תפעול ותחזוקה של יחידות הייצור המנויות בסעיף קטן (ב)(7) וכן, באישור הרשות ובהתאם להנחיות המשרד, פעולות תכנון לפי חוק התכנון ותכנון הנדסי הדרוש לצורך כך, לגבי יחידות אלה, למעט פעולות תכנון ותכנון הנדסי כאמור שמטרתן הקמה או שחלוף וכן הקמת סולקנים ביחידות ייצור המופעלות בפחם באתר רוטנברג ופעולות תכנון לפי חוק התכנון ותכנון הנדסי הדרושים לכך, והכול עד למועד הנקוב באותו סעיף קטן;
אוקיי, בסדר.
1. ביצוע פעולות המנויות בפסקה (2) בדרך של הענקת שירותים לחברת בת כאמור באותה פסקה, ולפני הקמתה של חברה בת כאמור – ביצוע תכנון הנדסי ופעולות תכנון לפי חוק התכנון לגבי שתי יחידות הייצור האמורות באותה פסקה, אף שלא בדרך של הענקת שירותים;
1. פעולות תכנון לפי חוק התכנון ותכנון הנדסי הדרוש לצורך כך לגבי האתרים המנויים בסעיף קטן (ב)(2) עד (6), והכול בכפוף לתכנית פיתוח לייצור והשנאה שאושרה לפי סעיף 19 או תכנית פיתוח למערכת ההולכה וההשנאה שאושרה לפי סעיף 20 לתיקון מס' 16, ולהנחיות המשרד;
אם ככה, אני אמשיך.
1. רשאית חברה בת של חברת החשמל שהוקמה לצורך תכנון הנדסי וביצוע פעולות תכנון לפי חוק התכנון לגבי שתי יחידות ייצור באתר אורות רבין וכן לצורך הקמה, תפעול ותחזוקה של יחידות הייצור האמורות, לעסוק בפעולות שלשמן הוקמה.
(7) על אף האמור בסעיפים 6(ז)(3) ו-13(א), רשאית הרשות, באישור השר, לתת רישיונות ייצור לחברה בת כאמור בסעיף קטן (ו)(2) לגבי שתי יחידות הייצור האמורות באותו סעיף קטן."
כן, אני רציתי להתייחס לסעיף קטן (ו)(1)(ב), הסעיף שמתחיל במילים 'תפעול ותחזוקה של יחידות הייצור המנויות בסעיף קטן (ב)(7)'.
כן, בסעיף הזה. אז ראשית בשורה הרביעית, אחרי המילים 'פעולות תכנון', אני רוצה להוסיף 'פעולות תכנון וביצוען', מפני שאנחנו רשאים לעסוק לא רק בתכנון של אותם דברים אלא גם לבצע את מה שתכננו ואושר לנו לפי חוק התכנון ההנדסי.
לאחר מכן, בהמשך, אחרי ההחרגה של פעולות תכנון ותכנון הנדסי שמטרתן הקמה או שחלוף, להבהיר שמדובר בהקמה או שחלוף של יחידות ייצור. לאחר מכן, בתוספת, לכתוב 'וכן תותר הקמת סולקנים', שזה גם מה שגברתי העירה, הוא בא אחרי ההחרגה אז עשוי להשתמע מזה שזה אסור לנו, צריך להבהיר שהתוספת הזו היא מה שמותר לנו.
וגם בתוספת מדובר על פעולות תכנון לפי חוק התכנון. זה צריך להיות פעולות תכנון וביצוען לפי חוק התכנון.
אני רק מציעה, אתי, 'וכן היא רשאית לבצע הקמת סולקנים', כי 'תותר' זה נשמע שצריך לעשות עוד התרה של מישהו.
רק להסביר את התיקון שהכנסנו כאן, הסולקנים זה בעצם פרויקטים שהוחלט עליהם לפני מספר שנים, הם נמצאים בביצוע מתקדם ומטרתם הפחתת הפליטות המזהמות של התחנות הפחמיות.
אנחנו מבקשים להוסיף במשפט האחרון ואחרי המילה 'והכול', אז שיהיה כתוב 'והכול מבלי שיהיה בכך כדי לשנות את הספק התחנות, נצילותן או אורך החיים ההנדסי שלהן' ומתחבר להמשך. הכוונה פה להבהיר ששומרים על הקיים, לא עכשיו מבצעים איזה שהיא פעולה שתוגדר כפעולת תכנון ותחזוקה ופתאום תהפוך את היחידה מיחידה של 200 מגוואט ליחידה של 400 או מנצילות של 20% לנצילות של 80%.
אחרי המילה 'והכול' יהיה 'מבלי שיהיה בכך כדי לשנות את הספק התחנות, נצילותן או אורך החיים ההנדסי שלהן'.
כבר אדוני, בעיקר כשהוא יושב על יד הפוּּשר. ברשותכם, אנחנו לא נפתח, איך אומרים? בדרך אחרת את העניין. ברשותכם. אני יכול להצביע עם התיקונים, חברותיי וחבריי?
יש כאן איזה שהיא פרצה שאם באמת לפעמים צריך לעשות פעולות תחזוקה, היה משל יווני עתיק על ספינה שקיבלה פטור ממסים ואז מישהו החליף בה חלק, כל פעם חלק אחד, ואחר כך התברר שכל פעם שהחליפו חלק בנו - - -
מאיר, יקירי, תגיד לי, מה, אנחנו עכשיו בתכנית בערוץ ההיסטוריה? אלה שמתקנים את המכוניות?
בחיאת דינאק. תסלח לי, תרשה לי, באמת, יש כאן נקודה מרכזית שהיא מכירת חמש היחידות, ממה נפשך? אם אדוני צודק אז כולנו חבורה של אנשים שלא הבנו כלום והכול פה מעשה רמייה. דהיינו נקודת הבסיס שיש לנו כאן צורך והמרכיב המרכזי של כל הרפורמה, מבחינת מערכת היחסים המתקיימת בין העובדים לבין הרפורמה, זו מכירתן. אם הם מייצרים מצג שווא, על ידי החלפת ברגים, יהיה עכשיו תפקיד חדש, תוסיפו את זה, מהמפוטרים תחזירו מישהו, שהוא יהיה אחראי כל הזמן על החלפת ברגים כדי להאריך את החיים. וזה לא, כי הם גם מבינים את זה, גם הוועד, גם יושב ראש הוועד, גם ההנהלה, גם המדינה, שיש איזה שהוא שלב שאם זה לא עומד בתנאים האלה העסק מת, הוא לא יתקדם.
מאיר, עשה לי טובה. אני מזכיר לך את מה שכבר אמרתי בפעם הקודמת, אתה חונן לאדם דעת ומלמד לאנוש בינה. הרי ברור לך, אני גם לא אגזול את מטה לחמך או את מי שיבוא בעקבותיך, בטח עד אז כבר תהיה בכנסת, בינתיים אתה פה מתאמן, רץ על הקווים בדיונים פה, ואתה ראוי, דרך אגב, באמת - - -
(ו)(2) מדבר על שתי התחנות החדשות שחברת החשמל הולכת להקים. לפי החלטת הממשלה שתי התחנות האלה צריכות להיות מוגבלות בהספק של 1,200 מגוואט והן צריכות להיות גם בסדר, שהראשונה מוקמת מיידית והשנייה רק אחרי שמכרו אתר אחד. אנחנו רוצים את ההגבלה הזאת של ה-1,200 מגוואט, שתהיה ברורה, שלא יהיה מצב שה-1,200 יהיו פתאום 1,500.
דבר שני, אנחנו לא חושבים שצריך לעגן את זה בחוק, יש את החלטת הממשלה, הירידה לרמה של מגוואטים - - -
אני רוצה להזכיר לך שהיו פה עוד כמה דברים שרצו חברת החשמל להכניס לחוק ואני לא הסכמתי. אוקיי? אז תודה, זה נשאר כמו שזה. ניסיון לא כל כך, ניסיון יפה.
עם התיקונים בוודאי. אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 19 להצעת החוק (ד) עד (ז), בכפוף לתיקונים בדיון – אושר.
יש את סעיף קטן (ח) וסעיף קטן (ט). סעיף קטן (ח) הוצבע, נדמה לי שהוא הוצבע כבר אתמול, על דיווחי השר.
לא היו הערות. זה דבר אחד. ודבר שני, בסעיף קטן (ט) המוצע, מוצע כאן שבמסגרת הדיווח לפי פסקה (ח) שהיא אחת לשנה כאמור, ידווח השר או מנכ"ל המשרד אודות פרסום הסדרות הרשות הנוגעות לסעיף 60א. זו הייתה בקשה של אחד מחברי הכנסת, סליחה שאני לא זוכרת של מי.
לפי סעיף 60א. אלא שמה שמוצע כאן על ידי הממשלה זה שהדיווחים יימסרו במסגרת הדיווחים של השר או של המנכ"ל. אגב זה דיווחי שר, אמרנו, לא דיווחי מנכ"ל. אני שאלתי, כתבתי כדי לשאול ואז נדמה לי שהונחיתי שזה יהיה השר. לי אין בעיה, מה שאת רוצה.
אז השר ידווח. הדיווחים האלה הם, כאמור, אחת לשנה. אתה ביקשת דיווחים על ההסדרה, אם איני זוכרת - - -
אבל אז, בהתאם לנוסח המוצע לגבי דיווחים לוועדת הכלכלה, הדיווח הבא יהיה רק ב-31 בינואר 2020. אני מפנה את תשומת הלב. חבר הכנסת פולקמן ביקש מדי שישה חודשים.
כן. הבקשה שלי הייתה שעד שהמכירה תושלם, לפחות לעניין הרגולציה של רשות החשמל, עוד פעם, אנחנו לא עושים פיקוח פרלמנטרי, אנחנו רוצים שקיפות, כי זה הליך מרכזי.
במסגרת הדיווחים השנתיים האלה יהיה לך דיווח אחד בינואר 19', המכירה של התחנה הראשונה זה בדצמבר 19', אז יש לך דיווח לפני ולפני התחנה השנייה יהיה לך כבר עוד דיווח, זה של ינואר 20'.
אדוני, רק למען הבהירות, סליחה שאני חוזרת אחורה, אמרתם סעיף (ב) עם התיקונים, רק שיהיה ברור איזה תיקונים, זה המילה 'ביצוען' בשני מקומות, ההוספה של - - -
ברור שלא. ואני רוצה שוב להבהיר, הנוסח הסופי אף פעם לא תואם את הנוסח שאושר בוועדה כי הוא עובר עוד תהליכים, תהליכי בישול, ולכן אני לא מבטיחה שזה יופיע בדיוק כמו שאת ביקשת.
אז דיווחי השר לוועדת הכלכלה יהיו בהתאם למה שהוצע אתמול ולהוסיף לכך שבמסגרת הדיווחים האלה השר ידווח גם אודות פרסום הסדרות הרשות הנוגעות לסעיף 60. הוראה נוספת, שדיווח ראשון יימסר עד ה-31 בינואר 2019.
אוקיי, אני מעלה להצבעה. אנחנו דנו בזה אתמול בהרחבה, הקראנו ועכשיו רק ביקשנו שהם יאשרו את הניסוח. מי בעד? ירים את ידו. תודה, אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 19 להצעת החוק (ח) ו-(ט) בכפוף לתיקונים בדיון – אושר.
סעיף 24. אנחנו מבקשים להוסיף תיקון עקיף לחוק משק הגז הטבעי. דיברנו על זה אתמול, עכשיו יש בפניכם נוסח. אנחנו נקריא אותו עם טוויסט קטן.
אני רק, דרך אגב, רוצה להגיד את זה, אל"ף, דווח לאחר, זו נקודה אחת. נקודה שנייה, אני רק רוצה שתדע, עכשיו ברצינות, אני אגיד לך למה אני כעסתי. אתה יכול להגיד מה שאתה רוצה, אני אפילו לא ידעתי שבכלל עניין כזה מונח לפתחי.
מאיר, תסלח לי, אני קובע פה. אני לא יכול לקרוא משהו עליי שאני אפילו לא יודע שהוא קיים. זה הדבר.
אודי, תן לי להגיד מילה, ברשותך. אדוני רוצה להחליף אותי? רוצה לעבור פריימריז עכשיו? נעשה פריימריז מהיר. אוקיי, אז שנייה.
מה שאני מנסה להגיד, עכשיו ברצינות, בכללי המשחק שאנחנו פועלים בתוכם, דרך אגב, אין סרט שהייתי מסכים לקבל את ההצעה כפי ש - - -
אני רוצה להגיד בכל זאת. בגלל שהיו לי גם שיחות עם הצרכנים הפרטיים פה בחוץ. ההצעה הזאת, ויעידו על זה פה גם היצרנים הפרטיים, היא לא הצעה שהייתה מגדילה בשום דבר את יכולת הייצור של חברת החשמל. היא הצעה מבהירה שאנחנו חשבנו שיש בה כדי לצייר את הקווים באופן ברור. מכיוון שעלו פה טענות שזה יותר מדי להביא ביום האחרון וצריך לשקול את זה, להערכתנו היא לא נחוצה ולא נדרשת לצורך הסבת התחנות ואני חושב שלאחר שקראו אותה לעומק כולם הבינו שלא היה בה שום כדי להגדיל את היכולת של חברת החשמל - - -
חברות וחברים, אודי, כל העניין הוא שאם ייווצר מצב שבו אנחנו רוצים תוך כדי תנועה כן לעבור לאנרגיה יותר נקייה זה יתאפשר מבלי שזה פוגע ביעדים שהצבנו לעצמנו.
אני אקריא את סעיף 24.
24. תיקון חוק משק הגז הטבעי. בחוק משק הגז הטבעי, התשס"ב-2002, בסעיף 4(ד), בסופו יבוא:
"7. מבעל רישיון לניהול המערכת לפי חוק משק החשמל לשווק גז טבעי לצורך מילוי תנאי רישיונו."
פה אנחנו מבקשים להוסיף על הנוסח ששלחנו לוועדה, 'בהתאם לכללים שתקבע הרשות'. הרשות פה, הכוונה לרשות הגז הטבעי, בתיקון עקיף לחוק משק הגז הטבעי. שוב אני מזכירה, בעיקרון לפי סעיף 4 לחוק משק הגז הטבעי, ספק חשמל, שזה בעל רישיון ספק שירות חיוני, לא יכול לשווק גז. כדי שבעל רישיון לניהול המערכת יוכל למלא את התפקיד שלו שמתייחס לדלקים המשקיים, אנחנו רוצים לאפשר לו את זה, אנחנו רק מחדדים שזה יהיה בהתאם לכללים שתקבע רשות הגז הטבעי.
זה התפקיד של מנהל המערכת להקצות ולמכור לבעלי רישיונות ייצור ולמי שעוסק בייצור, אבל פטור מרישיון, גז טבעי שהוא צריך.
זה תפקיד שדיברנו עליו. חברים, הוא רק רצה להבין, שחר רצה להבין, זה הכול. אני מעלה להצבעה את התוספת הזו. מי בעד? ירים את ידו. תודה אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 24 להצעת החוק – אושר.
שני דברים, אדוני, אם אינני טועה שאינם קשורים כרגע לאישור החוק. אחת, אתה ביקשת אתמול מאודי אדירי לתת הסברים על נושא העלויות, השפעתם על התעריפים, מדוע בחרו להטמיע את העלויות בתעריפים. ודבר שני, בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לכנסת והנחיות היועץ המשפטי לממשלה, כפי שהועברו לכל הוועדות, אני מבקשת את התייחסות הממשלה לנושא של החלת החוק ביהודה ושומרון.
רק שאלה קטנה לגבי החוק עצמו, אדוני היושב ראש, להוסיף עוד שתי הארכות אפשריות לתחנות בבאלק כללי, אתה רואה עם זה בעיה?
אני עוצר את זה לרגע, אודי, כי תבין, זה עוד חצי שעה וזה עוד זה, אני לא רוצה להתעסק עם זה.
ברשותכם, אני רק רוצה למסור הודעה. אני רוצה להגיד את זה ככה, מרכז השלטון המקומי, פורום ה-15, מודיע לי בהתרגשות שהוא יורד מבקשתו לתקן את הצעת החוק, אז באמת תמסור לאיתן ולכל העוסקים במלאכה שאנחנו מודים להם.
הוא ביקש שוועדת הכלכלה תדון בנפרד במושב הבא של הכנסת על קידום פיילוט להקמת מיקרו גריד שכונתי במספר ערים בישראל במטרה לבחון את ההיתכנות של הרעיון החדשני הזה ואני נענה לבקשה בשים לוח הזמנים והעבודות שמונחות לפנינו וכך הבאנו את כולם בשלום אל חוף מבטחים. חשוב שהדברים האלה ייאמרו לפרוטוקול. בכל מקרה אני רוצה שנבין, אני לא באתי לקבוע עמדה בשאלה הזאת, זאת שאלה גדולה מדי, משמעותית מדי, מכדי שהיא תובא ככה בדקה ה-90. גם אם דנתם בה 20 שנה קודם, התזמון שלה והדיון שלה לא מאפשר את זה.
ברור כשמש לאור הירח. אדוני יושב ראש ועד חברת החשמל, שלא תהיה לך טעות, תודה. אתם תוזמנו לכל הדיונים, בעזרת ה', זה עוד לא בלו"ז. רק הודעתי שאני אשקול ברצינות. אנחנו נעשה דיון, אל תהיה בלחץ, אחי, לא יפטרו אותך, אתה תידרש עוד כיועץ.
בבקשה, אודי. סליחה, הדברים שנאמרים כאן הם בעלי משמעות מאוד גדולה, חשוב שהם יהיו חלק בלתי נפרד מתוך הקונטקסט הכללי, אז, בבקשה, אודי.
אני אתייחס ולאחר מכן ראש רשות החשמל יוכל להתייחס גם להיבטים התעריפיים. נתחיל ונאמר שהרפורמה במשק החשמל היא רפורמה שהיא מקשה אחת ובתוך המקשה האחת הזאת שהובאה כאן והובאה בתהליכי האישור השונים יש כמובן שינוי מבני נרחב במשק עם הרבה מאוד תועלות כלכליות, גם לחברה, גם למדינה וכמובן למשק החשמל ויש בצדה גם עלויות. עיקר העלויות שנגרמות או שמחוללות בשל הרפורמה הן עלויות בעולם השכר ואני אציין את העלויות המרכזיות שיש כאן בתוך הרפורמה הזו.
העלות הראשונה היא עלויות פרישת העובדים. במסגרת הרפורמה הזאת עומדים לעזוב את חברת החשמל בשנים הקרובות, במהלך שנות הרפורמה, כ-2,800 עובדים. עלות הפרישה של העובדים מתייחסת לשני רכיבים עיקריים. האחד זה פיצויים, העובדים שיעזבו את החברה יקבלו פיצויים של כ-120% ופנסיית גישור עד הגעתם לגיל פרישה, כאמור בחוק, גיל 67. העלות הזאת, בגין כל העובדים הפורשים במסגרת הרפורמה, היא עלות של כ-2.7 מיליארד שקלים, עלות מהוונת להיום, של כ-2.7 מיליארד שקלים. זו עלות הפרישה המוקדמת, זה הרכיב הראשון המשמעותי בעלויות. הרכיב השני הוא אותן תוספות או אותן עלויות שכר בגין מה שניתן לעובדים הנותרים בחברה. כפי שהצגנו כאן הרפורמה כוללת גם שינוי מבני נרחב בחברה, העובדה שבגין הרפורמה פורשים מהחברה כמות כל כך גדולה של עובדים היא כמובן משנה את אופי הפעילות והעבודה בחברה, את המעמסה על העובדים, ייסגרו כאן יחידות בחברה, מחוזות, יחידות תפעול, יש כאן שינוי מאוד משמעותי וכמובן, כפי שצוין, יש כאן גם שינויים בתרבות הארגונית של החברה, מה שנקרא גמישות ניהולית, חוזים אישיים, אופן בחירת עובדים חדשים וכיוצא באלה. בגין כל הדברים האלה העובדים בחברה מקבלים תוספת, לא תוספת לשכר, אלא תוספת לפנסיה בהגיעם לגיל גמלאות. התוספת הזאת היא תוספת של 1,250 לאלה שפורשים בשנות הרפורמה, ו-1,700 לאלה שנשארים. כמובן תוספת ברוטו לפנסיה ביום הפרישה. התוספת הזאת, כמובן שרובה לא משולמת לעובדים היום בכלל, אבל העלות המהוונת של הדבר הזה היא עלות של כ-2.8 מיליארד שקלים.
מעבר לזה יינתן לעובדי החברה גם מענק חד פעמי, מענק של 30,000 שקלים לעובדים הקבועים, 10,000 שקלים לעובדים הארעיים וזו עלות של כעוד כ-300 מיליון שקלים. יש כאן עוד איזה שהיא תוספת קטנה לעובדים בדירוג מנהלי, תוספת יותר טכנית, אבל גם היא כ-300 מיליון שקלים. עלות נוספת היא עלות פרישה לעובדי החברה שיועברו לאתרים שיימכרו, זה די דומה לתוספת שציינו קודם, אבל זה לאותם 200 עובדים שעוברים לתחנות שנמכרות.
סך הכול אנחנו מדברים על סך עלויות השכר שהרפורמה הזאת מחוללת הם כ-6.4 מיליארד שקלים מהוונים. מעבר לזה יש בגין הרפורמה עוד עלות שאנחנו אומדים אותה בכ-700 מיליון שקלים, שהיא בעצם עלות השינוי שהחברה צריכה לעבור, זה עלויות מחשוב, עלויות הקמת יחידת פיקוח על ההולכה, עלויות מהסוג הזה, החברה אומדת אותם היום בכ-700 מיליון שקלים ולכן אפשר לומר שהעלויות הכוללות של הרפורמה הן כשבעה מיליארד שקלים, או 7.1 מיליארד שקלים. אז אלה העלויות.
השאלה שהיושב ראש שאל היא מדוע העלויות האלה מוטלות על תעריף החשמל. צריך להבין שכל העלויות הללו כולן הן עלויות שתכליתן קידום הרפורמה במשק החשמל שתכליתה הבלעדית היא קיום ושיפור מטרות בחוק משק החשמל, מטרות של הגברת התחרות, הגברת היעילות, וכולן בסופו של דבר הן גם לרווחת הצרכן ולכן מבחינה משפטית וגם מבחינה מהותית המקור לממן את העלויות האלה הן חוק משק החשמל, שכן הרפורמה משרתת ותכליתה היא לשרת את מטרות החוק. זו רוח החוק, ככה אנחנו מבינים אותו ולכן הן בתוך התעריף.
לגבי השאלה כיצד זה ישפיע על התעריף, נגיד כאן אמירה כללית, אבל אני חושב שאולי ראש רשות החשמל, נכון יותר שהוא יתייחס. תרצו אחרי זה השלמות, אני אשלים מה שתרצו.
אז אני אתייחס לגבי התעריף. קודם כל אני אגיד כבר בהתחלה, אנחנו חושבים שצרכן החשמל ייצא מאוד נשכר מהרפורמה הזו, יש לזה בעצם שלושה חלקים. חלק אחד זה כל מה שלא קשור לרפורמה, כמו לדוגמה הורדה של המחיר של חוזה הגז או כל תועלת אחרת. חשוב להגיד באופן ברור, זה לא חלק מהרפורמה, זה הכול חוזר לציבור במלואו, אין שום מימון של הרפורמה על ידי כל מיני התייעלויות שלא קשורות לרפורמה. אז כשחוזה הגז יירד כל הכסף יעבור לציבור וכך בכל ממד אחר.
הדבר השני זה התעריף של חברת החשמל. אז התעריף של חברת החשמל זה עובד ככה שחברת החשמל היא זו שנושאת בכל העלויות של הפיצוי לעובדים וכל העלויות האחרות שאודי דיבר עליהן, כמו הקמה של מרכז פיקוח נפרד והעברה של בניינים והיא מחזירה לעצמה את העלויות האלה דרך החיסכון שהיא צוברת כתוצאה מהרפורמה. אז היא היום משלמת ואת כל החיסכון היא מקבלת עד שהיא מחזירה לעצמה את העלות ואז כל החיסכון עובר לצרכן.
המנגנון הזה בעצם אומר שני דברים, האחד זה שהחברה לא אמורה להרוויח שום דבר כספית באופן ישיר מהצרכנים בהיבט הזה, כי בעצם הצרכנים רק מאפשרים לה לכסות את מה שהיא שילמה ומאותו רגע הכול חוזר לצרכן. והדבר השני זה שכל המימון והסיכון הוא על החברה, כי היא זו שמשלמת היום ואם בסוף לא תהיה התייעלות או חיסכון הצרכן לא נותן לה היום כלום, היא זו שאחראית לקבל את הכסף בחזרה. אז זה בממד של מה שקשור באופן ספציפי לפיקוח על החברה.
הממד השלישי זה הממד של השכלול במשק החשמל, זה שאנחנו יודעים להקים תחנות בצורה יותר יעילה, זה שמנהל המערכת העצמאית מתפעל את המשק בצורה יותר יעילה. כל הדברים האלה הם דברים שעוברים לצרכן כבר בתקופה הקרובה, אנחנו חושבים שהרפורמה הזאת תייעל את המשק ולכן תוריד עלויות.
חשוב מאוד לציין, כי כל פעם זה עלה בשיח, שהטענה אומרת שהעלויות של הרפורמה, כשבעה מיליארד ₪, ממומנים על ידי הציבור ברגע שזה בתעריף החשמל ואני אסביר למה הטענה הזאת היא פשוט לא נכונה ומטעה. אם לא עושים רפורמה ואין רפורמה, מה שקרה ב-30 השנה האחרונות, המצב נשאר כמו שהוא היום ותעריף החשמל לא משתנה והוא לא משתנה, לא עוד שבע שנים, הוא גם לא ישתנה עוד 20 ו-30 שנה כתוצאה מדברים שקשורים לרפורמה, כי אמר אסף ואמר נכון, כל הנושאים האחרים שלא קשורים, כמו מחירי גז ודברים אחרים, בכל מקרה קורים, זה לא קשור לרפורמה וזה יקרה גם אם עושים רפורמה וגם אם לא. אבל אם מקפיאים מצב ולא מבצעים את הרפורמה, כמו שלא ביצעו רפורמה ב-22 השנים האחרונות שהיה את חוק משק החשמל, המשמעות היא שתעריף החשמל יישאר ככה גם עוד 30-20 שנה. כשעושים את הרפורמה תעריף החשמל נשאר ככה לשמונה השנים הקרובות ואחרי שמונה שנים הוא מתחיל לרדת. המשמעות היא שהציבור לא מממן כלום, הציבור בעצם מרוויח אחרי שמונה שנים שתעריף החשמל יורד. זו המשמעות.
ככה שהשבעה מיליארד, שהם כאילו נמצאים בעלויות הרפורמה, הם מגולמים מזה שיש רפורמה ויש חיסכון לציבור. אז הציבור לא נהנה מהיום הראשון מהחיסכון, אלא הוא ייהנה שמונה שנים, התעריף לא יזוז, והיה נשאר כאילו לא הייתה רפורמה ואחרי שמונה שנים התעריף מתחיל לרדת בצורה משמעותית. לכן איך שצריך להציג את הדברים, כי ההשוואה היא לא השוואה לאיזה עולם אוטופי אחר, ההשוואה היא לעשות או לא לעשות. זה מה שעומד פה על שולחנה של הכנסת, האם עושים רפורמה או לא עושים רפורמה, אם לא עושים רפורמה, אני אומר פה בצורה חד משמעית, ויצדיקו את זה גם השר וגם אודי או כל גורמי המקצוע האחרים, תעריף החשמל לא יורד, כתוצאה מהנושאים שנמצאים על הרפורמה, גם לא עוד שמונה שנה, גם לא עוד עשר, גם לא עוד 20 וגם לא עוד 30. אם עושים רפורמה, אז תעריף החשמל בהגדרה יורד כתוצאה מהנושאים של הרפורמה תוך שמונה שנים.
אני רוצה לתת רק אינדיקציה אחת מספרית כדי שתבינו. ההתייעלות הזאת בחברת החשמל, ההתייעלות הישירה, העובדה שהחברה תתפקד ותיתן את השירות עם פחות עובדים, כשהיא תושלם, העובדים שאמורים לפרוש יפרשו, תחסוך בשנה לחברת החשמל סכום של קרוב למיליארד שקלים. לכן בוודאי שהציבור ייהנה וכפי שאמר יושב ראש הרשות, בחלק מההיבטים כבר היום, מההיבטים שקשורים בהתייעלות בשכר לאחר שהעלויות ישולמו.
עוד דבר שחשוב להדגיש בהקשר הזה, צריך להבין שחברת חשמל עוברת גם מטמורפוזה בצורה משמעותית מבחינת ההתייעלות שלה. 25% או 22% מכוח האדם שלה והתקינה שלה יורד, אנחנו יורדים לתקינה של 6,400 איש, זה לא היה המצב וזה לא היה קורה ללא הרפורמה. פעם שנייה, נוצרו 150 חוזים אישיים בדרג הנהלה, ממנהל אגף לסגן מנהל אגף לסמנכ"לים. היום יש כמה, חמישה חוזים אישיים?
שמונה, המצב משתנה לחלוטין. בנוסף יוגדר הסכם שכר חדש בתוך חברת חשמל, כך שהדבר הזה משנה לגמרי את צורת ההתנהלות של חברת החשמל.
נקודה נוספת שלא עלתה פה, שהציבור ייהנה ממנה, זה השקעה ברשת ההולכה. רשת ההולכה ורשת החלוקה לא עברו השקעות בשנים האחרונות, בתוך התכנית עצמה יש גילום של שלושה מיליארד שקלים בשנה להשקעות ברשת ההולכה והחלוקה, זה כמעט פי שלושה ממה שנעשה עד היום. מזה הציבור ייהנה. הרי כל פעם שיש שלג הכי קטן יש הפסקת חשמל הכי קטנה, כל הציבור מתלונן על זה.
בדיוק, זה גם קריטי למתחדשות. אז זו הנקודה השנייה שהיא מאוד מאוד חשובה. והנקודה השלישית, בעיניי, שהיא לא פחות חשובה, שהיא בפעם הראשונה מייצרת אבני דרך לזה שהרפורמה שאנחנו יוצאים איתה לדרך, המדינה והממשלה לא משלמת עד שזה לא קורה. יש פה אבני דרך שנמתחות על פני חמש השנים הקרובות, שהן שנות הרפורמה, הדברים המשמעותיים שקורים בתוך הרפורמה. זה קריטי, ולמה זה קריטי? ברפורמות קודמות, שגם עברו אצלך, אדוני, בוועדה, הממשלה תמיד הייתה משלמת כנגד ההסכמה. היה נחתם הסכם, רכבת, נמלים, עכשיו כבר סבב חמישי בנמלים, כל פעם שהיה הסכם של העובדים היו חותמים, היו שמים את הצ'ק והעובדים היו אומרים מבחינתם 'אנחנו נתנו את ההסכמה, הממשלה מבצעת או לא מבצעת, זה כבר בעיה של הממשלה'. פה באנו ושינינו את היחס הזה, ובאנו ואמרנו שזה לא רק לרפורמה הזו, זה לכל רפורמה שתהיה מעכשיו, זה מבחינתנו התקדים וזה מבחינתנו ההתנהלות והמדיניות, המדינה והממשלה תשלם רק כשדברים קרו, וזה לא משנה אם זה לא קרה באשמת הממשלה או לא קרה בגלל אשמת העובדים, זה בכלל לא רלוונטי, זה קרה? משלמים, ואבני הדרך נפרסו בצורה כזאת שקרוב ל-25% מהתשלומים של העובדים נעשים בעוד חמש שנים, במכירה של התחנה האחרונה.
זה נכון, וככה הם גם ישמרו שבת. ידעתי שזכויות אזרח זה מה שמקובל פה על כולם.
לגבי החוק באיו"ש. חוק משק החשמל לא חל באיו"ש מכיוון שאנחנו לא מחילים חקיקה טריטוריאלית באיו"ש, עד היום זה לא נעשה ככה. יש צו מקביל באיו"ש, מכוח תחיקת הביטחון, צו בדבר עיסוק בחשמל (הסדרה והפעלה), מספר 427, זה צו מאוד כללי המאפשר את החלת משק החשמל. בנוסף יש צו נוסף שמחיל את אמות המידה, רוב רובן של אמות המידה שקובעת הרשות באופן אוטומטי.
דרור, זה אומר שבפועל מבחינת תשתיות, הולכת חשמל וחלוקה ותעריפים, הצו מחיל את כל זה, נכון?
- - - שלמה ומלאה לגבי - - - כל מה שהיה עד היום - - - תמונה מדויקת. אני יודע להגיד לך שכל הפעילות לפי משק החשמל באיו"ש היום נערכת לפי כללים של חוק משק החשמל שהם חלים דרך העובדה שהצו של תחיקת הביטחון באיו"ש מאוד מאוד רחב, לכן בדרך כלל כשאנחנו עושים עדכונים במשק החשמל לא תמיד נדרשים תיקונים בצו הזה, כי הוא מספיק רחב.
כן, זה בדיוק מה שרציתי. אני קודם כל רוצה לומר לכם תודה, אבל את דבריי אני אומר בסוף, אני מניח שכל אחד מחברי הכנסת מבקש את זכות הדיבור.
ותוסיפי גם את רועי פולקמן ואת חבר הכנסת עיסאווי פריג' שלא נמצא כאן, אבל הוא ביקש ממני. זה דבר אחד. דבר שני, מישהו רוצה פה להודות לי, משהו?
את מפריעה בהודיה ליו"ר הוועדה, זה הדבר הכי חשוב שקרה פה בימים האחרונים. קודם כל אני אתאר את הלך הדברים כמו שהוא היה, אומרים מודה ועוזב ירוחם, אז אני מקווה שגם זה שאני אודה בטעות אתה תרחם עליי. לפני כמה ימים, בעצם לפני שבועיים, כשבאנו להכניס את החוק לכנסת הבנו שבלוחות הזמנים שיש יהיה מאוד מאוד מאוד קשה לכנס ולעשות את זה והקואליציה חשבה להקים ועדה בכנסת שבמסגרתה יעמוד חבר הקואליציה כדי לרכז את החוק ולהעביר את החוק. היו לי שיחות עם איתן ועם אתי, אבל איתן אמר לי 'תקשיב, הדרך היחידה שהחוק הזה יעבור זה יהיה אם זה יהיה כאן וזה יהיה אצלי, יהיו פה דיונים מעמיקים וזו הדרך היחידה שהחוק הזה בסופו של דבר יצליח ויעבור'. אני חייב להודות כאן לך, אדוני היו"ר - - -
נכון, זו גם הייתה ההודעה שלו. אני חייב לציין שהיו גורמים בתוך הממשלה שהיו סקפטיים ואני חייב לציין, אדוני היושב ראש, כדרכך תמיד, עשית גם עבודה מקצועית, גם עבודה עניינית, ובסופו של דבר אני לא יכול לחשוב על דרך יותר טובה, יותר מקצועית, יותר נכונה ויותר מהירה ויעילה שהחוק הזה היה עובר אם זה לא היה אצלך. ואני לא חושב, ואני כאן מסתבך אולי, שאם זה היה אצל איזה יו"ר אחר מהקואליציה זה היה - - -
אני יודע, אבל לא נורא. זה היה עובר בצורה יותר טובה או בכלל היה מצליח לעבור, ועל כך אני בשם הממשלה רוצה להגיד לך תודה רבה. אני חושב שהחוק הזה הוא קריטי, זה חוק מאוד מאוד מאוד חשוב, למעלה מ-20 שנה מנסים להביא את החקיקה הזו. אתה בעצמך אמרת כמה וכמה פעמים שאתה לא מוכן יותר שיהיו הארכות לחוק, ואמרת לי בתחילת השנה, 'אני לא אאריך את החוק עוד פעם, לא יהיה מצב שהחוק הזה עוד פעם יוארך'. אל"ף, אני שמח, ואני חושב שמבחינתך, אדוני היו"ר, זו גם סגירת מעגל, שאכן אתה לא הארכת את החוק הקיים, אתה מעביר היום פה בוועדה רפורמה שהיא רפורמה טובה, הן לצרכנים, הן לחברת חשמל והן לנו כמדינה ואני רוצה לברך אותך ולהודות לך.
כן. אני רוצה להצטרף לתודה ולהגיד גם שני דברים קצרים. האחד, אני מסכים עם כל מה ששי אמר ואני חושב שבלי המקצועיות של הוועדה, גם שלך, היו"ר, וגם של הצוות שלך, גם של אתי וגם של לאה - - -
ושל כל הצוות, אני חושב שלא היה אפשר להעביר חוק כל כך מורכב בצורה כל כך גם מעמיקה וגם יעילה ותודה על זה. והדבר השני, איתן, אני רוצה גם להגיד שהרבה פעמים נותנים לוחות זמנים ודוחים אותם, אבל האופן שבו נתת לנו את ההארכה האחרונה, כשביקשנו חצי שנה, אמרת 'לא חצי שנה, קבלו עשרה חודשים, אבל אתם לפה לא חוזרים', תדע לך שבכל הדיונים בממשלה היה דבר אחד ברור, החקיקה הזאת, אנחנו לא חוזרים לאיתן. יש לזה הרבה ערך בדרבון ובדינמיקה לסיים את זה, אז תודה גם על זה.
אדוני היושב ראש, אתה פתחת את הדיון לפני שלושה ימים בזה שזאת רפורמה היסטורית, גם מבחינת הגודל שלה וגם מבחינת החשיבות שלה למדינת ישראל ולאזרחיה. אני כמובן מסכים עם זה לחלוטין, אני אומר שאי אפשר לזלזל במורכבות של הביצוע של הרפורמה הזאת שמוטלת בסופו של דבר בעיקר על עובדי חברת החשמל והמנהלים שלה.
גם, בין היתר, אבל אין לי ספק קל שבקלים שאנחנו נעשה את המקסימום על מנת לעבור ולהעביר את מה שצריך להעביר ברפורמה הזאת ובסופו של דבר תהיה חברת חשמל יותר טובה, יותר חזקה, יותר מקצועית, לטובת מדינת ישראל ואזרחיה.
אני רוצה, ברשותך, קודם כל להודות לך באמת, אני נהניתי משלושה הימים הללו, עד כמה שניתן, גם הלילות, וכמובן ליועצת המשפטית ולמנהלת הוועדה ולכל חברי הוועדה שנכחו בדיונים ובאמת למרות הוויכוחים בסופו של דבר פעלו לטובת העברת החוק.
אני לא יכול שלא להודות במסגרת הזאת לשלושה אנשים. בראש ובראשונה לשי, לאודי ולאסף וגם בסוגריים לשאול מרידור שהיה שותף בתחילת העבודה הזאת, כי בלעדיהם אין שום סיכוי שהיינו יושבים פה היום אחרי שסיימנו לעבור ולאשר את החוק. ליודפת מרשות החברות, ליועצים המשפטיים, שנמצאים פה ולאלה שלא נמצאים פה, ולמיקו, ידידי וחברי, שאני הייתי בחוץ לארץ בשבוע שעבר, הייתי בסיור מקצועי, ומיקו צעק עליי במשך שעה וחצי, אני לא מגזים, בטלפון, על נושאים שקשורים לדברים שדנו בהם היום.
אז מיקו, למרות הצעקות, בלעדיו ובלעדי אבי ניסנקורן החוק הזה לא היה מגיע לכלל סיום, אני מודה לכם מאוד. כמובן לכל חברי המזכירות. ובסוף, יש לי הנהלה יוצאת מן הכלל בחברת חשמל, יש לי יו"ר יוצא מן הכלל, שלא נמצא פה, ואני מודה גם בשמו, בלעדיו גם אין שום סיכוי שהיינו מסיימים את התהליכים, גם של הכנת הרפורמה וגם של החקיקה.
ואנשים שיושבים פה מסביבי, לאמיר, לגרשון, ליעל, לאורן, אני רוצה להגיד תודה רבה, ולכל חברי ההנהלה שלא נמצאים פה, אנחנו רק מתחילים עכשיו את העבודה, תודה רבה לכם.
אנקדוטה קטנה, אדוני. לפני שנתיים בערך הייתה לי פגישה עם מיקו ואבי, ישבנו והתחלתי אני לדבר איתם על הרפורמה בחברת חשמל. מיקו הסתכל עליי, הוא אומר, 'עוד אחד בא לעשות עליי סיבוב', הוא אומר לי 'עזוב אותך, אתה יודע מה ההבדל ביני לבינך? אני כבר הייתי עשר פעמים בסיבובים האלה, אני כבר שמעתי את כל מה שיש לך למכור לי, אבל אני אגיד לך, אני יודע שאתה הולך להיכּשל, אני יודע שלא תהיה רפורמה, אבל אני אזרום איתך, אתה יודע למה? כי אין לי כוח אפילו לריב איתך על זה שזה לא יקרה, אז פשוט בוא נזרום ונעשה את זה'. זה היה הדיון שהיה לנו לפני שנתיים. אמנם יש עוד שבוע, כדי להעביר את זה גם בקריאה שנייה ושלישית, אבל אני שמח שהתבדינו, מיקו.
אני רוצה לספר לכם משהו על מיקו. אתם יודעים שמיקו הוא סלוניקאי? שזאת העובדה הכי חשובה פה בשולחן?
אני רוצה להגיד לכם שבדקות האחרונות כאן אמרתי לחברים שלי שאני מרגיש בדיוק כמו בשעות האחרונות לפני תום הצום, שאתה כבר רוצה, יאללה, שייגמר, אבל אני רוצה לומר לכולם, ואני הוותיק, אני חושב יחד עם איתן, אנחנו הכי ותיקים בסיפור הזה, שאני באמת מרגיש שאנחנו שותפים לרגע היסטורי. אני מצטרף לכל הברכות והתודות. איתן, אני מודה לך ממש באופן אישי. אני הייתי סקפטי גם לגבי היכולת של הדבר הזה, אבל זה היסטוריה אמיתית שזה הצליח, בעזרת כל הצוות שנמצא פה. ואני רוצה לומר לכולם, גם לחבריי שהתעמתנו, ואני התנצלתי בפניהם כבר עשרות פעמים על הצעקות שהיו בחדרי המשא ומתן ותודו שפה אני התאפקתי יפה - - -
אבל אני רוצה לומר לכם, זה בא מתוך האמונה שעושים את הדברים בתום לב, מתוך אמונה שזה הדבר הנכון האפשרי היחידי לעשות, לא שום דבר אחר.
ואני בנוסף לתודות לכל הצוות שהיינו ביחד, אני רוצה שוב להודות לחברים שלי שגיבו אותי, לכל הקולגות שלי, זה לא פשוט להביא כאלה הסכמות ולעובדים, אני אומר לכם, אנחנו כבר התחלנו לעבוד על הרפורמה ולהתחיל ליישם אותה. אנחנו הולכים למקומות הכי קשים, כמו עובדי ניהול המערכת, כמו לעובדים שנמכרים, כמו לעובדים שאומרים להם מחר 'לכו הביתה, אנחנו קוטעים לכם את מטה לחמכם ולכו הביתה' וכולם מקבלים את זה בהבנה. זה לא דבר פשוט ואני רוצה להודות להם על כך.
עוד יותר מכך, אני רוצה להודות כבר היום לאותם עובדים שלקחו על עצמם משימות לטובת מדינת ישראל, משק החשמל וחברת החשמל כדי לעשות כאן משק חשמל טוב יותר. זה גם לא דבר פשוט. ואם חשבתי שאני אוכל, אחרי שזה ייגמר, לפרוש בשקט, אז ייקח עוד כמה שנים כדי לראות שהיישום הזה באמת מתממש. לצערי הרב, אני כבר עייף, אני אומר לכם, זה לא פשוט לעבור כל כך הרבה שנים באותה פוזיציה, ואיתן, הצלחת להגשים לנו משאלה שתהיה ודאות גם למדינה, גם לעובדים ובטח שלחברה. תודה רבה לכולכם.
קודם כל בשבילי המהלך הזה הוא מהלך מורכב, כי תמיד הייתי בצד ההוא של השולחן ולא בצד השני. זה לא סוד שאנחנו מאוכזבים מהתוצאה ומזה שבסופו של דבר לא - - -
כן, כן. שלא קיבלנו מה שרצינו ובעצם זה שהשלטון המקומי, שהוא צרכן מאוד משמעותי במדינת ישראל לא היה חלק מהכתיבה מראש, בוודאי שאנחנו הגענו במעין קרב מאסף, לכן אנחנו מודים ליושב ראש שהציע שבמושב הבא תיעשה כאן עבודה משמעותית. שוב, מדובר אולי על חוק ותיקון חוק חשמל היחידי בעולם המערבי שבמקום כרגע ללכת לדבר הכי מתקדם, הוא גם בעצם עושה סוג של טנגו, צעד אחד לאחור, ואנחנו מבינים את הסיבה ומבינים את החשיבות, מה שלנו חסר קצת - - -
אין דבר כזה אף פעם, זה מבית הכנסת. מה שאנחנו כן נשמח לשמוע, שמענו את הכנסת, שמענו את חברת החשמל ואנחנו מאוד רוצים שהם יהיו חלק מהשיח, לנו חסר לראות שהממשלה לא רק תגיע, היא תגיע ב - - -
מילה אחרונה. אני רוצה להודות לכל הצוות הממשלתי. אתם צריכים להבין, אתם ישבתם פה בדיונים של שלושה ימים, הצוות הממשלתי ישב שנתיים על הרפורמה הזאת ובמשך השנה וחצי-שנתיים האלה היו תקופות שישבנו יותר אינטנסיבי, פחות אינטנסיבי, אבל הייתה פה באמת עבודה יוצאת דופן של כל הצוות הממשלתי. בהתחלה זה היה שאול ואני ואחר כך אודי ואני, אבל אודי החליף רק פוזיציות, אודי היה באגף התקציבים, צעק על שאול, מקודם אודי ישב שם צעק על שאול ועכשיו רשף יושב שם, צועק על אודי, זה כאילו רק היה תחלופת כיסאות.
בדיוק, מי צועק על מי זה תמיד ברור. אגף התקציבים צועק על אחרים, אחרים לא צועקים עליו, זה כולם ידעו.
אבל אני באמת רוצה להגיד תודה רבה, אני עוד מעט שלוש וחצי שנים מנכ"ל משרד האוצר, זו קדנציה לא קצרה, לא הייתי אף פעם שותף לתהליך שבו כל גורמי הממשלה, ומדובר פה על שבעה מנכ"לים שונים, יחד עם כל הצוותים שלהם, היו רתומים למשימה בצורה כזאת והגיעו בצורה אחידה, עם אמירה מקצועית אחידה אחת ובעבודת צוות יוצאת דופן, ואני במיוחד רוצה להודות לשלושה אנשים שלקחו חלק ניכר בזה, אני כרגע עוזב את המנכ"לים, אני לא מודה לנו, אני יורד רגע דרג. אחת זה יודפת, מרשות החברות הממשלתיות, שבכל הנושא של הובלה של הצוות הפיננסי והאיתנות הפיננסית של החברה היא עשתה עבודה יוצאת מן הכלל. שתיים זה לאמיר רשף.
התותח, שלקח את המושכות ובכל נושא מבנה המשק וכל המחלוקות האלה שהיו ושלא היו ושנולדו ושלא נולדו ידע גם לייצר פתרונות וגם בלהתנהל בקור רוח ובמקצועיות יתרה. ושלוש, לאפרת נחלון, מי שלא ראה את אפרת נחלון מרכזת חדר עם 30 איש שרובם משפטנים, שקודם כל לשבת בחדר שבו רובם משפטנים זה כבר אירוע, זו כבר בעיה בפני עצמה, מאוד קשה, משתיקה את כולם, מקריאה נוסח ואומרת 'תקשיבו לי עכשיו' ומקריאה להם את הנוסח ואומרת 'זה הנוסח' ואתה רואה את כולם מתיישרים למערכת. אם לא באמת העבודה יוצאת הדופן של שלושת האישים האלה אני משער שאנחנו היינו במקום אחר.
ואני רוצה גם להודות לכל יתר היועצים המשפטיים, למיכאל, לדרורה, לאפרת פרוקציה כמובן ולאסי - - -
ולרועי ולדרור. דרור, למרות שאתה ומאיר דאגתם שעה וחצי מהחופש שלי להחריב, אני חושב שזה נעשה, אני מקווה לפחות, שזה נעשה מכוונות טובות ומסיבות טובות ולמטרה ראויה. ובאמת להודות, ובראש ובראשונה, אודי, לך, היה לי כיף שאתה היית הפרטנר שלי באירוע הזה, אתה גם מקצוען, אתה גם קולגה, אתה גם חבר, ויותר מזה לא יכולתי לצפות, אז באמת תודה רבה.
רק מילה, אני תכננתי בכל מקרה להודות לשי. אני חושב שזה נאמר בכמה מקומות, אבל חייבים להגיד את זה פה. הייתה כאן - - -
חבר'ה, הכוונה הייתה רק להודות לי, הרחבתם את המעגל. מתחילים להתרפק אחד על השני, מה ההגזמה הזו?
חייב. אני חושב שמה שהיה כאן בהובלה, באמת היה פה צוות ממשלתי שמעט פעמים, בכזה כיף לא ראיתי אף פעם, ומהתחלה שאלו אותי אם אני מאמין שהיא תעבור, אני אמרתי שיש רק סיבה אחת שאני מאמין שזאת תעבור, שזאת כל גורמי הממשלה מאמינים בה ומעורבים בה מהיום הראשון. אחרי זה הסתבר שכמו ביפהפייה הנרדמת שכחנו, אבל בגדול כל גורמי הממשלה שעוסקים בתחום היו רלוונטיים והיו בתוך התהליך והאמינו בו ועשו את הפשרות שלהם ובהנהגה ובהובלה, ואני חושב שזה לא פחות ממנהיגות, של שי, כי לקחת כל כך הרבה אנשים ולהוביל אותם למקום אחד זו מנהיגות, והמון תודה.
האמת, קודם כל תודה רבה, איתן, כי היה פה סד זמנים שהוא כמעט בלתי אפשרי ואתה הוצאת ממנו את המיטב מבחינת הדיון, אפילו נתת לי להגיב כמעט לכל דבר, אז בטח כל אחד אחר בשולחן. תודה רבה לך וכל הכבוד וכמובן לצוות המקצועי.
אני רוצה רק להקדיש מילה להליך שהיה. מהרגע שנכנסנו לחדר היה דיון מקצועי ואני מקווה שתרמנו משהו לדיון, חבל רק שהוא מתחיל בשלב כל כך מאוחר ואני מקווה שהממשלה תפיק לקחים, וגם החברה האזרחית, ויתחילו את השיח עם הציבור יותר מוקדם.
ולמיקו, אני מאחל שבסוף הרפורמה, עכשיו הרפורמה היא מעשה עשוי כנראה, אבל שבסוף הרפורמה חברת החשמל החדשה תהיה מוכנה לתחרות ובמקום לפחד מתחרות היא תשוש אלי תחרות, היא תבוא ותגיד 'אני הכי חכמה, אני הכי טובה, אני הכי אמינה, אני הכי יעילה', לכו על זה.
תודה, אדוני. אני אתחיל, כמנהגי בסיומים, בדבר תורה קצר. יש חמישה שמות של נשים שמחברים בין פרשת השבוע של השבת שחלפה, פרשת פנחס, לפרשת השבוע שאותה נקרא בשבת הקרובה, מטות-מסעי וזה בנות צלפחד, מחלה, תרצה, נועה, מלכה וחגלה. כל החכמים שמפרשים לאורך הדורות את הפרשה שואלים את עצמם איך יכול להיות שבסך הכול פעמיים בכל התורה הקדוש ברוך הוא אומר למשה את המילה 'כן', שהיא הדבר הזה שהובא בפניך, היא אמת מוחלטת, ואחת הפעמים היא על הדרישה של בנות צלפחד לקבל נחלה. כשמשה הולך לדרוש את ה' בנושא הזה אז ה' עונה לו 'כן בנות צלפחד דוברות'. וכל הפרשנים מדברים, אני חושבת שב-20,000 רגל בדיוק על מה שהיה בשנים עד שהגענו לשלושה הימים האלה ובשלושה הימים האלה שאנחנו פה. כל השמות האלה מדברים המון על תנועה, חגלה שחגה ותרצה שרצה ונועה שנעה והפרשנים כל הזמן מדברים על התנועה מבפנים החוצה ומחוץ פנימה.
אני חושבת שגם אני, יושב פה יושב ראש הקואליציה, שהייתי קטנת אמונה ואפילו נזפתי ביושב ראש הקואליציה, אני הקטנה, על המחשבה שבכלל אפשר יהיה לגמור את זה עד יום חמישי ואיך נעשה את זה. אז אני באמת רוצה להודות מאוד לך, לאתי ולנעמה וללאה על שלושה הימים המרוכזים האלה, להודות לכל אחד מאנשי המשרדים על זה שאולי שאלנו שאלות לא לגמרי של מי שנמצא לגמרי בנושא, אלא רק למד אותו כהכנה לדיונים האלה, עניתם לנו ברוחב היריעה וברוחב הדעת שאתם מבינים אל הנושא הזה.
אני מאוד רוצה להודות לאנשי חברת החשמל ולחברות הפרטיות. אני חושבת שההיזון החוזר הוא משהו שאולי צריך לקחת אותו מפה קדימה.
ואחרונים חביבים, אני רוצה להודות למיקו ולהביא לפה את דבר העובדים. אני חושבת שהדברים ששמענו אתמול משתי הנשים שייצגו את העובדים שעוברים למנהל המערכת וההתחייבות שהייתה פה לאורך כל הדיונים על הגנה על עובדי חברת החשמל, אלה שעוברים ואלה שנשארים ואלה שהולכים הביתה עם הרפורמה החשובה הזאת, היא לב ליבה של העשייה הציבורית שרואה בסוף כל אדם כעולם מלא. העובדים כעולם מלא, צרכני הקצה כעולם מלא, ההתקדמות של מדינת ישראל כעולם מלא ועל כך חזקים וברוכים כולם, מי שפעלו בזה.
קודם כל אני רוצה להודות לך על כל מה שעשית, איתן, באמת, אני לא רוצה לספר לחבר'ה מה היה לפני.
ובאמת אני רוצה להודות על כל הפרויקט שהובלת כאן, זה לא פשוט, היית נעול על המטרה ובסופו של דבר ידעתי שאתה תביא את זה לאיזון הנכון, כהרגלך בקודש, מצד אחד זה העובדים, צריך לשמור עליהם וגם להיות רחב לב איתם. זה לא אויבי האומה, לא מדובר על אנשים מיליארדרים, גם אם הוא מקבל כמה מאות שקלים לפנסיה אהלן וסהלן, לא קרה כלום, ומצד שני כל הנושא של הרפורמה הוא חשוב כשלעצמו. ודרך אגב, צריך לקחת את זה בפרופורציות, אני רואה את זה בקטע אחר לגמרי, להנמיך, לא מחר הכול הולך להיות פה זהב ובזול, אבל זה בכיוון הנכון.
אני רוצה להודות גם כמובן לצוות המקצועי, למנכ"ל, לשני המנכ"לים, וליפתח, שישב איתי גם לפני שיצאנו לדרך והקדיש לזה גם הרבה זמן. ושוב פעם לך וכמובן לשרים, שני השרים, גם יובל וגם משה כחלון היו כאן באמת אחודים בעניין הזה. אז באמת היה כאן, זה די נדיר שקרה לי שזה בא מכל המקומות, שכולם רוצים לדחוף את זה קדימה ולכן הצלחנו בזמן קצר יחסית להביא תוצאה כל כך גדולה. דרך אגב, אי אפשר לעשות את זה בכנסת אם זה לא ככה, אם כל הווקטורים לא הולכים לאותו כיוון בנושא מהסוג הזה אי אפשר לגמור את זה בשבוע, לא יעזור כלום. אז שוב פעם, איתן, באמת אני רוצה להודות לך ולהגיד לך שאני אוהב אותך.
תודה. אני רוצה, ברשותכם, לומר לכם, באמת לכולם, תודה. להתחיל ככה, תודה כללית אוניברסלית. לא לחינם אני ניהלתי את הקרב הזה, אני אומר את זה בהתרגשות רבה, כיוון שאני ראיתי את עצמי יחד עם הצוות המקצועי חלק בלתי נפרד מהעובדה שהחוק כפי שהונח הונח. לכל אורך הקדנציה, מתחילתה, הנושאים האלה היו נר לרגליי במובן הזה, מעבר לכול, שראיתי את העובדה שיש כאן עניין גדול מסך חלקיו, חברת החשמל, שיש בה אלפי עובדים, עלולה הייתה חס וחלילה בוקר אחד להימצא במצב של חדלות פירעון והמדינה נכנסת לצרה צרורה. ואני מכיר את כל הדיבורים שזה לא יקרה ומה פתאום וזה לא, כבר ראיתי הרבה דברים במשך השנים שאני כאן ובוקר אחד אתה פשוט מגיע וזהו. לא לחינם גם העמדתי את המערכת בפני עובדה שזו באמת הפעם האחרונה ולכן באמת סברתי שמן הראוי, כמי שמלווה את העניין הזה, ראוי שהדברים האלה ייעשו במקום הטבעי להם וראיתי כל פעולה אחרת שהיא כפעולה שאיננה טבעית לעניין, בוודאי כשמדובר בעניין כזה.
עכשיו, עבודה כזו לא יכולה להיעשות לבד. נכון, ברוך ה', הגעתי לכאן מלא עזוז, מלא כוח, אבל ללא הצוות המקצועי שיושב כאן לצדי, אני אומר זאת לא כחנופה ולא כמילים ריקות מתוכן, אלא באמת, בלעדי לאה, בלעדי אתי פה, שחלק ניכר מהמשא במקרה הזה מונח לפתחה ובמידה רבה היא רק מתחילה את המסע, ולצדה נעמה, זה לא היה קורה. אני גם מודה לשאר צוות העובדים, אבל קודם כל בראש ובראשונה, כדי שהדברים ייאמרו.
גאוותי הגדולה, וחשוב שהדברים ייאמרו, שנעשה כאן תהליך, למרות לחץ הזמנים, מקצועי, לא ויתרנו על אף סעיף, לא דילגנו על אף סעיף, לא טייחנו אף סעיף, לא טשטשנו אף סעיף, לא שמנו מתחת לשטיח שום בעיה לדורות הבאים, כל מה שהיה מונח לפנינו לא השארנו אבן אחת שלא הפוכה. לעולם ומעולם לא התחייבתי שכולם יהיו מרוצים, אבל כמו שחברי דודי אמסלם אמר, אחד הדברים שאני תמיד תמיד רואה לעצמי בכלל ובוועדה בפרט, למצוא את נקודת האיזון.
אל ייקל הדבר בעיניכם, אחד הדברים שראיתי לנכון לקחת את זה על עצמי, ואני אומר את זה, מיקו, זו אותה תחושה שאני מרגיש כלפי העובדים. אין כאן עניין פוליטי, היה חשוב לי מאוד מאוד מאוד לעשות את כל אשר לאל ידי כדי שתהיה תוצאה טובה לגמרי בעניין הזה. זה לא היה קורה, מיקו, לולא אתה והחברים שלך שבאמת אני אומר את זה, אולי אתם לא מבינים, לא כולכם עוסקים, רובכם מנהלים ומנהלים עובדים, אבל מעטים מכם אם בכלל חווים את החוויה להיות נציגי עובדים, זה עולם תוכן אחר, זה שיח אחר, אלה אמירות אחרות, זה מבט אחר. מיקו, שלקח על עצמו את המשימה הזו, זה להיכנס לפנתיאון כמי שבמידה רבה הציל ומציל את שאר העובדים ולעתים גם במחיר. צריך להודות, להגיד תודה לעובדים, ואני מבקש שתביא בשמי לכל העובדים את תודתי הגדולה על המעשה שהוא מעשה לאומי, אל ייקל הדבר, הוא מעשה לאומי. לך, ולכל חבריך.
אני רוצה לומר גם לאבי ניסנקורן, שאנחנו חלוקים, אפילו מאוד, ואמרתי זאת גם בכנס שהיה, אני יודע לעשות הבחנות, ולולא הוא, בראש ובראשונה כנציג עובדים ראשי, שזה לא קל, מגיעה לו יותר ממילה גדולה של תודה, ואני מבקש שתמסור לו את התודה. אני יודע לעשות את ההבחנות בין הפוליטיקה ואנחנו היום יריבים פוליטיים, זה בסדר גמור, אבל בעניין הזה בוודאי הוא עשה עבודה נאמנה.
ולאנשי הממשלה. קודם כל הרוב המכריע הם באמת אנשים שאני אוהב ונהנה לעבוד איתם, אני יודע שהם גם אוהבים לעבוד איתי וזה לא סוד שאני מניח, גם בלי שאני אומר, שנציגי הממשלה האותנטיים, לא שי, העדיפו שהעבודה תתנהל בוועדה אצלי, כי הם יודעים את הדבר הבא, אני אסביר תיכף למה - - -
שנייה, תיכף אני אגיד. בראש ובראשונה כיוון שהם יודעים שמילה היא מילה, כן זה כן, לא זה לא, אשקול אשקול, ואלה דברים שיש להם ערך גדול בתוך הפרלמנט ובעבודה הפרלמנטרית. אני לא מרמה, אני לא מנכלל, אני לא סוחט, אני אומר את הדברים כמו שהם. בשבילי העניין עצמו הוא החשוב ולא ה - - - ובאמת מאודי אדירי, שיש לנו כבר עבודה משותפת ארוכת טווח ועד החבר'ה החדשים שהכרתי כאן, מיפעת ואחרים וכמובן הממונה על ההגבלים בוודאי, דרור וגשל, איפה הוא? שהוא באמת חלק בלתי נפרד מהנוף ויש לי רגשות, אל תיסחף מעבר, אבל יש לי אליו חיבה גדולה.
כן. לרשות החשמל, בוודאי ליושב ראש הרשות, אסף אילת, אתה עושה עבודה מדהימה והרגישות שלך ראויה לכל שבח, גם כלפי הציבור בכלל ועוד לא ירדתי ממך לגמרי.
ואני בסוף רוצה לומר ככה, לך, אמיר, שבאמת בעיניי אתה, לא סתם אני אומר, באמת תותח, אני מכיר אותך מהעבודה הקודמת, אני יודע גם מה חושבים עליך בתוך האגף ובאמת אני אומר לך, יישר כוח. מכל הלב. ואפרת, אני הכרתי אותך מקרוב זו הפעם, אלופה את.
באמת, כשאני פוגש עובדים מן הסוג שלך זה מרגש אותי. בדבקות, במקצועיות, ביכולות שלך, באמת יישר כוח, את ראויה לכל תודה ולכל שבח. ויש כמובן את דרורה, שאני מכיר אותה מהגלגולים הארוכים, שמילתך היא מילה, יודעת להגיד את הדברים בזמן הנכון, באמת כל הכבוד לך.
אתה יודע שאני סוגרת עכשיו מעגל? אני הלוא טיפלתי בחוק משק החשמל ב-96' בחופשת הלידה של הבת הקטנה שלי, שהיא מתחתנת בחודש הבא.
מיכאל, זו היכרות ראשונה שלנו, אבל באמת היה לי לעונג רב, באמת באמת. אני גם מאחל לך שתפסידו מול קרואטיה.
אני אגיד לך משהו, הסימפטיה שלי היא כי קרואטיה מביאה איתה משהו אחר, אין ספק שצרפת נתנה את הכדורגל הכי יפה במונדיאל, אין ספק, אבל ליבי עם האנדרדוג במקרה הזה, ותודה לך.
ואחרונים חביבים בעניין הזה, לפני שאני גם אומר את התודות לעובדים, שני האחרונים, זה קודם כל לך, אדוני המנכ"ל, שיש לנו ידידות בינינו, לי וליפתח רון טל, תודה, אתם ליוויתם אותי, עזרתם לי, ידעתם גם ללחוץ כדי שהדברים אכן ייעשו כאן. ראיתי אותך בעבודתך, כאן ומחוץ, ויש לך זכות גדולה, לכם יש זכות גדולה ותודה לך ולכל הצוות שנמצא יחד איתך, ומסור תודתי לכל העוסקים במלאכה, ליועצת, לסגן היועצת, ולכל הצוות שנמצא כאן.
לך, מאיר, אני לא יכול שלא לומר, באמת כפי שאמרתי לך, עוד נכונו לך גדולות כאן, אתה באמת עם עמדות באקסטרים, לגמרי לגמרי, מה שנקרא ימין כלכלי מופרך, אבל אמרתי לך שאני ארצה שתיתן לי פעם הרצאה איך הליברטנים מתייחסים לעזוב תעזוב עמו, האם הם מגיעים למשפט הזה ומכירים, יודעים איך להרכיב אותו? אבל זה דיון אחר.
אבל כן צריך להגיד חזק וברוך גדול לארגוני החברה האזרחית, גם כשאנחנו מסכימים איתם וגם כשאנחנו לא מסכימים איתם.
נכון. אני רוצה לומר, לא סתם הקפדתי לאורך כל הדרך ואני מקפיד לתת לקהלת להשמיע את קולה ומקפיד לאפשר להם להשמיע את קולם, כי יש להם קול מיוחד, גם אם אינני מסכים איתו, ומעת לעת גם הם מצליחים כן לשנות ולקבוע. לנילי אבן חן, שהייתה כאן, גם צריך להגיד לה תודה על הפעילות שלה.
אבל אחרון אחרון באמת, חברי, וזה לא סוד, המנכ"ל. יש בינינו חברות גם לאור העובדה שלמדנו באותה ישיבה תיכונית, שמי שלומד שם זהו, זו ברית.
זו ברית בל תינתק ולא משנה באיזה צד אתה נמצא. שנינו בוגרי הישיבה התיכונית מדרשיית נעם בפרדס חנה.
כן, לא רלוונטי. בכל מקרה אני רוצה לומר לך, עכשיו במלוא הרצינות, אני לא ילד, אני מכיר את הלחצים, אני מכיר את הסיבות ללחצים ואני מודה לקדוש ברוך הוא שהצלחתי לכופף אתכם. אני רוצה לומר את זה כי אני בטוח, אני אומר את זה עכשיו לא בצניעות ותתפסו את זה איך שאתם רוצים, חוק בסדר גודל כזה לא להעביר אותו בלי הסתייגות אחת, אין דברים כאלה.
זה אחד החוקים הגדולים והדרמטיים שהונחו ב-30-20 השנים האחרונות, ממערכת יחסים עם עובדים ועד הכספים שעוסקים בעניין הזה ומתכתבים עם העניין הזה, זה לא עניין של מה בכך. ואני רוצה להודות לך, דודי, שנתת לי את כל הגיבוי והאמנת בי לאורך כל הדרך.
דרך אגב, כאן באמת תודה מיוחדת מאוד לשר האוצר משה כחלון, שהוא גם חבר, גם איש רגיש. אני לא רוצה לספר מה קרה פה, אנחנו יודעים, אבל שאפו גדול לרוחב הלב שלו ולזה שהוא - - -
כן, אמת. אני רוצה להודות גם לצוות שלי האישי, למיה, לאייל, לדיין, לשפינדל, תודה לכם, שלא עשיתם כלום בעניין הזה, אבל בלעדיכם באמת כל העבודה השוטפת - - -
אמרתי, זה מה שאני אומר, כל העבודה שמסביב, יישר כוח לכם, אני אוהב אתכם. ואחרונים חביבים באמת זה הצוות כאן, של ועדת הכלכלה, לדובר, כל הכבוד לך, תודה על הלילות והימים שהקדשת כאן לעבודה, לליאור רותם, כדי שיהיה ברור, לד"ר עידית חנוכה, לדקלה טקו, לכוכי שבתאי, ליפעת לוי ישראלי ולעובדי הכנסת. אני מתנצל באמת מכל הלב בפני הסדרנים על שנאלצתם לבלות כאן בשעות לא שעות והפרעתי לכם בחצאי הגמר, אני מקווה שתקבלו פיצוי בגמר.
תודה לכולם, תודה מעומק הלב ובעזרת ה' בשבוע הבא נעביר את זה בקריאה השנייה והשלישית. תודה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:50.