פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
122
ועדת הכספים
10/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 1101
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ז בתמוז התשע"ח (10 ביולי 2018), שעה 12:39
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 10/07/2018
חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 248), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 250) (פטור ממס לתשלומים ושירותים הניתנים לראש הממשלה), התשע"ח-2018 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד אמסלם – מ"מ היו"ר
דוד ביטן
מיכל בירן
איתן ברושי
עמר בר-לב
מכלוף מיקי זוהר
מיקי לוי
אברהם נגוסה
בצלאל סמוטריץ
עודד פורר
טלי פלוסקוב
מיקי רוזנטל
מוסי רז –
מוזמנים
¶
אלי ביתן - חשב משרד ראש הממשלה
גיא גולדמן - עו"ד, ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
אלישיב ממן - יועץ למשנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר
לירון נעים - עו"ד, משרד המשפטים
דפנה גוטליב - עו"ד, משרד המשפטים
אלישבע גרשוני - עו"ד, משרד המשפטים
אורן פונו - עו"ד, משרד המשפטים
מוחמד קדח - מתמחה, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 250) (פטור ממס לתשלומים ושירותים הניתנים לראש הממשלה), התשע"ח-2018 - הכנה לקריאה שנייה שלישית
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 250) (פטור ממס לתשלומים ושירותים הניתנים לראש הממשלה), התשע"ח-2018.
חבר הכנסת מיקי זוהר. מיקי, אני מבקש ממך שתהיה מתון היום.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אשתדל.
אני רוצה להתחיל ולדבר על עניין הנוהל, לפני שמדברים על החוק. אני עשיתי ניסיונות יחד עם חבריי לאופוזיציה, או חברי לאופוזיציה, מרכז האופוזיציה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אני אקדים ואומר. אני ביקשתי מנציג האופוזיציה ונציג הקואליציה, שזה אתה, לנסות להגיע לאיזושהי הסכמה בעניין הזה. ככל הנראה אני לא אסכים שיהיה כאן נוהל. אנחנו נתחיל לדבר על דברים שמעולם לא דיברנו עליהם. יש נוהל של נשיא המדינה, צריך להיות נוהל של ראש הממשלה ובשביל זה יש את המשרדים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ניסינו לייצר ישיבה. עשינו ישיבה יחד עם מרכז האופוזיציה מיקי רוזנטל, יחד עם הייעוץ המשפטי של משרד ראש הממשלה ועם היועצת המשפטית של הוועדה. הפערים הם עצומים בין מה שאנחנו בקואליציה סבורים שצריך להיות כתנאים לראש הממשלה לבין מה שהאופוזיציה סבורה בהתאם לעמדותיו של חבר הכנסת רוזנטל.
מאחר והפערים הם כל כך גדולים והם כל כך בלתי ניתנים לגישור להערכתי, אנחנו כנראה לצערנו הרב נאלץ להסכים עם דרישתך לא לעשות את הנוהל הזה כי אנחנו לא מצליחים להגיע להבנות. בעניין הזה אני חייב לומר שהנוהל לא יעלה על סדר היום, לצערי הרב.
בעניין החוק שכן עולה על סדר היום. אני מבקש דבר אחד בסיסי, גם מהיועצת המשפטית וגם מחברי הוועדה. השווה את התנאים של נשיא המדינה לראש הממשלה. השוו אותם ללא כחל וסרק. ראש הממשלה עושה עבודה לא פחות קשה, ולא משנה מי זה ראש הממשלה, היום זה נתניהו, מחר זה יהיה מישהו אחר, אני מקווה שלא אבל יכול להיות גם ראש ממשלה אחר במדינת ישראל. התנאים שלו צריכים להיות שווים לנשיא. לא יכול להיות שנשיא המדינה יקבל תנאים טובים יותר מאשר ראש הממשלה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חושב שראש ממשלה כראש המערכת של כל מדינת ישראל צריך לקבל תנאים שווים לנשיא המדינה כי נשיא המדינה הוא תפקיד מאוד מאוד ממלכתי אבל ברמה הביצועית למען מדינת ישראל ועתידה, זה הרבה פחות משמעותי מראש ממשלה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא יכול להיות שנשיא מדינה וראש ממשלה לא יהיו בתנאים שווים. לכן כל מה שאני מבקש, אני לא רוצה אפילו להיכנס לגופם של פרטים, לדבר על עיקרון אחד. מה שמקבל נשיא המדינה, שיקבל גם ראש הממשלה.
אני חוזר ואומר, לא רק ראש הממשלה הזה אלא כל ראש ממשלה באשר הוא מהיום ובעתיד.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אפילו באנגליה זה לא כך. המלכה וראש הממשלה אינם שווים. ראש הממשלה משלם מכיסו את כל ההוצאות בדאונינג 10.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני לא חי באנגליה. אני חי במדינת ישראל ואני חושב שנכון יהיה שמה שמרוויח נשיא המדינה או התנאים שיש לנשיא המדינה – כי השכר הוא לא שווה והנשיא מרוויח יותר מראש הממשלה – שתהיה השוואה מוחלטת בין תנאיו של נשיא המדינה לתנאיו של ראש הממשלה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אכן ישבנו בצוותא, חבר הכנסת זוהר, שגית אפיק היועצת המשפטית ונציגים ממשרד ראש הממשלה וניסינו להגיע להבנות ולא הצלחנו. עד כאן זה נכון.
יש כמה עניינים שחשוב לי לומר אותם. אנחנו ביקשנו נתונים מבית הנשיא וביקשנו שנציגי בית הנשיא יגיעו לכאן. אני לא יודע אם הם הגיעו או לא.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מאחר וחבר הכנסת זוהר הרים הצעה, אני מוכן לקבל אותה בלי שיש לי את הנתונים ואני אומר את הדבר הבא. לא יודע לגבי איזה נשיא. נאמר שהיו נשיאים בזבזנים, לא רוצה לתת דוגמאות, ואני מוכן, בלי שאני יודע את הנתונים, אני מהמר, אני אשכנע גם את חבריי בקואליציה, שההוצאה הכי גבוהה של הנשיא שהיה הכי בזבזן, תושווה לראש הממשלה העתידי, לא חשוב איזה. בלי שאני יודע, ואתם תדרשו את הנתונים ונקבל אותם ונשווה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
עזוב. תראה איזו הצעה לארג'ית. אתם רוצים להשוות לתנאים של הנשיא, אנחנו מקבלים את זה בלי שאנחנו יודעים את הנתונים. אם הנשיא הוציא יותר מראש הממשלה הזה, אז ראש הממשלה הנוכחי יקבל יותר כסף. אם הוא הוציא פחות, נלך על פחות. זו הצעה אחת.
שנית, לגבי הנושא של ההצבעה בנוהל וזו סוגיה שחשוב לי מאוד לומר אותה כי היא עקרונית. מאחר והנושא האם ועדת הכספים הייתה צריכה לאשר את הנוהל או לא, מצוי כעת בלב מחלוקת משפטית, רעיית ראש הממשלה מועמדת לדין ואחת מטענות ההגנה שלה היא שוועדת הכספים לא אישרה את הנוהל. להבנתי ועדת הכספים בכלל לא הייתה צריכה לאשר את הנוהל אבל בוודאי שאנחנו לא נעשה עכשיו, לא נעבוד בשירותה של אשת ראש הממשלה ובעצם אישור הנוהל כאן בוועדת הכספים אנחנו ניתן גושפנקא לטענותיה כפי שמופיעות בכתב ההגנה.
לכן, גם אם נסכים על איזשהו נוהל, אנחנו נסכים אבל לא מתפקידנו ליישם אותו ולא מתפקידנו להצביע עליו אלא זה תפקידה של לשכת ראש הממשלה להצביע עליו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בסדר גמור. אני אומר את העקרונות. לא הסכמנו על נוהל. אני אומר שגם אם נסכים ואם תרים עכשיו את הצעתי לגבי השוואה לתנאי הנשיא, גם אז אנחנו לא נאשר את זה בוועדה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אסביר לך את הצעתי. אם אתה שואל לעמדתי האישית, אני אומר לך שאני מוכן להקציב לראש הממשלה בשכרו, לא בבסיס התקציב, אלא סעיף תקציבי - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אליך לא דיברתי.
תקשיבי להצעה שלי ויכול להיות שהיא תהיה מקובלת עליכם. כאשר אנחנו משנים את שכרו של ראש הממשלה ושל הנשיא, מה הבעיה? שיש הרבה מאוד אנשים שקופצים על העגלה הזאת והם רוצים להיצמד. אני חושב שיש הסכמה שאם אנחנו מתקצבים את שכר ראש הממשלה כי זה ראוי, זה לא יחול בשום אופן על אף אחד אחר כי אחרת אנחנו עושים כאן מהלך לא ראוי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שזה מקובל עליך. אנחנו מדברים על ראש הממשלה, ונתקן את העניין הזה. מה ההצעה שלי אומרת? ההצעה שלי אומרת כדלקמן. אני מבקש את ההוצאות של בית הנשיא, כל נשיא בעבר שהוציא הכי הרבה כסף על המעונות שלו, אנחנו נשווה את זה לתקרה שמותרת לראש הממשלה שהוא מוציא לצרכיו הפרטיים. לא המעון. המעון הרשמי ממומן על ידי המדינה ואין בכלל חילוקי דעות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מלא. אין שאלה.
שנית. כדי לממן את הבתים הפרטיים אנחנו רוצים לשים לזה תקרה. אנחנו רוצים לרסן את הדבר הזה. לטעמי – ואני מדבר רק בשם עצמי – ראוי להשתתף בשכרו של ראש הממשלה כי יש לו הוצאות ציבוריות גם בביתו הפרטי אבל בסך הכול זה הבית הפרטי שלו ולא ראוי להשביח את הבית ולא ראוי כל מיני דברים. ואני גם לא רוצה להתעסק עם ראש הממשלה על כל אגורה. נקבע לו איזושהי תקרה, נחלק אותה בתוך השכר, נקרא לזה הוצאת הבית הפרטי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל הוא ידבר בשם עצמו. הוא יאמר מה שהוא רוצה. אני מדבר עכשיו בשם ההבנה שלי של מה שראוי לעשות לכל ראש ממשלה כולל ראש הממשלה הנוכחי. אני לא רוצה לפגוע באף אחד, אבל הייתה כאן ועדת השלושה והייתה ועדה אחרת שניסתה להגיע להבנות. אני חושב שהוויכוח הזה מבייש את ראש הממשלה ומבייש אותנו. צריך להקצות סכום שהוא סביר וכמו שאמרתי, הוא לא יעלה על הסכום של הנשיא שאינני יודע מהו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שהיה ראוי כן להגיע לנוהל שאלה הקריטריונים שלו. הנוהל הפנימי של המשרד חייב להיות ברור כך שהפקידים שהם עובדי משרד ראש הממשלה לא יאלצו לעמוד יום יום, שעה שעה, חודש חודש ושבוע שבוע בוויכוח מה זו הוצאה פרטית ומה זו הוצאה ציבורית. דודי, אני מבקש את תשומת ליבך. אני אומר מה הנוהל שראוי לקבוע.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם אתם רוצים לשקול את זה, אנחנו מוכנים לשמוע. אני חושב שאם לא נגיע להסכמות סביב העניין הזה, צריך לעשות איזשהו נוהל במשרד ראש הממשלה שמבהיר חד וחלק ואז מפסיקים את הדיונים האלה שמבזים את כולם. יש לי קריטריונים ויש לי גם הצעה, אבל אתה אומר לא עכשיו. בסדר.
אני סיימתי בשלב הזה.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. אני חושב שיש כאן עניין מאוד עקרוני. אני חושב שכל ההשוואה לנשיא המדינה היא השוואה שגויה. נשיא המדינה הוא תפקיד מסוים, ראש הממשלה זה תפקיד אחר. אין ספק שראש הממשלה עובד מאוד מאוד קשה, אולי אפילו הבן אדם שעובד הכי הרבה וקשה במדינת ישראל, בוודאי בתקופה האחרונה כאשר במקביל, כולל ברגעים אלה, הוא מנהל חקירות והגנה על עצמו. אבל ההשוואה לנשיא המדינה ברמה העקרונית היא השוואה לא נכונה. נשיא המדינה זה תפקיד מסוים. אני עכשיו לא נותן ציונים מה יותר חשוב ומה פחות חשוב. שניהם מאוד חשובים. ראש הממשלה זה תפקיד אחר, תפקיד כמובן פוליטי, הוא ראש מפלגה, נשיא המדינה ממלכתי ולכן הטיעון הראשוני של השוואה, אני חושב שהוא לא נכון.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
תסביר לנו למה. אנחנו יודעים שזה נשיא ואנחנו יודעים שזה ראש ממשלה. את זה הבנו. לזה יש תפקיד ולזה יש תפקיד. זה ברור לחלוטין.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אתה כבר מכיר אותי ויודע שתכף נגיע לנקודה השלישית. יכול להיות שצריך לשנות את התנאים של ראש הממשלה, להעלות, להוריד, אני לא יודע מה אבל עצם ההשוואה, להשוות ראש ממשלה לנשיא, זה לא נכון. לכל אחד יש את התפקיד שלו ויכול להיות שההבדל כולו יהיה הבדל של שקל אבל ברמה העקרונית ההשוואה היא לא נכונה.
דבר שני. אמרתי כבר בישיבה הקודמת. בתקופה כזו שכולם עוסקים בכל הנושאים הקטנים האלה של הוצאות כאלה ואחרות, וזה כן בסדר וזה לא בסדר, אני חושב שזה בכלל לא נכון לעסוק בדברים האלה. אמרתי את זה כבר בפעם הקודמת. אני במקומכם, או אפילו במקום ראש הממשלה, הייתי אומר, בואו תידחו את הדיון הזה לעוד שנה.
ברמה העקרונית יתכן שבהחלט נכון להעלות את השכר של ראש הממשלה ולחוקק חוק מיוחד שהשכר שלו יהיה שונה בשקל, ב-10,000 שקלים, ב-20,000 שקלים מאשר כל שר אחר. אני חושב שברמה הערכית ובוודאי בתקופה הנוכחית, שבודקים כל מיני שטויות, ועכשיו כן נוסיף לו תוספת כזאת בעניין מס כזה ובעניין אחר, בואו נעזוב את זה. אם חושבים להעלות את שכר ראש הממשלה, להעלות את השכר ולא להתחיל להתעסק בכל הדברים הקטנוניים ואז נרוויח פעמיים, גם ראש הממשלה יקבל שכר יותר גבוה מאשר יתר השרים, ואני חושב שזה בהחלט לגיטימי, גם לא נעשה את ההשוואה לנשיא כי נשיא הוא נשיא וראש הממשלה הוא ראש ממשלה, ובא לציון גואל.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, חברי הכנסת, אני חושב שתפקיד ראש הממשלה בישראל – ויצא לי פה ושם להתרשם מזה – הוא התפקיד הכי קשה בעולם ולא רק בישראל. אין תפקיד יותר קשה מתפקיד ראש ממשלת ישראל בכל התקופות ובוודאי גם בתקופה הזאת. לכן נקודת המוצא שלי היא שאין דבר שיכול להיות דומה לתפקיד ראש הממשלה בישראל.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
בסוף יש גם כמה דברים רציניים. יצא לי להיות עם יצחק רבין זכרונו לברכה, שמעתי לא פעם את אריק שרון זכרונו לברכה, הייתי במקומות כאלה ואחרים כמו רובכם כאשר מתקבלות החלטות בכל שעות היממה. אני לא חושב שיש כאן מחלוקת על תפקיד ראש הממשלה. עם כל הכבוד, זה גם לא בדיוק דומה לנשיא המדינה. ראינו נשיאים, תפקיד מאוד חשוב, אבל בישראל נשיא המדינה הוא לא תפקיד ביצועי, זה לא תפקיד שמקבל החלטות של חיים ומוות, זה לא תפקיד של 24/7, עם כל הכבוד וכל החשיבות.
היו"ר משה גפני
¶
הוא אמר נכון. הוא אמר שיש כאלה כמו ראש הממשלה שזה 24/7 אם יש פיקוח נפש. אצל הנשיא אין פיקוח נפש.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני אומר שההשוואות האלה הן לא לעניין. אני לא מדבר על השכר. אני חוזר ואומר, ואין מחלוקת, שאין תפקיד קשה כמו תפקידו של ראש ממשלת ישראל בכל תקופה. היו תקופות קשות ולפי דעתי אנחנו באחת התקופות האלה. נתנו גיבוי לראש הממשלה בהרבה מהלכים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
צריך לומר את הדברים הנכונים. לא הכול זאת פופוליסטיקה. אני חושב, ואני אומר את זה גם לחבריי, שמי שיודע על מה מדברים, יודע את מה שאני אומר ויצא לי לראות בכמה הזדמנויות.
לכן אני לא חושב שההשוואות האלה נכונות. אני לא מדבר על הפרטים אלא אני מדבר בעיקרון. אין מקום להשוואות האלה. אפשר להיעזר בזה אבל אין תפקיד כמו ראש ממשלה. נדמה לי שאני לא צריך לחזור על זה.
אני חושב שהבעיה בעיתוי הזה היא לא גובה השכר. למשל, היה תיקון נושא הרכב. ברור שזה לךא הגיוני שראש הממשלה ישלם על הוצאות של רכב ממוגן.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
מצוין, רק עשינו את זה כל כך הרבה שנים אחורה והיינו צריכים להחזיר לו רטרואקטיבית את כל הסכום. שאבו לו כסף מהבנק. לא חשוב, בוא תתקדם.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לומר שהבעיה העיקרית בדיון הזה היא העיתוי. הבעיה היא העיתוי. העיתוי לא טוב. לעתים בצירוף של אדם, מקום וזמן, יש בעיה לעתים עם העיתוי.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
דע לך שכמעט כל מה שאני עושה כאן, אומרים לי עיתוי לא טוב. כל החוקים, העיתוי לא טוב.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
הגשתי את חוק ההמלצות – העיתוי לא טוב. כל דבר אני שומע שהעיתוי לא טוב. החוק טוב? אם החוק טוב, אז העיתוי טוב.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
מה זה משנה? בעולם המושגים שלי, אם זה נכון, היינו צריכים לעשות את זה אתמול. אם זה לא נכון, אנחנו לא צריכים לעשות את זה גם עכשיו.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שבמצב הזה, לגבי ההשוואות, אני לא נאחז בקרנות המזבח כי בעיני ראש הממשלה הוא מעל כל הדברים האלה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא. לא נגמר העניין כי אנחנו אמרנו כן בדיון הקודם אבל אמרנו כפוף לאיזה נוהל. עכשיו אתם באים בלי נוהל ואומרים בואו נעשה את זה. העיקרון ברור וכבר אמרנו אותו בישיבה הקודמת. אנחנו תומכים בזה. הנה, אני אומר לך את זה עכשיו הכי חד. כל האופוזיציה תומכת בזה בכפוף לנוהל סביר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
נכון. פרלמנטרית זה לגיטימי לעשות ולשים הסתייגויות. זה לא שייך לדיון המהותי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה זה שייך לדיון המהותי? אנחנו מציעים לכם דברים מהותיים ואתם לא מקשיבים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
משפט אחרון. מה הבהילות עכשיו עם כל מה שברקע ולמה זה מועיל לראש הממשלה? אני נגד ההשוואה אלא רק לעזרה טכנית. אני מקבל את העמדות שיש כאן מקום ללכת לקראת ואני רק שואל אתכם מה אתם מועילים בכך שאתם לוחצים שזה יהיה עכשיו ולא בעוד שלושה חודשים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני חוזר על עצמי בעניין הזה. ברושי, אמרתי לך שכל דבר שאנחנו עושים בכנסת, כשאין לכם תשובה, אתם שולפים את המילה עיתוי לא טוב. אני אומר לך את האמת. זה עולם המושגים האמיתי שלי ואני לא מצליח להבין את ההיגיון שלכם.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ההיגיון הוא שיש אדם בחקירות. אתה שואל על ההיגיון. אם ראש הממשלה בחקירות, העיתוי הוא שאלה מהותית.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני שואל שאלה רטורית את עצמי, כדי לענות. עכשיו אני גם אומר לך מדוע. כפי שאמרתי קודם, תראה, כאשר חוק הוא נכון, סימן שהמצב אתמול, מהיום ואחורה, היה לא נכון כי אחרת למה אנחנו משנים אותו? היות והוא לא נכון, אז היינו צריכים לשנות אותו כבר אתמול. אבל למה שינינו אותו היום? כי אתמול לא חשבנו עליו ולא משנה למה. לכן המפתח בעולם המושגים שלי הוא האם זה נכון או לא נכון. אם החוק לא נכון, אסור לחוקק אותו גם מחר ואם החוק הוא נכון, היינו צריכים לעשות אותו כבר שלשום. לכן סוגיית העיתוי היא דבר שהוא לא רלוונטי לעניין.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אתה מפריע לי. אני לא מפריע לכם. אמרתי לכם שיש כאן עוד כלל. כשאתם מדברים, אנחנו שותקים, וכשאנחנו מדברים, אתם מפריעים ואנחנו האלימים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
כך זה בכל הוועדות.
לכן אני אומר שזאת לדעתי טענה שהיא גם לא אינטליגנטית. לכן תסירו אותה ואל תעלו אותה. זה לא מכבד אתכם, לא מכבד את העניין ולא מכבד כלום.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
איזו טענה מגעילה, שאנחנו לא אינטליגנטים. למה, אתה אינטליגנט גדול? די, יש גבול. אם הייתי אומר את זה הפוך, אתה יודע מה היית עושה כאן? היית מוציא הודעה לעיתונות איך אומרים על המזרחים. אתה חצוף. מה זה אנחנו לא אינטליגנטים. איזו מין טענה זאת?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הם מכפישים אותנו מבוקר עד לילה. הם אנשים מתנשאים, אלימים, והוא עושה אותנו הפוך. אני אמרתי שהטענה היא לא אינטליגנטית. אני לא צריך לבקש ממך אישור., אתה מעליב אותנו מבוקר עד לילה ואנחנו סותמים את הפה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
כשאני הגעתי לכנסת, הגשתי הצעת חוק, בין הראשונות, כמעט איך שהגעתי לכאן. הצעת החוק אמרה שהשכר של ראש הממשלה אמור להיות השכר הכי גבוה במשק. למה? אני אגיד לך למה. אני אולי בא מעולם מושגים קצת שונה מכל מיני אנשים כאן. בעולם המושגים שלי המנכ"ל אמור להרוויח את ה-100 אחוזים, לא קובע גם כמה, הסמנכ"ל קצת פחות וכן הלאה. ראש הממשלה במדינת ישראל לפי תפיסתי זה הבן אדם שנושא באחריות-על על המדינה, אזרחי מדינת ישראל בחרו אותו, לא הכנסת. זה לא תפקיד ייצוגי וכל האחריות שעל המדינה מוטלת על כתפיו. לכן הוא צריך להיות מתוגמל. אני מניח שאם היינו בשוק פרטי, הוא היה מתוגמל על בסיס הקריטריון הזה, אחריות ושעות עבודה.
אם אני מחלק את שעות העבודה של ראש הממשלה פר שעה, להערכתי הוא לא מגיע לשכר המינימום. לכן אני כאזרח מתבייש בזה. כבודו של ראש הממשלה הוא הכבוד של המדינה ואזרחיה. לכן כשהעליבו את הנשיא פרס בזמנו בדבוס, אני כאזרח נעלבתי, כאזרח מדינת ישראל. יש כאן אנשים שכל תפקידם הוא לבזות את ראש הממשלה ואת בני ביתו. אני לא בא מהזווית הזאת. דרך אגב, אני מדבר על כל ראש ממשלה, ואם הייתי באופוזיציה והיו מדברים על ראש ממשלה, כבוד ראש הממשלה הוא כבוד המדינה.
אז הגשתי את הצעת החוק הזאת ואמרתי שממנה תגזרו את הכול. אספר לך מה קרה. התקשרו אלי מההסתדרות – אז היו בחירות להסתדרות – והיושב ראש אמר לי שלא אסבך אותו, יש לו רופאים שמרוויחים 300,000 שקלים, מנופאי שמרוויח 80,000 שקלים, מהפרקליטות, כל אחד כמעט שם 70,000 שקלים. ראיתי את הרשימה, נפלתי. שופטים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
הייתי בשוק. קציני משטרה בכירים. ראש ממשלת ישראל מרוויח בבנק 13,500 שקלים? בזה הוא אמור לפרנס את בני ביתו?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אנחנו מדברים על כבודה של מדינת ישראל. ראש הממשלה בשבילי, צריך להיות בן אדם שיתלבש הכי יפה, ייסע ברכב הכי יפה. זה הכבוד של המדינה. אני לא רוצה לראות אותו עם בגדים בלויים ואני לא רוצה לראות אותו כל היום אוכל פלאפל. למה? כי זה הכבוד שלנו, של אזרחי מדינת ישראל. גם הנשיא כזה. אני לא רוצה לראות אותם שם. אנחנו מדינה חזקה, אנחנו מדינה שיש לה כבוד לאומי וזה חלק מהכבוד הלאומי של המדינה. זה לגבי הנושא הזה.
לכן אני אומר שכרגע מה שעומד לפתחנו אלה שני דברים. מיקי זוהר הגיש עוד הצעת חוק שלוקח לה קצת יותר זמן. הסיפור של בכלל הסדרת כל השכר בסקטור, בוודאי גם הכנסת, גם חברי הכנסת - - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אבל אני מסביר. משהו קצת יותר מקרו. לפעמים אתה עובד טווח קצר וטווח ארוך. לכן את העוול הזה צריך להסיר עכשיו.
לגבי מה שאמר מיקי. יכול להיות שבשלב הבא –וזה מה שנעשה – נביא הצעה קצת יותר רחבה שנוגעת לשופטים, לשרים, לחברי כנסת, לנשיא, לראש ממשלה. היא כבר קיימת. נעבד אותה קצת במשך חצי שנה-שנה, אבל כרגע זה מבחינתנו, איך אמרת? זה הסור מרע. עשה טוב - שבוע הבא.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חייב להצטרף לדבריו של חברי חבר הכנסת דודי אמסלם שכל מילה שלו חקוקה בסלע. לגבי חבריי לאופוזיציה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
משה, תן לנו. סוף סוף אנחנו מרימים טיפה את הראש. תן לנו. כל הזמן אנחנו חוטפים וחוטפים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
הם מגישים 4,000 הסתייגויות שעומדות לעלות בשבע שעות. רק מכפישים אותנו ואנחנו שותקים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
הגשתי להם באיזה חוק גם הסתייגויות שלי והם התפלאו. בלבלתי להם את היוצרות. הם הגישו ואמרתי שגם אני מצטרף להסתייגויות שלהם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני לפעמים מסתכל בסרטי תעודה, איך היה כאן המהפך, איך בגין הצליח לעשות מהפך במדינת ישראל ולקחת את השלטון מהשמאל ולהעביר אותו לימין.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה גיליתי? הוא לא הכפיש שם באופן אישי אף ראש ממשלה, לא דיבר על המשפחה שלו, לא דיבר על הדברים האישיים החודרניים המגעילים עליהם מדברים כאן באופוזיציה. הוא דיבר על מדיניות. הוא דיבר על עקרונות חברתיים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הוא דיבר על מהות וכך הוא הצליח להחליף שלטון. אתם מתעסקים – סליחה על הביטוי – בקשקוש. בדברים שהציבור לא מתרשם מהם. לכן לעולם בעזרת השם לא תצליחו להחליף את השלטון.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא. אני רוצה לנסות להציע הצעה שאני חושב שיכולה להוציא אותנו מהוויכוח כאן ולייצר הסכמה. הרי אין ויכוח על כך שהשכר של ראש הממשלה כפי שהוא היום, הוא באמת לא רציני. הוא מבזה, הוא לא משקף בכהוא זה את מה שאמור להיות לו. דיברתי על זה גם עם חברים מהאופוזיציה, מחוץ לדיון הזה. יחד עם זאת, אני מוכן להבין שיש טעם לפגם בשאלת ההוצאות הפרטיות.
אני רוצה להציע שנתקן עכשיו את החוק.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה לא נוגע לראש הממשלה. אמר דודי נכון, הרמב"ם פוסק שמלך שמחל על כבודו, אין כבודו מחול. זה הרבה מעבר לזה. זה הפרצוף של כולנו. אני רוצה להציע לנתק את זה לחלוטין משאלת ההוצאות האישיות. בואו נתקן את החוק הזה. אל תחכה עכשיו לשופטים ולאחרים. אני אציע נוסחה לשכרו של ראש הממשלה שתהיה סוג של מדד של ממוצע שכר הבכירים בשוק הפרטי, של מנכ"לים, זה יצא 150,000, 200,000 שקלים בחודש. אין הרי בעיה לייצר סוג של מדד לקחת את 20 החברות הגדולות ולייצר ממוצע של שכר המנכ"לים שלהן. להצמיד את שכרו של ראש הממשלה. זה לא כסף גדול. בסוף בסוף זה גם לא הפרש גדול. אבל במקום לדבר על הוצאות, אין הוצאות פרטיות ואין כלום. ראש הממשלה יקבל 150,000, 200,000 שקלים בחודש שכר. שוב אני אומר, זה יהיה סוג של ממוצע. קח את 20 החברות הגדולות במשק, שכר המנכ"לים שלהן, תצמיד את שכרו של ראש הממשלה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
תעשה את זה כבר עכשיו בחוק הזה. מגיע לו. הוא לא צריך לקבל פחות ממנכ"ל חברת היי-טק או קרן השקעות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אפשר לתקן את החוק הזה, יעשו נושא חדש, יעבור בוועדת הכנסת, גם מיקי יתמוך בו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. אנחנו הסכמנו לאשר את הפטור מזקיפה עבור הרכב. צודק. רכב גדול, ממוגן ירי, יקר וראש הממשלה משתמש בו כמעט כל כולו לצרכים שעניינם תפקידו. צודק. גם אמרנו שאישרנו את זה. אין שום בעיה בעניין הזה. מה שנשאר זה האם ראוי שהציבור יישא בהוצאות הבית הפרטי והווילה בקיסריה. מים, חשמל, תיקונים. ארנונה, אני לא יודע אם היא מחולקת באופן יחסי, אם היא משולמת על ידי המדינה או משולמת על ידו. אני לא יודע. יש כאן הרבה מאוד סוגיות שמהן עולה ריח לא טוב גם ציבורית. אני לא מבין את יוצרי החוק הזה. הם פשוט מביאים את ראש הממשלה לפינה שהוא לא ראוי להיות בה כראש ממשלה.
ולכן אני אומר שכל הנושאים של הוויכוחים הקטנים, ועדת שלשה, לא ועדת שלושה, חלק יחסי, בריכה או לא בריכה, תיקונים ביום כיפור – עזבו אותנו מהעניין הזה. תבינו שנשיא הוא סמל. כשאתם מרימים את הראש למעלה במליאה לקומה השנייה, יש סמל המדינה מעל מקומו של הנשיא. מעל מקומו של ראש ממשלה, כל ראש ממשלה, אין סמל. לכן הוא לא סמל שלטוני. הוא נושא תפקיד. הוא בכיר השרים ואין שום עניין לעשות השוואה לא ראויה לנשיא.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא הדיון. אם אתה נותן לשבעת סמלי שלטון, אתה צריך לתת גם לאחרים. תגיד לי, אתה רוצה להאריך את הדיון כמה שאפשר?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ולכן ההשוואה בינו לבין הנשיא אינה ראויה. אני מכבד את נשיא מדינת ישראל, לא חשוב מאיזו מפלגה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה עוד לא גמור. למרות עם היכולות של מירי רגב, עוד אין לך מקום בפריימריס.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא רק שאנחנו נזהרים בכבודו של הנשיא בניגוד לכם, אנחנו נותנים לו כבוד.
אדוני, אני שתקתי שלא כמנהגי ואני רוצה להמשיך. ראש הממשלה מקבל את ההחזקה השוטפת כולל הביגוד שהזכרתם, ואני בעד. אבל לצייר את זה שהוא מרוויח 13,000 שקלים? זה הכול? זה לא נכון. יש את הברוטו, יש הורדות. זה כמו שתבוא ותגיד לי שאני מוריד עבור חובות פה, עבור חובות פה ומה שנכנס לבנק הוא איקס מינוס ואי. זאת לא ראייה נכונה. כך לא קוראים תלוש שכר.
איפה היועצת המשפטית? בדיוק הלכה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
היותר חמור הוא שיש שינוי במהות החוק. יש נושא חדש בכלל. החוק אינו דומה למה שהוא הובא ואני רוצה להפנות את תשומת לבכם. תשלומים, שירותים וטובות הנאה המשתלמים הניתנים מאוצר המדינה לראש הממשלה או לראש הממשלה לשעבר או לשאירים שלו בקשר למילוי תפקידו. אני מאחל לראש הממשלה באשר הוא חיים ארוכים עד 120 אבל מכאן לתת לשאירים שלו? תסבירו לי את העניין הזה. זה אומר, סתם, איקס, ראש ממשלה - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לכן אני מבקש לקבל על זה חוות דעת האם השאירים של ראש הממשלה באשר הוא ימשיכו ליהנות חוץ ממשכורתו, כתוב כאן, מכל ההטבות האלה. אנחנו כנראה השתגענו. לאן נגיע בעניין הזה? זה לא יאומן. פשוט לא יאומן. עכשיו עושים חוק רטרואקטיבי. ראש הממשלה לשעבר. אנחנו השתגענו? מה קורה לנו? ראשי ממשלה לשעבר, השאירים שלהם שיחיו עד 120 וגם הוא עד 120, רעייתו, בניו, בנותיו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כל זמן שיגורו בווילה, ימשיכו ליהנות. עיסוי המדינה על ההוצאות. זה פשוט לא יאומן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אנחנו, מילא אמסלם וזוהר. תגיד מילא אמסלם וזוהר. תדייק. אני יודע שגם אתה היית מאוכזב מהאמירה של לפיד. אני יודע את זה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
האם ראוי שמדינת ישראל, ואני מאחל לראש הממשלה עד 120, לראש ממשלה באשר הוא תמשיך לתחזק את הבית הפרטי, תשלם את ההוצאות שלו עד סוף ימי חייו, עד 120, ותשלם אחר כך את ההחזקה ואת כל ההוצאות לשאירים שלו? זה הרי לא יעלה על הדעת. אנחנו השתגענו.
אני בעד, ואני קונה את ההצעה של מיקי, לבוא ולהוסיף לראש הממשלה לשכרו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לשכרו, ועל זה ישולם מס כי כל הכנסה במדינת ישראל מחויבת במס. אבל אז לפחות תפטרו אותנו מהסאגה הזאת, כן מים בבריכה או לא מים בבריכה, כן 10 שקלים עבור האח הגדול, לא 10 שקלים עבור האח הגדול. אני מצטט ממה שקראתי. אני לא יודע.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הוא רוצה לראות את האח הגדול. מה קרה? אתה יודע שמושיקו פסה נכנס לאח הגדול והוא מארגן את הליכודיאדה, שראש הממשלה לא יראה את מושיקו פסה? יש גבול למה שאתם יכולים לעשות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כיוון שאני לא צופה באח הגדול, מבחינתי זה בזבוז זמן, אז אני גם לא מכיר את הדמויות.
היו"ר משה גפני
¶
אבל לגבי האח הגדול, אני מסכים אתו. סתם בזבוז זמן. במקום לראות את האח הגדול, שילכו ללמוד תורה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש תכנית חדשה. יופי. נהדר. בשנת 2003 מי שפגע ראשון בקצבאות הילדים היה ראש הממשלה שלך, אם אתה כבר רוצה לדעת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מנוע. תראה כמה אני יודע שאני לא מסוגל להיות אובייקטיבי בניהול הישיבה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לכן אני ממליץ, מבקש, מציע, תמשכו את ההצעה הלא ראויה הזאת. תבואו ותגידו שאתם חודשים שמסגרת כלשהי במשכורתו של ראש הממשלה תהיה ראויה ואנחנו נפטור את מדינת ישראל מהמים בבריכה, מהאח הגדול, מהאח הקטן.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
השאלה היא כדי לנגח. אין לי בעיה. אני מספיק חזק כדי שתנגח אותי. תאמין לי, עברתי כמה דברים בחיים שלי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני אומר שצריך להכיר בהוצאות הביטחון של ראש הממשלה אפילו בביתו הפרטי. אבל שאר ההוצאות, תוסיפו לשכר. תגידו איזה שכר מגיע לו. תעזבו אותנו מהוויכוחים הקטנים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
תדגישו שאתם תגבילו את זה לקדנציה אחת וכשהוא יתחלף, אולי נפתח את החוק מחדש.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני לא יודע כמה כסף. ישבו ויעריכו. מה שיביאו, ההמלצה, אני אומר לך שאני אכבד את זה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תורידו את כל העניין הזה, תשאירו אפילו את האוטו שהעברנו, מגיע לו שיבטלו לו את הזקיפה. מגיע לו, חד משמעית. אבל כל ההוצאות הנלוות האחרות מעמידות את ראש הממשלה באור לא נכון, באור שלא יאה לו, מביישים אותו שלא לצורך. תמשכו את החוק. הוא לא ערכי והוא לא מוסרי. תחליפו אותו בהעלאת שכר.
מוסי רז (מרצ)
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני רוצה לומר לך, אולי אתה תופתע, חבר הכנסת אמסלם, אני מסכים אתך. ראש הממשלה עומד בראש המערכת והשכר שלו צריך להיות הכי גבוה. אין לי בעיה עם מה שאתה אומר עד כאן. עכשיו השאלה היא באיזו צורה עושים את זה. איך קורה שפתאום באמצע קדנציה – ואני מדבר אתך על שאלת העיתוי, לא עיתוי החקיקה. אין לי בעיה עם עיתוי החקיקה אבל יש לי בעיה עם מה שיש בחקיקה הזאת ועל זה תכף נדבר ויש לי בעיה מתי מפעילים אותה. זו השאלה. לא משנים את הכללים באמצע המשחק. לא באים ואומרים, רגע, ראש הממשלה הזה, מוצא חן בעינינו או לא, ממחר, מה-1 ביולי, אנחנו ניתן לו שכר כזה.
מוסי רז (מרצ)
¶
בסדר. 1 בינואר 2019. עדיין. גם לא 1 בינואר 2019. אתה רוצה לתת שכר אחר, אתה צריך להציע את זה מהקדנציה הבאה. ראש הממשלה לא צריך את כמה אלפי השקלים האלה שאתה מסדר לו. תאמין לי, אתה רק מעמיד אותו באור רע בעניין הזה. בוא נקבע לו משכורת, בוא נקבע שזה לקדנציה הבאה ובוא נקבע שאין כלל כזה של פטור ממס.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אפשר שאלת ביניים? למה את זקיפת הרכב לא רצית לעשות גם בקדנציה הבאה? אמר קודם מיקי לוי שהיה כאן תיקון לפני כמה חודשים לגבי הנושא של הרכב המשוריין. למה לא אמרת שנעשה את זה מהקדנציה הזאת?
מוסי רז (מרצ)
¶
אני אמרתי שהוא צריך לשלם מס על רכב כמו ששר משלם מס על רכב. כל מה שמעבר לזה, הוא לא צריך לשלם. במדינת ישראל, כל מי שמקבל רכב צמוד ממדריך בצופים ועד לשר בממשלה, קובעים לון מה שווי הרכב - האם ישר, האם זה עקום, זה ויכוח אחר. בעיני אפשר טיפה ליישר את זה אבל העיקרון הוא נכון – והוא צריך לשלם כמו שר בממשלה. מעבר לזה, קבע לו השב"כ שהוא צריך מרכיבי ביטחון מסוימים, ברור שעל זה הוא לא צריך לשלם. לא הוא אחראי לזה וזה לא לצרכיו הפרטיים אלא לצרכים ממשלתיים. אני לא חושב, ואני אומר את זה כאן ולכן אני גם אמרתי שאפשר לתת לו שכר איזה שיבחרו, אני לא חושב שזה בסדר לפטור רכב משוריין. הוא צריך לשלם מס כמו שר אחר בממשלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
על הזקיפה הרגילה, השאירו. זאת אומרת, לקחו את הדגם של הרכב ואמרו רכב כזה לא משוריין, משלם איקס.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אמרתי שצריך לפטור אותו בכלל. הוא לא הסכים אתי. אתם לא הסכמתם. הקואליציה לא הסכימה.
מוסי רז (מרצ)
¶
העמדה כאן היא מאוד ברורה. רוצים לקבוע שכר, שכר הכי גבוה, אין בעיה. אתה צודק בזה. אני אומר לך שאתה צודק בזה. שיהיה מהקדנציה הבאה. בטח לא רטרואקטיבית אבל גם לא מה-1 בינואר 2019. בלי פטורים ממס. פטורים ממס על הוצאות ביטחון, זה דבר אחר. לא על בית פרטי, לא על רכב. גם לראש הממשלה יש נסיעות פרטיות. בטח פחות מאתנו אבל יש לו גם נסיעות פרטיות ואין דבר כזה פטור ממס לאף אזרח על הרכב שלו, אולי לנשיא, ולא צריך להיות לו.
אם אלה הכללים, אפשר להגיע להסכמות.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
יש לי שאלה אליך דודי. שאלת אותנו שאלות תוך כדי. אתה חושב שמשלם המסים – הציבור, המצביעים שלך, המצביעים שלי, המצביעים של כולנו – צריך לשלם על כך שיאיר נתניהו לוקח את המאבטחים במועדוני חשפנות? האם זה הגיוני שהדברים האלה ייחשבו כחלק מההוצאות שהציבור משלם עליהן?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אומר לך. ילדיו של ראש הממשלה מאובטחים, אני מניח, בגלל שיש סיבה ביטחונית. דרך אגב, אני רוצה לספר לך סוד. לפני כשנה ומשהו קיבלתי מכתב איום בכנסת והכנסת רצתה לשים עלי אבטחה. לא הסכמתי בשום פנים ואופן בגלל שכאשר מאבטחים אותך, זה סיפור קשה מאוד. לאדם רגיל קשה מאוד. אף בן אדם לפי הבנתי לא רוצה אבטחה. הוא לא רוצה איזה זנב שהולך אחריו. אדם בדרך כלל רוצה את הפרטיות שלו, רוצה לנסוע באוטו, רוצה לדבר עם אשתו, עם הילדים, אבל לפעמים החיים הם אחרים. היות ואתה אישיות במדינת ישראל שגורמי הביטחון מחליטים שצריך לאבטח אותך, אז מאבטחים אותך. להפך, אני רואה את זה כתיק. אני לא רואה את זה כצ'ופר. הפוך. אני רואה את זה כעול. לכן אני לא הסכמתי. בשום פנים ואופן לא הסכמתי. כתבתי להם מכתב שאני לוקח אחריות על עצמי. לא מוכן לזה, לא בבית ולא באף מקום.
לכן מי שמחליט לפי תפיסתי והבנתי מי מאובטח במדינת ישראל, זאת לא האישיות עצמה. יש גורמי ביטחון שאפשר לחלוק עליהם, כן או לא, אבל הם מוסמכים. ברגע שזה קרה, אז מאבטחים את הבן של ראש הממשלה. הבן של ראש הממשלה, כמו כל ילד אחר, יש לו את החיים שלו. זה לא חשוב לאן הוא הולך ואני לא רוצה להיכנס לזה. הוא מחליט ללכת עם חבריו לשם, אז המאבטח הולך אתו לשם. אני מניח שהוא היה מעדיף ללכת לבד. אני מניח שהבן שלי, אם היה מישהו רואה כל הזמן מה הוא עושה, הוא היה אומר לי שהוא לא רוצה את זה. לכן אני רואה את זה כעול על ילדי ראש הממשלה. הפוך. אני רואה את זה כעוד דבר שהם חיים אתו וזה דבר לא פשוט לבן אדם פשוט. לי זה לא פשוט ובוודאי לבחור צעיר. לכן אני לא רואה את זה מהזווית שלך.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אני מסכימה שלאדם נורמטיבי זה באמת עול גדול ויצא לי לראות כאלה. אני זוכרת את שלי יחימוביץ' שהאבטחה לא הסתדרה עם זה שהיא נוסעת על אופניים לקנות עגבניות בשוק, וגדעון סער שהלך לתקלט וכל מיני אנשים שחיים חיים רגילים, עושים את הקניות של עצמם. אני חושבת שהמקרה של ראש הממשלה הוא יותר דומה לזה שאולי צריך לעשות נתניהוז כמו הקרדשיאנז. נראה שיש כאן משפחה שמאוד שמחה מהסיקור המתמיד והליווי המתמיד.
אבל מה שמטריד אותי, וזה קשור. אתה אומר נכון, הצעת החוק, לו לא היה הקשר, אני חושבת שבגדול הייתי בעד. אמרתי את זה בכנות גם בדיון הקודם אבל אי אפשר להתעלם מההקשר, אי אפשר להתעלם מזה שממש היום נתניהו נחקר על משהו שקשור לחוסר היכולת להפריד בזה שהמדינה לא שייכת לו, שזה לא עסק משפחתי שלו. הדברים האלה כל הזמן חוזרים ובלי הפרדה ברורה לבין מה ציבורי ומה פרטי, כן, אני לא סומכת עליהם. אני לא סומכת על משפחה שחושבת שזה הגיוני לקחת שמונה מזוודות לחוץ לארץ בשביל לעשות ניקוי יבש. לא הגיוני. אי אפשר להתעלם מההקשר כי ההקשר הוא חלק מהעניין. כולם אומרים שוב ושוב, רק תמצאו דרך שבראייה שלך כאדם נורמטיבי שלא יציקו להם כל הזמן על זה כן ועל זה לא. שיהיה ברור מה פרטי ומה ציבורי, שיימצא הנוהל המתאים ואז כולנו נוכל בשמחה לאשר את הדבר הזה.
בהקשר הזה, אי אפשר להתעלם ממנו וחייבים להתנגד להצעה הזאת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו ניקח הפסקה של כמה דקות. נמשיך את הדיון בעוד כעשר דקות, ב-13:50.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:40 ונתחדשה בשעה 13:53.)
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה.
לפני שאנחנו עוברים להקראה, אני מבקש מהיועצת המשפטית לומר את דעת בעניין.
שגית אפיק
¶
אני אחזור רק בקצרה מאוד על הדברים שאמרתי בישיבה הקודמת. למעשה מדובר כאן בהעתקה של סעיף פטור ממס לתשלומים, שירותים וטובות הנאה המשתלמים או הניתנים מאוצר המדינה. כיום זה חל על נשיא המדינה ויש כאן העתקה, כך שזה יחול ביחס לראש הממשלה. יש לכך שתי סיבות, להצעת החוק הזאת.
למעשה עד שנת 2016 ראש הממשלה היה פטור ממס ביחס לתשלומים, שירותים וטובות הנאה. בשנת 2016 הוגשה עתירה לבג"ץ. בעקבות העתירה לבג"ץ. פרקליטות המדינה הודיעה לבית המשפט העליון שרשות המסים, משרד המשפטים ומשרד ראש הממשלה מקימים צוות לבחינת הנושא. אותו צוות הוציא מסקנות שמחלקות את המעון הפרטי בחלוקה של הוצאות פרטיות, הוצאות מעורבות והוצאות שאוצר המדינה צריך לשלם עליהן. לפי מה שהבנו ממשרד ראש הממשלה התקשו מאוד ביישום של המלצות הצוות האלה ולמעשה הן לא יושמו בפועל מעולם. כאן יש העתקה מוחלטת של הסעיף שיש ביחס לנשיא.
אחת הטענות שעלתה בהקשר הזה, וגם חבר הכנסת מיקי לוי העלה את זה וגם משרד המשפטים התייחס לקושי בזה, היא שיש שוני בין נשיא המדינה לבין ראש הממשלה מבחינה משטרית ושמדובר בסעיף שלאו דווקא אפשר להחיל אותו גם על ראש הממשלה. אני ציינתי בישיבה הקודמת – ואני אומר את זה גם היום – שאני סבורה שלקושי הזה יש מענה. זה נכון שנשיא המדינה הוא מיוחד אבל אני לא חושבת שרמת המיוחדות מסתיימת באדם אחד ויכול להיות גם אדם נוסף שהוא מיוחד. בית המשפט עמד על זה בפסיקה קודמת שלראש הממשלה יש סמכויות שהן מעבר להיותו רק ראשון השרים אלא גם סמכויות נרחבות ביחס להרכבת הממשלה וסמכויות נוספות לגביה.
בישיבה הקודמת, אחד הדברים שביקש יושב ראש הוועדה וחברי הוועדה זה לנסות ולהגיע להסכמות וליישום דומה בין מה שקורה בבית הנשיא ביחס למעון הפרטי לבין מה שקורה במשרד ראש הממשלה ביחס ליישום הנוהל. אני רוצה להתייחס לשני עניינים בהקשר הזה.
ראשית, אני רוצה לומר שכולנו השתמשנו כאן במילה נוהל ואני רוצה להבהיר שנוהל קיים. יש היום נוהל גם לבית הנשיא וגם למשרד ראש הממשלה. זה נוהל שקיים משנת 2001. זה נוהל זהה כמעט לחלוטין. אולי הוא מיושם באופן מעט שונה בין בית הנשיא לבין משרד ראש הממשלה אבל הנוהל הזה קיים. הנוהל זה מעולם לא אושר על ידי ועדת הכספים והוא גם לא צריך להיות מאושר על ידי ועדת הכספים. זה נוהל של יישום של החלטות השכר ושל החקיקה שקיימת בנושא הזה. גם הנוהל החדש, לו היה נעשה, זה לא נוהל שצריך היה להיות מובא לאישור ועדת הכספים. שאלה של יישום החלטות שכר צריכה להיעשות על ידי משרדי הממשלה השונים ולא בהחלטות של ועדת הכספים ולא בהצבעה שלה.
בכל אופן, היה ניסיון, כפי שהוסבר כאן, לעשות נוהל כזה אבל זה לא צלח. לא הגענו להסכמה. אני מעריכה שמשרד ראש הממשלה אחרי החקיקה הזאת יתכנס עם עצמו וימצא את הדרך בה הוא יישם את הדברים ואת הפטור ממס שניתן כאן. זה ביחס ליישום במעון הפרטי.
נקריא?
שגית אפיק
¶
חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 248) התשע"ח-2018
1. תיקון סעיף 9
בפקודת מס הכנסה (להלן – הפקודה), בסעיף 9, אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א) תשלומים, שירתים וטובות הנאה המשתלמים או הניתנים מאוצר המדינה לראש הממשלה או לראש הממשלה לשעבר או לשאיריו בקשר למילוי תפקידו כראש הממשלה, למעט משכורת וקצבה".
חבר הכנסת מיקי לוי, מדובר בפסקה זהה לחלוטין בנוסחה לפסקה שקיימת ביחס לנשיא המדינה. זו הפסקה שגם נחקקה בקריאה הראשונה ולכן אין אפשרות לטעון לגביה טענת נושא חדש.
שגית אפיק
¶
זאת הטרומית. בדיון בקריאה הראשונה קיבלנו את הנוסח הזה. לכן אין על זה נושא חדש. יש לך על הסעיף הבא נושא חדש.
שגית אפיק
¶
זו גם תשובה לחבר הכנסת מיקי זוהר. אתה ביקשת נוסח זהה לחלוטין. הנוסח שמופיע בפסקה הזאת הוא זהה לחלוטין לנוסח שקיים ביחס לנשיא המדינה.
נושא התחילה והתחולה. דיברנו על כך. אתם רוצים להעיר?
לירון נעים
¶
כן. משרד המשפטים. אנחנו רוצים לחזור לעיקרי העמדה שהבענו בפעם הקודמת לגבי הסעיף הראשון. אנחנו חושבים שהצעת החוק הזו מעוררת קשיים משפטיים. כפי שאמרנו בפעם הקודמת, במישור השוויון ההצעה הזו מבקשת לקבוע שאדם שמכהן כראש ממשלה ייהנה מפטור ממס ששאר האזרחים במדינת ישראל לא נהנים ממנו. החריג היחיד לעניין הזה הוא נשיא המדינה שהמעמד שלו שונה במיה מסוימת ממעמדו של ראש הממשלה.
לירון נעים
¶
אני מיד מסבירה. יש הבדל אחד. הפטור שניתן לנשיא המדינה בפקודת מס הכנסה הוא פטור שאומץ מפקודה מנדטורית. הוא נחקק לפני חוקי היסוד ואנחנו נמצאים היום במצב משפטי אחר. מה שיש כרגע על שולחננו, זאת הצעה לפטור את ראש הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
תן לי להתעצבן לבד. למה אתה מתערב? היא אומרת דבר פשוט. היא אומרת שאם היום היית רוצה לחוקק חוק שנשיא המדינה פטור, לא היו מאשרים את זה במשרד המשפטים.
לירון נעים
¶
מה שמונח על שולחננו כרגע זאת לא השאלה לגבי נשיא המדינה ולכן אני לא נדרשת לה. אני אומרת שהפטור שיש בפקודת מס הכנסה לגבי נשיא המדינה הוא פטור שאומץ מהפקודה המנדטורית. הוא נחקק לפני חוקי היסוד. המצב המשפטי בו הוא נחקק היה אחר.
ההצעה שמונחת כאן לפנינו, בעצם מציעה מהלך שסוטה מעיקרון יסוד בדיני המס. הוא העיקרון של נשיאה שוויונית בנטל המס. כבר אמרנו בפעם הקודמת שהדברים אמנם לא מגיעים למניעה משפטית ולא מגיעים למניעה חוקתית, אבל הם כן מעוררים קושי משפטי. גם אמרנו שהקושי המשפטי הזה הוא פתיר והפתרון הוא כלי מקובל בדיני המס והוא כלי של גילום מס, גילום הוצאות המס של ראש הממשלה בדרך שלא תפגע בשוויון.
מה זה אומר. ככל שאכן קיים שוני רלוונטי בין ראש הממשלה לבין העובדים האחרים במשק, בגלל אופן המימון הייחודי של ההוצאות של ראש הממשלה, המדינה בכובעה כמעסיקה יכולה, כמו כל מעסיק אחר במשק, להחליט שהיא נושאת בנטל המס העודף שמוטל על העובד בגלל ההטבות שהוא מקבל ממנה. בכך המדינה יכולה להפחית בפועל מנטל המס שמוטל על ראש הממשלה. זה הכלי המקובל. הקושי המשפטי שמעוררת ההצעה הזאת - - -
לירון נעים
¶
אני רק אומר שהקושי המשפטי שמעוררת ההצעה הזאת מתחדד נוכח קיומו של עיקרון הגילום שגם הוא בסמכות הוועדה. לשאלתה של היועצת המשפטית של הוועדה, אנחנו חושבים שבכל מקרה הקושי המשפטי מתגבר ככל שאנחנו מתייחסים למימון שניתן בגין טובות הנאה וחושבים שהאופי שלהם הוא אופי פרטי מובהק יותר, וזה אגב נכון בין אם הולכים בדרך של פטור ממס ובין אם הולכים בדרך של גילום.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת שלא נפתרת הבעיה גם בגילום. הדבר היחיד שהגילום פותר בעיניך, זה בעצם את השאלה המשטרית.
לירון נעים
¶
הוא פותר את הבעיה במישור השוויון כיוון שהמעסיק יוכל לקבל החלטה על גילום ככל מעסיק אחר במשק ואנחנו לא מייצרים כאן פטור ייחודי במסגרת החוק.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא חולק על משרד המשפטים. יש שאלה של מדיניות ואני לא יודע למה אתם צריכים להתערב בעניין הזה. יש שאלה שהתנהלה כאן בדיון והתנהלה גם בדיונים קודמים. אני נגד גילום. אני חשוב שגילום זה דבר רע. אמרתי את זה בהרבה דיונים קודמים אבל לא קשור לעניין הזה, זאת גם לא השאלה שאת מעלה. אנחנו נמצאים במשטר ובמשטר הזה יש נשיא מדינה שיש לו פטור ממס. יש לנו איש אחד. לא שיש עוד. יש איש אחד וזה ראש ממשלה. אין עוד. יש שרים, זה נאמר גם בעתירות שהוגשו לבג"ץ ואנחנו סבורים שיש ראש ממשלה אחד במדינת ישראל. השאלה אם לעשות גילום, האם לתת לו פטור ממס כמו שנותנים לנשיא המדינה, האם אנחנו צריכים להסתכל על מה שקורה בעולם. זו החלטה שלנו וזו החלטה של נבחרי הציבור. כך עבר החוק בוועדת שרים לחקיקה, כך עבר החוק במליאת הכנסת וכך אני חושב שאם יהיה רוב, הוא יעבור כאן.
אנחנו סבורים שלראש ממשלה, אין לנו כמה שאנחנו אומרים הוא כן וההוא לא. להפך. אנחנו אומרים שיש ראש ממשלה אחד וכדי לא להיכנס לתוך המערכות האלה, אנחנו אומרים לתת לו פטור ממס כמו לנשיא.
לירון נעים
¶
מבחינה משפטית, אני חושבת שהשאלה שצריכה להיות היא לא האם יש מעמד ייחודי אלא האם המעמד הייחודי גוזר - - -
היו"ר משה גפני
¶
מקנה לו. כן. התשובה שלנו הוא כן. זה לא נושא של משרד המשפטים. אני מודה לך שאמרת שזאת לא בעיה חוקתית. יש קושי ואת הקושי הזה פותרים נבחרי הציבור.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מציע לך לעצור כאן וללכת לעשות חושבים, להביא פתרון יותר יצירתי כדי שהמדינה לא תתבע בבג"ץ.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
היא הצעה ששוב תבוא השאלה כן מים בבריכה או לא מים בבריכה. עד סוף החיים. השתגעתם? לא יאומן. עד סוף החיים. טובות הנאה, כך כתוב בלשון החוק, עד סוף החיים. כך כתוב בלשון החוק. לא אני אומר.
היו"ר משה גפני
¶
אתם הייתם בצוות שעסק בעניין הזה, בהשתתפות המדינה בהוצאות ראש הממשלה. כתוב שם בסעיף (ו) שאתם הייתם שותפים לזה. "הצוות סבר כי מדובר במי שבשל תפקידו החריג מחויב להיות זמין לעבודה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע בכל ימות השנה, מחויב בשל תפקידו לכלל הציבור בישראל ובשל מחויבותו יבצע את תפקידו גם במעונו הפרטי ככל שישהה שם. מדובר בתפקיד שאין שני לו בכל מובן שהוא. אין דבר דומה". זה אתם אמרתם יחד עם הצוות. "בשל נחיצותו המדינית והביטחונית לכלל תושבי ישראל".
עוד הוסכם בצוות "כי לא ניתן להקביל לבעל תפקיד זה כל עובד בכיר ככל שיהיה, נדרש ככל שיהיה, הן בסקטור הציבורי והן בסקטור הפרטי. לאור זאת נדרש הצוות לתת ביטוי לכך שראש הממשלה ממשיך בתפקידו הציבורי גם בהיותו שוהה במעונו הפרטי".
אמרתם שאין שני לראש הממשלה, לא בסקטור הפרטי ולא בסקטור הציבורי. העבודה שהוא צריך לבצע, גם בנושאים המדיניים וגם בנושאים הביטחוניים, היא כל השבוע עם המחויבות, עם הנשיאה בעול. אתם אמרתם את זה ואנחנו מקבלים את זה.
לירון נעים
¶
מה שנגזר מזה על פי הצו הזה שהוא אכן לא ימוסה על הכול אלא שצריך יהיה לבחון מה לצורך פרטי ומה לא.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אם תהיה הפרדה, הוא גם לא ראוי בסיום תפקידו לקבל את כל מה שיש כאן. יש קושי משפטי. כשהוא יסיים את תפקידו, אין צורך בהפרדה. הוא לא יקבל כלום.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא לענות. קודם אני מדבר. אני אומר את דעתי אבל אני קודם רוצה להמשיך לגבי מסקנות הצוות שאתם ישבתם בו, מה שקראתי ולאחר מכן הייתה החלטה והיא שאי אפשר למסות אלא רק חלקית מכיוון שאין חוק וצריך לעשות חוק, ואת זה אנחנו עושים עכשיו. אם יש חוק שפוטר אותו, הוא פטור.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה זאת ההפרדה הזאת של פרטי ולא פרטי? ראש הממשלה נמצא בבית ביום שישי, יש לו פגישה עם מזכיר המדינה בארצות הברית בשבת, בבית שלו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש לו פגישה בסלון. הסלון הוא ציבורי, נכון? זו ההחלטה שלכם, אבל הוא צריך להתקלח במקלחת כדי לשבת אתו בסלון. כל הסיפור הזה, זה ממש מצחיק.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לפי ההחלטות של הוועדה המקצועית. תגיד לי, ראש הממשלה בבית ראש הממשלה, תמיד, ב-90 אחוזים מהמקרים, הוא יושב במרפסת החיצונית.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כן. הרבה פעמים. הוא לא יושב בתוך הבית אלא רק שם הוא יושב. באים אנשים, הוא יושב רק שם.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה בבית ראש הממשלה. אומרים שהגינה בבית ראש הממשלה בקיסריה והכיסאות עליהם הוא יושב, זה פרטי. תגידו, אתם נורמלים? אתם יודעים מה אתם אומרים?
שגית אפיק
¶
אנחנו הבנו שלא הצלחתם ליישם את המלצות הצוות בגלל הבעייתיות שחבר הכנסת ביטן העלה. אפשר לפרט ולהסבירץ
אלי ביתן
¶
כן. אני אסביר. חשב משרד ראש הממשלה. אני הייתי חלק מהצוות. אכן היה קושי לבצע את החלטות הצוות שבעצם חילק את ההוצאות בבית פרטי לשלושה חלקים: פרטית, משותפת וציבורית. משכך, מאז שראש הממשלה ממוסה, מינואר ועד עכשיו, כל ההוצאות שלו מוסו בפועל למעט הוצאות ביטחון מובהקות.
אלי ביתן
¶
לא ביצענו את ההפרדה כיוון שלא היו לנו את הנתונים הרלוונטיים כדי לבצע את הנוהל, בעצם את החלוקה הפנימית בבית בין פרטי, ציבורי ומשותף. אם היו הנתונים, היה כן אפשרי. ברגע שלא היו הנתונים, מיסינו את כל ההוצאות למעט ההוצאות המובהקות בגין הביטחון.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, אתה אומר שאם לא תהיה חקיקה, אתם לא יודעים לעשות הפרדה. אם יהיה גילום, אתם לא יודעים לעשות את הגילום כיוון שאתם לא יודעים לעשות את ההבחנה, להוציא את הוצאות הביטחון המובהקות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
2,000 שקלים לחודש. איפה ה-7,000 שקלים לחודש עליהם דיברתם חבר הכנסת מיקי לוי?
שגית אפיק
¶
סעיף 2 למעשה עוסק בתחילה ובתחולה. בקריאה הראשונה אמרנו שנעסוק בנושא הזה בקריאה השנייה והשלישית.
2. תחילה ותחולה
תחילתו של סעיף 9(1א) לפקודה, כנוסחו בחוק זה –
(1) לגבי ראש ממשלה מכהן – ביום י"ד בטבת התשע"ח (1 בינואר 2018).
(2) לגבי ראש ממשלה לשעבר או שאריו – ביום פרסומו של חוק זה ואילך, והוא יחול על מי שהיה לראש ממשלה לשעבר או לשאירו לאחר מועד זה.
שגית אפיק
¶
אני רוצה לומר שני דברים על הסעיף הזה ואז אני רוצה לדבר אתכם קצת על פרוצדורה. התחילה לגבי ראש ממשלה מכהן היא בתחילת שנת המס הנוכחית, בתחילת שנת 2018. ההנמקה לכך היא שכיוון שהעתירה הייתה בשנת 2016, התחילו בשנה הזאת את יישום המלצות הצוות אבל כתוצאה מהיישום מיסו באופן מלא את ראש הממשלה. הוועדה קיבלה את העיקרון שזה יהיה נכון שזה יחול ביחס לכל שנת המס הנוכחית ואילך.
לגבי ראש ממשלה לשעבר. זה לא יחול לגבי ראשי ממשלה לשעבר קודמים שממילא היו פטורים לפי הדין הקודם לפני העתירה אבל זה יחול לגבי מי שהיה לראש ממשלה לשעבר לאחר החוק הזה.
זה אכן סעיף חדש.
שגית אפיק
¶
גם ראשי ממשלה קודמים נהנו מזה כיוון שהיה פטור ממס עד הגשת העתירה.
אכן זה סעיף חדש ביחס לקריאה הראשונה ואתם יכולים לטעון לגביו נושא חדש אבל אני רוצה לדבר אתכם בכלל על הפרוצדורה של ההצבעות היום.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מעניין אותי, מה זה הפטור ממס. אני רוצה להבין. עובד עירייה למשל שיש לו הוצאות רכב והוא מקבל ביטוח - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הצענו את הגילום. משרד המשפטים רוצה גילום כדי שלא תהיה בעיה ופתח לבג"ץ. עכשיו יש פתח לבג"ץ. חד משמעית.
שגית אפיק
¶
מיקי, הגשתם חוברת הסתייגויות של כמה מאות הסתייגויות. יחד עם זאת, התקנון מאפשר לי צמצום מאוד מאוד ניכר של ההסתייגויות שלכם.
שגית אפיק
¶
גם בהקראה. לכן אני מציעה לכם את ההסדר הבא. יש כאן בסך הכול שני סעיפים ולכן יכולת הצמצום שלי להסתייגות שלכם היא גדולה מאוד. יש לכם גם המון לחילופין וזה מגדיל את יכולת הצמצום. לכן אני מציעה לכם ברשות היושב ראש ובהנחה שהוא יסכים להצעה הזאת, לעשות צמצום של ההסתייגויות שלכם. אני אעשה את זה בצורה מאוד סבירה ורכה. יהיו לכם שש התייעצויות סיעתיות שזה המון ביחס לשני סעיפים. נושא חדש, יש לכם ממילא רק אחד שאתם יכולים לטעון ואתם תצמצמו את מספר הרביזיות בתמורה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כמה שעות זה נותן לי במליאה? את זה אני רוצה לדעת. 20, 80, 100? אני מתכוון לדבר 24 שעות. בעל הבית השתגע.
שגית אפיק
¶
כיוון שמדובר כאן בסך הכול בשני סעיפים וכל ההסתייגויות שלך הן הסתייגויות חלופיות, אין לך הרבה זמן במליאה. זה לא משנה איך נצביע כאן.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תעשי חשבון. לא יכול להיות. אני הולך לעשות פיליבסטר. אני מודיע לכם. אני עצבני לאללה על החוק הזה. אני הולך לעשות פיליבסטר ולא יעזור לכם שום דבר. שכל הציבור ידע. אני בוחן את מה שהיא אמרה לגבי הליכה לבג"ץ.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אתם עושים צחוק מהכנסת. אתם חושבים שהכנסת היא גן הילדים שלכם, שאתם מסדרים אחד לשני פטורים ממס. חוקק לי ואחוקק לך. אתה עושה צחוק מהכנסת ומבזה את הכנסת עם החקיקה שלך.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בג"ץ הוא לא כלי פרלמנטרי. בג"ץ זה בית משפט. תפסיקו להפוך את בג"ץ לכלי פרלמנטרי שלכם. תתביישו לכם. אתם מדברים על שלטון החוק? בג"ץ הפך להיות כלי פרלמנטרי של יש עתיד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתם לא משתמשים בו. אתה יודע למה? עם כל הכבוד, המחנה הציוני שמורכב מעקרונות מפלגת העבודה הוא מפלגה שיודעת לכבד ערכים פרלמנטריים, בשונה מ-יש עתיד, השלטון המלוכני, שיש נציג שבוחר רשימה כפי שמנתבים אותו. אם מיקי לוי לוטף אותו יותר, הוא יהיה גבוה ברשימה, ואם לא, הוא יהיה נמוך ברשימה. זה הסיפור של יש עתיד, בשונה מכם שלפחות יש לכם שם דמוקרטיה ויש לכם הצבעות. קשה לך לשמוע את האמת?
שגית אפיק
¶
אם אני מניחה לך, אחרי שנקצר והכול, לפי חישוב מספר חברי הכנסת שהגישו ומספר ההסתייגויות שיהיו לך בחוברת שכבר הכנו אותה מבחינתנו ונניח את כולה, יהיו לך בין 20 ל-30 שעות. אם יש סדרי דיון מיוחדים במליאה, זה אנחנו לא יודעים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מבחינתי אין לי שום בעיה עם פיליבסטר של האופוזיציה. זה דבר ראוי, מכובד, מקובל ואנחנו נשמח לשבת כאן. ישבנו כאן כל הלילה אתמול, אני עדיין לא עזבתי את הכנסת . אני מרגיש קצת קלסטרופוביה כי אפילו לא הלכתי לישון במלון. מיקי לוי גר בירושלים וזה יותר קרוב לו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני התקלחתי בכנסת. אין לי שום בעיה להישאר כאן עוד 100 שעות. אבל אני לא אאפשר כאן לעשות עוד פעם מה שנקרא זילות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
יש לי גם סמכויות כיושב ראש ועדת הכנסת. אני גם רשאי להשתמש בהן אם תאפשר לי והיועצת המשפטית תקבל את זה. בוא נעשה פיליבסטר שמונה שעות, תשע שעות, אין בעיה, בכיף.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לך תתייעץ עם מי שצריך. אני אומר לך שזה טוב. זה טוב לכם. בסדר, דפוק את הראש בקיר. תמשיך. אני צריך לחלץ אתכם מהצרות האלה? תעשו מה שאתם רוצים. אתם רוצים לדבר על העיקרון? אתה מוכן לדבר על המספרים? לך תבדוק את העיקרון ואחר כך נדבר על המספרים.
שגית אפיק
¶
את ההסתייגויות לשם החוק אי אפשר לעשות כיוון ששם החוק שתול בתוך פקודת מס הכנסה. לכן אני לא יכולה לאשר את ההסתייגויות האלה.
אני עוברת להסתייגויות לסעיף 1 של המחנה הציוני וקבוצת מרצ.
המילים "טובות הנאה" – יימחקו.
שגית אפיק
¶
עכשיו יש לכם כאן הסתייגויות של סכומים. אני מצביעה על הסכום הראשון ועל הסכום האחרון.
בסופו יבוא "הסכום לפטור לא יעלה על 100 שקלים חדשים".
שגית אפיק
¶
הסתייגויות של יש עתיד. אני מבינה שהמחנה הציוני מצטרף.
אני עוברת להסתייגות השלישית כיוון שהראשונה היא הסעיף יימחק ואי אפשר להגיש אותה. את פקודת מס הכנסה עדיין אי אפשר למחוק.
המילה "בסעיף 9" – תימחק.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
כל פעולה שאתם עושים, מחזקת אותנו. עדיין לא הבנתם את המשוואה? כל פעם שאתם עושים משהו, אנחנו מתחזקים ציבורים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הנוכחות שלך ושל שאר החברים לפחות בוועדת הכספים שואפת לאפס. אם אנחנו לא עוזרים להעביר 60 אחוזים ו-50 אחוזים מההעברות התקציביות ומהחוקים, אתם לא קיימים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתה לא מבין איזו טענה חשובה העלית עכשיו. אני אסביר לך גם למה. אם אני הייתי במקומך למשל, את כל מה שאתה עושה בוועדת הכספים, הייתי טורח להציג מהבוקר עד הערב לתקשורת ולציבור, כי זה באמת מביא תמיכה ציבורית, אבל מה אתם טורחים להדגיש לציבור? לא את העבודה הפרלמנטרית שלכם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אפשר למחוק את המילה כיוון שאתם רומסים ברגל גסה את הדמוקרטיה ומכיוון שאתם מביאים חוקים הזויים, יש סכנה ממשית לעתיד המדינה ואני חרד לה.
שגית אפיק
¶
אחרי "מאוצר המדינה" יבוא "ממנו הועברו במהלך חודש יוני 34 מיליוני שקלים עבור הסכמים פוליטיים תקציביים שהושגו עם חברי הכנסת כחלק מקידום שלבים שונים של חקיקת התקציב והצעות חקיקה לתכנית הכלכלית לשנים 2017 ו-2018".
שגית אפיק
¶
הסתייגות חלופית אומרת אותו הדבר על 41 מיליון שקלים עבור מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים.
שגית אפיק
¶
עכשיו יש לכם כאן סכומים שונים ביחס למשרדים שונים. אנחנו נצביע על בודדים מתוכם.
אחרי "מאוצר המדינה" – הפחתה ביוני ל-34 מיליון תקציב משרד החוץ.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ההצעה אומרת שבגלל שחבר הכנסת זוהר הוא כזה יצירתי, הרבה יותר משאר חברי הכנסת - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אומר את זה עם החיוך בסוף. הוא כזה יצירתי, הוא ממציא כל כך הרבה שטויות אבל בעיקר הוא עובד אצל משפחת נתניהו כל כך קשה, אז אנחנו רוצים להוסיף לו לשכר מיליון שקלים לחודש.
שגית אפיק
¶
במקום "בפקודת מס הכנסה בסעיף 9, אחרי פסקה (1)" יבוא "החל ביום פרסומו של חוק זה ועד ליום 2 באוגוסט 2019 יקראו את סעיף 9 לפקודת מס הכנסה כך שאחרי פסקה (1) יבוא".
שגית אפיק
¶
יש לכם כאן הסתייגויות של זמנים. נצביע על ההסתייגות האחרונה. האחרונה היא 10 באוגוסט 2019.
שגית אפיק
¶
יש לכם כאן הצעות לתוספות שונות.
תוקף – תוקפו של חוק זה יהיה בכפוף לחקיקתה של הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון) התפטרות ראש הממשלה או שר עקב הגשת כתב אישום).
היו"ר משה גפני
¶
דווקא הסתייגות טובה.
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות לא נתקבלה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להסביר את זה. זה חשוב. אנחנו לא פוגעים בפנסיות של אנשים כי הם נצברו במשך שנים. העניין הוא שהטבת מס, לתת אותה לאדם שהורשע בעבירה שיש עמה קלון, תחשבו עכשיו על גונן שגב. על גנב.
שגית אפיק
¶
עכשיו אתם מתקנים את סעיף 88 לפקודה לעניין תקרת ההפקדה המזכה ואתם מבקשים שהיא תעמוד על 2.5 מיליון שקלים. אתם תחסכו ממני להקריא את כל החוק. נכון?
שגית אפיק
¶
מיקי, כל ההסתייגויות שנשארו לכם בסעיף 1 הן הסתייגויות מסוג כזה שאי אפשר להצביע עליהן כאן כי הם נושאים חדשים במובן הזה שהם מתקנים חקיקה אחרת לחלוטין, נושאים אחרים לחלוטין. אני אנסה להניח לכם את כולן במליאה, אבל במקום זה אתם רוצים להעלות עכשיו שתי הסתייגויות אחרות שהן כן יהיו רלוונטיות ואפשר יהיה להצביע עליהן?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש הסתייגות אחת שנוגעת להצעה שלי הרצינית שאני מניח שיש לה התנגדות אבל אני חושב שהיא ראויה לדיון ואני רוצה שגם חברי הקואליציה ישמעו אותה. היא אומרת שהציבור יפסיק לשלם בכלל על הבית הפרטי של ראש הממשלה. ראש הממשלה, בשכרו יהיה סעיף ספציפי שישלם הוצאות גלובליות על אחזקת ביתו. זה לא יגרור תוספות שכר של שרים וכולי כי לאף אחד אין אחזקה של הבית הפרטי שלו ולכן הסעיף לא יהווה תוספת בשכר אלא סעיף אחזקת הבית הנוסף. לא נצטרך לריב עם ראש הממשלה על מה זה פרטי ומה זה ציבורי ויממן לו את ההוצאות הסבירות. את הגובה של התוספת הזאת אפשר לעשות בוועדה ונפסיק להתבזות. לטעמי זו הצעה טובה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שאנחנו חברי הקואליציה נצביע נגד ועד שזה יגיע למליאה נבדוק את ההצעה הזאת שהיא לא הצעה משוללת הגיון. אבל אנחנו נצביע נגד.
מוסי רז (מרצ)
¶
אני רוצה להציע שנסיעה של רכב השרד בשבת וביום טוב וכן נסיעה לחשפניות תהיה על חשבון ראש הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
ההסתייגות לא התקבלה.
מי בעד אישור סעיף 1 כהצעת הוועדה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 7
נגד – מיעוט
סעיף 1 נתקבל.
שגית אפיק
¶
הסתייגות של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ. שכרו של ראש הממשלה יהיה מוצמד לממוצע השכר של 20 מנכ"לים בכירים במשק.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
תן לו שכר ראוי. אני לא יודע כמה השכר הממוצע. השכר שמשקף את ההערכה הציבורית לפועלו.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד ההסתייגות של בצלאל סמוטריץ? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – 7
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו ממשיכים את ההצבעות בעוד חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:00 ונתחדשה בשעה 15:05.)
שגית אפיק
¶
אנחנו עוברים להסתייגויות לסעיף 2.
במקום י"ד בטבת התשע"ח (1 בינואר 2018) יבוא י"ז בטבת התשפ"א (1 בינואר 2021).
שגית אפיק
¶
יש לכם המון הסתייגויות כאלה. בעיקרון אני אמורה לעשות ראשונה ואחרונה אבל אני אתן לכם כמה.
במקום י"ד בטבת התשע"ח (1 בינואר 2018) יבוא כ"ה באדר התשפ"א (9 במרס 2021).
שגית אפיק
¶
במקום פסקה (1) יבוא: תחילתו של חוק זה עם פרסום נוהל מסודר ושקוף למימון הוצאותיו של ראש הממשלה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני רוצה לנמק. כיוון שאתם מוחקים את כל החוקים ורומסים ברגל גסה כל חוק רציני, אתם מביאים חוקים הזויים שיעברו במליאה הזו כמו החוק הזה שהוא חוק הזוי מבחינתי, שאזרחי מדינת ישראל מממנים את המים בבריכה לראש הממשלה.
שגית אפיק
¶
במקום המילה "חוק" יבואו המילים "מיום אישורה של הצעת חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי)".
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני רוצה לנמק. מכיוון שמדינת ישראל השקיעה למיטב זיכרוני 300 מיליון שקלים לרכישת המטוס עבור ראש הממשלה ומכיוון שלפני חודשיים וחצי ועדת הכספים נאנסה להוסיף עוד 60 מיליון שקלים עבור העיצוב הפנימי שיהיה נוח ויפה – אני לא מעורב בעיצוב - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
גם נרכש מציל. איך ידעת? עכשיו יבואו לוועדת הכספים כדי לרכוש בריכה מתאימה לצייד את מטוס ראש הממשלה. כשתגיע בקשה כזאת, אני אצביע בעד המציל והבריכה.
שגית אפיק
¶
לאחר המילה "זה" יבוא המילים "ולאחר תקנות שיקבע שר האוצר שיסדירו נוהל ברור בכל הנוגע להוצאות ראש הממשלה".
שגית אפיק
¶
אנחנו נעבור להסתייגויות של אחרי הסעיף.
תוקפו של חוק זה ביום שיינתן מענה על שאילתה לשר הבינוי והשיכון בעניין ההשפעה של בנייתן הצפויות של 32 אסדות בים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לזה אני מבקש להוסיף הסתייגות נוספת. אני מבקש שהאסדות ייבנו אל מול הווילה הפרטית של ראש הממשלה בקיסריה.
שגית אפיק
¶
יש לכם כאן סדרה של שאילתות.
ביום שיינתן מענה על שאילתה לשר האנרגיה בעניין מונים חכמים המותקנים בימים אלה בבתים בישראל לקריאת צריכת מים, גז וחשמל.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ברצינות. כל ההסתייגויות האלה שבאות עכשיו, שלחתי לשרים שאילתות שאני לא מקבל עליהן מענה במשך שנה. החלטתי להכניס אותן לכאן.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מציע גם להעלות את השכר של מיקי לוי. הוא עובד קשה. אני מציע להצמיד אותו לשכר של מיקי זוהר.
שגית אפיק
¶
שאילתה לשר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים בעניין תשלום דמי הביטוח הלאומי על ידי ציבור העצמאים.
קריאה
¶
הרב גפני, אני מאופקים, זוכרת אותך מאז אני קטנה, גאווה גדולה לראות אותך כאן. אני רוצה שתעלו לסדר היום ותדברו על כך כל הזמן, על הסיטואציה שלנו. קשה לנו מאוד. אנחנו לא שומעים אתכם. תגידו שליבכם אתנו. תגידו משהו.
היו"ר משה גפני
¶
אני אומר לך שאנחנו עוסקים בעניין הזה. אנחנו נקציב לזה כל כסף. אנחנו ועדת כספים נקציב כל כסף שהממשלה או מערכת הביטחון תדרוש כדי לפתור את הבעיה הזאת. ליבנו אתכם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני רוצה לומר לך משהו בצורה חברית. כשאתה מעסיק אותנו בכל שעה ובכל מקום ומתי שאתה רוצה, אתה אומר שמצביעים בעד או נגד, אנחנו באים. אנחנו אחרי לילה ולא ראוי שאתה אחרי שעה 4:00 תזמן אותנו כשחברי הקואליציה שלך - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא ראוי לעשות את זה אחרי המליאה. אנחנו עד 5:00 בבוקר כאן. זה חס וחלילה קיפוח נפש? מה העניין? ואם נקבל את זה מחר בבוקר, מה יקרה? אפשר לחשוב איזו בהילות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שזה גם פתרון נכון. זה לא לכבודו של ראש הממשלה שהוא מתחיל לריב על כל חשבונית.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אין בעיה. בוא נדון על המספרים. אין לנו בעיה עם זה. אני חושב שזה מה שראוי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ברצינות. אנחנו מבקשים שמה שנספיק עד 4:00 – בסדר. היינו כאן לילה מרתוני עד 5:00 לפנות בוקר. אם יישארו הצבעות, הן יתקיימו מחר בבוקר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש את זה. אני לא רוצה לפנות ליושב ראש הכנסת, זה לא מתאים לי וזה לא ראוי.
היו"ר משה גפני
¶
קיבלתי את הדברים שאמרתם. בסדר. אני רוצה לגמור את החוק הזה. זה הזמן היחיד שיש לי. אני צריך מחר לביא לוועדה את הנושא הזה של הטבות המס. אני לא רואה דבר אחר אלא אם כן אנחנו נתחיל לחכות לסוף. אני מציע שנסיים את הרביזיות בסעיף 1. אל תגישו רביזיות. אל תבקשו הצבעה על זה, על סעיף 2. שיישארו למחר עם נושא חדש שעל זה אתם גם יכולים להגיש רביזיה ואחרי כן נצטרך להצביע על החוק. אני מבקש שתישארו עם הדבר הזה כדי שאני אוכל לנהל את הדברים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מוציאים הודעות לתקשורת ואני מככב בכל ההודעות. אתם יכולים להעביר את זה למתפקדי הליכוד? אני יכול לתת לכם את מאגר מתפקדי הליכוד?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מיקי רוזנטל. הוא רצה לפרגן לי. מיקי רוזנטל רצה לתת לי מיליון שקלים בחודש ומיקי לוי רצה לתת לי 26 מיליון שקלים כללי לבזבוזים.
שגית אפיק
¶
רביזיה של חבר הכנסת מיקי רוזנטל לגבי ההצעה שלך שהציבור יפסיק לשלם על הוצאות אחזקה על הבית הפרטי.
היו"ר משה גפני
¶
אני אוהב אותו, כן, הוא חבר כנסת טוב. סקטוריאלי. אם היית שם במעון ראש הממשלה סניף של הבית היהודי, הוא היה כאן כל היום.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
זה הכול עניין של פרספקטיבה. מאיפה שאני מסתכלת, ממש נראה שיש סניף של הבית היהודי בבית ראש הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, לפני שאני סוגר את הדיון. הגענו לנקודה בה אנחנו נצטרך לסגור את הדיון. אני בסיכום עם יושב ראש ועדת הכנסת ובעיקר עם נציגי האופוזיציה, אנחנו מסכמים בהסכמה כדלהלן. אנחנו לא נצביע היום על החוק אלא הוא עובר למחר. אני לא מדבר על הסיכומים שהיו לגבי המליאה וכל הדברים האלה, זה כבר לא ענייני.
היו"ר משה גפני
¶
מה שיקרה מכאן ואילך יהיה בהסכמה כדלהלן. אנחנו כאן נסיים את ההצבעות עד הרגע האחרון. לאחר מכן יהיה דיון בוועדת הכנסת מחר בשעה 8:30 בבוקר על נושא חדש. אם תגישו רביזיה, יצטרכו לחכות עוד חצי שעה ואחרי שזה ייגמר בוועדת הכנסת אנחנו נצטרך להצביע על החוק כולו כאן.
מה שכן, לא יוגשו יותר רביזיות. זאת אומרת, הרביזיות עליהן דיברנו, לא יהיו על סדר היום. על סדר היום יהיה נושא חדש, הצבעה ולאחר מכן הצבעה כאן בוועדה. אז אני אוכל בהסכמתכם קודם כל לעשות את הטבות המס, כי יש לנו רק שעה וחצי מחר, הטבות המס לפריפריה ואם אכן יגיעו להסכמה, אני אוכל בהסכמה שלכם לשים על סדר היום את הוועדה ליציבות פיננסית. אם אכן הם יסכימו להצעה שאנחנו גיבשנו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש לגבי ההודעה שלך שאנחנו מסכימים לה, להוסיף רק דבר אחד. הייתה הסתייגות אחת שאנחנו ביקשנו מכם לשקול אותה בשיא הרצינות.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני מצביע על הרביזיה האחרונה בסעיף 1.
מי בעד הרביזיה? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
הרביזיה לא נתקבלה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אם מתחייבים לי שלא תוגש רביזיה, אני אכנס אותה בשעה 9:00. אם אתם מגישים רביזיה, אני מכנס ב-8:30.
היו"ר משה גפני
¶
הסיכום הוא שמחר ב-8:30 מתכנסת ועדת הכנסת. אם תגיעו אתו להסכמה שאין רביזיה, תגיעו. אם תהיה רביזיה, היא תהיה ב-9:00 ולאחר מכן אנחנו נצטרך להצביע על החוק.
אני מודה לכם אנשי האופוזיציה על ההסכמה.
סיכמנו שבשעה 8:30 מכנסים את ועדת הכנסת אלא אם כן מיקי מגיע אתם להסכמה שהם לא יגישו רביזיה ואם אכן זה יהיה, אתה יכול לכנס את הוועדה ב-9:00.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:58.