פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
13
הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול
16/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 124
מישיבת הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול
יום שני, ד' באב התשע"ח (16 ביולי 2018), שעה 10:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/07/2018
טיפול באסירות הסובלות מתחלואה כפולה - מעקב מיום 01/01/2018
פרוטוקול
סדר היום
טיפול באסירות הסובלות מתחלואה כפולה - מעקב מיום 01/01/2018
מוזמנים
¶
רח"ט תקון שב"ס, המשרד לביטחון פנים - תג"ד רונית זר
רע"ן פסיכיאטריה שב"ס, המשרד לביטחון פנים - סג"ד טלינה וינקור
סגנית מנהל השירות להתמכרויות, משרד הרווחה - איריס נהרי
מנהלת המחלקה לפסיכיאטריה משפטית, משרד הבריאות - דר' ג'ינט שקד
אחראית שיקום ותחלואה כפולה, משרד הבריאות - עפרה אוסטין שיפריס
ראש תחום נשים, הרשות לשיקום האסיר - רוני שפירא
מרכזת בכירה באגף השיקום, המוסד לביטוח לאומי - נילי ויצמן
עו"ד, המרכז האקדמי למשפט ועסקים - דר' סיגל שהב
פעיל חברתי - אליהו יצחק
מנהלת מקצועית, סמנכ"לית, קידום פרויקטים שיקומיים - מירה גרשון
מנהלת ת' כפולה, קידום פרויקטים שיקומיים - לידור פימה
ממונת חקיקה, לשכת עו"ד - מזל נייגו פיטוסי
ראש תחום טכנולוגי- חברה בבעלות פרטית - עדי גולדברג
יועצת למנכ"ל, משרד הקליטה - אלונה שמיר
היו"ר יהודה גליק
¶
היום יום שני, ד' באב תשע"ח, 16.07.2018. השעה כעת 10:40. אנחנו בארבעים דקות איחור, פלוס אלפיים שנים. אנחנו עוסקים בנושא אסירות הסובלות מתחלואה כפולה.
אני רוצה ברשותכם לבקש מרוני שפירא, ראש תחום נשים ברשות לשיקום האסיר, להציג בפנינו את הנושא. אנחנו בעצם מציגים פה איזשהו מעקב על נושא שהוועדה עוקבת אחריו. אני מתנצל מראש שאני - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
אין שום בעיה. אני מקבל את מה שהמנהלת אומרת. אז אנחנו מדברים על סגן גונדר טלינה וינקור, ראש אגף פסיכיאטריה בשב"ס.
טלינה וינקור
¶
בוקר טוב ושלום לכולם. אני ראש ענף פסיכיאטריה בשב"ס.
בדיון הקודם עלה הנושא של הטיפול הפסיכיאטרי בנווה תרצה. אנחנו לפני שנה וחצי, בעצם לפני כמה שנים, נכנסנו לשלב מעבר, שמשחר קיומו של שב"ס האחריות על מתן הטיפול הפסיכיאטרי היה במשרד הבריאות, ומ-2010 לאט לאט האחריות על מתן טיפול פסיכיאטרי ביחידות שב"ס, עובר ממשרד הבריאות לשב"ס, כל פעם יחידה אחת.
מינואר 2016 כבר לא קיים שירות של מב"ן ביחידות שב"ס. השירות נעשה על ידי שב"ס עצמו. אנחנו קונים או מגייסים פסיכיאטרים או שירותים אחרים דרך מכרז, או שמגייסים בתוך השב"ס ומעלים דרגות. לאחרונה נבנה אגף פסיכיאטריה, ואני בעצם מנהלת אותו.
מינואר 2016 השירות בנווה תרצה עבר לשב"ס. לקח לנו זמן לעבור. השירות שם מצוין. יש שם - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
בדיון הקודם עלה שיש איזשהו פער בין היעדר של מענה. האם את אומרת שברגע שהקמתם את הענף, ברגע שהתחלתם לעבוד וברגע שזה עבר לשב"ס, כל הבעיות האלה – אין בעיות של נשים – אין נשים שאין להן מענה?
טלינה וינקור
¶
כל מי שרוצה וכל מי שלא רוצה אבל הצוות מוצא לנכון שהיא צריכה לבקר אצל פסיכיאטר. כל אחד שהופנה על ידי עובדים סוציאליים לאור התנהגות מסוימת או בעיות מסוימות על ידי רופא, על ידי כל איש צוות, יכולה להגיע לפסיכיאטר.
היו"ר יהודה גליק
¶
יפה מאוד, תודה רבה טלינה. תמשיכי, אני לא התכוונתי לעצור אותך, רק רציתי להגיד תודה.
טלינה וינקור
¶
אני רק רוצה להגיד שבעצם ההחלטה שלנו לתת שם פעמיים בשבוע, זה בעצם לחיזוק התכניות הטיפוליות של הצוות בתוך היחידה. הפעמיים בשבוע, בגדול אין תור. אני לא צריכה להביא פסיכיאטר עוד פעם. אבל בגלל שיש שם יחידה של אסירי ימים שמתחלפת – כמו שאתם יודעים, אסירי יום זה אוכלוסייה שמתחלפת כל יום ב-50%, אז לפעמים ביום ראשון היה פסיכיאטר, ביום חמישי יש אוכלוסייה חדשה שזקוקה לטיפול.
אין אשפוז פסיכיאטרי לנשים במב"ן. אנחנו לוקחים לאשפוז במידת הצורך, ביחידות, בבתי חולים, בקהילה. אם יש צורך, האישה מאושפזת, לא במב"ן, אלא ביחידות קהילתיות.
היו"ר יהודה גליק
¶
טלינה, את יכולה להגיד לי מה המצב – פעם קודמת חוץ מהבעיה עם המענה, הייתה טענה שאין שם גם מיצוי של הזכויות שמגיעות לאסירות האלה. השאלה אם יש לך עובדת סוציאלית פה מטעם השב"ס, שיכולה להגיד לנו האם השתנה משהו בנושא של מיצוי הזכויות של אותן אסירות?
רונית זר
¶
הטענה נבדקה אחד לאחד. אין מצב של נשים, להפך, כל אישה שמשתחררת מנווה תרצה, באופן מודגש ובשונה אפילו מהשחרור ביחידות האחרות, יוצאת עם הצהרה של סל שיקום.
רוני שפירא
¶
שמי רוני שפירא, אני ראש תחום שיקום אסירות ברשות לשיקום האסיר, ואני בעצם באתי היום ובדיון הקודם קודם בעצם לדבר על מצב האסירות בשחרור. היכולת שלנו לשקם נשים לאחר שחרור.
אנחנו יודעים שהמספרים של נשים שצורכות טיפול פסיכיאטרי, טיפול תרופתי במאסר, הולך ועולה עם השנים. אנחנו מדברים היום על בין 50%-70% מהנשים שנוטלות טיפול תרופתי, בין אם זה כתוצאה מהפסקת שימוש בסמים, זה עלייה של סימפטומים נפשיים, הפרידה מהילדים שמחריפה מצבים נפשיים של נשים, ונשים שחולות במחלות נפש מג'וריות, עם התמכרות או בלי התמכרות, עם הנמכה קוגניטיבית זו גם תוצאה של טראומות שנשים חוו. מספר הנשים האלה הולך ועולה במאסר. אנחנו בעצם רוצות להבטיח את הכניסה שלהן לשיקום מותאם, למסגרות שיקומיות מותאמות בקהילה.
על מנת להתחיל את התהליך, אנחנו צריכות שהנשים האלה כבר בזמן המאסר, המצב הנפשי שלהן יקבל ביטוי בדו"ח פסיכיאטרי שקביל על ידי המוסד לביטוח לאומי, ו-40% נכות, כדי שנוכל בכלל להעלות אותן לוועדות של סל שיקום.
מה שקורה שנשים שמגיעות לכלא, מן הסתם מוצאות מהקהילה, הן כבר לא תחת – הן תחת אחריות שב"ס, ויש פה פער בין המצב הנפשי שהולך ומחריף במאסר, יותר ויותר נשים נמצאות במצב הנפשי הזה, לבין דו"ח פסיכיאטרי שייצג ושיהיה קביל - - -
רונית זר
¶
הבעיה כאן היא לא בעיה של מי שזכאי ולא מקבל את הזכויות. הנושא כאן שעולה זה שרוצים לייצר איזושהי הסדרה חדשה לגבי אוכלוסייה אחרת שרוצים - - -
טלינה וינקור
¶
אני רק אסביר במילה. אחוז לא מבוטל של נשים מגיע לכלא עם בעיות נפשיות קודמות, אבל אין הכרה קודמת - - -
קריאה
¶
האפיון של חיי האסירות כתוצאה מהטראומות החוזרות והנשנות שהן עברו ויציאה מהבית בגיל צעיר, הן נשים שהחיים שלהן מאופיינים בניידות גדולה, בגמישות ובחוסר שייכות לסניף מקומי של ביטוח לאומי לאורך השנים בצורה רציפה.
לכן, מה שקורה זה שעל אף שזאת האוכלוסייה שאנחנו הכי צריכים להכיר באחוזי הנכות שלהן, דווקא הן, בגלל - - -
קריאה
¶
אתם מבקשים בעצם ששב"ס יהיה חלק מהטיפול באותן הגדרות חדשות, ושב"ס יהווה חלק מתוך חוות הדעת ומהאבחנה, כדי שבעצם אותה אישה תקבל בסוף את סל השיקום המסוים.
רוני שפירא
¶
אנחנו רוצות לפתור ביחד סביב השולחן הזה, להציג שיש בעיה של נשים שהן סובלות, שהן צריכות להיות מוכרות בצורה מובהקת ב-40% נכות. הן נמצאות במאסר, ובגלל איזשהו - - -
טלינה וינקור
¶
אבל סליחה, זה לא כל כך נכון כי רוב הנשים שלנו סובלות מהפרעות אישיות ולא ממחלת נפש. אז אני לא בטוחה שהנתונים שלנו – זה לא נכנס לסל.
קריאה
¶
סימפטומים כתוצאה מפוסט טראומה מוכרים היום גם במסגרת 40% נכות. הסימפטומים של פוסט טראומה הם סימפטומים רחבים, מקיפים שכוללים המון תופעות. היום מכירים בהם כנכות. זה רוב האוכלוסייה בכלא - - -
נילי ויצמן
¶
אני מגיעה מאגף השיקום של ביטוח לאומי, אבל אני גם מייצגת פה את כל הנושא של הוועדות הרפואיות. כבר בדיון הקודם עלה הנושא של מיקום הוועדות הרפואיות, אז כמובן שכשאסירה מגיעה לוועדה רפואית בביטוח לאומי, זה פחות בעייתי, ומתחיל התהליך של הכרה בנכות.
בעניין הנכות, אני רוצה להגיד שני דברים. צריך להבדיל בין סל שיקום של משרד הבריאות, שיש בו שירותים שהם גם שירותים חברתיים, שירותים של דיור - - -
נילי ויצמן
¶
כן, אבל לצורך סל שיקום של משרד הבריאות, התנאי המקדמי הוא 40% נכות. לצורך תהליך שיקום בביטוח לאומי, אתה צריך שיהיו לך 20% נכות. כלומר, יכולות להיות גם אסירות - - -
נילי ויצמן
¶
ואין להן 40% נכות.
לנושא של ועודות רפואיות, וועדות רפואיות יכולות להתבצע גם בכותלי הכלא. כשמדובר על וועדה רפואית שהיא לנושאים של נפש, אז לצורך זה בעצם נדרש פסיכיאטר שמגיע לוועדה ביחד עם מזכיר וועדה.
נעשו כבר וועדות בתוך כתלי הכלא, אני יודעת בכלא רמלה.
היו"ר יהודה גליק
¶
אנחנו מדברים ספציפית על – שמנו דגש פה על נשים שסובלות מתחלואה כפולה, שהן אסירות כרגע ואולי גם לקראת שחרור.
נילי ויצמן
¶
נכון, אז צריך גם להבין שהפסיכיאטר שמגיע לכלא, הוא צריך להיות גם פסיכיאטר שמתמחה בתחום הספציפי הזה. יש לנו כבר בכמה מוקדים בארץ וועדות רפואיות שהן מומחיות - - -
טלינה וינקור
¶
אם אפשר דקה. הפסיכיאטרים שלי לא עברו את ההתמחות שאת מדברת. זאת אומרת, אם אתם רוצים לקיים את הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי, אנחנו נלך לשיתוף פעולה - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
בואו נעשה פה סדר. אם אני מבין נכון, משהו מאוד פשוט. מה שהן מבקשות, קחו את הפסיכיאטרים שלהן, תכשירו אותם - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
יופי. אומרת פה רוני שנקודת הבעיה היא בעיית האבחון. לכן מה שצריך למצוא, או שהפסיכיאטרים שלהם יוכלו לעבור את ההכשרה, או שאתם תתנו להן פסיכיאטרים שיוכלו לעשות את האבחון - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
אתן מבינות את זה יותר טוב ממני. נילי ורונית, תמצאו פה את נקודת הפתרון. אומרת פה רוני, הבעיה הנקודתית היא בעיית האבחון והוועדות. הוועדה אין בעיה, אבל אותה אחת שתעשה את האבחון לא יכולה אחר כך לשבת בוועדה. היא לא יכולה להיות אותה אחת.
אז לכן מה שמתבקש זה למצוא דרך שתהיינה אפשרות לעשות את האבחון. לאחר מכן, למצוא דרך מי יכולה לקבל את ה – מי שיכולה להיות ב20% ולקבל את השיקום של ביטוח לאומי, מי ב-40% יכולה לקבל את השיקום של משרד הבריאות.
את רצית להעיר משהו? מה שמך?
נילי ויצמן
¶
שנייה, רק עוד מילה על אגף השיקום. אחרי שכבר נקבעו אחוזי נכות, האסירות האלה יכולות לקבל מאתנו תכניות של שיקום.
ג'ינט שקד
¶
נכון. אתה מסתדר מאוד יפה, אבל יש באמת נקודה אחת כרגע שהיא לא ברורה. בן אדם מגיע לוועדה של ביטוח לאומי, לא משנה איפה היא תשב, עם מכתב ממצה על מצבו של הפסיכיאטר שמטפל בו. כרגע את המכתב הזה אין לנו.
היו"ר יהודה גליק
¶
אוקי, אבל אם יהיה לנו את הדבר הזה, אם יהיה לנו מענה בתוך בית הסוהר, מישהי שיכולה לעשות אבחנה – טיפול. היא מדברת על מכתב של פסיכיאטר שמלווה, שמטפל.
היו"ר יהודה גליק
¶
לא דו"ח סוציאלי. אם אני מבין את מה שדוקטור ג'ינט אומרת, היא מדברת על פסיכיאטר מטפל שהוא ייתן חוות דעת. היא לא מדברת על דו"ח עבודה סוציאלית.
היו"ר יהודה גליק
¶
אז זה הפסיכיאטר שלהם – בואו נעשה סדר. דוקטור ג'ינט דיברה על סיכום טיפול על ידי פסיכיאטר שמלווה את האדם. נילי מדברת על פסיכיאטר שלהם, שיכול לעבוד אצלכם, לתת אבחנה. אנחנו נראה האם יש פה כאלה שנופלות בין הכיסאות, ותהיה לנו פה את האצבע על הדופק של נילי.
היו"ר יהודה גליק
¶
אבל רוני אומרת שהיא לא מכירה שזה מתקיים. בתוך כלא נווה תרצה ישבה וועדה רפואית של ביטוח לאומי? האם ישבה וועדה רפואית בתוך נווה תרצה?
קריאה
¶
במקרה הצורך אני יודעת שגם וועדה של ביטוח לאומי הגיעה. ברוב המקרים זה לא צריך להיות, זה לא משנה.
נילי ויצמן
¶
הוועדה צריכה להתקיים טכנית לקראת השחרור. כלומר, זה צריך להיות לקראת מועד השחרור של האסירה.
רוני שפירא
¶
אם הנהלת כלא נווה תרצה שהרשות לשיקום האסיר – בגלל שזה לוקח זמן להזין את הזכויות, ועד שנקבעים האחוזים ומתכנסת וועדה, אנחנו יכולות לעזור גם מבחוץ במה שצריך. יש דו"ח מהיכרות קודמת. 50% מהנשים חוזרות למאסר.
היו"ר יהודה גליק
¶
חברות וחברים, אני ממש – בגלל שאנחנו פה בימים מטורפים, אני חייב להיות הכי יעיל שרק אפשר. אני ממש מתנצל. אם יש עוד מישהו שרצה - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
לכן אמרתי שאתם תפתרו ביניכם ותחזירו פה – אתם צריכים לשבת ביניכם, תגבשו איזשהו נייר. אם אתם רואים שיש עדיין בעיה, בשביל זה הוועדה קיימת. אם לא תשבו ביניכם, תפרטו לפרוטות – אני פה ב-20 דקות שיש לי לא יכול לפתור את כל הבעיות. תשבו ביניכם, תפרטי את כל הבעיות. אם יש פתרון, מה טוב ומה נעים.
אני רואה שיש כאן רצון טוב לפתור. אני רואה שיש פה רצון טוב גם מטלינה לפתור. היא אומרת שכל אחת שצריכה לקבל סיכום של טיפול מלווה גם תקבל. את האבחון, אומרת נילי שהיא מוכנה לתת לכם פסיכיאטרית. אז מצוין. זה הסיכום של מה שאני רואה פה. אם זה רק טוב על השולחן, אז תחזרו אלינו ותגידו לנו איפה יש בעיה, בסדר?
יש עוד מישהו שנורא חייב לדבר? אני מתנצל, אני בדרך כלל לא עושה ככה ישיבות. אני ככה לארג', אבל כיוון שאנחנו כולנו רצים ממקום למקום – את רצית להעיר משהו? מה שמך רק, למען הפרוטוקול?
היו"ר יהודה גליק
¶
דוקטור סיגל שהב, את עורכת דין מהמרכז האקדמי למשפטים. איזו מנהלת יש לנו פה, הכל כתוב פה. שאפו למנהלת. כן.
סיגל שהב
¶
אז כרגע, בשלב של עד שיישבו ויבררו מה עושים, לפחות לגבי אסירות שפונים אלינו בהקשר אליהן שלא מקבלות טיפול רפואי כשהן משתחררות מהכלא, לדוגמה טיפול תרופתי או טיפול אחר - - -
רונית זר
¶
אין קשר בין הדברים האלה. כל אסירה שמשתחררת מהכלא מקבלת את הטיפול התרופתי שהיא צריכה. אין מצב כזה. כל אסירה שמשתחררת מיד מקבלת את כל הזכויות שלה, כולל כל הטיפול הרפואי - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
אז מה את מציעה? רוני, האסירה הזאת שהשתחררה, היא חוזרת הביתה לקהילה שלה, וקופת החולים לא מקבלת אותה?
היו"ר יהודה גליק
¶
אז מפה אני רץ לוועדה עם סגן שר הבריאות, בנושא מצב רפואת הנפש בקהילה. אז ממש, זה כאילו יש לי דיון המשך. אני לא יודע מי מכם בא איתי, כולנו הולכים לשם לאותו דיון. אז אנחנו נשמע מה סגן שר הבריאות אומר. אבל זאת בעיה כללית של נושא רפואת הנפש בקהילה, שהיא לא ספציפית לאסירות.
טלינה וינקור
¶
זה לא רק בגלל זה. אני עשיתי סקר לפני הוועדה הזאת, התקשרתי ל-3 קופות חולים וביקשתי להזמין תור לפסיכיאטר.
טלינה וינקור
¶
אז מה שאני אומרת זה בהחלט מצב בריאות הנפש בקהילה, זה לא רק בעיה של שב"ס. בשב"ס כל אסירה מקבלת תוך כמה ימים, לא שבוע, תוך שלושה ארבעה ימים.
היו"ר יהודה גליק
¶
בקיצור, אם יש אישה אצלי בשכונה שרוצה טיפול מהר, לשלוח אותה ישר לכלא, היא תקבל טיפול מהיר.
טלינה וינקור
¶
אני ממש לא מסכימה איתך, בשום אופן לא מקבלת את זה. היא מקבלת טיפול לפי האבחון והטיפול הנדרש.
היו"ר יהודה גליק
¶
אבל הבעיה הזמנית הזאת היא לא קשורה ספציפית לאסירים, היא קשורה באופן כללי לבעיית בריאות הנפש בקהילה.
היו"ר יהודה גליק
¶
מאה אחוז, אבל גם אישה שפתאום חולה עכשיו, נכנסת למתקפת דיכאון, חרדה או פוסט טראומה, היא הולכת לרופא המשפחה. רופא המשפחה מנסה לתאם לה תור. התור בקופת החולים, אם היא גרה בדימונה, התור בקופת החולים ולא משנה איזו קופת חולים, יהיה עוד כמה חודשים. בדיוק על זה אנחנו דנים, וזה לא קשור אם היא הייתה אסירה אתמול או שהיא הייתה אמא למופת אתמול.
היו"ר יהודה גליק
¶
אז אני רוצה להגיד לך שהרשות לשיקום האסיר עושה עבודה נהדרת, ומלווה את כל מי שמשתחרר בצורה הכי מיטבית שרק אפשר. אני לא מכיר פתרון אחר.
היו"ר יהודה גליק
¶
נכון, אבל היא לא אמורה להחליף את קופת החולים, היא אמורה ללוות את האישה עד שהיא נקלטת - - -
רוני שפירא
¶
הדיון פה הוא בעיקר בגלל שאנחנו רוצים לעשות איזושהי פריצת דרך במיצוי הזכויות שלהן כדי ש - - -
היו"ר יהודה גליק
¶
אני משוכנע שאם את תשבי עם גברת נילי, תמצאו את כל הבעיות, תביאו את הבעיות לפה. נילי, אנחנו בונים עלייך הכל.
אני ממש מתנצל שאני השתדלתי לעשות את זה ממש טלגרפית, אבל קיבלתי מינוי לפני שתי דקות על ידי תמר. השתדלתי לעשות את המשימה כמיטב יכולתי. אני מברך את כל מי שהגיע, מברך את המנהלת היקרה והמתוקה שלנו וגם את העוזרת המסורה של תמר זנדברג.
אני מאחל לכולנו שפע, ברכה ואורה. עוד מעט חודש אוגוסט, צאו לחופשה כולם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:06.