פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
21
הוועדה המיוחדת להסדרת מעמדתם של תלמידי ישיבות
ושילובם של בוגרי ישירות בשירות צבאי, בשירות לאומי-אזרחי ובתעסוקה
03/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 1
מישיבת הוועדה המיוחדת להסדרת מעמדתם של תלמידי ישיבות
ושילובם של בוגרי ישירות בשירות צבאי, בשירות לאומי-אזרחי ובתעסוקה
יום שלישי, כ' בתמוז התשע"ח (03 ביולי 2018), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 03/07/2018
דיון
פרוטוקול
סדר היום
דיון
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד אמסלם – היו"ר
מירב בן ארי
יואב בן צור
איל בן ראובן
עמר בר-לב
אורי מקלב
בצלאל סמוטריץ
עודד פורר
מיכל רוזין
אלעזר שטרן
מוזמנים
¶
ערן שני - תא"ל, רח"ט תומכ"א, צה"ל, משרד הביטחון
אודי שגיא - סא"ל, הפרקליטות הצבאית, צה"ל, משרד הביטחון
איתי אופיר - היועמ"ש למערכת הביטחון, משרד הביטחון
עומר בבלי - ע' יועמ"ש מערכת הביטחון, משרד הביטחון
עמוס צייאדה - מנהל אגף מוסדות תורניים, משרד החינוך
מרים גראזי רוזנבאום - יועמ"ש אגף מוסדות תורניים, משרד החינוך
דרור גרנית - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ענת אסיף גיל - ראש אשכול ביטחון, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אורי שיינין - רכז תעסוקה באגף התקציבים, משרד האוצר
רון מר - ע' ראשי בלשכה המשפטית, משרד האוצר
שירה ברלינר פולג - מנהלת תחום תעסוקה חרדים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
שרון אליהו - מפקח מסגרות חוץ ביתיות חרדיות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
גילה רונן - סגנית מנהלת שירות נוצ"צ, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מרדכי אלמליח - מנהל אגף פיקוח ותקציב, שא"ל, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
יואב ארבל - יועץ משפטי, שא"ל, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
שר שלום ג'רבי - מנכ"ל הרשות לשירות לאומי אזרחי
יהודה דובדבני - תא"ל במיל' מתנדב, מקים הנח"ל החרדי
גלעד מלאך - מנהל התכנית לשילוב חרדים, המכון הישראלי לדמוקרטיה
ארי קלמן - כתב פוליטי בחדרי חרדים
דוד קשני - יו"ר פורום הדיור הציבורי
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוקר טוב לכולם. אני מתכבד לפתוח את הוועדה המיוחדת להסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות ושילובם של בוגרי ישיבות בשירות הצבאי, בשירות לאומי-אזרחי ובתעסוקה. אני אעביר את רשות הדיבור למשרד הביטחון שיציג לנו את עיקרי הדגשים של הצעת החוק הממשלתית, אחרי זה נעבור לגורמים הצה"ליים, אחרי זה נעבור למשרדי הממשלה, היועצים המשפטיים של הוועדה ולאחר מכן נפתח את זה לדיון.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
לפני שאתה מתחיל, ברשותך, אני וחבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, שנכנס, אנחנו רוצים לבקש ממך שאם אפשר שביום חמישי נתחיל את הדיון בתשע וחצי.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
חשבתי שבפתח הדיון איזה הערה עקרונית. דברו איתו אחרי זה. זה הרמה של הדיון עכשיו?
מירב בן ארי (כולנו)
¶
קודם כל, אל"ף, זה חשוב לנו, כי בניגוד אליך לשנינו יש ילדים קטנים, אז אפשר להתחשב.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בצלאל, אם אתם רוצים אני אעשה פאוזה רבע שעה שתדברו, תחליפו חוויות, אבל בגדול בסדר, אנחנו בעזרת ה' נתחיל ב-10:00, לא בגלל שאתה לא יכול להגיע, אלא רק בגלל שביקשת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רבותיי, איתי, רשות הדיבור אליך, קח את כל הזמן שאתה צריך, אתה ועומר. אם תחליט להעביר את זה לאחרים, בבקשה, תפאדל.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
דודי, הצעה לסדר. אולי, מחילה, בכל זאת לפני כן, היועצת המשפטית של הוועדה תיתן לנו רגע סקירה, תזכורת, מה היה בהסדר הקודם, מה בג"צ פסל. התכנסנו פה לא כי הם רצו לשנות, התכנסנו בגלל בג"צ, מה היה בהסדר, מה בג"צ שלח אותנו לעשות, אחר כך נראה איזה תשובות נותן משרד הביטחון לעניין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בצלאל, אני גם מכבד את בקשת הייעוץ המשפטי של הוועדה, גם הפרק הזה יגיע. מה שנקרא גם לשם נגיע. בבקשה, עומר.
איתי אופיר
¶
אני אתחיל. בוקר טוב. אני איתי אופיר, היועץ המשפטי למערכת הביטחון, אני עמדתי בראש הוועדה שמינה שר הביטחון, הוועדה מונתה על מנת לגבש הסדר בר קיימא שישמר את צה"ל כצבא העם ממלכתי, יפעל לצמצם את אי השוויון בשירות, יזכה להסכמה ציבורית רחבה ויתייחס גם להערות בג"צ בבטלו את תיקון 21 לחוק. חברי הוועדה, אחד מהם נמצא איתי כאן, ראש חטיבת תכנון ומינהל כוח אדם, ערן שני, חברים נוספים היו הפרקליט הצבאי הראשי, הרב הצבאי הראשי וראש האגף הביטחוני החברתי במשרד הביטחון שאמון בין היתר על נושא גיוס חרדים.
אנחנו קיימנו לא מעט דיונים, פגשנו גם לא מעט אנשים מכל מגזרי החברה הרלוונטיים. אם הייתי צריך לתמצת את המסקנה העיקרית שלנו, לפני שאני אתחיל לפרט, ואחרי שדיברנו עם אנשים מכל קצוות הקשת החברתית, אלה שני דברים. הדבר הראשון היה - - -
איתי אופיר
¶
כן, ועם כמה וכמה. המסקנה הראשונה שלנו הייתה שאנחנו צריכים לבוא עם איזה שהוא הסדר שהוא פרגמטי. זאת אומרת כשהיה ניסיון לבצע פעילות שהיא לעומתית התוצאה של זה הייתה הפוכה. זו הייתה המסקנה הראשונה שלנו. המסקנה השנייה שלנו הייתה שהתהליך הזה צריך זמן. כלומר יש תהליכים שקורים כבר היום בחברה החרדית, תהליכים תרבותיים, תהליכים כלכליים, ויש גם פעילות טובה מאוד שעושה הצבא, שהכפיל פי עשרה בתוך עשר שנים את כמות החרדים שמתגייסים. לפני עשור התגייסו כ-300 חרדים והשנה אנחנו מדברים בשנת הגיוס 2017 על 3,011 בספירה האחרונה. ואכן המטרה של המתווה שאנחנו הצענו הייתה לייצר זמן, שבתוך הזמן הזה אנחנו מצמצמים באופן הדרגתי ועקבי את אי השוויון ומאפשרים לחרדים לשרת בצבא או בשירות הלאומי האזרחי, תיכף נדבר על כולם, כשבאופן קונסיסטנטי כמות החרדים עולה כל הזמן וכשאנחנו מייצרים איזה שהוא שקט תעשייתי בהיבט הזה.
אנחנו קודם כל קבענו יעדים והיעדים שלנו הולכים קדימה 20 שנה, בעלייה הדרגתית, ולאחר מכן גם מייצרים עלייה שאני אסביר אותה בהמשך.
איתי אופיר
¶
אנחנו הצבנו יעדים שמבחינת צה"ל הם מאתגרים, אבל ריאליים, יעדים שאפשר לעמוד בהם, גם בגיוס, גם בשירות לאומי.
איתי אופיר
¶
מאתגרים את הצבא. בצבא יש אנשים שתפקידם לנסות ולהגדיל את כמות החרדים שמתגייסים. הם עובדים על מסלולים ומייצרים מסלולים.
איתי אופיר
¶
דיברו על הצבא, יחד איתנו בוועדה ישבו אנשי צבא, לובשי מדים, שבין היתר אמונים גם על נושא גיוס החרדים. הם יודעים, הם מתמודדים כבר עשר שנים עם יעדים שמציבים להם והם יודעים מה היעד שמבחינתם הוא יעד שהוא בר עמידה ויעד שהוא קשה יותר לעמוד בו. הרי אני לא נותן פה הנחות לאף אחד, הכי קל היה לנו להציב יעדים שהיו מקבלים מחיאות כפיים ויועץ משפטי אחר, רח"ט תומכ"א אחר ופצ"ר אחר היו מתמודדים עם אי העמידה בהם. אנחנו הסתכלנו על העובדות, הסתכלנו על שיעורי הגידול בשנים האחרונות, שלחנו את אכ"א לעשות עבודה רצינית של שיעורי בית, מתחנו את זה עוד קצת למעלה והגענו ליעדים שהצבא מאמין שהוא יכול לעמוד בהם מבחינת שיעורי הגיוס. אני לא מדבר עכשיו על צרכים, אני מדבר על שיעורי גיוס חרדים שהצבא מאמין שאפשר לעמוד בהם.
ערך נוסף שהוועדה מדברת עליו הוא ערך לימוד התורה בעם ישראל. הוועדה מכירה בערך הזה. מעבר למשמעות הסמלית והערכית של האמירה הזו, אני חושב שהכרה בערך לימוד התורה משמעותה גם שאנחנו מבינים שבטווח הנראה לעין אנחנו לא נצמצם ב-100% את אי השוויון. זאת אומרת גם ביעדים שאנחנו מדברים עליהם 20 שנה קדימה שיעור המתגייסים מקרב החרדים לא יהיה שווה לשיעור המתגייסים מקרב החילוניים או הדתיים הלאומיים.
היעדים שאנחנו הצבנו מחולקים בהתאם לעשורים. בעשור הראשון אנחנו קבענו תקרה של מספרים, שמשקפת עלייה קבועה, אך בשיעור משתנה, הולך וקטן בשיעור החרדים שמשרתים. זאת אומרת אם בשלוש השנים הראשונות אנחנו מדברים על גידול של 8% בשנה, לאחר מכן זה יורד ל-6.5% לשנה והעשור מסתיים עם כמה שנים של 5% בשנה.
איתי אופיר
¶
לקחנו בחשבון את השנתונים, כן. התשובה היא כן. אכ"א מכיר את גודל השנתונים ולקחנו בחשבון את העניין הזה. מה הסיבה שהשיעור הולך וקטן? כמו שאמרתי, נעשתה קפיצה של פי עשרה בשנים האחרונות, זה ברור שגם החברה החרדית היא לא אחידה וגוונים רבים לה וככל שאנחנו מעמיקים בתוך החברה החרדית גם הקושי לגייס יותר מקרב - - -
איתי אופיר
¶
כן, באיזה שהוא מקום נעשתה קפיצה גדולה ואנחנו מתחילים להתמודד עם אתגרים שהם יותר קשים. יש ישיבות ששיעור הגיוס בהם הוא אפס, הוא עשוי להישאר אפס גם בשנים הקרובות. ככל שאנחנו מעמיקים בתוך החברה החרדית, ככל שאנחנו מתגייסים, עלינו מ-300 ל-3,000, אנחנו לא יכולים להישאר באותו שיעור גידול.
החל מהעשור השני ואילך אנחנו מתחילים לדבר על יעדים שהם תלויי גודל השנתון. אנחנו לקחנו את ששת השנתונים הרלוונטיים, מגיל 18 - - -
איתי אופיר
¶
אחרי עשר שנים. אמרתי, החל מהעשור השני. לקחנו את ששת השנתונים הרלוונטיים, מגיל 18 עד גיל 23, ואמרנו שנסתכל בכל שנה כמה גדל השנתון הממוצע של הגילאים, זאת אומרת בכל שנה אנחנו נחשב - - -
איתי אופיר
¶
כן, דמוגרפית. היום שנתון חרדי עומד על 9,000 גברים והוא הולך וגדל. בזמן תיקון 19 היה 8,000. אנחנו ניקח, החל מהעשור השני, אנחנו לא מדברים על מספרים מוחלטים שהוועדה כבר קבעה אותם, אלא אנחנו ניקח את ששת השנתונים הרלוונטיים, נבדוק בכמה עלה השנתון והיעד יהיה בהתאם לעלייה בגודל השנתון הממוצע כשבעשר השנים הראשונות, זאת אומרת בעשר השנים השניות, בעשור השני למתווה שאנחנו מציעים, אנחנו ניקח את הגידול בגודל השנתון ממוצע, פלוס אחוז מגודל השנתון. זאת אומרת אנחנו ממשיכים להראות עלייה של אחוז נוסף בכל שנה.
עומר בבלי
¶
כלל האוכלוסייה בישראל זה 1.8 בשנה, באוכלוסייה החילונית דתית זה קצת פחות מזה, לעומת החרדים, אבל זה סדר הגודל.
איתי אופיר
¶
נכון שהקצב הממוצע בין 4% ל-4.5%, זה באמת לא עקבי, יש שנתונים שעולים בין 2 ומשהו ויש כאלה בין 6 ל-7.
איתי אופיר
¶
החל מהעשור השלישי ואילך אנחנו מדברים על גידול בגודל השנתון הממוצע בלי האחוז הנוסף. זאת אומרת היעד ממשיך להיות בהתאם לגידול בשנתונים, אבל הוא לא מציב עלייה מעבר לגידול בשנתונים. זה החל מעוד 20 שנה ואילך.
איתי אופיר
¶
כן. מה ההשלכות לאי עמידה ביעד? אנחנו קבענו שני ערוצים של השלכות לאי עמידה ביד. האחד, השלכות כלכליות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה לשאול לפני כן שאלה קצרה, ברשותך, את ההתייחסות שלך. לפי הבנתי גם הצבא צריך להעמיד כלים - - - אתה יודע מה? אולי זה קשור לצבא יותר, אחרי זה אני אשאל.
איתי אופיר
¶
ערוץ אחד הוא השלכות כלכליות על אי עמידה ביעדים והערוץ השני זה השלכות שבסופן זה בעצם פקיעת התיקון לחוק וקריסת המתווה. ראשית אני אומר, הוועדה המליצה על שנתיים, החל ממעבר החוק שבהן יש יעדים מספריים ברורים, אבל אם אין עמידה בהם במהלך השנתיים הראשונות לא תהיינה השלכות. הסיבה לכך היא שאנחנו חושבים שהשירות הלאומי, שהוא חלק בעינינו מהבסיס לעמידה ביעדים, השירות הלאומי שעוד לא ביצע את הקפיצה שהצבא ביצע ולהיפך, בשנתיים האחרונות אנחנו ראינו נסיגה בכמות החרדים ששירתו בשירות לאומי. השנה שירתו 538, נדמה לי, כשאגב היעד שהוצב להם בהתאם לתיקון 21 היה 2,000.
איתי אופיר
¶
אז אם נגיד מילה שקשורה ליעדים, הצבא, באופן די עקבי מגרד מלמטה את היעדים, היעד השנה, בהתאם לתיקון הקודם היה 3,200 והצבא היה באזור 3,000.
איתי אופיר
¶
בעוד שהשירות הלאומי היה אמור להיות ב-2,000 ונמצא ב-530. גם את היעדים התחלנו מהמקום שאנחנו נמצאים עכשיו, זאת אומרת אם אנחנו נמצאים עכשיו ב-530 וב-3,000, לקחנו את נקודת הבסיס ליעדים, 3,100 ו-600. עיגלנו את המצב הנוכחי כלפי מעלה ומשם התחלנו את - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני רק רוצה לשאול. בוועדת חוץ וביטחון אמר ראש אכ"א שזה רק בשנתיים האחרונות שזה ירד, זאת אומרת הייתה עלייה יחסית ורק בשנתיים האחרונות במקום להגיע ל-3,200 אתם מגרדים מלמטה. זאת אומרת משהו קרה בשנתיים האלה כי עד השנתיים האלה תמיד זה עלה? זה מה שהוא אמר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
היא שואלת על צה"ל, עוד מעט נעבור לצה"ל. אני רוצה שאיתי יסיים, אחרי זה נשמע את צה"ל ואחרי זה נעבור לשירות הלאומי וכולם יתייחסו בגזרה שלהם. בבקשה.
איתי אופיר
¶
אגב, אם מדברים על נסיגה, ללמדכם שגם עמידה ביעד, כולם מניחים כאילו ההישג של שנה קודמת הוא מובן מאליו, בוא רק נעלה ממנו, יגיד לכם אחר כך נציג אכ"א שגם היעדים שמגיעים אליהם עכשיו הם אחרי מאמצים לא מעטים וגם שחזור היעד של שנה קודמת הוא לא מובן מאליו, בוודאי לא לעלות בשיעורים שאנחנו מדברים עליהם.
כפי שאמרתי, שנתיים ראשונות יש יעדים ברורים, אין משמעות בפועל לאי עמידה בהם. החל מהשנה השלישית אם אין עמידה ב-95% או יותר מהיעד, אני מדבר על כלכליות, אם אין עמידה ב-95% או יותר מהיעד נכנסות השלכות כלכליות. שזה אומר נניח שעמדו ב-90% מהיעד, בשנה שלאחר מכן יקוזזו 10% מהתמיכות בישיבות החרדיות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
איך שזה כתוב עכשיו זה לא רק בישיבות החרדיות, את כל סל התקציב אתם מקצצים, אתם לא מבחינים בין ישיבות שיש בהן דחויי שירות לישיבות שאין בהם דחויי שירות. עשיתם את זה תנאי גורף, לא מידתי, לא פרופורציונלי. זה משהו שצריך לדייק אותו הרבה יותר. אני אומר את זה כבר מראש.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אם יש לך מוסד שאין בו בכלל דחויי שירות, הוא לא אמור להיות ספור, כמו כולל, של אנשים שעשו כבר צבא.
איתי אופיר
¶
הרעיון הוא שהקיזוז הוא מהאחוז הראשון. זאת אומרת אם אנחנו ב-94% עמידה, אנחנו מורידים 6%.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מלמעלה. אני רוצה שתסביר את הנקודה. איתי, תבהיר את הנקודה הזאת. מה שאתה אומר, בגדול, אני רוצה להבין, עד 95% צפונה, בוודאי 100%, בין 100% ל-95% הכול בסדר, לא קרה כלום. מ-95% ומטה, נניח שיש 94% אז אתה מקזז מה-100% עד לאן שזה נעצר, 93% אז זה 7%, 90% זה 10% וכו'.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה מה שאתה אומר. היות שאתה מדבר על ממוצע, לכן אתה לא נכנס שם זום אין לתוך אותה ישיבה. יכול להיות שיש ישיבה שדווקא עמדה ביעד, ב-100%.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מתחבר למה שאמר כרגע בצלאל. זאת אומרת אנחנו הולכים על ממוצע בבריכה, יכול להיות שבמקום אחד זה יהיה שני מטרים, יכול להיות במקום אחד יהיה 40 סנטים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה מה שהוא אומר. לכן אני אומר, זו נקודה שאנחנו צריכים, לטעמי, לשים עליה אחרי זה קצת יותר זום ולפתח אותה קצת ולבנות אותה יותר נכון.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אגב, מוזר לי איך האוצר הסכים לעגן את תקציב הישיבות בתוך חוק. זו פעם ראשונה שעושים דבר כזה. כל המיליארד ומשהו.
איתי אופיר
¶
מתוך הקיצוץ הזה אנחנו מוציאים מה שאנחנו מכנים ישיבות מעודדות גיוס. הכנסנו בתיקון לחוק טבלה שהיא מגדירה מה זה ישיבה שמעודדת גיוס. בשנים הראשונות ישיבה שהתגייסו מקרבה 20%, זה עולה עד 45% במשך השנים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנתי את השאלה, אבל כרגע הוא מדבר על משהו שמעודד גיוס, בוא נשמע את זה ואחרי זה נשאל את השאלה.
איתי אופיר
¶
אנחנו בוחנים את השנתונים הרלוונטיים בישיבות. ישיבה שבכל השנתונים הרלוונטיים מגיעה לאחוז שמופיע בתיקון לחוק, מתחיל מ-20% ומגיע עד 51% מוחרגת מהקיצוץ הזה. היא מקבלת את התמיכה שהיא הייתה אמורה לקבל - - -
איתי אופיר
¶
לא, זה עולה במשך השנים. אנחנו מבינים שבהתחלה, מכיוון שאנחנו מדברים על פחות חרדים שמתגייסים, בשנים הראשונות ישיבה שבשנתונים הרלוונטיים 20% או יותר התגייסו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
השאלה היא כזו, כשהיא לא נכנסת, אז האחרים משלמים את האחרים? או שהיא לא נכנסת ואז בעצם היא לא נכנסת למשחק של התקציב?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני כרגע בא לעקרונות, אני רוצה להבין את המתודיקה. זאת אומרת מה שאתה אומר, איתי, ישיבה שמעודדת גיוס, והגדרת מה זה מעודדת גיוס, וכמובן שאנחנו מדברים על מצב שאנחנו לא עומדים ביעדים, אם עומדים כולם ביעדים אין בעיה, אנחנו כרגע נניח לא עומדים ביעדים ואז נניח, סתם בשביל המחשה, אנחנו נגיד יש לנו יעד של 80%, אנחנו אמורים לקצץ 20% מסך התקציב של הישיבות. בשביל ההמחשה בוא נגיד שמדובר ב-100 שקלים, אנחנו צריכים להביא את זה ל-80 שקלים ויש ישיבה אחת שהיא מעודדת גיוס ומגיע לה חמישה שקלים מתוך ה-80. האם אנחנו עכשיו מחלקים לכולם 75 שקלים, או שאנחנו רק מבודדים את הישיבה הזאת ומשאירים את ה-80 שקלים לגבי כולם.
איתי אופיר
¶
אנחנו מבודדים את הישיבה - - - אנחנו מסתכלים, היא הייתה אמורה לקבל חמישה שקלים, היא תקבל - - -
איתי אופיר
¶
בקיצוץ אנחנו נקצץ את האחוזים מ-95%, נסתכל כאילו העוגה השלמה היא 95 ומתוך זה נוריד את האחוזים שצריך להוריד.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
דודי, זה לא עובד בגלל ששיטת התחשיב של אגף הישיבות, זה הולך לפי ערך נקודה, יש סל, יש פול ויש ערך נקודה. יש פה משהו שלא מתכתב - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה להבין את העיקרון ואחרי זה נעשה זום אין לגבי איך השיטה ולראות אם העיקרון מתחבר לשיטה.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
ברמת העיקרון יש לי שאלה. נניח ב-2020 ישיבה אחת התגייסו ממנה 25% מהחבר'ה, זאת אומרת ישיבה גיוס. מצד שני, אם התגייסו ממנה רק 25%, שזה הרבה פחות מאשר ה-85% שזה המינימום, היא נקנסת. אז איך יכול להיות בהגדרה - - -
איתי אופיר
¶
ברגע שישיבה עוברת את הרף של ה-20% היא תהיה מחוץ לעולם ההשלכות הכלכליות. אנחנו לא מחשבים אותה כחלק מהעוגה שממנה - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
שוב, נלך רגע ל-85%. מה שאני הבנתי, שישיבה שפחות מ-85% - - - אה, זה 85% מהיעד הכללי?
היו"ר דוד אמסלם
¶
בדיוק. יש פה שני פרמטרים, אתה צודק בשאלה. ה-85% זה מהיעד, ה-20% זה מכמות התלמידים בישיבה. יכול להיות שה-20% זה 160% מהיעד הבסיסי.
מירי פרנקל-שור
¶
שאלה נוספת לאיתי. יכול להיות שיש תלמידי ישיבות ששירתו בצבא, חוזרים ללמוד בישיבה, אבל הם לא נמצאים בישיבה שמעודדת גיוס. אז הקיצוץ גם יחול על תלמידי ישיבות ששירתו בצבא?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יש לך בסוף ישיבה שכולם אנשים שעשו צבא, עשו צבא, חזרו אחרי הצבא ללמוד, הם לא במשחק, מה פתאום ש - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, הוא גם לא יספור אותם, כי הם כבר אנשים מבוגרים, הם לא בשנתונים הרלוונטיים. ועכשיו הישיבה הזאת תחטוף קיצוץ למרות שהיא בכלל לא במשחק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
איתי, אני אגיד לך מה אני מציע. זו נקודה שדורשת ליבון, יש לה השלכות, אנחנו לא יודעים מה הבסיס היום של החלוקה, לכן - - -
מירי פרנקל-שור
¶
מה שחשוב, מה זה תקציב תמיכה? זאת אומרת בסופו של דבר זה לא לישיבה, אלא בסופו של דבר התקציב מגיע לכיסו של כל אחד ואחד כיוון שזה דמי הקיום שלו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
היועצת המשפטית, תנו לי שנייה. אני חושב שצריך להסכים רגע אחד על העקרונות. אנחנו רק בדיון מקדמי, אם מסכימים שיש סנקציות כלכליות, הכול אפשר לפתוח, אבל נניח שהמנגנון הזה מקובל עלינו, שאם לא עומדים ביעדים יש סנקציות כלכליות, צריך להיות ברור העיקרון, שהסנקציות הללו צריכות להיות מושתות על מי שאמור היה לעמוד ביעדים ולא עמד. איך לתרגם את זה אחר כך? יצטרכו לשבת, לא בטוח שבחדר הזה, אולי גם מאחורה, נשב על המנגנון, מי שלא אמור לעמוד ביעדים זה לא חל עליו. צריך לראות איך תופרים את המנגנון אחר כך, יחד עם אנשי משרד החינוך - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
בצלאל, רק שנייה. אני מקבל את מה שאתה אומר, אני רוצה באמת ברשותך, איתי, איזה פאוזה קטנה, רק כדי שתכניס אותנו ללופ למי שלא יודע, ואני לא יודע, רק ברמת הסקרנות והידיעה, כדי שאני אתחבר למה שאתה אומר. בדקה וחצי, אם זה אפשרי, איך מחולק התקציב היום? תענו לי על זה ונחזור לזה, כדי שניכנס ללופ.
עמוס צייאדה
¶
מוגדרים במבחני התמיכה סוגי מוסדות תורניים, ישיבה, כולל, מדרשה, במבחני התמיכה נקבע לכל סוג מוסד ערך נקודה, למשל תלמיד ישיבה גבוהה חרדית זו נקודה אחת, אברך, בן אם הוא חרדי או ציוני, 1.8, כלומר 180% הנקודה, המוסדות מעבירים דיווח חודשי כל חודש - - -
עמוס צייאדה
¶
יש עוד מדרגות, יש הרבה. הסדר למשל שתי נקודות. יש היום גם ישיבות גבוהות ציוניות שיש להם תעריפים בין 1.5 ל-2.5 נקודות, יש מוסדות שמגייסים בין 15% ל-60% מהתלמידים שלהם. יש מדרשות לבנות שהניקוד הוא שתי נקודות לתלמידה. בכל אופן המוסדות מעבירים דיווח, הדיווח עובר עיבוד ובסופו של דבר לכל מוסד נקבעת כמות נקודות. לדוגמה אם יש במוסד 100 תלמידים אברכים וכולם זכאים, אז יהיו לו 180 נקודות. דוגמה פשוטה יותר, 50 תלמידים בחורים רווקים, יהיו לו 50 נקודות. אנחנו לוקחים את סך הנקודות שכל המוסדות צברו, נכון להיום זה משהו כמו, נתוני אמת, 215,000 נקודות ומחלקים את התקציב במספר הנקודות הכולל. כלומר אם התקציב, על פי החלטת הממשלה, הוא 1.2 מיליארד, הוא 1.224 מיליארד, אבל לצורך הנוחות ניקח 1.2 מיליארד, יש לי מנה של כ-100 מיליון שקלים לחודש, ברור שבמהלך השנה יש עליות וירידות ותנודות, אבל כדי להבין, לוקחים 100 מיליון שקלים, מחלקים בכמות הנקודות הזאת וקובעים ערך נקודה. ערך נקודה, בוא נגיד הוא סביב 460 שקלים בערך, שוב, הוא משתנה קצת לכאן ולשם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
עכשיו, לישיבה איקס יש מספר נקודות וואי ואז מגיע לה תקציב זד. אתה מעביר לישיבה, למוסד ישירות?
עמוס צייאדה
¶
הכסף נועד בהגדרה להוצאות של אחזקת מוסד תורני. הערה אחת, כולל לאברכים, ידוע שלמרות שראש הכולל יכול להשתמש בזה לחשמל, למזגן, לכיבוד, אבל זה סוג של תשלום שמקבלים כאילו, בדומה למקום עבודה. שוב, התעריפים מאוד נמוכים, זה 850-800 שקל לאברך בממוצע, אבל ראש הכולל לא חייב להעביר את התשלום לאברך, בפועל לא רק שהוא מעביר את התשלום הזה, הוא מגייס ממקורות עצמיים שלו, בדרך כלל סכום שמשלים, אפילו עד 1,500 שקלים. כלומר בדרך כלל מחצית מהכסף מגיע מאיתנו, מחצית ממקורות עצמיים של המוסד. אני רוצה להגיד שני נתונים. יש לנו 1,650 מוסדות - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
עמר, אני אעבור אחד אחד. אני רציתי לשאול שאלה, שהוא ייתן לנו מעטפת מאוד כללית של שתי דקות, כדי שנחזור לאיתי. נחזור אליו. הבנו בגדול, הבנתי את העיקרון, שיש נקודות, מתקצבים ישירות את המוסד פר הנקודות, לא משנה, יש דיפרנציאציה בנקודות למוסדות, הבנתי את הרעיון איך זה עובד.
עמוס צייאדה
¶
הערה לחבר הכנסת בר-לב. אמרתי שאברך מקבל 1.8, כלומר 180% הנקודה. כלומר כופלים ב-1.8, זה 850 בערך. מתוך 1,650 מוסדות ביותר מ-1,400 לומדים דחויי שירות. המוסדות מעורבים, יותר משני שליש מתוך כמעט 150,000 תלמידים הם בכלל לא דחויי שירות - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב ראש, רק שתדע שזה הרבה יותר מורכב ממה שגם נאמר פה. בצלאל מייצג את הציונות הדתית ששם מעודדים גיוס, יש בתוך הישיבות - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אורי, אני מבקש. תקשיבו לי. אני אגיד לך מה קורה בדיון מהסוג הזה, מירב, אנחנו יכולים להתפזר מהר מאוד ולא להגיע לאף מקום. לכן לפעמים יש שאלה למישהו כדי שנבין את ההמשך של הדברים, שאלת רקע, דקה, דקה וחצי, שנחוש משהו ונתקדם. אנחנו נגיע אליו, כל השאלות יישאלו, אני מניח שנעשה איתו דיון ממצה, שיסביר לנו מה קורה, וכל ההבדלים וכו' וכו' וכולם ישאלו את השאלות, אבל כרגע אנחנו עם איתי.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני רק רציתי לשאול האם המדינה היום מתמרצת את אותן ישיבות שיש להן אחוז גיוס גבוה? האם היא נותנת להם איזה שהוא תמריץ?
עמוס צייאדה
¶
יש לנו מבחינת תמיכה ארבע מדרגות של גיוס. בין 1.25 ל-2.5 נקודות, בישיבות חרדיות, שם יש שלוש, ארבע, חמש, זה מה שיש שם, חמש ישיבות, אלה המספרים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אורי, לא מדברים מתי שרוצים. הסברתי, גם לא מתקנים. לא צריך, אנחנו נחזור אליו. בבקשה, איתי.
איתי אופיר
¶
אם אי עמידה ביעדים, אם אי העמידה ב-95% מהיעד בהמשך, הקיצוץ לא נשאר קבוע. אנחנו קבענו איזה שהוא סדר שעל פיו ייכנסו מקדמים שיגדילו את שיעור הקיצוץ. כלומר, נניח, לצורך הדוגמה, אם באופן קונסיסטנטי עומדים ב-92% מהיעדים. בשנים הראשונות, החל מהשנה השלישית אנחנו נפחית 8%, בשנה השלישית והרביעית אנחנו נפחית 8%, החל מהשנה החמישית אנחנו מכפילים את זה פי שניים.
איתי אופיר
¶
בשנתיים הראשונות לאי העמידה ביעד, הקיצוץ יהיה בשיעור של אי העמידה. זאת אומרת 92% עמידה ביעד יש קיצוץ של 8%. החל מהשנה השלישית לאי העמידה ביעד אנחנו מכפילים את הקיצוץ. כלומר נשארה עמידה ב-92% הקיצוץ יהיה 16% וכן הלאה, אנחנו מגדילים את השיעור אחר כך. נניח בדוגמה של עמידה של 92% זה יכול לעלות ל - - -
איתי אופיר
¶
אני אתחיל מהתחלה. כזכור, כמו שאמרתי, בשנתיים הראשונות, זה תזכרו תמיד, נשים את זה בצד, בשנתיים הראשונות של אי העמידה ביעד לא קורה שום דבר. אחר כך, בוא נניח ש - - -
איתי אופיר
¶
עכשיו, נניח שלאורך כל השנים האלה, לצורך הדוגמה, העמידה היא ב-92%. בשנתיים הראשונות זה עצוב, אבל אין לזה שום משמעות, כי אמרנו שאנחנו נותנים שנתיים ללא משמעות. בשנה השלישית והרביעית אנחנו נפחית בהתאם לשיעור אי העמידה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, אני לא אומרת שמהתחלה להגיד להם 'אתם לא עומדים, מורידים לכם', אבל אתה לא נותן שום תמריץ שבשנתיים האלה יתחילו לעודד גיוס.
איתי אופיר
¶
גם היום יש יעדים והצבא והשירות הלאומי מנסים לעמוד בהם. אנחנו אומרים ששנתיים אנחנו מבינים שצריכה להיעשות עבודת התארגנות של השירות הלאומי והמשך עבודה של הצבא, בשנתיים האלה אין לזה משמעויות כלכליות. נניח שהמשיכו לעמוד אך ורק ב-92% - - -
איתי אופיר
¶
בשנה השלישית אנחנו מורידים 8%, בשנה הרביעית גם 8%, בשנה החמישית והשישית אנחנו נוריד 16%, בשנה השביעית והשמינית, בהתאם לדוגמה אנחנו נוריד 24%. זאת אומרת פי שלושה משיעור אי העמידה.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
יש ישיבה ש - - - ייווצר מצב שישיבה שלא מגייסת כלל וישיבה שמגייסת קרוב מאוד למדד או לצורך הן אותו דבר בעניין הזה. יש בזה בעיה.
איתי אופיר
¶
אני אגיד לך את הסיבה, מה השיקול שאנחנו עשינו אחרי שדיברנו עם הרבה גורמים, אני לא מסתיר אותו. המשמעות של ללכת לפי ישיבה, שבאמת יש בה יותר היגיון מבחינת שאנחנו מסתכלים מבחינה רציונלית, אבל המשמעות של זה היא שישיבות שמבחינת הציבור החרדי הן ישיבות דגל, נניח קח את ישיבת פונוביץ', מיר, חברון, ישיבות שמגייסות אפס. לבוא לציבור הזה ולהגיד שהישיבות האלה תיפגענה יותר מכל הישיבות האחרות, זאת אמירה שיש לה משמעות חמורה בעיני הציבור החרדי. ולכן למרות שההיגיון שאתה מסתכל, בוא נעשה את זה פר ישיבה ונסתכל פר ישיבה וכל ישיבה בהתאם לשיעור הגיוס שלה, אחרי שחשבנו על זה והבנו שזה לא אופטימלי חשבנו שנכון יותר להגדיר ישיבות מעודדות גיוס ולהסתכל על יתר הישיבות, כאלה שאינן מעודדות גיוס, כעל גוף אחד שמתוכו אנחנו מקצצים.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
שידאגו לילדים שלכם, בשכונה. גם אם הוא פונוביץ', שידאג לשכונה, שהמשתמטים יתגייסו.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
איך? הוא יילך ברחובות, יחפש את השבאבניקים, יגייס אותם ואז תרשמו אותם על שם פונוביץ'? הוא ירשום אותם על שם פונוביץ' או על שם חברון, מה?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא משייך אותם, אני תומך פחות בעולם הזה, זה מה שאני עושה. הם כבר ידאגו לגייס, כיוון שהם יתמכו בהם פחות. הם יותר יודעים לגייס ממני, מתוך העולם החרדי, זה הילדים שלהם, השכנים שלהם, בני הדודים שלהם. הם יטפלו בהם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
איתי, אני רוצה שתתקדם, אבל בעיקרון אנחנו נצטרך לשים זום לגבי הנושא הזה - - - אני מבין את מה שאמרת, את הרציונל שבו, אבל מצד שני גם הממוצע הוא בעייתי. אנחנו נצטרך לגשר על הדבר הזה ולראות איך אנחנו פותרים את זה.
איתי אופיר
¶
כן, גם החשש שלנו היה שברגע שנלך פר ישיבה זה יפתח פתח לאי סדרים ברישומים, רישומים כפולים. ברגע שישיבה אחת נפגעת יותר מאחרת, ברור ש - - - אני מבין שיש לזה יתרונות - - -
איתי אופיר
¶
אני אומר, שקלנו את העניין הזה וזו המסקנה שהגענו. בשנים תשע ועשר, לצורך העניין, אם נסתכל על העשור הראשון, בהנחה, בדוגמה שנתתי קודם, אם אנחנו ממשיכים בשיעור של 92% המקדם הופך להיות ארבע, זאת אומרת הקיצוץ יהיה 32%.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת בגדול, בשביל ההמחשה, שייצא לי קצת יותר עגול זה אומר שנגיד שעומדים ביעד של 90% אחרי עשר שנים אנחנו בעצם קונסים אותם בכמעט 40%.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת מה שאתה אומר, שבין 88% לבין 50% התקרה היא 50% או אפילו פחות מ-50%. אתה מבין מה אני אומר?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה לא הבנת את השאלה שלי. בגדול, מה שקורה מהשנה השלישית צפונה מורידים לך, נותנים לך נקרא לזה קנס בגובה אי העמידה. נניח לא עמדת ב-10%, יותר נוח, בשנה השלישית והרביעית מורידים לך 10%. אם המשכת לא לעמוד באותם 10% בשנה החמישית והשישית קונסים אותך פי שניים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
כן, 20%. ואחרי זה 30% ואחרי זה, עד שאתה מגיע ל-50%. כששאלתי, הרי לכאורה קל מאוד לעשות את החשבון מתי זה נתקע ב-50%, בשנה השמינית, אני מניח שסביב אפילו 85% גיוס הגעת ל-50%. זאת אומרת מ-85% ועד 40% אי אפשר להוריד לך יותר מ-50%. זה דבר לדעתי ששווה - - -
איתי אופיר
¶
תיאורטית, אם לא היינו מבדילים בין 85% ל-87%, תיאורטית שם, בשנים המתקדמות אין הבדל מבחינת כלל הציבור החרדי, אין פגיעה תקציבית עודפת אם שיעור הגיוס היה רק 87.5% או אם הוא היה 86% או - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני חושב שאני יודע מה שאתה רוצה לשאול, אבל תגידו, הם יעלו הרי בהסכם הקואליציוני את הסכום כל פעם - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא, עוד לא, אני עוד לא שם, זו שאלה שהיא מרכזית, אבל עוד מעט תשאל אותה. מה שהוא אומר זה דבר כזה. הרי לכאורה נוצר פה אבסורד, כמו שהצגתי, אבל הוא אומר, אם בשנה השישית צפונה כבר לא יורדים מסף של 85% כל ההסדר נופל ממילא.
היו"ר דוד אמסלם
¶
שאלתי אותו, בקנסות, הרי משהו לא סביר, הרי אם מ-85% אתה כבר מקוצץ 50% בשנה השמינית, אז לכאורה גם אם אתה מביא 40% אתה לא תגיע - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
הסיפור הזה, אם אתה לא עומד שלוש שנים ביעדים, אז זה יכול לקרות בשנתיים, עד שהם מגיעים לרציפות של שלוש השנים, יכול לקרות העיוות הזה, בגלל שאתה לא עומד ב-85% אז לכאורה ההסכם נופל.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
85% כל השנה מהיעד שלה, הרי היעד עולה. אני באמת שואל עכשיו, היעד עולה, מה ההיגיון על אי עמידה ב-10% מהיעד לקנוס ב-40%? זה לא פרופורציונלי. כשהיעד עולה. אם היית אומר לי 'אני משאיר את היעד אותו דבר, אתה צריך 3,000 חיילים כל שנה' ואתה לאורך הרבה שנים לא עומד ביעד, אני כל פעם מגדיל את הסנקציה, אבל הוא עולה, הוא מטפל, הוא תמיד נשאר פחות מהיעד שלך, כנראה שהיעד שלך אולי לא היה הכי ריאלי בעולם, בוא נאמר שאם אתה רואה לאורך שנים בצורה סיסטמתית שלא מצליחים, או ששומעים על איזה שהוא פער קבוע בין היעד לבין הביצוע, כנראה שיש איזה משהו במערכת שלא עובד, הרי לא רק החרדים אשמים בעניין הזה, מה ההיגיון לבוא ולהגיד שעל 10% - - - אני עומד ב-90% וה-90% הזה עולה, כל שנה אני מטפס, 4,000, 4,500, 5,000 ואתה תמשיך לקנוס אותי. אתה מייצר תמריץ הפוך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל בסוף אתה מייצר תמריץ הפוך, כי אתה אומר 'תשמע, ממילא אתה קונס אותי'.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה כמו תלמיד, שאתה אומר לו, 'תשמע, לא תקבל 90', אז מה? אז אני כבר אקבל 40. למה אני צריך להתאמץ לקבל 90? הבן אדם עומד ב-90% מהיעד והיעד מטפס כל השנה והוא מצליח לטפס כמו היעד ואתה כל שנה מחריף את הסנקציה? זה תמריץ הפוך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בצלאל, תשתדלו לא לדלג לכל מיני שאלות. אבל לשאלה שלך, הוא לא סתם זרק קוביות ויצא 3,000. יש פוטנציאל, הוא יודע בשנתון מה פוטנציאל הגיוס וממנו הוא מתחיל לגזור את העלייה. עכשיו, שים לב, הוא לוקח בחשבון שבהתחלה אנחנו מנצלים פוטנציאל גדול בגלל שאתה יודע התחלנו, אבל לאט לאט אחרי זה הוא מוריד בגלל שהוא מבין שכבר הוא מיצה את רוב הפוטנציאל, לכן זה הולך ומתחיל להיסגר. לכן הוא אומר שבשנה ה-20 זה כבר בגידול הרגיל באוכלוסייה, לא מוסיף לו עוד אחוז.
היו"ר דוד אמסלם
¶
נכון. עכשיו, אמרתי, הוא מדבר על המספרים האבסולוטיים. הוא נתן מספרים אבסולוטיים, שכל הזמן מחזורי הגיוס גדלים, הרי זה ברור. הרי אם הם יקטנו, פתאום יקרה משהו אז ברור שהעסק יתכנס אחרת, הפוך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני רק אומר לך שנכון לעכשיו התמריץ הוא שלילי. לדעתי בפסיכולוגיה בגרוש זה תמריץ שלילי. כי אם אני מגיע ל-90% ואני מטפס כל שנה, מצליח למצות את הגידול בפוטנציאל שלי פלוס האחוזים שאתה מגדיל לי כי עד 20 שנה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא ממש עד הסוף, אבל אם הגעתי ל-90% אתה מקצץ לי 40% מהתמיכה, אחי, אם אני בן אדם, אז אני כבר ממילא לא אעמוד ב-50%, אני לא אתגייס בכלל, ממילא אני נפגע בזה מעט מאוד. שלוש שנים רצוף תוציא את החוק, נחזור לכנסת נחוקק חוק אחר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
עזוב את הצומח, מדבר על אחוזים, זה עדיין יעד גבוה, זה לא 30% או 40%, הקנס. נניח שיש ארבע שנים והם לא מצליחים, אבל זה עדיין 90%, זה לא תגיד שהביאו 60% - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני חושב שהקנס הגדל הוא לא פרופורציונלי אפילו לגודל של - - - אני חושב ששם צריך לבנות מדרגות אחרות. אתה צריך להגיד, עד 95% אמרנו לא קונסים. הרי אמרנו, מ-95% עד 90% ניתן לזה משהו קטן, לאט לאט נתחיל לעשות דיפרנציאציה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
לאט לאט כדי שהוא יגיד 'רבותיי, גם אם זזתי טיפה, לא קונסים אותי כמו אותו אחד ש - - -', זה לא משהו ליניארי שצריך להיות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, זה לא עובדה, עובדה שחוקקתם חוק כדי שלא יעמדו בהם, מה זה עובדה? עובדה, לא היו סנקציות כלכליות אז לא עבדו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה. על זה היה אומר הגשש, 'תודה רבה, איפה לשכת הסעד?' אתה מכיר את המערכון שאתה רוצה חתיכת זהב? הסיפור של הקנסות אל מול היעדים, אנחנו עוד צריכים לשבת.
איתי אופיר
¶
אני רק אגיד שאם הייתה באמת שנה אחת עמידה של 95% או יותר המקדמים מתאפסים. זאת אומרת פעם אחת יעמדו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
כבר. האבסורד. אני רוצה להסביר את מה שאמר בצלאל ואני אחריף אותו. נניח בשנתיים, הרי אנחנו נותנים קנסות ליעדים וגם ההסדר, זה שלוש שנים, ולא, הוא מתאפס חזרה, נכון? יש פה שני פקטורים, יש לנו פעם אחת שאסור לנו לרדת מהסף של ה-85%, שלוש שנים רצוף, ויש לנו את השנה השלישית והרביעית של הקנסות, שזה גם צריך להיות רצוף, אני מבין. או לא? או שזה מצטבר?
איתי אופיר
¶
לא, כדי שהמקדם יעלה צריכה להיות אי עמידה רצופה. ברגע שיש עמידה פעם אחת ב-95% חוזרים למקדם אחד.
איתי אופיר
¶
רק אני אתייחס. אמרנו, ברור שיש פה תסכול מסוים, לעמוד כל הזמן ב-90, אז יש תסכול, אני עומד כל הזמן ואתה מוריד לי יותר, מצד שני אתה לא עומד ביעדים, יעדים שהם לא קלים, אבל בינינו, ברי עמידה, לא שמנו אותם בשמים, אז תעמוד בהם, תגיע פעם אחת ל-95% תחזור לנקודת האפס.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא עשינו כאן סבב, בדרך כלל דיונים כאלה נפתחים בזה שנותנים סבב, ישר צללנו, יש הרבה מה לומר בעניין הזה, כי המושג הזה לא עמדתם, ההתייחסות אל החברה החרדית כאל איזה מין אורגן, זה נורא נחמד, בתיאוריה יש דבר כזה, האדמו"ר אומר עושים, זה הרי לא עובד אחד. אין אדמו"ר אחד ואין פלג אחד, לא עמדתם ביעדים, זה אפשר להגיד לתלמיד שלא למד למבחן - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לכן צריך יהיה לראות איך אנחנו עושים כאן הבחנה בין - - - יהיה פה הרבה מה לדייק. יש הרבה עבודה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
רק משפט. לא נתת קודם, אולי זה בסדר, ישר צללנו למעשי, בדרך כלל דיון כזה נפתח בזה שאנשים אומרים אמירות כלליות, אני חושב שהן חשובות, אני כן ארצה אחר כך - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, דודי, אני חושב שיש ערך, אחרי שיציגו את הדברים, שאפשר יהיה להגיד כמה אמירות כלליות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כי בסוף גם הצלילה לפרטים, אצלי, ואני מניח שאצל כל החברים שעושים עבודה רצינית, תבוא מאיזה שהיא השקפה יותר כללית על התמונה. איתי אמר נכון את ההשקפה שלו ואני מעריך מאוד את הדברים שהוא אמר, אבל - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני לקחתי זאת לתשומת לבי. אני הסברתי איך יתנהל הדיון בהמשך. אנחנו שומעים את אנשי המקצוע ואחרי זה אנחנו כמובן נעבור לכל ח"כ וח"כ, הוא יגיד גם את תפיסת עולמו, יתחיל ואחרי זה ניכנס ל - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אבל לפני זה שאלה. אני היחיד הממושמע, אמרת לי לשאול את השאלות, כולם שואלים תוך כדי.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אני הפראייר היחיד פה, הא? גם מתגייס, גם הילדים שלי משרתים וגם אני ממשיך להיות פראייר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
מה המשמעות של כל האחוזים האלה של 1.2 אם פשוט מגדילים את ה-1.2 פי שניים ולא צריך לגייס אף אחד בגלל שהסכום יהיה אותו דבר?
היו"ר דוד אמסלם
¶
עכשיו אני אגיד לך, הוא יגיד עוד מעט גם לסוגיית הסנקציות וגם לזה. אז תן לו שיגיע לנקודה הזאת. בבקשה, איתי.
איתי אופיר
¶
אל"ף, כבר עכשיו יש אמירה בחוק שאומרת, צריך להבין גם לצורך העניין, שנת הגיוס מסתיימת ביולי, אנחנו בוחנים לפי שנת גיוס. שנת גיוס היא יולי עד יולי. כשאנחנו נגלה ביולי שלא הייתה עמידה ביעדי שנת הגיוס הקודמת, יש לנו כבר אמירה בחוק שאומרת שבשנת הכספים שמגיעה מיד אחר כך, שמדברים עליה בדצמבר-ינואר הבא, אי אפשר להעלות את התקציב אם לא הייתה עמידה ביעדים. אי אפשר להעלות את התקציב ביחס למה שהיה בשנה הקודמת, את ה-100% אי אפשר להעלות, לא בשנה הזו ולא בשנה שלאחריה.
איתי אופיר
¶
בעצם עכשיו הסתיימה שנת הגיוס 2017, אנחנו ביולי 18' מגלים מה הייתה העמידה ביעדים של שנת הגיוס 2017. שנת גיוס נמדדת יולי עד יוני. כשאנחנו מגלים שלא הייתה עמידה ביעדים, המשמעות היא שכשבדצמבר נדבר על התקציב של השנה הבאה אי אפשר יהיה להגדיל את העוגה מעבר לעוגה של השנה הקודמת. זאת אומרת כדי לא לאפשר הגדלה פיקטיבית של העוגה על מנת שמראש תפצה על אי העמידה ביעדים והקיזוז ש - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל זה אומר שזה לא שנתיים, זה שנתיים וחצי וזה לא שלוש, זה שלוש וחצי. זאת אומרת שהכול הופך להיות וחצי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, את מקצצת לך כבר מיולי בשנה הזו. הרי בשנה הזו את יכולה לקצץ, את לא יכולה להגדיל בשנה הבאה כדי לבטל את הקיצוץ.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני הבנתי הכול, זה בסדר. שנתיים, שנתיים וחצי, זה פחות חשוב לנו כרגע. אתה אומר שברגע שאין עמידה ביעדים - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
ומטה. זאת אומרת מ-94% ומטה, וזה לא משנה כמה ומטה, אז בעצם אתה אומר, אנחנו לוקחים את הבסיס של השנה הקודמת וזה הבסיס של השנה הבאה. גם אם תקציב המדינה הוכפל פי שניים בכל הסעיפים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בלי קשר כרגע לכמה אי עמידה ביעדים. זה חוזר חזרה לאותו סיפור של הקנסות. אתה הבנת? נצטרך לשים גם שם - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
תן לי. רק שנייה. גם פה, להבנתי, אם כבר יש הצעה היא צריכה להיות דיפרנציאלית. הרי יש הבדל כמה אתה לא עומד ביעדים. יש הבדל אם לא עמדת באחוז לבין אם לא עמדת ב-20%, זה בדיוק מה שאמר בצלאל לגבי הקנסות. גם פה לדעתי התקציב צריך להיות דיפרנציאלי. גם ההצעה שלך, אם היא הגיונית, היא צריכה להיות פונקציה של אי העמידה ביעד. זאת אומרת אם עמדת, או באחוז אחד או ב-20%, זה אותו דבר.
בסופו של דבר, במדינת ישראל, בלי קשר לשום דבר, יש תקציב שהוא תקציב מה שנקרא, אפילו אם הוא טייס אוטומטי, הוא צומח. אין תקציב זהה לשנה קודמת. גם בגלל המדד, גודל האוכלוסייה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
יש כמה פרמטרים שקורים פה. גם גודל האוכלוסייה, השנתון. דרך אגב, תראו מה קורה כאן, השנתונים גדלים, זה גם יותר תלמידים, התקציב עולה, יש אינפלציה מסוימת, יש זחילות שכר, יש הרבה מרכיבים שעולים, בגלל זה בתקציב המדינה, כולל תקציב הביטחון, יש עלייה משנה לשנה. זה יכול להיות 3%, 4%, כאן בעצם אתה אומר שגם את הגידול של הטייס האוטומטי אני נותן לו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
איתי, אני אגיד לך, אני רוצה להתקדם. אני הבנתי את הרעיון שלכם ברציונל, קיבלנו, לא קיבלנו, זה משהו אחר, אבל הבנתי שאתה אומר, 'תראה, היות ובעצם שלא יגדילו ואז לא עשינו', אז אנחנו מקבעים איזה שהוא בסיס. אני אומר שאתה לא יכול לקבע אותו, גם נומינלית, אתה הרי לוקח אותו אחורה. ברגע שאתה מקבע אותו נומינלית בעצם קיצצת אותו. דרך אגב, אני שואל שאלה אחרת, ואם יש קיצוץ רוחבי בתקציב, זה כן תופס? או רק לכיוון למעלה זה לא תופס?
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק למעלה. אז אני מציע, גם כשאתה לדעתי, בלי קשר לוויכוח, כהצעה שלך, אני חושב שאתה צריך לתת לו את הטייס האוטומטי, בגלל שאז אתה משאיר את אותו תקציב - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
את אותו תקציב, ואתה נותן לו את הגאפ מלמעלה. זו ההצעה ההגיונית. אני לא אומר אם אנחנו מקבלים אותה או לא, אבל אני מבין את הרציונל שלך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
משפט. אני חושב שזה קשור למה שאמרנו קודם והפתרון יהיה אותו פתרון. המודל שלכם היום בנוי על קיצוץ בעוגה הכללית. כמו שאמרתי קודם, הבעיה הראשונה של זה שזה לא מפחית בין צדיק לרשע וזה מקצץ לכולם בגלל שיטת הניקוד, שמחלקים את הסך הכול לפי נקודות, ואם אנחנו נצליח לייצר איזה שהוא מנגנון שיידע להבחין בין צדיק לצדיק יותר, בסדר? והמשמעות - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כן, כי אני לא הבנתי איך החרדים לא קפצו עליו עם הרשע. אם אני הייתי אומרת את זה וואו וואו וואו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני אמרתי צדיק וצדיק יותר, לכן בררתי מילותיי, והמשמעות היא שאנחנו לא ניגע בעוגה הכללית, העוגה הכללית תישאר, התוצאה אגב תהיה שיהיה תמריץ, אם העוגה הכללית נשארת אז מי שעומד מקבל תמריץ, כי בסוף בסך הכול מתחלק יותר, אתה מייצר מצב שמי שלא עומד מקבל פחות, מי שעומד מקבל יותר. אתה לא נוגע בעוגה, אתה לא מגביל אותי כאיש פוליטי. אני החלטתי עכשיו פוליטית, אני מהבית היהודי, אני רוצה לימוד תורה, החלטתי להגדיל את התקציב, בלי קשר לחוק שלך, אני רוצה במקום 1.2 מיליארד שני מיליארד, זו האג'נדה שלי. אתה לא יכול למנוע ממני, בגלל החוק הזה, לא - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
בצלאל, רק שנייה, דקה. תרשום לפניך את העניין, אני רק רציתי שהוא יחדד. דרך אגב, זה אחד מהליבות של העסק הזה.
אורי שיינין
¶
לפני שאני אתייחס באופן רחב, זה יקרה רק אחרי שמשרד הביטחון יציג את כלל החוק, כן לגבי הסוגיה הזאת, לבוא ולהניח שיש איזה שהוא טייס אוטומטי ושיש גרנטי - - -
אורי שיינין
¶
אני אומר שוב, לפני שאני אתייחס באופן רחב לכלל החוק ונמתין לסיום ההצגה על ידי משרד הביטחון, לגבי הסוגיה הספציפית הזאת של התקציב והאמירה שיש טייס אוטומטי או שאין טייס אוטומטי, אין איזה שהיא זכות מוקנית שאם תקציב מסוים היה לנושא מסוים והוא לא מעוגן בחקיקה, כמו קצבאות או משהו כזה, אז זה אומר שבהכרח אותו תקציב יגדל בשנה הבאה.
אורי שיינין
¶
לא, לכן לבוא ולומר שאנחנו צריכים לתת טייס אוטומטי, אין אמירה שאנחנו מחויבים לטייס אוטומטי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אורי, נשמה, אתה יודע שעשיתי כמה תקציבים בחיים שלי, אני גם יודע את הכללים. אני רק שאלתי, דבר אחד שמתי כאן, לא הסיפור של התקציב, אני הבהרתי לאיתי שבערכים ריאליים, כשאתה מקבע משהו נומינלית אתה לוקח אותו בעצם אחורה. זה מה שהסברתי. לפעמים משפטנים הם לא כלכלנים, אז הם חושבים ש-100 שקל של אתמול זה כמו 100 שקל של מחר, לפעמים אני אומר לו, כוח הקנייה 99 שקלים, קח את זה בחשבון. אם אתה רוצה את זה בחוק, אין בעיה, אבל שנבין.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לפי ההבנה הזאת, אדוני היושב ראש, קיצוץ של 10% מ-100 הוא הרבה פחות משמעותי, או קיצוץ של 10% מ-50 הוא הרבה יותר. דהיינו שאם אתה מחיל את אותו קיצוץ - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - התקציב המקוצץ הוא הרבה יותר. אמנם באחוזים זה אותם אחוזים, לכן אם אומר אורי שתמיד זה אחוז, מכיוון שהתקציב לא מתחייב אז - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא, הוא אומר, באוצר, כשהם מחשבים את התקציב, למשל למשרדים מסוימים, אז הם לוקחים בחשבון, נגיד שזה תקציב שנשען על חוזה שכירות, אז הם לוקחים את האחוז של השכירות והם מקדמים את התקציב בהתאם לעלייה במשק של השכירות. אם למשל מדובר בנושא שכר, אז הם מקדמים אותו לפי הפרמטרים האלה. הם מפרקים את התקציב ובודקים, לכל אחד יש את המשקל שלו והם נותנים. אבל לפעמים למשל לתרבות או לנושא שהם לא רוצים להיכנס, אז הם אומרים 'תשמע, היה 100 שקלים, ניתן גם השנה 100 שקלים', למה? ככה. ככה יצא לנו בקוביות, ניתן. ככה ניכנס למספרים וניתן גם קצת פחות, למה? אין לנו כסף. זה מה שהוא אומר. במשרד החינוך הוא חייב לשלם משכורות למורה, הוא לא יכול להגיד את זה, אלא אם כן הוא עושה שם קיצוץ בשכר, אבל יש לו סעיפים, אני לא יודע מה, אני יכול לזרוק הרבה סעיפים ששם זה כמעט רנדומלי, יש 100 שקל, תשאל אותו למה 100 שקלים? הוא אומר לך 'פעם מישהו שם 100 שקל, אז נשאיר 100 שקל'. אין לו תשובות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מחילה, בעקבות ההבהרה שלך. יכול להיות שיש כאן משהו שהוא לא מובן. בסוף אם הולכים למודל של סנקציות כלכליות והמשמעות שלו שחייבת להיות איזה שהיא מגבלה על ה-100% כדי שלא נבטל את ה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
שנייה, אמרתי, אם הולכים לשם, זו חייבת להיות גזרה ששוברה בצדה, בצד השני חייבים לקבע סוג מסוים של תקציב, למרות שהאוצר לא אוהב את זה ואנחנו נגיד לא, שבג"צ יכריח אותם.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אבל אני לא מבין. בצלאל, לא ייתכן שאתה משתלט כאן על הדיון. רוב הזמן אתה מדבר, או שיחות צד שמפריעות ליושב ראש. הוא אמר, תן לו לדבר, תרשום את הדברים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני נותן לך ציור תיאורטי, הוא הכי תיאורטי בעולם. היום התקציב הוא 1.2 מיליארד, מחר בבוקר יאיר לפיד חוזר חזרה לממשלה, לא יקרה, תיאורטי, נניח, יקצץ אותו ל-500 מיליון, כמו שהיה כשהוא נכנס. זה עכשיו הופך להיות הבסיס לחישוב. שנה אחר כך אנחנו חזרנו לממשלה, אסור לי להחזיר את זה ל-1.2 מיליארד בשיקול שלו כי הם לא עמדו ביעדים. זה מטורף. אם הולכים למודל כזה, אז אנחנו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אענה לו ואתה אחר כך. עמר, אני מבטיח לך, אתה תדבר, אני רק אגיד לו משפט אחד ואני אתן לך את זכות הדיבור לענות לו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תראה, בצלאל, אני מציע להתקדם על הבסיס הבא, כל אירוע מהסוג הזה זה דיון של שעתיים. אני מסמן לי אותו פה. לכן אני מציע, הבנו את הרעיון, לפעמים אפשר לשאול שאלה, לקבל תשובה, אתה יודע מה? עוד איזה שאלה ובזה נגמר, אחרת הוא לא מתקדם.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
תראה, הדוגמה שנתת היא נכונה, אבל היא נכונה לכל הכיוונים. מחר בבוקר יהיו בחירות, ליצמן יהיה ראש ממשלה - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אתן לך את התשובה. עמר נתן תשובה שלדעתי היא קצת יותר רחבה, יש זווית שאתה לא שם לב אליה. אנחנו התכנסנו כאן בעקבות פסילה של חוק, יש לנו עוד שחקן, לכן זה לא מדויק. לכן הוא שואל את השאלה. אם הכול היה ככה, אז לא הייתה שאלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן אם הכול היה נכון, אז גם הוא לא היה שם את הגאפ. תשמע, זה קצת יותר מורכב מאשר אתה מציג את זה, אבל בוא נתקדם, איתי.
איתי אופיר
¶
זה עלה קודם בעקיפין, אבל אני אתייחס עכשיו למשמעות השנייה של אי עמידה בחוק, והיא בעצם הערוץ שמוביל לפקיעת התיקון לחוק. במידה שבמשך שלוש שנים רצופות אין עמידה ב-85% מהיעד התיקון לחוק פוקע. המשמעות דה פקטו של העניין הזה שיפוג חוק שירות ביטחון.
איתי אופיר
¶
המשמעות, כשאומרים סנקציות פליליות, כשחל חוק שירות ביטחון ומי שחב בהתייצבות בהתאם לחוק שירות ביטחון לא מתייצב חלות עליו סנקציות פליליות, כפי ש - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אבל זה לא מדויק, אני אגיד לך למה, כי ברגע שפקע חוק טל ועדיין לא חוקק בכנסת ה-19 החוק של 'יש עתיד', עדיין שר הביטחון נתן פטורים לחרדים והם לא הלכו לכלא. לכן זה לא מדויק ולכן גם מה שהוא אמר עליו תודה זה לא נכון. לכן בניגוד לחוק שלהם, שהיה כתוב בחוק שאם הם לא עומדים במכסות שר הביטחון לא רשאי לתת פטורים. לכן התיקון שנתת לא מדויק, אם החוק הזה, ג'1, יפקע, שר הביטחון, כפי שהיה אחרי חוק טל, סביר להניח שייתן דחייה שתאושר על ידי בג"צ עד שהכנסת תחוקק חוק חדש ולכן אין כאן סנקציות פליליות. כמובן שהיו בחוק הקודם.
איתי אופיר
¶
קודם כל רק להשלים את מה שלא הספקתי להגיד לפני כן. הפקיעה של החוק היא לא מיידית, אלא היא חלה 12 חודש לאחר אי עמידה של שלוש שנים רצופות, לצורך העניין לאפשר למערכת 12 חודשים לחוקק חוק חדש.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
זו לא הייתה שאלה, זו הייתה אמירה. דרך אגב, זו הייתה ההצעה שלי שהייתה מקובלת על החרדים בכנסת ה-19, אבל 'יש עתיד' התנגדה לזה. בדיוק זו הייתה ההצעה שלי, לכן אני מתרגש, דודי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
טוב, אתם יודעים מה, חבר'ה? נראה לי שבקצב הזה אנחנו נעשה איזה הפסקה מחר, נלך לאיזה טיול גיבוש.
תתמקד, ברשותך, אני מבקש שתשים זום למה שאמר עמר, בגלל שגם אני רוצה להבין את זה. המצב הוא כזה, יש לנו שנתיים גרייס פלוס שלוש שנים אי עמידה ביעדים, פלוס שנה לחוקק חוק, אם רוצים. נניח שהגענו לשנה השביעית, תחילתה של השנה השביעית, מה קורה? מה המצב שקורה בעצם? אנחנו חוזרים למצב היום?
איתי אופיר
¶
אנחנו חוזרים למצב שבו אנחנו נמצאים היום אחרי שבג"צ ביטל את תיקון 21. בג"צ ביטל את תיקון 21 וקבע ב-12 בספטמבר 2017 - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אחדד את העניין. אנחנו הגענו למצב שהוא היום, עכשיו מה קורה? אחרי שש שנים יש לנו מצב כזה, אני רוצה להבין, נניח שלא חוקקנו חוק, אז אנחנו עומדים עכשיו במצב שאין לנו חוק, פקע החוק לכאורה, ואז לשר הביטחון יש סמכויות גם היום. הוא יכול להפעיל אותם בשנה השביעית?
איתי אופיר
¶
אני אענה על זה. קודם כל אנחנו לא נהיה במצב שאנחנו היום, אנחנו נהיה במצב שאנחנו נהיה ב-12 בספטמבר 18' אם לא יהיה לנו חוק חדש ואם לא נקבל ארכה מבג"צ. זאת אומרת בג"צ ביטל את תיקון 21, נתן שנה לכנסת לחוקק חוק חדש, זאת אומרת הוא קבע שתוקף הביטול ייכנס לתוקפו כעבור 12 חודשים, כשהתיקון לחוק יפקע אנחנו נהיה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה שאתה אומר, המצב שאנחנו נהיה בעוד חודשיים, אם נעביר את החוק הזה, יהיה בעוד שבע שנים. זה מה שאתה אומר לי.
איתי אופיר
¶
נכון. עכשיו, אני אסביר לגבי אמירתו של חבר הכנסת בר-לב. לשר הביטחון יש סמכות לתת דחיות שירות פרטניות. בג"צ כבר קבע, עוד בשנת 96' - - -
מירי פרנקל-שור
¶
לפי סעיף 36, כדאי לפתוח, לחברי הכנסת יש את האוגדנים שאנחנו חילקנו אתמול, כל חוק שירות ביטחון מופיע שם, אנחנו מבקשים להפנות לסעיף 36 לחוק שירות ביטחון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, המחלקה המשפטית של הכנסת הכינה פה חומר חבל על הזמן. אז אני מציע לכם לקחת את זה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
סליחה, הייעוץ המשפטי של הוועדה. זו הכוונה שלי. תיקחו את זה אחרי זה, מחר אני אעשה לכם בחינה על העניינים האלה, חבר'ה, לא סתם הם עבדו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בבקשה, איתי, תן לנו את המעטפת המשפטית היום, כדי שנבין מה המצב היום, איך זה עובד היום.
מירי פרנקל-שור
¶
אני רק רוצה גם להפנות את חברי הכנסת, בסוף האוגדן יש לכם ציר של זמן, ששם אנחנו מתארים, מקום המדינה לאורך כל השנים מה הייתה השתלשלות סוגיית שילובם של בוגרי ישיבות בשירות הצבאי, יש גם את פסקי הדין וגם את הקביעה הנורמטיבית שבית המשפט התייחס אליה ואמר את אמירותיו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
איתי, אני מבקש כזה דבר. אני מבקש שתיתן לנו, בקצרה, באמת ממש במספר דקות, שתיים-שלוש דקות, מה המצב היום. שר הביטחון, מתוקף מה הוא פועל, מתוקף איזה סעיפים, גם בנושא הפרטני, ואם יש נושא אחר, קבוצתי, אז קבוצתי.
איתי אופיר
¶
קודם כל אני רק רוצה להגיד, היום יש לשר הביטחון סמכות לתת דחיית שירות פרטנית, היא קיימת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דקה, עוד לפני שאתם סבורים, יש סמכות פרטנית, יש גם סמכות קבוצתית? יש פטור קבוצתי? איך זה עובד? כל תלמידי הישיבה היום, האם זה במסגרת הפרטנית?
איתי אופיר
¶
כן, השאלה, אנחנו סבורים, ושוב, גם בג"צ נתן את הדעת על זה, שכהסדר קבע, ששר הביטחון לא יכול להשתמש בסמכות הפרטנית שלו לתת דחיות שירות כהסדר קבע שעל בסיסו יינתן פטור לחרדים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
איתי, אני רוצה להבין, אני עדיין לא מבין את המונחים. עזוב פטור, אנחנו מדברים עכישו על דחייה, גם דחייה זה פרטני?
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת לכאורה, אני רוצה להבין, כל תלמיד ישיבה כאילו פונה באופן אישי לשר ואומר לו 'אני רוצה דחייה', ואז השר קורא ואומר 'אני מאשר לך'.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת זה על אותו עיקרון, על אותו בסיס, הסיפור הפרטני. אני הבנתי ממירי, מהיועצת המשפטית, היות שהגיוס הוא פרטני, זה כל אחד מקבל צו אישי, לכן גם הדחייה צריכה להיות אישית.
מירי פרנקל-שור
¶
זה באופן עקרוני. מה שאיתי הסביר זה לפי סעיף 36 לחוק שירות ביטחון, אתה יכול לפנות לשר הביטחון ושר הביטחון נותן דחייה והכול באופן פרטני. מה שקרה והיה נקודת המפנה בהתייחסות לבחורי הישיבות, שבא בג"צ ואמר בבג"צ רובינשטיין, סמכות שר הביטחון היא תמיד לדחות באופן פרטני וקבוצת הגיוס של החברה החרדית היו בחורים מועטים, כרגע, הוא אמר, היות שמדובר במספרים גדולים והכמות בעצם עושה את האיכות צריך להסדיר את הנושא לא דרך ההוראה הפרטנית בחוק שירות הביטחון. יש כאן שאלה נורמטיבית ולכן הוא החזיר את השאלה לכנסת ואמר שזו שאלה ערכית, נורמטיבית ולכן הכנסת, כרשות מחוקקת, צריכה לתת על זה את הדעת. כתוצאה מפסק הדין הזה חוקק חוק טל.
חוקק חוק טל, חוק טל לא עמד במבחני היישום, לא ניכנס לזה כרגע, ונפסל. כלומר יש אמירה חשובה שאנחנו נחזור על זה במהלך הדיונים, פסק הדין הראשון של התנועה לאיכות השלטון, ששם בעצם מדבר בג"צ על תכליותיו של חוק טל, שאני חושבת שהם מאוד רלוונטיים גם לדיון שמתקיים כאן עתה לגבי תכליותיו של החוק הנוכחי שמתבקשת הוועדה לאשר, אבל בהמשך, לאחר ההארכה השנייה, ביטל בית המשפט העליון בפסק דין רסלר, הוא לא ביטל, אלא הוא אמר שהכנסת לא תוכל להאריך פעם נוספת את חוק טל, אחרי שהוא הוארך בחמש שנים. זאת אומרת חוק טל עמד בתוקפו עשר שנים. חזר הנושא לכנסת ואז חוקק תיקון 19. כעבור - - -
מירי פרנקל-שור
¶
רק שנייה, רק דקה, אני אתייחס לשאלה של עמר. אחרי שתוקן תיקון 19, כעבור שנה וחצי, נדמה לי, תוקן תיקון סעיף 21 לחוק שירות ביטחון. נגד שני התיקונים הוגשו עתירות לבג"צ, ובג"צ, כשהתייחס לתיקון לא בחן את תיקון 19 לבד ואת תיקון 21 לבד, אלא הוא התייחס להסדר כולו, שכלל 19 פלוס 21.
בפסק דין התנועה לאיכות השלטון השני, כרגע אנחנו כאן נמצאים, אמר בג"צ שההסדר לא עומד במבחן המידתיות הראשון. מה זאת אומרת שהוא לא עומד במבחן המידתיות הראשון? יש מעין תכליות לחוק שהחוק לא קבע, ואנחנו נחזור לזה בדיונים, אני מדגישה, צריך לחזור לזה בדיונים, לא עמד בתכליות, כלומר ההסדרים שנקבעו לא הובילו לתכליות שבעצם החוק - - - הוא נתן שנה שתסדיר הסדר אחר.
אני מתייחסת לשאלה עמר, לעמדתי, הפרקטיקה שנהג בה שר הביטחון לא הייתה לפי סעיף 36, מכיוון שכבר בג"צ אמר בפסק דין רובינשטיין ששר הביטחון לא יכול להמשיך ולתת את דחיות השירות הפרטניות ולכן, לדעתי, הוא נתן את זה בהתאם לסעיף 20.
מירי פרנקל-שור
¶
סעיף 20 לחוק שירות הביטחון מדבר על כך שיוצא צבא לא ייקרא להתייצב בשירות סדיר, אלא אם כן הזמן שנקבע לשירות התייצבותו, תקופות אלה, יש כאן הסדר. ואז אומר סעיף אחר שמועד ההתייצבות לרישום וכו' וכו', מותר לקרוא לו תוך 12 חודשים.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אמרתי נקודה, שאין כאן סנקציות פליליות במובן הזה שגם אם פרק ג'1 מתבטל שר הביטחון, בתקופה של 12 חודשים לפחות - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתם בעצם דיברתם, מירי אמרה שהתבטל באחד הבג"צים הסיפור הפרטני, בג"צ לא אפשר למדינה לתת את הסיפור הפרטני, אז שאלתי, הדיחוי היום, איך מתבצע?
מירי פרנקל-שור
¶
לא, חוקק תיקון 19 ותיקון 21 ונוצר הסדר מסוים ועל פי ההסדר הזה, לאורך כל השנים - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
יפה. אז אני רוצה עכשיו לחזור לשאלה שלו, זאת אומרת בעוד שבע שנים, נניח שלא עשינו חוק, אנחנו חוזרים לנקודה הזו ששר הביטחון בעוד שבע שנים יוכל לתת את אותו דיחוי - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסדר, אני רציתי להבין את הסיטואציה שאנחנו מצויים בה היום מול עוד שבע שנים מה קורה. זאת אומרת מה שאתה אומר - - -
מירי פרנקל-שור
¶
אפשר לומר את זה במשפט אחד, כיום עד 12 בספטמבר 2018 יכול שר הביטחון לתת את דחיית השירות לבחורי ישיבות שעומדים בתנאים מסוימים לפי פרק, להלן פרק ג'1 לחוק שירות ביטחון. ב-13 בספטמבר מתבטל ההסדר, פוקע.
מירי פרנקל-שור
¶
או שחלות הוראות חוק שירות ביטחון. ופה אני מבקשת להוסיף, וכאן אני רוצה להתקשר למה שעמר אומר, שיש ברעיון אפשרות לשר הביטחון לתת דחיות אישיות פרטניות, אם הם נכנסים בתנאים וכו' וכו', ותקן אותי, ערן, אם אני טועה, לא בהתאם לסעיף 36 לחוק שירות ביטחון, אלא למשל לפי סעיף 20.
היו"ר דוד אמסלם
¶
למה זה חשוב איזה סעיף? אני לא רוצה להיכנס, אם הוא יכול לתת משהו פרטני, אז למה זה חשוב דרך איזה סעיף?
אודי שגיא
¶
סעיף 20 זה סעיף שקובע מגבלה, הוא לא מקנה סמכות. מי שצריך להתגייס לצבא, השר רשאי לדחות את השירות שלו מעת לעת, אבל אם זה לא לבקשתו, זה סעיף 36 אומר, אם דחינו גיוס של מישהו שלא לבקשתו לא נוכל לעשות את זה מעל 12 חודשים כי אחרת אי אפשר יהיה לגייס אותם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לקרוא, הכוונה, אם הבן אדם, מועד הגיוס שלו נניח באוגוסט והצבא כרגע לא מגייס אותו באוגוסט בגלל שהוא לא צריך אותו עכשיו, יש לו בעיה במחזורים, הוא יכול לקרוא לו בפברואר, אבל הוא לא יכול לקרוא לו באוגוסט או בספטמבר שנה אחרי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנתי, זאת אומרת מה שאתה אומר, סעיף 20, אני רוצה לשים אותו בראש, אתה אומר שסעיף 20 בא לשרת את המערכת. היות שהם לא יכולים להביא את כל האנשים בדיוק ביום ההולדת שלהם, הוא אומר יש לכם שנה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק שנייה, אני רוצה להבין ואם הוא יאשר לי את זה אז זה בסדר. אנחנו בעצם בשנה הזאת פורסים את הגיוסים על פני כל השנה. היות שאנחנו לא רוצים שתפרסו את זה על שלוש שנים, פתאום תביאו בן אדם בגיל 21, לכן החוק הגביל את זה ל-12 חודש, מעל 12 חודש אתה לא יכול לגייס אותו. הבנתי נכון?
אודי שגיא
¶
נכון, אני רק רוצה לחדד, סעיף 20 בכלל מדבר על שנתיים מיום שמלאו לאדם 18. הכלל של השנה חל על מי שהגיוס שלו נדחה בעבר. כלומר בחור צעיר בן 18, לא תלמיד ישיבה, בחור רגיל שמיועד להתגייס, סעיף 20 אומר לנו, אתם יכולים קצת לשחק עם מועד הגיוס שלו, אבל אל תדחו אותו אחרי שיגיע לגיל 20, כי זה כבר לא הוגן, כי כל החברים שלו כבר משרתים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה לסכם את מה שאתה אומר, באינפורמציה לחברים, מה שהבנתי, אתה אומר חייל רגיל מגיל 18 עד 20 אני יכול לגייס אותו, מעבר לזה אני כבר לא יכול לגייס אותו לשירות סדיר. אחד שכבר ביקש הוא עצמו דחייה, אז לא משנה לכמה שנים, שלוש, ארבע, חמש שנים, יש לי רק שנה אחרי זה לתת לו את זה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני רוצה לשאול אם יכול לקרות מצב פוליטי לפיו מחר בנט שר הביטחון, רחמנא ליצלן, וכמובן כל קבוצת החרדים מבקשת דחייה, הוא יכול להגיד בשם שר הביטחון, בשם הצבא, אנחנו דוחים לכם עכשיו לשנתיים כי אנחנו לא צריכים אתכם, או לא רוצים אתכם? זאת אומרת הוא יכול להמשיך לדחות אותם?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מיכל אמרה דבר כזה, תיאורטית, נניח שמחר החוק פוקע, לא חוקקנו חוק, ב-13 בספטמבר אין דחייה. הרי לצבא אין מה לעשות מחר עם מחזור נובמבר, עם לא יודע כמה, 20,000 חרדים, מחר בבוקר. אז הוא יגייס אולי 200 שיש לו איך לקלוט בנובמבר, הוא יגייס עוד 200 במרץ הבא ועוד 200 באוגוסט הבא - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
והשאר הוא יגיד, 'חבר'ה, אין לי מה לעשות איתם, מכיוון שעברו 12 חודש מספטמבר השנה, אין לי מה לעשות, לכן הם הולכים הביתה'. ברור שזה מה שיקרה, כי הצבא לא יכול לגייס 20,000 חרדים מחר בבוקר. זה ברור שזה מה שיקרה, הוא יגייס כמה שהוא צריך. בנובמבר, במרץ, אוגוסט, בשלושת מחזורי הגיוס שיש לו הוא יגייס כמה שהוא צריך או יכול לקלוט, בינינו זה יהיה קרוב למה שיש היום, כי זה מה שהוא ערוך, אין לו גדודי נצח יהודה, או - - - מיכל תצעק שזה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה, במקום לענות לה ב-20 שניות התחלת נאום. בבקשה, מיכל, קיבלת תשובה או שאת רוצה שהוא יענה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז אני אגיד לך מה אני חושב. אני הבנתי שסעיף 20 בא לצרכי הצבא, הצבא יזם אותו, זה משהו פנימי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא, תראי, זה שיקול שהוא מובנה אצל הצבא, הצבא משרשר את זה למעלה. הרי מה קורה פה? ממה שאני מבין, כל מחזור רגיל, הצבא לא יכול לגייס אותם בחודש אחד, מה, אתה לא יכול להיות בדיוק ביום ההולדת שלך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן הצבא לקח לעצמו, לדעתי שנתיים זה המון. אני לא יודע איך. שנתיים, בחור בגיל 18, מקסימום אתה דוחה לו את זה עוד שבעה, שמונה, עשרה חודשים, שנתיים? על דעת עצמך? הוא לא רוצה. בסדר, עזוב, זה סיפור אחר. הוא אומר, אם כבר דחית, אתה כבר מבוגר, אני לא יכול לקחת אותך עוד שנתיים, אז שנה, בסדר, זה לצרכים של הצבא. עכשיו הצבא, איך הוא מתרגם את זה? הוא מעלה את זה בחוק, הרי זה לא הרמטכ"ל, אז אומרים שר הביטחון, זאת אומרת זה הצרכים של הצבא, זה הרמטכ"ל שמשתמש בכובע של שר הביטחון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני כרגע לא עוסק באם, אם יהיה, אני מניח שיהיו אנשים שמתפרנסים מכל מיני עתירות - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני לא שם. אנחנו לא שם. אנחנו לא באים בהזדמנות הזאת לתקן את כל חוק שירות המדינה, או את כל חוק שירות הביטחון.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש רגע לתאר מצב ותגידו לי אם אני מתאר אותו נכון, פקע פרק ג'1 כי לא עמדו במכסות, יש עכשיו 12 חודשים לכנסת לחוקק חוק חדש וב-12 החודשים האלה שר הביטחון יכול להמשיך לתת פטורים. פישלה הכנסת, לא חוקקה חוק, עברו 12 החודשים האלה, עכשיו מגיע בחור חילוני או חרדי, בגיל 18, לא משנה אם הוא חילוני או חרדי, דבר ראשון אפשר לדחות לו את השירות במשך שנתיים, עד גיל 20. אחרי זה, אם היה בחור שהייתה לו דחייה, הוא קיבל קודם דחייה נגיד של שנה לגיל 19, אז אותו שר הביטחון יוכל לדחות רק עד 12 חודשים.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
בסדר גמור, לכן אני רוצה להדגיש שוב שאין כאן כמעט שום מצב בחוק הזה שכלו כל הקצין וחייבים את כל החרדים שלא מתגייסים לצבא להכניס - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה יודע מה? אני רוצה להגיד לך משהו. גם לשיטתך, שאתה רוצה להכניס אותם לבית סוהר, אי אפשר את כולם ביום אחד - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
דודי, אני לא רוצה, אני נגד סנקציות פליליות, הייתי נגד סנקציות פליליות קודם וגם עכשיו אני נגד. לכן אני רוצה לחדד את הנקודה, שאין בחוק הזה סנקציות פליליות.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
בחוק הקודם היה קיים, בחוק הקודם היה כתוב ששר הביטחון לא יוכל להמשיך לתת פטורים.
מירי פרנקל-שור
¶
זה בדיוק בג"צ רובינשטיין. זאת אומרת כשאנחנו מדברים על דחייה פרטנית, כמו שאתה אומר, שר הביטחון, לעמדתי, לא יוכל לתת דחייה פרטנית על תורתו אמנותו מפני שמדובר על ציבור גדול. זו בדיוק הסוגיה. לכן יושבת פה הכנסת ומחוקקת מפעם לפעם את ההסדר המיוחד לבחורי הישיבות. גם אם מתבטל החוק, לעמדתי בכל דרך אחרת לפי חוק שירות הביטחון לא ניתן יהיה לדחות בקשה פרטנית כאשר מדובר בכמות כזו גדולה על - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
עמר, זה המצב שיקרה. המצב שיקרה הוא כזה, עוד שש שנים, יש לנו שנתיים פלוס שלוש, הגענו לחמש שנים, נניח, ואין לנו כלום, עכשיו יש לנו שנה שאנחנו עומדים בה כמו היום. נניח שהכנסת לא תעשה כלום, ואז בית המשפט יידרש לעניין בדיוק כמו שעכשיו אם לא נעשה כלום - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
כן, עוד חודש וחצי, זה המצב שיקרה. הסד הולך ונסגר. אז הרווחת פה עוד שנה, עוד חצי שנה, בסוף - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
יש פה תהליך שקורה. בסופו של דבר זה הולך ומצטמצם, הולך ומצטמצם, בדיוק המצב של היום. בבקשה, מירב.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
בכתום, את אומרת שדחיית שירות תתאפשר בחוק הזה עד גיל 21. היום המצב שאפשר עד גיל 20, זאת אומרת שזה חל - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
מזל, עלינו על זה בהתחלה. אבל מה שכן מעניין, זאת אומרת איך את עושה את זה חוקית? כאלה שהם לא לומדים בישיבה, זאת אומרת החילוניים ימשיכו, אפשר לתת להם דח"ש עד גיל 20 ולחרדים עד גיל 24? זה מה שהחוק הזה הולך לעגן? כי היום זה אומר שחילוניים, מסורתיים, לא משנה, כל מי שמתגייס - - -
דרור גרנית
¶
התשובה היא מאוד פשוטה. קודם כל לשאלתך, החוק הזה בא ליצר הסדר משפטי מיוחד שחל על האוכלוסייה החרדית, שגם על זה יש את המורכבות של מיהו חרדי, אבל החוק הזה בא לייצר הסדר משפטי, נורמה משפטית מיוחדת שחלה על האוכלוסייה החרדית, להבדיל מהנורמה הכללית שחלה על שאר הציבור.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אוקיי, אז הנורמה הכללית היא אחת, דחיית שירות תתאפשר עד לגיל 20, זו טעות, כאן אני מתקנת.
איתי אופיר
¶
זה רכיב אחד בתוך ההסדר. לשאלה שהתחדדה פה, צריך להתחיל מקו הבסיס, קו הבסיס הוא חוק שירות הביטחון. חוק שירות ביטחון מטיל חובת גיוס, סמכות לפוקד לגייס כל מלש"ב שהוא בגיל הגיוס ויש סמכות לפטור פרטנית מלש"בים מסוימים מסיבות ספציפיות, כי הוא חולה, כי הוא עושה שנת שירות, כי הוא ספורטאי מצטיין, סיבות פרטניות, הסתכלות פרטנית. מה שעשה פרק ג'1, בנוסחו בתיקון 19 ואחרי זה בנוסחו כתיקון 21 ועכשיו בנוסחו המוצע כתיקון 25, זה לקחת ולייצר הסדר שהוא לא בהסתכלות פרטנית, אלא הוא בהסתכלות קולקטיבית, הוא מסתכל על ציבור כשלם, הוא מסתכל על הציבור החרדי כאיזה שהוא מכלול שלם, ואומר אנחנו מכינים הסדר מיוחד עבורו שהוא נבדל ונפרד מההסדר הכללי של חוק שירות ביטחון.
ועכשיו אנחנו נכנסים פה לפרטיו. פרטיו הם שיש דחיית שירות כללית עד גיל 24, פרטיו הם שיש יעדים ספציפיים לציבור הזה, פרטיו הם בסנקציות, יהיו או לא יהיו הסנקציות הכלכליות בפורמט כזה או אחר. כלומר יש פה סל מסוים של כללים שנועד לחול על החלק המסוים הזה בציבור.
מירי פרנקל-שור
¶
כן, אבל, דרור, מה שאני חושבת שצריך כשבאים לעשות הסדר מסוים, ועל זה גם מעיר בג"צ, כל דחייה, למשל מה שמעלה מירב, כל הסדר שמוצע בהצעת החוק צריך לשרת תכלית מסוימת.
מירי פרנקל-שור
¶
זאת אומרת אם בית המשפט בא ואומר שההסדר של תיקון 19, המכלול של 19 ו-21, לא עבר את מבחן המידתיות הראשון, זה מבחן הקשר הרציונלי, מה זאת אומרת מבחן הקשר הרציונלי? שהאמצעי שנקבע בחקיקה בעצם לא משרת את התכלית שלשמה באה החקיקה. לעמדתי, יש כאן סעיף מטרה וצריך לעבות אותו ואז לבחון, כל הסדר שנקבע בחקיקה, איזה תכלית הוא משרת, גם מבחינת הסדר פר תכלית וגם מבחינת האיזונים השונים שצריכים להיות בין התכליות.
דרור גרנית
¶
אני מסכים לחלוטין, מירי, אנחנו הגשנו את מסמך ההערות מטעם היועץ, הוא הועבר לממשלה, הוא גם פורסם - - -
דרור גרנית
¶
מאה אחוז, אני רק אומר, ההערות שלך הן מסונכרנות אחת לאחת עם המסמך של היועץ המשפטי שאומר שההסדר הוא חוקתי, יחד עם זאת היו הצעות לשיפור שיהיו בהסדר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
וכפי שאמרה היועצת המשפטית, התכליתיות של אותן הנחיות שבעצם היו באותה פסילה של אותו חוק קודם. אז בוא תמשיך, איתי.
איתי אופיר
¶
הנקודה הבאה שאני רוצה להתייחס אליה היא סוגיית גיל הפטור. בעניין הזה שמענו דעות שונות, גיל הפטור שאנחנו מציעים, שעלה פה לפני כן, הוא גיל 24. צריך להבין את השיקולים בהקשר הזה. מצד אחד אנחנו רוצים לשמור על השוויון וככל שאנחנו מורידים את גיל הפטור כך נפגע השוויון. אם נניח נאפשר פטור, זאת אומרת חרדי שדחה את שירותו נניח עד גיל 22, מגיל 22 לא הצליח לדחות עוד, אלא יקבל פטור, המשמעות היא שתוך ארבע שנים, זמן שרבים מבני הציבור הכללי, עדיין מצויים בו בצבא, הוא כבר מצוי בפטור. לכן ככל שאנחנו מורידים את גיל הפטור כך גדלה הפגיעה בשוויון.
איתי אופיר
¶
לכן אני אומר, ככל שאני מוריד, נניח הייתי נותן לו פטור בגיל 21, המשמעות שהוא למד תורה שלוש שנים ויצא לחופשי, לצורך העניין, בעוד שבאותו הזמן אלה ששירתו - - - לכן אני אומר, זו הסיבה - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
כי אנחנו מקבלים את העניין של תורתו אמנותו. למה להמשיך את זה הלאה, חוץ מלהגדיל את הבריכה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
הרי מה הוא אומר? אם הוא עושה את זה עד גיל 21 הוא פטר את כולם, לכן הוא נותן גיל 24, שיהיה ראנג', זאת אומרת שאם אתה רוצה ללמוד, תלמד עד גיל 24, זה קצת יותר קשה.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
זו הסיבה לכאורה, הסיבה האמיתית היא אחרת, דודי. הסיבה האמיתית, הלוא ה-3,000 או ה-4,000 זה לא מתוך שנתון, זה מתוך מספר שנתונים. אם זה היה נניח 4,000 מתוך שלושה שנתונים, שנה זה 19'-20', זה אחוז יותר גדול. אם זה עד גיל 24, זה אחוז יותר קטן.
היו"ר דוד אמסלם
¶
עוד מעט יגיע לך אורי, כשנגיע לאוצר, הרי בסופו של דבר יש כאן, לטעמי, שתי מטרות בעניין הזה, אחת זה הסיפור של הצבא, והדבר השני, שלדעתי לא פחות חשוב, אולי אפילו יותר חשוב, זה הסיפור של שוק העבודה. אתה יכול להגיד - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל במקביל אתה חייב להוריד, הרי אתה לוקח את המספרים מהפוטנציאל, אם למשל באופן תיאורטי אתה תגיד שיש 3,000 ויש רק 3,000 תלמידים, אז אתה רוצה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז יפה, אז הוא הוריד את זה בשנתיים ועוד מעט, כשנגיע לאוצר, הוא יגיד 'חבר'ה, מעניין אותי שוק העבודה, אז אני מציע להוריד יותר'. אבל כמובן המספרים יצטרכו להיות בהתאם.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
נכון, אנחנו הורדנו את זה כדי לשלב אותם בשוק העבודה, זאת האמת. ומהצד השני, מה שדודי אומר, והוא צודק, במידה מסוימת גם כדי לא ללכת עם עיוות שייווצר כשחבר'ה משרתים והם - - - ומצד שני, צריך להגיד את האמת, לשמור את הבריכה, בגלל שהמספרים האלה מתוך הבריכה הם לצערנו לא - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל אני רוצה להגיד למירי דבר אחד בעניין הזה של החוק. יש פה שתי תכליות שהן לפעמים נראות כאילו מנוגדות. יש לנו את שוק העבודה, שלטעמי זו המטרה המרכזית בחוק, זה הביי פרודקט, כאילו מבחינת בג"צ הוא לא קיים, אבל זה תוצר הלוואי, אבל מבחינתנו התוצר המשקי זה הדבר הכי חשוב. יש את הצבא, ככל שאתה מעמיק פה, אתה מחריף את הבעיה פה, לכן אתה צריך להביא את זה לאיזה שהוא איזון, שגם פה אתה דוחף וגם פה אתה פוטר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
דודי, רק הערה קטנטנה. הנוסח שמונח בפנינו בסעיף המטרה לא אומר אף מילה על הנושא של שוק העבודה, אנחנו נהיה חייבים להכניס את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
נכון, בוודאי. תראה, בגלל שבסופו של דבר אתה מסתכל על כל התכליות, אתה עושה אגרגציה של תועלות למדינה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוא נניח שכל תלמיד ישיבה כזה, סתם דוגמה, נניח שהיה לומד בישיבה והיינו מקבלים מענק מארצות הברית על זה שהוא לומד עשרה מיליון דולר על כל אחד בשנה, היינו עושים הון, רק שנייה, בוא נחשוב, אולי כדאי לנו כמדינה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
כדוגמה. מצד שני, אתה אומר, רק שנייה, כולם משרתים אז איפה השוויון? אבל מצד שני יש לך פה איזה משהו אחר שאתה אומר, תשמע, גם זה גדול לטובת המדינה. לכן אני אומר, האיזונים פה, אלה שני פקטורים שהולכים אחד מול השני, אבל בסוף אתה צריך לעצור אותם בנקודה מסוימת שיהיו מאוזנים.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
הם לא הולכים אחד מול השני. הם לא הולכים אחד נגד השני. בוא נוריד את גיל הפטור ל-21.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אבל לא, בוא נלך על העיקרון. אתה מסכים איתי שאם המספרים הם מתוך בריכה איקס, אתה אומר בוא נקצר את הבריכה, אז בוא בפרופורציה נקצר את המספרים.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אני אומר שיש כאן שתי תכליות, אחת, מי שלא תורתו אמנותו שיתגייס לצה"ל בין גיל 18 לגיל 21, מי שתורתו אמנותו שיישב בישיבה וילמד בין 18 ל-21, אחרי זה שישוחרר. אם הוא קיים וזה החוק - - -
איתי אופיר
¶
לא סיימתי את הטיעון. כמו שנאמר כאן, קיים גם הרצון לצמצם את אי השוויון ושלא יהיה אי שוויון וקיים כמובן גם רצון לאפשר לבני הציבור החרדי להשתלב בשוק העבודה. כשאנחנו איזנו את הצורך הכפול הזה, גם לצמצם את אי השוויון וגם הרצון לאפשר להם להשתלב בשוק העבודה, חשבנו ש-24 זה הגיל המתאים. ואגב, בחוק שירות ביטחון היום זה 26. זאת אומרת אנחנו בעצם מורידים בשנתיים. צריך לומר, אם אנחנו נוריד את זה ל-21, אז אנחנו חושבים שגם תהיה פגיעה גדולה בשוויון וגם לא יהיה שום תמריץ להתגייס, כי בעצם כשבן אדם לומד שנתיים, נניח יגידו פה אנשים, אנשים בדרך כלל לפני שהם מתחתנים לא הולכים לצבא, לרוב הם רוצים קודם כל שיהיה להם שידוך והם יילכו לצבא. חרדי רצה להתחתן, לצורך העניין למצוא שידוך טוב, הכול טוב ויפה, התחתן בגיל 20, אם הוא יקבל פטור בגיל 21 התמריץ שלו להתגייס יהיה נמוך מאוד, לעומת מצב שבו - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אבל אם תורתו אמנותו אני מקבל את זה, אני לא רוצה לתת לו תמריץ שיתגייס. אני עם החרדים, תורתו אמנותו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה שעמר אומר, עמר אומר שהוא מכיר בערך לימוד התורה גם, ולכן הוא אומר אם הבחור לומד באמת, תשאיר אותו.
איתי אופיר
¶
קח את בני ישיבות ההסדר, בן אדם רוצה ללמוד תורה במסגרת של הסדר. הוא אומר לו, אוקיי, במסגרת של הסדר לא תשרת שלוש שנים כמו כולם, תשרת 17 חודשים, בתמורה - - -
איתי אופיר
¶
סוגיית הגדרת המונח חרדי בחוק. הוועדה החליטה להשאיר את ההגדרה של חרדי כפי שהיא, אגב צריך לומר, למרות הערת בג"צ בסוגיה הזו. ומדוע החלטנו להותיר אותה? כפי שאנחנו רואים את זה, אדם שנולד וגדל במגזר החרדי, משתייך מבחינה סוציואקונומית למגזר החרדי, החסם מבחינתו, גם לגיוס וגם לכניסה לשוק העבודה, הוא דומה מאוד, גם אם הוא בחר בגיל 18 להסיר את הכיפה מראשו. לכן מבחינת האתגרים של הצבא לגייס אותו לשירות משמעותי וגם האתגר שעומד בפני הכניסה שלו לשוק העבודה, אנחנו חושבים שהאתגר הזה קיים ואנחנו לא צריכים לבדוק בציציותיו של אדם בגיל 19, או 18, אם הוא עכשיו יצא בשאלה או לא יצא בשאלה, אנחנו חושבים שנכון, מבחינת האתגרים שהמערכת ניצבת בפניהם, להשאיר את ההגדרה כפי שהיא.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
רק זה לא מדויק, כי זה שבחור בן 16 החליט לעזוב את הישיבה, זה לא אומר שהוא חזר בשאלה. הוא יכול להמשיך להיות חרד, רובם ממשיכים להיות חרדים וכן הלאה, לכן אם אתה מאפשר לו לפי החוק הזה בגיל 18, אחרי שהוא החליט שתורתו היא איננה אמנותו, אתה מציע לו שתי אפשרויות, או להתגייס לצבא, או פתאום לחזור בו ולומר 'כן, תורתי היא אמנותי' ולהשתמט מהצבא וללכת לישיבה. זאת הבעיה. לכן כנראה בג"צ העיר על זה.
איתי אופיר
¶
ההסתכלות שלי היא מכיוון היעדים. כשהמערכת מגייסת אדם כזה לשירות צבאי, מבחינת המערכת זה מאמץ שנדרש, כי הבן אדם הזה חי בתוך החברה החרדית - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
זה ברור, אבל זה נכון לגבי כל חרד שמגייסים. הרבה יותר קל לגייס את הילדים שלי מאשר חרד. אני מסכים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אגיד לך מה אני חושב בעניין. אנחנו התחלנו מנתונים מלפני עשר שנים. הרבה פעמים בקטע של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אז יש שנת בסיס, אתה מתחיל משנה. נניח אתה מתחיל להתייחס לשנת הבסיס לפני 20 שנה וממנה אתה ממשיך. אתה התחלת לפני עשר שנים ב-300 מתגייסים, אתה הגדרת מה זה חרדי שם ועל בסיס זה יצא לך המספר 300 וככה ספרת במהלך השנים והגענו ל-3,102. זה על אותם בסיסים שקבענו לפני עשר שנים. עכשיו, אתה ממשיך רק עם הבסיס שקבעת, בגלל שאם אתה תשנה את הבסיס תשנה את המספרים. אז לכן אתה ממשיך עם הבסיס, זה לא משנה לנו, ככה או ככה, זה לא חשוב, אבל בוא נמשיך.
איתי אופיר
¶
רק אני אומר, נקודה שמתייחסת לנושא השירות הלאומי אזרחי. קודם כל אנחנו מציבים יעדים שהם נפרדים לשירות הלאומי אזרחי, אבל היעד מבחינת הספירה שלו הוא יעד כולל וזה לרבות תוספת, השלמה של יעדים מטור אחד לטור השני. נניח אם השירות הלאומי אזרחי עמד ביעד והיה לו גם אקסטרה של 200 הוא יכול להשלים חוסר שקיים בצבא לאותה שנה ולהיפך. זאת אומרת יש יעדים נפרדים לצבא ולשירות הלאומי אזרחי אבל הספירה היא כוללת עם יכולת השלמה - - -
איתי אופיר
¶
בהקשר הזה זאת אמירה שהיא לא משתקפת בהצעת החוק, אבל היא עומדת בבסיס המתווה. אנחנו שמענו קולות, גם כאלה שחושבים שצריכים לבטל את השירות הלאומי אזרחי לחרדים.
איתי אופיר
¶
אני אומר, שמענו קולות כאלה. הוועדה חושבת שלא רק שצריך לשמר את השירות הלאומי אזרחי, אלא ששם נמצא פוטנציאל גדול מאוד לעמידה ביעדים. הצבא כבר עשה את הקפיצה הגדולה שלו, הוא כבר מגרד את השוליים של הקבוצות שהיה יותר קל לגייס אותם, ועובדה שאנחנו מדברים גם על יעדים של גידול מדוד יותר ממה שהיה בשנים הקודמות.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אני לא מקבל את הטענה הזאת. מאז ומתמיד היו קולות בצבא שהתנגדו לגיוס חרדים כי זה קשה. אז אני מסכים שזה קשה, אבל זה אתגר לאומי.
איתי אופיר
¶
זה אתגר שהצבא מאמץ וימשיך להתמודד איתו. אני אומר, מבחינת השירות הלאומי אזרחי, בהנחה שהשירות הזה יהיה שירות מפוקח, מבוקר, משמעותי במסלולים רציניים שייבחנו מעת לעת וישתפרו מעת לעת, אנחנו חושבים שבהחלט יש מקום לשמר ולחזק את השירות הלאומי אזרחי כבסיס משמעותי - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו נגיע לשירות האזרחי עוד מעט. אנחנו נגיע, עזוב, כל אחד - - - חבר'ה, רק שנייה, זה מפריע לי - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
קודם כל אני אעשה דבר כזה, אנחנו נעשה את הדיון הזה עד שעה שתיים, במקום ארבע, אני אקצר אותו בשעתיים. נעשה הפסקה, אתם רוצים הפסקה?
מירי פרנקל-שור
¶
רגע, לפני שאתה עובר נושא, איתי, יש לי שאלה. דווקא בחנתם את הסוגיה של שירות אזרחי ביטחוני? שוב הבעיה בתפיסה. בהתייחסות לשירות אזרחי, היה שירות אזרחי ביטחוני, מה עוד שהיעדים אמורים להשלים אחד את השני, אז השאלה אם לא נכון לשקול להחזיר לשיח את השירות האזרחי ביטחוני.
היו"ר דוד אמסלם
¶
עוד מעט, אנחנו נגיע גם לזה. איתי, אני רוצה שאתה תסיים. ההערה של מירי היא בסוף כשנגיע לשירות הלאומי. אני אשאל מה זה שירות לאומי, אני לא יודע כל כך מה זה, אני אשאל ואז נבדוק מה זה צבאי, לא צבאי.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, זה חשוב, כי ירדנו מיד לביזנס, וטוב שכך, ולכסף ולמספרים, אבל לא דיברנו פה, ואני חושבת שלי זה חסר, ואולי אני היחידה שזה חסר לה, מהי התפיסה שעומדת מאחורי החוק? מה אנחנו רוצים להשיג? מה הממשלה רוצה להשיג?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני רוצה לשמוע מהצבא מה הם היו רוצים. לא מאיתי אני רוצה לשמוע, אני רוצה לשמוע מהצבא מהם היעדים שהם היו רוצים, מה ראוי בעיניכם, נכון בעיניהם. אני חושבת שהדיון פה היה צריך להתחיל מזה. זה בסדר שאנחנו ירדנו מיד לתכלס, ומספרים וחודשים, אבל זה הדבר הכי חשוב.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני הבנתי, מירי, דרך אגב, הרחיבה גם בעניין הזה ואם תרצי משהו פרטני, אני מניח שאיתי אחרי זה יבוא ויישב איתך וגם יסביר לך קצת יותר מדויק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל אני רוצה לומר משהו, כולנו מכירים את הנושא, גם כולנו מבינים את העקרונות. הם מתייחסים כרגע לעמדות שלהם על בסיס כל העקרונות שכולנו מסכימים עליהם.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני באמת אומרת, אני לא בטוחה שהממשלה כולה והחלקים השונים בתוך הקואליציה מסכימים על אותם עקרונות ועל אותם יעדים. דרך אגב, גם באופוזיציה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
שנייה, תן לי משפט. גן באופוזיציה יש הבדלים מאוד גדולים בתפיסות העולם, מהם היעדים ומה המטרות. אז אני לא בטוחה שזה נכון שיש פה הבנה ברורה מה המטרה בצד הזה להגיע בחוק הזה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו דיברנו על זה. תרצי, בסוף, אחרי שנגמור את הפרטים נחזור שוב פעם לסעיף המטרה, אבל בסופו של דבר לי ברור מה סעיף המטרה, אני מניח שלכל אזרח במדינת ישראל, אחרת לא היה חוק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תני לי. לגבי סוגיית היעדים, זו סוגיה אחרת שיש בה מחלוקת, יכול להיות שאחד אומר 100, אחד 2,000, אבל אני מעריך שכולנו פה מכירים, לפחות אני - - - את יודעת מה? אני לא רוצה לפתוח את זה לדיון, כשנגיע תרצי לדבר, תרצי חזרה נחזור לסעיף המטרה ונפתח אותו מחדש. בבקשה, איתי.
איתי אופיר
¶
אני מבין שעוד נכון דיון מעמיק בנושא השירות הלאומי וגם אנחנו לא בחנו את הנושא באופן מעמיק, הוועדה נתנה כאמירה עקרונית, שהיא חושבת שיש מקום להמשיך ולראות את השירות הלאומי כחלק מהיעדים הכלליים, יש מקום לחזק את המסלולים שם והיא רואה את השירות הלאומי אזרחי כפוטנציאל משמעותי לעמידה ביעדים בעשורים הקרובים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יש לי רק שאלה אחת, ברשותך, רק אתה תענה לי, אחרי זה אני אגיע לשירות הלאומי, אני לא מכיר כל כך את הנושא, אבל אני מניח שבמדינת ישראל זה מוסדר, גם במשרד, גם בשם פרטי ושם משפחה של איזה בן אדם שהוא בעצם ממונה על התחום, אתם דיברתם איתם על זה?
איתי אופיר
¶
אנשי השירות הלאומי אזרחי הופיעו בפני הוועדה, גם שוחחתי פעם אחת עם שר שלום ג'רבי לפני פרסום - - -
איתי אופיר
¶
לדוגמה הנושא שעלה ביחד איתו. נושא שעלה כתוצאה מהשיח עם אנשי השירות הלאומי הוא למשל הורדה של גיל הכניסה בהתאם להמלצה של הוועדה, הורדה של גיל הכניסה לשירות לאומי בשנה אחת מ-21 ל-20, לנשואים בלבד.
איתי אופיר
¶
אני אומר עד היום הכניסה לצבא היא בגיל 18 כמובן, הכניסה לשירות לאומי היא 21. כיוון שראינו ששיעור הנשואים בשירות הלאומי הוא 85%, לעומת זה שיעור הרווקים בשירות הצבאי הוא 85%, הם עומדים ביחס הפוך של רווקים ונשואים בין הצבא לשירות הלאומי. לכן חשבנו, על מנת - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
מיכל, רק שנייה. בצלאל, צא מהנחת עבודה שהפרטים שאתה מכיר הם יותר גדולים לפחות משלי, אז כשאתה שואל אותו, אתה כבר הגעת לעמוד 7, אני איתו בעמוד 1.
איתי אופיר
¶
השינוי שאנחנו מציעים, היום ניתן להתחיל בשירות לאומי החל מגיל 21, זאת אומרת יש פער של שלוש שנים - - -
איתי אופיר
¶
על מנת לייצר בכורה לשירות הצבאי, גיל הכניסה לשירות צבאי הוא 18 בעוד שגיל הכניסה לשירות הלאומי הוא 21.
שר שלום ג'רבי
¶
זה רק בנים. אדוני היושב ראש, השירות האזרחי בחרדים זה רק בנים. השירות הלאומי הרגיל זה כולם.
שר שלום ג'רבי
¶
שישתה. אני אומר קצת, אני חושב שלא רק אתה, רוב הנוכחים כאן לא יודעים מה זה השירות האזרחי. יש שירות לאומי ובחרדים זה נקרא שירות אזרחי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
קודם כל אני מציע שתספר לנו מה זה שירות לאומי ומה זה שירות אזרחי, כדי שנראה את כל המכלול.
שר שלום ג'רבי
¶
אוקיי. שמי שר שלום ג'רבי, שכן שלך, נפגשים לפעמים אצל רמי לוי עם העגלות, אחד מול השני, גר במצפה יריחו, אבל לא משנה, לעצם העניין.
שר שלום ג'רבי
¶
בשירות הלאומי אזרחי בסך הכול יש 18,000 משרתים, כששירות לאומי זה מי שקיבל פטור מצה"ל או לא נקרא לגיוס כמו המגזר הלא יהודי. הוא מחולק בגדול, 7,500 בנות מהציונות הדתית, 4,500 מהמגזר הלא יהודי, בחלוקה 3,000 מוסלמים, 1,000 דרוזים, השאר זה נוצרים וצ'רקסים וכו'. 1,500 בעלי צרכים מיוחדים, כשלפני חמש שנים בסך הכול היו 84.
שר שלום ג'רבי
¶
יש לנו 1,000 נוער בסיכון, יש 100 שלקחנו עכשיו בתכנית מיוחדת עם ר"פ, רישום פלילי ממש. כשאני גדלתי - - -
שר שלום ג'רבי
¶
כן, זה בנוסף, יש סך הכול 18,000, יש 7,500 ציונות דתית, 4,500 ערבים, 1,500 חבר'ה עם צרכים מיוחדים, 1,000 נוער בסיכון, יש 100 עם ר"פ, רישום פלילי, אותם חבר'ה שגם אתה מכיר ואני חושב שרובנו מכיר, שתהיה להם הזדמנות, סגרנו עם נשיא המדינה ועם שרת המשפטים שמי שיסיים אנחנו נגיש אותו לחנינה כדי למחוק לו את הרישום, כדי שהוא ישתלב במעגל התעסוקה ובמעגל הלימודים, והשאר קיבלו פטור מצה"ל. בתוך זה יש לנו גם 1,500 חרדים שעושים שירות אזרחי כשהיום, השנה - - -
שר שלום ג'רבי
¶
כן, לאומי אזרחי. זה מדובר רק בחרדים. בחרדים זה רק גברים, כש-90% בשירות האזרחי הם נשואים, 10% הם רווקים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני רוצה להעלות את זה כאן בדיון, איך יכול להיות שדנים רק על החרדים? להבדיל אלף אלפי הבדלות, לערבים אין שם שוויון? אני רוצה לשמוע מהיועצת המשפטית, מה בג"צ אמר - - -
שר שלום ג'רבי
¶
90% מהם הם בנות, 80% מהם משרתים בתוך הקהילה שלהם, בכפרים, במועצות שלהם, ו-20% שיוצאים, כמו בתי חולים, משטרה, שב"ס, מכבי אש, זה מבחירה שלהם, אנחנו לא מחליטים איפה שהם רוצים, אלא הם בוחרים איפה שהם רוצים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, סתם שאלה שמסקרנת אותי, למה הבנות הולכות לשירות הלאומי והבנים לא? תסביר, אתה חי את העניין הזה.
שר שלום ג'רבי
¶
יפה, שאלה טובה. הבנות, מכיוון שהרשת החברתית הצפופה שלהם, המנטליות שלהם, הן נשארות יותר בבית, אחרי זה הן מתפתחות, השירות הלאומי, בבדיקה שעשינו עם פרופ' איציק כץ, מאגר מוחות, במגזר הלא יהודי, אלה שסיימו את השירות הלאומי, 85% מהם השתלבו במעגל התעסוקה ובמעגל הלימודים. אגב, בחרדים זה 84%. זה נתון מדהים. זה שני מגזרים במגזר הלא יהודי הבנות לא משתתפות בשוק העבודה ובחרדים הגברים פחות משתתפים, אלה שני מגזרים שהשירות הלאומי אזרחי הוא קטליזטור אדיר להשתתפות - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל תן לי את התשובה, למה - - - אני מבין שהבנות מבינות שזה עוזר להן להשתלב בשוק העבודה. הבנים לא מבינים את זה?
שר שלום ג'רבי
¶
בשירות הלאומי אזרחי, במגזר החרדי, יש לנו היום 1,500 חרדים, כשהשנה התגייסו 576 משרתים.
שר שלום ג'רבי
¶
שנתיים. בשירות הלאומי הרגיל זה או שנה או שנתיים, בחרדים זה שנתיים. יש שלושה מסלולים, יש מסלול אחד של 30 שעות שבועיות למשך שנתיים. זה המסלול החברתי הרגיל. יש מסלול שאין בו הרבה, זה 20 שעות שבועיות למשך שלוש שנים, והמסלול הביטחוני אזרחי, שראש הממשלה היה מעורב בזה באופן אישי, זה 36 שעות שבועיות למשך שנתיים.
שר שלום ג'רבי
¶
המסלול הביטחוני אזרחי, מדובר על משטרה, מכבי אש, מד"א, כל מיני גופים שהם שם, מצד אחד עושים 36 - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
שר שלום, תמשיך. לפי המספרים והבקיאות שלך אני מבין שעוד מעט אתה מכיר את השמות של כל אחד.
שר שלום ג'רבי
¶
אגב, יש לנו ארבעה קצינים במשטרה, בוגרים של השירות האזרחי, יש פרמדיקים במד"א. אנחנו עומדים ב-576 כשהיעד הוא 2,000 משרתים השנה, שלא עמדנו בו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה אומר שבסך הכול יש 1,500, איך זה מתחלק לשניים? היות שזה שנתיים, לפי חשבוני, לפי ההיגיון שלי, שאם היום יש 500, בשנה שעברה היה 1,000.
שר שלום ג'רבי
¶
דבר שני יש גם מעוכבים ואני אתייחס לזה עוד מעט. יש כאלה שלא סיימו, אבל בוא נבין מי יכול לעשות שירות אזרחי. מי שיכול לעשות שירות אזרחי במגזר החרדי זה רק מי שמגיל 21 שתורתו אמנותו ובגיל 24 הוא מקבל פטור. זאת אומרת הוא צריך להיות שלוש שנים בישיבה ובגיל 21 הוא יכול לעשות שירות אזרחי כשבגיל 24 הוא מקבל פטור. אני רוצה להתייחס למה שאיתי אמר - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
שנייה, דקה. מה הוא עושה בתפר? הרי אם הוא נכנס בגיל 21, הוא יוצא בגיל 23, הוא חוזר לישיבה עד גיל 24 כדי לקבל את הפטור?
שר שלום ג'רבי
¶
לא, ברגע שהוא נכנס לשירות האזרחי מעמדו של תורתו אמנותו פוקע, הוא לא יכול לחזור לישיבה. אגב, הסנקציה שלנו, מי שעושה לנו ברדק בשירות האזרחי אנחנו מחזירים אותו לצבא, כי הצבא הוא זה שמפנה אלינו בעקבות בדיקת בקשתו של אותו בחור. אבל בגיל 21 הוא יכול להתחיל את השירות האזרחי ואם אני רוצה לחזור למה שאיתי אמר, למה לא כדאי להוריד את הגיל לגיל 21, כי אז הוא יישאר בישיבה והוא לא יצטרף לצבא ואז הנתונים והמספרים יורדים, אז אותו דבר, בגלל זה אנחנו לא עומדים ביעדים.
שר שלום ג'רבי
¶
הוא לא יכול. מי שיכול לעשות שירות לאומי זה רק מי שקיבל פטור. מי שעושה שירות אזרחי במגזר החרדי זה רק מגיל 21.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
בסדר, בא בחור חרדי לצבא, הצבא מחליט שהוא לא רוצה לגייס אותו, מסיבה כזו או אחרת, ואז הוא הולך לשירות הלאומי אזרחי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם הצבא לא רוצה לגייס אותו מסיבה כלשהי, נניח סתם, הוא לא חרדי, בא מישהו רגיל, אני בא, הצבא לא רוצה לגייס אותי, אני הולך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן הצבא, מה הוא אומר? יש פה לכאורה תחרות במסלולים. אתה, כשאתה רוצה לנתב את הרוב למסלול א', אז אם תביא את כולם בגיל 18 ותגיד 'חבר'ה, תבחרו, או שאתם רוצים צבא או שאתם רוצים שירות אזרחי', אז הצבא אומר, 'יכול להיות שרובם - - - ואז אתה פוגע בי. לא, תן לי עדיפות', באיזה מובן? אתה אומר לו, 'קודם כל אתה בגיל 18, אתה צריך ללכת לצבא, הגעת לגיל 21, אז אני מאפשר לך לעבור לשירות האזרחי'. ואז הצבא יודע, אם הוא מיצה את הפוטנציאל, באת אליו, לא מיצית עד גיל 21, הוא כנראה פחות זקוק לך ופחות בוער לו, לך לשירות אזרחי.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
הסיבה היחידה שמישהו הולך לישיבה ולא לצבא או לשירות לאומי כי תורתו אמנותו. אז אם תורתו אמנותו אז תורתו אמנותו, אז הוא בגיל 18, 19, 20, 21, 22 בישיבה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז אתה חוזר להערה הקודמת גם לגבי הצבא. זאת אומרת מי שלומד בישיבה, לדעתך, עד גיל 21, בוא נעזוב אותו, או שהוא עושה ישיבה ואז הוא פטור משני המסלולים וזהו.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
לא, מעניין אותי שאנשים - - - כן מעניין אותי השוויון בנטל בקטע של הנשיאה בעול בטחון מדינת ישראל, זה הבסיס. אתה יודע, אצלך העדיפויות הן כמו שאמרת, אצלי העדיפויות הן הפוכות, אבל זה לא משנה, התוצאה היא אותה תוצאה. לכן אחת, מה שאמרתי קודם, אני בעד לקצר את זה עד גיל 21 - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
עכשיו אנחנו מדברים על השירות הלאומי אזרחי, ברור שככל שהם מגיעים בגיל יותר מבוגר יש שם יותר נשואים וכן הלאה, אז אני שואל למה לא בגיל - - - הלוא זה לא שבחור בא ומתגייס לצבא והוא אומר לעצמו 'טוב, אני אתגייס לצבא, כי אם לא אתגייס לצבא אני עכשיו נאלץ להישאר שנתיים בישיבה ורק בעוד שנתיים ללכת לשירות לאומי אזרחי'. לא, בואו נהיה פרקטיים.
שר שלום ג'רבי
¶
אני אענה. אני רק אומר משהו בסיסי ביותר, אנחנו לא מתחרים בצבא. הצבא הוא לפניי בכל דבר ועניין.
שר שלום ג'רבי
¶
עמר, אני אזכיר לך מה שאתה אמרת בוועדות לפני כן, אתה ואלעזר ועפר שלח. באנו והתייחסנו כך גם בבג"צ, אמרנו שלא יכול להיות שבחור בן 18 חרדי, אנחנו נאפשר לו לעשות שירות אזרחי והבן שלי ושלך, שבגיל 18 אין לו שום ברירה והוא יילך ישר לגולני.
שר שלום ג'רבי
¶
בדיוק, אז מה אמרנו? אני אזכיר לך, אמרנו, כדי להראות רצינות ולומר שהבחור הוא בן ישיבה והוא באמת לומד ובאמת תורתו אמנותו, בוא ניתן לו שלוש שנים בישיבה. על זה יש לי הערה ואני מבקש לשנות את זה כאן, אני מזכיר לך רק את מה שאמרנו, את העניין הזה, שזה באמת אמירה כאמירה.
שר שלום ג'רבי
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו לא עומדים ביעדים ומזה אני אגיד לך גם מה אנחנו מציעים. אנחנו לא עומדים ביעדים משתי סיבות עיקריות, יש עוד כמה סיבות, הסיבה העיקרית, שאם אתה מאפשר - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת לך היום יש, ספר לנו על היעדים. מה האבולוציה שלהם גם, ממה התחלנו ואיך זה עולה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת המנגנון הזה התחיל לפני כארבע-חמש שנים והוא בעצם נתן יעד של בין 1,500 ל-2,000?
שר שלום ג'רבי
¶
הגענו ל-2,000, שאני חייב לומר לך, אדוני היושב ראש, שתדע שבאותו לילה של החגיגה, אמרתי את זה גם ליושב ראש הוועדה אז, פרי, וגם בנוכחות ראש הממשלה, הודעתי ואמרתי שאנחנו בצורה הזאת לא נעמוד ביעדים. זה רשום בפרוטוקולים בצורה מסודרת.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לא, אבל, דודי, בזה הוא צודק. בזה עמר צודק, ההבדל הגדול המהותי אז היה שאז היה אפשר מבחירה ללכת לשירות אזרחי, אז היעדים היו גבוהים. אבל ברגע שרק הצבא יכול לשלוח ועד גילים מסוימים, רק הצבא הוא זה שמנווט - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
חבר'ה, שנייה, יש לי רעיון לכל החברים שיושבים בצד הזה. איך קוראים לך? גלעד. כדי שהדיון והזמן יהיה פורה, אני כבר יש לי ניסיון בוועדות בכנסת, אתה לא חייב לענות לכל אחד כל דבר - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא אמרתי, 'לא כל אחד' הכוונה גם חבר כנסת שמעיר לך, למה? כי מתחיל להתפתח דיון פה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם אשתו הייתה המחנכת שלך, אז אני אסייג את זה, זו הסתייגות שלי בחוק, אבל סמוך עליי, אם יתחיל דיון כזה, לא נתקדם אף פעם ככה. שר שלום, בבקשה.
שר שלום ג'רבי
¶
אדוני היושב ראש, שני דברים מרכזיים יש לנו לשנות בהצעת החוק. הדבר הראשון, הדבר הנוסף שאני רוצה לומר לך זה השכר. השכר שמקבלים נשואים בשירות האזרחי, נשוי עם ילד מקבל 1,860 שקלים. אגב, זה לא קשור לחרדים או לא חרדים, אנשים משמיצים, כל מי שנשוי עם ילד בצבא מקבל, זה נקרא דמי תשמ"ש, לא משנה אם זה חרדי, דתי, חילוני, דרוזי, אדם מקבל 5,600 שקל, זה נקרא תשמ"ש, זה הכסף שהוא מקבל.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, אבל זה ברור, אתה לוקח ילדים בני 18 עד 21, זה ברור מי נשוי ומי לא. כשאתה עושה אפליה ואתה נותן בחוק משהו לקבוצה אחת - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
יעקב, יכול להיות שנקבל כרגע את ההערה של חברת הכנסת מיכל רוזין וגם נכניס הערה בגיל צעיר שאסור בעצם להתחתן מגיל 18 עד גיל 21.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יכול להיות. שלא ניקלע למצב שיכול להיות שחייל יהיה נשוי ויהיו לו ילדים והוא יקבל משכורת יותר גבוהה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, אל תהפוך אותה לבדיחה. אמרתי דבר מאוד רציני, כשאתה לוקח שתי קבוצות אוכלוסייה, אם לא הבנת אני אסביר שוב.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את חושבת שאני עושה - - - אני עושה מה שאני רוצה, אני לא צחקתי עלייך, רק אמרתי את מה שאמרת פחות או יותר.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כשאתה לוקח קבוצת אוכלוסייה, זה כמו האפליה בין נשים לגברים, ואתה אומר רק מי שיש לו איבר מין כזה הוא יקבל 3,000 שקל, או רק מי שיכולה ללדת ילדים תקבל ככה, בסדר? אתה עושה איזה שהיא אפליה שהיא אפליה אינהרנטית לקבוצה ונותן הטבות לקבוצות - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני שואל, במציאות מה את מתכוונת? שבן אדם רגיל, נגיד שהוא לא חרדי, הוא לרוב לא מתחתן, אז הוא עכשיו מופלה לעומת החרדי שמתחתן? אז נגיד לחרדי 'אל תתחתן', זה מה שאמרתי שאת מבקשת.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני אומרת שאתה לא יכול להתעלם, אתה מתעלם מהאפליה הנוספת הזאת, שלא רק נותנים להם לדחות גיוס, מה שלא נותנים לילד שלי בגיל 18 או 19, אתה גם בסופו של דבר מפצה אותו על עצם העניין הזה פי שניים ופי שלושה ממה שהילדים שלנו מקבלים בשירות חובה. זה לא אפליה נוספת?
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, גם יכול להיות שהאוכל של אותו חרדי עולה קצת יותר, בהשגחה, אז יש לו גם עוד אפליה. אז בואו נתקדם.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, אני יודעת, אתה לא רוצה - - - אני יודעת. נאמתי את זה אתמול בכנסת, אני יכולה להסביר לך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מיכל, אנחנו לא מעליבים אנשים. לפעמים קחי את זה נכון, לפעמים אני לוקח את ההערה שלך ומתרגם אותה לפי הבנתי וזה בסדר. זה גם מותר ככה קצת בחצי חיוך, לא קרה כלום. בבקשה.
שר שלום ג'רבי
¶
אנחנו מדברים על שני דברים, אני אומר, אם הוא מקבל אצלנו 1,860 ובצבא 5,600, אדוני היושב ראש, תקשיב לנתון מאדו חשוב, אם הוא נשאר בכולל או בישיבה הוא מקבל משכורת של 2,000 שקלים.
שר שלום ג'רבי
¶
אני רק אומר, תסבירו לי בכלל למה שחרדי יבוא לעשות שירות אזרחי? זו שאלה חשובה, בגלל ששאלתם אותי אז אני אענה לכם - - -
שר שלום ג'רבי
¶
כן, אדוני, ודאי, לפני דקה אמרת קצת חיוך, אז אני מבין, אני הולך בדרכו של היושב ראש. אני בא ואני אומר, הם מבינים דבר אחד, מה שכולנו מבינים, שזה כרטיס הכניסה לחברה הישראלית. ה-576 שמגיעים, הם מבינים שהם יכולים לבוא ולעשות שירות אזרחי. אגב, ברגע שהם נכנסים לשירות האזרחי הם יכולים לעבוד כבר מוצהר, הם יכולים ללכת ללמוד מוצהר, בצורה מסודרת, וזה דבר אחד. אז אנחנו אומרים שהצבא צריך לקבל משכורת יותר גבוהה, ברור, אבל בין 1,860 לבין 5,600 צריך להעלות את השכר. יש לנו כאן הצעה ברורה כמה אנחנו מציעים כדי להגדיל את זה, כדי שיהיה לנו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה להבין משהו ברציונל, אחרי זה של הצבא, ככה אני מבין, אלא אם כן תתקנו, אולי אני טועה. ברציונל שלי יש משכורת של חייל, רגיל, הבן שלי חייל, יש לו משכורת, נתנו לו ככה ככה, קרבי, לא קרבי, הכול בסדר. עכשיו, חייל שהוא נשוי, יש לו משפחה בחוץ, הרי הוא בא לשרת, עכשיו צריך גם לדאוג למשפחתו, אז נותנים למשפחה סכום מסוים, לא חשוב כמה. זאת אומרת יש סכום של החייל, שהוא צריך בעצם להוציא, כמו כל חייל, בצרכים שלו, ויש לו פה משפחה שהוא צריך להוציא למשפחה. מובן לי הרציונל, לא נכנס לסכומים. הצבא יכול להחליט, למשפחה אני נותן 3,000, 4,000, זה לא חשוב, שכר מינימום, לא משנה. עכשיו השאלה היא למה בשירות הלאומי זה לא אותו דבר.
הרי בסופו של דבר כשבן אדם בא לשירות לאומי הוא אמור לעבוד שם, זה סוג של עבודה. אז אתה יכול להגיד לו, את המשכורת שלך, אני נותן לך את התעריף הכי נמוך, כמו בצבא. חייל קרבי, אני נותן 1,600, 1,700, חייל ג'ובניק אני נותן 800, 900. אז אתה יכול להגיד, תשמע, לך בשירות אזרחי אני נותן 500, אבל המשפחה, מה זה קשור? זו אותה משפחה.
שר שלום ג'רבי
¶
אדוני היושב ראש, צריך לומר ביושר, עדיין מי שהולך לצבא הוא עושה יותר שעות והבחירה, צריכים להבין - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק שנייה, אני רוצה להבין את כל התמונה. בן אדם נשוי עם ילדים, הוא בא לשירות אזרחי, אם הוא מקבל 1,860 ₪ על 36 שעות בערך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
30 שעות, שזה שני שליש משרה, הרי היום במשק אנחנו עובדים 42.5 שעות, אז אתה נותן לו שני שליש משרה. תכלס עכשיו, ברמה תכליתית אמיתית, איך אותו אחד מפרנס את המשפחה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
שר שלום, תענה לשאלות שלי ואז אנחנו נתכנס לאט לאט. עוד לא הגענו לביטחוני, אני אומר, אחד שמקבל 1,860 על 30 שעות עבודה שלו, הרי הוא עובד. הרי אם הוא היה עובד באזרחות, נקרא לזה באזרחות, הוא לא היה מקבל 1,860.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אפילו שכר מינימום, נניח הוא בעל משפחה, הוא רוצה לעבוד שני שליש משרה, נניח הוא משלים שליש במקום אחר, זה לא חשוב, אז אתה לוקח את שכר המינימום, נותן לו שני שליש מזה בפרופורציה, זה לפי החוק, אתה אומר לו 'תשמע, קח 3,500, זה במינימום, תעבוד עוד שליש, יהיה לך 5,000', זה פחות או יותר שכר המינימום. אתה נחשב אז כמעט עני, אבל אני לא מרשה פחות מזה. עכשיו, אם הוא היה רווק, אחלה, תן לו 500 שקל, 400, עזוב, כשיש לו משפחה איך זה עומד בשכר המינימום?
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא, לא מותר, תן לי לשמוע אותו, בגלל שאם אתה מותר ההוא ישאל, ההוא יענה וההוא לא יגיב.
דרור גרנית
¶
ההמשגה היא שגויה. היושב ראש משווה את זה פה לעולם העבודה ולעולם השכר ומדבר על שכר ותגמול, בעולם האזרחי של שוק העבודה השכר שלך לא נקבע - - - יכולים להיות שני עובדים, עובדים באותה משרה, אחד רווק, אחד נשוי עם ילדים והם ירוויחו את אותה משכורת כי זה עולם של שכר, אנחנו בעולם של שירות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני הבנתי, אני אקצר את העניין. שכר המינימום במדינת ישראל הוא לא נקבע סתם, הוא נקבע בגלל שהמדינה בנתה אותו מהצרכים של אתה כאדם. היא אמרה, אתה אדם שעובד, יש לך איזה שהם צרכים בסיסיים ולכן היא קבעה איזה שהוא רף שהיא אומרת, זה הצרכים הבסיסיים כדי שתוכל לחיות. כשבן אדם בא לשירות מהסוג הזה, ויש לו משפחה, אמרתי, אם הוא רווק, עזוב, זה סיפור אחר, אם יש לו משפחה, הרי יש פה משפחה בצד שמישהו צריך לדאוג לה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
תגיד, דודי, ואם הוא בישיבה? אם הוא בישיבה, אז בוא נגיד שגם בישיבות מקבלים 5,600 שקל.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן עזוב את ההמשגה, אני לא בא כרגע איך אתה קורא לזה, אני בא מהצורך, למה? אני אגיד לך לאן אני חותר. אם אנחנו רוצים לעודד את הדבר הזה, ונניח שאני רואה בחור שרוצה לעשות שירות לאומי והוא נשוי, הרי בסופו של דבר אם המשפחה שלו לא תחיה אז הוא לא יוכל ללכת לשם. הרי בסוף החובה שלו הבסיסית קודם כל זה להביא מזון לבני ביתו, לילדים. אם אתה לא נותן לו את זה אז כל בן אדם מה הוא יעשה? קודם כל יביא פרנסה הביתה. לכן אני שואל. הרווקים, אמרתי, שים בצד, פחות חשוב לי, תן לו נסיעות למקום העבודה כדי שיגיע ושם סנדוויץ', זה פחות חשוב. אבל ברגע שנכנסת משפחה ואתה רוצה לעודד את המסלול הזה בהוגנות - - - עזוב את הישיבות, הוא מכניס עכשיו ישיבות, אני מדבר כרגע על המסלול הזה שאנחנו רוצים לעודד. למה הסיפור המשפחתי פה במשכורת לא נכנס בחשבון? בתעריף?
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אני אתייחס לשאלה הזאת. אל"ף, יכול להיות שצריך לשקול את זה, אבל הרעיון המרכזי, יש היררכיה של אינטרסים. הנושא הראשון, שיתגייסו לצבא, אחרי זה לשירות הביטחוני ואחרי זה לאזרחי.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
לכן אני מציע, אתה התחלת מלמטה, בוא נראה את השירות הביטחוני ואחר כך בהשוואה אליו נראה את האזרחי, ייתכן שצריך אולי להעלות אותו, אבל בוודאי אנחנו רוצים ליצור אינטרס שהוא יילך לביטחוני ולא יילך לאזרחי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אגיד לך למה אני מתכוון. שאלתי את עצמי, הרי זה ברור לך, גם אתה אומר, למה חייל נשוי מקבל משכורת איקס וחייל - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן אני בא מהבסיס של הצרכים המשפחתיים, שהוא יכול להיות 3,000 שקל, 3,200 ואז אנחנו נבנה את זה, זה הבסיס. שירות צבאי, חייל בשירות צבאי, למשל קרבי יקבל 6,000, 7,000. אתה מפה מתחיל ועולה. זה לא משנה כרגע, אתה מציע להתחיל מלמעלה ולרדת למטה, ההיגיון אומר בוא נתחיל מהצרכים הכי נמוכים, שזה הבסיס של הבסיס, ומפה נתחיל.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להמליץ משהו. אני מציע בעניין הזה לקרוא לזה, ההגדרה שלנו, הרצון שלנו הוא נתינת שירות, אנחנו רוצים שהחרדים ישרתו את המדינה. ישרתו את המדינה משמעותו צבא, עדיפות עליונה, שירות למדינה זה עדיפות שנייה, מדוע? כי זה משרת באמת בעיקר את הכניסה שלהם לשוק העבודה בהמשך. לכן נדמה לי שאנחנו עולים פה על איזה שהיא לאקונה במצב הקיים, שבה ההבחנה היא מאוד גדולה והיא מביאה לנתון הזה, שהוא נתון לא טוב, שיש יעד של 1,500 או 2,000 ואנחנו עומדים עם 500 ואנחנו מבינים גם למה. את הדבר הזה אני מציע לרשום כנקודה שהיא בהחלט נקודה מאוד חשובה לתיקון, כי בסוף אנחנו צריכים להסתכל על סל השירות המלא. אם אתה שואל אותי, זה היעד בכלל של הוועדה הזו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לשם אני מכוון, אני לא רוצה להיכנס לזה, כבר איתי ענה על זה, הצבא מקבל עדיפות במובן של השנים. מצוין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רק מבין דבר אחד, בהיגיון שלי, ועוד מעט אלעזר, אתה תעיר, ואחרי זה נמשיך. בהיגיון שלי החובה הבסיסית של כל אב זה לדאוג קודם כל לאוכל לבני ביתו. אם לא יקרה הדבר הזה, הוא לא יעשה שום דבר אחר, זו קודם כל מצוותו הראשונה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
בהתחשב במה שאמרת אני רק רוצה לחלוק עליך במשפט אחד, החובה הבסיסית בעיניי של כל אב, לפני שהוא דואג לאוכל לילדים שלו, זה לשרת את המדינה שלו ובזמן הכי מהיר שאפשר ואז לבנות את המשפחה שלו. זאת החובה הבסיסית הישראלית הקיימת, משם צריך להתחיל, זה דבר אחד.
אחרי שאמרתי את זה, כשאנחנו מתייחסים, 'הם לא עומדים במכסות', 'הם כן עומדים במכסות', בוא נגיד את האמת, אל"ף, כרגע הם גם במכסות של הצבא בקושי עומדים, ושתיים, גם המכסות של הצבא, אנחנו לא רוצים שיעמדו במכסות, אנחנו רוצים שבמקום - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, חס וחלילה. אנחנו לא רוצים שיהיו 3,200, אנחנו רוצים שיהיו 7,200, זה מה שאנחנו רוצים. רגע, אני אלך אליו - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לא, הא בהא תליא. הוא יודע את זה, תשאל אותו, כשאתה תגיד שאצלו עם 30 שעות בשבוע, אם ליד הבית, בטוח, מקבלים כמו שמקבלים שלושת רבעי ממה שמקבלים צנחנים נוער חרדי, או בנצח יהודה, הוא לא ממלא את המכסות של נצח יהודה, גם לא את ה-3,000 האלה וזה אותו מאגר. לכן, עם כל הרצון שלנו לשלב אותם בשוק העבודה, הדיפרנציאציה הזאת היא נכונה. אותם אנשים שהם בשירות הלאומי, מה זה 30 שעות? שיילכו 40 שעות לעשות משרה בלילה, שיעבדו במקומות שמירה והכול כדי שישתלבו בשוק העבודה. אני אתן להם עכשיו כסף שמתקרב למה שאני נותן לחייל חרדי שהולך לנצח יהודה? אתה שומט את הקרקע מתחת לאינסנטיב הזה של ללכת למקומות האלה. אם יש לך עודף כסף, תן כמו שהמתווה אמר, תואר ראשון לכל חייל בחינם, הם יבואו לשם.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
מקום העבודה משלם חלק מזה, הוא רוצה את העובדים האלה כי הוא משלם להם חצי, אם לא פחות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
שר שלום, אני רוצה להבין את המאטריה עדיין. אתה אומר שזה השכר שאותו נשוי שנמצא בשירות לאומי מקבל. מה המקור של אותו שכר?
שר שלום ג'רבי
¶
אדוני היושב ראש, אני לא נותן לך ציונים, אבל אני חושב שפגעת בו בעניין הזה, שמה המשפחה או הבחור שבא לעשות שירות אזרחי צריך לדאוג לו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
קודם כל בוודאי, אני אומר את זה באופן חד משמעי, וכאן אני לא מסכים עם מה שאמר אלעזר שטרן, חובתו של בן אדם קודם כל זה לבני ביתו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, כשהיה הבן אדם הראשון שנולד והיה לו את קין והבל, הוא לא דאג למדינה, הוא דאג לילדים. קודם כל, כל אב, חובתו הבסיסית לדאוג לילדיו. אני רוצה לדאוג לילדים שלי, הוא רוצה לדאוג לילדים שלו, כקולקטיב אנחנו צריכים צבא שידאג לכולנו.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
לכן הוא צריך לשרת, בשביל לשמור על הילדים שלו, לפני האוכל כדי שיחיו, אחרת הם גם לא יחיו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסדר, תן לי רק להתקדם. עכשיו, בפירמידת הצרכים, פירמידת מאסלו בצרכים הבסיסיים, אני טוען שכל בן אדם צריך את הבסיס לבני ביתו. אבל בוא נתקדם. מה המקורות?
שר שלום ג'רבי
¶
אדוני היושב ראש, קודם כל המקור למשכורת או לדמי הכיס שאותו אברך או אותו חרדי מקבל בשירות האזרחי, הגוף המפעיל, אותו מקום שירות - - -
שר שלום ג'רבי
¶
כן. המסלול הביטחוני אזרחי, מכיוון שהשכר של אותו חרדי שמשרת במסלול הביטחוני, משטרה, שב"ס, מכבי אש, מד"א, הוא מקבל משכורת, אם הוא נשוי עם ילד זה 3,860 שקלים, אז הגוף המפעיל, אותו מד"א, הוא משלם עליו 1,500 שקלים. משטרה, שב"ס, מכבי אש, לא משלמים כלום, כי זה המדינה, זה אותו דבר.
שר שלום ג'רבי
¶
אותו דבר, 3,860 שקלים. בואו נעשה סדר, משטרה, שב"ס, מכבי אש, משלמים סך הכול 500 שקלים. זה הגוף, המשטרה. אם זה מסלול כמו מד"א - - - זק"א, הוא משלם 1,500 שקלים. אגב, בחוק הישן הם היו סך הכול מוגבלים ל-100, אם אתם זוכרים את החוק.
שר שלום ג'רבי
¶
חינוך מיוחד, אז הם משלמים 500 שקלים, אותו מוסד משלם השתתפות 500 שקלים והבחור החרדי מקבל שכר של 1,860 שקלים, בתנאי שהוא נשוי עם ילד.
שר שלום ג'רבי
¶
אז אני אומר שוב, הבחור החרדי, נשוי עם ילד, מקבל 1,860 שקלים, במסלול הרגיל, של ה-30 שעות למשך שנתיים. במסלול הביטחוני אזרחי הוא עושה 36 שעות והוא מקבל 3,860 שקל.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
דודי, השאלה שלי, נגיד במקרה של חינוך מיוחד, שהמקום משלם 500 שקלים למדינה, מי קבע שזה 500 ולא 1,000?
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה שעמר שואל, גם באותן תקנות, זה שכתב אותן, הוא זרק קוביות יצא 500? זה באופן שרירותי נקבע 500, למה? ככה מישהו החליט.
שר שלום ג'רבי
¶
לא, אחוז מהעלות של המשרת עצמו, זה מה שנקבע, ישבנו ביחד עם האוצר. אני חייב רק לשבח אותם, למרות שלא נוהגים לשבח אותם, אבל בגלל שהזכרת את אבא שלו, אני אזכיר את הילד.
שר שלום ג'רבי
¶
הזכרנו את העץ והתפוח. לא, אני כבר לא צריך. אבל באמת סך הכול עובדים טוב, אבל זה העניין.
שר שלום ג'רבי
¶
נכון. אגב, אני רק אומר, אני רוצה לחזור לעוד משהו, אדוני היושב ראש. אותם אברכים שבאים לשירות האזרחי הם לא יילכו לצבא, זה לא שהם מתלבטים בינינו לבין הצבא, הצבא עדיין מבחינתם או מבחינת ההורים שלהם, השווער שלהם, זה מוקצה מחמת מיאוס, אחרת - - -
שר שלום ג'רבי
¶
נכון. לצורך העניין באמת ההתלבטות שלו זה בין השירות האזרחי לבין הישיבה. אגב, בגלל זה אני מאוים, הנהג שלי חייב אקדח, יש לי מצלמות סביב כל הבית, יש פשקווילים נגדי, איימו על אשתי ועל ילדיי, ברוך ה'. בגלל הסיבה הזו.
שר שלום ג'רבי
¶
כן, לא נורא, זה בסדר, אנחנו בסדר, סימן שאנחנו עושים עבודה טובה. אבל בשורה התחתונה, ההתלבטות היא לא בינינו לבין הצבא, לכן אני אומר שאין לנו מתח. יחד עם זאת, היושב ראש העלה את זה, אותו אברך, כדי שהוא ייצא, הרי הוא בסוף רוצה לצאת, אם הוא רוצה, הוא רוצה לצאת מהישיבה, הוא רוצה ללמוד. מותר להגיד בדיחה, אבל שאחרי זה לא יגידו - - -
שר שלום ג'רבי
¶
אני אומר בדיחה, ארבע פעמים בדיחה בדיחה בדיחה בדיחה. אומרים שהחרדים לא עובדים בשלג, כי הם לא עובדים בלבן. אז אנחנו אומרים דבר כזה, כדי שלא יעבוד ויעשה שירקס ושחור וכו', הוא בא לעשות שירות אזרחי - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
חבר'ה, זה לא בדיחה. גם על חרדים אפשר לצחוק, אז בוא נצחק על ערבים, על נכים, על מה עוד? זה שאתה אומר מראש שזו בדיחה - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני הערתי הערה וזה לא כל פעם שאני אדבר אתה תגיד שאני משתלטת, כשאני יושבת פה שעות בשקט וכולם מדברים. דודי, בוא ניכנס לפרופורציות. אם הייתה פה בדיחה על קבוצת אוכלוסייה אחרת הייתם נזעקים. לא צריך לצחוק על חרדים, גם.
שר שלום ג'רבי
¶
אני מבטיח לא להמשיך עם הבדיחות. אני רק אומר שאנחנו מציעים לחלק את הנושא של התשלומים לשלושה רבדים. המסלול הביטחוני אזרחי, שאנחנו חושבים שצריכים לתת יותר שכר. כמובן שאני אומר שהצבא תמיד יהיה לפניי. המסלול הממלכתי, זאת אומרת משרדי ממשלה, עיריות, אנחנו רוצים לפתוח מסלול חדש, שיש לנו עניין שהם ישרתו שם יותר, והמסלול החברתי, זה המסלול שמשרתים בתוך הקהילה החרדית.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
עשינו חוק על השירות הלאומי לפני כמה זמן, עכשיו אנחנו פותחים את החוק הזה? אין לי בעיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז למה אתה עוצר אותנו? הוא כבר היה עונה לי והיינו מתקדמים. אתה אומר שאתם רוצים לעשות הבחנה בין השירות הישיר מול המדינה ומול השירות הציבורי האחר דרך העמותות.
שר שלום ג'רבי
¶
בשתי מילים. מכיוון שבממלכתי יש לנו פיקוח הרבה יותר חזק. סיימתי וזהו. לכן יש לנו כאן הצעה מסודרת בנושא של השכר, מה שאנחנו רוצים. והדבר השני שאנחנו מבקשים זה הורדת הגיל, במסלול הביטחוני ל-19, לשאר המסלולים - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אז בוא אני אגלה לך, אין בעיה לאף אחד במגזרים הדתיים כולם לא להתגייס בגיל 18 אלא בגיל 19 - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנתי. מה שאתה אומר, שר שלום, אני רוצה להבין את הרציונל שלך, אתה אומר שבעצם אין מתח בין אותו אחד שהולך לשירות, לתפיסתך, אני רוצה להבין את הראש שלך, אתה אומר, 'אני לא מתחרה עם הצבא, בחור שלי לא מתלבט בין צה"ל לבין השירות הלאומי, הוא מתלבט האם להסתובב ברחובות או להירשם כאילו הוא באיזה ישיבה לבין השירות הלאומי. לכן אני רוצה לשאוב אותו אלינו, כדי שהוא יעשה שירות לאומי, עדיף מאשר יסתובב. לכן אני מבקש שני דברים, היות שיש לי יעדים, לא עומד בהם', לא חשוב למה, אתה אומר שיש שתי נקודות 'שאם אני אתקן אותם כנראה זה יעבוד לטובת היעדים. פעם אחת אני אעלה לנשוי קצת את השכר, כדי שהוא', כפי שאמרתי, בהבנה שלי, צריך לדאוג למשפחה, דבר שני, אתה אומר, 'בוא נוריד את הגיל', בדיפרנציאציה שאמרת, שעשית הבחנה בין שירות לאומי ביטחוני לבין רגיל, ואז בעצם בהורדת הגיל, מה אתה עושה?
שר שלום ג'רבי
¶
בהורדת הגיל, אם אני מוריד את זה לגיל 19, הרי אותו נשוי שבסוף ירצה לבוא בגיל 21, בוא ניתן לו בגיל 19, ואמרנו שהשכר יהיה יותר גבוה, הוא יבוא יותר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אל תענה לו, אני רוצה עוד בקו הזה להבין. הבחור הזה יבוא בסוף לשירות הלאומי, לשיטתי, לפי הבנתי, אני ברציונל שלך, אתה אומר 'היום הוא בא אליי בגיל 21' - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל למה אתה עוזר לי? כשאתה עוזר לי זה מפריע לי. אני רוצה להבין מה שאתה אומר. אתה אומר 'הבן אדם בא אליי בגיל 21', למה הוא בא בגיל 21? כפי שאמרת, אני עוד פעם חוזר, 'אני לא מתחרה עם הצבא, הוא לא יילך לצבא, זה לא קשור, גם אם זה יהיה עד גיל 24 - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה מפריע לי בדיון, אתה מפריע לי בהבנת הדיון. אני איתו עדיין, אני לא מסכים לכל מילה שלו, אני רוצה להבין מה הוא אומר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
עכשיו אני רוצה להבין את ההבנה שלך. אתה אומר, 'אני לא מתחרה עם הצבא, בחור בא אליי בגיל 21, למה הוא בא אליי בגיל 21? בגלל שרק אז אני יכול לקלוט אותו. אם הייתי יכול לקלוט אותו בגיל 20, הוא היה בא בגיל 20'. אתה אומר, 'תשמע, בינתיים הוא מסתובב לי ברחובות עד גיל 21', בפועל זה מה שאתה אומר, אז בוא נביא אותו בגיל יותר מוקדם. אז אתה תפגוש אותו בגיל 19, איך זה יעלה לך בסוף את הסיפור של המספרים?
שר שלום ג'רבי
¶
אני אומר לך, מכיוון שאם אתה מחכה שהוא יגיע, וזה מתחבר גם למה שעמר אמר - - - אלעזר, כדאי לך להקשיב, אולי בסוף השיטה שהמצאתי, אולי אתה תסכים איתה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אתה מחכה לגיל מבוגר, הוא כבר קרוב מאוד לפטור, אז הוא נשאר ברחוב והוא יוצא לפטור.
שר שלום ג'רבי
¶
אם הוא נשאר עד גיל 21, הוא אומר 'כבר הגעתי לגיל 21 ואני מקבל את הפטור בגיל 24, אני כבר אמשיך עם זה עד גיל 24'.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת מה שאתה אומר, ככל שאני מוריד את הגיל - - - תשובה חכמה, אתה אומר, אני נותן יותר אינסנטיב לאנשים לא לצאת מה - - - זאת אומרת אם הם נכנסו למנהרה, אתה אומר שהוא אומר 'תשמע, כבר הגעתי לגיל 21', אז באים רק מספרים קטנים, הוא אומר 'יש לי עד גיל 24, בוא נמשיך להסתובב'. אתה אומר, 'אם אני נותן לו גיל 19, יש לו יותר מדי שנים ואז הוא יבוא'. זה מה שאתה אומר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
איך אתה תענה על השאלה, עדיין, אני רוצה שתחדד בתפיסה שלך, למה אתה חושב שזה לא מתחרה בצבא?
שר שלום ג'רבי
¶
כי אותה אוכלוסייה שאני מדבר עליה, אני מוכן גם לחדד אותה, נדבר על נשואים, כי גם ככה אליי באים 90%, בוא נמשיך עם הקו של הנשואים, אני אומר שאותה אוכלוסייה של הנשואים, אם הוא היה רוצה ללכת לצבא, הרי החרדי אוהב כסף כמו שאני אוהב כסף, הוא יילך לצבא, הוא יקבל משכורת של 5,600 שקלים, למה הוא לא הולך לשם? כי עדיין ההורים שלו, אשתו, השווער שלו וכו', לא טוב להם שהם יילכו לצבא.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה אומר, הוא לא הולך לצבא, בגלל שיש עליו מערכת חברתית שפועלת עליו, זה מה שאתה אומר, והיות שהוא גם נשוי אז המערכת היא יותר הדוקה, יש לו גם צרכים אחרים ולכן הוא מעדיף ללכת למסלול הזה. זה מה שאתה אומר. הראיה, שאתה אומר, היות שבעצם אצלי 85% זה נשואים, בצבא המראה הפוכה בדיוק, אתה אומר 'הלכה למעשה הנשואים באים אליי, זה דה פקטו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
בדיוק. אני עכשיו ממשיך את הקו שלך ואני נכנס לרציונל שלך להוריד את הגיל. אז בוודאי ובוודאי שאתה מתכוון רק לאנשים הנשואים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הוא אומר, בוא נעשה עוד הבחנה בין שירות אזרחי ביטחוני, נוריד את זה לגיל 19, היום זה 18. בסדר, זו שאלה לעיון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני עוד לא שם. בסוף שר שלום, בגלל שאלה ששאלת, לקחת את כל הדיון אליך, היינו עם איתי, אתה זוכר. אז לכן נתתי, בסדר, נכנסת, אני רוצה לגמור את הפרק הזה. יש לך עוד משהו לגבי השירות הלאומי?
שר שלום ג'רבי
¶
יש לנו כאן דברים, אתה רוצה שאני אגיד או שאני אכתוב לכם את זה? אנחנו מדברים על שבמסלול הביטחוני, בחצי השנה האחרונה, ניתן להם לצאת עשר שעות לצורך הכשרה תעסוקתית. בחצי השנה האחרונה, מי שרק במסלול הביטחוני, הוא כבר אצלנו, בוא נכשיר אותו למעגל התעסוקה, היום זה לא קיים, אנחנו מבקשים להכניס את הדבר הזה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה אומר, ממה נפשך? אם הם רוצים אותו הם מציעים לו להישאר, אם הם לא מציעים לו - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה אומר היות שבעצם הוא נמצא במסלול ביטחוני, ששם כנראה אין התמקצעות אזרחית, אז אתה אומר בוא ניתן לו הכשרה לקראת הסוף כדי שכשהוא ייצא הוא ייצא - - -
שר שלום ג'רבי
¶
נכון, הוא גם עושה יותר שעות. זה דבר ראשון. דבר שני, אנחנו מציעים שבוגרי המסלול הביטחוני יקבלו מענק ופיקדון כמו תומכי לחימה. הפיקדון והמענק היום, לא כמו ג'ובניקים, יש ג'ובניקים - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
תחליט אתה, אבל בשתיים אתה נועל את הדיון. סבב ח"כים, נעשה את זה כל אחד שלוש-ארבע דקות, יהיה לנו אחר כך עוד זמן לדיונים, נראה לי שמקרו זה חשוב לנו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מקבל, מצוין. בוא ניתן לאיתי להשלים. זה לא אומר שלא נחזור אליך בהמשך וכו', אתה הרי הפיבוט כאן גם בתגובות לגבי כל אחד ואחד פה. בוא נשלים ונעבור לח"כים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה יודע מה? בוא נעשה כזה דבר, אני עכשיו עושה עוד פעם סדר, אתה תשלים, הוא ישאל את השאלה ואחרי זה נעשה את הסבב. בבקשה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
דודי, תמיד כשאתה הולך לישון מאוחר אתה רגוע למחרת? אנחנו נסדר לך את זה כל לילה.
איתי אופיר
¶
רק כדי לסגור את המעגל בהקשר של השירות הלאומי. אני חושב שהוועדה מסכימה לחלק גדול מהעקרונות ששר שלום מדבר עליהם. אנחנו חושבים שחשוב לחזק את המסלולים האלה, אנחנו חושבים שיש פה פוטנציאל משמעותי לעמידה ביעדים במסגרת השירות הלאומי, שהוא עוד לא עשה את הקפיצה שהצבא עשה בעשור האחרון. מצד שני חשוב לשמור על בכירות השירות הצבאי, גם בתמריצים ובשכר וגם בגיל, על מנת שכאלה שיכולים למצוא את עצמם בשירות צבאי לא ימצאו אותם כי נוח להם יותר בשירות הלאומי. אז להוריד לנשואים כן, להעלות את השכר, באמת לא סביר שמי שיושב בישיבה יקבל יותר משירות לאומי, זה באמת יותר תמריץ שלילי לשירות לאומי. אנחנו מסכימים לנקודות האלה, ברור שצריך גם את האוצר בהקשר הזה.
נקודה אחרונה שמשלימה את הנקודות שרשמתי לעצמי, והיא לא נמצאת בהצעת החוק, אבל היא כן נמצאת במתווה ההצעה של הוועדה וחשוב להזכיר אותה. הנושא הראשון הוא תגמולים לכלל המשרתים שירות מלא. זאת נקודה שחשובה מאוד לשר הביטחון ולרמטכ"ל וגם כאן אנחנו צריכים את האוצר ואנחנו נקיים איתו דיון. אבל יש תזכיר - - -
איתי אופיר
¶
זה קשור לחוק הזה כי ברור לנו, ואנחנו מסתכלים למציאות בעיניים, ברור לנו ששוויון מלא לא יושג ב - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אחדד את השאלה. כשהייתי חייל הוציאו אותי פעם לנופש באולגה. אתה רוצה להיכנס גם לזה?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אגיד לך מה אולי מפריע לי בבטן. אני תמיד בעמדה להעלות לחיילים סדירים, בוודאי ובוודאי את השכר ואת התנאים, בלי קשר לכלום. גם אם כל החרדים מתגייסים וגם הכול, זה לא קשור. עכשיו, לפעמים זה דיון לגיטימי מול האוצר, על תקציבים, אני חושב ששר האוצר הזה העלה את השכר של החיילים המשרתים בסדיר בצורה מאוד יפה, וגם שאפו גדול למה שהוא עושה והלוואי, לפי תפיסת עולמי, שיום אחד חייל - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אין בעיה, אני לא עושה חד גדיא, אבל לא חשוב. אני גם אשמח מאוד אם כל חייל בצה"ל, ואני חושב שגם לשם מדינת ישראל צריכה לשאוף, יקבל שכר, משכורת, לפחות מינימום, עובד. זה זכות לשרת בצה"ל, אני לא רואה את זה רק כחובה, כזכות, הלוואי, ואני מקווה שנגיע לימים כאלה. זה דיון לגיטימי, מצוין, למה זה קשור עכשיו לחוק הזה?
מירי פרנקל-שור
¶
אני אגיד לך למה. אנחנו תמיד חוזרים לתכלית, אם השיח כאן הוא צמצום אי השוויון אז יש לך הזדמנויות, יש לך אפשרויות מצד אחד למשל להפחית לישיבות, מצד שני לתגמל את הקבוצה ש - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מבין את השפה, אני אסביר למה אני מתכוון. הרי עכשיו אתה נכנס לסוגיה תקציבית. אני יכול לתת עוד מכלול גדול של אינסנטיבים, המון.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
זה היה חלק מההמלצות. זה היה חלק מההמלצות של הוועדה שלו. אם הייתם חושבים שזו המלצה רצינית שאתם עומדים מאחוריה הייתם מציעים את זה גם כחלק מהחוק. לא, משתמע כאילו אתם רוצים את זה רק - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
עמר, זה מפריע לי. איתי, אני אגיד כזה דבר, אני כרגע, לפי תפיסת עולמי, לא קשור לחוק, אתה רוצה, דבר איתי על זה, אני יכול לייצר חבילה של אינסנטיבים כדי לעודד כל מיני פעולות במדינת ישראל, כולל של חיילים וכו' וכו', לכל מיני דברים. יכול להיות שגם בהזדמנות הזאת נעלה גם את השכר של הקרביים יותר מאשר - - - נעשה עוד שינויים. יכול להיות גם לקצינים. זה אירוע אחר, משום שכאן אתה מכניס אותי לאירוע תקציבי. יבוא האוצר עכשיו, נניח שכולנו הסכמנו על החוק, הוא יכול להגיד 'תשמע, מה שאתה מציע עולה לי עוד שני מיליארד שקל וחוק תקציבי ואנחנו מתנגדים'. עזוב, אני רוצה לבודד את האירוע של התנאים של חיילי צה"ל. זו סוגיה אחרת שצריך לדון בה, לא פה לדעתי. יש ועדת חוץ וביטחון, אפשר להזמין את הרמטכ"ל, את כל הגורמים הצה"ליים, משרד הביטחון ותעשו דיון, אחלה. זה לא קשור אלינו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ככה אני רואה את זה. אני כאן לא כדי לאשר את מה שהוא כתב, אני כאן כדי להפעיל את הראש שלי ולהגיד מה העמדה שלי יחסית למה שהוא כתב.
איתי אופיר
¶
אני אומר את זה לא לפרוטוקול, אני אומר את זה כי זה חלק מהמלצות הוועדה, אני אומר את זה כי יש הנחיה של שר הביטחון והרמטכ"ל שנכין תזכיר חוק כזה. אבל מכיוון שעמדנו בלוחות זמנים שבין היתר גם בג"צ הכתיב אותם, ומכיוון שאנחנו מבינים שיש לזה משמעויות שמערבות משרדים אחרים, החלטנו להכניס את זה לתזכיר שנמצא בהכנה, אבל אני מעדכן פה את הוועדה שזה חלק מהמתווה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אוקיי. דרך אגב, כשאתה מדבר על השכר, אתה אומר שבמסגרת המתווה הזה גם אנחנו ביקשנו גם את האופציה של הגזרים, להעלות את השכר, אתם אמרתם גם בכמה? הרי בסוף אתה צריך פלאג נאמבר, 100 שקל, 2,000 שקל
איתי אופיר
¶
לא כהגדרה. יש מסלול שהרמטכ"ל יזם אותו שנקרא 'ממדים ללימודים', מבוסס על תרומות בשיתוף עם 'יחד למען החייל'.
איתי אופיר
¶
זה לא מה שעכשיו מדברים עליו וברור שמה ששר הביטחון והרמטכ"ל רוצים בו מצריך תקציב לכן אנחנו - - - אני מעדכן - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כדאי לכם לשים את זה בחוק הזה כי החוק הזה הוא תחת בג"צ, מה שיחליט בג"צ האוצר חייב לציית, וכחלון, הוא אוהב את בג"צ, הוא לא רוצה פסקאות התגברות וכאלה, שימו את זה פה, הוא יהיה חייב לתת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אין לי בעיה על ההזדמנות הזו גם לצ'פר את החיילים, למרות שזה לא קשור, אבל אתה חייב לבוא יותר ממוקד. אתה בא במשהו קצת יותר אבסטרקטי, אם אתה רוצה בשכר, אז בוא נדבר על שקלים. אם אתה רוצה בלימודים, אז אחלה, בוא תגיד איך, כמה ולמה ובאיזה מדרג, האם כל חייל, חייל קרבי - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
ברור, ברור, אבל הוא נותן את זה, לא שקלים שתיסע לחוץ לארץ, אלא כשקלים בלימודים, למדינה יש עניין, היא מעודדת אותך להשכלה, היא נותנת לך, אז יש לזה גם ערכים אחרים במדינה. זאת אומרת למדינה יש עניין לעודד אותך להשכלה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן תהיה יותר ממוקד בעניין כדי שבסופו של דבר גם אם בסוף נחליט שהולכים על זה, בסוף אנחנו חייבים לתרגם את זה מול האוצר למשהו יותר תכליתי, 100 מיליון. שם מדברים כבר במונחים של - - - אתה מכיר את העגול הקטן הזה שכתוב עליו 1 שקל? על זה אנחנו צריכים לדבר איתם בסוף. יש עוד משהו?
היו"ר דוד אמסלם
¶
אל תדאג, אנחנו נעשה סבבים ונחזור אליך במהלך כל הימים בגלל שאתה הפיבוט מבחינתי של הדיון והתגובות. עכשיו, עמר, אתה בשאלה.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. פתחת ואמרת שנקבעו מכסות לפי כל מיני קריטריונים. לפי סעיף 26ה(א) בחוק הקריטריון המרכזי, ואני מצטט, לגבי שר הביטחון, הוא נותן את הפטורים 'בהתחשב בצרכי הביטחון ובהיקף הכוחות הסדירים'. לכן לכאורה השאלה שלי היא אולי מיותרת, אבל אני לא בטוח, לכן אני שואל, הלוא מדובר על קיצור השירות בחוק ההסדרים ב-2017, ב-2020 השירות אמור להתקצר בחודשיים. הצהיר שר הביטחון מספר פעמים בוועדה, בעבר, לא בעבר הרחוק, שהוא נגד קיצור השירות כי לצה"ל אין מספיק כוח אדם. אז השאלה שלי היא כזאת, האם שר הביטחון שינה את דעתו ולדעתו ניתן לקצר את השירות כפי שנקבע בחוק בחודשיים נוספים ולכן ניתן להסתפק במכסות שאתם מציינים, או שבעצם קביעת המכסות - - -
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
היעדים של המכסות לא בהתאם לצרכי הביטחון, כפי שהחוק הזה מחייב. זאת שאלה ראשונה. שאלה שנייה, שוב לגבי יעדי המכסות. אתה הסברת שהיעדים לוקחים בחשבון, מעבר להערה הקודמת שלי, מה אפשר וכמה סביר וכמה קשה לגייס וככל שהמכסות יותר גבוהות אז יותר קשה לגייס וכן הלאה. כשקובעים אתגרים יש שתי שיטות ואני אתן דוגמה מתחום החינוך. רוצים שהציונים במתמטיקה של תלמידי ישראל יהיו גבוהים, אז יש שתי דרכים. דרך אחת, ששר החינוך בחר, שאומר שצריך להעלות את הרף, חמש יחידות, המטרה שלנו להשיג יעד של רף גבוה, שיותר תלמידים יעשו חמש יחידות וככה יעלו את רמת המתמטיקה. דרך שנייה זה להוריד את הרף, בוא נגיד שבמתמטיקה כולם יעשו שלוש יחידות, בוודאי שהציונים יהיו גבוהים.
המכסות, מחלק מההסברים שאתה נתת, מעבר לצרכי הביטחון שעליהם עמדתי, שאני לא מבין איך זה עומד אם שר הביטחון נגד קיצור השירות, נראה שפשוט אתם קובעים רף נמוך. אני מבין שלצה"ל יותר קל להסתדר, אני אקרא לזה ככה, עם הבן שלי שהוא לא חרדי, מאשר עם חרדי. אני מבין שזה קשה, זה גם היה קשה בעבר, אני מניח שעם הזמן דרך אגב זה פחות ופחות קשה כי יש לצה"ל יותר ניסיון ומסגרות יותר ייעודיות, ולכן השאלה השנייה לגבי יעדי המכסות, על סמך מה קבעתם את יעדי המכסות האלה? ההתרשמות שלי זה שזה על סמך הקלות להשיג את המכסות האלה. ושוב, אם משחקים את המספרים, לוקחים את היעד בשנת 2020 או 2021, לוקחים 85% מזה זה 3,500, זה כמעט מה שמתגייסים היום, ב-2021. זה נקרא יעד שאין בו אתגר, אין בו משימה, כך אני מפרש את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הוא שאל שאלה, עכשיו אתה צריך לענות לו, זה חצי שעה בערך. אחרי זה נעשה עוד סבב, כרגע אני רוצה לעבור לח"כים, אני מקבל את מה שאמר בצלאל.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
אז גם אמרת לי לדחות, חיכיתי שלוש שעות עם השאלה וגם אתה אומר עכשיו תחכה למחר בבוקר לקבל את התשובה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל זה מה שאתה רוצה, נו מה אכפת לך? לכן אני אומר, קיבלתי את מה שהוא אמר, בסך הכול יש ח"כים שרצו לפתח את התפיסה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
עכשיו, רצית לשאול שאלה, חשבתי שזו שאלה קצרה, כן ולא, שחור לבן, שתי דקות, אבל היות ששאלת עכשיו שאלה, שהוא אמור לתת לך נאום של איזה שעה. עכשיו בוא, הבנו, אנחנו נחזור לזה, הוא יחזור לזה ובוא נתחיל. היות ששאלת את השאלה, אז בוא תכין את עצמך לנאום, נתחיל עם חבר הכנסת בן ראובן, בבקשה.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אני אהיה קצר ואני אתייחס רק לדיון שלנו היום ולהתייחס לשתי נקודות מרכזיות. מאחר שההגדרה, בעיניי, של הדיון כאן הוא אחת, שוויון בנטל, ושתיים, שירות חרדים את המדינה, אני רואה שני נושאים שעולים מהדיון היום. הראשון הוא האחרון שדיברנו עליו כאן בסדר ואני כן רואה בו חשיבות עליונה. מתוך הצורך להשוות בנטל, אני חושב שהייתי מצפה ממשרד הביטחון לבוא עם הצעה קונקרטית לגבי תגמול המשרתים. אני חושב שסוגיית הלימודים, תואר ראשון, כל הדברים האלה, הייתי מצפה שיבואו הנה עם הצעה קונקרטית עניינית ושאנחנו נבין ששוויון בנטל יעלה כסף למדינת ישראל.
אני כן חושב שהדיון החשוב הזה בנושא חוק הגיוס בהחלט צריך להיות פלטפורמה ויכול להיות פלטפורמה מאוד מאוד טובה וחשובה כדי להרים את הנושא הזה להנחתה. זה יעזור מאוד, לי, לעמר, לנו, לעבור את המשוכה הזאת, את העניין הזה. זו נקודה עליונה, מבחינתי עדיפות עליונה.
הדבר השני שעלה פה, ופה אני מבקש, ערן, הייתי מבקש לשמוע, זה סוגיית השירות הלאומי אזרחי בעדיפויות כפי שהוצגו פה, שאני מקבל אותן, צה"ל, שירות לאומי ביטחוני, מה שנקרא פה, או אזרחי ביטחוני, והשירות הלאומי. הייתי שם את זה בשלוש מדרגות, אבל להעלות קומה את המרחב הזה. זה בעיניי יכול להיות הגדלת הבריכה שהיא נוחה, היא אמורה להיות נוחה בעיניי לחרדים כדי להכניס יותר אנשים לתוך הבריכה הזאת. זאת נקודה מרכזית. אני חושב שהיום ההצבעה הזאת על הפער המאוד מאוד גדול בין היעד לבין מה שאנחנו מקבלים מצביע על כך שיש פה לאקונה שאנחנו צריכים - - -
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אני מדבר על השירות הלאומי. אנחנו צריכים לדעתי להגדיל את היכולת של האנשים הנשואים, עמר דיבר על הורדת הגיל, אני חושב שזה מאוד נכון, ואני חושב שגם פה יכול להיות שנצטרך להיכנס לאיזה שהיא סוגיה תקציבית כדי להרים את הדבר הזה. בעיניי בסופו של דבר עצם עניין השירות הוא מאוד מרכזי. השירות של החרדים במסגרת המדינה הוא הדבר המרכזי.
ופה אני רוצה לשאול שאלה את הצבא, תנסו לכמת לנו את ההבנה עד כמה השירות הלאומי הזה, הביטחוני, כל המערכת הזו שנקראת שירות אזרחי, עד כמה היא מאיימת על נצח יהודה? אלעזר מציג את זה פה כאיזה משהו שאם זה יהיה, שמענו פה שתי עמדות, העמדה של שר שלום, שאומר שזה שני פורומים שונים, לצורך העניין, ואותי מעניין לשמוע מה הערכת המצב שלכם בעניין הזה. כלומר אם כתוצאה מהדיון פה אנחנו נגדיל את כמות האנשים שהולכת לשירות הלאומי אזרחי בעדיפות לביטחוני האזרחי, אפשר לשחק עם זה, עד כמה זה מאיים על השירות הצבאי. ואני לא מתכחש לעניין של עדיפות צה"ל, עדיפות צה"ל תישמר, אבל השאלה היא איפה המינון בעניין הזה. אני חושב יש פה איזה שהוא מפתח שאנחנו יכולים לתמרן.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
תודה רבה, אדוני יושב הראש, על כל ניהול הדיון ותודה לחברים היקרים שיושבים בצד שלנו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני אומר רק מין אמירה ממש ממש כאילו טכנית כהקדמה. תראו, יש לא מעט שינויים בין הנוסח שאושר בממשלה ביום ראשון, הנוסח שהונח בכנסת, אתמול היה משהו קטנצ'יק על אחד מהם, יש שינויים. בחלקם זה שינויי נוסח, בחלקם שינויים משמעותיים, לדוגמה, בנוסח שאושר בממשלה ועדת השרים רק ממליצה והממשלה מאשרת, בנוסח שאתמול הצבענו עליו לקריאה ראשונה, ועדת השרים מחליטה בעצמה. יש כמה שינויים, אני שם את זה כרגע כדגל לבן, אנחנו נצטרך לעבור שינוי שינוי, איפה שהוא לא מהותי, בסדר, איפה שהוא שינוי מהותי, אני לפחות מחויב כרגע למה שאושר בממשלה. עכשיו אני הולך רגע ל-30,000 רגל.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אשאל אותך שאלה טכנית, מבחינתי אני לא מבין, מי עשה את השינויים? הרי בסופו של דבר הממשלה מאשרת נוסח. אז מה? יכול להיות שהממשלה מאשרת נוסח ומישהו אחר מביא נוסח אחר?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני אסביר לך. הממשלה אישרה נוסח לא סופי בגלל שלא עבר הזמן להערות הציבור וכו', לכן לא נתנו את הנוסח של הנסחות, שמו את זה בנוסח, סוג של - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל אני רוצה להסביר לך, הממשלה דנה על החוק ביום ראשון, זה לא היה לפני ארבעה חודשים וביום שני העלינו את זה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ב-12 השעות האלה עבדו על זה במשרד המשפטים בנסחות ועל דעת עצמם הכניסו תיקונים שיכול להיות שהם עשו את זה בתום לב ולא ייחסו להם משמעות, הם חשבו שהכול פה זה עניין של נסחות, בשורה התחתונה יש כאן שינויים. עברנו על זה בלילה, יש לי קובץ של 'עקוב אחרי שינויים' - - -
דרור גרנית
¶
אני רק אציין ששינויי הנוסח נעשו בעבודה בשבוע שעבר, הם לא הושלמו עד תומם, הם לא נעשו במשרד המשפטים בלבד, הם נעשו ב - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
לי אין בעיה. דרור, אני לא רוצה להיכנס לעניין, אולי אחרי זה תסביר לי לבד. לפי תפיסתי והבנתי ממשלת ישראל דנה על נוסח חוק, לא חשוב איזה, מאשרת אותו וזה החוק שאנחנו מביאים לכנסת. עכשיו, בדרך, אם מישהו העמיס או הוריד, נראה לי מוזר.
דרור גרנית
¶
בגלל שהיה פה תהליך עבודה מאוד מאוד מואץ, בדרך כלל המצב, כשנוסח מגיע לממשלה והיא מאשרת אותו, הוא כבר עבר את מלאכת - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אחזור חזרה על ההערה שלי. לוחות הזמנים, אנחנו זוכרים אותם, הממשלה דנה על החוק ביום ראשון האחרון, החוק הונח שלושה שבועות לפני כן פחות יום, הממשלה דנה עליו ביום ראשון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
באופן מעשי כל הצעת חוק ממשלתית צריכה שלושה שבועות, התייחסות של המשרדים ובסופו של דבר מונחת בכנסת. עוברת ועדת שרים ומונחת בכנסת. עכשיו מה קרה כאן? אני לא מצליח לקבל בכלל כתפיסה איך יכול להיות שיש חוק אחד שהממשלה אישרה וחוק אחר היה בכנסת, גם במילה. אולי הממשלה לא מסכימה לזה?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אמרתי, הקדמה טכנית שאני מרים כאן דגל, אנחנו נצטרך לראות איפה יש שינויים, איפה שהם משמעותיים - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
חבר'ה, זה דיון כשלעצמו, חבל על הזמן. עזוב את זה בצד עכשיו, אנחנו לא שם. אני רק רציתי להבין בדקה וחצי את התהליך עצמו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
עכשיו אני מבקש להגיד את התפיסה הכללית שלי, בלי שאני יורד כרגע לפרטים. אנחנו בימים או בשבועות הקרובים נצלול לפרטים, אני רוצה לנסות להציג את התפיסה הכללית שלי.
תראו, לא צריך באמת להכביר במילים על חשיבות השירות הצבאי, לפחות בתפיסתי, מצווה מן התורה של פיקוח נפש, עזרה לישראל מהצר, חלק בסיסי במשמעות של ריבונות, של מדינה עצמאית, באמת. כל מילה שלא נאמר בעניין הזה היא לא - - - אבל במקביל לתפיסתי יש לא פחות מזה חשיבות עצומה בעצם לימוד התורה, לא רק של אותו קומץ, שבסופו של דבר גם מייצג הדור, אלא עצם לימוד התורה. בתפיסתי אדם שאכן תורתו אמנותו וחובש את ספסלי בית המדרש והוגה בתורה יומם ולילה, תורם למדינת ישראל תרומה, הוא משרת את מדינת ישראל באותו הרגע שבו הוא יושב ולומד תורה לא פחות ממה שמשרת באותו הרגע חייל בצה"ל.
ועוד דבר שצריך לשים, זה פיל ענק, שאומרים אותו תמיד, שוויון בנטל זה פיקציה. אין שום שוויון בתוך הצבא. הרי מיעוט המשרתים בצבא זה אותם הגולנצ'יקים והגבעתים והצנחנים שמסתכנים ושיש להם שפשפות ויבלות - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הטנקיסטים. רוב החיילים בצה"ל, אפרופו מה שקודם אמר נכון איל, היחס בין שירות אזרחי, בוודאי במסגרות ביטחונית לבין שירות צבאי, רוב המשרתים בצה"ל, אין להם לא שפשפות ולא רואים פני סכנה, יושבים במשרדים, עושים יומיות. אגב, הרי תרומה למדינה לא נמדדת ברמת הסיכון או ברמת היבלות, יכול לשבת אדם במשרד ממוזג, לעשות יומיות ולתרום לביטחון, כי פתאום עלה על ידיעה חשובה ב-8200, או לא יודע איפה, הרבה יותר מחייל שרץ על הג'בלאות. אנחנו לא מודדים תרומה לחברה, לא בכמות היבלות ולא ברמת הסיכון שאליה אתה נחשף.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני אומר את דעתי, תחלקי עליי, זה דמוקרטיה. שירות צבאי הוא חשוב מאוד, זאת מערכת ביטחונית שאמרתי, עליה מושתת חלק מרכזי ביסודות הקיום שלנו כמדינה, בקיום הבסיסי שלנו, בעצמאות שלנו. במקביל אני אומר, גם לימוד התורה, תרומתו לביטחון, תרומתו לחוסן, שוב, בתפיסתי האמונית, ההשקפתית, ותלמיד ישיבה שיושב שלוש שנים בישיבה ובאמת לומד, לא סתם על הברזלים, שקול בתרומתו לבחור שעכשיו עושה שירות צבאי, בין אם הוא יושב במשרד ממוזג ובין אם הוא רץ על הג'בלאות. זו תפיסתי הבסיסית.
בעיניי זה סוג של צביעות שלא מתחילה בכלל, המושג הזה של שוויון בנטל, כאילו מעמידים את אותו בחור ישיבה כפרזיט שלא תורם ועכשיו הוא יתחיל לתרום, אתה מבין? יכול להיות שהוא כבר שש שנים תורם בישיבה ולומד רציני מאוד, ורק עכשיו הוא יתחיל לתרום כשהוא הולך לשירות לאומי או הולך לא יודע מה לעשות משהו בשחר כחול, בצבא. ואני לא מזלזל בשום דבר, אבל שם את הדברים על השולחן.
אגב, כנ"ל, בהמשך לדברים שאמרה גם חברת הכנסת רוזין, חברתי, אני חושב שגם להתחתן ולהקים משפחה בעם ישראל ולהביא ילדים בעולם ולגדל דור המשך, גם זאת בעיניי שליחות ומשימה ותרומה לעולם, לעם ישראל, למדינת ישראל. אני לא מטאטא את הדברים מתחת לשולחן. מזה אני גוזר שעם כל חשיבות השירות הצבאי, שתי אמירות, אני אתחיל אולי מאמירה אחת מקדימה יותר, שוב, שתי נגזרות לאמירה הזאת, ואני חושב שעורך דין אופיר אמר מאוד נכון, והוא לא צריך ציונים ממני, בפתיחת הדברים, תהליכים חברתיים זה משהו מורכב שעושים אותו לאט. המחשבה, ופה בעיניי הביקורת שלי על בג"צ, שבחוסר הבנה מוחלט, בחוסר אחריות, בחוסר תפיסה של איך מקדמים תהליכים חברתיים במדינה, חשב שאפשר לעשות את הכול כאן ועכשיו ואת הכול בחוק ואת הכול בכפייה ואת הכול עם איזה מושגים, ממילא כבר צריך להמציא מושגים מעוותים של שוויון בנטל, שכפי שאמרתי זאת פיקציה, זה באמת לא מתחיל בכלל, תהליכים חברתיים של שילוב החרדים, של הצורך של החרדים להיות חלק מהחברה הישראלית ולתרום לה, לתרום לה בלימוד תורה, לתרום לה בצבא ולתרום בשירות לאומי אזרחי אחר, כל אחד על פי כישרונו ויכולותיו, זה צריך לעשות אותו, צריך לעשות אותו מורכב, עם ההיכרות של המגבלות והמנטליות והתרבות והשקפות העולם, וזה תהליך שקורה. אגב, הוא קרה נהדר עד שבא הפופוליזם הבג"צי ובעקבותיו הפופוליזם ה'יש עתידי' שניסה לכפות ורק לקח אותנו, הסיג אותנו הרבה שנים לאחור.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כשמסתכלים על זה בתהליכי מקרו לאורך השנים הייתה התקדמות מאוד גדולה בהשתלבות של החרדים. אני לא רוצה כרגע לנתח, אני גם לא אוהב לתת להם ציונים, כאילו לנתח אותם אנתרופולוגית, כאילו שאני איזה מי יודע מה בר סמכא מולם. אבל הייתה התקדמות גדולה ו- ו-. עכשיו, דבר שני, אמר קודם עמר נכון, הוא נתן דוגמה של השר בנט וחמש היחידות. השר בנט בחמש יחידות לא הטיל סנקציות על בתי ספר, הוא לא קבע יעדים לחמש יחידות, הוא קבע יעדים, אבל הדרך להשיג את היעדים לא הייתה להגיד 'תראו, בית ספר שלא יעמוד ולא יכפיל את מספר חמש היחידות בתוך איקס, אני אעשה לו סנקציות ואוריד לו בתקציב'. זה דבילי לחשוב שככה מניעים תהליכים חברתיים.
זה אתה יכול לעשות לאדם פרטי, זה מתחבר למה שאמרתי קודם, תפסיקו לחשוב שהחרדים זה איזה מין גוף אחד שאנחנו יכולים לשלוט בו ולהכווין את הפעילות שלו במקל וגזר. אמרתי, לילד אחד, אני יכול לבן שלי להגיד 'תשמע, תקבל ציון גבוה תקבל לדרמן מתנה, תקבל ציון רע, אני לא מוציא אותך למחנה בבני עקיבא'.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בסדר, אבל זה אני יכול תיאורטית. לציבור זה פשוט לא עובד. אנחנו בחוק השלישי כבר ואנחנו נהיה בעוד חמישה חוקים כל שנתיים כי זה לא יעבוד. בדיוק כמו שאמר עמר, כששר החינוך רצה לתמרץ את בתי הספר, וזו בדיוק הדוגמה, בתי ספר, ישיבות, מערכת, אתה רוצה לעודד אותה למשהו, אתה מתמרץ אותה חיובית. אז אתה נותן מסגרות בצבא שמתאימות לחרדים ושומרות על אורחות חייהם. כן, אפשר להיות גם חרדי וגם לשרת בצבא, גם בקרבי וגם במערכות תומכות לחימה. ואתה נותן תמריצים כספיים ואתה נותן תואר ראשון ואתה מייצר אווירה חברתית ואתה מייקר את החיילים ואת משרתי השירות הלאומי ואתה עושה להם פרסים גדולים ונותן להם פרסי הצטיינות בבית הנשיא.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני מסיים. אתה מתמרץ, זאת הדרך הנכונה. בשוליים אפשר גם לייצר סנקציות, אבל לחשוב שאתה תבנה את כל התמריץ, וזה מה שאתם עשיתם עכשיו, רק על סנקציות - - - עוד פעם, אני לא רוצה לרדת לפרטים, כי בסוף זה מתחבר גם לתפיסה שלי, שאל תיגעו בעוגה, תייצרו תמריצים בתוך העוגה, ממילא אם אתה תוריד למי שלא אתה תתמרץ את מי שכן, זה חייב להיות, העיקר התמריץ, וכל מורה יודע שככה זה עובד, תמרץ חיובי, תן מוטיבציות, תפתח אמונה ביכולות ואתה תגרום לאנשים להצליח ולא בסנקציות.
ממש שני משפטים אחרונים. אמרתי קודם את הנושא של השירות האזרחי, כיוון שאני מסתכל על התרומה בסוף כאיזה שהוא רצף ואני לא חושב שבצבא תורמים יותר. במקומות מסוימים כן, בהרבה מאוד בצבא לא תורמים יותר, אולי אפילו פחות ממה שתורמים בשירות הלאומי אזרחי. מי שוודאי זה מתאים לו והוא מוכשר לכך, אני לא חושב שצריך לתת תעדוף לשירות צבאי, אם כן זה צריך להיות רק בשוליים, רק באותם מקומות שיש סתירה, שזו אותה אוכלוסייה ושאני יכול לקחת אותם לצבא למקומות הבאמת מאתגרים שהצבא צריך אותם. אם הוא יהיה ג'ובניק בצבא, שכבר יילך לעשות כב"ה, מד"א ולמקומות אחרים, הוא תורם שם יותר, אין שום סיבה בעולם לתמרץ אותו לצבא.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
סליחה, אני מסיים. רק מילה אחרונה, אפרופו השוויון בנטל, מן הראוי גם לדון על מגזרי המיעוטים. מי שכל כך חסיד גדול של שוויון בנטל, נראה לי שזה קצת צבוע למקד את הפוקוס רק בחרדים, שכפי שאמרתי, תורמים הרבה מאוד גם בלימוד התורה ובהקמת משפחות וכו' וכו' וכו' ולא לדבר על בני המיעוטים.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
תודה רבה. זה לא קל לשמוע את הדברים של בצלאל, אבל מה אני אגיד לך? חופש הביטוי שלך, אני לא יודעת איך אתה בכלל משווה אדם שעושה שירות מילואים צבאי - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אל תפריע לי, כי אני יושבת והאוזניים שלי נשרפות כבר. מה זה הדבר הזה? יש חיילים, נלחמים, מסכנים את עצמם יום יום, יום יום נמצאים בסכנת חיים, וגם אנשי מילואים. מה זה משנה? אתה משווה את זה לאדם שלומד תורה? ואני לא מזלזלת באדם שלומד תורה. אדם שלומד תורה, עם כל הכבוד, ויש לי הרבה כבוד אליו, הוא לא בכלל באותו - - - זה בכלל לא אותו דבר, איפה זה ואיפה זה? שלא לדבר על אנשי המילואים שאף אחד לא שואל אותם, שעוזבים את המשפחות שלהם ואת הילדים שלהם.
התחברתי למה שהוא אמר, איתי, הוא אמר 'אנחנו מכירים בערך לימוד תורה', גם אני, מירב בן ארי, מכירה בערך לימוד תורה, אבל אני לא שמה את שניהם באותו מקום. איך אתה משווה בכלל? עם כל הכבוד לפרו ורבו ולמשפחות ולילדים, שזה ערך עליון בעיניך - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
בעיניך, אבל איך אתה משווה בכלל? אנשים שמסכנים יום יום את החיים שלהם, שנלחמים בשביל שהם ילמדו תורה? הוא אמר מאוד יפה, 'אנחנו לא צריכים להיות לעומתיים', אני לא לעומתית, אני פרגמטית, אני אומרת לעצמי, אוקיי, צריך לתת, הצבא לא צריך את כל החרדים, אני לא שם. אבל תמיד צריך לזכור שיש מי שנושא בנטל ויש מי שנמצא ומגן על מדינת ישראל. ושוב פעם, נתת את 8200, זו דוגמה קיצונית, כי 8200 שותפים למעגל הלחימה, אבל אני אומרת שכל בחורה ובחור כזה הם בסיטואציה אחרת בכלל, הם לא בסיטואציה שלהם ולא משנה כמה תדביק ותחשוב שזה אותו דבר.
אין שוויון, אני לא מאמינה בזה, כי זה לא קיים. ביום שיהיה שוויון זה ביום שכולנו נישא בנטל, זה לא יקרה. זה לא יקרה, צריך להיות מציאותיים. הוא אמר, פרגמטיים. מרתק בעיניי. גם צריך להגיד לך תודה על הסקירה שנתת בהתחלה, שהיה מאוד מעניין, אבל בואו, חבר'ה, אנחנו התכנסנו פה, באמת, אגב זה בכלל לא קשור גם מה שאמרת על בג"צ, בג"צ בא ואמר 'תסדרו', 'תסדרו', מה זה פופוליזם של בג"צ? מה זה - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אבל אתה לא יכול לסדר כשאתה מפלה חצי מהאוכלוסייה. אתה רוצה לעשות סדר? אגב, אני באמת באמת מאוד מאוד מקווה, ואני סומכת גם על היושב ראש כאן, שנגיע למתווה הגיוני, למתווה נכון, למתווה ראוי. באמת. גם אני רוצה לפתור את זה, גם אני לא רוצה עוד פעם בעוד שנה להתכנס ועוד פעם לחוות פסילה. אנחנו רוצים להגיע למתווה, אבל כשאתה מגיע למתווה, אלוהים ישמור, תעשה סדר בעניין, תבוא ותגיד את הדברים כמו שהם, אל תבוא ותייצר לי כאן קו אחד. ועוד פעם אני אומרת לך, באמת - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה לשמוע גם את תת אלוף דובדבני שבא לכאן, תודה על זה שהגעת. אז בואו, כל אחד שייתן את התפיסה שלו. יש פה מחלוקות, נעבור וגם נשמע את ה - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
לא, אני גם לא אדבר עשר דקות. אני גם לא רוצה להאריך בדברים, באמת אני לא שם, אבל אנחנו צריכים לשים על השולחן את העניין ולהבין - - - אגב, גם השירות הלאומי, שבעיניי המספרים נמוכים וקשים, זה גם מפריע לי. גם חבר'ה שעושים שירות לאומי, כן, הם תורמים יותר. אין מה לעשות, זה החיים, אלה אנשים שקמים כל בוקר ואומרים 'עכשיו אני לא שם את עצמי, עכשיו אני שם את החברה הישראלית'.
לפני שבועיים הייתי בדיון שלי על נקודות זכות למילואימניקים וישב נציג של הצבא ואמר על המילואימניקים, 'אין להם בחירה, זו החובה'. אדם שעושה שירות לאומי, הוא קם בבוקר ועושה משהו לחברה הישראלית, לא לעצמו. ואדם שהולך לצבא, אומר 'אני הולך בשביל לעשות', אותה הטייסת והטנקיסטית בשבוע שעבר, וגם הלוחם, וגם אותו אדם שלא רוצה להתגייס, כמו חלק מהנערים שליוויתי עשר שנים, וזה היה להם קשה פיזית לא לעזור בבית, והם הלכו להיות טבחים בכפיר כדי לעשות משהו ועשו שבוע-שבוע ובשבוע השני הם עבדו.
איך אתה שם את החבורה הזו, עם כל הכבוד, ובאמת אין לי שום דבר נגד חרדים, באתי לפה באמת בלב פתוח ובנפש חפצה, אבל לבוא ולהגיד שהכול שווה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה. אני מבקש, בצלאל, ואני מבקש גם מאחרים, לא להפריע. מיכל, יכול להיות שאתה לא מסכים איתה, היא לא מסכימה איתך, תן לה את הכבוד בלי הפרעה להגיד את מה שהיא חושבת. בבקשה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
קודם כל אני חייבת לומר שדווקא יש פה מנעד מאוד רחב של עמדות ודעות, גם בין חילוניים, בין חרדים, בין דתיים, אין פה אחידות דעים, ויש פה מנעד מאוד גדול, גם בתוך החרדים, אנחנו יודעים גם בפוליטיקה וגם מחוץ לפוליטיקה כמובן וגם בקרב החילוניים וגם מה שמיוצג פה בכנסת, טוב שכך. אני חושבת שכך ראוי בדמוקרטיה וטוב שהדעות האלה מועלות וטוב שניקח אותן בחשבון, אני חושבת שזה חשוב.
אני רוצה להגיד כמה נקודות. קודם כל בג"צ אכן קבע שיש צורך בשוויון ומה שמתקיים היום אינו שוויון, אינו שוויון בשירות בצבא. אפשר לדבר על שוויון ועל שוויון בנטל, אני כל כך לא אוהבת את המושג הזה, אני חייבת לומר, כי כל הגישה שלי היא לא ממקום ששירות צבאי הוא נטל וזה משהו שמוטל על ולכן על השאר לא. אני לא מתייחסת לזה כך ואני שייכת לחברה שבה הילדים שלי, לא שואלים אותם האם הם ישרתו ויישאו בנטל, אלא הם בשירות חובה ולכן אני נלחמת, למשל, שנשים יקבלו זכות לשרת בכל תפקיד, כי אם יש עליהם שירות חובה, אז מן הראוי שיהיה להן גם שוויון.
ומאוד הייתי רוצה שוויון, אבל אני חושבת שבאמת ב-2018, אחרי 70 שנה שאנחנו בעניין הזה, זה לא חדש, זה לא היום פתאום נוצרה איזה אפליה, או אי שוויון, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו שאלות באמת ואני הייתי רוצה, אני מבינה שקצרה פה היריעה בדיון הזה, אבל הייתי רוצה שנשאל את עצמנו שאלות, גם מול הצבא, שאלות אמיתיות, של להסתכל באמת במראה ולשאול אמיתי, איך אנחנו רוצים שהמערך כולו ייראה.
צריך באמת להפסיק לדבר בסיסמאות, שוויון בנטל, 'הילד שלי עושה', 'למה הוא לא עושה', גם לוחמים, יש כמה? 15% מתוך מערך השירות? בסדר, לא ניכנס למספרים, אבל לא כולם לוחמים, לא כולם משרתים, הרוב לא לוחמים, הם תומכי לחימה, הם מערך עורף, כולם חשובים, אבל לא כולם הלוחמים. וגם מילואימניקים, כמה, 20% עושים היום מילואים?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
פחות מ-10%. אז השוויון לא קיים. לכן שאלתי, וסליחה שבאמת איחרתי, אבל האם אנחנו לא חוזרים לסעיף המטרה? והאם החוק הזה בעצם משרת את סעיף המטרה שלנו? מה המטרה, אם המטרה היא לייצר שוויון, אז החוק הזה רחוק מלייצר שוויון. ההיפך, גם התמריצים שניתנים, ממשכורות ואיחור בדחיות גיוס, זה בוודאי לא מייצר שוויון. גם השירות של ישיבות ההסדר הוא לא שוויוני לחילוני, הוא לא. אין שוויון בשירות, בוא נשים את זה על השולחן ואז השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא מה היעד, האם היעד שלנו שבאמת הם ישרתו בצבא כמו חילוניים, או היעד שלנו שבסופו של דבר הם ישתלבו בשוק התעסוקה, שהם יהיו חלק מהתרומה לחברה הישראלית, למשק הישראלי, וזה כולל בתוכו גם את השירות האזרחי, שדרך אגב זה לא הנושא שלנו, אבל גם הוא מעלה המון שאלות.
דודי, אתה בוודאי זה יטריד אותך לדעת שכשלוקחים נערה בשירות לאומי לעבוד בבית חולים ב-2,000 שקלים, היא מחליפה מישהי שמרוויחה שכר מינימום ומעלה. זה אומר שהרבה מאוד משכבת התעסוקה, דווקא במעמדות היותר מוחלשים שאנחנו רוצים לדאוג להם, מאבדים את מקום העבודה שלהם, כי יש הרבה בשירות לאומי שיכולים להחליף אותם וזה יותר זול. צריך לדבר גם על זה, לשים את זה על השולחן. אני בעד שכולם יתרמו לחברה, אבל הכול שאלה של מחירים והמחירים האלה לא עולים פה על השולחן. לכן קודם הזדעקתי על העניין של המשכורת. כן, נכון, צריך לדאוג למשפחה, אבל השאלה בסופו של דבר, האם זה מייצר שוויון או רק מגדיל את חוסר השוויון.
העניין שבחוק הזה מטריד אותי מאוד, ואני חייבת לומר מעבר להערות שאמרתי עד עכשיו, זה שבסופו של דבר, ואני לא הייתי אף פעם בעד סנקציות פליליות, וחברי הכנסת החרדים יודעים את זה, ואני גם לא בעד הסנקציות הכלכליות, כי בסופו של דבר הסנקציות האלה, שהן מושתות על הישיבות, הן מייצרות מצב שבו אנחנו רק מקבעים את המצב שאותם חרדים שכן רוצים, כי כמו שלא כולם לוחמים, גם לא כולם בני ישיבות, אברכים שיושבים כל היום ולומדים, בתור מי שמסתובבת הרבה בבני ברק, לא כולם יושבים מהבוקר עד הלילה ולומדים תורה, אנחנו רוצים לשחרר אותם, סליחה, מעול הישיבות, שעכשיו מחזיקה בהם כדי שהם יוכלו לא להתגייס. אנחנו רוצים לשחרר אותם כדי שהם כן יוכלו להשתלב בשוק התעסוקה.
ואתה יודע, אם מדברים על תהליכים ותהליכים טבעיים, בסוף, כשאתה משתלב בשוק התעסוקה הצבא הופך להיות נכס. למה? למה אתה רוצה פתאום להיות בצבא? כי הצבא הוא כלי למוביליות חברתית, כי פתאום כשאתה יוצא מ-8200 החבר'ה הצעירים מרוויחים משכורת שאנחנו פה רק יכולים לחלום עליה. בסופו של דבר כשאתה יוצא עם כישורים מהצבא והיית מפקד כזה וניהלת ככה, אתה גם מקבל קידום בתוך השוק האזרחי. לכן התהליכים בעיניי צריכים להיות הפוכים, אבל בוודאי החוק הזה לא מייצר שום שוויון, הוא מגדיל את הפער ומגדיל את אי השוויון.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב ראש. אני רואה שגם אחרי 70 שנה אנחנו עדיין לא למדנו ולא הפנמנו שיש פערים ערכיים גדולים מאוד בינינו, אנחנו חיים בשני עולמות ממש. אתם מדברים על תפיסת עולם, על חובה, במקום שאתם לא מכירים עולם שלם, שאתם לא מכירים אותו, ממילא גם לא מאמינים בתפיסת העולם ובחובה שיש, לא כפי שאתם רואים את זה, חובה ככה וחובה לשרת ומה קודם ומה אחר כך. אתה בא לציבור שלם ואתה רוצה או להגיד לו מה החובות שלו, מה טוב לו, או מה הדרישה שלך ממנו או מה שאתה רוצה לכפות עליו, או להעניש אותו או להפליל אותו, אתה בא לציבור הזה ואתה לא יודע שהציבור מאמין, ולא רק מאמין, יודע שחובתו וחובתו הבלעדית זה ללמוד תורה. שם החובה שלו נמצאת.
אנשים פה באים ואומרים שהחובה שלו ככה והחובה שלו אחרת, הוא לא רק - - - הוא ככה הוא התחנך והוא לא חושב וכך הוא יונק מאז שהוא נולד והדמויות בין מה שמחנכים אותו, הדמויות להערצה ולהידמות להם, אלה הדמויות ואין דבר נעלה יותר. את החובה הזאת אין לאף אחד הזכות למנוע ממנו, אולי בכוח הזרוע. הוא בטוח והוא מאמין וככה הוא מתחנך, שאין לאף אחד את הזכות למנוע את החובה הזאת ממנו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז אני אומר, אולי בכוח, אולי הרוב יכול לדחות. הוא יודע שהוא בחר במסלול הכי קשה, הכי תובעני והוא עושה את זה. והוא עושה את זה לא רק בזמן שיש רק חובה כדי לא לשרת בצבא, כפי שאולי פעם חשבו, אלא במשך גם הזמן שהוא כבר פטור, הוא עושה את זה והוא ממשיך את זה על אף שזה הרבה יותר קשה.
ועכשיו, כשאנחנו באים לפה, ואני מייצג את הציבור הזה, אנחנו לא באים כדי להגיע להבנות או לפשרות או לשינוי, לשנות במשהו את ההשקפה ואת החובה הזו. אנחנו לא נמצאים שם, ממש לא. כל זמן שבדיונים שיש פה לא נוגעים אפילו באחד מתוך עשרה, לומד אחד מתוך עשרה, שעליו לא ניתן, או אפילו אחד מתוך מאה, שלאחד מהם לא נאפשר, אז אפשר לשבת ולדון פה. כאלה שלא ממשיכים, שלא יכולים לעמוד בעולם הזה, שלא יכולים ואז הם רוצים לשרת, אז הם רוצים להשתלב, כמובן שהם גם בודקים האם ההשתלבות שלהם, שהם לא לומדים תורה, שיש להם חובה לעשות את זה, האם זה באמת לא יכול לשנות לו ויכול להתאים לאורח חייו, לאורחות חייו. על זה הוא מסתכל.
אני אומר לך, בצלאל, גם לא לתמריצים. אני לא נמצא במקום של תמריצים ולא פיתויים, אנחנו לא נמצאים שם. אנחנו אומרים, אם יש כאן הצעת חוק שבאה להסדיר לכאלה שהולכים לצבא, בגלל סיבות כאלה ואחרות, שהם לא יכולים לעמוד בנטל הזה, או שהסביבה שלהם לא מאפשרת, או דברים כאלה וכשהם הולכים אז אנחנו אומרים להם - - - וזה מה שבעצם גורם לכך וכך שמתגייסים וכך וכך שבאים למקומות האלה ולמקומות אחרים, וכאן השילוב, ויש כאלה שלא מתאים להם, בדבר הזה אני עדיין נמצא פה, אבל במקום אחר אנחנו לא נמצאים.
כמו שעכשיו הם נמצאים פה, לא ב-70 השנה האחרונות. הם נמצאים והחובה הזאת, הם לא המציאו אותה, זה לא דבר שעכשיו דחיית צבא והיה מישהו שאומר 'אני קובע לעצמי חובה אחרת'. זאת החובה השורשית שנמצאת היום, ואנחנו רואים בזה גם את הזכות הזו, שאנחנו יכולים היום לשבת כאן באולם הזה ולדון בדברים אחרים, בגלל ששרדנו כאומה רק בגלל התורה. והם לוקחים בחלק הזה והם לא הרוב שעושים את זה, הם המיעוט שעושים את זה. לאחר השואה נכחדנו, אמרתי את זה אתמול, אנחנו באנו לפה להתיישב בארץ ישראל, אולי גם כדי לשקם אותנו פיזית, אבל גם בעיקר שנוכל להתקיים. את עולם התורה שהיה לפני זה, שהוא נכחד והוא כמעט נכחד ובקושי נשאר ממנו פליט, גם את זה באותו להט חובה עלינו לעשות גם פה, כדי להעמיד את עולם התורה, את התרבות שלנו, את השורשיות שלנו, את זה שאנחנו בטוחים שזו זכות קיומנו.
לכן אני אומר שוב, אני מרגיש כאן בדיונים שבאים כל אחד ואומרים חובה, חובה, יכולים להגיד את זה לציבור, אם היינו חיים בציבור אחר, היו צריכים לדעת איפה אנחנו עומדים בעניין הזה. כשאתה רוצה לדון בציבור, אז אמרתי עוד פעם, כשרוצים להבין בתור הציבור הזה צריך להבין איפה נמצאים ואיפה הגבולות, ואלה גבולות הגזרה ולא מעבר לכך. כל זמן שזה גבולות הגזרה אנחנו נותנים. מעבר לזה, אתה גם יודע, אדוני היושב ראש, אמרנו לך את זה בעל פה, אנחנו לא בעניין הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני לא מתכוון להוסיף הרבה על דבריו של אורי, שהוא מייצג אותנו גם כאן בוועדה, והדברים שנאמרו הם דברים - - - אני רשמתי לעצמי נקודה אחת לומר אותה ועוד דבר אחד שאני חושב שהוא חשוב לדיון הזה. במקרה אני רושם את זה לעצמי ואורי אומר את זה בקולו, אז כנראה שזו גם האמת.
הדיון פה הוא בעצם דיון של שתי תפיסות עולם, זה בעצם הדיון שאנחנו נמצאים בו. זו שאלה אמונית, של אמונה. אנחנו מאמינים באמת, לא בכאילו, באמת, שאין לנו קיום בלי לימוד התורה. זאת האמונה הבסיסית, הפשוטה, כך אנחנו לומדים את ההיסטוריה, כך אנחנו רואים את כל מה שקורה לנו, גם בחיים הפרטיים וגם בחיים הציבוריים, וממילא זו האחריות שלנו גם לשמור את זה. זה אנחנו, כך אנחנו חושבים. לצערנו יש כאלה שלא מאמינים בזה, כי הם לא מאמינים באמונה הבסיסית הזאת ואז הם רואים את זה כהשתמטות. זה לגיטימי לחשוב ככה, אבל זה לא נכון.
אני רוצה רק במילה אחת לצטט את מה שאמר אחד משופטי הבג"צ בדיון האחרון, כשנפסל החוק הזה, הוא אמר את הדברים הבאים, וזה צריך להיות פה על השולחן, השופט סולברג, שהוא לא אדם חרדי ולא קיצוני ולא שום דבר, הוא סבר שיש לדחות את העתירות, הוא טען שלא ניתן לדעת בבירור אם החוק אינו חוקתי ולכן לא ניתן להחליט על ביטולו. הוא ציין שהפגיעה בשוויון במקרה זה איננה קלאסית, כדוגמת קבוצה המופלית לרעה ביחס לאחרות, יש אי שוויון ויש אי שוויון, אלא שקבוצה המופלה לטובה בעוד האחרות אינן נפגעות, או אף מושפעות. הוא מוסיף שהוויכוח הנוקב בנושא בחברה הישראלית אינו משפטי, אלא נובע מתפיסות עולם שונות, אחת רואה את הגיוס כחובה, האחת רואה את לימוד התורה כחובה, או דברים מסוג זה.
זה גם בג"צ, זה גם שופט שהוא במקרה היה בדעת מיעוט. הסוגיה פה זה תפיסות עולם, לא יהיה שום קופירייטר בעולם שיידע להעביר את המסרים הללו לאדם שלא מאמין במה שאני מאמין. אני רואה את זה בחוש, קרה לי משהו, עוד הסבתות שלנו יודעות, זה קרה בגלל עין הרע, זה קרה בגלל זה, מה תגיד? מה, סתם מדמיינות? הם מאמינים בזה באמת. קשה לשכנע בדברים האלה, אבל צריך רק להבין דבר אחד, זה בא מהמקום הטוב, מהמקום האמיתי, זאת השקפתנו, זו אמונתנו ומכאן זה בא. זה לא בא משום סיבה אחרת, כי הציבור החרדי הוא הציבור הראשון להתנדב לכל דבר, הוא הציבור הראשון של עזרה הדדית, הוא הציבור הראשון שאצלו לא יכול להיות בן אדם שאין לו מה לאכול והשכנים שלו לא יידעו מזה, לא יהיו דברים כאלה. רואים את זה בפיגועים ורואים את זה באירועים ורואים את זה בכל מקום. זאת האמת שלנו. יש חילוקי דעות. תודה.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני היושב ראש. אני חושב שחבר הכנסת שטרן ואני חברי הכנסת היחידים שהיינו בוועדה בכנסת הקודמת. המשימה שאני לקחתי על עצמי, אז בכנסת הקודמת, שהחוק של 'יש עתיד' לא יהיה חוק לעומתי ולצערי לא הצלחתי במשימה הזאת, כי המגמה שלהם, שיהיה מה שנקרא סנקציות פליליות, היא זו שחיסלה את החוק ההוא. אז בזמנו הייתה לי הצעה שהייתה מקובלת על חבר הכנסת גפני ופרוש וגם אטיאס, שהיו הנציגים של החרדים, שלו היינו מקבלים את ההצעה ההיא, שהיא במובן הזה דומה קצת לעניין של 12 חודש כאן, ייתכן שלא היינו בכלל יושבים היום על החוק הזה. אבל זה חלב שנשפך.
המכסות שנקבעו אז, גם הן היו מכסות מיותרות, כי מי שבקי בפרטים, ואז אני למדתי את הפרטים ואני מקווה שאני עדיין זוכר, מספר החרדים שהתגייסו ב-2012 לעומת 2011 היה גבוה ב-17%. מספר החרדים שהתגייסו ב-2013 לעומת 2012 היה גבוה ב-28%. זאת אומרת הייתה מגמה של יותר ויותר חרדים. ב-2013 זה היה בלי חוק. יותר ויותר חרדים מתגייסים לצה"ל. אני אז אמרתי שגם בלי החוק של 'יש עתיד', לפי החישובים האלה נגיע ל-3,000 מתגייסים לצה"ל ב-2017 וזה מה שהגענו. אז זה לגבי ההיסטוריה.
לגבי החוק עצמו, השוויון בנטל, או החובה על פי חוק שירות ביטחון לשאת באחריות לבטחון מדינת ישראל היא הערך העליון שמוביל את החוק הזה וזה גם הערך שעל פיו בג"צ בחן. הנושא הכלכלי הוא נושא נגזר, הוא מאוד חשוב, הוא נושא נגזר, אבל שוב, הנושא המרכזי מבחינה ערכית זה שעל פי חוק שירות ביטחון כל אזרח ישראלי, יהודי, צריך לשרת בצה"ל ואני חושב שהעיקרון הזה צריך להימשך.
לגבי השוואה, כמו שחבר הכנסת סמוטריץ אמר וגם ידידי מקלב אמר, שבעיניהם תורתו אמנותו זה שומר על בטחון מדינת ישראל, כמו שירות בצה"ל. אני לחלוטין לא מקבל את הגישה הזו, אבל אני מבין שיש אנשים שחושבים שונה ממני ולכן יש לנו, כמו שאמר חבר הכנסת מקלב, כל אחד מאיתנו בא מעולם ערכים אחרים, כולנו עם אחד, אנחנו צריכים למצוא את המשותף בעולם הערכים ולכן אני מקבל את העניין של תורתו אמנותו, מי שתורתו אמנותו לא ישרת בצה"ל. אני מקבל את זה. אבל גם בוועדת שקד, חבר הכנסת גפני ופרוש כל הזמן חזרו ואמרו, ואני מניח שגם ידידיי החרדים גם היום יגידו, מי שלא תורתו אמנותו, חרדי שלא תורתו אמנותו יתגייס לצה"ל ועל זה אנחנו מדברים.
לכן גם המכסות שהיו אז, שהגיעו ל-3,000 שירות בצה"ל, כפי שאמרתי קודם אלה מכסות שממילא היינו מגיעים אליהן בלי אותו חוק, וכשאני מתייחס לחוק הזה, האתגר שמציב החוק הזה בפני החברה הישראלית הוא לא אתגרי, הוא נמוך. המכסות הן לא מכסות, יש כאן גם סתירות פנימיות שאני מקווה שאני אקבל עליהן תשובה בהמשך, איך מצד אחד שר הביטחון אומר שאי אפשר לקצר את השירות, ומצד שני הפטור שהוא נותן חייב להיות על פי צרכי הביטחון של מדינת ישראל. אבל זה אני מקווה שאקבל התייחסות בדיון הבא, אבל החוק הזה הוא חוק שנוח לצה"ל.
אני מבין, לצה"ל יותר נוח שגברים ישרתו בתפקידים קרביים מאשר נשים ישרתו בתפקידים קרביים, לצה"ל יותר נוח שגברים חילוניים או מסורתיים ישרתו בצבא מאשר חרדים ישרתו בצבא, אני מבין את זה, אבל יש כאן משימה לאומית. המשימה הלאומית שלקחתם על עצמכם במסגרת המכסות שקבעתם היא מתחת למינימום הנדרש, היא לא מאתגרת. אני בהחלט מקבל מה שהכנסתם כאן לחוק, של 95% עמידה במכסה, 85%, גם אז היה לי ויכוח קשה עם עפר שלח, שהוא דרש יהיה כתוב בחוק 5,000 ואם לא יהיה 5,000 אלא 4,800 כולם הולכים לכלא. אז לכן אני בהחלט מצד אחד מקבל את ההמלצות שלכם, שדברים לא צריכים להיות שחור-לבן, מצד שני המכסות של חרדים שתורתם אינה אמנותם, המכסות צריכות להיות הרבה יותר גבוהות ומאתגרות ואם הן תהיינה כאלה אני אפילו אסכים שה-95% וה-85% יהיו עוד יותר גמישים. אבל בואו נשים אתגר על החברה הישראלית ובואו נשים אתגר לצה"ל, זה מה שאני מבקש. תודה רבה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה, עמר. הדובר האחרון ואחרי זה אני אגיד איך אנחנו מתקדמים מחר. זה תת אלוף במילואים יהודה דובדבני, כתוב לי כאן שאתה היית ממקימי הנח"ל החרדי.
יהודה דובדבני
¶
תודה רבה על זכות הדיבור. לפני 20 שנה אני הקמתי את נצח יהודה והכנסתי את הפלוגה הראשונה והקמנו את גדוד נצח יהודה של הציבור החרדי, של הנוער החרדי. שאלתי איך אני מגיע לרבנים, מה אני אומר להם, איך אני משפיע עליהם. הרב, בשבילך, אני מבקש דקה תשמע מה שאני אומר עכשיו. ובכן, משה רבנו, כשבאו אליו שניים וחצי השבטים, הוא קבע להם, 'בסדר, תהיו ממזרח לירדן, אבל תשלחו את הלוחמים שלכם' והם נלחמו 14 שנה בכיבוש ארץ ישראל. השבוע היה צום, י"ז בתמוז, החומה נפרצה, ביום הזה אמרו שגם הכוהנים נדרשו ללכת להילחם, אבל זה כבר היה מאוחר, שני בתים הלכו לנו, על מה? על ריב אחים.
אז קודם כל אם יש לי את הזכות לדבר כאן היום, אנא, תזכרו את הנקודה הזאת. והשסע שהולך לנו כאן הוא נוראי. לכל אחד יש את העולם שלו, נכון, אבל אנחנו כאן בארץ ישראל, במדינת ישראל, ואנחנו צריכים להבין אחד את השני כי האחדות שלנו זה החוזק שלנו.
אני רוצה להציג לוועדה ולראש הוועדה את הניסיון שיש לי כבר 20 שנה, כי אני התחלתי ואני עברתי מחוק טל, עם הוועדה של טל, את כל המערכת והצוות התייצב עוד פעם, כמסייע לצוותים ולשרים השונים. ובכן, הבעיה המרכזית שהתחלנו לפני 20 שנה הייתה שונה מהיום. כשאני מסתכל על 20 שנה, איך הבאתי את ה-30 הראשונים לצה"ל, זה היה פשוט אדיר, אבל מאז תראו מה יש לנו, מדברים על מכסות של 3,000, 4,000, תראו כמה נכנסו לצבא, תראו איזה מערכת, מה קרה לעולם החרדי. הוא לא מקשה אחת וצריכים להבין את זה. אני אומר על ההתחלה, הרב, אני פונה אליך ואני אומר דברים ברורים, מי שלומד שילמד, אבל מי שלא לומד שיבוא, ייתן, יצטרף, גם לשירות צבאי, למערכת הביטחון, וגם למעגל העבודה.
אלה שתי הנקודות. אני אומר, ראש הוועדה, דברים ברורים לחלוטין, מי שלומד שילמד, אני גם לא רוצה אותם בצבא והצבא יגיד יותר ממני את זה, אבל כל אותם האלפים שמסתובבים ולא נותנים יד, שייכנסו למעגל, למעגל המדינה.
נתונים, השנה בכיתה א' נכנסו מעל 30% במגזר היהודי חרדים, ילדים חרדים. צאו ותראו, אם לא ניתן היום תשובות, מה יקרה בעוד 15 שנה. אנחנו חייבים להבין את הנתונים האלה. אני נותן נתון נוסף, 15,000 בני נוער חרדי עברו את נצח יהודה ב-20 השנה האלה. רבותיי, נוצר היום חרדי חדש, שעבר את המסלול של הצבא, בנצח יהודה, בצנחנים, בגבעתי, ב-8200, בכל הזרועות שהצבא פתח, זה תענוג לראות את זה, פשוט תענוג לראות את זה.
ומה שאני אומר ומה שהיה בוועדה הקודמת שכאן דיברו על זה, לא לסגור את השערים, לפתוח את השערים, לא בפקודות ולא בהוראות, זה נפתח, תנו לזרם הזה להמשיך לזרום ולהיפתח. הטלפון, הצורך, הטלפון עם הפתיחות, הצורך של הנוער החרדי בגיל 27, והתווכחנו כאן כל כך הרבה על 21, 20, 24, אם אתם זוכרים, מי שהיה כאן בוועדה ויש כאן שזוכרים, זה בכלל לא משנה, בגיל 26, 25, 27, כשיש לו עוד ילדים והוא צריך לדאוג למשפחה שלו אז הוא גם יוצא למעגל העבודה. אבל מה אנחנו עשינו? מה נתנו לו כדי שהוא יוכל להתמודד עם מעגל העבודה? יש לו שניים, שלושה, ארבעה ילדים ואז הוא חוטב עצים ושואב מים. אדם שלמד גמרא, ראש אדיר, מה אנחנו אומרים?
אז בואו, ניכנס, הרב, ותיתנו ללמוד את לימודי הליבה כדי שבגיל הזה הם יוכלו להשתלב, ואיזה ראש נהדר. מי שהיה ב-8200 בביקור כזה או אחר רואה מה יש לנו כאן. גם החבר'ה בנצח יהודה, כשבאים ורואים, הם עושים בלימוד בשלושה חודשים מה שהצבא עושה בתשעה חודשים. זה אדיר לראות את זה. צריכים לראות ולהכיר את המערכת החרדית, וצוין כאן, איזה סיוע הדדי, איזה עזרה הדדית, זה פשוט אדיר לראות את זה והיום, מה שלא ידעו לפני 20 שנה, שהייתי שנה שלמה צריך ללמוד את זה, היום כולם רואים, הכול נפתח, זה פשוט אדיר.
אני מבקש דבר אחד, גם מהצבא, אני מדבר הרבה עם המפקדים למיניהם, להיות פתוחים, להבין את הילד החרדי שנכנס לצבא. הוא לא ילד חילוני שהדוד שלו, הבן דוד שלו, היה בסיירת, היה בשריון, אין לו את זה, אין לו את התמיכה ואנחנו צריכים להבין את זה. הוא בא מבית עם דפוסים, עם תרבות, עם אמונה שאני רוצה שהוא יחזור לבית הזה, אני לא רוצה לשנות אותו בצבא, אני צריך לתת לו תנאים אמיתיים כדי שהוא יוכל לשרת ולחזור לבית אבא.
הנקודות האלה, גם בצבא וגם בפתיחות שאנחנו צריכים לזרום, ואם שואלים אותי, דיברת, היושב ראש, הרבה על הכסף ואחרים, כן, בואו נפתח עוד כמה מכללות וניתן להם להיכנס למעגל העבודה בצורה נכונה. על זה נשלם את הכסף, זה יחזור אלינו בריבית, ולא נעצור את הדברים, נפתח את הזרם הזה. בגיל 26, כשהילד למד אנגלית, מחשבים, וזה ראש נהדר, שהוא עושה את זה ככה, מתמטיקה, הוא נכנס והוא משתלב במעגל העבודה וזה מה שאנחנו רוצים. יש לנו מ"פים בנצח יהודה, יש לנו סמג"דים בנצח יהודה, יש לנו בעיות, נכון, מתגברים על הבעיות, עם רצון טוב ועם אהבה.
ולכן אני אומר, אחת, בהבנה, בהידברות, בכבוד הדדי ובאהבה לעם ישראל אנחנו יכולים להצליח בשילוב. ומי שלומד, שילמד, אבל אני מבקש מהרבנים, מי שלא לומד, ואל תגידו לי ש'אנחנו לא יודעים מי לומד ומי לא', תנו להם יד, כוונו אותם בהתאם וכל עם ישראל ייצא נשכר. תודה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל תודה באמת, יהודה, על הדברים המרגשים. חנקת אותי כמעט עם הדברים, אני ממש התרגשתי לשמוע כל מילה שלך, שבאה ויצאה מן הלב ואצלי נכנסה אל הלב. אז קודם כל אני מודה לך גם על זה שבאת וגם על הדברים.
אני אסגור את הישיבה ומחר אנחנו מתחילים בשעה 9:00, אנחנו ממשיכים עם הצבא. זאת אומרת שמענו את משרד הביטחון, לא שלא נחזור אליו, נעבור לצה"ל ואחרי זה לשאר משרדי הממשלה באופן מסודר, כמובן אחרי זה נשמע את היועצים המשפטיים של הוועדה וכמובן יהיה הפינג פונג בין חברי הכנסת ולאט לאט אנחנו נתחיל לראות לאן אנחנו מתכנסים. אז שוב פעם אני מודה לכולם, שיהיה לנו המשך יום טוב.
הישיבה ננעלה בשעה 14:08.