פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
37
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
03/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 811
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ' בתמוז התשע"ח (03 ביולי 2018), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 03/07/2018
תקנות הביטוח הלאומי (מועצת המוסד) (תיקון), התשע״ח-2018
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת תקנות הביטוח הלאומי (מועצת המוסד) (תיקון מס..) התשע"ח–2018.
נכחו
¶
מוזמנים: שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
הדס אגמון - עו"ד, ממונה, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, משרד המשפטים
ציונה אמוהאי טגניה - עוזרת ראשית, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שי סומך - עו"ד, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אילן שמש - סגן מנהל אגף חינוך ילדים ונוער בסיכון, משרד החינוך
נועם פליק - עוזר ליועמ"ש, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
מרים סלומון - יועמ"ש, מרכז השלטון המקומי
מידד גיסין - יו"ר, צבי, צרכני בריאות ישראל
עמיתי דובי - יו"ר, הנהלת הארגונים העסקיים
יוסי דדוש - יו"ר, ארגון נכי תאונות עבודה ואלמנות נפגעי תאונות עבודה
ד"ר עמיחי תמיר - יו״ר, ארגון הנכים
ענת קאופמן - עו"ד, יו"ר ועדת ביטוח לאומי, לשכת עורכי הדין
משה יוסף - עו"ס, חבר הנהלה, מטה מאבק הנכים, חבר מועצה של הביטוח הלאומי
משה בר - יו"ר, ארגון תנו יד לחרש ונכים למען נכים
דן מיכאל קדרון - עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
יעל גויסקי אבס - שדלן/ית יעל גויסקי לובינג, מייצג/ת את לשכת עורכי הדין בישראל
זכריה יחיאל רייך - שדלן/ית חברת פרילוג בע"מ, מייצג/ת את ארגון נפגעי פעולות איבה
רותי פרמינגר - שדלן/ית חברת פרילוג בע"מ, ארגון נפגעי פעולות איבה
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב, חברים, ברוך הבא, השר חיים כץ. השבוע הוא משלים את שעות העבודה שלו פה, ואנחנו שמחים. תתכונן גם ביום חמישי, יש לנו דיון איתך. היום 3 ביולי 2018, כ' בתמוז תשע"ח, השעה 10:33. הצעת תקנות הביטוח הלאומי (מועצת המוסד) (תיקון מס..) – אחר כך יכתבו – התשע"ח–2018. אדוני השר, רשות הדיבור שלך.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אדוני היושב-ראש, בוקר טוב, מתוקף היותי שר העבודה והרווחה המוסד לביטוח לאומי נמצא תחת אחריותי. כשנכנסתי לדיונים של מועצת המוסד לביטוח לאומי, שאני עומד בראשו, התברר לי שאנחנו נמצאים בגוף מיותר – אני מדגיש את המילה מיותר – עם 56 חברים, כשאין גוף כזה במדינת ישראל. אין גוף של 56 חברים בשום דירקטוריון, בשום חברה, בחברות גדולות. היום בהגדרה עשרה פלוס, יש 12 חברי דירקטוריון. 56.
ומה עוד התברר לי? שהגוף הזה לא מחליט כלום. הוא לא יודע להחליט שום דבר. הוא יודע, אבל אין לו סמכויות. הוא חברה מייעצת, ואחת מהנציגים שלו שהיא פקידת האוצר, שלא באה לשום דיון, אפילו לא לאחד, היא המחליטה הבלעדית. וכל הגוף הזה יכול להחליט, ועושים מה שהיא רוצה.
אני חושב שהביטוח הלאומי, שזה העתיד של כולנו ביכולת להזדקן בכבוד, צריך להיות גוף מסודר. כשאנחנו הולכים לדבר עכשיו על האיתנות הפיננסית שלו, אנחנו צריכים לקבוע לו דירקטיבה עם סמכויות, ולהביא אותה לגדול המתאים. הגודל המתאים, לדעתי, היה צריך להיות 11 או 13 חברים. אבל הירידה היא דרמטית מ-56 ל-19.
אני אומר לך שאני כפוליטיקאי במקום להרחיב ולהגיד 180 ולהיות נחמד, אומר שזה לא יכול לעבוד. אם אנחנו רציניים, אז אנחנו צריכים להגדיר מה אנחנו רוצים מהגוף הזה שאנחנו תולים בו את עתידנו, שנוכל להזדקן בכבוד. שייתן לנו את מה שמגיע לנו, שייתן לנו מיצוי זכויות.
אתמול היה לנו פה דיון חלקי בנושא הביטוח הלאומי, ולכן ישבתי והסתכלתי על המבנה הישן, והמבנה הישן היה מטורף. למשרד העבודה היו ארבעה נציגים, הוא לא צריך יותר מאחד. המנכ"ל של המשרד, שהוא משנה ליו"ר, לא צריך יותר מאחד.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
- - נשיאות הארגונים העסקיים. אתה ביקשת שיהיה אצלם אחד מהמיעוטים שם.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אז 12. מההסתדרות 12, מכל הארגונים, זה לא רציני. רוצים תשלום של 600, 700 שקל, לא יודע כמה זה, לפירות יבשים. עכשיו בגלל החקלאים אנחנו רוצים רק ירקות ופירות. נעשה שגר הביתה, נשלח להם הביתה, שלא יבואו. ובשביל זה זה לא מתכנס, כי הם גם לא מחליטים. ולכן אמרנו שאנחנו רוצים לבנות לנו מבנה שהוא גם יהיה בסיס לשינויים ולצמצום, כי גם הגוף הזה הוא גוף גדול מדי. 19 חברים זה גוף גדול מדי. אם חברת חשמל עובדת עם 12, ואם התעשיות הביטחוניות עובדות עם 12, אז אין סיבה שהביטוח הלאומי יעבוד עם 19, בייחוד שאין לגוף הזה סמכויות. אז אם רוצים לעשות בלגן בכלל בואו נעשה שהגוף הזה יהיה 200, ניתן לכל הארגונים שמבקשים, הם יבואו, יבלו, יאכלו, מה שהגוף יעשה לא חשוב.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
בנינו מבנה על בסיס המבנה הקיים, דיברנו עם חלק מהגופים, עם חלק מהגופים לא דיברנו, הסתכלנו פה על מומחים והגדרנו. אתה גם שאלת אותי אתמול: מי זה מומחה? אז אני אגיד לך שהמומחים מכל הגופים האלה, שהם חברים בדירקטיבה, הם היחידים שעוברים את ועדת גילאור. אני אתן לך דוגמאות של המומחים ששמתי בוועדה. אתה צריך להבין שאני איש ליכוד, הקשר הפוליטי בולט, אז תסלח לי על זה. אורנה אנג'ל, יו"ר ועדת ביקורת, אני לא יודע אם היא בכולנו, היא מפלגת העבודה.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
ערן יאראק ממקימי יש עתיד, בעל משרד לראיית חשבון, יו"ר ועדת כספים; פרופ' אבי ויס, אני חושב שהוא ממפלגת העבודה, סגן מנהל מחלקת גריאטריה בבית חולים בלינסון היום, רופא פעיל, ואחראי על כל מערך הרפואי של "משען", יו"ר ועדת סיעוד; שמוליק ליאור היה יועץ של מפלגת העבודה, יו"ר ועדת תקנות.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
תקשיב, אני אחראי על גוף שצריך לעבוד, כי אני בסוף צריך להביא את התוצאה. אני מביא אנשים שאני לא רוצה שיפסלו לי אותם, כי הלכתי והבאתי מנכ"ל ביטוח לאומי, הוא חיכה שנה כי היה נדמה למישהו שהוא ליכוד. היום אנחנו מחכים כבר שלושה חודשים על שירות התעסוקה, כבר שלושה חודשים, כי את המערכת לא מעניין.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
בכל אופן, חברים, החברים שאנחנו מגדירים אותם פה עצמאים או מומחים הם היחידים שעוברים את גילאור, הם הדח"צים, לצורך העניין.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
דח"צ זה דירקטור חיצוני מטעם הציבור. הם הדח"צים שלא קשורים למערכות, הם באים מבחוץ, הם בגדול מתפעלים את המערכת. והשאר, חלק באים לבלות, חלק באים להביע דעה. אבל בגדול עד עכשיו הגוף הזה מיותר.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
השר עקב היותו שר נמצא; נציג משרד הרווחה; נציג האוצר; נציג השלטון המקומי; שלושה נציגי ההסתדרות החדשה; שלושה נציגי נשיאות – הם היו 12, דרך אגב; שלושה נציגי הארגונים העסקיים, אחד מתוכם יהיה מהמיעוטים, אחד מהעצמאים; חמישה מומחים; אחד מארגוני נשים; אחד מארגון נכים; ואחד מההסתדרות הלאומית.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
לא יודע, נראה, יכול להיות שלא. נוריד את המומחים ונשים גם תאונות עבודה, נראה. המטרה לא לעבור את ה-19.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אליכם עוד לא הגיע שביטלו את הכיסא החשמלי. בארץ ביטלו את הכיסא החשמלי, לא שמעתם.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
תקשיב, אני בא בידיים נקיות. ויתרתי על כל אלה שהיו, ויתרתי, הורדתי מהתעשיינים, הורדתי מההסתדרות, כי זה מיותר, והלכתי להתמודד איתם.
אילן שמש
¶
אגיד לך למה זה חשוב. זה לא הקטע אם הייתי או לא הייתי, תעזוב. זה חשוב מכיוון שחלק גדול מהשירותים האלו הם באיזה מקום שירותים משלימים או שנעשים בתוך מערכות חינוך, ומערכות החינוך לא מיוצגות, וחשוב שתהיה פה שותפות.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
בוועדות. אתה יכול להיות בוועדות. אפשר להכניס אחר כך שבוועדות יהיו נציגים - - -
אילן שמש
¶
לא בית משפט, זה לא בית משפט, חבר'ה, אכפת לנו. חלק גדול מהתקנות נוגעות לילדים שנמצאים בתוך מערכות החינוך, והם מקבלים גם שירותים של מערכת החינוך. חלק גדול. השותפות עם הרווחה חשובה. אני אומר את זה חד-משמעית, במיליון דברים, גם אם היא קשה וגם אם היה מצוינת, היא חשובה. הניתוק של החינוך מתוך הדבר הזה יפגע בילדים, לא בנו ולא בכבוד שלנו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לצערי זה אחד הנושאים שלא הצלחתי להזיז. אם השר אומר שעכשיו זה עומד על שולחנו לטיפול אז אני שמח. בבקשה.
עמיתי דובי
¶
אנחנו מברכים את המהלך שיזם השר חיים כץ. אני חושב שזה מהלך מבורך, מהלך שיכול ליצור אפקטיביות והתנהלות, כמו שהוא הגדיר את זה, והיטיב לעשות את זה יותר טוב ממני. אני חושב שדירקטוריון של 19 אנשים, כפי שהוא מופיע פה, הוא מאוזן ומביא ליד ביטוי את כל השחקנים. לכן, אם באמת אנחנו רוצים להמשיך ולעשות עבודה, זה הדבר הנכון.
אני מזכיר לך, אדוני היושב-ראש, גם שוחחנו על זה, בכל הפרויקט של להזדקן בכבוד יש בינינו תיאום, והמגזר העסקי בראשותו של שרגא מוכן והעביר החלטה על חיוב עצמי של עצמנו בביטוח לאומי. הכדור כרגע בידיים של השר כץ, ואני מקווה שביחד נוכל להביא בשורה אמיתית. יש ניואנסים קטנים כאלו ואחרים, אבל זה יגמר. שורה תחתונה, מברכים על המהלך. בואו נתחיל לעבוד.
יוסי דדוש
¶
אני חושב שהפעילות שלנו במועצה, השר דיבר על נוכחות, אני לא חושב שפעם אחת – אולי אתה מכיר את אבי עמידור שהוא נשיא הארגון.
יוסי דדוש
¶
לא הייתה פעם אחת שהוא נעדר. ואגב, לא ביקשנו תשלום עבור הנוכחות שלנו, עשינו את זה בהתנדבות.
יוסי דדוש
¶
כשהביטוח הלאומי קם הוקם בעצם הענף הראשון של לבטח את העובדים בארץ ישראל. בעצם זה הארגון הכי גדול במדינת ישראל, אנחנו 122 ומשהו. אם אנחנו מסתכלים על נכים, שהם פחותים מ-20%, מקבלי קצבאות אצלנו הם 45,000 ומשהו חברים. אנחנו עובדים יד ביד עם המוסד לביטוח לאומי.
אני חושב שארגון כזה גדול, להוציא אותו החוצה, אני לא מדבר על נפגעי פעולות האיבה שהם 1,000 ומשהו, והם יהיו חברים בוועדה.
יוסי דדוש
¶
בסדר, אבל אני אומר שהיא תגיד את המספרים. אני אומר את המספרים כי אפשר לבדוק אותם. השר חיים כץ, בפרט המנכ"ל הזה מאיר שפיגלר, אני חושב שהוא אחד הטובים שהבאת. באמת. אנחנו עובדים איתו ואנחנו עובדים עם המוסד לביטוח לאומי. אני חושב שיש חשיבות מאוד, כי להוציא אותנו מהוועדה הזו בקשר, אני חושב שזה הארגון היחידי שעובד בשיתוף פעולה, ואגב, מסייע גם לנכים שאינם נכי תאונות עבודה. הפרויקט שאנחנו הולכים להקים עכשיו בדרום, שהוא פתוח לכלל ציבור הנכים, וזה הדבר שאנחנו הולכים לעשות בכל הסניפים בארץ.
ואני מבקש ממך, אדוני השר, אני יודע שאתה רגיש מאוד, לקחת אותנו בחשבון בעניין הזה, כי אני חושב שהפעילות שלנו היא מבורכת. תודה.
רותי פרמינגר
¶
ראשית, אני מברכת את השר על ההחלטה שלו, אני חושבת שככל שהמועצה תהיה יותר קטנה היא תהיה יותר משמעותית. אני חושבת שנציג אחד לארגון של נכים זה מספק. אין לנו שום כוונה למצוא לנו מקומות לשבת שם, ואני חושבת שככל שיהיו דברים יותר אפקטיביים אנחנו נברך על כך, ויישר כוח.
ענת קאופמן
¶
אנחנו גם מבקשים, ראשית, באמת לברך את השר על היוזמה הזאת, היא בעיקר יוזמה אמיצה, כי אנחנו לא נתקלים כל יום במישהו שמקצץ ג'ובים באמת בשביל לקדם ולייעל פעילות. אנחנו סבורים שמועצה רזה כזו יכולה באמת לעשות את שני הדברים המרכזיים.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
היא עוד לא כל כך רזה, אל תגזימי, היא צריכה עוד לרזות.
ענת קאופמן
¶
לא, זה לא אישי. אנחנו חושבים שיש בה באמת כדי לקדם את שני הדברים המרכזיים של המועצה, וזה פיקוח על הפעילות של המוסד וחקיקה. חוק הביטוח הלאומי עם למעלה מ-400 סעיפי חוק ועוד תקנות, מאות סעיפי תקנות, הוא באמת סבוך ומורכב, וחשוב שזה ייעשה בידי אנשים שהם מקצועיים, מחד אכפת להם ומעורבים בעניין; ומצד שני, יש להם את המקצועיות והיכולת. ובהם אנחנו חושבים שצריך לכלול, בתוך המומחים, בתוך הגדרת המומחים חשוב שיהיו אותם אנשים מקצועיים, בהם רופאים, רואי חשבון, ועורכי דין. רואי החשבון בכל התחום של כספים וגבייה, הרופאים - - -
ענת קאופמן
¶
לכן רק הצעה קצרה. הצעתנו שהגדרת המומחים, אותם חמשת המומחים, תהיה כזו שתכלול הגדרה כזאת: מומחה בעל ידע הכשרה וניסיון המקנים לו סמכות משפטית או חשבונאית או רפואית לייצר או לחוות דעה מול הביטוח הלאומי. צריך לזכור שעורכי הדין - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
לא דיברתי עם אף אחד. כי זה נכון לעשות. כשאתה עם דבר נכון - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא מבין, כולם אמרו לי אל תסכים, אל תקבל את ההצעה של השר. אז אתמול כבר שיגענו אחד את השני עד שעה אחת ומשהו, זה במקום המליאה.
הדס אגמון
¶
הביטוח הלאומי, נראה לי שלא צריך להדגיש כמה הוא אולי הגוף הכי חשוב במדינה מבחינת הצרכים של אנשים עם מוגבלות. אנחנו חושבים שלצד ההוראה שקיימת של נציג ארגון נכים צריכה להיות הוראה כללית של ייצוג הולם במועצה כדי להבטיח שגם בקרב המכלול של חברי המועצה, בין אם אלו נציגי הארגונים, בין אם אלו המומחים, יהיה ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות. כך גם תישמר ההפחתה של חברי המועצה, אבל יחד עם זה יינתן ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות. מה שלא קיים היום בפורמט החדש של אדם אחד עם מוגבלות מתוך 19, מתקרב ל-5%, ורחוק מאוד מהשיעור של אנשים עם מוגבלות.
הדס אגמון
¶
עדיין מאוד מאוד רחוק מהשיעור של אנשים עם מוגבלות בחברה, ולא משקף לטעמנו את החשיבות הגדולה של הביטוח הלאומי, את חשיבות ההחלטות של הביטוח הלאומי לחייהם של אנשים עם מוגבלות. ושוב, חשוב לי להדגיש, זה לא משנה את מס' חברי המועצה, זה רק אומר שהמומחים או הנציגים האחרים יהיו גם אנשים עם מוגבלות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה. עוד מישהו פה? יש לי הצעה לאוצר, כי ההערה של השר הייתה כשלא היית, נציגת האוצר בישיבות של המועצה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
נציגה או נציג שיהיו בדיונים של המועצה, גם אם זה במס' קטן, כי זה לא היה המצב בעבר. מישהו אחרון, בבקשה.
עמיחי תמיר
¶
קודם כול אני רוצה לברך את השר. מי שמכיר אותי יודע שאני נמצא פה לא מעט, מעולם לא ראיתי את הרפרנטית של האוצר באף דיון.
עמיחי תמיר
¶
לא נתווכח על זה. אבל אני רוצה להדגיש נקודה מאוד חשובה. לא ייתכן שבגוף כל כך חשוב לא יהיה ייצוג הולם לנכים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בסדר, אמרנו את זה. בסדר גמור, אתה צודק. ברשותך, היועצת המשפטית שלנו תתחיל בקריאת התקנות.
נעה בן שבת
¶
"תקנות הביטוח הלאומי (מועצת המוסד) (תיקון מס'__), התשע"ח–2018
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 11(א) ו-400 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1994, ולאחר התייעצות עם ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון תקנה 1
1.
בתקנות הביטוח הלאומי (מועצת המוסד), התשי"ח–1958 (להלן – התקנות העיקריות), בתקנה 1, במקום "56" יבוא "19" ובמקום "שר הרווחה" יבוא "שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (בתקנות אלה – השר)".
תיקון תקנה 2
1.
בתקנה 2 לתקנות העיקריות –
1. במקום תקנה משנה (א) יבוא:
"(א) ואלה הם חברי המועצה:
1. היושב ראש;"
שהשר הסביר, הוא באמת שר.
"
1. המנהל הכללי של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים;
1. נציג משרד האוצר;
1. נציג המרכז לשלטון מקומי בישראל;
1. שלושה נציגי ארגון העובדים המייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה;
1. נציג ארגון עובדים נוסף שאינו ארגון כאמור בפסקה (5);"
כי פסקה (5) זה כמו שנאמר ההסתדרות.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
דובי, נעביר את זה, ועם זה נעשה שינוי, כי זה לא קורה מחר בבוקר.
נעה בן שבת
¶
אני לא ראיתי שהיא מופיעה, שהיא חתומה כארגון. אני לא יודעת אם היא ארגון. היא נשיאות, היא פורום. זה כמו שתגיד פורום של הארגונים.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
דובי, אתה לא מבין מה אני אומר לך? נבדוק, ואם כן, אני איזום תיקון. אבל אם זה לא, לא יעצרו את זה בשביל זה.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אני לא יודעת, הוא עכשיו אומר, משלב את הנושא הזה לתיקון, לא יכולתי לבדוק, הוא קרא לזה נושא שמופיע בחקיקה. אני אבדוק את זה.
נעה בן שבת
¶
1. שלושה נציגי ארגון מעבידים שהוא צד להסכם הקיבוצי החל"
אולי "להסכם קיבוצי", בלי ה"א היידוע.
"
על המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה;
1. נציג העובדים העצמאיים;
1. נציג ארגון המייצג אנשים עם מוגבלות;
1. נציגת ארגון נשים;
1. חמישה מומחים בעלי ניסיון והכשרה בתחומים שבהם עוסק המוסד לביטוח לאומי .""
כאן רצינו לשאול ולציין באמת כפי - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
הם היחידים שעוברים גם את ועדת גילאור, כי השאר לא עוברים גילאור. הם נבדקים, הם נמדדים, והם בסיס המשענת של הוועדות של ביטוח לאומי.
נעה בן שבת
¶
אנחנו מבינים שגם הנציגים האחרים עוברים איזושהי בדיקה של נושא של ניגוד עניינים או פעילות ניגוד ענייניים.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
לא יודע. הם באים ככה, הם נכנסים, הם מעבירים רשימות, והם עוברים, גם של ההסתדרות, גם של המעסיקים, לא עוברים שום בדיקות. אנחנו סומכים על הארגונים, אבל זה החוק.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
סליחה, חיים, ברשותך. אם היועצת המשפטית אומרת שיש בדיקה שעשו, נבדוק אם צריכים לעשות אותה, הם יעשו.
נעה בן שבת
¶
רציתי רק לשאול. אנחנו מדברים פה על מומחיות באופן כללי, וחמישה המומחים האלה הם לא נציגי גופים.
נעה בן שבת
¶
חלקם היחסי של המומחים בתוך הוועדה הזאת של 19 הוא יחסית גבוה, לעומת חלקם של המומחים שהיו מתוך הוועדה של 56.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
כי זה הבסיס של הביטוח הלאומי, כי צריך להפעיל את המערכת, אני לא משחק בכיבודים. הסברתי את זה, אני לא משחק בכיבודים. המערכת צריכה לפעול, טובת החברה שאלה יהיו האנשים. אמרתי לך את הקשר הפוליטי שלהם.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אבל יבוא שר אחר, ואני מאמין שכאשר יבוא שר אחר גם הוא ירצה את טובת הביטוח הלאומי. אני מאמין שהוא לא ינהל את זה כעסק פרטי, כי יש יעדים לביטוח הלאומי. גם כשיבוא שר אחר הוא ירצה להצליח, והוא ירצה לתת מזור גם לפעולות איבה, וגם לנכים, וגם לתאונות העבודה, הוא ירצה. יכול להיות שהוא יחשוב שהוא מוותר על מומחה.
נעה בן שבת
¶
- - גרונטולוגיה שדיברו עליה, רואי חשבון, דובר על כך שהם היו עוסקים בהרבה נושאים חשבונאיים, וגם נושאים של הזקנה ושל ראיית החשבון גם במונחים הקיימים.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
תשמעי, התעשיינים שלחו את גלברט, הוא היה מנכ"ל "בזק" והיה מנכ"ל ה"קואופ", איש משכמו ומעלה.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
יעקב גלברט איש משכמו ומעלה. יבוא השר שיהיה ויגיד: אני רוצה אותו יו"ר ועדת כספים. ואז המומחה יכול לבוא ולהגיד: אני מוותר על המומחה או שאני אקח מישהו נכה שיהיה לי במומחים. במומחים יש את הגמישות של הדירקטוריון הזה לעשות סדר. אי-אפשר שהכול יהיה קשיח, כי כך אני רואה את הדברים. מחר יבוא שר אחר ויראה את הדברים אחרת.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
יש לי פה חמישה. איך אני יכול להבטיח שלא כל החמישה מאותו תחום בעבודה המקצועית שלהם?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני מדבר על התקנה, אני לא מדבר על ההגדרה שלך, כי אמרת שיכול להיות שתתחלף.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
יכול להיות שאתה תתחלף אחרי לא יודע כמה זמן, אבל לפי הנוסח הזה החמישה יכולים כולם להיות בתחום אחד. אם אני טועה תתקנו אותי.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
כן, אבל אף אחד לא רוצה להכשיל את עצמו. כשמביאים - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
כי אתה חייב לתת לגוף גמישות, אתה לא יכול לקבע. גם כשאתה אומר לתעשיינים: תשלח שלושה נציגים או להסתדרות, אתה לא מגדיר מאיזה תחומים הם. והתעשיינים יכולים לשלוח מביקורת פנים, יכולים לשלוח לי - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל, חיים, יש יושב-ראש לישיבה הזאת, אני מזכיר לך. אני רוצה להגיד לך שאתה בעצמך קורא להם מומחים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בסדר. אתה בא ולא משנה את ההגדרה, משאיר מומחים. הייתי רוצה שנשים מומחים בתחומים אל"ף, בי"ת, גימ"ל, דל"ת, ה"א, אפילו אם אתה רוצה עשר הגדרות, אבל שיהיו הגדרות מה זה המומחים האלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא אמרתי גם שכולם יהיו מצד אחד או שניים מימין ושלוש משמאל, או ארבעה מלמטה, זה לא מעניין, אבל בוא נגדיר מומחים.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אתה שואל, ואני אענה לך. כי אם הוא שולח לי את יעקב גלברט ואני שם אותו בוועדת כספים, הוא בקלות יכול להיות יו"ר ועדת כספים, אז - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אז את איש הכספים שלי אני יכול להזיז ולקחת נכים, ואם אתה מקבע אתה סוגר הכול. גוף לא סוגר הכול. אתה רוצה שלא יהיו מומחים, שלא יהיו מומחים. אתה רוצה שהגוף הזה, אני אוותר על כל המומחים, והגוף ירד מ-15 ל-14, שירד, אבל העסק לא יעבוד. אם אנחנו רוצים שהעסק יעבוד, ואף אחד לא חושד בי, כי אמרתי את הזהות הפוליטית של כולם.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
לא מעניין, אבל כן מעניין. כי אם הייתי לוקח הכול ליכוד היו אומרים: בטח, הוא עשה פוליטיזציה בביטוח הלאומי. מאחר שהבאתי – דרך אגב אחת, ד"ר זהבה תנא, היא מרצה בטכניון, היא ליכוד, בעוונותיה. אתה רואה, אז היא מתעסקת עכשיו בתחום של פניות ציבור. אז מה אני אגדיר? אני לוקח בטוח תחום של פניות ציבור? לא. כי יכול להיות שמחר אני לא אצטרך פניות ציבור, כי אנחנו בביטוח הלאומי נרד לזמן תגובה של 17 יום במקום 45 יום, ונשתמש במערכות המחשוביות שלנו, שלא נחזיר טופס שחסר בו משהו, כי הפקיד ילך למחשב. תקשיב, אנחנו עושים מהלכים בביטוח הלאומי.
עמיתי דובי
¶
וכולנו יודעים – אני היום יושב-ראש חברה ציבורית – שדח"צים מאזנים ומייצבים את תהליך קבלת ההחלטות.
עמיתי דובי
¶
הם לא כמו אחרים שנמצאים בסוג של ניגוד עניינים. זאת אומרת, אם אני מכניס את האנשים שלנו אז יש לי איזו אג'נדה, ואם נכנסים הנכים יש להם אג'נדה, ואם נכנסים ההם יש להם אג'נדה, לדח"צים בסוף - - -
עמיתי דובי
¶
בדיוק. וזה חשוב. חשוב מאוד שיהיו הדח"צים האלו. אנשים שבאמת עוברים מבחנים אחת-שתיים-שלוש-ארבע, ואלה האנשים. לא לוותר על הדח"צים, ואני לא מסכים עם מה שאמרת. לא לוותר על הדח"צים, ממש לא.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הבקשה שלי היא פשוטה, שנדע שלא כל החמישה מתחום אחד כדי לא להפקיר - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אז תרשום חמישה מתחומים שונים. את יכולה לכתוב מתחומים שונים.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
עליך אני סומך. אני לא יודע מי יבוא אחריך, בסדר? אתה רוצה עוד מחמאה?
נעה בן שבת
¶
מה שמוצע פה בהמשך לבקשה שהתייחסה לאנשים עם מוגבלות, והשר בדבריו גם דיבר על הנושא של זה שאחד מהם הוא מאוכלוסייה כזאת או אחרת, השאלה אם אפשר להוסיף שהרכב המועצה יינתן ביטוי הולם, להוסיף את ההסתייגות: במידת האפשר, בנסיבות העניין, לייצוגן של אוכלוסיות שונות.
נעה בן שבת
¶
ובכלל זה לקבוצות האוכלוסייה המנויות בסעיף 15א(א) לחוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959.
נעה בן שבת
¶
זה אומר שגם כשאתה פונה לגופים, להסתדרות, אתה אומר לה: את צריכה לשלוח לי שלושה נציגים: תדעי לך שבהרכב המועצה צריך להיות ייצוג הולם לאוכלוסיות השונות. אנחנו מדברים על אוכלוסיות לפי סעיף 15א(א), זה החל מנשים וכלה – זה מחליף אגב, לפי המוצע, שזה יבוא במקום תקנת משנה (ב) הקיימת שמדברת היום רק על - - -
נעה בן שבת
¶
סליחה. היום תקנת משנה (ב) אומרת שיהיה בהרכב המועצה ייצוג לשני המינים. מוצע שבמקום להגיד התייחסות רק לנושא המגדרי, להחליף את תקנת משנה (ב) הזאת באמירה שבהרכב המועצה יינתן ביטוי הולם במידת האפשר, בנסיבות העניין, לייצוגן של אוכלוסיות שונות.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
מה זה הולם? כשאנחנו מתחילים "הולם", אחר כך זה למה אחד שיש בטוח נציגת ארגון נשים, יגידו אז זה אולי לא הולם. עזבי שהיום יש ייצוג הולם, כי גם בין המומחים שלי יש שלוש נשים, אז זה הולם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שלא נביא כל דבר לאבסורדיות כך שלא נוכל להתייחס לזה. תשמע, מה זה הולם - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אבל אנחנו רוצים שאף אחד לא יבוא אחר כך ויגיד: אלי אלאלוף קבע תקנות ואנחנו צריכים לשלוח אותן לפרשנות.
נעה בן שבת
¶
זאת הוראה מקובלת גם בתקנות. כלומר, ראינו במועצה לגיל הרך, בחוק הספורט יש לנו הוראה כזאת, יש בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה הוראות דומות.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
נעה, את יודעת שאני אוהב אותך, אבל התקנות צריכות להיות פשוטות, ושלא יהיו מחלוקות אחר כך. אנחנו מגדירים כשאנחנו רואים את המבנה היום, יש ייצוג הולם מאוד לנשים, מאוד. אני לא חושב שכשאנחנו קובעים מקצוע אז לא נבחר אישה בגלל שהיא אישה ונבחר גברים. יש ייצוג הולם לנשים.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
לא בגלל כלום. כי אני בררתי בלי הוראה והעסקתי בין המומחים שלוש נשים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בינתיים, חוץ מזה שאני לא מצליח להשתלט על השר, עליכם אני אוכל. אז אני אגיד ואני מבקש להשאיר את ההגדרה של ייצוג הולם. נמשיך.
נעה בן שבת
¶
"תיקון תקנה 3
1.
בתקנה 3 לתקנות העיקריות –
(1) בכל מקום, במקום "שר הרווחה" יבוא "שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים";
(2) במקום תקנת משנה (א) יבוא:
"(א) נציגי העובדים במועצה כאמור בתקנה 2(א)(5) יתמנו על ידי שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים לפי המלצת ארגון העובדים המייצג כאמור באותה תקנה; נציג ארגון עובדים כאמור בתקנה 2(א)(6) יתמנה על ידי השר לפי המלצת ארגוני העובדים שלדעת השר הם מייצגים את העובדים."
פה אני חושבת שיש בעיה בנוסח, כי לא ברור מיהם נציגי ארגוני העובדים שלדעת השר מייצגים את העובדים. האם קודם כול השר בוחר את הארגון שלדעתו הוא נוגע בדבר, ואז הוא מציע את הנציג שלו? לא ברור מי זה. משתמע כאילו שנציג ארגון העובדים הגדול, נציג ההסתדרות הוא זה שיקבע מיהו נציג - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
לא, נציג ההסתדרות לא יקבע כלום מעבר לשלושת הנציגים שלו.
נועם פליק
¶
אחד הנוסף זה הארגונים הנוספים. כיום קיימים שני ארגונים כאלה של עובדים, שזה כמו "הסתדרות העובדים הלאומית" ו"כוח לעובדים", שאחד מהם ישלח נציג.
נעה בן שבת
¶
"
(3) במקום תקנת משנה (ב) יבוא:
"(ב) שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ימנה את נציגי ארגון המעבידים, נציגת ארגון הנשים " - - -
נעה בן שבת
¶
"ימנה את נציגי ארגון המעבידים, נציגת ארגון הנשים ונציג העובדים העצמאיים לפי המלצת ארגונים ארציים שלדעת השר הם יציגים ונוגעים בדבר.";"
השאלה אם יציגות בכלל שייכת בנשים או בארגוני העצמאים, אני לא בטוחה שזה רלוונטי. צריך להגיד הנוגעים בדבר.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
אבל הן שלחו היום נציגים, הנשים, שלחו, זה קיים, זה עובד.
נעה בן שבת
¶
"
(4) תקנת משנה (ד) –בטלה;
(5) בתקנת משנה (ה), במקום "נציגי הארגונים המייצגים" יבוא "נציג הארגון המייצג, ובמקום "יתמנו" יבוא "יתמנה"."
כמובן שצריך להבהיר שכל ארגון יקבע מיהו הנציג שלו.
נעה בן שבת
¶
הסברנו את זה.
"הוספת תקנה 3א
4.
אחרי תקנה 3 לתקנות העיקריות יבוא:
" מועצה מקוטעת
3א.
1. מועצה חדשה תהיה רשאית לפעול אף אם לא מונו הנציגים של גופים כאמור בפסקאות (4), (5), או (7) לתקנה 2(א), ובלבד ששאר חברי המועצה מונו ולגבי הנציגים כאמור שלא מונו התקיימו שני אלה:
1. השר פנה בכתב אל הגוף בבקשה למינוי נציגיו למועצה;
1. חלפו 45 ימים ממועד הפנייה כאמור בפסקה (1) והגוף לא העביר לשר את המלצתו לעניין נציגיו במועצה."
אנחנו מדברים פה על מרכז השלטון המקומי, על ארגון העובדים הגדול, על הסתדרות או על ארגון המעבידים. הארגון הקטן, מכיוון שיש לנו פה שני ארגונים שהם אפשריים, כפי שנאמר לנו, אז אין חשש של וטו, ולכן אין את ההוראה הזאת של מועצה מקוטעת. אנחנו מדברים על מועצה חדשה שמתחילה לפעול עוד לפני שמונו כל חבריה.
"
1. מועצה מקוטעת תמשיך, בתקופת כהונתה, לפעול עד שימונו לראשונה כל הנציגים של המועצה כאמור בתקנה 2; נציגים כאמור בתקנת משנה (א) שמונו לאחר תחילת פעילותה של המועצה המקוטעת, ובטרם מונו כל נציגי המועצה כאמור בתקנה 2, יצטרפו למועצה המקוטעת.
1. על אף האמור בתקנת משנה (ב), פעילותה של מועצה מקוטעת תיפסק אם גוף שנציגיו לא מונו למועצה העביר לשר את המלצתו לעניין נציגיו במועצה, והשר לא מינה נציג אחד או יותר מהנציגים שהומלצו בתום שלושה חודשים ממועד העברת ההמלצה לשר;"
פה רצינו לשאול האם שלושה חודשים זה פרק זמן מספיק, כי בינתיים בשלושת החודשים האלה המועצה הזאת דנה בהרבה מאוד נושאים חשובים, כל המינויים של - - -
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
קודם כול שיהיו לה סמכויות, היא יכולה לדון על מה שאת רוצה.
נעה בן שבת
¶
"פסקה זו לא תחול אם הנציג או הנציגים לא מונו מכיוון שהמינוי נפסל בידי הוועדה לבדיקת מינויים לפי סעיף 18ב לחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975.
1. בתקופת פעולתה של המועצה המקוטעת, יפנה השר לפחות אחת לשלושה חודשים לגופים שנציגיהם לא מונו למועצה ועדיין לא המליצו על כל נציגיהם, בבקשה שימליצו על נציגים למינוי.
1. בתקנה זו -
"גוף שנציגיו לא מונו למועצה" - גוף שנציגיו לא מונו כחברים במועצה במועד תחילת פעולתה, כאמור בתקנת משנה (א);
"מועצה מקוטעת" – מועצה שמונתה כאמור בתקנת משנה (א)".
תחולה
5.
הוראות" - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
גב' טגניה, לא נתתי לך את רשות הדיבור, אמרתי שבסוף. את רוצה? בבקשה. תאפשרו לנו להקשיב.
ציונה אמוהאי טגניה
¶
אני רק רוצה להבהיר לעניין הנציגים שעוברים בדיקה של הוועדה לבדיקת מינויים לפי חוק החברות, ועדת גילאור, כמו שצוין כאן. פרט למומחים, העמדה העקרונית של משרד המשפטים היא שכל מינוי שנעשה בתאגיד סטטוטורי, שיש מעורבות של השר בהליך המינוי, איזשהו שיקול דעת שמופעל מטעמו, הוועדה צריכה לבדוק גם את אותו - - - . במקרה הזה יש לנו כאן את ארגון המעבידים, ארגון הנשים, וגם ארגונים ארציים, שהשר הוא שבוחר מיהם אותם ארגונים שישתתפו.
ציונה אמוהאי טגניה
¶
על-פי התקנה כרגע זה שלדעת השר נציגים ונוגעים בדבר. במקרה הזה מדובר באיזשהו שיקול - - -
ציונה אמוהאי טגניה
¶
כרגע כפי שהתקנות מופיעות יש יותר משישה מומחים שיבדקו על-ידי הוועדה לבדיקת מנויים. אני יודעת, אני מבינה שעד היום בפרקטיקה רק המומחים נבחנו, אבל בעניין הזה אנחנו נצטרך לבחון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מבין – כי לא תמיד ניתן להבין כשמדברים במקביל – אני מבין שיש המלצות, והשר מאשר את ההמלצות. זאת אומרת שאין לו שיקול דעת.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
כל בדיקה שהם צריכים לעבור שיעברו, אין התנגדות לזה בכלל.
רותי פרמינגר
¶
אני לא יודעת להגיד ואני אומרת את זה. אם המועצה צריכה לעבוד ושלושה חודשים היא לא יכולה לעבוד, אז אני חושבת שאולי שלושה חודשים, אדוני, זה הרבה מדיי זמן, כי אם ייווצר מצב שלא יכולים לעשות והדברים תקועים שלושה חודשים, חבל. היא רוצה להיות מהירה.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
המועצה לא מתכנסת כל שלושה חודשים, היא מתכנסת הרבה פחות. מי שעובד זה לא המועצה, מי שעובד אלו הוועדות, והוועדות עובדות כל הזמן.
ענת קאופמן
¶
אדוני, לא הייתה התייחסות להצעה שלנו, השר אמר שאסור שתישאר פרשנות. הסעיף של המומחים הוא סעיף שנתון לפרשנות, אבל לא הייתה התייחסות - - -
שי סומך
¶
אני גם מצטרף לברכות לגבי התקנות, מאוד חשוב היה להוריד את מס' החברים מ-56 ל-19. אבל יכול להיות שיהיו מצבים, כמו שמשרד החינוך העיר, שיש חשיבות בכל זאת לשיתוף. מה שאפשר לעשות, אדוני השר, זה להשתמש במשקיפים.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
¶
קודם כול צמצמנו, בוא לא נגדיל. כל חקיקה שאנחנו עושים בביטוח לאומי אתה שותף לה. אין חקיקה שנוגעת. באה הדירקטיבה הזאת, מחליטה משהו, הולך לחקיקה, אתה שותף מרכזי.
נעה בן שבת
¶
כן, המועצה. המועצה מחליטה על מינוי מנהל המוסד, על מינוי האקטואר, היא מאשרת את התקציב, היא מאשרת העברה בין הענפים השונים, על השקעת הכספים.
משה יוסף
¶
אני עובד הרבה שנים עם אוכלוסיית הנכים. אני רוצה להביע איזושהי דאגה בעניין של הייצוג של ארגוני הנכים במועצה. הדאגה שלי היא שאם הייצוג יקטן, אני לא יודע כמה מיועד הייצוג לנכים, אבל לא הרי ארגון נכי פוליו כמו ארגון נכי מיח"א.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אני רק רוצה להעיר, למרות שאתה לא מסכים, שאני חושבת שחשוב שיהיה רשום מי המומחים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
את זה סיכמנו. אני מודה על ההשתתפות הערה, זה היה אינטנסיבי. אני רוצה להגיד לכם, יש הרבה מאוד סעיפים או תתי-סעיפים של נציגות שיכולים להיות עם הרבה נכים. אני לא מאמין שההסתדרות תמנה שלושה ולא תדאג לנכים. אני לא מאמין שבין המומחים לא יהיה מומחה לנכים. בבקשה, יש שם מספיק מקומות שאפשר יהיה למצוא, ולצערי - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עכשיו אני מדבר. כשאני מדבר, כמו שאני מכבד אתכם, תכבדו אותי. כשאני מדבר אני מבקש לסיים את המשפטים.
יש שם מספיק מקומות שיש נכים, יש גם מעסיקים נכים, אז יש להם אפשרות לעשות את זה, ועל זה יהיו בטוח דיונים נוספים.
אז אני בעד להצביע. מי בעד התקנות כפי שהוצגו בפנינו? מי נגד התקנות? מי מסתייג?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת תקנות הביטוח הלאומי (מועצת המוסד) (תיקון מס..) התשע"ח–2018, אושרה.