פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
19
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
04/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 816
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, כ"א בתמוז התשע"ח (04 ביולי 2018), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 04/07/2018
חוק למניעת אלימות במוסדות למתן טיפול (תיקון מס' 3), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק למניעת אלימות במוסדות למתן טיפול (תיקון מס' 3) (הגדרת עובד רווחה), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
נועם פליק - יועץ מש, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
יעל בלונדהים - משפטנית, משרד המשפטים
מירה סלומון - מנהלת מח' משפט, מרכז השלטון המקומי
יעל הס - יועצת משפטית - אגף הרווחה, עיריית ירושלים
חיים ציון לוי - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
עופר גולן - מנהל בטיחות, ביטוח לאומי
רישום פרלמנטרי
¶
אתי בן-שמחון
הצעת חוק למניעת אלימות במוסדות למתן טיפול (תיקון מס' 3) (הגדרת עובד רווחה), התשע"ח-2018, מ/1216
היו"ר אלי אלאלוף
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. היום ה-4 ליולי 2018, כ' בתמוז, תשע"ח.
אנחנו מכינים הצעת חוק בקריאה שנייה ושלישית - הצעה למניעת אלימות במוסדות הרווחה. אני לא מבין למה לא עושים את זה ישירות גם במוסדות הבריאות?
נועם פליק
¶
אני מהלשכה המשפטית, משרד הרווחה.
ראשית, תודה רבה על הדיון. חוק למניעת אלימות במוסדות למתן טיפול, נועד להתמודד עם מעשי אלימות גם כנגד עובדי רווחה. היום ההגדרה של עובד רווחה, זו הגדרה של עובד במקום שמספק שירותי רווחה. לעומת זאת, ההגדרה של עובד במוסד רפואי, הגדרה שהיא יותר רחבה ויותר מקיפה. נותרו מקרים שאצלנו במחלקות לשירותים חברתיים, למשל, היו עובדים שלא קיבלו את ההגנה הזאת, כי הם לא היו עובדים ישירים את המחלקה, הם היו מאבטחים, הם היו נותני שירותים. לכן, המטרה כרגע של התיקון המוצע, זה להרחיב את ההגדרה של עובד רווחה, ככה שיחול גם על אנשים של מאבטחים, מתנדבים, ועוד כל מיני גורמים שנמצאים והם לא עובדים כיחסי עובד מעביד.
נועם פליק
¶
זה לא כולל את המוסדות, כי החוק, המטרה שלו באמת היא להגן על עובדי רווחה שרשום גם בחוק, מה זה מקום מספק שירותי רווחה, זה או המחלקות לשירותים פרטיים, או מסגרות שהמשרד מספק באופן ישיר.
נועם פליק
¶
זה לא עולה כסף. מי שמגיע למוסדות, אנחנו לא רוצים לפגוע בטיפול שבמוסדות הפנימיות, שהילד ייפגע בטיפול.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני לא מכיר, חוץ מהכוונה שלכם שלא הייתה לזה. כל ההגדרות שיש בחוק, נמצאים בפנימיות, או במוסדות. כפרי נוער זה חינוך, לצערי, לא מדברים. שולחים להם את הילדים של הרווחה, אבל הם לא באחריות הרווחה.
ולכן, אני חושב למה לא נחכה יום, ותתקנו את זה בהתייעצות עם מי שאתם רוצים, ולשים את כל מוסדות הרווחה בפנים - יש אלימות במוסדות הרווחה.
נועם פליק
¶
איזה אלימות? אבל אפשר לטפל בהם בצד הפלילי. הצד האזרחי הזה – אני אסביר מה קורה בפועל. בפועל נעשה מעשי אלימות, או אלימות פיזית, או אלימות מילולית, או השחתת רכוש. יוצא מכתב אזהרה שקובע שאם במהלך השנה תבצע עוד עבירת אלימות, אתה לא תקבל את הטיפול במקום.
נועם פליק
¶
זה הליך אחר בפנימייה. כי ילד שמגיע לפנימייה אחרי שהוא עבר ועדת תכנון טיפול שקבעה ששם הוא צריך להיות בפנימייה הזאת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה יודע כמה הורים באים לאיים על עובדי פנימייה? חבר'ה, אתם לא מכירים את המציאות. אתה לא אשם, אתה משפטן. אנשי התוכן צריכים להגיד את מה שאני אומר לך. במקרה אני מכיר טוב מאוד את הנושא. עשרות שנים עבדתי בשביל התחום הזה שהוא קדוש. אבל אם היה להם הגנה כמו שפה אתם רוצים לתת לעובדים, זה היה מרתיע. יש חוק נגד זה, תתנו כלים גם למדריכים המסכנים האלה שחוטפים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כואב לי, כי זה כבר לקריאה שנייה ושלישית. ואם זה עובר, אז עוד פעם נתחיל את הגיהינום.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תשמע, יש לכם מועדוניות יום, אלף ואחד דברים, ואתם לא יודעים כמה לצערנו בחברה היום זה קרוב, האלימות קרובה למוסדות שלכם. אני לא מאשים, שיהיה לכם ברור. בעיקרון זה אסור, לא טוב. לצערי, יודעים שהאלימות נוצרת מתסכול מסוים של המערכת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא מצדיק.
זה ברור שאלימות - לא אגיד חס וחלילה שפלוני אלמוני מגיע לו מכות, לא אמרתי. אבל גם שנדע, גם בבתי חולים לפעמים אלימות נובעת ממצבים מסוימים.
עופר גולן
¶
אני מנהל אגף הביטחון של ביטוח לאומי.
אז לא קשור, אבל בתור אחד שגדל בפנימייה, אני מאוד מסכים עם מה שאמרת. אני רוצה להבין, ואני מתנצל על הבורות. האם ביטוח לאומי נכלל בהגדרה שהדיון כאן מתקיים? זאת אומרת, עובדי הביטוח על כל מרכיביהם – חוקרים, גובים, מתנדבים, רופאים בוועדות רפואיות, האם גם הם נכנסים תחת ההגדרה של החוק הזה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני יודע מידע הבית שלי, מאשתי היקרה, שעבדה רק 26 שנים בלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי, שהיא ראתה הרבה אלימות. החוקרים שלכם לא מגיעים לכל המקומות שהיו רוצים בגלל פחד מאלימות כלפיה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
היום כבר החוקרים לא מסתובבים מה שהיו פעם. פעם היו אנשים שקיבלו נכות, היה מעקב אחריהם. היום אם קיבל, קיבל, אין להם את החוקרים שמסתובבים.
עופר גולן
¶
הייתי שבע שנים ביחידה לחקירות הונאה של הביטוח הלאומי. גם חוויתי אלימות קשה. זה קיים פחות. האלימות היא פגע רע.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
קודם עקבו אחרי אלה שקיבלו נכות, אם הם עובדים, או לא עובדים. אם הם עובדים בשחור, אם הם מתחזים. עקבו אחריהם ממש כמו חוקרים פרטיים.
עופר גולן
¶
הבעיה היא שאנחנו נופלים לתוך ההגדרה של עובד ציבור. המשטרה עסוקה מאוד בדברים אחרים, וההתייחסות שלה בדרך כלל מקלה לרמה של סגירת תיקים ולא מעבר לכך. אין לה את היכולת, את הזמן, ולפעמים גם את הרצון להתמודד עם אלימות כנגד עובדי ציבור.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מצד אחד כואב לא להעביר לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שלדעתי אין הרבה הערות מהותיות, אם יש, אז זכותכם. אם אפשר לעכב את זה, ולהוסיף את המוסדות, כולל ביטוח לאומי. זה חוק שירתיע לטובת עובדי ציבור, ומשרתי שירותי הרווחה למיניהם. הייתי מעכב את זה בכמה ימים, ולעשות את זה בשבוע הבא, אם אתם יכולים לעשות את הבדיקות הנדרשות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שאם אתם יכולים במשרד לבדוק ביום ראשון, שני, אנחנו נביא את זה לאישור מחדש בשבוע הבא.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
יש לי הצעה מעשית אחרת. אני מגיש הסתייגות, להוסיף את זה. במידה וקיבלו, אז נקבל אותה כהסתייגות בהצבעה, וזהו, מה דעתכם? כשזה מגיע למליאה, אני מגיש אותה כהסתייגות להוסיף את העובדים של הביטוח הלאומי, ואז הם מצביעים על ההסתייגות, הוא נכנס לחוק, ואתם בודקים את האפשרות הזאת עם ועדת שרים.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
תבדקו אם זה מקובל, כי בסופו של דבר, תהיה הצבעה. אם נביא את זה בשבוע הבא, אנחנו לא בטוחים שזה יגיע ביום שני האחרון של המושב הזה, ואז אנחנו נביא אותו ביום שני בשבוע הבא. עד יום ראשון יתנו תשובה אם הממשלה מקבלת, אז כאילו תתמוך בהסתייגות בזה נתקן אותו, במקום לחכות ולעכב את זה. זו הצעה מעשית.
מירה סלומון
¶
אני ממרכז השלטון המקומי.
אדוני התייחס לשני סוגים של אוכלוסיות שכרגע לא מנויים בחוק הראשי, וגם לא נכללים בהצעת התיקון לחוק הראשי. האחד, בנוגע לפנימיות, אדוני דיבר על ההורים של הילדים, ולא על הילדים עצמם, כיוון שמדובר על סידור חוץ מביתי.
מירה סלומון
¶
זה בטוח, אדוני, אבל הצעת החוק, וגם החוק הראשי, הסנקציה כנגד ביטויים של אלימות פיזית ומילולית זה הרחקה מהמקום שנותן טיפול.
מירה סלומון
¶
נכון אדוני. כאשר מדובר בקטינים שנמצאים בסידור חוץ ביתי - - -
אדוני דיבר על הפסקה של עד שנה, אבל אנחנו מדברים על ילדים שנמצאים בסידור חוץ ביתי, כלומר, הם נמצאים, מורחקים מהבית שלהם מסיבות כאלה ואחרות, שנמצאו על ידי העובדים המוסמכים לכך, וההרחקה שלהם גם מהפנימייה, במקום שהיא תהיה מקום טיפולי, שיקומי שנועד לרפא אותם - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ההערה שלך בהחלט במקום. אני מציע שאם נצליח, לאור ההערה של חבר הכנסת חאג' יחיא, יידרש דיון משלים, אז שם נתקן ונתייחס להערה זו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שהיועצים המשפטיים גם ביניכם לבין עצמכם תדונו בנקודות האלה.
אני שוב חוזר, זו הזדמנות נדירה שיש לנו להרוויח זמן ולשמור על כל עובדי המערכת של הרווחה, כולל את אלה שנמצאים. אני מוכן להסתכן ולהגיד, שזה חוק שבמושב החורף אפשר להעביר אותו. אני מבין, פה התכוונתם רק לעובדי הלשכות, התמקדתם שם, וזה צרם לי כאשר קראתי את החוק, למה לא אחרים? ויש. חבל, להתחיל את כל הפרוצדורה שאתם מכירים שהיא לא קלה. אני לא ידעתי מה זה ביורוקרטיה פרלמנטרית. תחשבו על זה. יש לנו את הזמן לעשות את ההסתייגות.
נועם פליק
¶
זה לא משהו של יום, יומיים. זה משהו שצריך לבדוק את כלל השטח. כמו שעורכת דין סלומון אמרה, לגבי ילדים שנמצאים בתוך סידור חוץ ביתי שזה בצו שיפוטי לפעמים, ואין אפשרות להזיז אותם ממקום למקום. מרכזי קשר, שזו גם החלטה שיפוטית שההורים נפגשים עם הילדים בתוך מרכז הקשר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
או הסתייגות או רביזיה - נותנים לנו מספיק זמן או כל הזמן שרוצים כדי לקיים את הרביזיה או לדון בהסתייגות.
שמרית שקד
¶
עו"ד נועם פליק, מעלה פה איזשהן סוגיות שבאמת צריך לתת עליהן את הדעת מעבר רק לזה שנצביע על זה במליאה. כי בעצם אומר – הנה, יש פה בעצם צו שיפוטי – עו"ד סלומון העלתה את הסוגיה וגם הוא, שיש צו שיפוטי שאומר שהילד צריך להיות בפנימייה, ומצד שני, יהיה לנו חוק אחר, זה אומר, שאסור לילד הזה להיכנס יותר לפנימייה. יהיה לנו איזושהי סתירה ולא יהיה ברור מה קורה. יכול להיות שצריך גם למפות את רשימת המוסדות של משרד הרווחה שרוצים להחיל עליהם את העניין הזה. צריך לבחון איזה מוסדות קיימים, האם מתאים ונכון בכל אחד מהם להחיל את ההסדר הזה. שוב, גם על עובדי המוסד הלאומי, אני חושבת שצריך לעשות איזושהי בדיקה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הילדים בפנימיות יכול להיות שצריך שם למפות, אבל עובדים של הביטוח הלאומי למה? זה שתי סוגיות אחרות.
עופר גולן
¶
ברור לנו שאנחנו נחשבים מוסד רווחה. לכן, השאלה שלי הייתה במקומה, אם משרד הרווחה לא חושב שאנחנו מוסד רווחה, ואנחנו חושבים שאנחנו מוסד רווחה - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו יכולים להוסיף את המלה – לרבות עובדי משרד לביטוח לאומי, זה ההסתייגות. ההסתייגות שלי תהיה שאנחנו מדברים על עובדי רווחה, לרבות, עובדי המוסד לביטוח לאומי, כך שיהיה מובן מאליו, וזאת תהיה ההסתייגות. זה לקשור עדיין למה אנחנו מדברים על הפנימיות, יכול להיות שהפנימיות מחייבות מבחינה אחרת את הילדים של הפנימיות, ויכול להיות שיהיה בתיקון אחר של החוק. כי אם אנחנו נחכה עד שיביאו לנו את המיפוי וכל מה שצריך, החוק הזה אפילו במושב החורף לא יהיה.
דן סידה (ש"ס)
¶
אני חושב שאלימות בכל מקרה, בכל מוסדות הרווחה, כל מה שקשור למוסדות רווחה, זה אלימות, בין אם זה תלמידים, בין אם זה עם ההורים שהכול יהיה בפנים, למה לעשות מזה הבדלים? יש אלימות, סנקציות - - -
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
אני מסכים עם חלק מהדברים. אבל פה יש הצעה ברורה, זאת אומרת, שמדובר על עובדים של מוסדות ספציפיים, מוסדות הרווחה. יש פה הצעה של חבר הכנסת עבד אל חכים, להוסיף את עובדי הביטוח הלאומי. גם אני לא הייתי מתנגד לזה. אני חושב שזה לא דבר מסובך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה בסמכותכם לתכנן להביא הצעת חוק לביטוח הלאומי, שעל הביטוח הלאומי כמשרד העבודה והרווחה.
יעל בלונדהים
¶
אני ממשרד המשפטים.
פשוט, נראה שההצעה הזאת היא הצעה מצומצמת שנולדה מאיזשהו צורך מהשטח. אדוני העלה צורך שיכול להיות שבהחלט ראוי לתת עליו את הדעת. נדמה לי שזה דורש עבודה משמעותית עם הפנימיות עצמן להבין מהן מה הצרכים, מה הכלים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כל המוסדות, גם ביטוח לאומי, זה רלבנטי. בואו ותראו מה זה תור של הביטוח הלאומי, ותבינו באיזה כעס מגיעים הקליינטים לעובדים. ומי סובל? העובדים.
יעל בלונדהים
¶
זו פשוט מטריה אחרת מהחוק הנוכחי, או לפחות איך שהוא קיים היום. אני חושבת שדרושה כאן עבודה קצת יותר מיום יומיים, וחבל, לעמדתי, לעכב את הנוסח שמוצע כאן היום. אני חושבת שזו שאלה כבדה אם זה יכול לא לעבור שוב ועדת שרים.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
היות ואנחנו לא יכולים להפריד בין אם זה הילדים שנמצאים בפנימיות או ההורים שלהם, ניתן לבחון את זה בצורה אחרת ולדון. אבל עובדי הביטוח הלאומי אלה עובדים שהכעס שלהם הוא כי יש תור ארוך. יכול להיות גם שהוא יתקיף את המוסד של הביטוח הלאומי בגלל שיש עומס, בגלל שהוא ממהר והעובד התעכב עם אזרח אחר בדיון בנושא שלו ומחכה בתור. זה קורה.
מי שנכנס למוסד לביטוח לאומי, זה לא הילדים, זה לא אנשי הפנימיות, אלא ההורים, ואותם אנשים שמתקיפים את העובדים של הלשכות, יכולים להתקיף. בכל מקרה, אני מציע שאנחנו נצביע. אני אגיש את ההסתייגות. אתם תבדקו בנושא הזה האם זה יכול לעבור עם הלשכה המשפטית, עם השר שהוא יוכל לסדר את זה בתוך הקואליציה, שההסתייגות הזאת יכולה להתקבל. כי אני לא חושב שבשביל התוספת של העובדים של הביטוח הלאומי נצטרך עוד חוק. יש לנו את החקיקה נגד עובדי בריאות. יש לנו את החקיקה נגד עובדי חינוך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו נצביע על החוק כפי שהוצע. יהיו הסתייגויות, נוריד אותן, או לא נוריד אותן, או נאמץ אותם, במקביל אתם תוכלו לעשות את הבדיקות הנדרשות.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
ההסתייגויות להכניס לחוק הזה את העובדים של המוסד לביטוח לאומי.
שמרית שקד
¶
עובדי המוסד לביטוח לאומי, אני רוצה שנבין מה המשמעות מבחינה זו שאנחנו מרחיקים אדם מסניף של המוסד לביטוח לאומי, מה ההשלכות עליו?
עופר גולן
¶
כעיקרון, אנחנו רוצים ונוטים לא להרחיק אנשים, אלא דרך צו בית משפט, מהטעם הפשוט – בן אדם לא יכולים - - - על הזכויות שלו. זה הדי.אן.אי. שלנו. זו האמירה שלנו, אני מוביל אותה בהנחיית ההנהלה שלנו. אנחנו לא נרחיק אנשים. אנחנו רוצים את היכולת לגרום לאנשים לחשוב פעמיים לפני שתוקפים עובדי ביטוח לאומי. תוקפים אותנו בממוצע 200 פעם בשנה.
שמרית שקד
¶
אם יורשה לי, אני רציתי לדייק. אני מנסה פשוט שהוועדה תבין מה ההשלכות כשהיא מונעת מאדם כניסה לסניף המוסד לביטוח הלאומי, מה המשמעות? הוא יכול ללכת פשוט לסניף אחר ולקבל שרות?
שמרית שקד
¶
נניח הוא צריך הבטחת הכנסה, והוא לא יוכל להגיע לסניף של המוסד לביטוח לאומי, הוא יוכל לקבל את הגמלה הזאת בדרך אחרת?
עופר גולן
¶
התשובה היא כן מהטעם הפשוט, שהזכות שלו לקבל הבטחת הכנסה תהיה גבוהה מהזכות שלנו להרחיק אותו במקרה כזה של קצבה. מה אני מנסה לומר - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה, אדון גולן, אבל אני בטוח שאתה צריך גם עזרה של הלשכה המשפטית.
אני חוזר להחלטה פשוטה, מובנת. אנחנו נצביע על הצעת החוק עם הסתייגויות בכותרות. צרוף עובדי הביטוח לאומי וצרוף של עובדים של מערכת הרווחה למיניהם - זה ההסתייגות. בתקופה עד להצבעה במליאה, שיכול להיות ביום רביעי הקרוב, אנחנו נבקש מכם לעשות את כל הבירורים הנדרשים, כולל בביטוח, כולל במשרד הרווחה. אם תבואו ותסבירו לנו את זה, אז חאג' יחיא רשאי לבוא ומשוך את ההסתייגות שלו.
שמרית שקד
¶
אם יש הסתייגות, ואחר כך אנחנו רוצים לשנות, צריך לעשות רביזיה מחדש בוועדה, זאת אומרת, אנחנו לא יכולים באופן עצמאי לשנות את ההסתייגויות המהותיות שהוגשו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
ההסתייגות כדי לחזור לוועדה, אלא כדי לשריין את התאריך של הדיון במליאה. אנחנו רוצים עד הדיון במליאה, תתנו את התשובה. תשובה, משמעותה שוועדת שרים, או שהממשלה או הקואליציה תגיד, אנחנו נקבל את זה שיהיה בתוך החוק, ואז מצביעים. אם לא, אז מפילים אותה, ללא שום קשר אם תבדקו או לא תבדקו, אני יכול לעשות מה שאני רוצה עם ההסתייגות.
שמרית שקד
¶
שאלה לנציג הביטוח לאומי. כשאנחנו מגדירים בחוק הזה, בכל מקום מוגדר לנו מי מנהל המוסד, שהוא בעצם מוציא את האזהרה הזו. לעניין מוסד רפואי, זה מנהל המוסד רפואי. לעניין מקום מספק שירותי רווחה, יש לנו הגדרה - מי הייתם שיהיה אצלכם מנהל המוסד?
יעל הס
¶
אני יועצת משפטית, אגף רווחה, עיריית ירושלים.
החקיקה נועדה להגן על כל סוגים של אלימות, וכל אלימות הראויה לגינוי. אני חושבת שהחוק הספציפי הזה מראשיתו לא סתם נועד רק להגן על עובדי מוסד רפואי ועובדי רווחה, בגלל הקשר הטיפולי ההדוק בין המטופל לבין נותן השרות. הם היו גם חשופים הרבה פעמים לאלימות, מה שאין כן בביטוח הלאומי, וכל מיני גורמים אחרים שאני חושבת שירצו - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
טיפולי זה שאישרו לו את האבטלה או לא אישרו לו את השלמת הכנסה, הבטחת הכנסה, זה גם טיפולי.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
אני קודם כל תומך בהחלט לגבי מה שאמר עבד אל חכים לגבי ההסתייגות שלו בהוספת עובדי הביטוח הלאומי. מצד שני, גם היום כל אלימות כלפי כל אדם שהוא אסורה בהחלט - אם זה עובד ציבור, אם זה לא עובד ציבור. מה שכן, אולי ההצעה הזאת להכניס עובדים ספציפיים, עובדי הביטוח הלאומי, או עובדי מערכת הבריאות, אולי זה יעשה השלכות שלו לציבור. להבא יחשבו יותר מפעם אחרת לפני שהוא מגיש בקשה או דורש או עומד על זכותו לקבל את השרות מביטוח הלאומי - אולי זה יפגע. הרי כל ההצעה של החוק הזה באה בעקבות פנייה של מבקר המדינה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
לא, עם עובדים סוציאליים בלשכות. אנחנו גם באוכלוסייה הערבית סובלים מזה יותר אפילו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הנושא הזה של היום במוסד לביטוח הלאומי, הם יכולים להרחיק אזרח בזה שפונים לבית המשפט כי הוא תקף. אנחנו רוצים בכוונה שלנו פה להקל ולקצר תהליך, עד שהוא מקבל הרחקה בבית משפט, הוא יכול לגרום לנזק ולתקיפות נוספות, זו הכוונה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מרכזים לטיפול בפגיעות מיניות. אני רואה את הבניין שבנינו בבאר שבע, מה הפונקציות. יש שם מרכזים לטיפול בילדים שנפגעו פגיעות מיניות?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש להם אין סוף שירותים. מרכז להכשרת הורים וילדים. אני מסתכל על הבניין שבנינו, יש מוסדות שיקומיים שלכם, מרכזי תעסוקה. מרכזים לנשים מוכות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ודאי. צריך להגיד את כל המוסדות האלה. כל מוסד שהוא מקבל תקציב ממשרד הרווחה הוא כזה.
שמרית שקד
¶
רק צריך לתת את הדעת לסוגיה שהועלתה פה, אני מניחה שחלק גדול מהילדים שהגיעו לאותם מוסדות, הגיעו בגלל התנהגות של איומים, התנהגות אלימה וכו'. זאת אומרת, זו הסיבה שהם הגיעו לשם בצו שיפוטי שבגלל זה הם שם. זאת אומרת, זה לא אנשים שאנחנו עכשיו יכולים לצפות מהם ביום אחד להפסיק את האלימות, כי כנראה שהם הגיעו לשם בגלל - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
לא לילדים. אני חושב שלא לילדים צריך לבחון אותה. יש לי שאלה. היום הפנימיות האלה יש להן את האפשרויות לבוא ולהגיד, תשמעו, הילד הזה יש לו אלטרנטיבה אחרת. יכול להיות שבגלל שהוא בחבורה א' הוא אלים יותר.
נועם פליק
¶
אם הוא בפנימייה א', ורוצים להעביר אותו לפנימייה ב', אז צריך החלטה שיפוטית שמעבירה אותו לפנימייה ב'.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא בטוח, כי החלטה של בית משפט להעביר אותו לפנימייה, ולא לפנימייה ולא ספציפית, זה מה שאני מבין.
שמרית שקד
¶
אני חושבת שזה לפעמים זה כך. הוא שואל האם ההחלטה היא להעביר לפנימייה ספציפית או להעביר לפנימייה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כשמקבלים החלטה לגבי ילד שהגיע למוסד כלשהו בעקבות החלטת בית משפט, השינוי שמוצע בדרך כלל על ידי הייעוץ המקצועי של המשרד, בא לאישור בית המשפט, אז אין בעיה. חוץ מזה, שבמקרה גם הקמנו חלופת מעצר במקום מסוים - רוח מדבר, שזה היה בהתחלה עבור רק נפגעי סמים, אחר כך שמנו את זה לילדים שהם בחלופת מעצר, כולם אומרים שזה נפלא, כולל השופט ששלח חלק, והוא רצה לראות בעצמו, שופט ילדים בדרום שבא לראות בעצמו את המתקן, הוא שיבח אותו מפה ועד לשם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בכל מקרה זה יבוא לבית המשפט. אני חוזר ואומר, אי אפשר לעשות אחר כך שינויי חוק בתוך החוק.
שמרית שקד
¶
מסגרות המופעלות על ידי משרד הרווחה, או על ידי גופים שעמן המשרד התקשר לצורך הפעלת המסגרות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תעשו את הבדיקה על ביטוח לאומי. כללנו את זה בהערה ראשונה והשנייה של המוסדות של המשרד.
שמרית שקד
¶
אני לא מתחייבת בדיוק על הנוסח הזה, אולי נתקן את הנוסח. אבל המהות זה מסגרות של משרד הרווחה, ומסגרות שמשרד הרווחה מפעיל על ידי התקשרות - - -
מנהל המוסד לעניין מי שיהיה רשאי לתת את האזהרה לעניין ביטוח לאומי, זה מנהל סניף של המוסד לביטוח לאומי. ההגדרה תהיה סניפי המוסד לביטוח לאומי, כמו שיש לנו מחלקות לשירותים חברתיים, יהיה גם סניפי המוסד לביטוח לאומי. ההסתייגות השנייה של חבר הכנסת חאג' יחיא, זה מסגרות המופעלות על ידי משרד הרווחה, או על ידי גופים שעימם המשרד התקשר לצורך הפעלת המסגרות בנוסח כזה או אחר. מנהל המוסד לעניינו יהיה מנהל המסגרת.
שמרית שקד
¶
הוא נכנס בדיוק באותה מידה שגם נכנס לגבי הלשכה לשירותים חברתיים, באותה מידה זה יכול להיות כדין.
נועם פליק
¶
פה אנחנו מדברים על מעונות, והילדים הם בתוך המעונות, אין הרחקה בין הורים של הילדים לבין הילדים. אז כרגע ההרחקה היא גם של ילדים מהמסגרות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל אם ילד נמצא במסגרת בגלל החלטת בית משפט, אוטומטית זה חוזר לבית המשפט כדי להוציא אותו משם.
שמרית שקד
¶
הצעת חוק למניעת אלימות במוסדות למתן טיפול (תיקון מס' ...), התשע"ח–2018
תיקון סעיף 1
1.
בחוק למניעת אלימות במוסדות למתן טיפול, התשע"א–2011[footnoteRef:1], בסעיף 1 – [1: ]
(1) אחרי ההגדרה "איש צוות במוסד רפואי" יבוא:
פה יש הגדרה חלופית שאנחנו ניסחנו, היא כתובה כאן. אני מבינה שהיא הייתה מקובלת על משרד הרווחה, ואם יש הערות לשלטון המקומי או לגופים משפטיים, אנחנו כמובן נשמח לשמוע, אני אקריא אותה.
""איש צוות במקום המספק שירותי רווחה" –עובד של מקום המספק שירותי רווחה, מאבטח, עובד מינהל וכל אדם אחר שמבצע עבודה או נותן שירות במקום המספק שירותי רווחה, לרבות מתנדב;";
נוסח חלופי
¶
""איש צוות במקום המספק שירותי רווחה" – איש צוות מקצועי או מנהלי, לרבות מתנדב ומאבטח, במקום המספק שירותי רווחה.
(2) בהגדרה "אלימות מילולית", במקום "עובד רווחה" יבוא "איש צוות במקום המספק שירותי רווחה".
(2) ההגדרה "עובד רווחה"– תימחק.
תיקון סעיף 2
2.
בסעיף 2 לחוק העיקרי, במקום "עובד רווחה" יבוא "איש צוות במקום המספק שירותי רווחה".
תיקון סעיף 3
3.
בסעיף 3 לחוק העיקרי, במקום "עובד רווחה" יבוא "איש צוות במקום המספק שירותי רווחה".
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
ההסתייגות שלי – בכל מקום של "עובד רווחה", לרבות המוסד לביטוח לאומי.
שמרית שקד
¶
בכל מקרה, ועדה של הכנסת לא כפופה לוועדת שרים, אבל אני רק רוצה להציע שאולי גם תשקלו בדרך של פרשנות אם אתם יכולים כן לפחות חלק מהמסגרות האלה של עובדי הרווחה להכניס כבר בדרך של פרשנות לחוק הקיים הזה, יכול להיות שזה ייתר מבחינת חבר הכנסת חאג' יחיא.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
נשארנו שניים. אני אצביע בעד, ואתה תצביע נגד, ואז ההסתייגות נופלת בוועדה והיא לא חלק מהחוק, ומביאים אותה למליאה ברגע שמאשרים. התיקון לחוק יעבור בהצבעה במליאה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבסורד, הדמוקרטיה לא דבר מושלם...
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ההסתייגות של הביטוח הלאומי לא התקבלה.
מי בעד ההסתייגות השנייה? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ההסתייגות לא התקבלה.
מי בעד הצעת החוק לפי הנוסח המקורי שהתקבל על ידי הממשלה?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת החוק למניעת אלימות במוסדות למתן טיפול התשע"ח–2018, נתקבל.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אושר. אני מודה לכם על שיתוף הפעולה. זה רק סימן שהמערכת הציבורית שלנו היא מערכת שרוצה לקחת אחריות ולא להתחמק מזה. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:55.