פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
13
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
02/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 808
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ט בתמוז התשע"ח (02 ביולי 2018), שעה 12:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/07/2018
דיווח שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי על פעילות המוסד לביטוח לאומי – הצגת תוכנית עבודה ודיווח ביצוע
פרוטוקול
דיווח שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי על פעילות המוסד לביטוח לאומי – הצגת תוכנית עבודה ודיווח ביצוע
בהשתתפות שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מר מאיר שפיגלר
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
אורן פרלסמן - רפרנט תחום תכנון, אגף תכנון, תקצוב ותמחור, משרד הבריאות
גדעון שלום - סמנכ"ל בכיר וראש מינהל מוגבלויות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מאיר שפיגלר - מנכ"ל, המוסד לביטוח לאומי
אלעד זכות - יועץ מנכ"ל, המוסד לביטוח לאומי
אריה רוטשילד - ועדת סיעוד, המוסד לביטוח לאומי
אורנה ורקובסקי - סמנכ"ל גמלאות, המוסד לביטוח לאומי
רפאלה כהן - מנהלת תחום מחקרי בריאות, המוסד לביטוח לאומי
טליה דוד - עורכת דין, יו"ר ועדת נגישות לאנשים עם מוגבלות, לשכת עורכי הדין
איתן עמרם - עורך דין, יו"ר ועדת נגישות וזכויות אנשים עם מוגבלות, לשכת עורכי הדין
ח'אלד דגש - ממונה חקיקה, לשכת עורכי הדין
נתי ביאליסטוק כהן - מנכ"ל, המרכז לעיוור בישראל
שמואל (סמי) קידר - מנכ"ל, הל"ב-איגוד העמותות לזקן בישראל
משה בר - יו"ר ארגון תנו יד לחירש ונכים למען נכים
שמחה בניטה - יו"ר, עמותת מזור
עמיחי תמיר - יו״ר, ארגון הנכים
אבנר עורקבי - יו"ר אהב"ה, ארגון הנכים בישראל המיוחד
אפרים קורן - מנכ"ל, הסתדרות הגמלאים
שמואל מזרחי - יו"ר, הסתדרות הגמלאים
מרים זלקינד - נציגת שדולת הנשים בישראל
משה בסעד - מנכ"ל ארגון נכי ישראל
רות פרמינגר - ארגון נפגעי פעולות איבה
לבנה סבג - חברה, עמותת מזור
משה אשרף - חבר, עמותת מזור
נחמן מזעקי - אזרחים ותיקים
יובל יפת - שדלן/ת (עצמאי), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: אהב"ה, ארגון הנכים בישראל המיוחד, המרכז לעיוור בישראל, מטב)
רוני בונדי - שדלן/ת (עצמאי), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: איגוד חברות הסיעוד)
שגיא אהרון - שדלן/ת (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את איגוד לשכות המסחר, עמותת חברות הסיעוד, קבוצת עמל ומעבר
א.ב., חבר תרגומים
דיווח שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי על פעילות המוסד לביטוח לאומי – הצגת תוכנית עבודה ודיווח ביצוע
בהשתתפות שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מר מאיר שפיגלר
טוב, אז אנחנו היום ה-2.7.2018, י"ט בתמוז תשע"ח, השעה 12:25.
כל הזמן שלקחנו לך זה היה לטובה. משרד העבודה, הרווחה, המשרד הממונה מיניסטריאלית על הביטוח הלאומי, למרות שאומרים לי שיש הגדרה משפטית אחרת. אני באמת מודה לשר שהוא איתנו, כי זה גם חלק - - - של הכת"ף, שהדיווחים תמיד עם השרים הרלוונטיים. אני שמח שזה נעשה ואני מברך את המנכ"ל של הביטוח הלאומי. מאיר, אני חייב להגיד שחששנו כשנכנסת לתפקידך, ומאז שאתה בתפקיד זה נמחקו כל החששות. אנחנו רואים באיזו זריזות וחוכמה אתה פותר בעיות של המערכת. הבעיה היחידה שיש לי היום איתך זה הזמן, אז תדעו שב-12:58 מתחלף השר. הדיון הבא הוא עם השרה גמליאל, לכן הזמן הוא כולו שלך. אתה מחליט יחד עם השר, אבל הבטחתי לשר קודם כול שייתן תשובות.
אדוני השר, אתה רוצה לענות?
עבודה מועדפת, גם אני מנסה לשנות את הרכב העבודות של העבודה המועדפת, כי אני לא חושב שאלה שעובדים ב- yellow צריכים לקבל עבודה מועדפת, לפחות במרכז.
לא יודע. בפריפריה, לא יודע מי עובד שם, אבל במרכז, אלה שעובדים בתוך חנות הנוחות של ה- yellow, זו לא עבודה מועדפת. אני חושב שמטפלות במעונות יכולות להיות עבודה מועדפת, בייחוד שכל שנה הילדים מתחלפים, אז הם לא אומרים שהילדים נקשרים למטפלת בגיל הרך. זה יכול להיות עבודה מועדפת, ונוער וילדים בסיכון יכול להיות עבודה מועדפת.
תקשיב, זה אני עונה לשאלות שלכם ואני עונה בקצרה. מאחר וזה נוגע לביטוח לאומי, עבודה מועדפת, אז אנחנו בהתנהלות לא קלה לשנות את הרכב אלה שזכאים לעבודה מועדפת.
אני גם באתי ואמרתי, על כל אחד שאני משחרר ב-yellow, ניתן אחד בעבודה מועדפת. אחד-אחד. אתם מדברים איתי על כסף. אין כספים, יש נומרטור. שחרר ב-yellow ורק במרכז. בואו נתחיל מהמרכז - רמת גן, גבעתיים, רעננה, חיפה. לא צריך, אפשר לעבוד בעבודות אחרות. בפריפריה נשאיר. וזה לא הולך.
כל אחד שנופל זה עולם ומלואו, ואנחנו מדברים בעשרות אחוזים ואנחנו באים ומשנים מתודולוגיה. אנחנו באים לעולם שהיה ריק, לא עשו בו כלום. לא היה תקנות, לא היה פיקוח, לא היה כלום. אני באתי לראש מינהל הבטיחות, אמרתי לה, תגידי לי, אז היא אמרה לי, אנחנו צריכים 100 תקנות. אמרתי, תתחילו בעיצומים. הלכנו לפיילוט, דחפנו אנשים בכוח. עשו 1,800 ביקורות. הטילו סדר גודל של 20 או 30 מיליון שקל עיצומים, התחילו בגבייה של מאות אלפי שקלים.
עכשיו התחלנו סבב שני של בדיקות. כל קבלן שתיקן את הליקויים, ירד הקנסות לחצי. מי שלא תיקן, הקנסות יוכפלו. עושים עבודה. קיבלו הוראה לכתוב תקנות לפיגומים ברשתות. עיקמו את האף. לא יכתוב אותו מנהל, לא יהיה.
ודאי. כל עבודה שאני עושה, היא מדידה. הכול, יש אבני דרך, הכול, יש יעדים. אם לא, לא נעשה כלום.
טוב, אנחנו סיימנו פה את משרד הרווחה על קצה המזלג.
למען האמת, כשקיבלתי את המשרד וקיבלתי את הביטוח הלאומי, הסתכלתי ואמרתי, מה זה ביטוח לאומי? קצבאות, הכנסות, כספים צבועים. קודם כול צריך לגעת ברווחה. אני חושב שעשינו פה, כמו שהבנתם, מהפכה ברווחה ולו רק במספר המנהלים שהוחלפו, ששמעתם, ולא את הכול שמעתם, ובאנו לביטוח הלאומי, ומחר פה יהיה שינוי תקנות של הביטוח הלאומי, ומצאנו מועצת מנהלים או אני לא יודע מה זה, מועצה מייעצת של 56 חברים שלא יודעת לעבוד ואין לה סמכויות וגם לי אין סמכויות וגם למנכ"ל הביטוח הלאומי אין סמכויות, כי מי שמנהל זה פקידי האוצר וכל שקל שאני רוצה לשנות בתקנות, אני צריך אישור.
פה בוועדת הכנסת אני אומר לכם, מחר אנחנו באים במהלך שאולי פוליטיקאים לא עושים, באים לצמצם את המועצה מ-56 ל-19. לפי הבקשות שרוצים להצטרף, וזה יהיה לקדנציה הבאה, לא מחר בבוקר, לפי הבקשות אפשר לעשות 180.
כן, זה 180. צריך לשים צוות שיהיה צמוד, מעין דירקטיבה שינחה את המנכ"ל על איך הוא רוצה את העבודה, דירקטוריון כזה. היום 56 באים, מדברים, עושים ואין להם סמכויות. אין שום סמכות. אני רוצה להרים את העט, אישור אוצר. דיברנו על תוכנית יח"ד, שאנחנו רוצים להוריד את גיל הפיקוח מ-86 ל-80 בגלל שהזקנים לא כל כך רוצים, ויש לנו את הכסף, ולא מאשרים לנו, פקידת אוצר, למה? קמחא דפסחא של אילן גילאון.
זה נכון. אנחנו בביטוח הלאומי נמצאים עכשיו בתהליך של מיצוי זכויות שחשוב שאנשים ימצו, ועד סוף השבוע הזה חיילי המילואים, עצמאים וסטודנטים יקבלו תגמול עבור ימי מילואים שהם עשו, שעד היום אף אחד לא שילם להם. עד סוף השבוע הזה הם יקבלו את התגמול, ושכירים לצערי עוד לא יקבלו כי זה תהליך ארוך ויקר, ואנחנו מנסים לגעת. זה שעושה את העבודה זה מנכ"ל הביטוח הלאומי, כל כך הרבה זמן חיכינו שהוא יגיע, 11 חודשים ועוד אנחנו נופלים עליו, אז מאיר, שלך.
אני נופל עליו, לא אתה. אני כל יום מהבוקר עד הערב, למה זה ככה ולמה זה ככה, ולמה זה ככה ולמה זה ככה.
היושב ראש, אפשר בבקשה בכל זאת אולי לבקש, בהמשך למה שאמר השר קודם. אם לא אכפת לך להתחיל בנושא האיתנות - - -
אני רוצה להגיד לכם, ליום הזה יש כללי משחק. אנחנו הוצאנו שאלות בשם הוועדה, וזה לא כלול - - - -
מה הוא קשור לעצמאות של הביטוח הלאומי? מתוקף זה העצמאות של הביטוח הלאומי, שיש 51 חברים - - - ?
כבוד היושב ראש, כבוד השר, תודה רבה, תמשיך לשבת לי על הראש כדרכך בקודש.
(הצגת מצגת)
אני אכנס ישר לנושאים שנוגעים למוסד לביטוח לאומי ואני אמשיך את דבריו של השר. המדיניות שמבחינתנו כרגע הפכה להיות לחם צאן או בעצם אורים ותומים זה לעשות כל מה שניתן כדי לדאוג לכך שכל המבוטחים במדינת ישראל יקבלו את מלוא הזכויות שלהם מטעם המוסד לביטוח לאומי, עד כדי כך שכשבאים זכאים, מבוטחים, ופונים אל הסניפים של המוסד לביטוח לאומי כדי למצות זכות מסוימת, בסניפי המוסד לביטוח לאומי התקבלה הנחיה לבדוק האם כל פונה זכאי לקבל עוד סיוע, עוד מענה, עוד קצבה, בקיצור, עוד דבר מה שמגיע לו בזכות מלאה, בדין, והוא לא צריך להיות נפסד כתוצאה מזה שהוא לא מודע לכך. כך גם בוועדות הרפואיות. כאשר בן אדם מגיע עם תביעה מסוימת בוועדה רפואית, או של נכות כללית או של נכות מעבודה, ההנחיה שיצאה היא שהצוות הרפואי, אם מדובר ברופא אחד או בצוות, יבחן את כל מכלול הבעיות שיש לאותו אדם שמגיע לוועדות הרפואיות בכדי לראות אם מעבר לתלונה הישירה בשמה הוא בעצם הגיע לוועדה, ניתן לתת לו דברים נוספים שהוא זכאי להם, בזכות מלאה, ואכן כפי שציין השר, אנחנו, מעבר לפעילות האופרטיבית היום-יומית שמתבצעת בסניפים של המוסד לביטוח לאומי, התקבלו גם החלטות זה לא מכבר בהובלת השר, למשל, שמי שיש לו קצבת סיעוד והוא מרגיש שנעשה לו עוול ומגיע לו יותר ממה שניתן לו, הוא בהחלט יכול לערער מבלי לחשוש לרגע שמא מה שהיה לו ערב הערעור יגרע ממנו, כלומר, מי שחושב שמגיע לו יותר ממה שכרגע יש לו, לא צריך לחשוב פעמיים. הוא בהחלט ראשי לערער ולבקש שיבדקו בשנית את מידת הזכאות שלו. זה כבר מבוצע הלכה למעשה.
פה שינו את התקנה. 13 מיליון שקל. נלחמנו על זה חצי שנה, שמי שמבקש בקשת החמרה, לא יגידו לו פתאום שמצבו השתפר, שגדלה לו הרגל, ויקבל את הכסף במקום בחודש, תוך שבוע. זה עלה 13 מיליון שקל. אישרו את זה פה בוועדה. נלחמנו על זה חצי שנה, להביא את זה לוועדה. אין יותר. הבאנו את זה לוועדה, ביטלו את הדיון, כי האוצר אמר למשוך. חצי שנה על הסעיף הזה, שאין יותר החמרה ותשלום תוך שבוע. מי שהולך על החמרה, לא יגידו לו, השתפר לך. אין דבר כזה יותר.
בשפת העם, בן אדם לא צריך לחשוב פעמיים אם יש לו רצון לערער על מה שנפסק בעניינו בנושא קצבת הסיעוד.
כרגע זה לגבי קצבת הסיעוד. המוסד לביטוח לאומי מעביר מדי שנה סכומים לא מבוטלים לסיוע משפטי שמאפשר לכל מי שחושב שאכן נגרם לו עוול והוא רוצה למצות את יומו בבית משפט, לקחת עורך דין מבלי שהוא נדרש לשלם ולו פרוטה אחת, שייצג אותו בתביעות שנוגעות לעניינו אל מול המוסד לביטוח לאומי. במילים אחרות, המוסד לביטוח לאומי פועל אך ורק בכיוון אחד, כלפי ולטובת המבוטח, ועושה כל מה שניתן כדי למנוע תחושות של פחד וחשש בפני המוסד לביטוח לאומי, ובמקומם להגיע למצב שהוא יראה במוסד לביטוח לאומי גוף ידידותי שבא לשרת אותו ובא לתת את המענה לצרכים שלו ככל שכמובן ניתן.
זה לא סוד שמדינת ישראל לא משקיעה ביחס למדינות ה-OECD מספיק בנושאים סוציאליים. יש כאן גרף כפי שאתם רואים לגבי כל הנושאים הסוציאליים, שזה גם בריאות, גם מוסד לביטוח לאומי וגם משרד הרווחה. ביחס למדינות ה-OECD מדינת ישראל יחסית נמצאת די לאחור. כך גם לגבי התמ"ג. מדינת ישראל מהתמ"ג משקיעה בנושאים סוציאליים של המוסד לביטוח לאומי בערך כ-50% מהסכום שמושקע בממוצע במדינות ה-OECD. ברור שכל שקל כזה, יש לו משמעות אדירה על היכולת לספק שירותים ולתת מענה לצרכים שוטפים של הזכאים, שבסוף, בשורה התחתונה אמורים לתת להם את האפשרות לחיות בצורה מכובדת.
שר העבודה והרווחה אכן פועל רבות בנושא הזה, תיכף יפורטו מספר דברים, כדי לשפר את מצב הזכאים. לא הכול בידנו, לא הכול בסמכותנו. נדרשות לזה גם החלטות ממשלה בחקיקה בכנסת ישראל. עושים את המקסימום. לא תמיד מקבלים את כל מה שהיינו רוצים שיהיה מנת חלקנו.
מעבר לזה, המוסד לביטוח לאומי כרגע מתמקד בשתי רפורמות: רפורמת הסיעוד ורפורמת הנכות, גם כן רפורמות שעברו רק לאחרונה. היקף התקציב שניתן להם הוא בוודאי לא בטל בשישים. בנושא הנכות סדר גודל והבשלה מלאה של כ-4.2 מיליארד שקל ובנושא הסיעודי גם כן באבטלה מלאה, תוספת של מאות מיליוני שקלים מדי שנה.
אני אגע לרגע בנושא של הסיעוד. רצינו לשפר את המצב מעבר שיש ברפורמה ולהוסיף נדבכים נוספים כגון מבחן הכנסה. מבחן הכנסה אומר שמי שזכאי לקצבת סיעוד ויש לו הכנסה מעבר לרף מסוים או כבודד או כזוג, מאבד מהזכאות שלו או 50%, מדרגה חדה מאוד, מאוד "אלימה", או שהוא מאבד את כל הזכאות שלו, קרי מ-50% לאפס. עלו כל מיני רעיונות שלצערי הרב ולצער השר בעיקר עדיין לא התגבשו לכדי מעשה, שנתנו מספר פתרונות, בין היתר תוספת של מדרגות ביניים, כי הקפיצה הזאת היא קרדינאלית ו/או העלאה ניכרת של מבחן ההכנסה, כאשר הוא בהחלט ייתן מענה לצרכים האובייקטיבים שנמצאים כיום במסגרת הסיעוד שניתן לזכאים לכך. עדיין זה לא קרם עוד וגידים. אנחנו בהחלט מכוונים לשם. אם אתם רק רוצים להבין עד כמה הדבר הזה הוא לפעמים בלתי נתפס בעליל, אז אני אומר לכם דבר שעלה אך לאחרונה מעל גלי האתר וזה הנושא שנוגע לניצולי שואה שזכאים לקצבת סיעוד, הווה אומר, ניצול שואה שזכאי לקצבת סיעוד של 16 או 18 שעות ומקבל אותן, מקבל מהקרן לניצולי שואה שממומנת כשני שליש ממשלת גרמניה ושליש ממשרד האוצר במדינת ישראל, אמור לקבל תוספת של תשע שעות סיעודיות בדין, אלא מה, אם במבחן ההכנסה הוא מקבל ולו שקל אחד יותר מהסכום שנקבע בחקיקה, אנחנו יודעים על מקרים של שני שקלים ויותר, הוא מאבד מיידית מה-18 שעות, תשע שעות מהמוסד לביטוח לאומי, ואם בזה לא די, הוא מאבד את התשע שעות של הקרן לניצולי השואה, כלומר הוא מאבד 18 שעות סיעוד. בשביל שני שקלים או מאות שקלים הוא מאבד אלפי שקלים.
רבותיי, יש לזכור דבר אחד, קצבת הסיעוד זה לא לכסף, זה לעזרה, לסייע ביום-יום למי שזקוק לכך, מבחינת תפקוד שוטף יום-יומי כדי לתת לו את האפשרות להמשיך ולהישאר בקהילה שלו, שזה בוודאי מוסיף לא מעט פרמטרים של איכות חיים ושל אפשרות כמובן לחיות שנים נוספים, מבחינת תוחלת החיים, כלומר קצבת הסיעוד באה לסייע לבן אדם בצרכיו התפקודיים השוטפים. זה לא עניין של כסף, זה עניין של שעות עזרה, וגורעים את זה בגלל מדדים של כסף. הדבר הזה כמובן כרגע נמצא על שולחן הדיונים של השר עם הנוגעים בדבר ואנחנו מקווים מאוד לדאוג לכך שהכסף הזה יעבור. המוסד לביטוח לאומי העביר את מלוא הרשימות של הזכאים על בסיס מה שהם היו זכאים לקבל ולא על בסיס מה שהם מקבלים בפועל, כלומר מבחינת המוסד לביטוח לאומי אנחנו עומדים על כך שמלוא השעות מעבר לגריעה בחוק של התשע שעות, מלוא שעות של הקרן לניצולי שואה יועברו לטובת ניצולי השואה שזכאים לכך.
הם קשורים בגלל שאם הם לא מקבלים בפועל את ה-16 או את ה-18 שעות מאיתנו, מייד גורעים להם את התשע שעות - - -
העניין הוא כזה, זה התברר לנו לאחרונה. פנינו לשר האוצר והוא פנה לגורמים שמטפלים, זה איציק כהן, וביום רביעי הזה יש פגישה עם השר, וגם הוא מבין שלפחות על החלק של ממשלת גרמניה אנחנו לא צריכים לתת להם להרוויח. גם השר מבין, כי מה שקורה פה, ואמר מאיר, אם מישהו עבר בשקל, הוא יחיד, אם הוא מקבל 907, הוא מאבד מיידית 18 שעות. 18 כפול 56 כפול 4.3. הוא מאבד 4,000 שקל בערך סדר גודל לחודש על תשלום של שקל. זה הזוי.
גם אנחנו, עד שלא נכנסנו למיצוי זכויות, לא ירדנו לקטע הזה שממשלת גרמניה בתשע שעות שהיא לא נותנת, היא חוסכת שש שעות שבועיות. זה פשוט לא יכול להיות. אנחנו לוקחים את ניצולי שואה שאני לא יודע כמה שנים יש להם עוד לחיות ואומרים להם, ממשלת גרמניה, אל תשלמי להם את השש שעות, ולמה אל תשלמי? כי אנחנו לא נותנים להם 16 או 18. מי מקבל את התשע שעות? מי שמקבל 16 או 18, אז אנחנו לא מדברים על הזכות הסיעודית של הבן אדם בגלל בריאותו, אנחנו מדברים על הזכות שלו בגלל הכנסה, אז יש לו הכנסה שקל, אז בא האוצר, אומר, אני מוריד לו 50%. ברגע שמוריד לו 50%, באה הקרן לניצולי שואה, אומרת, לא מגיע לו כי הוא מקבל רק תשע, זאת אומרת, אם היינו מורידים את מבחן ההכנסה רק כלפי הממשלה הגרמנית שהיא לא צריכה ליהנות ממבחן ההכנסה שלו, היא הייתה נותנת לו לפחות שש שעות. את השש שעות האלה הקרן צריכה לתת והשש שעות האלה זה 1,200 שקל לחודש.
כי אנחנו דיברנו עם שר האוצר. הוא שמע את זה. הוא אמר שהוא הולך להתייחס.
זה התברר לנו כשנכסנו למיצוי זכויות לפני חודש בערך.
אני צריך להיות הגון עם שר האוצר ומשרד האוצר. פנינו לשר. הוא אמר שהוא הולך להתייחס. יש פגישה ביום רביעי בערב. גם הוא, כשאמרתי לו שממשלת גרמניה מרוויחה, זה לא נעם לאוזנו והוא אמר, אנחנו נתייחס.
הוא לא אמר שהוא לא ייתן. כשהיה צריך להגיד משהו נגד משרד האוצר, אמרתי. כשצריך לא להגיד, לא אמרתי.
זה אמרתי לו והוא מייד הרים טלפון לאיציק כהן ומייד נקבעה פגישה ליום רביעי הזה.
גם אנחנו לא ידענו. אם היינו יודעים, היינו צועקים מזמן.
אוקי. אני מבקש רק להיות מעודכן כוועדה, למרות שיש לנו דרכים להיות מעודכנים ישירות, אבל פורמלית, כי זה אנטי החוק והתקנות שעברו, אז לא יכול להיות שאחר כך דברים נעשים הפוכים ממה שהחלטנו בוועדה.
לא היה דוח. לא ידעו, כי אם היינו יודעים, היינו מדברים.
כי לא ידעו. ברגע שידעו, מי שהציף את זה, זה אנחנו. אף אחד אחר לא הציף את זה. הנה, בא מאיר פה בוועדה, הציף את זה פעם ראשונה. אף אחד לא דיבר על זה ועושים שיחות עם שר האוצר שלא רציתי להציף.
כבוד היושב ראש, מה שכרגע התנהל בינך לבין השר, זה בדיוק התוצאה של הרוח, המדיניות, הגישה לפחות שנהוגה כעת במוסד לביטוח לאומי, לחפש כדי למצוא מה ניתן ונדרש וראוי שיעשה, ולא לנוח על זרי הדפנה. אגב בהקשר הזה, אנחנו גם פונים בכל הזדמנות שעומדת על הפרק לכל הגורמים הרלוונטיים ומבקשים מהם שיבואו אלינו, יפנו אלינו ויגידו איזה דברים מציקים ונדרשים אולי לבדיקה, בחינה ומתן סיוע שנמצא במסגרת המוסד לביטוח לאומי. לשם אנחנו מכוונים ואתם יודעים שאנחנו עושים את זה כבדרך השגרה, כדבר טבעי לחלוטין של המוסד לביטוח לאומי נכון להיום.
בהמשך לכך, המוסד לביטוח לאומי ממצה עד תום את מאגרי המידע והממשקים שאנחנו מבצעים עם מאגרי מידע נוספים כדי להגיע ככל שניתן למצב שאם יש לנו נתונים שמצביעים על כך שישנם זכאים לקבל גמלה, קצבה או סיוע בדרך אחרת, הרעיון הוא להעביר להם את מה שהם זכאים מבלי שהם אפילו ידרשו להגיש תביעה, זאת אומרת שאם יש נתון עובדתי אצלנו שמראה שמישהו זכאי לקבל תקציב מהמוסד לביטוח לאומי, ולא חשוב כרגע באיזו מסגרת, אנחנו נעביר אוטומטית את הסיוע שהוא זכאי לו גם מבלי שהוא יפנה לשם כך. כמובן נדאג להעביר אחר כך נתונים מסודרים לכל אחד ואחד מהזכאים כדי שהוא ידע בגין מה הוא קיבל את התקציב שהועבר לחשבון שלו, והיות ויש לנו כרגע לא מעט פעילות להשביח את מערכות המידע שלנו, אנחנו מקווים שבדרך הטבע יותר ויותר נושאים יוכלו לחסות תחת המדיניות הזאת כדי שאפשר יהיה להעביר את כספים לכל הזכאים לכך באופן שוטף, אוטומטי, ישיר עם מינימום של בירוקרטיה, מבחינתנו ללא בירוקרטיה, באופן ידידותי כגוף שבסופו של יום מייצג נאמנה את המחויבות שלו ואת הנאמנות שלו כלפי המבוטחים.
אפשר שאלה קטנה בנושא הזה? אני נחשפתי לאחרונה לנקודה שהיא בעצם מתחברת למה שאתה אומר. ילדים אלרגניים, ולא הסוגיה שנמצאת כרגע, ילד אלרגני, יש לו את ההגדרה שלו כאלרגני ומעניק לו איזושהי נכות מסוימת. בשיקולים של הוועדות היום, כמה הילד הזה אושפז בבתי חולים, זאת אומרת, ככל שהוא אושפז יותר, זה אומר שההורים שלו פחות משגיחים עליו. הורים שיודעים להשגיח על הילדים שלהם והילד לא אושפז, לא מקבל את זה למרות שההגדרה - - -
כל דבר שמגיע אלינו, אנחנו כמובן מתייחסים אליו בשיא הרצינות. נעשים כל הזמן דברים. לא אמרנו שאנחנו כבר יכולים לנוח על זרי הדפנה. יש לנו בוודאי הרבה מה לעשות. אנחנו עוד לא יודעים את הכול.
אני רוצה משהו לשאול שקשור לכך, ברשותך. אני יודעת שיש ועדות משותפות לכמה משרדים שפועלים כדי לבדוק איך נושא של טיפול שיניים חינם נכנס לתוקף. על פי ההחלטה, טיפול שיניים חינם מגיל 75 ומעלה. השאלה איך זה יהיה? מתי זה מתחיל?
במגבלת מצוקת הזמן שהוא לא עומד מלכת, אז אני לא אפרט דברים שסך הכול או שהם ידועים או שהם יהפכו להיות נחלת הכלל בעתיד הקרוב. המוסד לביטוח לאומי פועל באופן שוטף כדי לדאוג לכך שהבירוקרטיה תפחת, שהשירות יהיה יעיל, אדיב ונגיש ככל שניתן ושהציבור יגביר את האמון שלו במוסד לביטוח לאומי ובעיקר בעובדיו. תודה רבה.
תודה. תרשו לי הפעם לגלוש לכיוון החברים שהם פה מהתחלה ולא קיבלו רשות הדיבור.
בבקשה, משה.
אני מודה ליושב ראש ולשר. שמי משה בר, אני יושב ראש עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים.
אני רוצה לשאול את המנכ"ל שהוא אומר, אפשר לפנות. אני מנסה כבר חודשים להתקשר ללשכה שלך ואין מענה בכלל בלשכה, כדי להיפגש איתך. עוד המנכ"ל הקודם שהיה זמני הבטיח להיפגש איתי ולא נפגש, ואני כמייצג נכים בכל הארץ, אין לי אפשרות להיפגש אתכם, אז מה קורה פה?
אני באמת מרגיש שיש רוח אחרת שנושבת מהכיוון של ויצמן 13 בירושלים. אני חושב שיש אוזן קשבת. יש הרבה שאלות שעדיין לא קיבלו תשובות ותמיד יש מה לשפר, אבל בהחלט אני חושב שיש נכונות.
הנושא שאני רוצה להעלות ואני לא מוצא את הפורום המתאים. חברת הכנסת פלוסקוב שמעה אותי מתבטא בנושא הזה יותר מפעם אחת. יש עולם שלם של אנשים עם נכות שרכשו את הנכות מעל גיל העבודה והם לא נספרים בשום חוק במדינת ישראל כזכאים לאיזושהי הכרה בנכות שלהם. מדובר באנשים ששילמו ביטוח לאומי כל חייהם. ברור לי שהחוק כרגע לא מאפשר להתייחס לנכות שלהם למעט אם הם הגיעו למצב סיעודי, אבל אני חושב שהוועדה, המדינה, אני מאמין שלשר יש הרבה כוונות טובות בנושא הזה ולמוסד גם, אבל חייבים להתחיל לדבר על הנושא של התייחסות לנכות של אנשים שנרכשה לאחר גיל עבודה במדינת ישראל.
אוקי. יש סוג שאלות שתקבלו רק תשובות לאחר מכן. סיכמנו עם מאיר, ברשותך, שחלק מהתשובות ישלחו בכתב עם העתק לוועדה.
כן, גברת בניטה.
תודה, כבוד היושב ראש. אני רוצה לקבל תשובה לשני נושאים שאני מתמקדת בהם: א', בנושא של הסיעוד, סיעוד זה גם שר"ן, שלנו, של הנכים. אני מטפלת הרבה מאוד בדחיות של סיעוד לקשישים ונראה לי שנעשה שם עוול נוראי, והנושא של שר"ן לנכים, שהעלות של עובד זר היא הרבה יותר ממה שאנחנו מקבלים. איך אתם תתנו מענה לנושא הזה, והאפליה בין יהודים לערבים. אני בעמותה מטפלת בהרבה מאוד ערבים שלא הצליחו לממש את הזכויות שלהם. כשאני רואה אותם, אני פשוט לא מאמינה. איך אתם מתכוונים לשנות את המידע במגזר הזה? כל זמן שהם שייכים אלינו, אני חושבת שמוטל עלינו לתת להם את כל המידע ולתת להם לממש את מה שמגיע להם, ולא שכשהם באים להעלות את האחוזים, מורידים להם לאפס. אני רוצה שתיתן לי את התשובה, ובעיקר חשוב גם העניין הזה של אלה שמקבלים את התשע שעות של ניצולי השואה ולא מצליחים לממש את זה.
שמי עורכת דין טליה דוד מלשכת עורכי הדין. שתי שאלות קטנות: מה קורה עם הנושא שעלה עשרות פעמים, הוצאת הוועדות הרפואיות מחוץ לביטוח לאומי לגורם חיצוני? הלא יש עם זה בעייתיות רבה מאוד. הרופאים בוועדות מקבלים את המשכורת מביטוח לאומי וחזקה עליהם שהם מתחשבים בזה, וזה לא סוד שאם הגוף שנותן הוא הגוף שמבקר אותם, הוא - - - . יש עם זה בעיה. האם אדוני מודע לבעיה הזו שעלתה לפני שנים רבות וכל הזמן נשארת - - - ?
טוב, חברים, לאור זה שאין לי יותר זמן, אני סומך על יכולת הכתיבה שלך ושל רותי, ואני מבקש, כל מי שיש לו שאלות בעקבות הדיון היום, שיכתוב לנו. אנחנו נדאג לקבל תשובה בכתב. אני חייב לסגור את הישיבה.
אני מודה במיוחד למנכ"ל ולשר. כל הכבוד על הסבלנות שלך, ולכל הצוות שלך. יהיה לנו דיון מיוחד על הביטוח הלאומי כפי שעשינו שנה שעברה, ונקבל עוד יותר זמן לשאול שאלות ולהתמודד עם האתגרים הלא קטנים שלקחו על עצמם הצוות הממשיך והחדש.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:06.