פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
38
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
02/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 807
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ט בתמוז התשע"ח (02 ביולי 2018), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/07/2018
דיווח שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים על פעילות משרדו – הצגת תוכנית עבודה ודיווח ביצוע
פרוטוקול
דיווח שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים על פעילות משרדו – הצגת תכנית עבודה ודיווח ביצוע
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר
ישראל אייכלר
מירב בן ארי
אילן גילאון
עבד אל חכים חאג' יחיא
יוליה מלינובסקי
טלי פלוסקוב
איציק שמולי
קארין אלהרר
סעיד אלחרומי
יעקב אשר
דב חנין
אחמד טיבי
ואאל יונס
איילת נחמיאס ורבין
עאידה תומא סלימאן
יושב ראש הכנסת יולי יואל אדלשטיין
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ
סגן שר האוצר יצחק כהן
אביגדור קפלן - מנכ"ל משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מירב דדיה מולד - מנהלת תכנית יתד, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
תמר פלד אמיר - סמנכ"לית בכירה מינהל איכות פיקוח ובקרה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
גדעון שלום - ראש מינהל מוגבלויות סמנכ"ל בכיר, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
חנן פריצקי - מנהל אגף בכיר לתקצוב וכלכלה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
יקותיאל צבע - מנהל אגף מחקר ותכנון, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
איריס פלורנטין - סמנכ"לית שירותים חברתיים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מוטי אלישע - ממונה זרוע העבודה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
ורד שחם - אגף לאזרח הוותיק, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
אורן פרלסמן - רפרנט תחום תכנון אגף תכנון תקצוב ותמחור, משרד הבריאות
חגי לוין - סמנכ"ל תכנון, שירות התעסוקה
אריה רוטשטיין - ועדת הסיעוד, המוסד לביטוח לאומי
דקה דקו-מדנס - מנהלת המחלקה המוניציפלית, מרכז השלטון המקומי
טליה דוד - יו"ר ועדת נגישות לאנשים עם מוגבלויות, לשכת עורכי הדין
חאלד דגש - ממונה חקיקה, לשכת עורכי הדין
יאנה קרייטמן - רפרנטית חינוך והכשרה, התאחדות התעשיינים
דורון יהודה - יו"ר ארגון הנכים
אבנר עורקבי - יו"ר אהב"ה-ארגון הנכים בישראל המיוחד
משה בר - יו"ר תנו יד לחירש ונכים למען נכים
שמחה בניטה - יו"ר עמותת מזור
משה אשרף - חבר עמותת מזור
לבנה סבג - חברת עמותת מזור
רות פרמינגר - ארגון נפגעי פעולות האיבה
נטע משה סעדון - רכזת, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
עופרה שקד - שדלן/ית (גור עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את שרותי בריאות כללית
שגיא אהרון - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את איגוד לשכות המסחר, עמותת חברות הסיעוד, קבוצת עמל ומעבר
ס.ל., חבר תרגומים
דיווח שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים על פעילות משרדו – הצגת תכנית עבודה ודיווח ביצוע
בוקר טוב, חברים. אנחנו היום ה-2 ביולי 2018, י"ט בתמוז תשע"ח, השעה 11:06. יש לנו את הכבוד היום לקבל את שר העבודה והרווחה והשירותים החברתיים, יחד עם כל הצוות הבכיר בראשות המנכ"ל שלו. יצטרף אלינו בשניות הקרובות יושב ראש הכנסת, אשר יזם את מה שאנחנו קוראים היום מערכת הכת"ף. אנחנו באמת גאים שיושב ראש הכנסת בחר בדיון של הרווחה כדי להיווכח שההחלטה שלו להקים את הכת"ף זו החלטה טובה.
שלום, אדוני יושב ראש הכנסת, מר יולי אדלשטיין. אני חושב שמאז שאמרת שאני יושב ראש הוועדה לא חזרת. עד כדי כך אתה סומך עלינו?
אז באמת, אמרתי, אבל אין לי ברירה אלא להגיד בשמך פעם שנייה, ההחלטה להקים את כת"ף זאת החלטה מה זה חשובה. אני מודה, הודעתי בישיבה שביום שהציגו לי מה זה כת"ף, אני קפצתי כמו מטורף כדי שלא יגנבו לי את העבודה הראשונה ובאמת אני שמח שעשינו את זה. יש כאלה שנזהרים, מה אתה מזמין ביקורת על עצמך? אני הזמנתי ביקורת על אחד התחומים הכי קשים שמטופל, אבל לא מספיק, כמו שאמרתי במליאה לידך, דוח העוני. אני ביקשתי שתבדקו את דוח העוני, את ההוצאות שהיו, את התכניות. נעשתה עבודה אדירה, שזה אולי לא הייתי מצפה, לולא הכת"ף, לא הייתי מאמין שהיינו יכולים לקבל עבודה כזאת רצינית, במיוחד שהיא תימשך גם כשאני לא אהיה בכנסת, אתה תהיה עוד הרבה שנים. בגלל הגיל אני לא אשאר.
יש כאלה שעושים חשבון כזה. אבל אני רוצה להגיד לך, קיבלנו כלי עבודה אדיר, שמאפשר עם כל המשרדים, כי תחום העוני לצערנו, אנחנו יודעים, זה נוגע לכל תחומי החיים ולכן זה מחייב אותם לרוץ על כל המשרדים הרלוונטיים. באמת אני שמח שמקיימים את הדיון המשרדי הראשון, היום, אחרי שקיימנו כבר דיון על משרד הבריאות אנחנו ברווחה. לאחר מכן נגיע לדיון גם על השוויון החברתי ואני מקווה שנוכל להחזיר ולהעמיק את הנושאים, כי באמת פה הגישה היא עניינית לעניין זה.
אני גם רוצה להגיד לך, זו פעם ראשונה ששאלו מאיתנו, כיושב ראש ועדה, 'מה הם הנושאים שאתה רוצה שהמשרד ידווח', וזו גם כן יוזמה מאוד יפה וקיבלנו קדם דיווח בניירות מצד המשרדים ואנחנו יכולים כך להתייחס ולעשות עבודה רצינית. אז באמת ברוך הבא, בבקשה, אדוני היושב ראש.
תודה, אדוני יושב ראש הוועדה, חברי אדוני השר, מנכ"ל המשרד שנמצא כאן, בוודאי מזכירת הכנסת, מנכ"ל הכנסת ואנשי יחידת כת"ף. אנחנו באמת, אפילו קצת בהתרגשות, אני חייב לומר, כי זה לא שאני מנסה לומר ש-70 שנה הכנסת לא קיימה ישיבות פיקוח על משרדי הממשלה ולא שהתכנסו הוועדות וחברי הכנסת שנמצאים פה, ותיקים וחדשים, ודאי לא פעם היו נוכחים בזה, אבל מה שקורה היום, יש בשעות האלה 12 שרים בוועדות השונות שמוסרים דיווח. אני שמח על ההיענות הזאת של שרי הממשלה, וכפי שכבר אמרת, ואני לא רוצה לחזור, חבר הכנסת אלאלוף, כאן מגדירים נושאים מראש, יש אפשרות לרדת לעומק הסוגיות ובסופו של דבר גם בהמשך לקבל דיווח על מה שהוצג, האם זה התבצע, איך זה התבצע, מה מתבצע בדיוק ואם לא מתבצע אז למה.
אני חושב ששיתוף פעולה מסוג זה יאפשר גם לשרים, לשר כץ לא צריך להסביר את זה, הוא היה יושב ראש פעיל מאוד של הוועדה שאנחנו נמצאים בה כרגע בעבר הלא רחוק, בשיתוף פעולה נכון אפשר להיעזר בחברי הכנסת ולהיעזר בוועדה על מנת לקדם נושאים ולקדם חקיקה שאתה צריך.
בעצם מה שעמד לנגד עינינו זה ניסיון לראות מה אנחנו יכולים להציע לחברי הכנסת פרט לכלי הידוע של חקיקה פרטית, שכמה אלפי הצעות חוק מוגשות כל קדנציה ומתוך זה כמה עשרות, כמה מאות, מגיעות לקו הסיום. אנחנו עשינו שעת שאלות במליאה, שרים מכירים את זה וחברי כנסת מכירים את זה והתלונה היחידה שאני שומע על היוזמה הזאת היא שיש חברי כנסת שנמצאים ונרשמים ולא מספיקים לשאול בגלל מגבלות הזמן, אבל אני חושב שזה כלי פרלמנטרי מאוד יעיל לצד יוזמות נוספות.
והיום, כפי שאמרנו, יום של דיווח על תכניות הממשלה, תכניות משרדי הממשלה לכנסת. כולי תקווה שאנחנו נזכור את היום כפתיחה של מסורת שתהיה חלק בלתי נפרד מפעילות הכנסת, כמו דברים נוספים שקמו בזמנו. למשל נאומים בני דקה, אני זוכר כנסת שלא היו בה נאומים בני דקה ועכשיו אי אפשר אפילו לתאר את זה והייתה ביקורת כשפעם ראשונה עשו נאומים בני דקה, מה זה שייך ולמה צריך את זה, ואני חושב, אני מקווה לפחות, שפיקוח פרלמנטרי בצורה שאנחנו מציעים היום יהיה חלק בלתי נפרד מפעילות הכנסת וייתן מענה להרבה מאוד סוגיות. אז תודה רבה לך, אני מבקש סליחה מהשר שגזלתי קצת מזמנו.
טוב, אז שני יושבי הראש, של כל הבית ושל הוועדה, וחברתנו מזכירת הכנסת, מכובדיי כולם. אני חושב שהנושא של דיווח בפיקוח חייב להיות כי אנחנו, גם השרים וגם הוועדות, הוועדות אני לא יודע, אבל אנחנו, השרים, חייבים להיות מדידים. חייבים. אם אנחנו לא נהיה מדידים אז אנחנו נוכל לקחת נושא ולעבור ולשבת עליו שנים ואני מברך על זה שאנחנו באים פה לתת נקודות סיום מה עשינו, לשמוע מהח"כים אם לא היינו בסדר במשהו, כי אנחנו לא מושלמים ואלה מבחוץ לפעמים יודעים יותר טוב מאיתנו ומעירים את ההערות שלהם, ואנחנו נקבל את זה באהבה. כל ביקורת כזו אנחנו נקבל באהבה, כי אצלנו בוועדת העבודה והרווחה, אחר כך יהיה סשן של הביטוח הלאומי, אז אני לא מדבר עכשיו על הביטוח הלאומי, המטרה שלנו זהה לכל אלה שיושבים פה בחדר, בין הח"כים, בין האורחים, בין נציגי הנכים, זהה לכולם, אנחנו מנסים לעזור לאוכלוסיות המוחלשות. מה שמונע מאיתנו להביא תוצאה יותר טובה זה התקציב.
במסגרת מה שיש לנו אנחנו מנסים לעשות הכול, יחד עם זאת לפעמים אתם לא כל כך מסכימים איתנו ואתם מחליטים שבהצעת חוק כזאת, הפיקוח על המעונות חייב, זה בשביל שמולי, חייב, למה איחרנו פה חמש דקות? דיונים עם האוצר על שניים-שלושה מיליון שקל לחודש, עוד תקן, פחות תקן. עכשיו, עכשיו, בדרך לפה. עוד תקן, פחות תקן, יהיה תקן, לא יהיה תקן. כן יהיה תקן, מי ישלם אותו? אתה תשלם אותו או הוא ישלם אותו. ככה זה עובד.
אז אנחנו ניתן את הסקירה שלנו, אנחנו נקבל באהבה את ההערות שלכם, כי אנחנו יודעים שהן באות ממקום טוב, כי גם אתם מאמינים שאנחנו רוצים לעזור לאוכלוסיות המוחלשות. פה בקטע של משרד הרווחה אני חושב שדווקא עדיף שסמנכ"לים, ראשי האגפים יציגו, או מה שהמנכ"ל יחליט, אבל אני רוצה להגיד דבר אחד לפני שאני מעביר את רשות הדיבור ל - - -
אנחנו, יחד עם משרד האוצר, בתשלומי משרד האוצר נותנים סלי מזון לקמחא דפסחא או לחגי תשרי, גם וגם. בפעם האחרונה היה ויכוח על 15 מיליון שקל, וב-15 מיליון שקל האוצר נתן תמיד ואנחנו באנו ואמרנו שהאוצר ייתן והאוצר אמר לא, שהמשרד ייתן, שניקח מילדות בסיכון מכאלה וכאלה ואמרנו שאנחנו לא מוכנים. מאז משרד האוצר מתנכל לעובדי משרד הרווחה. מה שסוכם על תקני רכב, על כוננויות, לא נותן. נעשו רפורמות במשרד הרווחה, מה שלא נעשו בשום משרד אחר, הורדו אגפים למִנהלים, הוקם אגף המוגבלויות, היה פעם תקון, אוטיזם ושיקום, עשו מינהל אחד. משרד הרווחה, משלושה עשה מינהל אחד.
משרד הרווחה שקונה שירותים בשישה מיליארד שקל לשנה, לא היה לו סמנכ"לות לפיקוח, לא הייתה מתודולוגיה של פיקוח, היו גונבים לנו אחוז אחד, גנבו 60 מיליון. לא הייתה מתודולוגיה של פיקוח. הבאנו עכשיו סמנכ"לית לפיקוח. הולכים להכניס את הפיקוח כי אנחנו רוצים לדעת מה אנחנו מקבלים תמורת הכסף היקר, כסף לצדקה, מה אנחנו מקבלים עבורו.
זה זכויות, בסדר, אני מקבל את התיקון, אמרתי לך. מקבל את התיקון. כסף של זכויות מופחתות. אתה יודע, כשאתה מביא זכויות, אתה אפילו לא ממצה את כל הזכויות. אני רוצה על הכסף הזה לקבל תמורה מלאה, אף אחד לא בדק. אף אחד לא בדק למה אין מכרזים 23 שנה בחסות הנוער. אף אחד. אף אחד לא בדק למה אנחנו משלמים לפי מכסות. אני שומע ברדיו שחסר 200, חסר 180, ואני הולך לפי מכסות ועושה מכרז חדש, עכשיו אני לא שומע ברדיו שחסר מקומות. אני בא למקום יפה, באמת מקום יפה, בא לביקור ורואה 15 ילדים. אני שואל למה יש לנו 15 ולא 36? הם אמרו 'כי אין לנו מדריכים', אז למה אני משלם עבור 36? כי כך נחתם החוזה. לפי מכסות.
אז הכול שוּנָה, הכול בסדר, אבל אני לא שומע שיש חוסר פתאום, או לא מאות, יכול להיות אחד, שניים, שלושה. קראנו בעיתון עכשיו שהעלינו את המחיר כי היינו בבתים של אוטיסטים וכנראה התשלום שאנחנו משלמים הוא לא מספיק במקרים קשים. אז אנחנו נוגעים ועושים וצריך סמנכ"לות לפיקוח. אז הם החליטו להתנכל לעובדי משרד הרווחה בקמחא דפסחא, שמעת?
לא תקבל, אם הם לא ישלמו לא תקבל. תקשיב מה אני אומר לך, לא תקבל.
מפסח אין הידברות. במשרד האוצר, הפקידוּת. אנחנו נשמע את זה ביתר שאת בביטוח הלאומי, על מה שקורה. אין הידברות עם משרד האוצר והם לא יכולים להתנכל לי אז הם פוגעים בעובדים, 'לא ניתן לכם את מה שיש לכם'. באו העובדים, אמרתי, 'תשמעו, אני לא יודע לתת לכם. ניסיתי ולא יודע. אתם כעובדים צריכים להילחם על הזכויות שלכם ותעשו מה שאתם חושבים'.
הם הלכו לסכסוך עבודה מסודר. לצערי אני חייב להגיד לך שהם צודקים, כי הם מושכים את זה כבר שנה, על רפורמות שכל משרד אחר - - - בוא אני אתן לך דוגמה איך הם מקופחים. משרד המשפטים, בכלל בשירות הציבורי, אליהו, בוא, חשוב שאתה תדע - - -
אני רוצה להסביר לכם איך חיים האנשים. עובד מדינה שפורש פרישה מוקדמת מקבל תנאים עדיפים אם מוותרים על התקן שלו. אם יש עובד שהוא הולך הביתה, הוא מבחינתו שיוותרו על התקן, לא מעניין אותו. אם הוא מקבל כפל פיצויים ויותר חודשי הסתגלות, מה אכפת לו אם יוותרו על התקן?
עוד משפט, אני גומר את זה ושתבין למה הסכסוך. עובד במשרד המשפטים, אומרים לו 'תוותר על התקן כאילו ויתרת, אחר כך נביא תקן אחר' והוא מקבל פיצויים. מטפלת במוסד, אי אפשר לוותר על התקן שלה. היא קיבלה את הילד כשהוא היה בן שש-שבע, היום הוא בן 37, היא לא מסוגלת לרחוץ אותו, היא לא מסוגלת להרים אותו, היא כבר מבוגרת ב-30 שנה, הזדקנה, אומרים שהיא תקבל חצי פיצויים, כי אי אפשר לוותר על התקן שלה. היא מרוויחה 5,000 שקל או 4,000 שקל ובגלל שאי אפשר לוותר על התקן היא תקבל פחות מאחד אחר באותו מגזר. זה עוולה, זה עוולה שצריכה להיות מתוקנת והעובדים צועקים וכועסים.
תרשה לי רק משפט, בנוכחותך. מאוד חשוב. אני מציע את שירותי הוועדה לקיים דיון בנושא הזה ביום חמישי ב-9:00 בבוקר עם נציגי המשרד. אני אדאג להזמין גם את נציגי האוצר ותמצא לנכון מי ייצג אותך.
לפני הדיון שיש לנו ב-11:00 על תיירות מרפא, אנחנו נקיים דיון ביום חמישי בשעה 9:00 בבוקר.
אתה יודע לעשות את זה יותר מוקדם? כי אני ב-10:00 בבית הנשיא עם אזרחים ותיקים מעל גיל 100, מביאים אותם לבית הנשיא.
אני הופתעתי, זאת טעות טירון, לשאול את השר הזה בנושא של שביתות וזכויות עובדים, באנגלית אומרים don't get me started, אז ידעתי ש - - -
אני אתחיל בדיווח. מספר מילות הקדמה. נעשתה עבודה גדולה במשרד העבודה והרווחה במשך שלוש השנים האחרונות. התחיל בזה קודמי, אליעזר יבלון ז"ל, נקטף בטרם עת, ואני ממשיך את הפעולות שהוא התחיל בהן, כמובן בהכוונת השר.
אני אתחיל עם התקציב שעמד לרשותנו, שזה המשאב העיקרי במשך שלוש או ארבע השנים האחרונות. התקציב גדל, כפי שאתם רואים, מכמעט שישה מיליארד שקל ל-7.4. זה התקציב נטו, אליו מתווסף המצ'ינג של הרשויות המקומיות, יש פה גידול של 25%, משאבים נוספים שהמדינה העמידה לרשותנו, שאיתם ביצענו את הפעולות שבהמשך אני אתאר אותן.
כמובן הביצוע זה לא עבודת יחיד, זה עבודת צוות, יושבים איתי כאן כל פקידי המשרד משתי הזרועות, גם זרוע העבודה וגם זרוע הרווחה.
התקציב הזה הוא רק של זרוע הרווחה, כתוב למעלה. עוד מעט אני אציג גם את התקציב של זרוע העבודה. כאן יש את החלוקה של התקציב. כפי שאתם רואים, החלק הארי הלך לאנשים עם מוגבלויות, שהתקציב שלהם גדל מ-2.5 מיליארד ל-2.7. גם לטיפולים במשפחה, ילדים, זקנים. הקטע שצבוע בסגול גדל מ-1.8 ל-2.3, היה גידול למעשה בכל - - -
אביגדור, כשהייתי יו"ר, ואני לא הולך לקחת את התפקיד של אלי, אני אמרתי שכשמציגים מצגות לא רואים. גם אני לא רואה מה כתוב בסגול. זאת אומרת אנחנו עושים מצגת, מקרינים אותה לכל אלה שנמצאים פה ואף אחד לא רואה, לפחות אני ואליהו לא רואים מה כתוב שם.
אני לא אשם בכל הדברים האלה, אני ארים את הקול ואני מבקש, תנו לי את האפשרות להציג ברצף.
רק שאלה. כשאמרת שהחלק הארי זה תקציב של אנשים עם מוגבלויות, מה בדיוק גדל בתוך התקציב הזה?
אני אציג את זה בהמשך וגם גדעון ירחיב. תנו לנו ברצף כי יהיו כאן כמה דוברים, הזמן שהוקצה לנו מאוד מצומצם וננסה לתאר את הכול.
באותה תקופה ניתנו לנו גם תקנים נוספים. כפי שאתם רואים, כ-240 תקנים במשך ארבע השנים הללו, כאשר עיקרם הלכו לפעילויות של שירותי מבחן ויחידות הסיוע של בתי המשפט ומיעוט של תקנים לפעילויות אחרות. ברשויות המקומיות באותה תקופה הוספנו 700 תקנים, יש לכם פה את הפירוט של כולם. ובשנת 2019, שתבוא עלינו לטובה, יתווספו עוד 290 תקנים, שנחלק אותם בין 256 רשויות. גם ה-700 תקנים הללו חולקו בין הרשויות השונות.
פעלנו במשך השנה וחצי האחרונות לשינויים די דרמטיים בכל מה שקשור לעבודת המשרד. הייתי אומר שיש ארבעה שינויים עיקריים. קודם כל קלטנו, אחרי חבלי לידה לא קלים, את זרוע העבודה ממשרד הכלכלה אלינו. זרוע העבודה אורגנה כיחידת סמך שבראשה עומד מוטי אלישע, שיושב לשמאלי. גם הזרוע הזו התארגנה ותיכף נתאר את התקציב שלה. הוקם מינהל מוגבלויות, כפי שהשר אמר, שלמעשה זה היה איחוד של שלושה גופים, אגף מוגבלים שכלית התפתחותית, אגף השיקום ואוטיזם. ארגנו מחדש את המחוזות, אנחנו בשלבי ארגון וגם הגדרה מחדש של יחסי הגומלין בין המטה לבין המחוזות והוקם מינהל פיקוח ובקרה בראשותה של תמר פלד אמיר, שיושבת איתנו כאן. זה מינהל שאמור לקבוע את תורת הפיקוח והבקרה, להקים את כלי הפיקוח, להתוות את דרכי עבודתם של כ-250 מפקחים שנמצאים אצלנו במחוזות ואנחנו נצטרך לעבות אותה, כי בסך הכול ניתנים שירותים, כפי שהשר אמר, בלמעלה מ-6 מיליארד שקל עם אלפי נותני שירותים, אלפי ספקים, שנותנים שירותים בכל שטחי העבודה שלנו. לכן הסוגיה של פיקוח ובקרה היא סוגיה מאוד מאוד חשובה.
אם נסתכל ברזולוציה נוספת נושאים מסוימים, שגם גיליתם התעניינות בשאלות שקיבלנו, 'נושמים לרווחה', שזו תכנית מוצלחת שבהמשך הסקירה תדבר על כך איריס, גדל התקציב ב-77%. שירותים קהילתיים לאזרחים ותיקים, יותר מאשר הוכפל התקציב. תכנית ית"ד שהותנעה למעשה בפועל ב-2017, היא החלה עוד קודם בהתארגנות, אבל ב-2017 עמד תקציב של 40 שב-18' הגיע ל-80 וב-19' יגדל עוד יותר, וכמובן התקציב לטיפול באנשים עם אוטיזם כמעט והוכפל, מ-280 ל-474 מיליון שקל.
לגבי אזרחים ותיקים, מצאתי לנכון לשדרג את השירות הזה משירות שהיה במסגרת מינהל שירותים אישיים וחברתיים לאגף שכפוף אליי ויקבל תשומת לב מיוחדת. אני חושב שמיליון אזרחים ותיקים, שבתוכם כמה מאות אלפים מקבלים שירותים מהמשרד, מן הראוי שיקבלו את תשומת הלב. התקציב הכולל רק של הנושא הזה הוא מעל 700 מיליון שקל.
אנחנו התנענו את תכנית יחד, הייתה לנו ציפייה גדולה מהתכנית הזו, שתכליתה הייתה להפיג את הבדידות של הקשישים מעל גיל 86 שחיים בגפם. אנחנו נתקלים בלא מעט קשיים בהתנעת התכנית. עד שקיבלנו את האישור של האוצר לצאת לדרך זה לקח לנו חודשים רבים וכשיצאנו לדרך הסתבר לנו שמה שנקלט יותר טוב זה התכנית הזו עם מרכזי יום מרחוק וליווי מרחוק באמצעות מערכת יוניפר. השר ואנוכי ביקרנו אצל זוג קשישים שהתקינו להם את המערכת, שלא מגיעים למרכז היום בצורה סדורה, והם יכולים לתקשר ולהיות נוכחים במרכז היום, לשאול שאלות, לשמוע הרצאות, לעשות תרגילים ביחד עם אנשי מרכז היום. זה נקלט יפה מאוד ואנחנו מתכוונים להרחיב את זה. לגבי הביקורים בתוך ביתם של קשישים, מסתבר שלא כל כך רוצים זאת. כנראה שקשישים שחיים בגפם לא רוצים שיראו אותם בחולשתם ולכן הם די מסרבים לכניסות האלה של קשיש צעיר שאכן יפיג את בדידותם.
אנחנו הלכנו לפרויקט הזה, יחד, אמרנו שנשלב אזרחים ותיקים שמקבלים הבטחת הכנסה לביקורים בבתים של אנשים מעל גיל 86 שחיים בבדידות, התברר לנו שהקשישים לא מוכנים שיבקרו אצלם. במספרים גדולים הם לא מוכנים. רצינו לרדת ולהוריד את הגיל ל-80, להרחיב את הפוטנציאל. עוד פעם, אייכלר?
למה אנחנו לא מקבלים את האישור? קמחא דפסחא. אמרו 'אנחנו לא ניתן לכם לרדת לגיל 80', כי מי שמנהל בפועל את הביטוח הלאומי זה לא מועצת המנהלים ולא המנכ"ל, קמחא דפסחא.
איריס, אולי את דברי על הנושא של צמצום תופעת האלימות במשפחה, שהייתה פעילות מאוד מאוד אינטנסיבית.
שמי איריס פלורנטין, סמנכ"לית בכירה, ראש מינהל שירותים חברתיים ואישיים, משרד העבודה, רווחה והשירותים החברתיים. בוקר טוב לכולם.
אנחנו מובילים החלטת ממשלה ליישום הטיפול באלימות במשפחה ברמה בין משרדים כשאנחנו תכללנו את המהלך עם כל משרדי הממשלה. אנחנו עשינו ועדה מאוד גדולה, בתוכה עשרה צוותים, 200 אנשים השתתפו בבניית תכנית העבודה הזו, ועדה עליונה. תכנית העבודה אושרה לפני כשנה. אנחנו כרגע נמצאים בעיצומה של הכנסתן של התכניות לתוך התהליך, ואני מיד אפרט, כשמדובר על תכניות בהיקף של 20 מיליון שקלים בשנה הזאת ו-30 מיליון שקלים בשנה הבאה.
מה זה כולל. אני אתן מדגם על התכניות שאנחנו כרגע עושים אותן. אני חושבת שאחד הדברים החשובים שאני רוצה להתחיל בהם הוא ההכנסה ותגבור של תחנות הטיפול באלימות במשפחה ברשויות המקומיות. יש לנו בין 90 ל-100 תחנות כאלה שמטפלות בעיקר בגברים אלימים. אנחנו מכניסים עכשיו כ-60 תקנים ראשונים לטיפול בילדים בתוך המשפחה, שעדים לאלימות ובצד האלימות, ומכניסים עוד 50 תקנים להרחבת התחנות להתעללות באזרחים ותיקים.
אנחנו לא מחכים, אנחנו עכשיו מכניסים את התקנים הראשונים ונצא ללקוחות. לצד התקנים הללו אנחנו מכניסים גם תקציבים כדי לעשות פעולות מניעה ולהגיע לאוכלוסיות עצמן ולגייס אותם לתוך התכניות. בנוסף לזה אנחנו גם עושים תכניות שונות, מותאמות תרבות, מה שאומר לאוכלוסייה החרדית, לאוכלוסייה הערבית, יוצאים אליהם, מתאימים את התכניות ומגיעים אליהם עד הבית כדי לעשות את התכניות.
אני רוצה להגיד משהו לגבי הזיהוי. אנחנו מוציאים בתכנית הזו, אנחנו כותבים תכנית לזיהוי אלימות במשפחה. כלומר אנחנו בונים מודל ייחודי, בין משרדי, בשפה אחת כי כרגע מדברים בשפות שונות. הכלי הזה ייצא לפועל ונוכל לאתר את האלימות. אנחנו רוצים לסגור את הפער בין כמות האלימות במשפחה שאנחנו מכירים אותה לבין האנשים שמגיעים אלינו.
אנחנו ישבנו ביחד, בנינו את התכנית ביחד, בכל צוות היו 20 אנשים שבנו את התכנית. כרגע יש לנו ועדת יו"רים שמובלת על ידי ויש לנו נציג מכל משרד והוא מדווח על ההתקדמות בכל תכנית.
עוד כמה מילים לגבי התכניות הללו. אנחנו מדברים על שדרוג הקו של המשרד, 118, והתאמה שלו לאלימות במשפחה, גם עבורנו וגם עבור המשטרה, המשרד לבטחון פנים. אנחנו העברנו תקציב למשרד לבטחון פנים כדי לקחת שוטרים רגישי תרבות ולהכניס אותם ל - - - המשפחה, העברנו תקציב למשרד לשוויון חברתי כדי לתגבר את נושא ההסברה לנשים ומשפחות. אנחנו מוציאים עכשיו תקציבים לכוננות לעובדים הסוציאליים כדי שיוכלו 24/7 להגיב בזמן אמת.
לצד כל התכנית הזאת אנחנו גם עושים תהליך של בדיקה. לצד בנייה של מודל של מסוכנות בנייה של מודל לטיפול בגברים ועוד מודלים נוספים. אנחנו יוצאים עם שני מחקרים, מחקר ראשון שהולך להעריך את התכניות שאנחנו עושים, מחקר שני שהולך לעשות סקר ארצי לאלימות במשפחה. כפי שאמרתי קודם לכן, הפער בין כמה שאנחנו יודעים שיש לכמה שמגיעים לטיפול.
יש לנו בהחלט תחזית. אם אני מדברת על כ-14,000 מטופלים בתחנות לאלימות במשפחה, למשל כדוגמה, אנחנו לפחות נכפיל את כמות המשפחות שיכולות להגיע לטיפול בעזרת התקנים שאנחנו כרגע מדברים עליהם.
לפחות. כי כשאנחנו מדברים על גבר ואנחנו נכניס גם את אשתו וגם את הילדים, אנחנו מדברים על הרחבה מאוד גדולה של האנשים שיגיעו לטיפול.
ואנחנו ממש מכפילים את כמות התחנות. צריך להגיד שאנחנו מדברים על כ-80 תחנות ואנחנו מוסיפים עוד 60.
נוספות על הקיים בהתעללות בזקנים. בהחלט אנחנו כמעט מכפילים את היכולת לטפל באזרחים ותיקים.
ברשותכם אני אעבור ל'נושמים לרווחה'. תכנית ארצית, אמנם לא החלטת ממשלה, אבל תכנית דגל של המשרד, תכנית לטיפול במשפחות בעוני.
אתה לגמרי צודק, אני פשוט הגבלתי את זה כי קודם דיברתי על החלטת ממשלה, אני כרגע מדברת על תכנית לאומית שהוכרזה בעקבות הוועדה שלך כתכנית לאומית ואנחנו נמצאים בשלב השני שלה. 2,505 משפחות סיימו את השנתיים הראשונות ויצאו כמשפחות משוקמות ואנחנו עכשיו מכניסים את המשפחות החדשות כדי להגיע ל-3,300 שעוברות לתהליך של 'נושמים לרווחה'.
2,505 מתוך 3,000, זה אומר שכשאתה מתייחס למשפחה בצורה הוליסטית כפי שהם עושים, בעבודה של שנתיים אתה מצליח, במרכאות, לשקם.
זו תכנית מדהימה וגם בה יש שילוב של לא רק משרד הרווחה, זה גם המשרד לבטחון פנים ומשרד החינוך, זה שילוב רב מערכתי והתכנית הזאת עובדת מעולה.
היא עובדת מעולה, אבל, עוד פעם, חסר תקציב להרחיב אותה. השבוע הייתי בקרית משה, בשבוע שעבר בקרית משה ברחובות, אתה רואה את התגובות של האנשים שם, חבל על הזמן.
במינהל מוגבלויות אנחנו עושים שני תהליכים מאוד גדולים ומרכזיים, האחד זה ההקמה וההפעלה של המינהל.
גדעון, אני לא אהיה נחמד איתך. זה לא על חשבון הדוח שאתה התחייבת להביא לנו לפני שנה.
לא הבאת אותו. אני מזכיר לכם. גם אותנו זה מחייב לעשות מעקב, אבל גם אתכם מחייב לעמוד בהתחייבויות שלכם. בדיון הראשון, כשהצגת את המנהלת, התחייבת להביא את תכנית העבודה בפחות משישה חודשים. אז אני מזכיר שזה מעל לשנה ולא הבאת.
אני מקבל את ההערה ואנחנו נעביר אותו. אנחנו עושים כרגע שני מהלכים, אני אתחיל במהלך הראשון, שהוא יותר קצר, זה מעבר של אנשים ממעונות לדיור בקהילה. אנחנו מדברים על תהליך שהתחייבנו לעשות אותו בשלוש שנים לגבי 15% מהאוכלוסייה של אנשים שנמצאים אצלנו במעונות פנימייה, שזה 900 אנשים. אנחנו הוצאנו נכון לעכשיו 520 אנשים ועד סוף 19' נגיע למספר שהתחייבנו עליו. המשמעות של העניין היא שאנחנו כרגע מאפשרים לאנשים שנמצאו במעונות פנימייה עשר, 20 ולפעמים גם 30 שנה, לחוות חיים אחרים במקומות אחרים בקהילה כאשר אנחנו מבטיחים להם את היכולת לחזור למעון או פנימייה במידה שהם רוצים.
לא, זה דיור בקהילה. תודה על ההבהרה, זה דיור בקהילה, אנחנו בעצם מאפשרים דיור גם בדירה שיכולה להיות בחוזה או מפעיל שייתן פתרון אפילו לבן אדם אחד בדירה. שניים, שלושה, ארבעה, חמישה ושישה אנשים בהתאם לרצף, בהתאם - - -
אני לא יכול להגיד לך, מתוך ה-427, כמה המספר, אבל זה מספר מאוד מאוד קטן, פחות מעשרה אנשים. בעיקרון אנחנו נמצאים במקום שאנחנו מאפשרים למערכת לתת פתרונות החל מאחד עד שישה אנשים. אנשים גם יוצאים להוסטלים וזה גם בסדר, אבל המטרה היא ללכת לדירות. נתנו יותר תקציבים לטובת המהלך הזה, אפשרנו לעשות גם פיצול סמלים שיאפשר הפרדה בין הדיור לבין החיים. בבוקר הם יוצאים למסגרות טיפול אחרות או למסגרות תעסוקה תומכות.
אנחנו גם פרסמנו מכרז חדש שנקרא 'קהילות ייחודיות' שבו, בשינוי מהמדיניות הקודמת שלנו, אפשרנו לקהילות להכיל בתוכן דירה ובעצם לתת אפשרות לאנשים לחיות בתוך קהילה תומכת. למכרז הזה ניגשו 66 מפעילים חדשים, מתוכם כרגע 20 דירות אושרו לפתיחה מיידית ושש כבר נפתחו. זה מהלך שרק עכשיו עשינו אותו. אנחנו נתנו יותר תקציבים לדירות והוסטלים קיימים על מנת לאפשר יותר יכולת קליטה במקומות האלה ואנחנו עושים הרבה מאוד תכניות עם הצבא והשירות הלאומי, כולל מכינות קדם צבאיות, להכניס לשם אנשים שלנו.
הייתי בסיור בבסיס, לא רק בפלמחים, בדרום, בג'וליס, אתה רואה את השילוב עם האנשים של המוגבלויות ואתה רואה את המשפחות שלהם, אתה אומר הצלת להם חיים. אתה בא, משפחות, הם רואים איך הילד שלהם משרת ובא על המדים ועושה את מה שעושה, תענוג.
מה שחשוב לציין, ובזה אני אסיים את הקטע של המעבר לקהילה, זה שבמקביל אנחנו גם משפרים את המצב של האנשים שחיים בתוך מעונות הפנימייה ואנחנו מאוד מדגישים את הקטע של השילוב, גם אם אתה חי במעון פנימייה, יש גם את הקטע של השילוב, כולל דירות הכשרה ליציאה לקהילה, כולל זה שאנשים יגורו יותר במתכונת של דירה עם תנאי חיים טובים.
בנושא של מינהל מוגבלויות, עשינו את המהלכים הבאים, פתחנו מרכזי זכויות והערכה על מנת לדייק יותר בקטע של שער הכניסה לתוך מינהל המוגבלויות.
שמונה מרכזים, כאשר היעד שלנו זה בחצי השנה הקרובה לאבחן 600 אנשים על מנת ליצור את הפיילוט המעודכן של מודל ההפעלה שלנו. אנחנו במקביל כמובן ממשיכים עם אבחונים של מש"ה על פי חוק. אנחנו הגדלנו את המרכזים למשפחה אצלנו, היו 15 והיום יש 38 מרכזים למשפחה שבהם זה שירות משלים למשפחות שמעבר ליכולת של המחלקות לשירותים חברתיים יש התמחות שנותנת מענה לצרכים הספציפיים והייחודיים של המשפחות וזה מודל מאוד מאוד מוצלח. כמובן שזה נעשה בתיאום מלא עם הרשויות המקומיות.
אנחנו עשינו שינוי ארגוני, בזכות המנכ"ל ובזכות השר, 52 אנשים שינו תפקידים במינהל מוגבלויות, עברו מתפקיד לתפקיד, וזה לא תהליך פשוט בשירות המדינה וזה מתקשר למה ש - - -
אנחנו במקום אחר לגמרי, זה גם בזכות ההישג של השר עם הנושא של התקציבים לנושא העיוורים עם הגמלאות, אני חושב שזה מאוד השפיע, אבל אנחנו - - -
אנחנו עובדים איתו בצורה הרמונית מלאה, מסודרת, עם כל מה שקשור בעניין הזה. אני אסיים במשפט אחד, שזה אתגר שינחה אותנו לדעתי בשנים הקרובות, זה כניסה לעולם תוכן של אנשים עם ריבוי מוגבלויות ואנחנו נמצאים במקום שאנחנו נצטרך להיערך בצורה אחרת מבחינת המשרד על מנת לתת מענים לאנשים שהיום הם לא רק עם מוגבלות אחת אלא עם יותר ואנחנו נערכים לעניין הזה בצורה מסודרת. תודה.
אם אפשר, בבקשה, לקבל את הפירוט התקציבי. הראית בשקף הראשון עלייה משמעותית בתקצוב של אנשים עם מוגבלויות במשרד, אם אפשר לקבל את הפירוט על מה כל הכסף.
זה בדיוק מה שעשינו גם בדיון הקודם. חלק מהתשובות, אני אבקש לקבל אותן בכתב, מופנה ישר לשואל עם העתק לוועדה, שנוכל להפיץ את זה.
במהלך רב שנתי, המוגבלויות החוץ ביתי היה 75%, היום זה עומד על 81%, החלק היחסי. עשינו שינוי מאוד משמעותי לכיוון הקהילה.
אתה יודע לתת לה עכשיו תשובות בעל פה? את הפירוט של הכספים?
חנן פריצקי, מנהל אגף תקציבים, משרד העבודה והרווחה. בגדול השינוי במוגבלויות נבע מהרחבה, הן של שירותים, הרחבנו מרכזי תעסוקה, הגדלנו בפריסה ארצית - - -
לא, רד לפרטים, כמה כסף, מספרים. עברנו מפה לפה, העברנו מפה לפה.
הרחבנו שינוי למוגבלים בסדר גודל של 30 מיליון שקל, פריסה של מרכזים לתעסוקה בתחום של מוגבלים, הקטנו קבוצות - - -
היו תוספות מאוד משמעותיות. אז אל"ף, אנחנו בוחנים את עצמנו כל הזמן מהבחינה הזאת, אנחנו מנסים להתייעל ולחסוך כל הזמן ולבדוק איפה אנחנו יכולים - - -
אם אפשר רגע לחזור מהמספרים למינהל המוגבלויות, אדוני היושב ראש. אדוני, אחד החששות שליוו את המהלך הגדול הזה של הקמת מינהל המוגבלויות היה שמוגבלויות ספציפיות לא יקבלו את היחס ואת הידע הספציפי שנצבר לאורך השנים. היום, כשאתם כבר בתוך המהלך, מה ההערכה שלכם? למשל הייתה ביקורת לגבי אנשים עם עיוורון, שהם איכשהו לא יקבלו את סל השירותים הספציפי שמתאים להם. איך אתם מתמודדים עם זה? מה הניסיון שנצבר בהקשר הזה?
קודם כל לא קיצצנו אף שירות ואף מענה שניתן בעבר ביחס לאנשים היום, יתרה מכך, בעצם אנחנו מאפשרים לאנשים עם מוגבלויות ספציפיות ליהנות לא רק ממה שקיים היום, אלא להשתלב במערכות אחרות. אם אני אקח דוגמה של תעסוקה, אם אנשים עיוורים עד היום בדרך כלל היו רק עם אנשים עיוורים, היום אנחנו באים אליהם ואומרים להם 'חבר'ה, אנחנו הולכים לפי רמת התפקוד של האנשים. אם אתם ברמת תפקוד של אנשים שמתאימה לאנשים עם מוגבלויות אחרות אז אתם בהחלט יכולים להיכנס ולהשתמש בפלטפורמה ובמתקנים של אנשים אחרים שהם במוגבלויות אחרות', וגם אנשים שהם לא רק עם מוגבלויות אלא גם כמובן לכיוון השוק הפתוח.
זה שהיום יש חבירה בינינו לבין זרוע העבודה זה מאוד יקל על הקטע של השטף ושל הרצף הטיפולי בינינו לבינם. אנחנו כרגע עובדים על כלי אבחון מסודרים וגם על יכולת של להשתמש בשתי הפלטפורמות.
אתה יודע מה היתרון בחברים בוועדה שלך? שהם מחויבים לנושא והם רוצים לשמוע והם שמים את ליבם ונפשם בעניין ושעה זה לא מספיק.
פה אני אנסה לעבור במהירות בשבע הדקות, עשר הדקות שנותרו, על כמה דברים חשובים נוספים. יש את תכנית ית"ד שיצאה לדרך. נשמע את מירב. תאמרי מספר מילים על תכנית ית"ד.
בסדר גמור. אז תכנית ית"ד, תכנית לאומית לצעירים בסיכון, עברה החלטת ממשלה ב-30 באוקטובר 16', התחילה פעילות בינואר 17', פועלת היום ב-114 רשויות, סך הכול 130 עובדים, מתוכם נקלטו כבר 120 שעובדים בפועל. אנחנו בישורת האחרונה של הקליטה. כל 250 הרשויות קיבלו תקציבי פעולה, זאת אומרת גם רשויות שלא קיבלו תקן ית"ד מתוקף חלוקת התקנים של ה-100 תקנים - - -
לא, אז הם בוחרים תכניות, כמו למשל מרחב מקדם תעסוקה, כמו תכניות דיור, יש להם ספר של תכניות, 11 תכניות - - -
סליחה. הרשות מקבלת את התקציב שהוקצה לה על ידי המשרד, יש לה ספר תכניות מתוכו היא יכולה, בהתאם לצרכים של הצעירים שלה, היא יכולה לבחור תכנית מאחת התכניות.
בתוך התכנית יש כוח אדם, התכנית בנויה מכוח אדם. מי הבן אדם שעוזר להם לעשות את ה - - -
אנחנו מדברים על רשויות קטנות שלהם יש מנהל מחלקה או עובד נוער וצעירים. עובד נוער וצעירים, או מנהל המחלקה, בוחר את התכנית הרלוונטית ומתחיל להפעיל אותה כשיש לו כוח אדם בתוך התכנית.
לא, אני מסבירה שיש 114 רשויות עם תקן ית"ד. גם הרשויות האחרות, מתוך ה-250, קיבלו תקציבי פעולה של ית"ד, ואני מסבירה איך זה עובד.
יש פיקוח שלם שמלווה אותם, שמגיע לרשות, שבודק איתם את הצרכים, יש מערך שלם שמלווה את כל הפתיחה הזאת.
אני רוצה לציין שהיה דיון פה עם צה"ל והוא דיבר בשבחים אדירים על התכנית המשותפת שלכם ורק היו רוצים להגדיל אותה. אז תעשו הכול, כי באמת אצלם זה נראה מאוד מעשי בזכות השילוב בין שני המשרדים.
נכון. זו דוגמה טובה לשיתוף פעולה שבעצם מיטיב מערכות שעובדות ביחד לטובת אוכלוסייה מוחלשת.
אוקיי, נעבור בכמה מילים בזמן שנותר. השילוב של זרוע העבודה עם זרוע הרווחה אפשר לנו להעמיק את הסינרגיה בנושא התעסוקה, בנושא הכשרה מקצועית. זרוע העבודה, התקציב שלה הוא 3.4 מיליארד שקל, ירשנו את זה ממשרד הכלכלה, תקציב 18' כבר היה סגור, תקציב 19' נשאר פחות או יותר כמו 18'.
טוב, ה-18' אנחנו עשינו. ב-18' אתה רואה את הקפיצה, קפיצה מ-16' לזה, זה תקציב שאני ישבתי עליו.
מאז שקיבלנו נבנו בפועל, או נבנו וניתנו סמלים ל-230 מעונות יום. תכפיל עכשיו 75 ב-230, יתברר לך ש-18,000 ילדים, והאוצר רואה את זה מיד בסבסוד. פעם ראשונה, בשבילך, אלי, שההרשאות לשנת 18' ניתנו בינואר 18'. לצערי החלוקה היא חלוקה מאוד קשיחה. 25% הולך לערבים, 15% הולך לחרדים, 15% הולך לפריפריה ו-45% הולך למגזר הכללי. לצערי החרדים והערבים לא מממשים את הפוטנציאל שיש להם וזה בלי מצ'ינג ואנחנו לא יכולים להשיג את הכספים. זאת אומרת בשנת 18' אני כבר ביולי תקוע עם 100 מיליון שקל של חרדים וערבים שלא ביקשו את הכסף ואני לא יכול להסיט לפריפריה - - -
עזוב אותי מבעיות. אני לא נכנס לבעיות. שנייה, אתם תוקעים לי כסף.
אנחנו לא תוקעים, הממשלה תוקעת כסף, כי היא לא מאשרת תכניות מתאר והרחבות והתקציבים נשארים.
תקשיב, אני קיבלתי כסף לבנות מעונות, הכסף הזה שאני לא בונה חוזר לאוצר. כשנגמרת שנה הכסף חוזר לאוצר. כשיש בעיה של הפריפריה ויש בקשה של הכללי לבנייה. פעם ראשונה, אני אומר לך, בשנה הזאת.
פעם ראשונה שאני מסתכל על אלה שחילקתי, כמעט 85% עמדו באבני דרך, ביקשו כסף. זאת אומרת עמדו 30% ו-60%, זאת אומרת יצאו לבנייה. לפני זה, כשאני קיבלתי את זה, 80% בכלל לא הגישו תכניות.
לא ביקשו אבני דרך. זאת אומרת יש דרמטיזציה. עכשיו אנחנו יושבים על הפיקוח, אמרתי מקודם שאיחרתי לפה בגלל שישבנו על הפיקוח, היום - - -
אז היום בשמונה וחצי בערב נמשיך את הדיון עם האוצר ואני מקווה, מאוד רוצה לקוות, שאנחנו ביום ראשון נעביר בוועדת שרים את הצעת החוק לפיקוח על המעונות, אני עושה כמיטב יכולתי.
לא, היא לא מדברת על הבנייה, היא מדברת על פיקוח. זה גמרנו, עברנו נושא.
אני יודע שביקשת להעלות את האפשרות לתת בפעוטונים, לעלות מחמש לשש.
גם כשאנחנו עובדים על הפיקוח של המעונות, אנחנו עובדים על זה באופן הזה שנוכל להעלות מחמש לשש ואז זה ייתן מענה לאיזה 5,000 או 6,000 ילדים. זה שאני יודע זה לא הולך כל כך פשוט. אני רוצה שתבין את זה.
כבוד היושב ראש, יש את החלטת הממשלה 922 שמכוחה יש לך את התקציבים לבניית מעונות. בגדול.
סליחה, תן לי להשלים. ביום רביעי האחרון אני העליתי את הנושא של הקצבת תכניות מתאר ותכניות מפורטות ליישובים הערביים. המצב דהיום, אני אפילו לא מדבר על ההימשכות של התכניות עצמן, שחמש שנים יעברו ולא יהיו לנו תכניות מאושרות. יש הסכם אסטרטגי של 15 רשויות מקומיות שעד עצם היום הזה רק 11% מהתקציב הועבר אליהן, ואז, כשאתה לא מאשר תכניות אתה תבוא ותגיד לי, 'אני לא עבריין בנייה, אני לא אבנה ללא היתר', אז התכנית הזו היא של הממשלה, של האוצר שהוא - - -
סליחה, תן לי להשלים. התכנית הזו היא להחזיר את הכסף וזו עוד רמאות של הממשלה בקשר לתכנית הכלכלית. אני מתכוון למילה, כשבאים ואומרים 'יש לנו תקציב', הגודל של התקציב, אפילו הייתה רמאות מה הגודל שלו, שזה 9.5 מיליארד במקום 13 ו-15 שהעלו והיום תכניות המתאר, התכניות המאושרות, לוקחות לנו את הכסף - - -
לידך יושב חבר כנסת שאצלו יש מעונות שלא מאוכלסים, גמורים, בנויים.
מה שאני יכול להגיד, כל עוד שלא תהיה יוזמה לעשות תכנית מפורטת נקודתית לאותו מקום של מעון היום, שתלך ביחד, לא תחכה לתכנית המתאר ולא תחכה לתכנית המפורטת אלא השטח הזה הוא צבוע, שיהיה שטח ציבורי וללכת לבנות, אתם לא תבנו וכל הכסף הזה שלכאורה באתם ואמרתם - - -
אז עד שלא יהיה לך רישיון תבוא אליי ותגיד לי 'בשביל שלא יחזור לאוצר תפנה את זה לפריפריה, תבנה בזה', אבל אתם לא נותנים לי, זאת אומרת - - -
זהו, האוצר הוא זה שאחראי על התכנון, האוצר הוא זה שאחראי על מינהל התכנון.
כבוד השר, האוצר הוא זה שאחראי על מינהל התכנון שלא מעביר את הכסף, שלא מעביר - - -
אני רוצה לומר קודם כל, אדוני היושב ראש, שבאמת מאז שהשר תפס את העניין הזה של הניצול, אני יודע את זה מידיעה אישית - -
אין ספק שרמת הניצול היום של בניית המעונות, אי אפשר להשוות אותה למה שהיה לפני שנתיים. אני אומר את זה בידיעה והיו גם דיונים על העניין הזה, ובכלל בעשור האחרון.
אני אקח דווקא את הנקודה הבעייתית. יש בעיות שהן אובייקטיביות, אדוני השר. אלה לא בעיות שלך, לא אתה יצרת אותן ואתה גם לא תוכל לפתור אותן. אני מדבר כרגע על האזורים החרדיים, אבל זה לא רק האזורים החרדיים, יש היום מדיניות ציפוף במדינת ישראל, בכל מקום צפוף יש בו חוסר של קרקע ציבורית לדברים הללו. ברגע שאין לך קרקע ציבורית אתה לא יודע להעביר את הכסף הזה לבנייה. לכן מה שאני מציע - - -
דקה, דקה, יש מקומות שכבר אין קרקע, העיר כבר מבוגרת. אני חושב שהפתרון צריך להיות שחלק מהתקציבים הללו יילכו על סיוע בשכירות, לתת למפעילים את האפשרות לשכור מקומות, גם במקומות שבהם שווי השוק הוא גבוה, עם השתתפות שלהם, אחרת לא יהיה - - -
לא, אני שמעתי. להגיד שכירות, שכירות, גמרנו, לא צריך לפרט. הוא מבין מה זה שכירות. חבר'ה, אל תכבידו. יש אנשים שהם מסומנים בשקט, לא לקחו את זכות הדיבור, ויש כאלה שלא ועוד רוצים את זכות הדיבור.
שאלת שאלות, אני לא ישנתי שבוע, ידעתי שתשאלי שאלות, כל הזמן קוראת את החומר.
תודה, אדוני. באמת הערכה על הפעילות שלך, באמת ברמה האישית והעבודה הגדולה במשרד, ובכל זאת שני פערים שמטרידים אותנו. פער אחד בנושא הקשישים הוא קודם כל השאלה של כמה כסף יש להם ואיך אנחנו מעלים את ההכנסה של הקשישים במדינת ישראל.
זו שאלה שצריכה להיות במושב הבא, כי המושב הבא הוא ביטוח לאומי.
בסדר גמור. ושאלה שנייה, בכל זאת, אדוני, כיוון שאתה איתנו כאן, היעד שלכם בנושא תאונות עבודה היה ירידה ב-10%, בפועל יש לנו עלייה ב-20%. יש לכם מכשיר של עיצומים כספיים שהוא מכשיר חזק מאוד, שאנחנו המצאנו אותו בחוקים סביבתיים, אבל יש לכם אותו היום בחקיקה חברתית. אנחנו לא ראינו פרסומים כמה עיצומים כספיים כאלה הוטלו, האם - - -
השאלה היא האם זה לא פורסם או שזה לא הוצע? או לא ניתנו עיצומים כספיים כאלה, ואם לא, למה?
אני אגיע לקטע שהשר הכי רצה אותו. גילוי נאות, השר הוא חבר שלי ואני חפץ ביקרו, יחד עם זאת אני רוצה להגיד שעל אף התפקיד שהוא התפקיד הקשה והסיזיפי ביותר בממשלה - - -
תרתק את עצמך במה שאתה רוצה, אני אומר הכי קשה, כי זה הדבר שהכי באים אליו בטענות. שר האוצר יכול לחלק, הוא צריך תמיד לכסות על כל הפצעים ואני אומר בסך הכול, באופן יחסי, אל תעוף על עצמך, אבל באופן יחסי נדמה לי שזה המשרד שמשיג את היעדים שלו מתוך באמת תפיסה כוללת, תפיסה אוניברסלית, אורתופדית, גם הנושא של איגום הפונקציות בתוך המשרד הוא דבר חשוב, גם ההתייחסות לעבודה בתוך הרווחה הוא דבר חשוב ואני חושב שזה ללכת קדימה, להיות הפרמדיק של ה - - -
הראשונה זה בנושא של תאונות העבודה, מה קורה בתחום הזה, אנחנו כל הזמן מתבשרים - - -
אני שואל אותך מה שבעניין שלי. אני הנחתי במשרד שלכם הצעת חוק שבהחלט כוללת ומאגמת את הנושא של דיור בקהילה, של מה שנקרא לקיחת הזכויות והעברת זכויות ממקום למקום, זאת אומרת אוניברסליות בעניין הזה, שלבן אדם תהיה אותה זכות במוסד, בבית ובכל מקום שהוא יבחר לנכון, שהזכות תלך איתו. אם יש לו יד, שזכותו תהיה קשורה לידו, אם אין לו, לרגלו וכו' וכו'. זה דבר שני. ודבר שלישי, הנושא של מצלמות בגני ילדים, מדוע המשרד שלכם לא תומך בעבודה מועדפת לגבי סייעות לגננות היום?
כן, זכרה לברכה, הייתה אמירה של משרד העבודה שיש חסר של כ-40 מפקחים על עובדי בנייה. רציתי לדעת מה קרה מאז לעניין מספר המפקחים, האם אוישו התקנים?
כן. תודה רבה, אדוני השר ואדוני היושב ראש. ראשית אני רוצה לברך אותך, יש תוספת תקציבית ניכרת בתוך המשרד שלך, זה באמת יוצא דופן, יש גם נושאים שבהם אני מאוד שמח - - -
זה לא רק התוספת, זה העניין של הניצול, אם יש ניצול והכסף מנוצל.
אני רוצה רק שני דברים. האחד, לגבי הסיפור של הפיקוח, אדוני השר, וספציפית לגבי המצלמות. למה משרד הבריאות יכול להרשות ולהוביל חקיקה שמחייבת התקנת מצלמות ואתם עובדים על מודל של תמרוץ? למה מה שנכון לגבי קשישים סיעודיים לא נכון לגבי תינוקות בפעוטונים. שתיים, לגבי הסיפור של הקצבאות. אני לא נכנס לזה, כי אמרת שתתייחסו לזה אחרי זה, אדוני היושב ראש, אבל אני מבין שזו גם סוגיה של האוצר - - -
כן. אני מבין שזו גם סוגיה של האוצר, אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שיש הצעה גם של התעשיינים שמוכנים לראשונה לשים מיליארד שקל על השולחן.
והדבר השלישי, לגבי ההסתכלות שלנו כל היום הזה, אדוני השר, היא שנה אחת קדימה וזה מצוין, כולנו מבינים שבעניין הזה של השירותים החברתיים יושבים על פצצה מתקתקת, למה? אתה מכיר את זה הכי טוב מכולנו, כי אתה, וייאמר לזכותך, אתה מהשרים שעונים לח"כים בשאילתות, במפורט, ענית לי שכנראה עד 2035 אי אפשר - - -
אבל אני לא אענה לך כי הנושא הזה בתהליך ואני חושב שתשובה, אני לא יודע כמה עשית משא ומתן או בטח עשית משא ומתן - - -
במשא ומתן אתה לא שם את כל מה שאתה מבקש ואת כל מה שאתה מוכן לוותר.
תאמין לי, אנחנו שם. אם לא היית שואל, אם אני לא הייתי מדבר על זה במליאה - - -
ואם את לא היית שואלת, ויחד עם זה זה באמצע מהלך שאנחנו, גם אתה וגם אני, לא רוצים לעשות נזק, אלא אנחנו רוצים לנצח. אז אנחנו לא יכולים היום לבוא ולהגיד את כל מה שאנחנו חושבים כי, אתה יודע למה.
רק שני משפטים. אל"ף, בקשר לניצול, ש-100 מיליון שקל לא נוצל בגלל מחסור בקרקע. אנחנו יודעים שמשרד האוצר - - -
לא יודע, יש כאלה שחסר להם קרקע, יש כאלה שמבקשים ולא בונים.
דרך אגב, גם בחינוך אנחנו תקועים עם אותו סיפור, שאין קרקע ולא מקציבים את הכסף ומחזירים לאוצר בסוף.
- - ולצוות. רגע, תן לי לגמור משפט לבד. אמנם היה לפניי יושב ראש, אבל אמרו לי שגם הייתי יותר טוב ממך.
הרבה יותר טוב. אני אגיד את זה. היית לא יותר טוב, הרבה יותר טוב ואני שמח.
לא, סתם. אתם רואים איזה אווירה בינינו, מותר לנו, לא רק תמיד רציני. אז אני באמת רוצה להודות למנכ"ל ולצוות שלו. אני אגיד לך את האמת, הפתעתם אותנו לטובה בדיווח שלכם. אני אומר את זה, כי באתי מוכן עם הרבה נקודות לא נעימות ומחקתם לי אותן ואני שמח על כך שאני טעיתי הפעם.
אנחנו נמשיך, נעשה את המעקב גם על מנהלת הנכים והמוגבלים וכל הנושאים שבמקרה אני אוהב אותם, במיוחד כשהם מטופלים. טכנית, כפי שאמרתי, אני מבקש מהמנכ"ל, כפי שהתחייב, לענות לחלק מהשאלות בכתב, ישר למבקש והעתקים לוועדה.
בזה אני סוגר את הישיבה מבחינה פורמלית.
הישיבה ננעלה בשעה 12:21.