פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
16
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
02/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 806
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ט בתמוז התשע"ח (02 ביולי 2018), שעה 10:13
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/07/2018
דיווח סגן שר הבריאות על פעילות משרדו - הצגת תוכנית עבודה ודיווח ביצוע
פרוטוקול
סדר היום
דיווח סגן שר הבריאות על פעילות משרדו - הצגת תוכנית עבודה ודיווח ביצוע, בהשתתפות סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר
ג'מעה אזברגה
ישראל אייכלר
מיכל בירן
מירב בן ארי
אילן גילאון
מאיר כהן
איציק שמולי
מוזמנים
¶
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
משה בר סימן טוב - מנכ"ל, משרד הבריאות
ליאת שירן - מרכזת בכירה, תוכניות עבודה, משרד הבריאות
ודים פרסמן - סמנכ"ל לתכנון, תקצוב ותמחור, משרד הבריאות
אורל פרלסמן - רפרנט תחום תכנון, אגף תכנון, תקצוב ותמחור, משרד הבריאות
מיטל גבאי - לשכה משפטית, משרד הבריאות
אייל בסון - דובר, משרד הבריאות
ליאור קוטלר - רפרנטית בריאות, אגף תקציבים, משרד האוצר
רועי רייכר - רפרנט בריאות, אגף תקציבים, משרד האוצר
רועי קאהן - רפרנט בריאות, אגף תקציבים, משרד האוצר
טלי שטיין - ממונה יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ורד שחם - מפקחת ארצית מרכזי יום, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
אריה רוטשטיין - ועדת הסיעוד, המוסד לביטוח לאומי
שירלי אברמי - מנהלת יחידת כת"ף
אביב סקירה - ראש תחום בכיר, כת"ף
נטע משה סעדון - רכזת מחקר ומידע, כנסת
אורי דוד ספירן טל - רכז בכיר, מחקר ומידע, כנסת
אהרן בלנק - מ"מ רכז מחקר ומידע, כנסת
ניר עוז - מנהל מחלקת כלכלה ורגולציה, קופת חולים מאוחדת
ניר עוז - מנהל מח' כלכלה ורגולציה, קופת חולים מאוחדת
הלל דשן - ראש אגף תקציבים, שירותי בריאות כללית
שמואל מזרחי - יו"ר, הסתדרות הגמלאים
כרמל פלדמן - ראש תחום בכירה לענפי הכימיה, התאחדות התעשיינים
אפרים קורן - מנכ"ל, הסתדרות הגמלאים
שיר גור - מנהלת הפורום, המרכז הישראלי להתפתחות הילד
רבקה צוק - עוצמה, פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש
אבנר עורקבי - יו"ר אהב"ה, ארגון הנכים בישראל המיוחד
דורון יהודה - יו"ר ארגון נכי הפוליו בישראל
צבי פישל - יו"ר איגוד הפסיכיאטריה, ההסתדרות הרפואית
אלעד גודינגר - עורך דין, ראש תחום מדיניות ציבורית, ההסתדרות הרפואית
משה בר - תנו יד לחירש ונכים למען נכים
שהם זיקרי סרבר - סטודנטית, מעורבות חברתית
סיון גופמן - מנהלת תחום מדיה וממשל, חברת עמל ומעבר שירותים לגיל השלישי
משה אסרף - חבר הנהלה, מזור-נכים לטובת נכים
גבריאל וולפסון - כתב, אתר Newsru israel
חובב ינאי - נציג, ארגון שתי"ל - מייסודה של הקרן החדשה לישראל
עמיחי תמיר - יו"ר, ארגון הנכים
הניה מרמורשטיין - מנהלת, עמותת על"ה
מרים בר ניר - עורכת דין, עוצמה, פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש
מידד גיסין - נשיא, ארגון בעלי הסטומה
לבנה סבג - חברת עמותה, מזור-נכים לטובת נכים
זאב פלדמן - יו"ר ארגון רופאי המדינה, ההסתדרות הרפואית
תמר גיטליץ - רכזת תוכנית, ג'ויינט ישראל
יהושע שלמה זוהר - שדלן/ת (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את שירותי בריאות כללית
עופרה שקד - שדלן/ת (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את שירותי בריאות כללית
שגית אהרון - שדלן/ת (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את איגוד לשכות המסחר, עמותת חברות הסיעוד, קבוצת עמל ומעבר
עינת גלילי - שדלן/ת (כהן-רימון-כהן), מייצג/ת את Abbvie
רוני בונדי - שדלן/ת (עצמאי/ת), אינו/ה מייצג/לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: אגוד חברות הסיעוד)
יובל יפת - שדלן/ת (עצמאי/ת), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: אהבה-ארגון הנכים בישראל המיוחד, המרכז לעיוור בישראל, מטב)
שושנה דינה שטוב - שדלן/ת (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את חטיבת אחיות בריאות הציבור
רות פרמינגר - שדלן/ת
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב., חבר תרגומים
דיווח סגן שר הבריאות על פעילות משרדו - הצגת תוכנית עבודה ודיווח ביצוע
בהשתתפות סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב, אני קודם כול מתנצל, פשוט יש לנו משלחת של חברי פרלמנט וסנאטורים צרפתים ולצערי אני היחיד שמדבר צרפתית בכנסת, אז יש לי תפקיד. לפעמים מאיר מחליף אותי, אבל רצו צרפתית הפעם, אז שחררתי אותו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה גם אני אשמח. תודה.
בוקר טוב אדוני סגן השר, כבוד גדול לנו לקבל אותך. אנחנו היום ב-2 ביולי 2018.
אני רוצה רק כמה מילים לפתוח מה זה כת"ף. את רוצה להגיד או שאני אגיד?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש יחידה חדשה שאני חייב להגיד שאני כרגע, אתם יודעים, תמיד אני אוהב יותר לאכול דברים, וגיליתי את יחידת כת"ף שהוקמה על ידי יושב ראש הכנסת. היא חדשה, היא פחות משנה אם אני לא טועה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כשבאו להציג לנו את זה, אז אמרתי, אני קונה, ואז באמת ביקשתי דבר ראשון שיעשו מעקב על נושא דוח העוני. נעשתה עבודה אדירה שאף אחד לא עשה לפני כן למרות הבטחות. איפה אנשי האוצר שהבטיחו לי שפעם יהיה דוח? הדוח היחיד שיצא מהכנסת בזכות יחידת כת"ף זה הדוח - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז היחידה הזאת באמת עשתה עבודה אדירה. זה לא על חשבון הדיון הזה, כבר הגזמתי, ואני שמח שהדוח הראשון של משרד בנושא הביצוע של ההחלטות שהתקבלו בוועדה שלנו הוא דוח הבריאות. זו תקופה דווקא מעניינת, כי ליד הדוח שלך, אדוני, ושל המשרד שלך, אז גם הגיעו הנתונים של ה-OECD, ולמרות כל המאמצים, למרות כל התקציבים שהתווספו, ולמרות, אני אומר באחריות מלאה, העבודה האדירה שלך ושל הצוות שלך בראשות המנכ"ל שלך, אנחנו עוד בפיגור רב לעומת ה-OECD, וזה היופי של הדמוקרטיה שלנו. יכולים לבטא את זה. אפשר לכתוב את זה. זה כתוב. אנחנו נדון למרות כל העשייה על הפערים, כי רק הפערים ישפרו אותנו לעתיד והפערים הם גדולים בכל התחומים, אם זה בכוח אדם, אם זה בתשתיות, אם זה בתחומים מסוימים, אז אני חושב שההגינות אומרת שאדוני, אתה פותח.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
בוקר טוב, תודה אדוני היושב ראש. אני כל פעם שמח לבוא לוועדה שלך בנושאי בריאות.
אני רוצה רק להתחיל להתייחס לדבר אחד, שראיתי שכלי התקשורת מתעניינים ברופאים ישראלים שעובדים בחוץ לארץ. ב-2005 - 400 רופאים למדו בארץ רפואה. השנה 770. הנתונים הם של 2016 זה לא 2017. בהסכמה עם האוצר אנחנו נעלה את זה ל-900 פלוס.
אני רוצה להעיר שאנחנו עומדים גם לפתוח פקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל, שזה דבר חדש. אישרנו את זה. אני אף פעם לא בא לטייח ולהגיד שהמצב מצוין. המצב באמת לא כל כך סימפטי, אבל בכל זאת עשינו צעדים גדולים ואני חושב שאנחנו נדביק - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
זה עוד סיפור עם מיטות, עם כל הדברים. לא יכול להתחייב לך, אבל בהחלט לאט-לאט אנחנו מדביקים את הפער הזה. זו ההתחלה שיש לי להגיד על הנושא הזה. ראיתי שכלי התקשורת התעניינו. אמרתי שאני אודיע כמה מילים על זה.
יש הרבה נושאים שעשינו הרבה דברים. במצגת יש תשובה על כל הדברים, אבל תנו לי להגיד לכם מילה אחת על ה-OECD. נכנסתי לתפקידי פעם ראשונה, ראיתי את הדוח של ה-OECD, במקום אחד לפני האחרון ב-MRI. תשע MRI בכל שנה. אמרתי לעצמי, תשעMRI , אבל אני יודע שיש כמה בתי חולים שיש להם שלוש. איך יכול להיות תשע? התברר שיש כמה שיש להם MRI ולא רשומים. פניתי לכל בתי החולים ואמרתי להם, רבותיי, אני אכשיר את כולם - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
לא, לא, לא. ביקשתי, אני אכשיר את כולם. לצערי אף אחד לא ענה לי. אף אחד לא הסכים, אבל עשיתי את המבצע, אנחנו היום ב-46 MRI. אנחנו הולכים להוסיף עוד אחד עוד מעט, 47 יהיה. לאט-לאט אנחנו מתקדמים.
המלחמה הבאה זה בעיקר פט סיטי שקיבלנו אישור מהאוצר. בימים אלו זה אמור לבוא לוועדה. - - - לאשר עוד חמש פט סיטי. השלב הבא זה יהיה, צריך אחר כך רובוט ואחר כך - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
תאי לחץ, אגב, יש לי ויכוח עם משרד האוצר. אני לא חושב שצריך אישור לרובוט או לתא לחץ. לא חושב שאני צריך לבקש אישור על זה. על MRI, כן. על רובוט, לא חושב, אבל מרגע שזה הגיע למצב - - - , אז אני פשוט - - - כמה דברים. המצב השתפר בהרבה. אנחנו רחוקים מלהיות שבעי רצון. יש הרבה מה להשתפר. המנכ"ל יציג את המצגת ואחר כך אני אשמח לענות על שאלות אם אדוני ירשה לי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חס ושלום. אם כבר הזכרת את ה-MRI, אנחנו בממוצע של המדינות של ה-OECD. יש לנו שליש ממספר ה-MRI שיש במדינות אחרות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן, ודאי. רק שתבין, חברי, אנחנו הזנחנו את התחום הזה של בריאות כמו ברווחה וכמו בעבודה. הזנחנו אותם מעל לעשר שנים. מ-2003 הפסקנו לתמוך בתחומים האלה בצורה משמעותית. לא לקחנו בחשבון את האוכלוסייה שגדלה, ולשמחתנו גדלה מאוד כי אורך החיים שלנו מאפשר לחיות יותר מאשר בעבר, אבל יש מאחורי הטכניקה הזאת או הטכנולוגיות האלה מדיניות אחת שמסתתרת, כמה שפחות לתת שירותי בריאות. זאת הבעיה המרכזית. זאת הבעיה האסטרטגית האמיתית. יותר ציוד, זה אומר שמגלים יותר מחלות, יש צורך ביותר שירותים לתת לאוכלוסייה, ופה אדוני סגן השר, ידידי היקר, צריך להעלות את הנושא המהותי, איזו רמת שירות בריאות אנחנו רוצים במדינה, כי מבחינת אוכלוסייה ומספר הידע שיש בקרב אנשי הבריאות בארץ, הוא אדיר. הידע הוא אדיר, אבל הוא לא בא לידי ביטוי בכל האוכלוסייה. אתה ראית את זה בדוח העוני. 25% של האוכלוסייה שלא מקבלת שירות רגיל. פחות ציוד, פחות תשתית זה יותר פגיעה באוכלוסייה החלשה. אני לא צריך לשכנע אותך שבשבילם אתה אוהב לעבוד, אבל זאת הבעיה שלנו. זה הנתון הזה שאומר, פחות MRI ו-סי.טי וכו', זה אומר שאנחנו לא רוצים לדעת איזה רמות פגיעה יש לאוכלוסיות שלנו.
בבקשה, משה, מנכ"ל המשרד.
משה בר סימן טוב
¶
תודה. אני אומר כמה מילים קצרות בהתחלה. אנחנו לא הכנו מצגת של להראות כמה המצב שלנו בהוצאה הלאומית ובמיטות ובכוח אדם הוא לא בסדר. אנחנו כולנו מכירים את המספרים ופורסם דוח ה-OECD. אנחנו רצינו לנצל את ההזדמנות כדי כן לשים זרקור על העשייה של המשרד. הדבר שהכי משמעותי בעיניי זה האמירה כל הזמן של סגן שר הבריאות, תעסקו בבעיות האמיתיות של המערכת. זאת מערכת מאוד קשה, בעיות מאוד סבוכות, אבל יש החלטה שאנחנו מתעסקים בבעיות האמיתיות. אנחנו יודעים, יש לנו הוצאה ציבורית נמוכה ואם מסתכלים קדימה, הבעיות ילכו ויגברו, אבל היום אנחנו נשים זרקור בכל זאת על מה אנחנו עושים.
אנחנו מדווחים לציבור באופן שוטף. יש פה דוח שפרסמנו גם באתר האינטרנט של המשרד, מסכם את שנת 2017. סגן השר בא לפה הרבה מאוד, אני מגיע לפה כל פעם שאתם מבקשים ואנחנו מודים גם לוועדה על העיסוק האינטנסיבי בבריאות, כי הוא בסוף האפשרות של כולנו לגרום לזה שתהיה מערכת בריאות יותר טובה.
(הצגת מצגת)
הנושאים העיקריים, שוב, אנחנו נעשה אחר כך דריל דאון ונצלול לפרטים של כל אחד מהדברים. הדברים העיקריים שיהיו במוקד, הרפורמה בציוד שיזם סגן השר. אושרה תוספת השעות, עכשיו אנחנו עובדים על טיפולי הבית לקשישים ועל טיפולי השיניים לקשישים. תוספת המיטות היה גם תהליך ארוך וקשה, כמובן לא מספיק אבל אנחנו עושים עם מה שיש את המיטב.
דיברתם על מכשירי MRI וקיצור זמני ההמתנה ל-MRI. בסוף הצלחנו לקצר את זמני ההמתנה בצורה מאוד משמעותית ובשנה הקרובה אנחנו נעשה עוד קפיצת מדרגה. המסה של המטופלים, פה רואים תוך פחות משבועיים. יש עדיין עבודה גם לעשות בזה, ותקצוב ל-2018 ו-2019 ייתן על זה דגש. יש את התוכנית לקיצור תורים שהכסף כבר עבר למערכת, גם לקופות החולים, גם לבתי החולים ואנחנו מתחילים לראות ניצנים של שינוי גם ברמת השירות וגם בתורי ההזמנה.
תקנות סימון מוצרי מזון גם אושר כאן בוועדה.
אנחנו פתחנו מרכזי מיצוי זכויות משולב שלנו עם הביטוח הלאומי והרווחה והמשרד לשוויון חברתי, שאנשים בבתי החולים ידעו על מכלול הזכויות שיש להם, הרפורמה בקנאביס רפואי שנדונה פה כמה פעמים.
נושאים נוספים זה הפחתת ההגבלות בפסיכיאטריה ותוספת המשאבים, שוב, גם לא מספיקה, שאנחנו נותנים לפסיכיאטריה, אבל כן הייתה קפיצת מדרגה. אנחנו עוסקים בשחיקת עובדי הבריאות, אנחנו מנגישים מאגרי מידע לציבור גם בשביל השקיפות וגם שיהיה אפשר לחקור ולבדוק. השלמנו תוכנית לשילוב אחיות מוסדיות בקהילה ואנחנו גם ניישם את זה למרות הקשיים. נפתח בית חולים חדש באשדוד, נפתחו שלושה מוקדים קדמיים תוספת, לדעתי ל-11 שהיו קודם, כלומר 14 סך הכול מוקדים, זו תוכנית שיזם סגן השר בקדנציה הקודמת.
פרוייקט ציפה זה פרויקט של ניצול מאגרי המידע לקידום בריאות. זה פרויקט רחב ששווה דיון בפני עצמו. עשינו שינויים מבניים במשרד. אלה הם עמוד האש. אנחנו עכשיו נצלול לכל אחד מהם עם תוכניות שהיו בכל אחת ואחת מהן, אז יש לנו שישה עמודי אש ונעשה אחד אחד.
פה גם מה מתקדם לפי התוכנית, מה מתעכב ומה עדיין לא הצלחנו לעשות. בחיזוק מערכת הבריאות הציבורית, התוכנית לצמצום זמני המתנה עובדת בסך הכול לפי התוכנית. יש את המתח של בין להקצות את הכסף רק לבתי החולים הציבוריים לבין לאפשר פעילות ציבורית בתשתיות הפרטיות. זה מתח שאנחנו מודעים אליו. זו דילמה לא פשוטה ואנחנו בודקים את עצמנו כל הזמן.
תוספת מיטות - הוספו באיחור אבל הוספו, המיטות הכלליות.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
היות ויש הצבעות בחינוך, אני רוצה רק הערה אחת, אדוני המנכ"ל, אדוני השר. תראו, להערכתי אחד מהחוליים הרעים של מערכת הבריאות, צמצום זמני המתנה ותורים, הופכת להיות לתת פרק או תת סעיף בתוך הפרק זה. להערכתי, אדוני, זה הדבר שצריך להיות גולת הכותרת של תוכנית העבודה של 2018, 2019, כי כשאנחנו מטיילים בשטח, ואני יכול להעיד מהסיורים שלי, אני משער שכל חבר כנסת. מסתבר שהטיעון שחוזר על עצמו והופך להיות לדבר הבולט ביותר - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני רוצה לשקף את המציאות, אני לא רוצה לצלול למי אשם ומה אשם. בוודאי שאנחנו כמדינה צריכים לקחת אחריות, אבל שוב, אני סיפרתי לך ואני אחזור על זה. אם חולה אונקולוגי מקבל תור לרופא שיאשר לו קנאביס ב-17 בספטמבר, זה אומר את הכול. אני הלכתי לשם. הלכתי לקופה ודיברתי עם הרופא שנתן את התור. הרופא בוודאי ביקש שאני אשאיר אותו בעילום שם שמא יאונה לו רע. ככה הוא אמר לי, שמא יאונה לי רע. הוא צייר לי מציאות נוראה, אז אולי אדוני, בעמודי האש, עמוד האש הבולט ביותר שצריך להיות לא תת פרק, זה קיצור תורים. תודה, ואני מצטער שאני צריך ללכת.
משה בר סימן טוב
¶
אני רק אומר משהו אחד מאוד משמעותי שנעשה גם יוזמה של סגן השר. קבענו לראשונה זמני המתנה מרביים. הוא דיבר על אונקולוגיה, לא על קנאביס אונקולוגיה, אבל האונקולוגיה ממש, הניתוחים האונקולוגיים, קבענו שזמן ההמתנה המרבי לניתוחים יהיה 21 או 30 יום, אונקולוגיה, ניתוחי לב, ניתוחי מוח, דברים אחרים. קבענו זמני המתנה מרביים. זה משהו שלא היה אף פעם. אתה מדבר על זמני המתנה. תוספת מיטות זה זמני המתנה, חיזוק מלר"דים זה זמני המתנה, MRI זה זמני המתנה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לי בקשה. חוץ מזה שהוא חבר, בגללו אני פה, אבל הוא הולך, אז תנו למנכ"ל לסיים. אחר כך נתחיל עם חברי הכנסת.
משה בר סימן טוב
¶
לדוגמא, התוכנית לחיזוק המלר"דים שהיא תוכנית שעבדה לפי התכנון. הצלחנו, העמדנו לעצמנו יעד להוריד את הפניות למלר"דים, בין היתר באמצעות המוקדים, תוספת מיטות, דברים אחרים. הצלחנו להוריד בכל אחת מהשנתיים האחרונות ב-2% את הפניות למלר"דים. לצערנו זמני ההמתנה עדיין הולכים ועולים כי החולים שמגיעים עכשיו למלר"דים הם חולים יותר קשים ולכן אנחנו עושים את השלב הבא בתוכנית, בכל זאת שגם זמני ההמתנה יהיו יותר נמוכים, גם תוספת כוח אדם, גם תוספת מערכות ניהול ודברים אחרים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לי יש שאלה כללית ברשותך, כי אני לא חושב שיהיה לנו זמן לראות טוב כמו שאתה מכין, היות וזה כבר באתר, המצגת. האם יש משא ומתן עם האוצר כדי להתמודד בפרק זמן כלשהו בחוליים של המערכת? זו הבעיה המרכזית, ואם יש דבר כזה, זו התוכנית הנדרשת.
משה בר סימן טוב
¶
אנחנו עכשיו בתהליך במשרד של תכנון אסטרטגי ל-2019, 2022, ו-2030, כלומר מערכת הבריאות עשר שנים קדימה לצורך העניין, מהיום, מתוך הבנה של עומק ועוצמה, השינויים שהולכים לקרות בעשור הקרוב: הזדמנות האוכלוסייה זה הדבר המרכזי שבהן. הדבר השני זה עלייה בתחלואה הכרונית, הדבר השלישי זה ההתייקרות בטכנולוגיות, התרופות הולכות ונהיות הרבה יותר יקרות, והדבר הרביעי זה עלייה בציפיות של הציבור מאיתנו. הציבור רוצה היום את הדברים לקבל הרבה יותר מהר. יש התחלה של שיח כזה עם האוצר. אני חושב שצריך לשאול גם אותם את זה. אני חושב שצריך תוכנית אסטרטגית עשר שנתי, משותפת לבריאות ולאוצר. הם עושים את החישובים אצלם. אני מקווה שבאמת יהיה משהו אמיתי, אבל הם ידברו.
אנחנו עכשיו בתהליך אסטרטגי של מערכת הבריאות 2030, בעיצומו. אנחנו עושים את זה במשרד עם כל המערכת, גם עם האוצר, מבחינתנו. הם בסוף יחליטו כמה הם רוצים לקחת חלק.
אני קצת יותר ארוץ כדי לאפשר את הדברים. אורח חיים בריא וסביבה מונעת - אז יש את התוכנית, שוב, אפשריבריא. ועדת ההסדרה, אושרה פה תקנות סימון מזון. אנחנו בעיצומה של תוכנית לצמצום העישון בחברה הערבית. יש את הצו שאושר פה, יש את העבודה שנעשית אצל חבר הכנסת כבל. יש לנו מודל של ערים בריאות. אנחנו עובדים בהרבה מאוד ערים, אבל ירושלים היא עיר המודל שלנו.
מדברים על הכסף, אז שינינו חלק ממנגנוני התקצוב בחולים, שוב, לא מספיק, לצד עמידה יותר טובה למסגרות התקציביות גם שלהם וגם של קופות החולים. אנחנו חושבים שצריך לעשות שינוי יסודי בדרך שבה אנחנו מתקצבים בתי חולים וזה משהו שעוד לא התקדמנו בו. יש על זה הסכמה על צוותי עבודה עם האוצר ואני מקווה שזה גם יקרה.
בית שיקומי בפוריה - דיווחנו פה גם על בית החולים השיקומי בפוריה שהוא יקום, והמשאבים בסך הכול כמעט כולם, כבר העמדנו אותם.
בית חולים בבאר שבע, תהיה אני מקווה בשבועות הקרובים כבר הנחת אבן הפינה ויש את התכנון כבר לבית החולים בקריות. אני מקווה שנבוא לפה בשבועות הקרובים לעדכון הוספת הקפיטציה, מאוד חשוב. זה גם מענה לאי שוויון ולהרבה מאוד דברים אחרים.
אתגרי העתיד, אנחנו סימנו שניים
¶
אחד, הזדקנות האוכלוסייה. הרפורמה בסיעוד זה דבר ראשון בראייה יותר ארוכת טווח. הדבר השני זה כל ניצול ההזדמנויות, הטכנולוגיה, אני לא ארחיב על זה פה, כי זה אוקיאנוס שלם, והמטופל במרכז, שזה בסוף התמה שאנחנו רוצים שתהיה התמה המכוננת סביבה אנחנו עובדים, משינוי לימודי הרפואה והסיעוד דרך שימת דגש על אוכלוסיות חלשות ומוחלשות כמו האוכלוסייה במערכת הפסיכיאטרית. עשינו שיפור מאוד משמעותי בזכאות לקוד סיעודי. היה תהליך מאוד בירוקרטי. פישטנו אותו, הפחתנו הרבה מאוד השתתפויות ודברים אחרים שמנעו מהרבה מאוד אנשים לממש את הזכות שלהם לקוד סיעודי.
פתחנו את מרכזי מיצוי הזכויות שאמרנו. אנחנו עובדים עכשיו על טופס 17 דיגיטלי לחסוך לאנשים את הצורך להגיע לבית חולים ולגלות שהם לא הביאו את הטופס 17 או לא הביאו את הטופס 17 הנכון. אנחנו עובדים על לשלב את המטופלים בתהליך קבלת ההחלטות.
תוכנית לטיפול פליאטיבי, אחד הדברים החשובים לאיכות החיים של אנשים שאין עליהם דגש.
שקיפות - אנחנו מפרסמים כל מה שאפשר. משהו נוסף שאנחנו עושים, אנחנו מסיתים את מדדי האיכות. אחד הדברים שאנחנו גאים בהם, להיות מדדי איכות שהם לפי מה שהמטופל רוצה. הרבה פעמים מה שחשוב למטופל זה לא מה שהמערכת בהכרח שמה עליו את הפוקוס. מטופל רוצה לחזור לתפקוד, אנחנו רוצים שהניתוח יעבור בשלום בלי זיהומים. אנחנו עושים את הדגש על זה.
הדברים שאנחנו מדווחים למשרד רוה"מ אלה הדברים שאנחנו מודדים את עצמנו אליהם. זה שורה של מדדים. אפשר להיכנס אליהם, לא להיכנס אליהם. בגדול, סיימתי.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש, אדוני סגן השר, כבוד המנכ"ל. ראשית, ברכות לכל האגף וכל היוזמה הזאת של יו"ר הכנסת - - - . זה משהו שבהחלט יעזור לפיקוח עבודת הכנסת על הממשלה.
אני רוצה לברך אותך קודם כול, אדוני סגן השר על חלק ניכר מהפעולות שאתה עושה בתוך המשרד בשנים האחרונות, גם ה-MRI, גם תוספת המיטות, בית החולים באשדוד. יש דברים טובים שקורים במערכת, גם ההתייחסות הרצינית לנושא הזיהומים, שזה לא דבר מובן מאליו.
בצד זה, יש לי שלוש נקודות ואני אגיד אותן רק בצורה טלגרפית, שאני רוצה להעלות כאן. התוכנית, אדוני המנכ"ל, או הדיווח, הוא מוצג בצורה בינארית וזה טיפה מטעה. יש או סימן כזה, שזה כביכול אומר, עשינו, טיפלנו, או סימן שהוא היה באמצע, אני לא זוכר איך הוא נראה, כאילו זה עדיין - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
שלושה סימונים. בסוף, ההצגה של הצורה הזאת היא די מטעה, למה? כי כאשר אומרים שיש תוספת מיטות ועושים כזה סימן של הכול בסדר והכול טוב, למרות שאמרת ביושר שזו לא הכוונה, אז אנחנו הרי יודעים שהמצב גם בהשוואה בינלאומית וגם ביחס של מדינת ישראל לעצמה, המצב של היחס בין מיטות למספר האוכלוסייה הוא מצב הכי מזעזע שהיינו בו מעולם. זה דבר אחד.
הדבר השני זה העניין של הסיעוד. זה נושא שהוא די קרוב לליבי ואני חושב שהבעיה, למרות שיש תוספת שעות מבורכת ברמת הסיעוד העליונה, המצב הבסיסי בסיעוד היה ונותר כזה שאם אין לך משפחה שיש לה כיס עמוק, אתה תועבר לבית אבות סיעודי. היום אין אפשרות להיות סיעודי בקהילה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
נכון, באשפוז, ועדיין אדוני סגן השר, בואו נבין על מה אנחנו מדברים. סיעודי במצב הכי קשה שיכול להיות, תדמיינו בן אדם שמרותק למיטה עם בלוני חמצן. מה הוא מקבל בגמלת הסיעוד הכי הרבה? היה 22 שעות, עכשיו עולה ל-30 שעות. עצם העלייה היא כמובן מבורכת, אבל לא פתרנו את הבעיה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
נכון, ועדיין בשבוע יש 170 שעות. המדינה באה ונותנת 30 שעות וזה אומר ש-140 שעות הן עליו ועל המשפחה שלו. משפחה ישראלית ממוצעת לא יכולה לעמוד בעלויות האלו של בין 8,000 ל-12,000 שקל לאורך זמן, ולכן אני לא חושב שממש פתרנו את הבעיה.
הדבר השלישי והאחרון, הוזכר פה בהערת ביניים, אדוני סגן השר. לדעתי, ואני באמת רוכש לך כבוד רב והערכה רבה, היוזמה להוצאת התרופות מצילות החיים או הכוונה או הרעיון, מהסל הממלכתי לביטוחים הנוספים של קופות החולים - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
בסיכומו של דבר אדוני היושב ראש ואדוני סגן השר, אני חושב שבהחלט יש עשייה ענפה שקורית בתוך משרד הבריאות. אני חושב שצריך להיות ריכוז מאמץ הרבה יותר גדול ואפקטיבי מול שלושת האתגרים העצומים האלה, גם קיצור תורים והעומס במחלקות, גם הסיעוד וגם כמובן הנגישות לתרופות. תודה רבה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
תודה אדוני. קודם כול תודה רבה סגן השר והמנכ"ל. אני לא אלאה, אני חושבת שהיה דוח של ה-OECS, מדהים שדווקא התנאים אמנם פחות טובים, אבל מבחינת תחולת חיים, אנחנו הכי גבוהים ומבחינת מספר הילדים, מדינה יחסית למדינות המתקדמות, עם מספר ילדים הכי גבוה. זה מעיד באיזשהו מקום כן על שירותי הבריאות. כמובן שראינו גם את הבעיות גם עם הסי.טי וגם עם ה-MRI, אבל לדעתי ישבנו פה לפני שנה או לפני שנתיים והתעסקנו בדיוק ב-MRI, אז אני כן רואה שיפור ואני מברכת את שניכם.
יש לי שאלה ממש ספציפית, אפילו קצת שונה מהרוח כאן. אני דווקא רוצה להתעסק איתך, בגלל המקום שלי כיו"ר כחול לבן, אני מובילה את השדולה של כחול לבן. ביקרתי במפעלים ישראלים, ביקרתי גם במפעלים של תרופות. תשמע, זה עובד מעולה ויש כאן כמעט 40 מפעלים שמייצרים תרופות. אני והיושב ראש מתעסקים כאן הרבה בתעשייה הישראלית. לא יכול להיות שמפעל עושה עבודה נהדרת, מייצר תרופה גנרית ונתקע קרוב ליותר משנה-שנה וחצי על אישור התרופה. אין סיבה. אם זה עניין של תקנים, אז בוא נפתח מול האוצר ונראה עם כמה תקנים מדובר, אבל לא יכול להיות שתרופות - - - . תגיד לי למה צריך שתרופה, ייקח לה כמעט שנתיים לקבל אישור? הגיע לפתחך העניין של הרישום של תרופות?
ואאל יונס (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש, תודה אדוני סגן השר. אני דיברתי הרבה מאז כניסתי לכנסת על הבריאות ופשוט אנחנו 70 שנה נלחמים בעצמנו בדבר הזה.
קודם כול תודה רבה על ההישגים שאתה באמת, שנכנסת לתפקיד הזה כשר הבריאות. אני גם קראתי הרבה בתקשורת ושמעתי על ההישגים שלך אפילו לפני שהגעתי לפה. זה אחד. יש הרבה מה להגיד והרבה מה לעשות.
אנחנו צריכים ועדת בריאות מיוחדת רק בשביל הבריאות. למה עבודה, רווחה ובריאות? אנחנו צריכים רק עבודה ובריאות, כי הרבה נושאים שעולים כל יום, וזה הביטחון שלנו ועל זה אני רוצה לדבר, על מה שנקרא מלחמה וביטחון. כנראה אנחנו בארץ, כשמדברים על מלחמה וביטחון, אז כולם מקשיבים, כולם פתאום מציתים את הדמיון, כולם פתאום מקשיבים ורוצים לעשות. בכל מלחמות ישראל מאז קיום המדינה עד היום לא נהרגו במלחמות כמו מספר של נהרגים מזיהומים בשנה. אנחנו פשוט היום מדברים על בין 5,000 ל-6,000 שמתים כל שנה מזיהומים וזו ממש מלחמה. אולי הצבא, שם זה הווירוסים והחיידקים, אבל זו גם מלחמה וזה ביטחון אישי. זה פשוט מביא אותנו ללמה אנחנו מגיעים לכל כך הרבה זיהומים בבתי החולים, וזו הצפיפות, שאין הרבה מיטות, אין בתי חולים.
אדוני השר עכשיו פתח דבריו על הדבר הזה שהוא הולך בבאר שבע לפתוח עוד בית חולים ובקריות לפתוח עוד בית חולים וזה מבורך, אבל גם הגיע הזמן אחרי 70 שנה לחשוב גם לפתוח בית חולים במגזר הערבי, בית חולים ממשלתי.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אדוני, יש שלושה בתי חולים בנצרת. אני נותן להם כמו כל בתי החולים בארץ. לא הגיע להם MRI, קיבלו MRI. אני נותן להם כל מיני דברים אחרים.
ואאל יונס (הרשימה המשותפת)
¶
אני שואל בשביל להקל על האוכלוסייה החלשה. זה הרבה אנשים וילדים שצריכים את בתי החולים וצריך לנסוע רחוק בשביל להגיע לזה. זו הכוונה.
ואאל יונס (הרשימה המשותפת)
¶
זה אחד. יש לי עוד שאלה. האם יש פיקוח על חברות התרופות? יש הרגשה עכשיו בציבור שחברות תרופות נכנסות לבתי חולים דרך רופאים ופשוט מכניסים הרבה תרופות, כמו כולסטרול ודברים כאלה, והתרופות האלה פשוט בשביל למכור. האם יש פיקוח?
ואאל יונס (הרשימה המשותפת)
¶
יש הרבה כנסים שחברות תרופות עושות ורופאים מאמצים את הרעיון הזה להכניס עוד תרופה לחולים.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
תודה. סגן השר ליצמן, יש הרבה דברים שאתה באמת עושה והם מרשימים, תיארו אותם כבר לפניי, וגם כמנהג פולניות אני רואה את חצי הכוס הריקה. נושא אחד שהוא מבחינתי הכי קריטי שיש: כשאתה אומר, אני לא אוציא תרופות מצילות חיים מהסל הבסיסי ואעביר לשב"ן, אני מבינה ממך שתרופות חדשות מצילות חיים יכנסו לשב"ן. אני מבינה נכון?
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
לא הבנת בדיוק נכון ואני אסביר. אני רוצה להסביר דבר אחד. בדרך כלל בכל שנה מגישים לסל התרופות, אני מניח ב-2 מיליארד שקל תרופות. הסל זה 500 מיליון שקל "גג". מה עושים עם 1.5 מיליארד? יש תרופות כאן שיש, שזה חיוני, צריך להיכנס. אני רוצה לברך את שר האוצר ומשרד האוצר שהוא הגדיל את סל התרופות מ-300 ל-500.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
ברגע שהוא עשה את זה, הוא לא יעלה את עוד פעם, וגם אם הוא יעלה נניח למשהו, זה לא עונה לתשובה, אז מה עושים? הסברתי לך בכנסת בטוב טעם שאני לא רואה בזה שמי שיש לו שב"ן, ש- 80% או 75% מהאוכלוסייה, יש להם שב"ן, שהם משלמים את זה, שיוכלו לקנות גם תרופות מצילות חיים. אני לא רואה בזה אסון.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
כפי שאני לא רואה אסון אם מישהו נוסע בכביש מהיר ירושלים-תל אביב, משלם 9 שקל או 70 שקל - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אבל יש הבדל בין תרופה מצילת חיים לבין כביש אגרה. אני אומר לך ש-1.5 מיליארד, הם יתנפחו.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
קיבלתי את התשובה שלי. ממש אחד. הבנתי מה אתה אומר וזה בדיוק מה שחשבתי שאתה אומר, סגן השר ליצמן. המשמעות של זה, זה שאתה שם תווית מחיר על חיים של בני אדם.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
כשאתה רואה מה קורה למערכות לאורך זמן, כשמעמד הביניים לא לוחץ על הכנסת תרופות מצילות חיים לסל, הסל לאורך זמן נשחק ויותר אנשים סובלים מזה ויותר אנשים לא מקבלים תרופות. השיטה הזאת היא פלסטר, היא לא מוסרית ואני מקווה שנצליח לעצור אותה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
והוא בדיוק ההיפך מכל ההצהרות הרשמיות שלכם, של שמירה על מערכת הבריאות הציבורית, שזה מה שאזרחי ישראל רוצים וכל פעם שזה מגיע לפתחם, הם מכריעים. הם רוצים מערכת ציבורית חזקה ואתם מפריטים אותה.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה. שתי שאלות קצרות. אחת השאלות שאני שואלת אותך השכם ערב ולא מצליחה לקבל תשובה. אנחנו בתוך חוק בריאות ממלכתי מדברים על מרחק סביר. איך אתם, משרד הבריאות ובראשותך, סגן השר, מרשה לקופת חולים בעצם לקחת שיקול כלכלי גרידא ולשלוח את אותה תושבת מקריית שמונה לחיפה או לכפר סבא ולא לתת לה למשל טיפול הכי קרוב, שזה בזיו, ל-MRI וכן הלאה. אומר לי בית חולים זיו שהמכשיר לו באבטלה סמויה, לא שולחים אליו אנשים. למה לא לאכוף את המילה מה זה מרחק סביר?
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אני אנסה לענות. יש מחלות שאנחנו נותנים אפשרות ללכת - - -. מי שרוצה, יכול ללכת איפה שהוא רוצה. יש דברים שאנחנו מנסים בימים אלו להרחיב את זה, לקרדיולוגיה - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
MRI, אני יכול לתת לך הרצאה שעה שלמה, כמה MRI, מלחמת עולם. יש מקומות שיש בבתי חולים MRI ויש על יד זה קופת חולים, קרוואן עםMRI אחר. יש לי כאב ראש, לא חסר לי צרות שם גם כן, אז אני לא רוצה להיכנס - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אם הייתי יכול על פי חוק, הייתי עושה את זה מזמן, אבל כרגע לא יכול, ואני מטפל בדרך אחרת. צריך אורח רוח.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
האם הכסף של מס בריאות שכל אזרח ואזרח במדינת ישראל או שווי, נכנס כל הכסף למשרד הבריאות?
אילן גילאון (מרצ)
¶
דעתי ידועה לגבי הסל שלך. אני בתפיסה שתמיד אומר אותה כאן, שיותר אנשים מתים מלחץ דם ומסכרת מאשר מהערבים שנוהרים לקלפיות, לכן בעיניי משרד הבריאות הוא המשרד החשוב ביותר, יותר ממשרד הביטחון, ובסל צריך להיות מצילת חיים, מאריכת חיים, משפרת חיים, כל הדברים האלה גם יחד. אימא שלי תמיד הייתה אומרת, בריאות לא קונים בכסף. אדוני, במערכת הבריאות שלנו בריאות קונים בכסף, ולכן היות ואני מבסוט בכל אופן כי אתה מגדיר את הכיוון ומגדי את הסל, אני אפילו מאחל לך שתצליח ויום אחד אולי גם תגדיל את שר הבריאות.
אני רוצה לשאול אותך הרבה שאלות קצרות ובאמת עם תשובות שמעניינות אותי לגמרי. הנושא של תקציב הניתוחים הציבוריים שלא מומש במלואו, וחבל.
הדבר השני זה לגבי הפולטיימרים, היעד מול מה שגויס.
הדבר השלישי זה הסיפור שדיברנו כאן בדיון קודם, הנושא של הקשירות בבתי החולים הפסיכיאטריים, ובאותה ההזדמנות תודה לך על הפתרון הנקודתי - - -
אדוני, אתה יודע, יש פה תפיסת עולם שאומרת שבמקום לפתור בעיות, אתה מצלם אותן, אז אני לא תופס את זה - - -
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אדוני סגן השר, אני מצטרף לכל המברכים לפניי לגבי מה שעשית מהפך.
לפני 25 שנה נכנסתי למערכת הבריאות והיום באמת היא שונה בצורה דרסטית, אבל יש עוד הרבה מה לעשות, אדוני היושב ראש וסגן השר, ואני חושב, הבעיה שלנו בכמה דברים: תקנים של הרופאים במערכת הזו, תקנים זעומים, מיטות ותרופות. זה ארבעה דברים שהם חשובים. זו בסך הכול מערכת שעובדת, אחד קשור בשני. אם אנחנו לא נטפל בזמן נגיד עם קלינאי תקשורת, הכי פשוט והכי קל, בשלב מסוים, אנחנו נגיע לאשפוזים, ואשפוזים זה עלויות ועלויות זה כסף שהולך בסופו של יום לקופה של משרד הבריאות או מהתקציב שלו, לכן אני חושב שהבעיה צריכה להיות קשורה אחת בשני.
בתוכנית העבודה, אדוני המנכ"ל, איפה נגיד המחלות כמו הפרקינסון, האוטיזם? לא מתבטא בכלל. אין ביטוי לזה בתוך התוכנית, שזה בסך הכול פוגע באוכלוסיות הקשישות או החלשות שהן מעל גיל 60, דבר שלדעתי חשוב, וגם עלויות. בסופו של יום זה כמו מערכת שהיא קשורה אחת בשנייה. אם אנחנו לא נטפל פה בזמן, אז אנחנו ניפגע בעניין של האשפוזים, שזה עלויות הרבה יותר גבוהות. תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לי רק הודעה קטנה לפני שישראל אייכלר, חברי, ידבר. אנחנו ב-11:00 חייבים לצאת, מי שלא נשאר לדיון הבא, חייבים לצאת כי יושב ראש הכנסת הודיע שהוא רוצה להיכנס ב-11:00 לדיון הבא.
אני מבקש מהמנכ"ל, היות והוא מאוד מסודר ורושם כל שאלה, אני חוצפן ואבקש ממך לענות בכתב לחברי הכנסת לאחר הישיבה. תודה לך.
בקשה, ישראל.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
תודה, אדוני היושב ראש. אני לא אקח יותר מדקה, בעזרת השם. אני אסתכל על השעון.
קודם כול אני ממש גאה להיות יהודי שהיהדות היא זו שהביאה את הבשורה לעולם כולו של היחס אל החיים ואל האנשים ואל העניין של הבריאות, מהרמב"ם והלאה. אני גאה שסגן השר הרב ליצמן עושה קידוש השם במובן הכי נעלה ואני גאה בזה שמערכת הבריאות היא אחד הדברים המרכזיים שמראים שאין שום הבדל בין אדם לאדם, והמחלה והרפואה יכולים לגעת בכל אחד בלי הבדל דת, לאום או כל דבר אחר, ולכן כל הכבוד, אבל כיושב ראש הוועדה לפניות הציבור, כבר דיברתי עם השר, יש חצר אחורית שאני מתריע עליה פעם שנייה בוועדה הזאת, שזה נקרא תחום הפסיכיאטריה. כבר נגעו בזה פה. יש דברים שאינם מתפרסמים ויש הרבה בעיות שאינן עולות על הפרק, ולכן היות ואין להם את המודעות, אז אין מטפלים בזה. אני מבקש בוועדה, כבוד המנכ"ל, שתשב איתי. אני אביא לך את כל הפניות שיש לי בוועדה. צריך למקד את העניין של מערכת הבריאות, של הפסיכיאטריה לעומת הרווחה, ואם גם זה יעשה, אז נדע שכל החולים מכל הסוגים מקבלים את אותו טיפול. תודה רבה ובהצלחה.
ליאור קוטלר
¶
ליאור קוטלר, אגף התקציבים, משרד האוצר.
ביחס לשאלת התקינה לתרופות, משרד הבריאות הוא בצעם הרגולטור שאחראי על הרישום של התרופות. למשרד האוצר ומשרד הבריאות יש אינטרס משותף לקידום ורישום של תרופות מהר בישראל.
ביחס לשאלה של תקינה כזו או אחרת, אני אצטרך לקבל את הבקשה ממשרד הבריאות ולהגיב עליה בהתאם.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
מירב, על זה יכולתי לבד לענות. מה שמירב ביקשה, היא ביקשה, אם האוצר יכול להגדיל תקנים לרישום תרופות, שלא יחכו כל כך הרבה זמן, כאשר זו מדיניות משרד האוצר, משרד הכלכלה, שאתם דוחפים אותי כל הזמן שאני אקצר - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני אפנה רשמית לשר האוצר. אני באופן אישי לוקח אחריות על זה. אם מירב רוצה להיות איתי, אנחנו נפנה לשר האוצר בפנייה ישירה וכמובן אליך אדוני.
אני ממש מתנצל - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה להגיד לכם, שליש מהישיבות של הוועדה הזאת הן על נושא הבריאות. דיונים כולל דיוני מעקב נעשו עם המשרד יותר מכל משרד אחר, אז אני מתנצל היום שלא סיימנו.
הישיבה נעולה. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:59.