פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
45
ועדת החינוך, התרבות והספורט
02/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 663
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, י"ט בתמוז התשע"ח (02 ביולי 2018), שעה 10:46
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/07/2018
חוק חינוך מיוחד (תיקון מס' 11), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חינוך מיוחד (תיקון מס' 11), התשע"ח-2018
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב מרגי – היו"ר
מירב בן ארי
איתן ברושי
יוסף ג'בארין
מסעוד גנאים
מכלוף מיקי זוהר
מרדכי יוגב
מאיר כהן
מנחם אליעזר מוזס
מוזמנים
¶
רחל אברמזון - מנהלת אגף חינוך מיוחד, משרד החינוך
דודי מזרחי - מנהל אגף תקציבים, משרד החינוך
מירי נבון - ראש מינהלת הכלה והשתלבות, משרד החינוך
אילן שי - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד החינוך
פנינה אלתר - מפקחת ארצית, אגף חינוך מיוחד, משרד החינוך
רויטל בר - מפקחת ארצית, אגף חינוך מיוחד, משרד החינוך
שמחה הלוי - מפקחת ארצית, אגף חינוך מיוחד, משרד החינוך
לימור כהן - יועצת מנכ"ל משרד החינוך
דן אורן - עו"ד, ראש אשכול חברתי, משרד המשפטים
הדס אגמון - עו"ד, ממונה משפטית, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, משרד המשפטים
אמיתי שוחט - מנהל תחום שילוב בחינוך, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, משרד המשפטים
דניאל לורברבוים - רפרנט חינוך, אגף התקציבים, משרד האוצר
רוא קודסי - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
מיכל מנקס - סמנכ"ל חברה וחינוך, מרכז השלטון המקומי
רות דיין מדר - מנהלת מחלקת חברה, מרכז השלטון המקומי
יפה בן דוד - מנכ"לית הסתדרות המורים
מיכל בן דוד - הסתדרות המורים
מאיר אסרף - עו"ד, מייצג את הסתדרות המורים
אביבית ברקאי אהרונוף - עו"ד, בזכות
עמוס תמם - הנהלת איגוד מנהלי מחלקות החינוך
פרח ברקוביץ - קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים
אורי רביב - קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים
מנחם גולדין - עו"ד, מנהל יחידת המידע ומיצוי זכויות, קשר - הבית של המשפחות המיוחדות
ולרי זילכה - עו"ד, רכזת פורום, בית איזי שפירא
יואב קריים - מנהל אשכול לשינוי חברתי, בית איזי שפירא
יעל יוספסברג - הנהלת אלו"ט
הדס ארנון שרעבי - עו"ד, אגף קידום זכויות, אלו"ט
זאב גולדבלט - מנכ"ל פורום ועדי ההורים היישוביים
הניה מרמורשטיין - מנהלת עלה, לילד המיוחד
עדי רודריגז ברנע - ועד מנהל, עמותת חברים בנגב
גבריאל שיין מרקוביץ - עמותת ביחד
ליאורה רגב - אימא
ליאור דולב - הורה
גלי רביב - ילדה
טל רביב - הורה
מאיר אסרף - שדלן/ית (מאיר אסרף משרד עו''ד) מייצג/ת את הסתדרות המורים
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. היום ה-2 ביולי 2018, י"ט בתמוז התשע"ח. על סדר היום הצעת חוק חינוך מיוחד (תיקון מס' 11), התשע"ח-2018, הצעת חוק ממשלתית 1199, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. הצבעות. מאחר והגענו למוצר יחסית מושלם לעומת מה שחשבתי בתחילת הדיונים, אני חוזר בי ואני אצמיד את הצעת החוק שלי להצעת החוק הממשלתית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסדר. אנחנו נצמיד ונראה. נצביע על זה.
הגענו לישורת האחרונה אחרי כ-20 דיונים בוועדה. זה הדיון ה-20. היו עוד ישיבות מקצועיות וישיבות הכנה אצלי בלשכה ועוד ישיבות בלשכות המשפטיות וכן עם נציגי הארגונים השונים במשרד החינוך וגם במשרדי ממשלה אחרים.
אני חושב שזאת אות כבוד להליך חקיקה בכנסת. לא הייתי אומר זאת בפתיח כי אני בדרך כלל לא מחלק לעצמי סופרלטיבים, אין לי חסך כזה, אבל כאשר מעלים על הכתב בנייר עמדה הליך חקיקה מואץ, היה אפילו מי שכתב במייל מחטף, אני רוצה לומר בצורה שלא משתמעת לשתי פנים שאני גאה בהליך החקיקה הזה. החוק יוצא לא כפי שהוא נכנס וזאת לא בושה. החכמה לא נמצאת במקום אחד. היה כאן דיון ציבורי ער, מכובד ונשמעו הצדדים ולא אחת אלא לטעמי לעתים גם בנדיבות רבה של המשרד להיענות לתיקוני נוסח כאלה ואחרים שגררו דיונים על כל תיקון נוסח כזה ואחר. שוב, יחסית לדיונים בוועדות אחרות, גם ההתייחסות שניתנה לבעלי דעה גם הייתה בנדיבות רבה והייתה מקיפה בתהליך של מימין לשמאל סביב השולחן לא למי שנרשם בלבד ולתת לו לקצר בדקה או שתיים.
אני חושב שבסך הכול הכללי, בימים שמדברים על כבודה של הכנסת, בזה מתבטא כבודה של הכנסת. היו הסכמות אחרונות שנעשו בלשכות המשפטיות. אילן, אתה רוצה להציג אותן?
אילן שי
¶
היו דיונים עם משרד המשפטים. היה דיון במשרד המשפטים אצל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דיונים גם עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. במסגרת הדיונים האלה, אחד השינויים המשמעותיים שהיו בהצעת החוק בהשוואה להצעת החוק שהוגשה לאישור הכנסת זאת בעצם התוספת של שתי תוספות. תוספת ראשונה בה יש הגדרה גם של מוגבלויות וגם של הגורמים שאבחנתם קבילה לצורך דעה שלאותו תלמיד יש את אותה מוגבלות.
אילן שי
¶
לא. זו הגדרה של המוגבלות עצמה. מוגבלות שכלית התפתחותית, אוטיזם, ולצד אותה מוגבלות הגדרה של מי הגורמים שיכולים לאבחן את המוגבלות הזאת. זה משהו שקיים היום במסגרת נספח לחוזר מנכ"ל ועכשיו הוא הופך להיות חלק מתוספת לחוק.
התוספת השנייה היא תוספת שיש בה את הפירוט של אותן מוגבלויות שמופיעות בתוספת הראשונה ורמות תפקוד שונות, כאשר ביחס לרמות התפקוד השונות ולמוגבלויות, המטריצה של מוגבלות ברמת תפקוד נקבעת בשילוב מה מקבל תלמיד שיש לו מוגבלות עם אחת מרמות התפקוד מבחינת המענים של סל השירותים של משרד החינוך, כולל גם הוראות שמדברות על מסגרת הערות לתוספת, על כך שמדובר בתקציב גמיש, שאפשר להעביר משאבים מסיוע לשעות הוראה לשעות של טיפולים, והתיקון לחוק נקבע שוועדה שתהיה בכל בית ספר תהיה מוסמכת לקבל את ההחלטה לגבי אופן חלוקת התקציב כפי שהוא קבוע בתוספת. החלק השני של התוספת השנייה מדבר על מה יהיו המענים שיינתנו במסגרת בתי הספר, הגנים בחינוך המיוחד וכיתות חינוך מיוחד בבתי הספר הרגילים, שוב, בחלוקה לפי המוגבלויות השונות.
אילן שי
¶
רשימה של המענים הנוספים המיוחדים לבתי ספר לחינוך מיוחד ולכיתות חינוך מיוחד. למשל הארכת שנת לימודים, למשל הארכת יום לימודים, סוג של מענים שיש בבתי הספר בכיתות חינוך מיוחד כאשר הם משתנים בין מוגבלות למוגבלות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ליושבים סביב השולחן. בשלב ההצבעות יהיו כאן חברי כנסת רבים ולכן צפו למעבר לאגף האחורי של השולחן.
הצעות לסדר. מוטי, בבקשה.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
אני מודה לך על ההתנהלות. התייחסות אחת. האם החוק הוא חלק מחוק חינוך חובה? להבין משפטית. בכך הילדים הללו יהיו חלק והתוספות עליהן דיברת הן מעבר לחוק חינוך חובה והיכן זה מובא משפטית לכך שהן חלק מחוק חינוך חובה ולא עוד הטבה ועוד הטבה?
שאלה שנייה. האם לא נכון לאור חששות של הורים, ואנחנו נקרא את זה בתיקונים כי זה הובא כאן כתיקון, בסעיף הראשון זה מופיע, בסעיף 7, ובתיקון זה מופיע בסעיף 6.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
יש כאן דבר שנותן בעצם לשר את היכולת להתייעץ עם הוועדה לגבי שינוי של התוספות, ראשונה ושנייה. אני שואל האם לא נכון שהדבר הזה יבוא לוועדה ובכך יפיג את חששות ההורים בנקודה הזאת. אנחנו מחוקקים חוק, עובדים קשה.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
שאלה שלישית. תוך כדי הקראת החוק, שיבוא לידי דגש, פער נוסף בטיפולים פרה-רפואיים בשילוב פר ילד כי בסוף זה הילד שעבר ממיוחד לשילוב ומה הוא יזכה שם בטיפולך הפרה-רפואי ואיך זה בא בתוך החוק ובכמה. את הדגש הזה במיוחד, כי הוא מהווה חשש מאוד עמוק. אתה אמרת לי שהוא קיים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אני אומר מה שאני רוצה. תודה. אנשים היו בחוץ והרבה פעמים הדרך הטובה ביותר לדעת אם החוק הוא טוב או לא טוב היא לדעת מהי התחושה של השטח. באו הורים רבים והפגינו בחוץ. אנחנו מופצצים אדוני היושב ראש בהודעות, ב-SMS שלנו על ידי הורים מודאגים שחושבים שהחוק הזה הולך לפגוע קשות.
לגבי ההערה שלך אדוני בתחילת הדיון, אני רוצה לציין לזכותך שאכן קיימנו הרבה דיונים אבל כפי שאמרתי גם בהערת אגב מכך אין ערובה שבסופו של דבר אנחנו מוציאים משהו טוב מתחת ידינו. אני רוצה להתריע ואני אומר את זה אדוני באופן חד משמעי. החוק שאנחנו הולכים להעביר אותו הוא חוק מאוד מאוד גרוע. לא לדבר הזה ציפינו ולא לזה ייחלנו. הוא הולך לעשות ממש שמות בתחום של החינוך המיוחד בבתי ספר. אני יודע שאתם תעבירו אותו בסופו של דבר אבל אני רוצה לומר לך אדוני היושב ראש, אני מאוד מעריך אותך ואתה יודע את היחסים האישיים בינינו, של חיבה רבה, אבל בסופו של יום אדוני היושב ראש אתה מוציא מתחת ידיך חוק מאוד מאוד רע, במקום לעשות רפורמה.
(מחיאות כפיים).
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
משפט אחד אדוני היושב ראש, ברשותך. כ-250,000 ילדים פחות או יותר זכאים לחינוך מיוחד במערכת החינוך. אולי מחצית מהתלמידים הללו, לא יהיה להם סל פרטני כי הם לא יעברו את המשוכה של הזכאות ושם הם ייכנסו לתוך הסיפור של התקציב הסטטיסטי וזה יהיה נורא ואיום. הסל לא ילך אחריהם וזו בכייה לדורות.
מירב ישראלי
¶
אני אומר משהו לגבי נוסח שנמצא בפניכם. מה שמסומן בצהוב, אלה התיקונים שהוכנסו מאז הישיבה האחרונה.
בעמוד הראשון, הנושא של שירותים נלווים ושירותים מיוחדים, זו איזושהי התאמה ניסוחית שנעשתה. זה תיקון ניסוחי, כדי להבהיר שלגבי ילדי החינוך המיוחד, הם מקבלים שירותים נלווים וילדי השילוב מקבלים שירותים מיוחדים, כך שלא תהיה אי הבנה.
בעמוד 3.
מירב ישראלי
¶
כן. שוויונית.
בעמוד 4, הנושא של ההתייעצות עם הנציגות ועם הוועדה. זה רק תיקון ניסוחי.
הוספנו את הנושא שהתכנית של הילד הולכת אתו לשנה הבאה כל עוד לא נקבעה לו תכנית אחרת.
נוסף כאן "לעניין של צרכיו של התלמיד " כדי להבהיר שהתכנית כוללת גם התאמות בתכנון הלמידה והתאמות בדרכי הערכה ומדידה. זה דבר שרחלי אברמזון אמרה בדיון הקודם. אותו דבר גם בשילוב וגם בחינוך המיוחד.
לגבי התקנות שיבואו להתייעצות עם הוועדה, חוץ משינוי התוספות, בעמוד 13, כל סדרי הדין בוועדות, לרבות זימון ההורים כפיט שדיברנו וגם התיקון של תקנות הרישום. זה דבר שהוועדה רצתה לראות כדי לראות שכל הזכויות של הילדים מובטחות.
לגבי התוספות. הוספנו את העניין שכל הנושא של המענה הפרטי או הקבוצתי, מה שנקרא סל בית ספרי, יפורסם בחוזר מנכ"ל באתר של משרד החינוך. התייעצתי עם הנסחית לגבי העניין של פרסום חוזר מנכ"ל ואנחנו ננסח את זה בצורה שברור שחובה לפרסם את חוזר המנכ"ל הזה באתר האינטרנט.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אולי כגישה של רצון טוב של אנשי משרד החינוך, תסבירו לי, אולי אפשר לשנות את זה עכשיו, למה מוגבלויות - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
בתוספת השנייה, בעמוד 15. למה מוגבלויות שכליות התפתחותיות וחשד למוגבלות שכלית התפתחותית מקבלת היקפי סיוע של 16 שעות ומוגבלות על רצף האוטיזם לא מקבלת כלום?
רחל אברמזון
¶
אני רוצה להתייחס לתוספת הזאת. נאמר קודם 135,000 תלמידים, וזו האשמה מאוד קשה, שלא יקבלו מענה ורק מהסל הסטטיסטי. אני רוצה לסבר את האוזן.
רחל אברמזון
¶
אני רוצה להתייחס לטבלת התוספת. קודם כל, זו פעם ראשונה שהתלמידים, אותם תלמידים עם הלקויות, לקויות למידה, הפרעות קשב, הפרעות התנהגות, מקבלים גם יכולת לקבל מענה מהסל האישי כשהם ברמות תפקוד נמוכות. בעבר זה לא היה.
הדבר השני, לגבי הנושא של מוגבלות שכלית ואוטיזם. עד היום המוגבלות השכלית בכלל לא הייתה בתוך המסלול הזה שמקבל מענה אישי לתלמיד ולא יכלו ילדים עם מוגבלות שכלית קלה בכלל להשתלב במסגרות החינוך הרגילות. אנחנו החלטנו לעשות כאן תיקון משמעותי כי הילדים האלה זקוקים מאוד לתיווך. הילדים עם רצף האוטיזם מקבלים את המענה ואיש לא אמר שהם לא יקבלו. ברמת תפקוד גבוהה, הם יקבלו את השעות בהתאם לצרכים שלהם. אם הם צריכים הרבה שעות, הם יקבלו.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני חושב שראוי - גם אם אני לא מצביע על החוק בסופו של יום – שזה יהיה מעוגן, כתוב וברור. על פניו זה נותן תחושה.
רחל אברמזון
¶
כתוב בנוסף, במידת הצורך. בכוונה לא החלטנו לקבע מה זה אומר כי בעבר זה היה שבע שעות לכל היותר ואנחנו חושבים שהגמישות הזאת מאפשרת את מתן השעות באמת על פי הצרכים של הילדים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אדוני, שמעתי שהמנכ"ל מקיים ב-11:00 ישיבת תדרוך בה הוא בטח הולך ליישם את החוק מיד.
מירב ישראלי
¶
אביבית מתייחסת לתיקון שהיה בפני הוועדה בפעם הקודמת. אולי אילן יאמר עליו כמה מלים, על במידת הצורך, שעות סיוע לפי הנחיות חוזר מנכ"ל, מדוע זה תוקן. זה שרחלי התייחסה אליו לגבי שבע שעות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה תתבע על עלבונך בחוץ. לא כאן. לא בוועדה.
יואב, תודה, אני אוציא אותך. אני בהצבעות. אני מבקש להוציא את יואב שיירגע בחוץ.
מירב ישראלי
¶
מכיוון שנאמר שזה לא הוסבר בפעם הקודמת, למרות שזה היה על שולחן הוועדה, אולי תאמרו כמה מלים על התיקון הזה.
אילן שי
¶
לגבי אותם מקומות בתוספת השנייה, כיתת חינוך רגילה בבית ספר רגיל בה יש את הביטוי "בנוסף להיקף הסיוע ובהתאם לצרכי התלמיד", בחוזר מנכ"ל, שם הטבלה הזו מעוגנת היום, יש ביחס לרמת תפקוד ראשונה את הביטוי שהיקף הסיוע הוא שבע שעות לכל היותר.
אילן שי
¶
לכל היותר. מכיוון שהתוספת מיועדת לעגן את המינימום שניתן, המינימום, כאשר כתוב שבע שעות סיוע לכל היותר, המינימום הוא בעצם שאין שעות סיוע. אנחנו לא רואים לנכון, הטבלה נועדה לעגן את המינימום ולכן לכתוב בטבלה היקף מקסימום – זה לא נכון מבחינה משפטית. כתבנו היקף שעות במידת הצורך וזה מבהיר שזה יכול להיות טווח שמתחיל מאותם תלמידים שלא צריכים סיוע.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לא מרגש אותי.
גברתי, החוצה. זאת שמחאה כפיים, החוצה. לכבד את הכנסת, זו לא אמירה ריקה מתוכן. הכנסת השקיעה כאן 20 דיונים מכובדים. לבוא לכאן ולעשות הפגנות, לא מרגש אותי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
שמעתי את דעתך 200 פעמים. תודה. זה מה שיקרה לכל מי שימחא כפיים. סדרנים, מי שימחא כפיים, להוציא אותו אוטומטית.
מירב ישראלי
¶
הטבלה בעמוד 18, הטבלה שמדברת על החינוך המיוחד, בעקבות הדיונים, גם עם משרד המשפטים וגם בינינו מה צריך להיכלל בטבלה, משרד החינוך הבהיר שבעצם ילד בחינוך המיוחד מקבל לאורך כל המוגבלויות 100 אחוזים לשעות הוראה הנדרשות כדי לקיים תקן כיתה לפי מספר התלמידים בהתאם לחוזר מנכ"ל ו-100 אחוזים משעות המינימום המוקצות לטיפול רפואי לפי הוראות חוזר מנכ"ל. ברגע שילד נכנס לכיתה במוסד לחינוך מיוחד, הוא בעצם מקבל את 100 האחוזים שמוקצים לאותה כיתה לפי הוראות חוזר מנכ"ל לפי המוגבלות.
יש כאן כמה תיקונים של טעויות.
מירב ישראלי
¶
אנחנו בעמוד 18, בטבלה השנייה בתוספת השנייה. במוגבלות שכלית התפתחותית כתוב בטעות שאין הארכת יום לימודים. זה צריך להיות שיש הארכת יום לימודים. במוגבלות שמיעה ומוגבלות ראייה, לגבי פעילות בחופשה, כתוב שיש הארכה רק בגנים ובבתי ספר לחינוך מיוחד, אבל בעצם יש הארכה כך שאנחנו מוחקים את בגנים ובבתי הספר לחינוך מיוחד.
מירב ישראלי
¶
כן, בשתי המוגבלויות. כאמור, כל הדברים האלה יופיעו בחוזר מנכ"ל שיתפרסם באתר האינטרנט של משרד החינוך.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בסעיף 2, אחרי המילים "שירותי חינוך מיוחדים" יתווספו המילים "הדרכה, שירותים רפואיים, פרה-רפואיים, פסיכולוגיים, אבחוניים, טווח לימודי, חברתי ורגשי, התאמות בלמידה, בדרכי... בתחומי מקצועות נוספים שייקבעו על ידי השר ולרבות שירותים נלווים ושירותים מיוחדים כהגדרתם בחוק".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
יפה. בסעיף 2(2), במקום ההגדרה "תלמיד עם צרכים מיוחדים" יבוא "תלמיד עם מוגבלות פיזית, נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית קבועה או זמנית אשר בשלה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים והוא נזקק לשירותי חינוך מיוחדים".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בסעיף 2(3) בהגדרה במקום "מוסד לחינוך מיוחד" ייכתב "מסגרת לחינוך מיוחד".
בסעיף 2(3), במקום ההגדרה "שבחוק" יבוא "מוסד לחינוך מוכר המיועד לתלמידים עם צרכים מיוחדים לרבות כיתה ייעודית לתלמידים עם צרכים מיוחדים במסגרת חינוך כללי".
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אחרי המלים "עם צרכים מיוחדים" יבוא "יתוקצב לפי מספר הילדים עם צרכים מיוחדים שלומדים במוסד על פי חישוב שייקבע בתוספת השלישית". התקציב שיגיע יהיה לפי מספר הילדים.
מירב ישראלי
¶
אם הבנתי, רציתם להכניס את זה כאן. לא הבנתי איפה בדיוק רציתם להכניס את זה אבל שמתי את זה כאן.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הסתייגות נוספת. להוסיף סעיף 1א, עקרונות היסוד –
סעיף קטן (א), "מתוקף זכויותיהם של ילדים עם צרכים מיוחדים לשוויון ולחינוך, זכותם ללמוד במערכת החינוך הכללית ולקבל את התמיכות הדרושות להם שם ומחויבותו של משרד החינוך לתת עדיפות לילדים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך הכללית וכן לפעול למימוש זכויות אלה".
סעיף קטן (ב), "על מנת לממש את זכויותיהם של תלמידים עם צרכים מיוחדים לחינוך, לשילוב ולשוויון, יובטחו לתלמיד שירותי חינוך מיוחדים בהיקף הדרוש להם על פי צרכיהם ללא תלות בסוג המסגרת החינוכית בה בחרו ללמוד".
כאן אנחנו מממשים את הרעיון שלנו שהתקציב אחראי עליהם.
הסתייגות נוספת, סעיף 3(1), אחרי המילה "ולפתח" יבוא "את כישוריו ויכולותיו הגופניים, הקוגניטיביים, הנפשיים, החברתיים וההתנהגותיים של תלמיד עם צרכים מיוחדים" ויימחקו המילים "את הלמידה".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הסתייגות לסעיף 3(2). אחרי המילה "להשתתפות" תבוא המילה "שוויוני".
אחרי המילה "פעילה" יבוא ...
אחרי המילים "תחומי החיים" יבוא "וכן לתת תמיכה, התאמות".
אחרי המילים "שיאפשר לו" יבוא "להשתלב בה, לממש את זכותו לחינוך".
מירב ישראלי
¶
כאן יש הסתייגות גם של חבר הכנסת מאיר כהן וקארין אלהרר. רציתם להוסיף שוויונית ופעילה בחברה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
שוויוניות ופעילה בחברה בכל תחומי החיים ומענה הולם באופן שיאפשר לו להשתלב ולאפשר את זכותו לחינוך.
אנחנו בנינו את ההסתייגויות כדי לצמצם את גבולות הגזרה.
אני חוזר על ההסתייגות. לאחר המילים "עם הצרכים המיוחדים להשתתפות", אנחנו מבקשים להרחיב. "שוויוני ופעילה בחברה בכל תחומי החיים ומענה הולם באופן שיאפשר לו להשתלב בה ולאפשר את זכותו לחינוך".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
סעיף 3(3). אחרי המילה "שילובים" יבוא "והכללתם". אחרי המילים "מוסדות לחינוך מיוחד" יבוא "תוך מתן מענה לצרכיהם ומניעת אפלייתם מחמת המוגבלות".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
תיקון סעיף 3 לחוק העיקרי. אחרי המילים "באזור מגוריו" יבוא "ללא תלות בסוג המסגרת החינוכית בה הוא לומד".
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
חבריי במשרד החינוך, אולי תנמקו למה אתם מתנגדים. ההסתייגות אומרת שבמקום עובד משרד החינוך יהיה עובד הרשות המקומית. אני אמרתי כל הזמן ואני חוזר ואומר אדוני היושב ראש, וזה לא נורא אם הקואליציה תקבל גם הסתייגויות חכמות, שהשיבוץ והטיפול בילדים - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע שהרוב קובע אבל לא תמיד צודק. מה שצריך זה להטיל את האחריות אני מציע שבמקום לכתוב את מה שכתוב, יהיה עובד הרשות המקומית. אני חושב שזה נכון וזה אמיתי. יש כאן נציגים שעוסקים בזה ויסבירו את זה. אני לא מבין מה ההתעקשות שמירושלים ינהלו.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
יכול להיות שגם מותר לקבל משהו ולא אוטומטית לדחות הכול. לא כל השכל בירושלים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
סעיף 5, תיקון סעיף 6 לחוק העיקרי. סעיף קטן (2). אחרי המילים "או הכשרה בחינוך מיוחד" יבוא "ובשילוב".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן.
סעיף 5, בתיקון סעיף 6 לחוק העיקרי, סעיף קטן (3) יימחק ובמקומו יבוא "מנהל המוסד החינוכי בו לומד הילד".
בתיקון סעיף 6 לחוק העיקרי, סעיף קטן (3), יימחקו המילים "או נציגיהם".
בסעיף 6, אחרי המילים "בהתייעצות עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות" יבוא "ועם ארגונים המקדמים זכויות של אנשים עם מוגבלות ובאישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת".
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני רוצה לומר מילה טובה ליועצת המשפטית של הוועדה שלאורך כל הדיונים תפסה ראש. זה חוק לא פשוט עם ניסוחים וגם עכשיו בהסתייגויות אני רואה את זה. לפעמים מגיעה גם מילה טובה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני חס על כבודה של הכנסת ואתם מכירים אותי לא מהיום. לטעון ולחלוק, מותר ולגיטימי. זה מכבד. נאבקים בסוף נפרדים באהבה ולא במחלוקת. יש מחלוקת, יש חששות, לגיטימי, אבל לבוא ולומר שלא נעשה כאן הבירור – לא. נעשה הבירור בכל הכלים הפרלמנטריים ואפילו נושא חדש היה שחיפשנו אותו עם זכוכית מגדלת ולא הצלחנו למצוא אותו.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
תיקון ההסתייגות שלנו. אחרי המילים "רשאי לעדכן את התוספת הראשונה והשנייה בצו". אדוני, אני פונה אליך ישירות. אני חושב שזאת באמת הסתייגות שצריך באישור ועדת החינוך. אני לא יודע לףמה החשש הגדול.
היו"ר יעקב מרגי
¶
משרד החינוך, גורמים מקצועיים, אנשי משרד החינוך, אין להם בעיה באישור הוועדה. זאת התעקשות של האוצר. האוצר שם כאן כמיליארד וחצי שקלים על התיקון הזה ולהערכתי הוא יידרש לעוד מאות מיליוני שקלים נוספים. לכן לא התעקשתי עם האוצר. נקודה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
זה שמוסיף וזה שמוריד. אם זה צו של השר, הוא יכול גם להעלות ויכול גם להוריד.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אנחנו בסעיף 6, (4). אחרי המילים "גורמים טיפוליים" יבוא "המטפלים בילד". אחרי המילים "פגיעה ממשית" – תימחק המילה "בשלומו". אחרי המילים "בשלומו של הילד", יימחקו המילים "או לפגיעה ממשית בתורם של אחרים".
אחרי המילים האלו יבוא "תביא עת עמדתה בפני ועדת ההשגה, ועדת ההשגה תחליט לעניין זה לאחר שמיעת ההורים או מטעמם". יימחקו המילים "רשאית היא או סגנו".
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
כן. ההסתייגות הזאת היא הסתייגות מתוך ניסיון. אנחנו מבקשים להוסיף כל תלמיד כדי באמת לבריאותם ולשלמותם של התלמידים. כל תלמיד יקבל את השירותים להם הוא זקוק ללא תלות במסגרת בה הוא לומד. אנחנו נראה גם בפיילוט שאחת הבעיות הקשות היא שהורים יבחרו ללכת למסגרת מסוימת והמסגרת תאמר שהיא לא הכינה את עצמה, אין לה את הכלים האלה, גם אם תביאו את השעות היא לא יכולה לתת. הדומה הטובה ביותר היא שיכול הורה לבוא עם שעות של קלינאי תקשורת ויאמר מנהל בית הספר שאין לו.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
הייתי מנהל בית ספר ולפעמים דברים שאין לך, מגיעים הורים מהחינוך המיוחד וקל לך לומר אין. זה לא שאתה משקר אלא זאת המציאות. אין לך. אבל זה לא הוגן כי אם עושים חוק שאומר שילד יקבל את כל מה שהוא צריך לקבל, זה לא הוגן לנפץ את העתיד שלו מול אמירה של מנהל בית ספר בישוב כלשהו שאומר שאת זה ואת זה אין לו. אתה יכול לבוא עם הסל, אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה אבל הוא אין לו לתת.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
זו הייתה שאלה רטורית. לזכותו של היושב ראש, הוא כבר אמר בתחילת הדיון שאלה מכם שבאמת מצפים שזה מה שיהיה בסופו של דבר, שהתקציב ילך לילד במסגרות המשלבות, זה לא יהיה. זו אחת בעיות היסוד של החוק הזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לא מה שאמרתי. זה לא חוק השילוב ואני שמח שזה לא חוק השילוב. אתם מדברים על דורנר, אבל זה לא הכי אידיאלי לילדים במציאות התקציבית הנוכחית.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
סעיף 6(4). המילה "בכפוף" תימחק ובמקומה יבוא "בשים לב".
הסתייגות מספר 20, סעיף 6(4), הסיפה מהמילים "וכן בכפוף למאפיינים המובנים" – תימחק.
הסתייגות מספר 21. סעיף 7(1)(א2). במקום המילה "יוזמן" יבוא "יהיה נוכח". יוזמן, זאת הזמנה פורמלית של הוא הוזמן אבל לא הגיע. אז יש לקות מאוד משמעותית בדפוסי עבודה, אם הוא לא נמצא שם.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
תיקון לסעיף 11 בחוק העיקרי. בסעיף (א), במקום ארבעה חברים", יבוא "חמישה חברים" ובסופו יבוא "ונציג הורים".
סעיף 9, תיקון סעיף 11 לחוק העיקרי, תימחק הסיפה מהמילים "יהיה ליושב ראש הוועדה".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
הסתייגות מספר 24. סעיף 11. ברור, אנחנו מערערים על המצב הקיים כפי שהוא מנוסח בחוק. במקום "סעיף 14 לחוק העיקרי" יבוא "השר בהסכמת שר האוצר רשאי לקבוע כי שנת הלימודים במוסדות חינוך מוכרים הניתנים בהם שירותי חינוך מיוחד, כולם או מקצתם, תוארך מעבר לשנת לימודים רגילה. כן רשאי השר לקבוע כי לימודים במוסדות כאמור יתקיימו גם בתקופות של חופשת לימודים רגילה".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן.
"השר בהסכמת שר האוצר רשאי לקבוע כי שנת הלימודים במוסדות חינוך מוכרים הניתנים בהם שירותי חינוך מיוחד, כולם או מקצתם, תוארך מעבר לשנת לימודים רגילה. כן רשאי השר לקבוע כי לימודים במוסדות כאמור יתקיימו גם בתקופות של חופשת לימודים רגילה".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן, מתוך איזשהו חשש שבגלל איזה שהן החלטות שרירותיות לא ענייניות, הילדים לא יזכו למלוא השירותים ולאורך כל הזמן.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן. במקום "סעיף 16 לחוק העיקרי" יבוא "במוסד חינוך מוכר יהיה מורה מוסמך עם הכשרה לחינוך מיוחד ולשילוב ובלבד שבמסגרת החינוך המיוחד יהיו כל המורים עם הסמכה כאמור". בוודאי זאת הסתייגות כפי שאתם מבינים, בתמיכה מאוד גדולה של הסתדרות המורים בגלל החשש שלהם שלא יהיו תנאי מסגרת בסיסיים כדי לאפשר את השילוב.
הסתייגות מספר 26. סעיף 11. במקום "סעיף 17 לחוק העיקרי" יבוא "השר, בהסכמת שר האוצר, יקבע בתקנות את מספר התלמידים המרבי בכיתה של מסגרת לחינוך מיוחד ומספר תלמידים המרבי בכיתה במסגרת חינוך כללית בה לומדים יותר משני תלמידים עם צרכים מיוחדים".
הסתייגות מספר 27. תיקון סעף 19א לחוק העיקרי. במקום המילים "מחודשים מתחילת שנת הלימודים" יבוא "חודשיים לפני תחילת שנת הלימודים".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
כן. בוודאי.
הסתייגות מספר 28. סעיף 11. נוסיף סעיף 19(א1). "קיבל מנהל מוסד חינוך מוכר את הודעת השיבוץ, יכנס תוך שבעה ימים את הצוות הרב מקצועי".
הסתייגות מספר 29, סעיף 14, סעיף קטן (א). במקום המילים "חודשיים מתחילת שנת הלימודים" יבוא "חודשיים לפני תחילת שנת הלימודים".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
נכון.
הסתייגות מספר 30. סעיף 14. יתווסף אחרי סעיף 20(ז) לחוק העיקרי, סעיף 20(ח):
(1) במתן שירותי חינוך מיוחדים אין להפלות לרעה תלמיד עם צרכים מיוחדים מטעמים בלתי ענייניים לרבות כאלו הנוגעים למגבלות שיש לו או לצרכיו המיוחדים.
(2) לעניין סעיף קטן (א), רואים כאפליה גם קביעת תנאים שלא ממין העניין.
(3) לעניין סעיף זה, אפליה – לרבות אי ביצוע התאמות הנדרשות מחמת צרכיו של התלמיד.
(4) העובר על הוראת סעיף זה – דינו מאסר שנה או קנס כאמור בסעיף... לחוק העונשין, התשל"ז-1977.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בדיוק.
סעיף 1. במקום המילים "1 בינואר 2019" יבוא "1 בינואר 2021". במקום המילים "שנת הלימודים
התש"פ" יבוא "שנת הלימודים התשפ"מ". במקום המילים "ובלבד שהחלתן תושלם לא יאוחר מתחילת שנת הלימודים התשפ"א" יבוא "ובלבד שייעשה מחקר מלווה שיעמוד ביעדי מדידים שהוגדרו מראש על ידי משרד החינוך ואושרו על ידי ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת".
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
בדיוק.
הסתייגות מספר 32, תיקון התוספת הראשונה, סעיף 7, טור א'. יתווסף SCM.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
תוספת שנייה, במקום 4 עמודות יהיו 3 עמודות – רמת תפקוד 1, 2, 3 בכל אחת מהם, ובהתאמה ייכתב מינימום שמונה שעות הוראה, מינימום 16 שעות הוראה, מינימום 24 שעות הוראה.
מירב ישראלי
¶
יפורטו בטבלה, אני לא יכולה לקבל כהסתייגות כי לא כתבת מה יפורט בטבלה. אפשר להאיר את זה ריק.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה רב לחברי הכנסת על ההסתייגויות. אנחנו מצביעים עכשיו על כל הסתייגות והסתייגות בנפרד. אני מבקש מחברי הכנסת להיות קשובים וכמו שאומר אחמד טיבי, אלה שבעד – בעד, ואלה שנגד – הם נגד.
מירב ישראלי
¶
אני מתייחסת להסתייגויות של יוסי יונה ואורלי לוי אבקסיס. הם לפי אותו מספר. אני מבינה שהרשימה המשותפת מצטרפת גם להסתייגויות האלה.
מירב ישראלי
¶
אני הולכת לפי המספרים. במקומות שיש הסתייגויות של חברי כנסת אחרים, אני אומר.
הסתייגות מספר 1 של חבר הכנסת יוסי יונה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת יוסי יונה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 6
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תמחה. מותר לך. מקבל את המחאות. נקודה. חוזר בי מהאמירה. תאמינו גם למשרדי הממשלה שדאגו לכם עד היום וממשיכים לדאוג לכם וידאגו לכם עוד בעתיד. תודה. מי שיפריע לי, אני אוציא אותו.
את יכולה להשאיר אותה אם היא רוצה להישאר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת יוסי יונה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 7
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד הסתייגות מספר 5 של חבר הכנסת יוסי יונה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 6
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד ההסתייגות של חברי הכנסת מאיר כהן וקארין אלהרר? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד ההסתייגות של חברי הכנסת מאיר כהן וקארין אלהרר לפסקה (5)? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד הסתייגות חברי הכנסת מאיר כהן וקארין אלהרר? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת איתן ברושי? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חבר הכנסת ג'בארין, את בקריאה ראשונה. אני מזהיר אותך פעם שנייה. אני אוציא אותך גם בהצבעות.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
איזו חוצפה. בדיוק בשבוע שעבר זה היה. בדקה האחרונה הוא בא והצביע נגד. מה הוא מטיף לנו עכשיו? בשבוע שעבר הצבעת בדיוק אותו הדבר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא.
מי בעד ההסתייגות של חברי הכנסת מאיר כהן וקארין אלהרר? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
ההסתייגות לא נתקבלה.
מירב ישראלי
¶
הסתייגות חברי הכנסת מאיר כהן וקארין אלהרר בנושא כל תלמיד יקבל את השירותים להם הוא זקוק.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד ההסתייגות של חברי הכנסת מאיר כהן וקארין אלהרר? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד ההסתייגות של חברי הכנסת יוסי יונה ואורלי לוי אבקסיס? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 8
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם היא הייתה כאן במשך 20 דיונים והייתה מטיפה לחברי הכנסת – כן. למרות שאין לה זכות להטיף לחברי הכנסת אבל גם היא לא הייתה והיא מטיפה. תודה. על תפריע לי. אני מבין את הרגישות שלך. כל אחד ורף הרגישות שלו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו מצביעים על המיזוג של הצעת החוק הפרטית שלי שתבוא לאישור ועדת הכנסת. אנחנו מצביעים על מיזוג הצעת החוק שלי על הצעת החוק הממשלתית.
מי בעד המיזוג? מי נגד?
הצבעה
בעד – 8
נגד – 6
ההצעה למיזוג הצעת החוק הפרטית להצעת החוק הממשלתית נתקבלה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לצערי הרב לא יכולתי לקחת חלק פעיל בדיונים על הצעת החוק הזו מאילוצים נוספים. מה לעשות, אנחנו חברי הכנסת עושים עוד דברים ולא תמיד מספיקים הכול.
לגבי מהות החוק. שמעתי את ההערה של חבר הכנסת יוסף ג'בארין והקשבתי לה בקשב רב. אני כן בדקתי את עניין החוק. כן עברו אלי הרבה פניות ועברו אלי הרבה מכתבים ומסמכים שמסבירים למה החוק הזה לא טוב. אבל מצד שני, כאשר דיברתי אתך אדוני היושב ראש, ושאלתי גם במשרד החינוך, הבנתי למה החוק הזה הוא גם כן טוב. יש בחוק הזה הרבה מאוד דברים טובים ויש הרבה מאוד דברים שאי אפשר להגדיר אותם רעים אבל אפשר להגדיר אותם מסוכנים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
המהלך האופוזיציוני הנפלא שלכם, אבל אני מדבר עכשיו כחבר כנסת בקואליציה שמכבד את החלטות הקואליציה. יש דברים שבאמת מסוכנים שאי אפשר לומר שהם הולכים על קרקע בטוחה. יכול להיות שמחר בבוקר יתברר לכולנו שהחוק הזה עשה איזשהו נזק לאותם ילדים. אבל אני רוצה להזכיר לכולכם - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זה מה שאני רוצה להזכיר לכולכם. בשונה מדרך האופוזיציה, שלה הרבה יותר קל לייצר את כל הפופוליזם הזה כנגד החוק - - -
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
באו הורים ובכו, והוא קורא לזה פופוליזם. באו ארגונים חברתיים וטענו את הטענות שלהם והוא אומר פופוליזם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. ואנחנו חוצפנים. הרגישות היא סלקטיבית.
תודה . אני לא מבקש לתבוע את עלבוני. אני חי טוב עם זה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה להזכיר גם ליושבים סביב השולחן וגם ליושבים מעבר לשולחן. אנחנו כאן ואם יהיו בעיות, אנחנו נתקן. אם יהיו כשלים, אנחנו נסדר. לא יהיה מצב – הנה, אני מודיע לכם כאן יושב ראש ועדת הכנסת וכחבר בקואליציה – שאף ילד ייפגע ושערה מראשו לא תיפול.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לא יהיה. אני מבקש להביא להצבעה את הצעת החוק כפי שהוקראה.
מי בעד הצעת חוק חינוך מיוחד (תיקון מס' 11), התשע"ח-2018 כפי שהוצגה והוקראה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
מי בעד הצעת החוק? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 8
נגד – 6
נמנעים – אין
הצעת חוק חינוך מיוחד (תיקון מס' 11), התשע"ח-2018 נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הצעת החוק אושרה.
בשעה 13:15 הצבעה על הרביזיה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:55.