פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
20
ועדת הכספים
03/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 1092
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ' בתמוז התשע"ח (03 ביולי 2018), שעה 11:52
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 03/07/2018
תקנות התעבורה (תיקון מס' 16), התשע״ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ז-2017 (יישום החלטת ממשלה מס' 1837 בנושא עידוד תחליפי נפט (בעקבות המלצות וועדת מיסוי ירוק 3)
מוזמנים
¶
דפנה עין דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דוד טמיר - עו"ד, סגן היועץ המשפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עידן עבודי - ראש תחום אנרגיה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ברוני חירמן - מנהלת תחום כלכלת תחבורה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אורי זיסקינד - כלכלן, רשות המסים, משרד האוצר
אמיר רשף - רפרנט ממ"י, אגף התקציבים, משרד האוצר
נחום צבי יהושע - כלכלן ראשי, מינהל הדלק והגז, משרד האנרגיה והמים
דניאל צוקר - מינהלת תחליפי דלקים ותחבורה חכמה, משרד ראש הממשלה
רפאל פליישמן - המשרד להגנת הסביבה
גבי בן הרוש - יו"ר מועצת המובילים והמסיעים
דוד כוכבא - מנכ"ל מועצת המובילים והמסיעים
קרן גדיש - מועצת המובילים והמסיעים
אליצור בר נתן - מועצת המובילים והמסיעים
יהודה בר אור - יו"ר ארגוני המוניות
מצליח שבתאי - יו"ר ארגוני המוניות
אבי גולן - יו"ר ארגון מורי הנהיגה
שוקי שדה - מנכ"ל ארגון חברות ההסעה בישראל
איתן פינס - יו"ר איגוד מיסוי ירוק בישראל
אברהם קנת - סמנכ"ל סחר, קבוצת קרסו מוטורס
איתן אלון - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את קרסו מוטורס משנת 1933
שגיא אהרון - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את איגוד חברות הנפט בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ז-2017 (יישום החלטת ממשלה מס' 1837 בנושא עידוד תחליפי נפט (בעקבות המלצות וועדת מיסוי ירוק 3)
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשע"ז-2017, יישום החלטת ממשלה מס' 1837 בנושא עידוד תחליפי נפט (בעקבות המלצות וועדת מיסוי ירוק 3).
דפנה עין דור
¶
שלום. אני מנהלת אגף כלכלה במשרד התחבורה. מדובר כאן במהלך משלים ליישום החלטת ממשלה לעניין המלצות צוות מיסוי ירוק 3 כאשר זה מהלך שניתן ליישום היום אחרי שאושר מתווה הבלו על הסולר. למעשה ביטול ההישבון.
יש כאן שלושה דברים שמתייחסים. נושא של אגרה בעד רכב גמיש תדלוק שזה שילוב בין בנזין למתנול בשיעור של 85 אחוזים מתנול. כאן מדובר על טכנולוגיה שעדיין לא קיימת בארץ. מדובר על הפחתה של אגרות מרגע שיגיע הרכב הראשון לישראל שיהיה למשך ארבע שנים. בשנתיים הראשונות 1,400 שקלים, בשנתיים שלאחר מכן 700 שקלים, הפחתה של האגרה.
לגבי רכבים מונעים על ידי גז טבעי דחוס. גם כאן מדובר במהלך של חמש שנים, למשך חמש שנים, כאשר האגרה תיקבע על 10 שקלים לשנה.
דפנה עין דור
¶
הבקשה השלישית היא למעשה השלמת המהלך אל מול רכבים להוראת נהיגה כאשר כאן מדובר על הפחתה של אגרה במשך ארבע שנים בסכום של 750 שקלים מדי שנה, החל מה-1 בינואר 2019.
דפנה עין דור
¶
אנחנו פשוט רוצים לעודד כדי לומר הצהרת כוונות מה הולכות להיות האגרות, כדי להקדים. ברגע שיגיעו, עד שניישם את זה, הוא כבר הפסיד שנה. זאת אמירה ולא קבענו את מועד התחילה כדי לא לצמצם את משך הזמן.
דפנה עין דור
¶
כן. רק על הרכב הראשון שאמרתי, על ה-1,400 שקלים הפחתה. זה רק רכב משולב בין בנזין למתנול 85 אחוזים. זה עדיין אין. רק הסעיף הראשון. אבל זה למעשה ייכנס לתוקף ביום שיגיע הרכב הראשון לישראל.
יש עוד שתי בקשות. מדובר כאן במספר הפחתות. מה שחשוב לנו לומר זה שהאגרה בכל מקרה לאחר ההפחתות, לא תהיה - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הבנתי. זה פחות מעניין. לפני שאת ממשיכה, שלומית אומרת שזה מעניין ואני נוטה לקבל את אמירתה. הממשלה אמרה שידאגו לעניין הזה שייכנסו לכאן רכבים מהסוג הזה וזה גם יהיה תלוי זה בזה. את יודעת לומר לי האם נעשה משהו עד היום מאז אישרנו כאן את הצווים האלה?
היו"ר משה גפני
¶
אם אתה יכול לתת סקירה יותר כללית כיוון שאנחנו כל הזמן במתח, רוצים לדעת לאיזה כיוון אנחנו הולכים. האם אנחנו הולכים להיות מדינה מודרנית או שעדיין הכול מקובע כך ולא מתקדם?
אמיר רשף
¶
אני אתייחס. כאשר הבאנו את הצעד המיסויי הגדול של היטלים על סולר והבלו על גז טבעי דחוס, הצגנו לוועדה שגם יש מספר צעדים נלווים, גם צעדים מיסויים וגם צעדים תקציביים ואני רוצה לתת סקירה קצרה על מה קידמנו עד עכשיו.
אחד הדברים המרכזיים שהוועדה דיברה עליו הוא תחנות תדלוק בגז טבעי דחוס. בעקבות הדיונים שהיו כאן, הגדלנו את תקציב המענקים לנושא הזה מ-65 מיליון שקלים ל-100 מיליון שקלים. קול קורא יצא כבר בתחילת מאי והוגשו הצעות. תיבת המכרזים נסגרה לפני מספר ימים.
נחום צבי יהושע
¶
כלכלן ראשי, מינהל הדלק, משרד האנרגיה. מועד ההגשה היה ב-1 ביולי. אנחנו עדיין פותחים את ההצעות. ההיענות היא מרשימה. זאת אומרת, יש הרבה מאוד תכניות טובות עד כה, כפי שראינו, אבל אין לנו עדיין נתונים סופיים. אנחנו בודקים בדקות אלו ממש.
היו"ר משה גפני
¶
לא הבנתי. מה נפלה עליך האופטימיות הזאת? גם אני איש אופטימי אבל בדברים אחרים. בזה אני פחות. בסדר, המכרז נסגר. איך אתה בטוח שזה מה שהולך לקרות? אתה הרי לא יודע מה יש שם.
אמיר רשף
¶
אנחנו מניחים שמספר ההגשות שהוצעו, אינדיקציה לעניין שיש בקרב השוק לנושא הזה של הקמת תחנות תדלוק בגז טבעי. זה גם משקף איזושהי אינדיקציה.
נחום צבי יהושע
¶
אנחנו עדיין בודקים את ההצעות. ההצעות הוגשו רק לפני שלושה ימים. אנחנו עדיין בודקים אותן. ביום ראשון נסגרה התיבה. אנחנו עדיין בודקים את הצעות, ממש עכשיו ואנחנו נעדכן אחרי שנחתום על חוזים. השלב הבא, אחרי שאנחנו בודקים את ההצעות, מתעדפים לפי כמות התקציב שיש לנו. אנחנו חותמים על הסכמים ויוצאים לדרך.
נחום צבי יהושע
¶
זה תלוי בקצב ההתקדמות, בשיתוף הפעולה של הרשויות המקומיות, בתהליכים הסטטוטוריים. בסופו של דבר להקים תחנה, זה לא הרבה זמן בהיבט הפיזי.
אמיר רשף
¶
יש עוד מענקים שנתנו לתשתית הגז עצמה, לצינורות שצריכים להגיע לתחנות התדלוק. אם נחזור לדיונים שהיו כאן לפני מספר חודשים, אחד הדברים שהוועדה חששה ואמרה שאם רוצים שייכנסו רכבים, בואו קודם תייצרו את התשתיות וזה מה שאנחנו עושים. אנחנו נתנו, מלבד ה-100 מיליון שקלים לתחנות התדלוק, נתנו גם 120 מיליון שקלים, שזה חלק ממהלך יותר רחב של תמיכה בחברות שצריכות להקים את תשתית צינורות הגז, שרוב תחנות התדלוק צריכות להיות מחוברות אליהם, וזה בדיוק כדי לפתור את סוגיית הקיבולת שעלתה כאן בוועדה. קודם תשתיות ואחר כך יגיעו הרכבים.
רפאל פליישמן
¶
אגף התחבורה במשרד להגנת הסביבה. יש לנו עכשיו קול קורא פתוח לתמיכה ברכישה של משאיות בהיקף של 13 מיליון שקלים.
רפאל פליישמן
¶
אנחנו מחלקים ממש לרוכש של המשאית. נותנים תמיכה שיכולה להגיע עד 50 אחוזים מעלות המשאית. הקול קורא פתוח עד סוף חודש יולי ואז נראה. אני רואה שכבר יש התעניינות.
רפאל פליישמן
¶
לא. יותר. אני רוצה לתקן את עצמי. עד 50 אחוזים או 350 אלף שקלים, הגבוה יותר, למשאית אשפה. למשאיות אחרות זה מענק קטן יותר.
היו"ר משה גפני
¶
אתם נותנים בערך 50 אחוזים מעלות המשאית. המשאית עולה מיליון שקלים ואתם נותנים לו תמיכה של 500 אלף שקלים.
רפאל פליישמן
¶
משאית אשפה יכולה לקבל או 50 אחוזים מעלות המשאית או 350,000 שקלים, הנמוך מביניהם. משאית רגילה תקבל 200,000 שקלים או שליש. שוב, הנמוך מביניהם. אנחנו מעריכים שיהיו כ-50 משאיות.
היו"ר משה גפני
¶
הוא לא מדבר עם עצמו. הוא דיבר אתנו. הוא אמר בדיוק את הדברים. זה שזה מעלה לנו את מצב הרוח או מוריד לנו אותו, זה סיפור אחר, אבל הוא אמר בדיוק את הדברים.
בבקשה, דבר.
גבי בן הרוש
¶
יושב ראש מועצת המובילים. אדוני היושב ראש, כמה היה חשוב הדיון לפני מספר חודשים, עם הצו שהוא לתשע שנים, אבל ועדת הכספים קבעה לאוצר ולאחרים שכל שנה יעדכנו את ועדת הכספים. מאז ועד היום האוצר לא עמד אפילו במילה אחת עם הסיכום עם מועצת המובילים. עבר בחוק ההסדרים, 20 מיליון שקלים. לא לעודד את בעלי המשאיות אלא לעודד להכניס על חשבון המדינה נהגים לקורסי משא כבד. אפילו צעד אחד לא התקדמנו. ניסינו להיפגש וכמו שזכור לך מנכ"ל האוצר אמר שנסכם בינינו ונשב אבל עד היום לא התקדמנו בכלום.
גבי בן הרוש
¶
מי שאחראי זה לא משרד התעסוקה. משרד התעסוקה מחכה לאישור של האוצר. אנחנו מתדפקים על הדלת, טלפונים ומיילים – כלום לא יצא. שמעתי על הקול קורא לצינורות ולמשאיות, אבל אדוני לא אמר שכנראה יש כאן כוונה לאיזו רשות מקומית אחת או שתיים ולא לבעלי המשאיות הפרטיות. יכול להיות שזה הקול קורא.
אדוני היושב ראש, לצערי, בדיון האחרון ישב כאן מישהו שבא למכור לי את זה בארצות הברית ובמקומות אחרים, מסתבר שהמשאיות שנכנסו ארצה לפני שנתיים, פיילוט, כישלון אחד חרוץ בכל המובנים.
אמיר רשף
¶
לא אמרנו שלוש שנים. קבענו את זה עד סוף 2023, שזה אומר יותר משלוש שנים ויותר לכיוון החמש שנים.
גבי בן הרוש
¶
נבוא לוועדה כל שנה. אדוני, אני יכול לומר לך שמנהל חברת אוטובוסים גדולה שחזר מאיטליה ממש לפני מספר ימים, דיווח לנו שאוטובוסים עומדים באיטליה במגרשי החניה כשעשו להם הסבה לגז. יש שם המון בעיות. אין שום עתיד לעסק הזה. מדובר על המשאיות הקטנות ולא משאיות עם נפח גדול כמו שלנו. מוכרים לנו תיאוריות.
גבי בן הרוש
¶
בעלי משאיות שואלים אותי - כשהכניסו יורו 6 ויורו 7 עתידי, שזה רכב הכי מתקדם בעולם מבחינה טכנולוגית - מה אתם מכניסים לנו עכשיו הוצאות אחרות וחוסר ודאות. מישהו צריך לתכנן את המשק שלו ואת העלויות שלו. אנחנו לא גופים ציבוריים אלא גופים פרטיים. אני מבקש, בנושא הזה, אם אפשר לקבוע דיון נוסף על הנושא של המשיבון. אני חושב שנעשתה כאן טעות, האמנו לאוצר ואנחנו לא מתקדמים לשום מקום.
שוקי שדה
¶
להוסיף לדבריו של גבי. דרך אגב, עברנו הרחבה וכל חברות ההסעה היום תחת הכותרת של ארגון חברות ההסעה בישראל.
מעבר לזה, לגבי נושא של הסבה לגז. היום בעולם - היה ניסוי ברומניה בעניין הזה והניסוי לא הצליח – יש בעיה עם מנוע דיזל, להפוך אותו לגז. בעניין המנועים האלה יש בעיה.
שוקי שדה
¶
גבי אמר שעומדים כאלה ותקועים. אני אומר לך שנעשה ניסיון ברומניה. השתתפנו וראינו את החלקים וראינו את הכול. העסק הזה לא עובד. נכון לרגע זה, לא עובד גז למנוע דיזל.
אליצור בר נתן
¶
אני אשתדל שהוא לא ירד יותר, אבל אני צריך לומר מה שאני חושב. כל הסיפור של מנועי גז במשאיות גדולות, זו אגדה.
אליצור בר נתן
¶
בינתיים יש יצרן אחד שהביא. מה שאני יודע זה שיש מגבלות גדולות. העולם עובר לחשמל ומדלק על הגז. העולם מדלג על הגז. זו אגדה מטופשת.
אליצור בר נתן
¶
כל הסיפור של מנועי גז. זה לא יעבוד. רק לסבר את האוזן, משאית גדולה, אם יהיה לה מנוע גז, היא תוכל לנסוע 200 קילומטרים בין תדלוק לתדלוק ולא יותר. כל סיפור הגז הוא אגדה שלא תעבוד ולא תתפוס בארץ. יש היום אנשים שיש להם מנועים, אתם מוזמנים לראות, משאיות עומדות בצד, אחזקה גבוהה והמנוע לא מצליח לפתח נתונים טכניים. העולם עובר לחשמל ומדלג על הגז.
דוד כוכבא
¶
אני יכול להשלים בשני משפטים? מנכ"ל מועצת המובילים. זה נכון, דילגנו על הגז ובעצם הרכב החשמלי הוא העתיד. נקודות התדלוק החשמליות זמינות בכל מקום. לא צריך לפתח יותר מדי נקודות תדלוק ותשתיות. צריך לציין שההסבות מייצרות בעיות מכיוון שלא יכול להתקיים מנוע שמשתמש גם בגז וגם בסולר. ברגע שעשית הסבה של מנוע לגז, הוא רק גז. במציאות של 200 קילומטרים כל תדלוק, אתה צריך לתכנן את מסלול הנסיעה שלך עם מטען של 50 טון בהתאם לתחנות התדלוק ולא בהתאם לדרך הקצרה או אפילו בהתאם ליעד אליו אתה צריך להגיע.
משאיות חלוקה קלות יותר שפועלות במרחב העירוני, בהגדרה יש להן יתרון גדול לבחור במנוע חשמלי שהוא מתפתח משנה לשנה. הגז הוא דבר אנכרוניסטי. כאן רוצים לקדם את הגז מסיבות שאני כרגע לא יודע לומר אותן.
דניאל צוקר
¶
מינהלת תחליפי דלקים ותחבורה חכמה במשרד ראש הממשלה, הגוף שמתכלל את המאמצים שישראל תהיה קטליזטור להפחתה עולמית בשימוש של נפט בתחום התחבורה בעולם. שלוש החלטות ממשלה משנת 2010. אני אשמח להרחיב לאחר מכן.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אתה לא צריך להרחיב. קח בחשבון שכשתהיה ועדת חקירה למה עשו גז בלי לבדוק את מה שקורה בעולם ולא היו בחניה של איטליה ולא היו כאן, אתם תהיו במוקד השאלות.
דניאל צוקר
¶
זו טכנולוגיה קיימת. יש גם יצרני מנועים שעובדים על כך ויש גם יצרני משאיות שמוכרים דגמים שנמכרים בעולם ונוסעים בעולם. אנחנו לא מכריחים אף אחד לעשות הסבה ממשאית דיזל למשאית גז. יש מאות אלפי משאיות בישראל.
היו"ר משה גפני
¶
סליחה שאני קוטע אותך. אני מרגיש לא נוח עם הדיון הזה ואני רוצה תשובות. אנחנו אישרנו כאן והסבירו לנו מהממשלה שצריך לאשר את הגז ואכן אישרנו. האמת היא שאני לא רציתי לאשר. אני מספר את זה כאן בשקט, בארבע עיניים, אבל אישרנו. המדינה מקבלת מזה הרבה כסף, ממה שאישרנו. אם אכן מתברר שמה שהאנשים כאן טוענים, אנשים שזה עיסוקם, ויתברר שאנחנו בעצם בדרך לחשמל ואנחנו נכנסנו לנושא של הגז רק בגלל שרצינו להרוויח כסף, יהיה ששון ושמחה במדינה. אם זה נכון. אני מקווה שהם טועים כולם אבל אם הם לא טועים, הולכתם אותנו שולל. אתם, זה הממשלה. הלוואי ואתה צודק וזה לא נכון. הלוואי שכל מה שהם אומרים כאן לא נכון.
דניאל צוקר
¶
אני אומר שכרגע משאיות מעל 3.5-4 טון, היצע של דגמים חשמליים, אין כמעט בשוק. זה באחוזי חדירה זעומים בכל העולם. תחליף דלק היחידי היום שיש למשאיות שנמכר כרגע בשווקים כמעט באופן בלעדי, הוא בגז טבעי.
דניאל צוקר
¶
בחשמלי, כמובן. אני אשמח שזה יקרה וגם נציגי הממשלה האחרים נלך ונראה חדירה הולכת וגדלה גם לתחום החשמל. עם זאת יש שם אתגרים נוספים כגון תשתית טעינה, גודל בטריות, עלות בטריות, כושר העמסה. כך שאני לא חושב שניתן כיום בנקודת הזמן של 2018 ליצור מצג כאילו ב-2025 יהיה כאן היצע דגמים חשמליים ובואו נחכה עם פתרונות שיש לנו היום בשביל משהו שאנחנו מקווים שיקרה מחר.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
יש כאן עניין טכני מהותי ארוך טווח. מבקשים משלושה חברי כנסת שיפסקו משהו עתידי שיכול לקבוע חלק משוק התעבורה במדינת ישראל. אתם השתגעתם? אני מבקש אדוני לא לפסוק שום דבר. אני מבקש מחקר ממרכז המחקר והמידע של הכנסת. שבבקשה טמיר יעביר למרכז המחקר את שמות כל האנשים שיושבים כאן שיש להם דעה מקצועית. מה שאמר אליצור, מאוד מטריד אותי. מה שאמר גבי, מאוד מטריד אותי. אתה מבקש ממני שאני ארים יד עכשיו לאשר דברים שהם באפלה? זה לא יקרה. לכן אני מבקש להעביר את השמות של כל האנשים המקצועיים שנמצאים כאן למרכז המחקר והמידע, כולל אנשי האוצר, משרד האנרגיה ומי שאתם רוצים ואני מבקש מחקר. אני לא יכול לפסוק. אני לא ארים את ידי לשום דבר.
אתם מבקשים ממני לקבוע את שוק התעבורה במדינת ישראל בחצי שעה של דיון.
דוד כוכבא
¶
משפט אחד. הערה קצרה לדברים שנאמרו. אני מציע לצד הממשלתי לבדוק מה קורה בנורבגיה. זאת אחת המדינות הירוקות בעולם. יש הרבה מאוד מה ללמוד ממנה. נכון להיום יש חוק שאוסר על משאיות מונעות בדיזל להיכנס למרחב העירוני ורק משאיות מונעות על חשמל נכנסות היום לאוסלו ולברגן. אני לא יודע מאיפה אתה מביא את העובדה שאין משאיות על חשמל. חשמל היום מוביל את כל האנרגיה העתידית בתחבורה.
עידן עבודי
¶
אגף הרכב, משרד התחבורה. אנחנו כן עקבנו גם אחרי הגז וגם אחרי החשמל ויש התפתחויות בשניהם. נכון, הגז טיפה נדחק בעקבות החשמל אבל צריך לדעת שעשינו את הפילוח הזה של איזה רכב מתאים וועדת מיסוי ירוק ישבה ובדקה איזה רכב מתאים לשרת והיכן לשים את התמריצים.
נכון למשאיות כבדות אין פתרון חשמלי וגם לא רואים את זה על הפרק. לגבי יצרנים, יש הרבה יצרנים ויש כאלה שבחרו לייצר מנועי גז טבעי. נכון, הסבות, אנחנו לא בעד ואנחנו גם אמרנו את זה עת יצאנו עם מכרזים לאוטובוסים. אמרנו שהסבות זה לא מקובל עלינו. מנוע דיזל, ללכת לעשות לו שינוי, לא.
עידן עבודי
¶
יש ערכה להסבה אבל אנחנו לא מעודדים אותה. אנחנו לא מעודדים הסבות. אם מישהו רוצה לבוא ולעשות הסבות, זכותו. אנחנו לא מעודדים.
היו"ר משה גפני
¶
אם אתה יכול לומר לוועדה מה התכנית שלכם. בסדר, לא מעודדים הסבות. מה אתה אומר לנו, מה הולך לקרות עם כל הדברים האלה בהמשך? כן יעברו לגז, לא יעברו לגז, כן יעברו לחשמל, לא יעברו לחשמל? מה אנחנו אומרים לעם?
עידן עבודי
¶
נכון לעבור לדברים יותר ירוקים, גם ממניעים כלכליים, גם ממניעים לאומיים וגם ממניעים סביבתיים. יש מקום למעבר הזה אבל שוב, צריך לזהות את המגזרים והיכן להשקיע את המאמצים. נכון להיום, כדי להפוך לתחליפי נפט בצי התחבורה הכבדה, הפתרון הרלוונטי הוא אך ורק גז טבעי ואז שאלת הביצה והתרנגולת נפתרת. נכון, הרכב קיים. יש יצרנים שיכולים לספק רכבים מסוימים בזמן סביר. הבעיה היא התשתית. ללא ספק קודם צריך לטפל בתשתית.
היו"ר משה גפני
¶
לא ישלים. אני לא מסכים שישלים. מה זה אתה מתפרץ באמצע? זה לא עובד כך. זה שאנחנו מעודדים עכשיו את הרכבים על גז, אנחנו משקיעים בזה גם כסף, לפי דעתך זו תכנית טובה?
עידן עבודי
¶
במגזר שזיהינו, במגזר שאנחנו מכוונים, בכלי הרכב הכבדים, ובחלק מסוים גם אוטובוסים, היכן אין ברירה וחייבים להפעיל אותם בגז, זה נכון. גם בהמלצות ועדת מיסוי ירוק, ברכב הפרטי, מי שרוצה אבל במגזרים שזיהינו לתת להם את ההטבות ואת המענקים, זה כן מהלך נכון. זה לא בא על חשבון חשמל.
איתן פינס
¶
מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל. הערה אחת לוועדה. אדוני היושב ראש, שמענו כאן את הצורך להיצמד לעולם. אני אומר שאנחנו בירושלים לא רק צריכים להיצמד לעולם אלא צריך לחדש לעולם. אנחנו מחדשים לעולם בהרבה תחומים. בתחום הזה של תחבורה, צריך לשים דברים על השולחן, גם ייצור חשמל וגם נסיעה, לא צריך לשרוף דלקים כדי לעשות את זה. העולם מבין את זה.
אני לא אומר שהתכנית שהתחילו במשרד התחבורה, מינהלת תחליפי דלקים ומשרד האוצר, צריך לקבור אותה. יש מקום אבל צריך לקחת בחשבון ולזכור שכל אוטובוס וכל רכב שנכנס והוא מונע בנזין או סולר, יישאר שם לפחות לעשר שנים. זאת אומרת, צריך לעשות את זה מתוך אזהרה. צריך להזהיר, הרגולטורים כל מי שעושה את זה, לעשות את זה בפרספקטיבה ובהיקפים הנכונים כאשר ברור לכולם שתוך עשר שנים ישתנה העולם ונטען אוטובוסים חשמליים ומשאיות חשמליות מהשמש וניסע אתם בלי לעשות רעש ובלי לזהם וזול יותר. אף אחד לא יכול להתווכח עם האקסיומה הזו. מתוך המקום הזה צריך לקבל החלטות.
היו"ר משה גפני
¶
מר גולן, אני מכבד מאוד את מה שאמרת. היה חשוב לי לדעת מה עמדת מורי הנהיגה ויש לזה משמעות.
אמיר רשף
¶
גם כשהגענו לוועדה לפני מספר חודשים, אף פעם לא אמרנו שכל כלי הרכב במדינת ישראל יעברו לגז טבעי דחוס. אמרנו שעשינו ניתוח לפי סגמנטים והסביר את זה יותר טוב ממני נציג משרד התחבורה ולעמדה הזאת גם שותפים לה גם מינהלת תחליפי נפט, גם המשרד להגנת הסביבה וגם משרד האנרגיה. יש סגמנטים בשוק הרכב שיעברו לחשמלי וזה ברור לנו שכך יהיה. אלה בעיקר הרכבים הפרטיים, האוטובוסים, בדגש על האוטובוסים העירוניים. יש את הרכבים הכבדים יותר שהתחליף שלהם להנעה בסולר הוא גז טבעי דחוס. אנחנו עומדים מאחורי העמדה הזאת.
יש התפתחות עצומה בכל מה שקשור לרכב חשמלי. זה היה בזמן שישבנו כאן לפני ארבעה חודשים וזה עוד יותר עכשיו וזה רק ילך ויגבר כי שוק האנרגיה והממשק שלו עם שוק התחבורה זה משהו שמשתנה כל הזמן.
המדיניות שאנחנו יצרנו בהקשר של הסדר הישבון זאת מדיניות שמעודדת לעבור לתחליפים. לחלק מהסגמנטים התחליף, כמו שאמרתי, הוא גז טבעי דחוס ולכן אנחנו שמים את התשתיות ואנחנו חושבים שזה נכון ואנחנו נמשיך לקדם את הנושא הזה, ולחלק התחליף הוא חשמלי. לכן יש לנו את הצעדים גם לזה וגם לזה. אם אני חוזר רגע לסקירה של הצעדים בהקשר של רכב חשמלי, שר האוצר חתם ממש בשבוע האחרון על פטור ממכס לאוטובוסים חשמליים, שזה גם היה חלק מאותו סל צעדים שהצגנו לכם. כאמור, אוטובוסים שנוסעים טווחים יותר קצרים, העירוניים וגם חלק מהבין-עירוניים, התחליף שלהם הוא חשמלי. אוטובוסים שנוסעים לטווח ארוך, אנחנו חושבים שיש את האפשרות שהם יעברו לגז טבעי דחוס. יכול להיות שעוד שנה יתפרסם שאיזו חברה פיתחה זן חדש של אוטובוסים שגם בטווחים מאוד ארוכים וגם בעליות יכולים ללכת על החשמלי.
עד כה הוצאנו את המענקים גם לתשתיות של צנרת חלוקת הגז הטבעי, גם את התשתיות של תחנות הדלק, גם את הפטור ממכס לאוטובוסים חשמליים ובפני הוועדה כאן מונחים הפטור מאגרות לרכבי גז טבעי דחוס ול-FFV ולהוראת נהיגה וגם צעדים של פחת מואץ.
לגבי ההערה על הכשרת הנהגים שזה רלוונטי גם למובילים וגם לאוטובוסים, אני אבדוק את זה. אני לא יודע למה זה התעכב.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא קיבלתי את התשובה שלך לגבי הנושא של הקורסים הללו מכיוון שאמרת, בסדר, יפנו. מאוד קשה להתמודד עם זה.
גבי בן הרוש
¶
אתה עכשיו בוועדת הכספים. אתה יכול לומר לי עם כמה אתה יכול לדבר? ישבנו עם לשכת המנכ"ל כמו שסוכם כאן בוועדה. המנכ"ל אישר את זה. נכון להיום עברו חודשים ואני אומר לך את האמת, אני בתחושה מאוד מאוד קשה אחרי שאותם בעלי חברות אומרים לי מה שאומרים.
היו"ר משה גפני
¶
אני אעזור לך בזה. תפנה אליו והוא ייקח את הדברים ברצינות. אל תתייאש מזה שישבת עם עוזר המנכ"ל.
היו"ר משה גפני
¶
לא משנה. אני מבקש ממך עכשיו. אם אתה רוצה לקדם את זה, אני אעזור לך בזה. הוא לוקח את זה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. מר גולן, הבנו. המסר היה ברור.
תסבירי את התקנות.
רגע. אני מבקש את מה שביקש מיקי לוי לגבי הנושא של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. אני רוצה שתהיה עבודה. אנחנו נעקוב בשנה הזאת אחרי התהליך הזה כי זה הולך להיות תהליך מעניין. המוניות רוצות לומר משהו?
יהודה בר אור
¶
כרגע לא. להכניס למחקר של מרכז המידע גם שעות עבודה של נהגי מוניות ברכב היברידי כי זה שונה.
דפנה עין דור
¶
מספר בקשות. הראשונה לגבי רכב גמיש תדלוק, שזה עם מתנול ובנזין. שם תופחת האגרה בשנתיים הראשונות לאחר שיגיע הרכב הראשון לישראל ב-1,400 שקלים. בשנתיים שלאחר מכן ב-700 שקלים כאשר מועד התחילה יהיה ה-1 באוקטובר 2018, שזה דקלרטיבי. אין כרגע רכבים כאלה בישראל.
הבקשה השנייה מתייחסת לרכב להוראת נהיגה. רכב להוראת נהיגה יקבל הפחתה באגרה החל מינואר 2019 למשך ארבע שנים, 750 שקלים בכל מועד. רכב להוראת נהיגה יקבל הפחתה של אגרת רישוי.
דפנה עין דור
¶
רכב להוראת נהיגה יקבל הפחתה של 750 שקלים למשך ארבע שנים החל מינואר 2019.
רכב מנועי מעל 3.5 טון, מונע על ידי גז טבעי דחוס, יקבל אגרה במשך חמש שנים של 10 שקלים מדי שנה. גם זה יהיה החל בינואר 2019.
בנוסף, מכיוון שאנחנו רוצים להבטיח שיש אגרה מינימלית שתשולם, היא תהיה על 10 שקלים ואין הצטברות אם ההפחתה תהיה יותר גבוהה מגובה האגרה. לא יצטברו ההפחתות.
לגבי מורי נהיגה, בנוסף להפחתה שיש להם גם היום כרכב להוראת נהיגה.
דוד טמיר
¶
אני אקריא את נוסח התקנות. אני מקריא את הנוסח שהועבר ופורסם לוועדה. על פי התייעצות שהייתה לנו עם היועצת המשפטית של הוועדה, יהיו לה תיקוני נוסח.
תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ח-2018
בתוקף סמכותי לפי סעיף 70 לפקודת התעבורה, באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת לפי סעיף 1(ב) לחוק יסוד: משק המדינה, אני מתקין תקנות אלה:
1. תיקון התוספת הראשונה
בתוספת הראשונה לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות) בחלק ג' –
(1) בפרט 2 -
(1) אחרי פרט משנה (ד) יבוא:
"(ד1) על אף האמור בפרטי משנה (א) ו-(א1), סכום האגרה בעד רישיון - - -
דוד טמיר
¶
המילה סכום תימחק.
בעד רישיון או בעד חידוש רישיון לרכב מאחד הסוגים המנויים בפרטי המשנה האמורים, שהוא רכב גמיש תדלוק, יהיה לפי קבוצת המחיר שנרשמה ברישיונו, כקבוע לצד כל קבוצה בטבלה בפרט משנה (א) בטורים (ב) עד (ה), לפי העניין ובהפחתת הסכומים כמפורט להלן:
שלומית ארליך
¶
במקום "כקבוע לצד כל קבוצה בטבלה בפרט משנה (א) בטורים (ב) עד (ה)" יהיה "כמצוין בטור (א) בטבלה שבפרט משנה (א) כקבוע לצד כל קבוצה בטורים (ב) עד (ה)".
זה לא תיקון מהותי אלא רק תיקון מבחינת הנוסח. בעצם כל הפסקה הזו מתייחסת למה שנאמר כאן על ידי דפנה לרכב גמיש תדלוק.
דוד טמיר
¶
(1) אם מועד מתן הרישיון או חידושו חל בתוך שנתיים ממועד הנפקת הוראת רישום, כהגדרתה בתקנה 370, הראשונה בישראל לרכב גמיש תדלוק מכל סוג שהוא – סכום של 1,400 שקלים חדשים.
שלומית ארליך
¶
כאן נעיר שהוראת רישום, הכוונה לאישור מחלקת תקינה באגף הרכב על עמידת דגם רכב בדרישות החובה הישראליות. כשאנחנו מתייחסים לראשונה בישראל, הכוונה, כמו שאמרת, לרכב הראשון.
דוד טמיר
¶
(2) אם מועד מתן הרישיון או חידושו חל בתקופה שבין שנתיים לבין ארבע שנים ממועד הנפקת הוראת רישום, כהגדרתה בתקנה 370, הראשונה בישראל לרכב גמיש תדלוק מכל סוג שהוא – סכום של 700 שקלים חדשים".
(2) בפרט משנה (ה), בסופו יבוא:
"רכב גמיש תדלוק (FFV) – רכב שברישיון הרכב שלו רשום – אנחנו נתקן את זה לנרשם - כי הוא רכב גמיש תדלוק, על בסיס הצהרת יצרן הרכב כי הרכב מותאם להנעה באמצעות תערובת דלק של בנזין ומתנול שבה ריכוז המתנול הוא 85 אחוזים לפחות".
עד כאן רכב גמיש תדלוק.
(2) אחרי פרט 11ב יבוא -
"11ג. סכום האגרה בעד רישיון או חידוש רישיון לרכב מאחד הסוגים המנויים בפרטים 2, 3 ו-6, שברישיונו רשום – יתוקן לנרשם - כי הוא רכב להוראת נהיגה, אשר מועד מתן רישיונו או חידושו חל בין יום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019) לבין יום ז' בטבת התשפ"ג (31 בדצמבר 2022), יהיה לפי הסכום הנקוב בפרטים האמורים, לפי העניין, בהפחתה של 750 שקלים חדשים לשנה, בנוסף לכל הפחתה אחרת לפי חלק זה.
שלומית ארליך
¶
זה מתייחס לרכב להוראת נהיגה כאשר הפרטים האלה, פרטים 2, 3 ו-6, מתייחסים לסוגים שונים, לרכב פרטי, פרטי דו שימושי, למעט אופנוע ואוטובוס פרטי, לרכב מסחרי של פחות ויותר מ-3.5 קטון, רכב מדברי, עבודה, אמבולנס, רכב חשמלי, רכב לכיבוי שריפות, רכב חילוץ, טיולית ואוטובוס.
דוד טמיר
¶
11ד. על אף האמור בחלק זה, סכום – גם כאן נמחק את המילה סכום - האגרה בעד מתן רישיון או חידוש רישיון לרכב מנועי שמשקלו מעל 3,500 קילוגרם, שברישיון הרכב שלו נרשם כי הוא מונע על ידי מנוע גז טבעי דחוס (ׁגט"ד), אשר מועד מתן רישיונו או חידושו חל ביין יום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019) לבין יום י"ט בטבת התשפ"ד (31 בדצמבר 2023), יהיה 10 שקלים חדשים לשנה".
3) אחרי פרט 12 יבוא -
"12א.
(1) על אף האמור בפרטים 2 עד 11ד, סכום – גם כאן המילה סכום תימחק - האגרה בעד רישיון רכב או חידושו, לאחר ביצוע כל ההפחתות הנקובות בפרטים האמורים, החלות בנסיבות העניין, לא יפחת מ-10 שקלים לשנה.
(2) כל ההפחתות של סכום – גם כאן המילה סכום תימחק - האגרה בעד מתן רישיון רכב או חידוש כמפורט בפרטים 2 עד 11ד, החלות בנסיבות העניין, יהיו תקפות ביחס למועד חישוב סכום – גם כאן המילה סכום תימחק - האגרה השנתי, ואינן ניתנות לצבירה או להעברה משנה לשנה".
שלומית ארליך
¶
כדי להבהיר. מה שאתם אומרים זה שבכל מקרה 10 שקלים זה יהיה המינימום. היום יש אגרה שהיא פחות מ-10 שקלים? זאת אומרת, שתעלה כתוצאה מהתיקון הזה?
דוד טמיר
¶
זה נועד להבטיח כדי שבכל מקרה תשולם אגרה כלשהי. 10 שקלים זה יהיה הסכום המינימלי לאגרה שתשולם.
2. תחילה
(1) תחילתם של פרטים 2 ו-12א בחלק ג' לתוספת הראשונה לתקנות העיקריות כנוסחם בתקנות 1(1) ו-(3) לתקנות אלה, ביום כ"ב בתשרי התשע"ט ( באוקטובר 2018).
(2) תחילתם של פרטים 11ג ו-11ד בחלק ג' לתוספת הראשונה לתקנות העיקריות כנוסחם בתקנה 1(2) לתקנות אלה, ביום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019).
דפנה עין דור
¶
מבחינתנו אנחנו שולחים את האגרות לעניין של חידוש. לגבי מורים לנהיגה, מכיוון שביטול ההישבון מתחיל רק מה-1 בינואר 2019, אז זה צריך להיות בהתאמה. לגבי הרכבים האחרים, מה שאנחנו שולחים, יש לנו זמן היערכות מראש. לגבי נושא של גמיש תדלוק אין עדיין וזה התאריך שנרשם. זה לא דורש מאתנו יותר מדי כרגע וזה יכול להיכנס לתוקף מיד.
יהודה בר אור
¶
יושב ראש ארגון נהגי המוניות הארצי. שאלה. אני מבין ממך, אמרת את המילה מוניות. אנחנו אומרים שנכון שכרגע אין לנו מכוניות מעל 3.5 טון ואין לנו מכוניות שמונעות על ידי גז.
יהודה בר אור
¶
אם יהיה נהג מונית שתהיה לו מונית על גז, למה צריך לעשות עבורי תקנות מחדש? שיהיה כבר רשום כאן, שמי שיש לו מונית מונעת בגז, גם הוא יקבל את ההטבה הזאת כמו כולם.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ח-2018 (יישום החלטת ממשלה מס' 1837 בנושא עידוד תחליפי נפט, בעקבות המלצות וועדת מיסוי ירוק 3) עם השינויים שנעשו בנוסח ובדברים עליהם יש הסכמה ביניכם לבין הלשכה המשפטית של הוועדה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים - 2
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ח-2018 נתקבלו.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש את העבודה אותה ביקש חבר הכנסת מיקי לוי ממרכז המחקר והמידע, להעביר את שמות האנשים שהשתתפו בדיון. אנחנו כנראה הולכים לתהליך מאוד מעניין בנושא הזה.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:39.