פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
28
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
27/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 804
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, י"ד בתמוז התשע"ח (27 ביוני 2018), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/06/2018
תקנות עובדים זרים (סוגי מקרים ותנאים שבהתקיימם עובד זר שהוא מסתנן זכאי לקבל את כספי הפיקדון לפני מועד עזיבתו את ישראל שלא לצורך יציאה זמנית), התשע״ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות עובדים זרים (סוגי מקרים ותנאים שבהתקיימם עובד זר שהוא מסתנן זכאי לקבל את כספי הפיקדון לפני מועד עזיבתו את ישראל שלא לצורך יציאה זמנית), התשע"ח–2018
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר
ג'מעה אזברגה
ישראל אייכלר
מירב בן ארי
מרדכי יוגב
מאיר כהן
טלי פלוסקוב
מוזמנים
¶
שי סומך - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
דינה דומיניץ - מנהלת היחידה למאבק בסחר בני אדם, משרד המשפטים
לירון גבאי - עו"ד, לשכה משפטית, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול, משרד הפנים
משה ארבל - עו"ד, ראש מטה שר הפנים, משרד הפנים
יעל וקחי - מנהלת, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול, משרד הפנים
פנינה בראשי - מנהלת, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול, משרד הפנים
יוסף אדלשטיין - מנהל מינהל אכיפה וזרים, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי גבול, משרד הפנים
אפרת לב ארי - יועמ"ש, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי גבול, משרד הפנים
מאיר דוד - מנהל אגף בכיר אכיפה מנהלית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
אור רוזנמן - עו"ד, יועץ משפטי, לשכה המשפטית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
צבי רוט - מחזיק תיק הבטיחות בענף הבניין, ההסתדרות החדשה
עמיר נאור - מנכ"ל ארגון חברות הניקיון, ארגון חברות הניקיון בישראל
נועה קאופמן - מנהלת תחום, קו לעובד
יונתן יעקובוביץ' - מנכ"ל, איתן – המרכז למדיניות הגירה ישראלית
דוד ברק - פעיל שטח, עמותת עוטף תחנה מרכזית
אור שרון - פעיל, עמותת עוטף תחנה מרכזית
אלישבע גדעון - פעילה, עמותת עוטף תחנה מרכזית
זהבה אקנין - פעילה, אחותי למען נשים בישראל
שולה קשת - מנכ״לית , אחותי למען נשים בישראל
גבריאל סוד - רכז , אחותי למען נשים בישראל
שפי פז - רכזת שטח, מטה המאבק של תושבי דרום ת"א
שירה קאהן - עו"ד, חוקרת, פורום קהלת
מיכל שמעון - נציגה, פורום קהלת
גלית עמיהוד - מלווה, אב"י – אגודה בינלאומית לזכויות הילדים
אהרון עמיהוד - רכז, אב"י – אגודה בינלאומית לזכויות הילדים
ברהנה נגסה - א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים
נעה אליאך - מוזמן/ת
משה ברדוגו - שדלן/ית (ברדוגו יועצים), מייצג/ת ארגון חברות הניקיון בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
הצעת תקנות עובדים זרים (סוגי מקרים ותנאים שבהתקיימם עובד זר שהוא מסתנן זכאי לקבל את כספי הפיקדון לפני מועד עזיבתו את ישראל שלא לצורך יציאה זמנית), התשע"ח–2018
היו"ר אלי אלאלוף
¶
צהריים טובים לכולם, כמעט בוקר. היום 27 ביוני 2018, י"ד בתמוז התשע"ח, השעה 10:12. האיחור נובע מהדיון הקודם, אני מתנצל על כך. אנחנו דנים בהצעת התקנות של עובדים זרים וסוגי המקרים השונים, ואני מזכיר לכם שזה הדיון השלישי, נכון?
נעה בן שבת
¶
כן, הדיון השלישי. בדיון הקודם נוסח התקנות שהיה לא אושר על יד הוועדה, וכעת השר הביא נוסח חדש לתקנות שעליו אנחנו מקיימים את הדיון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקיי, יש פה שתי הסתייגויות. איפה נציגי ההסתייגויות? הם פה. משרד הפנים רוצה להציג את השינוי? בבקשה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם הייתי יכול לשנות את תקנון הכנסת, הייתי משנה: ביטול הופעה של משפטנים. תהיו כיועצים, תפקידכם זה לייעץ, לא להציג את התקנות ואת החוקים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כאנשי המקצוע הם פוגשים את הקהל. הם אמורים להפעיל את החוקים; זה אומר שזה גם מפעל משבילכם ללמוד את הנושא.
אפרת לב ארי
¶
כל מה שנאמר פה זה על דעת השר, בשם השר ואחרי שהשר החליט – את מה שהוא החליט תכף אנחנו נציג. מכל מקום, בדיון הקודם, כמו שאמרה היועצת המשפטי של הוועדה, בתום ההצבעה התקנות לא אושרו כשהייתה במהלך הדיון מחלוקת מאוד גדולה סביב הקריטריון של הורה לקטין הסמוך על שולחנו. לאחר הדיון התקיים איזשהו שיח פנים-ממשלתי שבסיומו הוחלט למחוק את הקריטריון הזה ותחתיו להכניס שני קריטריונים אחרים שמובאים היום בנוסח המתוקן בפני הוועדה. אחד מהם זה "אישה" והשני זה "אב לקטין הנמצא בטיפולו הבלעדי בשל מצבה הרפואי של אם הקטין, או בשל כך שהאם נפטרה או שאינה שוהה בישראל, והוא אינו נשוי לאחר ואין אדם אחר הידוע בציבור כבן זוגו".
אם נזקק את זה בסוף למשהו יותר פשוט, זה הורה יחיד – אב שהוא בעצם הורה יחיד כשהאימא לא בתמונה. זה הנוסח שאנחנו מביאים היום, ששר הפנים מביא היום להצבעה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה רבה. ברוכים הבאים חברי הכנסת החדשים לדיון החדש, ג'מעה ומאיר, ואחרים היו כבר, שיתפו פעולה מצוין, אני בטוח. אני חושב שאין צורך בדיון רחב יותר. אני הייתי, ברשותכם, נכנס ישר לקריאה של התקנות.
נעה בן שבת
¶
"תקנות עובדים זרים (סוגי מקרים ותנאים שבהתקיימם עובד זר שהוא מסתנן זכאי לקבל את כספי הפיקדון לפני מועד עזיבתו את ישראל שלא לצורך יציאה זמנית), התשע"ח–2018
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 1יא4(ה) ו-1יא5(ב) לחוק עובדים זרים, התשנ"א–1991 (להלן – החוק), בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
זכאות לקבלת חלק מכספי הפיקדון
1.
עובד זר שהוא מסתנן ורשות האוכלוסין וההגירה אישרה לגביו בכתב שהוא אחד מאלה זכאי לקבל חלק מכספי הפיקדון כאמור בתקנה 2 אף לפני המועד האמור בסעיף 1יא4(א) לחוק, בדרך האמורה בתקנה 3:
(1)
קטין;
(2)
מי שגילו עולה על 60;
(3)
אישה;
(4)
אב לקטין הנמצא בטיפולו הבלעדי בשל מצבה הרפואי של אם הקטין, או בשל כך שהאם נפטרה או שאינה שוהה בישראל, והוא אינו נשוי לאחר ואין אדם אחר הידוע בציבור כבן זוגו;
(5)
מי שממונה ביקורת הגבולות שוכנע לגביו כי בשל גילו או מצב בריאותו, לרבות בריאותו הנפשית, אי קבלת כספי הפיקדון לפני המועד האמור בסעיף 1יא4(א) לחוק עלולה לגרום נזק לבריאותו כאמור, ואין דרך אחרת למנוע את הנזק האמור;
(6)
מי שמשטרת ישראל הודיעה לגביו כי יש ראיות לכאורה לכך שנעברה לגביו עבירה לפי סעיפים 375א או 377א(א) או (ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977."
כאן יש לנו את שני המרכיבים החדשים: מרכיב חדש אחד זה אישה, ובניגוד לתקנות הקודמות שדיברו על הורה לקטין, כאן מדובר על אב לקטין ואב לקטין יש פה את הסייגים כפי שכתוב.
אפרת לב ארי
¶
כן, אנחנו רוצים בתקנה הראשונה לקבוע שהתקנות אלה – כלומר, האוכלוסיות האלה שמקבלות את ההקלה – מי שייהנה מהן זה רק מסתננים שקיימים כיום בישראל. כלומר, מסתננים חדשים החל ממועד פרסום התקנות זה לא יחול עליהם, למעט מי שהוא קורבן סחר ועבדות, שזה בעצם פסקה שש.
שפי פז
¶
שפי פז. על כמה אנשים מדובר? בכל הרשימה הזאת של ההחרגות שמחסלת את החוק, מותר לנו לדעת על כמה אנשים מדובר? או אנחנו שוב מדברים רק על עקרונות כללים באוויר? כמה אנשים מוחרגים?
יוסי אדלשטיין
¶
מדובר על 5,000 נשים. אנחנו מדברים על כ-5,000 נשים שנכנסות לתוך הקומפלקס הזה של - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן, פה אני אומר: זה לא קומפלקס, זה בני האדם. אז בקבוצה הזאת האנושית, יש כמה נשים? 5,000 נשים?
שפי פז
¶
אני אומרת שוב: אני רוצה לדעת – יש פה ההחרגות, נכון? כמה אנשים – לא רק, ברור כל הנשים, אנחנו יודעים בערך כמה נשים יש. כמה אנשים, אבות חד-הוריים, אתם אמרתם – נעזוב שנייה את הילדים כי ברור שאי אפשר עכשיו – הם לא מרוויחים גם, זה לא הנושא – כמה נשים, כמה אבות חד-הוריים מוחרגים? כמה אנשים - - -
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
אני אלך ואצא כי גם יש לי הצבעות עם ועדת החוץ וביטחון ועוד הצבעה; אני לא יושב פה בלבד.
שולה קשת
¶
אני שולה קשת מדרום תל אביב, ילידת שכונת נווה שאנן. רק לגבי ההערה של חבר הכנסת פה, זה ממש לא מחטף על גבן של שכונות דרום תל אביב. אני חושבת שזה מועיל – אם מבקשי המקלט ידרדרו לעוני, זה רק יהיה בומרנג לנו. גם כך שכונת נווה שאנן ודרום תל אביב ספוגות בעוני. אל תעשו את האנשים עניים יותר כי זה רק ידרדר את השכונות שלנו.
שולה קשת
¶
הגיע הזמן לשקם את השכונות. יש לי שאלה: הרי אנחנו יודעות שלנשים הרבה יותר קשה מגברים להשיג תעסוקה ובטח-ובטח שהן מבקשות מקלט – מה קורה למשפחה עם זוג הורים, גבר ואישה, כשהאישה לא עובדת? או שהאישה - - -
שולה קשת
¶
בסדר, אני מבינה את זה, אבל אני כן רוצה להעלות את זה על סדר היום כי זה כן ידרדר משפחות לעוני והילדים יינזקו מזה וגם אנחנו, התושבים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
רגע, רגע. בדיוק, את צודקת. אפשר לקבל את המספרים עם פירוט כמה שיותר קרוב לפירוט שהתבקשנו?
יוסי אדלשטיין
¶
אני אענה אדוני. כפי שאמרתי, יש כ-5,000 נשים: כ-3,500 פלוס מינוס נמצאות בקשר זוגי ועוד כ-1,400, 1,500 רווקות לכאורה או לא נמצאות בקשר זוגי. יש כ-130 נשים שרשומות אצלנו כחד-הוריות. ויש כ-200-190 גברים שרשומים כחד-הוריים. אלה הנתונים שנמצאים בידינו.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
200-130 זה 70 הבדל. אתם סופרים בני אדם כמו חתיכות של עגבניות? מה? בני אדם.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אני רק רוצה להגיד שאני הבנתי שיש בקשה נוספת של חבר הכנסת מוטי יוגב שמספר האנשים שייהנו מההפחתה הזאת יימסר כל שנה, מדי שנה, לוועדת העבודה. זו הייתה הבקשה שלך, אדוני?
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
זו פעם האחרונה אני מבקש שתתייחס אלי כך. אני מתייחס אליך בכל הכבוד האפשרי.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
אנחנו ביקשנו: אחת, ששר הפנים ידווח בכל שנה לכנסת על מספר פטורים שניתנו לפי התקנות בחלוקה לקריטריונים השונים, כי שר הפנים – ואני אומר את זה פה – לא שולט עד היום בכמה אריתראים וסודנים ועובדים זרים, מסתננים לא חוקיים יש במדינת ישראל, ואנחנו בסרט הזה כבר עשרות שנים. אנחנו מבקשים שיהיה דיווח. מדובר באנשים, ואנשים זה בני אדם. גם אני כמוך רגיש וכשהייתי במחסני הילדים בכיתי. אף תינוק לא בכה שם, אנחנו בכינו. היינו שם, הוועדה לזכויות הילד לפני מספר שנים. אף תינוק לא בכה, וכל ילד אריתראי או סודני בעיניי הוא בן אדם ואני סופר אותו כילד וסופר את האנשים.
הדבר השני שביקשנו הוא שהתקנות יחולו רק על מסתנן שנמצא כאן, ולא יחולו על מי שיכנס מעתה ואילך, למעט מי שהוכר כקורבן סחר. אנחנו מבינים, מחריגים, אבל כל יתר התקנות הן רק על המצוקה שיש לנו עד עכשיו, ומעתה ואילך, לא יהיה בזה כל חריגה.
נעה בן שבת
¶
אדוני, בקשה ראשונה כבר הוסברה על ידי עורכת הדין לב ארי ועכשיו בעקבות – אנחנו רוצים את הנוסח רק ברמת ניסוח: "עובד זר שהוא מסתנן ורשות האוכלוסין וההגירה - - -
נעה בן שבת
¶
"עובד זר שהוא מסתנן ורשות האוכלוסין וההגירה אישרה לגביו בכתב שהוא אחד מהמנויים בפסקאות (1) עד (5) להלן ונכנס לישראל לפני יום פרסומן של תקנות אלה, או יום תחילתן של תקנות אלה" – אתם תחליטו איזה יום, אבל זה לא יכול להיות לפני יום הפרסום – "או שמתקיימת לגביו פסקה (6) שלהלן". זאת אומרת, שהוא קורבן סחר או החזקה בתנאי עבדות, הוא יהיה זה שזכאי לקבל חלק מכספי הפיקדון. זאת אומרת, התנאים האלה שקראנו – התנאים 5-1, הקטין, מי שגילו מעל 60, אישה, או הורה יחיד, או ממונה ביקורת הגבולות אישר לגביו לגבי מצב בריאותי – יחולו רק לגבי מי שנכנס לישראל לפני יום, איזשהו יום – אתם תצטרכו להחליט אם זה יהיה יום פרסום התקנות או יום תחילתן. תחילתן נדחית, לפי המוצע, לאחד בחודש שבתום שלושה חודשים מיום פרסומן.
משה ארבל
¶
אני עורך דין משה ארבל, ראש מטה שר הפנים. אני מבקש שיאמר לפרוטוקול שגם הנוסח של התקנות האלה הגיע לדרישת מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים בתיאום מלא ובתמיכת שרת המשפטים אילת שקד, והתיקונים גם כן נעשו בתיאום עם חבר הכנסת יוגב. תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זאת אומרת שהנוסח שהוקרא על ידי היועצת המשפטית של הוועדה זה הנוסח המקובל על ידי שני המשרדים, המשפטים ושר הפנים.
נעה בן שבת
¶
"שיעור הפיקדון החלקי שהעובד זכאי לקבל לפני המועד
2.
החלק מכספי הפיקדון שעובד זר כאמור בתקנה 1 זכאי לקבל לפי התקנה האמורה, הוא חלק השווה ל-70% מחלק העובד כמשמעותו בסעיף 1יא1(א) לחוק (להלן – פיקדון חלקי)."
זאת אומרת, 70% הוא החלק שאינו מנוכה לפיקדון אלא משולם כחלק משכרו של העובד. אינו מנוכה מהשכר. זה הסכום והוא נקרא פיקדון חלקי.
"דרך לתשלום הפיקדון החלקי
3.
(1) הפיקדון החלקי ישולם לעובד הזר המסתנן בדרך של אי ניכויו בידי מעסיקו משכר עבודתו."
זאת אומרת, לא מחזירים את זה לעובד הזר, אלא פשוט לא מנכים מראש את אותו חלק מחלקו של העובד.
"
(2) רשות האוכלוסין וההגירה תדווח לוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת עד ליום 31 בינואר בכל שנה על מספר העובדים הזרים שלגביהם הופקד הפיקדון בניכוי פיקדון חלקי לפי עילות הזכאות כאמור בתקנה 1."
התיקון הזה גם לפי בקשת חבר הכנסת יוגב, כפי שהוסבר. אנחנו אומרים שיהיה דיווח מדי שנה על העובדים. אנחנו מדברים על העובדים שלגביהם הופקד פיקדון בניכוי פיקדון חלקי; מכיוון שהפיקדון החלקי הוא החלק שאינו מנוכה לפיקדון, אז אנחנו מדברים על פיקדון בניכוי פיקדון חלקי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה מקובל. אני שוב חוזר: הצעת התיקון של חבר הכנסת מוטי יוגב אושרה על ידי שני המשרדים, בסדר? כך אני מבטא את רוח הדברים.
נעה בן שבת
¶
והוראת התחילה של תקנה 4: "תחילה
4.
תחילתן של תקנות אלה ב-1 לחודש שבתום שלושה חודשים מיום פרסומן."
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
יש לי רק הערה אחת לרשות האוכלוסין. באמת ראוי שלרשות במדינה שאחראית על עצמה יהיו נתונים הרבה יותר מאשר לחלק. כל פעם שאני נמצא פה באיזה דיון ומבקשים מכם נתונים, כמו הגברת שביקשה – שגם אני לא יודע את שמך - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אי אפשר לשבת בוועדה של הכנסת ואתם כל הזמן מגלגלים עיניים. זאת הפעם השלישית לפחות ששואלים אתכם על נתונים ואתם כאילו - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
מה? אין לכם? אתם מקום מאוד מכובד עם כל כך הרבה עבדים, אתם צריכים להיות בקיאים בחומר ולשאלות מהסוג הזה אתם צריכים מיד לשלוף נתונים, ולא לגלגל עיניים. מה הגמגום הזה?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אז למה אתה לא אומר אותם? אם הנתונים ישנם, למה אתה לא אומר אותם? כששואלים אותך, למה אתה לא אומר אותם? אם אכן הנתונים – יש איזה סיבה אחרת שבגללה אתה לא נותן את הנתונים?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
מה אתה אומר? אם אני שואל אותך אתה צריך להגיד וגם אם אזרח שואל אותך אתה צריך להגיד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לי בקשה אליך, אני אוסיף לתקנה נקודה אחת, ברשותך, שתוך חודש יימסרו לוועדה המספרים המדויקים שהתבקשו.
נעה בן שבת
¶
רק שאלה: אדוני צריך את זה בתקנות? אנחנו צריכים להשאיר הוראת מעבר כזאת לעולם בתקנות האלה כדי שיהיה אפשר לדרוש מהם את המידע, כפי שתחליטו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חבר'ה, תעזור לנו להתקדם. בסך הכול תקנות האלה הן מאוד חיוביות, הן מאוד חיוביות. וזה חלק מתהליך הבנייה של רשות האוכלוסין. אז אנחנו נקבל את המספרים ונמסור אותם ויהיו באתר ויהיה בסדר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן, אבל אנחנו רוצים לדעת את המספרים התחלתיים היום. מה מספר האוכלוסיות שכלולות היום בתקנות ולדעת את - - -
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
חלוקה. אדוני היושב-ראש, רצוי שתהיה חלוקה: אריתראים, סודנים ואחרים, שנדע מה יש לנו פה, בארץ הזו.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה להסביר רגע מבחינה משפטית. יש לנו בעיה. גם סעיף הדיווח – משרד המשפטים התייעץ עם מחלקת חקיקת משנה לעניין ההסמכה הזאת של הדיווח, כי אנחנו מבינים שאם זה התקנות אז צריך לדווח על התנהלות שלהן. לקבוע עכשיו מפקד אגב התקנות האלה זו תהיה הוראה בחוסר סמכות מפקד, לפי איזה מוצאים – זה לא קשור, זה לא חלק מהעניין. הוועדה יכולה לדרוש את הנתונים האלה כוועדה, היא יכולה לקיים דיון בנושא וצריך להביא בפניה את המידע. זה לא חלק מהתקנות האלה. התקנות האלה יכולות לדבר על מה שמדובר פה, על הפיקדון חלקי. ולכן, אדוני, גם הנושא של המספרים, אני מבקשת שאולי תעשה תקנות שזה יהיה בבקשה של הוועדה מהוועדה.
אפרת לב ארי
¶
כן. אגף תכנון מדיניות מפרסם כל רבעון וגם בסוף כל שנה באתר האינטרנט נתונים שאם אני מבינה נכון זה בדיוק מה שמבקש חבר הכנסת יוגב. כאן מסתננים שנמצאים בישראל בחלוקה לפי מדינות מוצא לא רק אריתראים וסודנים, אלא גם ממדינות אחרות שמחלקן הם הסתננו, כיום כמעט ולא מסתננים. נוכל לשלוח גם לוועדה וגם לחברי הכנסת הפנייה לאתר שלנו שבו יש את כל הנתונים באמת מעודכנים על כל העדות.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
אני אשאל אותך שאלה מעשית: לכל אדם ששוהה פה יש איזושהי תעודה שאומרת: זה שמי, זה אני?
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
אני אומר: אומר לי מפקד מחוז תל אביב שאין לו שליטה בכולם. בעבר אמר לי: יש לי 20 ט"א, 20 טביעות אצבעות של מי שעשה פשע. ואני באמת ככה מזכיר את זה, פותח סוגריים וסוגר סוגריים: אני מבקש מכבוד שר הפנים שיתמוך בהצעה שמי שביצע פשע יובהר שהוא מידית לגירוש. זה עולה לוועדת שרים ביום ראשון, נראה. אין לנו כלים. אין לנו כלים להיאבק בזה.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
לא, אז אני סוגר סוגריים. אני אתך לגמרי, אבל אני אומר: השליטה היא שליטה גם לצורך ההכלה, גם לצורך גני ילדים, גם לצורך אלף ואחד דברים. הם חיים פה בתחומנו, למדינת ישראל מותר – אחרי עשרים שנה של תופעה – לדעת מה יש ומה אין, ומה עומק הבעיה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה. אני מבקש לסכם את הנקודה. לאור ההערה של היועצת המשפטית, זה לא יהיה בתקנות האלה, אבל אנחנו נקבל את זה, ואני מבקש לקבל את זה מעודכן לא יותר מאשר חודש – זה בסדר לבקש תוך חודש לוועדה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקיי, וזה יהיה באתר הוועדה. אנחנו נפרסם את זה באתר הוועדה, ואז כל אחד יכול למצוא ואחר כך , אם בא לכם - - -
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
אדוני היושב-ראש, גם כשראש הממשלה רצה להביא את המתווה המשולש לפני כשלושה חודשים, היו חילוקי דעות על המספרים במל"ל ובמקומות אחרים – קרי במקום שאמור לדעת את המספרים הכי טוב שיש, כי אין לו את הכלים מהרשויות שאמורות לתת את זה.
עמיר נאור
¶
שתי הערות קצרות. אני עמיר נאור, מנכ"ל ארגון חברות הניקיון בישראל. כבוד היושב-ראש, הדיון פה הוא על כספי פיקדון. כל המספרים שמתגלגלים פה הם, לצורך העניין, לא מהותיים כי הם מתייחסים רק למי שהופקד עבורו פיקדון. כל אלה שלא עובדים ולא - - -
עמיר נאור
¶
והעניין השני, זה דרך התשלום באי ניכוי. כלומר, אם לבן אדם יש כסף, הוא לא יכול למשוך אותו. הוא יכול למשוך אותו רק ברגע שהוא זכאי – רק את התשלום החודשי הראשון. כל מה שהוא הפקיד כביכול כחיסכון, ככסף שלו, הוא לא יכול לגעת בו. אני חושב זה לא הוגן. זהו.
יונתן יעקובוביץ'
¶
שמי יונתן יעקובוביץ' מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית. אני רק רוצה לציין שבעצם הפטורים האלה מייצרים איזשהו אבסורד, כי לפי כל הדוחות של כל הממשלות הזרות, כולל ארגוני זכויות אדם, נציבות האו"ם לפליטים אפילו בדוח שלה, אמנסטי, Human Right Watch, אין אף מקור שאומר שנשים עם ילדים לא יכולות לחזור לאריתריאה. זאת אומרת, יש הסכמה מאוד גורפת שדווקא הן יכולות לחזור, ודווקא לאוכלוסייה הזאת אנחנו נותנים פטור ולא על סמך מבחן הכנסה, לא על סמך שום מבחן אחר. אנחנו גם יוצרים מסר שבעצם מדינת ישראל הולכת להשלים עם כל מי שכופה את הנוכחות שלו עלינו פה רק בגלל שהם החליטו להקים פה משפחה. יש פה מסר מאוד-מאוד הרסני לא רק לתופעה הזאת אלא גם לכל מדיניות ההגירה של ישראל. ולכן זה אבסורד כפול ומכופל.
נועה קאופמן
¶
תודה. שמי נועה קאופמן מ"קו לעובד". אני רק אתייחס לשינויים: בעצם בזה שהוסיפו נשים, שזה דבר מבורך, הורידו הורים. המשמעות היא – בעצם יש בשינוי בתקנות האלה פגיעה מאוד גדולה בילדים. הוזכרו כאן ילדים – וזה באמת היה מאוד מרגש – אבל המשמעות של זה היא שילד ששני הוריו עובדים, רק האם תקבל חלק מהכסף בחזרה. כלומר, הם ימשיכו להתקיים עם משכורות מאוד-מאוד נמוכות. אנחנו מדברים גם על נשים שכמעט תמיד מרוויחות פחות. נשים אחרי לידה שנמצאות בחופשת לידה, למשל, ומסיבות שונות לא חוזרות לעבודה. הילדים נפגעו מהשינוי הזה.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
בסדר, כי אנחנו רוצים לעודד אותן לחזור לארצות מוצאן. לגמרי נכון, אין שום בעיה.
קריאה
¶
תאסור גם עלי כניסה. תאסור על כל אזרחי מדינת ישראל כניסה לכנסת. אני יוצאת לבד, לא צריכה ליווי.
(הדוברת הוצאה מהאולם)
אור שרון
¶
70% מהשכר שלהם ממילא מעבירים לארצות המוצא שלהם. אז אם ייקחו להם כמה לפיקדון זה לא נורא. 70% לפי הלמ"ס, הם מעבירים.
(אור שרון הוצא מהאולם)
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בבקשה, תתחיל את דבריך. ומי שיפריע לו יצא מפה. אני מזהיר אותך: אם תפריע לו, אתה יוצא. דבר, בבקשה.
ברהנה נגסה
¶
שוב, תודה רבה. כמבקש מקלט בארץ – חוק הפיקדון מאוד-מאוד דרדר אותנו למצב מאוד בעייתי, גם למצב שאנשים נזרקו לרחוב. נשים שלנו, מעל 350 נשים, אימהות הלכו לזנות כי אין להן איך להשלים או לגדל את הילדים שלהן. אני מאוד מתבייש במדינת דמוקרטית או יהודית, במדינת ישראל, שאנחנו מבקשי המקלט – שקורה דבר כזה. אנחנו לא מאיימים על אף אזרח או על אף מדינה. אנחנו באנו רק לבקש מקלט. מה עשינו, אנחנו מבקשי המקלט, שגורמים לנו לדבר כזה?
ברהנה נגסה
¶
כל התקנות האלה גורמות לבעיה, להתדרדרות מאוד-מאוד קשה שהולכת לגדול ולהתגבר ממה שעכשיו קורה. אני מבקש מכל גורם בעניין הפיקדון הזה: צריך להפסיק את הפיקדון, שלא ידרדר, שלא יהיה מצב יותר קשה מזה.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו רוצים להצביע, אין בעיה. רק רציתי לדעת: מה מצב – השינוי של התקנון לפני כן עד היום – מה היה? זאת אומרת, משאירים את כל הכסף, לוקחים חלק – רוצים להצביע על שינוי מסוים. השינוי הזה – אולי ייתנו לנו הסבר, היועצת המשפטית, כמה שניות, מה היה עד עכשיו.
אפרת לב ארי
¶
כן, ממש בקצרה. התיקון לחוק שנכנס לתוקף ב-1 במאי 2017 – בעצם כבר שנה מיושם החוק – לפיו מדי חודש מופקד עבור עובד זר שמסתנן פיקדון. הפיקדון מורכב מ-20% ניכוי מהשכר שלו ועוד 16% הפרשה על חשבון המעסיק בנוסף לשכר. התקנות בעצם מבקשות לתת הקלה מסוימת בשיעור שמנוכה משכר המסתנן. כלומר, בשיעור של 20% הקלה שתביא, בסופו של דבר, לכך שבפועל ינוכו ממנו רק 6%. מדובר על מסתננים שהם באמת בעלי מאפיינים הומניטריים. כשחשוב לזכור שברקע יש לנו גם עתירה לבג"ץ נגד החוק הזה, בחודש יולי אמור להתקיים דיון. אם התקנות האלה לא עוברות, סימן שמכל המסתננים ימשיכו להיות מנוכים 20%. צריך לקחת בחשבון שבג"ץ עלול להתערב ולהקפיא את החוק או לבטל אותו. לכן חשוב לנו מאוד להעביר את התקנות. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שהחוק יוקפא. אנחנו מנסים להימנע ממצב של "תפסת מרובה לא תפסת".
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקיי. אז חברים, נעבור להצבעה. מי בעד התקנות? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת תקנות עובדים זרים (סוגי מקרים ותנאים שבהתקיימם עובד זר שהוא מסתנן זכאי לקבל את כספי הפיקדון לפני מועד עזיבתו את ישראל שלא לצורך יציאה זמנית), התשע"ח-2018, נתקבלה.