פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
50
ועדת הכלכלה
03/07/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 807
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ' בתמוז התשע"ח (03 ביולי 2018), שעה 11:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 03/07/2018
קידום התחבורה הציבורית - סיכום דיוני הוועדה
פרוטוקול
קידום התחבורה הציבורית - סיכום דיוני הוועדה
חברי הוועדה: איתן כבל – היו"ר
יעקב אשר
ג'מאל זחאלקה
עבד אל חכים חאג' יחיא
דב חנין
עליזה לביא
לאה פדידה
שר התחבורה והבטיחות בדרכים ישראל כץ
קרן טרנר - מנכ"לית משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
יעקב בליטשטיין - משנה למנכ"לית משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דרור גנון - מנהל אגף בכיר, תכנון, תפעול ורישוי תח"צ, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
רחל טבת ויזל - מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
הילה חדד - סגנית ראש מינהלת נתיבי ישראל, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
שי קדם - ממונה תכנן מערכתי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אבנר עובדיה - דובר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
מירי רחמים - לשכת דובר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אילנה שפרן - מנהלת אגף תחבורה, מינהל התכנון, משרד האוצר
עדי סילברמן - מנהלת תחום תחבורה, מינהל התכנון, משרד האוצר
אסף וסרצוג - רפרנט ביטחון פנים, אגף התקציבים, משרד האוצר
אהוד משה בקר - מרכז המידע והמחקר, הכנסת
שלום בן משה - ראש העיר ראש העין
אילן בן-סעדון - סגן ראש העיר מודיעין
תמר שטרצר - רכזת פרויקטים, סביבה וקיימות, פורום ה-15, מרכז השלטון המקומי
מיטל להבי - סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו
מיכל גול - ועדת התנועה, עיריית ראשון לציון
אתי אברהמי - מועצת הגמלאים של עיריית ירושלים, מינהל קהילתי בית הכרם
ששי שדה - יו"ר האגף לאיגוד מקצועי, הסתדרות העובדים הלאומית
דורון עזרא - ממונה חטיבה ארצי, נהגי התחבורה הציבורית, ההסתדרות החדשה
קובי ואחניש - יו"ר ועד ארצי אגד, ההסתדרות החדשה
חיים פרומוביץ - כוח לעובדים
דורון טישלר - רכבת ישראל
שחר קאופשטיין - מנהל אגף הנדסה, חברת נתיבי ישראל - החברה הלאומית לתשתיות תחבורה
אליהו בליליוס - יו"ר דירקטוריון, סופרבוס
רפאל שמואל - יושב ראש חברת דן
עופר זילביגר - מנכ"ל חברת דן
יורי ברונשטייין - חברת דן
אסף שומרון - ראש תחום תכנון תנועה, דן
גדעון מזרחי - מנכ"ל אגד תעבורה
שלמה כץ - מנהל פרויקטים, קווים, מפעילי התחבורה הציבורית
נאיף דעקה - מנהל תחזוקה ותשתיות, נתיב אקספרס, מפעילי התחבורה הציבורית
רונן כהן - מנהל מחלקת תכנון תחבורה ציבורית, נ.ט.ע - הרכבת הקלה של ישראל
פאדי שביטה - עמותת סיכוי - העמותה לשוויון אזרחי בישראל
ד"ר אשר מאיר - ראש המחלקה הכלכלית, פורום קהלת
גיל יעקב - מנכ"ל ארגון 15 דקות
איתי חיים - מנכ"ל תחבורה בדרך שלנו
יהודה אלבז - חבר ועד תחבורה, בדרך שלנו
ד"ר און ארד - חבר נחלצים מהפקקים
תמר זלצמן - נציגת פורום המפעילות
טוני וייסבוך - נציג ציבור הנוסעים בתחבורה הציבורית
קובי פדוה - נציג ציבור הנוסעים בתחבורה הציבורית
אבישי ליכטנשטיין - ארכיטקט, נציג ציבור הנוסעים בתחבורה הציבורית, מועצה מקומית קריית טבעון
יוני קריספין - יו"ר ועד אפיקים, דובר ארגון הנהגים
רפי גיגי - יו"ר ועד מטרופולין
אחמד חליל - יו"ר ועד מטרונית
גדי אברהם - נהג אוטובוס
עוז רונן - אחראי תחום תחבורה ציבורית, מגמה ירוקה
שני אוכמן - עו"ד, מוביל מטה מאבק התחבורה היישובי, השרון, קדימה צורן
שימי חסן - קדימה צורן
קרן גרין - קדימה צורן
אילן שמש - רכז תחבורה, המרכזים לצדק חברתי
משה פישר - יושב ראש המטה הארצי לבינוי שפוי
אביאל רוזיאן - רכז תחבורה, אגודת הסטודנטים, אוניברסיטת אריאל
אביעד ניסים - אוניברסיטת אריאל
עמירם סטרולוב - מומחה לניהול אסטרטגי של מערכות תחבורה
אברהם יוסף סלומה - יו"ר ארגון אנש"ים
משה סלמי - מוזמן/ת
יורי טאבל - מוזמן/ת
שמואל ענו - מוזמן/ת
רן שוחמי - מוזמן/ת
ג'קי סספורטס - מוזמן/ת
עמית אונגר - מוזמן/ת
שמואל חסאן - מוזמן/ת
יהודה בר אור - מוזמן/ת
שלמה פדידה - מוזמן/ת
משה ביתן - מוזמן/ת
מריסה לבאו - מוזמן/ת
עומר שכטר - מוזמן/ת
רונית זכריה - מוזמן/ת
ראיד משעל - מוזמן/ת
גדעון זאגא - שדלן/ית (עצמאי/ת), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה
שלום לכולם. צהרים טובים. גברתי מנהלת הוועדה, אדוני השר, ברוך הבא בצל קורתנו, גברתי מנכ"לית משרד התחבורה והבטיחות בדרכים שהיא כבר אורחת קבועה כאן, ברוכה הבאה, רשם פרלמנטרי, הדובר, אנחנו גם בשידור בערוץ הכנסת.
ברשותכם, אנחנו פותחים דיון נוסף במסגרת היום שבו ועדת הכלכלה, ואני בראשה, יחד עם חברי חבר הכנסת דב חנין, יחד עם חברת הכנסת תמר זנדברג ויחד עם חבר הכנסת יעקב אשר וחבר הכנסת אלחרומי, מובילים יום שהכותרת שלו היא התחבורה הציבורית. היום כבר התקיימו דיונים בוועדת הפנים, בוועדת המדע ואנחנו עכשיו בוועדת הכלכלה בדיון המרכזי יחד עם השר והמנכ"לית. כמובן שבשעה 14:00 כולנו נהיה באודיטוריום ותכבד אותנו בנוכחותה נגידת בנק ישראל. זה רק מראה לכם עד כמה הנושא הזה הוא בעל חשיבות עליונה.
אני רוצה לפתוח ולומר לכם שהתהליך שאנחנו עוברים הוא יוצא דופן. שיתוף פעולה כפי שנראה בין משרדי ממשלה, בראשם משרד התחבורה, ואני רוצה לומר לך באמת לא מן הפה ולחוץ, המנכ"לית עושה עבודה מדהימה, היא אדם מדהים, אשת מקצוע מן השורה הראשונה וזה ניכר היטב היטב בעבודה ובשיתוף הפעולה. אפשר גם לומר בפירוש מילה טובה לשר האוצר ולצוות, אסף וסרצוג וכל הצוות המקצועי שמלווה, על שיתוף פעולה יחד עם החברה האזרחית. זה לא דבר ברור מאליו שאנשים באו והבינו שהמגמה של הוועדה הזו היא לא לריב עם השומר אלא באמת לאכול ענבים כמאמר הקלישאה, והרצון שלנו באמת ביחד, מתוך הבנה של הרגע הגדול הזה, כי אי אפשר לקחת את העובדה שהשר הנוכחי – ולא לחינם אני קורא לו ההורדוס של התשתיות, כי לא היה לפני כן, ואלה לא מילים גדולות, לא היה לפני השר, ואני הייתי בשנת 1992 עת הייתה הפעם הראשונה בה התחילו לבנות תשתיות בצורה משמעותית, וזה אפילו לא דומה למה שנעשה.
בשורה התחתונה, אנחנו כולנו מבינים, ואני שמח שגם במשרד התחבורה וגם במשרד האוצר מבינים שבסופו של עניין הסיפור האמיתי המרכזי כדי להוביל את מדינת ישראל למקום אחר מאשר בו היא נמצאת, זה שינוי דרמטי בכל הנוגע לתחבורה הציבורית. זה לא ייעשה ביום אחד אבל עצם העובדה שהמחשבה הזו היום, לא צריך לבוא למשרד התחבורה או למשרד האוצר ולנהל אתם את הוויכוח על חשיבות העניין. הם במקום אחר לגמרי והוויכוחים יכולים להיות ויכוחים מקצועיים פר-אקסלנס של סדרי עדיפויות, של איך דברים צריכים להיראות, אבל בשורה התחתונה העניין הזה הוא היום בראש סדר העדיפויות של המשרד ואני באמת אומר תודה על העניין הזה. זאת נקודה אחת.
נקודה שנייה. ברשותכם אני רוצה לומר תודה לשותפים שלי. לדב. אני גם אומר את זה מעל הבמה. לתמר, לאלחרומי, ליעקב אשר. אני אומר את זה לך חברי חאג' יחיא שאתה מהפעילים ביותר בוועדה הזו, לא רק בנושא תחבורה אלא בכלל וזו גם הזדמנות לומר לך תודה. ללאה, שרק מקרוב הגיעה ואנחנו מקווים שתיכנסי לתוך התהליך הזה שהוא תהליך מאוד מאוד חשוב.
אנחנו ננהל את הדיון בצורה הבאה. כיוון שלצערי השר לא יוכל להיות, אלא אם כן יהיה שינוי, באודיטוריום, אני אבקש ממך לפרוס ממש בקצרה את האני מאמין שלך, איך אתה רואה את הדברים מהיום והלאה. אחר כך אני אאפשר כמובן לחבריי חברי הכנסת להתייחס. יהיו כאן שאלות שאני אאפשר לאנשים שירצו לשאול אותן וננצל את ההזדמנות שהשר והמנכ"לית נמצאים כאן. בוודאי מה שיהיה ניתן לענות ברגע זה, נשמח לקבל את התשובות. מה שלא, אין ספק שהמשרד יעביר.
יש כאן דוח יוצא מן הכלל ואנחנו עוד ניתן באודיטוריום את התודות לאהוד. באודיטוריום, גברתי המנכ"לית, אדוני השר, חבריי השותפים, אנחנו נאמר את ההחלטות המאוד דרמטיות והחשובות, מה סוכם ולאן הולכים.
אדוני השר, בבקשה.
תודה רבה. שלום לכולם. אני שמח להיות כאן בדיון בנושא החשוב הזה. אני מברך על הדיון. אני חושב שצריך להרבות בדיונים כאלה. הכנסת צריכה לעשות בקרה וליזום וזה באמת שיתוף הפעולה שאנחנו מקיימים.
את רוב חלקי אני אתן למנכ"לית כדי להציג, את הדברים שקורים ועומדים לקרות כי זה גם פותר הרבה תהיות ושאלות. אני יכול לומר שלגבי מכלול הפעילות של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, הדברים משולבים. כשיש תחבורה ציבורית וכשיש תשתיות בטוחות, יש גם בטיחות. אני חושב שבלי ספק מאחר והייתה לי הזכות, באביב הבא ימלאו – אני לא מסתכן כשאני אומר שנגיע לזה – 10 שנים לכהונות ממשלות נתניהו ולתפקידי כשר התחבורה והבטיחות בדרכים בממשלותיו האלה. זה דבר שהוא לא שגרתי. מאחר וגם הבאנו ב-2009, תחילת 2010, לאחר שגובשה תכנית, הבאתי אותה בתיאום עם ראש הממשלה לממשלה, אנחנו פועלים לאור תכניות ומתווה מסודר כאשר בתחום התשתיות והתחבורה הציבורית הוא בא לחבר את מדינת ישראל. לחבר אותה, להפוך אותה למדינה מחוברת, חזקה ושוויונית. הייתי אומר שאנחנו בונים את ישראל החדשה במקום או בנוסף לישראל הישנה. ישראל החדשה והמחוברת, במקום ישראל הישנה והמנותקת. יותר מדי גורמים במדינת ישראל – אם זה בפריפריה של הגליל והנגב, אם זה בשכונות בתוך הערים – היו מנותקים מהיכולת לקבל את השירות בכללותו שתשתיות ותחבורה ציבורית יודעים לתת.
אני מודה על הדברים בתחום התשתיות. אני בטוח שהיושב ראש התכוון לחלק החיובי בפעילותו של הורדוס.
ברור. לא מתיימר לבנות את המקדש אבל הורדוס עשה הרבה תשתיות ואנחנו עושים את הדברים. אתמול חנכתי עם ראש הממשלה שתי תחנות רכבת חדשות ברעננה. רעננה מערב ורעננה דרום. כביש 531 שהמסילה היא חלק ממנו, שהוא כבר נפתח בחלקים ואנחנו הולכים ממש בתוך תקופה קצרה לחבר אותו לתל אביב ולהמשיך ולחבר אותו להוד השרון, אחרי שכפר סבא חסמה אותה אבל אנחנו נשחרר גם את צוואר הבקבוק. הרבה תועלות. גם כביש שיש בו תועלות, גם הרכבת שיש בה תועלות והרבה אנשים, זה הרבה יותר בטוח והרבה יותר נגיש. זאת דוגמה לרכבת הנגב ורכבת הגליל, לכרמיאל. רכבת הנגב לשדרות ולנתיבות. רכבת העמק לעפולה ובית שאן.
המסה הגדולה, מלבד הרכבות, אלה הרכבות הקלות שכבר עובדת בירושלים ואנחנו ממשיכים את זה ברשת. אנחנו בונים רכבת בגוש דן שתגיע במועד לפרקה ונכניס גם שני קווים חדשים. אנחנו בונים רשויות מטרופוליניות או מרכזים מטרופוליניים באשדוד, בבאר שבע, חיפה עם הקריות שגם היא מרושתת. המסה הגדולה, בהתייחס לגוש דן עכשיו, מאחר שעוד אין רכבת קלה, המסה הגדולה היא האוטובוסים. ברור לנו לחלוטין, וקרן תפרט, שחייבים ללוות את זה לכל אורך הדרך. קודם כל, הנהג. הכי חשוב זה הנהג עצמו. בלי הנהג אין כלום. זה הדבר שאני פעלתי לאורו ואני שמח שעכשיו עלינו מדרגות מאוד משמעותיות לכ-10,000 נהגי התחבורה הציבורית. הייתי רוצה שזה יהיה אפילו יותר, אבל ביחס למקומות אחרים במשק, שכר המינימום פחות מ-30 וזה כבר 43 ו-44 שקלים לשעה ועוד תנאים, ואנחנו נמשיך הלאה.
התנועה של האוטובוסים היא קריטית. כדי שהמסה הזאת תוכל להגיע במהירות. הנת"צים עם האכיפה שכבר העברנו בעזרתכם לעיריות, האלקטרונית, הנת"צים הם המפתח. נקודת היציאה, התחנה המרכזית. נקודת הקצה עם כל מתקני נוחיות. אני מבין שכבר הגענו לפתרונות. התחנות. כל הדברים, יש כאן חלק מהחברים שגם מלווים אותם, כל הדברים האלה הם פאזל אחד שלם והפאזל הזה, כשהוא מתחבר, יביא אותנו למצב, ואני אומר את זה בוודאות, של המדינות התקדמות באירופה ובמקומות אחרים בעולם, של כל הרשת, פלוס מוניות השירות ושאר הדברים.
קרן, אני מבקש שתציגי במהירות. קצת סבלנות כי זה שווה כי אלה הנתונים. יכול להיות שחשבתם על דברים והם כבר נמצאים כאן. לאחר מכן בהחלט לגיטימי שיהיו הצעות, רעיונות, דעות, שאלות וקושיות.
אני אומר שוב שכרגע אנחנו במצב שאין מכשול כספי לקידום התחבורה הציבורית. אנחנו מודדים אחוזים. לא מתעכב ביוזמת הממשלה שום דבר. אני חייב לומר לחבריי ראשי הערים, גם דרך השידור הזה. ראשי הערים מגיעים תמיד לרגע המבחן. לא כשזה בתיאוריה, כולם בעד. כשהם צריכים לתת העדפה לתחבורה ציבורית על חשבון הרכב הפרטי. אני עושה את זה והוועדה עושה את זה וחברי הכנסת כאן מוכנים לעמוד ולהתעמת. גם ראשי הערים צריכים לעשות את הדבר הזה. בוטל לנו פרויקט BRT באזור השרון במיליארד שקלים שהיה מוכן לפני שנים ויכול להיות שהיה עוזר לישובים לחלץ אותם. פרויקט בוטל BRT באזור השפלה, גם כן באותו היקף כספי וגם באזור נתניה וזה כי ראשי הערים ברגע האמת לא רצו לתת את העדיפות למרות שהממשלה באה עם מאה אחוזי מימון. בחיפה ובקריות כן הלכו על זה ו לכן הם גם היום רוצים להרחיב את זה וזה מאוד אטרקטיבי ומתקדם מאוד.
קרן, בבקשה.
לפני קרן, אדוני כבר התייחס לזה וגם אני אתייחס לזה באודיטוריום. אני אומר את זה לראשי הערים. לצערי בחלק מהמקומות הם הופכים להיות החסם המרכזי וצריך שהדברים ייאמרו. כמו שהשר אמר, אנחנו מעלים עניינים, יש תקציבים, יש תכניות והחסמים המרכזיים הם של ראשי הרשויות שבלעדיהם – אני אומר את זה כאן והם צופים בנו והדיון משודר – שידעו שחלק מהעניין הוא בעיות מול ראשי הרשויות שמנפנפים את התהליך.
אתה צודק. אלה הנת"צים, זה אזורים לתשתיות לאוטובוסים, תחנה מרכזית חדשה, מסופים, פינות התרעננות לנהגי אוטובוסים שזה חלק בלתי נפרד מהתהליך הזה.
התחבורה הציבורית זה מעין פאזל. שום דבר לא עובד לבד. אנחנו עובדים במקביל על הרבה מאוד תהליכים. היינו בכמה ישיבות כאן בראשותך וזאת אולי ההזדמנות של המשרד לבוא ולהציג מהתחלה ועד הסוף כי בישיבות השונות בעיקר שמענו. אנחנו כן רוצים להציג את התמונה הכוללת, את המרכיבים השונים ואת מה המשרד עושה.
אנחנו מדברים על היררכיה בתחבורה הציבורית. שום דבר לא מגיע לבד. יש לנו מערכות הסעת המונים, יש לנו את הרכבות הכבדות ויש לנו אוטובוסים בין-עירוניים, רכבות קלות, גם רכבות שהן באמצע כמו חיפה-נצרת אבל את זה עוד לא מכירים.
יש לנו רשת של הזנה ממונעת שהיא מורכבת מאוטובוסים בעיקר. יהיה לנו רכבל עוד מעט ומוניות שירות כאשר כבר יצא המכרז הראשון ואפילו כבר יש פונים למכרז הראשון. זה נחמד. יש היענות גבוהה למכרז. רק פרסמנו וכבר יש היענות.
כן. המכרז הוא מכרז דו שלבי. המכרז כולל את תנאי הסף ואת ההתמודדות לכל המכרזים עם הגשה ספציפית לגבי תל אביב.
גברתי המנכ"לית, זה בדיוק מה שאני התכוונתי קודם אבל מעבר לעניין הזה, אף אחד – וגם לא חברתנו המכובדת שהיא בת בית כאן – לא יפריע עד סיום ההצגה על ידי המנכ"לית.
גם קבענו ישיבה עם מנכ"ל העירייה והכול יהיה בסדר.
יש גם אמצעים לא ממונעים, אם אלה אופניים ואם אלה הולכי רגל, והכול חלק מהמערכת.
אם אנחנו מתחילים ברשת הסעת ההמונים. מבחינת הרכבות יש לנו תכניות אסטרטגיות, תכניות שמדברות על כמה מהאוכלוסייה תהיה ב-2040 במרחק של 45 דקות מהמטרופולין הקרוב - אנחנו שואפים שאלה יהיו 72 אחוזים מהאוכלוסייה. כמה מהאוכלוסייה במדינת ישראל תהיה במרחק של שעה מתל אביב – 60 אחוזים מהאוכלוסייה. אבל זה לא רק העניין של תכניות 2040. אפשר לראות כבר עכשיו אל מול איפה היינו לפני עשור, ודיברנו על זה בוועדה, היה איזה קו דרדלה של רכבת, הקווים השונים שפתחנו, אם זה עכו-כרמיאל, העמק, קו שדרות, נתיבות, אופקים, באר שבע, הקו לירושלים שהולך להיפתח, 531 שנפתח עכשיו – כל אלה הביאו לגידול של 20 אחוזים במשתמשים רק בשנתיים האחרונות. כלומר, המהפכה הרכבתית כבר קורית. זה לא רק 2040 אלא הרבה מהקווים הוקמו, נפתחו וכבר נהנים בהם בעשור האחרון, היכן שאנחנו נמצאים היום ולא רק ב-2040.
גם במטרופולינים השונים, בכל אחד מהמטרופולינים יש תכניות אסטרטגיות. הקווים נבחנים כרגע, האם זה BRT או האם רכז. אנחנו יודעים מה מתוכנן ומתוקצב לביצוע בשנים הקרובות. אנחנו בביצוע של הקו האדום שייפתח במועד, באוקטובר 2021. 2020-2021. יש לנו את הקו הסגול ואת הקו הירוק, שני קווי רכבת קלה שהם כבר בהליך מתקדם של מכרזים ואנחנו בוחנים את שאר הרשת כך שהיא תעמוד בכל המדדים. את הקווים האלו בוודאי צריך והם כבר יוצאים לביצוע. בשנים הקרובות אנחנו כבר נהנה מהם. זה לא עניין ארוך טווח.
חיפה נמצאת כבר במצב תחבורתי טוב מבחינת העדפה לתחבורה ציבורית ואנחנו ממשיכים את רשת המטרונית. אנחנו נמשיך אותה לעכו ונמשיך אותה לטירת הכרמל ולנווה שאנן ובציר הרכס אנחנו מוסיפים לזה את הרכבל. אנחנו מוסיפים לזה רכבת חיפה-נצרת. מהפרויקטים כבר נהנים. מטרונית לנשר שכבר יצאה למכרז. בשנים הקרובות נמשיך ונפתח עוד ועוד קווים כאלה ונהנה מהם.
גם בירושלים יש לנו תכנית אסטרטגית, גם לרכבות קלות אבל גם להרבה מאוד נתיבי העדפה לתחבורה ציבורית, אם זה כביש 1 של מחלוף סחרוב יחד עם נתיב שלישי שיהיה. כל הכניסה לירושלים תהיה עם נתיב לתחבורה ציבורית עד התחנה המרכזית. יש לנו כניסות מהצפון, מחיזמה, ציר דוכיפת במעלה אדומים ומכביש 60. יש לנו נת"צ מתחלף בכניסה מכל גוש עציון וגם ברחבי העיר כולה. יש לנו עוד תכניות לנת"צים ולתגבור של הקווים.
אנחנו רואים שהשקענו הרבה מאוד ויש לנו תכניות רבות גם להמשך אבל כבר צריך לראות שבשנתיים האחרונות כן הבשילו לא מעט תכניות שלנו. לקחנו את 2015 כשנת בסיס ואנחנו רואים את הקו הירוק, זו הרכבת הארצית. יש לנו למעלה מ-20 אחוזים עלייה בביקוש. אנשים שפשוט השאירו את הרכב הפרטי ועלו על הרכבת. יש לנו גידול של מעל 15 אחוזים. זו הרכבת הקלה אבל באוטובוסים, שזה עיקר הדיון שנציג עכשיו, יש לנו כמעט 10 אחוזים גידול בנסיעה באוטובוסים. הגידול באוכלוסייה היה פחות מ-4 אחוזים, כך שכן, אנשים ראו שיש יותר ויותר בשורות בתחום התחבורה הציבורית. אני חושבת שהרבה אנשים לא מודעים בכלל לזה שיש להם קו מתחת לבית, לזה שדברים כבר השתנו, אבל יותר ויותר אנשים נותנים צ'אנס לתחבורה הציבורית ורואים בה טוב.
יש לנו הרבה מאוד פרויקטים שמשתלבים ביחד. יש לנו פרויקטים של העדפה בתשתית, רפורמה בתעריפים בכל אחד מהם אני אגע בקצרה. פינה ללא נהג ועלייה מדלת אחורית, הכרטוס שלנו הופך ו נהיה יותר ויותר מתקדם, מוניות שירות, תוספות שירות, מכרזים חדשים, תחרות לקווים עם תוספת שירות משמעותית. אנחנו מנגישים את המידע, אנחנו יוצרים קווים ישירים יותר ולאזורי תעסוקה ובמגזר הערבי אנחנו עושים מהפכה של ממש.
קצת לפרט. מבחינת הסדרי העדפה בגוש דן, יש לנו את פרויקט מהיר לעיר. יצאנו לביצוע של חלק מהצירים. הרבה מאוד מהצירים גם יוצאים השנה לביצוע ואנחנו עתידים לראות רשת אחרת לגמרי בגוש דן. אנחנו מדברים על 164 קילומטרים של צירים עירוניים ו-100 קילומטרים צירים בין-עירוניים חדשים שמתווספים לרשת. זה יאפשר לנו לתגבר בצורה משמעותית את השירות ולהגביר את האמינות של השירות.
מבחינת רשת אופניים, פרויקט שבעצם מרשת באוטוסטרדות אופניים את גוש דן. עד סוף השנה לא יהיה ציר שלא נתחיל לעבוד בו. זה התחיל בוועדות היגוי, זה התחיל ברעיון שנרקם ותוכנן, ועדת היגוי עם רשויות מקומיות ועם מוסדות התכנון.
כן. אופניים חשמליים אמורים לרכוב בשבילים ואם אין שבילים, הם אמורים לנסוע על הכביש. אלה גם שבילים בסטנדרט גבוה יותר משביל אופניים רגיל. רחב יותר. אנחנו משקיעים הרבה מאוד גם בהצללה, עצים בוגרים. יצאנו למכרז לעצים בוגרים כי אנחנו צריכים כל כך הרבה עצים לאורך התוואי, עם ברזיות. זה סטנדרט אחר לגמרי של רכיבה על אופניים. בעניין הזה אנחנו לא מפגרים אחרי העולם. עוד יבואו ללמוד מאתנו מה אנחנו עשינו ועושים. גם מדינות מאוד מתקדמות באירופה עכשיו עובדות על רשת כזו. אני מאמינה שאפילו נקדים את מדינות אירופה בעניין הזה.
צריך לומר שכל שביל עובר בכמה רשויות ובכמה רשויות של זכות דרך. כמה חברות שאחראיות. זה פרויקט שהוא מאוד מורכב מבחינה בירוקרטית והוא גם לא זול, כמו שאתם רואים כמה מאות מיליוני שקלים, אבל זה פרויקט שיוצא לדרך. חברת נתיבי אילון מקדמת אותו והשנה - חלק מהצירים כבר החלו – יתחילו העבודות בכל הצירים.
הנתיבים המהירים שהם בעצם שכפול להצלחה של הנתיב המהיר בכניסה לתל אביב, שזה בעצם חניון חנה וסע גדול שאנשים יכולים להחנות בו את הרכב שלהם בחינם ולעלות על שאטל בחינם ולנסוע ביחד בתחבורה ציבורית למרכזי הערים. מי שמממן את כל זה, זה רכב פרטי שמשלם אגרה. זה בעצם פרויקט סוציאלי ולאו דווקא נתיב לעשירים כמו שיש הטוענים, כאלה שאולי לא בנבכי המודל. אנחנו בעצם משכפלים את ההצלחה הזאת גם לצפון, למזרח ולדרום עם מקומות חניה שכבר מראש יהיו בהיקף הרבה יותר רחב. אנחנו מדברים על 7,000 מקומות חניה באזור שפיים, על 4,000 מקומות חניה באזור ראשון לציון, כביש 5 עם נת"צ וזה דבר שהולך לשנות את כל מפת הגישה לגוש דן עם הפקקים השונים. רכב פרטי, אדם יכול להחנות את הרכב הפרטי ולעלות על שאטל חינם וכמובן תחבורה ציבורית נוסעת מראש חינם בנתיבים האלה.
בשנתיים האחרונות קידמנו רפורמה מאוד משמעותית בתעריפים. התחלנו ברפורמת תעריפים במטרופולינים. המשכנו אותה השנה ברפורמה בין-עירונית ובעצם עכשיו, אם אנחנו מדברים על יוקר מחיה, אם אנחנו מדברים על פערים, במחיר מאוד נמוך אפשר לקנות כרטיס חופשי חודשי ולהתנייד במדינת ישראל במחיר נמוך גם בהשוואה בינלאומית. מה שעלה בעבר, נסיעה של הלוך-חזור, היום במחיר של חצי דרך אפשר לנסוע כמעט בכל הארץ באותו מחיר.
בדיוק. הנגשנו גם את הרכבת בתעריף הזה. כלומר, בכרטיס אחד אפשר לנסוע גם ברכבת וגם באוטובוס ועוד מעט גם במוניות השירות וגם ברכבות הקלות. כלומר, בתקנות הקלות אפשר כבר היום. ברכבלים. בעצם כרטיס אחד. גם בחוץ לארץ יש כרטיסים שמאפשרים מעבר. אצלנו הכרטיס הוא כרטיס ארצי ובעצם אדם יכול לקנות כרטיס בקריית שמונה ולהתנייד אתו בירושלים כי אצלנו המערכות לא כמו בחוץ לארץ שהן נפרדות בין מטרופולין למטרופולין. זה דבר שמאוד מקל על נוסעי התחבורה הציבורית ומציע חלופה במחיר הרבה יותר נמוך.
אנחנו בעיצומו של מעבר לעלייה מדלת אחורית וכרטוס ללא נהג. השלב הראשון הבסיסי הוא כרטוס ללא נהג, מה שגם מעלה את הבטיחות וגם מקצר את הזמן. לא צריך לבוא ולתת לנהג כסף ושיטען את הרב-קו ב-50 שקלים וב-100 שקלים וכולי. זה מטפל גם במעמד הנהג. אנחנו רוצים שהנהג יעסוק בנהיגה. התחלנו בירושלים.
נחסוך חלק ניכר בשאלות סביב העניין של אלימות כלפי נהגים בעיקר אלימות כלפי נהגים ערבים. לא רק אבל בעיקר.
בסדר גמור. אם כן, התחלנו בירושלים ודאגנו להרבה מאוד עמדות הטענה. לאזרחים ותיקים אנחנו עדיין מאפשרים לרכוש את כרטיס הרב-קו על האוטובוס עצמו וגם מי שרוכש חופשי יומי יכול לעשות זאת.
חפש את היריבים שלך בתוך המפלגה. לא מאמין שמישהו אחר יכול לחשוב על דבר כזה.
התחלנו בירושלים. אנחנו לקראת סוף השנה נעבור גם לתל אביב ומאוחר יותר גם בחיפה. יש כבר אוטובוסים בירושלים עם עלייה מדלת אחורית וגם בתל אביב, שם הכרטוס הוא ללא נהג. בדן בבאר שבע, גם המכרז מראש כלל כרטוס ללא נהג. אני חושבת שהנהגים, במקום שבו יש כרטוס ללא נהג, עלייה מדלת אחורית, הנהגים מתמקדים בנהיגה ואפילו לחלקם יש ממש חוצץ וזה יותר דומה לנהג רכבת מאשר לנהג אוטובוס.
אני ארחיב עוד מעט לגבי מעמד הנהג כי זאת גם תכנית כוללת שאנחנו מקדמים.
קווי מוניות השירות שנדונו כאן בהרחבה בוועדה יצאו לדרך. ניתן יהיה להשתמש בב-קו.
מגיע לוועדה וליושב ראש הוועדה הרבה קרדיט בעניין הזה. לאפשר לגבש ולהוציא את הרפורמה לדרך.
וגם לא להתנות תקנות שונות באישורים כאלה ואחרים, מה שאפשר לנו להתכנס לעשרות ישיבות בלו"ז קצר ולהוציא את המכרז והמכרז כבר באוויר. אני מקווה שבסוף השנה-תחילת שנה הבאה, אנחנו כבר נראה בתל אביב את מוניות השירות החדשות בקווים מתוגברים כשהן מקבלות רב-קו עם טכנולוגיה יותר מתקדמת, עם מידע לנוסעים, עם חיבור למערכות הרישוי.
חלק מזה, אם תוך כדי תנועה יסתבר שהקווים שנקבעו לא עונים על הציפיות הבסיסיות שיצאו אתן לדרך, יהיה אפשר - - -
הקפדנו במכרז להשאיר את הגמישות כדי שבסוף הסיכונים הם על מפעיל המונית. סיכוני הביקוש הם על החברה המפעילה אבל אפשרנו לשנות את הקווים והמכרז נעשה בצורה גמישה שתאפשר את השינוי וההתאמה אם נראה שיש ביקוש במקום אחר ונלמד שיש שינויים כאלה ואחרים.
אנחנו מוציאים הרבה מאוד אשכולות תחבורה ציבורית לתחרות. חשוב להגיד שלא רק שאנחנו מוציאים לתחרות אלא אנחנו עומדים גם על הניסיון שלנו עם חברות, מה שאמור לתמרץ אותן בכלל הארץ כמו שצריך, אבל בזמן שאנחנו מוציאים למכרז, אנחנו בעצם מוסיפים עשרות אחוזים תוספות שירות בכל מקום בו אנחנו מפרסמים את המכרז. השנה אנחנו נפרסם מכרז גם בירושלים. אנחנו מוציאים משהו כמו 50 אחוזים מפעילות אגד בירושלים למכרז לשני מכרזים נפרדים, כי אנחנו הולכים להעלות בצורה משמעותית מאוד את היקף השירות. יש לנו הרבה מאוד עבודה בהיבט הזה. מדי שנה יש לנו בין שלושה לחמישה מכרזים שאנחנו מוציאים ומלווים כמובן מכרזים קיימים.
מבחינת שיפור מעמד הנהג.
לפני שיפור מעמד הנהג צריך לומר עוד בשורה. בירושלים משרד התחבורה נאות והולך להוציא מכרז מוניות שירות, שזאת מהפכה מאוד גדולה. מוניות שירות זה לא דבר שמתקיים ולא התקיים אף פעם בירושלים וצריך באמת לפרגן גם בעניין הזה. המכרז בהכנה.
כן. כל הארץ כך. יש לנו עד סוף שנה הבאה לסיים את כל הארץ, כמובן בתקווה לסיים לפני.
מבחינת מעמד הנהג. אין לנו ספק שהכול מתחיל ונגמר בנהג האוטובוס. אנחנו רואים שיש לנו כמה אתגרים היום בתחום הזה. דבר ראשון, נושא תנאי השכר. הצלחנו יחד עם הנהלות החברות ויחד עם הארגונים המייצגים שההסכמים עם העובדים יהיו הסכמים הרבה יותר אטרקטיביים. משלמים כבר שכר מאוד יפה לנהגים, 44 שקלים לשעה, 43 שקלים לשעה ומעלה, מה שהופך את זה להרבה יותר אטרקטיבי. ראינו שהיום מי שרוצה להיות נהג אוטובוס מגיש בקשה ונדרש לעבור בדיקה יחסית מהירה ברשות הרישוי שלנו אבל אחר כך הוא התעכב למעלה מחצי שנה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים של משרד הבריאות. יצאנו במכרז לתהליך מקוצר עוקף המכון הרפואי וכבר התחילו נהגים לקבל אישור שהם יכולים להיות נהגי אוטובוס בתוך שלושה שבועות.
שאלה. השכר משתפר. השאלה אם מגבילים גם את מספר השעות של נהג האוטובוס. אני לא רוצה שהוא יגיע יותר מדי עייף.
אני חושבת שככל שיהיו לנו יותר נהגים, הם אולי ינהגו פחות והם מחויבים לפי חוק שעות עבודה ומנוחה. ההנהלות מחויבות בכך. כשיש מחסור בנהגים, זה אף פעם לא טוב כי אז גם אם החוק מאפשר שעות נוספות, זה מאמץ.
חקיקה חדשה שמונחת כבר 10 שנים בוויכוח פנימי בין כל מיני גורמים ולא מבשילה. היה דוח ציבורי. החוק קיים.
אנחנו בעצם רואים שהעלאת השכר והמאמצים של החברות לגייס עוד ועוד נהגים. יש לנו מחסור של כ-3,000 נהגים. אנחנו רואים שהמאמצים בעצם כן מביאים לעוד ועוד ביקוש. לשמחתי הצלחנו ליצור את ההליך המקוצר לבדיקות של האוכלוסייה הזאת ואנחנו צופים שלמערכת יזרמו יותר נהגים.
דיברנו על תיקוף וטעינה ללא נהג. אנחנו חושבים שכאשר הנהג יתעסק בעיקר בנהיגה, יהיה לו הרבה יותר טוב. לא התעסקות עם כסף וויכוחים, כן שילמת ולא שילמת. האוכלוסייה שעולה לאוטובוס תצטרך לפעול על פי חוק ולתקף במכשירי תיקוף שיוצבו לאורך האוטובוס ומי שלא יתקף, יהיה חוק שיגיע מאוד בקרוב לוועדה ויהיו קנסות ויהיו פקחים ולפקחים יהיו סמכויות אבל זה לא יוטל על הנהג עצמו.
שמענו הרבה מאוד תלונות של נהגים שאין להם מקום להתרענן, לנוח ולעשות את הצרכים. על אף שזאת לא בעיה כספית והחברות אמורות להסדיר מבנים לנהגים, יש לנו הרבה קשיים מרשויות מקומיות להסבה של מבני מנוחה לנהגים. מה שעשינו, יצאנו במכרז למבנים יבילים, לרבות מבנים על גלגלים. מה שטוב לחתונות, טוב גם לנהגים. לשמחתי עיריית תל אביב הסכימה לכך שהסבה של מבנה יביל על גלגלים לא דורש היתר ואנחנו כבר בשלב סופי של המכרז ואני מקווה שנראה בקרוב את המבנים האלה מפוזרים ברחבי הערים מה שישפר מאוד את התנאים לנהגים.
דבר נוסף שאנחנו עושים ואנחנו בסיכומים אחרונים בעניין הזה עם משרד האוצר. אנחנו מציבים מצלמות בכל האוטובוסים. זאת אומרת, מאוד בקרוב בכל אוטובוס במדינת ישראל תהיה מצלמה ואני חושבת שהנהג ירגיש הרבה יותר בטוח מבחינת האלימות כי הכול יתועד. היום הנהג חווה 50 אנשים עם פלאפונים שיכולים להציג את הגרסה שלהם אבל תהיה גם את גרסת נהג האוטובוס וזאת המצלמה שתמוקם במקום המתאים ותצלם את כל מה שמתרחש ותוכל להגן על הנהג.
באחריות החברה. כן. החברות מציבות ואנחנו מסייעים להן במימון של זה.
אנחנו מתכוונים להתקין אלפי סככות חדשות. סיימנו מכרז לסככות חדשות. אנחנו מתכוונים להציב אלפי סככות במדינת ישראל בכל מקום שבו יש היום רק דגל אבל זה לא רק תחנת הורדה אלא מקום המתנה. תהיה סככה ויהיה מקום לשבת ולא ירד גשם על הנוסעים.
נכון. גם תחנות לא תקינות עם ונדליזם ובלאי, גם הן יוחלפו. יצאנו למכרז עם סוגים שונים של תחנות. במקום שבו מזג האוויר הוא כמו בדרום ובצפון, יש מבנה קצת שונה להגנה יותר טובה מבחינת הרוחות, משהו יותר מודולרי, מבנים שונים של תחנות. נוסף על זה שילוט אלקטרוני גם יותקן בהרבה מאוד צירים. בנושא של סככות אנחנו מתעדפים את הפריפריה ובנושא של שילוט את המקומות שיש בהם הרבה מאוד תחבורה ציבורית, אבל בסככות אנחנו נותנים עדיפות לצפון ולדרום על פני המרכז. זאת אומרת, יהיו גם במרכז אבל שם יותר.
הרבה פעמים אנחנו מממנים להן כדי שהן יבצעו. בכל מקרה, כשזה המפעיל או אנחנו, אנחנו המממנים. עכשיו השאלה אם אנחנו מממנים ישירות סככה, נגיד מעבירים תקציב לנתיבי ישראל ונתיבי ישראל מתקינה, או שאנחנו יוצאים למכרז חדש באזור מסוים ואז במסגרת המכרז גם שמים תקציב. חלק מהיערכות החברה זה גם התקנת שלטים והתקנת סככות. זאת אומרת, אלה זרועות ביצוע שונות במימון משרד התחבורה.
כן. אחת הבעיות היא שהאחידות בסככה ובשילוט, בעיקר בשילוט שמותקן על הדבר הזה, היא פר מפעיל ולא פר תחנה.
ההנחיות שלנו הן אחידות לכל המפעילים וגם ברוב התחנות יש כמה מפעילים. אם יש אולי תחנה ישנה, אולי שם העניין. אבל חלק מהעניין הוא להחליף במדינת ישראל והיכן שאין, לשים.
מנהל אגף בכיר, תחבורה ציבורית. כל תחנה, יש לה מק"ט ולמק"ט הזה יש את כל הקווים שחולפים בתחנה לפי מפעיל ולפי כיוון. הניהול של התחנה מתבצע ברמת המק"ט ולא ברמת המפעיל. אנחנו נעזרים במפעילים כקבלנים לטובת ההתקנה אבל לאחר מכן התחזוקה וכל הניהול של המידע בתחנה מתבצע על ידי המשרד. התחזוקה מתבצעת היום על ידי העיריות ובעתיד אנחנו ננהל את זה במסגרת המכרז החדש דרך הזכיינים. הסטנדרט והתקינה של הסככות החדשות הם כאלה שלקחו בחשבון את כל הבעיות שחווינו בעבר, שזה הגנה מפני שמש, גשם, יש סככות שהן ייחודיות לאזורים גשומים במיוחד, לכאלה שהם חמים במיוחד וכן הלאה.
כשאני מסתכלת על האתגרים המשמעותיים שיש לנו לשיפור השירות, יש לנו את המחסור בנהגים ואת מעמד הנהג, יש לנו מחסור במוספים תפעוליים כשבעצם שני הדברים האלה הרבה פעמים מקשים עלינו להוסיף שירות כבר היום. היינו רוצים להוסיף שירות כבר היום בירושלים, היינו רוצים להוסיף שירות כבר היום לעתידים, אבל אם אין לנו מסוף תפעולי, אנחנו לא יכולים והמחסור בנהגים גם מקשה עלינו.
היינו רוצים שסוגיית התחנה המרכזית תוכרע באחריות עיריית תל אביב כי העירייה צריכה לתת קרקע בסופו של דבר. כך זה בכל מקום.
מוסדות התכנון גם צריכים לסייע, גם עם הרשויות המקומיות. מוסדות התכנון צריכים גם הם לסייע בשמירה על מקום למסופים האלה ולתחנות מרכזיות וגם בתכנון שכונות שלא מקשה על התחבורה הציבורית.
שזה חלק מהעניין. התכנון של השכונות הוא לא ידידותי לתחבורה ציבורית וצריך שהדברים האלה ייאמרו. גם הוצגה כאן התפיסה. זה פשוט לא מתכתב עם תחבורה ציבורית.
חוץ מאופי השכונה, אני חייבת לומר שאנחנו היום מאוד מתוסכלים מהאופן שבו נשמרות העתודות לתחבורה ציבורית בתכניות של מוסדות התכנון. נתנו בוועדה את הדוגמה של חריש. הבקשה שלנו הייתה לאיקס דונמים ובסוף נתנו לנו חצי דונם. יש לנו את זה רק עכשיו בתכנית ותמ"לית של בני ברק. איך יכול להיות שאנחנו מבקשים איקס דונמים והוותמ"ל, בגלל צרכים של תעסוקה ודיור ומה שזה לא יהיה, מצמצמת את שטח המסוף לתחבורה ציבורית. אם אין לאוטובוס היכן לעמוד, אי אפשר להוסיף אוטובוסים. זה כמו שדה תעופה ומטוסים. אם אין להם היכן לנחות, אי אפשר להטיס אותם.
אחד הדברים עליהם דיברנו הוא שיהיה איזשהו נוהל של תסקיר חובה, כמו שיש חובה לבצע תסקיר השפעה על הסביבה ומוסדות התכנון יחויבו לתסקיר תחבורה ציבורית בעת תכנון שכונות חדשות.
העדפה בתשתית, מה שאנחנו כבר בביצוע ועובדים עליו מאוד קשה, תאפשר לנו גם להעלות את מהירות הנסיעה אבל גם את אמינות הנסיעה. אדם יוכל לעלות על אוטובוס ולדעת מתי הוא מגיע ולא יהיה שוני כל כך גדול. גם נוכל להעלות תדירות. העדפה בתשתית מאפשרת לנו גם להעלות תדירות וגם שהכול יהיה הרבה יותר אמין.
אנחנו כן מדברים, אנחנו בשיח עם משרד האוצר, עם רשות המסים, עם אגף התקציבים, על נושא של שינוי בהרגלי הנסיעה, אם זה אומר פדיון חניה, אם זה אומר זקיפות הטבה כאלה ואחרות, אבל בעיקר היינו רוצים ליצור תמריצים חיוביים למעסיקים ולפרטים השונים לנסוע ביחד, לא להגיע ברכב הפרטי. אם זה אומר לסייע בהסעות למעסיקים, אם זה אומר לתמרץ בכסף עובדים לא להגיע עם הרכב הפרטי שלהם ולקבל איזשהו פדיון של החניה, זה גם חלק מהדברים עליהם אנחנו עובדים.
אנחנו צריכים את שיתוף הפעולה של כולם. כמעט כל הגופים נוגעים בצורה כזו או אחרת לנושא. עד כאן.
תודה רבה. כל הנושא של מתקני נוחות לנהגים או נקרא לזה מתקני מנוחה, המתנה, הוא קריטי. אנחנו היינו עדים וערים גם בוועדה לכל הנושא של תנאי העסקה של הנהגים. הקידום של הנושא הזה חשוב מאוד גם מול הרשויות המקומיות. אנחנו עכשיו נמצאים בסיומו של קול קורא כאשר במהלך שלושת השבועות הקרובים נבחר זכיינים ולכאורה מאותו רגע יהיה פרק זמן קצר של הרכבה ונוכל להתקין. רשות שתשתף פעולה ותסכים להציב בתחומה את המתקנים האלה, היא גם תוכל בהמשך לשפר את התחבורה הציבורית שלה כי אז נוכל לתת רמת שירות טובה יותר ואמינה יותר בתחנות הקצה.
משפט אחד. המסה העיקרית של הדברים האלה היא תקרה כבר בשנים הקרובות. היעדים ארוכי הטווח הם חשובים ומתקדמים לקראתם. אבל בפאזל הזה הייתי אומר ש-70 אחוזים מהדברים הם דברים שכבר קרו, קורים ויקרו. כולם מתוקצבים, הם כולם הוטלו על גורמים, חברות, רשויות. מאוד חשוב לא למנוע ולא לעכב ולעשות. כמו שקרן אמרה, ברגע שהפאזל מתחיל להתחבר, התועלות באות בצורה משמעותית לידי ביטוי.
אני חייב גם לומר שהמדינה חתמה על הסכמים עם חברת דן, לאחר מכן עם חברת אגד, והם 50 אחוזים משוק התחבורה הציבורית, ואני שבע רצון וגם משרד התחבורה שבע רצון. הפקידות במשרד התחבורה שבעת רצון, החברות שבעות רצון והעובדים שבעי רצון כי באמת כולם הבינו כאן מה המשמעות של תחבורה ציבורית ומה המשמעות של הצורך של הגורמים שעוסקים בכך ושל העובדים להיות במקום שעושה את זה בצורה הטובה ביותר, כי להיות במקום הזה, כמו השמים הפתוחים או הרפורמה ברכבת או הרפורמה בתשתיות, הרפורמה בתחבורה הציבורית מביאה למקום שרק מתקדמים ולא רבים ולא עוסקים באותם דברים שמעכבים. אני חושב שאנחנו צועדים וכמובן החברות האחרות, האשכולות, כל הדברים, צועדים. החברות האלה גם יכולות להשתלב בכלי תחבורה ציבורית כמו הסעות קלות ודברים אחרים כמובן בדרך שלא תפגע בתחרות ולכן הממד הזה מצטרף לכל מה שאנחנו אומרים והוא מבטיח. יחד עם חברות זרות ניגשו, עד כמה שאני יודע, למכרזים בדרך שאתם עושים אותם להקמת והפעלת הקווים הבאים בירושלים שבעה או שמונה תאגידים בינלאומיים או קונצרנים בינלאומיים מכל המקומות. יש בזה הבעת אמון במערכת הישראלית לבנות ולהקים בירושלים. גם בתל אביב ובכל מקום. יש שם שילוב בין גורמים מקומיים, בין גורמים זרים, וכל זה ברמה הגבוהה ביותר. זאת אומרת, לא רק ההקמה והדברים האלה, אלא גם ההפעלה העתידית הולכת להיות ברמה הגבוהה ביותר.
הלוואי עלינו. תודה גברתי. זה לא מי שמצליח לקום יותר מהר, הוא גם מקבל שאלה. אני לא רוצה להרחיב כיוון שיש לנו את האודיטוריום ואני לא רוצה לגזול מכם את השאלות שאתם מבקשים לשאול. אני רק רוצה שנבין. אני לא מדבר על נושאים ארוכי טווח. בסוף אנחנו מדברים על שלוש נקודות מרכזיות שהן בתוך הליבה המיידית - נת"צים, כל הסיפור של חניונים ומקומות לנהגים להתרעננות, והדבר האחרון הוא מעמדו של הנהג.
חשוב לנו מאוד העניין של הנגישות לבעלי מוגבלויות. אם יש הערות או דברים, נא להעביר.
זה עלה כאן בדיוני הוועדה בצורה מאוד משמעותית בשימוע כולל בדיקה של מוניות שזה לא מתקיים באף מקום בעולם ולמרות זאת ביקשנו לעשות.
אני אאפשר לך להתייחס. אני רק רוצה לומר שאלה שלושת הנקודות. יש את הנושאים לטווחים הארוכים אבל קודם כל אלה. ברגע שהצלחנו להוציא מן הכוח אל הפועל את שלושת הנקודות האלה, אנחנו בעולם תוכן אחר לגמרי מבחינת ההתייחסות.
דב בבקשה, תמר לאחר מכן ואז האנשים יוכלו לשאול שאלות.
תודה לך אדוני היושב ראש. תודה לא רק על רשות הדיבור אלא על גיוס ועדת הכלכלה למאמץ הגדול הזה של השימוע, המסקנות והעבודה המרשימה שאתה הובלת. תודה לך קרן, לך אדוני השר, לאנשי המשרד, לאנשי משרד האוצר, לכל מי שליווה אותנו, על השותפות, המחשבה המשותפת. תודה לך קרן, אדוני השר, המנכ"לית, לא רק על העבודה אלא גם על הפתרונות שאתם מציגים בפנינו. אנחנו רואים את זה מאוד מאוד בחיוב ובהערכה.
אנחנו ניצבים בפני אתגר מאוד מאוד גדול. אדוני השר, אתה אמרת שאתה בשנה הבאה תציין 10 שנים בתפקיד ובתחילת הקדנציה שלך, הצוות שלך ומשרד האוצר עשה בדיקה והגיע למסקנה שאנחנו בפיגור של עשרות שנים בתחום התחבורה הציבורית. פיגור של עשרות שנים זה מאמץ גדול כדי לסגור אותו. זה מאמץ מאוד מאוד גדול לסגור אותו ואנחנו צריכים לעשות את המאמץ הזה ביחד. זה לא פשוט. זה מחייב הרבה הרבה שינויים בחברה שלנו ובהיערכות שלנו כי תחבורה ציבורית זה נושא בעל משמעות עצומה מבחינה כלכלית, מבחינה חברתית, מבחינה סביבתית. תחבורה ציבורית היא בעצם עורק החיים של החברה שלנו.
אתה הזכרת אדוני השר את סוגיית הרכבת ואני רוצה לומר כאן שאנחנו לא שכחנו שעל הרכבת היה מאבק. אתה ניהלת מאבקים על הרכבת כי היו גורמים שחשבו שאולי לא צריך רכבת והיום כשאנחנו נוסעים ברכבות ממקום למקום, אנחנו מבינים כמה הרכבת הזאת חיונית וכמה כאשר רכבת מגיעה למקום, היא בעצם משנה את ההתרחשות באותו מקום.
כאן בוועדה אנחנו עבדנו ביחד ושיתפנו פעולה בנושאים מאוד מאוד גדולים, ברפורמה, במחירים, ברפורמת מוניות השירות, בנושא האכיפה בנת"צים ואנחנו עומדים בפני האתגר הגדול של האוטובוסים. כמו שאמרת אדוני השר, האוטובוסים הם הליבה של מערכת התחבורה הציבורית בישראל. כשאני מדבר על אוטובוסים, אני מדבר על הרבה נושאים שהוזכרו כאן. על נהגים, על נת"צים, על מסופים, על התחנה המרכזית בתל אביב למשל שאדוני השר צודק, עיריית תל אביב צריכה אכן לתת שטח כדי שאפשר יהיה לצאת מהמקום הזה.
ושלא יוציאו אותנו מהכרמלית, את חברת דן. עשר שנים עיריית תל אביב תובעת את דן לצאת מהכרמלית. מסוף הכי גדול. עשר שנים תובעים אותנו.
אני מבטיח אדוני היושב ראש שאנחנו נעשה דיון מיוחד עם עיריית תל אביב בסוגיית המסופים, תחנה מרכזית וכדומה.
סוגיית תחנות האוטובוס שאני מקדם בברכה, זה מהלך שגם אנחנו מקדמים בחקיקה וטוב שאתם מקדמים את המהלך הזה בפתרונות. אני מקווה שנשלב ידיים כדי לקדם את זה ביחד.
כאן נמצאים המשוכנעים. מסביב לשולחן הזה נמצאים השותפים במאבק, אנשים במשרד התחבורה, משרד האוצר, חברות אוטובוס, נהגים, ארגוני תחבורה ציבורית. אנחנו הבנו כבר את הבעיה ואנחנו גם בגדול מבינים את כיוון הפתרון. אבל צריך לומר ביושר שיש גם גורמים שעדיין לא יודעים ועדיין לא נמצאים אתנו. גם בנושא של נהגים לפעמים יש לנו ויכוחים עם גורמים שלא נמצאים בחדר הזה שלא מבינים בדיוק מה צריך לעשות כדי להגן על הנהג וכדי לחזק אותו ולשפר את מעמדו. גם נושאים שאנחנו נלחמנו עליהם ביחד. תכנית כל כך גדולה וכל כך משמעותית כמו מהיר לעיר, תכנית שהיא באמת צנתור גוש דן בנתיבי תחבורה ציבורית, אני מצטער לומר לכם - אנחנו שומעים את זה בהרבה צער - שיש עיריות שגם היום יכולות לבוא ולומר שהן מוכנות שיהיו נת"צ ובלבד שכל העולם יעשה נת"צ לפנינו. זו גישה לא נכונה. זו גישה שתתקע את כולנו בסופו של דבר. להפך, הגישה צריכה להיות שאני רוצה להיות הראשון, תעשו אצלי את הנת"צ ראשון ואחר כך כל האחרים מסביב.
אנחנו באותה גישה של שותפות ושיתוף פעולה נצטרך להתמודד עם כל החסמים ועם כל האתגרים האלה. אנחנו נצטרך להתמודד עם התנגדויות ונצטרך לעשות את זה ביחד, בשותפות, בשיתוף פעולה כדי לשכנע ובמידת הצורך גם כדי להתווכח עם מי שעדיין לא הבין כמה תחבורה ציבורית היא חשובה.
אני מקווה שבאמת בהמשך לשימוע הזה אנחנו נקדם הרבה שותפויות והרבה שיתופי פעולה. אדוני השר, בצדק אמרת, אתם בממשלה הרשות המבצעת ואנחנו בכנסת הרשות המחוקקת והמפקחת ואנחנו יכולים ורוצים לעזור, לא רק בפיתוח אלא גם בחקיקה. אם החקיקה שלנו יכולה לקדם את מערכת התחבורה הציבורית, אנחנו נעשה את זה בכל הכוח ובכל ההתלהבות.
תודה ליושב ראש ועדת המשנה לתחבורה ציבורית. אני מבקש מתמר שהיא שותפה שלנו בעניין וגם היא מהמובילות שנים את הנושא של התחבורה הציבורית, גם במסגרת השדולה.
תודה רבה אדוני היושב ראש. אני מצטרפת לברכות גם על היוזמה של היום הזה, גם לשר, למנכ"לית ולכל הצוות. לדעתי הדיון הזה הוא אחד הדיונים העמוסים ביותר בוועדה הזאת ובכנסת בכלל וזה רק עדות לכך שהבעיה הזו – לדעתי זה קרה בשנים האחרונות עת הייתה איזושהי בעיה שאין לה שם, לא הצלחנו להבין למה אנחנו עומדים יותר ויותר בפקקים, למה האוטובוסים או מערכת התחבורה הציבורית היא כזאת מקרטעת, היא צפופה, היא מאחרת, למה מוניות השירות שבאמת השנה הייתה פריצת דרך מאוד מאוד משמעותית כאן בוועדה והרבה בזכותך אדוני היושב ראש, למה הן אמצעי תחבורה כל כך דל שנמצא מאחור, ובאמת בשנים האחרונות המודעות לכך מאוד מאוד עולה. אני חושבת שזה קשור גם לתנופת הבנייה, זה קשור למשבר הדיור, זה קשור להרבה מאוד נושאים שהחברה הישראלית עוסקת בהם בלי לשים לב שהתחבורה הציבורית היא איזשהו מצע, איזושהי פלטפורמה שנמצאת מתחת ליכולת שלנו לצאת מהבית, להגיע לעבודה, לראות את הילדים יותר זמן ביום בלי שנעמוד בפקקים וכולי וכולי.
אני רוצה לומר שני דברים. האחד לגישה הכללית, ואנחנו עוסקים בזה הרבה. באמת הוצגה כאן כל הפעילות של משרד התחבורה שמתמקד בשני סוגים של דברים. האחד, בפרויקטים הגדולים, הפרויקטים המסילתיים, ברכבת הקלה, ברכבת הכבדה, במטרו, בכל הפרויקטים הגדולים האלה, וחשוב מאוד להעלות על נס ביום כזה גם את אמצעי התחבורה המרכזי שבו נוסעים רוב אזרחי מדינת ישראל שמשתמשי בתחבורה הציבורית ואלה הם האוטובוסים. הרבה מהדברים בהם דיברנו כאן, הם כאילו נושאים קטנים ונקודתיים. התנאים של הנהגים, העדפה בתשתיות, אני רוצה לציין כאן את הנושא של הנת"צים שהוטל כאן כמעט באופן מלא לפתחן של הרשויות אבל אני רוצה להזכיר שהנת"צים הבין-עירוניים הם בסמכות משרד התחבורה.
דבר שני שנמצא בכנסת זה הנושא של רשויות התחבורה המטרופוליניות ונשמח לשמוע התייחסות.
עומד לשבור שיא באותו משרד, באותה ממשלה. אני בטוחה שלמשרד התחבורה יש ממשקי עבודה גם עם הכנסת וגם עם ועדת הפנים, היכן שזה תקוע. זה שזה נמצא על שולחן הכנסת כבר כל כך הרבה חודשים ללא כל התקדמות, בוא תשתמש בנו. בוא נעלה על נס גם את הנושא הזה.
אנחנו יזמנו בירושלים רבתי ובבאר שבע רבתי, בנגב וכולי, להתחיל דווקא שם לאחר מכן להמשיך את זה וזה נתקע כאן בכנסת.
דבר נוסף שאני רוצה להתייחס אליו זה מה שהיינו נוהגים לקרוא כאן הקישוריות. כלומר, ההגעה אל ומתחנות הרכבת. הקישור בין אמצעי התחבורה השונים. אחת הבעיות הקשות מאוד בתחנות הרכבת היא החניה. יש אנשים שמגיעים לחניה בתחנת הרכבת, רואים שאין חניה ונוסעים עם הרכב שלהם לתל אביב כי אין להם היכן להשאיר את הרכב בתחנת הרכבת. הנושא הזה, לפתור אותו על ידי תחבורה ציבורית וקווים מזינים הוא מאוד מאוד קריטי.
לסיום, הדבר האחרון שאני רוצה להזכיר ואני אזכיר רק במילה למרות שאני יודעת שזה יפתח כאן דיון, הנושא של תחבורה ציבורית בשבת. אבל בפרט גם אם נעזוב רגע את הנושא הפוליטי של תחבורה ציבורית בשבת, תחבורה ציבורית בלילות ובשעות שבהן התדירות יורדת אבל השימוש והנסועה עולה. כך אנחנו מגיעים למצב ששעות הערב ושעות הלילה הן שעות מאוד מאוד עמוסות בתחבורה הציבורית שקיימת, מכיוון שהתחבורה יורדת, ובלילה יש מחסור מאוד מאוד קשה, במיוחד עכשיו כשאנחנו נכנסים לחודשי הקיץ. זה נושא שאשמח להתייחסות אליו.
אתה גם תדבר באודיטוריום. ציינתי את העובדה, וכל העיתונים החרדים כתבו את זה, שאדוני שותף בכיר בתהליך.
אני כמובן אאפשר לחברי לדבר. אתה באמת חבר שלי. אבל נאפשר גם לאורחים המכובדים כאן ונלך אורח אל מול חבר כנסת. ברשותכם, זה לא דיון של הרצאות. יש לכם הזדמנות לשאול שאלה שאם אפשר לתת עליה את התשובה עכשיו ולא באריכות, זה יכול לעזור מאוד לנו בממשק.
אני אבקש את ראש עיריית ראש העין שהוא גם קרוב משפחה שלי, אז הוא מקבל קידום, שלום בן משה.
ישוב ראש העין, צריך שייאמר, ושלא בטובתך, עקב ההחלטה על הבנייה המסיבית בראש העין, הפכה את ראש העין למוקד מטורף.
הוא מטפל בזה.
אדוני היושב ראש, קודם כל אני רוצה לברך אתכם על המפעל הזה. זאת פעם ראשונה מאז הכנסת קיימת שיש יום כזה שעוסק בנושא התחבורה והתחבורה הציבורית.
אדוני השר, כל מה שנאמר כאן על ידי המנכ"לית ועל ידך, אני רוצה לאשש את הדברים. יש מהפכה גדולה מאוד בכל התחום הזה של תחבורה, תחבורה ציבורית, הרכבות וכדומה. העיר ראש העין בעוד ארבע שנים תהיה עם 100,000 תושבים כשהתחילה ב-40,000 תושבים. אם היה ספק שאנשים ישתמשו בתחבורה ציבורית, אצלנו אין ספק. תוך שנתיים יש גידול של 300 אחוזים במשתמשים בתחבורה הציבורית ועוד היד נטויה. אני כבר אומר עכשיו שאנחנו צריכים לקבל עוד קווים נוספים. יש לנו תושבים צעירים שבאו מפתח תקווה, מהוד השרון, מתל אביב, באו לראש העין, לחלק המזרחי, והם צריכים לחזור בחזרה לעבודה. הם צריכים תחבורה ציבורית. לכן אני מבקש בעניין הזה להמשיך במהלך הזה. דרור, אני מבקש להמשיך במהלך הזה שנעשה.
הדבר השני הוא נושא הרכבת. תחבורה ציבורית בכלל היא רשת. אלה רכבות, אוטובוסים, מוניות. כשבן אדם יוצא מהבית, הוא שואל את עצמו כמה זמן לוקח לו להגיע לעבודה ובמה הוא משתמש. אם יש לו תחבורה ציבורית אמינה, זמינה ויעילה, והיא כזו עכשיו ברוב המקרים, הוא ישתמש בה. אם לא, הוא לא ישתמש בה.
רכבת, אדוני השר, אתה מקדם את הרכבת, תעשה קידום של הרכבת שלנו שהיסטורית היא נקראת רכבת ראש העין אבל היא סגורה. אתה מכיר את זה מלפני 10 שנים. אני מבקש לקדם כמה שיותר מהר. זה ייתן לנו פתרון עצום לכל מה שקורה בעיר. אנשים רוצים להשתמש בזה .
הדבר האחרון הוא הנושא של אופנודן. אני בטוח שכאשר אופנודן יגיע לראש העין, יותר ממאות אחוזים ישתמשו באופניים ויגיעו לכל המקומות.
דבר אחרון. כמו קאטו הזקן אני אומר נת"צים, נת"צים. נת"צ על כביש 5 עבר מכאן, לכאן, לכאן, לכאן. עכשיו יש נכונות של גורמי המקצוע שלך לאשר בכל זאת נת"צ.
תבדוק. אני אומר לך שבלי להשפיע על הנת"צ בשמאל הדרך מכיוון שייקח כמה שנים, לומר אמירה לפיה נעשה נת"צ על הנתיב הימני ולהפקיע אותו, זה אומר תחבורה ציבורית קודם. בנתיבי ישראל יש נכונות לעניין.
עליך יכולים לומר שאתה לא אובייקטיבי. לפני כחודש אני שאלתי את השר בשאילתה בעניין הזה. דיברנו על כביש 5, על ימין-שמאל, שמאל-ימין.
אני רוצה קודם כל לברך על הדיון החשוב הזה. בהמשך לדבריה של חברת הכנסת תמר זנדברג. הנפח המשמעותי של התחבורה הוא מיוממות. יוממות מטבעה היא מטרופולינית. לכן התחבורה חייבת להיות מנוהלת ברמה המטרופולינית. כיום חסר מבנה ארגוני שמאפשר את זה וזה בדיוק מה שהצעת החוק מדברת עליו.
בדיוק. הצעת החוק להקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות באה לפתור בדיוק את הנושא הזה. אני רוצה שוב להסב את תשומת לבכם לכך שהצעת החוק הזאת תקועה מאז פוצלה מחוק ההסדרים וזו הצעת חוק מאוד חשובה לתחבורה הציבורית. חייבים להתקדם עם זה. כך זה מופעל בכל העולם ורציתי לשאול מה יהיה עם זה.
השאלה היא היכן עומדת הצעת החוק שהייתה אמורה להיות מאוד משמעותית, הרשויות המטרופוליניות שהיו אמורות לצאת לדרך. הצעת החוק קיימת והיא מונחת אצל דודי אמסלם במגירה. אנחנו נכנסים כאן לענייני תוכן אחרים. אני מתכוון לנסות לראות מה הסיבות שזה לא יוצא מן הכוח אל הפועל. אין ספק, מבלי להיכנס לכל השאלות של יעקב אשר ואחרים, שזה לא מונח רק לפתחם אלא בכלל כשאלה מרכזית, אין ספק שלפחות על פי גורמי המקצוע, ודאי משרד התחבורה ובוודאי משרד האוצר, זאת אמורה להיות המהפכה שיכולה לקחת את כל המבנה הענק הזה אל מקומות תוכן אחרים.
שלום לכם. תודה אדוני היושב ראש על הדיון החשוב הזה. כמובן תודה גם לשר, למנכ"לית ולצוות המשרד שעושים ימים כלילות.
עוד לא. אנחנו מחכים שתקדם אותו. בינתיים ועדת השרים דחתה אותו בארבעה חודשים. מסתיימת התקופה בימים הקרובים ואולי נעלה אותו שוב. אנחנו צריכים גם את התמיכה שלך.
אני מאוד נהנה לשמוע את הדיונים על מרכז הארץ, על התחבורה הציבורית, על הרכבות, על האוטובוסים, על מוניות, אבל לומר לכם את האמת - אני רוצה לדבר דווקא על הפריפריה. אני אומר לכם רבותיי שבפריפריה חסרה לנו המון תחבורה ציבורית. אני יודע שמושקע הרבה וכי שר התחבורה משקיע הרבה בעניין הזה ורכבת הגיע עד בית שאן ועד כרמיאל אבל עדיין יש מקומות רחוקים כמו קריית שמונה ומקומות יותר רחוקים שאנחנו צריכים להגיע גם לשם עם הרכבת וגם עם האוטובוסים. במיעוטים, ביישובי המיעוטים, תאמינו לי, אנחנו מאוד סובלים מהעניין של תחבורה ציבורית.
אתה מדוע לכך שאני הכנסת לראשונה תחבורה ציבורית ביישובי המיעוטים.
אני אומר שזה עדיין לא מספיק. אני יודע שיש מגמה בבית ג'אן. לא היו לנו אוטובוסים ציבוריים ועכשיו יש לנו אוטובוס כל שעתיים או כל שלוש שעות שמגיע עד כרמיאל ועד חיפה. אבל זה לא מספיק.
תאמיני לי שהוא יודע שלהכניס לתוך בין ג'אן אוטובוסים, זה לשנות תשתיות ו אנחנו ערוכים. אמרתי שהכסף הוא לא המכשול. כל הזמן זה לדאוג בתוך אותם ישובים שלא היה. הנתונים נמצאים כאן. היה כמעט אפס עת התחלתי ותראו לאיזה מספרים מגיעים היום בישובים. זו מהפכה ענקית.
אמרתי השר, כל הכבוד לך. אתה עושה את העבודה כמו שצריך אבל זה עדיין לא מספיק.
אנחנו גרים שם ואנחנו יודעים שיש לנו מצוקה אמיתית. כל מי שתקוע בפקקים בכביש 85 במשך 40 דקות, בין צומת קדרים לכרמל, יודע על מה אני מדבר. לצערי אני זה שנתקע שם. העניין של הרכבת מכרמיאל לקריית שמונה, צריך לקדם אותו כמה שיותר מהר.
אנחנו מקדמים את הרכבת לקריית שמונה. צוות תכנון, כסף, עשרות מיליונים.
אנחנו מקדמים עם מנהור ואנחנו הולכים לבצע את זה. גם טבריה ועפולה.
אני זוכר את הסכומים כי נאבקתי על כל דבר כזה. עוד כביש בפריפריה, עוד רכבת. אנחנו עושים במרכז ומחברים את הפריפריה.
בשורה התחתונה אני יכול לומר לך - זה נוגע לפתיח של הדברים שלי – שגם במקומות האלה עד שכל הפרויקטים הגדולים יצאו לפועל, זה בסוף נת"צים, מוניות שירות שיכולות לעבוד במקומות אצלכם וזה מאוד מאוד משמעותי.
נכון. זה חלק מהעניין. זה היתרון. היום אוטובוס, גם אם הוא רוצה להיכנס אליך, הוא מתקשה. רכב פרטי מתקשה להסתובב בפנים.
אדוני היושב ראש, אני באמת רוצה להודות לך על השותפות וההובלה של היום הזה וגם לדב ידידי שהוא יושב ראש ועדת המשנה ומקיים הרבה מאוד דיונים. אני חושב בכלל שאם מישהו יבחן פעם לעומת ועדות אחרות, ועדות משנה שהוקמו על ידי ועדת הכלכלה, את הפעילות שלהן, גם הוועדה של דב, גם הוועדה שאני עומד בראשה בנושא תאונות הדרכים, כמות הישיבות, סוג הישיבות וגם ההשתתפות של המשרד, של המנכ"לית וכל הצוות, באמת צריך לשבח את זה כי הנושא הזה של תחבורה ציבורית הוא חשוב מאוד. אני יכול לומר את זה כאיש פוליטי שמייצג ציבור שהוא הציבור מוטה תחבורה ציבורית הכי גבוה במדינת ישראל כציבור. לכן הנחיצות של התחבורה הציבורית, מעבר לכל המעלות שלה, היא קריטית.
לא אמרתי. כל ראש עיר יעשה את מה שהוא צריך לעשות.
אני רוצה להזכיר לך שבאנו לבני ברק לסיור יחד עם דב חנין, ואני כבר לא הייתי ראש עיר, כדי לעזור בנושא הנת"צים והצלחנו.
להגיד נת"צ או מסוף בבני ברק, זה כמעט חילול השם. לא מוכנים בשום פנים.
אם כבר פתחתם את זה, זה נכון אבל צריך גם לקחת בחשבון שזה מקום שבו הצפיפות היא דבר מובנה כבר עשרות שנים וצריך להיות יצירתי מאוד. כאן דווקא הכוח של הממשלה - - -
לא. יש הרבה מאוד שטחים. אדוני שואל, אדוני ישמע את התשובה. יש הרבה מאוד שטחים של מינהל מקרקעי ישראל שאפשר למצוא אותם בתוך הלופים של התכנית, מה שנקרא הלוקשים של הכבישים באזור של תב"ע 572. יש מקומות בהם המדינה יכולה להקצות את השטחים האלה ולא עיר שאין לה כבר שטחי ציבור. גם לבתי ספר יש לה בעיה עם שטחי ציבור.
אנחנו עושים השנה לכל הנת"צים בבני ברק. יש לנו בעיה קשה של מסופים. אנחנו נפגשים גם עם רשות מקרקעי ישראל בעניין הזה.
אני רוצה לומר שבישיבות שהיו כאן, היו שני נושאים שדיברנו עליהם. אדוני השר, עוד לפני החוק הזה שאתה מדבר עליו, אם מינהל התכנון יקדם – כמו שיש תמ"א לצינורות נפט ולדברים מהסוג הזה – תהיה תמ"א שבא כבר יוטמע בכל מקום, בכל שכונה, סטטוטורית שצריך מסוף - - -
אין בעיה. הבעיה היא רק בבני ברק. כל רשות עושה. התחנה המרכזית בתל אביב ובבני ברק.
אני הרי יושב עם כל ראשי הרשויות יחד עם הצוותים המקצועיים. כל אחד מעלה את ענייניו. זה שקלא ותריא כמו שאומרים.
יעקב אשר, נגמרו הימים בהם תחבורה ציבורית היא עוד איזה דבר שאתה אומר, בסדר, וגם. זה הפך להיות נושא. אתה יודע מזה ואתה חלק מזה.
אם אפשר לומר מילה. יעקב אשר מכיר אותי טוב. אני יושב ראש דן. אנחנו היום מקבלים דוחות בבני ברק כי אין לנו מסופים. שולחים פקחים לתת לנו אלפי דוחות כי אין לנו מסופים והם רוצים שירות ודן נותנת שירות.
שר החקלאות. אתה יודע איזו בעיה יש בפטם? אני לא מדבר עכשיו על בני ברק. אתה רוצה לדבר על בני ברק? תזמן אליך את ראש העיר ותעשה. אני כרגע מדבר כחבר ועדה ואני אומר יותר מכך. אני חושב שחייב להיות מינהל התכנון גם בנושא של מסופים וגם בנושא של תחנות ריענון גם למשאיות ודברים מהסוג הזה. שתהיה תמ"א מחייבת. אתה צריך ליזום את זה. אתם צריכים שמשרד האוצר יעשה את זה.
אחרי שעצרת אותי, אני חוזר לנאום שלי.
בסדר. אני בכל זאת אומר. מה שנעשה בתשתיות ובנושא של הסעת המונים, מה שנעשה על ידי השר והמשרד בצורה באמת בלתי רגילה, יש טעות לאנשים לחשוב שאם תהיה הסעת המונים, יהיו פחות אוטובוסים אבל זה בדיוק הפוך. אוטובוסים יהיו, אוטובוסים מבינים ולא רק אוטובוסים לטווח ארוך אלא דווקא ההזנות.
נקודה אחת שצריך לחשוב עליה, אדוני השר, היא נקודה מאוד מורכבת. יש צורך בגמישות באירועים, בפיקים מסוימים, בשעות הערב. אני אתן לך דוגמה רק מהציבור החרדי. נושא החתונות. היום אנחנו בתקופת שלושת השבועות, תבוא בערב, היום אתה לא צריך אוטובוסים. חצי מהאוטובוסים שאתה צריך במשך כל השנה, אתה לא צריך.
תחבורה ציבורית בישראל, יש לה שני מאפיינים חריגים והמנהלים הם כמו כוח קומנדו והם מבורכים אבל הם מאוד מאתגרים. האחד, נסיעות חיילי צה"ל ביום ראשון בבוקר וחזרה ביום חמישי. השני, הציבור החרדי באירועים הגדולים. בעולם אין דברים כאלה. אין בעולם ציבור שהולך עכשיו לשמחות של הרבי וצריך להתארגן ולכנס ולהסיע. בעולם הכול קבוע.
אני לא לוקח. אתה לא מאפשר לי. אני אומר שצריכה להיות התאמה של התחבורה הציבורית לערים מסוימות., התאמה לסוגים מסוימים של אוכלוסייה, לעשות את זה אקונומי וזה לא דבר שקשור דווקא לדת אלא זה יכול להיות גם במקום אחר.
יש בעיה במכרזים. המכרזים לא נותנים מספיק גמישות אחר כך לצוות שלך. זה מגיע מהאוצר ולא ממך כי האוצר יודע שאם אתה צריך לחייב רזרבות ברמה יותר גבוהה, רזרבות של אוטובוסים, רזרבות של נהגים שחסר לך גם היום, אם אתה במכרז מכניס את זה, זה עולה יותר כסף למדינה. אבל אתה צריך את זה כי אחרת אתה לא יכול לעמוד מול השינויים האלה. שם הבעיה. שם הפיק הגדול במקומות הצפופים, במקומות שיש בהם הרבה דרישה ושם צריך לשנות את זה. ברגע שזה ישתנה, זה יותאם.
תודה. באמת תודה. מאחר שאתה בנוסח האשכנזי, נתתי לך להאריך.
יעקב ואחניש, יושב ראש ועד עובדי אגד ארצי, בבקשה.
כבוד השר, יושב ראש הוועדה, אני קודם כל רוצה לשבח את המשרד הזה כי המשרד הזה באמת היה אוזן קשבת ואני באופן אישי רוצה לפרגן גם לשר שהוא ירד לפרטים הקטנים, למנכ"לית קרן, לדרור גנון. תכל'ס הם יישמו את הדברים בשטח ללא טחינות מים אלא תוצאות. שאפו לכם. אני גאה שיש משרד כזה שמייצג את התחבורה כי בעצם זה עורק ראשי של המדינה, כמו שכולם רואים. היו שם הרבה עוולות שאתם תיקנתם אותן. שאפו למשרד.
לגבי הדיון. הדיון הזה, יש לנו כמה דברים שאנחנו צריכים לתקן. הנושא של האלימות בתחבורה הציבורית. אני חושב שצריך לחוקק חוק שימנע את הנושא של האלימות על ידי ענישה. מישהו שבא לתקוף נהג בתחבורה הציבורית יעשה חשבון אם הוא תוקף נהג בתחבורה הציבורית. חבר'ה, זה יום יומי לצערי. הנהגים שלנו פשוט מקבלים סטירה וממשיכים לנהוג. זה לא כמו בבתי החולים שיש מאבטחים ששומרים עליהם. הם לבד. הם מתמודדים עם זה לבד.
אנחנו רוצים שיפור בנת"צים, בתחבורה הציבורית, שתהיה גישה והאוטובוס ייתן שירות אפקטיבי ויעיל. בנוסף לכך אנחנו רוצים את המסופים, שאנשים שעובדים קשה מאוד – חבר'ה, זו עבודה קשה – שיהיה להם לפחות היכן לעשות את הצרכים שלהם והיכן לשבת לאכול ארוחה.
אני יודע. אנחנו רוצים שמעמד הנהג יוכר כמקצוע בביטוח הלאומי. אני רוצה שמעמד הנהג יוכר בביטוח הלאומי כמקצוע. זה דבר חשוב ביותר. דיברתי עם השר על כך.
נכון. אין ספק. כל מה שאמרת היה חשוב אבל להכיר בנהג האוטובוס כמקצוע. דרך אגב, הרבה בעיות יכולות לקבל מענה אם אנחנו ניתן את המענה לעניין הזה.
דבר הכי חשוב הוא למצוא שם לנהג התחבורה הציבורית. כמו שהפכו את מכבי האש ללוחמי האש. אף אחד עוד לא מצא לי שם קליט.
כמו שאמרנו, מעמד הנהג הולך ומשתפר. כמו שאמרת, העלייה בשכר היא משמעותית ואני חושב שצריך לשפר אותו עוד. אנחנו רוצים להחזיר עטרה ליושנה. פעם היה כבוד להיות נהג אוטובוס אבל זה הלך ודעך. אנחנו עשינו שיפור משמעותי. שאפו.
בנוסף לזה, בגלל חוסר הנהגים, אני חושב שצריך לעשות עבודה מועדפת לאנשים שמשתחררים מצה"ל.
בדיוק. מענק יותר גבוה מעבודה מועדפת. אם נראה בעזרת השם שהתכנית הזאת באמת מצליחה לגייס כמה שיותר אנשים שיבואו לעבוד כנהגים, מבורך. אם לא, ננסה למצוא דרכים נוספות. האוצר בא עם תכנית וצריך לתת לו את הסיכוי לממש אותה.
שלום לחבר הכנסת עמיר פרץ.
אני רוצה לספר קצת על עצמי. יש לי ניוון שרירים והיום באתי בתחבורה ציבורית, ברכבת. אני אוהב להיות עצמאי ואוהב לבלות ולצאת ואולי למצוא איזושהי תעסוקה. אין תחבורה ציבורית שמתאימה לכיסאות גלגלים בתחבורה הציבורית היא בין עירונית. לכן פניתי לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות והם בדקו ונאמר שאי אפשר לעשות. אז כתבתי לכבוד השר הודעה בפייסבוק שלו וענתה לי דנה, לאחר שבדקה, שאין מספיק אוטובוסים ולכן התחבורה הציבורית אינה בין עירונית.
השאלה שלי היא למה כשאני פונה למשרד התחבורה לגבי תחבורה בין עירונית בפייסבוק, עונים לי שהיא הייתה אמורה להיות עירונית היות ואין מספיק אוטובוסים.
אם אפשר להרחיב. מה ששימי אומר, הוא רוצה תחבורה ציבורית נגישה מקדימה צורן לרכבת ולשאר המקומות. אנחנו נתקלים בבעיה בקדימה צורן, בכלל של תחבורה ציבורית אבל גם אם אנחנו מסתדרים, מי שצריך תחבורה נגישה יותר מורכב, ומי שפספס, הוא הגיע לכאן היום ברכבת למרות שהרכבת ביטלה ארבע דקות לפני שהוא עלה עליה, ביטלה את הרכבת. כלומר, אנחנו הגענו בזמן. נסענו ברכב פרטי אבל הוא איחר לדיון הראשון שהיה בכנסת כי הוא הסתמך על הרכבת ולא היה רכב אחר שיוכל לאפשר לו להגיע.
אני מבקש שהעניין שהועלה כאן על ידי שימי חסן ייבדק ואני מבקש לקבל תשובה גם בכתב. אני מבקש להעביר את התשובה גם אליו. אני מבקש שבאמת ייעשה כל מאמץ כדי לתת מענה לעניין הזה. תודה. אנחנו מאוד מעריכי. זה מרגש מאוד שעשית את כל המאמץ.
חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה.
אני חושב שהוא הצליח להכניס תחבורה ציבורית להרבה מהישובים הערבים ובפריפריה יש שיפור. יש שיפור גדול. אבל יש הרבה מה לעשות. אם אתה כל כך מצליח ויש לך מנכ"לית כל כך רצינית וצוות כל כך טוב, ובאמת, כשפנינו לצוות, תמיד אנחנו מקבלים מענה ואין תלונות, אבל יש הרבה מה לעשות כי הנושא הוזנח בצורה נוראית.
היום באתי מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה. עלתה שם בעיה של התחבורה הציבורית בישובים הערביים בנגב. מצב קטסטרופלי. מתוך 46 ישובים, ב-42 ישובים אין תחבורה ציבורית מסודרת.
נציגי משרד התחבורה לא טענו את הטענה שלך. הם אמרו שאפשר לפתור את הבעיה. לא טענו שאי אפשר. יש חסמים, יש בעיות, אבל הנושא מתמהמה. הקצב הוא מאוד איטי ואני אומר לכם מה הבעיה כאן. המדינה משקיעה תקציבים כדי לעודד תעסוקת נשים, לעודד תעסוקת נשים בנגב, התחבורה הציבורית היא אבן נגף ומכשול ענק. נשים שרוצות לעבוד, הן פשוט לא יכולות להגיע לעבודה.
יש עניין של סנכרון וזמן. תכנית 922 היא לחמש שנים. מושקע כסף במשך חמש שנים, כאשר הושקע כסף בתחבורה כדי שהיא תסייע גם בתעסוקת נשים. אני אומר לך שיש בעיה בנגב. יש בעיה קשה. הכספים שהושקעו, אחר כך שואלים למה חוזרים כספים.
לא אצלכם. חוזרים כספים ממקומות אחרים כשהתחבורה הציבורית היא הבעיה שלהם. תעסוקת נשים, שנשים יגיעו למרכזי הכשרה מקצועית, שיגיעו לעבודה – יש בעיה. אתם מודעים לה.
לא. אין בכלל. יש מקומות שאין בכלל תחבורה. אין תחנה ליד הישוב. הבעיה כל כך חמורה. לא כל יום אתה עושה בכנסת נשים אליו מגיעות 50 נשים. היום הגיעו 50 נשים וכולן דיברו. אתם הייתם צריכים לשמוע אותן, בעיות של נשים בעניין הזה. היא רוצה להגיע לעבודה, היא רוצה להגיע לכל מיני מקומות, הילדים שלה ובעלה מחוץ לבית.
רוב האנשים במדינה זוכרים את קסטינה. אם תדבר על זה, יתחילו לזכור את כפר אחים.
נכון. התפרצתי לדלת פתוחה. יש בעיה בישובים שהוכרו מחדש. לא הישובים, כאילו שבעת הישובים הגדולים אלא במועצות האזוריות האלה כי מנסים לבנות מרכזים של לימודים, טיפולים רפואיים וכולי, והשטח הוא גדול ואתה צריך להגיע ממקום למקום ולשם כך אתה חייב תחבורה ציבורית.
אני מבקש. בגלל שמדובר באוכלוסייה שמצבה הסוציו אקונומי הוא הנמוך ביותר בארץ, אלה ישובים סוציו אקונומי אחד, ואני חושב שצריך לתת להם תעדוף ואתה מסוגל לעשות את זה, השר. להעביר תקציבים לשם כדי לפתור בעיות. להיכנס לעובי הקורה. להציל אנשים מדלות ועוני וזריקה לשוליים. יש בעיות קשות שצריך לפתור אותן. אני חושב שזכותו של אדם להגיע ממקום למקום וזה לא קשור אם הישוב מוכר או לא מוכר. יש לו זכות ללמוד, יש לו זכות לתחבורה ציבורית. זכות לניידות היא זכות יסוד. אני חושב שצריך לחוקק חוק על כך.
תודה. אברהם סלומה ואחריו אילן בן-סעדון. אז אני עושה הפסקה. יש כאן הצעה לסדר של חבר הכנסת חיים ילין בנושא הרכבת בשדרות. הוא יציג אותה. אחר כך נמשיך את הדיון.
אני כאן בשני כובעים. אני גם מעמותת אנש"ים. אנחנו מדברים על נגישות. הנהגים עוצרים צמוד למדרכה. לא יתכן שיהיה פער בין אדם בריא מן הישוב לבין אדם עם מוגבלות. מונית לאדם רגיל, לאדם מן הישוב, אדם בריא, לא על כיסא גלגלים, אין לו בעיה. אדם עם כיסא גלגלים, 1,500 שקלים.
הנושא של הנגשת אוטובוסים בקווים בין-עירוניים כבר עלה כאן בוועדה יותר מפעם אחת. הבעיה היא שהתחבורה, האוטובוסים בבין-עירוני לצערי בשום מקום בעולם, לא מצאנו. גם ביקשתי מהצוות המקצועי.
בנושא ההנגשה, אנחנו בדיוק עכשיו אספנו מידע מהמפעילים מה בעצם תהיה המשמעות של להנגיש אוטובוס בין-עירוני. יש דגמים של אוטובוסים שהם אוטובוסים בדרך כלל לתיירות עם מעלון מיוחד. אם מחליטים באמת להתאים אותם ולצייד אותם בדבר הזה, מדובר בסך הכול בתוספת של עשרות אלפי שקלים למחיר האוטובוס הקיים. מחיר אוטובוס קיים, אם אני זוכר נכון, זה באזור ה-800,000 שקלים ומעלה. זאת אומרת, העלות ביחס לעלות של האוטובוס היא לא גבוהה. אם מחליטים לעשות תדירות מצומצמת אפילו של תחבורה בין-עירונית פעם בשעתיים במקומות שאין רכבת, עלות ממש סבירה ונמוכה. כדאי להתניע את המהלך הזה.
נבדוק את זה. קרן, הגיע הזמן לאתגר את עצמנו בשאלה הזאת כי היא באמת חוזרת על עצמה פעם אחר פעם. פעם אחת ולתמיד נסיר אותה מסדר היום.
מרכז המחקר והמידע, הכנסת. כתבנו על כך מסמך לפני שנה, מסמך שמציג מדינות בעולם בהן יש את זה. יש את זה כבר כמה וכמה שנים, כולל בבריטניה, בשוויץ ובעוד מדינות.
תודה רבה על ההזמנה ועל הזכות להיות כאן. 300 אנשים נרשמו להיות בוועדה וזה מראה איזה צורך אמיתי קיים לדון בנושא התחבורה וכמה הוא חשוב, כמו שאמר דב. זה נושא חברתי חשוב, לתת מענה לכל האזרחים במדינה שלנו.
יש לי הזדמנות גם לומר לך כבוד השר תודה רבה. מאז ישבנו אצלך לפני כשנה וחצי-שנתיים, אז הסברנו קצת על העיר מודיעין, העיר מודיעין באמת עשתה מיני מהפכה. נראה כאילו המהפכה נעצרה באמצע. אנחנו עכשיו בדיוק צריכים לדבר על קווים נוספים, קווי הזנק נוספים ואנחנו כאילו נלחמים על כל קו וקו שאנחנו צריכים לעשות. למשל בעתידים עשינו קו, ודרור יודע על כך ויש לו זכות. הנושא של קו הזנק לעתידים, כמה הוא מוצלח. אני מרגיש כאילו אני נלחם על כל קו נוסף, כאילו אני לוקח את האוטובוס אלי הביתה.
אני אשמח אם יימצא פתרון כי גם קווי החיילים, כמו שדיברנו, העיר מודיעין היא מקום ראשון בגיוסים לצה"ל. יש לנו נקודות נוספות שחשוב לנו לקדם.
זאת הזדמנות לומר לך תודה, קרן, וגם לך דרור, ותודה גם למורן יונה. כרגע העיר די נצורה. מיני נצורה, הרכבת, עורק ראשי שלנו בעיר מודיעין, בהתחלה חשבנו שזה ייקח שבוע אבל האריכו לשבועיים, אנחנו כבר מתמודדים שבוע שלישי בו הרכבת לא עובדת. בהתחלה היו לנו קצת קשיים אבל לאט לאט יחד עם המשרד הצלחנו לנסות לצמצם את הנזק שנגרם לנו.
כולנו נוסעים בנתיב הלאומי, כל ישוב. רצינו שמשדרות יהיו יותר רכבות יותר מהירות לתל אביב, אז בת ים או חולון, צומצם להן קצת. כך זה הולך. בסוף כולם נושאים בנטל הלאומי. הרכבת לירושלים, דבר סופר חשוב. אז מודיעין, שבוע, שבועיים, שלושה שבועות. אגב, גם מנתב"ג עוד מעט ייסגר כי חייבים לעשות את הקו הזה.
העמדנו ובימים האחרונים ראינו ויש תגובות גם מהציבור, אבל עדיין זה לא מחליף.
אל תשכחו שהעיר מודיעין, כמו שאמרנו, ואנחנו לא 40,000 תושבים וגם לא 50,000, אנחנו מגרדים את ה-100,000 תושבים, לנו חשוב מאוד לקדם את העניין הזה שאוטובוסים יחכו לתושבים ולא הפוך. זה חשוב מאוד לתת דווקא בעיר שמתפתחת וגדלה בקצב כמו העיר מודיעין.
נקודה נוספת שחשוב לי. חבל שאנחנו במוניות השירות היינו בסבב הראשון אבל לצערנו יצאנו מהסבב הראשון. חשוב לי לדחוף את זה שזה כן יהיה. דווקא בעיר כמו מודיעין שגדלה כל הזמן, זה חשוב כי עדיין אנחנו בחוסרים מאוד מאוד גדולים של קווים ואנחנו מרגישים שאנחנו רוצים להשלים את הפער.
דבר אחרון שאני רוצה לומר. אם אנחנו באמת רוצים לייצר תחבורה ציבורית, אמר קודם יושב ראש ועד העובדים של אגד, להפוך את המקצוע למקצוע מועדף. לקחת את הנהגים שיוצאים מהצבא, שעברו הכשרה. גם נזכה באיכות של נהגים מקצועיים שעברו הכשרה, נזכה להון אנושי מהטובים ביותר וגם נזכה סוף סוף לצמצם - - -
אתה פנית אלי בעניין הזה ואנחנו נכנסים לתוך התהליך הזה גם עם משרד האוצר ועם משרד התחבורה. אנחנו באמת נבחן את זה בשנה הקרובה.
אנחנו עושים הפסקה ועוברים לדיון בהצעה לדיון מהיר בנושא הרכבת לשדרות של חבר הכנסת חיים ילין.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:23 ונתחדשה בשעה 13:32.)
תודה. אני 40 שנים עובד בדן. דיברו כאן על הבעיות ואני לא אחזור עליהן. נהגים, תשתיות, כל מה שדיברו כאן. אנחנו זכינו להפעיל את צפון הנגב, זכינו להפעיל את באר שבע, זכינו להפעיל את חיפה, את המטרונית. משרד התחבורה בשנים האחרונות בראשות השר עם הצוות שלו, נעשתה כאן מהפכה. לא סתם הדגשתי את זה שאני עובד בדן 40 שנים.
אחד הדברים שהשר אישר לנו הוא לייבא אוטובוסים חשמליים. על הנושא הזה אני רוצה לדבר. נלחמים בנו כדי להוציא אותנו מהמסופים. יושבת כאן מיטל להבי, שותפה לנו. יש לנו 100 אוטובוסים חשמליים בדרך ואין עם מי לדבר. פשוט, אין. הכנסנו 25 אוטובוסים ואין עם מי לדבר בנושא של התשתיות. יושבת כאן מיטל והיא תאמר. לכן אני חושב שכאן אתם, משרד התחבורה והשר בראשו, צריכים לעזור לנושא הזה.
גם וגם. אני חושב שבכל הרשויות לא תופסים שהם צריכים לעזור בנושא הזה, גם במסופים וגם בכל הנושא של התשתיות.
מנכ"ל דן. אני חייב לומר משפט. חבל שחבר הכנסת ילין יצא מכאן. כל צפון הנגב מרושת בתחבורה ציבורית, מה שלא היה ב-10 השנים האחרונות, שמשרד התחבורה הוביל בראשותו של השר, דרור גנון והמנכ"לית. אני חייב לומר שכל צפון הנגב מרושת בתחבורה ציבורית. רכבות, זה בסדר אבל הכמות של התחבורה הציבורית שאנחנו מכניסים בצפון הנגב, לא היה בשנים האחרונות במדינת ישראל. תודה רבה.
אדוני היושב ראש, אני רוצה לברך אותך על הוועדה המיוחדת הזאת שמטפלת בנושא התחבורה. אדוני השר, גם אותך אני רוצה לברך אבל תבין אותנו, את כולנו. אין כאן חברי כנסת, אזרחים ונהגים אלא כולנו באותו מקום. שלוש שעות מנתניה לכנסת ישראל כל בוקר.
אני לא יכולה להתעלם ממה שהיה כאן עכשיו, שנהגים חוטפים סטירות. אם זה אירוע חד פעמי - - -
את רוצה שנדבר על איך מגיעים לרכבת בנתניה? את רוצה שנפתח את זה? את רוצה שנדבר גם על היכן חונים שם? בואו נדבר על הכול ביחד. גם בדיון על הצבא הוכח שרכבת ואוטובוסים זה אותו זמן בגלל דלת לדלת. אתם יודעים, היינו בדיון בוועדת חוץ וביטחון. היינו בדיון הזה.
בואו ונדבר בכנות. לכן אמרתי שאנחנו חברי כנסת ואזרחים, כולנו באותו מקום, כולנו עומדים את שלוש השעות האלה, אם לא יוצאים ב-5:00 בבוקר או בשעה 6:00 בבוקר. אנחנו מכירים ויודעים.
אני רוצה להוסיף, אדוני השר, שני דברים. הדבר הראשון הוא מעמד הנהג. אני לא מוכנה לשמוע כאן בוועדה בכנסת שזה על בסיס יומי שנהגים מוכים, שיש אלימות כלפיהם. לא יכול להיות אדוני. אתמול שמענו את זה כנגד אחות. צריך לעשות כאן משהו. ועדת מנכ"לים בין-משרדית במקום הזה של אלימות. הנהגים הם מובילי הדרך.
אתה אמרת שנחפש שם לנהג. אני חושבת שאם נקרא להם אדוני הנהג, הכי פשוט. בעברית למילים יש משמעות. נחשוב על איזשהו משהו. אולי אדוני יושב ראש הוועדה רוצה לעשות תחרות על השם. אני חושבת שצריך להעלות את זה למודעות ולהבנה. לשמוע את העדויות כאן, זה משהו שפשוט אי אפשר לעבור עליו לסדר היום.
דבר שני. אני יודעת שאתם עובדים. גילוי נאות, אני גם אימא למהנדסת תחבורה ומקבלת ממנה כל הזמן מסרונים. אפילו שלחתי לה תמונה שלך והיא כל היום שומעת מהצד השני על הפרויקט שלה. בתי היא מהנדסת תחבורה ואני יודעת כמה הם עובדים וכמה פרויקטים יש. באמתה רבה מילים טובות. אבל יחד עם זאת, מה שחסר בינתיים עד שאולי דברים יתקדמו ויותר תחבורה ציבורית תהיה, זה איזושהי יד על הדופק. כלומר, אם אנחנו יודעים למשל , דוגמה, כביש החוף, כביש 5, בשעות מסוימות, לבוא ולראות איך בינתיים, כפלסטר, בשעות מסוימות מווסתים. שמים ויסות.
אני יכולה לומר לך שעד מכון וינגייט יש איזה פקק ולא ברור למה. לא יודעת לומר לך למה.
היו כמה וכמה רעיונות, גם של אנשי מקצוע, לבוא לפחות ולתת כמה פלסטרים. גם כביש 5, לבוא ולראות איך מווסתים בשעות מסוימות משום שהמדינה עומדת.
קודם כל, דבר אחד, כביש 531 ייפתח עד תחילת שנה הבאה מכיוון נתניה גם שמאלה, לכיוון ירושלים. כלומר, לא יצטרכו להגיע לתל אביב.
בשנה הבאה. השלב הבא יהיה הוד השרון, הרצליה וכולי. כניסה לתוך תל אביב תהיה בערך בספטמבר. יוכלו לפנות כבר לתוך תל אביב. לאחר מכן גם בפנייה מנתניה שמאלה מזרחה, נדמה לי בתחילת שנה הבאה. זה יהיה. זה שינוי גדול.
נקודה נוספת. אדוני היושב ראש, אני יושבת ראש השדולה של הסטודנטים בכנסת ישראל ויש המון פניות מהסטודנטים שלנו. אני לא יודעת אם הזכרתם את הסטודנטים אבל למשל העיר ירושלים, שני קמפוסים.
יחד עם זאת ועדיין לבוא ולראות. גם אוניברסיטת בר אילן מבחינת התחבורה הציבורית.
אני חייב לומר לך שעשינו עם התאחדות הסטודנטים הארצית תכנית רב שנתית להנגשת התחבורה הציבורית לקמפוסים לפי רשימה. תכנית מודרת גם על דעתם.
תודה. מיטל להבי. קצר. את כאן יותר ממני עם ועדות המשנה. אחריה דורון עזרא. אחריו משה פישר. אם תדברו קצר, יהיה זמן לשמוע עוד אחרים.
קודם כל, אני באמת נמצאת כאן מספיק זמן כדי לומר את כל המחמאות. אני חושבת שיש מהפך מאוד גדול בכל ההתייחסות לתחבורה ציבורית ואני מאוד מברכת על כך.
אני רוצה כן להעיר כמה דברים. קודם כל, זה המסמך הכי רציני שנתקלתי בו לגבי בעיה וצורת פעולה והצעה לפעולה. על זה אני מברכת. אלה לא דיבורים בעלמא.
תכנית יוצאת מן הכלל. כן. אני חושבת שבחינת היתכנות תחבורתית אתם מדברים עליה כאן, שזה מסמך שחייב להיות מלווה, לכל תכנית רצינית של תכנית בינוי. אתם צריכים לתפוס את המעמד שלכם. זה הכלי לצמצום פערים חברתיים. זה הכלי לצמצום פערים בין פריפריה ומרכז. יש לכם תפקיד מאוד חשוב בחברה הישראלית.
אני אעיר שתי הערות קטנות. צודקת חברת דן. כל הנושא של המסופים הוא נושא מאוד חשוב. אני אתן את הדוגמה של הכרמלית. והיה ולא יהיה מסוף בכרמלית, מחיר העגבנייה יעלה. אם בן אדם צריך יהיה לבוא עם הרכב הפרטי שלו, להיכנס לחניה, לשלם עבור החניה, הוא לא יוכל לבוא באוטובוס, מחיר העגבנייה יעלה. זה משפיע על יוקר המחיה ואנחנו צריכים להיות אתם בכל המאבקים האלה על המסופים בכל הארץ.
שיתוף ציבור. אני חוזרת ולא ארפה מכם. ישראל, אני מורידה את הכובע על הרפורמה במוניות השירות. אני מבקשת שוב להיות שותפה בקביעת המסלולים.
אני אומר עוד משפט אחד. הגידול המבורך במספר הנוסעים ברכבת, תיזהרו שלא יתהפך עלינו. אני כבר מרגישה שהשאטלים שהצמדנו לרכבות מידרדרים. הם לא עומדים בהיקף הגידול. הצלחנו להעלות את מספר הנוסעים ברכבת, הצלחנו לפחות באזור המרכז לספק קישוריות עם שאטלים אבל זה מידרדר.
צהרים טובים. איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות. קודם כל, אנשים מתפעלים מהיום הזה אבל אני רוצה לומר שאחת לשבוע בוועדה, ואני רוצה לברך את איתן על היוזמה הזאת, עולה נושא התחבורה הציבורית, מעמד הנהג וכל מה שקורה לגבי הנהגים. שנית, אני רוצה לברך את השר ואת המנכ"לית על הפתיחות שיש להם לגבי הנושא של בעיות הנהגים.
אני רק רוצה להעלות נושא אחד כי קובי כבר דיבר על חלק מהנושאים. אני חושב שמבורכת ההצעה של נהג שינהג ולא יקבל כסף מהנוסעים אבל אני חושב שמצד שני חייבים לעשות – חברת הכנסת עליזה לביא יצאה והיא אמרה שהיא שומעת פעם ראשונה על כך שכל יום מכים כמה נהגים – איזושהי מחיצת הפרדה. יושב חברי יושב ראש ועד העובדים של מטרונית דן בצפון, שם יש הפרדה מוחלטת ולא מכים נהגים.
נכון, אבל אני חושב שעכשיו, אחרי שבאמת הנושא הכספי הוסר מהנהג, אפשר לעשות איזושהי מחיצה ולא כל אחד שלא מוצא חן בעיניו משהו, יכה את הנהג.
יושב ראש המטה הארצי לבינוי שפוי. אני מפתח תקווה, גם ממובילי המאבק. אני ממש מודה לך כבוד השר על מה שאתה עושה וגם לך חבר הכנסת איתן כבל על הדברים הברוכים שאתה מוביל.
אני רוצה לומר כבוד השר. אנחנו מייצגים במטה הארצי לבינוי שפוי יותר מ-50 ישובים מכל הארץ. אני אתחיל בקטנה. טירת הכרמל לדוגמה, בשכונת גלי כרמל, שכונה חדשה שכבר שנתיים אין שם אוטובוס אחד לרפואה. אין תחבורה ציבורית.
טירת הכרמל? היינו שם רק לפני שבועיים ואין שום בעיה. אי דבר שהעירייה ביקשה ולא קיבלה.
יש שם בעיה של הרמזור הדרומי שאנחנו תוך חודשיים מתחילים לבצע אותו.
תפוח האדמה הלוהט של מדינת ישראל בהיבט של התחבורה זה הטרפז המזרחי של גוש דן, של פתח תקווה.
אתה יודע מה יקרה אם יתחילו לבנות בסירקין? בראש העין יעבדו שבוע-שבוע. שבוע אלה יעבדו ושבוע אלה יעבדו. אי אפשר יהיה לצאת. אמיתי. אי אפשר יהיה לצאת.
רמת השרון, נאות השרון, הוד השרון, כפר קאסם, אלעד, ראש העין, קריית אונו וגני תקווה, כל הטרפז הזה שהמרכז שלו היא פתח תקווה, אין לו כרגע פתרון וגם הקו האדום והקו הסגול שמגיע עד קריית אונו לא נותנים לו את המזור. מיום ליום עם כל עשרות אלפי יחידות הדיור שהולכות וסותמות סופית את העורקים, אין מה לעשות. בשטח אתה רואה שהמצב מורע מיום ליום.
זה תפוח האדמה הלוהט. הזכירה כאן המנכ"לית נכון, הוותמ"ל שהוא גם עובד לא נכון מול התכניות שלכם, הוא עובד מאוד לא נכון מול התכנון המקיף והבסיסי שצריך להיות. צריך לתת על זה את הדעת.
רכז תחבורה באגודת הסטודנטים באוניברסיטת אריאל. רציתי לגעת בשתי נקודות. אנחנו כרגע עושים סקר מקיף שמאפיין את הצרכים של התחבורה הציבורית של הסטודנטים והרגלי תחבורה. שתי בעיות בהמשך לדברים שאמרה המנכ"לית. נושא של כיבוד רב-קו. יוצא שמשתמש בתחבורה ציבורית, כשהוא רוצה נסיעת המשך, משלם במזומן. זאת אומרת שהחישוב של נסיעה ברכב פרטי לעומת שימוש בתחבורה ציבורית, יותר משתלם.
שימוש של רב-קו כערך צבור ביהודה ושומרון, רצינו לוודא שזה באמת נכנס לתוקף במכרז. יוצא שרכב פרטי, כשנוסע משתמש בו - - -
אם אני למשל עושה נסיעה מכפר סבא לאריאל ואני רוצה להמשיך מקסם, אני משלם על הנסיעה מכפר סבא לאריאל ובנוסף את ההשלמה בנפרד, במזומן. יוצא לי 14 שקלים למשל.
זה עניין נקודתי. אנא ממך, העבר אלי פנייה ואני אדאג להעביר אותה אליהם ולקבל תשובה בצורה מסודרת.
דבר נוסף. אני רוצה להבין מדוע הנחת מזומן לסטודנטים מחייבת לעומת ציבורים אחרים, כמו אזרחים ותיקים ונכים, מנוי חופשי, סמסטריאלי או שנתי.
למה הם מחויבים היום לרכוש חופשי שנתי וחופשי סמסטריאלי בעלות גבוהה לעומת אזרחים ותיקים ונכים.
למה עלות גבוהה? העלות לא גבוהה. אתה מקבל 50 אחוזים בבסיס על הכרטיס, על החופשי הסמסטריאלי, ובשנתי - - -
לאזרחים הוותיקים בחוק יש הנחה שקבועה. לגבי סטודנטים, ככל שהכרטיס ארוך יותר, ההנחה היא גבוהה יותר. אם הנחה מסוימת היא 30 ומשהו אחוזים - - -
אתה זכאי להנחה בהיקף של 33 אחוזים. עשינו הסדר נוסף שאם עושים מנוי יותר ארוך טווח, נהנים מיותר הנחה.
יש כאן נקודה שאני מבין אותה. תעבירו אותה בכתב. תעבירו את שתי הנקודות האלה ואני מתחייב שתינתן תשובה מפורטת.
ששי שדה, בבקשה. ממש קצר.
יושב ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הלאומית. הוצגה בפנינו תכנית יפה מאוד של משרד התחבורה, מוערכת מאוד ובאמת אני מפרגן בפה מלא. יחד עם זאת מה שחסר לי כאן זה שיתוף פעולה בין הרשויות ואומר למה אני מתכוון.
בנושא הבדיקות הרפואיות עשיתם עבודה נהדרת והוצאתם את זה וזה יצא כבר וזה מצוין. במבנה המנוחה לנהגים. חסר לי כאן שיתוף הפעולה של הרשויות המקומיות.
חסר לי כאן יושב ראש מרכז השלטון המקומי ושר הפנים. עם כל הנכונות שיש כאן, והנה, נתתי דוגמה בוועדה הקודמת על מבנה שיש לנו באשדוד, אחרי שנה כבר הצלחנו לשים שם את המבנה, הוא כבר שוכב שם חודש ואין מים. אין תשתיות. זאת אומרת, אתם יכולים לעשות עבודה נהדרת אבל בלי שיתוף פעולה של הרשויות המקומיות, זה ירד לטמיון. כדי שזה יצליח, חייבים ליצור את הוועדה הבין-משרדית.
בנושא השכר, אדוני השר אמר שהיה דין ודברים עם המפעילים הציבוריים. צריך לסיים גם עם המפעילים הפרטיים. יש חברות פרטיות ואתם בדין ודברים אתן.
צריך לסיים את זה.
נושא אחרון, נושא התיקוף וביטחון הנהגים. עלה כאן הנושא של המצלמות שהוא מבורך לחלוטין. הכוונה לחבר את זה לחמ"ל של המפעילים. לדעתי לא כל כך יצליח כי מה הם יעשו בזה לאחר מכן?
מועצת הגמלאים של עיריית ירושלים, מינהל קהילתי בית הכרם. אני רוצה לדבר על רמת בית הכרם, על הנהגים של רמת בית הכרם. רמת בית הכרם, מי שלא יודע, שכונה שנבנתה לפני למעלה מ-20 שנים מול שערי צדק, שכונה יקרה ויוקרתית. בסוף רמת בית הכרם יש את רחוב שרייבום שגובל עם כביש בגין. נכון להיום יש שני קווים, 5 ו-50, כאשר 50 סובב עד התחנה המרכזית ו-5 מגיע עד הר חומה. בתחנה הסופית ברחוב שרייבום יוצאים שישה אוטובוסים בשעה. ברחוב שרייבום בתחנה הסופית אין מסוף לנהגים. למעלה מ-20 שנים הנהגים צריכים להתפנות, צריכים להתרענן, צריכים לנוח ואין להם היכן.
מאז אני במינהל הקהילתי פניתי וביקשתי. נכון להיום הציבו להם שירותים כימיים. התושבים מתקוממים. התושבים עושים הפגנות. נכון שלפני חצי שעה קיבלתי הודעה שהם פנו לשיטור של עיריית ירושלים. נכון להיום הנהגים מקבלים קנסות והם לא יכולים להתרענן.
אני רוצה לדעת מי מטפל בנושא הזה.
לא. די. ברשותך. הבעיה הזו, לפני הבעיה הנקודתית, היא אחת משלושת הנקודות המרכזיות שאנחנו מבקשים לתת עליהן את הדעת.
אנחנו נוכל עוד מעט לשים מבנה יביל על גלגלים, מבנה אסתטי, לא שירותים כימיים, אבל אם העירייה והתושבים יתנגדו, יהיה קשה לשים אותו.
לא יכול להיות שערב מצעד הגאווה לא נוסף אוטובוס אחד מירושלים לתל אביב ולא מתל אביב בחזרה לירושלים. לא אחרי מוצאי יום העצמאות, לא בבוקר יום העצמאות כאשר הצעירים חוזרים לביתם, לא יכול להיות שבערבי פורים ומוצאי פורים אין תגבורת לציבור בקו 405 ו-480. אין תגבור.
אין תגבור בקווים. מאיה וחמוטל מקבלות ממני פניות על כך.
דבר שני. עשיתם חוזה אזורי, חופשי-חודשי. למה הוא לא חל עם הנחה לנוער וסטודנטים? הוא לא חל. תבדקי.
ארגון נהגי תחבורה. אני רוצה לשאול שאלה. הנהגים רוצים לדעת מה עם קידום מעמד הנהג. ותק ענפי. אדוני היושב ראש, כבוד השר, מה עם ותק ענפי? היום זה כל עשר שנים.
השאלה השנייה. מה עם העלאת השכר? עד עכשיו אנחנו משתכרים 39 שקלים לשעה ואני שואל מתי זה יעלה.
השאלה השלישית, מה עם הכרת המקצוע מול משרד העבודה וביטוח לאומי.
כיוון שנושא הנהג, אנחנו מטפלים בו והוא אחד משלושת הנושאים המרכזיים, אני לא רוצה לתת לך תשובה מהשרוול. תעביר לי פנייה מסודרת, אלי, ואני אדאג להעביר אותה ותקבל תשובה מפורטת.
חברים, אני חייב לסיים.
אני מועמד לראשות העיר בהוד השרון. פניתי גם לשר התחבורה בעניין הזה. משפט קצר לגבי ראשי הרשויות. דיברתם קודם על המצוקה שיש כאשר ראשי רשויות עוצרים בעד פרויקטים של שר התחבורה. הוד השרון היא רק דוגמה למצב שבו אנחנו נמצאים.
אני מבקש ששר התחבורה ישמע בבקשה את דבריי. אני מבקש שיראו כאן בוועדה איך מובילים למהלך שבו יוצרים חקיקה שנועלת את ראשי הערים ומובילה אותם להחלטות. אנחנו נתקעים כבר שנים.
אני יודע. אני עוצר אותך. תעביר לי את הפנייה מסודר ואני אעביר אותה.
חברים יקרים, תודה רבה. תודה אדוני השר.
הישיבה ננעלה בשעה 13:58.