פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
29
הוועדה לפניות הציבור
19/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 143
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שלישי, ו' בתמוז התשע"ח (19 ביוני 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/06/2018
פניות ציבור בנושא שריפות הענק וזיהום האויר באתרי פסולת סביב העיר אשדוד - ישיבת מעקב
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא שריפות הענק וזיהום האוויר באתרי פסולת סביב העיר אשדוד – ישיבת מעקב
מוזמנים
¶
ישראל דנציגר - מנכ"ל, המשרד להגנת הסביבה
גדעון מזור - מנהל מחוז מרכז, המשרד להגנת הסביבה
ברוך וובר - מנהל מחוז דרום, המשרד להגנת הסביבה
נטע עשהאל - מנהלת תחום תשתיות, המשרד להגנת הסביבה
זוהר נוימן - יועצת משפטית, מחוז ירושלים, המשרד להגנת הסביבה
חגית נובו - יועצת מנכ"ל, המשרד להגנת הסביבה
אורי דביר - רפרנט רמ"י והגנת הסביבה באגף התקציבים, משרד האוצר
יואב ששון - חטיבה לשמירה על הקרקע, רשות מקרקעי ישראל
יעקב פלאצ'י - מנהל אגף רישוי עסקים ואיכות הסביבה, עיריית אשדוד
רישום פרלמנטרי
¶
אביבה תמם, חבר תרגומים
פניות ציבור בנושא שריפות הענק וזיהום האויר באתרי פסולת סביב העיר אשדוד –
ישיבת מעקב
היו"ר ישראל אייכלר
¶
צהריים טובים. אנחנו מקיימים דיון המשך על עניין של שריפות הענק וזיהום האוויר באתרי הפסולת סביב העיר אשדוד. אנחנו כבר קיימנו שלוש ישיבות, ובכל הישיבות עלה הרושם שאין גורם אחד שמרכז את כל הטיפול ופתרון הבעיה באזור.
בדיון הזה לא משתתפים תושבים מודאגים שהשתתפו כאן בשלושת הדיונים הקודמים, כי החלטנו למקד את הדיון בפתרון הבעיה. כי את הבעיות אנחנו כבר מכירים, כל משתתפי הישיבה יודעים את זה. בדיון הנוכחי משתתף מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, מר ישראל דנציגר. על פי הבטחתו של השר להגנת הסביבה זאב אלקין, לטפל בנושא, השר ציין כבר במרץ 2018, שהטיפול בשריפות הוא רק פתרון חלקי וצריך פתרון מקיף של שיקום הקרקעות המזוהמות, וזה מצריך תקציבים נכבדים. המשרד להגנת הסביבה לא יכול מתקציבו לממן את הפרויקט של שיקום אתרי הפסולת סביב העיר אשדוד, ללא תוספת תקציב שתוקצה על ידי משרד האוצר, באמצעות החלטה ממשלתית ייעודית לנושא. בדיון הזה נוכח גם רפרנט רשות מקרקעי ישראל והגנת הסביבה באגף התקציבים, מר אורי דביר. ברוכים הבאים.
פה יש את ההיסטוריה של הדיונים שלנו, כשכבר ב-15 במאי 2017 עשינו דיון, כאשר בעקבות שריפות שהתרחשו באשדוד, תושבי יבנה, יישובי גדרות, והמועצה האזורית נחל שורק הרגישו מחנק. כל התושבים הביעו חשש מפני השלכות בריאותית מזיהום האוויר והריחות. ובדיון ב-23 במאי התברר כי קיימים שלושה אתרים – בריכות חמצון, רתמים ו-א.א. אשדוד, ושני מחוזות בתוך המשרד אחראים על כל אחד משלושת האתרים, אני לא אפרט פה את כולם.
קיימת החלטת ממשלה מה-4 במאי 2014, כבר ממש ארבע שנים בדיוק, שמספרה 1583, ועד כה לא נעשה הרבה לטיפול במניעת המפגעים באתרים. ההחלטה אבל מתייחסת רק לכיבוי שריפות ולא לשיקום שלושת האתרים.
התברר כי עד כה לא התקבלו הערכות תקציביות של עלויות לפינוי רתמים ו-א.א. אשדוד ובריכות החמצון. זאת אמרת, זה יכול לעלות לירה, זה יכול להיות שקל, זה יכול לעלות מיליוני דולרים – אני לא יודע. לא קיבלנו.
ביקשנו מנציגי המשרד להגנת הסביבה לבדוק אלו חומרים נפלטים. בדיון הנוסף ב-21 במאי הוצגו נתוני מדידה מדאיגים לגבי חומרים שנמדדו במקום שריפה. בדיון ביולי 2017 עלתה סוגיית החוזים הנצורים של כבאות והצלה, שלא מאפשרים להביא כלים הנדסיים כבדים מצה"ל לכיבוי מהיר ויעיל של שריפות. נעשתה פנייה בנושא לשר אלקין. מדיווח שהתקבל ב-5.6.2018 בדיון שלנו, אמרו לנו שהסוגיה הזאת סדורה. זאת אומרת, הם כבר יכולים להזמין והם מתוקצבים בעניין הזה במקרה שתהיה שריפה.
לגבי אתר רתמים נמסר כי העלויות לשיקום זה 43 מיליוני שקלים. איגוד ערים דרום יהודה הגיש את התוכנית, וכך סוכם כי רשות מקרקעי ישראל ימשיכו ויקדמו את התוכנית, כי צריך לזה גורם חדש.
ל-א.א. אשדוד ובריכות החמצון אין בכלל הערכות כספיות לשיקום, בגלל סכסוכים משפטיים. בדיון ב-10 ביולי 2017 נטען, של-א.א. אשדוד הייתה תוכנית, שלא תוקצבה ולא הופעלה ופג תוקפה. בדיון ב-2017 דובר גם על הוצאות מכרז לשמירה על האתרים של רמ"י – רשות מקרקעי ישראל.
בסיכום הדיון ביולי 2017 הוצע כי סמכויות הממשלה תורחבנה, שיכללו גם את נושא השיקום ולא רק טיפול בשריפות, עם מימון בהתאם. הבעיה שעד כה אף גורם לא נקב בעלויות מדויקות. מדובר בדיון רביעי, אך לא האחרון. כל הגורמים צריכים להתכנס ולמצוא פתרון לבעיה החמורה. עד כאן דבריי.
עכשיו רשות הדיבור למנכ"ל, ישראל דנציגר, בבקשה.
ישראל דנציגר
¶
תודה רבה, צהריים טובים לכולם. קודם כל, אני רוצה להביע התנצלות על "יום הסביבה", שלא הייתי פה. אני לוקח אחריות על חוסר תיאום אצלי בלשכה. אני מצטער. אם נאמרו דברים אחרת, בהחלט אנחנו הפלנו את הכדור, והייתה פה התנגשות עם ועדה אחרת שבה הייתי. אז אחריותי והתנצלות על הנושא הזה.
קודם כל, אני מאוד-מאוד מעריך את זה שאתם מקיימים את דיוני המעקב האלה. כמו שאתם יודעים, המשרד בשנים האחרונות מתמקד במה שמציל חיים ומשפר בריאות. כי יש זיהומים וסיכונים סביבתיים, שמביאים לתמותה מוקדמת של הרבה מאוד אנשים ותחלואה רבה. ולכן סדרי העדיפויות שלנו זה קודם כל מה שפוגע בבריאות, וזיהום אוויר הוא בראש הדברים.
זיהום אוויר בא מארבעה מקומות עיקריים: 1. זיהום אוויר מתחבורה. 2. ייצור אנרגיה. 3. תעשייה. ו-4. שריפות בשטחים פתוחים של פסולות למיניהם. אנחנו, בעצם, במה שנדבר היום, נדבר על השתיים האחרונות, זאת אומרת, דברים שבאים מתעשייה ודברים שבאים משריפות.
לפני שאכנס לפרטים, אני רוצה לפתוח ולומר, שאנחנו מדברים על אתגר לאומי, שאנחנו מדברים פה על מקרה אחד שלו, אבל יש עוד אתגרים כאלה ברחבי מדינת ישראל לצערי, וזה אחד הדברים שבהם המשרד עושה ככל יכולתו לטפל בהם, אבל ידו אינו משגת בשלושה דברים עיקריים: 1. מבחינת סמכויות ואחראיות מבחינת חקיקה. 2. מבחינת כוח אדם. 3. מבחינת תקציבים. אבל אני לא באתי פה לקטר, אני באתי פה לדבר על מה אנחנו צריכים לעשות כדי שהדברים האלה ייפתרו, כי הם צריכים להיפתר. התקדמנו, המצב יותר טוב ממה שהוא היה בעבר, שאף אחד לא יטעה לרגע, אבל מצד שני אני כן מספיק כדי להגיד – הבעיה עדיין לא פתורה. גם חובתי – כל המציל נפש אחת בישראל כאילו הציל עולם ומלואו – לוודא שהדבר הזה נפתר.
ישראל דנציגר
¶
אז אני אגע עכשיו במה השתפר. אני אדבר עכשיו על ארבעה דברים עיקריים, הוספתי אחד למה שאתה אמרת, כי אני חושב שהוא חשוב. 1. זה הנושא של אזור רתמים, שהיה בעבר מטמנה של חומרים מסוכנים, מאוד מסוכנת, הוא בעצם היה תחלופה של מה שהיום נאות חובב. האזור השני שהוא בבעלות אחרת, וצדקת כשאמרת גם במחוז אחר, רצה הגורל והקו עובר ביניהם, בין מחוזות המשרד, הוא א.א., ששם הוא היה אתר לא לפסולת מסוכנת, אלא לפסולת בניין, ואחרי זה הפכה לאורגנית. אם כי תמיד בפסולת אתה יודע מה מוגדר, אתה לא יודע מה באמת נכנס. אז תיזהר בפושרין ורותחין, כי בפסולת בסוף הכל מתערבב, לך תדע מה הכניסו לשם בנושא הזה. הדבר השלישי - - -
ישראל דנציגר
¶
והדבר השלישי הוא הנושא של המט"שים. אני אדבר בעברית ברורה – פעם היו משתמשים בביוב בבריכות חמצון, ובבריכות חמצון, סליחה, הקקי שוקע למטה. הפסיקו להשתמש בהם, עברו להשתמש במט"שים, ויש בריכות חמצון במדינת ישראל שמה ששוקע למטה – נשאר, מתייבש, צומחים בו שיחים, וכשהוא נשרף, וואללה, זה השריפה הכי נוראית שאתה יכול לשער לעצמך.
ישראל דנציגר
¶
מט"ש זה מתקני טיהור שפכים. מדינת ישראל התקדמה – היום כבר לא שמים את זה בבריכות חמצון לא מטופלות ופתוחות, אלא זה מתקנים סגורים עם מיכלים שעוברים טיפולים מאוד-מאוד משודרגים. דרך אגב, אנחנו מספר 1 בעולם בטיפול של השפכים שלנו. עדיין לא מספיק. האמת, שיש עוד הרבה עבודה לעשות. אבל בעבר נוצרו לנו פה מפגעים, שפזורים ברחבי מדינת ישראל, שהיו בריכות חמצון, שכל מה שפלטו כל בני האדם – נשאר. והדבר הזה, כשהוא נשרף, הוא חגיגה, כמו שראיתם, מאשדוד ועד הרצליה ענן שחור. זה לא היה רק ניר גלים, זה כל מרכז הארץ באותו יום נשרף. אני שמח שהמשרד להגנת הסביבה הוא זה שבסופו של דבר הביא לפתרון, גם על ידי הפעלת הדחפורים וכו', כי כב"א באמת לא התמודדו עם זה, אגע בזה עוד מעט.
הדבר השלישי הוא זיהום אוויר מתעשייה באזור אשדוד. לא דיברתם על זה, אני רוצה לדבר על זה, כי הוא אחד הגורמים להשפעה על בריאות.
ישראל דנציגר
¶
לא. זו תעשייה אחרת. יש שם אזור תעשייה, יש בתי זיקוק, יש לך קורנס, יש לך כי"ל, יש לך מפעלים, פז"א.
ישראל דנציגר
¶
יש מספר לא-מבוטל. יש אזור תעשייה של כימיקלים ומתכות לא-מבוטל, שמייצר לנו אתגר מאוד-מאוד לא פשוט. אז זה ה-scope של הבעיה, בואו עכשיו אני ארוץ מהר על הדברים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. כדי שנציג האוצר יוכל ללכת ב-12:30 ושישאיר את כל הכסף פה, אז אני רוצה שמיד כשתגמור, שהוא יענה.
ישראל דנציגר
¶
זו אמונה גדולה בקדוש-ברוך-הוא, אבל בוא נמשיך. אז אני ארוץ מהר. רתמים – הייתה החלטת ממשלה, 1583, לשיקום א.א. ורתמים. יצאנו למכרז. רמ"י יצאו למכרז.
ישראל דנציגר
¶
לכיבוי. כיבו את האתר. האתר כרגע במצב מכובה. יש שם מדי פעם תבערות מאוד-מאוד קטנות. מעט מאוד פליטות מרתמים. שאלת במה השתפר – שם השתפר. כיבינו את האתר שהיה מאוד-מאוד מסוכן. השלב הבא - - -
אורי דביר
¶
רגע, ישראל, אני רק קוטע אותך, סליחה, לשנייה. אם אין שריפות, אז ממה נובע זיהום האוויר היום?
ישראל דנציגר
¶
לא, דקה, לכן דיברתי על ארבעה דברים. יש ארבעה גורמים. לכן טרחתי להגיד אותם, כי יש לנו פה הרבה אבות לזיהום האוויר.
רתמים – כרגע הוא מוקד שהוא תחת שליטה וכובה. זה נכון שמדי פעם עולות שם תבערות, אבל זה מינורי לגמרי. השלב הבא פה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כשאתה אומר 'כיבו', אבל הייתה איזו תוכנית שיעשו מצלמות ושומרים וכל הדברים כאלה – זה לא נעשה.
ישראל דנציגר
¶
אני מגיע לזה. אז עד עכשיו דיברתי על ההצלחה, עכשיו אני מתחיל לעבור על איפה שלא הצלחנו. אנחנו נתנו כסף מהאוצר. דרך אגב, בהחלטת ממשלה קיבלנו 63 מיליוני שקלים. הכיבוי, דרך אגב, הרבה-הרבה פחות ממה שציפו.
ישראל דנציגר
¶
ל-א.א. ולרתמים הוקצו 63 מיליון שקל, שאני כבר אומר לכם, שהצליחו לכבות את רתמים בהרבה-הרבה פחות ממה שתכננו. זאת אומרת, כרגע יש כסף בקופה.
ישראל דנציגר
¶
בסדר, את מכירה אותי, יעל, אני איש עבודה, לא עושה פוילישטיקים. הוא גם יודע את זה, הוא יושב בוועדות היגוי שלי.
הלאה, הדבר הבא הוא לעשות גדר עם מצלמות ושומרים, כדי שגנבים של מתכות לא יבואו, וכשהם יחפרו אולי לבצע תבערה. המכרז הזה יצא על ידי רמ"י, אבל לא יושם. זאת אומרת, עוד אין זוכה בהפעלה שלו.
ישראל דנציגר
¶
זה נמשך כבר הרבה-הרבה זמן, לצערי. אני עושה על זה מעקבים רבעוניים ובוועדת היגוי משתמש בשוט שיש לי נגד רמ"י, אבל בסוף הם לא כפופים אליי. רמ"י יצאו למכרז, לא הגיעו לזוכה ולא הגיעו למימוש, וזה חבל. הכסף נמצא, המכרז נמצא, כל ההחלטות של ועדות היגוי נמצאות. לא יודע אם יש פה נציג רמ"י.
ישראל דנציגר
¶
רמ"י צריכים לסגור את הדבר הזה. דרך אגב, אנחנו שותפים, אני אחראי, זה לא שאתם אחראים, אנחנו ביחד בתור צוות צריכים לגמור את זה.
הדבר הבא זה שצריך לשקם את האתר, ושיקום האתר גם הוא עדיין לא הסתיים, אין הסכמות בין רמ"י לבין איגוד ערים על איך לשקם את האתר ומי אחראי על זה וכו'. אלו המשימות כדי להשלים את האירוע הזה. זה רתמים שבו התקדמנו.
אני עובר מהקל אל הכבד. הכבד הוא א.א. ב-א.א. אכן המשרד לא התקדם בנושא הזה עד שנכנסתי לתפקידי. נכנסתי לתפקידי והתחלנו להניע את א.א. רמ"י היו צריכים לעשות סקר, שעל בסיסו אנחנו נחליט איך יעשו את המכרז של הכיבוי, ואחרי זה צריך גם כן להחליט איך עושים את השיקום. הדבר הזה, למרות שיש הסכמה על הסקר, עדיין לא פורסם על ידי רמ"י, וזה דבר שאנחנו צריכים לעשות. אין לי אלא להתבייש בזה שהממשלה לוקח לה משנת 2014 עד 2018 לעשות פרויקט כזה, כשיש כסף. את חטאיי ואת חטאינו, ברשותכם, אני מזכיר זאת, הצורה שאנחנו עובדים בה. גם ל-א.א. וגם לרתמים - - -
ישראל דנציגר
¶
האמירה פה של עיריית אשדוד היא נכונה. כרגע גורם זיהום האוויר אינו לא מרתמים ולא מ-א.א.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה זה, כמו רעידת אדמה, אי אפשר לדעת מתי זה יקרה? או שזה תמיד איזה בן אדם צריך לעשות משהו כדי שיידלק?
ישראל דנציגר
¶
השמירה היא הכרחית, כי אם יבואו גנבי מתכות, הם יכולים לייצר לך בעיה. אבל צריך לשקם. צריך לכבות ולשקם. אי אפשר להשאיר שם משהו, ורק לסמוך על שמירה. אבל כרגע, ההערה שלך היא מאוד נכונה, כרגע גם רתמים וגם א.א. הם לא גורם זיהום האוויר או הסיכון במרחב הזה, לא לאשדוד ולא ליישובים האחרים.
ישראל דנציגר
¶
אני בגלל זה הוספתי בסוף את מפעלי התעשייה. בגלל זה אני בוולונטריות הוספתי שם, ואני אגע במה כן. אז אני רץ מהר, כדי שנגיע לזה.
הדבר האחרון – כמו שאתם יודעים, פרצה שריפה במט"ש לשעבר, כמו שתיארתי לכם לפני כן, שריפה נוראית בבריכת חמצון לשעבר. לקח הרבה זמן לכבות אותה. אני הגעתי לשם אישית, אני הבאתי דחפורים, הבאתי DDC לשם. לצערי, לקח 48 שעות עד שכיבינו את זה, וכל תושבי מדינת ישראל עד הרצליה סבלו מהדבר הזה. עלתה שם באמת הבעיה, שכב"א אינה מטפלת בבעיות זיהום אוויר, אלא רק בבעיות של רכוש. אני הסדרתי את הנושא הזה ביחד עם דדי שמחי אצלי בכבאות. אנחנו השגנו כסף ממשרד האוצר לצאת במכרזים, שבהם אנחנו מממנים את הפעלת הקבלנים על בסיס מחוזי באירועים כאלה שבהם צריך דחפור שמפנה וכו'. אז גם בזה התקדמנו, והיום כבר יש לנו שיתוף פעולה עם כב"א, שבו אנחנו פועלים לכיבוי שריפות. אז זה דבר, שאני מקווה שבפעם הבאה לא נזדקק לתחינות ובקשות מחיל האוויר, שיביאו לי דחפורים מהבסיס הקרוב.
ישראל דנציגר
¶
זה לא משם. גדרה – את רוצה, נעשה דיון אחרי זה על פסולת חקלאית שמפוזרת ונשרפת בסביבות גדרה, וממנה את סובלת. גם אתגר גדול. אפשר לקיים על זה דיון, אבל בואו לא נסטה, בסדר?
ישראל דנציגר
¶
דרך אגב, בגלל זה אני פתחתי ואמרתי – זו בעיה ארצית. כי התלונות שאת מתלוננת על ריח וזיהום אוויר של פסולת בשטחים פתוחים שנשרפים, היא בעיה ארצית. אני פה מדבר על אשדוד. יש לי 300 מוקדים חוזרים במדינת ישראל של דברים כאלה, בלי שאני מדבר על המוקדים שצפים לי כל פעם, כי איזה מישהו זרק איזה ערימה של פלט בעלי חיים ומישהו שרף את זה. יש פה אתגר לאומי, איני מתבייש להגיד שזה המצב.
לגבי המט"ש – המט"ש אנחנו דרשנו על פי חוק מרמ"י ועיריית אשדוד ואיגוד משתמשי הקולחין להגיע למשא ומתן לאיך מפנים את בעיית השפכים שם, כי יש עיקרון של – המזהם משלם. קרי, מי שגרם את הזיהום הוא זה שצריך לשקם. ואנחנו דרשנו מהם שעד פברואר 2018 זה יקרה. הפעולה לא נעשתה, ובימים האלה הצוות שלי קיבל הוראה, הלשכה המשפטית, להתחיל פעולות של אכיפה, בחוקים הניתנים לנו, כדי לחייב את משתמשי המט"ש, אנשים שבבעלותם הקרקע והשימוש – רמ"י, עיריית אשדוד ואיגוד ערים – לעשות את הפעולה הזאת. אני כבר אומר לכם, פעולה משפטית מאוד-מאוד קשה. בדרך כלל היועץ המשפטי לממשלה עוצר את המשרד מלאכוף על רשויות מדינה אחרות. אנחנו מנסים. אני כבר מההיסטוריה אומר לכם, סיכוי קטן מאוד שהיועץ המשפטי לממשלה ירשה לי להשתמש במקל אל מול רשויות מדינה אחרות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם כך, המסקנה היא שאתה, המשרד להגנת הסביבה, צריך לעשות את העבודה, ואחר כך להגיש חשבון לכל אלו שאתה רוצה ללכת איתם לבית משפט ל-5-6 שנים.
ישראל דנציגר
¶
אני חושב שזו מסקנה נכונה. אפשר לעשות אותה רק בהינתן שהחוק מאפשר לי ושיש לי תקציב. כי ברגע שאני עושה את זה, אסור לי לעשות את זה ברשות מסוימת בלי קול קורא שוויוני, מבחינת חוקי הקצאת הכספים. ברגע שאני אעשה את זה רק באשדוד, ישר יקפצו גדרה, ישר יקפצו מקומות אחרים ויגידו – למה אתה לא עושה אצלי? ואז זו בעיה של כמה מיליארדי שקלים. ולכן, אם האוצר רוצה להרחיב את זרוע הביצוע שלי שמשקמת קרקעות, כדי שיוכלו לעשות את זה ולתת גיבוי תקציבי לדבר הזה, אקח על עצמי אחריות ואבצע. כרגע - - -
ישראל דנציגר
¶
רמ"י הקימו בעזרתנו, ואנחנו אחראים על חברה משותפת, חברה לשירותי איכות סביבה. אותה חברה נכשלת, דרך אגב, מפסידה כספים, שיקמנו אותה בשלוש השנים האחרונות, הבאנו מיליארדי שקלים. במטרה ובחוק ובהחלטת ממשלה נקבע, שמטרתה לשקם בסיסי צה"ל מפונים, כדי לבנות שם 100 אלף יחידות דיור ובתקצוב של רמ"י.
ישראל דנציגר
¶
כרגע עוד לא. עוד לא. רמ"י ביקשו, חוקית זה עוד לא נעשה. רק כדי שנהייה מדויקים בכנסת. רמ"י ביקשו להרחיב את זה גם לשיקום מטמנות שבהם ייבנו, וגם לפינוי נפגעי אסבסט. אנחנו כרגע בלשכה המשפטית בעבודה על הנוסחים בתהליך, כדי לעשות את זה. חשוב להבין, שגם זה לא יכלול מט"שים. זה כרגע מדבר על מטמנות ולא מט"שים. אם משרד האוצר ורמ"י רוצים שאנחנו נרחיב את סמכויות אותה חברה, ולשים כסף מאחורה וכוח אדם, כדי שבאמת נוכל להשתמש בזרוע הביצוע הזאת בכל אירוע כזה – אני מאוד אשמח, אני חושב שזה דבר נכון, הוא יעלה הרבה מאוד כסף למדינת ישראל, ואני חושב ששם בסופו של דבר הדיון יתנקז.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש הבדל אחד – הוא צריך לצאת עוד ארבע דקות. אם הוא ייצא, לא ייצא מזה כלום. אם את תצאי, לא יקרה שום דבר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
פשוט יש לי דיון מהיר שלי עוד חמש דקות. אני רק אגיד שאנחנו פה בדיון מעקב, ואני שוב נדהמת מהסיטואציה הזאת, שבעצם יש פה איזה אזור, נכון, השריפות כובו, אבל עדיין יכולות להתרחש, ובעצם אין לקיחת אחריות. שמענו כאן שיש את זרוע הביצוע, היא לא נוגעת לקרקעות האלו, היא לא יכולה לגעת בקרקעות האלה, המט"ש שפעל שם, א.א. שפעלו שם – אין אחריות, אין, כבר לא שם, הם יצאו מהסיפור. וזה פשוט בלתי נתפס. ועל זה אנחנו צריכים לתת את הדעת, ואם צריך פה, בחקיקה. יש כאן אזור שלם שפגוע מפעולות עבר, וצריך לראות קדימה, גם אם לא הולכים לבנות עליו, הסביבה נפגעת או עתידה להיפגע, בהתרחש אירוע קיצוני שוב, יתרחש מתי שהוא. אנחנו צריכים למנוע את זה. ואני יודעת שזה בוודאי כספים רבים, וזה לא רק אשדוד, אבל אנחנו צריכים לתת על זה את הדעת, כי זה לא יכול להיות, אנשים חיים שם, אנשים נושמים שם, לא בריאים שם – צריך לקחת על זה את האחריות, וצריכים שהמדינה תיקח על זה את האחריות, גם אם זה פגעי חברה פרטית מהעבר, וצריך למצוא את הדרך. אגב, שאותה חברה פרטית תיתבע על ידי המדינה. אני לא יודעת איך. גם אם החברה לא קיימת, הבעלים שלה עוד קיימים, אז הם מחזיקים בחברות אחרות. צריך למצוא את הדרך, שהם לא יוכלו לחמוק מהנזק שהם עשו. כי הרי אם הם היו - - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
רק להגיד, אתר א.א. היה אתר פסולת בניין, וברור לנו שנזרקה שם פסולת גם לא של בניין, ואנחנו מכירים עוד מקומות בארץ – חדרה, לא נתחיל לפתוח פה את כולם – עוד מקומות שיש ריחות, שיש תבערות, כי נזרקה פסולת שהיא גם תעשייתית, לא בניין. יש פה בעיות. אותו אחד סגר את החברה, הלך למשהו אחר, אף אחד לא תובע אותו, אז זה דרך לבאות.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
בסדר. כי היום חברות אחרות שעושות דברים כאלה במקומות אחרים יודעות שהן לא תשלמנה על זה שקל, ולכן ממשיכות בהתנהלות כזאת.
ישראל דנציגר
¶
אני רוצה לחדד. אני חושב שיעל צודקת. אנחנו כבר בנינו מנגנון ואנחנו כבר עובדים איתו ומשקמים קרקעות על בסיסי צה"ל.
ישראל דנציגר
¶
דקה, דקה, דקה, אני רוצה להמשיך. אני חושב שבאמת המשימה שלכם היא להרחיב את ההגדרות, לשבת עם הצוות שלי ולנתח – אוקיי., איפה עוד יש דברים כאלה שצריך להרחיב את הסמכויות האלה, ולראות איך אנחנו משפטית עושים את זה. צריך לראות שיהיה פה האוצר, יהיה פה רמ"י ויהיה משרד המשפטים, כי הם אלה שיכולים לתת לי את ההרחבה של זרוע הביצוע הזאת. אז אתם צריכים לדרוש – מהם הקריטריונים, שזה לא רק יהיה קריטריונים של בנייה, כי זה לא הכל.
ישראל דנציגר
¶
בשמחה. בשמחה. זה דבר אחד. דבר שני, זה צריך להיות מגובה בתקציבים. אז עכשיו, זה אחד. שניים – אנחנו מנסים לקדם רעיון, שלקבל בו סיוע פה גם יסייע, וזה קרן לשיקום נפגעים. זאת אומרת, בן אדם שכבר היום הוא מפר, חלק ממה שהוא משלם למדינה צריך ללכת לקרן, שכשהוא יעזוב את המקום, מהקרן הזאת ישתמשו לשקם. אלה שני דברים שאני בעדם, אני דוחף אותם, אבל עדיין לא קידמתי אותם. אני חושב, שאם נצליח לייצר את הדברים האלה, נוכל לפתור, אבל זה יעלה הרבה כסף. זה אירוע של מיליארדי שקלים.
אורי דביר
¶
רציתי להגיב לכל מיני דברים שנאמרו פה. אחד – מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה באמת אמר, יש כמה דברים שמדברים על זיהום אוויר. אם הוא הוציא קודם כל את זיהום האוויר מתחבורה, המשרד יצא לתוכנית מאוד גדולה בהיקף של 240 מיליון שקלים - - -
אורי דביר
¶
בתחבורה. דיברנו על המפעלים – מפעלים זה רגולציה שהמשרד עושה יחד עם משרד הכלכלה. זה לא נושא, זה לא משהו שצריך לתת לו כסף. זה רגולציה. החליטו איך לעשות, זה בסמכות המשרד ובשיתוף עם משרד הכלכלה.
אחרי זה דיברנו על נושא השריפות בשטחים פתוחים הכלליים, אנחנו עוד לא ב-א.א. וברתמים, ובאמת, כמו שישראל אמר - - -
אורי דביר
¶
עכשיו, דיברנו על זיהום האוויר מרתמים. כמו שאני מבין פה, תקנו אותי אם אני טועה, כבר אין זיהום אוויר מרתמים, כי האתר כובה. אחרי זה דיברנו על נושא הגדר.
ורד קירו זילברמן
¶
אורי, זה שכרגע זה מכובה, זה לא אומר שאין זיהום קרקע, ושאין זיהום מים, ושאין פליטה של גזים רעילים.
אורי דביר
¶
אחרי זה אומרים פה רמ"י, שהם יוצאים למכרז באמת לפתור את כל הנושא של הגדר. אז בעצם מה שנותר לנו זה שיקום האתר. זאת הבעיה שנותרה לנו – שיקום האתר.
שלומית אבינח
¶
בואו, לצורך הפרוטוקול, באמת, אנחנו קוראים את הפרוטוקול, תתייחס בדברים – רתמים, א"א, והכל. כל אתר תתייחס, כדי שגם יהיה ברור בפרוטוקול. אתה מדבר על רתמים עכשיו.
אורי דביר
¶
אני מדבר על רתמים, כן. ועכשיו השאלה מה עושים באמת עם שיקום האתר. יש צוות שמתכנס בראשות המנכ"ל להגנת הסביבה, יש ועדת היגוי – של האוצר, של רמ"י ושל הגנת הסביבה. אפשר לשבת ולראות מה העלויות. אין לנו עלויות כמה עולה לשקם את האתר, איך עושים, מה עושים, מי נגד מי, מה קורה שם, כמה כסף.
ישראל דנציגר
¶
חברים, בואו נעזור לכם, ברתמים ו-א.א. יש מספיק כסף לכיבוי וגידור ושמירה. זה שאנחנו לא מיישמים את זה, זה בעיה אופרטיבית שלי ושלךָ, שאנחנו לא מצליחים לגרום לרמ"י להוציא את החוזה הזה וליישם.
ישראל דנציגר
¶
עכשיו, לשקם – זה כבר יש ויכוח בין רמ"י לבין הגופים, כמה זה צריך לעלות. לזה כרגע אין כסף, וגם אין הערכה תקציבית בכלל. זו המשימה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז זו הבעיה העיקרית. למה אין הערכה תקציבית? מה, כמה עולה זוג מכנסיים ליתום אני יודע. מישהו נכנס פעם ל - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה לא יודע? אז הוא אומר לו – מה זה, איך אני אגיד לך? תביא אותו, נמדוד אותו, נראה כמה הוא רחב, כמה הוא גבוה. מה זה 'מכנסיים ליתום'? אני צריך - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אותו דבר פה. אתה אומר – אני לא יודע כמה. תמדדו אותו, תעריכו אותו, תוציאו מכרזים, תראו כמה זה צריך לעלות. אני לא יודע איך עושים חישוב עלויות. יש הרבה אנשים באוצר, שזה המקצוע שלהם. אנחנו כבר שנה ושנתיים שואלים – כמה זה צריך לעלות? לא קיבלנו תשובה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם נעשה דיון בתחילת מושב החורף, יהיו לכם כבר את כל הנתונים? אני חושב שזה מספיק זמן.
ישראל דנציגר
¶
לגבי רתמים יהיה לי. לגבי א.א. איני בטוח. אבל בכל זאת, בוא נתחייב. ואני אגיד לך – לא עמדתי. בואו נהייה רציניים. רמ"י, זו גם התחייבות שלכם, בסדר? בואו נחשוב.
גדעון מזור
¶
יש שם עוד בריכות, בחומס ורתמים, מה שהיה פעם רמת חובב, שעדיין לא טופלו, וצריך במסגרת הזו לטפל בזה.
גדעון מזור
¶
בריכות לחומרים מסוכנים היו בשלב הבא, כי הם לא בערו, אז ייצבנו את האתר. ועכשיו אנחנו גם בשיקום של האתר וגם בנושא של הבריכות עשינו פגישה ראשונה עם רמ"י לפני מספר שבועות. אחד הדברים שצריך, כדי שנוכל לתת לך את המספר שאתה רוצה, זה לעשות סקר יותר מעמיק של מה יש שם בפנים, כדי לגבש את השיטה הנכונה לטיפול, שממנה אפשר יהיה לגזור גם את העלויות. בעניין הזה צריך לגייס לזה תקציב מתוך - - -
גדעון מזור
¶
רגע, מתוך ה-63 מיליון שקל, יש לנו פגישה בשבוע הבא של הוועדה, שהמנכ"ל שלנו הוא יושב ראש שלה, של אותה ועדת היגוי. אנחנו הבאנו את הסקר הזה לאישור.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אני יכול לצפות שבתחילת מושב החורף, כשנעשה דיון מעקב, תדע? הסקר כבר יהיה מוכן?
ורד קירו זילברמן
¶
אני רק רוצה לברר. אנחנו מדברים פה על הכסף שהוקצב בהחלטת הממשלה על הגידור לשמירה, שזה לא מיושם.
ורד קירו זילברמן
¶
זה מה שנאמר פה, גוררים רגליים, ולא עושים את מה שהם צריכים. Sorry, זה משהו שלא אני אמרתי, אלא אמרו אחרים. ואני גם לא רואה ששלחו את הנציגים שהיו צריכים לשלוח עם האינפורמציה הנכונה לדיון. אבל מעבר לזה, אם מדברים על שיקום של שלושת האתרים ועל אגני החמצון, ששמענו שיש שם בוצה רעילה שמכילה שפכים תעשייתיים, מדובר על סכומי כסף שהם מעבר ל-63.
אורי דביר
¶
כן, נצטרך להבין – 1. מה זה. 2. מי היה בשטח. משרד האוצר עכשיו לא מביא מאות מיליונים לשקם כל אתר.
אורי דביר
¶
יכול להיות שחברה פרטית והיא צריכה, יכול להיות שרשות המים מטפלת באתר במים והיא צריכה, יכול להיות שרמ"י צריכה, ויכול להיות שקרן לניקיון עושה - - -
ורד קירו זילברמן
¶
אורי, אנחנו רוצים רק לדעת, אחרי שאנחנו היינו פה שלוש פעמים וזה הדיון הרביעי, אם - - -
ורד קירו זילברמן
¶
אין בעיה. בסדר. אבל אנחנו רוצים להבין ולדעת שבאמת יושבים פה כל הגורמים מסביב לשולחן, שמבינים את המשמעות, ולאוצר יש מוכנות, בוא נגיד, לפתוח את העניין הזה, ובאמת לשים כסף על הדבר הזה.
אורי דביר
¶
הכל תלוי מה יהיו הסכומים, מה תהיה הסיטואציה ומי יהיו הגורמים. אם זה סכומים של 2 מיליון שקל לשריפות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אולי התשובה לשאלות שעכשיו הצבת אתה תביא לנו לישיבה הבאה – מי הגורמים שיקציבו כמה ואיך, עד שיפתרו את הבעיה. לא אכפת לי איך אתה מביא את הכסף.
ישראל דנציגר
¶
אני אמצא את הדרך להגיד כמה זה עולה. רתמים אני יודע, בוצת מט"ש אני יודע, את א.א. אני אבדוק. בסדר? ביחד עם מוטי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא רק כמה זה עולה. גם שהאוצר יעשה לי סדר מי צריך לשלם מה, כדי שאנחנו נדע מאיפה מקבצים את הכסף.
ורד קירו זילברמן
¶
אבל שנייה, מי שצריך לשלם מה, הרי ראינו שיש טענות כלפי עיריית אשדוד, ועיריית אשדוד מתנערת. היא אומרת למשרד להגנת הסביבה, שגם ככה יש לו הרבה מטלות והוא דל באמצעים – אני אקח עורכי דין ואני אתבע אתכם עד קץ הימים. זה דבר אחד. והמועצות האזוריות שם, וכל זה.
ורד קירו זילברמן
¶
כמו שעשיתם באסבסט, המדינה לקחה אחריות, עשתה פרויקט מדהים בראשות המשרד להגנת הסביבה, וניקתה את הגליל המערבי מאסבסט, ואחר כך תבעה את מי שהיה צריך לתבוע.
ישראל דנציגר
¶
לא, אורי, אורי, דקה, סליחה. אני חושב שכולנו עובדים ביחד, אז אל תרגיש צד נגד צד. חשוב שבאמת נעשה דיון עם רמ"י ועם האוצר, האם אנחנו רוצים להרחיב את סמכויות זרוע הביצוע לדברים נוספים, שגורמים לזיהומים וסיכונים. כי כרגע באמת התכולה היא מצומצמת. המנגנון הוא טוב, הוא עובד מעולה. דרך אגב, במט"ש הזה רוצים לבנות יחידות דיור עכשיו של אשדוד, אז יש פה אפילו לרמ"י אינטרס. אנחנו צריכים לעשות דיון.
ישראל דנציגר
¶
בסדר. צודק. תעשייה זה מקור צמיחה, ממנו מקבלים ארנונה הכי גבוהה. בתור לא ראש עיר לשעבר אני אומר לך את זה. אז אנחנו צריכים באמת, אם אנחנו כבר מרחיבים את זרוע הביצוע, לעשות דיון כוללני על האם יש עוד גורמי זיהום וסיכון, שכדאי להרחיב בפעם אחת את היריעה.
יעקב פלאצ'י
¶
אדוני יושב הראש, הבעיה, כפי שהציג המנכ"ל, היא הרבה יותר רחבה. הוא מדבר על עשרות מט"שים וכו'. אם אנחנו מדברים כרגע על המקרה הספציפי באשדוד, אנחנו לא מסכימים עם - - -
יעקב פלאצ'י
¶
אני מדבר על אשדוד. המשרד להגנת הסביבה הטיל בשנים האחרונות – וזה ממש עכשיו על השולחן – עיצומים כספיים גדולים בעשרות מיליונים על מפעלים באזור אשדוד, מפעלים שגורמים לאותם זיהומי אוויר ואותם נזקים לתושבי אשדוד והסביבה. הנה המקור התקציבי. קחו את הכסף הזה, את אותם עשרות מיליונים, ותפתרו לתושבי אשדוד את הבעיה.
יעקב פלאצ'י
¶
זה לאותם אנשים שנפגעים. אנחנו פותרים לאותם אנשים את הבעיה. תושבי אשדוד נפגעים מזיהומי אוויר מבית הזיקוק.
ורד קירו זילברמן
¶
הארנונה אצלך. אתם לוקחים אחר כך – מה? – עורכי דין כדי לתבוע את המשרד להגנת הסביבה?
ורד קירו זילברמן
¶
אורי, בעיקרון, האזור הזה של אשדוד זה הנמל, זה תחנות הכוח, זה כל אזור התעשייה, זה האזורים המוזנחים האלה שהיו רמת חובב עם כל זה, זה בקלות הולך להיות מפרץ חיפה מספר 2, אם לא מספר 1.
אורי דביר
¶
והיום לפני שבועיים אושרה שכונה עוד יותר קרובה לנמל, אחרי שעשו את כל הבדיקות ושמו שם בדיקות של זיהום אוויר, ותאורה, ורעש, והכל, ומצאו שהכל בסדר, שאפשר לחיות שם.
יעקב פלאצ'י
¶
דרך אגב, אנחנו מתנגדים לשכונה הזאת. זה יהרוג את הנמל. כי מרחקי ההפרדה של השכונה הזאת אל הנמל, לא יאפשרו לנמל להתעסק בשום חומרים מסוכנים. לא יהיה נמל אשדוד.
ברוך וובר
¶
אני יכול לתת עוד כמה נתונים. א', סקר שהוחלט עליו, בא.א. אני מתכוון, הוחלט עליו לפני בערך שמונה חודשים, תשעה חודשים. שוב, זה מתעכב ברמ"י. אני מקווה מאוד שזה ישתחרר. אני חייב לומר, שנעשה כבר סקר לפני כמה שנים, והוא פשוט בטל, כי עברו הרבה שנים וכל הדברים השתנו. כנראה שיש שם שריפות, אבל אי אפשר בלי סקר, כדי לוודא את זה.
ישראל דנציגר
¶
זה בין חצי שנה לשנה לעשות מכרז, אם אין לך כבר ספק מוכן לדבר הזה. עכשיו, זה לא מקובל. לכן אני הצעתי, מה שאני הולך לעשות, חברים, מה שאני אעשה, יש אצלי פגישה בשבוע הבא, מה שאני אחפש זה האם כבר יש או למשרד או לרמ"י מישהו שהוא כבר תחת התקשרות שאפשר להרחיב אותה. אם יש לי מצב כזה -- -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היא עלתה בדרגה, אחרי 21 שנה. אני רוצה לבשר לפרוטוקול ולוועדה – פעם ראשונה ששלומית, המנהלת, אחרי 21 שנה, משאירה אותנו כצאן בלי רועה, והולכת לוועדת הקליטה, שזו ועדה סטטוטורית, ואנחנו מברכים אותה להצלחה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני יכול לקנא רק ביושב ראש הוועדה של ועדת הקליטה ביעילות ובענייניות ובמקצועיות. אני לא יודע, יש הרבה אנשים שאולי יבואו במקומך, אבל לא חושב שתהיה מנהלת כמו שלומית, בוועדה לפניות הציבור.
ברוך וובר
¶
עוד הערה אחת – יש לנו תמחיר, הערכה לפחות, לגבי פינוי בוצת המט"ש, זה משהו בסביבות 25 מיליון שקל.
ברוך וובר
¶
לא, אחרי העדכון. כלומר, הערכים הוחמרו במהלך השנה האחרונה, וזה צמח ל-25 מיליון שקל, במקום 17 מיליון שקל. מדברים על כמויות של בערך 50 אלף מטר קוב בוצה שנשארו שם.
והערה אחרונה שיש לנו על זה, שאנחנו באופנסיבה מאוד-מאוד רצינית כלפי כל מפעלי התעשייה שם הכבדים, כמעט שלא היה אחד, האמת היא שלא היה אחד שלא עבר הליך אכיפה, לרבות שורה של המלצות שלנו, של 2-3 היטלים כספיים, חקירה פלילית, שתי התראות על חריגות בארובה, צו 45, זה "צו עשה" לפי-גלילות ולפז"א, עיצומים כספיים כנגד יהודה פלדות, שימוע לקורנס, שימוע לאגן כימיקלים. גם נובל אנרג'י היה אצלנו בשימוע, אם כי הם הוכיחו שלאחר הקמת מתקן, שהם כבר לא מהווים, נכון להיום, מקור למפגע. לא היה כמעט מפעל שלא נכנסנו אליו ולא עשינו שם הליך, ואנחנו באמצע ההליכים הללו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה. רמ"י. אני לא הייתי מרגיש נוח לשבת במקומך בישיבה הקודמת ובישיבה הזאת. יש לך מה לבשר לנו מתי כן תהיה שמירה וכן יהיה גידור ברתמים?
שלומית אבינח
¶
סליחה, אני רוצה להגיד לצורך הפרוטוקול, זה גם היה בדיון הקודם – הבנו, אנחנו ווידאנו שמי שאחראי זה ישראל זכות. הבנו שהוא נמצא במילואים. שוב, זה מה שנאמר לנו.
שלומית אבינח
¶
כן. עכשיו, אנחנו ביקשנו, והיות שזו ישיבה רביעית, אנחנו גם העברנו רקע, וביקשנו שנציגי רמ"י יידעו לענות על השאלות. שוב, אנחנו לא מכירים את עובדי רמ"י, אבל זה לא יכול שבדיון רביעי נציגי רמ"י לא יודעים מענה ספציפי לשאלות שהם מתבקשים. אני חייבת להגיד את זה לצורך הפרוטוקול.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כמו שהמנכ"ל הגיע ואמר דברים ברורים, ובעזרת השם באוקטובר ייתן לנו תשובות ברורות לגבי העלויות של דברים, כך יבוא - - -
ג'נט ישראלוב
¶
רק לגבי ישראל זכות. דיברתי עם נטלי אתמול, וכשביקשתי את ישראל זכות, היא לכן אמרה לי שהוא שולח לכאן נציגים, שאחד מהם זה הסגן שלו, שיודעים לענות על השאלות, והוא לא שולח סתם אנשים. זה מה שנאמר לי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, אני לא רוצה לעשות אי נעימות. בישיבה הבאה אנחנו נבקש את עדיאל שומרון, שיהיה פה, ושהוא יענה על כל השאלות, וגם יביא תשובות על מה הוא כבר עשה. ניתן לו כמה חודשים לעשות משהו, כי ההחלטה של הוועדה הייתה כבר מלפני שנה, שצריך לעשות את הגידור ואת המצלמות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ויש לכם כסף לנושא, אז שיבוא ויעשה את זה.
אני רוצה לסכם את הישיבה, ברשותכם. אני רוצה לתת את הכמה חודשים עד לישיבת הוועדה הקרובה בעניין הזה, ישיבת המעקב שתהיה בתחילת מושב החורף, בעזרת השם, לברר כמה עולה ומה נעשה כדי לבצע את ההחלטה להקים גדרות ומצלמות ומכרזים, וכל מה שקשור בזה, לאתר רתמים על ידי רמ"י.
מ-2014 עד 2018 היה צריך להיות סקר לפרויקט א.א. אשדוד. עדיין לא עשו זאת. אני מקווה שהפעם המנכ"ל והמשרד להגנת הסביבה ימצאו את הדרך ליצור סקר, אולי במסגרת סקר שהם כבר עושים במקומות אחרים, להרחיב אותו גם לשאלות שיש לנו, כדי שנדע כמה צריכים לעלות העלויות של שיקום המקומות האלו, ולא רק כיבוי.
עיריית אשדוד תביא תשובות איך היא תפעל לגבי משתמשי המט"ש לטפל במפגעים. גם רמ"י וגם איגוד ערים אותו דבר כמו עיריית אשדוד.
אנחנו שמענו ורשמנו, שיש צוות היגוי לטיפול מהיר ברתמים ויישום המכרז בפועל. שוב, נאמר לנו שיש כסף בנושא הזה, אבל אין הערכה תקציבית מדויקת. נבקש לקבל הערכה תקציבית מדויקת בישיבת המעקב הבאה. לשיקום אני מדבר, לא רק לכיבוי.
אנחנו מבקשים להרחיב את זרוע הביצוע של המשרד להגנת הסביבה, שעכשיו היא מצומצמת, אני מבין, להרחיב אותה כדי להביא את התשובה לאזרחי ישראל, שפשוט ינשמו אוויר צח.
תודה רבה לכל אלו שהיו פה, ושיהיה בהצלחה, וחג שמח.