פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
32
ועדת החוקה, חוק ומשפט
26/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 646
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ג בתמוז התשע"ח (26 ביוני 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 26/06/2018
חוק למניעת הטרדות של מוקדי חירום (תיקון), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק למניעת הטרדות של מוקדי חירום (תיקון), התשע"ז-2017
מוזמנים
¶
גבריאלה פיסמן - ממונה ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
צילי נאה - משפטנית, משרד המשפטים
אפרת טפליץ - משפטנית-מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
קובי אזולאי - ר' מדור מבצעי סיגניט, המשרד לביטחון פנים
כרמית בקלר - ר' יח' מחשוב אג"מ, המשרד לביטחון פנים
עודד ברוק - יועמ"ש כב"ה, המשרד לביטחון פנים
יואל הדר - יועמ"ש בט"פ, המשרד לביטחון פנים
רועי הראל - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
עידן כץ - ע' יועמ"ש משטרה, המשרד לביטחון פנים
דנה צרנובלסקי - ע' יועמ"ש משטרה, המשרד לביטחון פנים
אלעזר כהנא - המשנה ליועמ"ש משטרה, המשרד לביטחון פנים
אורנן שטיינברג - עוזר ראשי ליועצת המשפטית, משרד התקשורת
אסף אברהם - מנהל תחום הנדסת תקשורת, מינהל הנדסה, משרד התקשורת
נעמה רנג'בר - מחלקה משפטית, משרד הבריאות
דוד אזולאי - מרכז בכיר תכניות עבודה וע"ר, לשכת משנה למשרד הבריאות
דוד קריספיל - מנהל אגף מבצעים, איחוד הצלה
זוהר אלי - מנהל המוקד, איחוד הצלה
יהודה גבאי - מד"א
ניר יוגב - חברת סלקום, מנהל רגולציה, חברות סלולריות
הראל עמית - מנהל תחום רגולציה, חברות סלולריות
טל זהר - מנהל רגולציה וקשרי ממשל, פרטנר
יהונתן קלינגר - יועץ משפטי, התנועה לזכויות דיגיטליות
יהודה גבאי - מת"ל, כנסת 19
איתן אלון - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את מגן דוד אדום
שגיא אהרון - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את סלקום
טטיאנה גוברמן - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את סלקום, פרטנר
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צהריים טובים לחבריי חברי הכנסת, לאנשי הממלכה, לכל המצטרפים. אתם יכולים להקריא את הנוסח?
אלעזר כהנא
¶
אנחנו מציעים נתוני איכון של מכשיר שבאמצעותו פונה אדם למוקד חירום. אנחנו רוצים רק להבהיר, מדובר על נתונים שמצויים בידיו של בעל הרישיון. אין שום כוונה של אף אחד להורות או לבקש שחברות התקשורת, ספקי או בעלי הרישיון יתחילו לאסוף נתונים שלא קיימים בידיהם בין כה וכה. יש נתונים שהם מחזיקים ומצביעים על מיקומו של המתקשר בעת שהוא מתקשר. לפעמים הנתונים האלה לא זמינים, צריך לעשות איזה שהוא פיתוח שמאפשר להעביר את הנתונים בזמן אמת. הנתונים קיימים, הם לא מומצאים, הם לא איסוף של נתונים חדשים שלא קיימים.
אלעזר כהנא
¶
חשבנו שזה לא משהו שאפשר להבהיר בנוסח כי הוא נתון לפרשנויות. זה כלי לוויכוחים גם מול החברות אחר כך.
אלעזר כהנא
¶
השאלה מה זה "המצוי". אנחנו יכולים להיכנס פה לוויכוחים על הפרשנות של זה. יש הבדל בין מצוי לזמין. יכול להיות מצוי ולא זמין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
משהו צריך להיות, אחרת אף אחד לא ידע מה, יהיה לך את הוויכוח אחר כך. אתה רוצה שמה שהקראת ייכנס לנוסח?
אלעזר כהנא
¶
נתוני איכון של מכשיר שבאמצעותו פונה אדם למוקד חירום. זה מאוד דומה להגדרה בנתוני תקשורת. גם בהצעה הממשלתית יש הפניה לחוק נתוני תקשורת. זה מאוד דומה לחוק נתוני תקשורת, חוץ מהביטוי "ציוד קצה". "ציוד קצה" זה ביטוי שיש לו פרשנות מצומצמת לעומת האמצעים שבאמצעותם פונים למוקד חירום. זה השינוי שביקשנו בפעם הקודמת. התברר לנו שהמושג "מכשיר קצה" הוא מכשיר שמחובר ישירות למכשירים שמחוברים לרשת.
אורנן שטיינברג
¶
חבר הכנסת צודק, אנחנו לא כפופים להגדרה הזאת. זה חוק חדש. אנחנו יכולים לדייק את זה. נראה שזה מה שעשינו פה באמצעות המילה "מכשיר". דייקנו את זה. למה לקחת את ההגדרה של ציוד קצה שעולות עם זה בעיות מסוימות לגבי מחשב? מכשיר זה קצת יותר מדויק. אם ירצו לאכן מחשב, יהיה אפשר לאכן מחשב באמצעות ציוד הקצה הקרוב אליו.
נעמה מנחמי
¶
אורנן, כשאתה אומר "לפי חוק התקשורת", אתה מתכוון לסמכויות אכיפה - נתוני תקשורת, כפי שאמר לנו אלעזר כהנא? לזה הכוונה?
אלעזר כהנא
¶
המושג "מנוי" בחוק נתוני תקשורת זה כשצריכים לקבל רשימת מנויים, או כשחברת התקשורת מאכנת רשימת מנויים. פה המושג "מנוי" לא רלוונטי. יש פה פנייה ישירה למוקד החירום. זה לא רשומות שמתנהלות בחברת התקשורת שאני פונה לחברה ומבקש לראות.
נעמה מנחמי
¶
הבנתי. אני שוב חוזרת לנושא הזה של מצוי. הוועדה צריכה לקבל החלטה ערכית אם הכוונה למצוי וזמין או למצוי ולא זמין. אני חושבת שהוועדה צריכה להחליט לגבי זה.
נעמה מנחמי
¶
אם הכוונה שחברת התקשורת לא צריכה לייצר את הנתון הזה או לעשות מניפולציות כדי לייצר את הנתון הזה אלא רק מדובר על נתונים שיש לה, זה דבר אחד. ראוי להביא את זה לידי ביטוי בנוסח. כרגע זה לא ברור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש שלב ביניים. יש שלב שיש להם את זה, רק זה לא זמין ונגיש. למה? כי יש להם הסכם עם חברה אחרת. זה כאילו בעסקה נפרדת עם מישהו, זה לא משהו פתוח. על זה אנחנו מתכוונים שכן יעבירו?
אלעזר כהנא
¶
יש נתונים שעוברים ברשת שהם צריכים לפתח כדי לאפשר ולהנגיש אותם אלינו בזמן אמת. זה פיתוח. את הפיתוח הזה נצטרך לממן אם נחשוב שזה כדאי.
אלעזר כהנא
¶
לא איסוף. אנחנו לא מדברים על איסוף. אנחנו לא יכולים, לא רוצים וזה לא נכון לדרוש מהחברות שייקחו מהלקוחות שהם בין כה וכה לא עוברים ברשת. יש ברשת הרבה מאוד נתונים. לא בכולם נעשה שימוש זמין בזמן אמת. זה דורש פיתוח. נבקש מהחברות שיפתחו. המשטרה תממן לפי הסעיף של הוצאות סבירות את הפיתוח הזה, כדי שנוכל לקבל את הנתונים האלה בזמן אמת. החברה לא אמורה לשאת בנטל הכלכלי של לפתח איזו שהיא אפליקציה שמאפשרת להעביר נתון מיקום בזמן אמת.
אלעזר כהנא
¶
זה קיים באמצעות סוג של הסכם בין החברה למשטרה. המשטרה פונה, אומרת: "אנחנו מבקשים להנגיש לנו, להעביר לנו".
אלעזר כהנא
¶
אי אפשר לבוא לחברה ולגרום לה לעזוב את הפעילות. זה עולם של נתוני תקשורת שאנחנו חיים אותו כבר הרבה מאוד שנים. זה לא מסובך אם המשטרה מממנת את הפיתוח.
רועי הראל
¶
סעיף החזר ההוצאות מדבר על כך שחברות התקשורת רשאיות לדרוש, אם הן רוצות, החזר הוצאות בעד העברת נתוני מיקום.
רועי הראל
¶
כתוב שהן רשאיות לדרוש החזר הוצאות. הסכום ייקבע על ידי שר התקשורת, בהתייעצות עם השר לביטחון פנים. על חברה שתעשה את זה למען המדינה לא נכפה תשלום, אבל היא רשאית לדרוש החזר. הבהרנו בוועדה ולחברות שמדובר בכל ההוצאות שכרוכות בהעברת הנתונים. נתון שאין להם והם צריכים עוד טכנולוגיה כדי לאסוף אותו - זה לא לדיון. את כל מה שקשור להעברת נתונים קיימים אנחנו נממן.
דנה צרנובלסקי
¶
החוק מדבר רק על פנייה אלי. אני לא צריכה להיכנס לתוכן. התוכן הוא פנייה אלי. אני רוצה לדעת מאיפה היא בוצעה.
אורנן שטיינברג
¶
התוכן הוא לעניין האיכון. כדי לעשות את ההצלבה בין מי שמתקשר לבין הפנייה עצמה, לבין התוכן, יכול להיות שצריך להיכנס לתוך ה-data.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו רוצים התייחסות לבעל רישיון בזק. יש לכם הגדרה לזה? כששאלנו לגבי רישיון בזק, עניתם לנו על נתוני איכון. זה בסדר. עדיין חסרה לנו הגדרה לבעל רישיון בזק.
אורנן שטיינברג
¶
מה שאמרנו בפעם שעברה זה שמכיוון שבעל רישיון זה נושא רגיש ויש כל מיני סוגים שונים של בעלי רישיונות, הדבר הזה ייקבע בתקנות.
אורנן שטיינברג
¶
בעל רישיון כהגדרתו בחוק נתוני תקשורת מפנה לבעל רישיון בחוק התקשורת. הוא גם מפנה לבעל היתר בחוק התקשורת. על בעלי ההיתר האלה היה לנו את הדיון בפעם שעברה. יכול להיות שהם מהסוגים שלא מתאים להטיל עליהם חובות כאלו, ככל שיוטלו. כדי שנעשה את העבודה הזאת בצורה רצינית, מה שאפשר להציע זה בעל רישיון בזק כהגדרתו בחוק נתוני תקשורת מהסוג שייקבע בתקנות.
יואל הדר
¶
זה הולך לסרבל את החוק. לגבי בעלי רישיונות אין לך בעיה? יש לך בעיה רק לגבי בעלי היתרים? זה מה שאתה אומר? אין לך בעיה לגבי כל השאר?
יואל הדר
¶
אם יש לך בעיה רק לגבי בעלי היתרים, את כל השאר תכניס לחוק. את העניין של בעלי היתרים תקבע בתקנות. לפחות תדחה את זה, לא את כל החוק, כי המשמעות היא דחיית כל החוק והיישום של החוק עד שייקבעו תקנות.
אורנן שטיינברג
¶
האם אפשר יהיה להפעיל את החוק לפני שקובעים את התקנות? חוק המטרידים שעשינו פה, שאנחנו עכשיו ממש בעיצומה של העבודה על התקנות, לא מופעל.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
זאת לא השאלה. נניח שאי אפשר. אסור שניקלע למצב, שהוא שגור בממשלה, שבו כמה וכמה חוקים תקועים בישומם בגלל שאין תקנות. אנחנו נצטרך לקבוע את לוח הזמנים לתקנות האלו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מבין שיש קבוצה קטנה שלגביה צריכים לעשות תקנות. יכול להיות שהחוק יוכל להיות מופעל על כל אלה, פרט לאותה קבוצה שלגביה יצטרכו את התקנות.
יהונתן קלינגר
¶
אני חושב שאף אחת מספקיות האינטרנט לא יכולה לחייג למוקדי חירום, להבדיל מספקיות טלפון.
אורנן שטיינברג
¶
אם אני לא טועה, מה שדובר בדיון הקודם זה שהמשטרה מבקשת שהדלת תהיה פתוחה גם בפני טכנולוגיה עתידית, למשל חיוג דרך הוואטסאפ.
יהונתן קלינגר
¶
הם לא מקבלים בחיוג דרך הוואטסאפ. אני לא יודע מה יהיה בעוד שנה או שנתיים, אבל נכון להיום הם לא יקבלו דרך שיחות שעוברות דרך איזה שהוא שרת. הם לא יקבלו את כתובות ה-ip של המחייגים. אולי הם יקבלו את שם המשתמש ואז יצטרכו לפנות לוואטסאפ. זה לא נכון להכניס את כל בעלי רישיון ספקיות האינטרנט שלא לצורך. כשתהיה טכנולוגיה, אפשר לבוא ולתקן.
אלעזר כהנא
¶
לגבי ספקי הסלולר לא הייתה בכלל שאלה. השאלה הייתה לגבי ספקים אחרים. אפשר להגיד שלגבי ספקים שהם לא ספקי סלולר זה ייקבע בתקנות.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו רוצים לכולם, לכל מי שפונה למוקד. אני מבין שיש ספקיות שמחזיקות קבוצה קטנה בתוך חברה מסוימת. כנראה שלא נשקיע כדי לעשות את זה. לא איכפת לי להחריג את זה בתקנות, לא הפוך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא נצליח לקבל על 100% מהמתקשרים איכון. גם אם נגיע ל90%, עשינו כאן צעד גדול. בוא נראה מה קל ופשוט. נתקדם דרך תקנות לגבי האחרים. יש חוקים שצריך 100%, כאן לא. אם על 90% מהקריאות תקבלו איכון, קנינו את זה.
אורנן שטיינברג
¶
בדברי ההסבר היה מיקוד גדול על מפעילות הסלולר. השאלה אם לא כדאי שנזכיר פה את מפעילות הסלולר, כאשר בתקנות תיקבע תחולה לגבי בעלי רישיונות אחרים. זאת גם אפשרות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה אומר שעל אלה שאתה רוצה לגרוע אתה לא רוצה שזה יחול. את מי אתה רוצה לגרוע, את אלה שלא מוגדרים בתוך רישיונות בזק?
אורנן שטיינברג
¶
הדוגמה שניתנה בדיון הקודם הייתה דוגמה טובה, של ספק גישה לאינטרנט שאחראי רק על קיבוץ אחד, או של ספק שיש לו עד 100 מינויים. השאלה אם כדאי להפעיל עליו. אנחנו נעשה עבודה יותר רצינית. הנושא הזה של ספקי גישה לאינטרנט עלה לא מזמן. העבודה הזאת תיעשה בתקנות. בוא נעשה את הסלולר ואת הקווי עכשיו.
נעמה מנחמי
¶
הכוונה לבעל רישיון בזק, מפעילות קווי וסלולר, ומפעילות, כפי שייקבע בתקנות, באישור ועדת החוקה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז מה אתה רוצה שיהיה כתוב? אתה לא יכול להגיד שזה יחול על הכל, כשבפועל אתה רוצה להחריג מזה משהו בתקנות. זה לא טוב. אם היו לי את התקנות לא הייתה בעיה. תמצאו את הדרך.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
זה עוד לא אומר שייקבעו. זאת הבעיה. אם זה יהיה ב-130 יום, את מי אני אתבע? מה שאפשר להפעיל באמצעות החוק יופעל באמצעות החוק.
יואל הדר
¶
אם ב-90 יום אני אקבל עוד קבוצות מסוימות של מנויים, זה יהיה בתקנות. זה היתרון של התקנות האלו. הבונוס הוא שאני אוכל לקבל עוד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה לא יכול לכתוב משהו שכולל את הכל, כשאתה בשלב מסוים מתכוון להוריד חלק מהדברים שלא שייכים. או שתעשה את זה עכשיו, או שתגיד: "פרט לאותם אלה שיופיעו בתקנות".
יואל הדר
¶
הלכתי איתך. עברתי לכיוון השני. מי שנכנס לסלולר, נכנס. הקווי נכנס. לגבי האחרים, תוך 90 יום ייקבע מי לא ייכנס.
אלעזר כהנא
¶
העניין של להחריג זה לא בגלל שמהותית אנחנו חושבים שלא נכון שמספק כזה או אחר נקבל את המיקום. אנחנו צריכים לקבל את המיקום של כל מי שמתקשר למוקד. אלא מה? יש כאלה שזה לא יעיל, שזו קבוצה קטנה מידי. זו הסיבה. זאת אומרת, אלו סיבות יותר טכניות, פחות מהותיות. הרעיון של החוק שזה יחול על כולם. אני כן חושב שאפשר להפנות לתוספת הראשונה במקום לתקנות. התוספת בשלב הראשון יכולה להיות ללא מאפיינים. אנחנו נוסיף את כל מי שירצו להכניס לתוספת.
אלעזר כהנא
¶
אני לא חושב שיש התנגדות לאף אחד על כך שמהותית אין הבדל בין ספק לספק. כל מי שפונה למוקד חירום צריך לדעת מאיפה הוא פנה, לא משנה מי הוא. אלא מה? הסכמנו שטכנית, שמבחינת יעילות לא צריך את כולם להכניס לתוך הדבר הזה. אני לא חושב שמבחינה מהותית יש בעיה לכתוב שזה יחול על כל בעלי רישיון בזק, כפי שזה קיים בהגדרות של ההצעה הממשלתית. את מי שאפשר להחריג - בין כה וכה אנחנו לא מתכוונים לפעול באזור הזה - נסכים להחריג. יהיה צו של השר לביטחון פנים, בהסכמת שר התקשורת. הם יחליטו מי יוחרג. אפשר לקבוע זמן, תוך כמה זמן תוגש התוספת לוועדה כדי לאשר אותה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, נעשה את זה, אם כי זה לא 100%. למשך 90 יום החוק יחול על כאלה שאחר כך אתה מחריג אותם. אם אתם לא מוצאים משהו אחר - -
אורנן שטיינברג
¶
כנראה שלא. יש 48 ספקי גישה לאינטרנט. מבחינת בעלי היתר או מה שאנחנו רואים כספקיות קטנות - יש 39 כאלו.
יהונתן קלינגר
¶
יש 17 סוגים של רישיונות. אנחנו רוצים להחיל את זה על שלושה מתוכם. עם כל הכבוד, יש שירות לתמסורת לחו"ל באמצעות כבל תת ימי. זה לא יחול עליו. הוא בעל רישיון בזק. על תמסורת פנים ארצית זה יחול, על לוויין זה לא יחול. רוב הרישיונות הם כאלה שזה לא רלוונטי לגביהם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם על הרוב זה לא יחול, צריך לכתוב מלכתחילה שזה לא יחול, כאשר אחר כך, לפי התקנות, יצרפו כאלה שכן.
יואל הדר
¶
הסעיף הזה ייכנס לתוקף תוך 90 יום, להבדיל מיתר החוק שייכנס לתוקף מיד. במהלך 90 יום שר התקשורת, בהתייעצות עם השר שלנו, יוכל להביא לוועדה תקנות שמחריגות גופים נוספים.
יואל הדר
¶
אני יוצר פה סד זמנים. זה יהיה תלוי במשרד התקשורת. הוא זה שרוצה להחריג גופים מסוימים. זה האינטרס שלו להחריג. האינטרס שלו יהיה להביא תוך 90 את התקנות לוועדה. יצרתי פה סד זמנים שמונע את מה שחבר הכנסת בגין אמר, את זה שלא יודעים מתי התקנות יגיעו.
יואל הדר
¶
אני לא שם שום חרב. היא לא חייבת לאשר את הכל, היא יכולה להשאיר מה שהיא רוצה. זה תלוי ועדה. זה חוזר אליכם. השליטה היא בידכם.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו בסעיף 1ג - צפייה בנתוני מיקום של מתקשר באירוע הדורש טיפול מיידי. רק כדי להכניס אנשים לתוכן הנושא שלנו, אנחנו נמצאים אחרי הסעיף שבו הועבר המידע באופן אוטומטי עם הוצאת השיחה למוקד החירום. השאלה מה הן הנסיבות שבהן יצפו במידע. אנחנו הצענו לעשות את זה כסעיפים (א) ו-(ב), כשסעיף (א) עוסק בצפייה במידע תוך כדי השיחה, סעיף (ב) עוסק בצפייה מיד בסמוך לשיחה או לאחר השיחה לצורך הטיפול באירוע המיידי.
1ג. צפייה בנתוני מיקום של מתקשר באירוע הדורש טיפול מיידי
(1) התקבלה שיחה במוקד החירום וסבר עובד המוקד כי קיים חשש להתרחשות של אירוע
הדורש טיפול מיידי ויש צורך בפנייה בנתוני המיקום של המתקשר, באופן מיידי, לשם
טיפול באירוע כאמור, רשאי הוא לצפות בנתוני המיקום של המתקשר השמורים במאגר
נתוני המיקום.
(2) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאי עבוד המוקד לצפות בנתוני המיקום גם לאחר
סיום השיחה, אם סבר כי נתוני המיקום דרושים באופן מיידי לצורך המשך הטיפול
באירוע.
יהונתן קלינגר
¶
המילים "באופן מיידי" חוזרות על עצמן יותר מידי. לא בטוח שאחרי האירוע הוא יזדקק לנתונים באופן מיידי. מצד שני, הוא עדיין יצטרך את הנתונים האלה, לפחות לפי סעיף קטן (ב).
יהונתן קלינגר
¶
אם הגיעה כבר הניידת, רק לא מוצאים את הבחור, לא בטוח שזה באופן מיידי. הוא כבר צפה במשהו שדורש באופן מיידי. הצורך עבר.
אלעזר כהנא
¶
אתה צודק, מופיע פה יותר מידי העניין של באופן מיידי. טיפול באופן מיידי יכול להיות באירוע הכי פשוט. אם בדרך לפה הרמזורים בבנייני האומה הפסיקו לעבוד ואני התקשרתי למוקד, מבחינתי זה באופן מיידי. באופן מיידי אומר שזה דורש עכשיו טיפול. אם יהיו כתובות פה עוד 5 פעמים המילים "באופן מיידי", זה לא הופך את זה ליותר מיידי.
רועי הראל
¶
בסעיף המקורי של ההצעה הממשלתית, בסעיף 10ד(א)(1), מדובר על אם סבר עובד המוקד לאחר מועד קבלת השיחה כי יש צורך בצפייה בנתוני המיקום בהתאם להוראות סעיף 10ג.
רועי הראל
¶
הייתה הפניה לסעיף 10ג. זה סעיף שמדבר על חשש להתרחשות של אירוע הדורש טיפול מיידי וכו'. אתם מחקתם את הסעיף הזה, הפכתם אותו לסעיף (ב) הזה. אנחנו מוכנים להישאר בנוסח הממשלתי.
צילי נאה
¶
אנחנו צריכים לחזור ולזכור את ההצדקה לכל המנגנון שאנחנו יוצרים כאן, המנגנון של העברה אוטומטית של נתוני המיקום לצורך מיידי. אם לא היה צורך מיידי, לא היינו צריכים את כל המנגנון הזה, יש למשטרה גם דרכים אחרות לקבל נתונים שהיא צריכה בדיעבד. המקרה שאני ראיתי לנגד עיני הוא מקרה שבו המוקדן לא הבין שיש איזו מידיות ודחיפות בזמן השיחה. רק אחרי שהגיעו נתונים הבינו בדיעבד שזו הייתה שיחה דחופה או מיידית.
דוד אזולאי
¶
צריך להבהיר שיש מקרים שבהם המוקדן חושב שהוא יודע איפה המקרה, הוא מזעיק לשם אמבולנס, רק שזה לא המקום. אלה המצבים שבהם אנחנו צריכים את החוק הזה.
נעמה מנחמי
¶
סעיף 10ד שנמחק כלל הגבלת שימוש בנתוני מיקום שלא נצפו. הוא דיבר על 3 נסיבות. את הנסיבה הראשונה הכנסנו לסעיף קטן (ב), שזה צפייה שנדרשת באופן מיידי לאחר השיחה. הצורך השני היה כתוב בסעיף (א)(2), שזה לשם ביצוע תחקיר. הצורך השלישי – לפי צו של בית משפט. חשבנו, ונראה שיש גם איזו שהיא הסכמה, שאין צורך בצו בית משפט, מאחר ואנחנו לא מנסים ליצור פה עילה חדשה. אם כבר קיימת עילה בחוק, מן הסתם בית המשפט יוכל לתת את הצו, כך שלא נדרש לנו הסעיף הזה. נשארנו עם העניין של תחקיר. ייחדנו סעיף לצרכי תחקיר, וזה הסעיף שאני הולכת לקרוא עכשיו.
1ד. צפייה בנתוני מיקום של מתקשר לצרכי תחקיר
על אף האמור בסעיף קטן 1ג, רשאי עובד המוקד לצפות בנתוני המיקום גם לאחר סיום
השיחה, לשם ביצוע תחקיר הנוגע לאופן הטיפול של מוקד החירום בפנייה למוקד,
ובלבד שהתחקיר אושר מראש ובכתב על ידי..
אנחנו השארנו לוועדה לחשוב מי הוא בעל התפקיד שנכון יהיה לאשר אצלו. אנחנו חושבים שזה לא צריך להיות קצין המוקד.
אלעזר כהנא
¶
ממש לא. השתמשנו לאורך כל ההצעה הממשלתית במילה "תחקיר". לאורך כל הדרך הבהרנו שמדובר בתחקיר לא במובן של סעיף 122 לחוק המשטרה. כשמישהו תובע אותנו בתביעת נזיקין על אירוע מוקד, כשאני צריך להוכיח מה עשיתי או לא עשיתי, למה עיינתי או לא עיינתי בנתוני מיקום, אני צריך להוכיח שהייתי בסדר. אני חייב לעיין. זה לא תחקיר במובנו החוקי של תחקיר. זו בדיקה מאוחרת שנדרשת. לפעמים במסגרת בקרות על פעילות המוקד נעשית בדיקה. המושג "תחקיר" פה הוא לא במובנו בחוק.
אלעזר כהנא
¶
אני מעדיף בדיקה. לא מדובר פה על אישור. אם רוצים לכתוב באישור קצין משטרה, אין לי בעיה באישור קצין משטרה, אבל לא מעבר לזה. סוגי הבדיקות לאחור יכולים להיות מאוד מגוונים - החל מבקרה שוטפת, כלה בקצין המוקד שאומר לו: "למה לא עיינת".
נעמה מנחמי
¶
אני רק רוצה להבהיר מה המשמעות של צפייה לצורכי תחקיר. כל הצעת החוק הזאת יוצרת כאן הבחנה בין נתונים שנצפו לנתונים שלא נצפו. נתונים שנצפו נשמרים לעד, נתונים שלא נצפו נמחקים אחרי 14 ימים. עצם התחקיר, הבדיקה, מה שזה לא יהיה, הופך נתון שלא נצפה ואמור להימחק תוך 14 יום, לנתון שנצפה ונשמר לעד בנתונים של המשטרה. ניתן להצליב אותו, ניתן לשפוך אותו לבריכת נתונים שעוסקים בכל מיני הקשרים. יש פה משמעות מאוד רצינית. להגיד שכל בדיקה או כל חשש של התנהלות שאולי לא הייתה 100% - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
יותר בקרה. זה אומר שלפחות 3 פעמים ביום הם יכולים לעשות בקרה, לבדוק אם נענה או לא נענה.
אלעזר כהנא
¶
זה לא נכון להגיד שזה הופך את הנתון לנתון שאף אחד לא יודע עליו. להיפך, נתונים שלא צפינו בהם, ב-99% של המקרים זה כי אנחנו כבר יודעים בדיוק לאן לשלוח את הניידת. זאת אומרת, נתון המיקום כבר קיים במערכת, הוא פשוט לא קיים דרך המוקד המתקשר. הבן אדם אמר שהוא נמצא ברחוב סוקולוב 5, קומה 5. זה כבר כתוב בנתוני האירוע. המוקדן מציין בנתוני האירוע את המיקום. הנתון הזה כבר קיים. לא צפיתי בו בגלל שהוא כבר קיים. מתי אני בכל זאת צריך לעיין? אם יש טענה. בקרות לא נעשות כל הזמן. אם היינו עושים בקרות 3 פעמים ביום, לא היינו עובדים. בקרות נעשות על ידי גורם מבקר. פעם בתקופה יש גורם מבקר. דרך אגב, בקרה חייבת להיות דווקא במקרים שלא נצפו. אני יכול להזכיר לכולנו פה הרבה אירועי מוקד כאלה ואחרים שעלו לכותרות. השאלה שעלתה היא למה לא נעשה שימוש. אם קרתה תקלה, נניח שהניידת לא הגיע, אז שואלים למה המוקדן לא עשה שימוש בכלי שהמחוקק נתן לו ויכול היה למנוע את מה שקרה אחר כך. אני רוצה להבין מה קרה שם. לא תמיד צריך לתלות את הבן אדם. לפעמים זה עניין של שיקול דעת, לפעמים הוא חשב שהוא הבין אבל לא הבין. את זה צריך לבדוק אחורה. את זה עושה מפקח משמרת, מפקח מוקד. לא צריך עכשיו לעלות למטה ארצי, לקצינים. זה נעשה ברמה המיידית.
אלעזר כהנא
¶
הנתון הוא לא נתון שלא קיים אצלנו. זה נתון שקיים. מקום האירוע קיים גם היום. במערכת קיימים היום נתוני מיקום האירוע. אנשים מוסרים. אם הם לא מוסרים, אז הניידת כשהיא מגיעה מדווחת למוקד: הגעתי, הכתובת היא כך וכך.
אלעזר כהנא
¶
תלוי איזה סוג של בדיקה. אם זה בא דרך תביעת נזיקין, היועץ המשפטי מקבל את התביעה ופונה למוקד.
אלעזר כהנא
¶
לא הולכים לייעוץ המשפטי. יש פה ממחלקת הסיור. הוא לא צריך ללכת לייעוץ המשפטי כדי להגיד שהוא בודק תקלה אצל האנשים שלו. הוא צריך אותי כדי להגיד? אם הוא רואה שמשהו לא התנהל כמו שצריך במוקד שלו, הוא צריך אותי כדי להגיד לו לבדוק?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שקרתה תקלה. אם הוא אחראי, הוא צריך לבדוק כדי שלא תקרה עוד תקלה. הוא לא רשאי לצפות? על מה אנחנו מדברים?
נעמה מנחמי
¶
הבעיה היא שהסעיף הזה הוא סעיף שמבטל את כל הרעיון של החוק, הוא מהווה דרך לחמוק מההוראות של החוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם יש תקלה, המשמעות היא שגם באירוע הבא יכולה להיות אותה תקלה. אם הם מסוגלים להגיד לי שבמיידית הם יכולים לעשות בדיקה, הלוואי.
רועי הראל
¶
צריך לקחת את הסעיף לפרופורציות. אנחנו מדברים על 9 מיליון פניות בשנה, על 25,000 פניות למוקד ביום. המשטרה לא הולכת לאכוף את החוק הזה על ידי צפייה ב-25,000 נתוני איכון מאירועים שהיא לא צפתה. זה אחד.
שניים, מדברים פה על אירוע שהתרחש. היה טיפול באירוע, יודעים מאיפה האדם התקשר. מדברים על אירוע בדיעבד. האירוע נגמר. המוקד אומר: יכולתי לטפל באירוע הזה יותר טוב אם הייתי צופה באיכון. אני כבר יודע את הנתון הזה, אני רק רוצה לצפות, כמו שאמר אלעזר, בשלבי הבדיקות. אני לא אוסף את הנתונים בדיעבד, לכן קבלה מחוק נתוני תקשורת לא טובה לי, אני צריך את הנתון בזמן אמת. זאת הפרופורציה שעליה מדובר, לא מעבר לזה.
דנה צרנובלסקי
¶
אמרנו בדיון הראשון שמרגע שזה נצפה זה לא יכול להימחק. אם זה יימחק ותוגש תביעה נזיקית, אני לא אדע להסביר מה בדקתי.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו רוצים שלצורכי תחקיר, ככל שאתם רוצים שתישאר לכם האופציה לצפות בצורכי תחקיר, מישהו יאשר את התחקיר הזה. אתם רוצה לנקוב בדרגה שתאשר את התחקיר?
נעמה מנחמי
¶
לפי איך שזה מנוסח כרגע, עובד המוקד רשאי. כל עובד מוקד יכול להיכנס. תהיה הרשאה לכל עובד מוקד.
אלעזר כהנא
¶
הסברת. זה לא בטוח מקובל עלינו. מאחר ונכנסנו פה לאיזה שהוא סד שהמשמעות שלו היא שנאסר עלינו לעיין בדיעבד בנתונים האלה, אמרנו שלפחות יהיה איזה שהוא פתח באמצעות צו בית משפט.
אלעזר כהנא
¶
אני אתן דוגמה. נניח שאנחנו רוצים לעשות איזו שהיא בדיקה סטטיסטית מחר בבוקר, שאנחנו רוצים לעשות איזו בדיקה לגבי אירוע שיכול להיות רלוונטי לגבי איזו שהיא חקירה. רצינו איזו שהיא אופציה.
צילי נאה
¶
הסיומת "לפי צו של בית משפט" מקובלת בסעיפי סודיות, לפחות מהתקופה האחרונה, על בסיס ההנחה שיש סיטואציות שאנחנו לא יודעים לצפות אותן מראש.
נעמה מנחמי
¶
השאלה אם אנחנו רוצים ליצור עילה חדשה או שאנחנו מדברים על עילות קיימות בחוק. האם כל מה שאנחנו צריכים זה למצוא שופט שיאשר איזה שהוא רעיון כלשהו שעולה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שופטים גם מתעסקים בדברים פי אלף יותר חמורים וקשים. אם הם קיבלו צו מבית משפט שהמקרה חריג והם יכולים להיכנס - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש דברים פי אלף יותר חמורים וקשים שאנחנו סומכים בהם על השופט. זה מה שיש לנו במדינה, אין מה לעשות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם הם באים ואומרים שיש כאן אירוע חריג, הם יסבירו לשופט על מה. השופט ייתן להם לפי זה. אם האירוע החריג דורש להסתכל על דבר אחד, הם יפתחו דבר אחד. אם הוא דורש על 5 דברים, יהיו 5. אם שכנעו שופט, אין לנו יותר.
נעמה מנחמי
¶
אנחנו נמצאים בהקשר שבו המדינה מבקשת לאסוף מידע על אזרחים. גם אם המידע הקונקרטי הזה לא פוגע, עצם התפיסה העקרונית היא שהמדינה לא אמורה לאסוף מידע על אזרחים. זה הדבר הראשון.
הדבר השני הוא לגבי צווים. בחוק נתוני תקשורת לא כתוב שבית המשפט יקבע בצו מתי מתאים לתת את הנתונים. כתוב מתי יינתנו הנתונים, מתי לא יינתנו, באיזה עבירות כן, באיזה עבירות לא. אנחנו לא רוצים לעשות פה מסלול רק בגלל שאנחנו חושבים שאולי יהיה איזה מקרה שבו ירצו לתת ויהיה מוצדק לתת. גם אם אנחנו כותבים את הצו, אני חושבת שזה צריך להיות צו לפי כל דין.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו מדברים על בקשה של המשטרה לקבל נתונים שהם בין כה וכה נמצאים כבר בידיה. כל הבקשה פה היא לקבל אותם מהר יותר, זמין יותר, מדויק יותר. זה הכל. כל מה שביקשנו זה לקבל נתון שבין כה וכה נמצא בידינו. לא רק שהוא נמצא היום בידינו, הוא נמצא ושמור אצלנו במערכות גם היום. עושים בו שימוש ככל שנדרש גם היום. הוא פשוט לא מגיע בזמן אמת תוך כדי השיחה. זה או שהמתקשר נתן לי אותו פיזית, או שהניידת דיווחה לי, או שאחרי כמה בירורים עם עוד עדים הגעתי למקום ואני יודע על מה מדובר. זה גם נתון נקודתי, מאיפה האדם התקשר אלי. זה כאן ועכשיו. זה לא דומה לחוק נתוני תקשורת, זה עולם אחר. זה נתון על אירוע שאדם מדווח עליו. איך אפשר להשוות? אם אנחנו לא סומכים על בתי משפט, אז על מי כן? בשבוע שעבר הייתי בדיון במכון הישראלי לדמוקרטיה על נתוני תקשורת באנגליה. הרבה מאוד נתוני תקשורת מתקבלים שם ללא צווי בית משפט. צריך לזכור על מה אנחנו מדברים פה. אי אפשר להגיד על כל דבר שהמשטרה אוספת מידע על אזרחים. אנחנו נותנים פה שירות על מידע נקודתי, מקומי. הוא כבר קיים לנו בין כה וכה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אתם מצליחים לשכנע את השופט לתת לכם צו, זה בסדר, אבל שזה לא יהיה אישור כללי על הכל. אתם צריכים להסביר לו מה אתם צריכים. הוא נותן לכם על מה שאתם צריכים.
יהונתן קלינגר
¶
לא מדברים פה על לקבל את המידע. לקבל את המידע זה דבר אחד שצו יכול לתת. ברגע שאני מוסיף החרגה ל-1ה(א), השופט יכול לאפשר להעביר את זה למאגר מידע אחר. לא רק לצפות או להשתמש בזה, זה יכול לאפשר להצליב את זה עם מידע אחר. זאת הבעיה. זה לא רק לקבל את זה לצורך כלשהו.
יהונתן קלינגר
¶
כי 80% מהשוטרים שעוברים תחקיר ביטחוני מודים שהם עושים שימוש לרעה במידע. זאת הבעיה. זה תחקיר שפורסם ב"הארץ".
יהונתן קלינגר
¶
יש הבדל בין לקבל את המידע, להשתמש בו לצורך חקירה אחת, לבין לקבל את המידע, לאגור אותו, להצליב אותו, לעשות עליו חיפושים. אלה שני דברים שונים. אם יש צורך מיידי, אם יש צורך של תחקיר, אם יש חקירה של פשע שאומרים שצריך את המידע ששמור במוקד החירום, זה דבר אחד, אבל להתחיל להצליב מידע - -
נעמה מנחמי
¶
אני לא בטוחה שפרקטית ניתן יהיה לעשות את זה. ברגע שאנחנו בונים מערכת שכשהיא נצפית היא מתערבבת, קשה - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שהשופט נתן אישור לא למחוק את זה אחרי 14 יום, רק אחרי 20 יום, אז מה, אנחנו לא מקבלים את ההחלטה של השופט? זה מה שאנחנו הולכים להגיד? על מה אנחנו מדברים פה? זה מה שהמערכת הדמוקרטית קבעה. אם השופט חותם, מכניסים אדם ל-10 ימי מעצר. זה פי אלף יותר חמור מזה שאתה יודע מאיפה האדם התקשר.
נעמה מנחמי
¶
אפשר להגדיר שהמערכת תדע לתעל את המידע שנצפה בדיעבד לצורכי תחקיר ועם צו של בית משפט באופן שהוא לא יוצלב לאחר מכן.
צילי נאה
¶
המונח "צו של בית משפט" לא מופיע רק כאן, הוא מופיע רוחבית בחקיקה. הכוונה היא למקרה פרטני, ככה אני מבינה את המשמעות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ודאי שכך. אף שופט לא ייתן אישור כללי. זה אל"ף-בי"ת של הדמוקרטיה, אין מה לעשות.
אלעזר כהנא
¶
נניח שבמקום מסוים אנחנו רואים תופעה חוזרת ונשנית של פריצות. אני רוצה לראות אם זה תואם את נתוני המוקד, אם יש דיווחים בזמן אמת מאזור הזה. המטרה היא לראות אם יש תופעה שצריך לטפל בה. לגיטימי לטפל בזה, זה תפקיד המשטרה. אני רוצה לבקש מהשופט שייתן לי בשבוע הזה לבדוק כמה אירועים היו מאזור מסוים. זה אפילו לא מעניין אותי מי התקשר.
נעמה מנחמי
¶
כרגע מה שאמרת זה שאתה רוצה ללכת לשופט ולהגיד לו שתחולת החוק לעניין מחיקת 14 יום לא תחול עליך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם הולכים לשופט, מסבירים לו שיש סיבה מסוימת. אם השופט משתכנע, הוא מוציא להם אישור על משהו מסוים.
נעמה מנחמי
¶
השאלה אם צו בית משפט צריך להינתן באופן פרטני, או שאפשר לבוא לבית המשפט ולהגיד לו: אנחנו עכשיו רוצים, כפי שהציע אלעזר כהנא, לעשות איזה שהוא מחקר לגבי איכונים באזור מסוים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא ממש לא דיבר על זה. אם הוא מרגיש במשהו מסוים שיש דליפה, שהעסק דולף, הוא רוצה לבדוק את זה. הוא הולך לשופט, מסביר לו שצריך לעשות בדיקה, והשופט בודק ואומר: "אני נותן לך את זה".
נעמה מנחמי
¶
את זה הוא יכול לקבל דרך חוק נתוני תקשורת. אנחנו לא בונים פה עכשיו חוק שמטרתו לעקוף את חוק נתוני תקשורת.
אלעזר כהנא
¶
לא, אני רוצה לדעת כמה אנשים דיווחו למוקד באזור מסוים. אני חושב שש שם תופעה. אני רוצה להבין למה.
נעמה מנחמי
¶
זאת הייתה הכוונה? משרד המשפטים, האם הכוונה שלכם הייתה לעשות סקירות רוחב על אזורים? האם במסגרת הצעת החוק הממשלתית הייתה כוונה לאפשר לעשות בדיקות רוחב על אזורים, לראות כמה אנשים התקשרו מאזור מסוים?
רועי הראל
¶
גם לצורך טיפול באירוע, גם לצורך בדיקה. יש עוד פעולות שהמשטרה צריכה את הנתונים האלה. היא פונה לבית המשפט שיאשר לה לצפות במערכת.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו תמיד באים לבית משפט. יש לנו אפשרות לצפות גם תוך כדי אירוע וגם לצורך בדיקה אחרי. יש מצבים שונים שבהם הנתון הזה חשוב. לפעמים יש חקירת אירוע אחר, לפעמים יש איזו שהיא תופעה עבריינית שאנחנו נתקלים בה. זה לא האירוע הספציפי. ביקשנו סמכות לקחת כשצריך. אמרו לנו שזה יעבור דרך בית משפט. אם יש נימוק שלא חשבנו עליו שבגללו אני צריך לגשת לנתון שבין כה וכה קיים לנו, שהוא לא כזה רגיש, תנו לנו אפשרות לגשת עם הוצאת צו של בית משפט. אמרו לנו שעם צו בית משפט אין בעיה. עכשיו רוצים להגביל את בית המשפט?
נעמה מנחמי
¶
אנחנו חוששים שזה ישמש לחתכי רוחב. זו לא הכוונה של הצעת החוק. המטרה של הצעת החוק היא לסייע למשטרה להגיע בזמן אמת למישהו שנמצא כרגע בצרה וזקוק לסיוע.
אלעזר כהנא
¶
היא לא צודקת, משום שאני לא מחפש נתוני תקשורת באזור מסוים, אני מחפש מי התקשר למוקד שלי בזמן מסוים. חוק נתוני תקשורת לא יעזור לי.