ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/06/2018

חוק זכויות הסטודנט (תיקון מס' 7), התשע"ח-2018

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים

הכנסת



8
ועדת החינוך, התרבות והספורט
25/06/2018


מושב רביעי



פרוטוקול מס' 656
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, י"ב בתמוז התשע"ח (25 ביוני 2018), שעה 11:30
סדר היום
הצעת חוק זכויות הסטודנט (תיקון - זכאות סטודנט לתואר שני להיבחן בשני מועדים), התשע"ח-2018
נכחו
חברי הוועדה: יעקב מרגי – היו"ר
יוסי יונה
חברי הכנסת
יעל גרמן
מוזמנים
הדיל יונס - עורכת דין, משרד המשפטים

עמרי גולן - הלשכה המשפטית, המועצה להשכלה גבוהה

רעות אופיר - מתאמת פעילות ור"מ, ארגון ור"ה - ועד ראשי האוניברסיטאות

עמי שליט - מזכיר אקדמי מדרשת פיינברג, מכון ויצמן למדע

בר זהר זונשיין - מנהל קשרי ממשל, התאחדות הסטודנטים

טליה ליפו - פעילה חברתית, הארגונים החברתיים בכנסת
ייעוץ משפטי
מירב ישראלי
מנהלת הוועדה
יהודית גידלי
רישום פרלמנטרי
שרון רפאלי


הצעת חוק זכויות הסטודנט (תיקון - זכאות סטודנט לתואר שני להיבחן בשני מועדים), התשע"ח-2018
היו"ר יעקב מרגי
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. היום 25 ביוני 2018, י"ב בתמוז תשע"ח. על סדר היום הצעת חוק זכויות הסטודנט (תיקון – זכאות סטודנט לתואר שני להיבחן בשני מועדים), של חברת הכנסת יעל גרמן וקבוצת חברי כנסת גדולה. הלוואי שכל אלה שחותמים היו באים לחוקק את החוק. אנחנו נמצאים לקראת קריאה ראשונה.

המציעה, את רוצה לומר כמה מילים?
יעל גרמן (יש עתיד)
כן, אני מאוד אודה לך. קודם כול, אני כמובן מודה לך על המהירות ועל כינוס הוועדה והדיון בהצעת החוק.
היו"ר יעקב מרגי
תודי גם ליהודית, מנהלת הוועדה.
יעל גרמן (יש עתיד)
אז אני מודה גם ליהודית. אבל בלעדיך זה לא היה קורה. אבל, תודה, יהודית.
יהודית גידלי
בשמחה.
יעל גרמן (יש עתיד)
אני רוצה לקרוא את נוסח החוק הקיים שזה חוק זכויות הסטודנט שאומר: "סטודנט לתואר ראשון זכאי להיבחן בכל בחינה, לרבות בחינות בקורסי יסוד בשנה שבה נלמד הקורס בשני מועדים שקבע המוסד בלא קשר לרמת הישגיו בבחינות הקודמות באותם תנאים ובלא פגיעה בזכויותיו של הסטודנט, וזאת בהתאם לנוהלי המוסד לרבות עניין אופן הרישום לבחינה והציון הקובע".

משום מה המחוקק, לדעתי, שכח גם את התואר השני. דווקא בתואר השני הסטודנטים מגיעים כאשר מוטל על כתפיהם עול נוסף. בדרך כלל הם עובדים, חלקם גם מטופלים במשפחה, ובוודאי הרבה יותר קשה להם ללמוד לתואר שני. הם צריכים לתמרן בין החובות שלהם כאנשי משפחה לבין החובות שלהם כעובד. אם באמת יש לנו מועד שאי אפשר לעשות בו מועד ב' אז אני צריכה לבוא למעביד שלי, ולהגיד לו, מצטערת, אני לא יכולה להגיע.
היו"ר יעקב מרגי
יש לי שאלת תם. אנחנו בשנת 2018, שנת ה-70 למדינת ישראל – עד עכשיו לא חשבו על זה?
יעל גרמן (יש עתיד)
נו, אני שואלת אותך.
היו"ר יעקב מרגי
אם יש למישהו ספק שאת יהודייה הוכחת להם את זה. ענית לי בשאלה.
יעל גרמן (יש עתיד)
אז, באמת, השאלה היא איך עד היום לא חשבו על זה.
היו"ר יעקב מרגי
אני אגיד לך, בנושאים אחרים בהשכלה הגבוהה, מבחינתם עברת את המשוכה של התואר הראשון
אז אתה כבר מחושל, מחוסן.
יעל גרמן (יש עתיד)
אבל כולנו יודעים שהיום בלי תואר שני אי אפשר לעשות הרבה דברים.
היו"ר יעקב מרגי
מועד שני מתבקש.
יעל גרמן (יש עתיד)
מתבקש, ללא ספק.

אני רק רוצה להקדים תשובה לשאלה. באות האוניברסיטאות ואומרות – זה פוגע לנו בחירות, בעצמאות האקדמית. אני מצטערת מאוד.
היו"ר יעקב מרגי
גם בזה?
יעל גרמן (יש עתיד)
כאילו.
היו"ר יעקב מרגי
אז בואו נשמע.
יעל גרמן (יש עתיד)
יכול להיות עוד דבר אחד. אני רק רוצה להבהיר ולומר דבר שאני חושבת שאתה יודע – למעשה, המצב הזה הוא סיבה לגבות מהסטודנטים כספים אדירים. סטודנט לתואר שני כבר משלם בסביבות 40-30 אלף שקל. כבר קשה לו. אבל שער בנפשך שהוא לא יכול לעשות מועד ב' לא מפני שהיא בהיריון או שהוא חולה או שהוא במילואים, אלא מפני שיש לו ילד חולה בבית; או מפני שהאדם שהוא עובד אצלו אמר לו, זה מאוד חשוב לי שתהיה עכשיו בעבודה, ואם לא תבוא אני מצטער, אני מחליף אותך.
היו"ר יעקב מרגי
ואפשר למנות עוד עשרות סיבות.
יעל גרמן (יש עתיד)
עוד עשרות סיבות.

מה אומרת האוניברסיטה ואומרת? לא, תעשה את כל הקורס מההתחלה. לעשות את כל הקורס מההתחלה זה לשלם כסף. אז אני מבקשת שלא נקבל את התירוצים האלה.
היו"ר יעקב מרגי
הבנו. המל"ג, בבקשה.
עמרי גולן
אני מהלשכה המשפטית במל"ג. אנחנו חושבים שנושא מועדי הבחינות צריך להישאר במסגרת החופש האקדמי כמו שתשמעו פה גם תכף מור"ה או מור"מ. אבל ככל שמבקשים לקדם את הנושא הזה בחקיקה ולאפשר מועד ב' גם לסטודנטים לתואר שני, אנחנו חושבים שאולי יש לסייג את התחולה רק מטעמים מיוחדים או משהו בסגנון הזה ולא לתת את זה באופן גורף. זאת העמדה באופן כללי.
היו"ר יעקב מרגי
בתואר ראשון זה קיים. אתה יודע מה, אני הייתי אפילו חוזר עד הבגרויות. בתואר ראשון זה קיים. אז למה ההיגיון, הרציונל והצורך שיש בתואר ראשון מוצדק ובתואר שני לא? אני אלך רחוק למרות שאתה לא הכתובת. איפה יש פגיעה בחופש האקדמי במועדי בחינות? לא אמרו לך לעשות כל חודשיים, כל שבוע ויהיה קרקס. מועד ב'. מבחינתי כל מוסד יפרסם את מועד ב' של הבחינות. איפה פה הפגיעה? אני אדם דתי, ואני אשאל מושג: אל תישאו את שם החופש האקדמי לשווא כי בסוף תפגעו בחופש האקדמי. בסוף יביאו לכם דברים שאנחנו לא רוצים להיות בהם. אוי ואבוי לנו אם נגיע במדינה שיתחילו לחוקק חוקים שנוגעים בחופש האקדמי. אל תוזילו את זה. זה מה שאני גם אומר למשרד החינוך. עצמאות פדגוגית. אף אחד לא רוצה לשלול את העצמאות או את החופש האקדמי. אבל זה נשיאת שם החופש האקדמי לשווא. ברגע שאומרים למוסד, אתה תפרסם מועד ב' – אבל שמענו את העמדה.

גברת דבורה מרגוליס, בבקשה.
דבורה מרגוליס
אני אתן לעמי לדבר.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה, אדוני.
עמי שליט
אני המזכיר האקדמי של מדרשת פיינברג במכון ויצמן למדע. אנחנו, כמובן, מתנגדים לתיקון הזה. אבל גם אם התיקון יעבור חייבים להכניס - -
היו"ר יעקב מרגי
לפני כן – למה אתם מתנגדים?
עמי שליט
משום שאצלנו כל התלמידים מחויבים להקדיש את מלוא זמנם ללימודים מול מחקר, וכולם מקבלים מלגת קיום נדיבה מאוד. כלומר דברי הפרשנות לחוק שיש מעסיק אחר ויש מישהו שמונע מהם ללמוד - -
היו"ר יעקב מרגי
זה נכון למכון ויצמן. אתה יודע מה, אני יוצא מתוך הנחה שמה שאמרת הוא נחלתם של כל הלומדים לתואר שני במכון ויצמן.
יעל גרמן (יש עתיד)
יש להם עדיין - - -
עמי שליט
אנחנו כן מעניקים מועד ב' לכל מקרה שמישהו נכשל בקורס. הוא לא צריך לחזור על הקורס, זה לא נכון מה שנאמר. אצלנו גם לא גובים שכר לימוד אז ככה שאנחנו לא יכולים לעשות מזה רווח כספי. אנחנו גם מעניקים אפשרות למועד ב' למי שמשרת במילואים, בהיריון או משתתף בכנס בין-לאומי בחו"ל או מכל סיבה אחרת שנבצר ממנו להגיע. זאת שיטה פשוטה. לכן אנחנו מבקשים לסייג שכל מי שמקבל מלגת קיום שבזכות זה הוא מקדיש את מלוא זמנו ומרצו ללימודי מחקר – החוק הזה לא יחול עליו; כי דברי הפרשנות שם לא נוגעים לו.
היו"ר יעקב מרגי
ד"ר עמי שליט, תקשיב. זה מחזיר אותי לדיון על נקודות זכות. אם המוסדות להשכלה הגבוהה היו כולם מאפשרים מועד ב' בתואר שני חברת הכנסת יעל גרמן לא הייתה מטריחה את עצמה ולא את הוועדה ולא את המחלקה המשפטית ולא מבזבזים ניירות וזמן ומשאב יקר. לפעמים כשלא יוזמים - -
עמי שליט
אין צורך ליזום.
היו"ר יעקב מרגי
אני חולק עליך. אנחנו כאן חושבים שצריך לאפשר מועד שני לתואר שני. מאחר שלא כל המוסדות להשכלה גבוהה רואים כמוך ולא כמו חברי הכנסת המחוקקים אז, כנראה, צריך לחוקק.

עכשיו, מה קורה? אתה בא לחוקק ואומרים לך, לא אנחנו נחוקק, נושיא חוזר. לא. מוסדות להשכלה גבוהה – כל אחד וסיבותיו עימו
– לא מאפשר זאת.

בבקשה, גברתי.
רעות אופיר
אני מועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות. כשקיבלתי את החוק שלחתי אותו למוסדות. לא בכל המכללות הציבוריות יש תואר שני, אבל ענו לי בערך תשעה מוסדות מהמכללות ואמרו שאין בעיה וגם ככה היום הם מעניקים שני מועדים. זאת אומרת לא הייתה שום השגה אקדמית לגבי העניין הזה בהקשר שלנו. אני לא רוצה לסתור את מכון וייצמן כי קטונתי אבל מכון וייצמן זה בנפרד.
יעל גרמן (יש עתיד)
כמובן, הגיעו אליי תלונות מכל האוניברסיטאות ללא יוצא מן הכלל על כך שכל אוניברסיטה עושה דין לעצמה. למשל, בבאר-שבע בכלל לא נותנים; במקומות אחרים יש פקולטות שנותנים ויש פקולטות שלא נותנים. הדבר לא מוסדר, ולכן צריך חוק כדי להסדיר זאת.
היו"ר יעקב מרגי
התאחדות הסטודנטים, בבקשה.
רם שפע
אני מברך את חברת הכנסת גרמן על קידום החוק החשוב. כמוך, חבר הכנסת מרגי, גם אנחנו משתדלים כשאפשר לשמור על ההשכלה הגבוהה ככל שאנחנו יכולים. בכובע השני שלי אני גם חבר המועצה להשכלה גבוהה, ובאמת מנסה. לדעתי, בנושא הזה יש קצת זילות לטיעון הזה שכן אני יכול להרשות לעצמי להגיד שאחת הסיבות הכי גדולות לסיפור הזה שאין מועד ב' זה סיבה כלכלית מאוד משמעותית. נכון שהנציג של מכון ויצמן מייצג, בצדק, את המוסד שלו אך הוא אינו המוסד שהוא דוגמה לשאר המוסדות. לכן ברור שצריך לעשות את זה. איך עושים את זה בדיוק – צריך לוודא שהכול יהיה בסדר. אבל זה לא הזמן לדבר על חופש אקדמי בהקשר הזה. זה פשוט לאפשר לסטודנטים לעשות מה שהם צריכים.
היו"ר יעקב מרגי
פרופ' יוסי יונה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
במקרה הזה אני נוטה להסכים עם חברתי יעל גרמן – מה גם שכבר קיים חוק בעניין החופש האקדמי. כי אם היינו באים עכשיו ורוצים לחוקק חוק שחורג מהקיים אז ניחא. ואז הסוגיה הזאת של החופש האקדמי יכולה לעלות. אבל משום שפה יש רק שינוי בחוק זכויות הסטודנט אז לא נראה שהטענה הזאת של פגיעה בחופש האקדמי במקרה הספציפי הזה תקפה – ואתם יודעים שאני איתכם לאורך כל הדרך בכל התחומים בעמדה הקנאית שלי – הייתי מכנה אותה כך – באשר לחופש האקדמי, חברתי יעל גרמן. אבל פה יש לנו חוק זכויות הסטודנט. השינוי הוא בתוך החוק עצמו. אם היינו אומרים שהחופש האקדמי הוא בעייתי אז הוא בעייתי גם לגבי זכויות הסטודנט באפשרות של מתן מועד ב' לסטודנטים בתואר ראשון. לכן כל מה שנדרש כאן זה השוואה של התנאים בין תואר ראשון לתואר שני. אני גם מקבל את הטענה של רם שפע, יושב-ראש אגודת הסטודנטים, שבתוך עמו יושב ומצביע על כך שקיימת בעיה כלכלית, וזה יפטור סטודנטים רבים מהנטל הכלכלי הזה. אז אני מביע את תמיכתי.
היו"ר יעקב מרגי
היועצת המשפטית של הוועדה הפנתה את תשומת לבי – בנימוקים שהעלית דיברת רק על סיבות שקשורות לכך שנבצר ממנו להיבחן. מועד ב' זה גם שיפור הישגים.
דיברת על - --
יעל גרמן (יש עתיד)
מכל סיבה שהיא תקפה בתואר ראשון כך גם בתואר שני. הדגשתי את התנאים השונים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
אני אוסיף על כך. אנחנו מדברים על סטודנטים לתואר שני. למה זה גם חשוב לשיפור ציון? כמי שבא מהאקדמיה אנחנו יודעים שכדי להיות זכאי להמשיך לדוקטורט הוא חייב ציון מינימום 85 אז אולי לתת לו עוד הזדמנות.
היו"ר יעקב מרגי
לכן זה מתבקש. מקובל.
יעל גרמן (יש עתיד)
גם אם מישהו רוצה להיות אסיסטנט של שופט זה רק ממוצע מסוים ומעלה.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו ניגש להצבעה. יש עוד התייחסויות לאורחים?
יוסי יונה (המחנה הציוני)
העוזרת שלי אומרת שחבל שהיא עשתה תואר שני כי אם החוק היה קיים כבר אז הממוצע שלה היה גבוה יותר, ואולי היא לא הייתה באה לפה, אלא עושה PH.d.
היו"ר יעקב מרגי
אותי לימדו שאף פעם לא מאוחר.

כן, עמי, להוסיף? למרות שסחטת מחמאות על מכון ויצמן.
עמי שליט
תודה רבה. בלי קשר למכון ויצמן אני חושב שאנחנו נכנסים פה למדרון חלקלק כי בפעם הבאה התיקון לחוק יאסור בחינות בעל-פה, יאמר שאפשר לעשות רק בחינות אמריקניות, שאי אפשר לתת יותר משעה ש לבחינה.
היו"ר יעקב מרגי
זה חופש אקדמי. הנה, אתה תמצא את הסעד שלי לחופש אקדמי.
עמי שליט
אני מקווה.
היו"ר יעקב מרגי
הנה, אני אומר לך. אמרתי זאת ואני חוזר ואומר זאת גם לפרוטוקול. אני עקבי בדיונים שלי. דבורה יודעת – אני רגיש כשמדברים איתי על חופש אקדמי כשזה לא חופש אקדמי וגם הפוך – אני רוצה את האקטיביזם של המל"ג לעיצוב פני ההשכלה הגבוהה. זאת דעתי. לדעתי, היא לא שם. היא נתנה למועדון G8 עצמאות מוחלטת. מי שיודע הבין, ומי שלא הבין נשאיר את זה ככה.

דבורה, בבקשה.
דבורה מרגוליס
תודה. אני רוצה לתת דוגמה ולבקש בקשה. הדוגמה היא שבתואר שני בחלק גדול מהמוסדות יש קורסים שקרויים קורסים חד פעמיים. זה קורס שמעביר מרצה שמגיע מחו"ל לסמסטר או לתקופה שבה נקבעת תקופת הלימוד שלו. הוא עושה בחינה לסיום הקורס הזה ונוסע חזרה. יש גם חוסר היתכנות ולפעמים גם שאלה של עלויות. אין שום ספק שלהרחבה הזאת למועד ב' שהוא חובה לכולם תהיה השפעה תקציבית על המוסדות. אנחנו נמצאים רק לפני קריאה ראשונה - -
היו"ר יעקב מרגי
לפני קריאה שנייה ושלישית נדבר על זה.
דבורה מרגוליס
שתהיה התייחסות וגם שיימצאו מקורות תקציביים לדבר הזה כדי שלא - - -
היו"ר יעקב מרגי
אני אומר לך שנדבר על כך לקראת קריאה שנייה ושלישית. אנא, בינתיים תכינו את העמדה שלכם, איך אתם מתנהלים וחושבים להתמודד עם זה. אני לא חושב שבשביל מועד ב' צריך להביא את אותו מרצה יקר מחו"ל. אבל למה אני עונה בשמם? אני רק מהרהר בקול.
יעל גרמן (יש עתיד)
יש לי דוגמה אחרת.
היו"ר יעקב מרגי
יעל, אני רק מהרהר בקול. עכשיו אנחנו מצביעים על הצעת החוק.
דבורה מרגוליס
אולי כדי להכשיר סטודנטים טובים מביאים מרצים מחו"ל. אבל זה לא מעניין את הוועדה.
היו"ר יעקב מרגי
היועצת המשפטית, תקריאי אותו ונצביע.
תמי סלע
הצעת חוק זכויות הסטודנט (תיקון – זכאות סטודנט לתואר שני להיבחן בשני מועדים), התשע"ח-2018

תיקון סעיף 15 1. בחוק זכויות הסטודנט, התשס"ז-2007, בסעיף 15(ב), אחרי "סטודנט לתואר
ראשון" יבוא "או לתואר שני".
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד הצעת החוק כפי שהוקראה?

הצבעה

בעד הצעת החוק – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת החוק נתקבלה.
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. הצעת החוק נתקבלה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
בהחרגות האלה נדון.
היו"ר יעקב מרגי
הצעת החוק אושרה, ותעבור להכנה למליאת הכנסת לקריאה ראשונה.
יעל גרמן (יש עתיד)
תודה רבה.
היו"ר יעקב מרגי
הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:10.

קוד המקור של הנתונים