פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
24
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
20/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 321
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום רביעי, ז' בתמוז התשע"ח (20 ביוני 2018), שעה 9:32
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 20/06/2018
השקת אתר מידע לחיילים בודדים ולצעירים חסרי עורף ועולים טרם גיוסם, ע"י פורום ארגוני החיילים הבודדים
פרוטוקול
סדר היום
השקת אתר מידע לחיילים בודדים ולצעירים חסרי עורף ועולים טרם גיוסם, ע"י פורום ארגוני החיילים הבודדים
מוזמנים
¶
אייל אביב - רמ"ח מופת, משרד הביטחון - צה"ל
קרן זר ארביב - רע"ן ת"ש ביצוע, משרד הביטחון - צה"ל
רון אורן - מלווה, משרד הביטחון - צה"ל
צוריאל פילץ - אגף ביטחוני חברתי, משרד הביטחון
רן קלדרון - מנהל תחום צה"ל ותפקידים מיוחדים, משרד העלייה והקליטה
טוני ריכלר - סטודנטים, משרד העלייה והקליטה
ניסים בן לולו - מפקח ארצי, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מירה קידר - מנהלת אגף רווחה ומשאבי התמודדות, הסוכנות היהודית
אימבל קווס - ראש תחום צה"ל וחיילים בודדים עולים, הסוכנות היהודית
סופיה פלוט - רכזת אגף בוגרים, מינהלת נעל"ה
איליה דובינסקי - מנהל אגף בוגרים, נעל"ה
הילה סולימני - מנהלת שיווק וקשרי קהילה, קרן מיראז' ישראל
עדי בובליל - מנהלת תוכנית כנפיים, קרן מיראז' ישראל, קרן מיראז' ישראל
סיגל אפריאט-כהן - מנהלת פרויקטים, קרן מיראז' ישראל
דניאל בלס - רכזת בוגרים תכנית כנפיים, הסוכנות היהודית
קרן פרידמן - רכזת מלגות, קרן "הישג" - חיילים בודדים משוחררים
יואל ברקין - רכז פעילות שטח, המרכז לחיילים בודדים ע"ש מייקל לוין
דוד ברוך סינגר - מנכ״ל, עמותת גרעין כפר עולים
גרשון פישר - מזכיר, עמותת גרעין כפר עולים
יעקב עמאר רוטשטיין - מתנדב, חייל בודד לשעבר, עמותת "אח גדול"
יעל אייזנר - מנהלת פרויקט אימוץ בקיבוץ, התנועות הקיבוציות
אלון קובה - מנהל, גרעין צבר
אנסטסיה מדבדובסקי - יועצת לחיילים בודדים דוברי רוסית, ארגון "נפש בנפש"
סם קדוש - מנהל, C.N.E.F - מרכז לסטודנטים עולים דוברי צרפתית
גמליאל גוטשל - מנהל מרכז מידע, CNEF - מגשימי תקוותנו
גיא קונפורטי - מנכ"ל עמותת נדן - סיוע משפטי לחיילים
רן בוטבול - מנהל מרכז הכוון כנפיים למען חיילים עולים בודדים
דוד ורטחה - מנהל פרויקטים עמותת אח גדול למען חיילים בודדים
שרה קצבורג - נציגת ה.ל.ל בפורום ארצי חיילים בודדים
רחל כהן - שדלן/ית (עו"ד גויסקי - קשרי ממשל, ייעוץ ושירותי חקיקה) מייצג/ת את ה.ל.ל האגודה ליוצאים לשאלה (ע"ר)
רישום פרלמנטרי
¶
עופרה ארגס – חבר תרגומים
השקת אתר מידע לחיילים בודדים ולצעירים חסרי עורף ועולים טרם גיוסם, ע"י פורום ארגוני החיילים הבודדים
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בוקר טוב לכולם, ברוכים הבאים לוועדת העלייה הקליטה והתפוצות. אני רוצה לברך את שלומית אבינח שהיא מחליפה את דנה גורדון שושני, שנפרדנו ממנה אתמול. דנה פעלה בכנסת, עבדה במשך 35 שנה ועשתה הרבה למען קליטת העלייה וגם עסקה בתחומים אחרים בוועדות שונות. שלומית מחליפה אותה ואני רוצה לאחל לשלומית הצלחה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אנחנו מקיימים היום דיון המשך בנושא השקת אתר מידע לחיילים בודדים ולצעירים חסרי עורף ועולים טרם גיוסם. ב-2016, לפני שנתיים, קיימנו דיון ראשון בנושא החיילים הבודדים. נציגי משרדי הממשלה ונציגי הארגונים הלא ממשלתיים נכחו בדיון וכולם דיווחו מה כל אחד עושה, אבל אני הרגשתי בסוף הדיון שלכולם יש כוונות טובות ורוצים לעזור, אבל אין תיאום. כתוצאה מכך החייל הבודד שצריך לקבל את השירות הולך לאיבוד, וישנן גם כפילויות.
לכן ביקשתי מכל הגורמים ליצור פורום או שולחן עגול כדי שכולם, גם משרדי הממשלה וגם הארגונים הלא ממשלתיים ישבו ביחד לשם המטרה האחת לעזור לחייל הבודד. כדי להשיג את המטרה הזאת היה צריך לשבת יחד ולדון.
הפורום הוקם ואני מודה לכולם. לפורום הזה היו מטרות, אני יכול לציין לפחות שלוש מטרות עיקריות: אחת – לגבש עמדה מקצועית בנושא הסיוע לחיילים הבודדים, 2. לייצר פתרונות הולמים לצרכיהם בשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה השונים והארגונים הלא ממשלתיים.3.ליזום הצעות חקיקה בנושא. אנחנו חברי הכנסת ניזום אבל להציע לנו מתוך הדיון שרואים שפה יש לנו מחסום כלשהוא בצורת חוקים כאלה ואחרים. פה אין לנו אפשרות לפעול כי אין חוק כזה. אם תביאו, נקדם את זה. אלה שלוש המטרות העיקריות של הפורום. עיסוקו של הפורום הוא בחייל הבודד, והנושאים החיוניים לו. ומהם? 1.– פתרונות דיור, 2. הנגשת מידע. 3. מסלולי שירות. 4. טרמינולוגיה אחידה לטיפול. 5. השוואת מענים ושירותים בין חיילים עולים2 ובודדים וחסרי עורף משפחתי. תנאיו של חייל בודד שאינו עולה חדש, צריכים להיות שווים לאלה שמקבל חייל בודד עולה.
לעניין הנגשת המידע, עלתה הצעה לבניית אתר שכולל אפיון ותרגום כשהעלות היא 40,500 ₪ לערך כיום נמצאים בשירות כ-6,500 חיילים בודדים, וכשליש מהם משתחררים בכל שנה.
מסקנות הפורום הוגשו לוועדה. המסקנות הן כפי שאמרנו לפי הזיהוי, פתרונות דיור, תכנית המשך לאחר שחרור ומעטפת חברתית, בדגש על חייל בודד חסר עורף משפחתי. 2. הנגשת מידע ומוקד פניות בשגרה ובחירום. 3. מסלולי שירות נוספים. 4. טרמינולוגיה לטיפול בחיילים בודדים. 5. השוואת התנאים לאלה של החיילים הבודדים העולים החדשים. אלה הן מסקנות הפורום שצריך לטפל בהן.
כמו כן היו נושאים שהומלצו להתערבות מידית, ואנחנו נתמקד בהם היום, כמו למשל פטור מארנונה, בעיות ביטוח לאומי לחיילים בודדים משוחררים, קורסי עברית לעולים שהם חיילים בודדים משוחררים, השוואת הזכאות לעולים. מציאת פתרון מגורים לצעירים חסרי עורף משפחתי עד גיוסם לצה"ל. לא רק משוחררים, גם אלה שמתעתדים להתגייס וצריך לתת להם פתרונות.
אלה נושאים שהתקדמנו בהם והיום נשמע איך אנחנו מתרגמים למעשים, ובעיקר גם הקמה או השקת אתר המידע. נשמע את מירה קידר, מנהלת אגף הרווחה התמודדויות בסוכנות היהודית.
מירה קידר
¶
בוקר טוב. בוקר מרגש במיוחד כי בשבילנו ובטח בשבילי המפגש הזה, האתר שהעמדנו על הרגליים הוא בפירוש חלום שהתגשם שאנחנו מסתובבים סביבו כבר כמה שנים ויש זכויות רבות להרבה אנשים אבל בראש ובראשונה לד"ר אברהם נגוסה חבר הכנסת, יו"ר העלייה והקליטה שיותר מזרק לנו את הכפפה, אני לא רוצה להגיד שהוא דחק אותנו לפינה, הוא אמר "אם אתם כל כך טובים תשבו ביחד ותעשו". זה היה במרץ 2016 ואני יכולה להגיד שהייתה היענות עצומה. אנחנו מדברים על הרכב שהוא לא כל כך מובן מאליו של משרדי ממשלה, שלושה משרדים בכירים, קליטה בטחון ורווחה, של 15 ארגונים, הארגונים הבולטים שעוסקים בחיילים בודדים עולים ולא עולים.
לפני שאני אתאר מה עשינו וכולי חשוב לי להוסיף עוד תודות כי הייתה לנו פה רוח גבית חיובית בכנסת וקיבלנו סיוע מחבר הכנסת איציק שמולי יו"ר השדולה לחיילים בודדים, מחברת הכנסת יוליה מלינובסקי שהייתה מאוד פעילה איתנו, מולנו בעבודה, כמובן אלי אלאלוף, יו"ר ועדת רווחה, סגן השר מייקל אורן ועוד ועוד. בסך הכל אני יכולה להגיד שהכנסת זה בעצם האינקובטור של הפורום.
כמו שאתה כבר ציינת כבוד היושב ראש, אנחנו עוסקים בחיילים הבודדים עולים והלא עולים על רצף של שנים, מהשלב שהם מלש"ב, לפני שירות צבאי, תהליך ההכנה לשירות, מגורים ודברים נוספים, לתוך השירות עצמו, על כל הסוגיות שעולות וכמובן לאחר השירות הצבאי שאני יכולה להגיד שבגדול אנחנו מדברים, לפחות בכנפיים אבל אני חושבת שברוב הארגונים, עד לשנתיים מיום השחרור, ליווי של הצעירים המשוחררים.
מי חברי הפורום? בראש ובראשונה צה"ל, צבא הגנה לישראל, הם מגיעים לפורום, זו אוכלוסייה של הצבא ויש שיתוף פעולה מצוין. משרדי ממשלה שכבר ציינתי אותם, משרד הביטחון, בהקשר של האגף והקרן להכוונת חיילים משוחררים וארגונים שלא אציין את שמם אבל רבים וטובים, אני חושבת מהבולטים ביותר שעוסקים באוכלוסייה הזאת.
מטרות הפורום, כבוד היושב ראש הדגיש וציין אותם, זה באמת גיבוש של עמדה מקצועית, עמדה מקצועית של קבוצת עבודה, של ארגונים מהמגזר השלישי ושל משרדי ממשלה בהקשר של סיוע לחיילים בודדים, כשהשלב הבא כמובן זה ייצור פתרונות הולמים לצרכים שלהם, זאת אומרת אם אנחנו ממפים את הצרכים יותר קל לנו להתייחס למענים וקל כקבוצת עבודה, כי כל ארגון נותן איזו שהיא פריזמה, איזו שהיא נקודת מבט, איזה שהוא מענה על הרצף שאני תיארתי אותו.
אחת המטרות שלנו הייתה ייזום הצעות חקיקה והיינו מאוד פעילים בעניין הזה ואני חושבת שהשפענו לטובה גם בכמה הצעות בהקשר של חיילים בודדים.
אני אדבר בקצרה על תהליכי העבודה בפורום. קודם כל לכנס – כמו שדיברת על כך, כבוד היו"ר – לכנס את הארגונים שנכחו בדיון שהתקיים פה, ברצף של הדיונים שהיו פה בהקשר של עולים, מפגשי היכרות של הגופים מהמגזר השלישי אחד עם השני אבל כמובן אל מול משרדי הממשלה, להבהיר מה כל אחד עושה, לאן כל אחד שואף להגיע ולהתחיל ליצור את החיבורים. תיאום ציפיות לאן אנחנו הולכים, זה מסה של אנשים, מסה של ארגונים כל אחד עם האג'נדה שלו, וגם מצד אחד הלקוחות שלו, המחויבות שלו גם לתורמים, רובם של הארגונים במגזר השלישי כמובן חיים מתרומות וכן הלאה וכן הלאה, אז תיאום הציפיות היה קריטי, ומתוך זה יצרנו תקנון של עבודה משותפת, בבחינת אוקיי, מה זו הקבוצה הזאת שיושבת ועובדת, למה אנשים מחויבים, מי חבר, מי לא חבר. יצרנו לוגו של הפורום, אני אומרת גם בהקשר של קבוצת העבודה, בהקשר של תהליכי סינגור מול משרדי ממשלה, מול גופים, מול מוסדות, אז יש לנו לוגו שלנו וכמובן קביעת תהליכי עבודה ודרכי עבודה, איך אנחנו עושים, מה אנחנו עושים במפגשים מאוד צפופים בהתחלה, פעם בחודש, אחר כך האטנו לפעם בחודש וחצי, פעם בחודשיים.
אנחנו בעצם מיפינו ביחד את הנושאים שהם רלבנטיים לחיילים הבודדים. אגב, אם אתה זוכר כבוד יושב הראש, אתה דיברת על עולים אבל זה היה אך טבעי שאנחנו נעסוק בכל הבודדים, הם אזרחים, אני אגיד ילדים שלנו, הם חיים כאן ואין סיבה שהם לא ייהנו מהטוב הזה שאנחנו יושבים ביחד חושבים ומתכננים איך לקדם ואיך לסייע.
מיפוי הנושאים כמו שכבר ציינת ואני גם התייחסתי, אנחנו מדברים על לפני השירות הצבאי, במהלך השירות הצבאי ולקראת השחרור וכל שלב כזה ברצף הזה של החמש שנים או יותר, שש שנים, יש סוגיות ונושאים שהם רלבנטיים לכולם, אני לא אכנס לכל השלבים שלהתבגרות של אנשים צעירים שהם בונים את חייהם גם בתום של לימודים, גם בתחום של תעסוקה, גם בזוגיות וכולי. יש פה את תת הנושאים שהתייחסנו אליהם, חשוב לי להגיד שהיינו יעילים, חילקנו לקבוצות עבודה לפי הנושאים והיה חשוב לנו גם לשלב ולהשתמש בידע של כל גוף וגוף שמביא לשולחן המון ידע של עשיה ושל הכרת חוקים ונהלים וכולי.
המצב שהיה ברור לכולנו, מצאנו בלבול וחוסר הבנה של הצעירים לגבי הזכויות שלהם, הזכאויות שלהם ושירותים שקיימים. אני לא מדברת רק על שירותים של ארגוני מגזר שלישי, אני מדברת על שירותים של משרדי ממשלה. אני יכולה לתת כדוגמה את הסיפור של משרד הקליטה עם מענקי הדיור לחיילים בודדים שרק אחר כך בהתערבות של משרד הקליטה שהם חברים בפורום, נכנסו לעניין, חיברו את הבסיס - - -
מירה קידר
¶
משרד השיכון והבינוי, אבל מי שהתחבר זה משרד הקליטה והשתמשו בדאטה בייס והיה שינוי דרמטי בניצול המענקים האלה. זה גם אני חושבת פועל יוצא מהעבודה שלנו. כמובן מצאנו חפיפה בתחומי פעילות, אם לא דיברנו אחד עם השני מן הסתם היו חפיפות ואחת המטרות הייתה בהחלט לצמצם ולתעל את המשאבים לטובת המקומות שיש בהם לקונות, שיש נושאים שלא נוגעים בהם או נוגעים בהם באופן חלקי, מחסור במענים לצרכים קריטיים, הזכרת את נושא הדיור, הוא עולה שוב ושוב בהקשר של לפני שירות ולאחר השירות, אני לא מדברת על הצבא. חשוב גם להגיד שבנושאים הללו שאנחנו מדברים, הצבא נותן פתרונות טובים. אם מתחברים ואם יודעים ואם מצליחים אפילו במקרים הפרטניים ליצור בסיס של שיתוף פעולה, יש פה באמת הרבה יישר כוח לצבא. עיקר המיקוד שלנו בתהליכי העבודה היה איפה שהצעירים כמעט להגיד הולכים לאיבוד, בוודאי עולים לפני שירות צבאי, הם לא יוצאים ממסגרות חינוך, הם יוצאים בדרך כלל ממסגרות הקליטה של הסוכנות היהודית וכמובן לאחר הצבא שבעצם, איך אומרים, הם ניצבים בפני תהום שהם אמורים לכלכל את הצעדים הקריטיים הראשונים שלהם בלי כלים, בלי משפחה, בלי סיוע.
קבוצות העבודה שדיברתי עליהן כמובן היו לפי התמחות, כי אמרתי שהפורום - - -
מירה קידר
¶
קבוצות העבודה נחלקו לפי תחומי התמחות ועניין כפי שכבר ציינתי וכמובן יצרנו תכנית עבודה מסודרת בכל אחד מהנושאים, הצגנו את התכנית הזאת במסמך והתכנית מן הסתם גם מתעדכנת. לתוך התהליך הזה יצקנו תכנים, צירפנו כלים שהמשתתפים יכולים להשתמש בהם לטובת העשייה בפורום, היו לנו הרצאות למידה והעשרה, נפגשנו עם אנשי מפתח רלבנטיים, קרן - - - פרט הגיעה ופרשה את משנתה בהקשר של בודדים, היה אצלנו גם רונן מימון, עומד מראש התכנית "ממדים ללימודים" שזה משהו דרמטי שהצבא נכנס אליו גם בהקשר של בודדים, הנושא של לימודים גבוהים או הכשרות מקצועיות וכמו שכבר אמרתי, יצרנו מסמך שכלל מסקנות והמלצות והגשנו אותו לכנסת.
המסקנות וההמלצות מופיעות כאן לפי הנושאים שגזרנו אותם, הנושאים הללו זוקקו מתוך העודה בצוותים, לא בכל הנושאים התקדמנו. תיכף נשמע את אחד הנושאים שפה אנחנו היום חוגגים אותו, קרן פרידמן רכזת מלגות בקרן הישג תדבר על האתר עצמו אבל אני יכולה לתת דוגמה בהקשר של מסלולי שירות נוספים, אנחנו מתכוונים מסלולי שירות לחסרי עורף. הרי כידוע לעולים יש את גרעין צב"ר ומסתבר שוב ושוב שהקליטה בצבא של קבוצת השווים ביחד עם צוות מלווה, עם צוות עוטף, בקיבוצים שמחבקים, עושה הבדל מאוד מאוד גדול ויש הצלחות מאוד גדולות לתכנית צב"ר ולצעירים שמשתתפים בתכנית ואנחנו כל פעם שואלים, מה עם חסרי העורף, מה עם אלה שנולדו כאן או שבאו לכאן כילדים, לא מגיע להם כזה תהליך? למה אין מן חממה או מעטפת כזאת שתיתן להם את מה שהעולים מקבלים. זה נראה אך טבעי, זה דוגמה למשהו שלא התקדמנו איתו.
קרן פרידמן
¶
בוקר טוב. בעצם הרעיון היה באמת שכל מי שמקיש מילת חיפוש שקשורה בכל צורה שהיא לחייל בודד יוכל להגיע לכלל המידע של לפני גיוס, תוך כדי שירות ולאחר השחרור. אנחנו מתייחסים לרוב הנושאים שמעניינים אותם, אם אנחנו נסתכל על נושאי ליבה כמו דיור, העשרה, סיוע כלכלי, הכנה לגיוס, איך אני בכלל מקבל הכרה כבודד לפני שאני מתגייס כדי שכל הדברים האלה יסודרו, אחד הדברים הכי חשוב שזה בהמשך גם למה שדובר פה זה "איך אני מגיע לגורמים" אז אם נסתכל על הארגונים, יש הפניה לאיש קשר רלבנטי לכל שירות. לצורך העניין אם נלך עכשיו לדוגמה לנושא דיור, נוכל לראות מי הגופים שיעזרו לנו בדיור ואיך אני יוצר איתם קשר, גם מייל, גם נייד - - -
קרן פרידמן
¶
הרעיון הוא שלא יהיה בלבול, שכל חייל לפי המקרה האישי שלו יידע לאן הוא יוכל לפנות במיצוי זכויות לצורך העניין או בכל הדברים האחרים, במלגות, אם הוא היה לוחם או תומך לחימה, לאן הוא יכול לפנות. האתר מאוד ידידותי למשתמש, יש אפשרות גלישה גם דרך מחשב וגם דרך סלולארי שמשם אני מניחה שתגיע רוב הגלישה. אופציית החיפוש, אם נלך לחיפוש, אפשר להקיש מילה כמו "המרכז לחיילים בודדים", אפשר להקיש "מלגות" אפשר להקיש "מענק", כל דבר שהוא שמעניין אותך ברמת המילה אפשר להגיע לזה.
קרן פרידמן
¶
כן. בוודאי. גם פה יש את הדרך ליצור קשר עם כל אחד בארגונים כולל ניידים, כולל אימייל. לצורך העניין אם אני היום מחפשת מלגה ואני נכנסת לקרן הישג את תראי שם את פרטי התקשורת שלי, את האימייל שלי, ומי שירצה יוכל לפנות אלי וכמובן לקבל מענה.
הילה סולימני
¶
זה מידע שלקחנו מתוך האתר של או מיטב או האתר של צה"ל מהאיגרת לחייל הבודד וגם ממצגת שהעבירה לנו קרן, הכל בדקנו אחד לאחד, וכמובן שכל רבעון וגם בין לבין אני בודקת באתרים ומקבלת דיווחים מנציגים, לגבי כל עמותה, ארגון ומשרד ממשלתי שמתעדכן.
אייל אביב
¶
אתם חוגגים פה את האתר וזה בסדר גמור רק שאנחנו לא היינו מעורבים בשום שלב באתר או במידע בו, וכאילו באנו לחגוג משהו שלא היינו שותפים בו.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
את הפרסונליות אתם יכולים לשנות כל הזמן, מי שיכול להגיע, אבל באופן עקרוני כשביקשתי להקים את הפורום נציג צה"ל היה שותף בו. נציגה או נציג אני לא זוכר בדיוק, אבל מי שהיה זוכר את זה. כל אחד תיאר את מה שהוא עושה, אבל אמרתי שצריך להיות תיאום. בסופו של דבר יש לנו כוונות טובות אבל לא משיגים את המטרה, אין לחייל הבודד פתרון. אז כדי שנעשה, גם צה"ל, בלי צה"ל לא הולכים, לכן אמרנו להקים, ממשרדי הממשלה, ואני חושב שצה"ל נמצא באחד ממשרדי הממשלה, וארגונים לא ממשלתיים.
מירה קידר
¶
רציתי להוסיף שאני פרגנתי לצבא בהקשר של העבודה עם החיילים ואמרתי, המערכת טובה, מערכת - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אוקיי. על זה אנחנו דנים היום. הדיון שלנו היום הוא חגיגה של ההשקה, אבל גם נדון על התכנים. אם יש תכנים לא טובים שצריך לשנות או לשפר, לכן אנחנו כאן. ניתן לך את רשות הדיבור ותציג איזה תכנים אתה לא רוצה או אתה רוצה לשנות ותציג את עמדתך בתורך. כרגע תנו לקרן לסיים את הצגת האתר.
קרן פרידמן
¶
התחלנו להגיד שבאמת נוחות המשתמש זה הדבר שעמד לראות עינינו לאורך כל הדרך, לכן גם לשאלתך לגבי שפות. כרגע האתר בעברית, השלב הבא זה אנגלית רוסית וצרפתית ואני חושבת שגם ספרדית.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
אתם יכולים לעשות כוכבית, אם מישהו צריך עזרה באמהרית שיהיה לזה סוג של מענה. להשאיר אולי - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תעשו מה שאתם רוצים, אבל זה לא נראה לי הכרחי כי בדרך כלל חיילים שמתגייסים הם ברמה שהם יודעים - - -
קרן פרידמן
¶
אבל אולי עדיף בשביל שההורים יוכלו או משהו שיהיה - - - כי המטרה היא לא רק להרגיע את החייל, אלא גם לפעמים יש את ההורה - - -
קרן פרידמן
¶
עדיף שיהיה מאשר שלא יהיה. אז אנחנו נעשה את זה, והדבר שגם מאוד חשוב שהאתר מונגש למוגבלויות, אם זה מוגבלויות ראייה - - -
קרן פרידמן
¶
כן. חוק להנגשת מידע, האתר מונגש ועומד בכל הכללים. זהו. הרעיון הוא באמת שלא יהיה בליל מידע, יהיה מקום אחד מרוכז, שהכל יהיה שם והכל יהיה גם כמו שהילה אמרה, אחת לרבעון כל הפרטים יעברו שוב תיקף מחדש, אם יהיו שינויים, זה יהיה on going, זה יעדכן כל ה זמן, וזה השינוי המאוד מאוד גדול.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה רבה. קודם כל אני רוצה לברך על העבודה החשובה והיוזמה המבורכת. אנחנו מצפים שצה"ל יהיה בתוך העניין ושותף טבעי לנושא הזה ולכן אני רוצה לפני - - -
מירה קידר
¶
אני אסיים בקיצור. זו הזדמנות להגיד תודה לכל מי שמשתתף בפורום, אנשים מזמנם וממרצם, גם עבודה בבית, הם מאוד עקביים מאוד ערכיים, אז באמת זו הזדמנות לברך את כולם וחשוב לי לברך במיוחד את הילה סולימני שיושבת כאן לידי. היא מרכזת הפורום, אני קוראת לה גם דבק וגם מנוע.
מירה קידר
¶
היא מקרן מיראז' והיא ממש הרוח החיה, עם שכל, עם רגישות, עם אינטנסיביות עם עוד הרבה דברים טובים.
אני אמשיך בקיצור על השקף של ההישגים. דיברנו כבר על המערך שהוא בעצם של גם וגם, של הארגונים ושל משרדי הממשלה. היינו בסיוע של חברת הכנסת יוליה מלינובסקי - - -
מירה קידר
¶
בסדר. אני רוצה להגיד תודה לחברת הכנסת יוליה מלינובסקי שחיברה אותנו לשר הביטחון וישבנו איתנו וקיבלנו אוזן קשבת - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
היה פה מפגש פעם ראשונה ששר בטחון ישב איתם. בכלל, אף פעם שר בטחון לא ראה אותם.
מירה קידר
¶
כמובן שאנחנו מדברים בו זמנית על העלאת רעיונות אבל - - - פעולות לבצע אותם. אני מסיימת בשקף אחרון. נשאר לנו עוד מה לעשות. זרי דפנה זה יופי, אולי קוצני, אבל יש לנו עוד מה לעשות, אני אומרת בעיקר זה המקום להגיד בעיקר בהקשר של חסרי העורף.
מירה קידר
¶
אני רוצה לצאת בקריאה של הפורום להשוות את הזכויות והזכאויות של חסרי העורף לעולים, יש פה פער לא מתקבל על הדעת בין שתי קבוצות שתורמות אותה תרומה למדינת ישראל. הפרטים כתובים גם בתכנית שלנו אז אני לא אכנס לפרטים.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה רבה. קודם נשמע את חברות הכנסת ולאחר מכן את נציג צה"ל. פנינה תמנו שטה בבקשה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
אני רוצה קודם כל לפתוח אדוני היושב ראש ולברך על העבודה היפה שנעשתה עם הפורום וגם בבניית האתר. אני מבינה שכבר שנתיים אתם שוקדים על המלאכה וכשצריך לברך, אמרתי, אז גם מברכים. אני חושבת שזה נושא משמעותי וחשוב, הנגשת זכויות, מי כמונו סביב השולחן הזה יודע שזה דבר מאוד מאוד בסיסי בטח בעולם מודרני שאנחנו יכולים להשתמש בכל האמצעים שברשותנו, האינטרנטיים והאחרים.
כמי שהחלה לעסוק בחיילים בודדים הייתי רוצה להעלות שני דברים כדי לקבל בכל זאת תשובות כי הרבה פעמים כשיש כוונות טובות, מערכים גדולים נופלים דווקא בדברים הקטנים. הייתי רוצה לדעת מה קורה כשחייל עכשיו השתחרר הביתה לפני שישי-שבת ואין לו באמת איפה להיות או אין לו אוכל וגם אם יש לו איפה להיות, יש כל מיני נסיבות מצערות, הוא נכנס לאתר, האם יש טלפון של חירום, טלפון שאפשר, אני חושבת שממש צריך לעשות סימולציה ולראות מה קורה, כמה זמן תגובה, לתת לחבר'ה שלא מכירים את האתר לשבת ומהרגע שהם ניסו לקחת סטופר ולהבין כמה זמן זה לוקח.
דבר נוסף, עשיתי חיפוש תוך כדי, צריך בוודאי גם להשקיע תקציבים כדי להעלות את הדף, הוא לא הופיע בדף הראשון של התוצאות וזה משמעותי ביותר.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
אני אומרת רק לקחת את זה בחשבון. אנחנו הולכים הלאה, אנחנו אנשי עשיה, לא נחים על זרי הדפנה. אז אני חושבת שצריך לראות איך מעלים את זה, ובנוסף לעשות הרחבת שיתופי הפעולה. רק לצורך העניין לדוגמה, אתמול הייתי בביקור במרכז לחיילים בודדים ע"ש מייקל לוין פה בירושלים ותשמעו, זה פשוט קטסטרופלי כמות החיילים שמסתבכים מבחינה משפטית כתוצאה מהשירות שלהם, וצריך לראות איך נותנים להם מענה ושלא מה שנקרא, יוצאים עם חבילת חובות והסתבכויות.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
אני חושבת שזה לא חייב להיות לשכת עורכי הדין אבל זה הגיוני שיהיה גם לשכת עורכי הדין, אבל הסיוע המשפטי בהחלט יכול לעזור בעניין הזה. תודה רבה לך אדוני היושב ראש.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. בהקשר למה שפנינה אמרה עכשיו בנושא הסיוע המשפטי, אם יש צורך, גם היא וגם אני די עובדים ביחד עם לשכת עורכי הדין ואני מאמינה שלשפי נווה יש אוזן קשבת לכל הדברים האלה, אנחנו בהחלט יכולים לחבר את זה. אני מאמינה שיהיו עורכי דין שישמחו לסייע לילדים, ואם כן, תקשרו בינינו ואנחנו נעשה את העבודה. זה דבר אופרטיבי כרגע.
מה שפנינה אמרה לגבי זמן תגובה זה דבר מאוד חשוב, אני לא פעם השתמשתי בשירותים של הארגונים, חיילים פונים אלי, אופרטיבית אין לי מה לעשות אבל יש באפשרותי לפנות לארגונים ואני מקבלת שם סיוע אבל לא כל אחד יכול להגיע אלי וכמובן שזה לא נכון, נכון שיהיה טלפון חירום באתר.
עוד דבר, אני לא יודעת מה הייתה רמת השיתוף בין משרד הביטחון, צה"ל והארגונים, אבל השר בזמנו הבהיר בצורה ברורה שהדלת פתוחה. הדלת פתוחה וכשהוא נכנס לפני שנתיים לתפקידו כשר הביטחון הוא עשה מיקוד ומיפוי של הקבוצות שהוא רוצה לשים עליהן דגש. אתם ישבתם בפגישה ושמעתם את זה. החיילים הבודדים היא קבוצה, כעולים חדשים וכישראלים שמסיבות כאלה ואחרות נכנסו כבודדים, אז אם אתם מתקשים במשהו ויש איזה שהוא קצר בתקשורת, למרות שאני מאמינה שיש פה רצון טוב גם מצד הצבא ומשרד הביטחון וגם מצד הארגונים, כי בסופו של דבר אין פה אינטרס אישי. אבל אם צריך לפתוח דלתות ולעשות משהו, השר הבהיר בצורה חד משמעית שהוא ממשיך לטפל בזה על בסיס קבוע, רק לאחרונה פתרנו איזו שהיא בעיה של חיילים בודדים. הוא לא מתעסק רק עם איראן ועם סוריה, הוא מתעסק גם עם זה, בדחיפתי בעזרתי ובזה שאני מנדנדת לו כל הזמן.
כמובן משרד הקליטה, בגלל שחלק מהחיילים הבודדים הם עולים אז אתם חייבים להיות בתמונה ולסייע ולהמשיך גם אחרי השחרור, אני מבינה שיש את ההידברות הזאת אבל אם יש צורך בעזרה, אנחנו כאן.
אני רוצה לשים דגש על נקודה שאולי פספסתי כי באתי טיפה באיחור, וזה החיילים הבודדים החרדים. אני לא רואה כאן אף אחד שמייצג אותם.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא. אני מציעה לעוסקים במלאכה להיכנס להידברות עם חב"ד. ניהלתי איתם כמה שיחות, החבר'ה מחב"ד שחלק בעצמם גם שירתו בצבא, אבל הם שומרים על אורח חיים דתי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא, זה משהו אחר. אני מדברת על חייל חרדי, אדם ממאה שערים שהחליט להתגייס, אין לו לאן לחזור.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני כבר מסיימת. אני מדברת על חיילים חרדים שהחליטו להתגייס. אנחנו כחברה רוצים שהם יתגייסו אבל הם נתקלים בקושי ואנחנו רואים מדי פעם בתקשורת מה קורה כשהוא חוזר הביתה לשכונה שלו, אבל הוא עדיין רוצה לשמור על אורח חיים חרדי. כשרות, שבת וכולי.
דיברתי עם כמה אנשים מכפר חב"ד, חב"דניקים שהם חרדים, עם כל המשתמע מזה, הם מוכנים להיכנס למלאכה. תגידו לי עם מי צריך לדבר, איך לקשר, ואני נמצאת פה. אנחנו בהחלט יכולים לפתוח מקומות כאלה לחיילים חרדים שרוצים לשמור על אורח החיים. במיוחד עכשיו לקראת חוק הגיוס שאנחנו רוצים שהם יתגייסו ומצד שני אנחנו רוצים שהם ימשיכו לשמור על אורח חייהם, זה יכול להיות דבר שהוא סלע המחלוקת ואנחנו כבר צריכים להתערב בנושא. אז קחו בחשבון שיש לי כבר הידברות עם כמה גורמים ותשתמשו בי. ובהצלחה. יש מה לעשות, זה לא סוף פסוק, תמיד יש מה לשפר אבל דרך ארוכה מתחילה בצעד ראשון אז תודה רבה.
קרן זר ארביב
¶
אני ראש ענף ת"ש, רוב האנשים פה מכירים אותי. היוזמה היא מבורכת, יש שיתוף פעולה מצוין עם כל הגורמים שיושבים פה ויש לנו נציגות בפורום. אני רוצה לדייק את ההערה שנאמרה מקודם, ההערה הייתה מאוד טכנית. נכון לאתמול בבוקר כשקיבלנו את הזימון לוועדה לא ידענו שעולה האתר ואנחנו חושבים שנכון רגע לעבור יחד על תכנים כי המידע שמונגש צריך להיות מדויק אז אני מניחה שהמקורות שהשתמשו בהם הם מקורות טובים ואני מניחה שרוב הדברים שמופיעים שם הם נכונים רק שווה לעשות את הפיין טיונינג הזה.
מבחינת הנגשת מידע, בצבא יש 1,400 מש"קיות וקצינות ת"ש בכל יחידות צה"ל, הן מנהלות שיח יום יומי עם חיילים בודדים, החל מלשכות הגיוס, חייל שמגיש בקשה להיות בודד, מלש"ב יותר נכון, מראיינת אותו רמ"ט פרט, לא מש"קית ת"ש, קצינה בדרגת סרן. יש הנגשת זכויות ושוב, המעטפת הנוספת היא עוד איזה שהוא - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
זה לא עובד כל כך, אני מקבלת הרבה פניות מחיילים שמשרתים, את יודעת, החומר האנושי גם קובע. אחד יותר - - -
קרן זר ארביב
¶
שום ארגון הוא לא סטרילי ויש לפעמים גם מקומות שזה קורה פחות טוב, אבל ככלל ברוב המקומות זה קורה טוב והחיילים מטופלים. בהקשר למענה לחסרי עורף משפחתי, אני מאוד מתחברת למה שמירה העלתה כאן. אנחנו קיבלנו שאילתה מהכנסת לפני כמה חודשים או אולי שנה, ששאלו אותנו למה המענה לחסרי עורף שונה מהמענה לבודדים העולים והתשובה של צה"ל הייתה שהמענה לא שונה, הוא זהה, בודד הוא בודד הוא בודד, אותי כרע"ן ת"ש לא משנה אם הוא עולה חדש או חסר עורף, מבחינתי הוא חייל בודד והמעטפת שהצבא נותן היא זהה. השונות נוצרת ממענקים שהחיילים האלה מקבלים וזה מבורך וחשוב, אני לא רוצה לגרוע, להיפך. כשחייל בודד עולה מקבל ממשרד הבינוי וממשרד הקליטה 940 שקלים מדי חודש, את זה לא מקבל חסר עורף ואני חושבת שאם דיברנו כאן על הצעות חוק ועל הירתמות אז אולי שווה רגע להשוות את חסרי העורף כבר במהלך השירות בהקשר הזה.
קרן זר ארביב
¶
לא, זה לא נוהל פנימי. המעטפת שאני נותנת לבודדים בצבא זהה לכל בודד. חייל בודד עולה ניגש למשרד הקליטה מקבל עוד מיקום, ניגש למשרד הבינוי והשיכון מקבל ביחד 940 שקל בחודש. את זה חסר עורף משפחתי לא מקבל ועוד לא דיברתי על מה קורה בשחרור, שאת העולה "כנפיים" מלווים בצורה מדהימה ולחסר עורף אין, זאת אומרת יש עכשיו את "יתד" שנכנסו לתמונה ואנחנו היום נפגשים איתם כבר כמה מפגשים אינטנסיביים ובאמת מהדקים את שיתוף הפעולה. זה יגיע משם אבל צריך באמת לייצר מעטפת שהיא זהה.
לגבי טלפון חירום נגעת בזה, אז קודם כל חשוב לי להגיד, שוב, כל גוף שיכול לסייע זה טוב, בצבא יש את מוקד הבודדים אצלי בענף שהוא זמין 24/7, וחיילים מתקשרים אלינו ומסתייעים החל משאלה אינפורמטיבית וכלה בחייל שמתנשף ובוכה ואנחנו עוד רגע אפילו עושים איכון על הטלפון שלו ומבינים מה קרה, זה לא קורה הרבה אבל זה קורה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
הערה. אני מציעה לך שהמוקד הזה ייתן שירות לחיילים בודדים גם שנה אחרי שחרור. ברגע שהוא משתחרר, נגמר לו הכל. הוא כאילו היה במעטפת - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
יוליה, בקצב הזה לא נסיים. את יכולה לקיים מפגש עם נציגי צה"ל במשרד שלך ולעשות את הכל. השאלות שלך הן ענייניות וחשובות אבל מבחינת - - -
קרן זר ארביב
¶
עוד שני דברים אחרונים, לצד מוקד הבודדים כמובן שיש את המפקדים. הם הכתובת הראשונה של החייל, ושוב, יש מקרים שזה לא צולח אבל ברוב המקרים המפקד הוא הכתובת הראשונה לחייל ומפקדים מגיעים למקום ומסייעים לחיילים במצוקות לא פשוטות.
דבר אחרון, לגבי סיוע משפטי שעלה כאן מקודם, אז יש לנו חיבור לאגף לסיוע המשפטי של משרד המשפטים, לעמותת - - - לשכר מצווה ולחייב נזקק בהוצאה לפועל שמטפלים בחובות של חיילים לא רק בודדים, דרך אגב, יושב פה גיא, זו עמותה מדהימה שנותנת שירות לחיילי חובה שמגיעים ומסתייעים. החיבור קיים, קורה, וסגלי הת"ש מנגישים את המידע לחיילים. נכון גם שזה יהיה מונגש באתר. אז יישר כח ותודה.
אייל אביב
¶
אני רוצה לומר מספר משפטים ברשותכם אדוני היושב ראש, חברי הפורום הנכבדים. אני חושב שהפורום הזה הוא פורום מאוד חשוב. דיברת על אחדות מטרה ואני באמת חושב שיש כאן אחדות מטרה, כוונות טובות, זה מחייב תיאום וגם סינרגיה בינינו כולנו, לא מזמן אנחנו גם קיימנו ועדה לאישרור עמותות שעובדות עם צה"ל כדי למסד תהליכים. אני חושב שבסופו של יום צה"ל הוא האחראי לטיפול בחיילים הבודדים המשרתים בו ונותן להם מעטפת טובה. עם זאת, בארגון כזה גדול ישנם לפעמים גם דברים שאנחנו לא מצליחים להגיע אליהם ובזכותכם בשיח מכובד, מכבד ומשותף אנחנו מצליחים לייצר פתרונות ואני מזמין אתכם לשיח הזה שהוא לא שיח מתלהם ומאשים אלא שיח משותף, על מנת בסופו של דבר להגיע לאחדות המטרה וחלק מהדברים כאן הם לצורך זה.
הכלים והמענים הניתנים היום בצה"ל הם חלק מהמענים שאתם מתארים כאן ודיברת על כפילויות ולכן אולי חשוב להציף פערים כדי להעצים את המענים אצלנו כדי לא לייצר כפילויות מיותרות. אני חושב שיותר מדי מוקדים בסופו של דבר יבלבלו את החייל ואם אנחנו נפנה אותו למוקד הבודדים ואם יש בעיה מסוימת, תציפו אותה פרטנית, זה לא ייצר יותר מדי כתובות אלא כתובת אחת מדויקת מפורטת שנותנת מענה ומידע נכון, אמין, נגיש וטוב עבור כולם ואני גם מברך על הקמת האתר והפורום, ואנחנו צריכים כל הזמן לוודא שאנחנו מתואמים ומסונכרנים והמידע עובר בצורה נכונה, מדויקת ככל הניתן עבור אותם פרטים ולא משנה מה הסטטוס. תודה.
עדי בובליל
¶
אני מקרן מיראז', כנפיים. אם אני יכולה משפט אחד לגבי ההערה האחרונה שלך, רק להסדיר את העניין. אנחנו לא מחליפים את מוקד בודדים. המטרה של האתר זה גם לפני השירות וגם אחרי השחרור, אז אין כפילות. מבחינתנו כל דבר שקורה בתוך הצבא, קודם כל - - -
עדי בובליל
¶
בגלל זה אמרתי, אין כאן כפילות. אין לנו עניין לעשות כאן איזה מגה שיווק שיהרוס את מה שכבר קיים אלא להיפך ולהשלים את הצבא ולהרחיב את השירות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
את צודקת, גם אמרנו את זה בהתחלה כשהרצון או החשיבות להקמת הפורום, כי אף אחד לא מחליף את משרדי הממשלה ובוודאי לא את משרד הביטחון וצה"ל. הפורום בא ואומר לעזור למערכת הממשלתית למלא את החלל שמשרדי הממשלה לא הספיקו - בלשון המעטה - למלא אותו. הארגונים באים מרצון ביחד בשיתוף פעולה למלא את החלל. זו הכוונה. נציג משרד הרווחה בבקשה.
ניסים בן לולו
¶
רק רציתי להגיד משפט השלמה בקשר לחסרי העורף שעלה כאן קודם. זו באמת אחת הסיבות המרכזיות שאנחנו שותפים, ואחת המטרות המרכזיות שלנו, באמת להנגיש את השירותים של משרד הרווחה שפרושים בכל הארץ לאוכלוסיית החיילים הבודדים כולל חסרי העורף, למשל בטח באמצעות תכנית יתד שיצאה לדרך, תכנית לאומית לצעירים במצבי סיכון ומצוקה, יצאה כבר לדרך ומבחינתנו זה הניסיון להנגיש אותה לחיילים הבודדים באשר הם. התחלנו כבר להשתתף, וזה גם בעיני אחד התוצרים הנלווים של הוועדה הזאת, של הפורום שהוקם, התחלנו להשתתף בסדנאות משתחררים ששם אחרי שאנחנו מעבירים את האינפורמציה והחומר, עושה את זה בדרך כלל מנהלת השירות שלנו ציפי נחשון גליק, אחרי שאנחנו מעבירים את כלל האינפורמציה אנחנו עושים רישום מעשי למעוניינים ועושים את הקשר - - -
ניסים בן לולו
¶
אנחנו מחוברים קודם כל גם לאתר וגם לפורום ומבחינת כלל האינפורמציה, גם האינפורמציה שלנו נמצאת בתוך האתר, אנחנו חברים קבועים בפורום אבל החיילים שמשתתפים בסדנה ומעוניינים בקשר עם עו"ס יתד, אנחנו עושים תהליך של רישום במקום ובפעם הבאה שמגיעים לפגישה אוספים את הטפסים ומפנים אותם לעובדים הייעודיים ברשויות המקומיות, בהתאם לרשות אליה שייך אותו משתחרר.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. אני רוצה לשמוע את הארגונים שמייצגים את החיילים הבודדים. אולי נשמע את החיילים קודם בבקשה.
יעקב עמאר רוטשטיין
¶
אני בן 24, בגיל 18 עליתי לבד מקולומביה, שירתי כחייל בודד כלוחם ביחידה מובחרת, השתתפתי בהרבה פעילויות צבאיות, צוק איתן, עזרתי לנפגעים ממלחמת האזרחים בסוריה ועוד. אני הרבה שנים מתעסק עם חיילים בודדים, אני סטודנט מילגאי של קרן הישג, אני מתנדב ב"אח גדול", בוגר כנפיים, אני יועץ של - - - אני מעורב בחיי החיילים הבודדים הרבה שנים. אני רוצה לספר לכם סיפור אחד שמשקף היטב את חשיבותה של היוזמה שנדונה כאן. כאשר הייתי חייל, הייתי מגיע אחרי כמה שבועות רצופים של פעילות ביום שישי לירושלים ובתור שומר שבת, הרי אסור לבשל בשבת, הייתי חייב להספיק להגיע לשוק לקנות מה שנשאר, להגיע הביתה ולבשל להכין וזה היה האוכל שלי בשבת. תכל'ס, ואני יודע את זה עכשיו, אין בעיה של אוכל לחיילים בודדים בירושלים, יש מלא ארוחות. מה הייתה הבעיה? שלא ידעתי איפה הארוחות, לא נתקלתי בפרסום של איפה נמצאות הארוחות האלה.
לכן לאחר כמה שנים שאני מתעסק עם חיילים, חברים שלי אפילו, אחי הקטן, הוא עוד מעט חייל בודד, הגעתי למסקנה שבין כל המכשולים שדיברנו עליהם הטכניים, הדיור, הנפשיים אפילו, המכשול הכי נורא לחיילים הבודדים זה חוסר מידע. חוסר מידע. אני למשל, כל הזכויות שידעתי שהן קיימות מימשתי אותן ומהם רכשתי כלים שעכשיו אני באזרחות משתמש בהם, ואני מצליח באזרחות ברוך השם, אבל לצערי וכואב לי להגיד, יש לי חברים ששירתו כחיילים בודדים, חברים מצוינים שהם נאלצו לעזוב את מדינת ישראל משום שהם לא ידעו, לא מחוסר רצון, הם פשוט לא ידעו איך להתגבר על אותם המכשולים, לא היה להם את הכלים האלה. לכן כשאני רואה שיש אתר כזה, אני מסתכל על זה בתור נס, זה שיש אתר שמרכז את כל המידע ושולח את החייל לכל גורם ספציפי ובאופן מסודר, אני מברך על היוזמה הזאת כי אני מאמין שהחיילים הבודדים כפי שהם מצטיינים בצבא ובכל מסגרת, אני בטוח שכאזרחים הם יצטיינו ויעזרו לחברה שלנו והאתר הזה יעשה את ההבדל אם הם נקלטים או לא בחברה.
טוני ריכלר
¶
אני עולה חדש מוונצואלה, אנחנו שכנים מקולומביה. עליתי לפני עשר שנים לארץ ישראל, כיום אני לומד ממשל במרכז הבין תחומי גם יצא לי לא מעט פעמים לייצג את ארגון כנפיים מיראז' גם בארץ וגם בחו"ל וכמובן אני מתנדב אצל הארגון של אח גדול.
קודם כל הפורום הזה הוא מבורך בעצמו, אני חושב שתמיד היה, עוד לפני שהגענו למעמד הזה, תמיד היה קטע שכל הארגונים רצו לעזור אבל זה היה נשמע כאילו הם מתחרים אחד בשני ולא עוזרים לחייל הבודד ובזכות הפורום הזה יש סוף סוף סדר שיכול באמת לשלב את כל הכוחות האלה ולעזור לחייל.
השקת התכנית היא יוזמה טובה, היא מבורכת, אני מברך עליה ולהגיד לכם את האמת, כשאני הייתי חייל בודד, התגייסתי ב-2011 והדברים האלה לא היו קיימים. למזלי הייתי חלק מתכנית "נעל"ה" של הסוכנות היהודית שעזרו לי אבל היו חיילים שלא היה להם את זה. היו לי חברים שלא היה להם את הדברים האלה, והם נפלו בין הכיסאות.
אני יכול להגיד לכם שהאתגר הכי גדול של החייל הבודד הוא לא הצבא. הצבא באמת, הייתי בגולני והיה קשה, הכל בסדר, אבל הפער נוצר כאשר אתה משתחרר, אתה לא יודע מה אתה עושה עם החיים שלך. יש איזה ואקום, איזו בועה ענקית שנוצרת ואם אין ארגונים כמו צה"ל או כמו כנפיים, הסוכנות, קרן הישג וכל הארגונים, שלא תופסים את החייל הבודד כמו שצריך החייל הולך לאיבוד בתוך האזרחות ולצערי הרב יש לי גם מלא חברים שנאלצו לחזור הביתה. אני חושב שהאינטרס של מדינת ישראל זה לשמור על האנשים האלה, אלה אנשים, אני חושב שהם טובי הבנים של המדינה, עולם חדשים שבאים עם ציונות, עם ערכים ציוניים אדוקים מאוד כדי לשרת ולהגן עליה ורוצים פשוט לתרום למדינה ואני חושב שהמטרה בסופו של דבר היא להשאיר אותם כאן כדי שיבנו פה בית כמו שצריך ויעזרו להשפיע במדינה בסופו של דבר.
בלי להרחיב יותר מדי אני רוצה לברך ותודה רבה לכם על ההזדמנות ונקווה שנגיע לפסגות יותר טובות בזכות הדבר הזה.
יעל אייזנר
¶
אני נציגת התנועה הקיבוצית ששנים ארוכות גאה ורואה בזה תחושת שליחות לשמש בית חם לחיילים בודדים. אני מדברת מהר כדי להספיק את שני הדברים. אני רוצה לדבר על שני דברים, להעיר אותם, אלה דברים שעלו פה בין השורות אבל האחד הוא להציף והשני הוא גם פתרון. נושא ראשון זה נושא של ילדי הפנימיות, בסיום הפנימיה שלהם ועד הגיוס לצבא, תהום גדולה פעורה שם, אם זה לחזור לסביבה שממנה הם הוצאו על ידי המדינה לא פעם או מבחירה שלהם כי הסביבה לא הייתה טובה להם ועד הגיוס יש שם כמה חודשים שמדינת ישראל נאלמת דום ולי זה מאוד עצוב. אנחנו מנסים בכוחותינו הדלים בתנועה הקיבוצית לתת פתרונות פה ושם אבל זה גם חבר'ה של נעל"ה עם סיום הלימודים וזה גם כל בוגרי כפרי הנוער והפנימיות, שחלק גדול מהם הם חיילים בודדים. אני רואה שזה נוגע בלב שלכם אז קחו את זה הלאה. יש לי גם הצעות אבל זה לא המקום.
דבר שני הוא נושא שעלה בפורום ויש גם כמה פתרונות ואני מאוד גאה להיות חלק מהצוות הזה שעסק בפתרונות דיור אחרי השחרור, אבל אני קוראת לזה לא פתרונות דיור אחרי השחרור אלא נחיתה רכה באזרחות כי יש דבר אחד שהוא איפה לשים את הראש, אבל יש דבר אחר שהוא מי מלווה אותך בשלב הזה. בתנועה הקיבוצית יצאנו עם פרויקט מדהים שממש רק עכשיו הושק, אנחנו קוראים לו פרויקט תהיל"ה, תכנית המשך ייחודית לחיילים בודדים משוחררים שהכוונה היא שהם מקבלים תכנית שמלווה אותם בשנה הראשונה אחרי השחרור עם עבודה, רצוי מועדפת אם הם מעוניינים בקיבוץ כולל מגורים וכולל ליווי לכישורי חיים ודברים מהסוג הזה. כרגע אנחנו בפיילוט בשני קיבוצים, בקיבוץ רמת יוחנן, קיבוץ מבורך ליד חיפה והשני קיבוץ דתי, קיבוץ שדה אליהו, ועל זה אני רוצה להתעכב.
לפני שבועיים נפתח קמפוס מרגש ומדהים בנוכחות שרת העלייה והקליטה בשדה אליהו ולמעשה מה ששדה אליהו נותנים זה שינוי מחשבתי תפיסתי בהתייחסות לעולה חדש. רובנו כאן הורים לילדים, אני רואה לפי הגילאים, ומי שלא עוד מעט יהיה, היו מדברים פעם על עקרון הרצף, לא לעזוב את התינוק, שיהיה איתנו כל הזמן. אז חס וחלילה אני לא משווה את הצעירים שעזבו בית ומשפחה ובאים הנה לתינוקות אבל כן עקרון הרצף מרגע שעולה חדש מגיע, בשדה אליהו יש לו אולפן עברית, הוא ממשיך שם כחייל בודד במידה והוא רוצה, או בקיבוץ אחר או במקום אחר, אבל יש אפשרות שם להישאר כחייל בודד, פלוס תכנית המשך לאחרי השחרור. הרעיון הזה, אנחנו לוקחים אותו צעד אחד קדימה בכל התנועה הקיבוצית. זאת אומרת בוגר אולפן מהקיבוץ שלי, ממעגן מיכאל, שלא תמיד יש לו מקום להישאר כחייל בודד, אתאים לו קיבוץ במקום אחר ואחר כך תכנית המשך אולי במקום אחר, אבל יש פה איזה שהוא רצף ותמיד יש מישהו שמלווה אותו כי לטעמי ומהכרותי האישית עם חיילים בודדים שמאומצים אצלי, אף אחד לא גומר להיות בודד ביום השחרור וגם לא שנה אחרי. הם בודדים כל עוד אין להם משפחה משל עצמם. ברגע שהם יצרו משפחה ותא משפחתי משל עצמם, אפשר קצת להירגע. ופה המקום שלנו לראות את הרצף הזה עוד קצת ואני מציעה את התפיסה הזאת לעשות בה שימוש גם במקומות אחרים.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. אני רוצה שנציג ארגון נפש בנפש ידבר בקיצור. אם אין לכם מה להוסיף אתם לא חייבים.
אנסטסיה מדבדובסקי
¶
בגדול אין לי מה להגיד, חוץ מזה שאני רוצה להוסיף כמו החבר'ה שהציגו את עצמם, שהם היו חיילים בודדים, גם אני הייתי חיילת בודדה במערך השירות הצבאי, אני למעשה התגייסתי ב-2010, לא היה את האתר כמובן ולא היה כל כך הרבה מקורות מידע ולעולים חדשים מאוד קשה להשיג את המידע הזה, כך היה פעם. עכשיו כשיש אינטרנט וזה יותר מפותח, אז באמת זו זכות גדולה להיות פה וכך אני חושבת שאנחנו באמת נוכל לקדם את העולים והם יוכלו להתקדם בחיים, להבין מה קורה בצבא והכל, אני חושבת שזה באמת משהו מדהים שקורה כאן וזה מהפך. זה מה שרציתי להוסיף.
סם קדוש
¶
בקיצור, אני מברך על היוזמה אבל אני אתן קול אחר כי בסופו של דבר אנחנו כארגון שמטפלים בצעירים דוברי צרפתית וגם יש לי כובע של מועצת ארגוני העולים שמרכז כ-20-30 ארגוני עולים, לא היינו שייכים ואנחנו לא מופיעים פה אבל זה לא נורא. מה שצריך לראות לפעם הבאה שאנחנו יכולים לעשות את הסימביוזה עם ארגוני העולים כי כמו שאמרנו, בסך הכל ארגוני העולים מטפלים בעולים אחרי השחרור, אנחנו כל יום במשרד שלנו ובמשרדים אחרים מקבלים את החיילים המשוחררים, זה המקום הקריטי שאנחנו צריכים להיות. בסופו של דבר האתר הזה מאוד מבורך כי זה עוד כלי, נראה לי גם לחיילים אבל גם לארגונים, כדי לעשות את הסדר - - - האתרים של הצבא מצוינים בסופו של דבר זה גם כלי, ומה שאני מבקש בסך הכל זה עוד פעם, להכניס את הארגונים שלא היו בפורום הזה כדי שלא יהיה בלבול בין הסטודנטים והחיילים.
שרה קצבורג
¶
אני מייצגת את הל"ל העמותה ליוצאים בשאלה, שבעצם ההגדרה שלה היא לא חיילים בודדים אלא חסרי עורף, המילים "חסרי עורף" קצת מרגיזות אותי אבל בסדר - - -
שרה קצבורג
¶
זה לא המקום. אני אחפש, אנחנו כבר דיברנו על זה בדיונים. מה שרציתי לומר זה שהארגון שלנו מטפל באנשים יוצאים בשאלה בספקטרום רחב ורוחבי ולא אורכי שזה רק צבא, ולכן הטיפול שלנו באנשים שלנו מתחיל מרגע שהם מצטרפים להלל ובאיזה שהוא שלב הם מתחיילים ונכנסים לצבא. מירה היחידה שבאמת ייצגה אותנו בכבוד בכל מה שאמרת עד כה, מה שחשוב לנו באמת זה ללוות אותם לפני משום שהם באים בלי ליב"ה, הדפ"ר שלהם נמוך, הקב"א שלהם נמוך ואז במקום שהם יתנו את מלוא הפוטנציאל שלהם לצבא הם מוצאים את עצמם כטבחים. זאת אומרת, יש לנו מגוון שלם של צרכים שאולי שונה קצת מהליווי של חיילים בודדים שיש להם עורף בחו"ל.
דוד ורטחה
¶
קודם כל אנחנו עמותת אח גדול שבעצם חיילים בודדים משוחררים מלווים חיילים בודדים בשירות הסדיר. שני נציגים, שני מתנדבים שלנו, טוני ויעקב דברו כאן, והמטרה של העמותה באמת זה לתת ליווי לחיילים בשירות הסדר והאתר הזה הוא באמת כלי מדהים גם למתנדבים כדי לעזור לאותם חיילים שהם מלווים והרעיון באמת מאוד נהדר.
יחד עם זאת מאוד חשוב להגיד את עניין החבר'ה העולים לקראת הגיוס, אחרי תכנית נעל"ה או סל"ע שאנחנו משתתפים ומכוונים אותם יחד עם כנפיים, זה שלב מאוד חשוב לחבר'ה האלה לקראת היציאה אחרי שנה מהתכנית, ליציאה לאזרחות, והם לא יודעים מה לעשות אז בעצם האתר יכול להכווין אותם ולעזור להם וזה מאוד משמעותי בשבילם כי אין להם למי לפנות ועם מי לדבר. זה המקום שאנחנו יכולים להיעזר בו ולעזור לאותם עולים.
גיא קונפורטי
¶
אני רב סרן במיל. בפרקליטות הצבאית, אני הייתי תובע צבאי ואני והחברים שלי שהקמנו ביחד את העמותה ראינו בעיניים פשוט מה קורה לחיילים שנכשלים בגלל בעיות משפטיות מהחיים האזרחיים והחלטנו להקים ביחד עמותה. היום העמותה מונה בערך 35 אנשים ואנחנו הולכים וגדלים.
גיא קונפורטי
¶
עורכי דין וסטודנטים למשפטים, חלקם עתודאים לשעבר ופרקליטות צבאית לשעבר וחלקם לא. יש לנו היכרות אינטימית עם הצבא, עם המגבלות שלו - - -
גיא קונפורטי
¶
אני אומר את זה, אנחנו באנו לעזור גם לצבא להבין איך אפשר להשתפר וגם לעזור לחיילים עם בעיות שלא קשורות לצבא אלא קשורות לחיים האזרחיים. יש לנו שיתוף פעולה מצוין עם הצבא, שיתוף פעולה מצוין עם משרד המשפטים, עם שכר מצווה, עם כל הארגונים המשפטיים השונים, אנחנו פועלים גם בטיפול בתיקים של חיילים שפונים אלינו בזמן השירות הצבאי, אנחנו גם עושים הרצאות הדרכה לחיילים בעברית ובאנגלית ואולי נוסיף עוד שפות לגבי הזכויות, למשל הרצינו לאח גדול ובמייקל לוין ובכל מיני מקומות אחרים, גם בבסיסים בצבא יצא לנו להרצות וגם יש לנו ניירות מדיניות שהכנסת עוד תקבל, שאנחנו נציע לשנות חוקים ויוזמות שמהשטח אנחנו רואים פערים בחקיקה.
גיא קונפורטי
¶
אני אסביר, עיקר הפניות זה חובות והוצאה לפועל, עניינים של צרכנות. אגב, הדבר הראשון שאולי הכנסת יכולה לטפל כדי לשנות זה להגדיל את זמני המענה של חיילים, לדאוג שהוצאה לפועל ידעו מי חייל, ויש דרכים לעשות את זה, על מנת שזמני המענה של חיילים להתרעות של הוצאה לפועל או דברים כאלה יהיו קצת יותר ממושכים.
גרשון פישר
¶
אני ודוד מעמותת גרים כפר עולים, כדי לקצר את הקיצור של הקיצור, אנחנו מאוד מאוד דומים למה שתנועת הקיבוצים עושה בפיילוט שלהם לייצר פתרונות דיור ומעטפת חברתית משפחתית לחיילים בודדים אחרי השחרור, רק שהיעד שלנו הוא בדיוק אותו דבר מינוס הקיבוץ. לעשות קמפוסים למגורים בפריפריה, לערב את הקהילות, שיהיה מקום רצוף כדי שחייל בודד בשחרור שלו יחזור לאותו בית שהוא גר בו תוך כדי השירות עם אותם אנשים, אותם שכנים ואם נחשוב על זה, אם החייל הבודד חוזר לדירה, נגיד בשנה הראשונה שלו בדירה הזאת הוא פוגש חיילים בודדים משוחררים שהם בשנה הראשונה שלהם אחרי השחרור והם שכנים והם כבר יודעים איך להתמודד, זה יוצר קהילה.
גרשון פישר
¶
אנחנו חלק מהפורום. דווקא יחסית לשאר הארגונים אנחנו רק מתנדבים ואנחנו עמותה קטנה ומתחילה אבל הפורום הזה נתן לנו הרבה זוויות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אין לנו זמן, בפעם הבאה. תודה רבה. אני פונה עכשיו למשרד הקליטה. אני רוצה לכוון אותך, הפורום עבד קשה, אתם גם חלק מהפורום ואנחנו הגענו לאיזו שהיא דרך שאומרת אוקיי, קודם כל בואו ניתן מידע לחיילים בודדים וברגע שחייל יידע הוא יכול לפנות ולקבל עזרה. האתר עלה לאוויר לפני כמה שעות, אני בטוח שתהיה הצפה של פניות מחיילים בודדים. האם משרד הקליטה מוכן, האם יש תשתית, כי כרגע הקמנו אתר כדי שלחייל יהיה לאן לפנות, אבל לא פתרנו לו את כל הבעיות. האם לחיילים בודדים עולים חדשים לפחות, אתם ערוכים, האם יש תשתית?
רן קלדרון
¶
אני אתייחס לכמה דברים. קודם כל יש שותפות מצוינת עם כל החברים בפורום, אנחנו מברכים על ההשקה של האתר כי הוא מתחבר, בדיוק כמו המוטו של המשרד, המוטו המרכזי להנגיש את כל המידע, כמו שנאמר כבר קודם. למשרד יש מוקד פניות שעובד ברוב שעות היום והוא המקום המרכזי שבו המשרד מקבל את הפניות, מפזר אותן למי שצריך, ואנחנו מקפידים ובודקים גם את זמני המענה כך שהעולים יקבלו מענה מהיר ומידי ובזה אנחנו נבחנים. חלק מהשותפות הזאת גם הובילה במהלך השנה למסד את שיתוף הפעולה שלנו עם משרד השיכון והבינוי לכל הסוגיה שקשורה עבור החיילים הבודדים העולים בסוגיית שכר הדירה. שיתוף הפעולה הזה קודם כל קיצר את זמני הבירוקרטיה, הוא פטר את החיילים העולים הבודדים מלהגיע אל משרד השיכון והבינוי כדי בכלל לפתוח בקשה, כי היום זה כבר נפתו אוטומטית דרך המידע שאנחנו מעבירים, הדבר האחרון, הם גם לא צריכים להתייצב פעם בשנה כדי לחדש את הבקשות האלה כי אנחנו אחראים לדווח על הדבר הזה, ולכן הפעם הבאה שהחייל יראה ואנחנו גם מכווינים אותם לשם, זה בסיום השירות, הוא מגיע אלינו למשרדים ואנחנו מכווינים אותו למשרדי השיכון והבינוי וגם שם הוא ימשיך ויקבל את ההטבה, הטבה שהם לא הכירו אותה כל כך שבאמת כל תקופת השירות שלהם יכולים לזכות גם בהמשך לתוספת עדיין בתמיכה בשכר דירה.
הנקודה האחרונה, המבחן האמתי בסוף יהיה בהמשך צבירת ההישגים. שם המבחן האמתי, כשהאתר ישקף את ההישגים האלה עבור כולם ובזה אנחנו ניבחן, לא באתר, אלא בהישגים שהוא ישקף.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אפשר שאלה אחרונה לפורום? ה-1,000 שקל לחיילים בודדים לאחר שחרור, זה היה אחד האמצעים כדי להקל. זה עובד? כי אני מקבלת אינדיקציה מחיילים אבל אני רוצה לשמוע. אתם יודעים על זה? 1,000 שקל שנה ראשונה לאחר שחרור, לשכר דירה. זה אחד הצעדים ש - - -
יואל ברקין
¶
אני ממייקל לוין. אנחנו מהשטח. אנחנו מלווים את החיילים לפני, תוך כדי ואחרי השחרור. ממש בשבועיים האחרונים חיילים שמשתחררים או שהשתחררו פונים למשרד הביטחון לטובת קבלת המענק, שכר הדירה, זה עובד. מקבלים. יש קשיים בירוקרטיים ראשוניים, הם צריכים את החוזה הזה, אנחנו מסייעים להם - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה לכולם שהגעתם לכאן. אני מאוד שמח שהתקדמנו ואני רוצה לברך את כל חברי הפורום על הפעילות האינטנסיבית, המקצועית שבאמת אתם עושים על מנת לתת סיוע לחיילים הבודדים כפי שאמרתם, הציונים שבאים להגן על המדינה להיות שותפים לגורלנו ולכן זה מאוד מבורך.
ועדת העלייה והקליטה מברכת על הקמת אתר המידע לחיילים הבודדים. זה מאוד חשוב. שיתוף הפעולה שנוצר פה עם כל הגורמים הממשלתיים והלא ממשלתיים זה מודל לחיקוי גם לנושאים אחרים, שצריך לשכפל אותו. ועל כן אנחנו מברכים.
1. חשוב מאוד שהנתונים כפי שציינו כאן נציגי צה"ל, המידע, הנתונים, התכנים יהיו בתיאום כדי שלא לגרום נזק ולא ליצור בלבול בנושא הזה, ולכן חשוב התיאום בין כל הגורמים המקצועיים. 2. חשוב מאוד לפרסם על הקמת האתר בכל יחידות צה"ל, בעיקר ביחידות שיש בהן חיילים בודדים, אני מניח שהם נמצאים בכל היחידות. 3.לבצע הדרכה למש"קיות ת"ש, משאבי אנוש בצבא, שידעו לכוון את החיילים. 4. עזרה באמהרית לחיילים שזקוקים לכך, כפי שאמרתם. 5. פרסום ושיווק כתובת האתר. 6. פניה ללשכת עורכי הדין לתאם סיוע משפטי לחיילים בודדים שזקוקים לכך - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
גם הנציגה אמרה שיש את זה לכולם. יש תיאום בין הסיוע המשפטי במשרד המשפטים וצה"ל. אנחנו רוצים לחזק את הנושא הזה.7. פרסום טלפון למקרי חירום באתר. 8. מענה לחיילים חרדים שרוצים לשמור על אורח החיים החרדי בצבא, שיתוף עם חב"ד גם יכול להיות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני נציג נאמן שלהם. אני שם את זה בסיכום, וגם חברת הכנסת פנינה וגם את הצעת, לכן תסמכי עלי. 9. בדיקת השוואת התנאים של חסרי עורף משפחתי לחיילים עולים בודדים.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בסדר, תהפכו את זה, אין בעיה. אלה הנקודות שאנחנו בוועדה מציעים לפורום לחזק. אנחנו נברך וגם נפנה את הסיכומים לשרים הרלבנטיים. תודה לכולם תמשיכו לעשות את העבודה החשובה הזאת. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:55.