פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
25
ועדת הפנים והגנת הסביבה
18/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 656
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, ה' בתמוז התשע"ח (18 ביוני 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/06/2018
חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 14), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 14) (הארכת מועדים), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
יועמ"ש המפקח על הבחירות, משרד הפנים - רון אלמוג
עו"ד, ממונה חקיקה, משרד המשפטים - עמי ברקוביץ'
ממונה בכירה-מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - אביטל שטרנברג
מנהלת ביקורת מימון מפלגות, מ.מבקר המדינה - חנה רותם
עוזר בכיר ליועמ"ש, מ.מבקר המדינה - יצחק בקר
ראש מינהל שירות למעסיקים ועובדים זרים, רשות האוכלוסין - יואל ליפובצקי
יועמ"ש, מרכז שלטון מקומי - מרים סלומון
עו"ד, המועצה להשכלה גבוהה - נדב שמיר
ראש מועצה ויו"ר מרכז המועצות - עמיר ריטוב
מוזמן/ת - אלכס זרנופולסקי
מוזמן/ת - קרן גלבוע
רישום פרלמנטרי
¶
שרון רפאלי
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 14) (הארכת מועדים), התשע"ח-2018
היו"ר יואב קיש
¶
צהריים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר היום הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 14) (הארכת מועדים), התשע"ח-2018, פ/4976 של חבר הכנסת יעקב אשר, כ/786 – זה לאחר שהיא עברה קריאה ראשונה.
חבר הכנסת ביטן, טוב לראות אותך. אנחנו בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. היו שני נושאים שאחד הולך למקום אחר - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, במקור הצעת החוק מדברת לעגן בצורה נכונה תופעה שקיימת שחלקן הגדול של המפלגות – לא כולן – אינן מצליחות להגיש בזמן את הדוחות ואת החשבוניות. ואז צריך לבקש הארכה ואז צריך לחכות שתהיה ועדה, ואחרי שקמה ועדה צריך להכניס את זה לסדר היום, ואם זה נופל בימים של תקציב או חוק הסדרים אז בכלל – יושב-ראש הוועדה יגיד שאין לו זמן לזה. ובינתיים מעכבים ומתעכבים כולם. אמרנו, שנלך על-פי המציאות פחות או יותר, והגענו להסכמה גם עם – אגב, מבקר המדינה - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
נכון, לביקורת שלכם. אנחנו גם צריכים להתחשב גם בכם, לא רק בעצמנו.
אז מפה באה ההצעה שלי, והיא הצעה ממקום טוב. היו הערות – ואני רוצה להיות הוגן, במיוחד עם מוסי שדיבר על זה גם במליאה וגם בשיחות פרטיות וגם כאן בוועדה – שלא יהיה מצב שאותם אלה ממפלגות קטנות יותר או מרשימות צעירות יותר שיכולים להגיש את זה מהר יותר מאשר המפלגות הגדולות - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הנה, אתה רואה.
חברים, נאמר עכשיו דבר אחד – שלא יהיה מצב שבו כאלה שכן יכולים להגיש ייפגעו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בישיבה הקודמת היו שתי אופציות: אופציה אחת להבדיל בין רשימות עצמאיות לבין הרשימות הגדולות כך שהרשימות העצמאיות ייתנו את האפשרות להגיש מהר יותר – מי שתהיה מוכנה, נכון, גברתי?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ואז בשני מועדים זה אומר שאנחנו יודעים פחות או יותר שזה התחלק 50%-50% או 40%-60%. חלק יגישו בזמן; אלה שיגישו בזמן יקבלו את התגובה בזמן, וגם לכם תהיה ביקורת בזמן. הדד-ליין המסוים יהיה כזה שתקבעו שיהיה כמו החוק הקיים, ויהיה דד-ליין נוסף.
חנה רותם
¶
בוא נעשה רגע סדר במושגים: קודם כול כל סיעות האם שמתפקדות באמצעות סיעות בת וגם הסיעות העצמאיות צריכות להגיש כולן שלושה חודשים אחרי הבחירות.
היו"ר יואב קיש
¶
שנעמוד על חמש ועשר.
השאלה שלי היא כזאת. אני לא יודע אם מוסי, אתה אמרת את זה, שבסופו של דבר זה מונע מאותן סיעות עצמאיות או לא לקבל את הכסף. השאלה היא כזאת – למה לא לעשות שני מועדים? זאת אומרת מועד אחד להשאיר כמו שהוא – שלושה חודשים ועוד חמישה חודשים ואז סיעות יותר קטנות, פעילות יותר נמוכה, דברים שאפשר להריץ מהר יסיימו מוקדם, יעבירו לכם, ואתם תוכלו לסיים עם זה מהר ולהשאיר את זה שמונה חודשים שלא ייפגעו. זאת אומרת נעשה את זה אופציונלי – תוך שלושה חודשים לוחות הזמנים שלו יישארו בתוקף ואז הוא לא נפגע, ולעשות מה שהמציאות היום – מי שמבקש הארכה מקבל ולהגיד, הזמן הפורמלי הוא חמישה חודשים - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא. זה הסטנדרט דווקא. אנחנו עושים זמן סטנדרט של חמישה חודשים ולמקדימים שלושה חודשים.
מוסי רז (מרצ)
מסלול א', מסלול ב'.
חנה רותם
¶
אז יש כאן עוד ניואנס. סיעות האם באופן מסורתי מבקשות אורכות הרבה יותר גדולות, וגם במערכת הבחירות הקודמת הדוח שלהם הוגש 4.5 חודשים לאחר המועד לעומת חודש וחצי איחור שהיה לנו בסיעות המקומיות. סיעות האם תמיד מגיעות עם סיבות רבות מדוע הן לא יכולות להגיש את הדוח בזמן. זה בדרך כלל צירוף של בחירות לכנסת או חגים. יש הרבה מאוד סיבות. העניין הוא שבבחירות לשלטון המקומי הסיעות לא רצות לבד דווקא. יש יחסי גומלין ביניהן לבין סיעות אחרות, וסיעות האם רצות בסיעות משותפות לפעמים עם סיעות אם אחרות ולפעמים עם סיעות עצמאיות - -
חנה רותם
¶
כי אם ניקח סיעה שהיא סיעה משותפת, וחלק אחד שלה מגיש בתאריך X וחלק אחר מגיש בתאריך Y אנחנו לא יכולים לראות את התמונה הכוללת.
חנה רותם
¶
אני מבינה שיש בעיה עם היתרה. אני רוצה להגיד לכם שעם כל הכבוד לרצון לאפשר לסיעות הקטנות לקבל את הכספים מוקדם - -
היו"ר יואב קיש
¶
לנו הכי קל לכפות עליהם. אני לא הולך לכפות עליהם. כרגע ההצעה שהוועדה מאשרת זה 5 חודשים ועוד 5 חודשים. אם תגידו שאתם מסוגלים לעמוד בכך שמי שייתן תוך שלושה חודשים להקדים לו בחודשיים ולהגדיר את זה כמסלול אפשרי ועם המגבלות אני אלך עם זה. אם תגידו שלא, אז לא.
חנה רותם
¶
מי שהגיש במועד יגיע ראשון או יגיע למועד השני כי זה תלוי בהתנהלות שלהם גם בתוך התקופה. הם צריכים להשיב לממצאי הביקורת. הם מקבלים זכות טיעון. הלוא יש פה אלמנט של שלילת מימון. כל התהליך הזה הוא תהליך מורכב, מסובך ולא פשוט. יש פה עניין של אחריות שמוטלת גם על אותם גופים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אז אולי הודעה לפרוטוקול. זה כמעט נעשה, אבל אולי משהו יותר מסודר; שתבוא ותאמר שמבחינתם מפלגה שתסיים את כל ההליכים כפי שנדרש מהם – יטפלו בהם תוך כדי תנועה בלי שהיא מתחייבת כרגע.
היו"ר יואב קיש
¶
אני מסכם לפני שנגיע לסעיף ב' של ביטן. אני לא הולך לחייב את מבקר המדינה להכניס את מועד א' הזה. הצעתי את זה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני לא מחייב, אני המחוקק. אני לא הולך כמחוקק לחייב את מבקר המדינה למהלך שהוא גם ככה טוען שהוא לחוץ.
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל אתה מחייב אותי כמחוקק לקחת הלוואה למרות שכבר קבעת בחוק שאסור לי לקחת הלוואה. אז מאיפה אני אמור להביא את הכסף הזה? אתה עכשיו מטיל על מפלגות ועל רשימות לקחת הלוואה כשנקבע בחוק שאסור לנו. מאיפה אנחנו אמורים להביא את זה?
מוסי רז (מרצ)
¶
אני אסביר לך למה. יש פה דבר שחייבים להבהיר אותו. 28%-29% מהמימון שלנו מגיע, על-פי החוק, שמונה חודשים לאחר הבחירות. עכשיו אתם מציעים לדחות את זה בעוד חודשיים.
מוסי רז (מרצ)
¶
אני לא מקבל. ואם יהיו בחירות בתקופה הזאת? מה שסביר מאוד להניח שיקרה. אתה יכול להבטיח לי שעד 30 באוגוסט 2019 אין בחירות לכנסת?
מוסי רז (מרצ)
¶
אני לא ביקשתי. אין לי טענה אלייך. הטענה שלי היא לעצם החוק הזה. אני אומר לכם, תחזרו בכם מהחוק הזה - -
מוסי רז (מרצ)
¶
עד עכשיו כל פעם שסיעות ביקשו ארכה הן קיבלו ארכה. למה אתם צריכים את זה? למה אתם חייבים לפגוע באחרים?
היו"ר יואב קיש
¶
מוסי, מה המשמעות של הדחייה של חודשיים? הרי ממילא אתה צריך הלוואה. גם ככה אתה אומר שאתה צריך למצוא דרך לגשר, אז במקום 8 חודשים אתה מגשר על 10 חודשים. זאת המשמעות. זה לא שזה מאפס לעשר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זה לא קשור עם יש נשים או 15%. אם היא אומר שבאה סיעה חרוצה כמו שלך ומגישה והיא עברה את כל התהליך כי היא לא רוצה להתחייב אז היא אומרת, סביר להניח - -
מוסי רז (מרצ)
¶
זה בדיוק העניין שכל הסיעות המיוצגות בבית – אני שם את זה על השולחן – המקדמות אצלם יותר גדולות, וככל שתדחה את זה הן יעשו על זה יותר קופה. זאת האמת.
מוסי רז (מרצ)
¶
אני יודע. הייצוג שלכם במקומי לא מגיע ל-,25% ואז קורה מצב שהמקדמות שלכם יותר גדולות מכל מימון המפלגות. כך קרה ב-2013. אני מאחל לכם הצלחה - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז אני מסביר לך. הרשימות שלהם רצות כרשימות - - - ולכן יש לי הרבה הוצאות, ולא נכון שאין לי 25%.
היו"ר יואב קיש
¶
אני שואל את מבקר המדינה. הרי היום אתם במציאות של 3 חודשים פלוס 5. אני רוצה להשאיר את המציאות הזאת ולהגיד שמתעכב ל-5 חודשים – למה אני לא יכול לעשות את זה?
חנה רותם
¶
אני אומרת לך באופן אישי – תקבע את מועד ההגשה ל-5 חודשים – אני אשאר באותו מצב של חוזים. הסיעות לא מגישות בזמן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה שהיא אמרה לפרוטוקול או שאולי אפשר באיזושהי צורה לעגל את זה קצת כך שבסופו של יום אם יהיו סיעות צעירות - -
היו"ר יואב קיש
¶
אני אגיד ככה – מי שהגיש אחרי 3 חודשים יהיה לכם 6 חודשים. עדיין זה יהיה תשעה. קיבלתם עוד חודש בשביל הפינות האלה, ולו נדחה מ-8 ל-9.
היו"ר יואב קיש
¶
אז הזמן הוא כזה. אני אגיד את הצעת החוק. ההצעה היא כזאת: המועד נדחה לחמישה חודשים עם בדיקה של חמישה חודשים של מבקר המדינה. סיעה שתקדים ותגיש את כל הנדרש ממנה בתוך שלושה חודשים - -
היו"ר יואב קיש
¶
ברור. הכוונה היא שכל חלקי הסיעה הגישו תוך 3 חודשים ויהיו להם שישה חודשים לבדוק. אז אנחנו הורדנו חודש.
חבר הכנסת ביטן, בבקשה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בישיבה הקודמת ביקשתי אפשרות – ואתם אמרתם שאפשר להעביר את זה לשנייה ושלישית –לממן יותר מרשימה אחת באמצעות סיעות בת. היום החוק אומר שרק אם סיעה מסוימת הצהירה במועצה יכול להיות מצב שלליכוד אין חבר מועצה, ולעומת זאת יש לו רשימה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה בעצם מח"ל בדרך כלל. איפה שאין לי בעיה, אין לי בעיה. אז תומר אמר שהוא מצא פתרון במובן הזה שאני אוכל לממן רשימה שהיא לא - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אין הפרדה בחוק בין ראשות עיר לבין זה. ברור שאני לממן שתיים. כדי לממן שתיים צריך להיות דביל. אבל מועצה אני יכול.
תומר רוזנר
¶
דיברנו על זה לפני הדיון והצעתי לו הצעה מה אני מוכן או לא מוכן.
לפי המצב המשפטי היום, סיעת אם יכולה לפרוס חסותה על מספר סיעות במועצה. אנחנו נתייחס לרשות מקומית אחת. היא יכול לפרוס חסותה על מספר סיעות במועצה כשיסמכו על המימון שלה למרות ששתיהן מתחרות זו בזו בבחירות. אבל מדובר על סיעות שמיוצגות בתוך המועצה היוצאת. לעומת זאת לגבי רשימת מועמדים חדשה שנקבע בחוק היום שאפשר להגיש רשימה אחת, ואם מגישים רשימה אחת אי אפשר לתמוך בסיעות קיימות. חבר הכנסת ביטן מבקש לשנות את המצב הזה ולאפשר לתמוך במספר סיעות כמו המצב היום, ובנוסף גם ברשימה חדשה אחת.
היו"ר יואב קיש
¶
אוקיי. נראה לי הגיוני. מישהו רוצה להתייחס מהמשרדים, ממבקר המדינה? התנגדויות? השלטון המקומי? כולם בעד?
עמיר ריטוב
¶
בכל מקרה זה הרבה יותר פשוט וגם ראיתי שזה לוקח הרבה מאוד זמן. אצלנו זה לא קורה כי זה כמה מתמודדים לראש הזמן – שניים-שלושה – יותר פשוט. לעומת זאת בשלטון המקומי זה יותר מורכב. ואני רוצה להודות למי שיזם את הצעת החוק הזאת, ו- - - בביקורת המדינה שאומרת שיש עם זה תקלות ובעיות וצריך להסדיר את זה. לפעמים זה לוקח זמן עד שמגישים את הקבלות ועד שבודקים אותם ועושים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בנושא אחר שהוא גם בחוק הרשויות המקומיות והוא גם אפליה שקיימת בין רשימות עצמאיות לבין רשימות אם וגם דבר שנכון לתקן אותו. אני דווקא הולך על משהו שכבוד היושב-ראש עצמו תיקן בזמנו בתיקון הידוע שלו V15. יש מצב היום שבחוק הקיים סיעות אם אינן יכולות לקחת תרומות במזומן או במטבעות, ולדעתי, צריך להחיל את זה גם על סיעות עצמאיות ברשויות המקומיות. זאת הזדמנות שהחוק הזה פתוח.
חנה רותם
¶
אני מתנצלת אם זה - - -
תרומות במזומן זה משהו שקשה מאוד לעקוב אחריו. גם בחוק הפריימריז אסור לקבל תרומות במזומן מעל סכום מסוים. זה פתח לתרומות שאולי ניתנות ממקור אחד ומפוזרות לכאורה על-ידי אחרים. בעיה קשה.
היו"ר יואב קיש
¶
הבנתי. הבעיה היחידה שלי היא שמכיוון שהנושא הזה רק עכשיו הוזכר לנו, ואין פה סיעות עצמאיות - -
היו"ר יואב קיש
¶
עמדתי שאפשר אבל מן הראוי שיהיו פה סיעות עצמאיות שיגידו את דברן בעניין. אתה מבין? זאת הבעיה שלי. אז אני מוכן אחד מהשניים: אם אתה רוצה לדחות את ההצבעה לעוד דיון לא אכפת לי, ונבקש מסיעות עצמאיות שיבואו ויתייחסו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה אין זמן? זה עובר שנייה ושלישית. מה הבעיה? בשבוע הבא זה יעבור. אני מגיש את החוק, עם כל הכבוד, ואני אוהב אותך. אתה יודע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני חושב שמי שמתחיל את חייו הפוליטיים או ברשימה כזאת או אחרת לא צריך להתחיל אותה עקום, אלא בצורה מסודרת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
למה לעכב את זה בשביל דבר כזה? אני חשבתי שאשר יגיד עוד משהו, אבל הוא לא אמר את זה. היום יש הבדל בין תרומה לסיעה עצמאית לבין תרומה למפלגה.
תומר רוזנר
¶
אני רק אתייחס. קודם כול, כמובן, מדובר בנושא חדש שלא בא זכרו בהצעת החוק המקורית, לא בהכנה לקריאה הראשונה ולא בקריאה הראשונה. הניסיון להשוות רשימות עצמאיות לסיעות באופן כללי הוא ניסיון קשה. יש הבדל רבים בנושא מימון הבחירות בין רשימות עצמאיות לבין סיעות בת של סיעות אם. הנושא של אופן התרומות הוא בהחלט נושא ראוי לדיון, אבל צריך לראות את התמונה הכוללת של כל ההבדלים בין הסיעות. כמו שנאמר, למשל, גם גובה התרומה שונה, אופן המקדמות הוא שונה. יש הבדלים בין סיעות. לכן צריך לראות את התמונה הכוללת.
היו"ר יואב קיש
¶
יש לי הרגשה, יעקב, שבתקופה כזאת קצרה לפני הבחירות לא מתאים לעשות את זה. אני אומר לך בכנות. במיוחד כשהם לא נמצאים פה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מציע לקבל את ההצעה של מוסי ולעשות את ההחלטה הזאת מהבחירות הבאות ולא עכשיו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם אני אעשה רביזיה, ואתם תבדקו את עצמכם אחר כך אולי תצליחו לעשות דיון, ואם לא, אני אוריד את הרביזיה.
היו"ר יואב קיש
¶
אפשר תמיד. אין בעיה. השבוע שאלתי אותה – אין לנו זמנים. אני מתחיל מחר ב-8:30 בבוקר עד 16:00 רצוף; ביום רביעי השעתיים גם תפוסות.
גלעד קרן
¶
אנחנו נעשה תיקון בסעיף 1.
חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 14), התשע"ח–2018
תיקון סעיף 1
1.
בחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג–1993 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1, בהגדרה "רשימת בת", המילים "שבה אין לסיעת האם סיעת בת" – יימחקו.
גלעד קרן
¶
תיקון סעיף 13. בחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) בסעיף 13(א) לחוק העיקרי במקום "תשעה חודשים" יבוא "אחד עשר חודשים".
תיקון סעיף 22
3.
בסעיף 22(א) לחוק העיקרי, במקום "שלושה חודשים" יבוא "חמישה חודשים".
גלעד קרן
¶
זה הערבות.
תיקון סעיף 23
4.
בסעיף 23 לחוק העיקרי –
(1) בסעיף קטן (א), ברישה, במקום "שמונה חודשים" יבוא "עשרה חודשים";
וכאן ננסה להוסיף
¶
ואחרי "הבחירות" יבוא "ולעניין דוחות שהוגשו אליו בתוך שלושה חודשים מיום הבחירות לא יאוחר מתום תשעה חודשים מיום הבחירות".
וגם נוסיף פה תיקון, כמו שתומר אמר, שאם זאת סיעה משותפת - -
גלעד קרן
¶
- - -
תיקון טכני שמשלים את התיקון של רשימת בת בסעיף 26: "בסעיף 26(ג)(3) לחוק העיקרי אחרי "על סיעות הבת שלה" יבוא "לרשימות הבת שלה" והסיפא החל במילים "לכן תמסור", תימחק".
תומר רוזנר
¶
שם היה כתוב שזה מסירת הודעות, וכתוב שלגבי רשימות בת צריך להודיע שאין סיעות בת. לכן בגלל השינוי הזה אנחנו מוחקים את ההודעה הזאת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
הסתייגות דיבור. אני רוצה לדבר. מדינה דמוקרטית.
שנית, אני מקבל את דעתו של היועץ המשפטי ויכול להיות שאפילו נגיש הצעת חוק פרטית בעניין הזה וידונו בזה כמו שצריך.
היו"ר יואב קיש
¶
אני מעלה להצבעה את הנוסח כפי שהקריא היועץ המשפטי להכנת סיום לקריאה שנייה ושלישית. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הצעת החוק – רוב
נגד – נגד
נמנעים – אין
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 14) (הארכת מועדים), התשע"ח-2018,
התקבלה.