פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
28
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
11/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 311
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, כ"ח בסיון התשע"ח (11 ביוני 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/06/2018
תנאי בנות שירות בודדות, תנאי בנות שירות בודדות
פרוטוקול
סדר היום
1. תנאי בנות שירות בודדות, של חבר הכנסת איל בן-ראובן
2. תנאי בנות שירות בודדות, של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ
מוזמנים
¶
מוטי אלמליח - מנהל אגף פיקוח ותקציב - שא"ל, משרד החקלאות
רן קלדרון - מנהל תחום צה"ל, משרד העלייה והקליטה
שאול גיבנבר - מרכז תחום חיילים, משרד העלייה והקליטה
ורד בראון - מפקחת ארצית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
ישראל כהן - מפקח, רשות השירות הלאומי-אזרחי
ליאל שיליאן - משרד הבטחון
מרים לסר - סמנכ"לית, ארגון קעליטה - עמותות הפועלות למען עולי צרפת
רונן פוקסמן - רפרנט משרדי ממשלה, ארגון נפש בנפש
שירה לורנס - מנכ"ל עמותת בשביל
גילה פריידע האריס - יועצת טרום עליה, ארגון נפש בנפש
אווה סבן - בת שירות, CNEF, מרכז לסטודנטים עולים דוברי צרפתית
ליפא פרידמן - גזבר, עמותת בת עמי
יעל גולדשטיין - רכזת בנות חו"ל, עמותת שילה
מגן זרקה - בת שירות, CNEF - מרכז לסטודנטים עולים דוברי צרפתית
אמלי אבבו - מנהלת, CNEF - מרכז לסטודנטים עולים דוברי צרפתית
אסתר בלום - קשרי ממשל, ארגון קעליטה
גילה סמון - קשרי ממשל, ארגון קעליטה
עדיה בן חמו - בת שירות לאומי
יעל שליאכטר - בת שירות לאומי
מיכל מזור - בת שירות לאומי
יצחק הילדסהיימר - בת שירות לאומי
ענהאל שהם וולינר - יועצת ליו"ר סיעת הבית היהודי
רחל כהן - שדלן/ית (עו"ד גויסקי - קשרי ממשל, ייעוץ ושירותי חקיקה), מייצג/ת את ה.ל.ל האגודה ליוצאים לשאלה
רישום פרלמנטרי
¶
עופרה ארגס - חבר תרגומים
תנאי בנות שירות בודדות של חבר הכנסת איל בן ראובן
תנאי בנות שירות בודדות של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ
היו"ר אברהם נגוסה
¶
שלום לכולם, ברוכים הבאים. אנחנו מקיימים היום דיון בהצעה לדיון מהיר של חבר הכנסת אייל בן ראובן וחבר הכנסת בצלאל סמוטריץ הגישו בנושא תנאי בנות שירות בודדות. אנחנו רוצים לשמוע כמובן ממשרדי הממשלה, מהגורמים המטפלים, איך אנחנו מקדמים לשפר את תנאי השירות של בנות שירות בודדות. יחד איתי נמצאים חבריי חברי הכנסת יוזם הדיון חבר הכנסת איל בן ראובן וחברת הכנסת שולי מועלם. אני מקווה שחבר הכנסת בצלאל סמוטריץ יצטרף אלינו בהמשך. אני מעביר את רשות הדיבור ליזום הדיון חבר הכנסת איל בן ראובן בבקשה.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
כבוד היושב ראש, חברת הכנסת שולי מועלם, אורחים. צהריים טובים לכולם. אני יזמתי את הדיון החשוב הזה לאחר שקבלתי פניה בנושא מעמותת בשביל - בת שירות בודדה בישראל, מעניין. אני מוכרח להגיד לך כבוד היושב ראש שעד לפני שלושה שבועות, חודש, לא הכרתי את הבעיה. אבל כששמעתי על הבעיה צללתי לתוכה מה שנקרא, לעומק, ולמדתי את הפרטים. מה שהפתיע אותי, אני מוכרח להגיד, זה עומק הבעיה מצד אחד, הקלות שניתן לפתור אותה, את הבעיה הזאת, ומהצד השלישי זה חוסר הטיפול. משהו לא סביר, שהדבר הזה לא פתור.
על מה אנחנו מדברים פה? אנחנו מדברים פה על בנות שבאות מחו"ל, משאירות שם את המשפחות שלהן, באות לישראל לשרת את מדינת ישראל. הייתי אומר, זה כל כך פשוט, זה כל כך ברור שבדנ"א שלנו בחברה הישראלית, כל כך ברור שאת הבנות האלה אנחנו צריכים לחבק, ככה, מכל הכיוונים, ולתת להן, לאפשר להן לעשות את השירות הלאומי הזה בצורה טובה, נכונה, ומכבדת.
אני שם פה שתי הנחות שנדמה לי שהן ברורות. השירות האזרחי הוא אינטרס לאומי ראשון במעלה מבחינת מדינת ישראל והוא שווה ערך לשירות בצה"ל. מסיבות כאלה ואחרות, דת, מי שעושה שירות לאומי הוא בא לשרת את המדינה נקודה בעניין הזה. אני לא עושה פה הבחנות, למרות שאפשר לעשות איזה שהן הבחנות בעניין של שירות קרבי, יש בנות שבאות לעשות שירות לאומי מחו"ל לכאן, אני חושב שאין מכובד מזה, וברור שקליטת עליה היא אינטרס לאומי חשוב.
כשאני מחבר בסך הכל את הנקודות האלה, אז באמת אני מוכרח להגיד שההתנהלות עד היום בתוצר של מה שהן מקבלות בסופו של דבר, זה תמוה בעיני. הייתי קורא לזה שבמידה מסוימת, אני לא כל כך אוהב את המילה כי אני לא חושב שפה מישהו מתכוון להפלות לרעה, אבל בתוצאה בסופו של דבר, תבינו, יכול להיות תרחיש, אני לא אומר שזה מה שקורה אבל יכול להיות תרחיש שבת של שירות לאומי עובדת בבית ספר מסוים, ביחד איתה באותו בית ספר עובדת חיילת בודדה שעובדת באותו בית ספר, וכל אחת מקבלת תנאים שונים. אני מקווה, כל אחד שיודע את עברי לא חושב שלי יש איזו בעיה עם חיילי צה"ל בעניין הזה, ההיפך. צריך להשוות לכיוון חיילי צה"ל, לא הפוך. כלומר צריך לתת מה שחייל בודד ובחורה שבאה הנה והיא בודדה פה ומשרתת, בעקרון צריך לתת לה את התנאים, תנאים מאוד מאוד דומים, אני אומר דומים לחייל, כי עוד פעם, יש את העניין של חיילים קרביים שמקבלים את התוספות של חייל קרבי בעניין הזה.
עכשיו תראה, קיבלתי טבלאות, הסתכלתי על מה זה אומר בסופו של דבר כל הסיפור הזה? אנחנו מדברים על 250 בנות בגדול, אנחנו מדברים על עלות התוספת השנתית למתנדבת כזאת, עשו פה חשבון מה צריך ומה מגיע וכולי, אנחנו מדברים על כ-17,500 שקל לבת. זאת אומרת כל הסיפור הזה, אנחנו מדברים על 4 מיליון שקל למדינת ישראל שאנחנו נותנים כבוד, מכבדים את הבנות האלה שבאות למדינת ישראל לשרת את המדינה. כל כך נראה לי בהיר, ברור ומחייב מענה.
אני רוצה כמעט לסיים ולומר כך, לפני שנתיים כבוד היושב ראש, התקיים פה דיון בנושא הזה. אני עברתי על התוצאות של הדיון, עברתי על הסיכום של הדיון. לצערי לא התקדמנו בצורה ראויה. לא קרה. אני אומר פה ואני מקווה שזה מקובל, בטח על סמוטריץ, על שולי ועליך, אנחנו לא יוצאים מפה עם מצב שעוד שנתיים ניפגש כשאין פתרון לעניין הזה. אנחנו ניאבק ונדאג שהבנות האלה יקבלו את מה שמגיע להן, שהן באות בערב לביתן, לא יצטרכו לצאת לעוד עבודה כדי להתקיים. תשמע, כולנו מכירים, אני מכיר מנסיוני את הסוגיה, בעיקר של חיילים בודדים, אבל זה אותו דבר. ילדה כזאת באה בסוף שבוע, אין בית, אין משפחה. יש את הבנות הנפלאות האלה מהעמותות שעוזרות להן בצורה כזאת או אחרת אבל אין חליף לאמא ואבא שנמצאים אי שם. בסכום הזה, בעניין הזה, זה נראה לי פשוט אבסורד שאנחנו לא נקרא מפה לתיקון מידיי של הדבר הזה וזה מה שאני ממליץ לקבוע כבר עכשיו, נא לתקן את העיוות הזה ובתוך זמן קצר לקבוע פה דיון שבו אנחנו עוקבים ורואים שהבעיה הזאת פתורה והבנות האלה מקבלות את מה שמגיע להן. אני טוען שאנחנו דנים פה בסעיף של אבסורד. זה לא סביר שיש מצב כזה, ואנחנו חייבים, חייבים לתקן אותו.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה לך חבר הכנסת איל בן ראובן. באמת זה נושא מאוד חשוב, כולם מסכימים מקיר לקיר בבי תהזה, אני לא רואה בעיה לבצע את זה. נשמע גם את עמדת המשרד האחראי על הנושא בהמשך. עכשיו נשמע את חברת הכנסת שולי מועלם. בבקשה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
תודה אדוני. הגעתי לכנסת לפני חמש וחצי שנים ומאותה נקודה התחלנו לעבוד, המשכנו, הצטרפתי אני לעבודה שנעשתה קודם על חוק השירות הלאומי אזרחי. אין ספק ש-40 שנה אחרי שהרב צפניה דרורי ייסד את השירות הלאומי כאופציית שירות במדינת ישראל לבנות הציונות הדתית, השירות הלאומי אזרחי הוא אירוע לאומי. ישנם בו בנות, בנים, יהודים, ערבים, בתוך היהודים דתיים וחילוניים, חרדים, זה נפתח לכולם. אחד הדברים המופלאים שקרו שבאמת בנות דתיות יכולות לשרת את מדינת ישראל ובעצם בעקבות הדיון האחרון שסיימתם לפני שנכנסנו כולנו לפה, להוות קבוצה של צעירים יהודיים שמתחברת למדינת ישראל, שברוך השם רואה במדינת ישראל את העוגן של הקיום היהודי שלה, בצער גדול אני אגיד שלמרות עבודה אינטנסיבית על החוק, וחוק מצוין שהוצאנו ברוב הממדים תחת ידינו, ביחס לבנות השירות הלאומי הבודדות לא הצלחנו.
לא הצלחנו לקבע אותן בחוק, לא הצלחנו לעגן את הזכויות שלהן בחוק, לא הצלחנו ליצור אפילו איזה שהוא מדרג, כי לדוגמה אדוני יש צמצום ניכר בדירות שירות לאומי, רוב המגמה היום היא שבנות שירות לאומי או בני השירות הלאומי ובני ובנות השירות הלאומי יעשו בתקני בית ומעט יעשו בתקני חוץ. ברור שאם לבת שירות לאומי בודדת אתה לא מאפשר להיות בתקן חוץ, לאן היא תבוא? אז נכון, יש שתיים-שלוש שיכולות לגור אצל הסבא והסבתא שכבר עשו עליה, אבל זאת לא המגמה. נראה לי שבזה אני מצטרפת אליך ואל חבר הכנסת בן ראובן, שצריך לעשות פה בחירת יסוד של מדינת ישראל ולהגיד כמו שמשרד הקליטה אומר, חיילים בודדים ובנות שירות לאומי בודדות, זה אותו דבר. אם מסכימים שמשרתים את מדינת ישראל בשני האופנים האלה, אז כמו שמשרד הקליטה לא מבדיל ביניהם, גם המדינה לא צריכה להבדיל ביניהן וגם העמותות בשירות הלאומי לא צריכים להבדיל ביניהן ומבחינתי זאת המגמה.
היום יש תקנות שאמורים להתקין, לצערי זה לא מתקדם, זה נמצא בוועדת העבודה והרווחה. זה צד אחד. דבר נוסף שאני חושבת שצריך לדבר עליו חוץ מהעיגון של המעמד שלהן, אני חושבת שאם מקובל עלינו שזאת דרך לגיטימית לשרת את מדינת ישראל, להפסיק את ההבדלה, אפליה, שוני בינם לבין החיילים הבודדים. הדבר השלישי, עד שלא נגיע לנקודה הזאת, להבין מה הן צריכות. אני לא בטוחה שהתקיים איזה שהוא דיון של מה הן צריכות. מה המשמעות של להיות בת שירות לאומי בודדה ולא לסמוך על עמותות.
יושבות פה נעמה ושירה שהכניסו אותי לפני חמש וחצי שנים, הכניסו את איל לפני שלושה שבועות, הכניסו את אדוני בתחילת הכנסת הזאת שקיבלת את ראשות הוועדה הזאת. יכול להיות שאנחנו צריכים להגיד פה שבואו נפתח איזה אופן שבו העמותות או המינהלת הם יהיו הזרוע הארוכה, הם ודומיהם. בואו נראה מי יש לנו ניסיון עם בנות שירות לאומי בודדות ואותו נזמין אל השולחן שבו מתקבלות ההחלטות, וברוך השם ההחלטות האלה מתקבלות ברשות השירות הלאומי אזרחי. אני חושבת שאלה שלושת הנקודות שחייבים לעשות אותן, כי מה שיוחלט ברשות השירות הלאומי אזרחי יירד למטה אל תוך העמותות ובעזרת השם יביא יותר ויותר בנות.
נקודה אחרונה, אני לא ראיתי שהתנאי להיות חייל בודד הוא לעלות לארץ, וזה מה שעכשיו דורשים מבנות השירות הלאומי הבודדות ואנחנו רואים נסיגה במספרים.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
נכון. אני חושבת שאם מקובל על כולנו שהמציאות היא ששירות במדינת ישראל מחבר, מקרב, מביא לעליה של צעירים יהודיים מהעולם אז למה אנחנו מתנים לבנות השירות הלאומי שהן חייבות להיות עולות כי אחרת הן לא תקבלנה את התיקנון בשירות הלאומי. אני חושבת שאלה נקודות שחייבות תיקון.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
הבנות האלה או שהן יהיו אזרחיות במדינת ישראל או שיהיו שגרירות של מדינת ישראל. אני רוצה רק לעדכן, לא אמרתי קודם בדבריי, שדיברתי גם עם יו"ר ועדת החינוך בעניין הזה חבר הכנסת מרגי, שהוא כמובן איתי, ויש כרגע הצעת חוק שלי ושל מרגי, מאוד דומות, שלי מדברת ממש על השוואת תנאים לחיילים בודדים. אני חושב שזה לא צריך לבוא בחקיקה, זה יכול לבוא היום בתשובה שהעסק סגור, אבל אם זה לא ייסגר, נשים את זה - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
לדעתי זה צריך לבוא בחוק של הממשלה ולא בחקיקה פרטית, זה אירוע דרמטי.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אין לי בעיה איך זה יבוא, רק אני רוצה כרגע לתת פתרון ולכן יש פה כרגע שני צירים, ציר אחד של משרד ממשלתי שלוקח ומטפל בעניין מיד, והציר השני הוא ציר של חקיקה, אבל אני חושב שצריך לפתור את הבעיה הזאת.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
קודם כל אני מסכים עם חבריי חברי הכנסת. צריך לסגור את הנושא הזה. עשיתי שיעורי בית לפני שבאתי, ביררתי מה עמדת השר המופקד בנושא הזה, השר אורי אריאל, שר החקלאות. הבנתי שהוא תומך, הוא כמו חברי הכנסת, תומך להשוות את התנאים לבנות שירות לאומי ישראליות או חיילים בודדים, הוא מסכים.
עכשיו אנחנו רוצים להבין, אם השר מסכים ועמדתו כפי עמדתנו, תסבירו לנו איפה הבעיה לבצע את זה מעשית. מה הבעיה. אנחנו צריכים לצאת היום מהדיון הזה, לזהות את הבעיה ולמצוא לה פתרון, ולעשות את העבודה. אני לא חושב שיש צורך לעשות שוב פעם דיונים על כך. הצטרפה אלינו חברת הכנסת לאה פדידה, חברת ועדה.
יש פה שאלה של חברת הכנסת שולי מועלם. מה הצרכים. יש מישהו שרוצה להסביר לנו את הצרכים? ואז נשאל למה לא מוצאים פתרון לצרכים האלה. בבקשה.
שירה לורנס
¶
אני מנכ"ל עמותת בשביל, בת שירות בודדה בישראל. דבר ראשון תודה רבה יו"ר הוועדה, ותודה רבה לחברת הכנסת שולי מועלם וחבר הכנסת בן ראובן שבאמת נרתמו לנושא החשוב הזה. יושבים איתי כאן אנשים רבים שגם מנסים לסייע בנושא, עמותות שונות שגם דואגות לעולים וכמובן יש לנו כאן נציגות של בנות השירות הבודדות שאתם יכולים לראות כאן מסביב לשולחן שהן יכולות לספר לכם בעצמן מה הן צריכות אבל אני רוצה להגיד קודם בראשי פרקים. אנחנו בעמותה צריכות לחלק לבנות בסוף השבוע מצרכי מזון כדי שהן יוכלו להכין ארוחה לשבת. זה מה שאנחנו צריכות לעשות. אני חושבת שהנתון הזה מבהיר בצורה הכי טובה מה הבנות זקוקות לו, תוספת תקציבית. הבנות מקבלות 830 ₪ בחודש משכורת מהשירות הלאומי ובמקרה הטוב אם הן זכאיות, הן מקבלות עוד מענק של משרד הקליטה של 530 ₪. עם 1,300 ₪ אי אפשר לשרוד חודש בישראל. רק לקנות אוכל, שלוש ארוחות ביום, ולקנות שמיכה חמה לחורף. אי אפשר להסתדר.
שירה לורנס
¶
לעולות בלבד. לעולות בודדות. צרכים נוספים שיש לבנות זה ציוד בדירות השירות, דירות השירות לא בנויות ולא ערוכות להכיל בנות שהחיים שלהן שם, מבחינת מכונת כביסה, wi-fi שזה תקשורת עם ההורים בעצם, ציוד בסיסי במטבח, ארונות, אלה דברים שלא קיימים בדירות השירות ויש צורך להוסיף.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
סליחה, אנחנו ניתן לך להציג את עמדתך בנושא. עכשיו ניתן לה להסביר מה שהיא יודעת. זה לפי גירסתה. אנחנו נמצאים בוועדה שכל אחד מציג את גרסתו. בבקשה. הצטרפה אלינו חברת הכנסת עליזה לביא.
שירה לורנס
¶
בהחלט בדירות השירות יש ארונות אבל כאשר לבנות שמגיעות מחו"ל עם כל המזוודות וכל החיים שלהן בתוכן, כשיש להן שני מדפים והן צריכות לחלוק אותם עם עוד ארבע בנות בחדר, זה אכן לא מספיק. אז אני אומרת יש ציוד בדירות השירות, אבל דירות השירות לא ערוכות להכיל בנות מהתפוצות.
ליווי נוסף, ליווי בשפות לבנות, ליווי סוציאלי בשפות לבנות זה דבר שלא קיים בעמותות השירות והצרכים ממשיכים וממשיכים.
אני חייבת להגיד, הדבר הראשון והבסיסי שצריך להיות, ואני אחלק את זה לשניים, דבר ראשון, הסיוע הראשון שצריך להיות זה סיוע שהוא ישירות לבנות שזה אומר דרך המשכורת שלהן והדבר השני זה לאפשר לעמותות שנמצאות כאן כדי לתמוך בבנות, לעשות את העבודה שלהן, וזה סיוע, וכשיו"ר הוועדה שאל איפה זה תקוע או מה הבעיה האמיתית, זה כשאנחנו כבר שש שנים בפעילות שלנו פונים שוב ושוב לשר הממונה ולרשות השירות האזרחי לאומי ולאנשים שונים, הם אומרים "יש לנו בעיה כי אין אף משרד שבאמת אחראי על הנושא הזה". אין אף משרד שאחראי על השירות הלאומי. השירות הלאומי נודד בין משרדים ולכן אין אף אבא ואמא לסיפור הזה ולכן כל פעם אנחנו צריכים לבקש לכאורה טובה ממשרד שאומר "אנחנו לא אמונים על זה, זה לא הנושא שלנו", וכאן אנחנו נתקעים.
גילה סמון
¶
שלום. אני בת שירות בודדה, עליתי לארץ לפני שנה וחצי לבד. אני גרה בדירת שירות עם שבע בנות.
גילה סמון
¶
בקרית יובל. אנחנו שלוש בחדר, לפעמים זה קשה כי כל יום אנחנו חוזרות וצריך לעשות קניות והכל, וצריך לשים לב על כל מה שאנחנו קונות כי זה יקר, ולפעמים אנחנו נשארות בדירה במשך שבת, אז צריך להכין כל שבת וזה ממש יקר. זה קשה כי גם ההורים שלי לא פה ואנחנו שבעה ילדים אז ההורים שלי לא יכולים לעזור לי, אין לי משפחה בארץ וזה קשה כי אם חסר לנו משהו בדירה אנחנו צריכות לקנות וצריך לשים לב על כל מה שאנחנו קונות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
למשל לפי מה שהיא דיברה, את כעולה חדשה מקבלת 830 שקל ועוד 530 שקל. יש בדירה שלכם בנות שירות שהן לא עולות חדשות?
גילה סמון
¶
יש לי, אבל יש כמה דירות שאין בהן. זה רק לבנות שירות צרפתיות שיש להן מכונת כביסה כי אנחנו מעמותת שילת, אבל יש בנות שירות שאין להן מכונת כביסה.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
כשרשות מקומית מקבלת על עצמה את הבנות, היא חייבת להעמיד לרשותן דירה, בכל אופן כשאני הייתי בעיר שלי ביקנעם אחראית על הנושא הזה, אז מקסימום שתי בנות בחדר, וחייב לשים דברים מסוימים. לא אוכפים את זה גם לגבי בנות השירות הלאומי - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
רגע, האם לוקחים את הדוגמה הזאת ומשיתים את זה גם על הנושא הזה. הרי זה בלתי אפשרי ששלוש בנות בחדר.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני רוצה שנצא עם פתרון לכן אני רוצה קודם כל שהבנות יציגו את הצרכים, את הבעיות ולאחר מכן אנחנו נפנה לרשות והרשות תציג לנו מה היא נותנת ואיך היא רואה את העניין. לכן אני רוצה שנתקדם, נשמע את עדיה בן חמו. בבקשה.
עדיה בן חמו
¶
שלום. אני עשיתי שנתיים שירות לאומי, בשנה שעברה הייתי בבת עמי, לא בשילת. הייתי בבית שמש והייתי בדירה עם ישראליות, היינו 12 בדירה, שלוש בכל חדר וזה היה ממש שונה מהשנה, כי לא הייתה לי מכונת כביסה, לא היה לי wi-fi והאמת זה היה יותר קשה, השנתיים האלה היו קשות כי הייתי צריכה לעבוד בערב אחרי העבודה. בשנה שעברה סיימתי כל יום בשבע בערך, זה היה קצת ארוך ואז הייתי צריכה לעבוד, מתי שיכולתי זה היה ביום שישי ויום חמישי כשהייתי מסיימת יותר מוקדם. עבדתי במלצרות וגם בניקיון, בפיצריה, איפה שמצאתי – עבדתי. השנה אני יכולה יותר לעבוד בערב פחות מאוחר כי אני מסיימת בחמש, אז בשעה שש אני הולכת ישר לעבודה ולניקיון כי אני צריכה לחשוב גם על האוכל לשבת, כי אני רוצה לאכול בשר בשבת, זה חשוב לי, וגם אני צריכה לחשוב על השנה הבאה כי ההורים שלי לא יכולים לעזור לי בשכר דירה ואני צריכה לשמור כסף לשנה הבאה כי פשוט מה שיש לי עכשיו אולי זה מספיק לי ליום יום קצת, אבל בסוף בתכל'ס אין לי כסף לשנה הבאה. אני יודעת עכשיו שאין לי מספיק כסף לשנה הבאה, אז אני צריכה לדאוג לזה, לעבוד בקיץ, אז ממש קשה ככה.
עדיה בן חמו
¶
הייתי בתכנית מסע ב- - - הדרום ועשיתי שנת שירות ואני בשנה השנייה בעמותת "בשביל". בשנה שעברה כשלא הייתה לי מכונת כביסה הייתי צריכה ללכת למשפחה ולהביא את הכביסה - - -
מוטי אלמליח
¶
אני אומר שאין שום בעיה להביא מכונות כביסה לדירה של בנות בודדות. היום מכונת כביסה עולה 1,000 שקל - - -
מוטי אלמליח
¶
לפי הנתון, אני לא יודע כמה בודדות, אבל לפי הנתון יש כ-250 עולות. חלקן עם ההורים חלקן בלי ההורים.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
לפי הכמות בחדר זה אומר 20 דירות. 20 מכונות כביסה, זו הבעיה? צריך להגיע לכנסת בשביל זה?
היו"ר אברהם נגוסה
¶
חברת הכנסת עליזה, אני רוצה שהוא יציג לנו בצורה מסודרת. בואו נשמע את הבנות ואחר כך הוא יסביר לנו בצורה מסודרת.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תחכי בסבלנות. קודם כל נשמע. רגע, חבריי חברי הכנסת. אתם יודעים שאצלנו זה דיון מקצועי. אנחנו רוצים באמת להבין בדיוק ואז נשאל את הרשות שיציגו לנו את כל השאלות. בבקשה, מישהו שהוא לא עולה יש כאן? בבקשה.
מגן זרקה
¶
אני לא עולה חדשה, אני פה מגיל שישה חודשים, למדתי בארץ 12 שנות לימוד ועכשיו אני בת שירות בירושלים בעמותת CNEF. בדירה אני נמצאת עם בנות בודדות שעלו לארץ בלי המשפחות שלהן ועושות שנות שירות. אני רואה ממש את ההבדל ואת הקושי בינינו כי יש לנו את אותן זכויות לי ולהן, מתייחסים אלינו אותו דבר, זאת אומרת שאני חוזרת הביתה בחמישי בערב, אני מביאה אוכל קצת משבת או ממתקים, דברים כאלה, והן ממש מסתכלים על זה, כאילו שזה משהו שאין להן והן גם לא יכולות לבוא ולחלק ולתת. אני בחיים לא קיבלתי חזרה מהן, וזה לא משהו שאני מבקשת.
מגן זרקה
¶
כן. אני ברוך השם שמחה שנפלתי בדירה כזו בגלל שאני יכולה לבוא ולעזור להן, למרות שזה לא תפקידי, אני עוזרת להן בתור חברה. יש להן הרבה בעיות בבנק, הן לא מבינות עברית, הרבה בעיות עם הרופאים, הן לא יודעות מה הן צריכות לעשות, איפה הן צריכות לפנות, למי צריכים לפנות.
מגן זרקה
¶
אני עוזרת להן הרבה ולחברות שלהן מדירות שירות אחרות. חסרה ממש עזרה לא רק בנושא התקציבי, שאנחנו גם נמצאות שלוש בנות בחדר, הארונות שלנו לא נמצאים בכלל בחדר בגלל שאין מקום. אנחנו לא מדברים על המקום, מדברים על העזרה מחוץ לתקציב, זה עזרה שאין הורים בבית, אין משפחה בבית, אני מקבלת המון בשבת, ברוך השם המשפחה שלי יכולה להביא בנות לשבת, אבל אין להן את התמיכה שהן עלו לארץ כדי לבוא ולעזור ואני לא חושבת שהמדינה תומכת בזה. יש לי אותן זכויות כמוהן.
מגן זרקה
¶
זהו, הן צריכות לקבל יותר. אין מישהי שבאה אחריהן ועוזרת להן בכל הקטע של הרפואה והבנק והטלפון ומלא דברים קטנים שמתפספסים פה ופשוט אין מישהו שיבוא ויעזור להן.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. הצטרף אלינו חבר הכנסת יוזם הדיון בצלאל סמוטריץ. הזכרנו אותך קודם כיוזם הדיון, בנוסף עם חבר הכנסת איל בן ראובן שהגשתם את ההצעה לדיון מהיר. אנחנו נשמע את אמלי אבבו. תסבירי לנו את הצרכים של הבנות.
אמלי אבבו
¶
אני עובדת בעמותת CNEF, עמותה שמטפלת בעליה וקליטה של צעירים מצרפת באופן כללי, לא רק של בנות שירות.
אמלי אבבו
¶
ראשי תיבות - - - . האמת שמתוך 250 בנות שירות בודדות יש חצי שעלו מצרפת. בעצם יש לנו ממש, אנחנו מתעסקים הרבה עם האוכלוסייה הזאת ובאמת יד ביד עם "בשביל" אנחנו עובדים ביחד כדי לעזור להן. הנקודות החשובות הן בעצם שלושת הנקודות האלה, הן צריכות לקבל יותר תקציב, המינימום, שכל אחת צריכה לקבל יותר כסף כדי להתקיים, זה ברור, הן צריכות להיות בשווי של חייל בודד כי אין מה לעשות, הן מרגישות שיש פה הבדל משמעותי. הדבר השלישי זה מי שמלווה אותן שזה אנחנו, אנחנו צריכים לקבל על זה תמיכה.
אמלי אבבו
¶
אנחנו ה"נפש בנפש" של הצרפתים הצעירים, נגדיר את זה כך. בעצם בנות השירות הבודדות, עכשיו עצרנו את כל העבודות שלנו, חודשיים, כדי לטפל אך ורק בעליה, קודם כל תהליך העלייה של אותן בנות שירות שיתחילו ב-1 לספטמבר.
אמלי אבבו
¶
תורמים ולפעמים גופים ממשלתיים. אבל לפעמים, כשיש אפשרות ללכת ולבקש תמיכה, ואם אין את הנישה הזאת לבוא ולבקש תמיכה עבור העבודה הזאת, אז אנחנו לא יכולים לבקש את התמיכה וזה מה שחסר לנו. עכשיו אנחנו עוצרים את הכל ומטפלים אך ורק בבנות שירות שעולות עכשיו בקיץ כדי להתחיל את השירות הלאומי ב-1 בספטמבר.
אמלי אבבו
¶
125 בערך, 130. מצרפת. הקושי העיקרי שיש לנו עכשיו זה אדמיניסטרציה ובין היתר הקושי הגדול זה הנושא של הפטור.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
תודה אדוני יושב הראש, אני ראשית מתנצל בפני כל המשתתפים על האיחור, היה לי דיון בחוק שלי מקביל בוועדת הכלכלה, אנחנו צריכים להיות פה אמבות, להתחלק בין הוועדות, אז באמת איל, תודה.
מי שעורר אותי לנושא כבר לפני למעלה משנה זה באמת משה מושקוביץ עם עמותת "בשביל". אני רואה גם ששמו כאן נייר מול העיניים שלנו. אני בעקבות בקשה שלו קבעתי פגישה עם שר שלום ג'רבי, נדמה לי מוטי שגם אתה היית נוכח באותה פגישה אצלי בחדר כשהנושא עלה. הרשות לשירות לאומי התחילה לקדם קריטריון או תקנה שתיתן, בנוסף לדברים שכבר נעשו, קצת סיוע בדירות, אני מניח שהדברים נאמרו לפני שהגעתי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
או. זה לא יצא לפועל. דובר על זה שצריך לעדכן את התעריף, שהאוצר צריך לעדכן את התעריף וממילא דמי הכיס או אני לא יודע איך זה מוגדר - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
שתקבל הבת, בוודאי כדי לשקף את הצורך האמיתי. אף אחד לא הולך להיות מיליונר מהכסף הזה, אבל בסוף בת או בן שנמצאים כאן לבד, צריכים, זה ברור.
אני שוחחתי עם השר אריאל לקראת הדיון הזה, אני מוכרח לומר שאולי זו קצת פשלה שלי, הוא לא מספיק הכיר את הנושא. אני ישבתי עם אנשיו אז חשבתי שאם אני יושב עם דרגי המקצוע, טעות שלי, אנחנו באותה מפלגה, ופשוט אני לוקח על עצמי את האחריות בעניין הזה. אבל הוא אמר לי שהוא מגוייס לעניין ב-100% והוא יתמוך. אני אומר לך מוטי כנציג השירות, יכול להיות שהמנכ"ל שר שלום יכול לתת את זה כמתנת פרידה, הוא מסיים קדנציה תיכף אז לפני זה עוד לעשות את המהלך הזה, אני חושב שזה מהלך סופר ציוני, סופר לאומי, סופר חשוב, סופר אנושי, אני לא חושב שמישהו הולך להתנגד לזה ואם אתם תתקלו בהתנגדויות אוצריות וכולי אנחנו נגבה אתכם, אני אומר, גם השר בכובע שלו כאחראי, ואני חושב שגם הוועדה כולה וקואליציה ואופוזיציה, נגבה אתכם בעניין הזה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כן כן. נגבה אתכם עד הקצה, אבל זה בידיים שלכם. אתם בסוף צריכים להביא אל השוקת את הגמל הזה ופשוט להביא את התיקון שאתם מבקשים לבצע בסמכותכם, ואנחנו מגויסים כולנו לעניין הזה. תודה אדוני.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. אולי נשמע עכשיו את הרשות ולאחר מכן אתן לנציג "נפש בנפש". הנושא מאוד ברור, שמענו את הצרכים ואת האתגרים. ממה שהציג חבר הכנסת איל בן ראובן, מדובר כאן בכ-250 בנות ב-17,500 שקל - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
לא, הרעיון העקרוני של להשוות את בנות השירות הלאומי הבודדות לחיילים בודדים. זה הרעיון.
מוטי אלמליח
¶
צהריים טובים אני מנהל אגף בכיר תקציבים ופיקוח ברשות. קודם כל לגבי השוואת תנאים, אנחנו לגבי המשרתות הבודדות א. מעריכים מאוד את העבודה שלהן, מעבר לזה שהן באות להתנדב פה, יש לזה ערך מוסף לגבי אם הן עולות, מקימות משפחות פה בישראל וזה אחד הדברים שהוא פלטפורמה יפה מאוד לעליה של בנות לארץ ישראל. אחד היעדים המרכזיים שלנו כרשות הוא להשוות את התנאים של משרתי השירות הלאומי לחיילים, אנחנו עושים ועשינו את זה בתקופה האחרונה במספר רב של דברים. אם אני אקח את הדוגמאות האחרונות, נסיעה בתחבורה ציבורית חינם לכל המתנדבים, מה שלא היה פעם, בדומה לחיילים. ביטוח שיניים, ביטוח חיים ועוד כאלה הטבות נוספות, פיקדון ומענק כמובן בסיום השירות וזה אחד היעדים המרכזיים שלנו להשוות. היינו שמחים להשוות את אותם תנאים של משרתות בודדות לחיילים בודדים.
לפני כחמש שנים פנינו למשרד הקליטה, אותם 540 שקלים נשמעים טריוויאליים אבל מי שקיבל אותם בעבר זה היה רק חיילים. לפני חמש שנים פנינו למנכ"ל משרד הקליטה ואמרנו לו שלא ייתכן שחיילים מקבלים ובנות שירות לאומי לא מקבלות, זה התחיל כ-352, היום זה 540 שקל. מאז הן מקבלות. אנחנו פעלנו בעוד כמה דברים לטובת בנות שירות לאומי בודדות כמו אישור של 15 ימי חופשה נוספים מעבר לחופשה השנתית שלהן, חוץ מימי שישי- שבת, 15 ימי חופשה לטובת פגישה עם ההורים, לטובת נסיעה לחו"ל, לטובת סידורים וכולי.
אנחנו פועלים אל מול הקרן לחיילים משוחררים עכשיו, כדי לתת להן תנאים בסיום השירות שלהן. את כל ההטבות שמקבלים חיילים בודדים, לתת גם לבנות השירות, אם זה סיוע בשכר דירה וכולי, שניתנים מהקרן לחיילים משוחררים, וזה אנחנו בשלבים אחרונים אל מול הקרן וזה גם כן הולך להתבצע.
דברים נוספים שאנחנו חושבים לעשות, אם עלה פה הנושא של בנות שעושות שירות לאומי, צריכות להיות עולות חדשות. בחוק או בתקנות הישנות, לפני שנכנס החוק הזה ועד היום, באמת מי שיכולה לעשות שירות לאומי או מי שתקבל את הזכויות של בת שירות לאומי זו רק אותה אחת שעשתה עליה, ואנחנו נתקלנו בהרבה מקרים שבנות הוטעו או שהן לא קיבלו את כל המידע הנכון והן חשבו שהן עושות שירות לאומי, אבל בסופו של דבר הן באו להתנדב ואין להן שום זכויות של שירות לאומי. בחוק החדש, השר אורי אריאל פתח את האפשרות שיהיו אוכלוסיות נוספות מעבר לאלה שהן או בעלי אזרחות או תושבי קבע, מה שהיה קודם, ובתקנות שנתקין, בכוונת השר להכניס גם את האוכלוסיות האלה ואנחנו חושבים שיש לזה חשיבות אדירה.
גם בצה"ל יש תכנית שנקראת מח"ל ויש תכנית שנקראת צבר. צבר כולם צריכים להיות עולים, וזה יפתח, אנחנו יודעים, שמענו בחוץ לארץ שיש ביקוש עצום לנושא הזה. בזמנו הצבא התנגד מאוד לכך שנקלוט כאלה, שכבר נעניין אותם בחוץ לארץ כי הם חושבים שזה יבוא על חשבון כאלה שיכולים להתגייס לצבא במקום לשירות לאומי, אבל אנחנו יודעים שיש ביקוש מאוד גדול לכאלה שלא רוצים ללכת לצבא או שהם מרקע דתי או מרקע שהם מפחדים להגיע או שהוריהם מפחדים שהם יגיעו לצבא ולתת להם את ההזדמנות לעשות שירות לטובת המדינה, לפתוח את הפתח הזה, אנחנו הולכים לעשות את זה בתקנות שאנחנו עומדים להתקין בשנה הקרובה בעזרת השם.
מוטי אלמליח
¶
אין לנו ממש את המידע. בעבר התופעה הייתה יותר גדולה, ברגע שזיהינו את הנושא הזה וראינו שבנות נפגעו וברגע שהן עלו לארץ הן אמרו "עשינו שירות לאומי" הצבא לא הכיר בזה, הוא אמר ש- - -
מוטי אלמליח
¶
"אם לא עלית את לא נחשבת שירות לאומי ותבואי להתגייס לצבא" למרות שהיא עשתה שירות כביכול, הם לא קיבלו את הפטור. לכן אנחנו לא יודעים את הנתונים. מאז שהתחלנו להקפיד על הנושא הזה, העמותות התחילו להביא הרבה פחות בנות כאלה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
שזה יורה לעצמנו ברגל. שצעירות יהודיות מהעולם שרוצות לבוא למדינת ישראל, רובן נשארות פה, לא באות. כי אנחנו לא פותחים את הדלת.
שירה לורנס
¶
כל 250 הבנות עכשיו הן עולות חדשות. הן עלו לארץ. בספטמבר הקודם כאשר החליטו לאכוף את התקנה הזאת, הייתה לנו רשימה של 100 בנות שרצו להגיע והמתינו, וחיכו לעשות שירות לאומי בלי עליה ובגלל זה החליטו לחזור לארצות המוצא, זאת אומרת מדינת ישראל איבדה 100 עולות לפני שנה והשנה עוד 100 עולות נוספות וזאת השנה השלישית - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
זו בדיוק ההשוואה שהיא לא כסף לחיילים בודדים. זאת ההשוואה לחיילים בודדים שלא כרוכה בשום תשלום, רק תפיסת עולם שפותחת שערים רחבים לצעירים יהודיים.
שירה לורנס
¶
אבל כאן חשוב לי להגיד, לא יכול להיות שאנחנו נפתח את השערים לבנות לא עולות לפני שיש לנו תוספת תקציבית. נורא קל להעביר את זה בגלל שיש את האפשרות כי זה לא עולה כסף, אבל אז אנחנו נביא אותם ואז עמותת "בשביל" לבד תצטרך לגייס עוד תרומות כדי לטפל בבנות האלה? האם זה הגיוני? לכן אני שואלת את רשות השירות האזרחי לאומי, חוץ מהשינויים החשובים מאוד של ימי חופשה ושל לאפשר לבנות האלה להגיע שזה ללא תוספת תקציבית, איך אנחנו הולכים לפתור את העניין של התוספת התקציבית הזו.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
עוד שאלה שאני רוצה לשאול, האם לבנות הבודדות האלה מאפשרים כמו לחיילים בודדים נסיעה לביקור הורים?
מוטי אלמליח
¶
מאפשרים בימי חופשה. אנחנו לא משלמים את ה- - - אני לא יודע מה קורה בצבא אם משלמים, אני לא מכיר את הנתונים של הצבא, אם מישהו מכיר.
מוטי אלמליח
¶
כי אני הבנתי שחיילים, לפי הנייר שקיבלתי מהוועדה, ראיתי שחיילים מקבלים 3,000 שקל, האם זה נכון?
שירה לורנס
¶
הסיפור הוא כזה, חייל בודד מקבל 200% משכר טוראי. זאת אומרת הוא מקבל פי 2 שכר בסיס. אנחנו לקחנו את שכר הבסיס של בנות שירות והכפלנו אותו ב-2.
מוטי אלמליח
¶
אבל השכר בסיס, את ההכפלה לשכר בסיס הוא מקבל מ-530 שקל ממשרד הקליטה ועוד מקביל ממשרד הבטחון. אז ה-530 קיים גם בשירות הלאומי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
רק משפט. אני אומר את זה לכולנו, צריך לקחת בחשבון, כשמדברים על 4 מיליון הסכום יכול לגדול, למה? כי יהיו יותר. בעזרת השם, זו שאיפה שלנו. היום יש 250 בנות. ככל שהתנאים ישתפרו, אז אתם תצליחו לגייס לא 250 אלא 500 בנות, רק אם אתה שואל אותי, זו ההשקעה הכי משתלמת שאפשר לעשות במדינת ישראל. אז יעלה לנו 8 מיליון שקלים, 10 מיליון שקלים, אנחנו כולנו נירתם פה. זה לא כסף.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אז בואו תתקדמו. הרי בסוף יש שר. זה עוד לא אצלו, זה עוד לא אצל השר, לכן אני אומר להם, תעשו את העבודה, תגישו לשר, תגידו "בדקנו עם האוצר, אלה העלויות". בסוף הכוח הפוליטי הוא שלו, לא שלכם, מול האוצר. בין אם זה קואליציוני ובין אם זה בבסיס. רק תעלו את זה לשר כי נכון להיום - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
אפשר לעשות מחר בבוקר הסעה לחלק מכונות כביסה? יש כולה 20 בתים. מה נסגר? איך אפשר לחיות בלי מכונת כביסה?
מוטי אלמליח
¶
בדירה שכולן עולות בודדות חייב שתהיה שם מכונת כביסה, והעמותות גם נותנות את זה. הבעיה זה שיש עולה בודדת בדירה עם בנות רגילות, בת אחת, והיא צריכה מכונת כביסה. השאלה אם אנחנו מחייבים - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל גם אל תגלגל את זה אל העמותות, בסוף מישהו צריך לשלם את זה. זה נורא נחמד, "בוא נזרוק על העמותות עכשיו".
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אנחנו נחזור אליך לשאלות. רונן בבקשה, אם יש לך נתון בעניין חיילים בודדים נשמח אם תעדכן אותנו.
רונן פוקסמן
¶
אני מעמותת "נפש בנפש". אני אתחיל עם זה. בין היתר גם אנחנו כיום בשיתוף עם FIDF, אנחנו בעצם מטפלים בכל החיילים הבודדים מכל העולם, לא רק מצפון אמריקה ששם זה עיקר הטיפול שלנו. חיילים בודדים, יש לנו כרגע את המפתחות, נקרא לזה, בשיתוף פעולה עם צה"ל וה-FIDF, אנחנו מטפלים בהכל.
יש לי פה נתונים, ברשותכם אני אקריא את הנתונים, מה שנקרא home front, של חייל תומך לחימה, כי אני מניח שאלו התנאים - - -
רונן פוקסמן
¶
שכר בסיס 810 שקלים. תוספת חייל בודד 540 שקלים. לא התוספת של משרד הקליטה. יש עוד תוספת של משרד הקליטה, 540. כמובן שתוספת סיכון אין בהקשר הזה. תלושי מזון, שזה בעצם כסף לקניה ברשת שופרסל עוד 150 ₪ בחודש ואחרי שנה מהעלייה, בעצם אחרי שמונה חודשים מהעלייה, משרד הבינוי עם עוד 400 שקלים. בסך הכל אנחנו מגיעים לקצת פחות מ-2,500 ₪ וחייל שגם שוכר דירה, זאת אומרת בכפוף לזה שהוא מראה שהוא שוכר דירה - - -
רונן פוקסמן
¶
הוא מקבל תוספת, אני עדיין נשאר בעורפי, מקבל תוספת של 3,742 ₪ לחודש. מהצבא. זה הצבא משלם.
רונן פוקסמן
¶
אם אפשר, אני רוצה להרחיב את היריעה. דובר פה קודם על תוספת של 17,000 שקל בערך. פה לא מוזכרת תוספת של הטיסות. חייל בודד מקבל פעם במהלך השירות טיסה לבקר את ההורים, שזה כמובן בא עם ימי חופש. היום יש גם איזה שהוא מעין פרויקט שלנו עם FIDF להטיס את ההורים לפה לטקסים, שזה כמובן ללכת מעל ומעבר, אבל אני חושב שאם אנחנו מדברים על בנות שירות בודדות, אין שום סיבה שלא ננסה להפעיל יוזמה כזאת גם שם, ובהקשר הזה ימי החופש, כמו שהזכירו פה מעמותת "בשביל", הם פשוט לא מספיקים. כי בת שירות בודדה, בהנחה שההורים כן יכולים לבוא לבקר אותה, נראה לי מן הראוי לאפשר לה עוד ימי חופש להיות עם ההורים שלה, לא על חשבון ימי החופש הסטנדרטיים של יום אחד בחודש. זה לא נתפס בכלל שהתנאים שלהן בהקשר הזה מושווים לתנאים של בנות שירות ישראליות צבריות לצורך העניין - - -
מוטי אלמליח
¶
כן. וגם צריך לזכור שבגוף המפעיל שהיא עושה שירות, הרי בסופו של דבר היא עושה בבית חולים, אם ניתן לה יותר מדי ימי חופש, אז לא ירצו לקחת אותן בסופו של דבר. גם צריך לדאוג לאיזונים האלה.
מוטי אלמליח
¶
בצבא, הצבא עוד יכול לספוג את זה. אבל אם היא נמצאת ביד שרה, ויד שרה יכול לקבל 100% מבת ישראלית, 70% מבת עולה, אז אני לא יודע כמה הוא ייקח אותה.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
צריך להיות מאוד מאוד קרובים לאיזונים עם חייל בודד. זה שיש את העניין הזה, בסדר, ניקח את זה בחשבון. אבל בגדול הקריטריון פה הוא מאוד ברור. יש לנו כבר, הצבא לשמחתנו עשה עבודה מאוד מאוד עמוקה בעניין של מה צריך חייל בודד. בגדול, ילדה כזאת שבאה מחו"ל צריכה אותו דבר. אם יש את הנקודה שאתה מעלה ש-60 יום לא יקבלו לעבודה, אז יהיה 30 יום, או 25 יום. זה אנחנו נקבע, אבל בגדול הקריטריון הוא ברור. ההשוואה צריכה להיות מאוד מאוד ברורה ומוחלטת.
רונן פוקסמן
¶
אני חושב שבאמת מה שהציע פה חבר הכנסת בן ראובן, מעמדם של החיילים הבודדים בחברה הישראלית הוא כבר מספיק יציב ומכובד ובצדק, ולשם אנחנו צריכים לשאוף, חלילה לא להוריד את מעמד החיילים. אבל אני חושב שההשוואה הזאת במובן מסוים לפעמים לא נכונה, כי כמו שצוין פה והבנות אמרו, מניסיון שלנו רוב החיילים הבודדים הם קרביים, משרתים בבסיסים קרביים, ביחידות תומכות ורודפות. בת השירות הבודדה חוזרת כל יום הביתה. היא צריכה לקנות כל יום שלוש ארוחות. אני חושב שההשוואה במקרה הזה לא בהכרח נכונה.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
לכן אני אמרתי קודם, ההבחנה בין חייל קרבי לבין חייל תומך לחימה או חייל עורפי, הדבר הזה ברור, אין פה שום כוונה לפגוע במעמד חיילי צה"ל, שהדבר הזה יהיה ברור.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
הם מקבלים. החיילים מקבלים והן לא מקבלות. הן צריכות לקנות, צריכות להכין לעצמן.
רונן פוקסמן
¶
אני רוצה לדבר בתור ארגון שלנו יש 10 בנות שירות לאומי, וכן, אנחנו קנינו להן מקרר והובלנו אותו, ויש לנו בת שירות שגרה בתל אביב, ואין לה מכונת כביסה והיא נוסעת בשני אוטובוסים לדירה אחרת בגבעת שמואל כי יותר זול לה מללכת לכביסומט הזה שיש ברחוב בתל אביב, יותר זול. עשינו איתה את החישוב. עדיף לה לסחוב שק של 7 קילו, שני אוטובוסים לגבעת שמואל, ולחזור.
עכשיו אני מבין ולא מבין את השיקול. אם היא בדירה עם עוד שבע בנות ישראליות, באמת יש כאן אולי איזו שהיא בעיה. אבל חייבים למצוא לזה פתרון. זה לא הגיוני.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
מהנתונים ששמענו עכשיו משני הצדדים, אני רואה שלפחות בלי הדירה, בלי הטיסות, יש הפרש של 2,000 שקל שחיילים בודדים מקבלים - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
לא, 1,946 שקל. אז כ-2,000, זה לא כולל דירה. אני מבין. הורדתי את הדירה שחייל בודד מקבל כי הן מקבלות דירה. טיסות הן לא מקבלות. את זה לא חישבנו. החישוב הוא, זה פשוט, גם כעולים חדשים שמקבלים את זה, אבל התוספת של 540 לא מקבלים וחייל בודד מקבל. 150 שקל הם לא מקבלים. 400 שקל נוסף, הם לא מקבלים.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני חושב שאין מנוס, אתם צריכים לפעול כדי להשוות את התנאים. לא ייתכן להפלות את הבנות האלה, ואנחנו יכולים להיות איתכם ביחד בנושא הזה. עכשיו בבקשה יצחק הילדסהיימר.
יצחק הילדסהיימר
¶
רוב האנשים פה לא מכירים אותי, אני עיתונאי שכותב על יהודי התפוצות בעיקר וגם איש חינוך יהודי בתפוצות וגם איש עליה. זכיתי לפני 51 שנים להעלות מאנגליה, מתנועת עזרא באנגליה, שלוש בנות שירות לאומי שהלכו לקיבוצים. אני אגיד על זה מילה אחר כך. אני רוצה לשאול שתי שאלות. דבר ראשון, האם חיילים בודדים שבאו לארץ, מישהו דורש מהם לחתום על התחייבות שהם לא יחזרו לחוץ לארץ אחרי השירות הצבאי כדי לתת להם את כל הזכויות שמגיעות להם כחיילים בודדים, כמו שדורשים, כך אני מבין, מבנות, שמוכנים בינתיים לתת להן את כל התמיכה רק בתנאי שהן עולות חדשות. אז לא ייתכן גם בעניין הזה להפלות ביניהם לבין חיילים בודדים.
יש בנושא הזה של בנות בודדות שבאוץ מחוץ לארץ, יש גם בעיה מאוד עקרונית. יש לא מעט בנות דתיות, ואני מבין שרוב הבנות האלה, 250 הבנות האלה הן דתיות ותקנו אותי אם אני טועה, יש לא מעט בנות דתיות שהיו מעדיפות לשרת בשירות לאומי ולא להתגייס לצבא, אבל כתוצאה מההבדל בטיפול ביחס ובתמיכה, אני יודע על בנות כאלה שהיו מעדיפות, נגיד בת שעלתה מאוקראינה שהייתה מעדיפה לשרת בשירות לאומי ולא בצבא, אבל בגלל ההבדל בתנאים היא החליטה להתגייס לצבא, בניגוד לעקרונות שלה, כך שיש פה לא רק בעיה כספית אלא גם בעיה מאוד עקרונית.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
כבוד היושב ראש, לא להיסחף. אנחנו קודם כל בראש ובראשונה מעודדים להתגייס לצה"ל. תנאי מחיה, זה דברים בסיסיים שכל אדם ובטח ובטח - - -
יצחק הילדסהיימר
¶
אני רוצה להציע הצעה. אמרתי ששלוש הבנות שהעליתי לארץ לשירות לאומי, שתיים מהן אגב נהפכו עולות ואחת חזרה לאנגליה. עד היום אני בקשר איתן, הן הלכו לקיבוצים. אני חושב שבנוסף לבעיה הכספית כמו שאמרו כאן, יש בעיה של ליווי אישי, ליווי סוציאלי, ליווי רגשי ויכול מאוד להיות שאם יש אפשרות להפנות את הבנות האלה או חלק מהן לקיבוצים דתיים, ישובים קהילתיים דתיים ששם יש נושא של אימוץ, כל בת כזאת משפחה מאמצת אותה ונותנת לה ליווי והכל, ויש להן גם עבודה שם, יש בתי ספר במקומות האלה, כל מיני עבודות אחרות, יכול להיות שזה יכול להוות את אחד הפתרונות לבעיה של הבנות האלה. תודה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
כן. ניכנס לזה איך אתם מתארגנים, אנחנו נעזור לכם, אנחנו רוצים מועד, תאריך. זה דבר אחד. דבר שני, גם העמותות פנו ואמרו שהן עושות ליווי והן ממלאות את החור שהרשות לא עושה, ולכן הן גם צריכות לקבל את התמיכה. מה אתם אומרים בעניין הזה?
מוטי אלמליח
¶
לנו אין תקציב לתמיכות בארגונים כאלה. מה שיש, זה ליווי של הרכזות. בתעריף, העמותות של השירות הלאומי, לא העמותות התומכות מעבר, יש תקציב עבור ליווי של 1:40 בנות רגילות שנמצאות בדירות, אנחנו בשנתיים האחרונות הקטנו את זה, זה היה פעם 1:70 והקטנו את זה, רכזת אחת ל-40, שכל התפקיד שלה זה ללוות את הבנות במהלך השירות שלהן.
מוטי אלמליח
¶
העמותות נותנות את זה אבל זה בתעריף השירות הלאומי, זה מתוקצב. מעבר לזה יש עובדות סוציאליות - - -
מוטי אלמליח
¶
אני מדבר על הגופים המוכרים, האגודה להתנדבות, בת עמי, שלומית, שילת, שדיברו עליהן. זה הן מחויבות לעשות וזה הן עושות עם הבנות הרגילות ועם הבנות העולות. התמיכה שנותנים פה בעמותות האחרות, זה לא המנדט שלנו לסייע לאותן עמותות.
שירה לורנס
¶
לא בהכרח. גם מעבר לזה, רכזות שירות מאוד מאוד עסוקות בללוות את הבנות במה שקשור לביצוע השירות ולתנאים מסביב אין להם פנאי להתעסק בזה, זאת אומרת רכזת שירות יכולה לשלוח לי הודעה, "יש בחורה שזקוקה לטיפול פסיכולוגי, תדאגי לה" או "יש בחורה שאין לה איפה להיות בשבת, רק שתדעי". מי צריך לטפל בזה? אנחנו. זאת אומרת רכזות השירות עושות עבודה נפלאה, אך יש צורך בליווי נוסף. אני אוסיף על זה גם שהבנות מפוזרות בכל עמותות השירות ובכל הארץ, ואנחנו נותנים מעטפת - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
הבנתי. אנחנו נתמקד בפתרון לבנות. זה נושא הדיון. אנחנו מברכים על כל מה שאתם עושים. אם צריך, נקיים דיון נפרד בנושא התמיכות לעמותות הפועלות בשטח. אני מוכן לעשות את זה, אבל היום נתמקד ונצא פה עם החלטה.
אסתר בלום
¶
כבוד היושב ראש, חברי כנסת נכבדים תודה רבה לכם על היוזמה וההעלאה לסדר היום. אם כבר פתחתם את הנושא של התמיכות - - -
אסתר בלום
¶
מה שבאמת רציתי לדעת שנאמר פה עכשיו אבל אני לא מרגישה, ואני מזדהה יותר עם מה שאומרת נציגת בשביל, כל המערך התומך, אין מערך תומך. אנחנו לא מרגישים את זה. הבנות תלושות, הבנות בודדות מאוד מאוד מאוד. אם הן צריכות כל דבר בדירה שלהן, אין להן גרוש להוציא על מה שהן צריכות ואין להן עם מי לדבר. רכזות בשפות, תחשבו על זה, אי אפשר 250 בנות, כאשר הרוב הן דוברי שפה כזאת או אחרת, לא צריך להמציא פה עשרה אנשים שדוברי כל מיני שפות, חייבים אנשים שילוו אותם ויהיו שם העורף שלהן. לא לשלוח אותן דווקא לקיבוצים, זה רעיון נהדר, אבל לא כל בת רוצה להגיע דווקא לקיבוצים, הן רוצות להשתלב. אז הנושא הזה לא פחות חשוב מהתוספת התקציבית שהיא חייבת להיות. שוב, החיילים מקבלים חיבוק ענק, וכשהבת שלי הייתה בשירות הלאומי היא אמרה" את לא מבינה כמה אנחנו מודחות מהחברה. אף אחד לא מכיר בעבודה שאנחנו עושות, אף אחד לא בא ותומך במה שאנחנו עושות". אדרבה, בנות השירות הבודדות, כי אני הייתי שם בשבילה, אבל להן אין את המשפחה בשבילן בכל רגעי המשבר, או שהן צריכות לקנות, מה הן אוכלות שוב פעם, הערב, מחר בבוקר, שלא לדבר על יציאות, אין שום דבר, הן עושות הכל לבד. אז תוספת תקציבית ומערך, תמיכה פסיכולוגית, רכזים דוברי שפות לא לשכוח את זה. תודה רבה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. אני מברך ותומך, אתם יודעים, אני באתי משם, הפעילות של העמותות והארגונים, שעושים עבודה כל כך חשובה, תומכות בעולים החדשים, גם עם התרבות, עם השפה, המנטליות. יש הרבה יתרונות. אני רוצה לקיים את הדיון בנושא של איך הרשויות תומכות בעמותות האלה, דיון נפרד. היום אני רוצה לצאת מכאן עם החלטה מעשית, בשיתוף כמובן עם חבריי חברי הכנסת והרשות, מתי אנחנו יוצאים עם הנושא הזה, כבר קיימנו דיון לפני שנה, והיום זה צריך להיות מעשי, להשוות את התנאים של הבנות לאלה של החיילים הבודדים. תן לנו לוח זמנים, מהלך, ואיך אנחנו עוזרים לך לקדם.
מוטי אלמליח
¶
קודם כל אנחנו לא מפסיקים לפעול בנושא הזה ואנחנו במגעים שוטפים עם משרד האוצר. רק לפני שבועיים היה לנו שוטף עם אגף התקציבים ומשרד האוצר, הנושא הזה עוד פעם עלה לדיון. אני רוצה להגיד שבמסגרת התקנת התקנות לחוק החדש שאמור להתחיל לפעול ב-1 בספטמבר השנה, בסעיף 105.ב לחוק ניתנה סמכות לשר הממונה לקבוע הוראות שונות לגבי מתנדבים עולים חדשים בודדים. אני מניח שבדיוני הוועדה - - -
מוטי אלמליח
¶
זה סעיף אחר בחוק שאומר שהשר ראשי לקבוע שאוכלוסיות נוספות יכולות לעשות שירות לאומי. גם במסגרת תקנות שהוא יכול לקבוע בעניין הזה. זה סעיף אחר, אבל אני מדבר לגבי התעריף, אפשר לקבוע מחירים שונים לאוכלוסיות שונות, כמו שקבענו לאוכלוסיות מיוחדות בעלי צרכים מיוחדים. גם פה ניתנה התייחסות ספציפית בחוק ואנחנו במסגרת התקנת התקנות אנחנו נבוא עם זה ועם הניירות שאנחנו עובדים מול האוצר, ואני מקווה שתהיה תמיכה מספיק מסביב שיעזרו לנו לקבל.
צריך לזכור דבר אחד חשוב, מי שהיום משלם את התעריף לעמותות שמפעילות את השירות הלאומי, זה אותו גוף מפעיל. יכול להיות שזה גוף ממשלתי, יכול להיות שזו עמותה פרטית כמו יד שרה או בית חולים שהוא משלם את השכר. חשוב מאוד להדגיש שהעלות הנוספת הזאת, ככל שאנחנו נלך לחקיקה, שלא תחול על אותו גוף מפעיל, כי אם אנחנו נשית על הגוף המפעיל את העלות הנוספת, הוא יעדיף כמו שאמרתי לא לקחת את הבנות האלה ולקחת בנות אחרות. לכן חשוב לשים לב שהסכום הנוסף הזה יבוא במסגרת הרשות או במסגרת אחרת.
מוטי אלמליח
¶
כן. אני אומר, הכל בק-טו-בק שזה לא יבוא, כמו שימי החופשה הנוספים, שבסופו של דבר אם אנחנו נעשה ימי חופשה נוספים, גופים מפעילים יעדיפו לא לקחת בנות כאלה, אותו דבר אם אנחנו נשית עליהם - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה לא עניין של הגוף- - - זה העניין של צרכן הקצה, של המוסד שבו היא מתנדבת, שיסתדר - - -
מוטי אלמליח
¶
אני בטוח שלא. היה לנו ניסיון רע עם זה, כי ברגע שאתה משית עליהם עוד עלויות, או שהן לא - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא עלויות. עלויות, אמרתי, אני מסכים איתך 100%, חופשה זה לגיטימי. יש המון ערך מוסף בו, לי אין ספק, צריך גם את זה לשים על השולחן, יש לבת כזאת, עולה חדשה, אם כמובן היא מוצבת נכון במקום טוב, המון ערך מוסף גם. היא לא רק נתרמת. מדינת ישראל מקבלת מזה המון, השירות הלאומי מקבל מזה המון - - -
מוטי אלמליח
¶
ברור. אבל ברגע שאתה הולך כמו שאמרת למשתמש הקצה שזה הגוף המפעיל, אותה עמותה יכולה לקבל 100% תפקוד או 70% תפקוד, היא תעדיף את ה-100%.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל היא תקבל 70% תפקוד ב-120% כי הבת הזאת נותנת ערך מוסף שאין לה מבת ישראלית כי היא צריכה - - -
מוטי אלמליח
¶
ברור אבל עדיין מסתכלים בסופו של דבר על ימי העבודה בפועל. אם אתה מצמצם את ימי העבודה, ילכו פחות לנתיב הזה ואת זה אנחנו רוצים למנוע. כולנו רוצים שהבנות ישרתו, ושישרתו במקומות הכי טובים ושזה לא יפריע או יפריע כמה שפחות למהלך השירות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל בסוף מתוך 18,000 תקנים יש לך 250, יהיו 500, יהיו 1,000, תאמין לי, יהיו לך 5% מהגופים המפעילים שיגידו "וואלה, אנחנו מרוויחים ערך מוסף" - - -
מוטי אלמליח
¶
יש המון במשרדים, נכון. אבל יש גם הרבה בגופים פרטיים. צריך לשים את הדברים האלה על השולחן.
מוטי אלמליח
¶
אני אומר, במסגרת התקנת התקנות שצריכה להיות בשבועות הקרובים אנחנו נעלה את זה. אנחנו במגעים שוטפים עם האוצר.
מוטי אלמליח
¶
את הנושא הזה של לקבוע מחירים או לקבוע תעריף לבת שירות בודדת ולנסות, אני לא יודע אם להשוות לחיילים בודדים ממש, לצמצם את הפער בין חיילים לבין - - -
מוטי אלמליח
¶
להשוות את התנאים אבל, אצלנו תמיד אנחנו אומרים, גם בחוק ובחוק של החרדים, תמיד הצבא הוא מעלינו, אנחנו מתחת לצבא. לכן אני אומר להשוות, אנחנו מנסים להשוות, לא אחד לאחד אלא אנחנו דרגה אחת פחות מהצבא, אבל לצמצם את הפערים עד כמה שאפשר.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
תראה, אני מציע כך, הרציונל צריך להיות ברור, אנחנו מדברים פה אגב על בנות שבאות מחו"ל לשרת. בואו לא נתרחב כרגע, זו מטרת הדיון פה. הבנות האלה, אני אומר את זה פה, העדיפות היא תמיד למי שרוצה להתגייס, העדיפות היא תמיד צה"ל. נקודה. אבל מתחת לזה יש בנות שנותנות שירות מאוד מאוד חשוב למדינת ישראל ולכן הרציונל צריך להיות כזה שמשווה את התנאים עם חייל בודד שאיננו קרבי. ההגדרות מאוד ברורות. מה שצריך פה רק, שאנחנו נגדיר פה, שאתה תגדיר, שבתוך זמן קצוב, ואני מציע כמו שהציע לי פה בצלאל והוא צודק, עוד בתוך המושב הזה אנחנו רוצים לקבל תשובה שתבואו תגידו "תראו, דיברנו עם השר, זאת המלצתנו, דיברנו עם האוצר", האוצר קיבל – טוב, האוצר לא קיבל, האוצר צריך להיות בדיון הזה והאוצר לא קיבל, אז אנחנו נתנפל על האוצר ונסגור את העניין. זה כסף, אתה יודע, זה אבסורד. על מה אנחנו מדברים פה? ברמת מדינה. זה ממש מטורף.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בסוף יש פקידים, אז יש שר. אני לא רואה את כחלון מתנגד ל-4, 5, 6, וזה יגדל גם עם השנים. לא מחר בבוקר. ב-2019 יש בעיה להכניס 4 מיליון ₪?
מוטי אלמליח
¶
שלא יצטייר שאנחנו מתנגדים, אני תומך הכי גדול בזה. בשמחה רבה. זה יגדיל את התקציב ברשות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אנחנו צריכים לסכם ולהגיש את זה לכנסת. לא נעשה את זה היום, אנחנו נקיים בעוד חודש דיון המשך, ובדיון הבא אנחנו מבקשים שתבואו עם תכנית ותקציב. בתוך החודש הזה אם תרצו את עזרתנו, אנחנו מוכנים לעזור. לבוא לאוצר ולכל גוף שתרצו. אם תתקלו בבעיה. עוד חודש נקיים דיון בנושא.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בוודאי. אני אסכם. ועדת העלייה הקליטה והתפוצות קוראת לרשות להשוות את התנאים הכלכליים של בנות שירות בודדות - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בסדר. זו החלטה שלנו. בעוד חודש נקיים דיון כדי לקבל את התכניות לביצוע, לא עוד סיבובים. אני רוצה תכלס. נקבל את התכנית ואם יהיו בעיות תגייסו אותנו. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:15.