פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
49
ועדת הפנים והגנת הסביבה
11/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 643
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, כ"ח בסיון התשע"ח (11 ביוני 2018), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/06/2018
חוק מימון מפלגות (תיקון מס' 36), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מימון מפלגות בעניין רשימת מועמדים משותפת - כפי שפוצל מהצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 24) (פ/3796/20) (כ/737), של חבר הכנסת דוד אמסלם.
מוזמנים
¶
איל זנדברג - ראש תחום, משרד המשפטים
ביאן ותד - רפרנטית פנים, אגף תקציבים, משרד האוצר
יצחק בקר - עוזר בכיר ליועמ"ש, משרד מבקר המדינה
מיכל שמואלי - ממונה מפלגות, רשות התאגידים
מלי פולישוק בלוך - חכ"ל
טובי חכימיאן - ראש מדור בכיר תנאי חברי הכנסת, הכנסת
אבי גרינברג - ראש מדור בכיר הוצאות ותשלומים, הכנסת
דין ליבנה - היועץ המשפטי, ועדת הבחירות המרכזית לכנסת
דורון סלע - אחראית קשרי ממשל, המכון הישראלי לדמוקרטיה
ד"ר אסף שפירא - התוכנית לרפורמות פוליטיות, המכון הישראלי לדמוקרטיה
איציק פרי - פעיל, המשמר החברתי
רעות ברג - רכזת פעילות, המשמר החברתי
חובב ינאי - מקדם מדיניות, שתי"ל, מייסודה של הקרן החדשה לישראל
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
הצעת חוק מימון מפלגות בעניין רשימת מועמדים משותפת - כפי שפוצל מהצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 24) (פ/3796/20) (כ/737), של חבר הכנסת דוד אמסלם
היו"ר יואב קיש
¶
בוקר טוב. שלום. אני פותח את הישיבה בנושא הצעת חוק מימון מפלגות בעניין רשימת מועמדים משותפת, כפי שפוצל מהצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 24), (כ/737). אנחנו בשלבי הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר יואב קיש
¶
זה כבר של הכנסת. זה חוק שעבר קריאה ראשונה ולכן זה כ', חוק כנסת. המקורי של דוד אמסלם. אנחנו בהשלמה לקריאה שנייה ושלישית.
אני אעשה סדר. ארבל, לדעתי כבר סיימנו הקראה. נכון?
היו"ר יואב קיש
¶
עניינים שהתבקשנו לבדוק, ואני העליתי הצעה נוספת, הצעת יושב-ראש הוועדה, שבזכותה אני רואה שהחוק הזה פתאום מעורר כל כך הרבה הדים, ואני רואה שיש הרבה חברי כנסת, בעיקר לדעתי מהאופוזיציה שבאים לשוחח על הצעת החוק הזאת.
היו"ר יואב קיש
¶
טוב. אני חושב שנושא חדש זה כמובן משהו שאפשר לדון בו והוא מאוד חשוב. אנחנו נתכנס אם נצטרך אצל חבר הכנסת מיקי זוהר, שיצטרך להחליט בוועדה שלו אם זה נושא חדש, אבל אין שום בעיה לבדוק את זה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, הערה לסדר. מילא, לנסות לפרק אותנו, אבל להביא אותנו ב-9:00 בבוקר ברמדאן, זה כבר סדיזם לדעתנו.
היו"ר יואב קיש
¶
אני חייב להודות שאם תשאל את הצוות של הוועדה, הם יגידו לך שזה שדרוג כי דודי היה מתחיל ב-8:00.
היו"ר יואב קיש
¶
אז לא להתלונן. כנראה חברי כנסת, מה שלא תעשה, יתלוננו, אבל בסדר.
לפני שניכנס לשינוי המרענן שאני הוספתי להצעת החוק, כמה תיקונים יש לנו? הרבה?
ארבל אסטרחן
¶
אנחנו צריכים כמה דקות להסביר את העניין הזה. זה מסומן בעקוב אחר שינויים, כל השינויים לעומת הישיבה הקודמת. יש פה כמה דברים טכניים לגמרי.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רציתי, אבל פספסת את השיחה כרגע. יש לנו זנב של בערך רבע שעה מהסיבוב הקודם. ארבל נוסעת השבוע. נכון?
ארבל אסטרחן
¶
נשתדל. מסומנים לכם כל השינויים לעומת מה שנדון בישיבה הקודמת, אני אוכל לעבור עליהם מהר, תוך הפניית תשומת הלב אם יש דברים שהם מהותיים יותר.
אתם מסתכלים על נוסח שהכותרת שלו היא נוסח 2, עם תאריך של היום. בסעיף 1 התווספו שתי הגדרות. זה עניין טכני שנעשה בו שימוש בסעיפים הבאים: הגדרה של ""הסכם מימון שוטף" – הסכם בין מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת לעניין המימון החודשי..."; ויש לנו ""הסכם הוצאות בחירות" – הסכם בין מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת לעניין מימון הבחירות...".
ארבל אסטרחן
¶
זה בסעיף 1. בסעיף 2 התיקון הוא טכני לגמרי. יש התייחסות לסיעות, אז ההתייחסות פה היא למפלגות כי זה מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת – זה המינוח שאנחנו משתמשים בו. זה התיקון בסעיף קטן (ב1) המוצע.
גם בסעיף קטן (ב2) המוצע יש תיקון טכני. משתמשים בהגדרה שהוספנו של "מימון שוטף", אז לא צריך לחזור.
ארבל אסטרחן
¶
נכון. זה בעקבות הערה שנאמרה בישיבה הקודמת, שיכול להיות שיראו את מספר המנדטים לא כמספר עגול אם נעשה הסכם מימון בין המפלגות, אז הוספה ההבהרה הזאת.
היו"ר יואב קיש
¶
אחרת אין טעם. דיברנו על זה. אני רק אגיד לך מילה כי אתה לא היית בישיבה הקודמת, נדמה לי. אם אתה לא עושה שברירת המחדל היא בנפרד, אז בעצם מה ההיגיון? הרי סיעות, כשהן הולכות ביחד הן צריכות יהיו להחליט האם הן גם כלכלית הולכות ביחד, כן או לא.
זה לא הגיוני שעל ההתחלה אתה אומר, אתם הולכים יחד אז זה ביחד הכלכלי, עכשיו רק אם כולכם ביחד – שתיים, שלוש, ארבע, לא משנה – רק אז מפצלים, כי אז אם יש מישהו שרוצה פיצול, למעשה מונעים את זה ממנו, וזו הייתה הסיבה.
ארבל אסטרחן
¶
בעמוד 2 יש לכם סימון בסעיף קטן (ב)(4) – זה אותו דבר, שימוש בהגדרה שהתווספה והערה שהמספר לא יעוגל. זה תיקון לסעיף 4 שעניינו המקדמות.
בהמשך אותו עמוד יש התייחסות לסעיפים קטנים שמוסיפים, (ג2) ו-(ג3), אז גם כן.
ארבל אסטרחן
¶
בעמוד 2. זה תיקון שהתווסף בישיבה הקודמת, מה שמסומן בסעיף קטן (ג3), לעניין מקדמה שניתנה ולא ניתן לנכות אותה. מה שסוכם זה שכאשר יש רשימת מועמדים משותפת, אחת מהן לא קיבלה מקדמה, לא ניתן לנכות.
ארבל אסטרחן
¶
זה ינוכה לפי שיעור חלקן בפועל בסך הכולל של מימון ההוצאות השוטפות של יתר המפלגות.
עכשיו עוברים למשהו מהותי יותר, בעמוד 3. פה אתם רואים תיקונים לסעיפים 7 ו-8. אלה דברים שרק נזכרו בישיבה הקודמת והתבקשנו להכין להם נוסח. שוב, אני רוצה להדגיש לחברים החדשים שנמצאים כאן – זה לא הצעה שלי, אני סייעתי לנסח את זה ואני מסבירה את העניין.
סעיף 7 הוא סעיף של מה שנקרא תקרת ההוצאות, זה נקרא בחוק הגבלת הוצאות, ופה הציע בישיבה הקודמת יושב-ראש הוועדה הסדר קצת חדש שמאפשר לסיעות גדולות תקרת הוצאות גבוהה יותר.
היו"ר יואב קיש
¶
אני אסביר לך. אתה מוגבל בחוק לשני דברים. אחד, למימון שאתה מקבל בסוף, בהתאם לתוצאות שאתה מביא, ושתיים זה תקרת הוצאות. החשבון הקודם של תקרת הוצאות היה ככה – סיעה שהיא עד חמישה מנדטים קטנה, יכולה להשתמש כאילו בתקרת מימון של עשרה מנדטים. אם אתה שניים, שלושה, ארבעה, היית יכול לקבל עשרה. מעל חמישה ועד נדמה לי עשרה, היית מקבל תקרת הוצאות כפול המנדטים שיש לך, ומעל עשרה, היית מקבל על העשרה הראשונים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
11 או יותר, על העשרה הראשונים היית מקבל כפול, ואז על כל מנדט נוסף היית מקבל רק חצי.
היו"ר יואב קיש
¶
פי 1.5. זאת אומרת, הייתה פה איזושהי פגיעה בגודל. לא יודע למה, לא הבנתי למה זה, שאלתי פה את החברים, אף אחד לא ראה היגיון.
היו"ר יואב קיש
¶
כן. ואז עשינו ככה. יואל, מפלגה שהיא עד חמישה מנדטים, לתת לה עד 10 כתקרה נראה לי הגיוני כדי לא לפגוע בקטנה בגלל גודל וכיוצא בזה.
ברגע שעברנו את החמישה אמרתי שיישאר כפול שתיים, זו תקרת הוצאות – גם ככה לא תמיד מגיעים לזה, אבל פשוט זה היה נראה יותר נכון. אפשר להתווכח על זה כמובן. תמשיכי.
ארבל אסטרחן
¶
מה שאתם רואים שמוצע בפניכם זה אומר שתימחק הקטגוריה של סיעה שמונה יותר מחמישה ופחות מ-11. סליחה, כל סיעה שיש בה - - -
ארבל אסטרחן
¶
בדיוק. משישה ומעלה, יהיה פי שניים יחידת מימון לכל חבר כנסת, ותימחק קטגוריית הביניים. יתר התיקונים פה אלה תיקונים טכניים של התאמות.
יש הוראה של הגבלת הוצאות גם לגבי רשימת מועמדים משותפת. זה מופיע בהמשך, בסעיף שעוסק בכל העניינים של רשימת מועמדים משותפת. נגיד את זה עכשיו או כשנגיע אליו בהמשך?
ארבל אסטרחן
¶
נכון. שוב, כאן מדובר על העניינים הכלליים ואחר כך מה קורה לגבי רשימת מועמדים משותפת, מופיע תכף בהמשך בסעיף שנוגע לרשימת מועמדים משותפת.
בסעיף 8 מוצע להבהיר. היום כתוב: לא תקבל סיעה, במישרין או בעקיפין, כל תרומה בסכום או בסכומים העולים על 1,000 שקלים, ואחר כך יש התייחסות לשנת בחירות. 1,000 שקלים זה בשנה רגילה.
הדבר הראשון שמוצע להבהיר, לא תקבל סיעה או מפלגה – זה מינוח שמופיע בסעיפים קטנים אחרים באותו סעיף, אבל כאן לא מופיע – ולהוסיף את המילים "למימון הוצאותיה השוטפות". כלומר, ה-1,000 שקלים לשנה שאינם בשנת בחירות, להבהיר שמדובר במימון שהולך למימון ההוצאות השוטפות.
ואחר כך, סעיף קטן (ג) מדבר על שנה שמתקיימות בה בחירות בכנסת או בחירות לכלל הרשויות המקומיות – סכום של 2,300 שקלים. מוצע להחליף את הסעיף הזה ולומר כך: לעניין התקופה שמהיום הקובע – היום הקובע זה בערך 100 ימים לפני הבחירות, ועד - - -
אני אקדים מילה ואומר שהעניין הזה של שנה קלנדרית יוצר כל פעם בלבול כי יוצא מצב שאם יש בחירות בתחילת שנה, נגיד בפברואר, אז אפשר בדצמבר לקבל 1,000 שקלים ובינואר לקבל 2,300 שקלים, זאת אומרת לא בהכרח השנה הקלנדרית - -
ארבל אסטרחן
¶
- - היא מתאימה. בדיוק. ולכן, ההצעה היא כזאת: לעניין התקופה שמהיום הקובע ועד ששה-עשר שבועות - - -
ארבל אסטרחן
¶
בערך 100 יום או מייד אחרי חוק התפזרות הכנסת. ועד ששה-עשר שבועות לאחר יום הבחירות לכנסת, רשאית סיעה או מפלגה, נוסף לתרומה לפי סעיף קטן (ב) – זאת אומרת, נוסף ל-1,000 שקלים שיכול להיות שהיא קיבלה באותה השנה – לקבל תרומה למימון הוצאות הבחירות לכנסת בסכום שלא יעלה על – פה אני השארתי להחלטת הוועדה האם לאפשר את התוספת הזאת של 2,300 שקלים או 1,300 שקלים.
ארבל אסטרחן
¶
נכון. ושוב, אני מזכירה, זה תרומה, זה לא כספי מדינה. מאת אדם ובני ביתו הסמוכים על שולחנו, ובלבד שהתקיימו כל אלה.
מהם התנאים לקבלת התרומה הזאת לבחירות? "הסיעה או המפלגה הגישה רשימת מועמדים בבחירות לכנסת"; זאת אומרת, מפלגה שלא מגישה רשימת מועמדים – אנחנו יודעים שיש מפלגות כאלה, למרות שבעיקרון, מפלגות - - -
ארבל אסטרחן
¶
נכון. צריך לזכור שמפלגה, כל תכליתה היא התמודדות לכנסת. אז התנאים הם כאלה. קודם כול, הסיעה או המפלגה הגישה רשימת מועמדים. "לא הגישה – תחזיר את התרומה לתורמים או תעבירה לאוצר המדינה, לא יאוחר מ-14 ימים לאחר יום הגשת רשימת המועמדים". כלומר, האפשרות לקבל את התרומה הגדולה יותר נועדה למפלגות שמתמודדות לכנסת.
"תרומה שהתקבלה לאחר יום הבחירות לכנסת תשמש לכיסוי חובותיה של המפלגה או הסיעה בשל הבחירות, ואם לא היו חובות, תחזיר את התרומות כאמור..."
היו"ר יואב קיש
¶
ומימון הבחירות הספיק לה ולא היו לה חובות. למה? זה נראה לא הגיוני, קצת קטנוני. עכשיו צריך להתעסק בלהחזיר את ההלוואות לאנשים? זה סיוט.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני קודם כול חושב באמת שזה סעיף מיותר, ויש לי שאלה. היום – ואני רוצה להבין אם את משנה את העניין – היום לדוגמה בבחירות המוניציפליות, סיעות-בת לצורך העניין ששייכות למפלגות בכנסת, ונגיד גייסו את התרומה בזמן הבחירות, 2,300 שקלים, והבחירות הן באוקטובר, בינואר המפלגות המרכזיות יכולות להמשיך לגייס 1,300 שקלים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
כשיש בחירות מוניציפליות, מפלגות כמו הליכוד, כמו כל אחת אחרת, מריצות מפלגות בת מקומיות.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
יכולות לגייס 2,300 שקלים לטובת המקומיות.
נגמרו המקומיות. גלשנו לשנת 2019, זה כבר שנת בחירות.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - הן נמוכות מאוד והן לא רלוונטיות. הרי כשהיה כאן חוק פריימריז היה אפשר לגייס לחבר כנסת 10,000 שקלים, ופה למפלגה מגבילים 1,300 ואחר כך 2,300. זה מגוחך.
אז אני אומר, לדעתי צריך לדבר גם על סכומי התרומות, אדוני היושב-ראש, צריך לדבר על זה. אם כבר מתעסקים בזה, צריך לפתוח גם את הסוגיה הזאת ולהבין מה הייתה כוונת המחוקק או מי שהציע.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אז אין תרומות בכלל, אז תבטלו את התרומות, אל תעשו את זה מגוחך. אז תבטלו את התרומות לחלוטין.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני לא חושבת שצריך לבטל את התרומות אבל כן צריך 2,300, ולכן אם קיבלנו 1,000 זה צריך להיות השלמה של 1,300 ולא 2,300 כי אז זה יוצא 3,300. זה להערכתי, ואז אפשר לאזן את זה ובאמת כן לקבל בשנה הקלנדרית החדשה.
היו"ר יואב קיש
¶
זה התעסקות מיותרת בכספים מיותרים. כמה כספים כבר בתרומות יש לעומת המימון, באחוזים? כמה המימון לעומת התרומות?
יצחק בקר
¶
רק שנבהיר את ההיגיון, שזה לא נטול היגיון, כי הרי עד עכשיו היה אפשר לתרום, בעצם בעיקר הסיבה הייתה לתת תרומה לצורך בחירות. אז אחרי הבחירות אין סיבה, אלא אם כן נכנסו לגירעון, ולכן הוסף העניין הזה של ה-16 שבועות אחרי. זה ההיגיון.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אבל אני רוצה להגיד, תסתכלו גם מה קורה בעולם. מישהו אמר כאן אמירה שמפלגות לא רלוונטיות אם הן לא מתמודדות בבחירות. זה עיוות.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
תכליתה, אבל היא יכולה גם להחליט שהיא לא מתמודדת בבחירות האלה והיא רוצה להתמודד בבחירות הבאות, היא יכולה. מפלגות הן אורגן פעילות פוליטי - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - שצריך לאפשר אותו כמשהו דמוקרטי. אם את באה ומשייכת את המפלגה תמיד בהכרח לזה שהיא חייבת להתמודד בכל מערכת בחירות - - -
היו"ר יואב קיש
¶
- - רפי איתן או לא יודע, איזה מפלגת מדף. אתה חושב שבשנת בחירות שהיא לא מתמודדת, היא יכולה לגייס כספים לבחירות?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
חברים, קודם כול, אדם שתורם, הוא יודע למה הוא תורם, השקיפות צריכה להיות ברורה בעניין ובזה אני מסכים שהוא תורם למפלגה שנגיד אומרת, אני לא אתמודד בבחירות הקרובות, אבל אני כן רוצה להיערך לבחירות אחר כך.
ולכן, להגיד – מפלגה, אם לא הגשת רשימה, נועלים אותך מכל הכיוונים, זה אנטי דמוקרטי. זה אנטי דמוקרטי כי מפלגה היא אורגן שרוצה להתקיים ויכול להתקיים ויכול להחליט להתמודד או לא להתמודד.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה. השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא השאלה של המטרה, מה המטרה של כל המערכת הזאת.
אני רואה שתי מטרות. מצד אחד, אנחנו לא מעוניינים שהמערכת הפוליטית, ייכנס אליה כסף גדול וישבש אותה, ולכן יש הגבלות על סכומים ואני תומך בהגבלות. אגב, אני תומך גם בהצעה של יעל על ה-1,300 כהשלמה. מצד שני, יש לנו אינטרס כללי כן לעודד.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
לעודד מעורבות של ציבור, לעודד מפלגות. מפלגות זה דבר טוב. אני לגמרי תומך בהצעה של יואל. מפלגה שוקלת אם להתמודד לבחירות ומגייסת כסף. זה דבר טוב. היא החליטה בסוף לא להתמודד לבחירות, מתוך שיקוליה. אז מה, עכשיו היא תצטרך להחזיר את הכסף הזה? לא.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיד מילה על זה, זה חשוב. כי מה גם אומרים? תראה איזה דברים מעוותים יש כאן. אומרים לך לדוגמה בבחירות המוניציפליות, אם אתה עושה רשימה שהיא לא קשורה למפלגת אם, אתה יכול לגייס 5,000 שקלים בתקופת בחירות, אבל אם אתה קשור למפלגת אם, זאת אומרת אם יש קשר למפלגה שיש לה סיעה בכנסת, נעניש אותך, אתה יכול לגייס תרומות מהציבור רק 2,300 שקלים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
מה התוצאה של הדבר הזה? התוצאה זה יותר מעורבות של בעלי הון ושל אנשים, ומעודדים אותך להקים מפלגות מחוץ למפלגות האם, ואנשים בעלי הון ואנשים שלא תמיד בדרך המקובלת תורמים - - -
איל זנדברג
¶
זה לא המצב המשפטי. המצב המשפטי הוא שיש יתרון גדול למפלגות האם בהרבה מאוד היבטים, וזה הנתיב אולי היחיד שהמחוקק ניסה לאזן את העיקרון הזה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני רק אומר, כשאתה שולח סיעה מקומית, אתה אומר – את נענשת אם את הולכת להיות חלק ממפלגה, אז אתה שולח אותה לעשות סיעה עצמאית ואז אתה אומר 5,000 שקלים.
מה קורה? קודם כול, לא מבין למה, אבל מצד שני, אתה גורם לאנשים להיות יותר מושפעים מכסף חיצוני, מקבלנים.
ארבל אסטרחן
¶
אני אומרת שההבחנה בין התרומות לבחירות לשוטף רלוונטית אחר כך לרשימות המשותפות, תכף נגיע לסעיף.
פסקה (2) בעמוד 4.
ארבל אסטרחן
¶
"
(2) הוראות פסקה (1) יחולו, בשינויים המחויבים, על סיעה או מפלגה שהיא סיעת אם כהגדרתה בחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג–1993, בתקופה שמהיום הקובע לפי החוק האמור לעניין הבחירות לרשויות המקומיות המתקיימות בכלל הרשויות המקומיות ועד ששה עשר שבועות לאחר יום הבחירות לרשויות המקומיות כאמור."
הרעיון היה לעשות פה התאמה, כמו גם היום, שנת בחירות.
ארבל אסטרחן
¶
פסקה (2) בעמוד 4. מוצע שהתוספת הזאת של ה-1,300 או 2,300 תחול גם מהיום הקובע לבחירות לרשויות המקומיות וגם מהיום הקובע לבחירות לכנסת.
מוסי רז (מרצ)
¶
אבל שוב, תסבירי לי את ההיגיון. הבחירות קבועות ל-5 בנובמבר 2019, היום הקובע זה נגיד 5 באוגוסט 2019.
מוסי רז (מרצ)
¶
זה הבנתי, אבל מה ההיגיון שאסור לגייס 2,300 כמו שהיה נהוג עד כה? למה צריך הכול לזרוק לרגע האחרון? הרי יודעים שיש בחירות. מילא, אם היית אומר, בחירות שהוקדמו. הרי יודעים שישנן בחירות, יודעים שזו שנת בחירות. למה לא לתת למפלגות להיערך לזה?
ארבל אסטרחן
¶
הרעיון היה לעשות הבחנה בין התרומות שניתנות לשוטף לתרומות שניתנות לבחירות, אלה גם שני חשבונות נפרדים וזה גם רלוונטי לנו להמשך, להתייחסות לרשימת מועמדים משותפת.
ארבל אסטרחן
¶
רק תשימו לב, יש כאן תוספת. אנחנו בסעיף 6 בעמוד 4, תיקון לסעיף 12. התיקון בפסקה (2) הוא תיקון טכני, סיעות נפרדות.
בעמוד 5, בפסקה (1) שמוצע להוסיף, יש שוב שימוש במונח "הסכם מימון שוטף", ההגדרה שהתווספה, והגדרה למפלגות ולא סיעות. כנ"ל בסעיף קטן (ב) – הסכם מימון שוטף.
עמוד 6, סעיף 13ב המוצע, הוא בא להסדיר את כל העניינים שנוגעים לרשימת מועמדים משותפת, שזה הלב של ההצעה הזאת.
סעיף קטן (ד) המוצע מדבר על תרומות, הוא השלמה לסעיף 8 שדיברנו עליו לפני רגע, שמדבר על כל הסיעות.
ארבל אסטרחן
¶
הוא מדבר על מה קורה אם יש רשימת מועמדים משותפת. ומה שמוצע כאן:
"
(ד) לעניין תרומות לפי חוק זה, יראו מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת כאילו היו סיעות נפרדות; "
כלומר, בשוטף כל אחת מהן יכולה לקבל תרומה בנפרד.
"
ואולם, לעניין תרומה למימון הוצאות הבחירות..."
לפי הסעיף שמדבר על 2,300, או אם כולן סיעות חדשות שלא מיוצגות בכנסת, אפשר לקבל תקרה גבוהה יותר, יראו אותן כסיעה אחת. זאת אומרת, התקרה שלהן תהיה אחת ולא לכל אחת מהסיעות הנפרדות.
ארבל אסטרחן
¶
רשימת מועמדים משותפת, בשוטף רואים אותן בנפרד, הן יכולות לקבל תרומות בנפרד, בבחירות רואים אותן כאחת. זאת אומרת, אין להן תקרת תרומות לכל אחת בנפרד, אלא כאחת, כי הרעיון הובע כאן בישיבה הקודמת, לא לתת יתרון לרשימה כזאת מבחינת האפשרות לקבל תרומות בנפרד.
אותו דבר, אם הן קיבלו תרומות לפי מה שתיארתי כעת מהיום הקובע עד יום הגשת רשימת המועמדים - - -
גור בליי
¶
אבל זה רלוונטי. פה יש גם את עניין הלהחזיר, צריך לשים לב כי פה זה עוד יותר מתחדד. הרי יכול להיות שהן יחליטו על האיחוד קרוב יחסית לבחירות - -
גור בליי
¶
- - ואז מה שהן אספו שחורג מהתקרה כאילו למפלגה אחת – נגיד הן אספו כל אחת 2,300 – אז הן צריכות להחזיר בשביל לרדת לאותו רף כמו מפלגה אחת.
ארבל אסטרחן
¶
בדומה, מה שדובר קודם על תקרת ההוצאות, גם כאן יש הצעה מוסדרת לעניין רשימת מועמדים משותפת, זה מופיע אצלכם בעמוד 7, סעיף קטן (ה).
"ה.
(1) לעניין הגבלת הוצאות בחירות לפי סעיף 7, יראו מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת כאילו היו סיעה אחת, בין שחשבון הבחירות מנוהל בנפרד ובין במשותף..."
אם הן ניהלו את החשבון בנפרד, איך תחולק ביניהן תקרת ההוצאות? לפי יחס מספר חברי הכנסת שנמנים עם כל אחת מהן ביום הקובע.
דובר כאן בישיבה הקודמת שמבקר המדינה מחשב את תקרת ההוצאות בנפרד למפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת. אין היום הסדרה בחוק לעניין הזה, וכאן מוצע להגיד, עוד פעם בשם אותו עיקרון שוויון, כמו שהם לא יקבלו תרומות כפולות, גם תקרת ההוצאות שלהם לא תהיה כפולה.
ארבל אסטרחן
¶
אם נערך הסכם מימון שוטף ביניהן, יראו את מספר חברי הכנסת שנמנים עם כל אחת מהסיעות ביום הקובע כאילו הוא המספר לפי שיעור המימון החודשי בהתאם להסכם, והמספר לא יעוגל. זה ביטוי שחוזר כמה פעמים לאורך הצעת החוק, שמאפשר להן לעשות הסכמים ביניהן. זה היה סעיף 13ב.
בעמוד 8, סעיף 13ב1 מדבר על הסכם מימון בין מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת. פה מוצע להבהיר. מגישים רשימת מועמדים משותפת, כל המפלגות חייבות להשתתף בהוצאות הבחירות. לא יכול להיות מצב שאחת המפלגות אומרת למפלגה אחרת באותה רשימה משותפת – את לא צריכה להוציא בכלל כסף, אנחנו נוציא את כל הכסף. כולן צריכות להשתתף.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
הרי הייתה פה איזו הצעת חוק שהגיעה, ופתאום מישהו ישב והרחיב פה עוד הרחבות ועוד - - -
ארבל אסטרחן
¶
כבר היום, מבקר המדינה דורש ממפלגות שרצות ביחד לעשות הסכם מימון. כבר היום לפי הנחיות המבקר מופיע מה שכתוב היום ב-(ב).
"
(ב) מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת יערכו, בטרם הגשת הרשימה, הסכם הוצאות בחירות, שיתייחס בין היתר להוצאות הבחירות, לתקציב הבחירות, וכן לעודף ולגרעון בתקציב הבחירות; המפלגות יגישו את ההסכם למבקר המדינה לא יאוחר ממועד הגשת הרשימה."
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם אני עשיתי הסכם, ובהסכם הזה באמת אחת המפלגות – יכול להיות שהיא יותר עשירה ואולי מאוד מעוניינת דווקא במפלגה ענייה ושרק עכשיו נכנסה – למה אסור לה?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
למה אסור לה לעשות הסכם שבו היא אומרת בצורה גלויה וברורה, ושיאשר באמת מבקר המדינה, אני מוכנה לממן יותר?
ארבל אסטרחן
¶
אם החוק מתיר את זה, אין מה לאשר. השאלה אם זה משהו שהוא אפשרי או לא אפשרי. הרעיון – וזה הגיע אם אני לא טועה מאנשי מבקר המדינה, יתקן אותי איציק אם זה לא נכון – שאם יש מפלגה שמתלבטת אם לרוץ לבחירות כי ברור שנגיד סיכוייה קטנים, לוקחת מפלגה אחרת ואומרת לה: אתם תמוקמו במקום 100 ברשימה, תנו לנו את המקדמה שלכם, אתם לא תצטרכו להוציא בכלל כסף, לעשות כל מיני הסכמים שיכולים להיות בעייתיים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני נותנת דוגמה אחרת. יש מפלגת ירוקים, נאמר איזושהי מפלגה – לא יודעת איך קוראים לה, יש הווה, יש עתיד – רוצה לשייך את הירוקים. לירוקים אין כסף, ויש עתיד מוכנה לממן את הירוקים. מה רע בזה?
ארבל אסטרחן
¶
בסעיף קטן (ג) מדובר כך.
"
(ג) ניהלו מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת את חשבונותיהן לתקופת הבחירות בנפרד לפי סעיף 13ב(א), יקבעו בהסכם הוצאות הבחירות גם את חלקה של כל אחת מהן בהוצאות הבחירות, ובלבד ששיעור חלקה של כל מפלגה בהוצאות הבחירות לא יפחת מהנמוך מבין אלה:"
ואז יש כאן שתי חלופות.
ארבל אסטרחן
¶
בסדר. אז 13ב מדבר על הדבר הזה, על ההסכם בין המפלגות. הסעיף הזה לא הושלם.
עמוד 9. בישיבה הקודמת סוכם שהסעיף שנוגע להלוואה או ערבויות בין מפלגות שהגישו רשימת מועמדים משותפת – ירד, אז הוא מחוק כאן בעמוד 9 בפניכם.
ארבל אסטרחן
¶
בעמוד 10, תיקון לסעיף 14. זה מתחיל בעמוד 9, התיקון הוא לסעיף 14 לחוק מימון מפלגות. סעיף 14 הוא הסעיף שמדבר על באי כוח הסיעות הנפרדות. סעיף (ו) הוא הסעיף שמודגש בצבע.
היום יש הוראה בחוק הכנסת שבסיעה שבה חלוקים חבריה מי מייצג את הסיעה, רואים את הרוב כמי שמייצג, ואם יש חלקים שווים, החלק שבו נמצא מספר אחד ברשימה.
זו הוראה כללית שמשתמשים בה לכל עניין שבו יש מחלוקת מי מייצג את הסיעה. מוצע להחיל את אותו דבר גם על סיעות נפרדות.
ארבל אסטרחן
¶
כן. אין פה איזה חידוש גדול. עמוד 11 מתקן את חוק הרשויות המקומיות (בחירות). בסעיף 36 שבו יש הפניה.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, זה היה בדיון הקודם. בואו נעשה ככה. התיקון לחוק הרשויות המקומיות, לא דיברנו עליו, זה משהו שנובע כנראה - - -
ארבל אסטרחן
¶
לא, זה לא משהו. ממש לא. היום, בחוק הרשויות המקומיות (בחירות) כתוב שאם יש סיעה בכנסת שהיא לא מורכבת מכמה מפלגות, כמו הליכוד, אז כתוב שמות הסיעות של הכנסת והשמות של באי הכוח לעניין חוק הרשויות המקומיות יהיו כפי שנקבעו לעניין חוק הבחירות לכנסת. מי שהוא בא כוח הליכוד, והשם שלו.
ארבל אסטרחן
¶
נכון. אבל לעניין מפלגות נפרדות, כתוב: מפלגה תקבע את בא כוחה – זאת אומרת, מפלגה שהיא נפרדת, שהיא בתוך קבוצה – תקבע את בא כוחה ואת ממלא מקומו. לא צריך את זה יותר כי עכשיו בתיקון שעשינו אמרנו שכל סיעה נפרדת, יהיה לה בא כוח וממלא מקום, לכן אפשר להפנות לחוק מימון מפלגות. הם יהיו בא הכוח וממלא המקום גם לעניין חוק הרשויות המקומיות, כמו סיעות גדולות.
היו"ר יואב קיש
¶
חבר הכנסת יעקב אשר, אתה רואה, את זה היה אפשר לעשות גם בחוק שלך שהוא גם בתיקון חוק הרשויות המקומיות.
ארבל אסטרחן
¶
אני רק גומרת את הסעיף הזה. היום כתוב שהמפלגה תודיע על קביעותיה, על באי הכוח ועל אותיות - על האותיות אנחנו לא נוגעים – היא תודיע על כך ליושב-ראש הכנסת באיזשהו מועד, ויושב-ראש הכנסת יודיע על כך לשר הפנים אם מצא שהסיעה מסרה הודעה לפי סעיף 12 לחוק המימון. אנחנו משאירים את ההודעה הזאת ליושב-ראש הכנסת. יושב-ראש הכנסת יודיע לשר הפנים אבל הוא לא צריך לבדוק אם הסיעה מסרה הודעה לפי סעיף 12 כי אין יותר הודעה. אנחנו יודעים היום מיהן הסיעות הנפרדות כי ההגשה מסודרת לפי התיקון לחוק. ומוצע סעיף תחילה לעניין התרומות.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה רבה. אני רוצה לומר כך. קודם כול, כמובן שכנראה, אני רואה, יש לנו עוד ישיבה. לא נספיק היום, אבל חשוב לי להעלות את הנושא שהעליתי ולשמוע באמת גם את חברי הכנסת.
אני אומר בצורה הכי ברורה. אני חושב שתופעת ריבוי מפלגות שרצות תחת מפלגת סל אחת, לתפיסתי זה נזק לדמוקרטיה, ואני אסביר למה.
היו"ר יואב קיש
¶
חבר הכנסת מוסי רז, אני מבקש לא להפריע, אני רק התחלתי לדבר. אני לא אגזול הרבה זמן, ברור לי שהזמן קצר ושכולם רוצים להתייחס לעניין.
היו"ר יואב קיש
¶
אני אגיד את זה בצורה הכי ברורה. אם יש מפלגות שרוצות לרוץ ביחד, שתי מפלגות, זה בסדר. אני חושב ששלוש מפלגות זה עוד איכשהו, זה משהו שאפשר לחשוב עליו, אבל ברגע שאנחנו הופכים להיות ריבוי מפלגות, הם צריכים ללכת למהלך של איחוד.
ואני כן קורא למהלך של איחוד מפלגות ולמפלגות גדולות, בעניין הזה אני חושב שהליכוד היא דוגמה מצוינת.
לא יכול להיות שאנחנו רואים – ואם אתה מדבר עכשיו גם תכלס מה קורה, יש לך דוגמאות פה. כל עוד זה ברמה של שתי מפלגות אנחנו באמת מצליחים לשמר זהות והמפלגות משמרות את הזהות שלהן.
היו"ר יואב קיש
¶
ברגע שאתה הולך בריצה – כמו שראינו בכנסת האחרונה – של הרשימה המשותפת, שארבע מפלגות רצות ביחד, הן הולכות ומיישרות קו עם הרשימה הכי קיצונית, וזה הופך להיות לנו בעיה שהבוחרים שלהם לא מסוגלים לבחור את אותן סיעות - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אני אומר כך. אנחנו רוצים לייצר תמריץ כלכלי שלילי למהלך הזה, זו המטרה של הדבר הזה. מי שרוצה, שילך, אבל התמריץ הוא חשוב כי הוא בא ואומר דבר אחד מאוד פשוט. מפלגה – כמו שאמרנו קודם – זה האורגן הבסיסי, אמר את זה חבר הכנסת יואל חסון, זה האורגן הבסיסי בדמוקרטיה, יש לה את הזהות שלה, את התפיסות שלה. לא תמיד היא מתמודדת בבחירות, לפעמים כן, לפעמים לא, אבל זו הזהות.
להתחיל לעשות מזה משמש ולהביא כל מיני פנימה רק בשביל לייצר רווח פוליטי כזה או אחר, אתה פוגע בבוחרים שלא יודעים במי הם בוחרים. אתה פוגע בסוף בכך שההתנהלות היא התנהלות לפי הקיצון, ואני אומר לצערי, ואני אומר את זה לחבריי ברשימה המשותפת, לצערי אין דוגמה יותר טובה ממה שקרה לכם בכנסת הזאת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה, אדוני. האמת היא, כשפנו אלי מ-Y-net כדי להגיב לפני כמה ימים, חשבתי שמדובר במתיחה, כי יואב קיש הוא אדם רציני – יחסית לליכוד הוא אדם רציני – ואדם רציני לא מציע הצעות כאלה, מה עוד שהוא בא מבית שמורכב מפסיפס של מפלגות. הליכוד, כשקם, ככה הוא קם.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
ולא חשבתם – גם אנחנו לא חשבנו – לנסות לפרק את הליכוד באמצעות שטיקים כאלה, מניפולציות כאלה, אנטי דמוקרטיות.
פתאום, חבר הכנסת קיש אוהב שתיים-שלוש מפלגות, לא אוהב ארבע. מה זה עניין שלך? נגיד שזה חמש, אנחנו רוצים לצרף עוד שתי מפלגות, שש שיהיה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אם יש לך בעיה, תסביר לצופים, לקהל, לבוחרים, שזה לא בסדר, תשכנע אותם לא להצביע עבורנו, להצביע עבורך. זאת הדרך היחידה במשחק הדמוקרטי, ולא לנסות לרסק מפלגות באמצעות מניפולציות כאלה וסעיף שמכניסים אותו לפני שנייה ושלישית. זה נקרא תרגיל מלוכלך.
היו"ר יואב קיש
¶
הנה, עשינו לפני כן את הדיון באמת מה עושים כשרצים ברשימה משותפת של מספר מפלגות. זה בדיוק המהות של התיקון הזה. אני לא חושב שזה מנותק מהקונטקסט, זה בדיוק הקונטקסט, ולכן דווקא במקום הזה זאת לא הנקודה. אתה רוצה להגיד שזה מהלך שמיועד רק לפגוע בכם, אני אומר לך לא.
היו"ר יואב קיש
¶
אני אגיד בדיוק, אז הנה אני אגיד כדי שישמעו. אני מהמקרה שלכם למדתי היטב לאן זה מוביל, בזה אני מסכים. בכנסת הזו ראיתי שכל הסיעות במפלגה הערבית המשותפת הפכו להיות בל"ד. נכון.
היו"ר יואב קיש
¶
מהליכוד, שהפכו למפלגה אחת. תהפכו למפלגה אחת, אז הבוחרים שלכם באמת יצביעו לבל"ד כולם ביחד. אל תתחמקו, אל תעשו כביסה. אתה יודע מה, אתם תרוויחו מזה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מתעורר, חושב על האינטרס של הציבור הערבי, אבל הערבים לא חושבים על האינטרס של הציבור הערבי.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
כן, היא זאת שראש הממשלה מפרסם ביודעין פוסט שקרי על האזרחיות והאזרחים הערבים.
היו"ר יואב קיש
¶
דרך אגב, את התפקדת כבר לליכוד? אני פשוט רוצה לדעת אם התפקדת כבר לליכוד כדי לדעת אם אני עוסק מול מתפקדת פוטנציאלית. פעם ראשונה שאין לה תשובה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
יואב, אני רוצה להציע הצעה נגדית. א. אני מבקש שתמשוך את ההצעה שלך כי היא הזויה. הזויה, לא לעניין.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
היא גם לא מכובדת, אגב, ולא דמוקרטית. הצעה נגדית אומרת ככה. תישלל זכות המימון ממפלגה גדולה שראש המפלגה מנווט את הצהרותיו, את פעולותיו, לפי מפלגה קטנה יותר ששמה הבית היהודי. תישלל לחלוטין הזכות הזאת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא רוצה להרחיב. אני לא רוצה להרחיב, אבל אי אפשר שמי שבוחרים ליכוד כל הזמן יקבלו בית יהודי; אי אפשר שהליכוד, שבחרו בו מאות אלפים, יתנהלו על-פי נפתלי בנט. זה מה שאתה רוצה?
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
חבר הכנסת יואב, כל פעם שכללי המשחק לא מסתדרים לכם, אתם אומרים, יאללה בואו נעשה איזה חוק שהוא באמת מפר את כללי המשחק.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
חוק ההמלצות, חוק המימון, חוק הפריימריז, מאז שהגעתי עשרות חוקים כאלה. והקטע הוא - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
- - שהדמוקרטיה, חבר הכנסת יואב, לא באה לחנך. היא לא באה לחנך. היא באה לתת כללי משחק, Fair fight, ואתה מזלזל בבוחרים.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
כי ככה. כי אם הבוחר או הבוחרת החליטו לבחור ברשימה כזו או אחרת, זו זכותם, ידעו את זה קודם, ידעו את כללי המשחק, ולא כל פעם שהדמוקרטיה לא נראית לנו - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אין לך בעיה עם סופרמרקט של מפלגות שאף אחד לא מבין מה העמדה שלהן פה, מה העמדה שלהן שם?
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
- - לא נוגד את כללי השוויון, שקוף, ידוע. לא שפתאום הרשימה המשותפת תסתיר מתחת כנפיה איזו רשימה שלא - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
אבל הם יודעים את זה. זה היופי גם של הדמוקרטיה, ואם אנחנו לא רוצים את זה אנחנו צריכים להתמודד איתם בהליך דמוקרטי, להסביר נגד או בעד.
ולכן, הצעת החוק הזאת היא פגיעה בשוויון. דמוקרטיה לא באה לחנך, ואני חושבת שיהיה הרבה יותר - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
חינוך לדמוקרטיה ולא דמוקרטיה מחנכת. אז בוא נעשה את זה ככה. היא באה לתת כללי משחק, למנוע את עריצות הרוב. היא באה להראות – הנה, אלה הכללים, בוא נשחק בהם.
זה נוגד את כללי המשחק, זה מפר את האיזון, ומפלגה אחת או שתיים שרוצות להתחבר ובאות לציבור בצורה שקופה ונותנים את המצע שלהם, הציבור מספיק חכם.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
נו, באמת, אני יכולה להיפרד פעמיים מבעלי ולא ארבע? נו בחיאת, מה אתה מתערב. הם רוצים חמש או שש מפלגות. הם צריכים ללכת בצורה שקופה לבוחר ולבוחרת. אני סומכת על הבוחרים. יש להם מספיק שכל להחליט אם זה טוב להם או רע להם.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל האם את לא רוצה לייצר תמריצים לדברים שהכנסת חושבת כנכונים? הרי הכול בכנסת נע סביב תמרוץ.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
היושב-ראש, מי אמר שגוון אחד של מפלגה, קרי אתם הליכוד, יותר טוב מגוונים אחרים?
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
כי על הגוון הזה נכנסים כל מיני גוונים שבטח הייתם מעדיפים למחוק אותם מזמן.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
- - לחזור בך מההצעה הזאת. ההצעה הזו היא המשך של קו מאוד מאוד מדאיג שמאפיין אתכם בליכוד בשנים האחרונות.
אתם קובעים קונסטיטוציה לפי הקונסטלציה. בכנסת הקודמת אתם העליתם את אחוז החסימה. למה? כדי לגרש מהכנסת את חד"ש, כדי לגרש מהכנסת את הסיעות הערביות.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
רגע. כדי לגרש את הסיעות הערביות. אנחנו באנו ואמרנו לכם אז, אתם פוגעים בדמוקרטיה, אתם פוגעים ביכולת של הציבור הערבי לשלוח נציגים לכנסת. אז אמרתם לנו, אין שום בעיה, תתאחדו.
התאחדו. עכשיו אתם אומרים – התאחדתם, אז תתפרקו.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אנטי דמוקרטי. העלאת אחוז החסימה הייתה מהלך אנטי דמוקרטי קיצוני וצריך להוריד את אחוז החסימה באופן ברור.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אין אחוז חסימה בארצות הברית, וארצות הברית היא לא דוגמה לדמוקרטיה, אבל אין אחוז חסימה בארצות הברית.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
כי מי ששולט בדמוקרטיה, סו קולד האמריקנית, זה מי שיש לו המון כסף. מי שיש לו המון כסף קובע מי נבחר לסנט ומי נבחר לנשיאות.
היו"ר יואב קיש
¶
לי חשוב שהמפלגות ילכו לבד וישמעו את הקול שלהן. שלא יהיה משמש, שיאבדו. זו הבעיה. וזו בעיה, אין מה לעשות, ראינו בכנסת הזאת.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. אתה בא ומעלה טיעון רציני. אתה אומר, כשיש הרבה מפלגות ביחד יש משמש, הבוחר לא יודע בעד מה הוא מצביע.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
יפה. אני נגד משמש. הולך בוחר ומצביע לליכוד. האם הוא מצביע בעד מירי רגב או בעד בני בגין? זה משמש. בואו נוריד ממימון הליכוד. שיסלקו או את זו או את זה כי זה משמש.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. בדיוק. הבוחר יודע מי המועמדים, יודע שיש הבדל בין מירי רגב לבני בגין, וגם מן הסתם יודע שיש הבדל בין בל"ד לבין תע"ל ובין תע"ל לבין חד"ש. הוא יודע את זה. זו החלטה של הבוחר. זה לא החלטה שלך ולא החלטה של מישהו אחר.
וכאן אני מגיע לטיעון העקרוני. הצעת החוק הזאת, גם אם היא תעבור ואני מקווה ובטוח שהיא לא תעבור, היא תיפסל מכיוון שהיא פגיעה קיצונית בשוויון. היא פגיעה קיצונית בשוויון.
אתה יודע, כל ההתערבות של בית המשפט העליון בחקיקה התחילה מהסוגיה הזו של שוויון, של פגיעה בשוויון. זה ליבת הליבות של הדמוקרטיה. השוויון בין גורמים פוליטיים שרוצים להתמודד בבחירות והמימון, שאלת המימון שלהם - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אבל אני אומר, אם כבר מחליטים לפגוע בשוויון, למה לפגוע בשוויון דווקא של ארבע מפלגות? אולי נחליט שמפלגה שיש לה 30 מנדטים, מספיק לה לקבל מימון על עשרה, למה שתקבל מימון על 30?
היו"ר יואב קיש
¶
תן ליואל חסון כי הוא צריך ללכת. אנחנו גם נסיים עוד מעט. בבקשה, חבר הכנסת יואל חסון.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מסכים עם חבר הכנסת טיבי שאתה אחד מהאנשים החכמים בסיעת הליכוד.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני מסכים עם חבר הכנסת טיבי. לכן אני אומר, אתה יודע מה אתה עושה כאן, היה לך ברור למה אתה מעלה את הרעיון ההזוי הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
הוא לא הזוי. אני אומר לך, אין לך בעיה עם זה שהרשימה – אני לוקח בכוונה את הדוגמה של הכנסת הקודמת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני בא ואומר, אתה עשית מה שנקרא את ה-number שלך, העלית נושא, קיבלת כותרת, הפריימריז חוגגים - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
תן לי עכשיו לדבר לגופו של עניין. אני בעד ריבוי מפלגות ואני בעד מיעוט סיעות. זאת אומרת, אני חושב שמפלגות צריכות להיות לרוב, התארגנויות צריכות להיות דמוקרטיות חשובות. בסוף, בכנסת צריכות להיות כמה שפחות סיעות. ריבוי הסיעות בכנסת לא מאפשר שלטון, לא מאפשר משילות, לא מאפשר פה הרבה מאוד דברים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
מדינת ישראל צריכה לחזור למשטר דו-מפלגתי גדול שבו יש שתי מפלגות גדולות במדינת ישראל, וכך צריך להיות, ובתוכן צריכות להיות סיעות רבות או קבוצות רבות – כמו שהיה הליכוד בעבר, כמו שהייתה מפלגת העבודה בעבר, כמו שאתם הייתם בעבר – זה הדבר הנכון לטובת טובת הציבור. זה מה שצריך להיות.
ההצעה שאתה מציע, קודם כול אני תמיד מסתכל על המוטיבציה, והמוטיבציה שלך היא פסולה מעיקרה כי אני יודע מה המוטיבציה שלך, גם השיווקית וגם המהותית.
היו"ר יואב קיש
¶
יואל, לך אולי אין בעיה עם זה. לי יש בעיה עם זה שמפלגות מאבדות את הזהות שלהן, מה לעשות.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
משפט אחרון לגבי הצעת החוק בכללותה. חבר הכנסת יעקב אשר, שהוא עורר את כל הסיפור הזה, הביא לנו חוק פיצפון שהיה אמור לתקן איזה עניין טכני, ונהיה פה מפלצת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
ואני לא מוכן שהמפלצת הזאת תבוא ותקבל מאיתנו איזשהו גיבוי כי מה שכרגע מנסים לכוון – הנוסח הזה שנמצא – הוא לא מקובל עליי ומטרתו להקשות על ההליכים הדמוקרטיים בישראל.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני אדבר סטנוגרפית. כל מי שבעד העלאת אחוז החסימה, אני ביניהם, לא יכול להיות בעד החוק הזה. זה תרתי דסתרי.
אני בעד העלאת אחוז החסימה, אני בעד יצירת גושים, אבל אם אנחנו באים ואומרים שאנחנו רוצים באמת שיהיו גושים מצד אחד, מצד שני אתה יודע, גושים זה משילות, ומצד שני יש את היציגות. הרי פה המתח. המתח הרי הוא בין משילות לבין יציגות.
היו"ר יואב קיש
¶
נכון, זה מה שאני רוצה. אני רוצה שהם יתאחדו. כמו הליכוד. כולם נתנו לי את הדוגמה של הליכוד. הליכוד באמת דוגמה מצוינת.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
יואב, אתה לא יכול לדרוש את זה. אם אתה תעביר את החוק הזה, קודם כול זה ברור שזה חוק שהוא נובע מאיזשהו עניין ספציפי.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא, צריך להעלות את אחוז החסימה ולתת אפשרות להתאחד. אם אנחנו לא ניתן אפשרות להתאחד אנחנו פוגעים ביציגות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול אני מודה לך על הדיון, לפחות בחלקים – על כל החלקים כי כל דיון הוא בעצם יכול להיות פתוח לכל דבר – ועצם התיקון עצמו של הסעיפים הרלוונטיים הראשונים שהיו, וראינו גם – אתה יודע, לא תמיד יש גם תמימות דעים בין הצד הזה של השולחן לצד הזה של השולחן, ובצד הזה זה גם ממשלה וגם מבקר המדינה – זאת אומרת שהטיעונים היו נכונים והדברים היו נכונים.
לגבי התוספת הזאת – שאני מאמין לך באופן אישי שאתה רואה את זה בתור השקפת עולם – יש קצת בעייתיות כי בעצם החלק הראשון בא ואומר כן לתת לזרמים בתוך סיעה גדולה לתפקד באופן עצמאי, ומצד שני להגביל את זה. אני מאמין לך שזה בא באמת ממקום טוב אבל מאחר שזה מצטייר וזה עלול להצטייר וזה גם מצטייר ככה, שזה כביכול מכוון על מפלגה מסוימת, ואנחנו לא עושים חקיקה פרסונלית, אנחנו נגד הדברים האלה באופן טבעי וארוך-זמן, אם הסעיף הזה יישאר במתכונת הזאת, אז אנחנו נתנגד לכל הסעיף, ואם לא, אני כן מבקש שמה שיעמוד לדיון בסופו של דבר יהיה החלק הראשוני האמיתי שעליו גם אין מחלוקת בין הסיעות. תודה רבה.
היו"ר יואב קיש
¶
הכול אמיתי, אבל החלק הראשוני. חבר הכנסת מוסי רז, בבקשה. רק להגיד לך, חבר הכנסת יעקב אשר, במילה אחת. אני חושב שדווקא חברת הכנסת יעל גרמן אמרה את זה, הנושא של יציגות מול משילות, שזה הקונפליקט, פה אפשר להיות בשתי תפיסות שונות.
היו"ר יואב קיש
¶
אתה יכול להגיד שהמשילות היום לא מספיק חזקה, בואו נעלה את אחוז החסימה, תן להם לרוץ ביחד - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני חושב שמה שהאשימו אותך זה לא נכון, אבל זה עלול להצטייר ככה, ואחרון שאני רוצה שזה יקרה לו זה לך.
מוסי רז (מרצ)
¶
הדוגמה היחידה שיש. אם אתה אומר שהליכוד זה דוגמה טובה תן להם הזדמנות להיות כמו הליכוד, אין בעיה, אולי הם יתאחדו בעתיד.
אני שמתי לב שבאמת במשך השנים אתה מאוד הבעת סימפטיה גם לעמדות של התנועה האסלאמית, גם של תע"ל וגם של חד"ש, וכואב לך שעכשיו הם נצמדו לבל"ד. אז באמת, יכול להיות שאתה אחרי זה תצטרף לאחת הרשימות האלה – בוא, ההצגות האלה - - -
מוסי רז (מרצ)
¶
יפה. אגב, זה גם רעיון. אתה אמרת בצדק – מה, הדמוקרטיה לא צריכה לעודד? והמחוקק הישראלי הלך לזה. לדוגמה, בדיני הרשויות המקומיות קבענו שרשימה שיש לה יותר משליש נשים, שנבחרו – יותר משליש נשים – תקבל תקצוב של 15% יותר.
מוסי רז (מרצ)
¶
עלתה הצעה כזו במליאה בשבוע שעבר, שרשימה שיש לה יותר משליש נשים גם בכנסת, תקבל 15% יותר.
מוסי רז (מרצ)
¶
דווקא הרשימה שאתה פסלת קודם, הרשימה המשותפת, דווקא ההצעה באה ממנה, ולצערי ירדה. אפשר לחשוב על עוד תכליות כאלה.
מוסי רז (מרצ)
¶
הם הצביעו בעד. זה הליכוד הצביע נגד. אני לדוגמה חושב שהקונפליקט בין האזרחים היהודים לאזרחים הערבים במדינת ישראל הוא קונפליקט בעייתי, ומדינת ישראל יכולה מאוד להתחזק אם נחבר את הקשר בין יהודים לערבים. אולי ניתן תוספת של 15% למפלגות שישלבו גם יהודים וגם ערבים.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
אני חייב להודות ליושב-ראש הוועדה, הוא המציע. אתה המציע או הליכוד בכלל?
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
האמת, מי שאיחד אותנו בבחירות האחרונות הוא מדיניות הקיפוח וההסתה נגד החברה הערבית בישראל, והפעם החקיקה הגזענית היא שמאחדת אותנו והיא מחברת אותנו עוד ועוד יותר, במצב יותר טוב, ולכן אני ככה הייתי מבקש שתהיה גלוי.
החקיקה הזו או הסעיף הזה בא לפרק את המפלגה המשותפת.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
אין. ולכן אתה בא להמשיך בדיוק במדיניות ההסתה נגד האוכלוסייה הערבית, ואני חושב – ככה אני חושב ומודה לך על זה – זה יביא לנו עוד ארבעה-חמישה מנדטים, לחברה הערבית.
היו"ר יואב קיש
¶
זה המצב שאני רוצה. תודה רבה.
אני רוצה לסכם את הדיון ואני אגיד כך. ראשית, המהות, באמת לתפיסתי, היא בין יציגות למשילות. כולם נדבקו לזה שאמרתי הרשימה המשותפת. נכון, אמרתי הרשימה המשותפת כי הרשימה המשותפת - -
היו"ר יואב קיש
¶
אני אומר, ואני אומר לך, חבר הכנסת טלב אבו עראר, שהרשימה המשותפת הלכה והקצינה ואיבדה את הייצוגיות.
היו"ר יואב קיש
¶
ואני אומר לך – תתאחדו. תתאחדו. אל תסתירו. אל תבואו בעור של כבש. תתאחדו ותגידו אתם מאוחדים. זה לתפיסתי.
היו"ר יואב קיש
¶
אני מעולם לא אמרתי את זה, ואני כן יכול להגיד לך מה שאני רואה, שיש מאבק במגזר הערבי בין שתי תפיסות עולם. תפיסת עולם, שאני מאמין ששם רוב אזרחי מדינת ישראל הערביים נמצאים, שרוצים לחיות במדינת ישראל כאזרחים שווים במדינת ישראל, מדינה יהודית דמוקרטית.
ויש לך גוף מאוד קיצוני שרוצה לעשות הכול בשביל לפגוע במדינת ישראל, שחלקו נמצא בכלא – היה פה בכנסת והיום הוא בכלא. זה בדיוק האנשים שבהם אני אלחם בכל הכוח, ואת ההפרדה הזו אני עושה. מי שלא עושה, לא בסדר. אוקיי? אבל את ההפרדה הזו אני עושה.
ואני חושש שהמצב הנוכחי הביא לכך שאותם אנשים שאני חשבתי שאני יכול לעבוד איתם, הקצינו. אני אומר, אנחנו נכנסים למקרה ספציפי, בסדר. במקרה של הרשימה המשותפת אותם חברי כנסת שבעיניי היו יכולים לשתף פעולה ולעשות הרבה למען מדינת ישראל, אזרחי ישראל כולם וגם למגזר הערבי, מוצאים את עצמם נדחקים החוצה לקיצון.
בעיניי זו תקלה. אני רוצה שהייצוגיות בעניין הזה תחזור. נכון שיש פה פגיעה במשילות אבל לדעתי הלכנו יותר מדי לכיוון הזה. אפשר לשקול את הורדת אחוז החסימה, אפשר לשקול דברים אחרים, אבל בסופו של דבר לייצר סיטואציה שבעיניי עושה נזק לאזרחי מדינת ישראל והמגזר הערבי, למשל למקרה הספציפי הזה צריך למצוא פתרון.
אם יחליטו חברי הרשימה המשותפת להתאחד למפלגה אחת, בוודאי זה לגיטימי, זו באמת המהות.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רוצה לסכם. אני מבין את החששות ואני בוודאי לא רוצה להצטייר כמי שהולך נקודתית על רשימה כזו או אחרת.
היו"ר יואב קיש
¶
אני בנושא הזה רואה שזה לא משהו כזה פשוט, הוא מורכב. אנחנו נראה, נשקול איך נתקדם איתו, בוודאי לא במהלך מהיר אלא רק אחרי שנייצר הסכמות רחבות.
היו"ר יואב קיש
¶
כנראה אנחנו נשקול מהלך שיידחה. אנחנו נעשה כמו שיעקב אשר ביקש, נקדם את הקונסטלציה הנוכחית וננסה למצוא פתרון להמשך.
היו"ר יואב קיש
¶
כרגע לא מציג.
אני אומר עוד פעם. אנחנו נבנה לזה קונסטלציה נפרדת ונדון בה בהמשך.
תודה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:10.