פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
58
ועדת הכלכלה
11/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 776
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ח בסיון התשע"ח (11 ביוני 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/06/2018
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 116), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 116), התשע"ז-2016 (מ/1085).
מוזמנים
¶
דפנה עין-דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דרור גנון - מנהל אגף בכיר תכנון תפעול ורישוי תחבורה ציבורית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חנן אהרון - סגן מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה מרים ראובני - סגנית בכירה ליועמ"ש, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
דרור וגשל - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אליהו מורגנשטרן - רפרנט תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
רקפת לוי - איכות המוצר, משרד התיירות
ורד אורן - דוברת מכון התקנים, משרד הכלכלה והתעשייה
אילן כרמית - מנכ"ל מכון התקנים, משרד הכלכלה והתעשייה
סנ"צ דנה ימינחה - ראש מדור ייעוץ וחקיקה, אגף התנועה, משטרת ישראל
נמרוד הגלילי - מנכ"ל, ארגון חברות השכרת רכב וליסינג, לשכת המסחר
יהודה בר אור - יושב-ראש, איגוד המוניות הארצי
מצליח שבתאי - יושב-ראש, ארגוני המוניות
שמוליק גרבי - מנכ"ל, מוניטקס, יצרנים משווקים ומתקיני מונים למוניות
יהושע מזרחי - מנכ"ל, חברת אלקטרוניקס - R.M - קופונות, יצרנים משווקים ומתקיני מונים למוניות
רונן לוי - יושב-ראש, איגוד המוסכים
אריה אשד - מנכ"ל, איגוד המוסכים
אורי גורביץ - יושב-ראש, ועדה מקצועית ארצית רכב, איגוד השמאים בישראל
קרן גדיש - דוברת, איגוד השמאים בישראל
שלמה תוסייה כהן
-
יועץ משפטי, איגוד השמאים בישראל
שלמה כץ - מנהל פרויקטים, קווים, מפעילי התחבורה הציבורית
דידי רוזנפלד - מנכ"ל, שלמה SIXT, חברות ליסינג
טל שרם - יועץ משפטי, שלמה SIXT, חברות ליסינג
הדר פיינברג - ממלא מקום מנכ"ל, אביבית ביטוח בע"מ, חברות ביטוח
אור דבדה - מנהלת תביעות אלמנטר, אביבית ביטוח, חברות ביטוח
אייל אזולאי - מנכ"ל, שיתוף רכבים חברתי Weelz
ליויאן סגל - משרד מיטב, שיתוף רכבים חברתי Weelz
לירן בן הרוש - שדלן/ית (עצמאי/ת), מייצג/ת את איגוד השמאים בישראל (ע"ר)
יעל גויסקי אבס - שדלן/ית (עו''ד גויסקי-קשרי ממשל, ייעוץ ושירותי חקיקה, מייצג/ת את איגוד המוסכים
היו"ר איתן כבל
¶
שלום לכולם. גברתי מנהלת הוועדה, היועץ המשפטי, דובר, רשמת, אורחים נכבדים. הנושא הוא הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 116), התשע"ז-2016. זה כבר דיון - - -
היו"ר איתן כבל
¶
שלישי. הכנה לקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק ממשלתית. אבל לפני כן, ברשותכם, כאן נציגי משטרת ישראל?
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותכם, אני רוצה להעלות עניין לפני שאנחנו נכנסים פנימה אל תוך הנושא. היום התפרסם – או יותר נכון אתמול – הכתב גיא פלג בערוץ 2 חשף את עניין המצלמות המהירות.
היו"ר איתן כבל
¶
הנייחות, ודאי. התקבלה החלטה, נכון לרגע זה, שהן לא מספקות את התוצאה האמיתית, וכתוצאה מכך ימשיכו לאפשר להן לצלם, אבל בשלב הזה עוצרים כל הליך – הליך משפטי או הליך אחר.
אני רוצה לוודא. יש כאן המון שאלות אבל יש לפחות שאלה אחת, אם לא שתיים, שאני מבקש לקבל תשובה היום. אם אתם לא יודעים לתת אותה עכשיו אז אני מבקש לדעת את זה עד סוף היום.
האחת, מה קורה עם כל אלה שאו כבר יש להם פסיקה של בית משפט על הפעולה שלהם, או קיבלו והם צריכים ללכת לשלם? מה הם עושים, מה הדין כלפיהם?
אני לא עסקתי מה עם כל אלה שכבר עורכי הדין מצחצחי חרבות עם התביעות הייצוגיות של כל אלה ששילמו. לכי תדעי אם היו כאלה שבסוף לא רצו לשלם, נכנסו לבית הסוהר אפילו לעבודות שירות, חודש או חודשיים, לא משנה מה המשמעות כלפיהם.
זה עולם תוכן ענק, אני בטוח בזה, אבל יחד עם זאת אני מבקש לדעת או עכשיו או עד סוף היום בוודאות מה קורה עם כל מי שיצאה לו החלטה חלוטה – או בית משפט או שהוא צריך ללכת עכשיו לשלם, מה הוא עושה.
סנ"צ דנה ימינחה
¶
דנה ימינחה, ראש מדור ייעוץ וחקיקה של אגף התנועה. כפי שפורסם, המצלמות נמצאות בהליך של בדיקה. המצלמות כרגע ממשיכות לתעד עבירות תנועה, הן לא הפסיקו לצלם, ממשיכות לצלם. מה שנעצר זה בעצם הפעולה של ההפקה, עד שאנחנו באמת נבין היכן בדיוק הדברים עומדים וכיצד נכון להתנהל הלאה לגבי המשך האכיפה.
לגבי הליכים, מי שכבר הורשע וקיבל פסק דין, עוד מוקדם לבוא ולהגיד כי כמו שאמרתי אנחנו בבדיקה. עד שלא יהיו לנו תשובות ברורות לגבי המערכת מכל הגורמים שאנחנו מחכים לקבל מהם, אני לא אוכל לבוא ולתת תשובה לגבי הליכים כאלה ואחרים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא התכוונתי. בבקשה, חשוב לי לדייק אותך כי כבר ראיתי שאת, איך אומרים, מג'ברשת לי.
היו"ר איתן כבל
¶
לא מתוך כוונת זדון אלא מתוך עניין שעדיין אין לך את התשובות. אני מבקש לקבל תשובה עד היום בערב או לכל המאוחר מחר, גברתי, תשובה מוסמכת בכתב כי אני מוצף בפניות, באופן טבעי שואלים אותנו אנשים מה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני שוב חוזר ואומר. העניין של איך מתייחסים למצלמה, אני יודע, זה בבדיקה, אין לי בשלב זה מה לומר. אם יסתבר שהכול בסדר וההליכים – גם כן אם מישהו מחליט שלא אכפת לו והוא ימשיך לנסוע הכי מהר ליד מצלמה, זה עניינו, אני לא נכנס לזה.
אני רק אומר, מה אנחנו צריכים לומר לכל אלה שיש להם קנס לשלם, קיבלו קנס.
היו"ר איתן כבל
¶
קיבלו דוחות. הם צריכים ללכת לשלם. אם לא, יש ריבית, יש הצמדה, יש את כל הדברים האלה. מה הם עושים?
סנ"צ דנה ימינחה
¶
האמת היא שאין הבדל מהותי. אדם שקיבל דוח, יש לו על גב הדוח את כל האפשרויות שמנויות בפניו. יש כאלה שגם היום הולכים ומשלמים את הדוחות האלה כי הם מאמינים שהם נסעו מהר או כי הם מאמינים במערכת. זו בחירה של כל אדם. אדם יכול להגיש בקשה להישפט ולהעלות את הטענות שם.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. נכון לרגע זה, אתה לא בודק אמינות אם זה אמין. זה תרתי דסתרי. אתה בודק את האמינות כי יש בעיה עם האמינות. זאת אומרת, נכון לרגע זה הכול ב-hold.
אני בא ואומר – בעיקר יש את אלה שגם לא משנה מה, לא ישלמו, כן ישלמו, זה עניינם. אבל רוב האנשים, רוב אזרחי ישראל, הוא מקבל דוח, הוא הולך ומשלם אותו.
למה הוא צריך לשלם אותו אם בסוף יסתבר שלא? כל מה שאני אומר, צריכה לצאת הודעה רשמית – אני אפילו לא אומר את עמדתי – חייבת לצאת הודעה רשמית - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - לציבור. אני בטוח שזה עשרות אלפים – זה לא אלפים, אני מוכן להמר שזה עשרות אלפים – את יודעת את זה טוב ממני. אני מודיע שאני מבקש את זה בכתב עד מחר ב-12:00 בצהרים. אני רוצה שתצא אלינו תשובה מסודרת עם הודעה מסודרת גם לציבור שאומרת לנו – חברות וחברים, אין מה לעשות, קנס, קודם כול חייב לשלם. אחר כך נתווכח, אבל קודם כול שתינתן תשובה מסודרת, ונכון לרגע זה אין כזאת.
סנ"צ דנה ימינחה
¶
כמובן שגם אנחנו לא יכולים לבוא בקביעה שכל מי שקיבל שילם או כל מי שקיבל ילך להישפט - -
היו"ר איתן כבל
¶
ברור, אבל אתם יכולים להגיע מהר. תודה רבה לכם. ואנחנו עושים את המעבר החד ברשותכם להצעת החוק. בבקשה, חוה, התגעגענו אלייך.
חוה ראובני
¶
כנראה במקביל עושים את אותם תרגילים. אנחנו כמעט סיימנו את פרק המונים בדיון הקודם. אני מזכירה שהגענו לסעיף 14כב, מספור זמני - אמרנו בתחילת הדיון הקודם שצריך יהיה לעדכן את מספרי הסעיפים.
קבענו הוראה, סוג של צינון שבמשך שלוש שנים מי שבוטל הרישיון שלו יוכל לבקש רישיון חדש, ועלתה השאלה האם כל סוגי הביטולים.
איתי עצמון
¶
אכן, באתי בדברים הן עם נציג משרד המשפטים והן עם משרד התחבורה. ההצעה שפחות או יותר התגבשה היא לסייג את העילות שקבועות בפסקה (1) ובפסקה (3). עילת הביטול שקבועה בפסקה (1) של סעיף 14כב היא כדלקמן:
"
(1) חדל להתקיים בבעל הרישיון תנאי מן התנאים למתן הרישיון לפי סעיף 14כ(ג);"
והתנאי הנוסף שאנחנו חשבנו שראוי לסייג הוא תנאי שקובע:
"
(3) הרישיון ניתן על יסוד מידע שגוי, ואילו היה המידע הנכון והמלא בפני המפקח על התעבורה בעת מתן הרישיון, לא היה נותן את הרישיון;"
חשבנו שסביר לסייג את העילות האלה ולא לקבוע – במירכאות – סנקציה כל כך כבדה של צינון בן שלוש שנים בין ביטול הרישיון לבין הגשת בקשה לרישיון חדש.
חוה ראובני
¶
אף כי בשני המצבים האלה יכול להיות שלא נגיע בכלל למצב של ביטול כי אלה שני מצבים שהמפקח על התעבורה יכול להתלות את הרישיון - -
חוה ראובני
¶
- - ולא לבטל אותו, ואז לא יהיה צינון בכלל, לא יהיה ביטול רישיון. יעמוד בתנאים, יתקן את התנאי שחדל להתקיים, יביא את המידע הנכון.
איתי עצמון
¶
אבל זה דבר שתמיד נכון. ברור שהסמכות של המפקח על התעבורה צריכה להיות מופעלת במידתיות וברור שאם ניתן להשיג את המטרה באמצעות התליה, תהיה העדפה להתליה על פני ביטול, אבל יכולים להיות בהחלט מצבים שבהם יהיה ביטול רישיון גם לפי העילות האלה, ולהכרעת הוועדה אם באמת נכון לסייג. אני חושב שנכון לסייג את שתי העילות האלה.
חוה ראובני
¶
אני חושבת שלאור סמכות ההתליה, דרך המלך היא התליה ואם הגענו למצב הקיצון של ביטול, שהוא בכל מקרה מצב קיצון כי צריך לזכור כאן, אנחנו לא מדברים על ביטול רישיון - מהסעיף הבא, חברת השכרה שיש 200 חברות השכרה, אחת יותר, אחת פחות, אם יש סיבה לבטל לא ייגרם נזק לציבור, מהאינטרס הציבורי שהמשרד מופקד עליו - בעוד שחברות מונים, כיום יש שתיים אז גם אם בעתיד יהיו יותר, עדיין זה אף פעם לא יהיה שוק מוצף, ויש משמעות כבדה לביטול הרישיון.
אז אם הגענו לנקודה שהגענו למסקנה שהתליה לא מספיק בנסיבות אלא ביטול, שאלה אם צריך לרכך את התנאים.
היו"ר איתן כבל
¶
לפני שאתה אומר את הדברים החכמים שלך, שאנחנו ממתינים להם ממש בכיליון עיניים, אני רוצה לומר לך כך.
הנחת העבודה שלי שכשאתה כבר מביא מצב לביטול, זה באמת היום הרת עולם. אתה לא מודיע, בעיקר כשיש שתי חברות. להוציא בכלל, לא רק בתחום הזה אלא בכלל בכל תחום, כשאתה מוריד את הגרזן, הרי ברור שהוא יתבע אותך, ברור שהוא ילך איתך לבית המשפט, אין בכלל שאלה. זאת אומרת, המחליט את ההחלטה, בוודאי בנסיבות המתקיימות שיש רק שתי חברות, הוא יצטרך לשבת על יותר מאדני ברזל, לתת עילות חזקות מספיק כדי שהדברים יבואו לידי ביטוי. דרור וגשל, בבקשה.
דרור וגשל
¶
אני אומר שיכולות להיות עילות שבהן אנחנו באמת נרצה להתלות רישיון של מישהו שלמשל חדלו להתקיים בו תנאים שנדרשים לצורך הרישיון - -
דרור וגשל
¶
- - ואז אנחנו באמת נתלה את הרישיון ויעברו חודש או חודשיים ועדיין הוא לא יקיים אותם, אז נגיד, זהו, זה פרק הזמן שנתנו להתניה ועכשיו נבטל.
גם במצב כזה אין שום סיבה להעניש – במירכאות – את אותו בן אדם, לתת לו תקופת צינון של שלוש שנים. הוא לא עשה משהו רע, הוא לא שיקר בכוונה או ניסה להונות את הרגולטור. הוא כבר לא עומד בתנאים, שזה בסדר - - -
קריאה
¶
אנחנו ממרכז עוצמה אשדוד. טלי ליברמן. אנחנו היינו אמורות להיכנס לוועדת הכספים, אך הקהל שם רב ולכן אנחנו כאן.
היו"ר איתן כבל
¶
אני בטוח בזה, רק רציתי שאת תגידי את זה. תודה לכם, ואני מקווה שתיהנו גם בדיון המעניין הזה. בבקשה.
יהודה בר אור
¶
יהודה בר אור, יושב-ראש איגוד המוניות הארצי. בעניין של המונים, איך יתלו אותם ואיך לא ייקחו אותם, זה בסדר מבחינה זו שיפקחו עליהם איך שהם רוצים, אבל פה יש גורם נוסף שנקרא נהגי המוניות. אם אתה מוריד מישהו מתוך המערכת ולא נותן לו אפשרות בגלל שהוא לא עמד בכל מיני תנאים ואין תחליף לו באותו מעמד, אז לא רק הוא עומד בבעיה אלא 24,000 מוניות עומדות בארץ, נהגים שמתפרנסים ועומדים והם לא יכולים לנסוע על-פי חוק על המונה אם המונה לא מעודכן כמו שצריך ולא מפוקח.
ולכן, צריך גם לשקול את האפשרות הזאת שכל הדברים האלה של התליה וכל מה שצריך, זה צריך להיות בהתאם לנסיבות הקיימות. זה לא רק תלוי במחוקק ולא תלוי רק במפעיל אלא גם בנהג עצמו שמשתמש בזה. אנחנו חושבים שצריך לתת סעיפים יותר – אולי עונש, אולי התליה או להביא במקומו מישהו אחר, אבל כל עוד שני מפעילים מפעילים, לא יכול להיות שמישהו לא יעבוד.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. ברשותכם, אני חושב שההצעה שאיתי הביא, וחיזק אותה גם נציג משרד המשפטים וגשל, מקובלת עליי.
איתי עצמון
¶
אני אגיד מה בדיוק ההחלטה. ההחלטה מדברת על סייג לסעיף שהוחלט עליו בדיון הקודם, שקובע ש"מי שרישיונו בוטל" - כלומר מתקין מונה שרישיונו בוטל – "לפי הוראות סעיף 14כב לא יגיש בקשה לרישיון חדש, אלא בחלוף שלוש שנים ממועד הביטול;" וכאן ישולב הסייג שעליו דיברנו: "הוראות סעיף זה לא יחולו על ביטול רישיון לפי סעיף 14כב(1) ו-(3)". אלה שתי העילות שעליהן דיברתי קודם לכן.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. תודה. מי בעד, עם התוספת והתיקון?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 14כב1, כולל התוספת, נתקבל.
חוה ראובני
¶
"סימן ג'4: השכרת רכב
הגדרות
14כג.
בסימן זה -
"החכר" – השכרת רכב לתקופה של שלושה חודשים או יותר;
"השכרה", "השכרת רכב" - התקשרות בתשלום שבמסגרתה המשכיר נותן לשוכר זכות שימוש ברכב לתקופה קצובה ושירותים בקשר לרכב, ובכלל זה שירותי אחזקה תקופתיים;
"חוק הגנת הצרכן" - חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981;
"רכב" – רכב מסוג המנוי בתוספת השתים עשרה."
הפרק הזה, עניינו הסדרת ענף השכרת הרכב, שכיום מוסדר בצו פיקוח לפי חוק פיקוח על מצרכים ושירותים.
חוה ראובני
¶
זה כיום צו מותנה שעת חירום, ואנחנו מעבירים את זה לתוך המסגרת של פקודת התעבורה לרגולציה שעומדת בפני חוק-יסוד: חופש העיסוק ושהיא איננה תלוית שעת חירום.
חוה ראובני
¶
כפי שעלה מההגדרות שקראתי, א. אנחנו מבחינים בין "החכר" לבין "השכרה" כיוון שבהיבט הצרכני אנחנו רואים הבדל בין שני סוגי העיסוק האלה מבחינת כוחות השוק, מבחינת היכולת של הצרכן.
חוה ראובני
¶
זה יבוא לידי ביטוי בפרטים שלהלן, אבל הרעיון הוא שאנחנו מבחינים ביניהם. לא דומה השכרה לתקופה ארוכה, לא דומה החכר של קבוצה גדולה של כלי רכב. אלה עסקאות אחרות במאפיינים שלהן, ולכן ההגנות שצריך לתת ללקוח בשוק הן לדעתנו שונות ולכן ההבחנה.
חוה ראובני
¶
אני עוד מפנה את תשומת הלב כפי שתראו בתוספת השתים-עשרה, אנחנו לא מפקחים על כל סוגי ההשכרה אלא על ההשכרות בעלות האופי הצרכני. יש רשימה בתוספת השתים-עשרה.
חוה ראובני
¶
אוקיי.
" "תוספת שתים עשרה
(להגדרה "רכב" בסעיף 14כג)
1. אופנוע;
2. רכב פרטי;
3. רכב מסחרי;
4. מעונוע (קרוואן)." "
חוה ראובני
¶
יש מילון מונחי תחבורה שהוציאה האקדמיה ללשון העברית. גם אלה סוגי הרכב שנתונים היום לפיקוח על ההשכרה שלהם.
איתי עצמון
¶
אני רוצה להשלים במשפט את ההסבר. מכיוון שהפרק הזה כולל לא מעט הוראות שעניינן הגנה על הצרכן, כלומר הוראות צרכניות במהותן, אני ביקשתי לערב את הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, ולבקשתי נערך תיאום נוסף איתם וחלק מהתיקונים או רוב התיקונים שאליהם הסבתי את תשומת הלב, מופיעים כבר בעקוב אחר שינויים על גבי הנוסח.
נמרוד הגלילי
¶
אני עדיין לא טייס, למרות שלא הייתי מתנגד. ארגון חברות השכרת הרכב בלשכת המסחר. ככלל, מבחינת ההגדרות "החכר" ו"השכרה", אין לנו הערות. הבעיה היא שיש מצב שאדם שוכר רכב לתקופה של שבוע, שבועיים, ומחליט – בגלל סוג העסקה – להמשיך עם העסקה ולהאריך אותה עכשיו לשנה, וזה כבר עובר לסוג של החכר, מהשכרה. הבעיה היא שברישיון של הרכב יהיה רשום השכרה.
ליויאן סגל
¶
עורך דין ליויאן סגל, משרד מיטב. אנחנו מייצגים מיזם לשיתוף רכבים ואנחנו סבורים שהנוסח הנוכחי, הוא לא מאפשר בעצם את הדבר הזה.
ליויאן סגל
¶
המיזם הוא יצירת פלטפורמה שמאפשרת שיתוף רכבים, זאת אומרת אדם שלא משתמש ברכב שלו או שהוא בוחר לנסוע בתחבורה ציבורית ולשתף את הרכב שלו, הוא יכול להעמיד את הרכב באמצעות הפלטפורמה הזאת לטובת אדם אחר שאין לו רכב.
ליויאן סגל
¶
בצורה הזאת אנחנו חושבים שהמיזם הזה מעודד באופן מובהק שימוש בתחבורה ציבורית כי הוא נותן פתרונות, בעיקר בסופי שבוע, לאנשים שאין להם רכב, הוא מאפשר להם לנסוע במהלך - - -
נמרוד הגלילי
¶
באותו עניין. בהגדרה של "השכרה" כתוב: "... נותן לשוכר זכות שימוש ברכב לתקופה קצובה ושירותים בקשר לרכב".
עד היום הייתה הבחנה ברורה בין החכר מימוני להחכר תפעולי. מה זה שירותים? היה ברור ששירותי מימון הם לא חלק משירותי האחזקה.
היו"ר איתן כבל
¶
מי שביקש ממך לשאול עכשיו ישאל. בבקשה. לכן זה יצא לך מג'וברש. לדעתי טל ביקש את השאלה, ולכן זה לא יצא לך שלם. ראיתי את זה. בבקשה.
טל שרם
¶
היום חברות השכרה נותנות מגוון שירותים גם בהחכרים. יש משירות מלא, כמו שאנחנו מכירים בליסינג תפעולי מלא, ועד שירותים חלקיים. פעם, עד לפני תקופה, היו גם שירותי החכר מימוניים.
החכר מימוני, כשהוציאו אותו מגדר החוק – כי הוא בצו מופיע – הוא גם כן סוג של שירות שנותנת חברת השכרה. ולכן, כשאומרים שירותים, אולי צריך להגביל אותם או להגדיר בצורה ברורה מה סוג השירותים, מה הכוונה פה בחקיקה הזאת.
אלי מורגנשטרן
¶
אלי מורגנשטרן, אגף תקציבים. הנושא שהעלו של השכרה בין אנשים פרטיים הוא בעצם שימוש שהוא לא לצורך עיסוק, שזה מאוד דומה להשכרה של דירה פרטית.
למעשה, הסעיף הבא מתייחס ללא יעסוק אדם בהשכרת רכב, אז בעצם רק צריך לחדד אולי שכל עוד זה לא עיסוק זה בסדר.
חוה ראובני
¶
אני לא יודעת. האמירה פשוט בחצי משפט, בהינף יד בלי מחשבה, להחריג, לפתוח פה שירותי Airbnb למכוניות, ההשלכות של זה הן לחלוטין לא ברורות. אני שמעתי על ההצעה הזאת לראשונה לפני ימים ספורים. היה סיכום הבוקר לא לדון בזה.
היו"ר איתן כבל
¶
חוה יקירה, את יודעת שאת מוערכת מדי פה, אז עזבי. הבנו.
בכל מקרה – אני לא אסיים היום את החוק – לדיון הבא אין דבר כזה, ייקוב הדין את ההר. יש חוק, יתנהג כמו שהוא, יש עולם שמתנהל. אני לא מקבל את זה. זה לא יום לימודים ארוך, שצריך לבחון אותו ויש כאן עולם תוכן חדש שנוצר, שצריך לתת לו תשובות. או שזה ישתלב או שצריך להביא תיקון או שצריך לחדד. אינני יודע.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא אעצום עיניים. דרך אגב, עולם התוכן הזה הולך ותופס לו מקום כמעט בכל עניין, אי אפשר להתעלם מזה. אמרתי, על האופניים במקרה ראיתי אתמול – ממש אופניים רגילים שאתה מניח אותם והם עוברים מאחד לאחד, פשוט ככה, אז אני מניח שעל אותו עיקרון פלוס-מינוס. שאלה כמה תגבו, כמה הוא גובה, הכליל את הטיפולים, לא הכליל טיפולים.
מה שאני רוצה, שכבר תהיה הפלטפורמה למתן תשובות לשאלות. לכן אני אומר, גם אם אני לא אצביע ומכניס אותך בפנים, שלא תיפול רוחך. בכל מקרה אני אעשה רביזיה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני כבר לא יכול לצפות ממך כלום. אני לא מר ציפיות. צריך להציג את זה בפני הממשלה, רק תעשה את זה מהר, ותבוא כשאתה יודע מה אתה רוצה, לא תוך כדי זה אתה עושה לך עכשיו - - -
נמרוד הגלילי
¶
היו שתי שאלות. אחת, נושא האפשרות שאתה משכיר לתקופה קצרה אבל בפועל הבן אדם המשיך עם הרכב לתקופה ארוכה, האריך את החוזה ישר אחרי שבוע, אחרי שבועיים, ועבר את השלושה חודשים. ואז עדיין רשומה ברכב המילה "השכרה" אבל אני רוצה לשנות את הרישום של הרכב מ"השכרה" ל"החכר". עד היום זה דורש אישור מטעם משרד התחבורה שזה לעבור דרך ייסורים עד שנותנים, אם בכלל, את האישור הזה.
נמרוד הגלילי
¶
את סיווג הרכב. יש לזה משמעות בערך הרכב. הרי היום, לצערי, עדיין יש תפיסה שרכב השכרה הוא פחות טוב מרכב ליסינג.
היו"ר איתן כבל
¶
חבר'ה. העניין הוא כזה. פשוט מאוד, בואו לא נעשה מזה יום לימודים ארוך. אומר נמרוד הגלילי – הייתי ב-Square One. לקחתי לשבוע רכב, נהגתי בו, הכול בסדר. תוך כדי, בשבוע הזה הייתי באוטו ועלו לי מחשבות, עשיתי את החשבון בדרך ואמרתי לעצמי, אולי שווה לי לקחת את האוטו הזה לא לשבוע הזה אלא לקחת אותו עכשיו לשנה. זאת אומרת, מ-Square One אני עובר ל-Square Two.
היו"ר איתן כבל
¶
נמרוד, מה אתה רוצה שאני אגיד לך. אומרים לך כאן – אתה בשלב א', לקחת. הרי מה יקרה? זה לא שעכשיו אתה מתקשר אליו ואומר לו, תוסיף לי לכרטיס עכשיו לשנה. אתה נכנס אליו ומנהל משא ומתן על המשמעויות.
חוה ראובני
¶
עכשיו אני מבינה מה הבעיה שלו, תפסתי. לשנות, היה רכב השכרה, להפוך אותו להחכר מכאן ואילך – שום בעיה, לחיצת כפתור, הוא עושה את זה מאליו אצלו. הוא רוצה לעשות את זה רטרואקטיבית.
היו"ר איתן כבל
¶
דידי. זה שדידי משחק אותה לא מבין מה קורה פה זה מה שמדאיג אותי. אני שואל את עצמי מה בתווך הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
הוא לא זוכר. הוא קם בבוקר, לאיזה דיון אני הולך? לדיון עם הכובע הזה או עם הכובע השני?
היו"ר איתן כבל
¶
דידי, אני שואל שאלה פשוטה. בואו לא כל דבר נעשה ממנו חפירה. שבוע לקחתי, חזרתי, אני רוצה לעבור. אני בא אליך חזרה, דידי, אני אומרמתאים לי. עכשיו כמה אתה נותן לי על זה? הוא אומר, מלא את הטפסים האלה, תודה רבה.
דידי רוזנפלד
¶
רכב השכרה, אין דינו במחיר השוק כרכב החכר. אם הרכב נשאר כהשכרה, אז הוא השכרה, אז לא קרה כלום. אבל אם הרכב עבר להיות רכב החכר, אנחנו מבקשים שמשרד התחבורה יחליף את השם מהשכרה להחכר.
היו"ר איתן כבל
¶
נמרוד. לא, אל תסביר. ההסבר שלך כבר הסתיים. שלושה אנשים הסבירו, לקח שעה עד שדידי הסביר מה שצריך להסביר. אתה רוצה שנשמע עכשיו עוד? לא.
היו"ר איתן כבל
¶
נמרוד, תאגור כוח לשאלות הבאות. נגמר העניין. הבנתי. אני לא מקבל. שקיפות היא חלק בלתי נפרד. תזכור את הדברים האלה. גם ככה אתם תוקעים אותנו, אז לפחות שאנחנו נדע על איזה ליין. בבקשה.
איתי עצמון
¶
אני אגיד מה אני מציע לאור השאלות שעלו כאן. מכיוון שההגדרה "השכרת רכב" היא ההגדרה בעצם המהותית שקובעת היכן תחול הרגולציה החדשה שמציע משרד התחבורה, אפשר לדעתי לאשר את כל ההגדרות, למעט ההגדרה "השכרת רכב", ואם אין הערות לגבי התוספת, ניתן גם לאשר את התוספת.
היו"ר איתן כבל
¶
אדוני לא נדרש להסביר. בדיוק כמו שהקראת. העניין הזה של ההגדרה, אנחנו נחכה איתה לדיון הבא. בינתיים תבואו בדברים. אני חושב שההפך, משרד התחבורה צריך להיות - דרור, כבר שעה אני רואה אותך מדבר.
דרור גנון
¶
לא, בלי קשר. אנחנו לא יכולים להתקדם עם המונים החכמים ובכלל עם כל הסיפור הזה כי אנחנו לא גומרים את החוק.
היו"ר איתן כבל
¶
גם אני רוצה. דרור, אם זה היה דיון שידעתי שזה נופל על ההגדרה הזו, אני מודיע לך שלא הייתי מוותר עד שהייתי מוציא מתחת ידיי את ההחלטה והייתי מייצר את הוויכוח, אבל כיוון שלא, אז בואו נראה. חבל סתם להוציא אנשים. הלאה.
היו"ר איתן כבל
¶
משרד התחבורה צריך לבוא איתכם בדברים, בוודאי. הבנתי, אמרתי את זה גם קודם ואני חושב שגם דרור וגם חוה הבינו את זה קודם, אבל אם אדוני רצה גם שלייקעס, קיבל.
בעניין הזה אני מעלה להצבעה, להוציא - - -
איתי עצמון
¶
סעיף 14כג, למעט ההגדרה "השכרת רכב", וסעיף 6 להצעת החוק שעניינו התוספת השתים-עשרה כפי שהוקראה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. מי בעד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 14כג, למעט ההגדרה "השכרת רכב", וסעיף 6 להצעת החוק, תוספת שתים עשרה, נתקבלו.
חוה ראובני
¶
"תנאים לעיסוק בהשכרת רכב
14כד.
(א) לא יעסוק אדם בהשכרת רכב, אלא אם כן נכלל ברשימה שפרסם המפקח על התעבורה באתר האינטרנט של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים; רשימה כאמור תעודכן מעת לעת."
איתי עצמון
¶
אני מבקש לעצור אותך כאן לגבי ההוראה הזו, שבעצם קובעת שתנאי לעיסוק בהשכרת רכב הוא היותו של אותו גורם כלול ברשימה. אני חושב שלא נכון לכתוב שהרשימה תעודכן מעת לעת מכיוון שלמעשה הרשימה הזאת אמורה להיות מעודכנת כל הזמן, כי אחרת לא ניתן יהיה לעסוק ויש גם סנקציה פלילית על עיסוק - - -
איתי עצמון
¶
כן. אז אני חושב שזה ברור שהרשימה צריכה להיות כל הזמן מעודכנת, ולכן לדעתי אפשר למחוק את הסיפה.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. תודה. אני קודם כול אצביע על 14כד(א), עם התיקון.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 14כד(א), כולל התיקון, נתקבל.
אלה התנאים להיכלל ברשימה
¶
"
(1) הוא עוסק מורשה תושב או אזרח ישראל או תאגיד הרשום בישראל שלפחות אחד מבעלי העניין בו הוא תושב או אזרח ישראל;
(2) כל רכב המושכר על ידו יהיה מבוטח בביטוח אחריות כלפי צד שלישי בשל נזקי רכוש, על ידי מבטח כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981; השר, בהסכמת שר האוצר, יקבע תנאים לעניין ביטוח כאמור, ובכלל זה רשאי הוא לקבוע תנאים לפי סוג העסקה וסוג הרכב המושכר;
(3) המבקש לא הורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לדעת המפקח על התעבורה לעסוק בהשכרת רכב או לא הוגש נגדו כתב אישום בעבירה כאמור, ואם היה המבקש תאגיד – לא הורשעו כאמור גם בעל שליטה או נושא משרה בו או לא הוגש נגדם כתב אישום כאמור."
כמו שרואים פה, התנאים הם תנאים מינימליים. בעצם, כל ישראלי כמעט שאין לו עבר פלילי, יכול לפתוח עסק השכרת רכב, והדרישה המהותית היחידה זה שאין רישום פלילי רלוונטי והוא מבטח.
חוה ראובני
¶
נכון. זו דרישה חדשה והיא לא קיימת היום, וזו בדיוק הסיבה למה אנחנו כן כוללים אותה, בגלל המצב שאנחנו מכירים.
חברות השכרה מעדיפות, מטעמים כלכליים – שראויים לכל הגנות – שלא לבטח את כלי הרכב אלא לספוג לכיסן את העלויות של טיפולים. הבעיה עם המצב הזה היא שאין רגולציה לטיפול שלהן והתוצאה של זה היא כמות עצומה של תלונות שמגיעות אלינו, וממה שאנחנו מבינים, גם לרשות שוק ההון.
חוה ראובני
¶
של צדדים שלישיים. כאשר זה השוכר, יש הסכם בינו לבין המשכיר, אבל כאשר צד שלישי נפגע מרכב השכרה, לך תרדוף אחרי הרוח לקבל את הפיצוי שמגיע לך.
חוה ראובני
¶
כי אין כללים. כאשר אני, צד ג', אם אני רכב חונה, ורכב שיש לו ביטוח פגע בי, חוק הפיקוח על עסקי ביטוח, חוק חוזה ביטוח, קובעים הוראות. הפוליסה קובעת איך מתמודדים עם המצב הזה.
כשאין ביטוח, וזה ביטוח עצמי כזה של אני משלמת מכיסי, זה מצב שאין כללים ולגמרי לא פשוט לקבל את הכסף הזה.
חוה ראובני
¶
אני רק אוסיף, שלפי צו הפיקוח הקיים היום יש סמכות למפקח על התעבורה לקבוע הוראות בעניין הביטוח. ההוראות האלה לא מכובדות ואנחנו לא חושבים שמשרד התחבורה צריך לשכפל אצלו את המערך של המפקח על הביטוח, להקים אצלו מין מפקח על הכאילו ביטוח של חברות השכרה.
הדר פיינברג
¶
הדר פיינברג, סוכנות ביטוח אביבית. אתה נגעת קודם בעולם תוכן שלם שלא כפוף לחוק, אז אני רוצה לחזור על הדברים שלך – זה לא כפוף לחוק וזה יישאר לא כפוף לחוק, לדעתי גם אם אתם תעשו רגולציה ותכניסו צד ג' כביטוח חובה.
אתם שוכחים דבר שנקרא השתתפות עצמית, שאני בטוחה שחברת השכרה תעשה מול חברת ביטוח השתתפות עצמית מוגדלת, ועדיין רוב התביעות יישארו בתוך הבית של חברות ההשכרה, הליסינג, וזה לא יפתור את הבעיה.
הדר פיינברג
¶
יש לי, כן. חשבתי, כמו שאמרת, יש כבר גוף שמחוקק את התקנות ויש חוזר של המפקחת על הביטוח שנקרא יישוב תביעות. או להכפיף אותם לזה, או להשתמש בתקנות שיש ולהגדיל אותן, לעשות אותן שיהיו טיפה יותר.
היום אנחנו מתמודדים כסוכנות ביטוח עם מחלקת תביעות שעונה בימי ראשון עד רביעי מ-14:00 עד 16:00. דרישת מסמכים יכולה להתקבל, אחרי שדרישת המסמכים הגיעה הם נזכרו אחרי חודש בעוד מסמכים – חברה שאני לא אנקוב בשמה – פחות משנה עד שרואים את הכסף או עם תביעה משפטית, זה לא יעבור.
דבר נוסף שאולי חשוב לחשוב עליו זה שלמשל גם חברת אוטובוסים עושה אותו דבר, לא רק השכרה וליסינג, כל החברות שיש להן את החופש לבטח עצמן, צריך לחייב אותן לדבר כזה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, הדר. העניין הזה של אנשים שנפגעים כתוצאה מרכב ליסינג או השכרה הוא נושא שעלה גם כאן, הוא נושא מאוד מאוד בעייתי וצריך למצוא את הדרך לתת לו את המענה הנכון. לא רק כדי שנעשה וי, נגיד כאילו עשינו ונתנו את המענה, וכמו שהדר הציגה כאן, בעצם אולי כתבנו מילים יפות אבל לא ישפר את המצב באופן משמעותי כפי שבעצם אנחנו מכוונים.
אני אשמח לשמוע את משרד התחבורה ומשרד המשפטים. מעודי לא כאן, חבל – מעודי הוא שחקן מאוד חשוב פה, יכול היה להיות, לפחות לתת לנו – גם ההצעה שלך, הדר, אם בכלל המפקחת תסכים לקחת את זה על עצמה.
חוה ראובני
¶
לאמירה שהשתתפות עצמית גבוהה יכולה לרוקן את זה מתוכן – נכון, ולכן קבענו לא רק שתהיה חובת ביטוח אלא שהשר יכול לקבוע תנאים לעניין ביטוח, ובכלל זה רשאי הוא לקבוע תנאים לפי סוג העסקה וסוג הרכב המושכר. דהיינו, הוא יכול לקבוע שברכב פרטי ההשתתפות העצמית לא תעלה על, ועל-ידי זה למנוע משחק שיעשו השתתפות עצמית של 6,000 שקלים והרוב המוחלט של הנזקים נשאר בחוץ.
חוה ראובני
¶
אני לא יודעת, להחליט לא להפעיל את הפוליסה, אני לא מספיק מכירה את עולם הביטוח, ועוד פעם, אני מאוד מצטערת על זה שרשות שוק ההון לא נמצאת פה, אבל הרעיון היה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
זה מרכיב מאוד מאוד מרכזי פה, בלעדיו אתה לא יכול, אין מצב שאני יכול לעשות פה מהלך שהוא יהיה אות מתה. ואגיד לך עוד דבר – אני מוטרד גם מהעובדה שרוב האנשים פה, לפחות שבאים מהמקום שרצו לתת מענה, והדר פתחה פה עולם תוכן שאומר, וואלה היא צודקת.
חוה ראובני
¶
ודאי. זה תואם איתם. ישבנו איתם וזה לא קל היה לשכנע את רשות שוק ההון להסכים לביטוח חובה.
היו"ר איתן כבל
¶
חוה, את יודעת כמה פעמים אנחנו באים לפה עם מה שנראה הסכמות, ופתאום בא לפה אורח או חבר כנסת עם משהו שבכלל אף אחד לא חשב עליו. בגלל זה הדיונים פה - -
אורי גורביץ
¶
אורי גורביץ, איגוד השמאים. לא קשור ישירות לזה אבל חי את זה. בתי משפט נתנו את הדעת על הנושא הזה וראו בחברות הליסינג מעין מבטח. בכמה פסקי דין זה מופיע שכל מה שחל על חברת ביטוח, חל על חברת ליסינג שמשלמת בעצמה. כל מה שחל עליהם חל גם על חברת הליסינג.
גם הממונה על ההיסעים במשרד התחבורה הוציא מסמך שהוא רואה בחברת הליסינג שאין לה ביטוח, מעין מבטח. זאת אומרת, אם חל על חברת ביטוח תוך 30 ימים לסלק את התביעה, אז זה חל עליהם. העניין הוא שאין לזה מספיק שיניים ואולי מכאן יצאו השיניים.
רונן לוי
¶
רונן לוי, יושב-ראש איגוד המוסכים. אנחנו סבורים שכן צריך עכשיו להצביע, קודם כול שיהיה משהו ביד, מאחר שההיסטוריה שלנו מוכיחה שבשנים האחרונות, מעל עשור כבר, המוסכים מממנים את הכל – עד שאני אקבל את הכסף – ואני מדבר איתך על מוסכים שאני מכיר שהראו לי צ'קים של מיליון וחצי שקל ושני מיליון שקל, הם לוקחים הלוואות בשביל לממן את הצ'קים שחברות הליסינג לא משלמות. ושנה, שנה וחצי, חצי שנה, לא משנה.
מוסך קטן ועסקים קטנים לא אמורים לממן את המפלצות האלה ולא אמורים לממן את התאונות. הם לא מעורבים בתאונה, הם בסך הכול מתקנים אותה וצריכים לקבל את הכסף שלהם בזמן.
אנחנו סבורים שהיום לא צריכים לדחות את זה אלא קודם כול שיהיה לנו משהו ביד.
רונן לוי
¶
רק להשלים. נכון שקיבלתי היום בבוקר סמסים שב-2008 הם עשו השתתפות עצמית של 15,000 שקלים ועשו טריקים ועשו קומבינות. אנחנו מודעים לזה שזה יקרה, אבל קודם כול לדעתנו צריך להיות כבר בחוק ואנחנו נמשיך אחר כך להתדיין ולהתווכח ולריב עם הממשלה איך זה יקרה, אבל קודם כול הדבר הזה כבר צריך לעבור. אנחנו צריכים כבר איזושהי בשורה. לא יכול להיות שזה כל הזמן נדחה.
שלמה תוסייה- כהן
¶
לא. היום לא. לא הפעם. בסופו של דבר, כפי שאמר גם משרד התחבורה, התקנות ייכנסו ואני מניח שגם ייכנסו לשאלות של ההשתתפות העצמית, ולכן צריך לצאת מפה היום עם הוראה שתהיה פוליסה וצריך לשפר את הדברים. באמת, אני לא חושב ששיעור של השתתפות עצמית צריך להיות בהוראת חוק ראשית. זה בהחלט יכול להיות בתקנות שיוציא השר ושם צריך יהיה להיכנס לעניין הזה.
ועוד דבר. דיברו קודם על כך שלא יפעילו את הפוליסות.
שלמה תוסייה- כהן
¶
ברגע שתהיה פוליסה, וההשתתפות העצמית תהיה נמוכה, בסופו של דבר חברת הליסינג היא גוף עסקי וכשתעמוד לה האפשרות לקבל את הפיצוי הגדול מהשתתפות נמוכה, היא תפעיל אותה.
נמרוד הגלילי
¶
כמובן, כמו שגם נאמר בדיונים הקודמים, אנחנו חושבים שמדובר פה בהתערבות שלא במקום ואני חושב שבכל זאת מדובר פה בגופים עסקיים שיש להם את חופש הבחירה והחופש לנהל את העסק שלהם.
נמרוד הגלילי
¶
חבר הכנסת כבל, הפתרון הוא כן לאפשר לחברת ליסינג והשכרת רכב שרוצה לעשות ביטוח עצמי, לעשות את זה, ואנחנו גם העברנו פנייה אליך, כבודו – סליחה, אתה לא אוהב שקוראים לך כבודו – עם הצעה ספציפית איך צריך להיות מנוסח הסעיף הזה שמאפשר עדיין לדרוש מחברות הליסינג שעושות ביטוח עצמי לפעול כאילו היו חברת ביטוח.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, זה לא עושה אותה טעימה. אני מסביר לך. נמרוד, הבנתי מה שאמרת לרונן, אבל בסוף אני לא יכול שלא למצוא כאן נקודת איזון.
נמרוד הגלילי
¶
הנה, אני אומר. אני אקריא את הנוסח: על אף האמור בסעיף 14כד(ב)(2), עוסק שעיסוקו השכרת כלי רכב רשאי שלא לבטח בביטוח צד שלישי את כלי הרכב שבבעלותו אם הוא נוהג כאילו הרכב שבבעלותו היה מבוטח על-פי הוראות פרק ביטוח אחריות כלפי צד שלישי בהתאם לנזקי רכוש ופרק תנאים כלליים לכל פרקי הפוליסה, לתקנות הפיקוח על עסקי ביטוח ותנאי חוזה, התשמ"ו-1987.
נמרוד הגלילי
¶
בחרה החברה ליטול על עצמה ביטוח צד ג', תעביר למפקח על התעבורה ערבות בנקאית בגובה שייקבע על-ידי המפקח על התעבורה; - -
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, גברתי. אנחנו לא פותחים מחלקות חדשות עכשיו. הם לא מסתדרים עם מה שיש להם, בחייך. מספיק יש להם משלהם, מה שנקרא.
היו"ר איתן כבל
¶
חוה, אמרתי לך, סליחה. אני אאפשר לך. גברתי רוצה להתאמץ ולצעוק? מיותר. נמרוד ורונן, תודה, אני מודה לכם, השיח שלכם מאוד לא מעניין, אז בבקשה. תודה.
איתי עצמון
¶
למעשה, הסעיף כפי שחוה הקריאה אותו, שמדבר על התנאים להיכלל ברשימה ולמעשה התנאים המהותיים לעיסוק בהשכרת רכב, לגבי אותם תנאים אני מבין שאין הערות לפסקאות (1) ו-(3) לתנאים שעניינם - - -
ליויאן סגל
¶
יש הערה קטנה. אני מבין שלפי סעיף קטן (א) זה מוגדר כהשכרה רק במסגרת עסק, אז ההתייחסות - - -
איתי עצמון
¶
אני לא יודע. יכול להיות שכן, יכול להיות שלא. תלוי מה ייכתב בהגדרה "השכרת רכב". לכן הצעתי בינתיים לא לאשר את ההגדרה הזאת.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אנחנו נאשר את זה כמו שזה. לכשנגיע לנושא הגדרת "השכרת רכב", אם נחשוב שיש כאן עניין שלמרות זה, מצריך שינוי כזה או אחר, נעשה את זה. נכון לרגע זה, אין שום סיבה בנתיב עליו אנחנו הולכים לקבל את עמדתו של עורך דין סגל.
חוה ראובני
¶
אם אני מבינה נכון, ההצעה שהועלתה פה, זה בכלל יישאר מחוץ לסעיף הזה. אם אני מבינה נכון את ההצעה שלהם, הם בכלל לא ייכנסו לתוך הסעיף הזה, אז מה זה משנה התנאים?
היו"ר איתן כבל
¶
דרור, שמור את זה למוניות. חוה, הנחת העבודה שלי, שהסעיף כמו שהוא, הוא זה שיתקבל.
יחד עם זאת, למען הסר ספק, לפחות על-פי מה שעורך דין סגל אמר, ברור לי שאין מדובר בעוסק. ברור לי, זאת הנחת העבודה.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, מכיר אותה מכל המקומות. זה לא הדיון עכשיו, אנחנו לא עוסקים בזה. יש כאן נקודה, צריך לבחון אותה, ניתן עליה את התשובות. מס הכנסה ירצה, יגיד מה שהוא רוצה, זה יגיד מה שהוא רוצה. אני לא נכנס לזה. אני לא באתי להחליף את המשרדים. אני גם ער לדברים אבל אני רוצה שנבחן אותם, זה הכול.
חוה ראובני
¶
"
(ג) המפקח על התעבורה רשאי להסיר אדם מן הרשימה האמורה בסעיף קטן (א) או להתלות את הכללתו בה עד לקיום תנאים שיקבע, לאחר שנתן לו הזדמנות להשמיע את טענותיו, אם נוכח שהתקיים בו אחד מאלה:
(1) חדל להתקיים בו תנאי מן התנאים המנויים בסעיף קטן (ב);
(2) הכללתו ברשימה נעשתה על יסוד מידע כוזב;
(2א) הכללתו ברשימה נעשתה על יסוד מידע חסר, ואולם המפקח על התעבורה לא יפעיל סמכויותיו לפי סעיף זה, אלא אם כן נתן למי שנכלל ברשימה כאמור הזדמנות להשלים את המידע החסר בתוך תקופה שיורה, והוא לא עשה כן בתוך התקופה האמורה;
(3) הכללתו ברשימה נעשתה על יסוד מידע שגוי, ואילו היה המידע הנכון והמלא בפני המפקח על התעבורה בעת הכללתו ברשימה, הוא לא היה נכלל בה;
(4) הוא או מי שפועל מטעמו הפר את חובותיו לפי הפקודה;
(5) הוא השכיר רכב שלא קיים לגביו את חובתו לפי סעיף 14כו(א)."
כש-14כו(א) זה הרישום ברישיון הרכב שזה רכב השכרה.
חוה ראובני
¶
"הסכם השכרת רכב
14כה.
(1) העוסק בהשכרת רכב (להלן – עוסק בהשכרה) -
(1) לא ישכיר רכב אלא לפי הסכם בכתב שאינו כולל תנאים שחזקה שהם מקפחים כאמור בסעיף 4 לחוק החוזים האחידים, התשמ"ג-1982;
(2) ימסור לשוכר בעת מסירת הרכב לשימושו, עותק מההסכם האמור בפסקה (1) ומהתנאים הכלליים של ביטוח הרכב כאמור בסעיף 14כד(ב)(2) (להלן – מסמכי ההשכרה)."
כאן אנחנו מדברים על חובה של הסכם בכתב והגנה צרכנית מסוימת כנגד תנאים שחזקה שהם מקפחים לפי חוק החוזים האחידים. למשל, תניית שיפוט של מישהו ששוכר רכב באילת ואומרים שתניית השיפוט היא בחיפה בלבד או דברים מן הסוג הזה, הגבלות ושלל דוגמאות שכיוון שאנחנו מדברים על חוזה אחיד, תנאים כאלה לא ייכללו.
נמרוד הגלילי
¶
זה נכון שכשניהלנו את הדיונים עם נציגי משרד התחבורה, משרד המשפטים, בסך הכול הסכמנו לסעיף הזה אלא שהזמן גם מתקדם.
נמרוד הגלילי
¶
הסכמנו, אני חושב שזה היה לפני שלוש-ארבע שנים, אבל הזמן מתקדם והיום יש יותר ויותר מיזמים גם לנושא של השכרת רכב, ואני חושב שברוב המיזמים היום אתה עושה איזשהו הסדר כללי, ממלא את התנאים הנדרשים דרך האינטרנט, אתה אפילו לא חותם על הסכם. אתה בא, מקבל את האוטו על-פי קוד, על-פי דברים כאלה, ואני חושב שההתעקשות דווקא על הסכם בכתב היא מיותרת.
דרור וגשל
¶
זו שאלה אחרת אם צריך לתת לו עותק מודפס מהחוזה או אם צריך להיות חוזה בכתב. זה שתי שאלות נפרדות.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. הרי בסוף בסוף זה אמור להגן על הלקוח, תזכרו את זה. חלק ניכר מהבעיות שנובעות אחר כך – כן כתוב, כן נאמר, לא נאמר – לפעמים יש מה שנקרא טורח שהוא לטובתו של הלקוח. אם אתה שואל אותי מה עדיף לי – להמתין שאני אקבל את ההסכם, מאשר אחר כך - - -
היו"ר איתן כבל
¶
דידי, אתה בהתלהבות. סיפור אמיתי. זה מתכתב לגמרי עם מה שנאמר עכשיו. יש תוכנית ריאליטי "השופטת - - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - עם צד שלישי. היא קנתה את זה ממישהו, עשתה לו טובה, לא העביר לה בכלל. השופטת שואלת אותה: אוקיי, את טוענת כלפיו טענות כאלה ואחרות, איפה זה כתוב? תראי לי את החוזה, מה כתוב. לא כתוב. בסוף בסוף, כשאתה מגיע לנקודה הזו, אתה צריך שהכול יהיה כתוב כי גם ככה תדפוק אותי כשהכול כתוב.
דידי רוזנפלד
¶
אדוני היושב-ראש, יש היום השכרת רכב לפי שעות. בחיפה או בתל אביב, בכלל הבן אדם לא רואה את אף אחד, לא שומע את אף אחד. הוא נכנס דרך האינטרנט, הוא מזמין את האוטו.
היו"ר איתן כבל
¶
דידי, סליחה. אני יודע שהקידמה בלבלה חלק מכם אבל אני לא מבין את זה. בסוף בסוף, גם כשאני קונה באינטרנט - - -
היו"ר איתן כבל
¶
העניין הוא שבכלל, כשאני רוכש מוצרים, וכתבתי "אני מסכים", "קראתי, מסכים", אתה לא צריך את זה מודפס. כל העניין שהוא ענה לך.
היו"ר איתן כבל
¶
סימן וי, קראתי. זה שהוא לא קרא זה לא ענייני. זה פותר לך את העסקה של שעות, זה פותר לך את העסקה של כל דבר.
דרור וגשל
¶
כן רצינו מלכתחילה - במלים ימסור לשוכר בעת מסירת רכב לשימושו כן הייתה פה מחשבה על אינטראקציה וחובה למסור מסמך בכתב. אבל לכן אני אומר, הטכנולוגיה משתנה והיום באמת זה לא קורה ככה בהכרח. אתה לא בא לסוכנות ומקבל את המוצר.
דרור וגשל
¶
ולכן, אם אנחנו משאירים את זה לבחירת הלקוח אם הוא רוצה לקבל את זה בנייר או מספיק לו להסתפק בדואר אלקטרוני שישלחו לו את החוזה, אז מה רע בזה.
רונן לוי
¶
אם אתה שוכר רכב אתה צריך לדעת אם לרכב היו דפיקות, אם היה לו דלק, לא היה לו דלק. כל העולם הזה של שכירות רכב - - -
איתי עצמון
¶
כדי לתת מענה להערות שהועלו כאן, מה שבאמת ניתן לעשות כפי שהציע עורך דין וגשל, שתהיה עדיין חובה שיהיה כמובן הסכם בכתב ושהוא יימסר לשוכר הרכב. האמצעי שבו יימסר ההסכם יהיה או במסמך מודפס או באמצעי אלקטרוני אחר, לפי בחירת השוכר, אבל אני חושב שכן צריך לתת כאן איזשהו ביטוי לחובת גילוי שחלה על המשכיר שהוא ייתן את האופציה הזאת לשוכר להחליט באיזה אמצעי, כלומר שאני אדע מראש שאני יכול לקבל או בדרך כזו או בדרך כזו.
דידי רוזנפלד
¶
כי כשאתה מזמין דרך אפליקציה, איפה תקבל את זה מודפס? הרי אתה לא בא לאיזה מקום. אתה בא לאוטו.
היו"ר איתן כבל
¶
דידי, אני מציע לך. אתה יודע, זה בדיוק כמו שחברי הקונגרס האמריקני ישבו מול צוקרברג והוא עשה מהם חוכא ואטלולא. אני מציע שתלך לנכדה שלך, היא תלמד אותך מה יש היום, אין צורך בזה. לא צריך יום לימודים ארוך. גם כשאני מוריד באפליקציה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתה מוכן בבקשה להקשיב? וגשל, גם אתה לא מפותח. עשה לי טובה. מה אתה עכשיו מבלבל לי את המוח.
נקודת המוצא היא כזו – כשיש עסקה, אם אתה מוריד אותה באפליקציה או לא חשוב במה, אין דבר כזה, באפליקציה אני קם, הולך. מה, השתגעתם? מה אתם מבלבלים לי את המוח. גם אם זה עסקה לשלוש שעות, אני משלם על זה.
היו"ר איתן כבל
¶
וכיוון שאני משלם אתה צריך להביא לי את האפשרות הזאת. אז באפליקציה הוא אומר לך – כתובת מייל, יש לך כתובת מייל, שולח לך למייל.
דרור וגשל
¶
לא, סליחה. מי שרוצה את זה מודפס, כנראה שלא יוכל לשכור רכבים דרך אפליקציות שרכב זז ממקום למקום, זה הכול.
רונן לוי
¶
תזכור שאנחנו גם פעם נרצה לעשות Carfax בישראל ופה צריך להיות מתועד כל התהליכים האלה, כל הרישומים וכו'. פעם אחת, אני מקווה, כמו שהבטחת, נצליח לעשות גם Carfax בישראל.
איתי עצמון
¶
יש לי עוד הערה קטנה. מסירת ההסכם בעת מסירת הרכב לשימושו. השאלה אם לא נכון יותר לכתוב כאן: לא יאוחר ממסירת הרכב לשימושו כי אני מניח שכשצרכן מתקשר בעסקה כזאת, הוא אמור לקבל אותה – יכול להיות שהוא יקבל את ההסכם גם לפני כן.
חוה ראובני
¶
"
(2) השר רשאי לקבוע תנאים אשר חובה לכלול בהסכם כאמור בסעיף קטן (א)(1) ותנאים שחובה לציינם בהבלטה."
כאן, בראש ובראשונה המחשבה שלנו היא על תנאי הביטוח. למשל, אם יהיו לנו ביטוחים או הסדרים דמוי ביטוחים של 2,000 שקלים השתתפות עצמית - - -
איתי עצמון
¶
אני רוצה להעיר עוד הערה בעניין הזה לגבי תנאים שחובה לציין בהבלטה בהסכם. למעשה, הצרכן, בבואו לבחור חברת השכרה, אני לא בטוח שהוא יודע או יכול לדעת בקלות האם החברה הזו היא באמת חברה מורשית – במירכאות – כלומר כלולה ברשימה שמפרסם משרד התחבורה באתר שלו. אני לא תמיד אדע ללכת לאתר האינטרנט של משרד התחבורה ולבדוק שם את הרשימה.
השאלה איפה בדיוק ניתן הביטוי לגילוי בפני הצרכן שבאמת מדובר על עוסק מורשה, והאם לא ראוי שבכל הסכם כזה יהיה קישור לאתר המשרד, לרשימה שכלולה באתר המשרד.
איתי עצמון
¶
- - לתשומת לבכם, עוסק שכלול ברשימה שפרסם משרד התחבורה באתר שלו, וככה אני כצרכן אדע שמדובר בעוסק לגיטימי.
חוה ראובני
¶
מיום חתימת ההסכם. אפשר לכלול בהסכם הודעה על כך כיוון שבמקרה הזה, בניגוד להרבה מקרים אחרים, כיוון שאנחנו לא מציעים מתן רישיון – אין רישיון - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אגיד לך איפה הבעיה. הבעיה שכמעט כל דבר, אתה צריך בכל חוזה להגיד – זה שאושר על-ידי, נבדק על-ידי משרד הבריאות, הביצים נבדקו בבוקר על-ידי, אכל אותן ולא מת.
אני גם לא רוצה לעשות מהלקוח טמבל לגמרי. הוא גם צריך לעשות כמה פעולות. אם בן אדם מוציא מכספו - בוודאי בהשכרה, בוודאי בהחכר – אז שילך ויעשה את הבדיקה.
היו"ר איתן כבל
¶
כן. ודרך אגב, היום בכלים שעומדים לרשותנו ברשתות אתה כותב רק שם. אתה רק כותב את השם, אתה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
את כל הנתונים. ואם אין לך נתונים שם, אז כנראה צריך ללכת לבדוק, אם לא כתוב כלום. זו כוונתי.
איתי עצמון
¶
העליתי את הנקודה הזאת מכיוון שיש מקרים שבהם קבענו, לפחות לגבי בעלי רישיונות בתחומים שונים, שהם צריכים להציג את הרישיון, לשלוף את הרישיון, וכאן אין בעצם שום חובת גילוי.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבין מה אתה אומר. אגיד לך איך זה עובד. הבעיה היא לא עם החברות הגדולות שכולם מכירים אותן – אתה עובר ליד כל שלט, אתה רואה את הדברים.
איתי עצמון
¶
אבל גם חברה גדולה, יכול להיות שהיא ביצעה איזושהי הפרה ומשרד התחבורה יגרע אותה מהרשימה, גם זה יכול לקרות.
היו"ר איתן כבל
¶
לא בגלל הפרסום. אני מבין מה אתה אומר. זאת גזירה שאתה לא יכול להעמיד אותה.
אני מעלה להצבעה.
איתי עצמון
¶
את סעיף קטן (ב), עם אישור הוועדה.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 14כה(ב), כולל אישור הוועדה, נתקבל.
חוה ראובני
¶
"
(3) הסכימו העוסק בהשכרה והשוכר על הארכת הסכם ההשכרה לתקופה העולה על שלושה חודשים במצטבר מעבר לתקופת ההשכרה המקורית, או על שינוי תנאי ההשכרה, ימסור העוסק בהשכרה לשוכר בדרך שהוסכמה ביניהם בהסכם לפי סעיף קטן (א), עותק ממסמכי ההשכרה הכוללים את ההארכה או השינוי האמורים, לפי העניין."
הסיטואציה שהסעיף הזה בא לטפל בה - - -
איתי עצמון
¶
לי יש הערה לעניין הדרך שהוסכמה ביניהם בהסכם לפי סעיף קטן (א), לגבי התיבה הזו. מה קורה במצב שלא הוסכמה ביניהם דרך כזו בהסכם המקורי?
חוה ראובני
¶
א. זה יכול להיות במסגרת הסמכות של השר לחייב. אני לא יודעת אם נכון לחייב את הסיטואציה הזאת אבל אם כדי שלא תהיה סתירה בין החובה למסור את ההסכם לבין הרצון לאפשר שירים טלפון - -
חוה ראובני
¶
"
(4) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על החכר של יותר משני כלי רכב לחוכר אחד, אלא אם כן הוא צרכן כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן."
חוה ראובני
¶
כאן אנחנו מדברים על הבחנה – אנחנו חושבים שכוח המיקוח והמעמד של צרכן לעומת מי שאיננו צרכן, לפי ההגדרות בחוק הגנת הצרכן, בין מי שעושה עסקה קצרה על אוטו אחד או שניים לכמה ימים לבין מי שעושה עסקת ליסינג ארוכת טווח, המעמד שלו הוא אחר מול חברת ההשכרה והוא זקוק לפחות הגנה.
ולכן, אנחנו מגבילים את החובה, את ההתערבות שלנו בחופש החוזים רק לאוכלוסייה שאנחנו מזהים אותה כחלשה יותר.
דידי רוזנפלד
¶
אם היא אומרת שיש לה צרכן שיש לו יותר משני כלי רכב בליסינג, יותר כוח, אז למה לצרכן שיש לו בהשכרה יותר משני כלי רכב, אין יותר כוח? מה ההבדל ביניהם?
חוה ראובני
¶
השכרה הן עסקאות לטווח קצר. החכר הן עסקאות לטווח ארוך יותר. ממילא אנחנו נמצאים במצב של עלות גבוהה יותר ויכולת מוכרת לנהל משא ומתן.
היו"ר איתן כבל
¶
לרגע חשבתי שאולי אתם מדברים לעניין אבל זה רק היה לרגע. זה חלף לי מהר, וחוה שכנעה אותי שהיא צודקת. אני מתנצל, דידי. גם הפנים האלה שאתה לפעמים, בא בתמימות כזו.
דידי רוזנפלד
¶
אדוני היושב-ראש, באה מפלגה ואומרת, אני רוצה להשכיר לפני הבחירות 50 כלי רכב. היא עם כוח?
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, יש מקומות שעד שלא מקבלים את הכסף מזומן היום, לא מוכנים בכלל לתת שירות למפלגות.
חוה ראובני
¶
"
(5) אין בהוראות לפי סעיף זה כדי לגרוע מהוראות כל דין בעניין גילוי מידע לצרכן ומהוראות לפי חוק הגנת הצרכן."
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 14כה(ה) נתקבל.
חוה ראובני
¶
"רישום ברישיון רכב
14כו.
(א) עוסק בהשכרה שרשומים על שמו במאגר נתוני הרכב של רשות הרישוי, כלי רכב המיועדים להשכרה, יודיע לרשות הרישוי, במועד ובאופן שתורה לו, על היותם מיועדים להשכרה או להחכר, לפי העניין; לצורך מתן הודעות כאמור יקיים העוסק תקשורת ממוחשבת עם מאגר נתוני הרכב של רשות הרישוי לפי סעיף קטן (ג)."
חוה ראובני
¶
"
(ב) קיבלה רשות הרישוי הודעה לפי סעיף קטן (א) לגבי רכב, תציין ברישיון הרכב את המילים "השכרה" או "השכרה-החכר", בהתאם לייעוד של אותו רכב לפי ההודעה האמורה."
חוה ראובני
¶
לא. עוד פעם, זה מצב קיים.
"
(ג) לשם ביצוע הוראות סעיף זה, יתקשר העוסק בהשכרה בהסכם עם רשות הרישוי שבו יוסדר אופן הביצוע של התקשורת הממוחשבת כאמור בסעיף קטן (א), לרבות אמצעי המחשוב, אבטחת המידע והתשלומים עבור התקשורת האמורה; תנאי ההתקשרות האמורה יפורסמו באתר האינטרנט של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים.
(ד) תקשורת ממוחשבת לפי סעיף זה תאפשר לעוסק בהשכרה לעיין בפרטי כלי הרכב הרשומים על שמו בלבד."
חוה ראובני
¶
זה מנגנון, מנסחים פה מחדש מצב שקיים היום. חברות ההשכרה קשורות איתנו בהסכמים, הן קשורות איתנו בתקשורת מקוונת. מדווחים לנו און-ליין על זה שרכב נהיה השכרה או שרכב נהיה החכר, או שמשנים את הסיווג.
חוה ראובני
¶
לא. יש השכרה ויש השכרה-החכר. למה נבחר השכרה-החכר להבדיל מסתם החכר לפני עשר שנים - אני חייבת להודות שאני לא זוכרת בדיוק למה.
חוה ראובני
¶
כן. כדי לא לגרום לשינוי ברישומים ואז ייווצרו פערים שרכב שנרשם לפני החוק הזה רשום ככה ורכב יהיה רשום אחרת - -
חוה ראובני
¶
אני מסכימה שיש איזושהי מוזרות. חשבתי על השינוי של זה אבל אני חושבת שהשינוי הסמנטי הזה – שאיננו משנה את המהות – כן עלול להשפיע על שווי כלי רכב כי פעם היה כתוב בהשכרה החכר, ורכב אחר כתוב החכר, אז מה זה אומר עליהם?
דרור גנון
¶
נכון. ויש לזה משמעות כי בן אדם שקונה את הרכב מהשכרה זה מספר אנשים ששכרו; אדם שקונה מהחכר זה בן אדם שנהג ברכב.
חוה ראובני
¶
(ד) תקשורת ממוחשבת לפי סעיף זה תאפשר לעוסק בהשכרה לעיין בפרטי כלי הרכב הרשומים על שמו בלבד."
חוה ראובני
¶
"עונשין
14כז.
העושה אחד מאלה, דינו - קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – חוק העונשין):
(1) עוסק בהשכרת רכב בלי שהוא כלול ברשימה שפורסמה לפי סעיף 14כד(א);"
דידי רוזנפלד
¶
קטן עליי.
"
(2) עוסק בהשכרת רכב, בלא שמסר הודעה לרשות הרישוי לגבי הרכב בהתאם להוראות סעיף 14כו."
איתי עצמון
¶
מה הסיבה שבחרתם לקבוע כאן הוראות עונשיות מיוחדות, להבדיל מההוראות הכלליות שקיימות בפקודת התעבורה, ההוראות העונשיות הכלליות?
חוה ראובני
¶
סעיף 62 לפקודת התעבורה קובע הוראה כללית שכל הפרה של הוראות הפקודה היא עבירה, רק שהעונש שנמצא שם הוא נראה לנו לא מתאים. שם מדברים על מאסרים למשל, אז נראה לנו שזה לא רלוונטי פה. אנחנו רוצים לעומת זאת לתת אפשרות לקנס יותר גבוה שם, ובלי סמכות מאסר.
דרור גנון
¶
כי זה מסים. כבר אתה עוסק בנושא של מסים ושל הכנסה. זה קשור למשהו אחר, זה לא קשור אלינו. המונה בסוף מעגן את התשלום, את הקבלה, את החשבונית ואת הקופה הרושמת.
חוה ראובני
¶
דווקא חשבנו שבמקרה הזה, כיוון שזה משהו מאוד מאוד ספציפי ונקודתי, אבל אם אנחנו נשארים - - -
איתי עצמון
¶
זה לא ספציפי. מדובר כאן בעצם על תחולה של ההסדרים שקבעתם בנושא השכרת רכב. זה לא דבר קל ערך.
דרור וגשל
¶
לא, לא שלא תרגיש. שהוועדה תשקול אם היא רוצה, כי השאלה פה האם זה לא יהיה רק על אוטובוס, מעונוע ורכב פרטי אלא גם על משאית יום אחד. זאת השאלה. השאלה אם הכנסת חושבת שהיא רוצה.
חוה ראובני
¶
סעיף 41(א) אומר ששר התחבורה רשאי בתקנות, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, לשנות את התוספות לפקודה, כולן או חלקן, להוסיף עליהן, לגרוע מהן.
חוה ראובני
¶
בוודאי.
"הוספת פרק שישי2
4.
אחרי סעיף 61ו לפקודה יבוא:
"פרק שישי2: סמכויות פיקוח"
אני אתן הקדמה קצרה. בפקודת התעבורה יש לנו מספר רגולטורים, מאסדרים של עיסוקים, ואין בפקודה בכלל סמכויות פיקוח למאסדרים, בניגוד למה שמקובל שאנחנו נותנים סמכויות פיקוח, במצבים מסוימים גם סמכויות אכיפה, למאסדר של עיסוק.
ולכן, אנחנו חשבנו שזה נכון, וההקשר הספציפי כאן, ביטול צווי פיקוח, אנחנו פה נמצאים בפרק שאנחנו מחליפים שני צווי פיקוח כשעד היום יש סמכויות פיקוח ואכיפה עליהם לפי חוק פיקוח על מצרכים ושירותים. ברגע שהם יוצאים משם ועוברים לפקודת התעבורה, נופלות סמכויות הפיקוח שקבועות בחוק שם, ולכן או שנשארים בלי או ששמים גם את סמכויות הפיקוח בפקודה, אבל כאן אנחנו עושים אותם רחב יותר ולא רק לעניין שני הסימנים האלה שנוספו בהצעה הזאת.
זאת המסגרת. הנוסח של הסעיף, הוא תואם ככל האפשר למודל המקובל של פרקים דומים שיש בסדרה של דברי חקיקה. אני אקרא:
"פיקוח על בעלי רישיונות
61ז.
(א) בעלי התפקידים המנויים בפסקאות (1) עד (3) שלהלן (בפרק זה – הרשויות המפקחות), יפקחו על ביצוע ההוראות לפי הפקודה והוראות רישיון בידי בעלי הרישיונות המנויים באותן פסקאות:
(1) המפקח על התעבורה - לגבי מי שניתן לו רישיון לפי סימנים ג'1, ג'3 ו-ה' לפרק שני או לפי סעיף 14כד;"
חוה ראובני
¶
כן. ג'1 זה מוניות שירות; ג'3 זה מונים למוניות; ה' לפרק שני זה מתקן תחבורתי, אם אני לא טועה.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. חוה, יש לנו איזה עניין, אז גברתי יכולה לסגור את החומר שלפניה. תודה.
סיימנו כבר כמעט את הרוב. נשאר לנו עוד דיון ממש קצר. כדי שאנחנו נהיה מסונכרנים כולנו על העניין, יש שניים-שלושה עניינים טכניים ועניין אחד מהותי מאוד, העניין שהעלתה פה הדר.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מניח שיהיה יחסית קל להתמודד עם השאלות שמעלה עורך דין סגל. אני עדיין מודאג מהעניינים שהעלתה הדר.
היו"ר איתן כבל
¶
בסדר, שנייה. הוא יותר שוקל וצריך למצוא לו באמת את התשובות.
לכן אני אומר ככה. אנחנו כאן עוצרים כי אני באמת חייב לסיים את הדיון. ברשותך, יש לנו את ההגדרה של "השכרת רכב", כדי לתת מענה או לא לתת מענה לעניין שהעלה כאן עורך דין סגל. יש שרשור לעניין של עוסק מורשה, שהוא באופן טבעי קשור, לכאן או לכאן. יש את העניין של - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חובת הביטוח, שזה הסיפור הגדול המשמעותי שאני מבקש שמעודי ייכנס לתוך התהליך הזה במהירות ושלא ייתן לנו תשובה שהיא תשובת סיידים – למרוח את העניין רק כדי לעשות וי, אלא באמת אם אנחנו כבר פה, ואמר את זה רונן, זו הזדמנות לתת לזה מענה, שהמדינה תיתן לזה את המענה. זה תלוי בכם, דרור, חווה – שני ה"דרורים" – זה מונח לפתחכם. תסיימו את זה, נביא את זה במהירות. כי ברגע שגם תהיה הסכמה סביב העניין הזה, אז לא נפתח פה עכשיו יום לימודים ארוך. גם ח"כים, זה משעמם אותם, אז אני אהיה פה גם לבד כנראה, אז יהיה יותר קל להתקדם עם העניין.
תודה רבה לכם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:10.