פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
20
ועדת הכספים
30/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 1055
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ט"ז בסיון התשע"ח (30 במאי 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 30/05/2018
חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב) (תיקון מס' 17), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשע"ו–2016 (פ/2462/20), של חה"כ דוד אמסלם – הכנה לקריאה ראשונה.
מוזמנים
¶
סיון להבי - מנהל אגף תקציבים, משרד הפנים
שחר פרלמוטר - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד הפנים
אורן פונו - ממונה בכיר, מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מירה סלומון - מנהלת מח' משפט, מרכז השלטון המקומי
שמואל שפט - ראש צוות חקיקה, עיריית ירושלים
יהושע שלמה זוהר - שדלן חברת גורן עמיר, מייצג/ת פורום ה-15 הערים העצמאיות
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשע"ו–2016 (פ/2462/20), של חה"כ דוד אמסלם – הכנה לקריאה ראשונה
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו מתחילים בהצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), של חה"כ דוד אמסלם, הכנה לקריאה ראשונה. הצעת החוק מדברת על מצללה, הכוונה לפרגולה, מה שמדברים בלשון העם, הבנויה מקרוי קל, לרבות מעץ, אלומיניום, זכוכית או פלסטיק; לעניין פסקה זו, "מצללה (פרגולה)" – מבנה בעל שלוש קירות לכל היותר, שתקרתו משטח הצללה מישורי, משופע או נטוי, הנסמך על עמודים. אפשר להצביע על זה?
היו"ר משה גפני
¶
יכול להיות שהוא יגיע. אני הבנתי שהוא כן יגיע. אבל לא משנה, אני אמרתי לו שאני מביא את זה היום. ואני לא חושב שזה איזה חוק שיש לו השלכות בעייתיות. כן, בבקשה, עמדתכם. שם ותפקיד להבי לפרוטוקול. אני מכיר אותך, אבל צריך שזה גם יירשם. סיון להבי.
היו"ר משה גפני
¶
אגב, אני רוצה להגיד, סיון, שבמקור זה עבר לוועדת הפנים, החוק הזה. ואני ביקשתי גם מחבר הכנסת המציע וגם מיושב-ראש ועדת הפנים, מכיוון שארנונה זה מס וארנונה צריך להידון בוועדת הכספים. מה שלא נוגע אליי אני לא לוקח, אבל מה שנוגע לוועדה ביקשתי, והם שניהם הסכימו. זהו, אז זה פה. זה מס.
סיון להבי
¶
אני שמח להופיע בפניך.
התחום של הארנונה, כפי שכבוד יודע, מורכב מאוד וסבוך. יש חוסר אחידות משווע בין הרשויות המקומיות, ומעת לעת עולות טענות שאנחנו רוצים להקשיב להן מהציבור. במקרה הזה עלתה טענה שקיימת אפליה או חוסר שוויון בין תושבים שיש בשטח הנכס שלהם פרגולה שהיא מקורה רק בקירוי נקרא לו קל, נגיד קנים או במבוק או משהו מהסגנון, לבין פרגולה שהבעלים בחר לאור הגשמים שיורדים באזורו לשים עליהם איזשהו חומר פלסטי: סנטף או פרספקס או מה שלא יהיה.
ואני כבר שם בצד את כל עולם העסקים. אנחנו לא מדברים על עסקים, אנחנו מדברים רק על מגורים. אני גם רוצה להגיד שאנחנו לא מדברים על פרגולה שעל פניו משמשת כחדר נוסף של הבית, אלא באמת פרגולה שהיא רק שני קירות, שמשמשת לאיזו הצללה של המרפסת.
המציע ביקש שבמקום שבו הפרגולה מחויבת על פי צו המיסים של הרשות. זאת כבר עוד אבחנה. בכל מקום שהפרגולות פטורות, לדוגמה בירושלים פרגולות פטורות, למיטב ידיעתי, התיקון הזה לא נוגע. אבל אם ברשות מסוימת - - -
סיון להבי
¶
לא. שיטת המדידה של הרשות קבועה על פי דיני ההקפאה, ואין לשרים סמכות לערוך בה שינויים. אי אפשר לשנות את שיטת המדידה של הרשות.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אבל על פרגולה צריך שתהיה הנחיה אחת לכל המקומות. הוא אומר שירושלים פטורים. תל אביב חייבים? איך זה.
סיון להבי
¶
יש פערים מאוד גדולים איך מודדים נכס של בית. בירושלים קבעו שהשיטה תהיה נטו, כלומר אם יש ברוטו - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, רגע, אני שואל על פרגולה. אל תגיד לי על הכול שיש שינויים. בסדר, אני הבנתי. אני שואל למה אין הנחיה מה עושים בפרגולה – שלושה קירות, שני קירות, קנים, פלסטיק – למה אין הנחיה לגבי העניין הזה? עזוב את שיטת החישוב. האם על זה חייבים בארנונה או לא חייבים בארנונה?
סיון להבי
¶
על שלושה נושאים עיקריים שהממשלה ביקשה שניתן את הדעת. נושא אחד זה לעשות צו מיסים אחיד לרשויות המקומיות; נושא שני זה לעשות שיטת מדידה אחידה לכל הרשויות; נושא שלישי זה לעדכן את נוסחת שיעור העדכון. ויש לנו פה התקדמות, אבל עדיין אין לנו הצעות קונקרטיות לחקיקה.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, אתם לא תביאו איזו הנחיה אחידה לגבי פרגולה. אם תביאו, אז תביאו על שיטת החישוב הכללית.
היו"ר משה גפני
¶
לא זה מה שאני – אגב, התיקון הזה, שנדון עליו ונחליט לגביו, אני אומר: אם הייתם דנים ומקבלים החלטה לגבי האם פרגולה במתכונת כזאת או אחרת שתחליטו פטורה מארנונה, ואם לא היא חייבת? את זה אפשר לעשות מהר.
שגית אפיק
¶
אגב, הנוסח של דודי אמסלם, במקור הוא אומר בדיוק את זה. הוא אומר שפרגולה פטורה. אומר לך סיון: זה לא מה שהוא התכוון, והוא הגיע איתנו להסכמות על דבר אחר שאותו הוא מסביר כאן. אבל הנוסח המקורי של דודי אמסלם אומר שפרגולה פטורה. זה נכנס לפקודת מיסי העירייה.
סיון להבי
¶
אני אסביר למה. בשיח שהיה עם מרכז שלטון מקומי ופורום ה-15 הובן שהנוסח, כפי שהועלה בוועדת השרים לחקיקה, המשמעות שלו היא הפחתה מאוד גדולה בהכנסות הרשויות המקומיות. כלומר, כל מי שיש לו פרגולה היום, שהוא מחייב אותה ומודד אותה, זה ירד לו מההכנסה. והאומדן הוא - - -
היו"ר משה גפני
¶
אז הנה, אז "בא הרוג ברגליו" – המושג התלמודי כמובן, "בא הרוג ברגליו". זה מה שהגמרא מגדירה כשאומרים שמישהו לא נמצא, פתאום הוא נמצא. ירושלים פטורים מתשלום ארנונה על פרגולה?
שמואל שפט
¶
יש הגדרה של פרגולה במובן של תקנות התכנון והבנייה (היתר לעבודה מצומצמת), שהיא מדברת על מבנה בלא קירות, שתקרתו משטח הצללה מישורי ואינו משופע או נטוי, הנסמך על עמודים. ברור שבמקרה הזה פטורים מפרגולה.
מירה סלומון
¶
נכון, אדוני, תל אביב מחייבים אפילו מרפסות ואפילו ללא מבנים. זו שאלה של ברוטו-נטו, אדוני.
היו"ר משה גפני
¶
יפה. סיון, תראה, תמונת המצב היא שדנו בשבוע שעבר, נדמה לי זה היה, על ירושלים. ירושלים עם החסר התקציבי, שהיא עיר מאוד גדולה, מורכבת והכול. עכשיו מתברר שזה לא רק בעצם העובדה שמשרד האוצר מעביר, לא מעביר. מתברר שעיריית ירושלים נותנת פטור מארנונה, ויש גירעון בהכנסותיה, לעומת תל אביב שמחייבת על פרגולה הפשוטה ביותר. לכן אני חושב שאסור להשאיר את זה ככה.
סיון להבי
¶
עם זאת, צריך להבין שבסופו של יום האזרח מקבל חיוב שהוא מכפלה של תעריף ושטח. כלומר, אם השטח נמוך בגלל שיטת המדידה, אבל התעריף מאוד גבוה, וזה המצב בירושלים, אז יכול להיות שבסופו של יום לאזרח זה לא משנה.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. אני אינני שר הפנים ואין לי תוכנית כזאת, אבל אני הייתי מתחיל לגעת בכל הדברים האלה. צריך שיהיה שוויון בין הרשויות. אם צריך שיהיה שוני, צריך להיות שוני הפוך ממה שהוא באמת: רשויות חלשות יותר מבחינה כלכלית, צריך שהמיסוי שלהן או התקצוב שהן מקבלות יהיה גבוה יותר. אבל בוודאי לא מצב כזה, שהוא מצב פשוט – אני מתאר לעצמי שהוא עשרות שנים כך.
סיון להבי
¶
- - - רבים בתחום הארנונה. אנחנו פועלים לשנות את זה. אבל זה חשוב שיבוא בחבילה אחת, עם הסדרה של צו המיסים.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. אני אומר שבחבילה אחת זה ייקח הרבה זמן. ובינתיים יש עוול שהוא זועק לשמיים. בסדר, עכשיו לחוק, מה אתם מציעים לעשות פה?
סיון להבי
¶
בחוק שמו קודם כול בצד את כל הרשויות שאינן גובות עבור הפרגולה. עבורן לא יהיה כל שינוי. החוק קובע שמקום שכן מחייב את הפרגולה, לא תוכל להיות אבחנה בין פרגולה - - -
שחר פרלמוטר
¶
כן, אז אני רוצה להסביר באיזה אופן. הכוונה שלו הייתה שבמקום שבו הרשות לא חייבה את הפרגולה, משום שהשטח הוא לא בר חיוב, אז הוא לא יהפוך לבר חיוב, מהטעם הפשוט שכוסה בפלסטיק, ואז זה כאילו הופך לחלק מהמבנה. זאת הסיטואציה, לזה ניתן מענה. זה נסמך על המצב המשפטי שהסברנו, שיש כאלה שזה כן בר חיוב לפי צו הארנונה, יש כאלה שלא. אנחנו מדברים על אלו שלא.
שגית אפיק
¶
אז אני רק אחזור על מה שאתה אומר. יישאר המצב הקיים, שבו אם לפי שיטת החישוב של רשות מקומית מסוימת הפרגולה לא נכללת בחישוב, היא תמשיך שלא להיכלל. אם בשיטת החישוב של רשות מקומית מסוימת הפרגולה כן נכללת בחישוב, היא גם תמשיך להיכלל.
אבל במצב הביניים שבו כתוצאה מזה שהאדם הוסיף לפרגולה פלסטיק נוסף, שהוא לכאורה יכול להתפרש כקיר שלישי שיוצר משהו חדש, הרשות המקומית לא תוכל לחייב רק בשל כך. כלומר, אם לפי שיטת החישוב של הפרגולה לא אמורה להיכלל, היא תמשיך לא להיכלל, והיא לא תוכל להיכלל רק בגלל שיש פלסטיק. זאת אומרת שמבחינת עלות תקציבית אין לזה עלות תקציבית, כי המצב הקיים נשאר. זה לא באמת פטור לפרגולה חדשה שתיבנה, אלא זה בהתאם לשיטות החישוב השונות של הרשויות המקומיות.
שגית אפיק
¶
יש היום רשויות מקומיות שלא מחשבות את הפרגולה בשיטת החישוב שלהן, ולא מחייבות עליה בארנונה, אבל ברגע שהאדם קירה את זה בפלסטיק נוסף, כתוצאה מזה זה כבר נראה כאילו חצי חדר, והן מחייבות על זה.
מירה סלומון
¶
מירה סלומון, מרכז השלטון המקומי. רק רציתי לדייק: קירוי זה תקרה, הכיסוי מפלסטיק הוא מלמעלה, שבעצם גורם לסוכה עם מרווחים ועם חורים ביניהם לאיזה משהו שהוא קצת יותר קבוע. ואז הקירוי עצמו לא צריך להיות זה שמשנה את שיטת החישוב. זה הדיוק רק שרציתי לומר לדברי ההסבר.
שמואל שפט
¶
עורך דין שפט מעיריית ירושלים. אנחנו מתנגדים, כי מבחינתנו זה בדיוק עושה את כל ההבדל. כאשר יש מצב של פרגולה לפי חוק התכנון והבנייה, זאת אומרת שזה רק "רלסים" כאלה עם רווחים ביניהם, יש פחות מ-40% – לא מחייבים. אבל כשאר יש קירוי אנחנו כן מחייבים. המשמעות של ההצעה הזאת היא שזה פוגע בהכנסות של עיריית ירושלים, כי אדם שהיה לו עד עכשיו 40% לא חייבנו אותו. עכשיו, מה הוא עושה, הוא מקרה לגמרי. ברגע שזה קירוי לגמרי, אז מבחינתנו זה היה מחויב. אז עכשיו זה לא יהיה מחויב כתוצאה מהצעת החוק הזאת.
שמואל שפט
¶
אבל אצלנו לא. אצלנו בקירוי שאנחנו אומרים, אדם שלא קירה, רק שם כאילו פרגולה באמת לצל עם רווחים, מה שחוק התכנון והבנייה, לא חייבנו על זה. אבל כל קירוי כן חייבנו. תוצאה של הצעת החוק הזאת, שהיא גורמת לעיריית ירושלים הפסדים. אם משאירים את הסטטוס, בדיוק בנו זה פוגע.
שגית אפיק
¶
אבל רגע, אני מסתכלת עכשיו על ההצעה להגדרה חדשה שמציעים משרד הפנים בשיתוף עם המציע. אז זה מבנה ללא קירות, המוקם בחצר או בגג או במרפסת של בית מגורים, הבנוי מחומרים קלים, שתקרתו משטח הצללה הנסמך על עמודים, ובלבד שהמרווחים בין החלקים האטומים של משטח ההצללה מחולקים באופן שווה ומהווים 40% לפחות ממנו; ואולם יכול שהמבנה יהיה נסמך באופן חלקי על לא יותר מאשר שני קירות של מבני המגורים שאליו הוא צמוד – מה זה שונה ממה שאתה מסביר?
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. טוב, אפשר להקריא את זה בבקשה? רגע, עוד מישהו רוצה להתייחס? בבקשה. אתם ניסחתם את זה? מי ניסח את זה?
שחר פרלמוטר
¶
אנחנו הצענו נוסח שלהבנתנו ייתן מענה למציע, מבחינה מקצועית למה שהוא הציע. ככל שיש הערות אז כמובן - - -
שגית אפיק
¶
הוא הכניס את זה בפקודת מיסי העירייה שזה פטור, אבל אתה מכניס את זה בחוק ההסדרים במשק המדינה, כי אתה משנה שם - - -
סיון להבי
¶
חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), תשנ"ג-1992.
(ד) על אף הוראות סעיף קטן (א) והוראות כל דין רשות מקומית אשר ערב פרסומו של חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשע"ח - -
סיון להבי
¶
- - לא נכלל שטח מצללה הצמוד לנכס המשמש למגורים, בחישוב שטחו של הנכס האמור לצורך הטלת הארנונה, לא ייכלל שטח המצללה האמור בשטח הנכס לצורך הטלת הארנונה, אך ורק בשל כך שהמצללה האמורה כוסתה בכיסוי שקוף מחומר פלסטי, ובלבד שהשימוש שיעשה בשטח של הצללה, הינו שימוש שניתן לעשות בחצר, בגג או במרפסת של בית המגורים שעליו הוקמה המצללה, למעט לצורכי חניה או אחסנה; בסעיף זה, "מצללה" – מבנה בלא קירות המוקם בחצר, בגג, או במרפסת של בית מגורים, הנסמך על עמודים והבנוי מחומרים קלים, שתקרתו משטח הצללה, ובלבד שהמרווחים בין החלקים האטומים של משטח ההצללה מחולקים באופן שווה ומהווים 40% לפחות ממנו, ואולם יכול שהמבנה יהיה נסמך באופן חלקי על לא יותר מאשר שני קירות של מבנה המגורים שאליו הוא צמוד.
שלומית ארליך
¶
שחר, בהגדרה של מצללה כבר מתייחסים לזה שזה מוקם בחצר, בגג או במרפסת של בית מגורים. למה בסיפה של הסעיף צריך לחזור על זה? למה לא לכתוב פשוט, שבלבד שהשימוש שייעשה בשטח לא יהיה לצורכי חניה או אחסנה, שזו בעצם הכוונה?
שחר פרלמוטר
¶
אני אסביר: הכוונה שלנו היא לשני סייגים – הסייג השני קל יותר – שזה לא חנייה ומחסן, נתחיל מזה. זה פשוט לא אחד מאלה. הסייג הראשון: ובלבד שהשימוש ייעשה בשטח - - -
שחר פרלמוטר
¶
הרעיון הוא שהפרגולה מהווה המשך ישיר של הבית. זה הרעיון. שפרגולה מהווה המשך ישיר של הבית, אותו שימוש שאפשר לעשות בזה, ולא מחסן ולא חניה.
שגית אפיק
¶
בעצם אז זה תיקון סופר מינורי בסופו של דבר, מה שאתם עושים כאן. לא יכולתם לעשות את זה לא בדרך – זה היה צריך חקיקה כזאת ארוכה? אי אפשר היה להוציא איזה חוזר של משרד הפנים?
מירה סלומון
¶
חוק יסוד: משק המדינה קובע שתשלומי חובה לא ייעשו אלא על פי חוק או מכוחו. הטלת ארנונה היא קבועה בחוק.
שחר פרלמוטר
¶
לא, לא נכון. אם מישהו היום מכסה בפלסטיק, כן צריך להגיד, העירייה אומר בצדק, שהיום, אם אנחנו מכסים בפלסטיק, התשובה היא: כן, הנכס יהיה בר חיוב. העמדה המקצועית של המשרד, אנחנו מקבלים את מה שהמציע אמר, שזה קצת אבסורד, שרק בשל כך שיש את הפלסטיק, אז הנכס הופך לבר חיוב. על כן נדרש תיקון לחקיקה.
שלומית ארליך
¶
רגע, אז מבחינת העלות, שבעצם הדבר הראשון זה שזה לא יהיה לצורכי חניה או אחסנה והדבר השני זו האפשרות - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא, חניה אתה יכול לבנות מבנה נפרד שהוא כמו פרגולה. אני בונה קירוי נפרד, בין אם הוא - - -
היו"ר משה גפני
¶
גברת סלומון, מה לעשות, אני לא מבין את זה, אבל אני אצביע בשביל זה. אבל אני לא מבין את זה, אני פשוט לא מבין מה ההבדל בין חניה לבין על הגג. הרי אנחנו מדברים רק על זה, שלא ירד גשם. רועי, אנחנו מדברים רק על זה שלא ירד גשם.
היו"ר משה גפני
¶
חייב בארנונה זה בסדר. אבל את מסתמכת על חוק, שבירושלים משתמשים בזה אחרת ממה שמשתמשים בזה בתל אביב.
טמיר כהן
¶
לא, רק לגשם אתם עושים את זה? ועכשיו, למה רק מחומר פלסטי? יש חומרים אחרים גם כן שאפשר לקרות איתם.
היו"ר משה גפני
¶
שנייה, אני לא מתכוון לסכך. את טעית בכוונותיי. היה פעם באיזה מדינה, שהשליט שמה הוציא צו, שאסור לעשות סוכה. נגד סוכות. היה שמה איזה אחד חבר בעירייה, אז הוא אמר: בסדר, אני מקבל את זה. וזה יחול רק בתוך שמונה ימים. לא התכוונתי לסכך בכלל.
מירה סלומון
¶
אם אדוני מתכוון לקירוי, לכיסוי מוחלט, הרמטי, באמצעות חומרים, אז זה כבר צריף, זה כבר מבנה, זה כבר לא הפרגולה.
שחר פרלמוטר
¶
התחילה היא מהפרסום, אבל אני לא יודע עד כמה זה רלוונטי, כי אנחנו מדברים על רשות היום, שהיא לא מחייבת.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. רבותיי, יש התנגדות לעניין הזה, לחוק? למישהו יש התנגדות? רועי, יש למישהו התנגדות? אני הולך להצביע על הנוסח שהוא הקריא.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
מונה. כי באותו זמן שאחד לא מונה, התברר שהשני בני גנץ קיבל שנה קודם התראה על פרגולה והוא פירק אותה, ובזכות זה הוא מונה.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, רבותיי, כפי שהקריא, הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה) - - -
שגית אפיק
¶
עכשיו ישתנה לה השם. זה יהיה הצעת חוק הסדרים במשק המדינה, כי הם משנים את המיקום של החקיקה.
היו"ר משה גפני
¶
אה, נכון. אוקיי, אז אנחנו נצביע על הנוסח שהוקרא. מי בעד אישור הצעת החוק לקריאה ראשונה? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
הצעת חוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פטורין) (פטור מארנונה למצללה), התשע"ו–2016 (פ/2462/20), אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
הצעת החוק אושרה. אני מגיש על זה רוויזיה. אני אדבר עם דודי אמסלם. אם אין בעיות, אם זאת ההסכמה, אני מבטל את הרוויזיה. אני פשוט לא דיברתי איתו הבוקר. אבל ככל הנראה, זאת תהיה ההצעה לקריאה ראשונה. אם יהיה שינוי, אני אביא את זה חזרה לפה. בסדר?
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:00.