פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
39
ועדת הכלכלה
05/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 770
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ב בסיון התשע"ח (05 ביוני 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/06/2018
הצעת חוק לתיקון פקודת הבנקאות (מס' 33) (הסכם הלוואה לדיור ללא עמלת היוון בשל פירעון מוקדם), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון - ביטול עמלת פירעון מוקדם והגדלת התחרות), התשע"ז-2017 (פ/4114/20) של חה"כ יואב קיש, רועי פולקמן, רוברט אילטוב, יפעת שאשא ביטון, טלי פלוסקוב, איציק שמולי, מירב בן ארי, נאוה בוקר, אורלי לוי אבקסיס, דוד ביטן, מכלוף מיקי זוהר, אברהם נגוסה, רחל עזריה, איתן כבל, ענת ברקו, מרב מיכאלי, מיכל רוזין, מיקי לוי,יעל כהן-פארן, עליזה לביא, יואב בן צור, יהודה גליק, מיכאל מלכיאלי, עבד אל חכים חאג' יחיא, עודד פורר
מוזמנים
¶
סגנית המפקח על הבנקים, בנק ישראל
מנהלת היחידה הכלכלית, בנק ישראל
–
–
עודדה צפורה פרץ
ד"ר זיו נאור
מנהלת יחידת ההסדרה, בנק ישראל - גרניט-שרית אופק
פיקוח על הבנקים, בנק ישראל - עידן שניר
כלכלנית, בנק ישראל - דורית מרקוביץ
עוזר היועמ"ש, בנק ישראל - רונן ניסים
מחלקת ביטוח כללי שוק ההון, משרד האוצר - אסף דהן
עו"ד לשכה משפטית, משרד האוצר - אייל בן ישעיה
משפטנית, מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - רני נויבואר
משפטן, מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יועץ השרה, משרד המשפטים
מנהל קשרי חוץ, איגוד הבנקים
כלכלנית, איגוד הבנקים
כלכלן, איגוד הבנקים
כלכלן, איגוד הבנקים
–
–
–
–
–
–
דרור וגשל
גיל ברינגר
טיבריו רבינוביץ
גלי כספרי
רון מאירי
דרור פלדמן
יו"ר הועדה המקצועית, התאחדות יועצי מימון לדיור (משכנתאות) - שמיל גינזברג
חבר הנהלה, התאחדות יועצי מימון לדיור (משכנתאות) - רימון חייט
כלכלן, המועצה לצרכנות - גיל ברגפרוינד
אוניברסיטת בר אילן - ד"ר שלמה קרעי
שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את איגוד הבנקים (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: בנק הפועלים) - טל אלוביץ
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון - ביטול עמלת פירעון מוקדם והגדלת התחרות), התשע"ז-2017 (פ/4114/20) של חה"כ יואב קיש, רועי פולקמן, רוברט אילטוב, יפעת שאשא ביטון, טלי פלוסקוב, איציק שמולי, מירב בן ארי, נאוה בוקר, אורלי לוי אבקסיס, דוד ביטן, מכלוף מיקי זוהר, אברהם נגוסה, רחל עזריה, איתן כבל, ענת ברקו, מרב מיכאלי, מיכל רוזין, מיקי לוי,יעל כהן-פארן, עליזה לביא, יואב בן צור, יהודה גליק, מיכאל מלכיאלי, עבד אל חכים חאג' יחיא, עודד פורר
היו"ר דוד ביטן
¶
שלום רב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה בנושא הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון - ביטול עמלת פירעון מוקדם והגדלת התחרות), התשע"ז-2017, הכנה לקריאה ראשונה. בבקשה, חבר הכנסת קיש. אתה הגשת את זה?
יואב קיש (הליכוד)
¶
לא רק אני, אני חושב שהיו עוד הרבה חברי כנסת, אבל אני אגיד איפה אנחנו עומדים. הצעת החוק המקורית דיברה בכלל על נושא ביטול עמלת פירעון מוקדם. לדעתי, אתה גם אפילו חתום על ההצעה הזו.
היו"ר דוד ביטן
¶
תמיד אני חותם. לפעמים אני לא יודע על מה אני חותם. אומרים לי באופן כללי, אני לא בודק את הנוסח.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אנחנו, במסגרת ועדת שרים, כדי לקדם את המהלך, הסכמנו לכך שראשית, זה לא יהיה רטרואקטיבי; ושנית, אני לפחות הבנתי, שנתקדם בחקיקה לקריאה ראשונה, נביא לאישור ועדת שרים לקריאה ראשונה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
עזוב את גיל. דיברתי אתו בטלפון, אני אגיד לך מה סיכמתי אתו. חלק מהצעת החוק הזו מוסכם וחלק לא מוסכם – ותקני אותי, עודדה, אם אני טועה – החלק המוסכם זה שני המסלולים שהיו למעשה תיקון פקודת הבנקאות: סעיף 1 זה החלק המוסכם; סעיף 2 למעשה איננו מוסכם על הצדדים.
יואב קיש (הליכוד)
¶
לא, הנוסח המקורי היה הרבה יותר רחב וכולל. הנוסח הרחב דיבר על ביטול מוחלט של העמלה. הנוסח הזה אומר – לתפיסתי, אני מייצג כרגע את דעתי – שמכיוון שמחזירים את הכסף ואין סיכון יותר לבנק, כי הוא מקבל את הכסף חזרה, כשהוא בא לתמחר את "הנזק" שיש לו, שלא יעשה חשבון של רווחים עתידיים אלא שיסתכל על הכסף שהוא מקבל עכשיו, יש לו אלטרנטיבה, מה העלות שלו, מול ריבית - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
למה צריך לשלם? אם הם משלמים את הכסף למה צריך לשלם עוד פעם? בכמה כבר מקרים משלמים את הכסף?
יואב קיש (הליכוד)
¶
הרבה, יש מחזור. אבל אני אגיד לך, ביטן, מה שאני מציע – וזה גם מה שאמרתי לגיל ברינגר. אני חושב שזה לא מה שסוכם אבל לטענתו זה מה שהיה רשום, ואני לא רוצה שבעניין הזה נפעל שלא כפי שהוא חושב בעניין שהיה בוועדת שרים. אני מוכן להשאיר רק את סעיף 1 ולהעביר רק את סעיף 1 – תקנו אותי אם אני טועה – שהוא מוסכם על הצדדים.
אתי בנדלר
¶
אני מאוד אשמח לקדם את הצעת החוק לקריאה ראשונה, ואם זה אפשרי, בסיטואציה שנוצרה, על ידי כך שיהיה בהצעת החוק רק סעיף 1, אז כמובן שאני מאוד-מאוד מברכת על כך.
אתי בנדלר
¶
אני אגיד למה הוא בעייתי. הוא בעייתי כי יש היום נוסחה שאושרה בוועדת הכספים שקובעת איך תחושב עמלת פירעון מוקדם.
אתי בנדלר
¶
בצו, צו באישור ועדת הכספים. ועדת הכספים אישרה את הצו הזה. עכשיו מה שמוצע בעצם זה לבטל את הנוסחה שנקבעה כאמור בצו, וחלף זאת מוצעת הנוסחה של חבר הכנסת קיש.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני רוצה להגיד דבר אחד, חבר הכנסת ביטן, שתבין רק את האבסורד – אני באתי ואמרתי לבנק ישראל: אתם יודעים מה? אתם חושבים שזה משקף יותר את הנזק, אני מוכן, נשאיר את הנוסחה קיימת, אבל בואו נעשה את זה הדדי – במקומות שבהם אזרח מחזיר כסף והבנק עכשיו נהנה, כי הוא יכול להוציא בריבית יותר גבוהה, אז נא תנו בבקשה פיצוי לאותו אזרח.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש לך פה צו. תדבר עם הממשלה – ללא קשר להצעת החוק, אנחנו נתקדם כרגע – לפני קריאה שנייה ושלישית, שיביאו את זה לוועדת כספים, תיקון צו. זה יותר קל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אמרתי שהוא ינהל אתם משא ומתן. זה לא שעכשיו אנחנו מסכמים את זה. תנסה לתקן את הצו. זה הרבה יותר קל מתיקון חוק.
אתי בנדלר
¶
אני לא בטוחה. אני רק רוצה להסביר: הטכניקה שלכם, כחברי כנסת, לתקן דברים שנקבעים בחקיקת משנה – כשמי שאחראי לחקיקת משנה הוא שר – אין דרך לעשות את זה אם השר לא מוכן לשתף פעולה, אז מנסים לתקן את זה באמצעות חקיקה ראשית.
יואב קיש (הליכוד)
¶
בוא נעשה ככה: תדאג שהתוצאה הסופית אצלך תהיה כמו התוצאה הסופית אצלי. אני רוצה להגיד, יש לי חילוקי דעות עם גיל לגבי הסיכום שנעשה, אבל אנחנו לקראת דיון מיוחד, שנקבע לחצי שעה במיוחד כי רצינו להעביר את זה. היה עם זה כבר סיפור – ואני מכיר את לחץ הזמנים – אני לא רוצה לעצור. גיל טוען שמחויב הסכמה, אני אמרתי שמבחינתי הסכמה זה שזה יבוא לוועדת שרים ושיחליטו. ירצו – יקודם; לא ירצו – לא יקודם. זו היתה התפיסה שלי.
עודדה פרץ
¶
אז זה מה שאני רוצה להבטיח – שלא. אנחנו מסכימים לכך שהתאגידים הבנקאיים יהיו מחויבים להציע הלוואה ללא פירעון מוקדם לצד מסלול של עם פירעון מוקדם. זאת אומרת, אנחנו קוראים לזה עם ובלי. אבל זהו, בהנחה שזה מוריד את ההצעה הזאת מהשולחן. זה לא שאחר כך, בשלב - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה העניין הזה? אני לא מבין. את לא יכולה לחייב את הכנסת לא לדון או לא לתקן בקריאה שנייה ושלישית. כרגע אנחנו דנים בקריאה ראשונה. קריאה שנייה – תתנגדי. תגידי שאת מתנגדת אחר כך, אם נרצה לתקן משהו. אבל להגיד לכנסת: אל תגעו בכלום, אחרת אני לא אסכים – עלי זה לא מקובל. גם גיל לא יכול לשכנע אותי בעניין הזה. אז תסכימי לזה, מה יהיה בקריאה שנייה ושלישית – תגידי אז את מה שאת רוצה.
עודדה פרץ
¶
לא, אז אני לא מסכימה. אנחנו מסכימים לזה למרות שאנחנו חושבים שזה לא דבר טוב. נעשה שינוי בדיוק לפני שבוע של עם ובלי גרייס, הצעה של חבר הכנסת פולקמן.
היו"ר דוד ביטן
¶
פולקמן זה בסדר, הוא מהאוצר. אני מבין שאתם רוצים שהבנקים ירוויחו 7 מיליארד בשנה. את זה תמיד הם ירוויחו. לא משנה מה התיקונים שהם עושים – הם מרוויחים 7 מיליארד. זה מה שאתם רוצים. אני לא מבין את הטענה. אני לא מבין את הטענה. אנחנו, עם כל הכבוד, דנים בקריאה ראשונה, הנוסח מוסכם עליכם, עלא כיפק. מה אנחנו דנים עכשיו בקריאה שנייה ושלישית? גיל, מה אתה אומר?
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. את אומרת: אני לא רוצה יותר מזה. אבל אני לא יכול להגביל את חברי כנסת לדון בקריאה שנייה ושלישית על משהו. הבנו את העמדה שלך, כרגע זה תואם לעמדה שלנו אז אין בעיה. מה יהיה בשנייה ושלישית – נדבר. אני לא מאמין שבשנייה ושלישית ילכו נגדכם, אבל זה המצב. אני לא אגביל את הח"כים.
שלמה קרעי
¶
אדוני היושב-ראש, אני רק רוצה לומר לגופו של עניין, סעיף 1 – הם מוכנים להצביע עליו ומוכנים ללכת אתו כי הוא פשוט מעקר את כל הצעת החוק. הוא אומר: הבנקים ימשיכו לגבות עמלת פירעון מוקדם ויתנו מסלול נוסף עם ריביות מאוד גבוהות. את המסלול הזה אף אחד פשוט לא ייקח.
אתי בנדלר
¶
אם אנחנו מוחקים את סעיף 2 אפשר לנסות לעלות את זה אחרי הקריאה הראשונה, כי יכול כל חבר כנסת או נציג ממשלה לטעון נושא חדש.
היו"ר דוד ביטן
¶
כרגע אנחנו לא מקבלים את העמדה של בנק ישראל וגם של הממונה על ועדת השרים, גיל ברינגר.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכף אני אתן לך. אני יודע מראש מה אתה הולך להגיד. אנחנו לא מקבלים את העמדה הזאת לגבי שנייה ושלישית, אנחנו במחלוקת, אבל לגבי קריאה ראשונה אין לנו מחלוקת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש בעיה משפטית על סעיף 2 בגלל שזה צווים? עזבי רגע את ההסכמה או אי ההסכמה, זה נושא אחד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אז את מתארת את המחלוקת? או, שאם נגיד הכרענו את המחלוקת הזאת פה, אנחנו סוברניים להחליט - - - ?
לאה ורון
¶
יש צו. הצו זו חקיקת משנה שמתקין שר, עם אישור או בלי אישור של ועדה מוועדות הכנסת. זה הליך חקיקה אחר לגמרי.
גיל ברינגר
¶
ועדת שרים, כשהיא דנה בעניין הזה, היו בה התנגדויות ממספר כיוונים להצעה. הממשלה החליטה לתמוך בהצעה בסופו של דבר.
גיל ברינגר
¶
רק שניה, אני נותן רגע את ההיסטוריה. למרות ההתנגדויות, גם של בנק ישראל, גם של אוצר וגם של משפטים, הממשלה החליטה בכל זאת לתמוך בהצעה והציבה שלושה תנאים והם נכנסו לפרוטוקול: אחד, שזה יתקדם בהסכמה של משפטים-אוצר-בנק ישראל; שניים, שלא תהיה תחולה רטרואקטיבית; ושלוש, שזה יחזור לוועדת שרים לפני קריאה ראשונה. ואין שום קשר – כל אחד מהתנאים עומד כמובן בפני עצמו.
גיל ברינגר
¶
נכון, ולכן שמחתי שחבר הכנסת קיש אמר לי היום שאם זה לא בהסכמה הוא לא מביא את זה היום להצבעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
למרות שאתם בכל החלטה עכשיו מכניסים בהסכמה. בלי זה אי אפשר לקדם בכנסת כלום. הכול צריך לחזור אליכם. אם הייתם עושים את זה לא בכל הסעיפים – היום אין סעיף, אין הצעת חוק שעוברת ועדת שרים, ואתם לא כותבים: בהסכמה. לפי זה אנחנו לא נעבוד בכלל. ניתן לכם, תנסחו הכול וזהו. לא ניכנס לוויכוח העקרוני הזה מכיוון שהפעם יש הסכמה.
גיל ברינגר
¶
אני לא נכנס לוויכוח העקרוני, אני רק אומר ששמחתי היום שחבר הכנסת קיש באמת עמד בהסכמה ואמר שאם זה לא בהסכמה הוא לא מביא להצבעה משהו שהוא לא בהסכמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה אני לימדתי אותם בעוונותיי. היו כמה בעיות שהם לא רצו להעביר, אז אמרתי להם: נביא את זה לקריאה ראשונה לאישור. מאז הם קלטו שזה טוב, אפילו חוק שלי, עשו כבר – אני אגיד לך את האמת, יש לי חוק שגם בשנייה ושלישית אני צריך להביא לאישור. זה דבר שלא היה עד עכשיו.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר ולהצהיר בעניין הזה שכשוועדה מאשרת הצעת חוק שאני, או שהצוות שלי, מטפל בה, מאשרת לקריאה ראשונה, אנחנו פועלים לניסוח ראוי של הצעת חוק, אנחנו בדרך כלל גם מעבירים את זה להערות של משרדים לפי העניין ומפרסמים אותה ברשומות. אנחנו לא דואגים כאן, וזה לא מענייננו, להעביר את זה לוועדת שרים. מבחינתי, זה יכול לעלות לקריאה ראשונה גם כך.-
היו"ר דוד ביטן
¶
נכון, זו ועדת כלכלה. ועדות אחרות מחזירות לוועדת שרים, שתדעי. הנה, ועדת מדע החזירה לוועדת שרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה, לאה, מכיוון שעלתה בעיה שלא לקחנו אותה בחשבון אף פעם – שהתיאומים האלה מצריכים כוח אדם נוסף בוועדות – אני מבקש פניה של הוועדה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, גם של הוועדות. אתם כל הזמן צריכים לתאם. זה מגדיל את כוח האדם. אני אפנה למנכ"ל שיגדיל את תקציב הכנסת בעניין הזה. צריכים לכל ועדה להוסיף עכשיו עוד עוזר.
לאה ורון
¶
לא, התיאומים אינם מוטלים על עובדי ועדות הכנסת, הם מוטלים על חברי הכנסת בלבד. תבקשו עוזרים פרלמנטריים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה קורה. אתם צריכים לתאם. נגדיל את כוח האדם. נעשה אגף לתיאומים עם משרדי הממשלה. באמת, אני לא צוחק. אתה אשם בתקציב של 100 מיליון תוספת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אמרתי להם פעם, הם לא הסכימו, באתי למשרד המשפטים ואמרתי: אנחנו נגביל את החקיקה שלכם בתנאי שנגביל גם את הממשלתית.
רני נויבואר
¶
אדוני, אבל הסיבה שעושים את זה היא כי בעבר היו מתנגדים. אני יושבת הרבה פה ופה ופה – בעבר היו מתנגדים, היום רוצים להתקדם ורוצים לתת אז הם אומרים: נעביר את זה בהסכמה.
עודדה פרץ
¶
אנחנו הסכמנו לעם ובלי הזה בהנחה שזה מסיים את העניין. אם זה לא מסיים אז אנחנו לא מסכימים ואני רוצה להסביר למה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרת מה הנימוקים – שאנחנו לא מסכימים להתחייב על קריאה שנייה ושלישית. זה הנימוק שלך, אין לך נימוק אחר.
היו"ר דוד ביטן
¶
כשנגיע לסעיף. תראי, אי אפשר לשנות פה את העסק. את אמרת במפורש לפרוטוקול שהסיבה שאת מתנגדת היא שאנחנו לא מוכנים להתחייב שבקריאה שנייה ושלישית לא יהיה שינוי. אני אומר משהו לא נכון?
עודדה פרץ
¶
אני חוזרת. אנחנו הסכמנו לזה בתור הרע במיעוטו, לא כי אנחנו חושבים שזה רעיון טוב וכדי לסיים את העניין בתור פשרה, אבל אם זו לא פשרה אלא ממשיכים הלאה אז אני רוצה להסביר למה אנחנו מתנגדים להצעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו בקריאה ראשונה. בקריאה ראשונה יש הסכמה כללית – מה הבעיה? אתה רוצה לדבר אתה, גיל? שלוש דקות הפסקה, בבקשה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:00 ונתחדשה בשעה 13:04.)
גיל ברינגר
¶
שני דברים: אחד, מיד הם יציגו איזושהי הערה מקצועית בסעיף 1, תדונו בה. אבל לגבי מה שקודם נאמר – אז כמובן שאין פה שום אמירה לגבי מה שיקרה בקריאה השנייה והשלישית. לנוסח, ככל שאנחנו עכשיו מסכמים עליו בסעיף 1, יש הסכמה. אחרי זה הממשלה תגבש את עמדתה מחדש לקראת הקריאה השנייה והשלישית.
היו"ר דוד ביטן
¶
תודה רבה. נקריא את הנוסח והיא תעיר לנו הערה היכן שהיא תרצה, אף אחד לא אומר לה לא להקריא. מה רצית להגיד?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה רק לומר את מה שאמרתי מקודם לא לפרוטוקול ואני אגיד את זה עכשיו לפרוטוקול, אמרתי את זה גם בישיבה הקודמת. אחד הדברים שהתאכזבנו מהם הוא שבאנו ואמרנו לבנק, למפקחת או לנציגי המפקחת: תעשו את החישוב, תנסו לעשות חישוב, איזושהי פלטפורמה שיודעת לחשב באמת שהבנקים לא יפסידו. אנחנו לא רוצים שהבנקים יפלו. אם הבנקים נופלים, האזרחים נופלים אחרי הבנקים גם כן. אבל זה שאתם לא טורחים לנסות ולמצוא פתרון לעמלת הפירעון המוקדם הזה זה עוול לתושבים, זה עוול לאנשים.
אנחנו מדברים על כלכלה. הרי אם בן אדם הצליח להביא את הכסף הזה ולפדות את המשכנתה שלו מוקדם יותר, אולי הוא יוכל לקחת משכנתה אחר כך ולפתוח עסק קטן ולהיות גם אדם יותר עצמאי וכו'? למה להגביל ולעשות סיבוב? אתם לא חייבים להרוויח בכל מקום. אני מסכים שהבנקים לא צריכים להפסיד ולא ליפול, אבל אתם לא חייבים להרוויח בכל מקום. תביאו אתם הצעה, חבר הכנסת קיש ביקש מכם: תנו לי אתם פלטפורמה איך אנחנו עושים את זה בצורה כזאת שאתם לא מחשבים פה את כל החישובים הללו שאתם יוצאים מנצחים בכל צד. יש חישובים שיכולים לעשות גם צדק לאזרח וגם לא להפיל את הבנקים. אני מצר על כך שאתם בורחים מהעניין הזה. אתם לא רוצים לגעת בו. תהיה פה מלחמת עולם שלישית.
היו"ר דוד ביטן
¶
המזל שלנו, שהחרדים בחיים לא באים לפירעון מוקדם של המשכנתאות. אם זה היה לא היינו מעבירים את החוק הזה בחיים.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
עקרונית אני בעד העניין של הפירעון המוקדם, אבל אני לא אוכל לתמוך כל עוד שאין לי נוסחה שאני אראה - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני יודע שזה לא בדיון, אבל אני אומר לך, כל זמן שאנחנו רוצים להיטיב עם האזרח – היום אתה יכול להגיע לבנק וגם לסכם אתם על פירעון מוקדם, אבל הם יעשו לך את החישובים ואתה תשלם ועוד תשלם. במצב הזה אנחנו נמשיך באותו מצב, כאילו שהצעת החוק לא קיימת.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל בחלק מהמשכנתאות שאתה לוקח יש סעיף, אתה אומר להם: אני רוצה לפרוע מוקדם, הם נותנים לך. אתה כותב את זה בהסכם הראשוני.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק. אבל אני אומר, הצעת החוק הזאת, בלי הטבה ברורה שאנחנו נדע מה ישלם האזרח - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
היא לא מיותרת, היא נותנת מסלול נוסף שלא תהיה עמלת פירעון מוקדם. היא מחייבת את הבנקים לעשות את זה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
היא מיותרת אם אנחנו לא נקבע את העמלות של הפירעון המוקדם ואם לא נדע אותן.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כי היום אתה יכול להגיע ולשלם את העמלות שהם ירצו, וזה מה שממשיך להיות גם.
גלי כספרי
¶
חשוב לנו מאוד להדגיש כמה דברים לפני שאתם מתקדמים. דבר ראשון, שוק המשכנתאות בארץ הוא שוק מאוד תחרותי, כשהריביות על המשכנתאות בארץ הן מהנמוכות בעולם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תגיבי במילה כשנגיע לזה, אבל אנחנו לא נתחיל עכשיו לדון בזה כי זה לא בדיון. זה סתם יאריך לנו את הדיון.
גלי כספרי
¶
כמו שאמרתי, השוק הזה הוא שוק תחרותי, כשהריביות בארץ על המשכנתאות הן בין הנמוכות בעולם. את זה קבע גם דוח של משרד האוצר, לא רק אנחנו - - -
גלי כספרי
¶
אחת המחלות שהיו לשווקי בנקאות בעולם, בין השאר השוק בארצות-הברית, שהמשבר של ה-subprime, נבע בין השאר בגלל שלא תומחר נכון ולא היתה עמלת פירעון מוקדם. חשוב לי להדגיש משהו, בניגוד למה שאומרים פה - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
מה הקשר? מה את מדברת? נתנו 100% מימון, מה הקשר? ועם בטוחות. יש לך בטוחות. הכול. אין לך סיכון. מאיפה המצאת את האמירה הזו? ה-subprime בגלל עמלת פירעון מוקדם? מצוץ מהאצבע, שקר מוחלט.
גלי כספרי
¶
עמלת פירעון מוקדם לא נועדה רק למקרה של מישהו אחד שבא להחזיר את המשכנתה בגלל שהוא קיבל פתאום איזה סכום כסף או ירושה. עמלת פירעון מוקדם באה במקרים שבהם הריבית במשק יורדת ויש תופעה של מחזור גדול של משכנתאות. ואז, במידה והנזק הכלכלי לא יתומחר נכון ולא תהיה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז בואו נסכם: איפה שפורעים משכנתה במשכנתה בגלל ריבית, כן ישלמו עמלה; איפה שפורעים בלי קשר, לא ישלמו עמלה. למה לא? יש בזה היגיון מסוים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אין בעיה. אם אני בא, מחזיר את המשכנתה מכסף שלי, קיבלתי ירושה – אין הרבה מקרים כאלה, נכון? אני לא משלם עמלה בכלל. לא תחשיב ולא כלום. אם אני מחזיר את המשכנתה בגלל שהריבית ירדה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. אם אני מחזיר את זה בסבב חדש של משכנתה רק בשביל הריבית, כאן אני כן אשלם עמלה. ואז אני מגן על הבנקים בעניין הזה. למה לא ללכת על שיטה כזאת? אני חושב שזו שיטה הגיונית מבחינה חברתית גם כן. מי שעושה את זה כך – לא ישלם; מי שעושה את זה בגלל סיבות של ריבית – כן ישלם.
יואב קיש (הליכוד)
¶
בסדר, נחשוב על זה. מה, אני צריך לתת לו להרוויח בגלל שירדה הריבית, והבנקים צריכים להפסיד? זה מקובל עלי.
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב, זה נכון, אבל לא משנה, על זה נדבר. אבל הבסיס צריך להיות שאם הוא בא ורוצה להפוך רק בגלל שירדה הריבית, אין שום - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז, אוקיי, אז נסייג באיזושהי צורה. אבל עדיין הבסיס הוא שאם אתה עושה את זה בגלל הריבית אתה צריך לשלם עמלה. אין מצב שלא תשלם עמלה. אתה לא יכול רק להרוויח. זה הכול.
יואב קיש (הליכוד)
¶
ולמה כשאני בא לבנק ביום שהריביות גבוהות – נגיד מכרתי את הבית ואני רוצה לסגור את המשכנתה, ואני אז לקחתי, לפני שלוש-ארבע שנים, כשהריבית היתה מאוד נמוכה, ואני אמכור עוד 10 שנים, כשהריבית כבר תעלה, אז הבנק אומר לי תודה. הוא מקבל עכשיו את הכסף שאני נותן לו, הוא מיד מוציא. אז למה שם - - - ?
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל הוא בנק, מה אתה רוצה – שהוא לא יעבוד כבנק? לפי השיטה שלך אתה אומר לו: אל תהיה בנק.
גלי כספרי
¶
אני לא בטוחה שכולם מודעים לזה – על גבי החישוב של עמלת הפירעון המוקדם יש היום הנחות ללקוחות, קבועות בצו, עד 40%. זאת אומרת, עושים את החישוב הכלכלי - - -
רימון חייט
¶
אדוני היושב-ראש, כבר פעם שנייה אנחנו שומעים על כך שפירעון מוקדם זה כאילו בגלל ירושה. 30% מהזוגות בישראל לצערנו מתגרשים וצריכים למכור את הבית. זוגות אחרים צריכים לעבור מבית אחד לבית אחר. כל אלה פורעים מוקדם בלי ירושה. הם לא מיליונרים, הם בשעה קשה ביותר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אדם מוכר בית וקונה בית – רוב האנשים מוכרים וקונים, אף אחד לא מוכר והולך לארצות-הברית – אם מתאים לו, הוא מעביר את המשכנתה, גורר, ואחר כך לוקח עוד משכנתה, ואם לא מתאים לו, הוא פורע וכו'. אז אנחנו אומרים: מי שמתאים לו לפרוע וכו', זה חוסך ריבית, שישלם משהו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אגיד לכם מה אני אומר, אני לא מדבר בשם קיש. במצב הזה, צריך לשקול גם קנס מסוים כי הוא מרוויח מהריבית, ולכן בנקים עובדים על ריביות ונותנים משכנתה - - -
רימון חייט
¶
אדם שמתקשה בתשלומי המשכנתה וצריך לפרוס אותה מחדש, ישלם לבנק ריבית יותר גבוהה מהריבית המקורית שהיתה לו. הבנק ירוויח יותר כסף ולמרות זאת יגבה פיצוי על הפסד שכביכול היה לו בגלל המחזור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל יש 6 בנקים, אז מה יש להם איגוד? איגוד לשכות המסחר זה אלפים. מה הם צריכים פה איגוד של 4 בנקים? כל הכבוד לבנקים, בחיי.
רון מאירי
¶
החוק המוצע פוגע פגיעה נוספת בבנקים כי החישוב הוא חישוב כלכלי עליו יש הנחות. החוק המוצע הוא שגוי מימונית. אני אומר את זה בתור איש מימון, הוא שגוי מימונית. אני אומר בפה מלא – הלקוח אינו משלם שום רווח עתידי מההלוואה שהוא לקח, הלקוח שפורע. הנוסחה כבר היום פוגעת בבנקים, יש פה פגיעה נוספת. המהות המימונית שלו שגויה. אין שום גביית רווח עתידי מהלקוח שפורע את ההלוואה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב אותך, אפילו אני לא מאמין לזה. נו, באמת. מה, הם עושים בחינם? הם לא נותנים שום דבר בחינם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מאמין שאתה צודק. תכף נשמע מבנק ישראל אם מה שאתה אומר זה נכון. גיל ברגפרוינד, בבקשה.
גיל ברגפרוינד
¶
אמרתי את זה גם בדיון הקודם ואני אחזור על זה – המשק הישראלי מתאפיין במעט מאוד בנקים, מה שאומר שכאשר אדם פורע הלוואה, בעצם הוא פשוט ילך לבנק אחר ויקבל ריבית מקבילה. המושג הזה שהבנקים מפסידים הוא לא נכון. זה פשוט מה שנקרא סיבוב בתוך המערכת. גם כאשר מציעים איזשהו מסלול ללא פירעון מוקדם, חשוב להבטיח שהוא יהיה בריבית נמוכה משמעותית כדי לאפשר לצרכן בכלל לעשות את המשא ומתן, כי כרגע נוצר מצב שהצרכן פה עומד חסר אונים. איך שהוא לא יבחר, רק הבנק יכול להרוויח.
שלמה קרעי
¶
רק לתת את ההיסטוריה בקצרה של העמלה הזאת – בשנת 89' קבעו אותה בגלל מצב שוק קיצוני, כשהיו ריביות שוק של 15%, הריביות ירדו ל-4%-5% והבנקים באו לכנסת ואמרו: אנחנו נקרוס אם לא נגבה את עלויות הגיוס שלנו, כי גם אנחנו גייסנו ב-13%-14%. זה המקור בכלל לעמלת פירעון מוקדם – פיצוי על עלויות גיוס כדי שהבנקים לא יקרסו. אני הקראתי בישיבה הקודמת מתוך ציטוטים של אברהם פורז, מליאת הכנסת - - -
דרור פלדמן
¶
אבל שכחת את הדיון מלפני שלוש שנים שהתקיים בוועדת הכספים, שחדר הוועדה לא היה יכול להכיל - - -
שלמה קרעי
¶
אפשר לראות את הדיונים, יש לי אותם, דיוני המליאה משנת 90'-91'-92'. בסופו של יום, החליטו לא לבטל אותה לגמרי אלא להגביל אותה לריבית של 7.5%. זה המקור. המקור לא הייתה מטרתו לפצות על רווח עתידי אלא על עלויות גיוס. וזה מה שבאנו ואמרנו – בואו תגידו לנו מה עלויות הגיוס שלכם - - -
שלמה קרעי
¶
בנק ישראל לא מוכן לא רק עליות גיוס. אפילו את ההצעה הנוכחית שיש כרגע, שזה רק לנטרל את גורם הסיכון, להגיד: לקוח שקיבל - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא רציתי להיכנס לזה כי זה לדיון הבא ואני כבר לא אהיה פה. אני מנהל באופן זמני את הוועדה.
שלמה קרעי
¶
בהצעה הנוכחית בסך הכול אמרנו: טוב, ניתן לכם רווחים עתידיים אבל רווחים עתידיים לפי לקוח בלי הרבה סיכון, לפי לקוח שהוא עובד בנק, שהריבית אצלו היא מאוד נמוכה.
זיו נאור
¶
הדרך הנכונה לנטרל את הסיכון היא כמו שמחושב כרגע. למה זה? כי ברגע שאתה לוקח את הסיכון גם בנקודת ההתחלה וגם בנקודת הסיום, הפער בעצם מנוטרל לחלוטין מסיכון. בדרך שבה הוא מציע, בעובדה שאתה מנטרל את הסיכון רק באחד מהצדדים, אתה יוצר עיוות ואתה משאיר את הסיכון בפנים.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שאני מציע ליוזם החוק הוא לקיים ישיבה עם בנק ישראל ומשרד האוצר, תנסו להגיע להסכמות. אי אפשר יהיה פה, בנוסחה מקצועית כזאת ,להגיע לכיפוף ידיים, אין מצב.
יואב קיש (הליכוד)
¶
התפיסה הבסיסית שאם הם עכשיו שותפים לה – כי אני לפחות רואה עדיין שזה משקף רווחים עתידיים – אם אנחנו אומרים: נרד מנוסחת הרווחים העתידיים ונעסוק אך ורק באמת במשמעויות של מה הוא נפגע בעלויות הגיוס שהיו לו, שזה מה שהעמלה באה לשקף, בזה אני מוכן ללכת.
היו"ר דוד ביטן
¶
תשבו, תעשו ישיבה באמת, תראו. היו דברים יותר מסובכים שפתרו פה יחד עם הממשלה והכנסת. יש גם לכנסת יועצים. אפשר ללכת למשהו שהוא טוב לאזרח וגם לא יפגע במטרות שאתם שמים לעצמכם. זה לא ילך בכיפוף ידיים אבל אפשר להגיע להסכמה, זה לא נורא פה.
עודדה פרץ
¶
חשוב לי שוב להגיב לדברים של חבר הכנסת יעקב אשר, שזה לא שאנחנו אטומים וכל מה שאמרת. הנושא הזה עלה בוועדת הכספים לפני שלוש שנים, נדון, נעשו תיקונים מרחיקי לכת בצו לטובת הלקוחות, נגד הבנקים, פגיעה משמעותית מאוד בהכנסות של הבנקים מהעמלה הזאת, למרות שהעמלה, איך שאנחנו רואים אותה, איך שהיא קיימת היום, העמלה הנקייה, משקפת נכון את הנזק שנגרם לבנקים כתוצאה מפירעון מוקדם. על זה יש את ההנחות, וזה ריבית גבוהה – על כל ההלוואות בריבית משתנה בכלל אין עמלת פירעון מוקדם. ההנחות הן מאוד מאוד משמעותיות. אם כן תסתכלו בדוגמאות שהבאנו, הבנקים מקבלים לפעמים 50% מהסכום, זה לא שהם מפוצים במלוא הנזק שנגרם להם. אבל אני שוב אומרת, נעשה תיקון מאוד משמעותי בדבר הזה לפני שלוש שנים ואנחנו חושבים שזה ממש עודף רגולציה לדון באותו דבר, כשעוד לא יבשה הדיו מהתיקון הקודם.
היו"ר דוד ביטן
¶
זו טענה שאני שומע אותה פעם ראשונה – עודף רגולציה של הכנסת. הלוואי שזה היה ככה. בינתיים הרגולציה היחידה היא על הכנסת.
עודדה פרץ
¶
זה פשוט דיון באותו נושא שדנו בו. ועדת הכספים דנה בו. זה לא שזו הוראה של המפקח על הבנקים, זה נעשה באישור ועדת כספים.
היו"ר דוד ביטן
¶
כמה פעמים אתם, ובכלל משרדי ממשלה, הבאתם לכנסת דיונים חוזרים ותיקונים כאלה ואחרים? הביאו. אז גם לכנסת מותר. אנחנו נקריא, בבקשה. אם מישהו רוצה להעיר על איזה סעיף, קדימה.
נעמה דניאל
¶
"הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון - ביטול עמלת פירעון מוקדם והגדלת התחרות), התשע"ז–2017
תיקון פקודת הבנקאות
1.
בסעיף 13 לפקודת הבנקאות, 1941 –
(1) בסעיף קטן (א)(2), במקום הסיפא החל במילה "בתנאים" יבוא "כאמור בסעיף קטן (א1)(1)";
(2) אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) טרם כריתת הסכם הלוואה כאמור בסעיף קטן (א), או הסכם לעניין חלק מהלוואה כאמור, בהתאם לבחירת הלקוח, יציע תאגיד בנקאי ללווה לבחור בין שניים אלו:
(1) הסכם הלוואה הכולל אפשרות לפירעון מוקדם המותנה בתשלום עמלה שתחושב בהתאם להוראות סעיף 9א1(ג) לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981;
(2) הסכם הלוואה הכולל אפשרות לפירעון מוקדם ללא תשלום עמלה.
(א2) בהצעה כאמור בסעיף קטן (א1) ימסור התאגיד הבנקאי ללקוח הסבר בכתב בדבר התנאים והעלויות הכרוכות בכל אחת מהאפשרויות המפורטות בו."
עודדה פרץ
¶
בסעיף (2)(א1)(1) "הסכם הלוואה הכולל אפשרות לפירעון מוקדם המותנה בתשלום" – צריך להוריד את המילה "עמלה", לא משנה – "תשלום שיחושב", ואז זה לא: "בהתאם להוראות סעיף 9א1(ג) לחוק הבנקאות (שירות ללקוח)", אלא זה בהתאם לצו.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסעיף (2)(א1)(1): "המותנה בתשלום שיחושב בהתאם". זה מה שהם אומרים – בלי המילה "עמלה".
אתי בנדלר
¶
הנוסח בפקודת הבנקאות אומר היום: "התאגיד הבנקאי רשאי להתנות פירעון מוקדם כאמור בתשלום עמלה בתנאים ובשיעור שקבע השר".
אתי בנדלר
¶
מדובר כאן על שינויי נוסח בסך הכול. הם רוצים שזה יהיה "המותנה בתשלום עמלה שתחושב בהתאם להוראות לפי סעיף 13 - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אין לה בעיה לתקן את המילה "עמלה" אז גם לי אין בעיה. אין לזה משמעות, נכון? תסבירו את זה.
עודדה פרץ
¶
אבל לא תיקנו את פקודת הבנקאות באותו זמן, תיקנו את הצו. לכן בפקודת הבנקאות נשארה המילה "עמלה". זה הרקע. אנחנו מעדיפים שלא תהיה המילה "עמלה" כי אנחנו לא חושבים שזו עמלה אבל זה לא קריטי.
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני לא מבין – אם כתוב בחוק "עמלה" אז למה לא להשאיר את זה "עמלה"? אנחנו מסתירים משהו מהציבור? תובילו שינוי חקיקה, תקראו לזה: מטרות עתידיות שאולי הבנקים ירצו לעשות בהמשך. כרגע בחוק כתוב "עמלה", בצו שלכם לא כתוב. אני מבקש להיצמד לנוסח החוק.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם בקריאה השנייה והשלישית תרצו לתקן את זה ותשכנעו – אנחנו נתקן, אין בעיה. אבל כמובן אני צריך להבין שאין פה שינוי מהותי אלא שינוי סמנטי.
טיבי רבינוביץ
¶
ההפך, חבר הכנסת, זה בדיוק להטעות את הציבור ולתת לו תחושה שהוא מרוויח משהו מהשינוי הזה.
עודדה פרץ
¶
זה צריך להיות ברור שאנחנו מדברים על מרכיב ההיוון. בתשלום הזה יש כמה מרכיבים: יש עמלה תפעולית של 60 שקל, שזה כן עמלה.
עודדה פרץ
¶
ויש עמלת הודעה מוקדמת. מה שאתה רוצה לטפל בו פה הוא שזה עם הפרשי היוון או בלי הפרשי היוון. זה מה שצריך להיות ברור.
רני נויבואר
¶
שבסוף הפסקה יהיה כתוב: "תשלום" – או "עמלה", לא משנה – "יחושב על פי הוראות סעיף 13 לפקודת הבנקאות בקשר עם הפרשי ההיוון".
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, חמש דקות הפסקה. תשבו יחד ותראו.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:30 ונתחדשה בשעה 13:35.)
יואב קיש (הליכוד)
¶
לפני כן, ברשותכם, רק מילה אחת. עודדה, אני לא רוצה לעכב את ההצבעה. כרגע התיקון הוא רק לפקודת הבנקאות. אני חושב שלקראת קריאה שנייה ושלישית צריך לשקול להוסיף את כל הגורמים שנותנים משכנתאות במשק.
אתי בנדלר
¶
זו תהיה בעיה מאוד-מאוד גדולה כי אתה בעצם רוצה להחיל בלי דיון מוקדם הוראות על גבי גופים שהם בכלל לא הוזמנו, שהם יהיו כאן פעם ראשונה לעניין הזה.
אתי בנדלר
¶
לא. אם אתה רוצה, אנחנו צריכים לעשות עוד ישיבה ולהזמין את הגופים האלה. אי אפשר יהיה לעשות את זה.
אתי בנדלר
¶
כמובן שאת הנוסח הסופי אני אכין אחרי שהוועדה תאשר. אני רק רוצה להגדיר את העקרונות שלפיהם תנוסח הצעת החוק. בסעיף 13(א)(2) לפקודת הבנקאות 1941, מדובר על כך שניתן לבצע פירעון מוקדם, ואז (2) "התאגיד הבנקאי רשאי להתנות פירעון מוקדם, כאמור בתשלום עמלה, בתנאים ובשיעור שקבע הנגיד בצו, לאחר התייעצות עם הוועדה ובאישור שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת". מכוח הסעיף הזה נקבעה עמלה. יש את צו הבנקאות (פירעון מוקדם של הלוואה לדיור) וכאן יש סעיף, בצו הזה, סעיף 3, שעניינו עמלות הפירעון המוקדם ויש מספר סוגי עמלות. יש עמלה תפעולית, שבה, אני מבינה, לא נוגעים.
אתי בנדלר
¶
נכון, אז גם בה לא נוגעים. הדבר היחידי שאני מבינה שאליו מתייחסים זו עמלה שמדברת על ריבית היוון.
אתי בנדלר
¶
אני עדיין לא יודעת בדיוק איך לנסח את זה אבל אני אנסח את זה באופן כזה שהאופציה בהסכם הלוואה הכולל אפשרות לפירעון מוקדם - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
למרות שמה הבעיה כבר שיתמחרו את זה בלי עמלת התפעול וכו'? הרי מדובר על 60 שקלים סך הכול. למה אנחנו בכלל נכנסים לזה? שהבנק, בתמחור שלו, יבין שזה כולל בפנים גם את עמלת – זה לא אלפי שקלים, זה סתם מסבך בעיני. אני לא חושב שצריך להפריד עכשיו. הבנק הרי עושה מסלול נפרד ללא עמלת פירעון מוקדם ,אז שיהיה ללא עמלת פירעון מוקדם ואז יגדירו שבוע, או כמה שזה יהיה, של ההודעה, אבל בבירור שגם עמלת התפעול תיכנס פנימה. מה הסיפור? למה אתם מסבכים? אני לא לחוץ מזה. אם אתם רוצים נלך לכיוון הזה. אבל אני חושב שיותר ראוי לעשות את זה ללקוח. עכשיו מה יסבירו לו בבנק? זה ללא עמלת פירעון מוקדם אבל יש עמלת פירעון מוקדם. בשביל מה לסבך?
אתי בנדלר
¶
חבר הכנסת קיש, את זה באמת יהיה אפשר כבר לשנות בין השנייה לשלישית כי זה כבר כניסה לפרטים.
אתי בנדלר
¶
בשלב זה, מה שמדובר כאן הוא ש"הסכם הלוואה הכולל אפשרות לפירעון מוקדם המותנה בתשלום עמלה שעניינה הפרשי היוון", משהו כזה.
אתי בנדלר
¶
כן. עמלה שעניינה הפרשי היוון, שתחושב בהתאם להוראות לפי הסעיף הזה שקראתי עכשיו. אני אומרת שוב, זה לא הנוסח הסופי אבל זה מה שקראתי.
יואב קיש (הליכוד)
¶
מה שאני הצעתי היה עושה את הכול יותר פשוט וזה היה חוסך לך גם את העבודה, כי זה היה מבטל את כל העמלה. ואז, אם היינו חושבים שרוצים להכניס את העמלה התפעולית, היינו מכניסים את זה בין ראשונה לשנייה. אני רציתי לפשט לך את זה, שלא תתעסקי עם ניסוח והצו וכל זה.
יואב קיש (הליכוד)
¶
בוא נלך לקריאה ראשונה על ביטול כל העמלות, ונדון בזה אחרי קריאה ראשונה, אם נרצה ללכת - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. אבל חכה, עוד לא שמעתי את בנק ישראל. אולי הם יעשו לכם את העבודה? כן, מה אתם אומרים?
עודדה פרץ
¶
לא יודעת אם הרבה אבל לחשוב, מכיוון שיש שם למשל מרכיב של הודעה מוקדמת אז יכול להיות שיש לזה משמעות. ה-60 ש"ח זה באמת לא נראה לי - - -
יואב קיש (הליכוד)
¶
אני אומר, כדי לפשט – כי בסוף אני רוצה שללקוח יהיה ברור שהוא הולך להליך ללא עמלת פירעון מוקדם - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אעשה את זה יותר קל, עזוב. אם אתם תסכימו למה שהוא אומר, אז התיקון יהיה שונה, בסדר?
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אנחנו אומרים שאנחנו מסכימים ועכשיו זה תלוי בהם. זה מה שסוכם, נכון? אם הם יסכימו לתיקון שהוא מבקש אז תנסחי את זה שונה, זה הכול.
יואב קיש (הליכוד)
¶
טוב, אני מרגיש שאני מקלקל. באתי לתקן ואני מקלקל. יש ניסוח, אתם רוצים? נדון בזה אחרי קריאה ראשונה. אני לא רוצה לגעת. תלכי למסלול הארוך, המורכב. גמרנו.
אתי בנדלר
¶
אז אם כך, ההצעה תכלול את מה שמופיע היום בסעיף 1(2) – דהיינו, תוספת של סעיפים קטנים (א1) ו-(א2) לסעיף 13 לפקודת הבנקאות, בשינויים שדובר עליהם, כך שיהיה ברור שמתייחסים אך ורק לעמלה שעניינה הפרשי היוון. אפשר לאשר את הסעיף, אדוני.
אתי בנדלר
¶
עכשיו אני שואלת שאלה: האם להוסיף, לאור ההסכמות שזה לא יהיה רטרואקטיבית, סעיף תחולה לפיו הוראות סעיף זה יחולו על הסכמי הלוואה שנכרתו לאחר תחילת החוק?
יואב קיש (הליכוד)
¶
א', הסעיף הזה בהגדרה אומר שהוא מחייב אותם לעשות מסלול. זה לא יכול להיות רטרואקטיבי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר לכם, המזל של בנק ישראל, שלחרדים אין כסף לפירעון מוקדם. אם היה, הייתה פה מלחמת עולם, שתדעי. תודה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:45.