פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
24
ועדת החינוך, התרבות והספורט
29/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 626
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, ט"ו בסיון התשע"ח (29 במאי 2018), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/05/2018
העלאת המודעות במערכת החינוך למחלת האפילפסיה
פרוטוקול
סדר היום
העלאת המודעות במערכת החינוך למחלת האפילפסיה
מוזמנים
¶
אתי דבש - ממונה בריאות, וקיימות, משרד החינוך
ד"ר שירלי רחל אליאס - עוזרת רפואית לראש מנהל רפואה, משרד הבריאות
אוריאנה אלמסי - מרכז המחקר והמידע, הכנסת
אביבה פלדמן בהגי - מנהלת היחידה לחינוך לאפילפסיה, בית החולים רמב"ם
גלית גרינברג - מנהלת מרכז חינוך לאפילפסיה, בית החולים "סורוקה"
ד"ר דורית שמואלי - נוירולוגית ילדים, שירותי בריאות "הכללית"
זאב גולדבלט - מנהל פורום ועדי ההורים היישוביים
גד שמואל כהן - ראש צוות חמ"ד, פורום ועדי ההורים היישוביים
איתמר אברמוביץ' - מנהל אגף הד"ס, מגן דוד אדום
רמי טבריה - עמותת "גן עדן בסגול"
יניב טבריה - עמותת "גן עדן בסגול"
דפנה ויטנברג דובב - מנכ"ל מנכ"ל עמותת אי"ל - האגודה הישראלית לאפילפסיה
אופיר גל - מנהל שווק, עמותת אי"ל - האגודה הישראלית לאפילפסיה
משה אשכנזי - סגן יו"ר ועדת החינוך, מפלגת העבודה
יובל חלביה - יושב ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית
יהושע שלמה זוהר - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ) מייצג/ת את שירותי בריאות כללית
לוטם בכר - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג) מייצג/ת את ההסתדרות הרפואית בישראל לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: מאוחדת, מגן דוד אדום
טל ברונשטיין - שדלן/ית (מאיר אסרף משרד עו"ד) מייצג/ת את הסתדרות המורים
היו"ר יעקב מרגי
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. היום 29 במאי 2018, ט"ו בסיוון תשע"ח, נושא הדיון: העלאת המודעות במערכת החינוך למחלת האפילפסיה, דיון ביוזמתה של חברת הכנסת יוליה מלינובסקי.
אני אומַר מספר מלים וכדרכנו בקודש, אתן לחבר הכנסת היוזם, לאחר מכן ניתן לארגון "גן עדן בסגול", להציג את המצגת. אני חושב שזה דיון מני כמה, לא מני רבים, שאני לוקח את זה עוד מהקדנציה הקודמת בוועדת העבודה הרווחה והבריאות, ליוויתי וקידמנו וכאן, בוועדת החינוך, כל שנה ציינו את היום הזה.
אין ספק שחלו התפתחות והתקדמות בשנים האחרונות בסוגיה הזו, עדיין יש הרבה מה לעשות. כולנו מכירים תופעות שבעשור הקודם האפילפסיה נחשבה בעיני רבים אפילו הפרעה נפשית או פחד, לא התקרבו לילדים כאלה, היום זה דבר שכמעט, כמעט אני אומר, כמעט ולא מורגש בחברה. דרכי הטיפול השתפרו, אני מקווה שיש לנו גם רופאים אורחים בוועדה, יש? למה לא סביב השולחן? ברוכה הבאה. נשמע את הדברים. פעם אמרתי באחד הדיונים, אם מדעי המוח היו בעבר, גם לרופאים, שחייה בתוך ענין סמיך כשמגששים באפילה בנבכי המוח, היום המוח אפשר לדבר עליו במושגים של מדע מדויק כמעט. פלאי הטכנולוגיה והרפואה והמדע שיפרו את איכות החיים של הרבה אנשים בנושא הזה, לא משנה, לא אקדים את המאוחר. יוליה, היוזמת, חברת הכנסת יוליה מלינובסקי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לפני שנה וחצי אנחנו עשינו בכנסת יום מיוחד לנושא האפילפסיה, כל ועדות הכנסת דיברו על זה ודנו, ורופאים וגם מורים וגם ברווחה, וכולם הסכימו, אגב, שאנחנו נעשה תכנית לאומית לטיפול באפילפסיה. מה התברר, יש לנו בארץ כ-80,000 בני אדם שהם חולי אפילפסיה, גם ילדים, גם מבוגרים, בכל טווח הגילאים. אף אחד לא יודע מאיפה זה בא, אף אחד לא יודע מהן הסיבות, אתה אמרת שאנחנו יודעים מה זה מוח – עוד לא, אנחנו עוד לא שם. זה יכול להיות משהו שהוא גנטי, זה יכול להיות משהו - - - כי זה קורה לאנשים אחרי תאונת דרכים וזה לפעמים קורה סתם כך, אף אחד לא יודע למה. כשהתחלתי את הריצות שלי בין הממשלה, כולל משרד החינוך, פניתי לכולם וביקשתי: בואו נקים צוות בינ-משרדי שידון בזה. כשבאתי למשרד הבריאות, לדוגמה, וסיפרתי להם, אני, מספרת להם, שיש כ-80,000 חולים כאלה, הם לא ידעו, בסדר?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא, יש שיחה מתועדת עם מנכ"ל משרד הבריאות. כ- 80,000, 1% מהאוכלוסייה. דווקא באוכלוסייה הבדואית-הערבית האחוז יותר גבוה. האחוז יותר גבוה בדרום מאשר במרכז הארץ, יש כל מיני סטיות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
כן, יש לו שם רופאים. משרד החינוך בכלל לא טרח לענות לי. משרד החינוך, פניתי וביקשתי, מחר יקרה דבר כזה בכיתה עם ילדים ואנחנו מכירים מצבים שהמורות, כי הן לא מכירות את זה, פשוט מרוב הפחד, מתחילות לצעוק, לצרוח, כל הכיתה על הרגליים כי הן לא יודעות לעזור לילד, כי לא יודעות. נו, מה יש, אי אפשר לצפות שכל אחד יידע וזה קורה, אגב, זה קורה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל היא צריכה לדעת דבר בסיסי. מורה, קורה לה דבר כזה, יש מוקד 101 ומבקשים הנחיות - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה יודע מה, ברוך השם, אני לא נעזרתי, לא ב- 100, לא ב- 101, לא ב- 103 ואני לא צעיר.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
אם זה 80,000 בכלל האוכלוסייה, יש להניח שאלה 40,000 או 30,000 תלמידים?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
ביקשתי ממשרד החינוך, אתם יודעים שיש בעיה שקיימת לחולי אפילפסיה והיא שיש את הפליקרים האלה. עכשיו אנחנו במסיבות סיום ובשנה שעברה קיבלתי פנייה מילדה שלא יכלה להשתתף במסיבות סיום בגלל שוועד ההורים החליט שבתוך המסיבה יהיו הפליקרים האלה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אם זה חמש בשנייה זה מסוכן, בן אדם שהוא חולה אפילפסיה יקבל התקף. אם זה פחות הוא יכול לסבול את זה. מה ענו לאותה ילדה? לא שינו שום דבר. זאת אומרת, מבחינת הכיתה, מבחינת משרד החינוך, הילדה יכולה לא להשתתף במסיבות סיום, רק שיהיו הפליקרים האלה. זאת אומרת, אף אחד לא מתחשב בשום דבר. פניתי למשרד החינוך, פניתי לשר בנט, לפני כמה דקות ראיתי פה את עדן, כנראה שהנושא הבא יותר מעניין - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אחד היועצים או אחד העוזרים. משום מה, מפה הוא ברח כי זה פחות מעניין ופחות מדובר. הנושא של תשלומי הורים - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני אומרת דבר פשוט, אדוני היושב ראש, קודם כל, תודה רבה לך על קיום הדיון הזה, זה נותן לנו במה לדבר על זה. אנחנו לפני שנה וחצי דיברנו שאנחנו נעשה במערכת החינוך, כי מה שאתה לא יודע אתה מפחד מזה, במיוחד ילדים. ברגע שמסבירים להם, ההבנה וההנגשה והיכולת לעזור הן אחרות לחלוטין. דיברנו שאנחנו נעשה במערכת החינוך מן שעה כזו שנתית, שתעלה את המודעות, מה קורה אם מחר זה קורה לחבר שלך, איך מגיבים, שזה לא כזה נורא ואפשר להתמודד ומהן הדרכים. אגב, גם למורות זה לא יזיק. אנחנו, אחרי שנה וחצי, לא קרה כלום כי למשרד החינוך כל פעם יש תירוץ אחר למה לא. אז אני כועסת - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
במיוחד שיש לנו פה עמותה שעושה הכול חינם, לא מבקשת כסף, לא מבקשת תקציבים, רק תתנו לנו לעשות.
יניב טבריה
¶
קוראים לי יניב, אני יושב ראש עמותת "גן עדן בסגול". אנחנו מקיימים פעילויות להעלאת המודעות למחלת האפילפסיה, עם כל מיני גורמים. לפני שנה וחצי היינו פה ביום האפילפסיה בוועדת חינוך וראינו במפורש שמשרד החינוך לא יודע על תלמידים שהם חולי אפילפסיה. הממ"מ הציג מסמכים שהראו שיש במערכת החינוך קרוב ל-13,000 תלמידים, משרד החינוך - - -
יניב טבריה
¶
משרד החינוך יודע על בין 200 ל- 300 תלמידים אז ההפרשים פה הם מאד מאוד גבוהים. אנחנו, בשלש השנים האחרונות, נפגשנו גם עם משרד החינוך, גם עם מועצת התלמידים מספר פעמים, רצינו להבין מה הצורך ומהי היכולת להשפיע על תלמידים בשביל שהם יידעו מהי אפילפסיה. ולאחר הדיון הקודם שלנו, שבאמת הייתה המלצה שנעשה "שעה סגולה" בכל בתי הספר בארץ. פיתחנו מערך שיעור, ביחד עם גלית גרינברג ממרכז ההסברה ב"סורוקה", גייסנו את טל מוסרי שהוא כוכב ילדים והצגנו איזושהי מצגת שיכולה לעבוד בצורה מאד קלה ונוחה, ויכולה להגיע לכל מורה בארץ.
גלית גרינברג
¶
תודה רבה. וכל מורה, גם אם הוא חושש מאפילפסיה, יכול להתנהל בידידות עם זה ולסיים שיעור כשלימדנו אותם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. מאחר ואין לנו הרבה נוכחים כאן, נתחיל עם חברי הכנסת ולאחר מכן, מימין לשמאל נקיף את כל השולחן.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
בקצרה. אני מברך על הדיון החשוב הזה. 1% הוא שיעור משמעותי בקרב התלמידים. חסר מאד ידע ומידע. תודה גם למרכז המחקר של הכנסת, על תחילת המידע החשוב שכבר סיפקו - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
אני מנצל את ההזדמנות כדי לפנות למשרד החינוך ולראות איך מכניסים ומשלבים את הנושא הזה בתוך המערכת. שיעור אחד בשנה זה לא כבד מדי וזה לא יותר מדי, בוודאי. ולעמותה, אני מקווה גם שתהיו רגישים יותר לעניין השפה. אני מניח שהרבה יעשו את זה גם בהתנדבות כדי לסייע. שיהיה בהצלחה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה. ראשית, חברתי לסיעה, חברת הכנסת יוליה מלינובסקי, לקחה את הנושא הזה לפני שנה וחצי, שלא טופל כמעט בשום מקום בכנסת. מדובר על אחוז שהוא משמעותי באוכלוסייה, בסוף אלה לא מספרים קטנים. וגם כשאתה יורד מהסטטיסטיקות של האחוזים, כל אחד כזה הוא סיפור. כשנחשפנו לפני שנה וחצי, פה בכנסת, לסיפורים האישיים של תלמידים שקרה להם האירוע הזה, אי אפשר שלא להתפלא, איך מערכת החינוך לא מטפלת בנושא הזה בצורה מערכתית.
אני מצטרף גם למה שאמר חבר הכנסת ג'בארין, חייבים להנגיש את זה בשפות, בטח בחברה כמו החברה הישראלית, שהיא חברה רב תרבותית, ודווקא הילדים הם אלה שצריכים את זה. אם עכשיו הגיע ילד, בוודאי בישובים ערביים אבל גם בתוך בתי הספר בישובים היהודים, יש לך דוברי שפות. יש עולה חדש שהגיע אתמול לבית הספר, שלשום לבית הספר, לפני שעה לבית הספר, אפשר להנגיש את זה בשפות, זו לא בעיה, בטח במבנה שהוצג כאן.
אני כן חייב לומר, אדוני היושב ראש, הסיפור הזה של חוסר התגובה של משרד החינוך לחברי כנסת וזו לא פעם ראשונה. זו לא פעם ראשונה, זה לא הנושא הראשון אבל דווקא בנושא הזה הייתי מצפה להתנהלות אחרת. וההתנהלות הזו היא שערורייה, אגב, גם כלפי הוועדה. לא מעט דיונים שאני קיימתי, כיושב ראש ועדת משנה, בין אם זה בחופשות ובין אם זה כוועדת משנה לספורט, כשביקשנו את משרד החינוך לפה הוא לא הגיע. בנושא הספורט הוא שולח לנו הודעה לוועדה "אני לא קשור לנושא הזה". זאת אומרת, דברים שהם חינוך גופני אינם נמצאים בבתי הספר. ההתייחסות הזו לוועדת החינוך צריכה להיפסק.
נורית קורן (הליכוד)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש, על הדיון החשוב. צריך לומר שפה, בוועדת החינוך, זה הבית של כל התופעות שיש בכלל, זה שייך לוועדת החינוך אבל אתה לוקח אותם כאן. ואני רוצה להצדיע לך. גם מחר אנחנו דנים בתסמונת ויליאמס ותודה רבה לך. אני רוצה לומר שאני, את הנושא של האפילפסיה פגשתי כי היה לנו במשפחה קרוב משפחה שסבל מזה והוא היה ממש מסכן. אני מדברת על לפני שלושים שנה, זה כמעט ולא טופל. הוא היה בבית, הוא לא עבד - - -
נורית קורן (הליכוד)
¶
הוא לא עבד וזה היה נורא. הגיע אלי יניב לפני שנתיים, אני חושבת, והוא דיבר אתי. אני רוצה לברך אותך. אתם, בעצם הרמתם והעליתם את הנושא הזה לסדר היום הציבורי ובמיוחד למערכת החינוך, כמה זה חשוב. אנשים כמוכם, שעושים כאלה דברים, צריך רק להצדיע לכם. אני מודה לכם, הארתם את עיניי, אני מניחה שגם יוליה בטח נפגשה אתכם וגם משרד החינוך.
אני רק רוצה לומר שלא מזמן גיליתי שגם בת של חברה סובלת מזה. וזה מאד מאוד קשה, מאד קשה למשפחה. קודם כל, האבחון של זה מאד קשה. מאד קשה האבחון ואני רוצה לומר את החוויות שאני שמעתי מן המשפחה, שמוציאים אותה מן המקלחת מדי פעם, ומוציאים אותה מכל מקום אחר ולא יכולים לסייע להם, לה. החוסר אונים הזה, חוסר האונים הזה של המשפחה הוא הדבר הכי קשה. ואני חושבת שכאן אנחנו צריכים לתמוך. אם משרד החינוך לא הגיע - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא, אני, בוא, אני חייב לאזן. מבחינת הוועדה יש לנו סיכום, יש לנו תשובות, יש לנו תשובה של השר. אנחנו נבדוק מה נעשָה. אני חושב שהסיכום שהיה לפני שנה יכול להיות רלבנטי גם היום לסיכום הדיון, השאלה אם נעשו דברים מאז. אנחנו נקבל הסבר, לא להתנפל, בואו נראה עד הסוף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חייב לומר, רבותי, לא אמרתי בפתיחה דברים ערטילאיים ולא סתם. אי אפשר להחזיר אותנו שלושים שנה אחורה. הטיפול, הן במערכת הבריאות בחולי האפילפסיה התקדם רבות וגם בחברה הישראלית. אמנם, עדיין, ככל שהמודעות תגבּר ההכלה והשילוב וההצלחה של הילדים החולים באפילפסיה, כמעט אפשר יהיה לבוא למצב, יש כאלה שהם עם התקפים קשים, שעדיין זה מלווה אותם בכל עת ובכל שעה אבל יש רמות כאלו שזה כבר, כמו שאומרים, נבלע בתוך וזה נורמטיבי וכבר לא סוחבים את זה עליהם. הם משולבים בחברה, בקהילה ובצורה טובה ביותר. אני עדיין עומד מאחורי הדברים שלי שאנחנו התקדמנו רבות. במודעות – כן, אפשר להגביר את המודעות. נשמע גם את משרד החינוך, אני הייתי רוצה לתת לך, גבירתי מרמב"ם? בבקשה. את אמרת שאת רופאה? אני אתן לָך לדבר.
אביבה פלדמן בהגי
¶
שמי אביבה פלדמן בהגי, אני מייצגת כאן את בית החולים רמב"ם, שפתח יחידה לחינוך לאפילפסיה לקהילה. זה מגיע ממקום של משרד החינוך ופה אני רוצה לתת נקודת חיוב למשרד החינוך במחוז חיפה, לד"ר סער הראל - - -
אביבה פלדמן בהגי
¶
זה התחיל לפני כן, עם רחל מתוקי ז"ל. אני רוצה לשבח את חיפה, שלפני שנה וחצי בתוך בית ספר "יזרעאליה" בנווה שאנן שזכה בפרס חינוך ארצי, נתנה לי כאימא לילדה חולת אפילפסיה בת 12, לפני שנה וחצי, במה עם ספר שקיבלתי מהמרכז ב"סורוקה", "גברת אפילפסיה", לגבש מעגל שיח. בית החולים רמב"ם, בניהולו של מנהל נוירו-כירורגיה מוני בניפלא ופרופ' שילר, הקמנו ביחד תכניות עבודה לחינוך. כלומר, לקיים מעגל שיח של "האני הוא אחר". לעשות תקשורת עם הילדים, מעבר למצגת ולידע שזה נהדר וזה נפלא, אבל התקשורת הבינאישית עם ילדים קטנים, מגיל חינוך קדם יסודי שזה מערכת גנים, לכיתות א', ב', עד ו' חינוך יסודי, תיכון חטיבה ובאוניברסיטאות.
הספר "גברת אפילפסיה" שמדבר על מכלול מחלות, יצרתי אותו עם בובה. ואני יושבת ומספרת את הסיפור על האפילפסיה עם הבובה, עם הספר, מסיימת. הילד שיש לו אפילפסיה, אם הוא רוצה לקחת חלק פעיל הוא מדבר, אם לא, ברמה הקוגניטיבית אני מסבירה לילדים ועושים דיון ושיחה. כלומר, הם לא אמורים להיות רופאים, הם לא אמורים לטפל ולתת איזושהי עזרה ראשונה אבל הם הכוח המרגיע. להיות מודע שווה כוח. אם אני יודע אני לא מפחד ואם אני יודע אני יודע איך להתמודד והילדים משגרים את זה הלאה. יש תכנית כזאת והיא קיימת כבר שמונה שנים בתוך מערכת החינוך בחיפה. לא "שעה סגולה", יום שלם. מפקחת בית הספר נותנת הוראה וכל שעה, לפי קוגניציה ולפי רמת גיל, הילדים מקבלים תכנים. גם בצורת ההצגה, אם זה יילד בכיתה ו' הוא עורך את המצגת והוא מסביר, אם אלה אחיות וצוות נוירולוגים שמתנדבים לקהילה, לבתי הספר - - -
אביבה פלדמן בהגי
¶
חיפה יכולה להיות שגרירת מערכת החינוך, לתת לשר החינוך ולתת את הגושפנקא, הנה זה קיים, הנה, "האחר הוא שונה", הנה, הוא פה, בואו הלכה למעשה - - -
אביבה פלדמן בהגי
¶
יש ערך במערכת החינוך לשונוּת ושונוּת היא לקבל. אם ילד הולך לערב כיתה, אם יש בסוף שנה טקס של בית הספר ומנהלת בית הספר יודעת להכיל ואומרת: בואו נשנה, בואו לא יהיו אורות מהבהבים, אפשר לעשות דיסקו בלי פליקרים, אפשר לעשות טקס סוף שנה בלי עוצמה של מוזיקה - - -
אביבה פלדמן בהגי
¶
אני רוצה רק לתקן, שמה שנעשה בבית החולים רמב"ם נעשה גם בשפה הרוסית גם בשפה הערבית, כי בית החולים רמב"ם נותן את הפנים שלו לכל הצפון ויש הרבה - - - מהמגזר הערבי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה רבה ואני שוב מודה לך, כמו בפעם שעברה, על תרומתך וההתנדבות. הבטחתי לך, לרופאה. הציגי את עצמך.
דורית שמואלי
¶
אני ד"ר דורית שמואלי, אני נוירולוגית ילדים, פה, במחוז ירושלים של "הכללית". אני מאד מסכימה עם כבוד היו"ר שילדים עם אפילפסיה, רובם הם לא שונים, הם בדיוק כמו כולנו. רובם, אחוז גבוה מאד, בין 70%-80% מהם גם מאוזנים תרופתית, יכולים לתפקד בכל הרמות, כמו כל אחד אחר. הבעיה היחידה היא הסטיגמה והפחד של החברה. ואין שאלה שמה שאמרו פה הוא נכון, שידע הוא כוח וחוסר ידע הוא אי ודאות ופחד וכל מה שקורה מסביב. מספיק פעם אחת שמורה תיכנס להיסטריה מסביב להתקף של ילד, שזה יכול להיות אפילו ההתקף הראשון שלו ואולי לא יהיה לו התקף אף פעם יותר בחיים ואז זו אפילו לא אפילפסיה אבל היה לו התקף, וזה כבר, מבחינת הילד, איזושהי טראומה נפשית לכל החיים, הוא כבר מסומן, הוא כבר ילד שהולך עם ה'גבנון' הזה כל החיים שלו ואלה דברים שאפשר לשבור אותם על ידי מערך הסברה פשוט. אין שאלה שכל מה שמערכת החינוך צריכה לעשות זה להושיט את היד ולקחת את כל הדברים היפים האלה שהראו פה, להכניס אותם פנימה. מקסים מה שאתם עושים ברמב"ם, אין שאלה שזה יפתור לרוב הילדים את הקשיים מסביב לזה. נכון שיש אחוז מסוים של אפילפסיות מאד קשות, קשות לאיזון, ילדים שיש להם בעיות יותר משמעותיות אבל זה גם - - -
דורית שמואלי
¶
כן, הולך ומשתפר, גם מבחינת טכנולוגיות אחרות ועוד פעם, הרוב הגדול של אוכלוסיית הילדים האפילפטיים יכולים לעשות הכול, לתפקד. באמת, לא צריכה להיות להם שום בעיה וגם הצבא, הרבה פעמים היום, גם אם הוא לא מגייס אז כן - - -
דורית שמואלי
¶
אבל הם כן מתנדבים, הם יכולים לעשות הרבה מאד תפקידים מאד חשובים בצה"ל והם עושים את זה.
דפנה ויטנברג דובב
¶
לא הייתי בדיון אבל עקבתי אחריכם, כנראה מצאתם את האנרגיות שלי כאן. אני מנכ"ל עמותת אי"ל – אגודה ישראלית לאפילפסיה. לפני כן עסקתי בתחום השיווק הרפואי באפילפסיה, אני מכירה את כל הטכנולוגיות החדשות, מה הולך להיכנס. חשוב לי להדגיש שני דברים. דבר ראשון, לצערנו הרב, המוח עדיין נמצא במצב של סימן שאלה גדול, זה כמו להסתכל בעינית של דלת-כניסה לתוך אצטדיון. אנחנו עדיין לא מבינים את המוח, ביום שנבין אותו, מי שיבין את המוח - - -
דפנה ויטנברג דובב
¶
לא, לא, מאד חשוב לי להדגיש את הנושא הזה. כל התרופות החדשות וכל הטכנולוגיות החדשות עדיין לא הצליחו להוריד, אולי באחוז או שניים, את כמות הרפרקטורים בעולם. זאת אומרת, הכמות של החולים שעמידים לטיפול תרופתי, עדיין אנחנו נמצאים במצב שיש 25%-30% מהחולים שלא מוצאים להם פתרון והם ימשיכו לחוות התקפים כאלה ואחרים, למרות הטיפולים שיש. זאת אומרת, כולל ניתוחים, כולל - - -
דפנה ויטנברג דובב
¶
חשוב לי להדגיש כי היא אמרה שאנחנו מדברים על שזה הולך ומשתפר אז לצערי הרב, אני לא חושבת שזה הולך ומשתפר. אולי אנחנו מדברים על פחות תופעות לוואי, אנחנו לא מדברים על יעילות יותר גבוהה. ביום שנצליח להראות את זה, מי שימציא את התרופה הזאת יהיה מיליונר. זה אחד.
דפנה ויטנברג דובב
¶
מיליונר מאושר. אצלי מיליונר זה להיות מאושר, לא דיברתי על כסף. אתה יודע, כל אחד מדבר מנימי נפשו.
דפנה ויטנברג דובב
¶
אני רוצה לומר עוד דבר חשוב, עמותת אי"ל מטפלת, נותנת מענה בקו פתוח וכו', ל-82,000 חולים בישראל, כולל 300,000 אנשים במעגל המשפחתי של החולים. חשוב לי גם להדגיש את הנושא הזה. גם אנחנו מטפלים במודעות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לשמוע את משרד החינוך. זה מה שמעניין אותי, למה שנה וחצי הם לא עשו כלום.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, ניתן לך, נחזור אלייך. יוליה, עם כל הכבוד, אני מנהל את הדיון ואני נוהג כאן שקודם כל משרד החינוך ישמע את כולם ויהיה לו מה להתייחס ולא נעשה את זה פינג פונג. נעשה דיון משמעותי, אפקטיבי, עם מסקנות אפקטיביות, לכן צריך להבין שאנחנו כאן. בבקשה, לסכם, גבירתי. אין לנו הרבה זמן, אני רוצה להקיף את השולחן.
דפנה ויטנברג דובב
¶
אני אסכם. יש לי איזושהי הצעת ביניים שחשבתי עליה גם בתור מורה למדעים. אני חושבת שאפשר לחייב בתי ספר שיש בהם מקרי אפילפסיה, ששם כן תהיה שעת חינוך בנושא הזה, בלי לציין שיש לנו ילד חולה אפילפסיה, אבל כן אפשר אולי לחייב לפחות את בתי הספר שיש שם, שהמנהל יודע שיש שם מקרה של אפילפסיה. זו הצעת ביניים אחת והדבר השני, אני חושבת שכדאי קודם כל לעסוק בחינוך של המורים. זאת אומרת, לראות בתכניות לימוד ולחייב - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אחרי מיליונר ומאושר, בואו נמשיך לתקן, אפשר להגביר את המודעות המורים, לחנך את המורים זה נשמע לא - - -
רמי טבריה
¶
אני רמי טבריה מעמותת "גן עדן בסגול", אבא של עדן, שלזכרה הקמנו את העמותה. אני מורה בבית ספר וכמורה בבית ספר אני נתקל בבורות - - -
רמי טבריה
¶
במודיעין. אני מלמד בשני בתי ספר יסודיים ואני רואה את הבורות שיש לגבי האפילפסיה, שהורים לא מדווחים על הילדים חולי האפילפסיה. בעקבות מותה של עדן, בגלל שחשפתי תלמידי בית ספר, כי שאלו אותי: מה קרה לעדן, ואז הסברתי גם על האפילפסיה אז תלמידים קיבלו את האומץ לספר לי שיש להם את מה שיש לעדן. המקרה גם גרע פחד אצל חולי אפילפסיה. אני לא אשכח שבארבע לפנות בוקר מצלצלת אליי אחת המורות - - - בבית הספר להגיד לי שבעלה ברגע זה יש לו התקף והיא לא יודעת מה לעשות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מודע לזה שהרבה הורים לא מספרים במעונות ובגנים שהילד הוא אפילפטי, מתוך חשש שמא לא יקבלו ולא ירצו לקבל. חלק בושה, שזה מכניס אותם לסכנה כי אחר כך הצוות חושב שזה נובע מדברים אחרים ועד שמגיבים נכון, אין ספק, שוב, לא לחינם היום הזה הוא יום להגברת המודעות. מגבירים מודעות, יורדות דעות קדומות, מתמודדים, הידע הוא מקור כוח, אתו אפשר להתנהל נכון, להציל חיים, צריך לומר את זה, להציל חיים ולשפר איכות חיים.
יובל חלביה
¶
תודה רבה. אני רוצה לגעת בכמה נקודות. דבר ראשון, תראו, היום, להיות שונה ואני מגדיר את זה כך, זה לא אמור להיות בתוך הלקסיקון שלנו, גם אנחנו כבני נוער וגם בכלל, בתור החברה שלנו. ברגע שאנחנו מנסים להבדיל קבוצות מסוימות ולהגיד: אני אפילפטי, אני סוכרתי, אני כזה ואני כזה, זה יוצר באמת את השינוי, שכל אחד לוקח את עצמו לנישה שלו. בעניין המודעות, היא דבר שהוא מאד מאוד קריטי ומאד חשוב, אני לא מדבר על היסודי ועל גני הילדים, אני רוצה לדבר על חטיבות ותיכונים, כי זה גם טווח הגילאים שאותו אני מייצג. בסופו של יום, אני מסתכל כך, אומרים "שיעורי חינוך" ו"שיעורים כאלה", עובדתית בשטח, רוב המחנכים לא מעבירים שעות חינוך באופן כללי, עניין הערכים וגם זה, אני חושב שזה לא הרעיון - - -
יובל חלביה
¶
כך אני מציע את זה כהצעה, אולי לצאת למשהו הרבה יותר גדול מבחינת הסברה כללית, כי היום רובו של הנוער וגם של הילדים, נמצאים ברשתות החברתיות, אז זו לדעתי הזירה שבה אנחנו צריכים להיכנס.
דבר השני, איך אני מגיב ברגע שקורה התקף כזה שאני נתקל בו. מודה, אני היום בן נוער, לא מודע, לא יודע מה קורה ברגע שאני נתקל באחד מהחברים שלי עם התקף אפילפסיה, וגם אם אני נתקל בו באמצע הרחוב. עוד הצעה שיש לי למשרד החינוך , אם אנחנו עוברים קורס עזרה ראשונה בכיתה י"א, שזה איזשהו תנאי לתעודת בגרות, אז אפשר להוריד אותו טיפה אחורה לחטיבות הביניים כדי שבאמת, לנו, כבני נוער, יהיה את הידע, בזמן שאנחנו גדלים, לראות איך אנחנו מתמודדים עם מצבים כאלה ואחרים.
הדבר השלישי והאחרון, אחת מהאחריות שיש לנו וכך אני רואה את כל הגופים כאן, שבעיניי, כל הפעילויות שאתם עושים כאן הן מבורכות, אבל יש לנו אחריות מאד מאוד גדולה וזו תקווה. אנחנו צריכים לתת תקווה לבני הנוער, גם אם הם חולים. תראו, אני חולה סוכרת, אני חליתי במחלה לפני ארבע שנים. אחד הדברים שההורים שלי חינכו אותי הוא לא להתבייש בזה, להיפך, לקחת את זה כמשהו טוב. והיום, מודֶה, היא חברה שלי לחיים. זה באמת משהו כזה שהנה, הסתכלו עליי במרפאה של הסוכרת - - -
יובל חלביה
¶
הסתכלו עלי במרפאה של הסוכרת וראו שהנה, פתאום אני מתפתח בתחומים כאלה ואחרים אז הם היו נורא בהלם. אמרתי, אז מה, אז מה אם אני חולה סוכרת? כמו שכשהגעתי למיונים בצבא אמרו לי: יש לך פטור. אמרתי: אז מה אם יש לי פטור, אני רוצה להתגייס, אני חייב להתגייס. זאת אומרת, זה באיזשהו מקום להפיח תקווה אצל כל בני הנוער שכך חולים במחלה הזאת ובכלל, בכל דבר שיש, לטעת את התקווה שאפשר, אפשר לעשות הכול, הכול תלוי ברצון שלנו. בסופו של יום אנחנו רוצים להוביל שינויים אבל כדי להוביל שינויים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני לא מזלזל במה שנאמר עכשיו מפי כל הנוכחים, גם מפי, לא מזלזל, אבל אני אומר, אמרת את הדבר שהוא הנכון והמתבקש. אנחנו, נכון שצריכים לבקש ממשרד החינוך, נכון שצריכים לבקש מהמערכות אבל לפעמים התחושה פה, יוליה, שאנחנו באים, זורקים הכול על מערכת החינוך. ואני לא פוטר אותה מכלום אבל זה קודם כל החברה, אנחנו כחברה. נכון שמערכת החינוך צריכה כמה שיותר כי בסוף בסוף זה משאב שאנחנו נעזרים בו כחברה, היא משאב שהילדים נמצאים בו רוב הזמן, כמות מסיבית וזה צומח ואם נשקיע פה אז זה יעיל יותר אבל אמרת דברים שבאמת, זה גם תלוי בנו, תלוי בילד, תלוי במשפחה, תלוי בחברה. ועדיין, עדיין עדיין, הגברת מודעות, אני אומר לך, אתה צודק, שעת כישורי חיים – אנחנו מעמיסים עליה. אני קורא לה שעת גב הגמל, את כל התסכולים שלנו זורקים לשם, לסל הזה, כמה אפשר כבר לשים בשעת כישורי חיים שב-90% מהזמן היא מתבטלת.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אמרתי. אני עדִין, אני אף פעם לא החלטי. יש חברי כנסת שהם החלטיים, או שחור או לבן, אני אף פעם לא החלטי, משאיר פתח, כי יכול להיות שהיא מתקיימת פה ושם. אני לא תולה בה תקוות. אני כן תולה בלצאת מחוץ לקופסה, מתוך מערכת החינוך ולקרוא למנהלי בתי הספר בחוזרי מנכ"ל, באמת הצעה חשובה, אני חושב שזה מחייב בצורה מערכתית, שמורה או מנהל בית ספר יהיה מודע לכך שבשטח בית הספר יש ילדים חולים, אם זה אפילפסיה או משהו אחר, או כל מחלה, לעשות במובלע יום של מודעות כזו, שמחר או מחרתיים פוגשים את זה במגרש או במרחב הפתוח או בתוך הכיתה, גם יודעים איך לטפל בזה ואיך להתייחס לזה.
ילדים לא צריכים להיות מתויגים. היו תקופות שתלמידים ותלמידות קצת נדחקו הצידה בגלל זה. פתאום פחדו להתקרב אליהם מאז ההתקף. אני יודע שזה לא באותן עוצמות שזה היה פעם ואני עדיין אוחז ומאמין בזה כי אני יודע מה קורה, אבל ככל שהמודעות תגבר הילד לא יסחב, לא יסחב את הקיטבג הכבד הזה על הגב שלו, הוא לא ירגיש אותו. ואני אומר לכם, ילדים שמאוזנים ומטופלים רגשית בנושא הזה טוב, אני יכול להגיד לך בוודאות מידיעה גמורה, זה, איך אמרת, חברה שלך, הוא אפילו לא מרגיש שחברה שלו אתו, זה נבלע. יש את המקרים הקשים וצריך לדעת לטפל. איתן.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, אני צריך לצאת לוועדת כלכלה אבל אני רוצה להעיר הערה, הדיון הזה חשוב. אני חושב שצריך לחלק אותו באחריות בין משרד הבריאות וגורמי הבריאות לבין מערכת החינוך. אי אפשר לערבב את האחריות פה. אני חושב שהיכולת שלנו לתרום פה בוועדה, היא לקחת את האחריות שמערכת החינוך מתמודדת, זה לא המקרה היחיד. אנחנו מכירים מקרים של רגישות למזון וכל מיני שאלות של איך ילד עם רגישות מיוחדת יכול להיות במערכת החינוך הרגילה. לפעמים זה סייעת מיוחדת, לפעמים זה שאסור לאכול מאכל מסוים בכיתה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
ביום רביעי יש הצעת חוק של חבר הכנסת יעקב מרגי אם אתה מכיר אותו, על סביבה נקייה מאלרגנים במוסדות החינוך. יש כאלה מברכים אותי, יש כאלה מקללים אותי.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אמרתי, אמרתי שאני מכיר את הנושאים לפני שהגעתי לכאן ויש לנו ביומיום, כל אחד את ההיכרות שלו. מה שנדרשת הקהילה ומה שנאמר פה קודם על מסיבת י"ב, שיש מציאות שכתוצאה ממנה מישהו לא יכול להשתתף - - - זו צריכה להיות העמדה של ועדת החינוך, שבית ספר מתאים את עצמו למקרים האלה, גם אם הוא מוותר על משהו מהפעולות שלו. אם תהיה מסיבה בלי הפטנטים האלה לא יקרה שום דבר אבל כל הדיבורים, סלח לי, חניך בית הספר מן המועצה, כל הדיבורים על הכרת האחר וכל הדיבורים היפים, בטלים בששים אם מישהו לא יכול לבוא למסיבה בגלל פרוז'קטור. כלומר, מה שצריך לעשות וזה התפקיד שלנו כאנשי ציבור בוועדת חינוך, אנחנו לא אחראים על הטיפול התרופתי ואנחנו לא מומחים בחלק מהדברים שאתם מומחים בהם אבל אנחנו צריכים להיות מומחים להשתלבות של כל אחד, עד הכי רחוק שאפשר במערכות הקיימות. שלא יהיה מצב שילד לא יבוא לבית ספר כי מישהו אוכל גבינה והוא לא יכול להיות ליד גבינה. שלא יהיה מצב שמישהו לא בא למסיבת י"ב לא כי אין לו כסף לשמלה או - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אז רגע, אני נאלץ ללכת לוועדה אחרת ואני אומר את זה, או הזכירו פה את הפטנט עם האורות, אני מציע שזו תהיה החלטה של ועדת החינוך ובית הספר זה באחריות בית הספר, לא צריך פה קורסים מיוחדים, מנהל בית הספר, בית ספר, ועדי ההורים, יקבעו - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
יקבעו חד משמעית, שהילדים בכל הגילאים, הם בתוך המערכת עד הכי רחוק שאפשר להגיע, גם במחיר של ויתור על משהו מתוך היכולות הכלליות האלו ולא ניכנס פה לכל הפרטים. על זה צריך להתעקש. אם את זה אנחנו לא מסוגלים אז כל הדיבורים הם קשקוש.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
זה המבחן האמיתי של הערבות ההדדית, שמוכנים לוותר על הפרוז'קטור במסיבת י"ב או שיאכלו מרגרינה או לחם או משהו אחר בְּמָקום אחר ולא בבית הספר.
גד שמואל כהן
¶
ראשית, אני רוצה לברך על הדיון החשוב הזה. אני רוצה גם להזכיר במאמר מוסגר, כי התחום שאני עוסק בו בפורום, פורום ועדי ההורים היישוביים, הוא בעיקר חינוך מיוחד, גם חינוך ממלכתי דתי, שהאפילפסיה מגיעה פעמים רבות ביחד עם אוטיזם, זה הולך בפעמים רבות כעיסקת חבילה - - -
גד שמואל כהן
¶
אמרתי פעמים רבות, זה הולך כעיסקת חבילה. אני רוצה להצטרף למה שאמר חבר הכנסת ברושי, גם זה שלידי לוחש לי באוזן, אנחנו כהורים מוכנים להוריד מסעיף תשלומי ההורים את סעיף המסיבות ולוותר על פרוז'קטורים, אין לנו שום בעיה עם העניין הזה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם כבר אתה ציני אז בוא אני אגיד לך, תהיה ציני עד הסוף. אנחנו כהורים הולכים לקרוא, עם כל הכבוד, אם אני יש לי את היכולת לצייד את הבן שלי בכל ערכות הלבוש האלו למסיבת סיום, שלפעמים גובלות באלפי שקלים, זה לא אומר שכל אחד יכול וכאן הייתי קורא קריאה ערכית, לא קשור לתשלומי הורים. זה עולה, אני אומר לכם, הצביעות גדולה אצלנו, למה, כי זה עולה עשרות מונים מכל תשלומי ההורים שמאושרים, שהוצגו היום, עשרות מונים.
זאב גולדבלט
¶
כבוד היושב ראש, את זה כבר עשינו ביחד עם משרד החינוך וזה על הכיפאק. השיחות שלי עם יובל הן בדיוק כדי להוציא קריאה משותפת.
גד שמואל כהן
¶
ועכשיו בשיא הרצינות, אני חושב שכדאי לנצל את הפלטפורמה של תנועות הנוער כי כל קומונרית, רשג"ד, ראש קן או whatever, בכל תנועה אחרת - - -
גד שמואל כהן
¶
בארגוני הנוער, מדריכים עוברים הכשרה, זו פלטפורמה מצויינת להגביר מודעות בקרב בני הנוער לנושא הזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בואי אני אומר לכם דוגמה מהחיים. בעבר, בעבר, אשתי הייתה מנהלת רשת של מעונות יום וההורים לא דיווחו. היא יוצאת מהמשרד, היא רואה התקהלות והיסטריה של צוות, עם ילדה בהתקפה אפילפטית. התקשרה למד"א עם הקור רוח שלה. היא כן, הצוות איבד, איבד את השלווה, נכנסו לאיזה שוק, לאיזה freeze וצרחות. אמרה לו: תקשיב, אני לא יודעת מה יש לילדה, אני אגיד לך מה היא עוברת, אל"ף, בי"ת, גימ"ל, דל"ת. אמרה לו: אתה לא מנתק את הקו, אתה צמוד אתי, כך, בקור רוח והצילו את הילדה הזו. אין ספק שיש פניות למד"א, אין ספק שמד"א מפנה - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
מד"א יודע לעשות אבל כשזה קורה סביב שלושים ילדים קטנים וקורה דבר כזה וגננות ומטפלות נכנסות בעצמן זה מה שמפריע לי.
אתי דבש
¶
קיבלתי את הסיכום שלכם וגם קיבלתי את התגובה של השר בנט. הסיכום הגיע ב-7 במרץ, השר בנט הגיב ב-17 במרץ.
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה, אני אתקן. כשאמר עודד מה שאמר אמרתי: מבחינת הוועדה אין לנו, אני לא מתלונן על זה. תגובות משרד החינוך בזמן, ממצות, מפורטות, כשלא ממש מפורטות חוזרים עליהן עם תשובות. אני לא סובל מאי התייחסות של משרד החינוך, גם לא כדאי להם לא להתייחס אליי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
נכון, אני מעיר, אני חושב שמשרדי ממשלה, אני אומר וזה ייאמר גם בפרוטוקול, משרדי הממשלה ומשרד החינוך צריכים להתייחס בכובד ראש לפניות ולשאילתות של חברי הכנסת. הם נבחרי ציבור, הם באים בשם הציבור, לכן להעביר את המסר הזה הלאה. בבקשה.
אתי דבש
¶
אני תיכף אתייחס. אני כממונה, למשל, מתקשרת אליי אימא ואומרת לי: הילדה שלי אלרגית, המנהלת הזו לא מוכנה להתחייב בפניי שהילדה שלי תהיה מוגנת בפני הדבר הזה. אנחנו מיד נכנסים לפעולה. ממנהל המחוז, כולל הדובר שלו, כולל כל העולם ואחותו, כדי שהילדה הזו תוכל לקבל את השירות שמגיע לה. יש דבר אחד שמאד חשוב להבין. הילדים הללו נמצאים במערכת החינוך הרגילה כי אנחנו רואים אותם כילדים רגילים לכל דבר.
אתי דבש
¶
ודאי. ברגע שאני יודע את המצב אולי יותר קל לי להתמודד ואגב, אני לא בטוחה. אני אדם שנוטה מדי פעם להתעלף, לא בגלל אפילפסיה, בגלל חולשות. בעלי, כל פעם שאני מתעלפת נכנס להיסטריה, למרות שהוא מודע לכך שאני תוך שניות חוזרת לעצמי.
אתי דבש
¶
מה שאני רוצה לומר, שהקטע הזה, זה שאני יודעת זה טוב, זה עדיין לא אומר שאני לא אכנס ללחץ - - - איך לטפל. לשמחתי הרבה – אני לא רופאה – אבל הבנתי שהטיפול קצת השתנה. אם פעם זה היה משהו שצריך להפשיט את הילד ולתת את החומר, היום ברוך השם אתה נותן את זה בפה ויותר קל.
דורית שמואלי
¶
זה פרכוס וכל אחד יכול לעשות. מה שצריך לעשות, להשכיב בן אדם, לסלק חפצים חדים, להזיז את הראש הצידה וקודם כל לראות שהפרכוס נגמר לבד ואצל רוב הילדים זה כן ייגמר לבד. גם אם כן - - - להזמין מד"א או לא, זה טיפול פשוט. ברגע שיודעים מה צריך לעשות לא נכנסים להיסטריה - - -
אתי דבש
¶
הדבר היחידי שאני רוצה שנשנה פה זה את המילה לחייב למילה להסביר. משרד החינוך בא מהגישה שאומרת, שברגע שאני יודעת שבית הספר הזה יש בו ילד אפילפטי, אני מתוך תפקידי כמפקחת - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
הערה קטנה. מה זה "בית ספר, יודעת". אחוז אחד מהאוכלוסייה חולה אפילפסיה, היום זה קורה בפועל, לא צריך לדעת את זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
את רוצה שאני אעשה סיכום ביניים? אני חייב לסיים, אני בגלישה של עשר דקות. תקשיבי, תני לה לסיים כי אני לפי זה אגבש את הסיכום שלי. התחלת לומר, מרגע שיודעים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני רוצה לשאול שאלה. האם יש הנחיה ברורה בחוזר מנכ"ל למנהלי בתי הספר שמרגע שהתקבל לבית הספר ילד או ילדה עם מחלה כזו או אחרת, יש הגברת מודעות סביב אותה מחלה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, שאלתי שאלה. מה שבנט כתב אני יודע, הצהרת כוונות. אני שואל האם נעשה? האם יש חוזר מנכ"ל שמופיעה בו הנחיה ברורה?
אתי דבש
¶
אני לא בטוחה שהחוזר כבר יצא כי יש אחת ל- שיוצא החוזר, אבל ברגע שהוא מתחייב ואנחנו מתחייבים, לפי מה שעירית אומרת, אז הדבר הזה - - - כן לעשות אבחנה בין זה שמשהו נאמר בחוזר מנכ"ל - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
הוא כותב, סליחה, הוא כותב כך. "המשרד ירענן", ריענון, בעברית פשוטה, שלא למדתי אותה בבית הספר הממלכתי שלמדתי בו, זה לרענן דבר קיים, לא להמציא.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, כתוב "ירענן את חוזר המנכ"ל בנושא. בריענון החוזר נרחיב את הצורך בקיום ההסברה". זאת אומרת שקיים חוזר מנכ"ל. יש חוזר מנכ"ל שמָה אומר? מישהו יודע לומר לי מה אומר חוזר מנכ"ל?
אוריאנה אלמסי
¶
אני אצטט משהו אחד שכתוב בו. חוזר מנכ"ל משרד החינוך שנקרא הנחיות לטיפול בילדים הסובלים ממחלת האפילפסיה, פורסם באוקטובר 2001, כלומר, לפני שש עשרה שנה, לא מצוין בו אם עודכן עם השנים, כלומר, יש חוזרי מנכ"ל שכן, בחוזר נכתב כי "הטיפול נוגד ההתקפים עלול לגרום לקשיי קשב וריכוז" שהייתה סוגיה אם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אין "תשומת". אני מודה לך על תשומת הלב אבל אני אומר לך, תקשיבי, יצא סיכום ב-7 במרץ 2017 והתשובה של השר ב-15 למרץ. זאת אומרת, יש כאלה לארג'ים, אמרו שלפני שנה וחצי היה הדיון, אני זכרתי שזה פחות משנה וחצי, בסדר? היה זמן די והותר להוציא חוזר מנכ"ל. יש קשיים בירוקרטיים בהוצאת חוזר מנכ"ל, יכול להיות שזה אחד הגורמים שחייבים, מנגד, עומדת לשר הזכות והיכולת והרשות להוציא הנחיות לבתי הספר שלא במסגרת חוזר מנכ"ל.
אני לא יכול לחכות לתשומת הלב שלך. תעבירי אותה עוד פעם למנכ"ל, מהמנכ"ל לשר, אנחנו ניפגש בשנה הבאה והגברת המודעות לא תיעשה. הדיון הזה הוא הגברת המודעות. אני לא באתי פה לאלץ מישהו לחקור את המחלה, להוציא תרופות, הגברת המודעות היא הדיון, אני מתמקד בו. אם הדיון עכשיו הוא שנה פלוס מהדיון הקודם שהיה סביב הגברת המודעות ואחת המסקנות, העיקרית − תודה רבה לכם.
אתה ממשיך? אולי אתן לךָ בחוץ, יש מזגן יותר טוב מפה. לא, סליחה, אני מהבוקר מוציא כאן אנרגיות על דיונים בוועדות כדי להוציא משהו שהאזרח מן השורה שמגיע ממרחקים פה ואכפת לו, אבל אני הערתי לך פעם שנייה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו לא מלאכים, אנחנו בני אדם ואנחנו צריכים להיות מונחים באלפי פריטים. היה לנו חוק, יש לנו עכשיו דיון, אחרי זה עוד דיון ואישור תשלומים וצריך לתפוס ראש עם כולם, אבל זה לא מעניין אף פעם את אף אחד, כל אחד בא עם העניין שלו.
הוצאנו סיכום דיון ברור, ברור, ואני מתפלא שזה לא נעשה. ואני אומר זאת בחומרה. חוזר מנכ"ל – זה בחומרה למנכ"ל שיהיה פה היום בדיון ואני אומר לו את זה – צריך לצאת. עכשיו אני לא אסבול שיגידו לי: יש נוהל של חוזר מנכ"ל וצריך אישור של הסתדרות המורים וארגון המורים וההורים ואחיות בית הספר ואולי גם האיחוד האירופי, אולי גם לשכה משפטית של איזה משרד קיקיוני שלא קשור וגם החליטו שהוא נדרש. אני רוצה הנחיות לבית הספר, שייצאו, ואני אכתוב את זה, אם זה בחוזר או במנשר או בהנחיות, תוך 30 יום מהיום. זה אחד הסיכומים שאני מוציא בוועדה, שתוך 30 יום משרד החינוך באמצעות מנכ"ל משרד החינוך, יוציא הנחיות לבתי הספר שיביאו לידי ביטוי את הגברת המודעות לפחות.
אני מודע לזה שאי אפשר להפיל את כל התסכולים שלנו על מערכת החינוך, ליצור שעה לזה, שעה לזה, שעה לזה, כי אנחנו מציינים כמעט כל שבועיים יום לזה ויום לזה ויום לזה. צריך גם להיות הוגן עם מערכת החינוך אבל לפחות, בבית ספר, זה היה צריך להיות אוטומטי.
קודם כל, אני מקווה שיש מורים, רגע, אל תעזרי לי, אני יכול להאמין, באיזונים, עם כל הלהט שלנו, יכול להיות שיש בתי ספר וגני ילדים שעושים זאת. יכול להיות שעושים זאת. אני לא יכול לסמוך על "יכול להיות" ו"רצונו וכתובו". צריכה לצאת הנחיה חד משמעית: בית ספר שקולט ילדים עם מחלה, מחלות כאלו ואחרות כשצריכים התייחסות והגברת מודעות בסביבה של הילד, אני חושב שצריך להוציא הנחיות שבית הספר לא יזיק לו כלום, עומדת לזכות ורשות מנהלי בתי ספר, לקיים עוד הרבה אירועים שהם מקיימים, שלא בהכרח בכלל ב'לופ' של משרד החינוך ועושים זאת. שלא ידקדקו אתנו "מתי" כי הם יודעים לעשות זאת. וחוץ מזה, מדברים על חינוך וערכים, זה אל"ף-בי"ת. וזה שמהדיון הקודם עד היום לא יצא עדכון לחוזר מנכ"ל, שמ-2001 יש חוזר מנכ"ל שלא מדבר בכלל, בכלל לא מזכיר את המילה מודעות – חמור מאד. תודה רבה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, צריך להוסיף לזה שבאותו בית ספר צריכה גם להיות השתלמות לטיפול, איך ייטפלו בילד הזה, כל מי שיש לו נגיעה עם הילד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לשאול שאלה, שאלה פרקטית. התכנית הזאת של "גן עדן בסגול" הוצגה למשרד החינוך, נכון?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם רק היית מתאפקת היית שומעת את זה. הוועדה שוב מודה לחברת הכנסת יוליה מלינובסקי, שלקחה את הנושא הזה לאחריותה וטיפולה בכנסת ושיזמה את היום הזה בכנסת, למשתתפי הדיון כולם בלי יוצא מן הכלל. "הוועדה רואה בתלמידים החולים הנמצאים", תקשיבו, אני קורא את הסיכום של השנה שעברה אבל מוסיף סעיף. לצערי הרב לא השתנה כלום, זה אקטואלי וזה נכון - - -
הוועדה רואה בתלמידים החולים הנמצאים במערכת החינוך תלמידים שווים בני שווים, שיש לספק להם סביבת לימודים אוהבת, תומכת ומבינה. עד כאן לא ביקשתי דברים קשים.
הוועדה קוראת למשרד החינוך לעדכן לאלתר, המלה "לאלתר" אני מבקש אותה מודגשת. כנראה שבפעם שעברה לא הדגשת אותה אז הם לא שמו לב, את חוזר המנכ"ל בנושא הנחיות לטיפול בילדים הסובלים ממחלה האפילפסיה.
הוועדה מבקשת מהמשרד לשתף בעדכון החוזר את כל גורמי המקצוע הרלבנטיים לרבות רופאים והורים, שהנושא הזה קרוב ללבם.
הוועדה קוראת למשרד החינוך לאמץ את התכניות והמודלים, גם זה כתוב בסיכום הקודם, של ההורים והעמותות לילדים חולי אפילפסיה ולאפשר להם להפיץ תכנית הסברה בכל המסגרות במערכת החינוך.
הוועדה קוראת למשרד החינוך לבדוק האם ניתן להכיר בתלמידים חולי אפילפסיה במערכת החינוך, בהצגת אישור של רופא מומחה בלבד ללא צורך באבחונים נוספים.
אני אומר לכם ולמנהלת הוועדה זה באחריותך, הוועדה מבקשת כפי שאמרתי לך, שמשרד החינוך, אם אין באפשרותו מבחינה פרוצדורלית להוציא חוזר מנכ"ל תוך 30 יום, אני מבקש לקבל העתק מההנחיה וההסברה שיוצאת לכל בתי הספר תוך 30 יום.
הוועדה תעקוב אחרי יישום הבקשה הזו.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:45.