ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 28/05/2018

תקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי - דיג) (תיקון), התשע״ח-2018

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים

הכנסת



28
ועדת החוקה, חוק ומשפט
28/05/2018


מושב רביעי


פרוטוקול מס' 613
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"ד בסיון התשע"ח (28 במאי 2018), שעה 12:00
סדר היום
תקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי - דיג), התשע"ח-2017.
נכחו
חברי הוועדה: אורי מקלב – מ"מ היו"ר
חברי הכנסת
ג'מעה אזברגה
מוזמנים
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - יפעת רווה

מנהל אגף הדיג, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - ניר פרוימן

תובע, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - זיו דניאלי

ממונה תביעות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - אורי סירוטה

מתמחה, לשכה משפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - עמוס סבג

עוזר היועמ"ש, המשרד לביטחון הפנים - רועי הראל

לשכה משפטית, רשות הטבע והגנים - שי פרץ

מזכיר האיגוד, איגוד הדייגים בישראל - גיל ססובר

ממלא מקום יושב-ראש, איגוד הדייגים בישראל - סעדו זיינב

עוזר פרלמנטרי של חה"כ ג'מעה אזברגה, דייג - סמי ג'רבאן

שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: החברה להגנת הטבע) - רפאל גרסון
ייעוץ משפטי
אפרת חקאק
מנהל הוועדה
אסף פרידמן
רישום פרלמנטרי
טלי רם


תקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי - דיג), התשע"ח-2017
היו"ר אורי מקלב
צהרים טובים. אני מתכבד לפתוח ישיבה של ועדת החוקה, חוק ומשפט כממלא-מקום של היושב-ראש הקבוע. הוא לא רצה לבטל את הישיבה והוא ביקש מאיתנו למלא את מקומו כדי לא לעכב אתכם באישור התקנות. הנושא שלנו הוא תקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי – דיג), התשע"ח-2017. היום י"ד בסיון תשע"ח, 28 במאי 2018. אז הפרוטוקול בסדר ואפשר לצלול לתוך המים והדגים שנמצאים שם. אני אתן לכם להציג את העיקרון ואחרי כן נעבור לניסוח. בבקשה.
זיו דניאלי
זיו דניאלי, עורך דין בלשכה המשפטית, משרד החקלאות. למעשה, תחום הדיג במדינת ישראל מוסדר בפקודת הדיג ובתקנות. בעבר, בשנת 2008 נקבעו לעבירות שקבועות בפקודה ובתקנות עבירות מינהליות. במהלך שנת 2016 בוצעה רפורמה ולמעשה תקנות הדיג תוקנו, ועל כן אנחנו צריכים בהתאמה לתקן גם את תקנות העבירות המינהליות, על מנת ליצור איזושהי הלימה בין הסעיפים החדשים לבין סכומי הקנסות בסעיפי תקנות העבירות המינהליות של הדיג.
היו"ר אורי מקלב
אתם לא משנים את זה כשזה עבירה מינהלית, זה כבר קיים היום.
זיו דניאלי
נכון.
היו"ר אורי מקלב
בעצם רק את הקנסות.
זיו דניאלי
יש מספר איסורים חדשים שאותם אנחנו מעוניינים לקבוע כעבירות מינהליות. יש מספר סכומים ששינינו.
היו"ר אורי מקלב
רק לצורך הפרוטוקול, ההבדל בין עבירה מינהלית לעבירה משפטית, כעבירה רגילה. הפירוש הוא האפשרות לתת קנס, ברירת המחדל - - -
יפעת רווה
זה מקביל להסדר של - -
היו"ר אורי מקלב
של חוקי עזר עירוניים.
יפעת רווה
- - עבירות קנס, רק עם שיעורים יותר גדולים בדרך כלל, וזה מכוח פקודות מקבילות, אבל ההסדר הוא מקביל. זו עבירה פלילית שמוכרזת כעבירה מינהלית ואפשר לתת עליה דוח.
היו"ר אורי מקלב
הנחת העבודה זה קנס, ויש את האפשרות ללכת למשפט.
יפעת רווה
אפשר לבקש ביטול ואפשר לבקש להישפט, בדיוק כמו בעבירות קנס.
היו"ר אורי מקלב
אנחנו עכשיו לא נדון, לא ניכנס לתוך התהליך, רק לפרוטוקול שנדע על מה מדובר. בדיג, זה על-פי רוב אנשים פרטיים או יש גם חברות? איך עובד היום הדיג בישראל? יש איזו חלוקה מסוימת?
זיו דניאלי
מנהל אגף הדיג, ניר פרוימן, נמצא כאן, הוא יסביר בדיוק איך עובד תחום הדיג במדינת ישראל.
היו"ר אורי מקלב
למה אני אומר את זה? כי יש עבירות מינהליות שאנחנו עשינו למשל בתחום הדלק.
זיו דניאלי
הבחנה בין התאגיד - - -
היו"ר אורי מקלב
הבחנה בין התאגיד לבין יחיד.
זיו דניאלי
פה לא עשינו את זה.
היו"ר אורי מקלב
כאן אני לא יודע איך זה.
יפעת רווה
זה תלוי במאטריה. תלוי בזהות - - -
היו"ר אורי מקלב
החמורות יותר הן בחברות, לכן הן גם משמעותיות יותר. בסדר, אני לא אפריע לכם.
יפעת רווה
ראשונה וחוזרת.
זיו דניאלי
כמו שאמרתי, למעשה, למעט מספר שינויים קלים, רוב התקנות הללו רק יוצרות איזושהי הלימה. אני אשמח שניר יסביר קצת יותר על תחום הדיג בישראל ועל הרפורמה שבוצעה בשנת 2016.
ניר פרוימן
צהרים טובים. שמי ניר פרוימן, אני מנהל אגף הדיג במשרד החקלאות, בתפקידי גם פקיד הדיג הראשי בהתאם לפקודה ולתקנות הדיג.

כמו שזיו תיאר בצדק, אנחנו בעצם עוסקים פה במאטריה מקצועית של ניהול מדיניות הדיג במדינת ישראל.
חברינו הדייגים פה בהרכב קטן היום אבל חשוב וראוי תמיד, וכדי לשמור בעצם על משאב הדגה, שהוא משאב טבעי מתחדש, מקובל גם בישראל מקדמת דנא וגם בעולם לקבוע כללים – במקרה הזה בתקנות, שמגבילות את הדיג בשלושה מרחבים, נקרא לזה: בפן המרחבי הגיאוגרפי, איפה מותר ואסור לדוג כדי לשמור על בתי גידול ועל אזורים שהם חשובים לדגים; מתי מותר ואסור לדוג כדי בעיקר לתת אפשרות לדגים להתרבות ולהעמיד את דור הצאצאים הבא, לטובת כולנו; ומהי טכנולוגיית הדיג המותרת או האסורה, שגם היא בעצם הרגל השלישית במשולש הזה, שמאפשרת לנו לקבוע את הכללים ולדגים לפעול על-פיהם.

אחרי שמבינים את המאטריה הזו ויוצאים מנקודת הנחה ברורה שמבחינתנו הדיג הוא דבר ראוי, חשוב, וכדי לשמר אותו צריך גם לשמור על הכללים והתקנות בהתאם לזה, אז בעצם הוחלו הקנסות המינהליים שמתייחסים לעבירות השונות.

במילה על מה שעשינו ב-2016. אנחנו ישבנו כאן בחמישה דיונים בקומה למעלה בוועדת הכלכלה, תחת ניהולו של היושב-ראש איתן כבל במסגרת תיקון נרחב שעשינו לתקנות הדיג.
היו"ר אורי מקלב
היו גם דיונים שהיו כאן בוועדה עצמה, בוועדת חוקה.
אפרת חקאק
לא בנושא הזה.
היו"ר אורי מקלב
לא בנושא הדיג?
אפרת חקאק
לא.
יפעת רווה
עשינו את הקנסות המינהליים.
אפרת חקאק
היו לנו תקנות על המרינה, לא על הרפורמה הזאת.
היו"ר אורי מקלב
זה גם היה ב-2016, נכון?
ניר פרוימן
תקנות הדיג המתוקנות שנכנסו לתוקפן בראשית 2017 כוללות לראשונה הגבלה ואיסור דיג שהחלנו אותו החל משנה שעברה בעונת הרבייה בים התיכון, דבר שלא היה קיים קודם, הגבלות נרחבות בעיקר על פעילות של דיג מסחרי באמצעות ספינות מכמורת, שאלו היו כ-26 ספינות – נקרא לזה הדיג הגדול או הנרחב יותר בישראל – רובן חברות, חברות או גורמים פרטיים שהם בעלי זכויות.
היו"ר אורי מקלב
אמרת מכמורת?
ניר פרוימן
ספינת מכמורת זו ספינה שגוררת את הרשת. מכמורת זו גם רשת דיג אבל ספינת מכמורת זה השם המקובל בתקנות לספינה יחסית גדולה שגוררת רשת על הקרקעית.
היו"ר אורי מקלב
איפה הן פעלו? בכנרת?
ניר פרוימן
ים תיכון בלבד. בים כנרת זו שיטה אסורה וגם במפרץ אילת היא אסורה, אבל בים תיכון הגבלנו אותה גם במרחב. באזור צפון הארץ אסרנו מראשית השנה שעברה את הדיג לחלוטין וגם עשינו בעקבות זה נוהל תמיכה שפיצה בעצם את בעלי הספינות על הפסקת הדיג הזאת. באזורים האחרים אנחנו מגבילים את הדיג לעומק מינימלי שדומה יותר למה שהוא כבר במדינות הים התיכון האחרות כדי לשמור על בתי הגידול ועל הדגים הצעירים והדגים המתרבים באזורים שקרובים לחוף. זה בעצם חלק מקביעה מקצועית של מדיניות, והדברים האלה מקבלים ביטוי גם בקנסות המינהליים וגם כחלק מהמדיניות.

הדבר הנוסף שהתייחסנו אליו זה גם השבתת הדיג בעונת הרבייה, עכשיו באביב כשהדגים בים התיכון מתרבים – מרביתם, מרבית המינים מתרבים בתקופה הזאת – כדי לאפשר לצאצאים להתפתח אנחנו בעצם משביתים את הדיג לתקופה מוגבלת של בין 30 ל-90 ימים.
היו"ר אורי מקלב
זאת אומרת, זה כבר שנה שנייה עכשיו.
ניר פרוימן
נכון. שנה שנייה.
היו"ר אורי מקלב
אתה יכול להגיד מילה על מה מצב הדיג היום. בגידול? אתם רואים שיפור בעניין הזה?
ניר פרוימן
בעקבות תמונת מצב לא כל כך טובה בים התיכון, גם לחופינו לאורך עשרות שנים, בעצם מדיניות משרד החקלאות כבר הייתה מזה שני עשורים להקפיא את צי ספינות הדיג. פעילות הדיג המסחרית בעיקרה נעשית באמצעות סירות קטנות או ספינות שיוצאים איתן ללב ים, מבצעים את פעילות הדיג, ובעצם המדיניות הבסיסית שלנו והיא לא השתנתה כרגע, היא הקפאה של הצי.

יש היום כ-200, קרוב ל-300 ספינות דיג בים התיכון.
גיל ססובר
סירות.
ניר פרוימן
בתקנות מוגדר ספינות אז אני אומר ספינות למרות שזה יכול להיות סירות חסקה קטנות, אבל 300 כלי שיט שפעילים, כל אחד טעון רישיון, ובערך 900 – פחות או יותר יחס של פי שלושה מכמות הספינות – מספר הדייגים, בעלי הרישיונות שבעצם פעילים בתחום הזה. כך שאנחנו מדברים על קבוצה לא מבוטלת של מאות משפחות שמתפרנסות מדיג, רובן מדיג חופים, הדיג היותר קרוב לחוף - עם סירות קטנות, עם רשתות, עם מערכי חכות - וחלקן כמו שאמרתי בספינות גדולות יותר, ספינות המכמורת.
היו"ר אורי מקלב
הכול בשימוש פנימי. שום דבר לא לייצוא.
ניר פרוימן
לצערנו, הדיג לא מספק את כל התצרוכת בישראל ואנחנו יבואני דגים גדולים, כמו שקורה גם במדינות מפותחות אחרות, אבל חשוב לשמור על זה.
היו"ר אורי מקלב
מילה אחת או שתיים על הדיג הלא חוקי. מה מצב הדיג הלא חוקי? איפה אנחנו נמצאים בעניין הזה? כמה קנסות? כמה תביעות אתם נתתם בשנה האחרונה, ב-2016, ב-2017 אם יש לכם, ואיפה עקב אכילס? איפה הפריצה שיש? בתוך האכיפה, בתוך התביעות, איפה אתם רואים את הבעיה? תמונה ציבורית, אתם נמצאים בתוך העניין הזה.
ניר פרוימן
ראשית, אני אציין לשאלה שלך בדיוק, עשינו רביזיה, שינוי די גדול בנושא הזה. השינוי, שקראנו לו רפורמה בדיג, הוא לא כלל רק תיקון לתקנות ויצירת מגבלות אלא תמונה הרבה יותר נרחבת שכוללת בתוכה גם בעצם שינוי גדול באכיפה כי זה תחום – ואמרנו את זה כמה פעמים בעצמנו למרות שהיה מי שרצה לראות בזה אולי ירייה ברגל – שבו לא הייתה אכיפה מספקת לאורך השנים, ובהחלטה שנעשתה ופורסמה ומוכרת מראשית השנה הזו, גם האכיפה על הדיג תחת קביעת המדיניות שלנו והאכיפה המשפטית שלנו, הפיקוח בים, נעשה על-ידי רשות הטבע והגנים כשהאצלנו להם את הסמכויות.

הוקמה יחידה ייעודית גם בכנרת וגם בים התיכון, גיוס תקציב למטרה הזאת ובעצם אנחנו ממש מראשית השנה, בחודשים האחרונים אנחנו מתחילים בשינוי פני מדיניות האכיפה.

חשוב פה בנקודה הזאת להגיד גם שבמסגרת התקנות למשל הוצאנו שיטות דיג פוגעניות במיוחד שבעולם כבר לא מקובלות ובישראל עדיין היו אפשריות בתקנות, ופעילות האכיפה בין היתר מתמקדת בנושא הזה.

אני רק אסבר את האוזן של כולנו שהדייגים שיוצאים היום בשיטות הקונבנציונליות המקובלות לדוג, מתמודדים במה שאנחנו קוראים לו Fair play, איזושהי אפשרות של דייג להציב את הרשתות שלו בתנאים מסוימים ומוגדרים מול הדגים שעוברים, ולתפוס אותם. וזה אומנם פן מקצועי מאוד משמעותי – לאן הולכים, לאן שטים, באיזה תקופות, איזה דגים מוציאים – ומול זה היו שיטות דיג כמו למשל צלילה באמצעות מכלים, שמאפשרת לדייג להיות עם רובה מתחת למים במשך שעה-שעתיים, ללכת לאזור של סלעים ולהוציא דגים בתקופת הרבייה למשל, שיטה שנאסרה, והאכיפה היום היא אכיפה מאוד מאוד אפקטיבית וחזקה.
היו"ר אורי מקלב
יש לכם הבדלה בין דיג מקצועי לדיג חובבני?
ניר פרוימן
כן.
היו"ר אורי מקלב
זאת אומרת, ההכנסות פה גם כוללות דיג חובבני לא רב-חכתי אלא חכה אחת, אותו חובבן, נער, או שאתם לא עובדים עם זה? כמובן שאנחנו לא מדברים על סירות, אנחנו מדברים עכשיו על אדם שנמצא בחוף או במקומות שהם אסורים. האם הם יודעים על זה אחר כך, ולכן השאלה הבאה היא האם הם יודעים, אם יש שילוט או שאתם מקבלים פניות על זה שאנשים לא ידעו ולא היו מודעים לכך, וקיבלו קנסות או לא הזהירו אותם.
ניר פרוימן
ראשית, בנקודה הזאת חשוב להגיד שיש איזושהי הפרדה על-פי פקודת הדיג. דיג עם חכה מהחוף, כל האנשים שאתה רואה עם חכות על המזח ומחוף הים, לא טעונים רישיון, ובעצם מרבית ההגבלות והתקנות כאן לא חלות עליהם כי אנחנו רואים בזה דיג באמת חובבני, מינורי בהיקפים שלו. אנחנו לומדים אותו עכשיו, אנחנו עושים סקרים בשנתיים האחרונות בצורה די נרחבת ומשקיעים בזה משאבים כדי לקבל תמונה יותר טובה, אבל נכון להיום, על-פי פקודת הדיג והתקנות, אין בעצם הגבלות כמעט על דיג עם חכה מהחוף - אם לאלה התכוונת, החובבים.

מצד שני, יש ציבור שמקבל מאיתנו רישיונות דיג, ציבור שדג בדיג בשיטות שאנחנו קוראים להן שיטות דיג ספורטיביות, כולל חכה מסירה.
היו"ר אורי מקלב
זאת אומרת, יש לך הגדרה של דיג חובבני.
ניר פרוימן
נכון. והחל מ-2016 יצרנו הפרדה וקבענו את הקביעה הזאת של דיג ספורטיבי או לפנאי, חובבני.
היו"ר אורי מקלב
שם יש לכם אכיפה?
ניר פרוימן
שם יש אכיפה, שם גם קבענו מגבלות – כמו שמקובל בעולם גם – של מכסה. אנחנו למשל נותנים תעדוף לדיג המקצועי המסחרי, ואנשים שמתפרנסים, בוודאי בספורטיבי, דיג-פנאי מסירות, אנחנו מגבילים שיטות מאוד מאוד ספציפיות.
היו"ר אורי מקלב
הוועדה תוכל לקבל את הסיכום של כמה תביעות היו, כמה קנסות מינהליים, בהשוואה לשנים אחרות?
ניר פרוימן
ודאי. הכול מנוהל.
היו"ר אורי מקלב
זאת אומרת, בפרוסות קטנות, בפילוח - -
ניר פרוימן
בקלות, כי הכול מנוהל אצלנו במחשב.
היו"ר אורי מקלב
- - של סוג העבירה, סכום הקנס. שנדע, הוועדה תקבל. יכול להיות שהיושב-ראש רוצה לקיים על כך דיון. אני מבין שאין לך את זה עכשיו בשליפה.
זיו דניאלי
אני יכול להגיד בעל-פה, יש לי את זה במחשב.
היו"ר אורי מקלב
אתה תובע, כן.
זיו דניאלי
הכול נמצא במערכת הממוחשבת, אני יכול להעביר את זה ליושב-ראש.
היו"ר אורי מקלב
בכותרות, אתם רואים שינוי בכמה אחוזים בעבירות?
זיו דניאלי
אנחנו נמצאים באמת בתחילתה של התקופה מאז השינוי. כמו שניר אמר, האכיפה הואצלה ליחידה הימית של הרט"ג. אני יכול להגיד שבשנת 2017 הוטלו כ-80 קנסות מינהליים והוגשו כ-30 כתבי אישום.

אני כן יכול לומר שבתקופה האחרונה, מהרגע שהיחידה הימית התחילה לפעול, אנחנו רואים עלייה באופן יחסי בכמות התיקים ובסוג העבירות שלמעשה נאכפות. אני מאמין שבעוד כחצי שנה אנחנו נוכל לתת נתונים ולהראות את הגרף, איך הוא נמצא בעלייה.
היו"ר אורי מקלב
יש צפי לגידול בתקנים לנושא אכיפה או שהיחידה הקטנה הזאת, זה מה שהיא?
זיו דניאלי
זה הכול במסגרת ההסכם שנחתם מול רט"ג.
ניר פרוימן
אפשר להגיד שמבחינת כמות האנשים שפעילים היום באכיפה של הדיג, בפיקוח של הדיג בים, היחידה הכפילה את עצמה עד שילשה את עצמה מבחינת ההיקפים.
היו"ר אורי מקלב
מאחד לעבור לשלושה, זה לא עושה שינוי דרמטי.
ניר פרוימן
זה לא מאחד. זה מחמישה-שישה ל-20-18 אנשים שפעילים היום רק בתחום הזה – עם כלי שיט שנרכשו לטובת המטרה הזאת, כולל כלי שיט שאנחנו נעמיד השנה בתקציב שקיבלנו מאגף תקציבים למים עמוקים, כך שהאכיפה בהחלט הופכת להיות בחזית של המדינות המפותחות בים התיכון.
היו"ר אורי מקלב
זיו, עוד שאלה אחת. מתוך ה-80 שקיבלו קנס מינהלי, כמה מהם הלכו וביקשו - - -
זיו דניאלי
הרוב מגישים בקשות לביטול, וחלק מהם למעשה גם מגישים בקשות להישפט לאחר שהבקשות נדחות. 30 כתבי האישום שעליהם דיברתי - -
היו"ר אורי מקלב
הם נגזרת.
זיו דניאלי
- - זה בערך הנגזרת מהבקשות.
היו"ר אורי מקלב
זה מתוך ה-80.
זיו דניאלי
נכון.
היו"ר אורי מקלב
חשבתי שזה 80 ועוד 30. הבנתי. וסוג העבירות. אני לא רוצה להלאות עכשיו את הוועדה.
זיו דניאלי
אני רק אסיים, אדוני. סוג העבירות שלמעשה נאכפו עד היום, וזה חלק מהסיבה למעשה גם ששינינו את היחידה שתאכוף את זה, היו בעיקר עבירות של רישיון – אם זה רישיון לדייג עצמו ואם זה רישיון לסירה – אבל אנחנו יכולים לראות כבר עכשיו שינוי בסוג האכיפה, ככה שרוב העבירות היום ייאכפו.
היו"ר אורי מקלב
אני ככה הרחבתי - סך הכול אנחנו לא רוצים להיות חותמת גומי – כדי להבין את העניין, וגם ציבורית.

עוד שאלה אחרונה מבחינתי, ואחרי כן אם חבר הכנסת ירצה להתייחס. כל מה שאנחנו מדברים עכשיו לא כולל את הבריכות, זאת אומרת אין שום אכיפה שם. יש רגולציה על הבריכות?
ניר פרוימן
הרגולציה העיקרית על בריכות הדגים היום מגיעה מכיוון הפן הווטרינרי במשרד החקלאות, שירותים וטרינריים והפיקוח מהצד הזה, ומטעמים של הגנת הסביבה.

מה שכן בתקנות הדיג שלנו מופיע ומקבל ביטוי גם בקנסות המינהליים לגבי גידול דגים גם בבריכות, זה הכנסה והחזקה של מיני דגים אסורים. עשינו שינוי בתקנות וקבענו במסגרת התיקון תוספת שהיא בעצם מבחינתנו רשימה לבנה, נרחבת מאוד, של מיני דגים שמותרים בהכנסה – כחלק מתוך תהליך טיוב הרגולציה והקטנת הביורוקרטיה, גם הפכנו את מי שברשימה הלבנה לדג שאפשר לייבא אותו, דגים חיים אני מתכוון – אם זה למסחר של דגי נוי ואם זה לבריכות דגים, ללא קבלת רישיון מוקדם כדי להקל בתוך התהליכים.

מאידך, יש בתוך הרשימה קבוצה מצומצמת מאוד של מיני דגים שבעיקר מיועדת לבריכות הדגים שבה אנחנו מגבילים את אופן החזקת הדגים, כך שמבחינתנו גם זה מופיע.
היו"ר אורי מקלב
דיברתי קודם עם ניר – מעניין אותי עכשיו באופן אישי – על כך שמצפונית, ערכית, לא לקחת חכה או רשת מול דגים ששטים, זאת אומרת רואים בזה משהו לא מוסרי לבוא אליהם מקדימה, בנתיב השיט שלהם? אמרת קודם שבתקופת הרבייה לבוא עם רשת מול הדגים שמגיעים - - -
ניר פרוימן
לא, אז אולי לא הבנתי נכון. לא, ממש לא. בתקופת הרבייה, כשהדגים מתרבים, בעיקר באזורים ספציפיים, וחלק מסוגי הדגים מתרבים דגים לחופינו באזורים נרחבים ובגלל זה אנחנו, בדומה למדינות אחרות, באגן הים התיכון משביתים לחלוטין את שיטות הדיג המסוימות האלה, שיכולות בעצם לפגוע בקבוצת הדגים המתרבה.

אני יכול לסבר את האוזן. אנחנו מדברים על חלק מהדגים המוכרים - דגי הדקר או הלוקוס, שמכירים אותם – נקבה כזאת של דג דקר יכולה להטיל בעונת רבייה כ-2.5 מיליון ביצים. נכון שאחוז ההישרדות הוא מאוד נמוך אבל נקבה כזאת או זכר – והדגים האלה מתרבים בדרך כלל בהרמון של זכר עם מספר נקבות, כשהזכר הוא הגדול – ואם דייג בעונת הרבייה תופס את הזכר הזה ודג בו, הוא פגע בכל השנה הזו מבחינת הדגים האלה כי הם מתרבים פעם אחת בשנה. ובגלל זה, השבתת הדיג בתקופה הזאת היא בעצם מיטיבה עם שמירה על המשאב.
היו"ר אורי מקלב
אנחנו מברכים את עצמו שנפרה ונרבה כדגים.
ניר פרוימן
נכון. בדיוק משם.
היו"ר אורי מקלב
אני חושב שדג זה היחיד שהטרף מגיע מקדימה ולא מאחורה. כל הטרף וכל החיות, כל העופות, זה מאחורה, לארוב לטרף ולבוא אליו מאחור. דג, הוא דג אותו מקדימה. זה הטרף היחיד שהוא מגיע עם הראש בפנים והזנב בחוץ. אתם דייגים, נכון? ככה זה הולך? זה השוני ויש לזה הסברים אבל הזמן לא מאפשר.
ניר פרוימן
אדוני, אתה מאוד בקי, זה נכון. יש כל מיני טקטיקות בטבע, כולל להקות שטורפות משלושה כיוונים, סוגרות על הדגים.
היו"ר אורי מקלב
טוב, זה לא שיעור אבל זה מרתק, מעניין.
יפעת רווה
זואולוגיה.
היו"ר אורי מקלב
רציתי שהתקנות לא יהיו יבשות, לא רק כסף, יש מאחורי זה דברים. בבקשה.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
אדוני היושב-ראש, מסקרן, גם מעניין למען האמת, אבל רציתי לשאול כמה שאלות בצד הטכני של העניין. אני ראיתי שפה יש עניין של קנסות. רציתי לדעת אם יש מגמת עלייה ואם זה ירידה.

שאלה מספר שתיים לגבי נושא של הרישיונות. נגיד דייג שאין לו רישיון נתפס, והוא בכל זאת מתפרנס מזה, מה אתם עושים איתו? נותנים לו רישיון או שזה קנס, או פוסלים אותו לגמרי?
היו"ר אורי מקלב
אתה שואל, אחרי הקנס, האם אחרי כמה פעמים יש התליה של הרישיון.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
ואתה אומר שיש דייגי חוף שמתפרנסים – זה צד אולי פחות חשוב כנראה לדייגי חוף שמתפרנסים מהענף הזה בכל זאת – האם הדייגים האלה, גם לוקחים בחשבון את הפרנסה שלהם בחודשי הרבייה או בחודשים שאמורים לעצור את הדיג? לעומת המכמורות למשל, שמפצים אותם – כמה שאני הבנתי – במשרד החקלאות בכיוון הזה.

השאלה השלישית, אם יש ארגון והם מאורגנים, האם אתם מכירים גם בארגון הזה של דייגי חוף? אנחנו מדברים על האנשים החלשים פה בקטגוריה הזאת. אולי הגדולים יותר מאורגנים, יותר חזקים, בדרך כלל זה ככה.

אלה שאלות שחשוב לנו לדעת. והנושא של העונשים, האם זה גדל העונשים או קטן, ואיך?
ניר פרוימן
אני אתחיל לדבר על הרישיונות ועל נושא הפיצויים – אם דיברת, אני רק אסבר לכולם את האוזן.

במסגרת תיקון התקנות ב-2016 קבענו איסור מוחלט של דיג ספינות מכמורת מצפון לקו דור, מטעמים שונים שהגדרנו אותם והגבלנו אותם והסברנו אותם מקצועית במסגרת מעמד אישור התקנות. וכחלק מתוך התהליך הזה, בגלל שעל הספינות שפעילות בצפון נאסר לחלוטין לדוג בשיטה הזאת, נקבע איזשהו נוהל תמיכה שמשרד החקלאות פרסם בשנה שעברה, וחלק מהספינות נגרטו, יצאו בעצם - - -
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
משימוש.
ניר פרוימן
נכון, יצאו משימוש, ואותם בעלי ספינות קיבלו איזושהי תמיכה משלימה לנושא הזה, אבל זה בגין השבתה מוחלטת מפעילות.

לגבי מה שאתה שואל, ואני מבין שאומנם זה לא נוגע לקנסות אבל לגיטימי לחלוטין, אנחנו עשינו מאמץ ואני מאוד מקווה שבימים הקרובים נפרסם איזשהו נוהל תמיכה לציבור הדייגים החופיים בגין איזשהו סיוע לתקופת ההשבתה של חודש יוני, כשאנחנו פרסמנו כבר את ההודעה בסוף חודש מרס על השבתת הדיג בעונת הרבייה.

כמו שאמרתי, הכוונות הן בסופו של דבר משותפות, הן לשמור על הדגים שמתרבים ולאפשר את המשך הדגה, אבל בהחלט יש כוונה לתקופה מוגבלת כנראה של שנה, שנתיים, שלוש, לתת איזושהי תמיכה לדייגים החופיים בגין העמידה הזאת בתקופה. ברור לי שעכשיו אנחנו מדברים על כך שחלק גדול, לא מבוטל מהאוכלוסייה זה אוכלוסייה מוסלמית, נמצאים בתקופת הרמדאן, הוצאות כסף גדולות, כל הדברים הידועים לנו.

אגב, בתוך מערכת השיקולים בשנה שעברה, חלק מתוך התמונה זה גם ההתייחסות הזאת. התקופה שבה אפשר להשבית היא בין מרס ליולי, ואנחנו בעצם שוקלים שיקולים מקצועיים וגם שיקולים ציבוריים ענייניים, אז זה חלק מהעניין. אני מאוד מקווה שהשנה כן יהיה איזשהו מסלול תמיכה – לא יכול לדבר בפרטים כי זה ייסגר בימים הקרובים – אבל זו בהחלט אחת הכוונות, כדי לסייע לאנשים להתארגן עם זה, אבל לא מתוך הבנה אוטומטית שבוודאות כל שנה תהיה תמיכה על השבתה, כי השבתה באה בעצם לשרת מטרה משותפת של שמירה על משאב.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
זה ארבעה חודשים.
ניר פרוימן
לא, אבל אנחנו בתוכו יכולים רק 45 יום כרגע להשבית, לא כל הארבעה חודשים. זה הטווח.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
הטווח.
ניר פרוימן
התחום הוא יותר מצומצם, נכון. לגבי האיגוד, רק עוד מילה. אנחנו לא מפרידים, אומנם יש הפרדה ברישיונות הדיג בין דייג ספורטיבי לדייג מקצועי, וברור שדייגים מקצועיים, אם הם יתאגדו – ואני שמח ואפילו עודדתי אותם להתאגד ביחד כי אני חושב שמבחינתם, לאו דווקא מולנו, מול משרד החקלאות או מול כל גוף יש כלי יותר חזק היום כמו שאנחנו יודעים בעצם לבוא לא כבודדים. גם לי עדיף בפגישות שלי לשבת עם הנציגים ולהציג להם את הדברים, לשמוע מהם את הדברים ולראות לאן אפשר להגיע. מבחינה זאת לחלוטין מכובד וראוי.

לגבי גובה הקנסות, זיו, בבקשה.
זיו דניאלי
אדוני, לעניין הקנסות, כאשר אדם מבצע עבירה – אם הוא בעל רישיון או אם הוא לא בעל רישיון – מוטל עליו קנס. כמובן שבנסיבות מסוימות אנחנו גם יכולים להגיש כתבי אישום.

כאשר אדם בעל רישיון עבר את העבירה יש נוהל רישיונות שנכתב על-ידי ניר, שלמעשה מאפשר לנו, גם כן בנסיבות המתאימות, להתלות או לבטל את הרישיון מאותו אדם.
היו"ר אורי מקלב
עשיתם את זה כבר? היה כבר יישום של כזאת תקנה?
ניר פרוימן
לא, כי הנוהל נכנס לתוקף בתחילת 2016. אנחנו עדיין בתוך תהליך. אגב, בתוך זה חשוב אולי לציין שבנוהל הרישיונות קבענו דווקא לטובת הדייגים הפעילים, מתוך התייחסות לדייגים שמתפרנסים כבר מדיג, אז התליית הרישיון היא קשה לנו כרגולטור יותר מאשר למישהו חדש שעד עכשיו לא פעל, ויבוא וירצה אחר כך לקבל רישיון אחרי שהוא עשה עבירה כי אנחנו באים ואומרים – מי שכבר בתוך הביזנס ומתפרנס ממנו, אנחנו לא בקלות ניקח לו איזשהו רישיון.
היו"ר אורי מקלב
ברור.
ניר פרוימן
זה גם בתהליך של אחרי שלוש עבירות ואחרי שימוע. זה לא משהו שהוא אוטומטי.
היו"ר אורי מקלב
אנחנו רוצים לעבור. אם יש התייחסות לגובה הקנסות והדברים האלה אנחנו נעשה את זה תוך כדי אבל אם אתם רוצים להעיר משהו באופן כללי, זה עכשיו. בבקשה.
סעדו זיינב
זיינב סעדו, איגוד הדייגים. רציתי לשאול על הקנסות האלה שעשו אותם לדייגי חופים בזמן ששיניתם את הרישיונות וביקשתם מהדייגים שיפתחו תיקים וכל הדברים האלה. אם בתקופה הזאת עשיתם את הדוחות לאנשים שרצו לעשות את התיקים האלה, כי כל השנים וכל החיים לא היה להם שום תיק – לא במס הכנסה, לא במע"מ – ואתם ביקשתם שאנשים יהיו מסודרים במדינה, וניסו לעשות את זה, האם בתקופה הזאת עשיתם את הדוחות לדייגים? זה דבר ראשון.

הדבר השני בקשר לעצירה. רוב הדייגים, אם עבדו באותה תקופה שביקשתם בזמן הרבייה שהם יעצרו במשך חודש וחצי, ונתתם את הדוחות באותו זמן לאנשים, בכלל לא נתתם להם שום תמיכה, שום דבר, פתאום באתם אליהם בבקשה לעצירה. אז צריכים לבדוק את זה כי אנשים יש להם משכנתאות, יש להם ילדים קטנים, יש להם כל מיני דברים.
היו"ר אורי מקלב
אבל הם היו מודעים כולם לכך שאסור?
סעדו זיינב
כי זה לא היה וזה נעשה פתאומי הדבר הזה, ואני רוצה לדעת אם באותה תקופה עשו את הדוחות האלה.
היו"ר אורי מקלב
למה אתה שואל אותם? מה אתה יודע? אתה צריך אולי להציג עמדה שנעשה ושיש עוול בכך. אם אתה עכשיו רק שואל אותם שאלות, איך הוא יודע אם יש לו משכנתה או אין לו משכנתה? השאלה אם אתה יודע, אתה בתור איגוד הדייגים צריך לבוא ולהגיד – אני מדבר כאן אולי בשפה ככה עדינה – להגיד: היו אנשים שקיבלו דוחות בו בזמן שזו הפרנסה שלהם והם צריכים לשלם משכנתה, הם לא היו מודעים לכך, כאלה סיבות.

לשאול אותו את השאלות האלה – הוא, יש לו קנס, הוא לא לשכת הרווחה.
סעדו זיינב
רק עכשיו אני שומע שיש 80 קנסות, לא ידענו מזה. רק עכשיו אני שומע.
היו"ר אורי מקלב
זה סימן טוב. זה סימן שזה לא נורא. אם לא שמעתם, אז לא נורא. סימן שלא באו לצעוק, או שהאיגוד לא מודע לכול. או אולי זה סוג אחר של איגוד. האיגוד הוא של כל הדייגים?
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
אם זה 80 מתוך 900, כמה שאני הבנתי מספרית - - -
היו"ר אורי מקלב
יכול להיות שזה לא רק 900. יכול להיות גם 2,700.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
אלה שיש להם רישיון.
היו"ר אורי מקלב
כן, אבל כל אחד זה אישי. אתה דיברת על 2,700 דייגים?
ניר פרוימן
לא. אמרתי שיש בים תיכון כ-300 כלי שיט, ובערך 900 דייגים עם רישיונות דיג אישיים מקצועיים, אבל 80 התיקים האלה כוללים גם דייגים ספורטיביים שדגו בתקופה אסורה ללא רישיון. זה לא חל כולו רק על הדייגים המקצועיים החופיים, אבל ללא ספק, אם מישהו דג בתקופה אסורה שהתכלית שלה היא מאוד מאוד ברורה ומוגדרת, על אף העובדה שלא ניתן פיצוי – אני מסכים; אם התפיסה הייתה שאם אין פיצוי אז יוצאים לים ודגים, אז פה היה במידה מסוימת איזשהו - -
היו"ר אורי מקלב
קונפליקט.
ניר פרוימן
- - קונפליקט אני חושב בתוך הציבור עצמו, כי המטרה, המטרה לשמה באה כדי לתת התחדשות הדגה שהיא המקור לפרנסה כדי שהדגים הגדולים יוכלו להיתפס ברשתות בתקופות המתאימות. בסופו של דבר, ההבדל בין דג קטן שנתפס בעונת הרבייה, של 10 גרם שנתפס ברשת, שבחלק גדול מהמקרים גם אי אפשר להחזיר אותו כבר למים, הוא לא יחזור חי אחרי שתופסים את הרשת, אחרי כמה שעות שהוא לכוד בה, לעומת אם יגדל בעוד שלושה חודשים, לדייג זה הבדל בין שני שקלים ל-50 שקלים לפעמים לקילו.

מבחינה זאת, הדייג צריך להסתכל על הכלכלה השנתית כמו שמקובל בתחום הזה כולו, ויש עונתיות גם, ולאו דווקא על נקודת זמן מסוימת, אבל כמו שאמרתי, אנחנו באמת עושים מאמץ – ולזכותו גם של יושב-ראש ועדת הכלכלה, שמאוד מעורב בזה – יכול להיות שהשנה כן תהיה איזושהי תמיכה שתעזור לאנשים בכל זאת להתמודד עם זה, על אף שבשנה שעברה לא הייתה. מתוך כוונה לקדם את הנושא הזה, לעזור לאנשים להתרגל למציאות החדשה כי אנחנו חושבים שהדיג הוא חשוב.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
בהחלט.
ניר פרוימן
הדיג הוא ראוי, הוא חשוב, הדגים הם חשובים, בהחלט יש הרבה סיבות בריאותיות וסביבתיות נכונות לדוג ולהביא לצרכנים, לציבור בישראל, את הדגים המקומיים. יש היום הרבה מאוד דינמיקה כזאת גם מבחינה סביבתית של צריכת מזון מקומי על פני ייבוא ממדינות רחוקות, גם מבחינה סביבתית יש לזה הרבה מאוד היבטים חשובים ובגלל זה צריך למצוא את האיזונים. אז אנחנו בהחלט תומכים בדיג, רוצים לעודד אותו.
היו"ר אורי מקלב
מכל הדברים שנאמרו פה אני קיבלתי תשובה, ויש אמירה ידועה של חכמינו זיכרונם לברכה, שאלמלא מוראה של מלכות, איש את רעהו חיים בלעו. זאת אומרת, אם אין הסדרה, חיים בלעו. זה לא קיים. חונקים קודם ואחרי כן הורגים.

בדגים, חיים בלעו. דג טורף את השני כשהוא חי והוא לא הורג אותו קודם, הוא לא נושך אותו, הוא מייד בולע אותו, אבל מה שאתה הסברת זה חשוב – אולי ככה בלעת את הדברים.

התקנות האלה, הן בעצם נעשות בשביל הדייגים עצמם, במיוחד בנושא הזה. יש דברים שנעשים בשביל הסביבה, יש דברים שנעשים נגד זיהום אבל יש דברים שנעשים בשביל הדייגים עצמם. לאסור את הדיג בתקופת הרבייה זה כדי שיהיה בסופו של דבר גם דיג עתידי.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
ברור.
היו"ר אורי מקלב
רק מה, אם אין מורא של מלכות, כל אחד אומר – הוא עושה, גם אני עושה, זאת אומרת זה בא לעשות סדר בין הדייגים וזה דבר שהוא מאוד חשוב.

אני פונה אליך, זיו, ואני רוצה באמת לסגור את הסוגיה הזאת. בערעורים שקיבלתם, האם זה היה מחוסר מודעות או בגלל שלא הייתה ברירה – לא הודיעו, לא הייתה יכולת?
זיו דניאלי
עד היום התקנות הללו היו מפורסמות, אנשים היו יודעים גם על התקנות, גם על גובה הקנסות, גם על העבירות.
היו"ר אורי מקלב
מה מאפיין את הערעורים שקיבלתם?
זיו דניאלי
כל מקרה באמת לגופו. חלק אומרים – חשבתי שיש לי רישיון, חלק אומרים – הגשתי בקשה ולא קיבלתי.
היו"ר אורי מקלב
זה היה על רישיון, לא על דיג אסור.
זיו דניאלי
חלק חושבים שזה לא עבירה. אני לא זוכר איזשהו תיק מרכזי שאמרו – לא הכרתי את התקנות.
היו"ר אורי מקלב
סמי, בבקשה.
סמי ג'רבאן
אני רוצה לציין מספר נקודות ממש חשובות. הרי במשך שנים סבלו הדייגים מעוול.
היו"ר אורי מקלב
למען השקיפות, אתה גם עוזר פרלמנטרי של חבר הכנסת אזברגה. למען השקיפות חשוב להגיד את זה.
סמי ג'רבאן
נכון.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
לא. יש לו מודעות ונגיעה.
היו"ר אורי מקלב
אני מבין שהוא מצד איגוד הדייגים אבל חשוב שתגיד את זה.
סמי ג'רבאן
הרי סבלנו מעוול במשך שנים, נוכח היעדר תמיכות, תקציבים. הרבה נזקים קיבלנו בגלל אסונות טבע, מי הים והרבה גורמים אחרים. אני לא אגיד שזה מחטף, אבל לבוא בתוך שנה, שנה וחצי, להכביד על הדייגים את הנטל וההסדרה.
היו"ר אורי מקלב
אני מבין אותך, צריך שההפנמה וההסדרה תהיה יותר ארוכת טווח.
סמי ג'רבאן
היה צריך איזה - -
היו"ר אורי מקלב
נכון. מרווח זמן.
סמי ג'רבאן
- - תקופה של הסתגלות – אנחנו, שניכנס לתקופה של הסתגלות, תקופה שתהיה בה הכשרה לדייגים, כי באים ומטילים עלינו כל מיני הגבלות. אחרי ההגבלות גם קנסות, והכול בתקופה קצרה.

כשעושים דבר כזה, כשבאים להסדיר, מנגד צריך דברים שמסדרים אותנו וגם תומכים בנו – גם מבחינת תקציבים ולפחות לתקן את העוול וכל הנטל שסבלנו במשך שנים.
היו"ר אורי מקלב
לא היה מספיק מרווח זמן בין התוקף של התקנות, הקנסות, לבין נקרא לזה הפנמה והכנה.
סמי ג'רבאן
תקופה, כמו בכל תחום.
היו"ר אורי מקלב
תקופה יותר ארוכה. זה מה שהחוק נתן. אני דווקא רוצה להגיד על שר החקלאות, מידע אישי שיש לי.
סמי ג'רבאן
ואז זה הכניס אותנו לקושי, ממש. גם המצב הכלכלי קשה, אין דגה בחופי הארץ כמעט בגלל הרבה גורמים, וזה לאו דווקא הדיג החופי. יש הרבה גורמים אחרים, גם זיהום וגם מפעלים. בנוסף לזה, אנחנו לא קיבלנו שום תמיכות במשך שנים.
היו"ר אורי מקלב
ענף הדיג סובל ממשבר מסוים. הוא לא נמצא בהרחבה, הוא נמצא בצמצום – גם הרגולציה, גם צמצום הזמנים – יש פחות דייגים מאשר היו פעם, ודאי בהסדר. כך אני מבין מכם.
סמי ג'רבאן
נכון, הם עזבו. ההגירה השלילית של הדייגים מהענף הזה בגלל שהדגה מקרטעת בכלל, הרבה גורמים, נכון שכל הזמן מכבידים על הדיג החופי ואומרים שהדייגים הקטנים - - -
היו"ר אורי מקלב
חבר הכנסת אזברגה זכה בזה. אחרת לא היית הולך להיות עוזר חבר כנסת. יש לזה גם יתרונות, אתה רואה.
סמי ג'רבאן
האמת, בשבילנו זה מורשת.
היו"ר אורי מקלב
דייג, בן של דייג.
סמי ג'רבאן
כן, זה בין-דורי ואני חושב שצריכים לשמור על המורשת הזאת.
היו"ר אורי מקלב
איפה אתם, ביפו?
סמי ג'רבאן
זה לכל הארץ, זה לאו דווקא - - -
היו"ר אורי מקלב
מאיפה אתה? מיפו? מעכו?
סמי ג'רבאן
ג'סר א-זרקא. הדיג בשבילנו זה חלק אינטגרלי מכל הזהות גם – הזהות הג'סרוואית - ואני חושב גם ביפו וגם בעכו וגם בכל מקום בארץ, דיג זה ענף אותנטי שצריכים לשמר אותו, ולשמר אותו לא באמצעות איך לעקור ולמגר את תרבות הדייגים, אלא שאנחנו נשמור עליהם ונקדם ונפתח אותם.

מה שראינו בשנתיים האחרונות זה רק הגבלות, קנסות ולהקשות עלינו במקום שנראה מעגנים מפותחים.
היו"ר אורי מקלב
בבקשה להכין לחבר הכנסת שאילתה בנושא לשר החקלאות, ונקבל תשובות ישירות מהשר בעניין הזה. אתה רוצה להוסיף משהו? למרות שהדברים האלה צודקים, על פניו.
ניר פרוימן
אני רוצה להשיב בנושא הזה. קודם כול, אני מכבד את הדברים, אני חושב שהמורשת היא גם חשובה בנקודה הזו, אבל צריך שני דברים לזכור.

דבר ראשון, אנחנו לא מטילים פה קנסות חדשים, אנחנו מעדכנים את אותם קנסות שקיימים לעבירות שהיו קיימות קודם כי מ-2008 יש קנסות מינהליים בעבירות דיג. בסך הכול עברה כבר יותר משנה וחצי מאישור התקנות, ציבור הדייגים היה יחד איתנו בחמישה דיונים, שהתחילו בפברואר 2016 והסתיימו בספטמבר 2016, כשלפני כן היה במשך שנה תהליך של שימוע ציבורי על טיוטת התקנות, כך שהיה פה תהליך – תהליך רחוק ממחטפי אלא תהליך ארוך עם הרבה מאוד דיונים.

אני מכבד ומקבל את הטענה שאולי לא כל הטענות או כל הדרישות או כל המאוויים של הדייגים התקבלו, אבל בסופו של דבר המטרה היא מטרה – בעיניים שלי, אני אומנם הרגולטור מהממשלה – אבל המטרה היא מטרה משותפת. כדי להמשיך ולהבטיח את המשך הפעילות והמורשת, צריך היה לעשות בעצם סדר בתוך הענף הזה ואני חושב שמרבית הדייגים שאמורים להרוויח הם דווקא הדייגים החופיים, הדייגים החופיים שמייצגים אותם פה אנשים. כי דיג המכמורת הורחק לעומק והוא היווה חלק מהקונפליקט הגדול ואחת הבעיות של תפיסת דגים קטנים, בצפון הוא נאסר לחלוטין, ואני חושב שמבחינה זו דווקא יש פה התאמה בין הדברים שנאמרו למה שאנחנו עשינו.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
אדוני היושב-ראש, אני שמעתי מהדייגים את הטענה למשל על צמצום שטח הדיג בעקבות הרחבת שטח שמורות הטבע, במיוחד בחופים. האם אתם לא חושבים על האינטרס של דייגי החוף לגבי צמצום השטח? כל הזמן הוא הולך ומצטמצם בעקבות הגדלה או הרחבה של שטחים של שמורות הטבע.
היו"ר אורי מקלב
שמורות טבע מתייחסות גם לים או רק בחוף?
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
בים. אני מתכוון רק לחוף, לים.
ניר פרוימן
יש תוכנית נרחבת שהגישו רשות הטבע והגנים – יש פה נציג שלהם – למינהל התכנון הימי, שמבצע היום פעילות של תכנון מרחבי לים התיכון, בעיקר המים הריבוניים, ובתוכו גם מספר שמורות טבע ימיות.

השמורה היחידה שהורחבה כרגע והוכרזה היא בראש הנקרה, בצפון הארץ בגבול לבנון, שהייתה קיימת ובעצם הורחבה לעומק הים. היא בעיקר, אם אפשר להגיד פגעה, זה בדיג המכמורת, בספינות הגדולות שפעלו באזור הזה. לגבי שאר השמורות אנחנו נמצאים במשא ומתן ובדיון, והדברים גם יבואו - -
היו"ר אורי מקלב
תזמינו את הדייגים לתת את התגובות שלהם, את ההערות שלהם.
ניר פרוימן
בוודאי. תהליך של הכרזת שמורות טבע שמובילים - - -
היו"ר אורי מקלב
איך ההכרזה הזאת? דרך שימוע? תהליך שימוע, איך זה עובד?
שי פרץ
שי פרץ, רשות הטבע והגנים.
היו"ר אורי מקלב
איפה הליכי התכנון שלכם? יש ועדה מיוחדת?
שי פרץ
זה כבר אושר, והיו ועדות וניתנה אפשרות להסתייג ולהשמיע טענות.
היו"ר אורי מקלב
והדייגים האלה ידעו? אתה גיל ססובר, נכון?
גיל ססובר
כן.
היו"ר אורי מקלב
יש איזה הבנות בעניין הזה?
גיל ססובר
אין כל כך הבנות. אנחנו מתנגדים, והתקנות עוברות.
היו"ר אורי מקלב
טוב, אנחנו עכשיו לא הוועדה שסוברנית לדון בזה, בסך הכול אנחנו דנים במשהו אחר. אנחנו לא יכולים ללמוד את כל התורה - - -
ניר פרוימן
אבל חשוב כן לציין שזה עבר בוועדות תכנון, כשברוב השמורות המוצעות, ועדות התכנון עדיין לא התחילו לדון מעשית בהכרזת השמורה ובהגבלות שתהיינה בהן, ואז מן הסתם זה יגיע לשימוע ציבורי.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
מפרסמים, מודיעים על זה, על מנת שבעלי העניין יעשו את ההסתייגויות שלהם כלפי הנושא?
ניר פרוימן
חד-משמעית. נגיד לגבי דייגי פרדיס היה שימוע ציבורי שעשו רשות הטבע והגנים והזמינו את כל הדייגים למפגש שבו הם הציגו את הכוונות ולאן הדברים הולכים.
היו"ר אורי מקלב
זאת אומרת, זה לא היה במחשכים ולא היה במחטף.
ניר פרוימן
ממש לא.
היו"ר אורי מקלב
זה היה בתוך הוועדות האלה. יש איזה שם לוועדה הזאת?
ניר פרוימן
בדרך כלל ועדות מחוזיות.
היו"ר אורי מקלב
זה לא ועדה ארצית?
ניר פרוימן
לא. יש ועדות מחוזיות ובגלל שמדובר בשמורות טבע ימיות אז יש גם ולחוף.
היו"ר אורי מקלב
יש ולחוף.
ניר פרוימן
יש את ולחוף, הם צריכים לקבל גם את אישור הוולחוף.
היו"ר אורי מקלב
שהיא ועדת משנה של - - -
ניר פרוימן
של המועצה הארצית.
היו"ר אורי מקלב
בסדר. אני רק אומר לך. שר החקלאות, כמה שלי ידוע, יש לו מודעות מאוד גדולה לכל נושא הדיג. אני לא יודע אם זה נמצא בקורות החיים שלו אבל כשאני באתי לנחמו לפני שמונה-תשע שנים במות אביו, נסענו לניר צבי.
אסף פרידמן
טירת צבי.
היו"ר אורי מקלב
סליחה, טירת צבי, בעמק בית שאן. שם הוא סיפר שאבא שלו כל השנים היה אחראי על הדגה באזור, ביישוב שלו, בקיבוץ שלו, אבל היה גם במועצה הסביבתית. הוא סיפר את זה בהקשר אחר שאני לא ארחיב עכשיו אבל הפנמתי את הסיפור הזה שהוא נולד לתוך זה, זאת אומרת הוא מכיר טוב את כל הנושא הזה, יש לו מודעות לכל נושא הדגה וזה לא סתם. אני חושב שבאמת חשוב לפנות אליו בדברים שאתה חושב.

הגענו עכשיו לקניידלך, מה שנקרא, לכופתאות. עד עכשיו זה היה מסביב, עכשיו צריך לראות איך אתם רוצים להציג את זה. סעיפים-סעיפים, לעמוד רק על דברים שהם בשינוי מהותי?
אפרת חקאק
אני הייתי מציעה לעבור לפי הסדר של התקנות ולהציג את הקבוצות של כל מדרג, של כל סכום – לא לפרטי פרטים אבל את העיקרון של כל קבוצה ובאמת תציינו אם יש שינוי מהמצב הקיים.
היו"ר אורי מקלב
צריך לקרוא?
אפרת חקאק
לא. לא תמיד. מה שיש בפניכם זה הנוסח המשולב של התקנות.
היו"ר אורי מקלב
תתחיל בטור א'.
זיו דניאלי
אפשר לראות, אדוני, שינוי מסוים שעשינו נגע לעבירה המנויה בפקודת הדיג, סעיף 3א(1), שמדבר על סוגי הסירות, באיסור לדוג מתוך סירה כאשר לסירה אין רישיון גם כן לדיג. עד היום למעשה התקנות ביצעו איזושהי הבחנה בין גודל הסירה, כמו שניתן לראות – עד שבעה מטרים, מעל שבעה מטרים – ואנחנו רוצים היום לשנות את ההבחנה מגודל לסוג הדיג, סוג השיטה. אנחנו משנים את זה למעשה מעל שבעה מטרים, לספינת הדגה באמצעות רשת טבעת או בדיג מכמורת.
היו"ר אורי מקלב
אתם מחקתם "עד" ו"מעל".
זיו דניאלי
נכון. אנחנו משנים את זה.
היו"ר אורי מקלב
משנים בכלל. רק באמצעות רשת טבעת או בדיג מכמורת.
זיו דניאלי
שאלה השיטות הפוגעניות יותר, אדוני, וכל שאר סוגי הספינות למעשה, גם כן משאירים את הסכומים על כנם.

זה בשטחי הכנרת, כאשר בכל מקום אחר השינויים גם כן למעשה אותם שינויים, מגודל לסוג של דיג, סוג שיטה.
היו"ר אורי מקלב
גם כאן מבדילים בין סוג הספינות?
זיו דניאלי
גם פה אנחנו עושים איזושהי הבחנה.
היו"ר אורי מקלב
אם יש לכם הערות, בבקשה, אבל אם אין אנחנו ממשיכים הלאה.
זיו דניאלי
עוברים לסעיף השני למעשה, שם ניתן לראות תקנות 7א, 8א(ה).
היו"ר אורי מקלב
הכותרת היא ניהול יומן דיג, איסור דיג בתקופת הקינון. מה החלפתם פה בעצם? את הסעיפים? עשיתם סעיף אחד?
זיו דניאלי
לא.
היו"ר אורי מקלב
גובה הקנס היה גם קודם?
זיו דניאלי
גובה הקנס היה אותו דבר. ב-7א הקנס הוא 750.
היו"ר אורי מקלב
3,000 לא שונה. מה ששונה זה רק באדום, אני לא יודע אם יש לך את זה בצבעוני. סעיף 5 לא שונה.
זיו דניאלי
סעיף 5 לא שונה.
היו"ר אורי מקלב
אתם בעצם שיניתם את הניסוח של התקנות.
זיו דניאלי
על איזה סעיף אנחנו מדברים?
היו"ר אורי מקלב
על ניהול יומן דיג.
זיו דניאלי
ניהול יומן דיג, אנחנו פשוט התאמנו את זה לתקנות החדשות של שנת 2016, מספרי סעיפים.
היו"ר אורי מקלב
לא מדובר כאן בסכומים, רק בניסוחים.
זיו דניאלי
כשיהיה שינוי בסכום, אדוני, אני אגיד.
קריאה
רק מספר הסעיף.
אפרת חקאק
וגם נוסח הסעיף השתנה.
זיו דניאלי
כשיש שינוי בסכום, אדוני, אני אציין את זה.
היו"ר אורי מקלב
גם בניסוחים משמעותיים, אבל כאן זה ניסוחים מותאמים, לא מעבר לזה.
זיו דניאלי
נכון. ב-(ב) אנחנו מדברים על תקנות 4, 5. לרוב, אין פה שינויים. סעיף 4(א)(5), בעמוד 3, אנחנו קובעים אותו כעבירה מינהלית.
היו"ר אורי מקלב
"באמצעות מערך חכות בים כנרת;"
זיו דניאלי
סליחה. אני מדבר על 4(א)(4). היא לא הייתה קבועה כעבירה מינהלית, זה כנראה הושמט.
היו"ר אורי מקלב
המרצת תנועת דגים?
זיו דניאלי
כן. זה לא היה קבוע כעבירה מינהלית, כנראה זה הושמט בתקנות העבירות המינהליות הקודמות, ופשוט אנחנו רוצים להכניס את זה עכשיו. זו שיטה דומה לשיטה שמנויה ב-4(א)(3), ולכן גם הסכום הוא אותו סכום.
היו"ר אורי מקלב
אוקיי. מה עוד השינויים? כל הכחול זה שינויים או ניסוחי?
אפרת חקאק
שוב, זה הנוסח החדש של התקנות.
היו"ר אורי מקלב
בסדר. אז אנחנו יכולים לעבור על זה. אם יש שינוי ניסוח ואין בזה משהו מהותי, אז נעבור.
סמי ג'רבאן
זה נוסח על פי התקנות החדשות.
זיו דניאלי
הרעיון היה בסופו של דבר - - -
סמי ג'רבאן
מתאימים.
זיו דניאלי
נכון. לבצע את ההתאמה בין הנוסח לבין מספר - - -
סמי ג'רבאן
את העלות שיניתם.
היו"ר אורי מקלב
לא, אין סכומים.
סמי ג'רבאן
יש סכומים שהשתנו, אני יכול להפנות את אדוני בדיוק לסכומים שהשתנו.
היו"ר אורי מקלב
עמוד 4, סעיף 5, 10א(ג) – 1,500. שם יש שינוי בסכום? איסור השמדת צמחיה.
אפרת חקאק
גם לפני כן הייתה קבוצה של 1,500. אולי זיו יכול להפנות אותנו.
היו"ר אורי מקלב
את זה הוא כבר הסביר.
אפרת חקאק
זה מה שמחליף את מה שהיה קודם בקבוצה של ה-1,500. זיו יכול לציין לנו.
זיו דניאלי
לציין רק איזה סכומים השתנו?
היו"ר אורי מקלב
כן.
אפרת חקאק
או איסורים חדשים.
היו"ר אורי מקלב
או איסורים מהותיים חדשים.
זיו דניאלי
4(א)(16) זו תקנה חדשה שנכנסה. שוב, ברגע שהשיטות הן חלק משיטות הדיג האסורות, הכנסנו את זה גם כן תחת ה-1,000 שקלים. עוד תקנה חדשה שהייתה לנו זה 8א(א), שזה איסור חדש בתקנות.
היו"ר אורי מקלב
בעמוד 4 דילגת על משהו.
זיו דניאלי
עכשיו אני בעמוד 5, 8א(א), זה איסור חדש שלמעשה נכנס בתקנות החדשות ואנחנו מבקשים לקבוע את זה כעבירה מינהלית. כפי שניר הסביר, זה דיג בעונת הרבייה.
היו"ר אורי מקלב
זה מה שהסברתם קודם. זה כל ההרחבה.
זיו דניאלי
נכון מאוד.
היו"ר אורי מקלב
זה בעצם עבירה חדשה, וקנס של 2,000 שקלים.
זיו דניאלי
זה קנס של 1,500, אדוני.
ניר פרוימן
1,500 שקלים, ולדייגי מכמורת בעונת הגיוס – 3,000 שקלים.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
כמה היה פעם?
זיו דניאלי
לא היה, אדוני.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
זאת אומרת, זה חדש.
זיו דניאלי
נכון מאוד.
היו"ר אורי מקלב
שמים דגש על הדבר הזה כפי שאמרנו, שזו יכולה להיות פגיעה. אני מסביר, גודל הקנס בגלל ההשלכה של העבירה.
זיו דניאלי
ככל שהשיטה יותר פוגענית, אדוני, אנחנו - - -
היו"ר אורי מקלב
בדברי ההסבר שלכם כתבתם שרוב הקנסות שלכם גם לפי הרווח, בהתאמה לרווח. כאן זה לא בהתאמה לרווח. איך אני בתור עורך דין?
זיו דניאלי
מצוין. דייקת. 8א(ח) זה גם כן איסור חדש – 3,000 שקלים. כמו שניר הסביר, זה אותו איסור, רק על המכמורתנים.
היו"ר אורי מקלב
מה זה ה-5,000? זה כבר משהו ככה מפחיד.
ניר פרוימן
5,000 מתייחס להכנסת מינים אסורים.
היו"ר אורי מקלב
בתוך בריכות?
ניר פרוימן
זה בעיקר מגיע למשקי הדגים בבריכות.
היו"ר אורי מקלב
לא שונה הסכום? הסכום היה ככה עד עכשיו? מה שונה?
אפרת חקאק
היה לכם סכום של 6,000.
זיו דניאלי
כן. 6,000 היה בפקודה סעיף, אבל פה הסכומים לא השתנו.
ניר פרוימן
מה ששונה מהותית זה העובדה שבמקום רשימה שחורה ומצומצמת ודרישה לקבל רישיון ייבוא לכל מין של דג שרוצים להוסיף לבריכות או למסחר, לכל דבר, הכנסנו תוספת נרחבת מאוד שנותנת אפשרות לסחר הרבה יותר חופשי, אבל מי שעובר עליו ומביא לכאן מינים שיכולים למשל לפלוש לנחלים או לכנרת או לים ולפגוע בדגה המקומית, אנחנו פה מחמירים. ומי שעובר על התנאים שקבענו לו בהחזקת הדגים – אם זה בבריכות למשל – גם שם אנחנו מחמירים.
היו"ר אורי מקלב
אתה מכיר בעל-פה את כל הסוגים? אני יכול לבחון אותך?
ניר פרוימן
בבקשה.
היו"ר אורי מקלב
עד כדי כך?
ניר פרוימן
לא כל מין ומין אבל אני מניח ש-60% מהמינים אני מכיר.
היו"ר אורי מקלב
אתה יודע גם לזהות אותם?
ניר פרוימן
חלק ניכר.
היו"ר אורי מקלב
יפה מאוד. באמת מרשים ביותר. ראית איזו רשימה ארוכה של דגים?
ניר פרוימן
זאת עבודה של ארבע שנים הרשימה הזאת, עבודה מאוד יסודית, עם שימוע ציבורי – גם לסוחרים וגם ל - - -
היו"ר אורי מקלב
זה בא מגורמים בין-לאומיים, ממדינות אחרות?
ניר פרוימן
כן.
היו"ר אורי מקלב
מדינות אירופה?
ניר פרוימן
בין היתר, כן. אני אגיד על זה מילה, בלי לצלול. כמו בעוד תחומים, ישראל נמצאת במסדרון אקולוגי מאוד מאוד מעניין – כמו שמכירים את זה אולי מנדידת העופות.

במזג אוויר של ישראל, כמו שאנחנו יודעים, ב-500 קילומטר פחות או יותר של אורך המדינה וב-100 קילומטר של הרוחב, אנחנו חשופים פה לשינויים ניכרים בתנאי הסביבה, והתוצאה של זה בצד המסוכן היא אפשרות של מינים לפלוש בקלות ולהתבסס.
היו"ר אורי מקלב
המסדרונות מאוד פעילים.
ניר פרוימן
באירופה למשל, אין בעיה להכניס הרבה מאוד מינים טרופיים ממזרח אסיה של דגים כי הם לא ישרדו את החורף של הנחלים, ופה יש הרבה מאוד נישות והרבה מאוד מקומות שבהם יש מעיינות חמים.

בגלל זה, מצד שני, גם דברים של מים קרים, אנחנו יודעים שיכולים למצוא גם הם נישות ולהתבסס – אם זה פורלים בנחלי הצפון – אנחנו עושים את זה אבל בשימת לב מאוד גדולה וקפדנית, ומעודדים את החקלאות מצד אחד.
היו"ר אורי מקלב
עוד אחד מהדברים שארץ ישראל מיוחדת בהם.
ניר פרוימן
נכון. בשטח קטן, אנחנו במגוון מאוד רחב.
היו"ר אורי מקלב
יפה. למדנו, השכלנו מאוד. איזה עוד מדינה יש שהחרמון ואילת הם במרחק כזה, צפון ודרום?
ניר פרוימן
נכון. אין הרבה.
היו"ר אורי מקלב
אין דבר כזה. ואם יש, ודאי לא עם כל המשמעויות הנוספות.

אני חושב שאנחנו יכולים להצביע, לאשר את זה.
סמי ג'רבאן
רק לגורמי האכיפה. אני חושב שבין התקנת התקנות לבין היישום, בגלל שלא קיבלנו את זכותנו מבחינת התקופה – רובנו, אנחנו חשים את התחושה הזאת – אז לפחות גורמי האכיפה גם יפעילו את השיקולים. כלומר, לא ממש ישירות באים וקונסים ואז מתלים רישיונות וכו'. שיהיה שיקול דעת של המצב והנסיבות וגם של כל דייג ודייג בכל מקום ומקום.
זיו דניאלי
אני אסביר שוב. אין פה למעשה מבחינתכם שום שינוי - - -
היו"ר אורי מקלב
באסור אין שינוי, חוץ מאשר בעונת הרבייה.
זיו דניאלי
נכון. גם לעניין הקנסות.
סמי ג'רבאן
כל תקנה חדשה, לזה התכוונתי, כל מה שהוא חדש. עד שזה יופנם, עד שזה יוטמע.
ניר פרוימן
גם עונת הרבייה, זו השנה השלישית שאנחנו קובעים אותה. קבענו אותה כתנאי ברישיון לפני שנתיים, קבענו אותה במסגרת התקנות ל-45 יום וקיצרנו אותה והתמודדנו עם בג"ץ שהוגש נגדנו בנושא הקיצור כדי לתת לדייגים בעצם להתמודד עם זה. והשנה היא השנה השלישית, והאיסור הוא בחודש יוני, וגם אתם יודעים ובטח אתה יודע מהדייגים, שלתפיסת הגופים הירוקים בעיקר, ההתקפה עליי הייתה מאוד מאוד מאוד חריפה בנושא הזה – תפתח עיתונות, תפתח אינטרנט, תראה באיזה מילים בירכו אותי אנשי סביבה שבאו ואמרו כמה הלכתי לטובת הדייגים מבחינה זאת כדי להתמודד, ועל זה אנחנו גם כנראה נצליח השנה להביא איזושהי תמיכה כספית וניתן מענק.
היו"ר אורי מקלב
ואני אומר, הבשורה דווקא מהדיון הזה זה בעצם השיפוי שאמור להיות לדייגים.
ניר פרוימן
כן. אבל אני אומר, עם כל זאת, צריך לדעת שהדברים הם מצרפיים.
יפעת רווה
בסוף זה גם לטובתם, הדבר הזה.
היו"ר אורי מקלב
ברור.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
יש מנגנון ערעור בהנחה שכן מישהו רוצה לערער?
היו"ר אורי מקלב
כן. דיברו על זה. מי בעד?

הצבעה

בעד – פה אחד
תקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי – דיג), התשע"ח-2017, נתקבלו.
היו"ר אורי מקלב
רבותיי, אנחנו מאשרים את התקנות ואנחנו גם מודיעים שהתקנות נכנסות לתוקף מיידית.
אפרת חקאק
במועד הפרסום.
יפעת רווה
עם פרסומן.
היו"ר אורי מקלב
עם הפרסום.

תודה רבה לכם. הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 13:00.

קוד המקור של הנתונים