פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
27
ועדת הכספים
21/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 1046
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ז' בסיון התשע"ח (21 במאי 2018), שעה 12:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/05/2018
יישום סעיפים 94 עד 97 בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו- 2018), התשע"ז - 2016 (תיקון פקודת מס הכנסה מס' 235) - מעקב אחר חלוקה כפויה של דיבידנדים
פרוטוקול
סדר-היום
יישום סעיפים 94 עד 97 בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו- 2018), התשע"ז–2016 (תיקון פקודת מס הכנסה מס' 235) - מעקב אחר חלוקה כפויה של דיבידנדים.
מוזמנים
¶
סמנכ"לית בכירה שומה וביקורת, רשות המיסים, משרד האוצר - מירי סביון
סמנכ"ל בכיר חטיבה מקצועית, רשות המיסים, משרד האוצר - רולנד עם-שלם
פקיד שומה כפר סבא, רשות המסים, משרד האוצר - עפרי שליו
יועץ מקצועי למנהל רשות המיסים, משרד האוצר - נדב נגר
רפרנטית ביטחון באג"ת, משרד האוצר - ספיר איפרגן
רפרנטית באגף תקציבים, משרד האוצר - שירה עמיאל
סמנכ"לית אסטרטגיה ותכנון מדיניות, משרד התמ"ת - מיכל פינק
יו"ר ועדת המיסים, נשיאות הארגונים העסקיים - צבי פרידמן
סמנכ"ל שיווק ותקשורת, התאחדות התעשיינים - יואש בן יצחק
מוזמן/ת - רון אורן
מוזמן/ת - יאיר בקמן
מוזמן/ת - יגאל גורביץ
מוזמן/ת - עמיחי גרינוולד
מוזמן/ת - טל דקל
מוזמן/ת - עמיר ניר
מוזמן/ת - סיון קריבושה
מוזמן/ת - שאול ששון
שדלן/ית (משרד עו"ד איתן מהולל ושדות), מייצג/ת את התאחדות התעשיינים בישראל - ירון מהולל
שדלן/ית - עדן קנובסקי
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
יישום סעיפים 94 עד 97 בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו- 2018), התשע"ז–2016 (תיקון פקודת מס הכנסה מס' 235) - מעקב אחר חלוקה כפויה של דיבידנדים
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את הישיבה. אני עובר לסעיף האחרון בסדר-היום: יישום סעיפים 94 עד 97 בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה וכו') (תיקון פקודת מס הכנסה) - מעקב אחר חלוקה כפויה של דיבידנדים.
אני מבקש לומר שבחוק ההסדרים קיבלנו החלטה של חלוקה כפויה של דיבידנדים. קיימנו על זה דיון כאן, הייתה צעקה גדולה נגד העניין הזה. רולנד, אמרת שתוציא חוזר, שהחוזר הזה ישביע את רצון כל הארגונים ותהיה הגבלה של העניין, זה לא יהיה יישום כפוי כזה. התברר שהבעיה לא נפתרה, ולכן אני מקיים את דיון המעקב הזה. אם אתם יכולים להגיד לנו איפה זה עומד. מישהו רוצה להתייחס לעניין? מר פרידמן, בבקשה. אתה רוצה קודם לשמוע אותו? הנה, בסדר. איפה כל הארגונים?
רולנד עם שלם
¶
שלום, אדוני היושב-ראש, שבוע טוב. הטענה העיקרית שעלתה בדיון הקודם לגבי היישום שלנו של סעיף 77 לחוק, שתוקן במסגרת חוק ההסדרים, הייתה על מי נפעיל את הוראות החוק – האם נבוא לכל חברה, לכל עסק, והמנהל יורה לעסק שרוצה להתקיים להורות על חלוקת דיבידנד? מה שאמרנו בדיון האחרון, הסברנו שטיוטת החוזר שפורסמה כבר להערות תבוא ותגיד מהם הקריטריונים שעל בסיסם אנחנו נחייב, המנהל יחייב חברה לחלק דיבידנד. אחד מהקריטריונים הוא שלחברה אין פעילות עסקית ממשית. כלומר, על מי אנחנו מדברים? על איזה מקרים המנהל כן ירצה להורות? על מצב בו חברה בעבר הרוויחה כסף, הרבה כסף, אין לה יותר פעילות עסקית, היא יושבת על המזומנים.
רולנד עם שלם
¶
רגע. היא יושבת על המזומנים, ובמקרה הטוב שילמה מס חברות בלבד, והכסף כבר לא משמש את הפעילות העסקית. היות שחלפו חמש שנים ממועד הרווח, זה אחד מהתנאים בסעיף, ולא ביצעת את ההשקעה ולא חילקת אותו, יבוא המנהל ויורה – בכפוף לכך שלא הייתה חלוקה של לפחות 50% מהרווחים כדיבידנד; בכפוף לכך שסכום הרווחים עולה על 5 מיליון שקלים. כלומר, לא נבוא לעסק קטן, במירכאות, לשעבר; בכפוף לכך שהוועדה הציבורית המייעצת, שהוקמה בעקבות הוראות הסעיף, המליצה למנהל להפעיל את הסעיף. לאחר שנעבור את כל המבחנים האלה יורה המנהל לחלק, אחד.
שתיים, במסגרת חוק ההסדרים ניתנה אותה הוראת שעה על דיבידנד מוטב שלא עשתה הבחנה ממתי הרווחים. כל מי שיש לו רווחים עד דצמבר 2016 במצטבר ניתנה לו הזדמנות לחלק דיבידנד בהנחה, במירכאות, בשיעור מס מופחת של 25%, במקום 30% פלוס מס יסף. ואגב, במסגרת אותה הוראת שעה, כפי שהוועדה יודעת, רוב עם ישראל, רוב המשק ניצל אותה, ולכן רוב מוחץ של החברות חילקו דיבידנדים במסגרת אותה הוראת שעה.
רולנד עם שלם
¶
כך שהקבוצה הפוטנציאלית שעל בסיסה המנהל יכול להורות לחלק דיבידנד התגמדה מאוד. נותרנו אולי עם קבוצה מאוד קטנה של חברות שיושבת על רווחים, אין לה פעילות עסקית, ולא ניצלה את הוראת השעה. זה קודם כול מבחינת המצב כרגע.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אז אתה לא יודע להגיד כמה כסף נכנס רק בעקבות ההוראה הזו, שלא היה נכנס אחרת. אתה יכול להעריך?
רולנד עם שלם
¶
אנחנו לא יכולים להגיד מי לא היה מחלק, אי-אפשר לדעת. אנחנו יודעים כמה חולק. אנחנו יכולים להגיד שבבדיקה - - -
רולנד עם שלם
¶
קל לי לדבר על מי שלא נמצא כי הוא לא יכול להגיב, אז אני יכול לדבר חופשי. אז מי שלא נמצא יש לו הערות על טיוטת החוזר. כמו בכל חוזר מקצועי שאנחנו מפרסמים, אנחנו מפרסמים אותו כטיוטה כדי לקבל הערות. אגב, על טיוטת החוזר שפורסמה יש כנראה הערות של הלשכות, נקבעה ישיבה, שם נשמע את ההערות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני רוצה להגיד. הייתי ידוע כמתנגד המרכזי לכל הנושא הזה של ההסדר, לזה שהמדינה כופה את עצמה על חלוקת דיבידנד. אני הייתי נגד זה. אתם לא נתתם לי תשובות על מי שרוצה לבוא ולהשקיע השקעה עתידית. לא נתתם תשובות. הייתה לי תחושה שהנושא הזה ירד. ואני אומר לכם, גרמתם לנו להצביע כשהסעיף הזה היה מוטמן באיזשהו מקום. אני מה זה כועס. ואני לא כועס על רשות המיסים כל יום. אני כועס כי אפשר לקחת את הנאומים שלי גם מעל הדוכן בכנסת וגם באילת, כשאני אומר שיחד עם חבריי נלחמנו במגמה הזו של לחייב חברות לחלק דיבידנד.
אני חושב שהמדינה כופה את עצמה ומכניסה את ידה הארוכה לכיסו של האזרח. יש גבול למה שהמדינה היכולה לעשות בעניין הזה. אני מרגיש כאן לא בנוח שמעלתם באמון שלנו, ושזה נכנס באיזשהו סעיף מהצד. ועוד אמרתי, היום זה משה אשר, מחר זה מישהו אחר, היום זה ערן, ומי יודע מה יהיה מוחרתיים. מי שמכם לבוא ולקבל החלטות ולהכריח אותי, והייתי מנכ"ל של חברה, אני יודע מה זה, וחילקתי דיבידנד בניגוד למה שהבעלים רצו, לא הייתה לי ברירה, קיבלתי הוראה לחלק דיבידנד. חילקתי דיבידנד, כל אחד קיבל 30 מיליון שקל, היו מבסוטים, ואני רצתי לקחת הלוואות בבנקים כדי לעשות דברים אחרים. זה עניין אחר.
אבל עד לאן הגבול הזה מגיע? איזה מגבלות אתם עושים גם בזמן? מה הפעילות הכלכלית הנמדדת? לאיזה טווחים? האם ניתנת למנהל רשות המיסים, וכך זה יוצא ממה שקראתי, סמכות בלתי נגמרת כדי לבוא ולהכריח ולחלק דיבידנד? יש ועדה מייעצת. עכשיו אתם נותנים קודם הוראה לחלק את הדיבידנד ורק אחר כך באים לשמוע את הוועדה המייעצת. מה, אתם עושים צחוק?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
איך הוועדה יכולה לחזור משפטית מכל מה שקרה פה? מה שקרה פה לא היה תקין. אתה זוכר את הצעקות שלי, את ההתנגדות שלי.
צבי פרידמן
¶
למה? נגיע גם לזה במהלך הדיבור שלי. כבוד היושב-ראש, תודה רבה לך על הדיון, תודה רבה לך על כל המאמצים שאתה עושה על נושא כל כך חשוב וכל כך מהותי. במהלך הדיונים פה על חוק ההסדרים בחלק גדול מהדיונים רשות המיסים לא שיתפה פעולה עם הארגונים העסקיים. גם עד היום עם כל סעיף 77 וכל החוזר וכל ההערות על החוזר שהוציאו אין שום פנייה לארגונים העסקיים: בואו תעירו גם אתם את ההערות שלכם. אפס. עד היום התעלמות מוחלטת.
בישיבה פה שהיינו בחוק ההסדרים, כבוד היושב-ראש אמר: רשות המיסים, אני מבקש מכם, תגיעו להסכמות עם הלשכות המציעות יחד עם הארגונים העסקיים.
צבי פרידמן
¶
תגיעו לשולחן לשיחות. במהלך הדיונים כשהיה ויכוח, גם שלחת אותנו לחדר להגיע להסכמות. במהלך הדיונים עלה גם נושא סעיף 77.
צבי פרידמן
¶
עלה גם נושא סעיף 77, וראינו את הקטסטרופה שהולכת להיות. קיבלנו הוראה גם מטעם הארגונים העסקיים, וגם שרגא ברוש התקשר אליי בעודנו בישיבה: צבי, אנחנו לא מסכימים לחלוטין לנוסח הזה. זה היה יום אחד לפני שזה אושר בכנסת, שאנחנו לא מסכימים ויוצאים מהדיונים. והנה כי כן אחרי כמה שעות, אחרי יום-יומיים הגיע פה לוועדה משה אשר מנהל רשות המיסים ומודיע לכם שהגענו להסכמות, אבל לא מודיע שהארגונים העסקיים התנגדו לכל המהלך שהזה. לא מודיע. עבדו, במירכאות, על הוועדה. היו צריכים לומר, אם רוצים להגיד את האמת, את השקיפות, הלשכות הסכימו, אבל הארגונים העסקיים לא מסכימים, למען הסדר הטוב. הייתה חקיקה מאוד חפוזה, לא מעמיקה.
צבי פרידמן
¶
חוק ההסדרים. אני משוכנע שהלשכות שהסכימו, שמיהרו להסכמות האלה, כי גם אני רואה בפרוטוקול – אם אתם רוצים, אחר כך אני אקריא לכם - -
צבי פרידמן
¶
- - שאומרת לשכת רואי החשבון: אנחנו לא מסכימים לכןל. לדעתנו, אנחנו לא מסכימים משתי סיבות. סיבה אחת, אנחנו טוענים שזה לא חוקתי מה שחוקק פה. 77 זה חוק קיים, זה לא חוק חדש, והוא הגביל את הסמכות של המנהל להורות על חלוקת דיבידנד לתקופה של עד שלוש שנים. אחרי שלוש שנים המנהל כבר לא יכול להורות על חלוקה. זאת אומרת, מבחינת השומות של חלוקת דיבידנד השומות האלה סגורות. אני אומר אותו דבר כמו בן אדם שיש לו שומות בדוחות במס הכנסה.
צבי פרידמן
¶
כי הם אמרו שהם מסכימים. כבוד היושב-ראש, אני אסביר לך, הם במלכוד. הם הודיעו שהם מסכימים למרות - - -
צבי פרידמן
¶
בסוף הם כן הסכימו. תראה, יש פרוטוקולים. הם הסכימו בסוף, אבל זה לא היה על דעתנו, כבוד היושב-ראש.
צבי פרידמן
¶
אנחנו טוענים ככה, זה לא חוקתי. ונושא שני, זה גם לא התקבל בצורה נכונה, לא בצורה דמוקרטית.
ירון מהולל
¶
כן. הנושא המרכזי שעמד לדיון בחודש דצמבר כאן בפני הוועדה לא היה הנושא של איזה חברות כלפיהן זה יופעל. לנושא הרטרואקטיביות יצא קצפה של הוועדה, ואדוני, בכלל זה על כך שהסעיף כפי שחוקק בעצם מאפשר לאלץ חלוקת דיבידנד שנצברו במשך 50 שנה.
היו"ר משה גפני
¶
בוא נתחיל ונגיד שאני לא מרוצה. אני לא מרוצה בגלל שזה גם הליך לא נכון. אתה קובע כל כך הרבה, אתה מחייב את החברות, ואני מצטרף למיקי לוי. המציאות הזאת שבה אתה באמת יכול ללכת 50 שנה אחורנית ולהכריח אותי, יש לי חברה – טוב, תסביר, נו, אני שאלתי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מדבר על הזמנים, רולנד, אני אוציא לך ציטוטים ממה שאמרתי. היום זה משה אשר, מחר זה מישהו אחר, איך אני יכול לסמוך על זה?
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו צריכים לצאת מפה עם משהו. אם בסוף אתה רק הסברת לנו, אז אנחנו יוצאים לא מרוצים, ואז אתה יודע, אנחנו מתחילים - - -
רולנד עם שלם
¶
גברים, גברים. האם התחולה היא מכאן ואילך רק למי שייוולד ממחר בבוקר ויפרוש בגיל 69? לא. תופסים אנשים שכבר נולדו, אמרו להם: אתה נולדת, וכשנולדת זה היה גיל 67. תדע לך, למרות שכבר נולדת, כשתפרוש אתה תפרוש בגיל 69. זה לא רטרואקטיבי. עכשיו אני מסביר על רטרואקטיביות.
רולנד עם שלם
¶
התיקון של סעיף 77 במסגרת חוק ההסדרים בהסכמת הגורמים שהסכימו הוא שהמנהל יכול במקרים הרלוונטיים, שהם מקרים מאוד מצומצמים, להורות היום החל מ-2017, 2018, על חלוקת דיבידנד כשהוא מסתכל על רווחים של העבר שלא חולקו. הוא לא מורה אז. הוא לא הולך אז ואומר: תשלם לי כאילו חילקת אז ריבית, הפרשי הצמדה, וכו'. לא. הוא מורה היום, מסתכל על דפוס התנהגות. אתה הקמת חברה, הרווחת, החברה הרוויחה, שילמה מס חברות, הפסיקה פעילות עסקית, יושבת על המזומנים. אנחנו שילמנו מס שולי, האדון לא משלם מס שולי, משלם רק מס חברות. המנהל היום בוחן מה קרה לרווחים האלה עד היום, ומורה היום על החלוקה, זה אחד. אין פה שום רטרואקטיביות.
שתיים, במסגרת הדיונים שהיו אז בחוק ההסדרים באו אנשי הלשכות ואמרו: מה פתאום שאתה תיתן לי הוראה לחלק את מה שבעבר, תן לי אפשרות לצאת מהדבר הזה. ועל זה בין היתר נולדה הוראת השעה והדיבידנד המוטב, ואמרנו לכל המשק: מי שרוצה לחלק עכשיו את רווחי העבר, והוא יושב על מזומנים, יכול לחלק אותם ל-25%. זאת אומרת, זאת הייתה עסקה אחת.
לבוא היום בדיעבד ולהגיד
¶
את ה-25% הטבה תשאיר ואת האפשרות להורות למקרים הרלוונטיים – לא לאנשי עסקים, מיקי, לא לחברה עם פעילות עסקית שרוצה לשמור את הכסף כדי לגרום לעסק שלה להצליח, המנהל יגיד: לא, לא, את לא צריכה את הכסף הזה, תחלקי אותו. ממש לא. זה לא מה שאנחנו מתכוונים לעשות. זה בטח גם לא מה שהחוזר אומר.
שגית אפיק
¶
איך זה עולה מהתהליך שלכם בחוזר? החברה הזאת אפילו לא מופיעה בפני הוועדה המייעצת כדי להגיד: יש לי שיקולים עסקיים. בסוף התהליך יש התייחסות לחברה לפי החוזר שלכם.
רולנד עם שלם
¶
היא נקבעה בלי קשר לישיבה. אני אסביר. ביום חמישי הזה יש ישיבה אצלנו, והיא נקבעה עוד לפני הישיבה הזאת, זה לא קשור.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, חשבנו שאנחנו מהווים גורם ברשות המיסים שבגללנו קובעים ישיבות. מתברר שלא, הישיבה נקבעה כבר קודם.
היו"ר משה גפני
¶
זה בסדר. בבקשה. אני צריך לדעת ממך איך אתה יודע שאני עדיין בפעילות עסקית או ממשיך פעילות עסקית או שלא. איך אתה יודע את זה?
שגית אפיק
¶
ואם כבר עוד מילה. אני פשוט מסתכלת עכשיו על הוראות התחולה שלכם. גם מה שעכשיו אמרת – שאתה בעצם תחלק את זה מתוך שנת 2019, אתה תתבונן, ולא תתבונן רטרו', כמו שהסברת לנו בדוגמה של גיל הפרישה – גם זה לא מופיע בחוזר שלכם. הדבר הבסיסי הזה שהוא לעניין התחולה שזה היה הדבר שהוועדה - - -
רולנד עם שלם
¶
ודאי, התחלנו הליך שהוא עוד לא הסתיים. אנחנו בתוך ההליך. קודם כול חברות שיש להן רווחים שעומדים מעל הסכומים האלה, שהיום, בשנים האחרונות מה שהרוויחו את מה שהרוויחו, אין להן פעילות עסקית. אין. או שלא הייתה אף פעם, או שפסקה הפעילות העסקית.
רולנד עם שלם
¶
אבל אני מתחיל את תהליך הזיהוי לאט לאט. קודם כול הזיהוי. לפני שאני פונה אליך אני אמור לדעת מי אתה. איך אני אדע מי אתה? אני מסתכל בתיק של החברה, יש דוחות כספיים.
רולנד עם שלם
¶
אני יודע לקרוא דוחות כספיים. כשחברה כותבת היום: אין פעילות עסקית, אז אין פעילות עסקית.
רולנד עם שלם
¶
אני מסביר מה אנחנו עושים בגלל שיש פה פער בין מה שאנחנו עושים לבין מה שאומרים שאנחנו עושים.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע, אני לא יכול בגלל שיש עוד אנשים, אם היינו בארבע עיניים הייתי אומר שאתה לא בן אדם, למה? אם היינו בארבע עיניים, למה לא כתבת את זה?
רולנד עם שלם
¶
אלה שנשארו או לא ענו לנו או שענו לנו: אין עסק, לא יהיה עסק, עוברים לוועדה המייעצת. התיק עובר לוועדה המייעצת, ועדה ציבורית שמסתכלת בתיק על הסיפורים, על הטיעונים וכו'. מגיעה להמלצה שמגיעה אליה, מחזירה את ההמלצה למנהל, אם ממליצים להורות לחלק, לא להורות.
רולנד עם שלם
¶
זאת הנקודה. פה, אחרי שהמנהל קיבל את ההמלצה של הוועדה המייעצת והוא כבר לא פועל סוליקו, מזמן את הנישום, את החברה לשימוע. הנה, יש תיק, אין עסק, המנהל רוצה להורות, הוועדה ממליצה, מה יש לכם להגיד?
רולנד עם שלם
¶
בוודאי, הנישום יקבל פנייה בכתב: אתה מזומן למנהל, כי בכוונתו לה-לה-לה-לה-לה-לה. זה כבר הסיבוב השני, הפנייה השנייה.
רולנד עם שלם
¶
אגב, הוועדה אמרה למנהל – כרגע אנחנו נמצאים באמצע התהליך לגבי קבוצה מאוד קטנה, אוכלוסייה מאוד קטנה שאני חושב שהם לא קשורים לכל הגופים פה – אלו לא בעלי - - -
רולנד עם שלם
¶
בוודאי. הוועדה ביקשה מהמנהל: אדון המנהל, אני ממליץ לך להורות, אבל אם בשימוע תשמע טענות שלא שמענו, בבקשה תחזור אלינו, או סלש, שהחברה תופיע בפנינו. זה התהליך. והתהליך התחיל בזה - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תראו, אני זוכר היטב מה היה מול אגף התקציבים, שבדקה האחרונה אמרתי: גפני, בואו נצביע. נתנו עוד 5%, זה הפך להיות 30%, ואני צעקתי לך עוד 3% מס יסף, גם את זה הוספנו. נשארו 33% מס הנחה, נכון? שזה יפה מאוד, אין ויכוח, 33% סך הכול הכללי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אין לי טענות לעניין הזה, אין לי גם טענות למי שאין לו פעילות.
אני חושש, רולנד, לאלה שתכופפו את ידם, שיש להם פעילות. אמרת שביום חמישי נקבעה ישיבה. אני לא מייצג אותם, אני מייצג את הציבור, הציבור שלח אותי לכאן. אני רוצה לבקש מהיושב-ראש, אם הוא אמר שביום חמישי נקבעה ישיבה, אני אומר - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מבקש ממך, אדוני, אני מבקש בכל לשון של בקשה שניתן להם לשבת יחד, לכל העיניים המקצועיות – עם תשומת לב של הייעוץ המשפטי של הוועדה, שהוא מאוד חשוב לי בעניין הזה, כי הוא ליווה אותנו בתוכנית – ואם תוכל אחרי שהם ישבו, שנקבל את התוצרים הסופיים ונקבל החלטה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני רק אתייחס למה שנאמר כאן ולא למה שכתוב כאן. מה שנאמר כאן עליי מקובל לחלוטין.
היו"ר משה גפני
¶
רק שנייה. אני גם רוצה רשות דיבור. אני לא אוהב את החוק הזה. אנחנו העברנו אותו, אני לא אוהב את החוק הזה. מה צריך להתערב בחברה – בקיצור, לא משנה, אבל העברנו את זה. אתם ביקשתם, הממשלה ביקשה, ובסופו של דבר אחרי ויכוחים, ומיקי לוי צודק, היו פה ויכוחים, והסכמנו. קיימנו אחרי זה דיון, אחרי שקיבלנו, קבלו בפנינו הארגונים ואחרים, אמרו שמה שיש בטיוטה הוא לא טוב.
אם כל מה שאתה אומר פה יהיה כתוב בחוזר שלך, כל מה שאמרת פה – ואתה בחור פיקח, אתה יודע למה אני מתכוון – כל הישיבה הזאת אני חוזר בי מהישיבה. אני אומר, לרולנד יש עדיין חוש הומור, אם לא, אני אגיד שאין לך חוש הומור.
אבל באמת, עכשיו אני מדבר ברצינות. כל מה שאמרת פה ריצה אותנו. אני מבקש שזה יהיה כתוב בחוזר. אני לא יודע מה יהיה בישיבה ביום חמישי, ולא מעניין אותי גם מה שהארגונים יגידו. אני לא רוצה שתחת ידינו יצא חוק שהמשמעות שלו היא משמעות של כפייה ללא יכולת לבן אדם להתגונן.
אם כל מה שאמרת נכון, אתה אומר לו: תשמע, אין לך פעילות עסקית, אנחנו קוראים לך, ותענה א', ב', ג', ואם אתה עונה ואנחנו לא מקבלים את התשובות שלך יש ועדה מייעצת, ואם תרצה תוכל להופיע בפניה, אם תרצה. סביר להניח שאחרי שהוא ענה תשובה שלילית בהתחלה הוא גם לא ירצה להופיע בפני הוועדה המייעצת.
הרי אנחנו לא יכולים להוציא מתחת ידינו חוק שלבן אדם אין את האופציה הזאת, שהוא לא יכול – ואתה גם התהדרת בזה, ובצדק, ששלושה מבין החמישה הם אנשי ציבור – לאפשר לו, אם הוא רוצה, להופיע. פרידמן, זה טוב?
צבי פרידמן
¶
כבוד היושב-ראש, קודם כול, מה זה פעילות עסקית אם יש לי חלק מפעילות עסקית, אז גמרנו - - -
צבי פרידמן
¶
אני אומר את זה. אבל דבר שני, אנחנו פה ישבנו בישיבה הקודמת ודיברנו על הרטרואקטיביות, שהוא אומר לי: תחלק לי גם רווחים שלפני 50 שנה, של שנת 1950, רולנד, 1941, כשהחברה הוקמה, 1960.
צבי פרידמן
¶
כאשר אני לא ידעתי איך אני יכול לחלק 50%, לא 50%, במצטבר, לא מצטבר. מה לגבי רווחי 1990? מה לגבי רווחי 2000? מה לגבי רווחי 2005?
רולנד עם שלם
¶
אני לא אוהב את המילה רטרואקטיביות בקונטקסט של הסעיף. הבחינה היום של המנהל היא על רווחי העבר שלא חולקו עד היום, אחד.
שתיים, אם החברה, שסיכמנו שאין לה פעילות עסקית בשנים האחרונות, לא זקוקה לכסף הזה ויושבת עליו 50 שנה המצב שלה עוד יותר חמור. כלומר, 50 שנה היא יושבת על כסף, לא משלימה את האקט של המיסוי הדו-שלבי, וככל שהשנים חולפות ולא מתבצעת חלוקת דיבידנד מצבה מחמיר.
הרי זה כל הרעיון, אמרנו שנותנים חמש שנים לפחות לראות מה עושים עם הכסף, משקיעים אותו בעסק, מחלקים אותו. המנהל לא מדבר. חלפו חמש שנים, חלפו עשר, חלפו 30, חלפו 40 ולא עשו כלום עם הכסף, המצב מחמיר. המבחן הזמן דווקא בא לטובת החברה. ככל שהזמן חולף ולא נעשה שום דבר עם הכסף, למנהל יהיה אינסנטיב לבוא ולהגיד: לא התכוונו לתת לך הנחה על מס החברות המופחת בדו-שלבי - - -
צבי פרידמן
¶
סליחה, רבותיי, איך ידעתי אז לחלק לשנה 50% מהרווחים? מה קורה אם חילקתי בשנה אחת 100% מהרווחים? - - - אפס אחוז. מה, אני נביא? בן נביא?
רולנד עם שלם
¶
אגב, במסגרת התיקים הראשונים שפנינו אליהם, התשובה של רובם הייתה: חילקנו דיבידנד עכשיו במסגרת הוראת השעה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא כפו עליהם. 33%, היה פראייר מי שלא ביצע. 33%, אתה יודע מה זה? איפה אתה עושה עוד 8% שנתנו להם?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש כדלהלן – מיקי, מה שאמרת קודם, גם כן עודד – אנחנו מסכימים. אם אין פעילות עסקית אין פעילות עסקית, על זה הייתי יכול לא לעשות את החוק, אבל עשינו את החוק. אני מבקש שהדבר יהיה ברור, יש להם ישיבה ביום חמישי, אני מקווה שתגיעו להסכמה. אבל גם אם לא תגיעו להסכמה, אני רוצה חוזר שיהיה כמו שאמרת. פעילות עסקית, אתה אומר לבן אדם: תשמע, אין לך פעילות עסקית, שיחליט מה שהוא עושה, אולי הוא ייקח את הכסף ויחלק דיבידנדים ויקבל הטבת מס, כמו שאמרת שקרה כבר.
בכל מקרה, שלא יצא תחת ידינו מין כפייה כזאת שהיא פשוט משוללת כל הגיון. לא יכול להיות שלא תאפשר לאותו אחד שאין לו פעילות עסקית או שיש לו פעילות עסקית ואתה חושב שאין לו, שהוא לא יכול להתגונן. שהוא לא יוכל להתגונן קודם כול במה שהוא עונה לך, ושהוא לא יוכל להתגונן לאחר מכן, גם אם אתה לא מקבל את הדברים שלו. יש שם חלק שהיא פעילות עסקית וחלק שהיא לא פעילות עסקית. לאפשר לו להופיע פעם נוספת, ולהופיע אם הוא ירצה לפני הוועדה הציבורית. סביר להניח שהמקרים יהיו בודדים מאוד, אם בכלל.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אבל אתה צריך להתחשב בנו. אתה לא יכול לעשות דברים לבד, בגלל שאחרת אנחנו נכעס עליך וזה לא טוב.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש שלפני שתפיץ את החוזר תראה לנו אותו, בסדר? שנראה שזה תואם למה שאמרת, בגלל שלפעמים, אתה יודע, קלדנית יכולה לשנות פה ושם כמה מילים.
ביום חמישי תשבו, תגיעו להסכמות, מצוין. לא תגיעו להסכמות, שהחוזר יהיה בדיוק כמו שאמרת כאן. אם אתה מוציא חוזר כזה כמו שאמרת כאן אנחנו סומכים את ידינו על ההחלטה שלך. אם לא, אז אנחנו נצטרך עוד הפעם להתכנס. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:25.