פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
3
הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הפנים והגנת הסביבה לדיון בהצ"ח תאגידי מים וביוב
27/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 10
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הפנים והגנת הסביבה
לדיון בהצ"ח תאגידי מים וביוב
יום ראשון, י"ג בסיון התשע"ח (27 במאי 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/05/2018
חוק תאגידי מים וביוב (תיקון מס' 12), התשע"ט-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון - צמצום מספר תאגידי המים והביוב), התשע"ז-2016 (פ/3523/20), של חה"כ איציק שמולי, אורן אסף חזן, יואב קיש, ענת ברקו, אמיר אוחנה, אברהם נגוסה
מוזמנים
¶
ממונה על התאגידים, רשות המים והביוב - אפי דביר
מנכ"ל רשות המים, רשות המים והביוב - גיורא שחם
סגן בכיר ליועמ"ש, רשות המים והביוב - ניר יצחק וילנר
יועץ מנכ"ל, רשות המים והביוב - חי מיארה
מנהל חטיבת כלכלה, רשות המים והביוב - גלעד פרננדס
דובר, רשות המים והביוב - אורי שור
רפרנט אנרגיה אגף התקציבים, משרד האוצר - שניר ניב
עו"ד בלשכה המשפטית משרד הפנים, משרד הפנים - שחר פרלמוטר
צוערת בשלטון המקומי, משרד הפנים - רחלי פולק
אגף שפכי תעשיה, המשרד להגנת הסביבה - אתי נתן זלץ
לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה - מעין פורת גנץ
יועצת מדעית למשנה ליועמ"ש, משרד המשפטים - תמרה יפה לב
כלכלן, איגוד לשכות המסחר - איתי בוימן
מנכ"ל, מרכז השלטון המקומי - שלמה דולברג
סמנכ"ל כלכלה, מרכז השלטון המקומי - איתי חוטר
כלכלן, מרכז השלטון המקומי - ציון נקש
ראש תחום אנרגיה ותשתיות, התאחדות התעשיינים - אלעד נצר
ראש המועצה המקומית, גן יבנה - אהרון דרור
ראש העיר, ראש העין - שלום בן משה
ראש המועצה המקומית, שוהם - גיל ליבנה לובטון
עוזר ראש מועצת גן יבנה, נציגי רשויות מקומיות ומועצות אזוריות - עומר וייסמן
תושב ראש העין, נציגי רשויות מקומיות ומועצות אזוריות - אבינועם טובים
ראש המועצה, קריית עקרון - חובב צברי
מנכ"ל מעיינות העמקים, תאגידי מים וביוב - יהודה סיסו
יו"ר דירקטוריון, עין אפק, תאגידי מים וביוב - רזיאל אחרק
אחראי על קשרי ממשל-עמותת צלול - יובל יעקב ארבל
יו"ר תאגיד לשעבר - משה ארז
פעיל חברתי - אליהו יצחק
סטודנט, אוניברסיטת תל אביב - אריאל אופק
חוקר הלכות שבת, ממתנגדי המונים החכמים - ניצן דה פז
מוזמן/ת - שלומי בת ציון
מוזמן/ת - צביקה דש
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון - צמצום מספר תאגידי המים והביוב), התשע"ז-2016 (פ/3523/20), של חה"כ איציק שמולי, אורן אסף חזן, יואב קיש, ענת ברקו, אמיר אוחנה, אברהם נגוסה
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותיי, אני פותח את הישיבה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הפנים והגנת הסביבה. קראתי המון בהתכתבויות, במסמכים, אנשים משנים עמדות, קובעים ככה, עושים ככה, ואני מבין שאתם רוצים שאני אתחיל את הדיון מאפס. האם זאת הבקשה?
משה ארז
¶
הגברת כהן מ"הכול כלול" מנהלת את העניינים. היא הזמינה את ביבס, את מאיר כהן ואת איציק שמולי ונתנה להם הוראות וביצוע. היא ישבה על כיסא גבוה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אתן לך, אני אתן לכם. אתם רוצים להתחיל מאפס – נתחיל מאפס. רק דבר אחד אני רוצה להגיד לך: אתם, מרכז השלטון המקומי, עם כל הכבוד, לראשי הערים יש מספר עמדות, לא כולם מקשה אחת. אני לא יודע את מי אתם מייצגים. כל ראש עיר שייצג את עצמו.
למרכז השלטון המקומי יש עמדה מסוימת, לחלק מראשי הערים עמדה אחרת, חלק רוצים להשאיר את התאגידים, חלק לא רוצים להשאיר את התאגידים, חלק רוצים את החברה העירונית – כל מיני קשקושים. יש המון עמדות. כל ראש עיר נלחם על העמדה שלו. אני לא יודע מה זה עמדת מרכז השלטון המקומי. באמת אני לא יודע.
אני אתן להתייחס, רק דבר אחד אני רוצה שתענו לי, מרכז השלטון המקומי, בהנחה שאני מבטל את התאגידים, היום יש לי 56 מנכ"לים, נכון? אם אני מבטל את התאגידים, יהיו לי 256 מנהלי ביוב ומים בעיריות. נכון? כן או לא?
דרור אהרוני
¶
אתה מבטל משרה של מנהל מחלקה, אתה מבטל משרה של יועץ משפטי, אתה מבטל משרות של גזבר - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא יודע מי מבטל. גם אני הייתי בעיריות, ויועצים משפטיים מקבלים כסף גם לפי פעילות. ברגע שהם מקבלים נתח חדש, הם מקבלים תוספת. אני לא מכיר משהו אחר. אני רוצה שתענו לי על זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תענו לי גם על השאלות האלה. אם אני סוגר הכול, אני מפטר 56 מנכ"לים ומקבל מצד שני 256 מנהלים. תראו לי איפה החיסכון פה. אני רוצה ללמוד מכם. נראה לי שאתם, כל ראשי הערים, יודעים הכול, אז אני רוצה ללמוד מכם את הסוגיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול מדברים על כוח-אדם, אז אני רוצה לדעת על כוח-אדם. איפה החיסכון פה? מעניין אותי לדעת. למדתי גם אני חשבון, והחשבון לא מסתדר לי.
היו"ר דוד ביטן
¶
מאוד מעניין. אני לא רואה מצב אחר. באמת שאני לא רואה מצב אחר. וכבר לא נדבר עוד ועוד.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אני אתן לכם. אני רוצה שתענו לי על השאלות האלה כשאתם מדברים. אם אתם חושבים שבאתי רק לשמוע, אני לא צריך לבחור בכם לעירייה. אני לא תושב העיר שלכם, זה לא חוג בית. תתייחסו בבקשה. אני רוצה לדעת איפה החיסכון. תגידו לי איפה החיסכון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני שואל אותם שאלות, אני לא עונה. אני רוצה לדעת איפה החיסכון שאתם טוענים לו בכוח-אדם. מעניין אותי מאוד איפה החיסכון בכוח-אדם. אני יכול להביא לכם את הציטוטים של כל ראשי הערים. חיסכון בכוח-אדם – אני רוצה לדעת איפה הוא, תראו לי אותו, במקרה ואנחנו סוגרים.
ההצעה של יושב-ראש מרכז השלטון המקומי, שהייתה ב"הכול כלול", כשהוא אמר להקים חברה אחת, לא ידעתי מה זה עד שקראתי את התגובה של דולברג או של מישהו מטעמכם, כשהבנתי שכל העיריות יבטלו, אבל יהיה תאגיד אחד שהעיריות שלא יכולות לנהל יהיו שם.
היו"ר דוד ביטן
¶
האם יש פה נציגים דרוזים וערבים? ראשי ערים – לא באו היום. מה שאתם באים ואומרים שכל העיריות הקטנות, כל המועצות הקטנות, כל הערביות, כל הדרוזיות – כולם יהיו בתאגיד אחד. אז אתם לא מייצגים אותם. הם לא רוצים תאגיד. הם היו פה ואמרו שהם לא רוצים בכלל. איפה מרכז השלטון המקומי מייצג פה את העיריות הדרוזיות והערביות? על-ידי זה שהוא אומר להם: לכו אתם לתאגיד, ואנחנו נהיה לבד?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה בדיוק לגוף העניין. אתם כל הזמן מתהפכים. הרי הנושא הזה של חברה אחת לא היה בדיונים. עכשיו המצאתם את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה מכיר שבכתב הגנה אתה כותב "לחילופין, לחילופין"? זה מה שאתה עושה. אתה כותב בתגובה שלך "לחילופין, לחילופין, לחילופין", ואף אחד לא יודע מה אתה רוצה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שמה שעשינו פה עד היום היה עבודה יוצאת דופן. הקשבנו לכל הצדדים, והנחת המוצא שהייתה פה על השולחן, שבביטול מרבית התאגידים – גם בתסריט של ביטול וגם בתסריט של צמצום ל-11 או 13 תאגידים – יש חיסכון בכסף.
יש גם מכתב של השר הממונה, של השר שטייניץ, שהוא במקרה גם מי שרשות המים יושבת תחתיו. הוא כותב בצורה מפורשת שהפחתה ל-13 תאגידים תביא לחיסכון של 80 מיליון שקל לציבור.
יותר מזה, לפני שלוש או ארבע שנים רשות המים בעצמה – העמדה הרשמית שלה הייתה שהמהלך הזה יוזיל ב-500 מיליון שקל. זה לא דוח שאני כתבתי, זה דוח שנעשה לבקשתכם, גיורא.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
העמדה שהייתה פה עד היום אמרה דבר מאוד מאוד פשוט – כך אני הבנתי, אולי יש לי כשלים בהבנה – שהמהלך שאליו אנחנו הולכים זה משהו בין צמצום ל-11 או 13 תאגידים לבין ביטול מוחלט, על-ידי זה שקובעים קריטריונים שרשות מקומית איתנה, שעומדת באותם הקריטריונים, מקבלת את ניהול משק המים לעצמה במשק כספי סגור. זה מה שהבנתי מההליך שקורה כאן.
ההטבות הסוציאליות שהצלחת להביא הן חשובות ויוצאות דופן. הן חייבות - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שההצעה כרגע היא הצעה של רשות המים. היא לא הצעה שמשרתת את הציבור, היא הצעה שמשרתת את התאגידים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
ההצעה שבאה ואומרת שנקדם עכשיו את המהלכים הסוציאליים, ונדחה את כל הסיפור של מבנה משק המים – את ההחלטה נדחה לעוד שנתיים או לעוד שלוש שנים. בעיניי זו החלטה שמשרתת את התאגידים ואת רשות המים ולא את הציבור, כי התכלית הראשונית של הקמת הוועדה ושל חקיקת החוק הייתה לדון במבנה משק המים. בניגוד למה שאומרת רשות המים ובניגוד, דוד ביטן, למה שאתה רומז כאן - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה רוצה עוד חמש דקות, גם אפשר. אני אפריע לחברי שמולי? קיבלתי הוראה מ"הכול כלול" לתת לו רשות דיבור...
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
האם ראיתם פעם מישהו שעושה מניפולציה בדרכי אהבה? זה משהו חסר תקדים. אני לא יכול עליו.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני חושב, אדוני היושב-ראש, שמוטב שנחזור להצעה המקורית שלנו, שמדברת על זה שאנחנו מצמצמים את מספר התאגידים, את רוב התאגידים למעשה אנחנו מבטלים על-ידי זה שקובעים קריטריונים, ורשות שעומדת בהם יכולה לנהל את משק המים בעצמה. מי שלא עומד בהם יועבר לאותם 13 תאגידים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה רק להבין. קודם כול בדיון האחרון לא אמרתי שלא יצומצם משק התאגידים, ברור שהוא יצומצם, אין על זה בכלל ויכוח. אני רק רוצה להבין, עכשיו אתה רוצה לצמצם ואתה לא רוצה לבטל?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לדעת מה העמדה, כבר נמאס לי מכל הסיבובים. כל אחד יגיד מה הוא רוצה. אתה רוצה לבטל או שאתה רוצה לצמצם?
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני אגיד מה העמדה שלי. השאיפה שלי זה לבטל, נקודה. זו גם הייתה השאיפה הראשונית שלי - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני אסביר. אני לא אעוות את ההיסטוריה. השאיפה הראשונית שלי, כפי שבאה לידי ביטוי בחוק שהגשתי בכנסת, בחתימת יותר מ-80 חברי כנסת, זה לבטל את התאגידים. אני חושב שהתהליך של הקמת הוועדה היה כרוך בזה שאנחנו מגישים הצעת חוק שנוגעת לצמצום, שבעיניי הוא הרע במיעוטו. הוא לא רע מוחלט, הוא הרע במיעוטו. מביאים את זה לוועדה, כאן מדברים על תרחיש שבין צמצום לבין ביטול. אתה שואל אותי מה אני רוצה, אני בעד ביטול מוחלט. אני מוכן בהחלט ללכת לביטול הדרגתי מתגלגל. זאת אומרת, צמצום ובעתיד הרחוק ביטול. זאת העמדה שלי.
היו"ר דוד ביטן
¶
איפה העמדה שאמרנו שלא יהיה צמצום? אמרנו שיהיה צמצום. הרי גם הצעת החוק שלכם לא מבטלת את חוק תאגידי המים. נכון? היא לא מבטלת. מה שהיא אומרת לצמצם ל-14, 11 – כמה?
היו"ר דוד ביטן
¶
15. אתם גם משאירים את הסמכות. הרי יש סמכות בחוק הקיים שרשות המים רשאית לא לאחד עיר מסוימת, לבוא ולהגיד: הם עומדים בקריטריונים א', ב', ג', ד', ה', ואז הם יכולים להישאר תאגידים עצמאיים. כל העיריות הגדולות, פורום ה-15 בונה על זה, כדי שהם יהיו בחוץ. בהנחה שזה נכון, שזה מה שיהיה, כי הם עומדים בקריטריונים, את זה לא ביטלתם, לכן זה לא 11, זה יהיה 30-25.
מה שאמרתי בישיבה הקודמת, אמרתי שנראה לי שהתוצאה של האיחודים בערים העצמאיות, הערים החזקות, תיתן לנו בין 20 ל-30. זה מה שאמרתי. אפשר להביא את הציטוט שלי. הגעתי לסוף. אתם לא אומרים בהצעת החוק שלכם שיהיו בין 11 ל-15 וזהו, אתם משאירים את כל הסייגים של חוק תאגידי המים קיימים בעינם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני עונה לך קצת. אני לא שונה ממך עד עכשיו. בגלל זה שאלתי, מה אתה רוצה בדיוק?
לגבי הדוחות שאתה מדבר עליהם, שמעתי על הדוח הזה בפעם הראשונה, לא ידעתי שיש דוח כזה. הדוח הזה הוא "עפיפון באוויר", כך אני קורא לו. הוא לא נכון, מכיוון שהחיסכון בכוח-אדם כמעט לא קיים, הוא יעמוד על כ-30 מיליון שקל גג וגם זה לא בטוח, אם אתה עושה צמצום של התאגידים, והשאר זה חיסכון אחר, זה חיסכון של פחת, חיסכון של דברים אחרים, חיסכון במכרזים.
היו"ר דוד ביטן
¶
סלח לי, עשיתי בירור. אחרי ששמעתי ב"הכול כלול" אמרתי להם: רבותיי, אם יש דוח שחוסך חצי מיליארד, תגידו לי. הרי ישבתם פה ולא אמרתם את זה. נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
יפה. אני משקר? אמרו לי: לא, זה לא חיסכון ישיר, זה חיסכון שכנראה יצטבר בנושא של גודל, בנושא של מכרזים וזה. גם היום הם יכולים לעשות מכרזים משותפים, מה הקשר בכלל? את החיסכון הזה אתה יכול ליצור בכל מקרה, גם 56 תאגידים, על-ידי מכרזים משותפים. אתה יודע את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רוב החיסכון הוא מזה, שתדע. עושים את זה היום בכל מקרה. תיכף אתם תתייחסו לדוח הזה, אני לא אתן לכם להתחמק ממנו. אם יש דוח, תסבירו אותו. אתם עושים דוח, כותבים מספרים, תעמדו מאחוריהם. אתם לא יכולים, תגידו "חזרנו בנו". זה גם משהו.
חברת הכנסת השנייה, שהיא חשובה לי מאוד, בבקשה. גם את רצית לדבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרתי שאם לא נגיע להסכם עם הממשלה על כל מיני דברים, הנושא של ביטול התאגידים עומד על הפרק, אני לא מבטל אותו. עכשיו יש בלגן בין משרד הפנים למשרדים האחרים, ישבנו עם המנכ"לים ואני מקווה שנפתור את זה. אלה נושאים שלא קשורים בכלל לתאגידי המים, בעקיפין הם קשורים לתאגידי המים. אנחנו מנסים לפתור גם אותם. אם הממשלה לא תבוא עם עמדה, אני משוחרר מההתחייבות שלי שאמרתי שאני אנסה להגיע להסכמים. זה מה שהתכוונתי, ואז הכול עומד על הפרק. אני לא חוזר בי.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
בדיונים שכן הייתי, לאחר ששמענו את כל הקולות לכאן ולכאן, ברור שאין צורך בתאגידי מים.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
אני מבינה את זה כך, ואני חושבת שאני גם מבינה נכון ואין צורך בתאגידי מים, נקודה. אני חושבת שהרבה יותר נכון שזה יפעל ברשות המקומית. היינו עדים לכך, זה נעשה. חבר'ה, שכחנו שמעבר לבזבוז בכוח-אדם, יש פה גם בזבוז משווע בפרסום. אתה יודע כמה פעמים קיבלתי איגרת וברכה ופתחתי את העיתון וראיתי שתאגידי המים מפרסמים את עצמם? זה כספי ציבור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רק רוצה לשאול אותך שאלה לפני שאת ממשיכה. תאגידי המים נוצרו בגלל שהעיריות ניהלו את זה טוב?
דרור אהרוני
¶
אתם עושים הכללה. לא היה אז משק כספי סגור, היה משק כספי פתוח, ראשי רשויות השתמשו בכספים לדברים אחרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו למדתם את העבודה. נכון? התאגידים לימדו אתכם איך לנהל את משק המים, אז אתם יכולים לבד. זה מה שאתם אומרים?
דרור אהרוני
¶
תבואו לסיור אצלי, אני אראה לכם איך מתנהל תאגיד מים אצלכם. יושב פה ממונה, הוא מכיר את זה היטב. קטסטרופה, סיכון חיים.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
כבוד היושב-ראש, לא מתקנים עוול בעוול. כן היו רשויות שלא ידעו לנהל את משק המים. אז מה? אז אנחנו מתקנים עוול בעוול? בתאגידי המים עדיין יש בזבוז, לא רואים את טובת האזרח, אנחנו לא רואים באמת ובתמים שאכן זה הצליח. אז מה קרה?
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
- - אבל כדי שלא יצא מצב שתגיד לי עוד פעם שזה לא רע, לכן אני חושבת שכל דבר שאנחנו רוצים אנחנו צריכים לעשות בחוכמה ובהדרגתיות. בטח ובטח יש רשויות קטנות שאולי לא מסוגלות, ולכן ההצעה היא לעשות כמו תאגיד-על. אני לא מצליחה להבין, אנחנו חזרנו אחורה - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
- - - הטוב ביותר לפעול לסגירת התאגידים, וכרגע לצמצום, כדי לראות איך אנחנו עובדים. אנחנו לא רוצים עוד פעם לבכות ולהגיד: לא הצלחנו, כשלנו. אנחנו צריכים לראות את האזרח במרכז.
היו"ר דוד ביטן
¶
- - כל הדרוזים יהיו בתאגיד אחד. מודיעין לבד, ראשון לציון לבד. באמת אינטגרציה אמיתית במשק המים... שמענו את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זו ההצעה של מרכז השלטון המקומי היום. הם שינו. אמר את זה ביבס ב"הכול כלול", והם כתבו לי את זה במכתב. הבנת אותי? הם התהפכו. ההצעה שלכם נגד הרשויות הערביות, נגד הרשויות הדרוזיות, נגד חברי הכנסת הדרוזים, נגד חברי הכנסת הערבים. זה מה שאתם מציעים. חבל שהם לא פה. תראה מה הם היו עושים לכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
חברה אחת, נכון? בהתחלה חשבתי שהוא מתכוון שכולם בחברה אחת, וזה יהיה כמו בחברת החשמל.
היו"ר דוד ביטן
¶
חברת החשמל מתפקדת למופת, האזרח מקבל שירות, יכול להתלונן, יכול לבקש. באמת למופת. אתם רוצים חברה אחת? לא. הוא רוצה חברה אחת לכל המדוכאים ולכולם חברה אחרת.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה "חברה אחת", אני רוצה להבין. תסביר. שלמה דולברג, תסביר מה זה חברה אחת. אתם מתכוונים שכל התאגידים לא יהיו בעיריות, יהיו בחברה אחת?
היו"ר דוד ביטן
¶
למה? כי אתה יכול לנהל. אבל באקה אל גרביה לא תוכל לנהל. תגיד את זה לחברי הכנסת הערבים, אני רוצה לשמוע.
היו"ר דוד ביטן
¶
אל תדאג. זה לא יעזור, אנחנו היום נברר בדיוק את העמדה שלכם עד שנדע בדיוק מה העמדה של מרכז השלטון המקומי אחת ולתמיד. אתם רוצים לסכסך אותי עם כל ראשי הרשויות? אני אסכסך אתכם עם רשויות שלא יכולות. אני אסכסך אתכם. הנה, אני אומר לכם. תציגו עמדה שמשרתת את כל הרשויות, לא רק את הרשויות הגדולות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אתן לכם. הנה כתוב, אני אקרא לכם: "רשויות מקומיות, שאין ביכולתן לנהל משק וביוב כנדרש, יתאגדו לתאגיד אחד שינוהל על-ידי רשות המים". זה מה שהוא מתכוון חברה אחת. מזה ניתן להבין שהרשויות הגדולות, אלה הטובות, שיש להן הרבה תושבים, הן ינהלו את עצמן, לא בתאגיד, דרך העירייה. כל הרשויות האחרות: עיירות פיתוח - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בוא, אף אחת לא יכולה. עיירות פיתוח, עיריות ערביות ודרוזיות, הן יהיו בחברה שיהיו בתאגיד שינוהל על-ידי רשות המים, לא על-ידי העיריות. זה מה שהם דורשים היום. את מסכימה לזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. את לא מסכימה, גם שמולי לא מסכים לזה. הלאה. אני אתן לכם לדבר, אל תדאג. עכשיו אני מתווכח עם חברי הכנסת. מה אתם רוצים ממני?
רזיאל אחרק
¶
בשנה. זה מה שהוא יכול לקבל. האחריות הפלילית שיש עליו אם חס וחלילה יש בעיה של זיהום מים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לכל תאגיד זה שלושה. בגדולות זה תשעה. בתשעה זה מחולק: שלושה לחברי מועצה, שלושה לעובדי עירייה שלא מקבלים כסף ועוד שלושה. הם מקבלים 900 שקל כפול 7. ביחד כולם בעיר גדולה זה 3,000 שקל. זה הכול. זה יותר, 6,000 שקל.
רזיאל אחרק
¶
כמה המחזור של החברה הכלכלית? 100 שקל. רשות חניה – כמה תלונות? למה לא סוגרים אותה? בואו נעשה חברה כלכלית אחת בכל המדינה, למה צריך העברות כלכליות עם יועץ משפטי, גזבר והכול?
היו"ר דוד ביטן
¶
נתתי לך זכות דיבור? היא נתנה לך שאלה, אז אתה כבר נותן לנו נאום? עוד משהו את רוצה בבקשה?
גיל ליבנה
¶
גם אם נראה שעמדת השלטון המקומי, היה בה שינוי כזה או אחר לאורך השנים, אנחנו אומרים "לא". העמדה העקרונית שלנו כחוט השני לאורך כל השנים הייתה שלא צריך להקים ולא צריך לכפות על רשויות מקומיות לתאגד את משק המים והביוב שלהן, נקודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא קשור לחוק. מה שאתה אומר לא קשור לחוק. הבנו את העמדה. אני רוצה לדעת מה אתם רוצים היום אחרי כל הגלגולים. האם אתם רוצים לסגור? האם אתם רוצים לפתוח תאגיד אחד לכל חסרי היכולת? אין בעיה. תגידו מה אתם רוצים. תאגיד אחד לכל המדינה? אני לא יודע. מה שאתם רוצים, תגידו.
גיל ליבנה
¶
העמדה של מרכז השלטון המקומי, כגוף שמייצג את כלל העיריות במדינת ישראל, מהרשויות הקטנות ועד העיריות הגדולות, מהעיריות החלשות ועד העיריות האיתנות, היא עמדה זהה, והיא לבטל את תאגידי המים והביוב, לאפשר לרשויות המקומיות לאגם את משאבי המים והביוב - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אבקש ממנהלת הוועדה לשלוח מכתב לכל הרשויות הערביות, הדרוזיות ועיירות הפיתוח, שעמדת השלטון המקומי זה לאחד אותן - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
"רשויות מקומיות שאין ביכולתן לנהל משק מים וביוב כנדרש, יתואגדו לתאגיד אחד שינוהל על-ידי רשות המים", לא על-ידי העיריות. רשות המים תנהל אותן. אפילו דירקטור לא יהיה להן שם.
דרור אהרוני
¶
העמדה של מרכז השלטון המקומי היא להחזיר את כל נושא המים לניהול הרשויות המקומיות, כמחלקה בתוך כל המנגנון של המועצה, העירייה וכדומה.
הנושא הזה הוא מהותי מאוד, יש בו חיסכון כספי, למרות שאתה אומר שלא. היום התאגידים הפכו להיות גוף בזבזני, גם בכך שהם שוכרים מקום, יועץ משפטי, גזבר, לשכות, מהנדסים, לא אחד, כמה וכמה מהנדסים, חברות גבייה, אנשי מינהלה וכדומה.
דרור אהרוני
¶
כך הסיפור אצלנו היה באמצעות מחלקה. מבחינתנו ניהול הרשות המקומית, חלקו היה בעבר לא תקין, אבל ברגע שאתה עושה את זה משק כספי סגור – זו הנקודה המהותית, איפה מושקעים הכספים – ברגע שהכספים יושקעו בתשתיות המים בלבד, כמשק כספי סגור, לא תהיה בעיה. לא תהיה בעיה.
לגבי רשויות שאינן יכולות לנהל את משק המים, העמדה של מרכז השלטון המקומי היא להקים גוף שיעזור להן לנהל את זה.
דרור אהרוני
¶
כן. יש פה רשויות ערביות שמסוגלות לנהל את משק המים שלהן, אל תהפכו אותם למסכנים. יש רשויות חלשות שלא יוכלו, ניתן להן סיוע. למה אני אומר את הדברים? אני פגוע בצורה בלתי רגילה מהרגולטור, הוא יושב פה והוא יודע על מה אני מדבר. אם תרצה אחרי זה אני אתן לך פה את כל הספר הזה של איך נקנה רכב ללא מכרז. על זה הייתי הולך ליחא"ה 433.
דרור אהרוני
¶
אני טוען שכיום אין פיקוח על תאגידי המים. הם עושים מה שהם רוצים בתשתיות. עכשיו התחלתי גם לתת קנסות. כשאני ניגש ואומר להם, הם עושים מה שהם רוצים. לי אין סמכות. הם ישות משפטית נפרדת ממני. אין לך say. הם חופרים בורות, מתאמים, לא מתאמים, הם עושים מה שהם רוצים. זה לא יכול להיות, נטרלו אותנו כרשות מקומית מלתת לכל תאגידי המים הנחיות או לתאם. אסור לי. חופרים לי רחוב שלם, משאירים לי פס לכל אורך הרחוב, עושים לי חציות, ואומרים לי את הזברה הזאת תשאיר ככה, כי לא מרבדים את כל הכביש. על מי זה נופל? עליי.
אני לא מדבר רק ברמה התפעולית, אני מדבר פה גם ברמה הניהולית וגם ברמה של שירות לתושב. ובזה אני רוצה לגעת, ברמה של השירות לתושב. יש פה חיובים כפולים, יש חוסר רגישות לתושבים. אתה תושב בראשון לציון, אתה מכיר את זה, אתה יכול לומר פה מה שאתה רוצה, אבל תאגידי המים עושקים את התושבים, אין להם שום חמלה כלפיהם. שום חמלה.
יותר מזה, כשאני פונה אליהם, אומרים לי: אין לך סמכות לפנות אלינו. אין לך סמכות, אתה ראש רשות. אסור לך להתערב. יותר מכך, גם איכות המים – כל המדגמים שעושים וכדו', במקומות מסוימים יש מים שנראים עכורים ולא מטופלים. באים ואומרים לי: הנה, קח מדידות, הכול בסדר. גם בזה אני לא יכול לעשות הרבה, וזאת לא הבעיה היחידה.
אני אומר עוד פעם: יש רשויות שיהיה להן קשה לנהל. המדינה יצרה פה קונגלומרט אדיר של בזבוז כספי ציבור, אדיר, בלשכות מפוארות, ברכבים, במנכ"לים, בגזברים. אצלי היה מנהל מחלקה אחד שניהל וצוות עובדים. המהנדס היה מהנדס של כל היישוב, כולל המים. הגזבר היה גזבר אחד של כל היישוב וגם של המים. יועץ משפטי היה יועץ משפטי של המים ושל כולם. זה לא בנפרד עם לשכה וכל מה שצריך.
אני אגע בנקודה נוספת ואחרונה - - -
דרור אהרוני
¶
אני מבקש לא להפריע לי. אני אומר בצורה הכי ברורה, אני מסכים שהיו עוולות עבר. צריך ללמוד מהן ולשנות אותן, לא להיצמד לדפוסים בגלל שהחליטו. אנחנו יודעים לנהל טוב. תנהלו את זה במשק כספי סגור, שכל התשתיות והכספים יושקעו מחדש במים תחת פיקוח של הממונה על התאגידים עלינו. אין שום בעיה. יש לנו רגולטורים מספיק, יהיה לנו עוד אחד, אין לנו בעיה עם זה. היום נוצר חוסר קשר עם הרשות, וזה הכי חמור. אתה תושב כמוני, לא פחות, אתה חבר כנסת וגם היית סגן ראש עיר. נוצר נתק בינינו לבין התושבים שלנו לבין התושבים שלנו.
אני אגיד לך את האמת, עליתי לשידור ב"הכול כלול" מתוך כעס אדיר אחרי שהרסו לי את כל היישוב. אומרים לי "בחירות", לא בחירות, אני לא בחירות. תאמין לי, אני לא בחירות. אני קדנציה שלישית, אתה מכיר אותי לא מהיום.
דרור אהרוני
¶
אני בקדנציה השלישית, זה לא בחירות. הרסו לי את היישוב. באים אלי תושבים בוכים. הולך זקן בן 70 ברחוב, שובר את שתי רגליו, נופל ברחוב, אני מתחנן שיסדרו את הרחוב. מה הם אומרים לי? אנחנו לא יכולים, זה ייקח לנו עוד כמה חודשים. מחודשיים זה הפך להיות כבר חצי שנה. קו בזק שצריך להטמין אותו באדמה – זו לא בעיה שלנו. משאירים לי עמודים של בזק. אחרי זה עוד פעם אני אפתח את הכביש ואני אכניס עוד פעם - - -
דרור אהרוני
¶
תאגיד מיבנה. אתה רוצה יותר מזה? אני אתן לך יותר מזה. אדוני היושב-ראש, יושב פה הרגולטור, מכיר את התלונות שלי, ביקשתי מנהל מיוחד, הוא אומר לי אחרי זה כן ולא. אני לא אתייחס מה נאמר לי בישיבה שהייתה כי אני חושב שזה לא מכובד. לא אתה, חלילה, אלא ראש הרשות השני שאמר מה שאמר, ואתה זוכר את זה, אבל אני אביא דוגמה. מנכ"ל התאגיד קנה רכב מסוחר רכב, לא עשה מכרז. לא הייתה שם אפילו ועדת מכרזים. 150,000 שקל ניתנו לסוחר רכב. עד היום אף אחד לא עשה עם זה כלום. אין רכב, אין שום דבר, ויותר חמור, אותו מנכ"ל מונה כמהנדס עירייה. דחיל רבאקום, לאן אנחנו מובילים את זה?
אני אומר בצורה הכי ברורה: תאגידי המים – חובה עלינו לפרק אותם, להחזיר את משק המים לרשויות המקומיות שיודעות לנהל את זה, לנהל את זה במשק כספי סגור תחת פיקוח של הרגולטור. לרשויות שלא יוכלו להיערך לעניין הזה, אפשר להקים תאגיד אזורי לקובץ רשויות, או למצוא פתרון. זה מה שנאמר פה בהצעה. ההצעה הזאת נכונה ויעילה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אתן לו, רק שאני רוצה להגיד לך דבר אחד קטן: אתם בבעיה. למה אתם בבעיה? בהתחלה אמרתם לי: עזוב אותנו עכשיו, תן לנו לעבור את הבחירות. עבדתם עליי. למה עבדתם עליי?
היו"ר דוד ביטן
¶
תן לי. אני אסביר לכם. למה עבדתם עליי? קשה לעבוד עליי, אבל נתתי לכם קארט בלאנש. אמרתם לי: עכשיו יש בחירות, אנחנו לא יכולים לדון, לא על הצמצום, לא על זה ולא על זה, תן לנו ארכה על החובה להתאגד ל-11 או ל-14. כמה יש בחוק הקיים, לא החוק הזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
תן לנו – נתתי לכם. ברגע שנתתי לכם, אתם כבר רגועים. עכשיו אתם יכולים לעשות לי בית ספר. זה לא המצב. בואו נתחיל מזה. יכול להיות שאני אקבל החלטה לבטל את הארכה. למה לא? תתאחדו מייד. אני בעד חברי הכנסת בעניין הזה. מה שיהיה שמועדים ששיניתי אני אחזיר בחזרה. זה אומר שבתוך שבוע אתם צריכים לגמור את העניין. בבקשה, אין בעיה. אל תשחקו את המשחקים יותר מדי. אני מבין שיש לכם בחירות.
רגולטור יישאר גם אם זה יהיה בעיריות.
היו"ר דוד ביטן
¶
הרי גם לפי ההצעה שלכם, גם אם נבטל את כל התאגידים ואני מעביר לעיריות, אותו רגולטור ייתן לכם הנחיות בדיוק כמו שהוא נותן היום לתאגידים, רק שיהיו מריבות עוד יותר גדולות, כי לא תרצו את זה. זה דבר ראשון. לא ראיתי בהצעה שלכם שנבטל את הרגולטור. נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה דבר אחד. דבר שני, לא ענית לי על השאלה, ואני מבקש שראשי הערים האחרים יענו. הרי אנחנו מדברים שהמצב הקיים הוא מצב צפוי. נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אתן לך. אתה רשום. לא ענית לי על השאלה שמ-56 מנכ"לים יהיו לי 256 מנהלים. לכל מנהל יש מנהלת לשכה. בעיריות גדולות - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
נכון, בעירייה קטנה כמו שלך אין גזבר נוסף. בעיריות גדולות זה ההוצאה העיקרית, יש להם חשב לכל אגף.
היו"ר דוד ביטן
¶
יהיה חשב לכל אגף. בעיריית ראשון, אם לא יהיה תאגיד, יהיה אגף, אז יהיה חשב לאגף כמו שיש באגף החינוך ובאגפים אחרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
בעיריות קטנות לא יהיה באמת. יש פה חיסכון, החיסכון הוא לא גדול, מכיוון שאנחנו מקבלים את זה בהגדלה של המנהלים. זה מקזז אחד את השני.
גיל ליבנה
¶
מבנה התאגידים מכתיב את כל נושאי המשרה האלה. אם אין לך פה מבנה תאגידי, אתה לא צריך את כל נושאי המשרה האלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
התאגידים נותנים עבודה שקשורה לרישוי עסקים ולהיתרי בנייה. אותה עבודה יצטרכו לתת אגפי מהנדס העיר בכל מועצה ומועצה. אם לא יהיה מהנדס בתאגיד, אותו מהנדס ישב בוועדת בניין-עיר וייתן שירות לקבלנים ולמי שמבקש היתר - - - רישוי עסקים. אין פה חיסכון. זה סיפורים. תראו לי דף. אני רוצה שתתנו לי דף מה החיסכון בסגירת התאגידים מול המצב כיום.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכינו. לא הבאתם עד עכשיו, אתם רק מדברים. ואני אומר לכם שהחיסכון יהיה קיים, אני לא אומר שלא, אבל הוא לא גדול. לגבי הנושא של השכירויות, זה נכון, זה באמת חיסכון, כי לעירייה אין בעיה אם יש לה מבנים. יש היום הרבה עיריות שאין להן מבנים שלהן לכוח-האדם היום והן שוכרות מבנים אחרים. ודאי שאם נצרף להן את התאגיד, הן יצטרכו לשכור מבנים במקום התאגיד, אז החיסכון פה הוא לא מאה אחוז. צריך לבדוק בכל עיר ועיר מה המצב.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מתווכח איתם, אני לא רוצה כלום כרגע. למה? אחרי זה מצטט אותי איציק שמולי. אני לא רוצה כלום. אני עכשיו מתווכח איתם, אחר-כך אני אתווכח איתם ועם התאגידים. אני רוצה פעם אחת להבין מה הטיעונים. אנחנו לא נמצאים ערב בחירות שכל אחד טוען טענות.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש עלות, ודאי שיש עלות. הרי אתה בודק דבר מול דבר. כשאתה רוצה לסגור את כל התאגידים, כוח-אדם בגדול זה לא יחסוך, זה רק יוסיף, כי יש לך יותר מקומות. לגבי הנושא של יחס לקהל, הוא צודק, אני לא מתווכח על זה, זה מה שאנחנו צריכים לתקן. זה מה שדיברנו. צריך להבין שהצעת החוק היום וגם המצב הנתון היום, שמצמצם את התאגידים ל-11 או 13 או 15 – אני בעצמי כבר לא יודע – ייצור מצב שהקשר של העירייה עם התאגיד לא יהיה קיים. למה אתה מתלונן? כי יש לך איחוד של יבנה עם גן יבנה. אם היה רק ליבנה? היית שולט על העסק והיית יכול לתת הנחיות והוראות, ואתה יודע את זה. ברגע שאתה מצמצם ל-11 או 12 - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מדבר עכשיו עם חברי הכנסת על הטענות שלכם. אני משלב. ברגע שאתם מצמצמים, הטענות יותר חמורות. הקשר עם התושב לא יהיה, הקשר עם ראש העיר לא יהיה. אתם חושבים שתאגיד שעכשיו הוא אזור שלם, הוא לא יחזיק מנהל בכל עיר? הוא לא יחזיק שכירות בכל מקום? הוא לא יחזיק מהנדסים לכל עיר?
היו"ר דוד ביטן
¶
את מספר המנכ"לים זה יצמצם, אבל מייד יהיה בראשון לציון, באר יעקב, נס ציונה שהתאחדו, בכל מקום יהיה מנהל במקום התאגיד. בכל מקום יהיה מהנדס מטעם התאגיד, אז אין שום צמצום גם בזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
גם הצמצום בעייתי, גם הביטול בעייתי, גם הגודל בעייתי, ולכן צריך לשבת ולחשוב מה הכי טוב לאזרח.
עזוב גן יבנה. כשאני שמעתי שעיריית תל אביב לא השקיעה בתשתיות בעיר כשהיא ניהלה את העסק, והם היו צריכים לקבל מענק כדי להתאגד, ועד היום הם לא הגיעו, כשיש להם מיליארדים של כסף והם לא השקיעו, אתה בא ואומר לי שראשי הערים מנהלים את זה פיקס?
היו"ר דוד ביטן
¶
תל אביב הייתה מהאחרונות שהתאגדו. אני כבר לא מדבר על גן יבנה, מזכרת בתיה, בית דגן. תל אביב לא השקיעה את הכסף, היא השקיעה בתרבות, אבל לא בזה.
דרור אהרוני
¶
אתה מדבר על העבר ואנחנו צופים פני עתיד. השאלה מה אתה רוצה כתושב. אתה תושב לא פחות ממני, וכיום, כמו שזה מתנהל - - -
דרור אהרוני
¶
לא. הפגמים האלה הם פגמים שיורדים לשורשו של עניין. אלה פגמים מהותיים שפוגעים בנו ובתושבים.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוויכוח שלנו עכשיו הוא האם לבטל או לצמצם כמו שאומר איציק שמולי, או לצמצם כמו שאני אומר, שיהיה צמצום, אבל לא בגודל שהוא מדבר, כי זה פוגע באזרח. צריך איזה קשר בין האזרח לתאגיד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו נתייחס לזה. עכשיו מה? אמרתי שעבדו עלינו ראשי הערים, קודם בא ביבס, הוא אמר: אני מוכן לשתף פעולה והכול, תנו לי עד אחרי הבחירות. נתנו לו.
היו"ר דוד ביטן
¶
מאותו רגע, אני כבר לא יודע מה העמדה שלו. כל רגע הוא שולח לי נייר. מרוב ניירות אתה לא מצליח לאתר את העמדה. בחייכם, אי-אפשר ככה. בבקשה, ראש עיריית ראש העין.
שלום בן משה
¶
אדוני היושב-ראש, אני מוכרח לומר לך שהייתי בדיון לפני חודשיים. היה דיון רציני מאוד, האולם היה מלא מפה לפה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם רוצים לדחוף את הערביות ואת הדרוזיות ואת עיירות הפיתוח לפינה. איציק שמולי, אתה מוכן להקים תאגיד אחד לכל הרשויות האלה? מעניין אותי מה העמדה שלך, איציק שמולי?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מציע לכם שתבואו לישיבה הבאה, פה ישבו כל הערביות, אני אראה להם מה אתם אומרים, מה אתם רוצים בשבילם.
שלום בן משה
¶
אני מבקש. קודם כול ציינתי עובדה. לאף אחד אין שום חילוקי דעות על מה שהיה באותה ישיבה, והיא הייתה רצינית כמו זאת.
דבר שני, אצלי תאגיד המים עובד בסדר גמור.
שלום בן משה
¶
תן לי רגע, באמת. גם הרגולטור יכול לומר לך שהיו תקופות כאלה ותקופות כאלה. עכשיו זה עובד בסדר גמור. זהו.
דבר נוסף, אני רוצה להזכיר בהיסטוריה דבר אחד בלבד. כל המהלך הזה נעשה מכיוון שהתשתיות של המים ושל הביוב קבורות מתחת לאדמה. באופן די טבעי, לקוי ולא תקין ראשי הרשויות שקיבלו כסף מהמים ומהביוב השקיעו במקום שרואים. זו עובדה נכונה. אבל מה עשו? במקום לקחת את הכסף הזה, לצבוע אותו – אגב במערכת החינוך היה דבר דומה בדיוק - - -
שלום בן משה
¶
לא. חלילה. לוקחים את הכסף הזה, צובעים אותו ואומרים שהכסף הזה ילך רק למים וביוב. הקימו את כל מה שהקימו, אני לא רוצה להוסיף על מה שדרור אהרון אמר.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. חכה. מה עם תקן כוח-אדם? מה זה רק למים וביוב? אתה יכול לקבל עובדים כמה שאתה רוצה שם? זה גם יהיה צבוע.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה "סדר"? אתה ראש העיר, אתה מנהל עכשיו, לא הם, ואתה אומר: תעבירו אליי. מה זה צבוע? אם עכשיו יש בתאגיד 30 עובדים, העבירו אליך, למחרת אתה רוצה עוד 20 עובדים, זה עדיין צבוע.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להסביר לליבנה, אחר-כך אני אתן לך עוד פעם כי הפרעתי לך. התקן של עירייה זה תקן כללי – 3,000 עובדים, 2,200, זה התקן שמאושר במשרד הפנים. בסבב הזה אתה יכול לעשות המון שינויים, אחרי שלוש שנים פתאום יראו. אתה לא עובר את התקן, אתה מוסיף לאגף. תקשיב, אתה מוסיף לאגף מים וביוב עוד מספר עובדים, על חשבון התקן הכללי. זה עדיין צבוע. כשאתה בונה את התקציב בשנה הבאה, פתאום רואים שהתקציב צריך לגדול. זה עדיין צבוע, אבל העברת עובדים מפה לפה.
שלום בן משה
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש עוד שתי הערות, בזה אני אסיים. הערה ראשונה, אנחנו לא רוצים לסכסך אותך עם הרשויות קטנות, ואתה לא תצליח לסכסך את השלטון המקומי עם הרשויות הקטנות.
שלום בן משה
¶
כתוב "שאין ביכולתן". העמדה של השלטון המקומי היא כזאת, והעמדה לא השתנתה. לבטל את התאגידים העירוניים, נקודה. הצמצום ל-15-13 זה רע מאוד, מכיוון שזה יכול לגרום לכך - - -
שלום בן משה
¶
אתה רואה אותי, אני עכשיו מתחבר לעיריית פתח תקווה לחכות לו שהוא ייתן לי שירותים. התשובה היא לא.
שלום בן משה
¶
דקה. ולכן העמדה של השלטון המקומי לבטל את התאגידים העירוניים לא השתנתה. איציק שמולי, אתה לוחם רציני. מה קרה לך?
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול, עם כל הכבוד, מי אמר שאנחנו מסכימים למה שאתם מציעים? יכול להיות שאני אהיה בעמדה שהאיחוד יהיה עם הגדולות, הן יכולות להחזיק את הקטנות. למה אני צריך להסכים אתכם שהגדולות יישארו גדולות והן יהיו לבד?
היו"ר דוד ביטן
¶
נגמר. פתחנו את כל הקלפים עכשיו ולא מסכימים לשום דבר אתכם. ננהל משא-ומתן אתכם על הכול יחד עם איציק שמולי...
היו"ר דוד ביטן
¶
למה? מודיעין נאחד עם בית שמש עם מודיעין עילית, עם בית"ר לוד ורמלה – כולם באותו אזור. למה לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יודע מה אני אוהב אצלכם? אתם מקבלים תקציבים מהמדינה, ארנונה זה גם לא שלכם, זה של התושבים, ואתם חושבים שכל הכסף שמגיע לתושבים זה שלכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
מספיק כבר עם הדמגוגיה הזאת שאתם עושים הכול במדינה. הממשלה לא עושה כלום, נכון? רק העיריות עושות.
היו"ר דוד ביטן
¶
נתתי לכם זמן להביא נייר. בואו נראה כמה זמן ייקח לכם להביא את הנייר. תביאו את הנייר מהר, למה יש פגרה ביולי, לך תדע מה יהיה אחרי הפגרה.
שלום בן משה
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להשלים עוד שני משפטים. קודם כול, באופן אישי אין לי שום בעיה עם הבחירות הקרובות. הנושא הזה הוא בכלל לא על סדר-היום אצלי בבחירות, לכן אני לא מונע מבחירות בכלל.
שלום בן משה
¶
זה לא מה שאמרתי. בפתח הדברים אמרתי בשביל הגילוי הנאות שהתאגיד שלי עובד בסדר. לגבי הרשות, אמרתי שתשאל את הרשות.
דבר אחרון, אדוני היושב-ראש, אני מזכיר שאין שום קשר לבחירות, והעמדה של השלטון המקומי נשארה בעינה, חד-משמעית, לבטל את התאגידים, לתת לרשויות המקומיות לקבוע את אופיו של התאגיד, איך הוא ייראה, האם הוא יהיה מחלקה, האם הוא יהיה תאגיד עירוני מובהק.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו אתה מעביר אליי? עכשיו הוא מעביר אליי את הסיפור הזה. אין "תימצא". מה אתה רוצה? מה זה "תימצא"?
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. אנחנו דנים בהצעת חוק. יש 56 – אמרו לי פתאום 57. לא, 56 – 56 מנכ"לים. אתם רוצים להעביר את זה ל-256 עיריות.
היו"ר דוד ביטן
¶
תגיד לי מאיפה יבוא החיסכון בכוח-אדם. אני רוצה להבין. אלא אם כן אתם מצמצמים בכוח-האדם של התאגידים, במקום 40 עובדים, יהיו 20 עובדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם בונים על האוצר שהביא חוות-דעת על מכרזים משותפים, שכאילו אי-אפשר לעשות את זה היום. אפשר לעשות את זה גם היום.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
זה פשע. אם אפשר לחסוך היום 500 מיליון שקל ולא עושים את זה, זה פשע. מישהו צריך לשלם בתפקידו.
גיל ליבנה
¶
הכפפה שזרקת לנו להכין נייר, שמראה איך ניתן לחסוך בעלויות כוח-האדם הניהולי שבתאגוד – המבנה התאגידי, נושאי המשרה שהם מחויבים על-פי החוק, נוספו לעלויות של משק המים והביוב העירוני – אנחנו נציג את הנייר הזה. אנחנו חושבים שאם ההצעה שלנו תתקבל וניתן יהיה להחזיר לרשויות המקומיות את מפעל המים והביוב, אנחנו נדע לנהוג בהתאם לאמות המידה שאנחנו נוהגים עם התושבים שלנו, בכל מה שנוגע להתחשבות, להנחות. כמו שיש לנו ועדת מסים, הנחות בארנונה לנזקקים וכך הלאה, כל רשות מקומית מקצה סעיף של הנחות - - -
גיל ליבנה
¶
- - אני חושב שיש הזדהות בקרב חברי הכנסת עם העמדה הזאת ביחס לעתידם של תאגידי המים והביוב. זה לא רק בינינו, ראשי הערים, לבין הפורום המצומצם שנמצא כאן. אני חושב שכולם מבינים שקיים קושי ציבורי מהותי, לא תדמיתי, לא תקשורתי. קושי ציבורי אמיתי עם הנושא של המשך - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אומר בכללי עכשיו. נאלצו להקים את התאגידים. התאגידים עשו עבודה. בגלל שהם הוכיחו שאפשר לעשות משק מים סגור והכול, אתם אומרים: תחזירו הכול אלינו, למדנו את העבודה מהם. רק לגבי דבר אחד, לגבי ההוצאות והרגולציה יש לנו בעיה. זה מה שאתם אומרים.
תציגו לי את העניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. לא כמו שאמרת. שים לב, אתה יכול להציג מה שאתה רוצה, זו זכותך, אבל אני רוצה שתראה לי, במצב הנתון של 56, איך המעבר מצמצם. אל תגיד לי עכשיו: בעיר שלי אני אעשה כך וכך. לא, אתה לא מציג לי עמדה של ראש עיריית שוהם, אני רוצה עמדה של כל העיריות מול הדבר הזה, ואיך אתם פותרים את הבעיה של מיעוטי היכולת, רשויות לא איתנות בגדול, הכוונה לא לרשויות איתנות, פורום ה-15, שיש היום 30. יש 15 ועוד 15 שהן איתנות. אנחנו מדברים על קטנות מאוד, שיש להן בעיה – ערבים, דרוזים, בדואים וכו' – איך אתם פותרים במסגרת הזאת? אתם צריכים לשכנע את הממשלה, אם אנחנו עושים את המעבר הזה, שגם להן יש פתרון, לא פתרון רק לגדולות ועם הקטנות תשתגעו לבד. אתם צריכים גם להראות לי את זה. בינתיים ההצעה שלכם אומרת במפורש לגבי כל העיריות האלה. נדמה לי גם בני ברק בעניין הזה, גם היא לא מסוגלת לנהל את זה לבד היום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
דוד ביטן. דוד ביטן, כמו שאני לא אביא דוגמה על ראשון לציון, כשאתה נמצא - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אתן לך, אל תדאג. אני יכול לא לתת לך? קודם כול אתה בקואליציה, ודבר שני, היית ראש עיריית בני ברק.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם לא, בית שמש לא עומדת. נכון? בית שמש וביתר עילית ומודיעין עילית יהיו חלק מהתאגיד הגדול הזה שיהיה מצפון ועד אילת. נכון? שמעת? זאת ההצעה של מרכז השלטון המקומי, שכל הערים שלכם יהיו בתאגיד ההוא. תיכף נגיע לזה, נדבר על זה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא הספקתי להגיד ג'ק רובינסון, והבאת לי את כל הרשויות החרדיות, ואתה אומר דברים שאולי אני בכלל בכיוון הפוך.
היו"ר דוד ביטן
¶
באת מאוחר, אז אני אסביר לך. מרכז השלטון המקומי, מה הוא אומר? זו הצעה מספר עשר, לפני זה היו להם תשע אחרות. הם אומרים דבר פשוט מאוד - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הם כל פעם אומרים משהו. לא משנה, לא ניכנס לזה. הם אומרים: אנחנו בעד ביטול התאגידים, אבל אנחנו מבינים שיש עיריות שלא יכולות לנהל את זה באותם כללים, באותו סטנדרט שמנהלים היום, ולהם נקים תאגיד אחד לכל הארץ. אז אמרתי: ביתר עילית, מודיעין עילית, בית שמש, חלק מבני ברק.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם משתפים פעולה, זה אותו אינטרס. אבל כשאין אותו אינטרס הם באים לפה כמו אריות. מי עוד נשאר?
חובב צברי
¶
אנחנו שלוש רשויות בתאגיד: נס ציונה, מזכרת בתיה ועקרון. אמרת דבר אחד נכון, צריך להסתכל על טובת התושב בעניין. לפחות אצלי התושבים מאסו בתאגידים.
חובב צברי
¶
קודם כול אנחנו מתחילים במכנה משותף רחב של שנינו, כדי שלא תתחיל לשאול אותי שאלות קשות, למרות שאני יודע לענות לך בשאלות קשות.
היו"ר דוד ביטן
¶
רק שתדעו שאיציק שמולי הוא המורה. הוא שומע עמדה ועושה V או X. בינתיים הוא שלח לי 18X מול 2V.
שניר ניב
¶
אתם לא יכולים לעבוד על אף אחד עם המע"מ. אתם אומרים 'מע"מ', ותוך כדי הוא קורץ לי על המע"מ? די נו, מה זו ההצגה הזאת? זה בושה לטעון טיעונים שאתם יודעים בעצמכם את התשובה עליהם. די נו, שלמה דולברג.
היו"ר דוד ביטן
¶
חבר'ה, לא נשב ונרמה אחד את השני. לגבי המע"מ, בהסכם הקואליציוני סוכם עם ש"ס שהמע"מ ירד. האוצר כרגיל לא רצה להוריד את המע"מ. הוא אמר: לא, אם נוריד את המע"מ, יהיו לנו בעיות עם הרבה מגזרים אחרים, אז אמרו: ניתן את ההנחה של המע"מ בלי להוריד את המע"מ. אמרתי להם: אתם עושים טעות גדולה. למה? הורדת את המע"מ, הורדת 14.5% - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. נתנו הנחה של 14.5% במחיר המים במקום להסיר את המע"מ. אני מאוד מתפלא שראשי הערים ופורום ה-15 מדברים בדיוק כמו כל תושב אחר. למה? אמרתי להם: אתם לא מבינים מה יהיה. אמרתי לכם את זה אז?
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם לא מורידים, התושב יקבל מחיר עם מע"מ, ואחרי שנה הוא ישכח שהורדתם לו את המע"מ בהנחה, ואז תגיעו לאותו מצב. עכשיו לא רק שהתושב אומר את זה, גם אתם אומרים את זה. זה לא הגיוני שתגידו את זה, כי אתם יודעים את האמת. תמשיך, חובב צברי.
חובב צברי
¶
אני אמשיך. מכיוון שאנחנו כבר מדברים באותו מכנה משותף רחב, אני אוריד עוד איזה דבר, שאנחנו נדע שאנחנו מדברים על אותו דבר. אתה לא מתמודד על ראשון לציון, נכון?
חובב צברי
¶
אין ספק שהרשויות מנהלות את הרשות שלהן, והציבור בוחר אותן. אם ראש הרשות לא מנהל את הרשות כמו שצריך, יזרקו אותו מכל המדרגות, וצריך לאפשר לראש הרשות לנהל את הרשות שלו. זה שיש תאגידים, זה בסדר גמור. על הכיפאק, הם עשו את העבודה שלהם. יכול להיות שזה היה צריך להיות בשיתוף - - -
חובב צברי
¶
קודם כול, בין התאגידים התאגיד של נס ציונה הוא בין התאגידים הטובים, יגידו לך גם אנשי הרשות. עדיין בסוף מי שצריך לנהל את הרשות זה ראש הרשות, וצריך לתת לו את כל הקרדיט כי הוא נבחר. הוא מעמיד את עצמו כמו שחבר כנסת מעמיד את עצמו לטובת הציבור והוא נבחר בסופו של דבר, הוא מנהל את הכנסת הוא מנהל את הממשלה, מי שנבחר להיות ראש ממשלה. אנחנו רוצים לנהל את הרשות, ולכן אנחנו צריכים לנהל את הרשות כמו שמנהלים את החינוך. אני אומר בצורה ברורה, כמו שמנהלים את החינוך, את הרווחה, וכל הדברים האחרים.
יש לך פה גם אקס ראש עיריית בני ברק, שניהל את הרשות שלו בצורה איתנה, אני גם מכיר אותו מהתקופה ההיא, אז עוד הייתי במשרד החינוך, ואני מצדיע לו על הניהול שלו. היום בני ברק נראית אחרת לגמרי, למרות כל ההשוואות שעשית קודם בכל הסיפור. לכן הרשויות צריכות לנהל גם את הנושא של הביוב וגם את הנושא של המים. תודה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, האמת היא שלא עקבתי לאחרונה אחרי דיוני הוועדה. בדיונים הראשונים הייתי. דווקא מניסיוני בעיר בני ברק, ששם התאגיד הצליח מאוד, בזמני הוא הוקם, אני חושב שהוא היה הדבר הנכון לתקופה ההיא. הייתי קצת בדעת מיעוט מולכם, מול קבוצת חברי כנסת, שהייתה - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
שלמה דולברג, תתקן אותי אם אני טועה.
אגב, אם אנחנו כבר פה, האם אפשר בקשה אישית?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה אפשר להסדיר, רק לגבי שוהם... נעכב לך את זה חמש שנים, בינתיים תרוץ... נכון או לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
גם לך, אם היו 3,000 איש וכולם עשירים, הכול היה בסדר. מנהל טוב? זה שהוא מנהל טוב, אין בעיה, אבל כולם משלמים שם בלי בעיה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני קצת מביא את ההיסטוריה, כי אז בזמנו, מה שאני הצעתי, די קרוב למה שאתה כנראה מציע, היום לפחות - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
- - מרוח הדברים שאני שומע. אני אגיד לך את העקרונות שאמרתי אז. אני חושב שיש רשויות, והרבה מאוד רשויות, שיכולות לנהל את זה בצורה עצמאית לחלוטין.
אני הצעתי בזמנו שזה יהיה באיזה צורה וולונטרי עם תנאים מסוימים לאלה שיבחרו מסיבות לא אמיתיות ולא נכונות – שיהיו תנאים שאומרים באיזה רף אתה יכול להיות בקטע הוולונטרי ולהגיד שאתה יכול לנהל את העיר.
אנחנו יודעים לעשות את זה. זה כמו שאתה בא לרופא, אתה יודע פחות או יותר לבדוק מצב של רשות, אתה רואה את התקציב שלה. אנשים במשרד הפנים, תאמין לי, ידעו בצורה כזאת או אחרת להנפיק את הרשימה על מי הם ממליצים באופן אוטומטי ועל מי לא.
ממה אנחנו חוששים? הרי אנחנו חוששים שאם נעשה ציון גורף של כל הנושא של תאגוד המים, יישארו ערים, בדרך כלל בסוציואקונומי נמוך מאוד, ערים חלשות, שלא מתפקדות נכון, שלא מצליחות להתגבר בין השוטף לבין הדברים הללו, ובסופו של דבר הקטסטרופה תישאר באותם מקומות.
אני לא יודע מה ההצעה הזאת של השלטון המקומי. קשה לי להאמין ששלמה דולברג, שאני מכיר אותו, והוא גם מכיר את נושא המים, הציע - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אעשה את זה בעל-פה.
- - הציע שייקחו חמש רשויות, עשר רשויות, מכל מיני מקומות בארץ והן ינוהלו באיזה מקום רחוק בשלט רחוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בזה אני לא מאמין. אני מאמין בדבר אחד, שאותן רשויות, באותם מקומות שהתאגידים עובדים טוב, לדעתי אם נעשה שינויים מסוימים, ואת זה כבר הצעתי לפני שנתיים בקדנציה הקודמת - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
התאגיד יכול להישאר כתאגיד באותם מקומות שזה עובד טוב. אם אתה נותן לרשות המקומית יותר כוח בתאגיד ולא כמו היום, לא רק שהם כביכול מלמעלה, אלא יותר כוח, יותר סמכויות לרשות לנהל את זה ולהיות אחראית על הדבר הזה – אם הוא יהיה מנוהל בצורה התאגידית של היום - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
יש מספרים, אי-אפשר לברוח, יש עיריות. היום יש 56, אם ניתן לכולם להתאגד, זה יגיע ל-80. עצרנו את זה עכשיו ואמרנו שאם נעשה את השינויים האלה שאנחנו רוצים, סביר להניח שזה יהיה בין 20 ל-30, כי יש ערים גדולות שמנהלות את זה טוב, הן יישארו בתאגידים עצמאיים. איפה שיש קטנות, יש בעיה. שם הם יתחברו באיזו צורה, אז אתה מגיע בין 20 ל-30, זה יתקרב יותר ל-30.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מוכן לזה, אבל אני רוצה קודם כול לבטל. אפשר קודם כול לבטל ואחר-כך להקים אותם עוד פעם מחדש, זה גם רעיון. עכשיו יגידו שאמרתי את זה בעוד שתי ישיבות. אמרתי את זה בצחוק. יראו לי בטלוויזיה שאמרתי דבר כזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
עכשיו אני רוצה מילה על מחיר המים.
זה לא מעניין ה-20 או ה-30. מעניין לדעת, והרשויות עצמן גם יודעות, איפה זה מנוהל טוב כתאגיד, איפה זה יכול להמשיך. יש נקודה אחת שעליה צריך לומר לגבי הנושא של מחיר המים. הבעיה הגדולה במחיר המים היא בסופו של דבר שמי שקובע את זה, זה משרד האוצר או רשות המים, והם קובעים את זה לא תמיד עם קשר לעלויות באמת של המים בישראל.
אני לא מאמין שיבוטלו כל התאגידים. הרי כשלא היו תאגידים בזמנו, האם רשות מקומית הייתה יכולה לקבוע את מחיר המים?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם תמשיך להפריע לי, אני לא אבקש ממך להישאר כראש עיר...
אם הוועדה הייתה מצביעה עכשיו, מעבירה בשלוש קריאות לבטל תאגיד מסוים, התאגיד הזה מחר בבוקר חוזר לעירייה, הכול טוב ויפה. האזרח מקבל 15% פחות בחשבון?
שלמה דולברג
¶
כשהייתה מחלקה עירונית לא היה מע"מ בכלל בתמונה. כשזה עבר לתאגיד שהוא עוסק מורשה, התאגיד גם גובה מע"מ עסקאות, תשומות - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא יודע. צריך לבדוק את זה. אני אומר דבר אחד, אותן ערים שיכולות, שהן ערים איתנות, שהן ערים שיודעות לנהל את התקציב שלהן, שהן ערים ברמה בינונית פלוס ולא חלילה ברמה נמוכה מאוד, צריך לתת להן אפשרות וולונטרית להחליט אם לעשות כך או אחרת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה שיותר דחוף שבאותן ערים קטנות, שאלה ערים שאף אחד לא ירצה אותן בתאגיד שלו, ויודעים את זה ברשות המים, רשות המים מגלגלת את זה לכיוון שהחזקות יותר ייקחו. הן לא ייקחו אותן אף פעם. צריך באותן רשויות קטנות כאלה לעשות מודל, או של תאגיד, או של שליטה שלכם כזאת או אחרת - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מה קורה בינתיים, אדוני היושב-ראש? באותן ערים – אני לא זוכר את השמות – במיוחד במגזר הערבי, יש מקומות שיש קטסטרופה שם, כי אין השקעות במים, אין השקעות בפיתוח, הכול עומד ומחכה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
שלא יתאגדו, שיעשו להם ועדה קרואה למים. מה אכפת לי איך תקרא לזה? בינתיים, אדוני, העסק לא מתנהל שם נכון, לא משקיעים בצנרת. מה קורה כשעירייה לא מתפקדת?
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרנו להם, כדי לעשות איחוד, שהם צריכים להבטיח עשר שנים של כיסוי לעניין הזה, כדי שלאט לאט הדברים יסתדרו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ראש רשות לא ירצה כאב ראש של רשות חלשה, שהוא יודע שהוא צריך לריב במכות עם ראש העיר.
היו"ר דוד ביטן
¶
יכעסו עליי. אני אגיד לך איפה הבעיה. קודם כול, לגבי ארנונה, חלק מהרשויות הערביות לאט לאט יגיעו למצב של גבייה טובה. יש לימוד. זה לא נכון שאין. הבעיה ברשויות הערביות היא שאנשים בונים שם בנייה בלתי חוקית, לא משלמים היטלים בכלל. זו הבעיה המרכזית. ולכן זה לא משנה אם יקימו תאגידים או לא יקימו תאגידים, יש פה בעיה. בן-אדם מקבל בית בלי היתר, הוא לא משלם כלום, ואחר-כך הוא אומר "אין לי כביש", ואז הממשלה צריכה להשקיע את הכסף. זה לא יפתור את הבעיה, לא התאגיד ולא העירייה.
משה ארז
¶
- - הוא הגיע למסקנה, וחבר הכנסת יעקב אשר היה מעורב שם, שזה 4%-3%. היו שמונה דיונים. האוצר הגיע לפה עם גרפים, ואז אמר ברוורמן: מה כל הרעש הזה? מה הסיפור הזה? זה דבר אחד.
משה ארז
¶
דבר שני. יש אמירה של חבר הכנסת יעקב אשר שאמר בדיון לפני פרופ' ברוורמן: אנחנו, ראשי הערים, אוהבים להשקיע מעל פני האדמה ולא מתחת לפני האדמה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא אני. אתה התבלבלת. כשעשיתי תוכניות פיתוח, גם אם לא היה לי תקציב לתת-קרקע, הקפדתי גם על תת-הקרקע, שלא יהיה ריצ'רץ' בכבישים אחר-כך. זה לא אני, התבלבלת.
היו"ר דוד ביטן
¶
האמת שבני ברק לא חופרים מתחת לקרקע, שלא פתאום יהיו בתי קברות וכל העיר תצטרך להתפנות... זו כבר בעיה אחרת.
משה ארז
¶
לא דיברנו על הלוואות שתאגידים עשו. את זה מוחקים. כשמדברים על ניהול מחלקה, שיגידו לי סעיף תקציבי של העירייה. לפני התאגידים זה היה סעיף זניח כזה עם סכומים פעוטים. עכשיו זה תקציב גדול. אם זה באמת משק סגור, צריכים את המנכ"ל, את המהנדסים, הלוא כל הכסף מיועד להחלפה. צריכים כוח-אדם מקצועי שייקח את הכסף שהוא במשק סגור.
משה ארז
¶
אז היו 500,000 לתקציב מחלקת המים. לא היו צריכים לא מנכ"לים ולא מהנדסים, כי לא היה תקציב כלל למחלקת המים.
רזיאל אחרק
¶
נדבר על הפתרונות. הלוא המטרה של כולנו להוזיל את מחיר המים. אנחנו דנים פה בחוק שלוש שנים. אז הצענו לעשות ועדת הנחות. אם חברי הכנסת, הממשלה והשלטון המקומי רוצים לעזור לציבור, תעשו ועדת הנחות. קחו את הדיבידנדים, כל ראשי הרשויות יתכבדו ויביאו לתאגידים, ואז תראה איך כל הלחץ יורד.
רזיאל אחרק
¶
אני נבחר ציבור בדיוק כמוכם. אומנם אני לא ראש עיר, אבל לי אולי יש את האומץ להגיד מה שאתם לא רוצים להגיד.
קודם כול, הייתי סוגר את כל החברות הכלכליות. שם יש גזבר, יש רואה חשבון. מה יש בחברה כלכלית? יש שם רשות חניה שכל היום נותנת דוחות, אבל איציק שמולי לא אומר שנסגור את החברות הכלכליות כי נותנים דוחות. בואו נאחד את החברות הכלכליות שמגלגלות 5 מיליון, 6 מיליון, 10 מיליון. התאגיד מגלגל 100 מיליון, אז הוא כן צריך גזבר, הוא כן צריך יועץ משפטי. אני, כנבחר ציבור, שלא מקבל שכר כמו ראשי הערים – אם יש זיהום במים או בביוב, אני הולך להליך פלילי, אתם לא.
משהו נוסף. מחיר המים – כולם צועקים שזה הרבה כסף. מתוך המים 60% זה ביוב. הציבור לא יודע את זה. הציבור לא יודע את זה. מישהו אומר את זה בקול? אף אחד מכם לא אומר את זה. זה פופוליסטי תמיד להגיד לפני הבחירות "המים", "המים", אבל אף אחד לא שם פה נייר.
תבינו, אני אומר את זה מדם ליבי, כי אני נלחם בזה כנבחר ציבור במשך שלוש שינם, וכולכם פה עושים פוליטיקה, כולם. קחו את החברות הכלכליות, קחו את הרשויות, למה צריך - - -
דרור אהרוני
¶
איך תסביר את העובדה שלא הסכימו להעביר את מט"ש גן יבנה לתאגיד? מאיפה הבאת את זה בכלל? אני אחראי על המט"ש.
רזיאל אחרק
¶
במקום לריב אם לסגור את התאגיד או לא לסגור, תביאו לציבור בשורה, תעשו ועדת הנחות, תורידו את מחיר המים, את הדיבידנדים אל תיקחו ותעשו עם זה גנים ציבוריים, תביאו את הכסף חזרה. הלוא כבר נאמר פה שהתאגיד לא קובע את מחיר המים ולא קובע את הקנסות.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אתה עושה דמגוגיה. כמה תאגידים יש וכמה מתוכם לוקחים דיבידנדים? מה אתה עושה לנו דמגוגיה פה?
דרור אהרוני
¶
ממש בקצרה. ראשית, נעשו עוולות לרשויות המקומיות. לדוגמה אצלי הוצג מצג שווא של מט"ש יבנה לפני שבוע. ביום שישי החליטו להעביר 5 מיליון שקל ללא דירקטוריון - - -
דרור אהרוני
¶
כספי ציבור הם לא הפקר. את כל החוברת הנחתי בפניך. מה עשית עם זה? רכב נקנה. איפה הרכב? מישהו שילם על רכב? הוא מהנדס בעיריית יבנה. על מה אתה מדבר איתי? זו שערורייה.
היו"ר דוד ביטן
¶
למה השארתם את זה לו? בכל פעם בא ראש עיר ומדבר על העניין שלו. זה בסדר, אין לי בעיה עם זה, אבל אנחנו לא יכולים פה לנהל שיחות על כל עיר ועיר, אנחנו מדברים באופן כללי. אם יש לך בעיה, נשב ונדבר על זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מכיר את המקרה. אין לי בעיה לעשות פגישה על העניין הזה. אני מוכן לעזור. אין בעיה. ואז נדבר ספציפית עליך.
יש דבר אחד שאני לא מבין לפני שנעביר את השרביט לאיציק שמולי. הוא יתקוף אתכם ואני גם אעזור לו מהצד.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם כמו העיריות, בכל פעם מוציאים נייר אחר.
איפה הבעיה באיחודים? כשאתה נותן ליבנה, שהיא יותר גדולה, היא קובעת לגן יבנה. דיברנו על זה שאנחנו צריכים להוסיף דירקטורים, גם על זה אנחנו נותנים פתרון. הרגולטור צריך להגן על החלשים. זאת אומרת, אם יש איחוד בתאגיד של מספר עיריות, אתם צריכים להגן על החלש, לא על החזק. לכם יש כללים, אבל בנקודות האלה שיש בעיה בין החזק לחלש, והחלש נפגע, אתם צריכים להתערב ולתת עזרה לחלש אם הוא צודק. מה זה מעניין אותי דירקטוריון? אם תעשו את זה, ואתם יכולים לעשות את זה כרגולטור – אם תעשו את זה, יהיו פחות בעיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא יודע מה הבעיה של גן יבנה. דרך אגב, לגבי הרכב שאתה מדבר, קודם כול גם התאגידים מחויבים בהלכות המכרז. אם חובה להוציא מכרז, גם הוא צריך להוציא מכרז.
דרור אהרוני
¶
תבקש תשובה, הוא יענה לך. הוא לא ידע, הם הסתירו את זה ממנו. אני עדכנתי אותם במה שקורה בתאגיד.
יובל ארבל
¶
קודם כול, לגבי מה שהיה והקשר של זה לכסף. כשמחשבים את העלויות, ההפסדים למשל של משק המים, של כולנו, של האזרחים, 30% מהקידוחים במישור החוף נסגרו בגלל זיהום. חלק גדול מהזיהום הזה זה בגלל בורות ספיגה וצינורות ביוב, קווי ביוב שדלפו במשך שנים. עד שהם לא עברו לתאגידים והתחילו להשקיע מיליארדים דרך משק סגור ודרך זה שרשויות חלשות שנכנסו לתאגוד קיבלו תקציבי עזרה מהמדינה, אי-אפשר היה לעשות את זה.
אנחנו חושבים שצריכים להשאיר את התאגידים. צריך לצמצם שם את העלויות. אפשר לצמצם את העלויות, קודם כול על-ידי תאגוד אזורי. צריכים להיות מקסימום 15 תאגידים אזוריים - - -
יובל ארבל
¶
זה גם עלויות כוח-אדם וגם תשתיות. לא הגיוני שבאותו רחוב, בצד אחד זה גבעתיים, בצד אחד זה רמת גן - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
עלויות כוח-אדם לדעתי לא יצומצמו, לא יהיה חיסכון בכלל. החיסכון היחיד יהיה בשכירות, זה נכון. לא כל אחד צריך מקום, יש להם בעירייה. בכוח-אדם לדעתי לא יהיה צמצום.
יובל ארבל
¶
הרבה פעמים זה גם בכוח-אדם, כי יכול להיות מהנדס ראשי שהוא מפקח על כמה רשויות קרובות מאוד, שמטפלות באותן תשתיות. ואם זה אותן תשתיות, בכלל חבל, כי לפעמים זה אותו רחוב.
היו"ר דוד ביטן
¶
הייתי בעירייה, אני אגיד לך. הבעיה של מהנדסים והיתרים זו בעיית הזמן. אתה יכול לשים מהנדס אחד שיטפל במספר רשויות, רק שעד שהוא יוציא חוות-דעת להיתר, ייקחו לו שנתיים. אם אתה רוצה שהדברים ילכו מהר, אתה חייב לשים אנשים, אנשים שיעבדו. גם מהנדס אחד בתאגיד לא מספיק.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא הכול כוח-אדם. ברגע שלעירייה אין היתר, העסק הזה לא רץ. גם הם ישימו אנשים, אין מצב שהם לא ישימו. ולכן הזמן קובע לא פחות מכוח-האדם.
יובל ארבל
¶
שתי נקודות קטנות חשובות. דבר אחד, אני חושב שצריך לתת לרשות המים ולמשרד הפנים או בשיתוף אפשרות לצרף יישוב חלש לתאגיד חזק. אני אתן לדוגמה את ג'סר א-זרקה, שבגלל שהם לא בתאגיד, אי-אפשר להשקיע שם במערכת הביוב, והביוב מזהם את הנחל, מזהם את הים, סוגר את החופים, פוגע בתיירות.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, תעצור. כיוון שמשרד הפנים העלה את הבעיה של ג'סר א-זרקא, קיימנו על זה ישיבה. אף אחד לא יקלוט את ג'סר א-זרקא עם התנאים שם, על זה אין ויכוח. מה שביקשתי ממשרד הפנים, רשות המים והאוצר זה לבדוק האם תאגיד המים של חדרה יכול לשמש כקבלן ביצוע של ג'סר א-זרקא. זאת אומרת, הם יקבלו את התקציבים, הם יוציאו את המכרזים ויעשו את העבודה. אין צורך שהם יהיו חלק מהתאגיד כדי לעשות מה שצריך לעשות בנושא של הביוב והמים לגבי התשתיות. זה ייתן פתרון לג'סר א-זרקא.
יובל ארבל
¶
נקודה אחרונה. צריך לצרף לתאגידים גם את נושא הנגר העירוני, הנקזים העירוניים. זה שיש הפרדה בין הדברים האלה זו בעיה קשה.
יובל ארבל
¶
גם בחיפה, גם בתל אביב – ערים גדולות עם תקציבים – אין בעיה, יש זרימה דרך הנקזים, זה גורם לגלישת ביוב וזיהום החופים. עיריית חיפה במשך שנים מעכבת טיפול בניתוק מרזבים מהביוב, וזה גורם לזיהום החופים שלנו.
שלומי בת ציון
¶
אני מעפולה. אנחנו מדברים על תאגידי המים והיחס שלהם לתושב. אני אביא דוגמה שתמקד בנושא שעליו אני רוצה לדבר ועוד לא דובר עליו.
בסעיף 8 כתוב "חובתה של חברה להתקין ולהפעיל מערכת המאפשרת שידור תדיר של נתוני קריאה ממדי מים אל החברה". בקיצור, לפני כמעט שנתיים, כאן, בחדר הזה, התקיים דיון על המונים החכמים. דחפתי מאוד שזה יתקיים, שום דבר לא נפתר בניגוד למה שאמרת, סליחה שאני אומרת. יש לי כאן את דף המסקנות של אותה ישיבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי המונים, ההחלטה של הוועדה, והיא מוסכמת על רשות המים ועל משרד האוצר, שבתוך שש שנים נחליף את כל המונים למונה חכם, כשהעלות לא תהיה על התושבים, אלא על החברות. יהיה פתרון לזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרתי, אם תבקש מתושבי שוהם לממן, מייד הם שולחים לך צ'ק. אתה יכול לעשות את זה מחר בבוקר.
שלומי בת ציון
¶
לא. זה לא היה ככה בפעמים הקודמות, אז אני לא כל-כך רגילה. בפעמים הקודמות כשהיינו כאן עם היושב-ראש איתן כבל, הוא היה יושב-ראש הישיבה - - -
שלומי בת ציון
¶
בסדר. בכל אופן, הבאנו את התשובות של הרגולטורים: משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה, והם מספרים על כך שהמונים האלה מוסיפים לכולנו 20% חשיפה לקרינה. זאת לא בעיה קטנה. זה דבר רציני מאוד. יש אנשים שיש להם רגישות לקרינה. יש אנשים עם קוצבי לב, שאותו מונה יכול ממש לשבש להם את הקצב ולגרום לבעיות חמורות. כל מי שמודע לנזקי הקרינה ולא מעוניין שהילדים שלו - - -
שלומי בת ציון
¶
להם חשוב לא לזהם את המים, ולי חשוב שלא יזהמו לי את האוויר, בטח לא בשטח הפרטי שלי. אני אספר לכם איך התנהל תאגיד המים בעפולה. הם הגיעו בגניבה ממש לחצרות של אנשים, ברכב לבן בלתי מזוהה, כשיש להם רכבים מזוהים שמסתובבים ברחבי העיר כל הזמן. הם הגיעו ברכב בלתי מזוהה בשעה 11:00, הילדים שלי בחינוך ביתי, כי אני לא אתן להם להתבשל ב-WIFI בבית ספר.
שלומי בת ציון
¶
צריך לתת אופציה, שנקראת בארצות הברית למשל "opt-out", זאת אומרת, מי שלא רוצה מונה חכם, שלא יכריחו אותו.
שלומי בת ציון
¶
חבר הכנסת שמולי הלך עד לפרדס חנה בשביל לדבר על ה-WIFI בבתי הספר, כי יש סכנה של קרינה. האם אתה חושב שצריך לכפות על הילדים שלי בחצר - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני היושב-ראש, לא איציק שמולי ולא אף אחד. תקשיבי טוב, אם לא תפסיקי, אני פשוט אוציא אותך. תקשיבי טוב, אין מצב שנאפשר לאנשים לבחור. בכל המקומות יהיה מונה חכם. זה הכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
כל הטענות של האנשים זה על הפיצוץ. מה יהיה? פתרנו את הבעיה. אם בסוף לא יהיה לו מונה חכם, לא נפתור את הבעיה.
ניצן דה פז
¶
אני חוקר הלכות שבת. יש לי הסמכה להורות הלכות בעניין הזה. יש כאן מכתב מהרב דוד לאו, והוא כותב שחובה לחבר מדי מים שפעילותם בשבת מותרת לכל הדעות. זו הוראה מפורשת של הרב לאו.
גם בעניין של מדי המים – יש הרבה מגדולי הדור שהכריעו להחמיר, להשתמש דווקא במד מים כשר לכל הדעות. עשרות פוסקים מחמירים בזה.
יש כאן נקודה נוספת, שאפילו אם תבוא ותאמר שאפשר להקל במדי המים, יש כאן הלכה שכתב הרב יצחק יוסף. כתוב ככה: "אשכנזי המתארח אצל ספרדי בפסח, אין להכשילו בדברים שהם נוהגים בהם איסור לחומרא. וכן הוא הדין בשאר חומרות בימות השנה." זאת אומרת, זה גם לפי הרב יצחק יוסף, שאדם שמקל במשהו, אסור לו להכתיב לאורחים שלו שמחמירים.
בעניין הזה שלחתי לעשרות תאגידי מים את המכתב של הרב לאו, ולא שמעתי שיצאו עם איזה מיזם. למשל בעפולה יש הרבה מדי מים לא כשרים, לא שמעתי שיצאו פתאום עם איזה מיזם - - -
ניצן דה פז
¶
נכון. סליחה. אני אדייק בלשון, הם כשרים לפי מכון צומת. נכון, אני מודה, הכול כשר לפי מכון צומת.
ניצן דה פז
¶
לא. הרב הלפרין זה לא מדויק. הרב הלפרין מתיר חלק מסוגי מדי המים. בבקשה לא להפריע לי. לכן הבאתי פה את מה שכתב הרב יצחק יוסף על האורחים, וזה מובהר אצל עוד הרבה פוסקים, שגם אם אדם מקל במשהו, בכל מקרה - - -
ניצן דה פז
¶
היום אם אדם רוצה להחליף, הוא צריך לשלם 150 שקל, אבל זה מושת על האדם הפרטי. מבחינת הפלסטיקים, אין לי כרגע תשובות ברורות כמה זה עולה.
ניצן דה פז
¶
יש לי פה חוות דעת של דניאל בר, שהוא מהמשרד לשירותי דת, והוא כותב ככה: המשרד לשירותי דת אינו עוסק בנושאים הלכתיים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להתחיל עם הממשלה. אני רק רוצה שתבררו לנו דבר אחד. האם אתם מודעים לבעיית הקרינה שהגברת מתייחסת אליה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אז תגיד תשובה, שהיא תקבל תשובה על מה שהיא שאלה. חבר'ה, ב-14:00 אני מתחיל עם הממשלה. ניתן לרב אשר – אתה גם רב? לא טעיתי?
יהודה סיסו
¶
נושא הקרינה נבדק על-ידי הרשויות המתאימות במדינת ישראל. יש להם תקנים והקרינה יותר נמוכה מהטלפון הסלולרי שאת מחזיקה לידך.
שלומי בת ציון
¶
סליחה. זה מד קרינה, ואני רוצה להגיד לך שמדדתי את הקרינה מהמונה החכם, שהתקינו לי בכפייה ליד הבניין - - -
לאה ורון
¶
רגע.
- - - הן של המשרד להגנת הסביבה, הן של כבוד הרב הראשי ואחרים. העברנו לידיעתכם את מסקנות הוועדה. אני מניחה שעם הזמן, ניתן יהיה ליישם חלק מהבקשות.
שלומי בת ציון
¶
"עם הזמן ניתן יהיה ליישם", זה אומר שבינתיים כופים על כולם את המונים החכמים, כופים עלינו קרינה, גם על אנשים רגישים לקרינה. במצטבר מכל השכנים ומכל מה שקורה מסביב אנשים נמצאים במצב מסוכן מאוד.
היו"ר דוד ביטן
¶
הדיון שלנו עכשיו הוא על קיצוץ, צמצום, סגירה של תאגידי המים, הוא לא על הקרינה. זה לא. נתתי לך אפשרות לדבר, אני חושב שזה מספיק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אוסיף מילה, לא לגבי מה שהגברת אמרה, אלא לגבי מה שאמר האדון לידי. אני רוצה להזכיר פה, כי זה שני טיעונים שונים שני הטיעונים שלנו. מה שכן, היו הרבה דיונים והיה דיון רחב בוועדת הכלכלה בזמנו, לגבי הזכות שאנשים מבקשים שמונה המים יהיה מונה חכם. אני גם אסביר למה, כדי שנבין דקה אחת. אם כבר הכרת אותי כרב, אני אשב על כיסא הרב ואני אסביר.
איך עובד המונה החכם? הוא עובד על פולסים. הוא מראה מתי נפתח הברז, מתי נסגר הברז. כשאדם בשבת פותח את הברז, הוא שולח את הפולס ישירות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זה היה הבסיס הראשון. עליו באו כמה וכמה דגמים, יש מהודרים יותר ומהודרים פחות. אני לא נכנס כרגע למדע בדיוק, אבל אין ספק שבאותם מונים שאינם המונים הכשרים, יש יותר מחשש לחילול שבת.
הרי ברור לכולנו שעירייה קשובה לצורכי תושביה ותאגיד לפעמים פחות קשוב לעניין הזה. לכן מה שביקשנו והייתה על זה החלטה וסיכום ישיבה של איתן כבל, שכל - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כן. זה יצא גם בכתב. יש התקדמות גדולה מאוד עם רשות המים בעניין הזה. יש בעיה עדיין בהפרשים שמבקשים, תוספות כספיות על השדרוג למערכת יותר כשרה. וכאן אני מנצל גם את הישיבה הזאת לבוא ולבקש להתייחס למכתבו של הרב הראשי, שביקש שיהיה פתרון בכל הערים.
היו"ר דוד ביטן
¶
עם כל הכוד לך, תקשיב לי. כשאנחנו אמרנו שלא ישלמו על המונים החכמים האלה, אתה רוצה שבן-אדם דתי ישלם עוד משהו? למה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לחזור לחוק עצמו. אני שוב בא ואומר: לא צריך להסתכל על המספרים שיישארו או לא יישארו. באופן עקרוני צריך להפוך את העניין הזה לוולונטרי - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
חוות-דעת של משרד הפנים, כשהוא בא ואומר איזה רשויות לטעמו יכולות לעמוד מבחינת חוזקה שלהן בניהול נכון, ואלה שלא, יחויבו.
היו"ר דוד ביטן
¶
בבקשה נעבור לממשלה. יש לנו שעה, 55 דקות. קודם כול, ניתן לשמולי להתייחס לעניין הזה, כי הוא מכיר את הנושא הזה קצת יותר טוב ממני. אני לא ראיתי את חוות-הדעת. אני רוצה להבין דבר אחד. לא נראה לי הגיוני, אני לא יודע מאיפה הבאתם את זה, שיש חיסכון של חצי מיליארד שקל אם אנחנו מחליטים לקצץ ל-15-11 את מספר התאגידים. אם הבעיה זה מכרזים משותפים, זו הדרך לעשות גם היום. אתם לא צריכים להמתין לאיחוד או משהו, אתם יכולים לתת הנחיות. זה תפקיד הרגולטור. זה דבר ראשון.
דבר שני, תסבירו גם את הנושא של המים, של מחיר המים. שמעתי שאומרים שמחיר המים עלה מ-2000 עד עכשיו ב-150%, שמעתי את איציק שמולי אומר את זה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה שתתנו הסבר על העניין הזה. אם יש פה חוות-דעת של מרכז המחקר של הכנסת, לא ידעתי, זה דבר שאתם צריכים להתייחס אליו.
מה קורה בשנים האחרונות בנושא הזה? אמרתם באחת הישיבות פה שמחיר המים ירד ב-30% בארבע השנים האחרונות.
דבר נוסף, אני רוצה שגם תגידו מה הולך להיות המצב בעתיד, בשנים הבאות. האם מחיר המים הולך לעלות? עכשיו אתם מנפחים אותו בתשדירי שירות. נראה לי שאתם מתכוונים להעלות את מחיר המים, לא סתם אתם עושים את זה. זה לא בחינם. כאשר הממשלה עושה את זה, אני יודע לחפש איפה מכניסים לי. אני רוצה לדעת מה קורה עם מחיר המים בשנים הבאות וגם מה החיסכון או אי-החיסכון.
הם רוצים להביא לי נייר. אם יש לך תשובה עכשיו, תביא. אם לא, תביא נייר – אם אני מפרק את תאגידי המים, עד היום לא קיבלתי, וביקשתי את זה עוד בישיבה הראשונה, גם ממרכז השלטון המקומי, גם מרשות המים וגם ממשרד האוצר – מה קורה אם אני סוגר את תאגידי המים ונותן הכול לעיריות. תעזבו עכשיו את הוויכוח על עוד תאגיד שייקח את כל הקטנות. מה הנזק לטעמכם? אני מבין שאתם אומרים נזק, הם אומרים שאין נזק. מה הנזק שייגרם כלכלית, כספית וכו', או מה הצרכים שיהיו שאנחנו צריכים לממש? למשל דיברנו על 1.7 מיליארד שקל הלוואות, אולי האוצר ידרוש החזר מענקים מהעיריות על הכסף שהן קיבלו לצורך התאגוד. לא הבאתם לי נייר כזה.
יכול להיות שהנזק גדול. האוצר יודע לשלם. ראיתי שבחברת החשמל פתאום הם משלמים 7 מיליארד שקל פיצויים. יש שם 54 מיליארד שקל חוב, מגדילים את החוב ל-62, ואומרים לנו שאם נעשה רפורמה, המחיר ירד בעוד כמה שנים. המחיר לא ירד, הוא גם עלה. לא ניתן לזה לקרות. אז הסבירו לנו למה הרפורמה לא הצליחה. פתאום יש לכם 7 מיליארד, שלמו גם פה כמה מיליארדים, ונגמר עניין.
שניר ניב
¶
במים נתנו מענקים תקציביים בשביל לתמוך ברפורמה של התאגידים – ואני יכול בדיוק להגיד כמה, והיא גם הייתה טובה – וגם נותנים עזרה ותומכים במט"שים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו רוצים לדעת: מה העלויות? מה הדרישות? אני צריך להציג בפני חברי הכנסת. ביקשתי מכם ולא קיבלתי. אני צריך להעמיד בפני חברי הכנסת מה קורה אם מחליטים מחר בבוקר בחוק שהתאגידים נסגרים. מה הדרישות שלכם במצב של סגירה? אני יודע שהדרישות יעמדו על מיליארדי שקלים, שלעיריות יהיה קשה לכסות. אולי עיריית תל אביב, מודיעין, שוהם, בני ברק – העיריות החזקות. היום בני ברק חזקה מאוד, היא מקבלת רק 100 מיליון שקל מענק איזון... בבקשה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול לגבי התעריף. אני ממש מקריא מהדוח של מחלקת המחקר של הכנסת, מהעמוד הראשון שלו: "מחיר המים והביוב לצרכנים עלה בשנים 2000 עד 2014 בשיעור של 104.3%, לעומת עלייה של 74.5% במחיר החשמל ועלייה של 32.7% במדד המחירים".
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
מ-2000 עד 2014.
"יש לציין" – ואת זה אנחנו אומרים כל הזמן בהגינות – "כי עליית מחיר המים בתקופה זו אינה קשורה באופן ישיר למעבר לתאגידי המים, אבל מחיר המים מועמס על הצרכן בהתאם לעלויות שלהם."
זה לגבי העלות. לגבי הדוח שיש ברשות המים, הצלחתי להשיג אותו. אני לא חושב שתהיה בעיה גם לוועדה לקבל אותו.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני אגיד את הדברים כפי שאני מכיר אותם, אדוני היושב-ראש. מי שהכין את התוכנית היה ישראל עינב, שהיה ממונה על התאגידים, לא דמות זוטרה ולא איזה יועץ חיצוני. הוא קיבל את המנדט לבדוק את ההשלכות של מעבר אפשרי ממצב של 56 תאגידים לתאגוד מצומצם של 11 או 13 תאגידים, והוא בפירוש בדיון מול מועצת רשות המים, והוא כתב את זה גם בדוח שלו, המליץ לעבור למבנה הזה. הוא גם קבע שהצעד יביא לחיסכון של 5% בתעריף המים.
כאן אני מצטט, לפי הדוח שלו, דוח רשות המים: "החיסכון המצטבר מהפעלת תאגידים אזוריים נאמד ב-500 מיליון שקל. 180–200 מיליון שקל מתוכם יבואו לידי ביטוי בתוך שנה עד שלוש שנים בתעריף המים" - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
בקיצור, אדוני היושב-ראש, 200 מיליון שקל יבואו לידי ביטוי בתוך שנה עד שלוש שנים בתעריף המים ועוד 300 מיליון שקלים שנותרים יכולים להיחסך בהתייעלות נוספת של התאגידים. זה דוח שלכם.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
לא בשיטת המכרוז שאתה דיברת עליה, אלא בשיטה של איחוד התאגידים. זה מה שהם כותבים. "להפחית את עלות תפעול מ"ק מים ב-98 אגורות" - - -
איתי חוטר
¶
אגב, יש סתירה בנייר הזה. 500 מיליון שקל זה 10% בתעריף, לא 5%, אז אני לא מבין איך זה מתכתב.
היו"ר דוד ביטן
¶
שמעתי על הנייר הזה ב"הכול כלול", אף פעם לא אמרו לי שיש נייר. עוד משהו אתה רוצה לשאול, שמולי?
גיורא שחם
¶
אני אתחיל. מכיוון שחבר הכנסת שמולי צריך ללכת, אז לעניין הספציפי הזה, כי אתה שואל סדרה לשאלות – תיכף ניתן לגלעד פרננדס לענות – אני רוצה להגיד דבר אחד. אני פה פחות משנה, אני גם לא מתוך המערכת, באתי מבחוץ. אני איש מקצוע. אני לא בא מהתחום הפוליטי וכך הלאה, ולכן כשמביאים דוח כזה, או כשמביאים תמונת מצב שאומרת כך וכך, אני מסתכל על זה באופן אובייקטיבי, כאשר באתי לתפקיד כדי לשרת את האזרח, עם הפנים לאזרח. לא באתי לא לפרגן לתאגידי מים ולא לפרגן לרשויות וגם לא למערכת פוליטית. מה שמעניין אותי זה לשמור על מחירי מים נמוכים, כפי שהם, על תהליך הירידה שלהם ולראות איך הם ממשיכים לרדת. זאת אומרת, כל מה שאני אעשה, או שתהיה לי שליטה כמנהל רשות המים לעשות, יהיה לטובה הזאת. הפנים שלי הם לאזרח ולא לשום ארגון ולא לשום התארגנות. זאת נקודת המוצא שלי.
לעניין הדוח, חבר הכנסת ביטן, גם לי קשה להבין איך הצמצום הזה יכול להביא ל-500 מיליון, ותיכף גלעד פרננדס ירחיב, אבל מה שהבנתי, שברגע שהוכן הדוח הזה, מבלי שעשו על זה ניתוח מערכת – אולי כן עשו, אני לא יודע, לא יכולתי לראות, ואני עדיין כמוך לא ראיתי אותו – מה שקרה שמועצת רשות המים לקחה את הדוח הזה והפנימה אותו בתעריף. זאת אומרת, 500 מיליוני השקלים האלה כבר נכנסו להורדת תעריף המים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
גיורא, בחייך, ההחלטה להפחית את תעריף המים הייתה החלטה פוליטית כתוצאה מהסכמים קואליציוניים.
גיורא שחם
¶
נכון, אבל אני אומר שכבר לקחו את הדוח הזה, כי הרי 500 מיליוני השקלים זה לשנה כביכול. אם אני מפחית ב-2% או ב-3% את תעריף המים, אני למעשה חוסך כביכול את 500 מיליוני השקלים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אם יש לך עדיין אפשרות בזכות הדוח הזה לחסוך עוד 500 מיליוני שקלים, חובתך לעשות את זה כפקיד ציבור.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא פותר את הבעיה. מה שהוא אומר זה נכון. נניח שהוא הפחית את מחיר המים, אבל עדיין הפירוק והצמצום יחסכו חצי מיליארד שקלים, אז צריך לחסוך אותם. מה זה מעניין אם כן הופנם או לא הופנם? זה בכלל לא מעניין.
גיורא שחם
¶
אני אסביר. הנורמות אמרו שנתייחס היום לניהול תאגידי מים וביוב כאילו הם 14 תאגידים או 15 תאגידים או 13 תאגידים, ולכן צמצמו את הנורמות של התקורות של ההנהלה שלהם, כדי להביא את החיסכון הזה של 500 מיליוני שקלים. בגלל שצמצמו את הנורמות זה גרם להפחתה של 2% בתעריף המים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו לא נסיים בזה. אל תדאג. מה לגבי הנושא של תעריף המים, שעלה ב-102% ועכשיו אמרתם שהוא ירד - - -
גיורא שחם
¶
תיכף גלעד פרננדס יענה על זה. אני רק רוצה להשלים את העניין הזה. ראיתי בתוכנית הטלוויזיה שכאילו היה שם איזה סקופ, שנחשף איזה דוח סודי של רשות המים בעניין הזה - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
שום דבר לא יושם, כי ההמלצה העיקרית בדוח הזה אומרת שמַעֲבָר לתאגוד של 13 או 15 תאגידים יחסוך לצרכן 500 מיליוני שקלים.
אפי דביר
¶
מועצת רשות המים אמרה שהיא לא תחכה שהם יצטמצמו, היא כבר "תשחת" אותם בתעריף כדי לגרום להם להצטמצם.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
שמע, אני לא יודע איך להגיד לך את זה, אבל אם רשות ממשלתית או כל ארגון מתהפך כמו סטייק, בתוך שלוש שנים הופך את העמדה שלו ב-180 מעלות, גם העמדה המקצועית שאתם מביעים פה היום, גורמת לי לפקפק, כי אני לא יודע מה תגידו בעוד שנתיים, בעוד שלוש שנים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
זאת לא העמדה, כי לפני שלוש או ארבע שנים הארגון שאתה מייצג, כמדומני גם קודמך בתפקיד, נקט בעמדה הפוכה ב-180 מעלות מהעמדה שלך.
שניר ניב
¶
מישהו פה מתנגד לצמצום תאגידים? כל הממשלה בעד צמצום. השלטון המקומי לא יעביר את זה. זה המצב.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אגיד לך מה הוא טען, וזה דבר שצריך לבדוק. עשינו שינויים ארגוניים מסוימים בהתנהלות התאגידים, זה חסך את חצי מיליארד השקלים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא את כולו, 300 מיליוני שקלים. בסדר, מה זה משנה. זה חסך את הכסף, כך שהיום, אם נצמצם בפועל את התאגידים ל-11, זה לא יחסוך כלום.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אם הדוח הזה לא היה פתאום עולה פה בדיון, גם הטענה המגוחכת הזאת לא הייתה עולה. עובדה שעד היום אף אחד לא בא אליך ביוזמתו לוועדה והסביר לך שהוא חסך 500 מיליוני שקלים.
שניר ניב
¶
אמרנו את זה. גם אני אמרתי את זה בוועדה. אמרנו את זה בדיון הראשון, כשדיברנו על היתרונות של התאגידים, שהופנמו רוב היתרונות של תאגוד אזורי - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אגב, אדוני היושב-ראש, גם ראש רשות המים, קודמו של גיורא בתפקיד, הטיל על רמי בלניקוב, לעשות את אותה עבודה, והוא נקט באותה עמדה מקצועית שאותה אימץ גם ראש רשות המים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא רואה מצב שהצמצום הזה יחסוך חצי מיליארד שקלים. מקסימום הוא יחסוך 30-20 מיליון שקל.
היו"ר דוד ביטן
¶
בדוח הזה – אמרתי לו שיביא לי את זה – לא כתוב איך זה יורד. כתוב מסקנות באופן כללי. יש פה ניירות עבודה?
גלעד פרננדס
¶
הדוח הראשון של מרכז הכנסת אמר שמ-2005 עד 2013 תעריפי המים עלו ב-46%. זה הדוח הראשון. כנראה שזה לא הספיק בשביל להביא איזה כותרת יפה של פי שניים, הם המשיכו ללכת אחורה, עד שהגיעו - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שיכול להיות שהם הוציאו דוח, ואז מי שביקש מהם את הדוח, אמר להם: תראו לי גם מה היה מ-2000.
גלעד פרננדס
¶
לא. הם לא חיפשו בכוונה. הם חזרו אחורה עד 2000, ואמרו מ-2000 עד 2014, שזה שיא תעריפי המים, תעריפי המים עלו ב-100% נומינלית, שזה 70% ריאלית. מה שציטט חבר הכנסת שמולי, אני אמשיך לצטט: "יש לציין כי עליית מחירי המים בתקופה הזאת אינה קשורה לתאגידים".
גלעד פרננדס
¶
זה נובע מהפסקת סבסוד המדינה, שהייתה מסבסדת תעריפי מים עד 2008. היא הפסיקה לסבסד. ההתפלה, מקצת שהייתה ב-2005, היום זה 1.5 מיליארדי שקלים תשלום ישיר למתפילים. אלה דברים שעלו, זה לא קשור לתאגידים. יש תאגיד, יש עירייה, התפלה צריכה להיות.
גלעד פרננדס
¶
- - דבר ראשון זה 1.5 מיליארדי שקלים על ההתפלה. סבסוד מים זה 400-300 מיליוני שקלים בשנה שירדו. זה הון תועפות.
גלעד פרננדס
¶
יפה. עכשיו הדוח של ישראל עינב היה בסיס לעבודה שהזכיר חבר הכנסת שמולי, של רמי בלניקוב. דוח התאגידים של רמי בלניקוב מ-2014, אחרי הדוח של ישראל עינב, לקח את זה ופירט בדיוק איך חוסכים את אותו סכום גדול.
גלעד פרננדס
¶
כן. פחת מים. באנו ואמרנו שזה שעדיין תאגידים לא קמים כמו שהיינו רוצים, כ-13 או 15 תאגידים - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
מה זה? כסף של מונופול? אתה עושה צחוק? 50 מיליון, 100 מיליון. תביא את המסמך לפה. על מי אתה עובד? עד היום הסתרתם את הדבר הזה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אמרת לעינב מה אתה חושב על הדוח שלו בזמן אמת? לא פצית פה. שתקתם כמו דגים. פתאום הדוח הזה לא טוב? די. די כבר.
גלעד פרננדס
¶
עוד סדר גודל של 150 מיליון שקל זה נורמות של פחת של תפעול. אתה אומר: נכון, יש היום 56 תאגידים, והשלטון המקומי או לא חשוב מי לא מאחדים אותם מכל מיני סיבות, זה לא אומר שהצרכן צריך לשלם את העלות הזאת של 56 במקום 14. כבר באנו ואמרנו שנכיר בנורמות של התקורה, ההנהלה והוצאות הנהלה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אני מצמצם, לדעתי אין פה מצב של 150 מיליון. אני לא יודע איך הגעתם לזה. אין דבר כזה. אתה רוצה להגיד לי שקבלן שעושה עבודות בבאר יעקב, שהיא הצטרפה לנס ציונה, זה עוד קרוב, אבל ניקח את שוהם עם מודיעין – הקבלן הזה לא יצטרך מקום לבוא אליו? הוא לא יצטרך מחסן?
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי ה-150 אני רוצה הסבר. תעשה נייר עבודה חדש. תבדוק את הניירות הישנים, תראה מה קורה היום. אחרי ההתייעלות שאמרת שהייתה – תביא נייר על זה.
גלעד פרננדס
¶
המשכ"ל לא תמיד הכי יעילים ואנחנו רוצים להגיד עוד דבר שחשוב להגיד. זה שעשינו את הנורמות האלה, זה לא אומר שהתאגידים עומדים בהן. הם לא יכולים לאורך זמן להחזיק נורמה, כשהם עדיין לא איחדו בפועל, לכן כשיהיה איחוד בפועל, גם הכסף הזה ייחסך. היום איך הם עושים את הנס הזה? הם לוקחים ממקומות אחרים או שהם מורידים קצת בשירות, או כל אחד איך שהוא עובד.
גלעד פרננדס
¶
פחת גבייה זה אומר כמה חשבונות הוצאתי לצרכנים שלי, כמה יצאתי לגבות מהם. ההפרש הזה נקרא "פחת גבייה".
היו"ר דוד ביטן
¶
זה בסדר, זה פחת גבייה ופחת מים. את זה עשיתם. נשארו עוד 200 מיליון שקלים. איפה 200 מיליון השקלים לחצי מיליארד?
גלעד פרננדס
¶
אם עכשיו בא תאגיד ואומר: אני מוציא מכרז, במקום שיתחזקו לי 100 ק"מ של צנרת – 500 ק"מ צנרת. המחיר של הקבלנים שמציעים יהיה אותו מחיר?
גלעד פרננדס
¶
בא תאגיד ואומר לך: אני לא מרוצה מהקבלן הזה, והוא כן מרוצה, אני היום רוצה לעבוד עם X והוא רוצה לעבוד עם Y.
שניר ניב
¶
בעולם הביוב, כשיש לך מט"ש, כמו למשל בשפד"ן, שהוא משרת 23 רשויות, האיגודן, פה אתה יכול לחסוך למשל.
שניר ניב
¶
היום יש לך הרבה תאגידים שונים, אז כל אחד מתכנן לעצמו את המט"ש ולא נהנים מיתרון הגודל של עולם הביוב והתשתיות שם.
גלעד פרננדס
¶
כבוד היושב-ראש, דבר אחרון שאני רוצה להגיד בהקשר הזה, שיהיה גם איזה סקופ לוועדה. מי הם בוחנים? מה קרה לתעריף המים מרגע שנכנסו תאגידים? לא ניקח את 2010, כי נחמיר עם עצמנו, ניקח את 2009, כי תמיד אומרים לנו: הורדתם 30%, אבל העליתם ב-200%. מ-2009 ועד היום תעריף המים ירד ריאלית. לא רק אנחנו אומרים. יש גם מדד של הלמ"ס, יש מדד שירותי מים וביוב - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש ממך שתבדוק את הנתונים מהזמן שמחלקת המחקר בודקת, לא מאיפה שנוח לך.
גלעד פרננדס
¶
אני מזמין כל מי שרוצה לראות את הנתונים, עם מי שהוא רוצה, עם איזה חוקר שהוא רוצה, עם זה מאמר שהוא רוצה.
שניר ניב
¶
למרות שמשק המים עבר להתפלה ולמרות שהפסקנו לסבסד מכספי משלמי המסים, תעריף המים ירד, הרבה מאוד בזכות תאגידי המים. הירידה מ-30% פחת מים ל-10%.
היו"ר דוד ביטן
¶
כשדיברתם איתנו על הדברים האלה, דיברתם במונחים של הנחה במחיר המים. זה לא פותר לי את הבעיה. אני רוצה לדעת כמה חיסכון בכסף יש אם אני מאחד, אם אני מבטל וכו'. תשבו ותעשו עבודה. לדעתי הנושא של המכרזים המשותפים זה לא קשור בכלל לצמצום, אתם יכולים לעשות את זה בכל מקרה. אתם לא צריכים לחכות עם זה. עם כל הכבוד לראשי ערים ולמנכ"לי תאגידים, אתם הרגולטור.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אתם הרגולטור, אתם יכולים לעשות את זה בכל מקרה. את זה אפשר לעשות. מה הקשר להצעת החוק שלו? תעשו את זה.
הם יגישו נייר שיתייחס לנייר שלכם. ביקשתי את הנייר הזה בישיבה הראשונה ולא קיבלנו. לאה, קיבלנו ניירות?
היו"ר דוד ביטן
¶
ניירות כלליים, אבל עכשיו נראה פרטניים. ביחס לוויכוח עם מרכז המחקר וכו', נביא בישיבה הבאה את מרכז המחקר, הם אנשי מקצוע, הם יגנו על שלהם ואלה יגנו על שלהם, ונראה מה יהיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לגבי ביטול התאגידים הם יגיבו, אבל אתם יכולים לתת לנו נייר מה קורה לדעתכם. אתה צריך לחכות להם? אתה תסביר לי איך 256 מנהלים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני אסביר לך למה. יש הבדל ממה שאתה אומר. אתה עושה לי תרגיל. אני לא מוכן שתעשו לי תרגיל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה? יש שם הוצאות. מה לא מאוגדים? מה אנחנו רוצים? אנחנו רוצים לאחד, לאחד ל-56. אתם אומרים לי: לא. לבטל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אל תעשה תרגילים. אתה גם תשווה וגם תגיד כמה זה עולה בכל ה-250. פעם אחת נראה מה אתה כותב. תוציא נייר. אתם באים לפה ומדברים, אבל ניירות אתם לא מוציאים.
שניר ניב
¶
זה לא קשור למחירים, זה קשור לכמויות. אין מים. אגב, התאגידים חסכו מים של מתקן התפלה. שוכחים את זה. מדברים כל הזמן על תעריף. אנחנו אחרי חמש שנות בצורת יוצאים בקמפיין כי אין מים במדינה. תאגידי המים חסכו כמויות של מים.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול, זה לא נכון. התפלה זה התפלה. אתם לא יכולים להקים מתקן התפלה בצפון? מה הבעיה? הייתם פונים לשוהם, הוא היה מקים מתקן התפלה בשוהם, יש להם מספיק כסף...
גיורא שחם
¶
הפעם האחרונה שזה היה זה מ-1956 עד 1961. זו הייתה הפעם האחרונה שהיה רצף של חמש שנות בצורת. זה פעם ב-50 שנה. אתה לא מתכנן בניין שעמיד לרעידות אדמה של 10 בסולם ריכטר. אתה לא מתכנן, כי אחרת הוא יעלה לך.
גיורא שחם
¶
זה נגמר. החלטתי ואנחנו מקימים על יד שרגא. זה ייקח ארבע-חמש שנים. צמוד למחנה שרגא, בין מסילת הברזל - - -
גיורא שחם
¶
מילה אחת על מחירי המים. ככל שהאוכלוסייה גדלה, ובעזרת השם היא תמשיך לגדול, זה מקזז, מפני שזה משק סגור. זה דבר פשוט לגמרי. אם אני מחלק את זה למספר התושבים, ככל שמספר התושבים יותר גדול, המחיר ירד, המנה.
גיורא שחם
¶
ההנחה היא שאם יחסכו בין 5% ל-7% בכמויות המים זה חצי מתקן התפלה, זה 50 מיליון קוב, אז כל גרוש שווה.
שניר ניב
¶
הדיון פה יכול להתפזר לכל הנושאים שקשורים למשק המים, וכל אחד לוקח את זה לעולם שלו. בסוף אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה הבעיה שיש היום במשק המים. כשאנחנו מסתכלים על העדיפויות מבחינתנו, אחד הדברים החשובים במשק המים זה לוודא שהשירות העירוני לא נפגע, ומאז שהוא עבר מהעיריות לתאגידים המצב השתפר פלאים בחיסכון במים, חיסכון בכסף ובהשקעות.
שניר ניב
¶
דקה. ישבתי בשקט שעתיים וחצי ולא התייחסתי. ביחד עם השלטון המקומי, בהסכמתם, ב-2013 עברה רפורמה של תאגוד אזורי. אנחנו תומכים ברפורמה הזאת, אנחנו חושבים שהיא יכולה לחסוך. רוב החיסכון כבר הועבר לצרכן, אבל התאגידים עכשיו נבחנים על נורמות כאילו הרפורמה הזאת עברה. אנחנו בעד זה, אבל הבעיה היא שהשלטון המקומי רואה בכך פתח לכך שעכשיו יתחילו לצמצם גם רשויות מקומיות. זה משהו שהוא מחוץ למשק המים - - -
שניר ניב
¶
לא הפרעתי לכם. כופים עלינו עכשיו את כל הנושא של צמצום תאגידים והולכים לכיוון ביטול, שהוא לא קשור, הכי חמור שיש והכי גרוע. ביטול תאגידים הוא גרוע. המצב הקיים עכשיו הוא יותר טוב, ויותר טוב מזה יהיה לצמצם, אבל עדיף להשאיר את המצב הקיים ובטח לא לבטל את התאגידים שחסכו המון מים, שהתחילו להשקיע מתחת לקרקע, כשההשקעות שולשו. למרות שהתחלנו לעבור להתפלה ושהתעריף לא מסובסד על-ידי משלם המסים, תעריף המים ירד בארבע השנים האחרונות ב-30% ולא צפוי לעלות. אנחנו בטח לא צריכים לבטל את תאגידי המים.
שניר ניב
¶
אנחנו מהנמוכים בעולם. תעריף המים בישראל מהנמוכים בעולם. 110 שקלים בחודש למשק בית מהנמוכים בעולם.
שניר ניב
¶
האמת היא שעם הבחירות המקומיות לא סביר שנצליח לצמצם בתקופה הקרובה, ולכן הפתרון הכי נכון זה לשפר את השירות בנקודות החשובות, שזה הקר"מ, קריאה מרחוק לתעריף נזילה, מבצע חובות עבר, ולנסות לאט לאט להמשיך את המגמה החיובית. זה לא זמן למהפכות, לא במצב של הבצורת הזאת, בטח לא לפני בחירות. אנחנו צריכים לטפל בשירות ולהתקדם.
יהודה סיסו
¶
אני לא מהממשלה, אני מתאגידי המים. אני רוצה לתת תשובה לחברת הכנסת, שכבר לא נמצאת כאן, ובמקרה אני מנכ"ל של התאגיד שלה. דבר ראשון, שתשאל את ראש העיר שלה מה דעתו.
יהודה סיסו
¶
בסדר גמור. דבר שני, לבוא ולהגיד שתאגידי המים פגעו בשירות, שתבוא לבדוק את השירות שמקבלים התושבים שלה ואת שיעור הפחת ביוקנעם, שעומד על 1.4% בשנת 2017. 1.4%. זה המספר שהגיעו אליו, וזה לא היה בתקופת העיריות.
לעניין איחוד תאגידים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה העיריות אומרות? עשית עבודה טובה, עכשיו תביא לי, עכשיו אני אעשה עבודה טובה ואז אנחנו נקים תאגידים.
דרור אהרוני
¶
זה עקיצה, כי יש דברים מסוימים שאני מסכים איתך ואנחנו מסכימים איתך בתפיסה, אבל יש דברים מסוימים שהם פשוט עוול.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לשאול אותך שאלה. אתה לא מקבל זכות דיבור עכשיו, רק תחשוב על זה. אתם מבינים עכשיו שמשרד האוצר, משרד האנרגיה והמים וגם משרד הפנים – כולם מתנגדים לביטול תאגידי המים. זה ברור. אנחנו מבינים את זה. לא משנה עכשיו מה הסיבות, אם זה טוב או לא. הם מתנגדים באופן טוטלי. ראשי ערים כבר לא יודעים איפה הם נמצאים. אני חייב להגיד לך את זה. נגיד שנלך בעמדה שלכם, שאתם באמצע: נבטל אבל נשאיר משהו שיטפל באלה שלא יכולים. מצד שני, חברי הכנסת, מה שהם רוצים זה שיפור השירות לאזרח. את חברי הכנסת לא צריך לעניין אם זה בעירייה או בתאגיד. הם רוצים שהשירות לאזרח יהיה טוב, שלא יבואו בטענות, שהם יראו שהכול בסדר. פה אתם צריכים להגיע לאיזו פשרה. נגיד שעכשיו אני לא זז בכלל, אני אפילו מחליט לא לקיים יותר ישיבות, לא לתקן את החוק, לא שום דבר, היום החוק אומר שביוני 2019 צריכים להתאחד. זה החוק היום, לא נגעתי בכלום.
אני מציע לרשויות המקומיות – זה שאתם באים במלחמות, זה לא יפתור את הבעיה. אני מציע למרכז השלטון המקומי לשבת עם הנציגים של האוצר, עם נציגי הממשלה, על מנת לראות מה הכי טוב כרגע לכל הצדדים וגם טוב לאזרח.
אמרתי שאני דוחה, אבל בתנאי שהרשויות יתמכו בעמדה שלי לתת כל מיני דברים לשפר את השירות, דברים שפוגעים באזרח וגורמים לו לא לרצות את התאגידים. היה לי שיתוף פעולה מלא, עכשיו פתאום זה לא מעניין אותם. למעט דבר אחד או שניים שיש בעיה, שזה לטובת הרשויות, כמו למשל הנושא שהעלה מנכ"ל משרד הפנים, נושא דמי ההקמה. יש דברים שהוא העלה, אנחנו דנים בזה. יש דברים שהם גם לטובתכם בשינויים שאנחנו עושים. הגיע הזמן שתשבו ותגמרו את העניין.
זה לא מלחמות פופוליסטיות עכשיו – חבר הכנסת הזה אמר בטלוויזיה שצריך לבטל, אז גם אני אבטל. זה לא המצב. אנחנו דחינו, עשינו את זה אחרי הבחירות דווקא בגלל שלא רצינו להכניס את ראשי הערים לפלונטר, וגם רשות המים לא הצליחה לשבת אתכם ולארגן. אמרנו שמצד אחד, ניתן הטבות, מצד שני, נמצא פתרונות לבעיות שמפריעות לראשי הערים, כמו למשל נוכחות של ערים קטנות בדירקטוריון, דבר שאין להן היום, אמרנו שנגדיל את הדירקטוריון, נחייב - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרתי להגדיל את הנוכחות. לערים הגדולות מפריע למשל הנושא ברגע שמפרקים את העסק, מי הבעלים של מה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרנו שנפתור את הבעיה של הנכסים, וברגע שמפרקים, מפצלים או משהו, כל אחד הולך לנכסים שלו לפי מה שקיים, דירקטורים לפי מספר תושבים. העלית בעיה של עושק המיעוט, גם לזה צריך למצוא פתרון. הרגולטור צריך לפתור את הבעיה אם יש עושק מיעוט. הרי אלה אנשי מקצוע, הם צריכים לדעת אם יש עושק מיעוט או אין. יש דברים שאפשר להגיע לסיכום, ואז זה לטובתכם. חבר'ה, אני אומר לכם את האמת: לא הגענו לשום דבר, ועם כל הכבוד בפוליטיקה הזאת אני לא יכול לעשות כלום. אם חברי הכנסת יעשו בעיות, אחד יגיש לי הסתייגות, אנחנו יכולים לשבת פה ימים. יבוא אחד, יגיש הסתייגות, אני באותו פלונטר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא רוצה לגמור את זה עכשיו. אתם צריכים לשבת. מהמלחמה הזאת לא יצא כלום, לא לאזרח, לא לרשויות וגם לא לממשלה.
זה לא תפקיד שלי. אני יכול לבוא ולהגיד: אתם יודעים מה, נסגור, יאהבו אותי כל האנשים, ראשי הערים, התושבים. אבל אני כבר רואה את הבעיות. זה לא יפתור את הבעיה לאזרח. ראשי הערים, יקבלו הם את הביקורת, כי תמיד תהיה ביקורת על העניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא יוזיל את המים ולא כלום. מספיק עם ההתלהמות. תשבו. הנה, שלמה דולברג פה, אתם רוצים אתם לשבת – תשבו, תגמרו עניין. אם תגיעו להסכמות שאני חושב שהן בסדר, אני אלך עליהן. אני לא מחפש לתקוף את ראשי הערים או את הממשלה פה. אני רוצה לפתור את הבעיה של האזרח בעניין הזה. האזרח לא מבין שמחיר המים לא נקבע על-ידי התאגידים ולא על-ידי הרשויות, הוא נקבע על-ידי הממשלה. זה שאני סוגר, פותח, זה לא קובע את מחיר המים, ולו בשקל אחד. אתם יודעים את זה שכאשר אתם תנהלו ,מחיר המים לא ישתנה. מה כל הוויכוח הזה בכלל? זה לישיבה הבאה.
אתם תביאו את חוות-הדעת. גם אני חושב שפירוק התאגידים יעלה הרבה כסף לרשויות. לפי חוות-הדעת שלהם, שכל דבר של 20 מיליון שווה חצי מיליארד, אני לא יודע כמה זה יעלה. הם יביאו דוח של 100 מיליארד שקל ויגידו לי: זה ככה וההוא ככה, ובסוף אנחנו נפרק את הרשויות כדי לשלם את הכסף לאוצר.
היו"ר דוד ביטן
¶
לפי הכללים שיש בכנסת, חוות-הדעת הכלכליות ניתנות על-ידי האוצר. אתה זוכר את המלחמה שלי בתאגיד? הוא הביא לי דוח שאני לא יודע מאיפה הוא המציא אותו בכלל. אמרו לי: זה דוח של האוצר, אתה חייב לקבל אותו. לא משנה שאני צדקתי. הם הביאו דוח, והייתי חייב לקבל אותו איך שהוא. הם אנשי המקצוע, הגוף הכלכלי, והם מוציאים לך דוחות.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא מחייב אותנו בהרבה דברים, אבל קודם כול חוות-דעת כלכלית שמובאת בחוק מסוים או בדיון, מה הנזק, זה רק של האוצר. אנחנו יכולים לדבר עד מחר, זה לא יעזור.
אלעד נצר
¶
תודה רבה, כבוד היושב-ראש, אני מהתאחדות התעשיינים. דבר ראשון, אני רוצה לברך אותך על דיון מקצועי ומקיף שמתרחש כבר הרבה חודשים.
אלעד נצר
¶
למרות שלי זה נראה הרבה פופוליזם, בסופו של דבר מתנהל פה דיון מקצועי.
אני יושב פה ואני חושש. אני חושש מהפופוליזם ומהכיוון שאנחנו הולכים אליו. כשאנחנו מדברים על ביטול תאגידי המים, יושבים לנו פה גורמים מקצועיים מרשות המים, גורמים מקצועיים מהאוצר, עם דוחות, אם זה דוח בלניקוב, שיצא לי אישית לעבור עליו, והמספרים מדברים בעד עצמם. אנחנו מדברים בסופו של דבר על מצב שבו אם אנחנו נבטל את תאגידי המים, לא רק שמחיר הקצה לא ירד לצרכן, ובסופו של דבר זה מה שמעניין אותנו, המחיר כנראה יעלה. ולכן מה שאני מבקש שנקשיב, נבחן ונסתכל יותר על המספרים ועל האמת שהיא נמצאת באינטרנט, היא נמצאת בדוחות של רשות המים, היא נמצאת אצל האוצר והיא נמצאת אצל האנשים המקצועיים פה, ואנחנו נגלה שכל מצב שבו אנחנו מחזירים את תאגידי המים לידי הרשויות המקומיות, מקימים 256 מחלקות מים, זה מצב שבסוף יפגע באזרח. למרות מה שאנחנו רואים בתקשורת ולמרות איך שהכול מוצג, אנחנו לא רוצים להגיע לשם. תודה רבה.
איתי בוימן
¶
אני מאיגוד לשכות המסחר. אני רק רוצה להוסיף למה שאלעד כבר אמר, שזה התחיל מטענות על שירות, אז צריך לטפל בעניין השירות. זה שיחזירו את זה לעיריות, זה לא אומר שזה ישפר את השירות. יש את רשות המים מעל תאגידי המים, והם - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
ראשי הערים נבחרים, ולכן השירות יהיה יותר טוב מהשירות שלהם, זה בטוח. על זה לא צריך להיות ויכוח. הם נבחרים, האזרח שמתפרץ לחדר של ראש העיר ומתלונן, מטפלים בו. להגיע למנכ"ל רשות המים, ייקח לו שנתיים.
היו"ר דוד ביטן
¶
היום אם את משווה את תאגידי המים מול העיריות, ודאי שהשירות של העיריות לאזרח בנושא הזה יהיה יותר טוב מאשר בתאגידי המים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
- - זה לא קשור לאגד. מה זה קשור לאגד או לדן? הנושא הזה הוא בין התאגידים לרשויות. זה המצב. מה אני יכול לעשות?
היו"ר דוד ביטן
¶
בא בן-אדם, מתפרץ לראש העיר, הולך לסגן, מייד מטפלים בו. מה אני יכול לעשות, זה המצב בפועל.
דרור אהרוני
¶
מה זה לא קיים? אחרי שזעקתי לקחו אותו והעבירו אותו להיות מהנדס עיריית יבנה, בחייכם. נתנו לו שדרוג. לא עשיתם עם זה כלום. שדרגו אותו להיות מהנדס עיריית יבנה.
דרור אהרוני
¶
מה הקשר? בזמן אמת הבאתי לכם את העניין הזה. מדם ליבי אני מדבר. אם הייתי עושה דבר כזה או המנכ"ל שלי, היינו הולכים לכלא.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה תמיד חוזר על עצמו. אנחנו יושבים עם ראש הממשלה, באים ראשי ערים, מקבלים זכות דיבור על נושא של הליכוד בכלל, הם מדברים על העיר שלהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
גם אני הבאתי לך דוגמה, שאני יושב עם ראש הממשלה ועם פעילים, מדברים רק על הליכוד. בנושא של הליכוד קם ראש עיר, הם חושבים שהנה הוא בא לדבר איתנו, בא לדבר איתנו על העיר, והוא צריך לפתור את הבעיה הזאת והזאת.
דרור אהרוני
¶
אני מבקש מהרגולטור שיתייחס אליי ברצינות. תזמן אותי אליך עם היועץ המשפטי, שב איתי. דבר איתי. אתה יודע איך נגמרה הישיבה האחרונה? תשאל אותו. אני הבלגתי. אני הבלגתי על מה שנאמר.
דרור אהרוני
¶
אתה מחויב לשירות. אתה מחויב למקצוענות. אתה לא מחויב לראשי ערים. לא ביקשתי מתנה בשבילי.
היו"ר דוד ביטן
¶
דרור אהרוני, הלו. אני לא אוציא אותך עכשיו בסוף, נכון?
אנחנו לא יכולים להמתין במקרה הזה, אני אסביר לכם למה. אם אנחנו לא רוצים להעביר, לא צריך, יש כבר חוק, ביוני הוא יעבור, אין לי בעיה. כשהחוק הזה יהיה, הוא יהיה. זה גם לא טוב לאוצר, כי האוצר רוצה להגיע להסכמות. כשאני אומר "אוצר" זה גם רשות המים, אל תיעלבו.
היו"ר דוד ביטן
¶
בגלל דין הרציפות, אני חייב במושב הזה להעביר לפחות בקריאה הראשונה. אני לא יודע מה יהיה. נדבר ונדבר כל-כך הרבה ישיבות, ובסוף זה לא יקרה? זה לא ייתן שום דבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
תן גם להם. אנחנו נקבע ישיבה בעוד עשרה ימים. אני מבקש שכל אחד יעבוד מהר, ואני מציע לכם, אני מציע לרשויות וגם לממשלה, תשבו ביחד. אף אחד שלא יהיה סנצ'ו פנצ'ו. כולכם סנצ'ו פנצ'ו.
רבותיי, יש אזרח, אם יהיה צמצום מלא, האזרח לא ייהנה מזה. אתם יודעים, גם אתם לא תיהנו מזה, כי זה מה שיש היום בחוק. אולי אתם לא מודעים לזה. זה מה שיש בחוק. ביוני 2019 יהיה צמצום, אני אפילו בעצמי לא יודע מה המספר, אם זה 11, 12 או 13 תאגידים. זה מה שיהיה. זה פותר לכם את הבעיה? ודאי שלא.
לעומת זאת, אנחנו מוכנים בחקיקה הזאת להכניס הרבה מאוד דברים, שזה גם טוב לכם, זה טוב לתושב, לא צריך להתעלם מזה. הם מוכנים לזה. בואו נעבוד בשביל התושבים ולא סתם עכשיו כל אחד עם האגו שלו.
אני מבקש מכם שתשבו ותגמרו את העניין. אנחנו, חברי הכנסת, תאמינו לי, אם תגיעו להסכמים והם מניחים את הדעת – אנחנו לא נתווכח אתכם על זה אפילו, כשהתושב בראש הפירמידה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ועדת הנחות – אני יכול להגיד לך דבר פשוט. יש ויכוח. אני לא יכול לפתור אותו כרגע. נראה מה לעשות. יש הסכמה של כולם לוועדת הנחות, רק איפה הבעיה? איפה שיש תאגיד שהוא מרוויח, הם אומרים, אין בעיה, שייתנו את זה בדיבידנד. איפה הבעיה? איפה שיש תאגידים עניים.
היו"ר דוד ביטן
¶
40 מיליון תשאיר לנושא הזה. מה הבעיה? לא מדובר פה ב-300 מיליון שקל. זה רעיון לא רע. שמעת אותו? איפה נציג האוצר פה?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא. הם לא רוצים לתת כסף.
אני אומר לראשי הערים שאנחנו רוצים לתת פלטפורמה של ועדת הנחות סוציאלית, כמו בארנונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו הבעיה שהאוצר אומר שהוא לא רוצה לתת תקציב. אני לא מוכן שרשויות חלשות, שם דווקא לא ייתנו הנחות. אני לא מוכן לזה. לכן נדבר. השבוע נטפל בעניין הזה. בגדול, תשבו ותראו. הם גם רוצים להגיע לפשרות. תאמינו לי, אני יודע. זה לא מה שהיה פעם עם עינב. יש פה הנהלה חדשה, הם מוכנים לשבת, אל תהיו סנצ'ו פנצ'ו.
ניצן דה פז
¶
מה שאמרתי לגבי 150, יש מקומות שמחליפים בחינם. רציתי לדייק בלשון שלי, שזה 150 מקסימום על-פי החוק.