פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
17
הוועדה המיוחדת לדיון בהצ"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית,
הצ"ח התכנון והבניה (הוראת שעה) ובהצ"ח שירותים פיננסיים חוץ מוסדיים
15/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 172
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצ"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הצ"ח התכנון והבניה (הוראת שעה) ובהצ"ח שירותים פיננסיים חוץ מוסדיים
יום שלישי, א' בסיון התשע"ח (15 במאי 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/05/2018
חוק עבודת נשים (תיקון מס' 60), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס' 60) (תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד בלידה אחת), התשע"ח-2018
הצעתם של חברי הכנסת יואל חסון, נחמן שי, קסניה סבטלובה, דב חנין, איילת נחמיאס ורבין, יוסי יונה, יעל כהן-פארן, מיקי לוי, איתן ברושי, מיכל בירן, מיקי רוזנטל, איציק שמולי, יחיאל חיליק בר, אילן גילאון, עיסאווי פריג', יוסי ג'בארין, חנין זועבי, סתיו שפיר, יעקב אשר, נורית קורן, עמר בר-לב
מוזמנים
¶
איה דביר - עו"ד, משרד המשפטים
תמר מתתיהו - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מולוגטה מהרי - מרכז בכיר, נציבות שירות המדינה
עליזה ברלזון - מנהלת אגף משפחה, המוסד לביטוח לאומי
אסתר נמרודי - מנהלת תחום אימהות, המוסד לביטוח לאומי
שרון אסיסקוביץ - רפרנט מחקר, ביטוח אימהות, המוסד לביטוח לאומי
הילה שור - עו"ד, ראש מדור, המוסד לביטוח לאומי
מוריה ברבי - עו"ד, רפרנטית דיני עבודה, התאחדות התעשיינים בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס' 60) (תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד בלידה אחת), התשע"ח-2018
היו"ר רחל עזריה
¶
אני שמחה לפתוח את הדיון בהצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס' 60) (תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד בלידה אחת) התשע"ח,-2018, הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
חבר הכנסת חסון, אתה רוצה לומר כמה מלים?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
לא. תודה רבה על הדיון. אני שמח שהתקדמנו עוד שלב ואנחנו בסיום הפרק הזה. אני מקווה שנעשה דיון מהיר ויעיל וניגע ישר בדברים שצריך לפתור אותם. תודה.
ענת מימון
¶
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס...)' התשע"ח-2018
1. תיקון סעיף 6
בחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954, בסעיף 6(ג), האמור בו יסומן (1) ואחריו יבוא:
"(2) לעניין סעיף זה, בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (ח) וסעיף 7(ג3) ומהוראות כל דין, עובד שבת זוגו ילדה בלידה אחת יותר מילד אחד יהיה רשאי לממש בעד כל ילד נוסף שנולד באותה לידה, בתוך תקופת הלידה וההורות של בת זוגו, החל מיום הלידה ואילך, תקופה אחת של לפחות שבעה ימים רצופים ולכל היותר שבועיים – מתוך שלושת השבועות האמורים לצורך טיפול בילדו במקום בת זוגו ובהסכמתה.
(3) שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, רשאי לקבוע כללים לביצוע הוראות סעיף קטן זה, ובין השאר, כללים בדבר חובת מסירת הודעה למעסיק על יד העובד".
ענת מימון
¶
אנחנו נבדוק את זה מבחינת הניסוח. יכול להיות שנכתב ייתן לו מעסיקו. אני אבדוק עם הנסחית אם יש הבדל בין רשאי לזכאי.
מוריה ברבי
¶
התאחדות התעשיינים. ייתן לו מעסיקו, המשמעות היא שייתן לו אוטומטית. לעומת זאת רשאי, זה נתון לבחירתם של בני הזוג. כלומר, רשאי בהתאם להסכמת בת הזוג.
היו"ר רחל עזריה
¶
בואו נעשה את זה פשוט. אני מנחה את היועצת המשפטית ענת מימון לעשות את זה בהתאם למה שכתוב בחוק עבודת נשים.
תמר מתתיהו
¶
משרד העבודה. במקום בת זוגו - אני מקווה שזה לא שולל את מה שנאמר שזה בתוך תקופת הלידה וההורות של בת זוגו. זאת אומרת, הם יכולים לקחת במקביל וזכותה במקביל לא נשללת בזמן הזה שהוא לוקח.
ענת מימון
¶
כן. זה גם מובהר בביטוח לאומי, שהם יכולים לקבל תשלום במקביל ובלבד שבאמת סך השבוע שהם ייקחו לא יעלה על =- - -
היו"ר רחל עזריה
¶
זה בהתאמה לחוק שעשינו לגבי חופשת הלידה, תקופת לידה, שבעצם האבא יכול ביחד עם האימא להיות שבוע אחד. הכול צריך להיות מנוסח באותו אופן.
תמר מתתיהו
¶
יש לי הערה גם לעניין פסקה (3). אנחנו מעוניינים שזה לא יהיה בהתקנת תקנות אלא יהיה בחוק, ההודעה למעסיק. התקנת תקנות לוקחת זמן ולפעמים אפילו מעבר לתקופה שלא רואים אותה.
תמר מתתיהו
¶
בסוף זה קורה אבל זה לוקח הרבה זמן. זה לוקח הרבה משאבים. אני חושבת שאפשר לשים את זה בחוק עצמו.
ענת מימון
¶
לא. אני לא חושבת שלקבוע מתי הוא מוסר כך וכך צריך להיות בחקיקה ראשית. זה משהו שצריך להיות בחקיקת משנה בדיוק בגלל שצריך לשבת ולבדוק. אם היא בשמירת הריון, אם היא ילדה לפני הזמן, אלה דברים שיש קושי בחקיקה ראשית לרדת לרזולוציות האלה.
מוריה ברבי
¶
אני אשמח להצטרף לעמדה שהביעה כאן תמר ממשרד העבודה. בסופו של יום אנחנו יודעים שהחוק באמת יכול לעבור עכשיו והתקנות יותקנו בעוד מספר חודשים. כלומר, נוצר לי פער של זמן שבו מעסיקים, גם ציבור העובדים, אין להם הנחיות כמה זמן מראש צריך להודיע.
היו"ר רחל עזריה
¶
עכשיו אני נזכרת. פשוט לא עשינו חובת מסירת הודעה. זה הדיפולט. אני חייבת להסביר. הדיפולט הוא שאין הודעה.
היו"ר רחל עזריה
¶
לפני קריאה ראשונה רציתם להוסיף חובת מסירת הודעה. עכשיו, מה את אומרת? יעברו כמה חודשים.
מוריה ברבי
¶
אני אומרת שיש חובת מסירת הודעה והיא מבורכת. העניין הוא באיזה אופן ליישם אותה. אם עכשיו תטמיעו את זה במסגרת החוק, זה יוסדר.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני חייב לומר שאחרי שאני שומע את מה שאתן אומרות, אני אפילו חושב שעשינו טעות שהכנסנו את סעיף (3). אני חושב שצריך להוריד את סעיף (3), אם זו הגישה. אם כמה חודשים את מתכוונת להעמיד מכשולים על חוק שמבחינתי הוא חוק חשוב וגם מבחינת יושבת הראש, אז אני מציע ליושבת ראש להוריד את סעיף (3) לגמרי, כמו שזה היה בחוק הקודם.
מוריה ברבי
¶
חשוב לי להבהיר שהעמדה שלי היא לא חלילה להעמיד מכשולים. אני מברכת על הסעיף הזה. לו הייתה נשאלת דעתי, הייתי מעדיפה שזה יוסדר בחוק, אבל גם כפי שזה כעת, זה בסדר. אני לא מעמידה מכשולים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אנחנו עשינו כאן צעד, גם היושבת ראש וגם אני עשינו צעד שבא לקראת הבקשה הזאת, שבא מטעם משרד הכלכלה.
ענת מימון
¶
אני חייבת לציין שההודעה היחידה שיש היא לגבי חופשת לידה חלקית, כאשר אז מדובר על פרק זמן מאוד ארוך שהעובד הודיע. שם הוא צריך להודיע 30 ימים מראש שהוא לוקח וכאן זה שבוע.
מוריה ברבי
¶
בסופו של דבר, גם שבועיים זה פרק זמן שהמעסיק צריך להיערך אליו. אני גם לא מבינה את ההתנגדות.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
חשבתי שאת ממשרד הכלכלה. אם את משרד העבודה, בידיים שלך להתקין את התקנות במהרה.
תמר מתתיהו
¶
לא קשור לנוסח אלא רק הבהרה. כאשר מדובר בחופשת לידה לכל דבר ועניין, ולכן יש איסור על פיטורים לבן הזוג, נדרש היתר ממשרד העבודה פלוס 60 ימים שאחרי כן.
ענת מימון
¶
שבוע נוסף, אני לא בטוחה. שמנו את זה בסעיף 7, עד כמה שאני זוכרת. על חופשת הלידה החלקית לעובד, כן.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
בואו נבין את העניין. משרד העבודה, את אומרת שאת לא רוצה להתקין תקנות. את רוצה שהסעף הזה ירד.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אבל זה לא יכול להיות כי זה לא קיים בחוק עבודת נשים ואנחנו לא יכולים לעשות כאן תקדים על חוק כזה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
המשרד לא רוצה להתקין תקנות. אין מה לעשות, צריך להוריד את (3). לפי בקשת משרד העבודה, צריך להוריד את התקנות.
מוריה ברבי
¶
אני אשמח לומר כמה מלים בדבר החשיבות של הודעה למעסיק. אגב, אם אני בוחנת את חוק עבודת נשים, במסגרת החוק יש מספר סעיפים שבהם דווקא כן מוסדר העניין של הודעה למעסיק, כמו למשל אישה שבן זוגה יוצא לשירות מילואים. כתוב שאחד התנאים הוא שהעובדת הודיעה למעסיקה על מימוש הזכות לפי פסקה זו והציגה לפניו אישור המעיד על שירות מילואים.
היו"ר רחל עזריה
¶
אני אומר לך מה הבעיה עם ההודעה למעסיק. מילואים, יש צו שהוא תלוי על המקרר. כולן מכירות את זה ומתמודדות עם זה. את יודעת את המועד במדויק. כאן את לא יודעת מתי תהיה הלידה. זה ממש יכול להיות הפרש של חודש. גם את זה כולנו מכירות. לכן הודעה למעסיק, שמה? שהאישה בהריון?
ענת מימון
¶
חוק עבודת נשים, כמו כל חוק, יש בו סעיף של ביצוע ותקנות. שר העבודה ממונה על ביצועו חוק זה ורשאי להתקין תקנות בכל עניין הנוגע לביצועו.
היו"ר רחל עזריה
¶
פשוט תעבדו מול משרד הרווחה. גם אם אנחנו מורידים את הסעיף, אתם יכולים לעבוד מול משרד העבודה והרווחה ולבקש ממנו לתקן תקנות.
מוריה ברבי
¶
בסופו של יום אנחנו מכירים בחשיבות של הודעה למעסיק. אני פשוט לא מבינה למה להוריד את הסעיף.
היו"ר רחל עזריה
¶
משרד המשפטים, טוב שנכנסת עכשיו. אנחנו מדברים על סעיף 1(3) – שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים רשאי לקבוע כללים לביצוע הוראות סעיף קטן זה.
הבעיה היא שמשרד העבודה והרווחה אומר שהוא לא רוצה שיעמיסו עליו תקנות. מגיעה נציגת התאחדות התעשיינים שאומרת שיכניסו את זה לחוק. לחוק אנחנו לא רוצים להכניס את זה כי אנחנו לא רוצים להתחיל לפרוץ פרצות ולשנות את חוק עבודת נשים אלא שהכול יהיה כמה שיותר ברור ומותאם. אם רוצים את זה, אפשר לעשות את זה בתקנות ולא בחקיקה ראשית.
היו"ר רחל עזריה
¶
רק על ההודעה.
על פי חוק עבודת נשים בכל מקרה רשאי משרד העבודה והרווחה להתקין תקנות. אנחנו בעצם יכולים להוריד את הסעיף הזה ושמשרד העבודה והרווחה והשירותים החברתיים יתקין תקנות, אם הם מעוניינים.
איה דביר
¶
אני זוכרת את הדיונים בשלב של ההכנה לקריאה ראשונה עת דיברנו על הסוגיה הזאת. חשבנו שאפשר לתת שבוע של הודעה מיום הלידה. ממילא יש לה שבוע של חופשת לידה בניכוי ימי חופשה וימי מחלה.
היו"ר רחל עזריה
¶
אני לא מוכנה לעשות את זה בחקיקה. אנחנו יכולים להמליץ משרד העבודה והרווחה לעשות את זה לפי שבוע. הודעה מראש על פי שבוע, ואז הוא יכול להשתמש בשבוע שמוקנה לו. זה כאילו קצת משחק. הוא יכול להשתמש בשבוע שמוקנה לו או לפי ימי מחלה וימי חופשה, או לפי מה שאני חוקקתי בטקט הקודם, ואת השבוע השני, הוא יכול לעשות לפי זה ואת השני ואת השלישי.
היו"ר רחל עזריה
¶
אמרנו שנעשה את זה בתקנות ואם תרצו – תרצו, ואם לא תרצו – לא תרצו. אתם רשאים. גם לא יבואו אליכם בתלונות.
היו"ר רחל עזריה
¶
הודעה בתקנות אפשר לעשות גם בלי הסעיף הזה. זה מה שאנחנו מבינים. זה נכון? הודעה בתקנות אפשר לעשות גם בלי הסעיף הזה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אם יש בחוק אפשרות לשר להתקין תקנות, אז באמת אין צורך בסעיף (3). אם הוא ירצה להתקין תקנות, הוא יתקין. הן צריכות להיות באישור הוועדה?
ענת מימון
¶
אני חייבת לומר שאנחנו לפעמים מכניסים סעיפים של תקנות ואנחנו לא מבקשים את אישורו של השר. דבר שמשפטית מתאים לתקנות, הכנסת סבורה שצריך יהיה להסדיר את זה ברמה של חקיקת משנה ולכן נותנים את האפשרות לשר לעשות את זה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
במצב הנוכחי אולי עדיף, בגלל שבתקנות הרגילות אין את האישור של הוועדה, אולי להשאיר את סעיף (3) וזהו. תרצו להתקין – תתקינו. לא תתקינו – לא תתקינו.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
בואו נחזור למציאות של החיים ונצא רגע מהוועדה למשמעות של הודעה או לא הודעה. הרי בחיים הרגילים כל אחד יודיע, הוא יגיד שאשתו בהריון ויכול להיות שהוא ירצה. לא יהיה מצב שמישהו בוקר אחד לא יגיע לעבודה ואפילו לא ישלח מסרון. אף אחד לא עושה את זה. זה לא עובד כך. בואו נהיה בפרופורציות. הרי מישהו יקום וייעלם ממקום העבודה שלו בלי להגיד למעביד?
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני בטוח שזה יוצא מן הכלל וזה לא הכלל. אנחנו קובעים לנו כלל שאנחנו לא מחוקקים על פי היוצא מן הכלל.
היו"ר רחל עזריה
¶
זה. זה משהו שמאוד חשוב לנו, לכנסת. אם היינו מחוקקים את החוקים על מעלימי מיסים, חוקי מס הכנסה היו מטורללים לגמרי. אני חושבת שזה מאוד סביר ומאוזן. בואו נשאיר את זה כמו שזה.
היו"ר רחל עזריה
¶
אבל אתם רשאים. אם יכולים לומר שבדקנו שנה בשטח, הגענו למסקנה שזה עובד מצוין ואין צורך.
היו"ר רחל עזריה
¶
בואו נמשיך. אני באמת חושבת שהשר רשאי. אני לא בטוחה שגם צריך את זה. זה עכשיו כאן בפרוטוקול של הדיון.
היו"ר רחל עזריה
¶
הבהרנו. אנחנו באמת לא יודעים. זה באמת אירוע מורכב. זה לא כמו מילואים ואנחנו לא יודעים מה התאריך. אנחנו לא יודעים מה מצפים מאנשים לעשות, לבוא ולומר שאולי בעוד שבוע, בעוד שבועיים, בעוד שלושה שבועות, בעוד חודש ואולי אפילו יותר.
היו"ר רחל עזריה
¶
נכון. מה עם פגים? פתאום ילדו לפני כן. יאמרו שבגלל שהוא לא הודיע, הוא לא יכול לצאת?
איה דביר
¶
זה שאת כותבת כאן שרשאי להתקין תקנות בדבר חובת מסירת הודעה למעסיק, את כבר פותחת את הפתח הזה למעסיקים בכלל לומר שהנה, יש כאן חובת הודעה ואם לא הודעת, אז לא תקבל.
איה דביר
¶
נכון, אבל הפסיקה כן מדברת על כך שיש תקנות והשר חייב להפעיל שיקול דעת מהותי. בעצם בדיוק מזה משרד העבודה חשש כי הוא בא ואומר שהוא לא מעוניין שיטילו עליו את הנטל לשקול את השיקול הזה ועמדתו המקצועית היא שאין צורך בהודעה.
ענת מימון
¶
2. תיקון חוק הביטוח הלאומי
אני רק מעירה שאין שינוי מהקריאה הראשונה.
בחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995, בסעיף 49 –
(1) בסעיף קטן (ב) -
(1) ברישה, במקום "לפי סעיף 6(ח)(1) או (א)" יבוא "לפי סעיף 6(ג) או 6(ח)(1) או (1א)".
(2) בפסקה (3), במקום הסיפה החל במילים "בעד פרק הזמן" יבוא "בעד פרק הזמן כאמור בסעיף 50(א) או בסעיף 51, לפי העניין".
(3) בפסקה (4), במקום "ובלבד שפרק זמן זה" יבוא "ובלבד שלעניין תשלום לזכאי לפי סעיף 6(ח)(1) או (1א), פרק זמן זה".
(2) בסעיף קטן (ג) –
(1) בפסקה (1), בסופה יבוא "אלא אם כן התקיימו התנאים האמורים בסעיף 6(ג) לחוק עבודת נשים".
(2) בפסקה (2), בסופה יבוא "ואם התקיימו התנאים האמורים בסעיף 6(ג) לחוק עבודת נשים – ישולמו דמי לידה לזכאי כאמור בסעיף קטן (ב) גם בתקופה שבעדה שולמו לאשתו דמי לידה, ובלבד שלא ישולמו לזכאי ולאשתו דמי לידה בעד פרק זמן העולה על משך תקופת הזכאות לדמי לידה לפי סעיפים 50 ו-51".
3. תחילה ותחולה
תחילתו של חוק זה ב-1 בחודש שלאחר תום חודשיים מיום פרסומו, והוא יחול על עבודת שילדה ביום תחילתו של חוק זה ואילך ועל בן זוגה של עובדת כאמור.
התיקונים בחוק הביטוח הלאומי למעשה מותאמים להסדר שקבענו בחוק עבודת נשים. קובעים את הזכאות של אותו עובד לקבל את דמי הלידה בעבור השבועיים האלה וקובעים באמת את הכלל החדש, שזה יכול להיות במקביל לבת הזוג שלו אבל הכלל הסופי הוא שהתשלום לשניהם לא יעלה משך תקופת הזכאות לפי סעיפים 50 ו-51, שזה 18 שבועות או במקרה של 21.
היו"ר רחל עזריה
¶
מי בעד אישור הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס'...) התשע"ח-2018 ללא פסקה (3)?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס' 60) (תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד בלידה אחת), התשע"ח-2018
.
היו"ר רחל עזריה
¶
בסדר. אני רוצה לומר כמה מלים. אני מאוד שמחה לחוק הזה, יואל, ואתה יודע שבמליאה ניגשתי אליך ואמרתי לך שנדאג שהחוק הזה יעבור. היו כמה מהמורות בדרך אבל אני שמחה שבסופו של דבר זה הצליח. אני חושבת שבכנסת הזאת עשינו כמה מהלכים ממש ממש יפים לגבי חופשת לידה. לפעמים יש תלונה למה לא בבת אחת הכול קורה, אבל הנה, אנחנו מוכיחים שאנחנו עושים. אנחנו הולכים עקב בצד אגודל. אנחנו משנים עוד ועוד וגם מאפשרים לאבא יותר זכויות וגם בכלל מאפשרים יותר זכויות. זאת גם הזדמנות להודות לביטוח לאומי כי בסוף אתם אלה שנושאים בנטל ועושים עבודה מאוד משמעותית. אני חושבת שגם ראינו את הנתונים לאחרונה לפיהם יש זינוק אדיר בשיעור האבות ואני בטוחה שהחוק הזה, אני לא יודעת אם הוא ישפיע על כל המרחב לגבי תאומים, אבל בכלל, זה עוד שלב מאוד משמעותי ואני מאוד שמחה על כך.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שהצעת החוק הזאת היא צעד חשוב לנושא של הורות משותפת ושותפות מלאה. זה צעד שוויוני חשוב. מדינת ישראל עוד רחוקה מחופשות הלידה שהיינו רוצים לראות כמו שקיים במדינות שאנחנו רוצים ללמוד מהן.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
נכון. זה המשפט הבא. מעט מדינות ואנחנו בצעדים משמעותיים מתקדמים לכיוון טוב שבו אנחנו מצד אחד מדינה שמעודדת ורוצה ילודה ורוצה משפחות גדולות והנושא של משפחות הוא דבר שהוא מאוד מעודד כאן, ומהצד השני מסייעת צעד אחרי צעד למשפחות האלה. יש עוד הרבה עבודה אבל אנחנו עושים דברים חשובים למען הזוגות האלה ובטח בלידת תאומים ומעלה.
תודה לך היושבת ראש ותודה למשרדים הממשלתיים, לביטוח לאומי ולכל מי ששותף לחוק הזה.