פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
2
הוועדה לפניות הציבור
11/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 141
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שני, כ"ח בסיון התשע"ח (11 ביוני 2018), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/06/2018
פניות ציבור של הורים לגבי שינוי בזכאותם בגודל של רכבי ילדים נכים
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור של הורים לגבי שינוי בזכאותם בגודל של רכבי ילדים נכים
מוזמנים
¶
יצחק זיו נר - ד"ר, מנהל האגף לשיקום, משרד הבריאות
רון גולדשטיין - אחראי יועצים וועדות להגדלת רכב, משרד הבריאות
לימור לוריא - מנהלת אגף נכויות, המוסד לביטוח לאומי
אלינה מילקין קזקביץ - מנהלת תחום נכויות, המוסד לביטוח לאומי
דפנה אזרזר - ד"ר, מנכ"לית אהב"ה, ארגון הנכים בישראל המיוחד
אבנר עורקבי - יו"ר אהב"ה, ארגון הנכים בישראל המיוחד
אייל מלמן - מנכ"ל א.צ.מ. החברה המרכזית לציוד ואבזור מכוניות
דניאל מור - מנכ"ל הידרופיקס,
משה אופק - מנכ"ל תמ"ן
משה בר - מנכ"ל עמותת תנו יד לחירש
לילך בן טובים - עוזרת מנהלת עמותת טוהר לב
אורי (הורה) - מוזמן/ת
אוראל-חיים (הורה) - מוזמן/ת
אלישבע-דלית (הורה) - מוזמן/ת
דב-איתמר (הורה) - מוזמן/ת
הודיה (הורה) - מוזמן/ת
ידידיה (הורה) - מוזמן/ת
ישראל (הורה) - מוזמן/ת
מירי (הורה) - מוזמן/ת
עדי (הורה) - מוזמן/ת
קלרה-סימונה (הורה) - מוזמן/ת
רחל (הורה) - מוזמן/ת
רישום פרלמנטרי
¶
אביבה תמם, חבר תרגומים
פניות ציבור של הורים לגבי שינוי בזכאותם בגודל של רכבי ילדים נכים
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שלום וברכה. קודם כל, תודות לאבנר עורקבי, יושב ראש ארגון הנכים אהב"ה, ודוקטור דפנה אזרזר, שביקשו את הישיבה הזאת, ואנחנו מקיימים אותה.
זו הפעם הראשונה שאנחנו עושים דיון על העניין של הרכבים. הפעם אנחנו עוסקים בפניות ציבור של הורים לגבי שינוי בזכאותם בגודל של רכבי ילדים נכים. היו לנו הרבה ישיבות בנושא זכויות ילדים נכים וההתמודדות של ההורים בביורוקרטיה ובמשרד לביטוח לאומי. מדובר גם על הורים שבוחרים לגדל את ילדיהם הנכים בבית ולא שולחים אותם למוסדות למיניהם, והוועדה סבורה שהמדינה צריכה להקל על ההורים האלה ועל התמודדותם היומיומית, כי חוץ ממה שהם חוסכים גם הרבה כסף למדינה כשהם מגדלים לבד את הילדים, אבל בטח לא להקשות ולא להרע את התנאים שבהם חיים הילדים הנכים ובני המשפחה.
מהפניות שהגיעו לוועדה עולה כי למשפחות מסוימות שונה גודל הרכב שבו הם מסיעים את הילדים הנכים, ובמקום רכבים גדולים, נותנים להם רכבים קטנים ופחות נוחים. אני רוצה להדגיש, שהדיון הנוכחי לא דן בהיבטים הרפואיים והצרכים של הנכה אלא בהיבטים ביורוקרטים שמקשים על המשפחות. כמובן, שבשינוי גודל הרכב קיימת הרעה משמעותית ופגיעה באיכות חיי הילדים וההורים, ויש לזכור שהילדים לא מבריאים ממצבם הרפואי הקשה, אלא יש החמרה במצב הרפואי, כך שאין סיבה להקשות.
יש לנו פה כמה מקרים של הורים. לפני שאני אתן להורים לדבר, אני רוצה להקריא הודעה על פי התקנון, שיושב ראש הוועדה קובע שהשמות של כל מי שביקש - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא צריך להגיד לפי סעיף, מי שרוצה שיעיין בסעיף, או שילך ללמוד משפטים. אני קובע שהשמות של כל מי שביקש ו/או יבקש לחסות את השם שלו, כדי שלא ייגרם לו או לזולתו נזק, יהיו חסויים ולא יירשמו בפרוטוקול, אם מדובר על קטינים או חסרי ישע זה לפי סעיף 120 לתקנון. אז גמרנו עם הפרוצדורה.
מירי (הורה)
¶
שמי מירי. אני אמא לילד עם CP ואפילפסיה. הייתה לי ועדה במרב"ד. נתחיל מזה, שכשהגעתי לא הייתה לי חנייה, הייתי צריכה להמתין ולחפש וסיפור, מקום מאוד צפוף, וגם בשעות לא נוחות לילד. עכשיו, לוועדה הראשונה שהגעתי הבאתי את כל המסמכים הרפואיים, הם היו מאוד-מאוד נחמדים, אבל אחרי שקיבלתי את הדו"ח, אני רואה דברים ממש לא נכונים, שלא לדבר על שקריים. הילד שלי חולה אפילפסיה, הם כתבו שהוא אינו חולה אפילפסיה.
מירי (הורה)
¶
כן, כן, כן, הבאתי להם מסמכים מבית חולים, הבאתי הכל. הם לא קוראים. הם פשוט לא קוראים אותם. כתבו שהוא אינו חולה אפילפסיה, כתבו שהוא הולך, כתבו שיש לו סד אחד ובעיה רק ברגל אחת. יש לו בעיה ביד, יד שמאל, והבעיה היא לצערי בשתי הרגליים. זה מה שהם כתבו.
ואז הגשתי ערר, ובוועדת ערר בכלל הזדעזעתי. היה שם רופא שזלזל בכל המסמכים הרפואיים שהבאתי לו, והוא אמר שזה לא מספק, וטען גם כן שאין לבן שלי אפילפסיה, שזה בסך הכל פרכוסי חום. הייתי בבתי חולים, ולצערי יש לו כן אפילפסיה. הוא זלזל, ובסוף גם לא קיבלתי את מה שרציתי. דחו אותי. הילד ישן, הוא נרדם, הזמינו אותי בשעת צהריים, כשהוא רוצה ללכת לישון, וביקשו שאני אעיר אותו, ואני לא רציתי להעיר אותו, כי זה ילד שמפרכס, ולא רציתי להעיר אותו, ולכן כתבו שלא שיתפתי פעולה, ולכן דחו את בקשתי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני אגיד לך, אני לא מתערב בענייני רפואה, אמרתי בהתחלה, אבל אם את לא מסכימה להעיר את הילד, אז הם היו צריכים להזמין אותך בפעם אחרת, כשהילד יהיה ער.
מירי (הורה)
¶
כן, ברור. הם גם שינו את זה לשעה לא נוחה לילד, שעת הצהריים, ולנסוע לתל אביב, הילד נרדם. אני פחדתי להעיר אותו.
מירי (הורה)
¶
יכלו להגיד לי – תחכי ותבואי אחר כך. הם לא אמרו לי את זה. כאילו, באותו יום לחכות שהוא יתעורר.
ישראל (הורה)
¶
בן עשר. הוא גדל בגוף, הוא גדל בגובה, הכל. אין מוגבלות בגדילה שלו, הוא גדל הכל רגיל, רק הוא לא מדבר, לא אוכל. הוא נכה לגמרי.
ישראל (הורה)
¶
עכשיו, לי היה רכב גדול. רציתי רכב יותר גבוה, בגלל שהכיסא שלו גבוה. הלכתי לוועדה, אז הוא אומר לי – למה הכיסא גבוה? – מה, אני עשיתי את הכיסא? הכיסא שקיבלתי, זה הגובה שלו. תוריד את הגגון, תוריד, כל מיני דברים שהוא אמר לי – תוריד, תעשה, תעשה. אמרתי לו – אני לא יכול לעשות כלום, ככה קיבלתי את זה, ככה אני - - -
ישראל (הורה)
¶
טיולון. הוא אומר לי – תוריד את הגגון, תכניס אותו בלי הגגון, תכניס ותחזיר. אמרתי לו – אני אמור לעבוד בשביל להכניס ולהוציא? אני רוצה להכניס, שלילד יהיה נוח ולי יהיה נוח. בסופו של דבר, הורידו אותי, אז זה היה סיטרואן ג'מפי, לרכב יותר קטן.
ישראל (הורה)
¶
פיאט דובלו. עשו רכבים לנכים, מיוחדים, גובה עד שני מטר מאחורה. הוא אומר לי – הנה, האוטו גבוה, הכל בסדר. טוב, אני בא לקנות את הרכב, אני רוצה לשים ספסל, אני צריך כיסא מלווה – אין שם מקום לכיסא מלווה. מה אני אמור לעשות? אני לא יודע. מה עם שאר הילדים? אני לא יודע גם. כאילו, אני אמור לנסוע איתו לבד, ואם הוא צריך איזה משהו, לעצור ולטפל בו ולרדת. לא הבנתי מה הם רוצים ממני.
מירי (הורה)
¶
כן. אז היא אומרת בלי לציין את שם הילד. סימונה – בסדר. בלי שם הילד. סימונה עמר, היא ביקשה גם שיהיה השם שלה.
מירי (הורה)
¶
כן. סימונה עמר מבקשת, יש בעיה שצריך רכב גדול, שצריך מלווה עם קשר עין לחולה אפילפסיה, זה בדיוק מה שהוא אמר, שיש לנו בעיה עם זה שלא נותנים את זה. כי זה חשוב מלווה צמוד לילד עם אפילפסיה, כי הוא מפרכס.
דפנה אזרזר
¶
טוב, אז קודם כל תודה רבה על קיום הוועדה החשובה הזו. אנחנו מקבלים עשרות פניות בנושאים האלה. בעיקר אנחנו שמים לב, שמדובר בחוסר התחשבות מצד – אני לא יודעת, זה עדיין לא ברור – ביטוח לאומי, משרד הבריאות; אבל יש איזשהו חוסר התחשבות. בעצם שוכחים שהמטרה היא לעזור לילד. הרכב הוא עבור הילד והמשפחה. לא ייתכן שיגידו למשפחה – הרכב הוא אמנם עבור הילד, אבל אנחנו לא מתחשבים באחים השניים, בילדים השניים. אז אנחנו לא שמים כיסא ליד, ואנחנו מרשים רק מספר מקומות ברכב ולא כמו שהיה בעבר. ויוצא מכך, שהורים בעצם, כמשפחה, לא נוסעים ברכב מתאים עבור הילד, הורים לא מקבלים את הרכב המתאים עבור הילד. שלא לדבר על כך, שמשפחות שיש להם שני ילדים עם צרכים מיוחדים, אני מכירה משפחה שהיה לה רכב טרנספורטר - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מבחינתי זה לא משנה בכלל, אפילו עם ילד אחד, אם הוא מקבל רכב, אז זה צריך להיות שגם המשפחה תוכל לנסוע שם. מה יישלחו אותו כמו זה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אין שום ספק. מדינת ישראל גובה מאיתנו מספיק מסים, ומוציאה מספר מיליארד, בשביל לא ללכת בדקדוקי עניות כאלה בהבדל שבין רכב בגודל כזה, לרכב בגודל כזה – זה מה שישחרר את המיליארדים של משרד הרווחה? זה ממש מקומם אותי עצם הגישה הזאת. בכלל מדינת ישראל אויבת של הילדים, של משפחות ברוכות ילדים. אני יכול להגיד את זה בכל חוק. פשוט מדינת ישראל עוינת את המשפחות ברוכות הילדים, ואנחנו נילחם נגד זה בכל הכוח שיש לנו.
דפנה אזרזר
¶
טוב, אני רוצה להמשיך את דבריי. יש גם איזושהי מגמה לתת סוג רכב מסוים, שזה פיאט דובלו. הורים, ככה, באופן גורף מורידים אותם מטרנספורטר לפיאט דובלו. למה? ברור, כי יש פה עוגה של תקציב, והרכב עולה הרבה פחות, אז כמובן שזה עדיף על הפולקסווגן. שתיים – יש את הנושא שאני העליתי אותו בפני מי שנמצאת פה, שכחתי את שמה.
דפנה אזרזר
¶
אלינה. אני כל הזמן קוראת לה אינה. אני העליתי בפני אלינה נושא, שגם בהחלפת הרכב חלה איזושהי מגמה של הוספת כספים, שלא בצדק, להורים שמחליפים את הרכבים שלהם. אלינה טענה, שיש כאן איזושהי טעות. אני אישית בדקתי מול סניפים, ונאמר לי שזו הוראה שירדה מגבוה. אני כרגע העברתי לאלינה מקרים, כדי שתזכה בכספים את המשפחות. אבל מה קורה עם אותן משפחות שלא הגיעו אליי וחלה טעות לגביהן?
דפנה אזרזר
¶
בדרך כלל, כשאני נגיד רכשתי רכב, עברו חמש שנים, אני רוצה להחליף אותו, אז מורידים לי מערך הרכב, משקללים, יש הורדה, כי עברו חמש שנים. מה שעשה ביטוח לאומי, אין לי מושג למה, זה במקום להוריד – הוסיף. שזה משהו שנפל, אנחנו לא יודעים מאיפה, אין לי מושג למה, מה זה ההוראה הזו. אני פניתי לאלינה - - -
משה אופק
¶
לא ענייני עניין הכספים, אבל פשוט להסביר. בהסכם הניידות נכתב שנכה נוהג, כשהוא מחליף רכב, הוא צריך לשלם 81 אחוז ממחיר המחירון של הרכב שהוא מחזיק בידו, או הקובע, הזול מביניהם, ונכה מוסע צריך לשלם 90 אחוז ממחיר הרכב שלו. ככה נהגו לאורך שנים רבות. לפני שנתיים או שלוש השתנה, משום מה, החוק בביטוח לאומי, בטענה שלוי יצחק עשה שני מחירונים – מחירון אחד לרכב נכים ומחירון אחד לרכב רגיל דומה. אני מציין פה בצורה מקצועית – זה לא אותו רכב. זה לא אותו רכב. הוא מגיע קצת אחרת, הוא זול יותר. וביטוח לאומי נאחז בזה ואמר – או שתשלמו מחירון מלא של רכב הנכים, בניגוד להסכם הניידות; או שתשלמו 90 אחוז ממחיר הרכב האחר הדומה לו, שהוא לא רכב נכים, הזול מבין השניים – אנחנו נטיב עמכם. זה גורף גם בנוהגים גם במוסעים. לדעתי, לעניות דעתי, בניגוד להסכם הניידות, פוגע מאוד בנכים. כי כשבא מישהו לקנות רכב - - -
לימור לוריא
¶
אני אתייחס לזה. אני מציעה שביטוח לאומי – ביטוח לאומי יסביר. ואם יש טענות נגד ההסבר שלנו, אנחנו נתייחס.
אבנר עורקבי
¶
אין לי מה להוסיף למה שנאמר. אני פשוט מאוד לא יודע מה הקטע הזה של להוריד את הילד מרכב ואן גדול לרכב פיאט דובלו, שאני לא יודע אם הוא מחזיק מעמד במשך חמש שנים, אם אתה יכול לנסוע בפיאט דובלו עם ילד נכה במשך חמש שנים, אם יש לו את האמינות שלו כמו שהייתה לו בהתחלה, כפי שיש לרכב טרנספורטר את האמינות שלו מבחינת הטיפולים האישיים של הרכב.
אבנר עורקבי
¶
הרכב מיועד לילד, צריך להסיע אותו כל הזמן. אם הרכב מתקלקל, הוא נמצא רוב הזמן במוסך, עם מה הוא ייסע? עם הקורקינט?
אבנר עורקבי
¶
כן. אני פשוט מאוד אומר – למה צריך להוריד את הילד הזה מרכב טרנספורטר, או עם זוג ילדים, זוג, אלוהים, זוג ילדים נכים, ברכב טרנספורטר נוהגים – לא, אתם תיסעו ברכב דובלו. מה פתאום? איך ילד ייכנס ברכב דובלו?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבנר, אתה נכנס שוב לפינה, כי אם מדובר בשני ילדים נכים, הם בוודאי ייתנו, אבל זה לא פותר לך את הבעיה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל כמה משפחות יש לך עם שני ילדים נכים וכמה יש לך עם ילד אחד נכה? הנושא הוא ילד אחד נכה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גולדשטיין. שהוא אחראי בוועדה להגדלת רכב, הוא אומר לך שאם יש מקרה של שני ילדים – תפנה אליו, ואנחנו נפתור את זה. זה לא הבעיה.
רון גולדשטיין
¶
אין דבר כזה. שני ילדים בדרך כלל מקבלים את הפורד טרנזיט, שזה פי שתיים מהפולקסווגן טרנספורטר שאתה מדבר עליו.
אבנר עורקבי
¶
אני פשוט רוצה לומר שזה דבר שלא ייתכן. אני כבר הייתי בוועדות רפואיות, אני בא לוועדות הרפואיות האלה בתור צופה מהצד, ואני מסתכל על הוועדות איך שהן מתנהלות – יש פה שליטה מלאה של הוועדה על ההורה, ההורים גם אומרים לי שלפעמים צועקים עליהם בוועדה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, זה לא הנושא היום. באמת, אני יודע, זה נושא שדיברנו עליו גם בוועדת הרווחה וגם פה.
אבנר עורקבי
¶
לא, אבל אני מדבר על הורים לילדים. אני מדבר על הורים לילדים. הורים לילדים לא באים לעשות את ההנאה שלהם. הם באים לבקש את המוצר על מנת שיוכלו לקחת את הילד שלהם ממקום X למקום Y. אם אני אקח אותו ממקום Y בבטחה, אני לא יכול לקחת אותו בבטחה, אני לא יכול לרדת באמצע הכביש, כשהילד שלי מקבל התקף פרכוסים, אפילפטי, או פרכוסים, לרדת, לצאת מהאוטו באמצע כביש סואן, ולפתוח את הבאגז' מאחורה בשביל להחליף לו. אי אפשר לעשות את זה. למה? יש פה סיכון של תאונות דרכים.
לימור לוריא
¶
קודם כל, רק נפתח ונסביר – יש לנו היום סדר גודל של 41 אלף אנשים, שמקבלים הטבות בניידות. מתוכם 4,400 זה ילדים. זה ההיקף שאנחנו מדברים עליו. 53 אחוז - -
לימור לוריא
¶
לא, 41 אלף, אם הם התחילו לקבל הטבות בניידות לפני המעבר שהוא נהייה זקן, הוא ימשיך לקבל עד יום מותו. אבל אם הוא נהייה מוגבל בניידות אחרי גיל זקנה, אז אין הטבות בניידות.
לימור לוריא
¶
כן. בעצם לא מממשים את ההטבה לרכישת רכב. 40 אחוז מקבלים את הרכב לאביזרים המיוחדים שנקבעו בנתונים הרפואיים.
לימור לוריא
¶
מה-4,400. סדר גודל של 2,200, משהו כזה. עכשיו, אני רוצה להסביר בעצם מה אומר הסכם הניידות. קודם כל, זו לא פעם ראשונה שאנחנו מופיעים בפני הוועדה ואומרים – הסכם הניידות הוא משנת 1979, הוא ארכאי, הוא ישן, אנחנו חושבים המון זמן שצריך לעשות רפורמה. בשונה מענפי הביטוח הלאומי, שזה משהו שאנשים ביטחו את עצמם, הסכם הניידות במלואו ממומן על ידי האוצר. כל מילה, כל אות שרוצים לשנות, חייבת אישור האוצר.
עכשיו, למה אני אומרת את זה? כיום יש הפרדת רשויות בין הביטוח הלאומי, שהוא הגוף המשלם, לרשות, לצורך העניין, המעריכה או השופטת, שזה משרד הבריאות, שמעריך גם את אחוז המוגבלות של האדם וגם מתאים בהתאם לצורך את הרכב המתאים. אבל גם הם כפופים להסכם הניידות.
הסכם הניידות מגביל אותנו בשני אופנים – פעם אחת סעיף 9א אומר, שהם צריכים לקבוע את הרכב הזול ביותר מבין המתאימים לאדם עם המוגבלות. זה פעם אחת. ודבר שני, שאלתם אותנו לגבי המשפחות – אז גם כאן אין להם שיקול דעת, כי הסעיף אומר, שהם צריכים לקבל החלטה רק בהתאם לטעמי בריאות גופנית, מוגבלות בניידות, שהם רק של המוגבל בניידות. זאת אומרת, בין אם המשפחה זה הילד היחיד שלה, ובין אם יש עוד שבעה ילדים, בעצם המחוקק אמר – אתה מתייחס למגבלה של הילד עצמו, זה שיש למשפחה עוד שבעה ילדים היא יכולה להוסיף כסף ולרכוש רכב גדול יותר, אבל המדינה לא מממנת.
אני באותה נשימה, אני יודעת שזה קשה, אבל אני חייבת להגיד שאנחנו, כביטוח לאומי, וגם משרד הבריאות, מאוד מוטרדים שיש ילדים היום, שאין ספק שהתחבורה הציבורית היא לא רלוונטית אליהם, והם לא מקבלים כלום בניידות.
לימור לוריא
¶
כי בעצם הסכם הניידות מדבר רק על מגבלה בגפיים התחתונות. אבל ניקח לדוגמה ילד עם אוטיזם מאוד-מאוד קשה, שהאמא ללא ספק לא יכולה לעלות איתו, לא מטעמים שוביניסטים, ההורה לא יכול לעלות איתו לאוטובוס. הם לא יקבלו מאיתנו כלום היום. תדעו לכם שאנחנו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היועצת המשפטית אולי תכין משהו. כי לא יכול להיות שבגלל איזה חוק מ-79' אז ילד שלא יכול לעלות לאוטובוס כיוון שיש לו בעיה בגפיים התחתונות. זה לא נשמע.
ורד קירו-זילברמן
¶
נכון. וחקיקה יכולה לקבוע מסמרות. אתה יודע, כל דבר הוא תלוי תקציב, אבל בהחלט אפשר לקבוע דבר כזה בחוק הביטוח הלאומי, או דרך חוק אחר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ילד אוטיסט לא מקבל קצבת ניידות. גם עיוורים, נדמה לי, לא מקבלים. היה לנו דיון על זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זאת אומרת, יש לפעמים, כשאני דיברתי על זה שאני מתקומם, אני מתקומם על דברים שלא עולים הרבה כסף. כשמדובר במיליארדים, על זה צריך לשבת באמת באוצר ולראות, כי ברגע שאתה תגיד שלא רק נכה גפיים, אז זה בערך 10 מיליארד שקל, לא?
לימור לוריא
¶
לא כל מחלת נפש, כעיקרון הם יכולים לעלות לאוטובוס, אבל הרופאים פה, דוקטור זיו נר יידע טוב ממני. אבל יש מוגבלויות - - -
לימור לוריא
¶
לא, לא, לא, הסכם הניידות היום מדבר רק על זה. אבל אני אתן לך דוגמה – גם מישהו שיש לו בעיה של חמצן והוא לא יכול ללכת מטר, הוא לא יקבל. או ילד שהוא קטוע שתי ידיים, לא יקבל.
לימור לוריא
¶
עכשיו רגע נדבר פעם אחת לשאלתם על הרכבים, אנחנו ניתן את הנתונים ומשרד הבריאות יסביר את ההחלטות המקצועיות, כי כמו שאמרתי, יש כאן הפרדת רשויות, ופעם שנייה אנחנו נדבר על מה שאמרו לנו לגבי ההחלפה של הרכבים, שזה משהו יותר פרוצדוראלי.
מדי שנה ניגשות סדר גודל של 280 משפחות לוועדות לגודל רכב. ממה שבדקנו בשנה האחרונה, ל-94 אחוז נקבע רכב לאביזרים מיוחדים.
לימור לוריא
¶
כן. עכשיו, רק כדי לסבר את האוזן לגבי ההוצאה, המדינה בעצם משלמת בממוצע, הערכה שעשינו, 110 אלף שקלים בסיוע ברכישת הרכב, עוד 53 אלף שקלים על הייצוא, וקצבה חודשית של סדר גודל 2,700 שקל.
לימור לוריא
¶
מבדיקה שעשינו, 50 אחוז בשנה האחרונה מהרכבים שקבע המרב"ד היו סיטרואן ג'מפי וברלינגו, ובמקום השלישי היה פיאט דובלו. הוא היה במקום השלישי. אבל 50 אחוז היו הסיטרואן ג'מפי וברלינגו. מה ששוב פעם אני מחזירה, המרב"ד מחויב לקבוע את הזול מבין המתאימים. וממה שאנחנו בדקנו, 65 אחוז מהמשפחות שנקבע להם הרכב הזה, בעצם השלימו מכיסן וקנו רכב גדול יותר או אחר.
לימור לוריא
¶
רק ההבדל. עכשיו, באופן אישי, אולי זה לא, אבל אם אתה אומר 30 מיליון שקל בשביל להעביר לאוטומט, ולצורך העניין להכניס ילדים פגועי שתי ידיים, או שבכסף הזה אתה יכול להכניס ילדים שהיום לא מקבלים כלום, אז אנחנו לבנו על המשפחות היום שלא מקבלות היום כלום.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
איזה עולם, באירופה ובאמריקה ההיי-סוסייטי רוצים את הרכב עם הקלאץ' ועם ההילוכים, שזה מעמד היוקרה.
רון גולדשטיין
¶
באירופה השולט זה הילוכים ידני, לא אוטומטי, ובארצות הברית לא מממנים שום רכב נכים. אתה באופן פרטי יכול לקנות לך מה שאתה רוצה, אבל אף אחד לא מממן רכב לנכים. גם באירופה לא.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
השירות לאנשים מסכנים באמריקה, בואו נראה מישהו שאין לו מגדלי טראמפ שיצליח להיות נשיא ארצות הברית, זה שטויות. אין באמריקה יחס לאנשים שאין להם כסף.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שם הכסף זה המבחן. לא היינו רוצים. סתם ציינתי שבאירופה, באמת, כמו שאתה אומר, זה כאילו מעמד יוקרה שיש לו רכב עם הילוכים ולא אוטומט. לא משנה. אבל בשביל הנכים האלה, הם לא ספורטאים שרוצים לעשות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רגע, רגע, אבל בואי נסכם איתך, גברת לוריא, 65 אחוז מהמשפחות שנקבע להם רכב, ורכשו בפועל רכב אחר, זה אומר שזה לא מספק. טוב, רון גולדשטיין, האחראי.
לימור לוריא
¶
בעצם מה שהמשפחות הלינו זה לגבי משכי זמן טיפול. בדקנו את משכי זמן הטיפול, וצריך לדעת, בעצם היום הסכם הניידות קובע כמה אינסטנציות עד שהמשפחה יכולה לממש את הזכויות – קודם כל, אחוז המוגבלות בניידות כשיש 9,000 נבדקים בשנה, כשהממוצע הוא סדר גודל של 99 ימים. אם המשפחה בוחרת לערער, היום 24 אחוז מהמוגבלים בניידות מערערים על ההחלטה – זה עוד 92.
לימור לוריא
¶
לא. קלנדריים. ובוועדות גודל רכב, שיש לנו 3,283 אינסטנציות, אבל תראו בעצם, משפחה עד שהיא מממשת את הזכות שלה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, זה אותו מרב"ד שהיה לנו כמה דיונים, ששנה שלמה לוקח להם לתת אישור לנהג אוטובוס שהוא בריא. לא שהוא חולה, שהוא בריא. היו לנו כמה וכמה דיונים על זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, כן, אבל עכשיו הייתה לנו בשורה פה בשבוע שעבר, שהמרב"ד מעביר לחברה פרטית - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רק רגע, אולי נביא אותם. הנושא שהביא אותנו לטפל במרב"ד היה המחסור בנהגים בתחבורה ציבורית.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
התברר לנו שצוואר הבקבוק של חברות התחבורה זה המרב"ד, שנהג שרוצה לקבל אישור, כשהוא בריא, לא כשהוא חולה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז זו שנה שלמה. כמו שאת אומרת פה על נכה. אז זה תוקע להם את התחבורה הציבורית. עכשיו אני מבין שגם הנכה סובל חצי שנה לפחות פה.
רון גולדשטיין
¶
יש את הבעיה של משך זמן של הוועדה, אבל זה אנחנו בדיונים קבועים עם ביטוח לאומי באמת לעשות את המקסימום על מנת לקצר את הזמנים. ובהחלט הזמנים האלה לא מקובלים, של 94 יום, ונעשית חשיבה לגבי זה, ואחר כך, אם תרצו, דוקטור זיו נר ידבר לגבי מדיניות ודברים כאלה. אני רק מדבר טכנית לגבי הוועדות וההמלצות והטענות שהעלו פה בנושא הזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לציין עוד משהו שבביטוח הלאומי אמרו לנו, וכתוב את זה במסמך שהם העבירו לנו, שמשיחות עם משפחות עולה, ואגב, אני יכול לאשר את זה בוועדה לפניות הציבור גם, כי עיקר התלונות מתייחסות ליחס של זלזול ושעות לא מותאמות לילדים בוועדה, למקצועיות של קביעת הרכב שאינם מותאמים לצרכי הילדים, או רכבים שאינם איכותיים, והדבר השלישי – הרכב המשפחה, גם שדיברנו כבר על זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. עמדת הביטוח הלאומי זה שמ-79' נחתם הסכם הניידות ויש שינויים מינוריים. זאת אומרת, שצריך לעשות פה מהפכה. אני לא יודע מי יכול לעשות את זה. מי היום בביטוח הלאומי במקום מור-יוסף?
לימור לוריא
¶
מאיר שפיגלר. אבל בעצם פה זה לא רק אנחנו השחקן. השחקן הוא גם משרד האוצר, בעיקר משרד האוצר.
מירי (הורה)
¶
רגע, סליחה, מה שקשור ליחס זה לקרוא מכתבים, כשמגיעים לוועדה, צוות הוועדה צריך לקרוא מכתבים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל היא ציינה את מה שאמרת. במילה אחת היא ציינה את כל מה שאמרת – תחושה של זלזול.
לימור לוריא
¶
לא, אני אסביר למה זה קשור – כי אחד הדברים שאנחנו חושבים עליהם, למשל, זה כמו שהיום בקצבת ילד נכה אנחנו לא מכריחים את ההורה, נניח, לרכוש סיוע של עובד אחר. אנחנו נותנים כסף, וההורה עושה בכסף כמיטב הבנתו. אז יכול להיות שבמסגרת הסכם ניידות חדש שיהיה, אנחנו ניתן כסף בהתאם לפרמטרים מסוימים, ולא תצרכו לבוא הרבה פעמים. תראי בכמה ועדות הייתם.
לימור לוריא
¶
אז אנחנו חושבים שזה קשור. אם אתם תקבלו כסף ותוכלו לעשות בו כמיטב הבנתכם, אז יכול להיות שלא תצטרכו את כל הוועדות האלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל בהסכם הזה זה לא קיים, את לא יכולה לעשות את זה. טוב, אז אנחנו באמצע הדיבור של מר גולדשטיין.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, כן, גם אתה תדבר וגם היא תדבר, אבל קודם גולדשטיין התחיל לדבר, אני רוצה לשאול – האם היו החלטות ששינו בזמן האחרון את העניין של הרכבים, ולמה?
רון גולדשטיין
¶
בעיקרון, אנחנו עובדים על פי הסכם הניידות. זה יפה לצייר את האחרון בתור, את הוועדה, כרשעים, אבל הוועדה עובדת תחת הסכם הניידות, וכמו שגברת לימור לוריא אמרה, אנחנו צריכים להסתכל על הרכב שמתאים, מתאים להסעת הילד, והזול מביניהם. עכשיו, אין לנו שום מניעה אם תהיה החלטה לתת אוטומטי, אם תהיה החלטה לתת רק פולקסווגנים. אין לנו שום מניעה. אנחנו פשוט לא יכולים לפעול בניגוד להסכם הניידות.
רון גולדשטיין
¶
אז כל הרכבים שאנחנו נותנים, עכשיו אני אתן קצת סקירה על הרכבים שאנחנו נותנים ועל מה שנאמר פה, על הפיאט דובלו. השם פיאט, כנראה, אומר משהו.
רון גולדשטיין
¶
לא, לי אין. נראה לי שלמישהו יש פה משהו נגד איטליה. אבל יש היום נושא של מוניות נגישות. מוניות נגישות זה מוניות להסעת נכים בכיסאות גלגלים. אנשים מבוגרים, לא ילדים בטיולונים, אנשים מבוגרים עם כיסאות גלגלים ממונעים. יבואנים הביאו רכבים, אבזרו אותם עם רמפות, חברת האבזור פה עושה את הרכבים האלה. יש רכב אחד, שנפסל על ידי משרד התחבורה, וזה הפיאט דובלו. אתה יודע למה? מפני שהוא גדול מדי. הוא לא נכנס לחניונים תת קרקעיים. אז לבוא ולהגיד שהרכב הזה לא מתאים, כשכל הנושא של הסעה לאנשים עם מוגבלויות מתבסס על רכבים יותר קטנים במדינת ישראל, לבוא ולהגיד – לילד עם טיולון הוא לא מתאים – זה ממש לא נכון. הפיאט דובלו, וכמו שהוא אמר, אין לו מספיק גובה. הפולקסווגן טרנספורטר בפנים הגובה שלו הוא 1.38 מטר, הפיאט דובלו הוא למעלה מ-1.40 מטר, הוא הרבה יותר גדול מהפולקסווגן טרנספורטר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, סליחה, אין פה דו שיח, גברת, תוכלי להגיד כל מה שאת רוצה, רק תרשמי את זה אחרי שהוא יסיים.
רון גולדשטיין
¶
ואני עשיתי עבודה שלמה, ואני הצגתי את כל הרכבים, בארצות הברית הרי לא מקבלים שום דבר, כמו שאמרנו, את הרכבים שמקבלים באירופה, את הרכבים שמשמשים פה להסעה לאנשים עם מוגבלויות, ואת הרכבים שאנחנו נותנים. הרכבים שאנחנו נותנים הם מספר אחד בעולם. בנושא רכבים לנכים אנחנו מספר אחד בעולם.
רון גולדשטיין
¶
טרנספורטר ניתן כשהיה רק טרנספורטר. עכשיו, כל שנה נכנסים דגמים נוספים, נכנסים רכבים נוספים, ואנחנו כל הזמן עם היד על הדופק.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, המונית הזאת שמובילה נכים היא דוגמה רעה מאוד. חמותי צריכה כזה דבר, להכניס אותה שם זה ממש - - -
רון גולדשטיין
¶
אנחנו נותנים את הפיאט דובלו, שהוא יותר גבוה מהפולקסווגן טרנספורטר. עכשיו, זה היה באופן כללי.
רון גולדשטיין
¶
לגבי ילד שישן – אז לגבי ילד שישן, אי אפשר לעשות בדיקה של ילד שישן. עכשיו, זה נכון שאת לא צריכה עכשיו ויש בהיותך בביטוח לאומי, במקרים כמו שלך, כשהגעת להשגה, נכון? היית בהשגה, הגעת להשגה, והילד ישן, ואת לא רוצה להעיר אותו – אין לנו שום בעיה, אנחנו הולכים לקראת, ואז את פונה לביטוח לאומי ואומרת לנו – למרות שהייתי בהשגה והדרג השני כביכול הוא בית משפט - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני אמרתי את זה במשפט אחד – אם הילד ישן היום, אפשר להזמין אותו עוד פעם. אתם מוכנים לזמן אותו עוד פעם?
רון גולדשטיין
¶
אבל לא אמרו שלא מגיע לה. לא אמרו. היא אמרה שהיא הולכת לבית משפט. את לא צריכה ללכת לבית משפט.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מר גולדשטיין, זהו, העניין הזה סגור. אם אתה אומר שהיא יכולה לבוא עוד פעם, אז אין בעיה, פתרנו.
רון גולדשטיין
¶
לגבי הילד בן עשר בטיולון. כשביקשו ממך לקפל את הגגון, הגגון נפתח ונסגר. זה כל מה שביקשו ממך. זה לא משהו שצריכים עכשיו בבית מלאכה לפרק.
רון גולדשטיין
¶
תקשיב, תקשיב שנייה אחת, אבל תן לי, הרכב שאתה מבקש הוא יותר גבוה מהפולקסווגן טרנספורטר, ואין שם כל בעיה של גובה. אתה יכול להכניס שם. אתה יכול להכניס שם.
רון גולדשטיין
¶
אנחנו כאנשי מקצוע מוגבלים. כשאני יש לי רכב שהוא יותר גבוה מהטרנספורטר, שהוא עולה 160 אלף, ואני הולך עכשיו לאשר לך טרנספורטר, שהוא יותר נמוך, ב-200 אלף – יש לי בעיה, בעיה מקצועית. זה לא אני קובע. בבקשה תשנה את הסכם הניידות - - -
רון גולדשטיין
¶
אני לא מה זה הקביעות האלה. אני לא יודע מה זה הקביעות האלה. רק פיאט בינתיים מייצרת קרייזלרים.
רחל (הורה)
¶
לפי דעתי זה זבל. זה זבל. אתם עושים מאיתנו זבל. אנחנו הורים לילדים נכים, וזה מה שאתם עושים לנו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אני רוצה להגיד לך עצה טובה – הנוהל בכנסת בדיונים רציניים, אני לא מדבר על כשיש טלוויזיה ורוצים לעשות, אני אומר, בדיונים רציניים, זה שאתה מדבר אל יושב הראש והוא מדבר אל יושב הראש. אין לך דו שיח עם אנשים להתווכח. כי כשאתה מדבר בלהט, אז אתה עלול להתנשא עליהם פעם, או שהם מרגישים ככה שאתה מתנשא, ואז הם מתרגזים ועונים לך. תפסיק את הדבר הזה.
לימור לוריא
¶
עכשיו, נניח, סתם הוא קבע פיאט דובלו, ששווה 160, או לא משנה כמה, והם מקבלים 75 אחוז, לצורך העניין אנחנו אומרים למשפחה – את תקבלי 110 אלף שקלים. אם המשפחה תרצה לקנות רכב ב-200 אלף שקלים, אז יהיה לה להוסיף 90 אלף מכיס.
רון גולדשטיין
¶
אבל רציתי עוד משפט אחד לגבי טענה שעלתה פה – האם אני צריך להשאיר שני ילדים בחוץ ולנסוע רק עם ילד אחד.
רון גולדשטיין
¶
עוד פעם, זו ההחלטה, זה הסכם הניידות. אם יחליטו להמליץ על רכב שכולל את המשפחה – לנו ממש אין בעיה בזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
צריך לתקן את זה. זה ברור ליועצת המשפטית וחייבים לתקן את זה שהמשפחה תוכל לנסוע באוטו ואני אשליך את זה ממקרה אחר שקיבלתי פנייה – קיבלתי פנייה במקרים, אני צריך להיזכר במקרה הספציפי ואני אשלים את זה, אישה שזכאית לאיזושהי עזרה ברווחה, והיא זכאית-זכאית, אז מחשיבים לה רק עם שני ילדים. אם יש לה חמישה ילדים, היא לא מקבלת פרוטה אחת יותר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בעיניי זה סדום ועמורה ואני רוצה גם את זה לתקן. תזכירי לי שלומית, צריך לעשות הצעת חוק שלא יכול להיות מצב כזה. כי אם מבינים ששני ילדים זה יותר מאישה בלי ילדים, אז אם יש לה שבעה ילדים או שמונה ילדים, המדינה חייבת להתחשב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היום בכל החקיקה בזמן האחרון, אין ילדים, איקס. רק ארבעה הורים זה כן, אבל ארבעה ילדים לא. הייתה הצעת חוק בשבוע שעבר בכנסת, שאם זה היה עובר, זה היה מדינת סדום ועמורה, אבל ברוך השם שהכנסת דחתה את זה, עד כדי כך שהשר שטייניץ, אני אומר את זה גם וזה רשום בפרוטוקול ואולי בגלל, אמר השר שטייניץ – אני לא מבין, לפי החוק שלכם, אז יש אחד שיושב בבית סוהר, קוראים לו גואל רצון, אז הוא צריך לקבל הכרה, כי זה החוק שלכם. הם כבר הגיעו לשלושה אבות וארבע אמהות. אז זה כן. אבל ארבעה ילדים – זה לא. ממש עולם הפוך, אנחנו נצטרך לתקן את זה. חוץ מזה, שלדעתי צריך לדבר עם חיים כץ, שצריך לשנות את הסכם הניידות מ-79', יכול להיות שיש דברים שכבר לא מתאימים. אני לא מבין למה.
לימור לוריא
¶
עם שר הרווחה ושר האוצר. אני כל הזמן מדגישה את זה, משום שללא הסכמה של האוצר, כי זה הכל כספי האוצר, בשונה מכספי הביטוח הלאומי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש לי רעיון לגבי שר האוצר, שזה לא לדיון בוועדה. אני אמצא דרך שזה יעזור לכולנו, ואז אני מבטיח לכם שזה יעבור. יעלה 10 מיליארד, 20 מיליארד – אין שום בעיה. אדרבא, אני מהאוהדים של משה כחלון. אני בעד. ואני אומר, זו צריכה להיות הגישה של איש ציבור, שמה שהציבור צריך – את זה תעשה. לא לדאוג לטייקונים, כפי שהיו שרי אוצר, שהפכו את העוני, אני עוד כשהייתי ב"פופוליטיקה", אמרתי – בשעתו העוני בישראל היה, אני לא רוצה להגיד 'מקום של כבוד', אבל מדינת ישראל ראתה את עצמה אחראית שלכל אחד תהיה קורת גג ושיהיה לו מה לאכול. בעשרות השנים האחרונות זה התהפך – שהטייקונים והמקורבים לאנשי השלטון הפכו את העניים לאשמים, והמדינה צריכה להתחיל להרוויח. המדינה הפכה לעסק כלכלי. בגלל משבר שהיה, לא משנה. היום אנחנו צריכים לאזן את זה חזרה – צריך לדאוג לאזרח. ואם משה כחלון חושב שעל ידי זה שהוא עוזר לאזרחים, אם זה מחיר למשתכן, ואם זה סלולארי, ואם זה מה שהוא עושה – אני איתו. אבל יש דברים שנראה לי שהוא עוד לא זיהה, שאפשר פה גם לעזור לאנשים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוא לא חרדי, אבל יש לו משפחה ברוכת ילדים. ואני רוצה להגיד לך, שמשה כחלון, בדברים מסוימים הוא חרדי ממש.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש דברים שהוא עושה מעשי חסד וצדקה שאני יודע, הם גדולים מאוד. כך שאני לא אומר את זה כמתנגד למשה כחלון, אבל צריך להכניס לציבור את התודעה שלעזור לילדים נכים זה טוב לכחלון, טוב לכולנו. כולנו במובן הלא-מפלגתי. עכשיו איתמר.
איתמר (הורה)
¶
בלי להזכיר את שם הילד. הילד זה הבן שלי, יש לו אפילפסיה, הבאתי את כל הניירת הרפואית מכל הכיוונים שהבן שלי זקוק לשבת במרווח, לשבת עם מלווה לידו. הכל. באתי לוועדה ורון קיבל אותי מאוד יפה. הוא שאל אותי שאלה, והייתי מאוד מרוצה, הוא שאל אותי – איזה רכב אתה צריך? איזה רכב אתה רוצה? – זה פתיחות – איזה רכב אתה רוצה? אמרתי לו – אני רוצה את הגדול. את הפולקסווגן הגדול, או את הסיטרואן.
איתמר (הורה)
¶
כי אין אצלנו נסיעה של יותר משתי דקות שמישהו יושב לו והראש לא נופל. צריך כל הזמן את זה. אז הוא רשם את זה. התקשרתי בחזרה. יצאתי מהוועדה, אמרתי – אני מקבל את הרכב הגדול. כבר הלכתי לחתום עם סיטרואן. אמרתי – אני צריך לקבל את האוטו, גם לתקן את האוטו הקודם שלי, אני חייב רכב יום-יום. אני מקבל פיאט דובלו. אני שואל – בשביל מה שאלת אותי איזה רכב אני רוצה?
איתמר (הורה)
¶
הוא רכב צר. אז התקשרתי לאבזור שזה א.צ.מ., אמרתי לו – תגיד לי, אני אגיש ערר? הוא אמר לי – אין לך מה להגיש, הם לא ישמעו אותך בכלל. אין לך מה. פיאט דובלו עונה לכל הצרכים, מבחינתם תקפל שני מושבים, תושיב את הילד ההוא לידו.
איתמר (הורה)
¶
אני לא מבין בשביל מה הוא התעלל ברגשותיי, ואמר לי – מה אתה מחפש? אל תשאל אותי. בשביל מה הסיפור הזה? אני יצאתי בהרגשה נפלאה. יצאתי משם ממש בהרגשה נפלאה. אני מקבל את המכתב.
איתמר (הורה)
¶
אני עוד שנייה אחת רק רוצה להשלים. אני רוצה לשאול בציניות – למה זו ועדה לגודל רכב? אין שם נושא של גודל. זה הכי גדול. דובלו? – אפשר לפטר את כולם. או כן אוטו, או לא אוטו. אם אוטו, זה פיאט דובלו. פיאט דובלו. פיאט דובלו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תשאל אותי, בבקשה. אני שואל – למה פעם ג'מפי כן אושר והיום לא? זה אותו הסכם של 79'.
איתמר (הורה)
¶
זה היה ב-11 לפני הצהריים, חיכיתי הרבה זמן. דרך אגב, הגשתי את הבקשה לגודל רכב בתחילת השנה, הגשתי את הבקשה בתחילת השנה - - -
איתמר (הורה)
¶
יותר משלושה חודשים, ורק בהתערבות הרב ליצמן הצלחתי להגיע. שלחתי מכתבים. כי יש שם איזה מספר של משרד הבריאות – אין להם תקשורת עם הוועדה לגודל רכב, לביטוח לאומי אין קשר איתם. הלכתי פיזית לביטוח לאומי כמה פעמים. הם מראים לי תכתובות שהם שלחו – דחוף, דחוף, דחוף. הלכתי לשם יותר משלוש פעמים, כי פשוט לא היה לי אוטו, לא הייתי נייד, כי המנוע שלי הלך.
איתמר (הורה)
¶
קיפלתי את הכיסא גלגלים, השתגעתי מזה. זה לא אשמתם. אבל מינימום. עכשיו אני הולך לקנות. חזרתי בחזרה לפולקסווגן קאדי, שאני לא אוהב את האוטו הזה, זה איכשהו בדוחק הסתדר לי, אין לי אמון באוטו הזה, והייתי בטוח שאני הולך על סיטרואן, לא יודע כמה ההבדל במחיר. יושבים לידו. אפשר לשבת לידו. זה נכון, פיאט דובלו מבחינת הוועדה – המלווה יישב כאן, יסתובב אחורנית, יתמוך לו בראש. זה לא לעניין. זה לא צורה.
איתמר (הורה)
¶
זה צר. הכיסא קדימה, הכיסא הוא בשורה, יש מכונית, תן לי להסביר, יש מכונית עם שני מקומות, שלושה מאחורה, ועוד באגז', ככה זה הצורה של המכוניות האלו – קאדי והדובלו הזה. מה הם אומרים? את השלושה האלו תקפל לשניים, תכניס את הנכה עד הסוף, תעלה אותו על השניים, אחד יושב באחד הזה, והוא שיהיה המלווה לנכה. איך אני יכול?
איתמר (הורה)
¶
איך הבן שלי בגיל 15 יכול להתהפך הצידה ולעזור לו? אם הוא יושב לידו, קודם כל הנכה מרגיש יותר נורמאלי, מישהו יושב לידו, הוא לא יושב באיזה באגז'. מה זה הדבר הזה?
איתמר (הורה)
¶
לא דיברתי. דיברתי נטו על הדברים האלה. ועוד דבר אני רוצה לשאול – מה אני עושה מחר? האם אני מחר יכול להיות בחזרה בוועדה הזאת ולצאת עם בשורה, או שאני צריך עכשיו לחכות עוד חמש שנים? כי ללכת לוועדות ערר עכשיו אין לי כוח. ואני שואל שאלה – מה אני עושה מחר?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו כבר יושבים יותר משעה וגברת רחל עוד לא דיברה. עכשיו זכות הדיבור שלך, שאף אחד לא יפריע לך. אבל דברי אליי, בבקשה, לוועדה.
רחל (הורה)
¶
אני רק רוצה להגיד דבר אחד, שדיברו פה על חוסר מקום, אז אני נתקלתי בסיטואציה ב"רמי לוי" של משפחה שהאבא נכה וכמה ילדים - - -
רחל (הורה)
¶
אבא עם כמה ילדים שבאו לקניות, הם עשו את הקניות, והם סיימו, פשוט האבא חזר עם הכיסא גלגלים הביתה, כי אין מקום ברכב. אז אבא ואמא לא יכולים ללכת לקניות עם הילדים, כי זה אסור, כי החליטו שאין מקום. האבא חזר הביתה, כי אין מקום ברכב, כל הרכב צפוף. זה מקרה שאני חוויתי וזה מאוד כאב לי. זה מה שאני רוצה להגיד.
אני הגעתי לוועדה לגודל הרכב עם ילד נכה, הוא בן 22 היום, הגעתי לפני שנה וקצת, מחובר לחמצן, לא רואה, עיוור. הוא לא זז, בקיצור.
רחל (הורה)
¶
לא, לא, זה אנחנו. בחיים הטובים שלנו הרשנו לעצמנו לקנות סוואנה. החיים הטובים נגמרו. והגענו לוועדה והם ראו את הילד, ודיברנו על הכל, והסתבר שאנחנו כן נקבל. שאלתי אותם איזה רכב, אמרו לי שתקבלי את הפולקסווגן קאדי, אמרתי – בסדר. כאילו, זה מאוד מצא חן בעיניי. ובסוף, כשאנחנו מחכים לתשובה, עד שנתנו לנו תשובה, לקח כל כך הרבה זמן, המון-המון חודשים עם כל מיני סיפורים, שזה היה מצידם, אני לא הבנתי גם למה, לאן הגיעו ומאיפה הגיעו הסיפורים האלה, אבל בסופו של עניין קיבלתי את הפיאט דובלו, שכמו שהוא אמר - - -
רחל (הורה)
¶
הוא יותר קטן, זה א'. ב', כשאתה מנמיך את הפיאט דובלו, אתה גמרת לו את החיים, ואתם גמרתם לו את החיים.
רחל (הורה)
¶
אני נוסעת, אני גרה בבית"ר עילית, הוא מונמך, אני נוסעת בבית"ר עילית – אני לא סוחבת בעליות. אתה מוזמן לבוא איתי עכשיו לבית, ריח של שרוף.
רחל (הורה)
¶
ריח של שרוף. הוא לא סוחב. הוא חצי אוטומט חצי רגיל. תגיד לי, אתה מסיע נכה ברכב כזה? לא שמו לי מזגן. אהה, לא קיבלתי מזגן ברכב, כי אני לא צריכה לקבל מזגן.
משה אופק
¶
המזגן השתנה בשנתיים האחרונות. זה גז חדש. התקציב שהביטוח הלאומי נותן לגז הוא נמוך יותר ממה שעולה לנו להרכיב, ולכן לא מותקן המזגן.
רחל (הורה)
¶
עכשיו, הם אמרו לי – אם את רוצה פולקסווגן קאדי, תוסיפי 20 אלף שקלים. אחרי שאישרנו לך קאדי, תוסיפי 20 אלף שקל.
משה אופק
¶
לא. לא לא-תיתן. זה התקציב. זה התקציב למזגן. אני אומר, אני מוכן שיבדקו אותנו, התקציב למזגן לא מספיק לעלות המזגן. לא רק שנרוויח עליו שקל.
לימור לוריא
¶
כל סוגיית האבזור והתשלום בגין האבזור נמצא כרגע בבג"צ. האוצר והביטוח הלאומי, בעקבות האבזור - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שבג"צ לא ידון בו. אני אדון בו. אני נבחרתי בציבור לדון בו. מה זה שאני לא אדון בו?
דפנה אזרזר
¶
אני באה ושואלת שאלה, אבל שאלה – ילד שהוא עם חמצן, לא אנחנו שנושמים, הוא יכול לנסוע בלי מזגן נסיעה של שעה? תסבירו לי.
משה אופק
¶
נתנו לבן אדם מרצדס ספרינטר, שהמזגן עולה 20 אלף שקל, עם תקציב של 6,000. איך נתקין אותו, ריבונו של עולם? איך נתקין אותו?
משה אופק
¶
ואומר לנו הביטוח הלאומי – זה בבג"צ. עד שזה ייגמר בבג"צ, לא תקבלו את הפריט הזה. עכשיו, רק להגיד לגבי הדובלו – האוטו לא רע, הוא פשוט לא מתאים.
משה אופק
¶
אני רוצה להסביר את הקטע הטכני, למה הדובלו לא מתאים וכל הקטנים האלה. כדי לטפל בילד נכה צריך כיסא מלווה. כיסא מלווה צריך להיות במקביל לילד הנכה.
משה אופק
¶
מה שקורה במכוניות הקטנות – אי אפשר לעשות שורה שלישית, ולכן אי אפשר לשים כיסא מלווה. מה שבאה הוועדה ואמרה – קחו את מושב השלישייה, קפלו את השניים, והכיסא של הנכה נכנס באלכסון למי שיושב קדימה. זה לא כיסא מלווה, לא מאושר כיסא מלווה, לא משלמים על כיסא מלווה – אי אפשר להכניס.
רון גולדשטיין
¶
אני מציע לקחת את המקרה הזה לוועדה הזאת, ולהראות שעם כיסא המלווה שהוועדה אישרה, ומרכיבים אותו בתשלום, הוא לא נפתח – זה אך ורק כי השאירו שם ספסלים בשביל לקחת נוסעים. אם היו מייעדים את הרכב הזה לנכה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בקיצור, הרכב לא מתאים למשפחה, ורכב שהוא לא מתאים למשפחה – לא מתאים לילד הנכה. אין על מה לדבר.
לימור לוריא
¶
אני אקריא את הסיכום, אני אגיד לכם בדיוק מאיפה זה. מוגבל בניידות הזכאי להלוואה עומדת שהמכון קבע לגביו היא מטעמי בריאות או מבחינה גופנית או מפאת הגבלותיו בנהיגה, והוא זקוק לרכב.
לימור לוריא
¶
הרכב שיקבע המכון לעניין זה יהיה הרכב שמחירו כולל מסים, לרבות המסים, טה-טה-טה, הוא הזול ביותר ממחירי כלי הרכב המתאימים למוגבל בניידות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זו השאלה. אני רוצה לסכם, לפני זה לתת לדוקטור יצחק זיו נר, מנהל האגף לשיקום, ואני רוצה להציג את שאלת השאלות, זה מה שנקרא הפיל בחדר הזה, אני רוצה לשאול את דוקטור זיו נר – האם אתה חושב שילד נכה, שלא יכול לנסוע עם בני משפחתו, ושצריך להוריד כמה מבני המשפחה בגלל שהוא צריך לתפוס את המקום שלו, האם זה לא פגיעה בבריאות הילד וזה פוגע בשיקומו, כשנותנים לו רכב קטן ומיטת סדום כזאת שצריך להוריד כמה מבני המשפחה?
יצחק זיו נר
¶
כאזרח במדינת רווחה – אני הייתי שמח, אני משוכנע שכולם היו שמחים לתת רכבים גדולים. אני מוכרח לומר, שהפריע לי מאוד שבדיון הזה היה 'גדול' ו'קטן'. אני, כאיש שיקום, לא רוצה לשמוע לא דגמי רכב ולא 'גדול', 'קטן'. אני רוצה לשמוע משהו שמתאים לילד ולצרכיו.
יצחק זיו נר
¶
כי שיקום מתמקד בתפקוד, ואני רוצה לענות לצרכים. זה אחד. באשר ל-האם יש חשיבות לילד הנכה בליווי בני משפחתו – כן יש חשיבות, זה יפה וטוב, רק שזה עניין של ההוצאה, ואנחנו נשמח, אני לא אדבר בשם הביטוח הלאומי, אני משוכנע שהביטוח הלאומי יברך אותך אם תקדם הצעת חקיקה וישנו.
היות והזכרתם את הסכם הניידות מ-79', אני אזכיר שמטרת הסכם הניידות הייתה לשלב אנשים בעבודה, ומשום כך הוא מתייחס לגפיים תחתונות. האם זה תקין בעיניי? אני חושב, כאיש שמייצג את הנכות בישראל, אני בוודאי שהייתי רוצה להרחיב אותו. למה? כי איש עם אי ספיקת לב קשה, שלא יכול ללכת עשרה מטר, דינו כדין קטוע שתי רגליים או כדין משותק. מבחינתי. אבל אני רוצה שתבינו, שהמדינה שלחה את הביטוח הלאומי ואת משרד הבריאות לתרגם לַפועל, לַמעשה, את מה שהאוצר עשה. לכן, מבחינתי אתם בני ברית כמחוקקים. ככל שתצליחו לסייע לנו בחקיקה שתרחיב את זה, אני משוכנע שנברך. מכיוון שאנחנו רוצים לדאוג לכל הנכים בישראל – לילדים ולקשישים כאחת.
יצחק זיו נר
¶
אז הדיון לא צריך להתמקד ב-'פיאט זה פויה', וכל מה מיני דברים ששמעתי פה. זה באמת לא לעניין. אני לא מבין ברכבים, לכן אני לא מתערב בזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את זה אני רוצה להשלים ולבצע. אומר מנהל אגף השיקום – אני צריך את מה שטוב לילד. ואני חושב, שכאשר המדינה, במסגרת הסכם הניידות הקיים יכלה לתת רכבים – פולקסווגן ואחרים – שההורים היו מרוצים, והיום בגלל הסעיף שצריך את הזול יותר, בגלל שמישהו המציא משהו זול יותר - - -
רחל (הורה)
¶
אני לא סיימתי להגיד את זה. אני רציתי להגיד את זה, אבל נכנסו לי בדברים. למה הורדתם את הפולקסווגן קאדי? אני לא מבינה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם נכנסו רכבים אחרים, והם פחות נוחים למשפחה ולנכה, אז אני רוצה שיחזרו לרכבים שכן נוחים לפי אותו סעיף, אני לא צריך שום חקיקה לזה. זה הכל.
דב-איתמר (הורה)
¶
מה אני עושה היום? היום הזה. האם אני מחכה לוועדה? האם מכאן תצא בשורה, היום? או שללכת עוד חמש שנים?
שלומית אבינח
¶
סליחה, אני מדברת. סליחה, אני מדברת. המקרה שלך לא הועבר לביטוח הלאומי לפני הדיון, אז הם לא יכולים לתת תשובה לפרוטוקול הדיון. אחרי הדיון תעביר את הכל, הם יעבירו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תעביר לנו פנייה, ואנחנו נראה מה אפשר לעשות עם זה, כמו כל פנייה. אני רוצה לסכם את הדיון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זו השאלה. אני רוצה לסכם את הדיון. אנחנו קודם כל רוצים לבקש להתייחס בכבוד לנבדקים בוועדות, כי יש יותר מדי תלונות על העניין הזה של הכבוד. יכול להיות שיש שתי שפות של נזקקים ונותנים, אז לפעמים צריך לדבר, לא תמיד המה חשוב, לפעמים האיך חשוב, איך מדברים אל האנשים שבאים לוועדות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני באמצע סיכום. אחרי זה נדבר כמה שאתה רוצה. הוועדה מבקשת לקצר את משכי ההמתנה בוועדות המרב"ד ואולי גם לבדוק הפרטת הוועדות האלה, כמו שנעשה לגבי, איך זה נקרא החברה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כמו מדיטון, משהו דומה, כדי להפריט הזה, כאשר הזמן שהמשפחה מחכה מאז שהיא מתחילה טיפול לא ייקח יותר מ-30 יום. כמה נתנו למדיטון?
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
בסדר, אבל אם אני רואה ששנים זה נמשך ככה, אז אני רוצה למצוא פתרונות, כמו אצל הנהגים. אני לא אומר שכזה ראה וקדש, אבל זה אני מבקש, את יודעת מה? נכתוב לשר הבריאות ולשר הרווחה שיבדקו וישקלו הפרטה של הוועדות האלה. נדמה לי שבוועדות רפואיות כבר עשו איזשהם שינויים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הופרטו. אז יכול להיות שצריך גם פה לעשות פיילוט כזה.
עכשיו, אנחנו מבקשים שבמסגרת הסכם הניידות הקיים לפרש את הסכם הניידות באופן שיאפשר לתת רכבים המתאימים לנכה ולמשפחתו, כי זה חלק מהשיקום שלו, שלא צריך בגללו לגרש את הילדים האחרים. זה דבר, שלדעתנו, פוגע בנפשו, ברוחו ובשיקומו של הילד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לגבי שני נכים – ברור. אם יש שני נכים במשפחה, אני הבנתי מהוועדה שגם הם ייתנו רכב יותר גדול, כן?
רון גולדשטיין
¶
הרכבים שניתנים לשני נכים הם רכבים שהם כפולים בגודל, הם לא פולקסווגן טרנספורטר. בדרך כלל עכשיו יש לנו את ה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, אני באמצע סיכום. אני רק אומר – הוועדה רשמה את הודעתכם, שבמקרה של שני ילדים נכים אתם נותנים רכב גדול יותר.
אנחנו נפנה לשרי האוצר והרווחה לפתוח ולשנות את הסכם הניידות מ-1979 ולהתאימו ל-2018. זאת אומרת, זה עוד מהמאה הקודמת.
אנחנו מבקשים להקפיד לאפשר לנבדקים לבחור רכב מאותו סדר גודל של מחירים, פחות או יותר, ולא לעמוד על קוצו של גלגל.
אנחנו רשמנו את בקשת הפונים להחזיר את הסיטרואן ג'מפי ואת הפולקסווגן קאדי, שהיו ניתנים עד היום לפי אותו הסכם ניידות, אין שום סיבה לשנות את זה.
הסעיף האחרון – הוועדה רואה בחומרה רבה את הידיעה שקיבלנו פה, שרכבים לילדים נכים לא ממוזגים באופן מיטבי בגלל בעיות של תקציב באבזור.
אני מודה לכולכם שהייתם פה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:10.